Pentru că zilele trecute mi-a provocat flash-uri unul dintre colegii de comentarii, azi m-am gândit să ne înfundăm cu toții în butoiul cu nostalgie. Pentru că nimic pe lumea asta nu-mi aduce aminte mai bine de copilărie decât momentul ăla în care iau în mână o carte pe care am citit-o când eram copil sau adolescent.
Pune-mi unul dintre volumele „Winnetou” în mână și-o să mă teleportez pe loc în clasa a treia. Pune-mi în față „Adio Ringo” și-o să-mi aduc aminte foarte exact cum m-a prins maică-mea cu cartea ascunsă în interiorul manualului de matematică. Nu mi-a făcut-o bucăți în momentul ăla doar pentru că nu era a noastră, o împrumutasem de la o colegă.
De-aia mă gândeam să povestim astăzi exact despre cărțile care ne-au făcut copilăria mai frumoasă. Despre cărțile alea pe care le citeai și le răsciteai de li se desprindeau paginile din cotor. Ce? Să nu-mi spuneți că eu sunt singurul care citeam de mai multe ori aceeași carte.
Încep eu:
👉 Toate pânzele sus – Radu Tudoran. Probabil că este inutil să vă mai povestesc despre, dacă nu știți totul despre cartea asta, înseamnă că n-ați copilărit pe vremea lui Ceaușescu. Dacă nu auziți și acum în cap vocile lui Ismail, Gherasim sau Anton Lupan, puteți să închideți articolul de azi.
N-aveți idee cât de tare m-a dezamăgit faptul că ecranizarea, faimosul serial cu același titlul, după ce a fost unu la unu cu cartea pe tot parcursul lui, a avut finalul ăla grotesc cu Spânu care trăia undeva sub apă în Delta Dunării. De nervi, nici n-am putut să mă uit vreodată la ultimele episoade, mi se părea c-am fost înșelat. 😊
👉 Cireșarii – Constantin Chiriță. De citit am citit toate cele cinci volume, dar preferatele meu, cele pe care le-am recitit de multe ori, erau volumele patru și cinci: „Aripi de zăpadă” și „Drum bun, cireșari”. Doar astea două aveau aventură și adrenalină pe gustul meu. Au încercat pe vremea lui Ceaușescu o ecranizare. Rar am văzut ceva mai penibil, n-am putut să mă uit niciodată la mizeria aia.
👉 Colț Alb – Jack London. De câte ori am plâns cu cartea asta în mână, n-aveți voi idee. Am citit-o pe când eram în clasa a doua și știu asta exact. Pentru că învățătoarea mea era cel mai fericit om din lume. În pauze, treceam eu la catedră și le povesteam colegilor acțiunea din carte. Femeia ieșea liniștită în pauză, în timp ce toți elevii ei rămâneau în clasă fără să-i oblige nimeni. Jur că nu mint și nu înfloresc, dacă am pe-aici vreun fost coleg de clasele I-IV, poate să confirme. După ce-am terminat cu „Colț Alb”, am început să le povestesc „Winnetou”.
👉 Winnetou – Karl May. Plus „Old Surehand”. Că astea două erau singurele care fuseseră tipărite la noi. Mă rog, mai auzisem că ar exista și „Comoara din Lacul de Argint”, dar eu n-am reușit s-o găsesc. „Winnetou” a fost cartea copilăriei mele. Știu exact de câte ori am citit-o: de 14 ori. Am plâns groaznic când a murit Winnetou. Motiv pentru care, de celelalte 13 ori când am citit-o, săream partea în care moare. Nu glumesc, simțeam că nu pot să mai duc o dată atâta jale. I-am îmblonăvit pe toți copiii de la bloc de sindromul Karl May, le-a citit toată lumea pe astea două, de ajunseserăm să ne jucăm de-a „Winnetou și Old Shatterhand”. După care am mai crescut și ne-am apucat de fotbal. 🙂
👉 Toată seria cu cavaleri a lui Ioan Dan. Dacă vă sună cunoscute numele de Cae Indru sau Ducu cel Iute, știți exact despre ce vorbesc. Una dintre cele mai mari revelații ale copilăriei mele a fost să descopăr că avem și noi un autor care scrie romane de capă și spadă. Pentru că seria cu cavaleri a lui Ioan Dan nu era cu nimic mai prejos decât toată seria cu muschetari a lui Dumas. Dimpotrivă, pe ale lui Ioan Dan le consideram peste, pentru că omul avea un umor senzațional. Am râs de nenumărate ori cu cărțile lui în mână, chestie care nu se întâmpla la romanele lui Dumas. Dovada supremă este că pe ale lui Ioan Dan le-am și recitit.
👉 Tarzan din neamul maimuțelor – Edgar Rice Burroughs. Desigur și „Întoarcerea lui Tarzan”. Doamne, cât mi-au placut. Și, doamne, cât de dezamăgit am putut să fiu când am văzut ecranizarea cu Johnny Weissmüller. Nimic din ce rulase la mine în cap pe când citeam cartea nu se potrivea cu filmul. Nimic!
👉 Campionii – Chiril Tricolici. Chiril Tricolici ăsta era un autor care mie nu-mi plăcea. Mai încercasem să citesc și alte chestii scrise de el, nimic nu era pe gustul meu, dar „Campionii” asta a fost o carte care m-a fascinat. Partea mai nasoală e că atunci când am vrut s-o recitesc, n-am mai reușit s-o găsesc pe nicăieri. O citisem de la un prieten care o avea împrumutată de la alt prieten, c-așa mergeau lucrurile pe atunci, schimburile de cărți erau esanțiale, dar când am încercat s-o mai găsesc, nada. Acum am dat de ea, dar ce folos, că nu mai sunt la vârsta la care să mă farmece.
👉 Gestapo și Monte Cassino. Din păcate astea două erau singurele din toată seria lui Sven Hassel care se găseau la noi până-n revoluție. După ’90 au apărut toate, mi le-am luat, le-am citit, dar n-au mai avut același farmec, n-aveau cum. Ca dovadă, nu mai rețin nici măcar un titlu, deși au mai apărut la noi măcar cinci cărți din serie.
👉 Tot, dar absolut tot ce-a scris Rodica Ojog-Brașoveanu. Și seria cu Minerva Tutovan, și seria cu Melania și Mirciulică, și seria de romane istorice cu logofătul Radu Andronic. La un moment dat, după revoluție, le aveam pe toate. Am bătut librăriile și anticariatele din București până le-am strâns pe toate. Mă oftic foarte tare că habar nu am ce s-o fi ales de ele. 🙁 Dar de citit le-am citit pe toate de mai multe ori.
Țin minte că citisem absolut tot ce-a scris Ojog Brașoveanu, în afară de una singură: „Moartea semnează indescifrabil”. Dacă nu mă înșel, cred că era chiar romanul ei de debut. Am căutat-o ani întregi și nu reușeam s-o găsesc nicăieri. Nici măcar la librăria județeană din Vâlcea n-o aveau. Până într-o vară în care am ajuns la vară-mea, la Bârlad, acolo unde unchiu-meu, tatăl vară-mii, avea o colecție absolut impresionantă de cărți. N-am să uit niciodată cum mă uitam printre titlurile din bibliotecă și brusc mi-a stat inima: acolo, printre miile alea de cărți era EA: „Moartea semnează indescifrabil”. Am citit-o în aceeași zi.
👉 Trei dintre cele patru cărți scrise de Cosma Brașoveanu: „Fuga”, „Un martor incomod” și „Omul fără umbră”. Cosma era soțul Rodicăi Ojog-Brașoveanu, iar eu, personal, îl consideram mai bun decât nevastă-sa. Ca autor, zic. „Fuga” a fost multă vreme cartea mea preferată. Un roman polițist excelent, plin de umor, cu un final care te lasă cu gura căscată. De altfel, în general intuiam finalurile cărților, dar la „Fuga” și la una dintre cărțile neveste-sii, „Plan diabolic” am rămas interzis în timp ce citeam ultimele pagini. Doamne, ce vremuri!
Cam pe astea mi le-am adus aminte așa la prima mână. Dar sunt convins că îmi voi mai aminti și de altele, pe măsură ce le ziceți și voi pe ale voastre.
P.S. Am și o mărturisire de făcut. Am încercat de cel puțin cinci ori să citesc „La Medeleni”, dar n-am reușit niciodată să trec de primele capitole. Da, știu, o să ard în iad pentru această blasfemie.
Cărțile din seriile Jules Verne și Biblioteca pentru toți. 😎
Mi-au plăcut la maxim cărțile cu basme și povestiri.
Cartea „Colț Alb” n-am dus-o la școală că nu puteam să nu mă enervez pe situație.
Comentariu beton!35
Ah, am uitat de Insula Misterioasă. Am citit-o de cel puțin trei ori.
Păi în bpt erau majoritatea cărților de beletristică.
Dacă aș găsi acum seria bpt aș cumpăra-o pe loc.
P.S. Acum citesc „Leul roșu” de Maria Sepesz.
JT ai aici o lista: https://ro.wikipedia.org/wiki/Catalogul_colec%C8%9Biei_Biblioteca_pentru_to%C8%9Bi_(Editura_Minerva)
Nu cred ca-s multi care au toata colectia si putin probabil sa o vanda cineva. Dar daca auzi pe cineva ca vinde m-ar interesa si pe mine sa cumpar pentru a completa colectia personala (am vreo 900 din colectie) pe care cel mai probabil o voi transforma intr-o biblioteca deschisa pentru cine vrea sa citeasca.
Comentariu beton!47
Acest domn, https://www.facebook.com/stelian.cinpan/?show_switched_toast=0&show_invite_to_follow=0&show_switched_tooltip=0&show_podcast_settings=0&show_community_transition=0&show_community_review_changes=0&show_follower_visibility_disclosure=0 , are de vanzare, „la un pret decent”, peste 500 de volume din colectia BPT… Postarea e pe un grup privat de fb. https://www.facebook.com/groups/131889273980340 Toate vietile pe care nu le-am trait ( e un grup despre lumea cartilor si cultura in general)
Comentariu beton!14
@Paul & Lia Robu: mulțumesc frumos.
As adauga la lista romanele de capa si spada ale lui Zevaco, cu Fausta, Pardaillan, etc.. nu le citeam chiar in banca (eu eram atent la orele din gimnaziu 🙂 ), le citeam in vacanta de vara. Eram la sat la bunici, undeva in Subcarpati, dar mintea mea zburda prin castelele Loirei, cu mici incursiuni in perfidul Albion.
Comentariu beton!49
Le-am citit pe toate, dar niciunul nu mi-a plăcut atât de mult încât să-mi doresc să-l recitesc.
Esti nostalgic azi.
Sunt nostalgic mereu, dar nu las să se vadă. 😛
Jules Verne (m-a fascinat orice, dar în mod special 20.000 de leghe sub mari) și Romanul adolescentului miop al lui Mircea Eliade.
Comentariu beton!30
Shogun, Emmanuelle, Decameronul.
#adorfemeiledemic
Comentariu beton!45
Vezi, bă, că Emanuelle nu era carte. Sau, dacă era, n-o citea nici dracu’. :))))))
Nu făcusem rost de ve-h-esu cu filmu. Și era carte, #oameniideculturăștie.
Comentariu beton!36
@Edelweiss, adori o p.lă! că dacă era așa, ziceai (apropo, am scrollat pînă jos și nu zîce nimeni!?) că ai citit Răscoala…
Comentariu beton!17
Ion merita să fie menționat dacă făcea măcar juma de capitol.Așa a fost ejaculare literară precoce.
Comentariu beton!21
Cand am plecat din tara, cartile lui Ioan Dan au venit cu mine, ca nu stii niciodata cand ai nevoie de un ras zdravan :). “Ciresarii” a fost prima carte pe care am luat-o de la biblioteca scolii in clasa a II-a. “La Medeleni” o citeam si la scoala (am stat in ultima banca toata viata), motiv pentru care am si uitat in banca un volum, spre “bucuria” mamei. “Winnetou”, “Shogun” si “Tai Pan” (printr-a VI-a incolo). Jules Verne, Michel Zevaco. Pfoa…cred ca va trebui sa ma duc la depozit cand vin la Bucuresti, sa vad ce mai iau cu mine. Thanks for the memories 🙂
Comentariu beton!37
Deci eu sunt ultimul sălbatic care n-a putut cu Medelenii ăia…
Ah, nu, sunt absolut sigura ca nu, insa na…fetitele voiau sa fie Olguta cea rebela. Abia in volumul 3 am aflat ca moare, dar dorinta de rebeliune ramanea. Alta explicatie n-am 🙂
Comentariu beton!29
Am citit mult cărți de aventuri, autori englezi și americani preponderent+ Jules Verne. Nu citeam doar cu cartea sub caietele și cărțile.de școală ci.chiar cu cartea în sertarul.de la.birou. și când eram verificat închideam sertarul ;).
Karl May, James Fenimore Cooper, Edgar Wallace, James Clavell, Charles Dickens, Isaac Asimov, Mark Twain, Alexandre Dumas, Dostoievski,Henryk Sienkiewicz, Tadeusz Dołęga-Mostowicz, Andre Maurois, Oscar Wilde etc. Tot ce am găsit. La 14 ani terminasem de citit biblioteca județeană pentru copii, autorii preferați, și aveam permis sa intru la adulți.
Comentariu beton!40
Io nu aveam birou, prin urmare nici sertar. 😀
Singurele cărți pe care le-am citit de 3-5 ori au fost Ultimul mohican și Changi/King rat. Când nu aveam nimic bun de citit le reciteam cu placere pe astea.
Mai ales ca le aveam în biblioteca care era la 20cm în spatele meu când eram așezat la birou ;). De câteva ori am închis sertarul brusc de mi s-a răsturnat sticluța cu cerneala in sertar. La bunici citeam cărțile primite de premiu la școală de tata, fratele și sora lui, pentru ca pe vremuri premiile școlare constat în cărți;).
Comentariu beton!32
Fuck, am uitat de Changi. cred c-am citit-o de măcar cinci ori.
Changi a fost în top 3 preferate și am citit și despre autor și cum.a ajuns sa scrie cartea, pare ca el era oarecum întruchipat de personajul Peter Marlowe. Când am aflat ca s-a făcut și un film artistic pe subiect, l-am cautat ani de zile pana l-am găsit ca în final sa fiu mega dezamăgit de ecranizare…
Comentariu beton!17
Obiceiul cu cărțile oferite premiu la sfârșit de an școlar s-a păstrat până pe la începutul secolului 21. Are mama o bibliotecă plină cu cărți de-ale mele.
1. Aproape toata seria Jules Verne
2. Winnetou – nu mai știu de câte ori am citit-o, am plâns de câte ori a murit Winnetou
3. Toate panzele sus – am aceeași părere legată de final😐
4. Saispreze secole dus și întors – Nicolae Ionescu Dunăreanu
5. Bastonul cu mâner de argint – Alexandru Mitru
6. Alexandre Dumas – tot ce am găsit, începând cu muschetarii
6. Legendă valahă – Alexandru Mitru
7. Seria Pardaillan
8. Robin Hood
9. Ivanhoe – Walter Scott
10. Cireșarii – era să o uit
Mă mai gândesc..m-a apucat nostalgia 🙂
Comentariu beton!27
Păi exact ăsta era scopul. 😀
Bastonul cu mâner de argint, bravo mi-ai stârnit amintiri. Nu cumva acolo era cineva care fredona o arie din ducele de Rigoletto în timp ce se barbierea?
Am citit tot ce s-a zis pana acum. Și tocmai când mă pregăteam sa mă laud și eu și cu Dumas și Robin Hood care păreau uitate… apare Bertha 🙂 . Mă alătur. Nu pot decât sa constat ca am avut o copilărie frumoasa totuși. Chinuita intr-un fel dar frumoasa 🙂 . Dacă n-aveam televizor, aveam cărți pe care le împrumutam de la unii la alții (bine, eu unul mai citeam și prin librărie uneori, la sat se mai întâmplă sa termin câte un Jules Verne acolo, în picioare – pe bucăți – înainte sa fac rost de bani sa mi-l cumpăr)…
Alte timpuri. Și acum plâng în mine ca în clasa a doua nu am „uitat” sa dau înapoi „I the Robot” (formatul de buzunar) a lui Asimov la biblioteca sătească. Nu o citea nimeni… dar s-a pierdut apoi Ufff! Și desi ani mai târziu mi-am cumpărat-o (și nu doar atât)… tot am acel regret – atunci m-am îndrăgostit iremediabil de Asimov. Și tot atunci am învățat ca nu se va putea face niciodată un film sau un serial bun după cărțile lui (apropo, Fundația băieților de la Apple e o insulta la opera lui Asimov – nici , dar… m-am uitat la primul sezon cu inima sângerând… )
Comentariu beton!12
Legenda valaha – si eu am iubit cartea aia. o aveam in format mare si era groasa, i acum as reciti-o
@Daniel, credeam că eu sunt singurul fraier care l-a descoperit pe Asimov in biblioteca comunală.
Ah, doamne, chiar ca o sa arzi in iad, in toate cazanele cu smoala, nu pe rind :))), cum sa nu poti citi La Medeleni??? Cel putin volumul cu copilaria, mai aveam nitel si il stiam pe de rost. Ca sa-ti dai seama ce zic aici, cind am crezut ca emigrez in SUA, in ’96, in afara de izmene si tricouri, mi-am pus in valiza si La Medeleni. Ce bine ca m-am intors, acum nu mai sta in valiza, ci in biblioteca si l-am pus pe fecior-meu sa citeasca primul volum, ca-l halesc. In ceea ce priveste Winnetou, Old Surehand si Old Shatterhand(n-a fost si asta tiparita, sau nu mai tin eu minte?), fix la fel ca tine. In plus, filmele cu Piere Brice(frumos Winnetou a mai fost…) si costumele cu franjuri, din piele de caprioara, am timpit-o pe maica-mea ca vreau si eu, noroc ca nu existau caprioare de sacrificat decit pentru poezii si foame. Astea-s ale copilariei, citite si rascitite. Citiva ani mai tirziu, pe la 15-16, am luat Fiul Risipitor al lui Radu Tudoran si nu l-am mai lasat. Nu mai stiu de cite ori l-am citit si pe asta, mereu am descoperit ceva, mereu mi-a placut altceva, mereu m-a suparat altceva(ia, chiar, sa-l incerc si acum la „spre” virsta a treia, sa vad ce mi se mai arata). Roman de citit la toate virstele. Tot asa, am mai avut citeva carti de autori romani, care mi-au placut si pe care le-am mincat la diverse virste. Lorelai(da, am ce am cu Ionel Teodoreanu) si Pinza de paianjen si Cartea Mironei, ambele de Cella Serghi. Le-am bagat pe astea aici, ca si adolescenta e un fel de copilarie mai intirziata. Mai ieri zbieram la fii-meu ca, pe vremea mea, noi ne ascundeam romanele pe sub caietele/manualele de scoala, nu telefoanele cu Clash Royal deschis…
Comentariu beton!39
Cam asta era diferența dintre ecranizările americane și încercările românești: Pierre Brice ăla chiar arăta ca Winnetou pe care mi-l imaginam eu. Uite și tu cum arătau Tic, Victor, Ione sau Ursu în ecranizarea „Cireșarii”: https://www.youtube.com/watch?v=hYpVg-N4G8Y
Daaa, Cella Serghi. Au fost mai degrabă în adolescență, dar am recitit ambele cărți acum 4-5 ani…se văd altfel la maturitate, tot frumos, dar altfel
Comentariu beton!13
@Mihai, stiu. Am nimerit din intimplare pe un canal tv cu filme romanesti, nus cum ii zice, si am dat de una din ecranizarile Ciresarii. Am ris cu spume, nu m-am putut abtine, pur si simplu. Film romanesc din 1980 si ceva…si apoi mi-am amintit de Pe aripile vintului, din 1939 :). Pe de alta parte, am vazut o ecranizare strainezo-romana la Fiul Risipitor, cu Secatura interpretata de un strain, naiba sa-l ia, a facut harcea-parcea personajul, n-a inteles nimic din el, a fost la ani lumina de cum ar fi trebuit facut un film dupa cartea asta minunata. Dar sa nu divagam la ecranizari, sa raminem la romanele copilariei/adolescentei, ca-i mai bine.
Cella Serghi si eu in adolescenta. Si Jane Austen, si surorile Bronte…recitite ulterior in facultate si inca de cateva ori dupa aia 🙂
Comentariu beton!17
“Ultima Poveste” – de Radu Tudoran
“Minunata calatorie a lui Nils Holgersson prin Suedia” – Selma Lagerlof
La Ciresarii, a patra carte la mine se numea “Teroarea alba”, asta dupa ce prima se numea “Teroarea neagra”
Comentariu beton!22
A avut mai multe titluri. Probabil tovarășii au considerat la un moment dat că „teroare” nu este un cuvânf tocmai potrivit pentru un titlul de carte pentru copii și l-au schimbat. Ediția citită de mine avea exact titlul „Aripi de zăpadă”.
De veghe in lanul cu secara am citit curioasa.. era fiica mea in clasa a lx a de liceu .. nu pricepeam de ce nu iubesc copiii mei lectura.. o biblioteca bine injghebata si dotata in sufragerie.. de la ,,cartea prin posta ,, pe catalog,exemplare absolut valoroase… dar i am ,,indragostit ,, pe copii de lectura .. fiica noastra citeste aproape exclusiv in limba engleza…
sunt 30 de ani si mai bine de atunci, dar imi mai amintesc o parte :
jules verne, dumas, sven hassel ( asta mai tarziu), jack london, herman melville, ceva autori romani ( clasica rodica), chiril tricolici, o seria de romane politiste avuta de bunicu. La medeleni l-am citit partial, foarte siropos.
si apoi am descoperit lumea sf:
isaac asimov- da, mie imi place chiar daca este mai liniar si tehnic,
a.e. van vogt cu lumea non A- mi se parea un concept interesant, dar si altele
seria Dune- un must – profetia ca oamenii vor interzice calculatoarele ar trebui tinuta minte,
arthur c clark, – imi amintesc randevous cu rama,
mai sunt si altele dar e dimineata si nu imi amintesc,
Comentariu beton!24
– Ciresarii
– Jules Verne
– Winnetou
– La Medeleni ( pe asta am citit-o si recitit-o de foarte multe ori)
Plus o serie mare de carti, cred ca erau tiparite la Editura Politica, , unele cu coperti albastre-bleu si altele cu coperti rosii, fiecare citita de cel putin doua ori.
Ma prindeau ai mei citind noapte pana pe la 3-4, se vedea lumina de la veioza pe sub usa, si ce scandal imi faceau.
Mda, gresit, era colectia Biblioteca pentru toti, si cartile erau albastru – bleu unele si altele rosii, am gasit chiar acum de cumparat pe OLX.
1. La Medeleni. E ferfenita de atâta citit si recitit.
2. Rodica Ojog-Brasoveanu din scoarță în scoarță. Am si aici cartile ei.
3. Georges Simenon. I-am golit taraba unui buchinist că avea multe care mie îmi lipseau.
4. Sven Hassel, toate volumele. Ok, am incercat mai tarziu, dar n-a mai mers.
Si ar mai fi multe, dar sunt la muncă și nu pot să scriu romane.
Majoritatea cărților pe care le-ai amintit în articol, au făcut parte și din copilăria mea. Dar dacă tot ai spus să vorbim despre ce ne-a marcat, la mine a fost ÎNCEPUTUL 🤣. Nu eram atras de citit, cu toate că avem la dispoziție o bibliotecă de aproape 4000 de cărți. Dar într-o zi, când eram clasa a patra, mi-am făcut curaj să explorez podul întunecat și plin de păianjeni al bunicilor. Cu o lumânare în mână și speriat căutam „comori”. Și am găsit! Pe lângă o cutie plină de monede și bancnote vechi, am găsit toată colecția revistei Anticipația, de pe la mijlocul anilor ’50. În câteva săptămâni am dat-o gata și din acel moment microbul cititului a întrat definitiv.
Comentariu beton!29
Auzi, lasă-mă cu cărțile, zi cu banii din cutia aia. :)))))
O parte dintre bancnote au fost puse în clasoare și încă le am, iar dublurile și monedele au fost tranzacționate pe reviste Pif, Rahan și „mașinuțe de fier” 🤣. Printre ele era și o monedă de argint pe care a pus-o bine mătușa mea, iar când mi s-a născut primul copil, a curățat-o bine și mi-a dat-o să i-o pun pe buric bebelușului. Tradiție venită din faptul că argintul omoară bacteriile și menține un mediu curat. I-am făcut damblaua cât să îi fac copilului o poză cu fisa pusă pe buric 🤣. Am repetat tradiția și la ceilalți doi copii și o să o reiau și la al patrulea copil peste câteva luni.
Comentariu beton!38
Ce baftă ai avut cu colecția Anticipația 🙂
Comentariu beton!12
Citită și rascitită (de 3 ori), Cocoșatul de Paul Feval.
Comentariu beton!17
Răscitită= 3?
Pfff.
La sfârșitul clasei I am primit o ediție prescurtata pt „Heidi, fetița munților”, am citit și răscitit-o de atât de multe ori că apropos că o puteam recita.
Toate pânzele sus- între 10 și 15 ani o citeam de 3 ori pe an, poate mai des, între 15 și 20, de 2 ori pe an, între 20 și 25 doar o dată pe an. Plus numeroasele recitiri de bucăți și fragmente. 🙂
În ce privește serialul, regizorul și scenaristul să-și bage ultimul episod unde nu-i vede soarele. Și pe Dichiseanu tot acolo.
Nu așa mi l-am imaginat pe Pierre Vaillant. 🙁
Comentariu beton!13
de cîte ori mă duc (rar) la Ungheni (în Basarabia) și văd indicatorul => MEDELENI parcă am iar 10 ani, așa că blasfemie mai mare…
da’ ia să văd io cui i-au mai plăcut năpîrstocii, Bombița, tanti Ralița și Extravagantul C…. ?
Comentariu beton!49
Vlad Mușatescu, nu?
Da, tanti Ralița😁👍👍👍
Comentariu beton!14
Me, me. Mă auzea mama râzând din celălalt capăt al apartamentului. La astea și la „familia mea și alte animale „- Gerald Durrell
dap!
si eu cu tanti Ralita, uitasem de ea! 😀
Daaa, Vlad Mușatescu, celebrul Al Conan Doi! Doamne cât am putut să rad… 😁😁😁. Am recitit lunile trecute De-a v-ați ascunselea!
+1
Aaa, Conan Doi, cum am putut uita?
Da Sfârlează cu Fofează? Anyone? 😁
Eu, dar a fost slabă de tot.
Nimic, dar absolut nimic nu mai țin minte din ea… O tot văd zilnic, e în biblioteca din dreapta biroului meu și îmi tot propun să o recitesc, să văd dacă îmi mai trezește vreun sentiment…
„Sfârlează cu fofează” mi-a plăcut atât de mult c-am citit-o de 3 ori. 😎
Mie, mie!😊
Chiar eram curioasă dacă o să-i menționeze cineva!
Alexandre Dumas, Jules Verne, Karl May si multe, multe altele… Carti pe care le-am recitit de cateva ori.
Hai ca m-ai facut si pe mine sa cad in butoiul cu melancolie.
Mie mi-a placut „La Medeleni” – primul volum nici nu mai stiu de cate ori l-am citit. 🙂
LE: da, si Vlad Musatescu (uitasem de el, dar am vazut ca a pomenit cineva de Bombita si tanti Ralita si mi s-a aprins beculetul :)).
Comentariu beton!16
Pentru că primul volum era singurul cât de cât citibi;. Cel puțin pentru mine…
Radu Tudoran, Ileana Vulpescu, Mark Twain, Hortensia Papadat-Bengescu, Jules Verne, Eliade, Duiliu Zamfirescu, Gib Mihăescu, Sthendal, Defoe cu Robinson Crusoe, Agatha Christie, Constantin Chiriță, Mateiu Caragiale nici nu mai știu câți autori și ce titluri, hobbyul unchiului meu era legătoria de carte, cumpăra de la anticariate dau persoane particulare cărți și le reanima, casa lor era o bibliotecă imensă, pereții nu aveau dulapuri ci doar rafturi până la tavan, pline cu cărți. Vacanțele mele de bucureșteancă fără rude la țară erau în tabere sau în tabăra de citit din Balta Albă la mătușa mea, unde puteam citi oricât și orice. Tot cu unchiul ăsta și verii mult mai mari decât mine, Mihai, am învățat ce înseamnă muntele, alpinismul, speologia, respectul pentru natură, viață și cultură, la mine acasă era militărie dar la ei era o poezie de viață. Hai că s-a stârnit praful pe aici 🥺
Comentariu beton!32
Deci stai așa că sunt în stare de șoc. Copil fiind, tu ai citit Hortensia Papadat-Bengescu, Duiliu Zamfirescu, Gib Mihăescu, Sthendal și Mateiu Caragiale???!!! Zi-mi că azi lucrezi la NASA sau ceva. Zi-mi ceva din care să înțeleg de ce-a meritat să treci de primul paragraf din „Concert din muzică de Bach”. :))))))
Am citit eu Concertul…nu știu unde am găsit puterea…am zis „ori eu, ori ea”. Mi-a folosit doar la stima de sine, am fost mândră că nu am abandonat 🤣
Comentariu beton!19
Dacă am crescut între veri mai mari cu cel puțin 15 decât mine am cam ars niște etape, citeam cam ce vedeam la ei sau ce avea unchiul meu proaspăt scos din atelier. Nu am avut o copilărie normală 🙄 nu știu dacă a fost bine, nu suport poezia sau cărțile pentru copii, alea cu zâne și feți frumoși sau gheonoaie. Am fost defectă din naștere, acum m-aș încadra la spectru autist înalt funcțional, csf ncsf.
Comentariu beton!16
Si eu am citit în copilărie Hortensia Papadat-Bengescu, Mircea Eliade, Duiliu Zamfirescu, Gib Mihăescu, Călinescu, Hașdeu, Vasile Alecsandri, Barbu Delavrancea, Camil Petrescu, Cezar Petrescu, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Slavici, Rebreanu (și nu doar lecturile obligatorii de la școală). Eram pasionată de literatura română, îmi propusesem să citesc la momentul respectiv tot ce inseamnă dramaturgie în literatura română. Umblam prin anticariate și-mi cheltuiam alocația pe cărți (le am și acum, mi-s tare dragi).
Culmea, n-am putut citi Cireșarii și La Medeleni (n-a mers, nu mi-au plăcut 😀 ), nici Toate pânzele sus nu m-a atras.
Din literatura străină am citit Stendhal, Agatha Christie, Alexandre Dumas, Edmondo De Amicis (nu foarte multe). Aveam acasă cărțile alea albe și cartonate ale lui Jules Vernes, nu mi-a plăcut niciuna.
Singura carte pe care am refuzat să o citesc pentru BAC a fost Concertul ăla al Hortensiei, nu se poate citi 🙂
Atat de mult mi-a placut Concertul asta incat pana acum 2 minute nici nu mai stiam ca am citit-o. In locul unde ar fi trebuit sa imi amintesc despre ea e un mare gol. Nici macar nu sunt convinsa ca am terminat-o.
Concert și eu l-am citit pt bac tot pe principiul „ori eu ori ea”. Tot mândră că nu am abandonat
….ileana vulpescu ,arta conversatiei ,, un soi de biblie a mea…am tocit o …..a fost si ramane prozatoarea mea de suflet…dumnezeule, mare… da i odihna binemeritata…
Pe „Ion” nu l-a citit nimeni??? Eu de 2 ori, nu știu exact de ce.
Seria Sven Hassel am mâncat-o rapid. „toate pânzele sus” am prins filmul când eram copil, tare mi-a mai plăcut.
Am citit și încă mă ocup cu asta, dar nu din cele de care menționați voi. Am început mai târziu puțin.
Am citit Ion. La vrmea aia mi s-a părut tristă rău și cam atât…am recitit-o ulterior și mi-am dat seama că ar trebui citită cu ochi de adult…copil/adolescent fiind te uiți mai degrabă la povestea de dragoste…ok, înțelegi unde bate, dar nu e în aria ta de preocupări.
De exemplu, am citit in adolescența Anna Karenina. Reacția a fost „wow! Ce mișto! Cât de mult trebuie să iubești un bărbat ca sa îți părăsești copilul pentru el?! Asta da dragoste!” Pe la vreo 35 am recitit-o și reacția a fost ușor diferită 😀 „wow! Cât de nebună să fii să crezi că un bărbat merită să-ți părăsești copilul pentru el”. Am exagerat puțin, dar înțelegeți ideea
Comentariu beton!44
Ion are un fel de continuare,mult mai incitanta,din păcate neterminata:Delirul
@Alex, Ion a lui Rebreanu are continuare în Delirul lui Preda? Aideplm…
Da, era Marin Preda în pană de idei și a zis să se inspire din Rebreanu 🤦♀️
Am citit apoi în paralel cu fie-mea cărțile generației ei: Samantha Shannon cu The priory of the Orange Tree, Laini Taylor cu Dreams of God and Monsters, Susan Ee cu End of Days, Mark Levy, Gore Vidal, frica de bătrânețe, acreală și blazare te ține în priză 😂😂😂
„Knowledge is power”
https://i.stack.imgur.com/TEkMQ.jpg
Deși înțeleg ce ar vrea să transmită poza, e cam ”exagerată” ideea. În primul rând, din punct de vedere tehnic, băiatul ar putea avea mii de cărți pe telefonul acela, parcă e mai ușor decât să cari biblioteci după tine. A doua chestie ar fi că nici cititul de cărți nu prea te face vreun model de revistă (persoanele de față se exclud, evident 🙂 ) din punct de vedere fizic.
Referitor la articol, sunt în ton cu ce scrie (inclusiv cu ”La Medeleni”), pe majoritatea le-am citit și recitit (poate și deoarece nu prea aveam multe alte variante de activități). O mențiune pentru ”Racheta albă”, mi-au plăcut și cartea și filmul.
Orice carte citita este un grătar pierdut 😉
Comentariu beton!13
anukoi, statuia este in China si cred ca partidul a aprobat-o.
ce e interesant e ca scrie in chineza ceea ce i se atribuie lui sir francis bacon https://en.wikipedia.org/wiki/Scientia_potentia_est
Acuma, nu stiu cat de deep a fost asta pt chinezi dar cert e ca e o reinterpretare moderna a zicalei care in original am inteles ca ar zice ca knowledge itself is power.
Ceea ce nu e tocmai adevarat in cazul metodelor partidului chinez de educare a populatiei. o leaca de ipocrizie exista, evident, si la ei.
Incepand cu tiktok si terminand cu cenzura ambele arme de baza ale regimului.
MentiuneA. Dumas-Cei trei muschetari, Regina Margot,după 20 de ani; p Feval cu seria lui Pardaillan + încă vreo câteva, J. Verne, Agathe Christie și în general am cam devorat – și încă devorez cărți . Spre norocul meu și părinții mei au avut pasiunea cititului la care sa adaugat și o mătușă șefa la o librarie și o verișoară un fel de șefa la biblioteca orasului..In caz că îți e dor nu știu ce editura a republicat seria cavalerilor lui Ioan Dan. Era singura chestie pentru care nu îmi luam salata de curea de la tata când ,,uitam” sa îmi fac temele sau stăteam cu caietul în brațe chipurile sa invat și cu orice carte prindeam ascunsa ..
Pfff… ce amintiri. Singur pe lume a fost primul roman, pe la 8 ani. Încă îl știu, cu pasaje și capitole. Apoi, seria de cărți Povesti Nemuritoare. Apoi a fost Ionel Teodoreanu cu In casa bunicilor și La Medeleni vol I ( încerca mama sa facă o selecție pe vârsta, dar reușeam sa fentez cenzura când am ajuns pe la vreo 10 ani). Apoi … Jules Verne, Dumas, Winnetou, Old Surehand si Old Shatterhand… și de pe la 13-14 ani i-am descoperit pe Radu Tudoran, Papadat-Bengescu, Rebreanu și Cella Serghi. Or mai fi fost, dar pe astia atât i-am citit și rascitit încât bietele cărți sigur au fost legate de cel puțin 3 ori. Aaaaa, și nu dați cu pietre, dar printre cărțile recitite de n ori o fost și Gorki și Tolstoi. Acu’ observ ce biblioteca buna aveau ai mei. Visul meu atunci era sa am o carte noua, necitita de alții. Dar cum biblioteca lor era plină și mama era bibliotecar… părea ca va rămâne un vis. Pana la aniversarea de 10 ani, când am primit Mama de Maxim Gorki. Inca îmi amintesc cât de incantata am fost. Finalul adolescentei o fost cu Pe Aripile Vântului și Ileana Vulpescu. Pe care le am in casa in edițiile de atunci, dar pe care nu le-a mai legat nimeni… Sa recunosc ca antidepresivul meu de început de toamna (septembrie asta a vrut musai sa ne arate ca o început toamna) este sa recitesc bucăți din La Medeleni sau ceva Dumas?!? Nu recunosc.
Comentariu beton!27
Nu știu cine ar putea da cu pietre că ai citit Tolstoi. După părerea mea de cititor, e un monument în literatură. Și Gorki are farmecul lui, nu are treabă cu convingerile politice.
Am văzut că există un curent care neagă sau vrea să excludă cultura rusă, dar mi se pare o prostie.
Comentariu beton!22
La Medeleni n-am putut citi nici eu, mi se părea ucigător de plictisitoare. Am încercat de câteva ori, dar n-a intrat și pace.
Winnetou am citit toată seria, dar eu am avut baftă că le aveau pe toate în germană la biblioteca școlii. Cred că am zăpăcit-o pe tanti aia de câte ori le-am împrumutat și răs-împrumutat.
Cireșarii, cum naiba?
Dumas, aproape tot ce am prins.
Jules Verne, idem.
Contele de Monte Cristo.
Ojog Brașoveanu, Georges Simeon, Agatha Cristie.
Sandokan, Tigrul Malaeziei.
Mihail, câine de circ
Fram ursul polar
Toată seria cu Pippi Langstrumpf (mna, școală germană, bibliotecă predominant în germană)
Tot ce a scris Astrid Lindgren (idem mai sus).
Pe Hassel l-am descoperit târziu, adică acum ceva ani (să fi fost vreo 7-8), noroc cu distinsul meu soț. Am citit toată seria, mi-a plăcut la nebunie.
Cam astea mi-au venit acum în minte.
Fram, ursul bipolar, recomandată absolvenților de psihologie 😉
A zis cineva Winnetou? Slăvit fie marele Manitu pentru săgețile pe care le-a dăruit lui Karl May. Săgeți cu vârf înmuiat în cerneală, cu care m-a luat la țintă când m-a zărit colindând printre rafturile bibliotecii municipale. Nici nu a fost nevoie de prea multe, trei săgeți m-au nimerit, exact cât cele 3 volume ale seriei Winnetou. Ce a urmat a fost o perioadă lungă de prizonierat în tabăra indienilor. Old Shatterhand a făcut pe dracul în patru și a scăpat. Eu am rămas legat … sufletește de aventurile lui și ale lui Winnetou. Și azi, adult fiind, reiau cu plăcere volumele în mână. Ultima dată a fost chiar vara asta.
Da, adultul vede acum că prea erau gogonate unele faze, în special cea cu nemții care erau cei mai cei, un fel de „cei mai viteji și mai drepți dintre traci”. Copil fiind, nu am remarcat nimic din toate astea, ba chiar îmi propusesem să ajung în America să văd și eu mormântul lui Winnetou și pe cel al lui Intschu-Tschuna și al lui Nscho-Tschi. Am aflat între timp că Karl May nu călcase în viața lui prin preerie când scrisese romanele. Dar ce mai contează, câtă vreme omul a avut cuvintele la el și mi-a făcut copilăria mai frumoasă. La țară ne jucam de-a indienii la calea ferată și recream, ca o trupă veritabilă de enacting, scenele cu indienii care voiau să deraieze calul de foc. Ne făcusem arcuri, săgeți, pumnale din lemn. Noroc că ne-a dus mintea să nu îngrămădim bolovani pe calea ferată.
Cât despre Anton Lupan, asta este a doua poveste, care a lăsat ancora tot în inima mea de copil și corabia Speranța nu a mai părăsit de atunci portul inimii. Mă uit la serial pe youtube de câteva ori pe an. Mare mi-a fost surpriza să văd că la proba de română la evaluarea națională din vară copiii au avut un text din Toate pânzele sus. Pentru ei, probabil pentru majoritatea, a fost un text la prima vedere. Pentru mine un text de revedere.
Comentariu beton!26
Nu am ratat nimic din ce a scris Rodica Ojog Brașoveanu dar abia acum aflu de Cosma Brașoveanu, încep să-l caut imediat.
Comentariu beton!14
Toate cele de mai sus 😁 și „Singur pe lume” a zis cineva? Și colecțiile lui taica miu, avea niste cărticele cu povestiri SF, apărute prin 50 si ceva-60-posibil 70. Nu mai știu cum se numeau… Le am aruncat acum vreo 15 ani și mor de ciuda
Da. 2 volume, ediții diferite, am avut pe mână, ambele au ajuns varză de atâtea recitiri.
le-ai aruncaaaat ?
ooooo, foarte rău, se chema colectia psf
Geeez, normal că nu le-am aruncat!
Nu arunc cărți, indiferent cât de proaste sunt sau jumulite au ajuns, mă doare inima.
Am citit ,recitit ,SINGur pe lume…i am recomandat o si raposatului meu tata…
Nu prea am nostalgii legate de cărți, am fost genul de copil/adolescent care a citit o parte din „lecturile obligatorii” și câte ceva pe lângă. Dar mi-au plăcut Habarnam citită la 5 ani, câteva cărți cu Old Shutterhand, Cișmigiu&Co, La Medeleni (bine, abia prin liceu am citit-o pe toată), Shogun, Regina Maria-povestea vieții mele, Baltagul, Anna Karenina, Crimă și pedeapsă, Moromeții, Contele de Monte Cristo. Nu mai știu când am citit Plânsul lui Nietzsche, dar ulterior am citit mai multe cărți ale lui D. Yalom. Mi-e așa de ciudă că i-am împrumutat mai demult cuiva câteva dintre ele și nu mi le-a mai returnat. Prin gimanziu aveam o carte în engleză, cu texte, cu poze din Anglia, cu poezii pe care îmi plăcea să le citesc și să le învăț. Pe-aia am recitit-o de mai multe ori. Tot prin generală, avea profa de franceză ceva cu poeziile și ne-a adus „Ai noștri tineri” de Eminescu, dar tradusă în franceză. Mai știu și acum câteva versuri și chiar am căutat-o la un moment dat integral, dar n-am găsit-o. Acum citesc o carte în greacă, Σασμός, de Spyros Petroulakis. Cu dicționarul (mă rog, google translate) lângă mine și cu creionul în mână și carnețel lângă, ceea ce-mi cam trezește ceva nostalgii.
Comentariu beton!18
…am citit cam tot ce am gasit despre Regii,primii regi ai romaniei.. m au fascinat… ce destin ar fi avut tara si poporul roman daca dupa carol intai ,ferdinand.. ar fi continuat regalitatea in mod demn,onorabil si nu kurvete si samsari de boscheti….
Am citit zilele trecute o carticica „a fost Agatha Christie a României” și așa am aflat și eu de cosma brașoveanu. O am PDF daca intereseaza pe cineva
Povestile celor 1000 de nopti.
Toate. De nenumărate ori, chiar nu mai stiu de cate ori.
Comentariu beton!12
Aventurile lui Tom Sawyer si Huckleberry Finn
Comentariu beton!15
Cu tom sower a inceput lectura puternic ,fiica mea… citeam si radeam de rasuna apartamentul.. a venit prietena si vecina si colega ei de pe palier si povesteam amandoua razand cu lacrimi… dupa asta .. unde i cartea aia de povesteai cu oana ???? Ma intreba fiica mea..
Aventurile lui Tom Sawyer era preferata, am citit-o de nenumarate ori. Ce vremuri 🙂
Am început cu absolut toate Poveştile nemuritoare, Fram ursul polar, Coliba unchiului Tom, Singur pe lume, tot ce a scris Mark Twain, apoi Steinbeck şi mulţi alţii. Şi bineînţeles, tot ce s-a menţionat anterior. Şi cam toată literatura clasică franceză…. Am citit tot ce mi-a căzut în mînă pînă la sfîrşitul liceului.
Dar cel mai mult şi mai mult mi-a plăcut Jules Verne deşi acum nu mai citesc deloc SF.
De la citit am băut mai in zilele noastre vreo 6 lazi de bere. Nu știu prin ce minune în biblioteca orașului am găsit prin liceu seria stăpânului inelelor a lui Tolkien… După ani a apărut și prima parte a trilogiei, și fiind cu niste amici incep să mă dau mare că știu ce se va intampla- fara să menționez bineînțeles sursa inspirației mele. Cînd a iesit pe ecrane și Cele 2 turnuri am fost în gașca să îl vedem. Vreo trei zile am bolit după aia… A fost berea tare. Și tot atunci le-am spus de unde știu. Ce mă face fericit e că măcar unul din ei a avut curiozitatea sa ia cartea sa o citească…sa încerce o alta carte.. și acum ne certăm pe teme literare ..
Eu am inceput cu Povesti nemuritoare. Am citit colectia Jules Verne, Ciresarii de nenumarate ori. Volumul 3 e preferatul meu. Alexandre Dumas, Alexandru Mitru, George Sovu.
Eu nu am putut citi Jules Verne. Romanele lui Sadoveanu m-au exasperat. Am citit rezumate, comentarii și atât. În schimb recitesc „La Medeleni” în fiecare vară. 😉 E madlena mea: citesc în timp ce mănânc porumb fiert și am din nou 8-9 ani. De Radu Tudoran mi-a plăcut mult și „O lume întreagă”. Și am mai avut la favorite o carte pe care nu o mai găsesc: Klara Jarunkova – „Singură la părinți”.
Cât despre Rodica Ojog Brașoveanu… iubesc tot ce a scris și am și o întâmplare simpatică. Aveam 11 ani și eram în vacanța de vară la Călimănești, făceam tratament post hepatită cu incredibil de gustoasa apă de la izvorul 7. 😀 Și la prânz stăteam în parcul din fața Pavilionului Central și citeam „Bună seara, Melania!” cât ai mei dormeau. Și a venit lângă mine o doamnă care era cumva cum mi-o imaginam eu pe Melania și m-a întrebat ce citesc, dacă îmi place, ce am mai citit de același autor și din astea. Era mama Rodicăi Ojog Brașoveanu și era în vacanță la vila scriitorilor. Nu îmi venea să cred! A vorbit și cu ai mei apoi, știu că m-a lăudat și aproape mi-a crăpat inima. Și a cerut adresa ca să îmi trimită un autograf fiica dumneai. I-am dat adresa fiind convinsă că nu o să îmi trimită. Și am primit o vedere cu Arcul de Triumf semnată Rodica și Mirciulică și cu un motan negru desenat cu pixul. 🙂
Comentariu beton!72
Ce frumos! Asta da amintire!
Vaaai! Citind asta mi s-a facut pielea de gaina! Norocoaso!
Comentariu beton!12
Am citit comentariile si nu prea am ce sa mai adaug.
Si pentru ca tot a fost amintit, cărțile “Winnetou” au fost retrase din librăriile din Germania.
„Deutsche Welle (DW) este de părere că nemulțumirea a fost creatăn de reeditarea vechiului stereotip al “nobilului sălbatic”. “Nativii lui May nu sunt oameni adevărați, ci figuri idealizate, aproape magice, al căror rol principal este de a se sacrifica în beneficiul protagonistului alb”. Pffffff
https://thestudent.ro/cartile-winnetou-au-fost-retrase-din-librariile-din-germania/
Germania va ajunge buda „woke” a Europei. 🤢🤢🤢
„Fahrenheit 451” e deja-n plină desfășurare.
Ori eu aveam retard în copilărie, ori ai pe-aici numai genii. Frate, io nu citeam Dostoievski în copilărie nici picată cu ceară. Sau Tolstoi. sau Stendhal. Wtf??? Eu citeam așa:
-Legendele Olimpului, Legendă valahă și Din marile legende ale lumii (Al. Mitru)
-Orașul cu salcâmi (Mihail Sebastian)
-tot ce au scris vreodată (și s-a tradus în română) surorile Bronte, Cronin, D.H. Lawrence și restul britișilor
-toată seria de Povești nemuritoare
-Aventurile lui Habarnam
-Familia Roademult (pe asta o mai citesc și acum)
-Recreația mare (Mircea Sîntimbreanu)
-Talida și Cântecul lebedei (Ion Grecea)
-Talismanul de safir (Elvira Bogdan)
– Domnișoara Christina și Șarpele alb (Eliade)
La Medeleni am citit-o, mi-a plăcut, dar să mă bată cucu dacă mai știu subiectul. Îmi amintesc ceva de Olguța și cam atât.
Comentariu beton!14
Eh, eu imi aduc aminte de Adina si Danut.
Petre Luscalov cu Ostrovul Lupilor, Fiul muntilor
Baietii de pe strada Pal
Naparstocii
Ioan Chirila 😀
Jules Verne
Cismigiu&Co
Recunosc multe din titlurile menționate mai sus și îmi aduc aminte cu plăcere de colecția Biblioteca pentru toți – o comoară accesibilă!
Mai pot adăuga Aventurile lui Sherlock Holmes a lui Sir Conan Doyle, Papillon de Henri Charriere și Cișmigiu et. Comp a lui Grigore Băjenaru. Da, pe ultima chiar am făcut-o ferfeniță!
Daaaaa, uitasem de Cismigiu! Si am gasit mai tarziu si „Buna dimineata, baieti!”. Insa nu trebuia sa o citesc. Mai mult m-a intristat decat sa ma amuze.
Datorita ei am vrut sa vin in Bucuresti la liceu, la Lazar. Parintii nu au fost de aceeasi parere 🙂 Copil de 14 ani singur in capitala, nici acum nu mi s-ar parea o idee buna.
Elevul Dima dintr-a șaptea? Nimeni?
Comentariu beton!22
Ba daaaa, am uitat de el :)))
Me! Intr-un concediu la… Olănești, cred, cu părinții .
Ba da. Și Invitație la vals. Am uitat. 🙂
Ba da, cum nu. Și multe din cele de mai sus, că pe vremea aia, cărțile erau singurul mijloc de călătorie😀 M-am “plimbat” cu Winnetou chiar în ora de matematică, până să mă prindă profesorul și să-mi urle că voi ajunge vânzătoare la tarabă și-o să am atunci timp să citesc.
Am citit tot ce am gasit de Mihail Drumes. Insa l-am descoperit mai tarziu, prin clasa a 6-a, a 7-a. Nu ca nu mi-ar fi zis mama de el, dar cine sa o asculte…
Eu, eu! 🙂
Cum nu! Cumparate si re-editarile!
Interesanta.Am gasit-o fizic și aștept ochelarii sa o pot reciti
DA!!!! am recitit-o cred de cel putin 20 de ori, stiu si acum anumite pasaje pe de rost… mai ales ultimul capitol, acolo curgeau lacrimile instantaneu.. dar asta mai tarziu, pe la 12-15 ani 🙂
plus foarte multe din cele deja mentionate mai sus…
Insula misterioasa si Winnetou. Citite fiecare de peste 15 ori. Peste ani, cumparate si citite impreuna cu copiii mei. Am citit tot ce era prin biblioteci scris de Jules Verne, Alexandre Dumas, Paul Zevaco. Plus Narcis si Goldmund – gasita in podul bunicii, ascunsa de vreun unchi in vremea studentiei – era usor erotica iar eu preadolescenta
Tot ce se găsea din seria Sven Hassel, dar preferatele au fost tot timpul Papillon si Banco.
„Legendele Olimpului” si apoi abisul pana la locul doi, asa simteam atunci. Nu stiu de cate ori am citit-o, plecat fiind cu caprele pe deal.
Eu aveam altă metodă de „camuflare” a acestei activități subversive. Îmi făceam temele în sufragerie la o masă care era prevăzută cu o bucată de scândură care servea la prelungirea suplimentară a suprafeței în caz de nevoie. Această scândură culisa cumva în mod asemănător suportului de tastatură de la birourile din ziua de azi. Aici trona la mare cinste cartea pe care o citeam, în timp ce pe masă se plictiseau cărțile și caietele pentru școală. Dacă intra cineva nu trebuia decât să împing cu burta obiectul incriminator. Dar cum ulciorul nu merge de multe ori la apă, într-o zi, cufundat în aventurile eroilor mei, nu am fost suficient de rapid. Surprins asupra faptului, am primit interdicție de a mai împrumuta cărți de la bibliotecă timp de câteva luni. Totodată s-a elucidat și misterul notelor mici din ultima perioadă.
Comentariu beton!17
Eram clasa a-8-a și învățam în schimbul 2 de la 12. Singură acasă, ghiozdan gata la 10.30, mă apuc să citesc ceva până la plecarea la școală, Cireșarii erau atunci. Fără să vreau, am chiulit la primele două ore că am pierdut noțiunea timpului! M-am dus să mă scuz de la profa de mate că am lipsit și culmea e că m-a crezut când am explicat! Țin minte și acum expresia ei dând din cap ”numai tu puteai face așa ceva!”
Ioan Dan am recitit cu plăcere și ori de câte ori avem o masă bogată eu și soțul meu facem parafrazări de la descrierile mâncării facute de hangii sau Costache … Merge foarte bine în vacanță!
Tot Sven Hassel, colecția Enigma de romane polițiste, Cocoșatul de Feval …
Comentariu beton!15
Colecția Enigma, daaaa, ce feerie
Aceea cu un „a” alb era „aventura”? Cred ca leonida neamtu am citit sub sigla ei, nu?
Ceva spionaj tot pe acolo, parca….
Din lecturile cvasiobligatorii, adica mai bine zis „la moda”, imi cam lipsesc, nu prea aveam de unde alege…
Semnam condica la biblioteca județeană. Citeam orice prindeam în mână.
Era problemă când ceream (iar) bani de cărți. Ai mei îmi ziceau că o să mă îmbrac cu cărti.
Dar La Medeleni nu am putut. Nu m-a prins. Deci nu ești singurul sălbatic pe-aici. Și nici Hortensia…. Și era lectură obligatorie. În schimb SF-uri cât cuprinde. Pe lângă Gazeta matematică mai mergea si almanahul Anticipația.
Nici acum nu pot să nu citesc ceva în fiecare zi.
Mi-a plăcut sa citesc, am citit tot ce mi-a picat în mână, da pe Hortensia Papadat Bengescu n-am putut-o suferi 🙄😁 Până și Bacovia mi s-a părut mai „citibil”
Citit aproape tot ce s-a menționat aici.
Multe la lanternă noaptea sub plapumă.
Dar nu văd deloc pe aici Leonida Neamțu , care a scos peste 15 romane de aventuri.
Toate m-au fermecat.
Sven Hassel circula pe piața neagră.
Plus mult SF la greu.
La Radu Tudoran m-am dus acasă să-l văd, stătea pe lângă Cișmigiu, o stradă cu nume frumos, Puțul cu flori.
M-a servit cu chefir si biscuiți 🙂
Cu Cireșarii am amintiri super, am făcut o gască in care eram toți ”Ei”
Comentariu beton!22
Cred ca le-am citit pe toate 🙂 „Campionii” era aia cu baietii aia dintr-o echipa de karting? Daca da, a fost fascinanta. Cu Winnetou mi-a transmis cand eram copil tata placerea de a citi. Imi tot povestea din carte pana intr-o zi cand mi-a spus: „vrei sa stii ce se mai intampla, citeste singur” 🙂 Asa am invatat sa citesc inainte de clasa 1a. Am recitit recent Winnetou dar nu a mai avut acelasi impact. Dar a fost minunat sa-mi aduc aminte dupa zeci de ani unele idei/intamplari din carte. Si da, Jules Verne, mai ales „Insula misterioasa”. Imi aduc aminte ca mi-a placut mult filmul ala, Lost, pentru ca-mi aducea aminte de „Insula misterioasa”. SF mult, imi cheltuiam banii de alocatie pe colectia aia de la Nemira, Nautilius parca ii spunea. Dune, Fundatia si mute altele. Fain articol 😉
Eu ascundeam reviste în cărți, nu îmi plăcea să citesc când eram mică. Stăteam și număram paginile cărților, aveam target. 2 cărți mi-au plăcut ca și copil, Colț alb și Singur pe lume. In rest, nimic, nici făcutul temelor. Matematica am urât-o din tot sufletul 😂 și acum lucrez cu date și exceluri și prezentări.
Cat am mai plans la Singur pe lume. 🙁
Cam prin aceleasi si eu…
Efectiv sub banca si in ora de matematica-doua ore, legate- am citit Love story, eram a 10-a…
Ion- intr-a 5-a, oferta era redusa la noi la biblioteci..
Intr-a 11-a ramasesem dupa treapta dintr-un cuplu de cupluri de prietene decat un cuplu, cu efervescenta de inceput de prietenie, csnd descoperi ce ai in comun si toate se leaga ca sa avrti voi de ce rade; si cum sporovaiam noi, asa, incantate, in ora de romana,zice profa la mine: ia treci tu in fata sa vedem daca mai ai chef de vorba! Aveam, ca eram la Rascoala, pe care o citisem pana atunci de cel putin trei ori! Chiar si cu colega vorbeam tot despre carte
Mi-a dat 8 da banuiesc ca de ciuda ca nu m-a prins in ofside!
Cred ca facand o suma din comentarii, le-am citit si eu pe toate, de minim 3 ori.
Insa fiind productie ’88, cand am ajuns eu la varsta cititului aparusera pe la noi mai multe.
Dar sunt doua momente pe care mi le amintesc de parca ar fi fost ieri:
– cum am primit de Craciun primul volum Mary Poppins si pana nu le-am gasit pe toate n-am avut liniste sufleteasca. Le-am citit de mai multe ori, insa primul volum pot sa il recit si acum.
– la sfarsitul clasei a treia am primit o carte de „lecturi suplimentare”. Una din ele era „O poveste cu un hobbit”. Babaiatule, ala a fost momentul in care m-am imbolnavit de sindromul Tolkien. Boala grava, nu m-am vindecat nici pana in ziua de azi.
In ceea ce priveste Medelenii, si pe ei pot sa ii recit. Mai ales volumele doi si 3.
Si prin clasa a 4-a, dupa ce citisem si plansesem la Winnetou, am descoperit in biblioteca COMOARA. Seria asta de carti https://images.okr.ro/serve/product/350b3f9b351cf05d3ebfa48ec7a590e5-1567901-2000_2000 ce avea la sfarsit aventurile lui Kara ben Nemsi ( Old Shatterhand) in Africa. Atunci am inceput o alta calatorie: sa descopar cum se leaga povestea. Imi facusem si un fel de ghid al cititorului, cred ca si acum mai e pe undeva prin biblioteca alor mei.
Mihaiule, ce cutie ai deschis azi! O sa visez toata ziua.
Toate pânzele sus, Castelul Fetei în alb (vol2 – Cireșarii), Winetou și Old Surehand (și acum mă enervez când Inciu-Ciuna a devenit Intșu-Tșuna), Copii Cpt Grant+20K Leghe+Insula Misterioasă, Cinci săptămâni în balon, Cesar Cascabel, Sven Hassel (după 90 – Monte Cassino, Drum sângeros către moarte și General SS), Frații Jderi. Mai mult Michel Zevaco decât Dumas. Elevul Dima + Cișmigiu&Comp.
Iar în clasa a5a am dat de James Clavell și Shogun-ul. Este cartea pe care am citit-o în fiecare an. (Am citit tot ce a scris Clavell. De la noi – Vintilă Corbul scria în același stil. Și , iar, am citit tot).
Ehhh….multe, foarte multe.
Cat de mult mi-a placut sa citesc Fratii Jderi. Stiu ca o avea sora mai mare de citit la liceu dar am citit-o eu si geamana in locul ei ) .Noi eram in generala atunci.
Adaug la mai tot ce e menționat mai sus : Elevul Dima dintr.a șaptea + Zăpezile iubirii !
Top favourite:Fram ,Ursus polar ;Colt Alb.
Eram in clasa a VI-a cand am auzit-o pe mama” Sa ascundeti cartea asta, sa nu o citeasca si „aia mica”( adica eu, cea mai mica din cei 5 copii!): „Papillon” – am furat-o si-am citit-o pe banca, in spatele blocului cand mama ma credea la joaca…Da, MV, tot ce ai enumerat tu plus „Aventurile lui Tom Sawyer si Huckleberry Finn”, „Imparatul mustelor”, plus inca sute de carti care mi-au umplut copilaria de bucurie…
Ah, si sa nu uit, dat fiind ca citeam cam tot ce prindeam, mi-a placut tare mult „Batalie in mars”, de Galina Nikolaeva, doua volume, foarte interesante.
E adevarat, eram student in anul I deja.
@MV , ce praf ai facut pe aici !
Imi aduc aminte ca l-am cunoscut pe Radu Cosasu, la intrebarea lui care este ultima carte citita si raspunzindu-i ca „Batalie in Mars”, nu-i venea sa creada ca am citit-o.
Nimeni nu mai face matematică…trist…
Gheba? 😉
@mojo nu stiu daca ma crezi, dar eu l-am iubit pe Gheba!
Tata încă mai „răsfoiește” uneori Gheba, așa, just for fun.
A, și Gazeta Matematică 🤷♀️
Mie mi-a placut cartea galbena de fizica, a lui Anatolie Hristev. Inca o am, cu paginile aproape rupte de cate ori am scris cu creionul si am sters.
Ba daaa, eu mă mai distrez cu testele BRIO. 😀
Roman Grue Grozovanul – Dumitru Almas
De-a baba oarba; De-a puia gaia – Vlad Musatescu
Fram, ursul polar – Cezar Petrescu
Calaretul fara cap – Thomas Mayne Reid
Dumas – tot ce am prins cu muschetari
Dan Ioan – superbe povesti care pornesc de pe valea Ampoiului
Traian Tandin – Ringo si Grind erau preferatii mei
Si un volum extra-jerpelit, fara coperti, gasit pe la bunica-mea: George Bernard Shaw – teatru – Cezar si Cleopatra, Ucenicul Diavolului si Pygmalion
Si da, citite de mai multe ori, pana aratau ca dupa razboi. Ce amintiri frumoase ai declansat!
Roman Grue Grozovanul – asa asa. Credeam ca sunt singur 😀
citit doar de vreo mie de ori
Ei bine, eu votez cu „opoziția”, și anume ca mi a plăcut enorm „La Medeleni”, care a fost citita și rascitita, de n – ori. Însă, cartea de început a literaturii mele, au fost „Muschetarii” lui Dumas, pe care i am descoperit în clasa a 4-a, și culmea e ca am „început”, fără sa mi dau seama, cu al doilea volum, nu cu primul, cum ar fi trebuit, deoarece doar pe acela îl aveam atunci acasă. Ulterior am găsit și pe primul și s a „legat” povestea.
Și după momentul 0…. Au tot fost Lorelei – Teodoreanu, Seria cu Pardaillan și Fausta a lui Zevaco, Cartea Mironei și Pânză de păianjen ale Cellei Seghi, toată colecția cu doamna Melania și motanul Mirciulica, James Clavell cu absolut tot, Tess d ‘Uberville, și de atunci s a tot citit. Și da, am plâns teribil în clasa a 7 a la Anna Karenina, dar nu cred ca as mai face asta astăzi.
Nici nu va puteți imagina câte amintiri ați scos astăzi „la lumina” cu acest subiect.
O zi frumoasa tuturor!
Eu am plâns acum câțiva ani, când am recitit nuvela „Puiul” . Și eram ditamai femeia😁
Eu nu mă pot lăuda cu cititul prea precoce. De altfel, biblioteca părinților mei avea doar vreo 20 de cărți – titluri care nici acum nu spun ceva. Habar nu am cum de existau acele cărți acasă, pentru că pe tatăl meu nu l-am văzut vreodată citind, iar pe mama doar de vreo 3 ori – și atunci alte cărți decât cele existente în casă.
În clasele primare eram cu cărțile de colorat și cu ceva povești nemuritoare pe lângă.
În clasa a 2a sau a 3a am primit de la Doamna învățătoare o carte de povești de Charles Perrault. Cu acea carte pot spune că am început mica mea călătorie în lumea literaturii.
Așa că în primii ani îmi cumpărăm singur cărți de povești, în loc de biscuiți pentru pachețelul de școală.
Apoi, cumva am ajuns în posesia cărții Testamentul Incașului de Karl May (eram deja în gimnaziu). A fost prima carte pe care am citit-o (fără a fi din categoria basme) și rascitit-o. Am căutat apoi alte cărți de Karl May și așa am ajuns la epopeea vestului sălbatic.
În zilele de ajun de examen pentru admiterea la liceu am citit Rambo, în locul comentariilor literare insipide.
Abia prin liceu am citit Shogun, Changi și parcă Nobila Casă (dar din asta nu-mi amintesc nimic).
Au urmat apoi Blindatele morții și restul cărților lui Sven Hassel.
Plus Huliganii lui Eliade. Și Cei trei mușchetari și Regina Margot.
Și cam atât prin liceu.
Abia prin facultate am descoperit literatura rusă. Era mai interesantă decât matematicile discrete.
Abonament la bibliotecă mi-am făcut abia acum câțiva ani.
Cand am dat bacul mama mi-a luat „Un veac de singuratate” si „De veghe in lanul de secara”. A doua, desi era printre cele invatate la engleza, n-o citisem inca, n-o gasisem si nici la biblioteca nu era. La bac la engleza (primul an in care s-a dat bac la 4 obiecte scrise si 3 oral, 1992) subiectul a fost ultima carte citita, desi nu cred ca vreunul din profesorii corectori m-au crezut, dar la mine a fost pe bune „De veghe in lanul de secara”.
PS desi e o carte cult, pe mine nu m-a prins, cred ca mesajul a trecut pe langa mine. mai mult mi-a placut Garcia Marquez
Rodica Ojog Brașoveanu – Minerva si Melania au fost eroinele mele
Singur pe lume de Hector Malot printre primele cărți citite si recitite
Jules Vernes – făceam schimb cu prietena mea cea mai buna ca ea avea mai multe cărți, le primea de la un unchi din Ardeal; Copiii căpitanului Grant l-am citit cu sufletul la gura
Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor săi
Legendele Olimpului
Sven Hassel
Minunata lume a plantelor si animalelor
mai târziu, pe la 14 ani ca atunci le-am primit cadou, Shogun
„Capitanul Casse-Cou”! Cineva pe aici cu mine? 😜
daa, ,, sa intepam porcul”😉, imi e dor de aventurile cu burii din carte.
Plusez, in franceza, mama era profa de franceza si o avea in original.
Da, am găsit-o în 1982 la un român în Franța.
toata lista ta + Chiril Tricolici – unde i duminica, un dolar doi dolari/valetul de trefla
*cum sa nu ti placa Chiril Tricolici?!
– Cenusa si orhidee la New York
– Singur printre dusmani
…
genial Chiril tricolici- si eu am citit si recitit
Mihai, cu parere de rau si tu stii raspunsul la intrebarea din titlu: aproape nimeni. Sunt curios câte din scolile generale de azi mai au in dotare biblioteci cu BIBLIOTECAR. Am o varsta la care amintirile incep sa se estompeze, dar nu-l voi uita pe mos Dragu – BIBLIOTECAR – care mi-a pus in maini prima carte in biblioteca scolii – Aleodor imparat de Petre Ispirescu!
Comentariu beton!13
@scoby57, cel mai probabil toate cele de la oraș. Cititori în schimb… nici măcar de rușine.
Cred ca 90% din ce s-a amintit pe aici le-am citit si rascitit. Prin clasa a V-a am citit o carte din seria „Romanul secolului XX” Taigaua, ce inca ma mai bantuie in sensul ca n-am mai dat de ea sa o recitesc. Nu imi mai aduc aminte mare lucru din ea decat ca la vremea aia mi-a placut teribil. Minte de copil csf, ncsf.
Toate cele enumerate de tine dar si multe altele , mi-am mai amintit de :
Scufundati cuirasatul Tirpitz
Acolo unde se avanta Vulturii
Tunurile de la Navarone
Mandrie si Prejudecata
Aeroportul de Arthur Haley
Shogun, Changi, Tai Pan
Toata seria cartilor Stiintifico Fantastice (aveam un butoi cu aceasta serie, in podul bunicilior)
Aveam dosite carti si in toaleta, stiam doar eu cu frate-miu unde sunt, desi nu cred ca cineva ne sesiza lipsa, si parintii mei citeau .
Imediat dupa 1989, prima carte cumparata a fost ,,Sotul meu” si apoi , la un moment dat am achizitionat Jurasic Park. O citeam cu nesat in cada, singurul loc unde nu ma dibuia kinderul, si intr-o clipa de neatentie , am scapat-o in apa calda. S-a dezintegrat instant, spre disperarea mea (costase mult, stiu ca am plans) , fratele meu a dorit-o el, asa dezintegrata cum era, iar eu mi-am cumparat una noua, desi nu prea mi-o permiteam.Si de ce sa nu recunosc, seria Sandra Brown😉.
Iar acum sa laud o persoana draga mie, soacra mea, care nu are studii superioare, are frumoasa varsta de 85 ani, citeste sute de carti, in fiecare zi. La ziua ei asta isi doreste, carti, daca se poate sa le aducem cu ladita.
Comentariu beton!18
Am citit și eu Sandra Brown, vreo patru, după care m-am prins ca e cam aceeași poveste, cu mici variații, și nu am mai cautat altele de genul asta. În schimb, am descoperit Shogun, Changi, Papillion, și seria Dune. Mi-am făcut abonament la HBO GO pentru filmul Dune-cea mai noua varianta. Ce sa zic, bunicel filmul, dar filmul din capul meu e mult mai tare 😁
Eu citeam cu placere maxima Harry Potter. Ai mei se luau de mine ca ma prindea ora 23 si eu inca citeam in loc sa dorm. De cateva ori puneam o batista pe becul de la veioza ca sa nu se vada lumina din camera mea atat de tare (usa avea geamuri cu folii). Si o data maica-mea a iesit de la baie si a observat lumina slaba. Cand a intrat si a vazut, s-a amuzat si mi-a explicat frumos ca exista riscul sa ia foc batista. Aveam 12 ani pe atunci si nu stiam. M-am mirat apoi ca nu s-a enervat, ca nu m-a certat, ca nu a urlat.
Comentariu beton!12
Harry Potter? Dar ce vârstă ai tu? 😛
Mihai trebuie sa fii mândru daca generatia Harry Potter iti urnareste blogul! 👍
Comentariu beton!20
In curand implinesc 32 de ani
Fuck, mi-am venit să plâng. 😀
fix ca nevastamea. Astia aveau 11 ani cand a aparut HP. Fix varsta cand apare bufnita
Mișule, prima carte din seria HP a apărut in ’97. 🤭
Citit si rascitit Ciresarii si Trilogia in alb (Pescarusul alb, Ingerul Alb, Trandafirul Alb), tot ce a scris Dumas (cred ca aveau ai mei toata colectia) plus fi’su, Adio Ringo (am plans cand a murit Ringo), Ultimul mohican si Winetou, tot ce a scris Vintila Corbul, adica printre altele: Cavalcada in Iad, Pasari de Prada, Dinastia Sunderland_Beuclair, Caderea Constantinopolelui, Salvati-ma, sunt miliardar, am ras cu lacrimi si ori de cate ori recitesc cu mare placere cartile lui Jerome K. Jerome: Trei intr-o barca si Trei pe doua biciclete, cartile lui Vlad Musatescu – Jocurile detectivului Conan, Contratimp, Cei 3 veseli naparstoci, Aventuri aproximative, Panza de Paianjen a Cellei Serghi, Cavalerii Pardaillan si multe alte titluri de prin colectia Romanul secolului XX – printre care orice scris de Jane Austen, Pe aripile Vantului (am suferit maxim pentru ca nu am stiut ce s-a mai intamplat cu Scarlett – am simtit ca merita o continuare, romanul). Iar mie mi-a placut maxim romanul La Medeleni, in plus Fratii Jderi, Neamul Soimarestilor si chiar si Rascoala si Ion ale lui Rebreanu (stiu, voi fi blestemata pe veci pentru asta). Una dintre cartile care m-a marcat foarte tare a fost Intre zi si noapte a lui Henriette Yvonne Stahl – am aflat aici despre dependenta de substante, cum ar fi cea de morfina – cat de dramatica este dependenta, un subiect absolut incredibil pentru acei ani…
Exista o continuare, scrisa in anii 90 de Alexandra Ripley
https://en.wikipedia.org/wiki/Scarlett_(Ripley_novel)
dar, desi e o carte buna in sine, si m-a facut sa vad Irlanda de curiozitate, nu se compara cu originalul.
Ciresarii vor ramane in amintire mereu cu ecouri dragi. Am gasit volume cartonate si le bag sub nas la copiii mei. Sogunul ! Am si recitit o la un moment dat
Am citit majoritatea celor amintite de tine si cele amintite in comentarii. Karl May, tot ce era in romana, tot ce era de capa si spada, tot ce era sf, (toata seria jules verne, tradusa), ciresarii, etc. in In anii adolescentei eram abonat la biblioteca judeteana la sala de lectura. La sectia de imprumut nu gaseai multe, pentru ca erau mai toate date, mai tot timpul. Dar la sala de lectura am avut zile in care intram la deschidere si ieseam la inchidere. Ingurgitam romane, nu citeam. Nu cred ca e greu de dedus ca nu prea ma impacam cu scoala si nici prea mult cu socializarea cu sexul opus, pe vremea aia. 😛 O fi fost rau, sau bine, nu stiu.
Dar nu pot sa nu remarc ca nu poate fi o coincidenta ca cei din bula ta au citit ce au citit. Nu are cum. As putea sa pariez (fara sa am date concrete) ca nu aceeasi situatie ar fi in bula haur. Nu in aceeasi masura. Ca exceptii pot fi. Poate gresesc, dar nu cred. Aceste lecturi, desi pot fi considerate usurele, adolescentine doar, cred ca au avut ca efect o deschidere spre lume, spre cultura universala, pe care au extins-o mai apoi si care se simte si in mentalitatea actuala a adultilor.
Multumesc pentru amintiri! 🙂
Am citit nuvelele fantastice ale lui Eliade in loc sa invat comentariile pentru bac. Apoi imi aduc aminte ca am ratat cateva iesiri la minunata discoteca de la Casa Stiintei din Valcea pentru Shogun
Moby Dick – Herman Melville
Doamne ce mult mi-a plăcut de Zambilica. Am lăudat cartea lui Ion Dan colegilor și am dat-o împrumut. Nu o mai am și o tot caut de atunci. Cred că a fost prima carte la care am râs din tot sufletul. Monte Casino am luat-o împrumut, atât de mult mi-a impresionat încât m-am apucat să o copiez de mână. Norocul meu că ai mei aveau o bibliotecă bunicică.
Am citit majoritatea cartilor mentionate pana acum, exceptand La Medeleni si cartile lui Karl May, care nu mi-au placut. In copilarie am fost fascinata de cartile lui Jules Verne.
Eu am început să citesc cu Peter Pan (o variantă mare cu imagini) și cu Habarnam (clasa întîi).
Apoi s-a prins microbul de mine și am luat bibliotecile alor mei la rând (părinți, bunici, alte rude). Jules Verne m-a fascinat în școala primară și muream de oftică că nu găseam nicăieri Drumul spre lună si Insula misterioasă. Le-am găsit după revoluție, dar Drumul spre lună nu a mai „intrat”.
Mi-au plăcut mult și Colț Alb (recitită de curând), Singur pe lume, Cireșarii, Mark Twain, Legendele Olimpului. M-a fascinat Winnetou și acum râd când mă gândesc cum le pronunțam numele așa cum se scriu (old surehand ).
In gimnaziu am ajuns la Dumas și alte romane de capă și spadă, plus cele cu aventuri pe mare. Mușchetarii mi-au devenit mod de viață, eu eram D’Artagnan (citit o vreme până m-am „luminat”, de artagnan), avem prieteni din clasă ceilalti mușchetari și toată clasa avea porecle din cărți (cel puțin pentru noi).
Am descoperit apoi SF și m-a fascinat, am devorat muulte cărți, dar mai ales Asimov, Dune, A.E. Van Vogt si Poul Anderson. Și Philip K Dick. Prin liceu am descoperit Eliade.
Despre La Medeleni: nu am avut-o, am citit o prescurtare ceva prin colecția Ion Creangă, cred și aia mi-a plăcut, când erau copiii mici-mici. Dar am făcut apoi rost de ele, chiar dacă nu m-au atras să le citesc și bine am făcut că anul trecut în vacanța aia forțată de covid din octombrie a primit copilul de la școală temă să citeasca toate 3 volumele. Clasa a 6a, într-o săptămână – le-a citit aproape plângând de nervi, dar le-a terminat. Nu, nu i-au plăcut, dar nicio surpriza aici, puține cărți de pe vremea noastra a incercat si foarte puține i-au plăcut (Habarnam, Colț-Alb), deși e un copil care citește, însă preferă ce e mai nou și în ediții frumoase (nu răpciugoșeniile de cărți vechi – deși avem edițiile vechi, uneori îi cumpăr ediții noi dacă trebuie să citească ceva de pe vremea noastră).
Altceva interesant mi se pare că acum, orice aș reciti de atunci, inclusiv clasici citiți în adolescență sau pe la 20 și, se simt altfel, parcă nu mai sunt aceleași cărți… e o experiență deosebită, dar și frustrantă să recitesc cu mintea de acum.
Și am făcut tot posibilul când m-am mutat la casa mea să-mi iau cu mine mai toate cărțile vechi ale familiei, așa mă simt cel mai acasă, cu multe cărți noi și vechi.
la 8 ani terminasem seria complete de carti ale lui Kant si ma pregateam de putina fizica cuantica. Nu imi mai amintesc autorul, mai ales ca e o fantezie 😀
Eu, la 7-10 ani eram cel mai epic copil, pentru parinti. As paria 2 dejte de la mana stanga ca orice parinte isi doreste genu asta de copil. Mergeam in vizita la oameni. Daca nu aveau copii ma postam in fata bibliotecii. Scoteam o carte. Ma duceam in dormitor si cele ore pe care le petreceam acolo nu ma miscam. Aveam treaba.
Asa am citit, de vreo 5 ori, la niste prieteni, Doctor Aumadoare. Si habarnam. Ca eu nu le aveam acasa.
in rest
– povesti nemuritoare. Aveam cateva carti acasa. Citite si rascitite de nenumarate dati
– am rupt Creanga. Amintiri din copiliarie l-am citit de vreo suta de ori
– povestiri istorice ala cu beatalsu pe coperta (desenta intentionat )
– una dintre cele doua volume despre mitologia greaca. Pe ailalta am citit-o doar de vreo doua ori, in deplasare
– Jules Verne. Aveam acasa vreo 10 bucati. Plus ce mai prindeam prin deplasari. Prima carte mi-a luat cateva zile sa trec de pagina 10. Dupa care mi-a luat restul de 3 ore sa o termin
deja de pe la 12 am inceput cu:
– Capa si spada. Ce prindeam citeam. Nu imi pasa, TOT.
– Karl May. La fel. Ce prindeam citeam, nu stateam la discutii
– Westernuri nu prea erau. Ca le-as fi tras si pe alea pe nas. Dar. Aveam una, romaneasca. Coltii sacalului. 10/10
– Conan doyle si romanescu Aventurile lui conan doi
– Cat p-aci sa uit. Tom Sawyer.
Dar. Baza asta este: JV, capa si spada, karl may, si coltii sacalului.
Culmea: Nu am citit ciresarii. Cred ca am prins niste bucati, dar nu i-am citit pe toti.
La facultate am intrat in camin si am vazut o carte pe un pat.
„ce carte e?”
„sven hassel”.
„ce e?”
„nu stii SH? e cu razboi”
Intr-o zi eram singur in camera asa ca am luat cartea aia sa incep sa o citesc. 240 pagini. 4 ore nu m-am miscat din pat.
Comentariu beton!15
Ai amintit toate cărțile care mi-au făcut copilăria și adolescența frumoasa,Veșnic mă ascundeam pe unde puteam cu o carte în mână,daca se putea și nu mă prindeau părinții citeam și noaptea cu lanterna ,așa că m-am ales cu o miopie de care nu am mai scăpat, Și nici de microbul cititului nu am scăpat .,…citesc și acum cu drag chiar daca nu mai cumpăr cărți că nu am unde sa le mai depozitez, citesc pe calculator am găsit multe cărți în format pdf.
La lampa cu gaz am citit, printre altele, o carte cu ceva cazuri de medicina legala, nu mai stiu cum se numea, dar am retinut autorul-Paul Stefanescu. Ai mei dormeau intr-o bucatarie de vara, eram singura in toata casa…brrr…
Mihai, să mai vii cu subiecte de-astea, că azi nu avem mânuțe roșii😊
Păi cum să ai mânuțe roșii când ăia se întreabă care e faza cu atâtea cărți? Nu erau doar 52 în pachet, plus jokerii?
@Bertha: avem eu și Edelweiss. 🤪
@Bertha, mânuțele apar după amiază😀
Apăreau ele când era urare de „La mulți ani”, da’ acu’!
S-a intimidat de cultura noastra…s-o fi apucat de citit!
Iată că e aproape 6 și tot nu sunt mânuțe 😁 Dacă au văzut că-i cu cărți, au închis repede, să nu se ia😀
@ John, cred ca tu și Edel vă dați reciproc mânuțele, altfel nu se explică 😀
Io am.primit-o
Vai, ce bucurie de subiect! Mulțumesc!
E musai sa ajung la calculator, telefonul nu i ce mi trebuie acum 🙂
Toată colecția lui Sven Hassel am citit-o și eu. Și da, după revoluție, că până atunci majoritatea erau dedicate tovarășului.
La noi sau citit si recitit :
-Povesti nemuritoarea (si acum o mai fac)
-Comoara din lacul de argint(citita de 10 ori)
-Pollyanna 9pentru noi surorile prima carte motivationala :))
-Toate panzele sus ( decate ori inceapea vacanda de vara)
-La Medeleni ( mai mult geamana mea)
-Dumbrava minunata
-Matilda
-Legendele Olimpului (o mai recitesc cand mai merg acasa la VL)
– Cele 2 Diane
-Laleaua neagra
– Cam tot ce am gasit capa si spade (la vecina de sub care era profesoara de romana )
-Sandra Brown (sora mai mare citea pe ascuns de mama si eu pe ascuns de amandoua 😉
-Cazul Magherul care m-a marcat atunci (aveam 10 sau 11 cand am citit-o)
-Micul print
Si altele pe care le-ati mai enumerat mai sus.
@Geamăna: „La noi s-au citit” 😓
@John asa este, graba strica treaba. Cu un ochi sunt la munca si cu altul pe blog. 🙁
*s-au citit 🙂
Nu e bine. 🤭
Munca-i pentru roboți și utilaje. 🤪
Obiceiuri de nuntă la cangurii șchiopi
Vai, cum m-a lovit nostalgia. Nu știam de soțul Rodicăi Ojog-Brașoveanu, am ce să caut de acum 🙂 și eu am citit toate cărțile ei, inclusiv cele de după Revoluție. Intr-una din ele, nu știu să mai zic în care, moare comisarul Cristescu. Mi-a luat mult timp să îmi revin.
Nici eu nu am citit La Medeleni. Nici Cireșarii nu am citit. Mi-a plăcut mult Jules Verne, am citit și recitit foarte multe cărți în copilărie.
Moare comisarul Cristescu??
Da, împușcat 🙁
Eu intotdeauna am suspectat că tot Rodica scria și cărțile lui Cosma Brașoveanu. Știu că o metaforă pe care ea o folosește des, ceva cu atârnatul pălăriei de colțul lunii, am regasit-o si la el. Din câte am înțeles, nu aveau voie să scoată mai mult de o carte pe an pe vremea răposatului și aici ar fi explicația…
Am citit si rascitit tot ce ati pomenit
Ce ma mir, ca nimeni nu a pomenit „Prins” a lui Petre Popescu.
Asta pe la mijlocul anilor 90, ca prima editie a disparut subut
Cum sunt în vacanța cea mai mare, m-am apucat zilele astea să reorganizez biblioteca. De mult voiam să fac asta, dar abia acum i-a venit timpul. Articolul a picat la fix. Sortând cărțile, mă trezeam cu câte una care îmi trezea amintiri și zăboveam câte o oră, două răsfoind-o. Că nu mă zorea nimic.
Am văzut în comentarii multe dintre cărțile mele preferate.
Dar sunt singura ciudată care a citit „Legendele Olimpului” de Alexandru Mitru? Și chiar am recitit-o.
Daaa, Vlad Mușatescu, celebrul Al Conan Doi! Doamne cât am putut să rad… 😁😁😁. Am recitit lunile trecute De-a v-ați ascunselea! Sorry! De-a puia gaia!!! Corectat!
Ba da :))) Eu si la birou mai ascund cate o carte si citesc cand nu ma vede nimeni :))
Am citit cam tot ce s-a amintit, iar Winnetou de foarte multe ori, cu plansete si scos fraze frumoase in caiet:)
Citeam in autobuz, in statie, in timpul orelor cu cartea pitita in banca, in pauze…
Imi amintesc cum in facultate citeam Shogun pe genunchi, impreuna cu colegul de banca si luam notite la chimie:)) Seara citea fiecare acasa la el si a doua zi reluam cititul impreuna.
Woooow,ce topic! Și câte asemănări!
Cărțile mele citite și răscitite,ascunse printre manuale sau sub plapumă cu multe pasaje pe care le-aș putea recita și acum:CIREȘARII (preferatele mele,vol.4și 1),TOATE PÂNZELE SUS(pe care mă pregătesc s-o recitesc cât de curând,având în vedere că într-o lună voi trece pe la Ushuaia,Punta Arenas,Strâmtiarea Magellan), ROBIN HOOD(căte rănduri de lacrimi la moartea Mariannei,cât respect pentru RICHARD INIMĂ DE LEU!), MEDELENI (🤭), NADIA lui Ioan Chirilă(vârsta,deh…). Apoi,seria lui Ioan DAN(care acum sălășluiește pe reader și îmi face cu ochiul de câte ori plec la drum),WINNETOU, PE ARIPILE VÂNTULUI…Și la mine chiar au zburat cărți din balcon, sub impulsul mamei exasperate:NADIA și nu mai știu care volum din CIREȘARII. Au fost repede recuperate din fața blocului și sunt și acum în biblioteca părintească. A,și din Jules Verne,O CĂLĂTORIE SPRE CENTRUL PĂMÂNTULUI și PERIPEȚIILE JUPÂNULUI ANTIFER(n-am idee de ce astea mi s-au lipit de suflet,de-a trebuit să le recitesc de câteva ori). Și zeii din LEGENDELE OLIMPULUI povestite de Alexandru Mitru(cât umor în viețile lor!-eroii nu m-au impresionat). Și POVESTIRILE DESPRE CUTEZĂTORI ale lui Drumeș, datorită cărora am plâns soarta căpitanului Robert Scott și l-am urât veșnic pe Amundsen(indiferent cum o fi fost omul ăla în realitate) și-o să mă duc să văd eu cu ochii mei Srâmtoarea Magellan.
Eu nu ma apuc sa fac liste. Pot doar sa spun ca am citit tot ce am văzut pe aici și încă altele (cum desigur s-a întâmplat și altora 🙂 ). Avantajul vârstei cred. De, „pe vremea mea” n-aveam TV, n-aveam caldura… 😉 dar mai găseam cărți de împrumutat și timp sa le citim. Și îmi amintesc cum am luat un frumos 4 în clasa a treia pentru ca …. citeam în ora (cu cartea în banca desigur) – și mai eram și în prima banca 🙂 … Cartea era ceva prea putin demn sa fie menționat, dar pe vremea aia citeam absolut orice (după cum se și recomanda! 🙂 ).
Chinuiti, chinuiți (baza reumatismelor mi-am pus-o în copilărie și în studenție – NU GLUMESC!) dar în ce privește formarea culturală parca a fost bine pentru – cel putin pentru cei care au vrut (așa se întâmplă de obicei, nu?).
Va salut cu drag…
R Daneel (spoiler 😉 )
Chiar azi dimineaţă, sosind în staţia de tramvai, am observat o carte abandonată sub bancă. M-am aplecat să-i văd titlul. Era Copiii căpitanului Grant! Horror! Şi acum am lacrimi în ochi!
Cât despre cărţile copilăriei, îmi mai amintesc Ovidiu Zotta, îndeosebi Toți băieții sunt răi, toți băieții sunt buni… Dar şi broşurile din Clubul temerarilor…
Salut! Dacă tot vorbim de cărți citite,eu as dori sa găsesc titlul unei cărți ce mi-a picat în mână și doar un singur volum iar continuarea nu am mai gasit-o nicicum și nici nu mai știu cum se cheamă. Acțiunea se desfășoară în jurul unui pusti de gimnaziu care se indragosteste de o fata intr-o tabăra și începe sa o caute în oraș la întoarcere. Scuze dacă sunt pe lângă subiect. Poate aflu și eu titlul acelui roman.
Seri albastre-Costache Anton?…
Toate cartile pe care le-ai pomenit mi-au facut copilaria mai frumoasa. O mica corectie subiectiva, cartea preferata di Ciresarii a fost Castelul fetei in alb. Descifrarea documentului Tetrilogofatului Zogreanu, mi s-a parut fenomenala.
Pe langa cele mentionate de dumneavoastra: Alexandre Dumas – tot ce a aparut in anii 75-80. La Medeleni ( pai cum? am plans zile intregi), Jules Verne – tot ce-am gasit, Aeroportul lui Arthur Hailey, ce bruma de SF se publica atunci la noi, vanam almanahurile Anticipatia (le am inca)… Imprumutam de unde puteam; mi s-a si reprosat ca ma imprietenesc din interes, ca sa imprumut carti :-). Citeam cu disperare tot ce prindeam…
nu a citit nimeni Capitanul Apostolescu?
marea majoritate a cartilor pomenite aici le-am citit si rascitit, Winnetou l-am citit si rascitit in o vaanta de vara, toate cele 3 luni nu imi aduc aminte de alte carti.
Toată seria Habarnam, de Nosov. Eram prin clasa a 2-a când mi-a adus mama prima carte de la biblioteca întreprinderii. Povesteam la ora de Lectura, sâmbătă de la 11. Toți colegii erau extaziați 😊 Ce vremuri!
Mie mi-e dor de mirosul ăla de bibliotecă care funcționa în incinta teatrului muncitoresc de la mine din sat care a fost transformat în sală de nunți și botezuri. Acuma nu știu dacă era de la sporii de mucegai dar era mișto.
Băi, dacă generația noastră învâța la mate, fizică, chimie în loc să citească Povești nemuritoare pe ascuns, vă da-ți seama unde era România acuma? Lansam sateliți cu rachete la concurență cu americanii și televizoarele Diamant erau mai celebre ca Samsungurile dar, na, nouă ne-a plăcut literatura.
Aia bistoș.
Ca să nu mai spunem că nu mai exista nici un Elon Musk, ci era Ion Mustescu, mare inventator aeronautic și plasator de sateliți pe orbita planetelor Marte, Jupiter și Pluto cu primul radio telegrafiat pe Alpha Centauri Proxima.
Și tu chiar vrei să-ți facem o listă cu tot ce am citit in copilărie? Încerc doar ce mai reușesc să-mi aduc aminte:
– Jules Verne
– Alexandre Dumas
– Michel Zévaco
– Sven Hassel (toate)
– Ian Fleming (toate)
– Harry Potter (seria asta am citit-o de mai multe ori, începând de la 19 ani).
– Cireșarii
– Toate pânzele sus
– Isaac Asimov (pe care l-am descoperit la biblioteca comunală pe la 13 ani; a rămas unul dintre favoriții mei)
– Colț Alb și Chemarea străbunilor
– Aventurile lui Tom Sawyer
– Povestea coifului tracic
Și multe, multe altele.
Voiam sa scriu despre Jerome K. Jerome si Habarnam dar vad ca au fost deja amintiti. Asa ca vin cu altceva, ceva ce nu a fost mentionat inca: ”Trei Grăsani” de Iuri Olesa. Nu stiam eu pe vremea aia ca era o carte propagandistica dar mie mi-a placut si doar asta conteaza, chiar si dupa atatia ani.
Pina astazi am crezut ca sint cumva defect, pt faptul ca am recitit Ciresarii de numaistiu cate ori ! Va multumesc ca ati confirmat ca, inca, sint un om normal!! 🙂
Ah, unde eşti copilărie..
Între multele cărți citite pe atunci se distinge „Cişmigiu et comp” pe care o citeam în loc de orice altceva.
Visam cum ar fi fost să am şi eu un lac lângă şcoală pe care să chiulesc 😀
Îmi amintesc cu plăcere de Vladimir Colin- Basmele omului, Legendele țării lui Vam, Dincolo de zidul de neon, și muulte cărți SF rusești, colectia SF cu multi autori români, apoi e pomenit în comentarii Asimov, dar Clarke cu Sfârșitul copilăriei, Crichton cu Germenul Andromeda, Klein cu Seniorii războiului sau Ursula K. leGuin…
Doamne ! Ma regăsesc în absolut tot ce ați menționat, inclusiv în descrierea despre romanele Rodicăi Ojog Brașoveanu și apoi cele câteva ale soțului sau, pe care le- am cautat cu disperare (pe cele putine care îmi lipseau), la anticariate on line, pana le-am găsit. Vorbim despre o lume care din nefericire pentru noi, vedem cum apune 😒😔
Pe langa cele mentionate de tine, pentru mine carti citite de n ori au fost si Robinson Crusoe si Moby Dick.
Robinson a fost primul roman, pus in brate de d-nul invatator, in a 3-a, cred.
Nu am cuvinte sa ii descriu haru l, cred ca si pe aici, de cate ori s-a ivit prilejul, l-am pomenit!
Am uitat sa mentionez „Maytrey”, Mircea Eliade
Și eu am fost înnebunită după Karl May. Am avut și Comoara din Lacul de argint, pe lângă Old Surehand și Winnetou. Mi-a cerut-o cineva împrumut și nu mi-a mai returnat-o. Nu i-am mai vorbit niciodată deși suntem vecine. Așa ceva n-are prescriere! La fel, le-am recitit de atâtea ori încât le puteam recita ca pe niște poezii. Mai puțin volumul 5, normal. Cine mă iubea nu rostea numele Santer… În plus, găsisem la cineva o carte tipărită înainte de WWII, De la Bagdad la Istanbul, unde apare celălat alter ego al autorului, Kara ben Nemsi.
Eu pe Fenimore Cooper, cu focurile lui de tabără mari și luminoase nu l-am putut suporta, nu după ce Karl May mă învățase că focul nu trebuia să se vadă de la sute de metri, fratele meu alb, că altfel veneau pieile-roșii după tine și te scalpau…sau îți luau peruca, în cazul lui Sam Hawkens.
Pe la vreo 12 ani ne-au dus cu clasa la Dacii, eu reciteam unul dintre volume deși stinseseră lumina, așa eram eu, citeam oricând, iricum, oriunde, la un moment dat mă zgâlțâie o colegă țipând „Pierre Brice, Pierre Brice”, eu eram sceptică, fugi măi de-aici, tocmai îi apăruse numele pe ecran, și ce să vezi, chiar era în film și CE SĂ VEZI, moare și acolo! Dublă traumă, sunt inconsolabilă până la moarte și dincolo de ea!
Cireșarii, cum altfel? Cochetam cu scrisul și toate „romanele” mele erau în stilul lor, grup de prieteni, expediții, peșteri, cetați, etc. Și Nicolae Ionescu Dunăraru-Năstrușnicii inventatori, Al. Șahighian-Coiful de aur, Ludovic Roman-Racheta albă și alții care încercau rețeta lui Constantin Chiriță.
Jules Verne, în special Doi ani de vacanță, cum să nu viseze la o vacanță din asta un copil dintr-o țară comunistă care mergea la școală de luni până sâmbătă? Îi adaug aici și pe Valentin Gustav cu Insula robilor și pe Robinson Crusoe, aveam fixație cu insulele, ce să-i faci!
Ioan Dan cu seria Cavalerilor dar și Victor Rusu Ciobanu cu romanele lui cu daci și romani, Fiul adoptiv, Dacia Felix și Un destin aparte.
Alexandre Dumas cu muschetarii lui dar și Cei patruzeci și cinci, Paul Féval cu Cocoșatul, Paul Féval fiul cu Fiul lui d’Artagnan, Théophile Gautier-Căpitanul Fracasse, Mayne Reid-Călărețul fără cap, Rafael Sabatini-Odiseea căpitanului Blood. Am citit și Zévaco dar, ca și la Fenimore Cooper vs Karl May, dacă apucai să-l citești pe Dumas nu prea îl mai agreai pe Zévaco, ori cel puțin ăsta a fost cazul meu.
Rodica Ojog Brașoveanu, mai ales Nopți albe pentru Minerva, aia a fost o carte la care am râs până mi s-a făcut rău la propriu, dar și alți autori români de polițiste, seria bunicului de Petre Sălcudeanu, Horia Tecuceanu cu căpitanul Apostolescu ori Leonida Neamțu, pentru cel din urmă am avut mulți ani o obsesie, am toate cărțile lui (Comoara locotenentului Balica, Întoarcerea focului, Moartea ca o floare de nu-mă-uita, etc). Și, cum au zis și alții, dl Conan Doi și tanti Ralița, cu bombița și personajele de neuitat.
Edgar Wallace-Arcașul verde și Dublura, ceva Agatha Christie ori Conan Doyle, cărțile apărute în colecțiile Aventura, Sfinx, Scorpion, Clepsidra, Enigma, Clubul Temerarilor, mamă, ce le mai vânam când ne duceam la bibliotecă!
După aia am „scăpat” la SF-uri, începând cu Fetița de pe Terra-Kir Bulîciov și alți autori în principal ruși că deh, așa erau vremurile…
Iar obiceiul ăsta de a reciti cărțile într-o veselie, în ciuda ofertei bogate din prezent, a rămas neschimbat, când ceva îmi place, apăi chiar îmi place, ultima „victimă” răscitită e Orașul bântuIT de Stephen King. De vreo 10 ani încoace o recitesc în fiecare an. În principiu e tot un fel de Cireșarii, doar că horror…deci nu pot spune că gusturile mele s-au schimbat prea mult, nu?
Comentariu beton!13
Boss, tot ce ai zis, plus: Harper Lee „Să ucizi o pasăre cântătoare”, „Pe aripile vântului” (astea înainte de 14 ani), puțin după (dar până în 16) „Arcul de triumf” și „pe frontul de vest nimic nou” ale lui Remarque, „Pentru cine bat clopotele” și „Adio, arme” ale lui Hemingway, „Vin ploile” (sorry, nu îmi amintesc autorul) și ceva Graham Greene (aici nu îmi amintesc titlul prea bine, cred că „Un caz de mutilare”).
Bonus: pe când mă plimbam azi printre bănci (dreptul profesorului să o facă în timpul orei) am văzut pe o bancă „Emma” a lui Jane Austen. M-am uitat atent la fată, adolescentă de cca 17 ani, îmbrăcată ca toate colegele ei, machiată (cred că avea și inel in nas, nu mi-am permis să mă uit chiar atât de insistent), frumușică chiar. Nu mi-a părut genul care își plânge lipsa de prieteni in lectură (e clasă nouă, nu o cunosc de anul trecut). Mi-a venit sa o întreb dacă chiar citește chestia aia sau e doar de impresie, dar m-am abținut ca să nu o pun într-o situație nașpa in fata colegilor.
Vin ploile, Louis Bromfield. Caramiduta, coperta alba cu palmieri. Ransom, plictiseala coloniala, muson, tifos, renastere.
Marea majoritate a tot ce s-a înşirat pe aici am citit. Nu ştiu dacă să regret că n-am citit Toate pânzele sus şi Cireşarii. Cred că era o reacție la serialele pe ecranele alb-negre socialiste când nu înțelegeam nimic din dialoguri, fiind surd. De ‘La Medeleni’ fereala cred că a fost instinctivă, nu vroiam să pălească a mea viață la țară prin comparație.
Am început cu cititul din clasa 3, cu o culegere de legende şi balade de Dumitru Almaş pe care nu o regăsesc în bibliografia lui. Până atunci cititul era un supliciu. Citeam tot ce prindeam, era chestie de disponibilitate şi multe interesante înşirate pe aici nici vorba să le prind. O singura carte de Ioan Dan am prins si aia la primul meu servici la UTB, naiba ştie cum a ajuns acolo.
A trebuit să apară filmele cu Stăpânul inelului că să caut şi să citesc pe Tolkien pe net, în engleză şi pe net. Ocolisem O poveste cu hobbiți în romănă că era ilustrată de acelaşi grafician al cărții Cipi acest pitic uriaş – nu că era naşpa Cipi dar cam de grădiniță.
Am citit cu plăcere tot ce însemna legende şi romane istorice. Saga despre arderea lui Njal cred că am citit-o în a 4 sa 5 clasa. Pe urmă m-am axat cu obstinație pe SF.
Neam nu m-am putut lipi de scriitorii ruşi exceptând Taras Bulba de Gogol.
Da, am citit cărți la ore, ascunse în bancă sau sub manual.
Aș mai adăuga, pe lânga lunga listă, și „Cișmigiu & Co” de G. Băjenaru si „Peripețiile bravului soldat Svejk” de Jarislav Hasek
„Cocosatul” a lui Paul Feval. Cartea care m-a trecut din copilarie in preadolescenta. Lovitura lui Nevers, iubiri de 20 de ani, betivanul adorabil, marchizul de Chaverny.
Va multumesc tuturor ca m-ati facut sa-mi sterg cu sarg ochelarii. Si sa oftez asa pentru mine.
Jules Verne tot,Rodica Ojog Brașoveanu idem, O mie și una de nopți, Ciresarii, Toate pânzele sus, Winettou, Aventurile lui Tom Sawyer si Huckleberry Finn, Contele de Monte Cristo, Legendele Olimpului, seria agent 007, orice sf de calitate. Ce noroc aveam că nu era internet…Citit mult, joacă de voie, am si învățat bine🙂
Basme – Wilhelm Hauff
Buna dimineata, manuta rosie!
Pai cum sa nu vina manuta rosie la discutii despre carti, lectura, pasiuni de oameni inteligenti? Cand manuta rosie foloseste cartile doar sa-si faca ea cornete pentru semintele da floare, bomboane agricole de calitate.
câteva cărți care mi-au rămas în cap ever since: „Regii Blestemați” (Maurice Druon) și din Dumas, „Colierul Reginei” și „Contesa de Charny” – așa am devenit conspiraționist la 15 ani, haha. ulterior perpectiva a devenit ceva mai ambiguă, odată cu „Pendulul lui Foucault” al lui Umberto Eco (dar pe asta am citit-o destul de târziu, după liceu, și nu a mai schimbat mare lucru).
O alta, singura din Jules Verne pe care am recitit-o de-a lungul anilor, „Căpitanul Hatteras”. ciudat, au trecut mulți ani până să realizez că subiectul este mai degrabă tragic.
Am avut și eu cărți pe care le citeam și le reciteam până se vărzuiau de tot ori mi le arunca maică-mea, exasperată că „mă blocam” într-o scriere și acolo rămâneam. Aproape că învățasem pe de rost Aventurile lui Huckleberry Finn, Aventurile lui Tom Sawyer, Tom Sawyer detectiv, Tom Sawyer în străinătate, Prinț și cerșetor (clar, Mark Twain, da?),De la Pământ la Lună, secretul lui Wilhelm Storitz și Insula misterioasă de Jules Vernes (cărțilea alea mari, albe, le-am citit pe toate, dar pe astea trei le-am „luat” de mai multe ori), Pescuitorii de perle de Mirko Pasek, Terry pe urmele lui Kon-Tiki a lui Bengt Danielsson (asta chiar că a zburat pe geam cu scandal), Comoara din Insulă (Robert Louis Stevenson), Legendele Olimpului de Alexandru Mitru (obsesie ce mi-a folosit mai târziu), Campionii de Chiril Tricolici (și mie mi-a plăcut tare). Au mai fost și multe alte cărți, dar astea le-am tot recitit de mai știu și acum pe de rost (cred) pasaje întregi din ele.
Am tot citit și recitit în adolescenta: Toate pânzele sus ( ce am mai plâns când miba zis tata ca a murit tipul fără sa termine cartea) , La Medeleni de Ionel Teodoreanu, Cei trei muschetari , Mândrie și prejudecata (știu părți din ea pe de rost și acum).
La calculator tot n am ajuns, da’ e musai sa va ntreb dacă a mai citit cineva Omul amfibie. Capul profesorului Dowell? Omul care și a pierdut chipul?
De Fetița de pe Terra va amintiți ? Tânăra garda? Stiletul? Planeta fără memorie mi s a părut o splendoare 🙂
Bine, eu am citit și Zola 🙂
Și cam tot ce ați amintit voi mai sus.
Evident, am ascuns Stiletul pe sub banca, m a prins învățătoarea și l a chemat pe tata la școala:) Drept pedeapsa am mers împreuna la librarie și m a lăsat sa aleg tot ce mi a poftit pipotica, ne am întors acasa cu doua sacose de cărți.
Nu i înțeleg pe cei care nu citesc. Bine, nu ca m as strădui 🙂
Comentariu beton!11
Da, imi amintesc de Fetita de pe Terra! Am citit-o prin clasa a treia, de fapt am devorat-o. Am citit si din romanele lui Zola, care a ramas unul dintre autorii mei preferati si acum, la maturitate.
Din cauza seriei cu Melania, o cheama pe fi-mea Melania, cum altfel…doar ca sa o strigam altfel🤣.
In rest, pe acolo si lista mea, mai putin cavalerii autohtoni. Mersi de pont, i le recomand feciorului, ca Dumas la al meu nu a prins.
Un film romanesc fain pe care l-au placut si copiii, a fost Racheta albastra.
Am uitat să adaug ” Legendele și basmele românilor” , „1001 nopți „și povestirile lui H.C.Andersen. Poate că unii comentatori își aduc aminte de ele.
Nu știu dacă ești fan de polițiste (romane) nu domnișoare….. Dar îți recomand seria cu Căpitanul Apostolescu de la Horia Tecuceanu. 🙂
La 5 ani citeam cursiv. M-a învăţat fratele mamei mele pe ziarele Scânteia şi România liberă cred.
Învăţătoarea mă dădea exemplu în clasa i-a de cum se citeşte corect şi cu intonaţie.
Ok, ceea ce vreau să vă spun e că până în clasa a III-a citisem tot ce exista la Biblioteca orăşenească, secţia pentru copii. Luam cărţi atât de des încât bibliotecara m-a testat dacă chiar citeam.
Din clasa a IV-a am trecut la cărţi de călătorii şi de aventuri. Am avut ceva probleme pentru că bibliotecara nu voia să mi le dea pentru că nu erau de vârsta mea. Până a mers mama mea acolo.
Acum 25 de ani am donat Casei de Copii 16 saci cu cărţi din biblioteca mea. Am aflat mai târziu că multe au fost împărţite între membrii personalului.
La Medeleni am citit-o pe nerăsuflate în liceu. Am iubit cartea aceea, Ionel Teodoreanu m-a mişcat profund. Metaforele lui, comparaţiile m-au fascinat. Am citit în liceu tot ce a scris şi s-a publicat la noi.
Nu pot da titluri pentru că nu pot face diferenţieri.
Apropo, în seria Delfinul au apărut înainte de ’89 cărţile lui Sven Hassel, dar au fost 4 sau 5 dacă nu mă înşel.
În anul I de facultate cine avea prietene la Biblioteca Judeţeană şi la toate librăriile mari din Timişoara?
Inainte de ‘89 de sven hassel au aparut 2 carti: Gestapo si Monte Cassino. Nu aveau legatura cu cronologia aparitiilor, intre ele aparusera – nu si la noi- Legiunea blestematilor si Blindatele mortii.
Doamne, ce amintiri mi-ai sârnit (din nou)! Aproape toată lista enumerată aici e bifată. Inclusiv învățatul pentru admiterea la facultate îl fentam cu La Medeleni, Lorelei și tot ce era Ionel Teodoreanu (cică pentru relaxare). Iar din prima copilarie până la terminarea liceului, printre toate celelalte, Winnetou a ramas la putere si marea mea iubire. Eu nu mi-am făcut arc cu săgeți, dar am încercat de nenumarate ori sa mătai la încheietura mâinii cu o lamă de-a lu’taică-meu ca să mă fac „frate de sânge” cu cineva, oricine. Sau chestia cu bătutul cu cuțitul printre degete am exersat-o până aproape mi-a ieșit. Si eram fată.
De Insula comorii a lui R. L. Stevenson isi aduce minte cineva? De acolo mi-a ramas in cap cel mai tare capitan de pirati: capitanul Flint, care i-a facut pe altii ca el sa para niste bieti vaslasi pe o barca in Cismigiu. Mie mi s-a parut genial ca el nici nu apare efectiv in actiunea romanului, doar in aminitirile echipajului si chiar si dupa moarte toti tremurau de frica lui!
Iar personajul jucat de Johny Depp in seria Piratilor din Caraibe este orice, doar capitan de pirati nu!
Si tot in registru naval, Toate panzele sus este pentru mine cea mai tare carte din domeniu scrisa in estul Europei. Mi s-a parut super tare cum a reusit autorul sa plimbe niste neaveniti intr-ale navigatiei (cu exceptia lui Gherasim) de la Sulina in Tara de Foc si inapoi. Chiar am recitit romanul acum vreo 10 ani si mi-a placut la fel de mult.
Când am învățat să citesc,cred că prin clasa a doua, am citit și răscitit El Zorab de George Coșbuc!Citeam și plângeam,până am învățat -o pe de rost,și nu mai știu exact câte strofe avea,dar avea ceva! Apoi s-a deschis apetitul și am citit tot ce mi-a picat în mână! Spre rușinea mea, recunosc că am un an de zile de când nu am mai citit o carte 🙈
Comoara din lacul de argint x apărut în editura Tineretului (în limba germană). M-am introfdus în lumea lui Karl May.