Am fost mai înainte în cel mai apropiat orășel, Kriopigi pe numele lui, c-aveam nevoie să cumpăr un prelungitor. Intru în două mini-marketuri (bine, ei le zic super-marketuri), n-aveau. Mă îndreptam pleoștit spre mașină, când îl văd și pe-al treilea. Hai să intru și-aici, îmi zic, deși părea cel mai mic și mai sărăcăcios.

Intru. Nimeni. Efectiv eram singurul client. Doar la intrare stătea pe un scaun kyrios Panaiotis, adică cetățeanul grec care se ocupa de bunul mers al mini-marketului (scuze, al super-marketului), cel care desfășura o activitate foarte captivantă pe telefonul lui cu husă roșie. Cel puțin bănuiesc că era extrem de captivantă, pentru că nu m-a băgat în seamă, nu m-a observat, nu nimic, era prea prins de ce făcea acolo. M-am mai uitat o dată în jur, poate-poate o mai fi cineva în magazin. Nope, nu era, singurele două ființe care respirau în zonă eram eu și kyrios Panaiotis.

Băi, nu pot să bag mâna în foc, dar aproape că s-a auzit când m-a înjurat în gând, în momentul în care i-am dat kalimera și i-am arătat telefonul meu, telefon pe care trona o poză cu un prelungitor. De ridicat s-a ridicat de pe scaunul ăla, dar în viața mea n-am mai văzut pe cineva să se miște cu atâta sictir cât avea la fiecare mișcare kyrios Panaiotis. Pentru o secundă, până și eu mi-am simțit amenințat titlul de campion mondial al procrastinării.

A venit cu mine, dar la fiecare pas pe care-l făcea prin magazin după nenorocitul ăla de prelungitor care-l făcuse să se ridice de pe scaun, simțeam nerostitele cuvinte „mai du-te bă și-n prelungitorul meu”, le auzeam, deși nu le rostea. Am încercat și-o glumiță în engleză să mai detensionez atmosfera. Dacă îl înjuram de mamă, obțineam același rezultat: un rictus însoțit de un scrâșnet de dinți.

Până la urmă, a găsit raftul cu prelungitoare și mi-a făcut semn către el. Am luat unul la întâmplare (doar nu era să mai stau să-l și aleg, să-l mai țin în picioare încă 30 de secunde pe kyrios Panaiotis, doamne ferește) și-am plecat amândoi către casa de marcat. Avea în mișcări aceeași târșă sublimă, același sictir desăvârșit care nu e la îndemâna oricui, se obține doar după ani lungi și grei de practică și antrenament.

Când i-am arătat că vreau să mai și plătesc cu cardul, vă jur că viața mea a atârnat de-un fir de păr. După care, am înțeles și de ce: POS-ul nu era la casă, cum știam eu că trebuie să fie. Era undeva pe un raft, i-a mai luat încă vreo câteva minute să se târâie până la el, să-l pornească și să-mi ia banii.

Am băgat sărăcia aia de prelungitor în pungă și-am ieșit, moment în care am simțit cum i se luminează ciacrele de fericire, jur.

La plecare, exact când ieșeam pe ușa, am văzut ce făcea kyrios Panaiotis pe telefonul lui cu husă roșie lăsat pe măsuța de la intrare: juca table.

Sursa foto: pixabay.com