Astăzi avem un subiect foarte serios. Treaba stă așa: fetele mele au rău de mașină. Sau rău de mișcare, așa cum se numește el în termeni medicali. Mă refer la copii, nu la distinsa lor mamă, deși și ea a suferit în copilărie de același lucru. Eu, personal, nu cunosc senzația, nu mi-a fost rău vreodată în niciun obiect aflat în mișcare, dar uite că ele n-au avut norocul ăsta.
Practic, gâzele mele suferă la orice drum cu mașina, indiferent cât este de scurt sau lung. Da, uneori e posibil să nu vomite deloc câteva sute de kilometri, alteori vomită de câteva ori la un simplu drum până la țară (74 de kilometri). Am ajuns sa cred că este doar chestie de noroc. Doar că norocul ăla vine rar de tot, de cele mai multe ori nu vine.
Dar și dacă nu vomită, de simțit rău, tot se simt. Au ajuns efectiv să urască mașina și sa nu se mai bucure de o eventuală plecare pe undeva, doar pentru că vor fi nevoite să facă drumul pe bancheta din spate.
Partea cea mai nasoală în toată povestea asta este că n-am reușit să rezolvăm, indiferent ce metode am încercat. De-aia m-am hotărât să scriu aici, să vă întreb și pe voi dacă ați avut situația asta cu copiii voștri și, mai ales, dacă ați reușit s-o rezolvați. Noi am încercat cam tot ce există pe piață în domeniu, rezultatele au fost zero sau nesemnificative. Prin urmare, aștept cu mare interes sugestii de soluții și de la voi, dacă le aveți.
Un singur lucru mi-a mai rămas sa testez, dar nu prea-mi vine să dau aproape 700 de lei fără să știu dacă funcționează. Am descoperit niște brățări așazis inteligente împotriva stărilor de greață și vomă. Brățări recomandate și împotriva răului de mișcare. Dar este 350 de lei bucata, și cum vorbim despre doi copii, faceți voi calculul. Dacă dau 700 de lei și după primii kilometri începe recitalul vomitatului în pungă pe bancheta din spate, le fac brățările inteligente guler ălora care la vând.
Uite, despre chestiile astea este vorba. Am găsit și un video care explică cum funcționează, dar n-am înțeles mare lucru din el. Ok, înțeleg că electrostimulare și alte chestii complicate care sună bine, dar ce electrostimulează astfel încât să nu mai simți senzația de greață?
Știți, eu sunt genul căruia trebuie să-i explici logic cum funcționează lucrurile. Dacă îmi spui doar „ia medicamentul ăsta, c-o să te faci bine”, n-o să-l iau niciodată până nu-mi explici cum anume funcționează medicamentul ăla de ajunge să mă facă bine. Da, e posibil să nu înțeleg din prima, dar o să te pun să repeți până ajungi să-mi explici în niște termeni pe care să-i cunosc și eu.
Așa că din nou îmi încerc norocul și vă întreb: ați folosit brățări din astea inteligente? Sau măcar știți pe cineva care să fi folosit și să ne poată confirma că funcționează? Sau alt produs asemănător, dar despre care să se știe că-și face treaba?
N-am o problemă să dau 350 de lei pe bucată, aș da și mai mult doar să știu că drumurile cu mașina nu vor mai reprezenta un coșmar pentru gâzele mele. Dar aș avea o mare problemă să-i dau și să constat că i-am dat degeaba, pentru că urăsc să fiu luat de prost. Una e să am ghinion și să nu funcționeze nici brățările astea, alta e să cumpăr un produs vândut de la bun început ca fiind scump și degeaba.
Da, nu sunt imbecil, pot să înțeleg că și dacă-mi confirmă cineva că brățările astea funcționează, există șanse destul de mari să nu-și facă efectul la fetele mele. Dar în cazul ăsta, repet, vorbim despre ghinion, nu despre „hai să luăm câte 350 de lei de cap de fraier”.
Acestea fiind zise, dacă aveți soluții pentru răul de mașină, le aștept și vă rămân dator pentru ele.
P.S. Pls, nu mă luați cu „duceți-le la doctor”, c-au fost. În problema asta, de la orice doctor o să auzi placa cu urechea internă, echilibrul și mișcarea, lucruri perfect adevărate. Doar că, odată cu cauza, nu-ți oferă și soluția pentru efect. Sau, cel puțin, nu oferă vreo soluție care să fi funcționat în cazul fetelor mele.
nope. noroc ca a mea nu are , pot sa ma aberez pe curbe cat vreau ca doarme linistita in spate. cu maica-sa insa e alta poveste, 🙂
Da, lasă, că știu și eu povestea cu maică-sa. Nu s-a inventat încă tratamentul. 🤭
tratamentul este mai babesc : draga, te rog sa deschizi geamul, in caz ca borasti macar sa o faci afara din masina. nu stiu de ce, dar acest sfat nu este niciodata apreciat la justa lui valoare. fata rade de fiecare data . mama ei nu prea.
Buna seara. Unul dintre copiii mei suferă de aceeași afecțiune. Pana acum am avut rezultate cu : privit in fata, plasturi pentru rău de mișcare care se aplica in zona abdomenului și fără cafea in mașina, pentru ca simplul miros ii provoca greață.
Nu există un tratament medicamentos eficient.
Singura chestie care funcționează e hipnoterapia. Câteva ședințe și totul se rezolvă.
E vorba de o chestie din subconștient pe care n-ai cum s-o rezolvi medicamentos, deși s-au încercat tot felul de medicamente și suplimente, de la scopolamină la 5-HTP.
Comentariu beton!25
Poate totuși brățările astea…
Încercarea moarte n-are. Sau vezi plasturii menționați mai jos.
Plasturi d-ăia am prin toată casa. Zici că sunt revânzător.
Pentru mine ca adult care am suferit de rău de mașină îngrozitor de nu puteam trece de câteva curbe fara sa oprim de 2 ori, a funcționat un medicament cu cinarizina, găsit de barbati-mi-u după căutări intense pe net, dupa ce eu am incercat toate ghimbirurile fara niciun rezultat. Acum se numește Stugeron. E un fel de „blocator” de senzații, ieftin, și nu a avut niciun efect advers la mine.O pastila înainte de drum, uitat evident înainte, nu in telefon, și pot sa ajung și pe Transfăgărășan. Nu îmi dau seama însă daca e bun și pentru copii. De studiat prospectul.
Când am început să conduc eu mașina, s-a rezolvat răul ăsta în proporție de 95%. Nu 100% pentru că încă mi-e greață dacă stau în alt loc – nu la volan – și circulăm prin serpentine.
Dar asta cu permisul auto nu e o soluție deocamdată pentru fetele tale.
Sunt curioasă ce soluții au găsit alții.
Comentariu beton!28
Da, asta voiam să spun, parcă nu le-aș lăsa pe ele să conducă până-n Grecia. 🤭
@Madelyn, exact.
Raul asta nu se vindeca altfel decat conducand tu masina.
Asa ca fetele mai au 7-8 ani de chin.
Eu stiu cat de rau e, mie-mi era rau doar daca treceam prin fata unei masini/autobuz ce avea usile deschise. Nu m-am bucurat de nicio excursie cu colegii din timpul scolii… mare ghinion sa suferi de asa ceva!
Comentariu beton!16
Gravol (dimenhydrinate). E singurul care a funcționat la mine de minune, pentru raul de mașină si de mare.Naturist nu a mers nimic. Se ia cu o jumătate de ora înainte.
Comentariu beton!16
Undeva pe drum de munte, cu serpentine aferente, după 3, 4 opriri pt a da la boboci, am găsit o farmacie. Doamna de acolo mi a dat o cutie cu plasturi, la niște banali 10 lei. I am luat ca să nu zică doamna ca nu am 10 lei pt bieții copii. Punem plasturi pec copiii aferenți, unul după ureche, unul lângă buric și purcedem. Atunci am zis ca nu mai au ce sa elimine și ca le a fermecat peisajul. Părea ca funcționează, de moment, dar tot sceptica eram. La un alt drum, Cta la București, zic hai sa punem iar lipici. Culmea, n a vomitat niciuna, nu le a fost rău. Și de atunci, am tot timpul ba prin mașina, ba prin geanta chestiile astea. Plasturi pt rău de mișcare Narcis. (Acestia sunt impregnati cu extracte naturale de sofran, gastrodie, ginseng, floare de Datura, radacina de Pinellia, scortisoara, tamaie, angelica si borneol)
Poate funcționează și la voi, la mine și au făcut treaba. Succes!
Comentariu beton!18
Sunt mai multe feluri de plasturi din ăștia. Și mai scumpi, și mai ieftini, i-am încercat pe toți. Nada.
Am avut problema asta cu primul copil. Orice drum era un coșmar. Ajunsesem să o țin în mașină cu un sac de gunoi legat la gât 😳. O dată, după ce trecuse mult timp și făcusem câteva sute de km fără sa vomite, i-am scos sacul… Mare greșeală… Mai aveam cinci minute până la destinație și ne-a odorizant din nou mașina. Sincer, soluția care a funcționat la noi a venit de la doctorița de familie. În condițiile în care copilul nu avea deloc voie, de fiecare dată când se simțea rău, ii dădeam o gură de coca cola cât mai rece. O gură, nu mai mult. Poate că a fost placebo, poate că hotărârea cu care i-am spus că o să îi treacă starea de rău / vomă a convins-o…. nu știu. Dacă mai trăgea și o mică râgâială era chiar happy. Cert este că în cazul nostru a funcționat. Înainte de această metodă atipică și noi am încercat toate celelalte soluții.
PS Ne întorceam de la aeroport undeva pe la trei dimineața și pe autostradă mă oprește poliția pentru un control de rutină. În timp ce ofițerul îmi cerea actele, se trezește copilul și vomită spectaculos 🤣🤣. Omul uită că este polițist, fuge la el la mașină și se întoarce cu șervețele și o sticlă cu apă, ne ajută cât poate, nu mai verifică nimic și ne urează drum bun.
Comentariu beton!64
Îți dai seama c-am încercat și cu pepsi/cola. Mai bine încercam să mut Bucegii mai aproape de București.
Am avut si noi o faza, undeva pe la piata 1 Mai. Am tras imediat pe dreapta, nu in drum, dar clar oprisem aiurea. Un politist venea tintit catre noi, cand a vazut-o pe cea mica plangand cu voma pe rochita si a facut stanga-nprejur.
Vomex A sirop, Dimenhidrinat comprimate, Travel Gum sau Vertigix. Da un google 😉 citeste prospectul pt doza adecvata varstei.
Bratarile alea sunt bani aruncati pe geam, placebo. (N-are incheietura si mana nici o treaba cu urechea interna care e responsabila de echilibru)
Aaa si fara telefon sau tableta. Capul sus pentru a privi drumul si creierul sa poata constientiza si sincroniza miscarea cu vederea.
Comentariu beton!44
Mă uit după alea, mulțumesc. Cât despre tabletă sau telefon, hai să-ți spun o treabă. Maică-sa zice ca tine, fără ele, ne uităm în față. Well, eram la un drum singur cu fetele și-am zis să le las pe telefon. A fost unul dintre puținele drumuri când totul a fost ok. Ce naiba să mai cred?
Emetostop se gaseste la noi, dimenhidratul din strainatate cand o ajunge acolo, l-am vazut intr-un Rossman, dar sigur si prin farmacii. Acadele prevomit, asa de fun. Intr-adevar trebuie sa tina ochii pe fereastra la orizont. N-o sa treaca, dar mai aveti putin pana or sa stea ele in fata 😜
Comentariu beton!14
Sunt medic si subscriu. Folosesc pt copilul meu, de cand avea 4 ani, vomex sirop. Doza mai mica fata de prospect, in functie de drum. Singurul dezavantaj e ca la inceput e molesit.
Comentariu beton!16
Vomex A a fost singurul „tratament” care a functionat si pentru fetita unei prietene. La inceput lua sirop, iar acum ca a mai crescut ia tablete (avantajul tabletelor e ca nu expira atat de repede ca siropul)https://www.shop-apotheke.com/arzneimittel/11612657/vomex-a-dragees.htm?eventName=click%20on%20product%20list%20item&eventType=click&objectIDs=%5B11612657%5D&position=1&query=Vomex%20A&queryID=cce30199a2fc7d6827020f60f401e8f3
„Well, eram la un drum singur cu fetele și-am zis să le las pe telefon. A fost unul dintre puținele drumuri când totul a fost ok. Ce naiba să mai cred?”
ca la drum sa le lasi pe telefon?
eu nu am rau de miscare. Dar. Daca ma uit in telefon (culmea, nu in tren, in tren ma uit pe telefon in timp ce citesc si manc iaurt si beau bere si nimic) in 10 minute ma ia asa cu frezoane…
Nu cunosc nimic legat de acele brățări, îmi pare rău că nu vă pot ajuta. Pentru că am avut aceeași problema, pot să îți spun ce am descoperit singură ce mă ajută (că nu era internet): poziția corpului și concentrarea la drum. Încerc să explic. Trebuie să miști cât mai puțin capul și, când o faci, să fie treptat, grad cu grad, ca să zic așa (ex: dacă vrei să te uiți pe geamul lateral, întorci capul din mai multe mișcări mici). Ajută să te uiți în față la drum, astfel încât să vezi curbele și să „virezi” și tu capul concomitent cu mașina, ca să zic așa 😊 Ajută să stai pe scaunul din față al mașinii, se simt mai puțin denivelările (când vor avea înălțimea necesară, dar e greu de pus în practică, fiind două candidate pe un singur loc:))
Paradoxal, am constatat că mi-era mai bine dacă măncam înainte de drum (multe excursii le-am făcut cu burta goală, de teamă să nu vomit).
Ce am povestit eu poate părea ciudat pentru cine nu știe că senzația e generată de otolite. De aceea e important să țin capul cumva aliniat cu poziția mașinii, să nu rămână otolitele în urmă 😊
Mie mi-a trecut aproape de tot cam după 18 ani, dar încă mă resimt dacă nu văd drumul sau dacă merg cu șoferi proști (ăia care frânează din scurt si violent, accelerează brusc și pentru distanțe scurte).
Comentariu beton!75
Unul dintre cele mai utile comentarii.
Am avut rau de masina aproape toata viata iar in copilarie a fost rau rau.
Ce am descoperit pe propria piele ca functioneaza si aplic si acum, la fiecare drum cu masina:
– privirea drept in fata, e important sa vada drumul privind inainte. Sa nu intoarca brusc capul stanga-dreapta, de preferat deloc, in jos nici atat, cu ochii in telefon, tableta, carte etc exclus
– sa incline capul in functie de cum vireaza masina in curbe. Astfel nu apare senzatia de ameteala si greata
– in masina sa respire tot timpul pe gura, nu pe nas. Mirosul specific din masina amplifica mult raul
– sa manance ceva inainte de drum, pe stomacul gol raul e mai rau
– sa faca toate acestea inca de la inceputul drumului, daca apuca sa li se faca rau sau sa vomite, va fi mai greu sa isi revina
– cand vor putea sa stea pe scaunul din fata sau si mai bine, sa conduca ele, vor scapa de raul de masina
Am vazut prin comentarii ca se recomanda Stugeronul. Este medicament ce necesita prescriptie medicala, nu este din plante, nu este fara efecte adverse, trebuie recomandat de un medic.
Auzisem la un moment dat ca Pepsi ar face minuni (zic pepsi pentru ca pe cola nu dau bani) si ii povesteam sotului. Copiii care erau in masina, au auzit normal. Mergem noi ce mergem pe Valea Prahovei si ce crezi ca aud? Mami, poti sa imi dai o gura de pepsi ca imi este rau. L-am banuit ca doar a vrut sa mai ia cate o gura de pepsi, dar cert e ca si-a facut si efectul. Oricum, sfatul meu pentru copii, cand le era rau, era sa se uite doar pe geamul din fata; asa fac si eu, ca si eu sufar de asta.
Am încercat și cu pepsi și cu cola.
Pentru ca sunt destul de mari acum e posibil sa intervina si componenta psihologica. Faptul ca anticipeaza raul de masina este o componenta agravanta. Abaterea atentiei (telefon, tableta) ar putea sa functioneze.
Cu efecte ar mai fi si ceaiul de ghimbir. Ar trebui sa inceapa sa bea cu macar o zi inainte de plecare. La mine a functionat (reduce frecventa si apoi eliminare totala)
Comentariu beton!20
da, cu siguranta are si o componenta psihologica.
Chiar daca mi-a disparut raul de cand am carnet, daca stiu ca avem drum cu serpentine, obligatoriu trebuie sa conduc eu.
Iar ideea de parc de distractii ma face sa-mi fie rau instant. Dar atat de rau incat eu nu am intrat cu ai mei in Disneyland.
Coane, stiu ca ziceai ca ai fi vrut sa duci fetele acolo anul asta… zic sa prospectezi inca ideea. Ele suporta leaganul, invartitorile, chestii de-astea din parcurile de distractii?
Comentariu beton!13
Stugeron 25 mg
Pt efect mai bun, luat inainte de masa cu 1-2 ore inainte de plecare.
Pana la 3pe zi.
A merss pt mama, ptt mine si pt copilul meu, profesionisti carvaszica.
Îmi zici și câteva vorbe despre el? Că nu știu ce e, n-am auzit.
E cinarizina, extract de plante, e de f multimp pe piatta, deci riscuri studiate, e omologat di timpuri stravechi, e ieftin si imi amintesc si acum cum imi venea sa ii pup picioarele d-lui dr cand mi-a spus sa il incerc pt copil. Se rec in tulb circulatorii cerebrale dste de spondiloza diverse sindroame insotite de vertij. Se gaseste in toate farmaciile.
catena.ro/prospecte/stugeron-25-mg-x-40-compr-t
Eu l-am luat pentru rau de mare, si-a facut treaba, pe furtuna n-am avut nimic.
Stugeronul este un medicament care se eliberează pe baza de prescripție medicala ce este valabila 6 luni. Nu este pe baza de plante. Nu se recomanda copiilor.
Multumesc, cristina, pt precizari! Cred ca extract de plante erau niste picaturi al caror nume imi scapa acum, pe care le lua mama mea pe ntru tulburarile date de spondiloza care au chinuitzo toata viata, de aici confuzia mea.
Oricum, nu mi-am inchipuit ca mihai, sau oricine citeste pe aici, ia si inghite ce a zis irinoush, fara recomandare de la medic, mai ales pt copii.
Dar multumim pt rigoare!
Da, tot Stugeron recomand: incercat zdravan la iesiri de sailing pe mare (inclusiv pe vreme de furtuna). E un antihistaminic usor. Merge combinat si cu ceva ghimbir (limonada cu ghimbir, de exemplu), pt siguranta.
Cate o palinca la fiecare! 🙄😂
Glumesc, si eu am aceeasi problema cu jumatatea. Ii este rau si daca sta in fata si suntem pe curbe, dar nu are probleme la drum drept. Ultima oara i s-a facut rau de tot in avion, pe drum spre Doha. A zis ca isi da duhul acolo in avion, dar s-a lungit pe toate trei scaunele pentru cateva minute si si-a revenit. Acum se gandeste cu groaza la ce ne asteapta in nici trei saptamani. Nu am incredere in acele bratari minune, mai repede in ceva medicamente.
Dacă stau cu rândul în față le-ar mai fi rău?
Știu pe cineva care nu poate să suporte mașina sau autocarul decât și numai dacă au locul în față (să vadă drumul) rezervat sau în cel mai rău caz (cu autocarul), cât mai aproape de șofer.
Ai încercat metoda cu schimbul?
O oră în față stă una, oprești pe dreapta, schimbă locul cu sora, mai conduci așa încă o oră, schimbă iarăși locul și tot așa până ajungeți la destinație.
Alternativa e să nu mănânce nimic. Riscant, da, mai ales că-s copile în creștere și cred că doamna fashionistă s-ar enerva rău, dar, ce altceva să faci?
Țineți geamurile deschise să nu fie starea aia de aer închis?
Baftă.
Bosule, tu chiar vorbești serios? Fetele mele au 11 ani. În România și în toate țările din jur, este ilegal să ții copiii pe scaunul din față. Bănene, ce-i în țara asta.
Bazil, cel puțin în România, conform ultimelor modificări legislative, copiii pot sta în față dacă au peste 135 cm, mașina este dotată cu elemente de siguranță (centuri) și aceste se pot regla a.î. să nu îi treacă peste față sau gât.
Așa interpretez eu art. 97 aliniat 1.2 din Regulamentul de aplicare a OUG.
Comentariu beton!17
La varianta asta ma gandeam si eu. De la 12 ani si 150 cm inaltime, este legal sa tii copilul pe locul din fata. Acum, iertare, Mihai, insa nu avem de unde sti ce varsta si inaltime au fetele.
Varianta aceasta este singura care a functionat la fetele mele.
@Anda, corect, dar se poate întreba. Deși eu am scis pe aici de foarte multe ori, iar @Rilache e prezent pe acest blog de multă vreme.
Limita de vârstă (12 ani) nu mai există în legislația actualizată.
Există doar limita de înălțime.
Singura limită de vârstă care apare, este cea de 3 ani, care nu face obiectul acestei discuții.
Limita de 150cm este pentru vehiculele care nu sunt dotate cu elemente de siguranță (centuri); în acest caz copilul trebuie să ocupe un loc în spate.
https://www.snppc.ro/uploads/fisiere/categorii/Regulament-OUG-195-2002.pdf
Art. 97 este cel de interes.
La mine s-a ameliorat când am început să stau pe scaunul din dreapta șoferului și să văd șoseaua prin parbriz, nu prin geamul lateral.
Asta a fost după 15 ani de chin (pentru a nu vomita nu mâncam și nu beam nimic înainte de a pleca și pe tot parcursul călătoriei) și încercat tot ce oferea piața acum 6 ani: plasturi, extract de pin, pastile, jeleuri, acadele, sirop etc.
După ce am devenit copilot, când simțeam o ușoară stare de greață, mestecam gumă sau lingeam o acadea. Între timp, am renunțat la mersul cu mașina/autocarul și mă deplasez exclusiv cu trenul. În tren nu am rău de mișcare și pot să și lucrez.
Aștept și eu cu interes soluții.
Fetele soră-mi dorm. Amândouă au problema asta, moștenită de la maică-sa. Și sub nicio formă nu se citește în mașină, că e jale după aceea
Comentariu beton!13
Bazil, parc-am mai discutat și anul trecut pe tema asta.
La mine a funcționat mestecatul de gumă în timpul deplasării. Habar nu am de ce. O fi echilibrând urechea internă.
Altfel, dacă vrei dispozitive, caută ochelari anti vertij.
La elastixshop ro costa 64 lei/bucata. Mai ușor de suportat pierderea, în caz de nerezolvate a problemei.
Doar că vor trebui să renunțe la ceilalți pe durata deplasării.
Pe Youtube, motion sickness glasses.
Am încercat și cu gumă. Degeaba. 🙁
Dar asta cu ochelarii e o treabă bună. La pretul ăsta sunt dispus să risc.
Cauta ochelarii astia. In cazul copiilor mei a mers de minune.
https://citroen-shop.eu/gb/travelling/3026-seetroen-glasses-against-motion-sickness-citroen.html
Eu am avut această problemă și cu copii și cu cățeii. Se pare că obturarea geamurilor laterale spate îi ajută. Creierul nu mai percepe mișcarea (ce văd ei cu coada ochiului) atât de tare și implicit nu mai au senzația de vomă. Am incercat și cu folie pe geam și cu perdele semi-transparente. Până acum a funcționat.
Am fost la fel, mi-a trecut cu vârsta. De ce? Banuiesc ca ma agit mai putin ca un copil, stau potolita in masina si in general stau in dreapta.
La unii soferi si acum imi e rau, conteaza mult stilul de condus, sa nu fie tot timpul frana-acceleratie-frana. Daca simt ca mi e rau ma uit pe geamul din fața si ma concentrez la drum.
Daca insa ma uit in telefon sigur vomit si acum, fara probleme.
Nu cred in bratarile alea, dar daca le comanzi online nu le poti sa retur in 14zile daca nu fac nimic?
Comentariu beton!14
Greeeu cu asta! Am vomitat aproape peste tot pe unde am fost in copilăria, adolescența, tinerețea mea. Ba, uneori, chiar și acum… depinde cine conduce! Vorbesc serios! Dacă iei curbele mai lin, le tai, lee… nu știu, nu-mi mai vin direct în gât! Cine nu are rău de mișcare, nu înțelege asta, clar! Condus sportiv? Never! Uram autobuzele, autocarele. Uram Bucureștiul pentru că trebuia să mă deplasez cu ceva. Eram ok in tramvai. Deci nu este doar despre mișcare, te deranjează și mirosul de benzină, motorinăăă. E o combinație.
Când conduc nu mi-e rău!!! Ar fi culmea, n-aș mai conduce🤣🤣🤣🤣!
Pe mine mă ajută Cocculine. Este un medicament homeopat. Parcă am citit că nu crezi în homeopatie? Sau nu mai știu eu bine? Nu contează, încearcă orice!!! Depinde cine este medicul homeopat, în cazul meu- sora mea. Eu am scăpat sau ameliorat de multe belele (astm, alergii, palpitații…).
Cocculine se ia așa : 2 pastile (se sug) cam cu juma’ de oră înainte de plecare. Apoi peste o oră iar 2 pastile, apoi la 2 ore – 2 pastile și tot așa în funcție de cât durează drumul. La mine funcționează! Nu e valabil pentru toți probabil, cum nu e valabil pentru toți niciun medicament! Eu iau și când călătoresc cu avionul!
Nu contează ce scrie în prospect… în homeopatie contează repetitivitatea la intervale scurte și faptul că sunt doze mici! Așa se obișnuiește creierul!
Nu știu de plasturi, brățări sau alte alea.
Îmi pare rău pentru fete! E nasolsă urăști drumul cu mașina 😢😢😢😢! Pentru că și călătoria în sine trebuie să fie faină, nu doar destinația!
Sper să găsești ceva cu care să le fie bine!
Comentariu beton!16
Si fi-miu era groaznic in masina, vărsa de cateva ori, oricat de scurt era drumul. In tabere ii dadeam Cocculine si era bine. (Boiron sa traiasca! Eu am tratat bolile copiilor cu pastilele lor cu nume ciudate)
Cu noi cu masina, de cand a putut, a stat in fata.
Va rog, îmi dați și mie numărul de contact al surorii dvs? Am văzut ca suferiți de astm. Am și eu aceeași problema.
Și eu am luat Cocculine pe un drum spre Grecia când era altcineva la volan. 2 comprimate in seara anterioara, 2 in dimineața plecării și încă 2 la vreo ora după plecare. Nu îmi aduc aminte mare lucru din drum pentru ca am avut o stare de somnolență care m-a ținut mai mult leșinata decât treaza. Abia am schimbat doua vorbe și în prima seara am adormit după ce am ajuns. Poate am luat eu doza prea mare 😅
Eu am un copil cu rau de masina sever, adica pe drumul Bucuresti-constanta, vărsa de 3 ori minim. S-a rezolvat cand l-am pus in fata, langa sofer, nemâncat.
Noroc ca celalalt copil n-are nici pe naiba si am scapat. La tine, e mai nasol, daca sunt 2 sau chiar 3.
Alternați, cate o ora fiecare 😁
Asta nu poate fi o soluție câtă vreme legea interzice prezența copiilor pe locul din față.
Știu ce zici. Toată copilăria am fost stresată de mersul cu mașina, pentru mine nu era o bucurie să plec, preferam să mă lase acasă. Și știi ce mașini erau înainte de ’90; nu aer condiționat, miros de benzină, dacă mai și fuma cineva, aia eram. Îmi era mai rău în mașinile mici decît în autocar, de ex. Dacă-mi ziceai axi că mîine plecăm cu mașina, intram în stres, toată seara în jurul meu îmi mirosea a benzină. 🙂 Uneori funcționa dacă puteam să stau în față, era ceva mai bine. Mi-a plăcut să merg în excursii cu școala, apoi am avut parte de vreo 2 ani jumate de navetă, pe drumuri proaste, curbe și, în timp m-am mai călit. Mă antrenasem să adorm la urcare și să mă trezesc la capăt, ca să nu mai simt. Am tras concluzia că stomacul nu trebuie să fie nici plin, nici gol, să privești doar în față, să respiri adînc, să nu citești. E o treabă de ureche internă, echilibru. Acum, sînt babă, n-am scăpat de tot, uneori mi se mai face rău, în special dacă sînt curbe, serpentine și șofatul e sportiv, chiar pe drum drept, cu accelerat și frînat brusc.
Din farmacie stiu doar de Cocculine si Prevomit acadele, dar banuiesc ca au fost deja incercate.
Dadada. Încercat.
Astea sunt doar aberatii homeopatice, efect 0.
ăăă… drive better?!
un XC 90 cred c-ar ajuta?
fără mișto acum, au dreptate @Madelyn și @JT mai sus; acum 20 de ani am șofat cu o prietenă în dreapta, vreo 90 de km; deși fata dădea la boboci cum auzea clinchet de chei, cu mine n-a avut o problemă deși drumul vaslui-bacău are niște porțiuni…; unde mai pui că retrogradase de la Chamade (al prietenului) la 1300 a tatei;
so, it’s all in the mind; problema fetelor tale o vor rezolva cînd vor conduce (creierul învață mișcarea mașinii, anticipează); așa că, zic eu, ca să nu aștepte 8 ani, niște ore de karting cred că ar ajuta mult; sau hipnoza lui @JT…
nu-s medic (așa că ia observațiile as they are) dar înțeleg puțină anatomie și mișcare; orice alt fel de stimulent, chimic, electric etc, indus artificial nu va elimina cauza; nu mai țin minte unde am citit (Moby Dick?) dar pe punte era un butoi cu mere iar novicele a fost sfătuit să mănînce (și să verse) pînă cînd un măr i se va fi oprit în stomac, așa că, zic eu, tot despre învățare e vorba; nu e o soluție pentru voi, știu, voiam doar să subliniez „învățarea”…
vorbește totuși și cu Meșter, poate faci o probă c-un XC…?
Comentariu beton!13
Din proprie experienta, privirea inainte prin parbriz. E aproape imposibil, dar pare sa functioneze.
Mi-a fost rău aproape toată copilăria până am găsit un medic care mi-a spus să mă uit la drum în lung. Creierul meu, urechea internă (și alte treburi pe acolo…) au nevoie de timp ca să proceseze că sunt în mișcare. Astfel că eu tot timpul mă uit la drumul din față (acum am mici perioade de timp în care mă pot uita și în telefon, dar cu exercițiu și știu exact când trebuie să îmi mut iar privirea la drum). Toți prietenii știu că trebuie să am locul din față (când nu conduc eu) sau un loc pe/spre mijloc ca să pot vedea drumul fără să stau foarte strâmb. Puteți încerca și asta poate merge și la fete. Nu folosesc niciun medicament de atunci și sunt ok. Succes!
Exact, Petronela, și la mine tot asta funcționează. Privirea în față, fără mișcări bruște, poziție cât mai relaxată în scaun (asta presupunând și haine confortabile, care nu ”stâng stomacul”. Și mai este de ajutor ghimbirul, în toate formele, dar pentru fete aș recomanda bomboanele gumate de ghimbir, păstrează proprietățile, fără să fie picante. Le găsești la naturiști.
Emetix si privirea afară, nu îl tabletă sau telefon.
https://comenzi.farmaciatei.ro/biotei/digestie/antivomitive/bratara-pentru-copii-impotriva-gretii-sea-band-p304516
Poate merita o incercare. Noi folosim de aproximativ 1 an pentru un copil care acum are 4 ani, nu stiu daca reusesc sa le pun corect, daca au efect singure sau in asociere cu sirop sau acadea… Nu cred ca exista ceva cu efect garantat.
Am stoc în casă de brățări din astea. 🙁
Se va rezolva problema cu raul de masina in momentul in care vibratiile masinii combinate cu viteza masinii se vor armoniza cu sistemul vestibular al urechii interne. Copiilor mei le era rau cand mergeau intr-o masina puternica, care consuma motorina si circula cu viteza peste 90 km pe ora, dar intr-o masina generatie oldies pe benzina care mergea cu 70 km pe ora nu aveau nimic.
Sunt de acord cu asta.
Eu mai mult am rau de masina acum, la maturitate, decat cand eram mica si mergeam cu Dacia lui tata.
Masinile astea silentioase care fug fara sa simti ma termina, simt cum mi se strânge stomacul, mă ia cu moleșeală, mă albesc la față, n-am aer.
Dar dacă simt că mă hurducăie, astfel încât creierul simte mișcarea, nu mai am nici pe dracu.
Si băiatului meu îi e rău cu mașina de când avea un an. Dar se pare că la el acadelele funcționează. Are 6 ani acum.
Si da, depinde foarte mult și stilul de condus. NU agresiv. Și fără telefon, tablete. Și fără odorizante de mașină.
Dar cum e politica de retur pe site ul cu brățările? Sau se vând și pe alt site unde ai experiențe pozitive cu returul? Ma gândeam că le poți comanda, le verifici câteva zile și faci retur daca nu s bune…. Că până la urmă în afara că desigilezi produsul nu faci altceva
Dar cum e politica de retur la alea mici?
*am vrut sa ma abtin dar mi-a trecut repede
Fi-miu n-are treaba cu raul de masina dar mama-sa da. Nu stiu daca ai odorizant in masina, dar mirosurile puternice (si nu numai) pot agrava starea de rau. Banuiesc ca nu stau pe telefon si nici nu citesc. Niste pernite de gat ar putea ajuta si daca au cum sa incerce sa doarma pe drum. Daca mergi 12 ore evident ca asta nu o sa mearga 🙂
Incearca bratarile, la mine au functionat desi n-am crezut in ele. Eu am avut rau de miscare tot timpul, parca am citit despre mine in textul tau. Tata trebuia sa opreasca Dacia de cateva ori intr o ora, cat dura drumul spre tara, ca sa vomit.
Dupa 18 ani am folosit medicamente, dar doar unele sunt recomandate si la copii (eu locuiesc in UK acum si am gasit aici).
Acum sunt in vacanta dar am uitat medicamentele acasa, noroc ca imi cumparasem bratarile ca sa le incerc. Le-am folosit in avion si apoi tot drumul (2h) pana la hotel, drum care a fost pe ft multe serpentine. M-am mirat ca au functionat, nici macar ametita nu am fost.
Asa cum am zis, incearca-le, sper sa functioneze si pt fete. Un alt sfat ar fi sa ai grija cu mirosurile din masina, orice poate fi un trigger.
Ai folosit exact brățările astea despre care am scris eu?
Am avut ”rău de mașină” toată copilăria mea, rău de autobuz mai exact pentru că ai mei nu aveau mașină :)). Drumul de 2 ore din Vâlcea în sat la bunicămea era un chin, nu vomitam pentru că nu puteam în schimb aveam greață și mă sufocam. S-a ameliorat cu trecerea timpului și cu faptul că am început eu să circul mai des cu mașina.
Ce făceam eu și ajuta era să mă concentrez la drum și când simțeam că vine greața/amețeala/sufocarea urmăream marcajul drumului. Eram atentă doar la linea continuă sau discontinuă și îmi trecea. Mă relaxam și îmi trecea greața.
Da, știu ce zici, dar cred că asta funcționează pe deplasăr mai scurte. Efectiv nu reușesc să-mi iamginez cum ar putea fetele să stea concentrate pe toată durata drumului până în Grecia. Sau, mă rog, până la Sofia, că-l facem din două bucătți. Fix din motivul ăsta îl facem din două bucăți. 🙁
https://www.amazon.com/EmeTerm-Antiemetic-Electrode-Stimulator-Rechargeable/product-reviews/B07DNQSJ7X/ref=cm_cr_arp_d_paging_btm_next_2?reviewerType=all_reviews&pageNumber=2
Când eram copil, îmi era și mie rău când călătoream cu mașina. Nu exista să nu vomit. Părinții ne puneau să mâncăm înainte de a călători. La mine asta era problema. Când nu mâncam, era ok.
Ca sa te încurajez, cu timpul va trece:) Fiica mea are 15 ani și deja de 2 ani s-a diminuat mult acest rau. Singura soluție la noi este somnul. Ba nene, doarme tot drumul, cu mici întreruperi. Cred ca a găsit singura aceasta soluție, înainte o bombaneam ca doarme atâta…
Da, știu că va trece cu timpul, dar io am nevoie de o soluție pentru acum, că peste 11 zile plecăm în Grecia.
Da, cunosc subiectul, cd plecam spre mare, faceam o ora pt primii 30 km.Pornit/vomat/oprit/pornit/vomat/oprit +dupa ceva timp si diaree (scuze). Si aveam o galetusa in masina, pt momentele glorioase.
Dr de familie, a recomandat ca la plecare sa ii dam guma de mestecat pe care copilul sa o clefaie cu gura deschisa, zgomotos. Mi-a explicat el fenomenul cu presiunea creata in urechea interna si altele pe care nu le-am retinut. Deja probasem plecari cu (mancat inainte de placare +vomat instant din primele minute) dar si varianta cu (nemancat inainte de plecare +vomat instant din primele minute). Asa ca, in acel an, in mom in care mi s-a spus chestia cu clefaiala, am adaptat-o si la plecare, am oprit la MC Donalds (nu sunt fan Mc). Si in timp ce masina demara, kinderii clefaiau bucurosi mizeriile alea de sandwici-uri. Le-am explicat sa nu manance cuminti, sa clefaie imbucaturile.
Tot in acel an, la recomandarea unui sofer profesionist, am cumparat o codita. Nu radeti, unii dintre voi isi mai amintesc bucatile alea de piele agatate sub masina, in spatele acesteia. El mi-a spus ca erau pt descarcarea statica din masina.La disperarea pe care o aveam, eram in stare sa agat orice , chiar daca de obicei si la mine tb sa fie o logica in ceea ce fac.
Nu stiu ce a functiont, chiar nu stiu, dar a fost primul an din urmatorii, in care am plecat intins spre litoral, un drum de cca 8 ore, drum in care copilul nu a mai executat jeturi de voma (doar unul dintre copiii mei avea aceasta sensibilitate).Uneori imi mai spunea ca ii e putin rau, si ii intindeam ceva de mancat sau o guma, cu rugamintea sa manance nepoliticos, clefaind. Intre timp ne-am schimbat de cateva ori masina, codita nu o mai am, probabil nici nu se mai gasesc de cumparat, dar la fiecare plecare oprim la MC. Urasc Mc-ul, chiar nu pot manca asa ceva, sorry.Copiii mei sun adulti deja, din cand in cand mai facem gasca la plecare pe undeva, sa ne cataram, sa ne plimbam dar traditia a ramas. Chiar daca cel care se opune vehement este boraciosul , dupa bodoganeala de rigoare plecam clefaind ceva.Probabil explicatia cu presiunea creata in urechea interna prin clefaiala, ne-o poate explica vreun cititor doctor.
Peste ceva timp avem o iesire in gasca la drum lung, si deja mi s-a pus intrebarea cu ,,da’ cand plecam, oprim la Mc? Daca stau sa ma gandesc, cred ca e singura data din an, la o plecare lunga cu masina,cand ai mei mananca MC, niciunul nu e fan, dar s-a creat chestia asta cu incepem cu un sandwici MC si nu ne este rau.
Comentariu beton!15
La mine doar Emetiral (cu reteta) functioneaza, dar partial fiindca tot trebuie sa te uiti doar la drum/inainte.
Cand aia nu se poate, am instalata si KineStop (aplicatie mobil) ce are rating foarte mare, dar n-am apucat sa o folosesc personal.
Da, spinoasa problema, si eu am suferit de rau de masina. Ce m-a frapat a fost ca, intr-o excursie cu autocarul de 5 zile m-am simtit putin rau doar in prima zi, desi nu am stat in fata, ci chiar deasupra rotilor din spate, unde se pare ca se simtea mai abitir orice vibratie. Deci a functionat chestia cu obisnuirea treptata si dupa aceea o periiada lunga nu am mai avut treaba. In rest, iau Emetix cand am rau de miscare. Sper sa scape si fetele cat mai curand. Drumuri bune sa aveti!
Eu am avut dintotdeauna rău de mașină. Asta m-a făcut să ratez majoritatea excursiilor cu școala sau chiar cu prietenii.
Cât am fost mică nu știam de ce mie mi-e rău și altora nu. Asta nici azi nu știu, dar măcar am înțeles cum funcționez eu.
Pentru mine este important să privesc drumul prin parbriz. Atât. Să nu fiu atentă la altceva în timpul mersului. Și nu pot să mă uit pe geamul lateral, iar să mă întorc, nici nu poate fi vorba.
Explicația pe care am găsit-o eu pare simplă. Mi se face instantaneu rău dacă ce simt este diferit de ce văd ochii. Adică dacă este o curbă, organismul o simte, iar dacă ochii mei văd altceva (de exemplu ecranul telefonului sau pe cei din spate, cu care m-am întors să vorbesc) mi se face brusc rău.
Sper să le ajute pe fete soluția mea pentru că știu foarte bine cât este de neplăcut și ce groază ai în suflet când știi că nu te poți bucura de o plimbare pentru drumul va fi cu mașina.
Noi la cea mică îi dăm plasturi și acadele pentru rău de mașină, de la farmacie. O fi placebo, dar funcționează.
Am rau de tot ce misca, de cand imi aduc aminte… Avion, masina, chiar si tren daca stau cu spatele catre sensul de mers. De rau de mare nu mai zic… Am incercat tot soiul de homeopate si naturiste, cu efect ZERO. Bratarile nu le-am incercat si nici nu intentionez. Singurul care la mine a functionat a fost Emetostop. Stiu ca in RO se da pe reteta, eu l-am luat din Grecia fara (i-am cerut farmacistei ce are cel mai chimic si cel mai puternic, ca initial se gandise sa imi recomande ceva de plante). Doar intreaba un medic inainte, caci nu stiu daca-i ok si pt copii. Efectul la mine a fost ca am putut sta o zi intreaga pe mare, fara sa imi mai fie deloc-deloc rau. E drept, m-am simtit usor high toata ziua si am avut un zambet usor tamp si adormit (de-aia ziceam sa intrebi un medic), dar a meritat 100%.
Mie mi-e rău în mașină de când mă știu. De aceea, înainte cu jumătate de oră de a pleca iau o pastiluță de EMETOSTOP și mă ajută. De asemenea, ochii sunt în permanență în față, la drum, nu în telefon/carte.
Fie-mea are rău doar în mașinile joase și doar in spate. În mașinile mai înalte nu are nicio problema. Nevasta-mea are rău de mașină doar daca sta in dreapta spate. In fața sau in spatele șoferului nu are probleme. Cu fie-mea am rezolvat-o inițial lăsând-o să meargă în fața, apoi schimbând mașină (sedan cu cross-over). Acum legea cu mai specifica o vârsta minimă pentru stat în față, condiționează doar înălțimea.
Pentru băiatul meu nu a funcționat nimic. Acum are 19 ani, tot îi este rău în orice mașină, mai nou am călătorit și cu trenul și tot așa. Dar el a găsit o posibilitate să călătorim fără vomitat: respiră pe gură (ține gura întredeschisă). Nu știu cât de bună e soluția asta pentru că starea de rău tot există (dar nu a mai vomitat), iar gura se usucă la un moment dat.
Eu sunt cu raul de masina. Conduc zilnic cel putin 100 km. Dar daca stau cumva in spate cand conduce altcineva, mi-e rau instant.
Si copilul e pe aceeasi treabă cu raul de masina. Dar la el e de groaza : cand iti zice ” vomit!”, in maxim 20 secunde trebuie sa fiu pe dreapta oprita sau daca sunt cu el in spate, sa aiba punga ” montata”.
Ce a functionat la noi:
Stat pe mijloc, astfel incat sa vada drumul si sa anticipeze curbele cum zicea si cineva mai sus.
Daca stam in spate amandoi, scaunul de langa sofer este lasat mult in față astfel incat ambii sa vedem direct prin parbriz. Unul sta pe mijloc, celalalt in dreapta spate, cum ziceam cu vedere direct prin parbriz.
La noi a mers doar ghimbir proaspat o bucatica mica tinut sub limba si….leustean.
2-3 legaturi de leustean proaspat, cat mai mari legaturile, puse in spate pe locul ala din fata lunetei.
Bine, miroase in masina de te trazneste a leustean, dar nu mai vomita nimeni.
Am observat de cateva ori cand veneam de la tara si aveam mai multa verdeata, pe care o puneam inauntru, nu in portbagaj. Si minune.
Dupa care am pus intentionat leustean in masina.
Ultimul drum fara incidente a fost de la mare la Brasov prin Focsani, Lepsa cu serpentine, drum facut cu pauza de 2 ore in Focsani. Cu leusteanul de rigoare.
🙂
Comentariu beton!22
Am avut avemturi din astea cu copilul cel mare. Am rezolvat cu homeopatie (remedii prescrise de medic homeopat, nu luate dupa ureche). Daca vrei, pot sa recomand anume un medic. La al meu a facut minuni (si era la stadiul ca nici apa nu i dadeam in masina ca in max 1 min o vomita).
Pare rău, nu e vina ta, dar nu cred în homepatie.
Mihai, am ajuns sa fac homeopatie dupa o tampenie care i se intampla copilului meu de 11 ani, cand dupa zeci de diagnostice, RMN-uri,analize,tratamente care mai de care mai traumatizante, dupa ,,presupunem ca e tumora, ba nu e tumora”,dupa nopti intregi in care un copil de 11 ani urla de durere incercand sa isi smulga cu manuta bratul opus, fara sa ii pot alina suferinta in disperare am ajuns la un homeopat. La fel ca si tine, nu credeam in homeopatie. 3luni de bombonele luate zilnic, au rezolvat ceea ce un medic alopat mai cinstit mi-a spus,, stim ca are ceva, dar nu stim ce”. Afectiunea inflamatorie prelungita 6luni, investigata in spitale si inca 3 luni cu homeopatie, a produs modificari in corpul copilului meu, modificari fizice pe care am incercat sa le corectam cu operatie (vor urma si altele), la voi in Bucuresti.Nu stiu cum functioneaza homeopatia, adica am citit evident, dar mintea mea refuza sa intelega acele explicatii. Logica ma face sa spun ,,nu, nu, e o gluma”.Chiar dupa rezolvarea afectiunii respective, ulterior, nu pricepeam neam, cum la o raceala in care copilul era praf, ii dadeam o zi bombonele recomandate de homeopat, iar a2a zi era ca nou, ca si cum cu o zi inainte nu avea muci, febra, etc. Nu fac reclama la homeopati. Mie mi-a rezolvat o situatie horror, in conditiile in care alopatii au ridicat neputiinciosi din umar. Nu e placebo, pt ca un copil nu face diferenta intre o pastila alopata si una homeopata. Si mai mult de atat, Mihai, atata timp cat e homeopat, adica nuscemamanaibii din plante/minerale cu zahar, nu afecteaza chimic un organism .Reemediile homeopate sunt lipsite de toxicitate, nu au reactii adverse si nu dau dependenta.Medicamentele sunt preparate din substante de origine minerala, vegetala si animala, pe suport de zahar, asa cum spun eu sunt bombonele cu zahar, ieftine, costa cca8 lei, nu au toxicitate, deci nu ai ce ai pierde.
Aceeasi problema de gigi contra am avut si in privinta acupuncturii. Si la fel viata mi-a dat o palma , am ajuns sa fac prima sedinta de acupunctura de rusine,iar la sf sedintei nu imi venea sa cred ca problema mea disparuse, dupa luni de chin si tratament alopat.
Din nou spun, nu am avut incredere si inca nu stiu cum functioneaza, dar de cele mai multe ori a functionat (nu a functionat de ex cand m-am dus cu spatele in pioneze si asteptam sa imi rezolve hernia de disc 🙂, asa ceva nu e posibil) .Si mai conteaza ca medicul homeopat sa nu fie sarlatan care promite marea cu sarea, pt ca, ca peste tot, oameni in halate albe pot fi dedicati si corecti cu pacientii, sau pot fi la polul opus.
Comentariu beton!22
Cred că multă lume nu înțelege ce e tratamentul homeopat, de aceea nu are încredere în el.
Pentru a prepara un tratament homeopat, întâi se fac niște investigații aprofundate asupra metabolismului pacientului. Adevăratul tratament homeopat, potrivit fiecărui pacient, nu se găsește în farmacii. El este preparat personalizat pentru fiecare pacient, în funcție de specificul lui. Probabil mulți au încercat cu ce au găsit în farmacii, însă acelea nu sunt „direcționate” pentru un anume pacient, sunt oarecum „generale”, de aceea nu au, de cele mai multe ori, efect vizibil. Eu le-aș numi „pseudo-homeopate”.
Adevărații medici homeopați sunt foarte rari, iar pentru a putea identifica cea mai bună formulă a tratamentului pentru un anume pacient, au nevoie de niște investigații, uneori cu niște aparate speciale care nu se găsesc ușor pe piață.
Se spune că medicina homeopată tratează pacientul, nu boala. Altfel spus, tratamentul homeopat acționează la nivelul cel mai de jos al cauzei bolii, modificând reacția organismului și ajutându-l să lupte împotriva ei. Medicina alopată, în foarte multe cazuri, acționează asupra simptomelor și mai puțin asupra cauzelor bolilor, cauze care uneori nici nu pot fi identificate de medici, așa cum ne arată @MAS.
@MAS Apreciez mult ca ai impartasit cu noi aceasta experiență si ca ai rupt din timpul tau sa ne explici mai multe. Poti, te rog, sa mi spui si mie la ce medic homeopat mergeti? Si eu am vrut sa aduc in discuție, dar mi a fost teama de reactia oamenilor si am zis sa imi vad de treaba. Si copilului nostru, care are 2 ani acum i am dat homeopate in diverse situații si au funcționat. Iar pt cei care nu cred, este ok, nu e necesar sa ii convingem, insa nu inseamna ca suntem niste ciudati. Eu tin legatura permanent cu medicul de fam care e si pediatru totodata, am in casa si nurofen si panadol, paracetamol. Am fost si la alti medici, si nu ii exclud niciodata atunci cand avem o problema. Nu inteleg de ce suntem judecati asa aspru, ca doar n am batut la usi ca sa bagam pe gat aceste bombonele, vb lui Mas. Si nu, nu fac incantatii si cataplasme si aia e. Sunt o persoana ff panicoasa si paranoica pe alocuri, deci in niciun caz nu as paria pe sanatatea copilului, ca ma apuca tremuratul la orice bubita care ii apare sau la fiecare fir de par mai deranjat. Si inca ceva Mas, in ce problema te a ajutat acupunctura? Este dureroasa? Unde ai facut? As vrea sa incerc si eu pt o problema veche si tare amara. Mulțumesc!
PS: nu am vrut sa ofensez pe nimeni. Consider ca e liber fiecare sa faca ce crede ca e mai bine pt el si ai lui, fara sa fie judecat. Sa fim sănătoși cu totii si sa ne spui curand Mihai, ca ai rezolvat problema fetelor, care pare tare spinoasa!
Andreea H, medicul meu homeopat este din Iasi și se numește Ichim Mihaela, cabinetul e undeva pe Bdul Independentei. În privința acupuncturii, din păcate acel medic este pensionar în acest moment. Nu durea nici măcar cât o piscatura de țânțar, dar probabil depinde gradul de tolerare a durerii. Foarte important ca cel ce face acupunctura sa fie foarte serios în sterilizarea instrumentarului.
Andreea H, am uitat sa spun, acupunctura a fost pt un burnout ca la carte. Bine, acum 25 de ani nimeni nu știa termenul. Serviciu extrem de solicitant, 2 copii (retur la serviciu cam la 4 luni de la nastere) fără avioane de tip pampers sau mașina automata de spalat, + facultate+ clasa I la unul dintre copii, toate astea m-au pus la pământ. Adică am ajuns la spital. Analizele erau extraordinar de bune, iar eu simțeam ca nu pot sa ma ridic din patul spitalului sa ma deplasez pana la baie. Eram knock out. Evident nu știam ca asta se numește burnout. În acea perioada duceam copilul care avea 3 ani la gimnastica pt un picioruș. În timp ce zaceam la ușa doctorului, da, asta era termenul, ma miscam din inerție, doctorul m-a întrebat cum ma simt. Știu ca am ridicat din umeri. Analizele mele erau perfecte. M-a luat de mana, și a urmat sub ochii mei curioși dar neîncrezători, infingerea acelor. Prima ședință a durat 30 minute. Când m-am ridicat, aveam atâta energie încât am fost puțin speriata. Și nu ma mai durea capul,pana atunci aveam niște dureri cumplite de cap. La restul ședințelor ma duceam ca drogata. Știam ca pana la ora 16 îmi e rău, dar la ora 16, după ace, sunt din nou voinica. Și asta a fost. 10 ședințe care mi-au dat tubul de oxigen.
@ Mas, mulțumesc mult. De migrene sufar si eu de vreo 15 ani. Acum am doi baieti, unul de 2 ani si unul de 2 luni. Deci epuizare cat cuprinde. Sănătate multa!
Mihai, nici eu nu credeam, la inceput. Prima data cand am mers la un astfel de medic am facut-o fiindca a trebuit sa mearga sotul si, disperata ca nu-si gasea leac la o ceva, am decis ca trebuie sa incerce si asta. Si m-am tratat si eu, pentru diverse bronsite recurente, ca sa il conving sa o faca. Dar nu credeam in asta.
Numai ca 20 de ani mai tarziu stiu despre homeopatie ca mi-a adus al doilea copil (dupa ce toti ginecologii ridicau din umeri si mi recomandau sa ma bucur ca am macar unul), mi-a rezolvat astmul si raul de masina la cel mare si dermatita atopica la cea mica. Si mi-a ajutat o f buna prietena sa treaca prin 6 luni de chimio dupa o rezectie de neoplasm de parca n-ar fi fost pe citostatice. A nu se intelege ca s-a tratat doar homeopatic. Nu, s-a operat cu chirurgi si si-a chimio-tratat cu oncologi, dar a luat si remedii homeopate, ca tratament adjuvant.
Acuma na, drept e ca tre sa crezi in orice tratament, ca daca nu crezi, geaba-l faci, prin urmare e decizia fiecaruia.
@Miruna, nu trebuie sa creada in homeopate ca sa le ia. Copiii mei care sunt bebelusi le iau pur si simplu si le trec mucii. Ei habar nu au ce primesc. Sotul meu nu crede in ele, desi cand am avut covid, au fost singurele in urma carora ne am simtit cat de cat mai bine. Si desi nu crede in ele, ia si el cand are diverse nevoi si le da si copiilor in functie de caz.
Nu știu cum e cu raul de masina, ca ai mei ma duceau cu trenul. Probabil asa am învățat sa nu ma mai ingretosez la orice fleac, având în vedere cat de salubre sunt trenurile:))). Am văzut cum fac unii copii la drum. Am mers cu o prietena și băiețelul ei pana la munte. As fi preferat sa îmi zică dinainte ca e predispus la vome nu sa aflu asta la primul drum mai lung cu masina mea noua țiplă 😡. Anyway, din ce am observat la alții am văzut ca mai folosesc soluții antivomitive (care conțin emetiral) nu le dau de mâncare câteva ore înainte de a porni la drum sau încearcă sa ii adoarmă pe drum. Personal, am vazut ca nu ajuta sa le distragă atenția cu telefoane/cărticele pentru ca li se face super rau de la asta. Și e de înțeles, ca și mulți adulți patesc asa. Cred ca trebuie încercate mai multe variante și explicat celor mici pe cât posibil ca e un efort comun și din partea lor sa se adapteze și din partea părinților sa încerce soluții.
La mine funcționează ceaiul de ghimbir consumat cu puțin timp înainte de plecare. Sper sa ajute pentru ca știu din proprie experienta cum e sa fii copil în anii ’90 și sa vomiți de 3 ori în rata care mergea de la țară pana la oras.
Acadele pentru rau de masina Akadika (cauta in OMV-uri) sau chiar pastile pentru rau de masina-vezi Emetix pe care le gasesti si in magazinele Mega Image mai mari. Pentru Maria mea, acadelele Akadika erau cele mai tari, din pacate nu prea se mai gasesc, piata fiind inundata de Prevomit, care au gust mult mai nasol (conform spuselor fii-mii). Bafta la cautari!
Acadele prevomit kids. Al meu voma în munți pe serpentine și de când cu acadelele nu mai are nicio treabă.
La copiii mei a funcționat regimul cu biscuiți sărați și Pepsi twist (atât! pe tot parcursul călătoriei) și fără dulciuri in ziua dinaintea călătoriei. Despre plasturi și brățări nu știu, nu am folosit. O singură dată le-am dat ceva medicament și, cel mic, a fost așa de bleg /apatic / necopil restul zilei, încât ne-am speriat și am regretat. Succes! Și drumuri fără rău de mișcare.
Bună ziua! Toată copilăria m-am confruntat cu asta, ba chiar și acum mai am episoade. Am încercat tot ce era disponibil la vremea aceea în materie de preparate farma, însă ce am constatat eu că funcționează 100% pentru mine a fost sa stau cu capul fixat în tetieră. Poate reușiți să găsiți ceva gulere sau poate niște perne de călătorie mai ferme care să nu le permită prea multe mișcări ale gâtului. Ce am mai constatat este faptul că de fiecare dată când am ocazia să merg cu o mașină pe care o conduce tatăl meu (cel care conducea mașina în mare parte a copilăriei mele) mi se face rău. Deci probabil și stilul de condus ar putea accentua sau declanșa simptomatologia. Mult noroc în a găsi soluția eficientă!
Maică-mea, când era tânără, folosea Diazepam. Îi dădea o stare de somnolență, o „amorțeală” care o făcea să nu mai simtă mișcarea. Însă, de mai mulți ani, folosește un medicament pe care i-l trimite sor’mea din Canada, se numește Gravol. Din câte știu eu, nu se găsește în România, posibil nici în Europa. Poate ai pe cineva peste ocean. Se ia o pastilă cu cca. o oră înainte de începerea călătoriei. Pentru maică-mea funcționează foarte bine.
Gravol se găsește-n România sub denumirea de Dramamină.
@JT: Substanța activă la Dramamină este meloxicam, pe când la Gravol este dimenhidrinat. Deci, nu e același lucru!
Cineva din familie îmi spune că există și variantă de Gravol cu ghimbir. Văd că și alții pe-aici au făcut trimitere la ghimbir.
Pe de altă parte, tot acum am aflat că există și în Ro produse pe bază de dimenhidrinat: „Dimenhidrinat Galenica 50mg comprimate sublinguale”.
@MV: Baftă, să găsești o soluție potrivită pentru fetele tale!
Apropo de starea de somnolență, am uitat să menționez că și Gravolul produce somnolență și dificultăți de concentrare. Dar cred că tocmai în felul ăsta își face efectul, te face să nu mai simți mișcarea.
O să sune lame, dar asta e… Când eram copil eram arteziană la orice drum cu mașina. Când am crescut am descoperit de ce, cel puțin în cazul meu. Dacă butonez la telefon sau citesc sau orice altceva intervine starea „aia” chiar și azi. Dacă privesc în față, la drum, cu „devieri” scurte totul merge bine. Deci, ochii în față cât mai mult timp și vedem dacă merge…
De tinut pe scaunul din fata nu poti sa le tii, dar exista oare o solutie ca sa vada bine drumul? Nu stiu exact ce inaltime au si daca pot vedea prin parbriz. Adica sa se uite direct in fata, nu la spatarul scaunului. Ca daca in fata au scaunul, inevitabil o sa se uite pe geamul din stanga/dreapta. Poate sa le puneti sub fund ceva, ca sa stea mai ridicate? Asa s-ar putea uita ori prin mijloc, printre capetele voastre, ori sa stea lipite de portiere, ca sa vada pe acolo.
Si eu am avut rau de masina toata viata, abia acum dupa 30 de ani incepe sa imi treaca. 🙂 In afara de uitat doar in fata + pastila de greata nu am gasit solutie. Pe drumuri scurte (gen 20 min cu taxiul) mai functioneaza la mine bomboanele mentolate, dar tot ma simt putin daramata cand cobor.
Ah, mie imi face rau si „mirosul de masina”. Nu e neaprat de la odorizante, maica-mea spune ca s-ar simti benzina sau ceva. Poate ajuta sa miroasa ghimbir proaspat o data-de doua ori pe ora.
Din pacate e si la cap treaba, daca te gandesti obsesiv ca o sa-ti fie rau, nu ajuta deloc. Dar e greu de controlat asta.
Xamamina – Ia o prietena la care nu funcționeza nimic altceva. Îl cumpără din străinătate. Nu știu alte detalii
Nu au 12 ani sau peste, dar Emetostop( nu alte derivate, doar medicamentul cu acest nume) e eficient…eu eram in situatia fetelor si probasem multe, pana o farmacista mi l- a recomandat si nu mi lipseste niciodata.
Poate ajuta pe altcineva informatia.
Eu am rau de masina. Nu stiu daca ajuta dar pot sa iti spun cand ma ia pe mine, de exemplu (pt ca nu e tot timpul). In primul rand, ma ia daca ma uit in telefon (mesaje poze filmulete nu conteaza).
Apoi ma ia in anumite masini (am observat ca predominant diesel pt ca vibreaza putin mai tare) sau cele cu suspensii mai dure (din nou, vibratiile…). Mi se face rau si daca stilul de condus e mai “smucit”: frane, acceleratii mai puternice. Nu am o problema cu serpentinele de exemplu deci cred ca la mine problema principala e scuturatul/trepidatiile.
M-as mira ca acele bratari sa functioneze. Eu am incercat cu pastile si clasicul elastic pe incheietura de care tragi sa te plesneasca usor peste vena. Nu a functionat.
Sper sa gasesti o solutie cumva pentru ca le inteleg perfect pe fete. E un chin sa mergi cu masina daca iti face greata…
Să trăiești! Eu folosesc plasturi pentru rau de miscare Narcis. Întotdeauna când nu sunt la volan ma ia răul 😁… Acești plasturi m-au ajutat având în vedere ca fac naveta cu autobuzul iar daca nu ați folosit, merita o încercare!
Când eram mic aveam un prieten exact la fel. Mergeam cu mașina noastră îl puneam la mijloc să vadă drumul în față. La voi mai greu. Pe vas, răul de mare sau cum s-o numi se mai potolea ori cu ginger ale, ori mâncat un măr verde și/sau crecărși sărați. La cei cărora le-am spus a funcționat. Posibil placebo, dar a mers.
Am rău de mașină de când mă știu. Nu a funcționat nimic, doar plasturii, câteodată, poate prin autosugestie. Dar am descoperit, în timp, unele lucruri: să stau în față, sau cât mai în față, dacă este microbuz sau autocar, să privesc înainte, nu pe geam, deci de preferat locul din mijloc, privirea înainte, fără telefon, cărți sau orice altceva care să mă facă să mă uit în jos sau să aplec capul. Dacă stau de vorbă cu cineva, privirea mea e tot înainte. Nu mănânc nimic în dimineața plecării, la popasuri, dacă e drumul lung, poate să ronțăi niște uscaturi sărate și foarte puțină apă. Șoferul trebuie să evite frânele că altfel s-a dus tot. Și să încerc să fiu cât mai odihnită înaintea plecării.
Dar, chiar respectând toate astea, am avut drumuri în care, cum plecat, cum m-am simțit rău.
A, am avut perioade lungi, de câte doi – trei ani, în care nu mai aveam nimic, mă bucuram că am scăpat. Ca apoi, și la un drum scurt prin oraș să îmi fie rău. Nu e prea încurajator. 🙈
Am fost de curând în Grecia și am avut marele noroc să îmi fie rău doar puțin, la plecare, de la două guri de cafea (!) la un popas, dar după ce le-am vomat, m-am liniștit. Și am mai avut probleme pe bucata cu serpentine spre Atena, dar suportabil. Tot drumul l-am făcut cu un microbuz. Șoferul a fost de nota 20, curbe luate lin, fără frâne, ocoliri largi, nu din scurt, cu smuciri. Bine, l-au ajutat și drumurile, în general.
Of, mi-i tare milă de fete. Când ți-e rău, nu vrei decât să te lase pe marginea drumului și să te ia la întoarce, așa e senzația.
Deci, drum bun și privirea doar înainte! Și, bineînțeles, punga la purtător, așa, de siguranță.
Am uitat ceva important pentru mine : îmbrăcăminte lejeră, care să nu preseze pe stomac sau abdomen.
Am problema asta de când mă știu. Singura chestie care a funcționat și funcționează este să ronțăi non stop ceva sărat, de exemplu sticksuri. Am o pungă în mașină tot timpul, iar când nu conduc, mănânc câte unul la 1-2 minute, așa. În rest, am încercat absolut toate soluțiile pământului, medicamente, presopunctură, plasturi, tot ce vrei. La mine e și nasol de tot răul ăsta, pe serpentine mi se face rău uneori chiar dacă sunt la volan 🤦♀️
Testat pe 5 persoane adulte, in conditii de stat o săptămână pe mare: Stugeron. A facut minuni, in condițiile in care toate Emedraci, Cocculine, bratari, ghimbir ronțăit, etc n-au facut absolut nimic. Pur și simplu a salvat vacanța a jumatate dintre cei de pe barcă.
Acum te uiți și tu, Mișule, la detalii d-astea gen se dă doar cu rețetă, dozaj pt copii, etc 🙂
Nu mă bag la dat sfaturi pentru că nu am suferit personal de rău de mașină sau ceva similar, dar am citit despre brățările din link și mie mi se pare că sunt varianta modernă (și foarte scumpă!) a „trasului pe mâini”. Confirm că stimulează ceva nerv acolo și mai trece un pic greața, cel puțin la mine, însă cred că e mai ieftin să încercați manual mai întâi. Altfel, cred că singurele medicamente care funcționează cu adevărat sunt cele care provoacă stare de somnolență (drowsiness), cum zicea cineva mai sus emetostop sau chiar și unele antialergice care au asta că efect secundar (cam asta se recomandă în US) însă sincer nu prea aș recomanda la copii, pt că de fapt nu vindecă nimic, părerea mea e ca funcționează doar pt că încetinesc activitatea creierului și atunci se percepe altfel mișcarea vs imaginea.
Cola/Pepsi am auzit că sunt recomandate deoarece conțin atât de mult zahăr încât au și un antivomitiv în ingrediente. Problema este (pentru mine) că deși te fac să nu mai vomiți, starea de greață rămâne și chiar se agravează, ceea ce mi se pare și mai groaznic, nu ai nici măcar eliberarea aia de câteva minute.
Am experimentat 12 ani raul de miscare cu fata cea mare. Am testat toate medicamentele posibile, alopate si homeopate, diferenta era minora intre drumul dus cu medicamentul luat (7 episoade) si drumul intors fara medicament (doar 6). O vila dintr-un sat din judetul Salaj a fost „botezata” in toate etapele constructiei sale. Avea fraze cheie care ne „anuntau” ce va urma: „ce repede merge masina”, „ma doare capul”, „nu mai faceti zgomot”. Pana la urma, cea mai buna solutie a fost sa plecam la 4 dimineata si sa statea flamanda pana ajungeam la destinatie, maxim niste sticks-uri si apa. Treaba s-a rezolvat de cand sta pe bancheta din fata, ca pasager sau sofer. Doar ca acum a inceput sa-mi fie mie rau in spate, dar e suportabil.
Doar condus noaptea. Nu exista remediu, pastile sau homeopat. Cel mai simplu este ca toate drumurile tale sa le parcurgi noaptea iar fetele sa doarma in spate. De preferat intinse ( nu stiu cum cu doua, eu doar cu un copil am mers).
Mă, doar dacă citești comentariile de pe aici și tot îți dai seama că remediu n-are cum să nu existe. Doar că nu l-am descoperit noi. Altfel, nu, o să refuz să plec la drum noaptea (n-au cum să doarmă doi copii pe o banchetă de Megane, le-aș chinui groaznic), o să descopăr până la urmă remediul, astfel încât să ne putem bucura toți de călătorie ziua.
La ai mei asta a fost singurul lucru care a functionat: condus noaptea si ei dormeau in scaunele lor.
Din fericire, pare ca au scapat de problema acum, ultimele drumuri mai lungi facute ziua au fost fara episoade de varsat. Daca mergi in Grecia, in functie de destinatie, drumul poate fi facut dintr-o bucata. Daca ai planificat „escala” in Sofia, in doua nopti poti ajunge cam oriunde in Grecia. Singurul dezavantaj ar fi ca e obositor pentru tine.
Incearca sa schimbi si aromele din masina. Adica braduti, odorizanti..ce folosesti. Cu ce anume e greu de zis dar mergi pe extreme, daca acum folosesti unele dulci (tip „vanilie”), baga unele „reci”. Sau deloc
Plus curatat ac-ul (spray cu vapori, inchis in masina si cu ac pe recirculare, nu spuma pe conducte).
Nu am absolut nimic care să producă arome în mașină. Nu le suport. Nu-mi fac rău, dar mă enervează mirosurile alea.
Mult noroc! Nu pot să te ajut cu recomandări că ale mele fete stau cu ochii în ecrane, citesc alsulta muzică sau dorm și nu au nimic.
Dar nu aș da banii pe brațarile alea. Am citit pe site-ul FDA că se laudă cu aprobarea lor dar e de fapt doar o notificare, cum e la noi cu cu suplimetele alimentare. Nu s-au făcut studii clinice, FDA spune că nu poate face rău, dar bine … nu există dovezi. Un dispozitiv făcut în China care emite un semnal.
Pe noi ne-a invatat un medic mai in varsta sa le dam copiilor sa mestece guma (sau sa manance ceva ce nu le face greata). Ne-a explicat ca ideea este sa isi miste maxilarul.
Si musai prin curbe nervoase sa nu stea cu capul in jos (in tableta sau telefon) ci sa se uite in fata (nu lateral, pentru ca senzatia de rau de miscare este mai accentuata).
La noi inca functioneaza!
Daaaaaaaaaaaaaaaaa,tri bucati pe bancheta din spate,la fiecare drum oricat de scurt.NU vreau sa te descurajez,dar pana cand si-au luat permisele si inceput ei sa conduca ,n-au scapat de chestia asta.Mai mult , a treia bucata,care are 23 ani acum,indiferent cu ce masina ,cine conduce la fel sufera.Am scapat o vreme cu niste pastilute din Italia aduse(acum nu imi aduc aminte cum se numesc,dar ma straduiesc si iti trimit),am mai scapat ,pana a inceput sa isi faca greata de la cum arata pastilele astea adica au consistenta pastilelor cu ulei de peste asa gelatinoase.So…..pana cresc asta este din pacate
Si eu am fost greu incercata si am incercat cam tot ce se putea. Singura chestie, care m-a ajutat, a fost sa apas cu degetul mare pe antebrat cam la doua degete distanta de punctul in care se simte pulsul. Asa am „supravietuit” si serpentine la mare altitudine. Brataricile pe acelasi principiu nu au avut niciun efect.
Am suferit de aceeasi problema de la varsta de 1 zi pana undeva pe la vreo 7 ani. O puneam pe fiica-mea in masina si existau 2 variante: ori adormea, ori nu puteam merge nici 10 minute, ca trebuia sa inspecteze ingrasamantul florilor if you know what I mean…
Insa, intr-o minunata sambata, dupa o plimbare la mall, unde am avut oaresce mancarimi undeva si ne-am dat intr-un roller-coaster din ala tip VR, am descoperit ca nu mai are nimic. Cum? Pai eu am facut pe arteziana si fiica-mea era fresh ca florile de primavara.
De atunci i-am zis sa n-o mai aud vreodata ca ii e rau in masina. Si n-am mai auzit-o.
Ce vreau sa spun e asa: daca zici ca in timpul unei excursii in care au avut telefonul nu s-a intamplat nimic, atunci este posibil sa fie psiho-somatic, adica ele stiu ca le era rau cand erau mai mici si se sugestioneaza, plus plictiseala calatoriei, plus ideea de a se uita intr-un punct fix, plus, plus, plus.
Faceti experimente pe distante relativ scurte si da-ti-le dispozitivele. Daca sunt altfel ocupate poate uita de senzatie….
Vreau sa subliniez ca am facut Grecia-Romania in 14h, timp in care fiica-mea a butonat telefonul aproape constant si n-am avut episoade…
Succes.
Hello! Ca persoana care sufera de rau de masina de 31 ani (da, am carnet, nu, nu s-a rezolvat desi asa mi-au promis toti cunoscutii si necunoscutii), pot sa spun ca am incercat cam tot ce s-a scos pentru rau de miscare (apropo, eu am rau si de balanganitul barcilor). Inca de mic copil, Emetiralul a fost baza – o pastiluta si eram fresh 50ore cu autocarul pana la mama in Italia, plecata din zona Moldovei.
Emetiralul e doar pe baza de reteta acum bicaz poate da reactii naspa – well, a fost singura chestie utila pt mine.
Recent am descoperit un alt medicament in Spania (farmacista fiind, am incercat sa il gasesc si in Ro sau It, fara succes).
Sfatul meu e sa nu dai banii aiurea, am incercat presopunctura, fel de fel de plasturi si bratarici si imbibat batista in parfum sa nu mai simt “mirosul de masina”, si supt la lamai si bombonele – nothing really worked, era mai degraba placebo.
La gaza mea au funcționat acadelele pentru rau de mașină, iar la ultimul drum lung a avut si o brățară (dar nu ce spui tu, inteligenta, de 300 de lei). Iar dacă simte ca ii e rău se întinde câteva minute sau închide ochii).
Eu sufar de o viata, 50+ de rau de masina. Folosesc Metoclopramid
”Metoclopramid este un antiemetic. Acesta conţine o substanţă numită “metoclopramidă”. Aceasta acţionează asupra unei părţi a creierului dumneavoastră care previne senzaţia de rău (greaţa) sau starea de rău (vărsăturile) ”.
are efect. il iau la urcarea in masina . Eficient 80% si nu ma uit i telefon , pe geam, lateral .
Un sofer mi-a zis odata (nu descoperisem medicamentul) stand in spate, sa urmaresc dunga alba din mijlocul drumului …a mers, merge si acum daca sunt curbe. Si nu mananc nimic cand plec la drum.. Cu avionul nu am probleme de rau …la turbulente cateodata
Votez și eu pentru Stugeron (cinarizine). A fost singurul remediu care m-a permis sa călătoresc ca pasager fără sa odorizez mașinile.
Toată copilaria si adolescenta am fost chinuita de vomitat. Așa ca empatizez cu gâzele și cu voi. Am reușit performanța de a vomita chiar si la un drum de 15 minute prin oraș 🤷🏻♀️.
A trebuit sa ajung in anul 4 de facultate sa descopăr Sfântul Graal 🙂
Când conduc eu nu am nevoie, dar in rest e jale. De fiecare data când ajung in Ro ma aprovizionez cu 2 cutii de Strugeron.
Trebuie doar verificat ca este permis și sub 12 ani. Dacă nu, cheer up, mai aveți doar un an de răbdat.
Sper sa scăpați de chin.
Te înţeleg, încă de mic aveam rău de mișcare, cuplată cu mirosul de motorină din IMS-ul lui unchi-meu (pentru cei de vârsta noastră, străbunul lui ARO), chiar și acum apare dacă încerc să citesc în mers – indiferent dacă e carte sau telefon. Acum a apărut la băiatul cel mare, 9 ani, tot la citit😁.
Apropo de principiul brăţărilor anti-emeză, e vorba de acu-preso-punctură. Sursa: Pubmed, bază de date medicale. E vorba de greata la gravide, nu aruncaţi cu roșii, dar principiul este similar.
Effect of acustimulation on nausea and vomiting and on hyperemesis in pregnancy: a systematic review of Western and Chinese literature.
The effectiveness of acupressure was examined in 13 studies. Eight studiescompared acupressure against sham acupressure, two studies used a placebo control group, and four studies compared with no treatment.
Concluzii: tratamentele sunt relativ eficiente, dar nu mult superioare placebo.
Ce mai funcționează pe la mine prin reanimare sunt tabletele cu ghimbir și salvie, sublingual.
Succes, ţine-ne la curent dacă a mers ceva!
Si eu am rau de masina, asa mare si multa cum sunt. Nu de mult, de cativa ani, de la menopauza, dupa ce m-am ingrasat aproape 40 de kile. Poate si din cauza drumurilor lungi Italia – Romania, interminabile.
Sunt dificila la drum, nu pot merge cu oricine, eu nu mai conduc. Cum ar fi sa fiu la volan si sa m-apuce raul, sa fiu nevoita sa vars? Senzatia e nasoala rau: greturi, ameteli, varsaturi, istericale… Mi se face rau la viteza, in curbe, la altitudine…Atat ii trebuie usului sa ia o curba din scurt. Daca nu borasc pe loc, l-am si altoit in numele Domnului!
Ce fac pentru asta: am in masina tot felul de uscatele gen biscuiti, paine prajita (pesmet), covrigi uscati si fructe acre (mere, prune, kiwi, citrice). Ghimibirul e foarte bun, toate medicamentele pentru rau de masina sau avion il contin.
Imi fac de acasa limonada cu zeama de lamaie, ghimbir ras si putina miere de albine. Am mereu la mine ghimbir, lamai si miere, ca nu se stie. Plus, intr-un borcan imi pun lamai taiate felii (de-alea bio), cu ghimbir razuit (tot bio, nu chinezesc – da, sunt o fraiera care da lovele multe pe kkaturi asa zise bio, desi nu se stie cat de bio sunt) si miere de labine – asta sigur e bio, stiu de unde o iau.
Pe drum, iau mereu miere de-aia, limonada si rontai uscaturi si fructe. E mai suportabil. Raul de masina nu se duce, dar e ameliorat.
Mbine, raul de apa e si mai nasol, asa ca madam Bradea nici cu barca nu merge, cu iahtul, salupa sau alte chestii de gen. Si cand trec cu bacul mi-e rau.
Comentariu beton!18
Eu am fost un astfel de copil, vomitam la 5 min după ce intram în mașină, și culmea, îmi plăcea să plec oriunde. Am încercat cu lămâie și statul în față, pe vremea aia nu era așa o problemă. Mi-a trecut cu timpul când mi-am luat carnetul și când a schimbat tata Dacia (în aia mirosea a benzină de cum deschideai ușa). La mine merge și acum statul în față și să nu plec nemâncată la drum, merge cu Cola, Emetix, acadele antivomitive, sticks-uri, hidratare la greu. Am realizat că dacă mă uit în telefon sau citesc mi-e rău mereu. Când îmi era și mie mai bine, am rămas însărcinată și nu vreți să știți cum e să ai sarcină toxică, am avut două chiar. Le înțeleg perfect, e groaznic. Nu știu ce să zic de brățări dar e clar că cu timpul se ameliorează simptomele.
Fără o legătură cu subiectul, am o sugestie de articol: asumarea. Sau cum a devenit „asumarea” noul deci, gen, decât.
Eu fac parte din cei care au rau de miscare. La mine starea de rau se declanseaza de la miscari bruste, gen franat brusc sau curbe luate agresiv. Ma deranjeaza si mirosurile, asa ca nu avem deodorant de masina si nu folosesc parfum nici pentru mine ca mi s-a intamplat sa mi se faca greata de la parfumul propriu.
Dimenhidrinatul a funcționat si la fetita mea.
Xamamina Bambini, tot de la tine am aflat. Singurul lucru eficient dupa n plasturi, pastile si bratari incercate. Functioneaza pentru raul de masina, avion, tren sau vapor. Din pacate se gasesc doar in Italia, noi le-am achizitionat prin intermediul unei prietene care a fost in vacanta acolo.
Cum adică tot de la mine? Am scris io deespre Xamamina Bambini astea?
Se pare ca nu, am aflat din articolul asta: https://www.mothersandthecity.ro/barfe-in-the-city/poate-va-e-de-ajutor-pastile-pentru-raul-de-masina-testate-pe-niste-cazuri-aparent-incurabile/. Dar cum blogul tau e singurul pe care il citesc zilnic, eram sigura-sigura ca de la tine am aflat 🙂 ! Sa nu mai zic, dupa fiecare drum fara revarsare de mate, iti trimiteam ganduri bune, de-alea cu „sa fie, sa dreaga, sanatate si fericire lu’ Vasilescu, acum iar spalam masina daca nu era el”… Mno acum, nu m-au costat nimic urarile de bine, ma simt bine cand am ganduri frumoase, sper ca urarile s-au indeplinit, so win-win situation 🙂
😀 😀 😀 😀 😀
Daca nu gasesti nici o alta varianta, te ajut cu 2 cutii ( au 6 capsule fiecare). Te asigur ca o sa-ti faci stoc, cand o sa vezi ca functioneaza! Copilul meu nu doar ca vomita si se simtea rau, efectiv avea febra toata noaptea de la deshidratare dupa orice drum mai lung, abia a doua zi isi revenea. Acum nu mai are nici o problema, nici daca citeste sau se uita pe telefon. Are 10 ani acum si le folosim de 2 ani.
Mulțumesc. Adresa de email e validă, dacă e să am nevoie?
Dap, este 🙂
Xamamina conține Dimenhidrinat. (Cosa contiene Xamamina?
Xamamina contiene, per ogni capsula:
Principio attivo
Dimenidrinato 50 mg.) https://www.efarma.com/xamamina-6-capsule-50-mg.html#product_description_wrapper
Se găseşte şi în Ro, sub mai multe forme.
Unele combinate cu cinarizină, cum ar fi Vertigix (20 mg cinarizină și 40 mg dimenhidrinat)https://comenzi.farmaciatei.ro/prospecte/prospect-vertigix-20-mg40-mg-60-comprimate-galenica-s-a–p348364
Sau simple, doar cu dimenhidrinat 50 mg (componenta activa) + excipienți.
Dimenhidrinat Galenica 50mg comprimate sublinguale: https://www.pcfarm.ro/prospect.php?id=5289
Dar sunt pentru 12 ani plus. Şi au o grămadă de contraindicaţii şi de efecte adverse…
Boss, încearcă să iei una pe locul din față, lângă tine. Pe cea mai aventuroasă. Știu că sunt minore și nu e voie, știu că oricum nu le poți lua pe amândouă, dar încearcă la un drum mai scurt. In multe cazuri funcționează, au altă perspectivă asupra drumului și nu le dereglează urechea internă. Un test nu te costă nimic, măcar dacă merge o să ai o soluție pentru viitor. Poți încerca și să mergi mai ușurel, bătrânește, așa, uneori viteza cu care se derulează peisajul provoacă vertij. Am avut o vreme când am făcut taxi, am avut mulți clienți cu problema asta, inclusiv una pe care am dus-o vreo 150 km. Mi-a zis femeia de problemă, am urcat-o in fata și am mers încet (am făcut vreo 3 ore până la destinație) și a fost totul ok. După spusele ei, pe distanța aia in mod normal vomita de vreo 3-4 ori.
Ce am incercat pe pielea mea si a functionat: nici o data stomacul gol (si eu faceam greseala sa plec la drum nemancata de frica vomitatului), covrigei sau sticks rontaite de-a lungul drumului, pozitie ridicata in scaun-daca stau lasata pe spate mi-e rau garantat.
Pot sa ma uit in telefon, dar numai pe autostrada sau alte drumuri drepte si fara denivelari.
Din pacate mersul in fata a fost chestia care mi-a schimbat mie viata. Zic din pacate, pentru ca in cazul fetelor nu se aplica.
Am avut si noi aceasta problema la copii. Numai ca se manifesta cand conducea sotul meu. Cand conduceam eu sau un alt sofer, nu aveau nimic.
Fetele au rau de miscare si cand merg cu alt sofer? cu avion sau microbuz?
Ce vreau sa zic, e ca poate stilul de condus este cel care declanseaza raul.
Bună! Eu m-am confruntat cu răul de mașină ani de zile…știu perfect cum este. Fiecare drum cu mașina reprezenta un chin pentru mine…Am încercat toate remediile posibile, pastile homeopate și altele. Aveau efect o perioada, apoi zero. Singurele pastile care m-au ajutat se numesc Emetostop, dar au inconvenientul că dau somnolență, așa că am renunțat la ele si mi-am luat brățara EmeTerm. Am fost destul de sceptică la început, (fiind cadru medical) apoi viata mea s-a schimbat! Vorbesc de viața mea când călătoresc cu mașina!😊 Merită achiziția, nefiind ieftina, dar rezultatul este incredibil! Nu mă mai confrunt cu nicio stare de rău, se poate regla nivelul de intensitate. Eu o am de aproximativ doi ani și o folosesc tot la prima treaptă. Sper să vă fie de folos experiența mea!
La mine si acum functioneaza cand, uneori, mi-e rau pe masina: capul sprijinit pe spatar sa se miste odata si in aceeasi directie cu masina, cu ochii inchisi sau privirea inainte (sau somn, daca e posibil). Din fericire acest fel de „rau” se atenueaza cu timpul.
Dedalon ne a dat mama când eram mici nu știu dacă se mai găsește .cred că doar la unguri
E sigura chestie care a functionat
Si noi avem 2 copii mici, 8 si 5 ani care au rau de masina. Am incercat toate pastilele plasturii, acadelele si alte dracovenii. Nu am testat bratari. Ele de fapt au rau de stilul meu de condus, mai sportiv in general. Cand conduce mama dragoneselor le dispare subit starea de rau. Singura problema este ca mama dragon daca da peste un tir sau orice alt vehicul mai mai lent decat noi, nu il depaeste si se roaga (de fapt eu ma rog) sa schimbe el destinatia sau sa traga pe dreapta lucru care pe mine ma exaspereaza. Concluzia este ca stilul de condus poate fi solutia, dar asta inseamna sa faci 2 zile pana in Grecia daca dai peste o caruta in drum :))
Si eu toată viața cu rau de mișcare. Am încercat tot ce era posibil de la sfaturi băbești pana la pastile. Singura chestie care a dat rezultate pentru raul de mașină a fost kinetoterapia. 12 ședințe și a dispărut ca prin magie de tot. Nu mai am nimic de vreo 5 ani. Dar pentru raul de mare tot n-a funcționat. Pentru ala iau pastile, R Calm (dimenhydrinate). E ok și pentru copii, dar nu știu dacă se găsește în România.
Când eram mica am fost terorizata de raul de masina, eram caz cronic :). Chiar și pe vremea când părinții mei nu aveau masina și mergeam cu autobuzul, de multe ori erau nevoiți sa coboare la diverse stații pe drum, sa pot lua aer, apoi luam următorul autobuz și tot asa (vorbesc de București, nu-ti imagina ca era vreo excursie cu rata între 2 localitati). Ulterior, când ne-am luat masina, aceeași problema. Singurul lucru care ma ajuta putin pe vremea aia era sa merg cu geamul de lângă mine deschis. În timp, raul de miscare s-a atenuat, îl mai am și acum, dar mult diminuat. În zilele noastre și cu tehnologia moderna :), pt mine funcționează emetix-ul și guma mentolata cand dam de serpentine. În rest, categoric mi se face rău dacă încerc sa dorm – inteleg ca dacă închizi ochii, sunt problemele si mai mari cu simțul echilibrului și urechea interna.
Trecuta de 40 de ani și tot am rău de mașină. În copilărie nu îmi plăcea absolut deloc sa merg cu mașina. Ce a funcționat la mine? Trenul. Taberele erau preferatele mele pentru ca mergeam cu trenul. Fără miros de benzină, fără curbe bruște, cu peisaj minunat și libertate de mișcare. Pe cât uram mașina pe atât iubeam trenul.
Cu ceva ani în urmă aveam aceeași problemă. La un drum în Italia am luat, la recomandarea unui farmacist, o brățară simplă, până în 20E, din ceva material textil și problemele au dispărut. Nu mai știu modelul, dar poți să arunci o privire pe comentariile de aici https://www.amazon.it/s?k=bracciale+antinausea&crid=DQLIOA06CRVG&sprefix=bracciale+antina%2Caps%2C240&ref=nb_sb_ss_pltr-ranker-retrain-acsession-opsacceptance_1_16 , poate te ajută!
Tot asa am și eu, a mea se cheamă sea band, de la o farmacie italiana. Și funcționează și pe mare.
Povestesc un pic experienta cu cel mic al meu (8 ani), poate ajuta:
Nu a avut probleme de rau de miscare pana de curand. A fost carat in masina, la drumuri lungi, pe serpentine (Bucuresti – Dragasani, Bucuresti – Rm. Valcea) inca de la 2 luni.
Undeva pe la 6 ani, din cauza unor probleme digestive, a dezvoltat o intoleranta secundara la histamina (mucoasa gastrica nu reusea sa mai produca o anumita enzima care neutralizeaza histaminele din alimentatie), iar printre simptome a aparut inclusiv raul de miscare, in special la deplasarea cu masina (serpentine, acceleratii sau franari mai bruste).
Solutia data de medici (gastroenterog si nutritionist) a fost ca inainte cu 2-3 zile de deplasari susceptibile de a creea senzatia de rau miscare sa evite total alimentele bogate in histamine (e greu ca sunt foarte multe, inclusiv carnea sa nu provina de la animale sacrificate de mai mult de 24 ore pana la gatire/congelare).
Poti incerca, poate poate (lista alimentelor o gasesti pe internet destul de usor).
Xamamina Bambini i-am dat baiatului de la 5 ani, e singurul remediu care a functionat, cumparat din Italia cu ajutorul rudelor sau prietenilor care au drum pe acolo.
Noi am folosit cu succes ceaiul de ghimbir (3-4 feliuțe la o cana de 250 ml) din care fetița mea lua din cand in cand cate o gură. E putin pișcăcios, dar a funcționat!
Nausolvit (picături cu ghimpir) de la farmacie.
Si noi avem aceeasi problema. De la 3 ani, pustiul vomita si ce a mancat alaltaieri cand urca in masina. Nu a functionat absolut nimic. Orice plimbare cu masina era un cosmar. Distanta maxima fara „evenimente” a fost de 20 km. Atat puteam merge fara sa oprim.. Acum are 12 ani. Varsta la care am putut sa-i dau Emetostop care functioneaza. Folosim acesta solutie doar in concedii, nu este o solutie pe termen lung, in ideea ca nu-i pot da Emetostop zilnic. Dar chiar functioneaza. Impreuna cu privirea in fata si neaparat fara telefon/tableta. Daca se uita in ele, nu functioneaza nici emetostopul. Asa ca am renuntat la ele.
Asteptam sa creasca astfel incat sa poata sta in fata. Am observat ca in autocar atunci cand sta in fata, nu-i este rau.
Eu am avut rau de masina si dupa multe incercari cu diverse leacuri, l-am rezolvat cu ceai rece de ghimbir cu putina menta, baut cu o ora-doua inainte de plecare. Good luck!
Eu cunosc brățările Sea Band, recomandate um pescar italian (ca numai nu m-am bucurat de excursia de atunci pe mare!). La mine funcționează (feribot, barca pescareasca, mașină, autobuz), și costa maxim 15 Euro, pe net, farmacie în tarile din Vest. E o pereche care funcționează cu acupresura pe punctele de la încheieturile mâinilor. Le recomand, eu le am de 7 ani. Se pare ca pentru copii și gravide funcționează la fel de bine ca penteu alte categorii de identitate, e posibil sa fie nevoie de măsură mai mica pt. copii, căci e musai sa stea fixe și sa apese punctele respective.
Ghimbir cu in (nu cunosc farmacia tei, dar aici l-am găsit cu google). https://comenzi.farmaciatei.ro/vitamine-si-suplimente/digestie/balonare/ulei-de-chimen-ghimbir-30-capsule-parapharm-p345285
La mine a funcționat (plus trebuie să mai iau o doză de calciu și poate magneziu, dar în principal mi-e rău în mașină dacă nu am destul calciu în mine. Nu știu care e legătura, doar am constatat).
Am citit toate comentariile, aşa că îmi permit să fac o scurtă recapitulare:
1. Tabletele eficiente contra răului de mişcare sunt aprobate doar de la 12 ani (Emetostop, Dimenhidrinat), respectiv 18 ani (Vertigix).
Se pare că există o variantă italiană pentru copii (Xamamina bambini), poate merită încercată la drumuri lungi, ca cel spre Grecia.
2. Mulți cititori recomandă diverse brățări mai ieftine, poate pe unele dintre ele nu le-ați încercat
3. Faza cu privitul strict înainte prin parbriz, fac cu schimbul care să stea pe locul din mijloc dacă nu găsiți o poziție în care să poată privi amândouă printre voi
4. Din experiența proprie, inclusiv din copilărie (din cauza anumitor alimente/ infecții/ stilului de condus, etc, mai târziu medicamente), mă ajutau mirosurile de verdețuri proaspete (mentă, busuioc), cineva mai sus în comentarii pomenea de leuştean. De asemenea mă ajutau guri mici de limonadă, pepsi/cola, etc. Alte recomandări includ băuturi pe bază de ghimbir şi ronțăit de chestii sărate (covrigei, sticksuri, etc)
5. Deşi toată lumea menționează agravarea simptomatologiei în contextul privitului la ecrane/cărți, tu ai spus că fetele nu au avut probleme la un drum în care le-ai dat frâu liber la „scărmănat”. Oare asta să fie soluția? Tot din experiența proprie, întotdeauna am senzație de greață la viteză mai mare pe un drum în pantă (de exemplu la depăşiri), dar şi la coborârea unei pante. Indiferent de maşină sau şofer. În momentele de acest fel mă ajută să privesc în telefon.
Sper să găseşti o soluție 😊
Mulțumesc pentru muncă. ❤️
Diferenţa dintre Xamamina bambini şi Xamamina pentru adulţi şi copii peste 12 ani este doar de gramaj. 25 mg de dimenhidrinat versus 50 mg dimenhidrinat…
@MV: Stugeron 25mg (cinarizină) merită încercat.
„Supradozaj
Simptome intr-un singur caz de supradozaj acut (2100mg cinarizina), la un copil de 4 ani, au fost observate urmatoarele manifestari: varsaturi, somnolenta, coma, tremor, hipotonie. Recuperarea s-a realizat fara probleme.
Tratament
Nu exista antidot specific. Se indica spalaturi gastrice in primele 4 ore de la ingestie. Daca se considera necesar, se administreaza carbune activat.”
@JT, tu ori ești medic sau farmacist ori predai chimia pe la ceva școală din Australia și ai o rulotă în care produci chestii de știi așa de multe chestii despre pastile și gramaje 🙂
@Shoric: sunt fan înrăit „Breaking Bad”. 🤫
Vată în urechi. La mine funcționează. A funcționat și pentru o prietena care era însarcinată. Cand uit de vată pun servețele de hartie.
Io folosesc vată în urechi, sau șervețele, când o am copilot pe nevastă-mea. Nu mai am nicio greață 🙂
Comentariu beton!12
Am venit sa te sochez. Nu am nici un sfat.
Pot insa sa dau 2-3 comentarii retarde. Nu or sa ajute cu problema, dar hei…
Comentariu beton!13
Am râs tare de tot. 😁😁😁
Dacă nu funcționează nimic pentru fete, din toate sfaturile de pe aici, singura soluție ar fi să-ți vinzi meganu și să-ți cumperi tren. Sau avion.
Sau ambele. 😀
Ca-n bancul ăla cu studentul arab fiu de şeic ce vine la facultate cu Lamborghini şi amărăştenii cu tramvaiul. „Ce ruşine, îți pun bani în cont să-ți iei şi tu tramvai! ”
Chiar de nu e şeic blogăru’ nost,
De-un submarin sh tot o face rost.
Bună,eu am doi băieți cu aceasi problemă. La noi merge cu o gura de cola/pepsi sau plasturi la 10 lei 😀. Și am mai observat ca după ce am schimbat mașină a fost mai bine,probabil se așează mai bine la drum și nu îi zdruncina prea tare 😅 .Nu știu ce sa zis….
Problema s-ar putea sa fie la tine, nu la ele. Daca iti place sa conduci un pic mai sportiv, schimbi rapid benzile duoa ce ai semnalizat, mergi un pic mai tare pe curbe, atunci cand stai in spate se simte cu totul altfel decat cand esti la volan si asta din 2 motive:
1. scaunele din fata sint relativ centrale fata de lungimea masinii si nu se simt chiar asa rau curbele si denivelarile;
2. tu vezi drumul si te pregatesti mental ca urmeaza curba, plus ca te tii si cu mainile de volan si iesi „mai bine“ dintr-o curba decat pasagerii din spate.
Daca vrei sa vezi cum este, mergi si tu in spate la un prieten care conduce cam ca si tine, eventual faceti cateva ture cu masina ta. Nu te uita la drumul din fata, doar lateral pe fereastra si eventual in interior la ceilalti pasageri. Daca vrei senzatii tari, oeaga-te la ochi pentru 30 de minute si sigur ti se face rau si tie.
Ce poti sa faci: incearca sa conduci ca si cum ai avea pe cineva pe bancheta din spate care doarme, nu are centura si nu trebuie trezit sub nici o forma. Adica fara franari bruste (pentru ca ai loc liber fata de masina din fata cat sa intre un TIR), intri mai incet in curbe astfel incat sa nu simti ca ti se duce corpul intr-o parte si te tine centura sau opui tu rezistenta. In felul asta pentru pasagerii din spate va fi ca si cum ar merge cu trenul sau cu avionul, nu cu masina.
Acum in functie de cat de diferit e stilul tau de condus fata de ce ti-am zis mai sus onsa iti fie foarte greu sa conduci altfel mai mult de 20-30 de minute pentru ca obisnuinta isi va cere drepturile.
Merita totusi sa incerci, poate iti iese din cand in cand.
Cand eram copil, mi s-a facut rau de masina de 5 ori, in diferite vehicule. A fost mereu un cumul de factori, pe care i-am evitat pe cat posibil de atunci, sau macar am incercat sa ii separ.
Astazi, ar trebui sa fiu mahmur si sa conduca cineva foarte prost, intr-o masina in care este cald sau unde miroase super dubios ca sa fie vreo urma de sansa sa mi se faca rau.
Mi se facea rau daca era un miros foarte puternic. De exemplu mi s-a facut rau intr-un Oltcit de la mirosul de benzina nearsa si am dat la boboci. Si astazi imi este rau de la mirosuri puternice, dar nu ma afecteaza in masina decat daca sunt mahmur, caz in care imi duce greata la un nou nivel.
Mi se facea rau de la caldura plus miros, am patit asta intr-o Dacie veche pe Valea Prahovei si am descoperit cu stupoare ca nu se deschidea geamul spate prea mult si m-am chinuit sa scot capul afara sa vomit. Presupun ca ai aer conditionat la masina si il si folosesti, asa ca poate ar fi ideal sa le deschizi periodic geamul cam 2 degete, cat sa intre aer proaspat, chit ca e mai cald. Ajuta uneori.
Mi s-a facut rau in autocar pentru ca am baut suc de piersici si de atunci nu imi mai trebuie suc din acest fruct. Nu aveam si apa la mine, sucul ala era tot ce aveam, am baut din el de sete si mi-a fost mega rau. Acum imi dau seama ca eram super deshidratat. Si astazi daca-s deshidratat se lasa cu stari groaznice pentru mine
Ce imi aduc aminte si acum ca functiona:
– geam deschis si luat aer proaspat de afara pe cat posibil
-oprit ca sa ma spal bine pe fata cu apa cand ziceam ca ma simt rau (invatasem sa recunosc semnele, nu am mai vomitat in masina de atunci)
– uitat la drum toata calatoria – ma uitam la indicatoare, le citeam, etc, puneam intrebari
– evitat mersul intr-un vehicul in care este foarte cald sau miroase foarte puternic a ceva
– nu mananc nimic, dar nimic in ziua respectiva daca stiu sigur ca merg in conditiile care imi pot face rau – doar apa plata si atat. Multa apa plata rece, dar nu exagerat de rece.
Acum, nu stiu cum conduci tu. Esti smucit? Treci de pe acceleratie imediat pe frana sau invers? Uita-te la capul pasagerei cu coada ochiului, daca vezi ca se misca foarte mult, nu mergi destul de lin.
Incearca sa conduci de parca ai fi intr-o cada plina ochi cu apa si nu vrei sa o versi. I
Iei piciorul de pe acceleratie cat mai lin, nu apesi imediat pe frana (iti lasi loc mai mult ca sa faci figurile astea) apesi finut pe frana, manevrezi volanul cat de fin posibil, fara smuceli, ridici piciorul de pe frana lin, nu rapid. Conducand asa, am reusit sa plimb oameni care mi-au marturisit ca sufera de rau de masina groaznic, dar nu au avut nicio problema cu mine la volan. Secretul e sa anticipezi traficul si sa eviti necesitatea unor franari bruste si sa iti mentii inertia fara a impinge foarte tare masina pe viraje. Evident, daca iti sare un pieton in fata sau ai de pus frana, pui frana tare, dar ideea e sa nu ai numai urgente, ci acele franari bruste sa fie exceptii.
Referitor la brăţările din articol, care funcţionează prin stimularea nervului median cu frecvență înaltă non-invazivă (TENS):
Există o serie de studii pentru a determina eficienţa acestei metode. Mai ales că miza e mare, fiind vorba, în principal, de ameliorarea senzaţiei de greaţă şi vărsăturilor postoperatorii sau provocate de chimioterapie, etc., iar metoda aceasta este lipsită de efecte secundare neplăcute, surclasând astfel medicamentele care vin cu o paletă mare de reacţii adverse.
Rezultatele acestor studii au evidenţiat că TENS este este un adjuvant destul de eficient la agenții antiemetici standard pentru controlul grețurilor si a vomei, însă nu s-au obţinut efecte spectaculoase. De aceea, pe amazon, brăţara EmeTerm de la WAT Medical Enterprise (nu am reuşit să găsesc aprobările FDA, dar pare o companie ok) are recenzii variate: pentru unii a fost utilă, pentru alţii nu. Iar dacă spui că brăţările SeaBand, pe care le aveţi deja, nu au efect, probabil că nici aceasta cu impulsuri electrice nu va avea. Deoarece ambele acţionează asupra nervului median. Doar că cele SeaBand acţionează mai simplu, prin presare. Sau, privind într-un trecut şi mai îndepărtat: sunt echivalentul (din ce în ce mai modern) al vechiului ,,tras pe mână” practicat de bunicii şi străbunicii noştri.
Da, pare logic ce zici. Mulțumesc.
@Solandi, ce este mai exact ”tras pe mână” practicat de bunici și străbunici?
E un leac băbesc. Se freacă energic cu oţet încheieturile mâinilor.
Aşa se numea procedura ,,tras pe mână”.
Păi știu asta dar mai exact, pentru ce afecțiuni era trasu pe mână? Întreb asta pentru că țin minte că mi-a fost aplicat tratamentul ăsta dar nu-mi amintesc ce mă durea 🙂
Pentru greață puternică în special. Dar și vomitat.
„Terapia cu realitate virtuală, asociată cu exerciții de simetrizare vestibulară și expunere optokinetică duc la efecte pozitive și de durată încă de la primele ședințe.” https://clinicanova.ro/raul-de-masina/ Suna mai stiintific si logic decat alte solutii. Nu stiu cum e la noi in Ro, dar in USA o prietena si-a rezolvat fetele cu ajutorul a ceva asemantor acum cativa ani.
I-am luat un lighean mic și deja de acolo s-au mai rărit episoadele cu cel puțin 50%, eu luasem să nu se mai murdărească.. nu pt rărit 🙂
Nu știu cât au fetele dar aceeași problemă am avut-o și noi … în principiu a trecut de la sine cu vârsta bănuiesc(4ani), până acum rupea la orice drum.
Plasturi Narcis au mai mers.
Ceai cu ghimbir sau limonada cu menta și ghimbir. Ghimbirul e antivomitiv.
Și ca fapt divers: să renunțe sa mai stea cu ochii în gadgeturi sau cărți, reviste. Sa își concentreze atenția doar asupra privitului pe fereastră, la priveliște. La mine funcționează (am 38 de ani și rău de mișcare), chiar și la fii-mea (14 ani).
Vomex A.
Doar de la noi din Deutschland.
Varianta sirop, sau varianta pastile. A fost singura care a funcționat și funcționează în continuare în cazul fetiței unor prieteni care l-a moștenit pe tac-su….
Soacră-mea la aproape 70 de ani a avut toată viața problema asta. Indiferent că era drum de 10 minute prin oraș sau drum lung interurban. Noroc cu Emetix. Îl ia cu juma de oră înainte de drum și a rezistat la drum de 120 km, fără probleme.
Pentru mine, singurul medicament eficient este Emetostop. Se poate administra dupa varsta de 12 ani.
Pentru mine ca adult care am suferit de rău de mașină îngrozitor de nu puteam trece de câteva curbe fara sa oprim de 2 ori, a funcționat un medicament cu cinarizina, găsit de barbati-mi-u după căutări intense pe net, dupa ce eu am incercat toate ghimbirurile fara niciun rezultat. Acum se numește Stugeron. E un fel de „blocator” de senzații, ieftin, și nu a avut niciun efect advers la mine.O pastila înainte de drum, uitat evident înainte, nu in telefon, și pot sa ajung și pe Transfăgărășan. Nu îmi dau seama însă daca e bun și pentru copii. De studiat prospectul.
Am gasit nunele medicamentului antivomitiv. Exista varianta pentru copii. Biodramina
Biodramina e tot dimenhidrinat, despre care s-a mai amintit, doar că e o variantă care pe Google dă rezultate numai în limba spaniolă. Probabil e produs în Spania.
Solutii pe care le-am practicat cu succes de cand eram copil ( DA, si acum cand stau in spate in masina am rau de miscare):
– fara masa copioasa inainte.
– fara citit sau video.
– NU privesc pe lateral, ci numai in fata, catre asa-zisa linie a orizontului sau cum ne spuneau cand eram incepatori la sofat – nu te uiti in botul masinii ci in adancime.
– spatele este in pozitie verticala – ajuta f. mult daca spatarul banchetei se poate ajusta asemanator cu cel de la avion.
– NU sprijin capul de tetiera sau sa fie dat pe spate.
– soferul trebuie sa nu bruscheze comenzile, sa fie „fin”, fara accelerari bruste, fara viraje luate din scurt sau in forta, care sa accentueze forta centrifuga. Suspensia masinii este importanta – de ex la SUV suspensia este din start mai tare, lucru care accentueaza disconfortul.
– aerul din interior trebie sa fie improspatat des. Practic deschidem geamul in dreptul meu.
Evident ca daca conduc nu am rau de miscare, dar am tinut cont de cele de mai sus cand am transportat persoane cu aceasta problema.
Daca starea drumului era proasta am micsorat viteza, daca era drum virajat am incercat sa pastrez constanta viteza si treapta de viteza. La partea cu drum virajat cel mai bine mi-a facut partea cu statul cu spatele drept, urmat de privitul in fata.
Uneori ajuta si dormitul. Cf. doctorilor se elimina receptorul vizual si nu-l mai „incurca” pe cel al urechii interne.
Si ca sa inchei intr-o nota optimista – niciodata cu mi-a fost rau cand am mers pe autostrada! Am putut chiar sa citesc si sa scriu. Desigur era intr-o tara cu mai multa experienta in constructia de drumuri. Succes.
Nu trebuie decat sa ai rabdare. Vor creste si vor conduce ele.
Pe mine râul de mașină m-a terorizat de când mă știu…chiar și un drum de 20 min își punea amprenta. Anul ăsta …la 32 ani…am rezolvat problema. Am făcut un tur al Europei (9000 km într-o lună)…și ui așa m-am lecuit. Dar… până să ajung la această călătorie, de câțiva ani am descoperit medicamentele Vomacur ( da, știu, sună ca naiba 😂, dar zău că a fost singura soluție pt mine ). Am inceput cu o pastilă , dar încet am redus la o jumate. Și absolut de fiecare dată a funcționat. Înainte am incercat diverse metode și medicamente…dar nimic. Chiar și în familia mea sunt multe persoane cu rău de mașină, dar cam la toți a funcționat acest medicament. In Romania nu se găsește, însă pe net se poate comanda. Nu știu însă dacă e recomandat copiilor…dar eu zic că merită să vorbiți cu medicul.
Sper să rezolvați problema!
PS: menționez că medicamentele dau o stare de somnolență destul de mare…
Experienta mea cu fii-mea cea mare a fost similara. Am incercat sa plecam cat mai de dimineata si nemancata ca sa nu aiba ce sa vomite – nu a mers. Nici diferite pastile naturiste/acadele nu au mers.
Acum mananca ceva uscat – biscuiti /stiksuri in cantitate mica inainte de a pleca, [Lapte sau produsele lactate sunt excluse inainte de drum – chiar si cea mica care nu are rau de masina semnificativ vomita laptele]. Si cand ajunge in masina incearca sa doarma, chiar daca drumul e lung. Daca nu doarme, sta linistita, si se misca cat mai putin. In ultimul timp drumurile au fost mai ok.
Privitul in telefon nu a functionat, dar daca a mers o data, de ce nu mai incerci?
Mai demult, cand starile de rau erau mai puternice, a mers o chestie – un adult a stat in spate si a tinut ocupat copilul tot drumul. Nu am mai incercat pt ca nu am mai gasit un adult care sa poate sa acorde atentia 1-2 ore 🙂
Da’ brățările alea nu pot fi returnate in n zile dacă nu sunt eficiente?
Dramamine https://www.amazon.com/dp/B007TIVLQ8/ref=emc_b_5_t
Am bagat cate una pe zi si am trecut prin Strâmtoarea Drake fara nici o problema.
Cocculine. Încep să ia cu o zi înaintea plecării.
Nush daca s a mentionat pt ca abia ce am dat pesye postare…la mine unu merg acadelele prevomit kids
Am incercat sa citesc toate comentariile sa nu repet vre-o sugestie, dar sunt in tren si mi se face rau 😅.
Cauze?! Toti avem lichid in urechi bla bla. Am vazut un documentar care pt mine are logica si cica ar avea de-a face cu sistemul imunitar. Care e diferit la fiecare. Miscarea detectata fara ca noi sa ne miscam, creierul o percepe ca pe o intoxicatie. Ca si cum am fi otraviti. Fanii care beau pana nu mai pot, acum stiti de ce dati la rate. Si de aia te simti mai bine dupa proces, creierul tau e linistit ca a eliminat un potential pericol.
Acum si leac. Am suferit dintotdeauna de rau de masina, vapor, avioane mici si in ce mai voiam sa ma dau in balci. Si leaganul l-am ocolit in copilarie. Happy one, don’t worry. Pana o vizita in Spania unde am descoperit Biodramina: simpla, cu cafeina sa nu te ia somnu’, pt copii, pe alese. Si mi-a schimbat viata. Substanta activa e Dimenhydrinate si o recomand tuturor. Am vazut ceva prin Ro cu aceeasi substanta.
Acum care vine cu aghiazma, ca pastilele nu sunt bune, ca efecte secundare, ca uleiurile esentiale si zeama de matracuca sunt mai bune, eu atat va zic, pastilele astea pot avea si c..at in ele, ca tot am sa le iau inainte sa fiu pasager intr-o masina sau alta ocazie care inainte ma transforma intr-un bolnav de icter.
Chiar e misto sa mergi cu autocarul de la A la B in loc sa fii soferul voinic de fiecare data. Si ca sa vezi tupeu, pot si citi. Acum ma duc cu drag in orice dracii prin parcurile de distractii.
Mihai, promit ca te pupa fetele.