De fiecare dată când văd rezultate ale studiilor care relevă procentul imens al analfabetismului funcțional din România, mă mint că pe mine n-are de ce să mă intereseze foarte tare numărul lor. Ce treabă am eu cu ei? Să fie sănătoși, în bula mea e călduț și bine, mi se fâlfâie că e țara plină de cetățeni care nu reușesc să înțeleagă ce citesc.
Acest egoism plin de ignoranță fiind probabil singura metoda de apărare pe care a găsit-o creierul meu în fața evidenței.
Dar săptămâna trecută am avut o revelație în urma căreia n-am mai putut să mă mint.
Da, este îngrijorător procentul de analfabeți funcțional din țara asta, dar pe mine mă îngrijorează mult mai tare procentul imens al celor care nu par analfabeți funcțional, și totuși sunt.
Ca să fie și mai clar ce zic, există șanse foarte mari ca măcar doi din zece oameni pe care-i cunoști, oameni despre care ai impresia că ar trebui să înțeleagă fără probleme un text scris, să aibă mari probleme în a-l înțelege. Și când îți dai seama de treaba asta, efectiv te blochezi.
Am scris săptămâna trecută un articol cu un subiect extrem de simplu. N-aveți idee câți oameni de la mine din bulă (pe unii dintre ei îi știam de multă vreme, aș fi jurat că pot să înțeleagă un text scris) au comentat nervoși: „dar eu chiar nu știam cine sunt Cristina Ich sau Buhnici”. În timp ce alții se lăudau c-au auzit de Neamțu.
Bă, voi înțelegeți ce spun eu aici? Am dat numele alea drept exemplu, doar ca să se înțeleagă mai ușor subiectul articolului. Le-am dat doar pentru că erau numele care fuseseră în centrul celor mai recente scandaluri de pe internet, subiectul articolului fiind cu totul altul.
Recital a ieșit la mine pe profil. Block după block, unfriend după unfriend, comentarii șterse după comentarii șterse. Mă întrebau cei care se amuzau, văzând ce-ai ieșit acolo, de ce le șterg. Le șterg pentru că nu mă mai țin deloc nervii, de-aia, prefer să fiu zen și să mi-i scot din bulă. Dar sunt conștient că ei nu dispar, că rămân în continuare acolo, perfect incapabili să înțeleagă un text scris. Iar treaba asta mă sperie al dracului de tare.
Cireașa de pe tort (deși e mai degrabă bomboana de pe colivă) a pus-o una care a comentat că se spune dislexic, nu analfabet funcțional. Fără niciun fel de mișto, în capul ei erau unul și același lucru. Gizăs fucking craist!
Problema e că nu reușesc să-mi dau seama dacă au fost atât de mulți tot timpul sau doar au devenit extrem de vizibili odată cu rețelele de socializare. La fel de mulți să fi fost dintotdeauna? Și pe vremea când oamenii din țara asta mai citeau? Procentual, zic.
P.S. Dacă n-ai înțeles nimic nici din articolul ăsta, ba mai mult, constați uimit că tu n-ai analfabeți functional în jur, consider c-ar trebui să te îngrijorezi un pic și să-ți pui niște întrebări. Altele decât „oare plouă mâine?” sau „fcsb e Steaua?”.
P.P.S. Azi avem și vlog pe subiect. Dacă vă uitați la el, rugămintea mea ar fi să-mi spuneți dacă de data asta mai sunt probleme cu sonorul, că v-ați tot plâns.
Avem video!!! 💪😎👍
Sunetul se aude cum trebuie. 👍
Dar de Enescu ați auzit? 🤣🤣🤣
Comentariu beton!56
Bancnota sau omul?
Bancnota, evident. 😎
Ce? Este și om???!!! 🤣🤣🤣
Comentariu beton!123
La ce echipa joaca?
Comentariu beton!46
@JT, se scrie E(mi)nescu! Off…
Comentariu beton!42
Nu frate, se zice Eminem.
Doi d-ăștia stau de vorbă:
– Auzi cum se spune corect, Iran sau Irak?
– La ce?
Sonor OK fără prbl
Comentariu beton!90
Internetul ne-a scos dintr-o bula de fapt.
Terminam licee bune Balcescu(Lahovari sau cum s-o mai numi), stam cu oameni din acelasi „material”si avem o pererea f buna despre generatia noastra. . Dar si in anii 80-90 existau licee Mecanic 1, Mecanic 2 unde analfabetismul era in floare. Ca sa nu zic de aia de nu luau treapta 1.
Acum da, internetul a dat portavoce fiecareuia, iar studiile sociale ii gaseste si pe ei.
Comentariu beton!72
Mi se pare cam simplist. Chiar crezi ça a termina un liceu „bun” inséamna ça NU esti analfabet functional ? Si ça daca esti la „mecanic 1” ESTI? Iti arat eu genii, oameni cu minte iesiti din ce numésti tu, practic, licee de cacat, si alti cretinogeni analfabeti iesiti din liceele alea „bune”. Sictir !!!
Scuzati-mi fraceza, dar.. touchy subject!!
Comentariu beton!129
Ma consoleaza putin faptul ca, totusi, raspunsul Andreei C are mai multe aprecieri decat comentariul lui Catalin.
Se dezbate încă. Ce zici?18
@Irinoush: Vorbim un pic si despre ceilalti? Sunt foaaaarte multe manute rosii pe aici (vorbesc in general, nu neaparat la comentariile mele). Eh, cam cati „din astia” crezi tu ca se perinda pe plaiurile vasilesciene? Asa, prin umbra, evident..
Se dezbate încă. Ce zici?4
Andreea C cred ca esti alta generatie…. :). O sa te dezamagesc, stiu, dar generatia decreteilor nu prea avea genii la liceele industriale. 🙂 Live with that! Si da, pe vremea aia chiar se facea carte si nu aveai cum sa termini un liceu bun dar sa fii analfabet functional. Exceptie facea MF1 unde erau toti copii de secretari de partid si unde mai scapau prin sita, dar putini, foarte putini…. Asa ca, scuza-mi franceza, comentariul tau e cel putin gratuit. 🙂
Se dezbate încă. Ce zici?36
Am terminat un liceu bun, cu examen de admitere și vă asigur că, deși nu era liceu de genii, ABSOLUT TOȚI colegii știau să scrie corect. Ceea ce nu se întâmpla la liceele industriale și nu se întâmplă azi, din păcate, nici la liceele bune. Cum ești tu ca om, ce speranță pot avea că poți face niște conexiuni elementare, dacă tu ai ajuns la maturitate și scrii „vre-o”, de exemplu?! Sunt sigură ca te uiți la filme, imposibil să nu fi vazut cuvântul „vreo” subtitrat corect. Ce dovadă mai mare de analfabestim funcțional mai vrem, dacă nu îți atrage atenția că e scris într-un cuvant și nu te întrebi de ce proștii ăia scriu într-un cuvânt și tu pui o cratimă aiurea?!
Comentariu beton!49
@Andreea C, spui despre @Cătălin că face clasificări gratuite, după care mătăluță ce faceți? eeeg zact!
în liceul meu (m-a prins loviluția în clasa a X-a), proful de mate, care nici înainte n-avusese vreo problemă să-l numească pe elevul cu privire „blajină”, „vițel sovetic!”, avea clasificări ale claselor; erau A-ul (ajuns mate-fizică, din electrotehnică), B-ul (ceva profil uman), și C-ul (mecanică de precizie, sculer-matrițer, dunno, ceva profi rău); restul, de la D la M (am prins noi), pentru el erau „Ț-urile”; din păcate nu au „băgat” și genii; nu în promoțiile pe care le știu eu…
Comentariu beton!17
Ideea enuntata de mine era destul de simpla: internetul ne-a scos din bule care acum 30-40 de ani erau mai greu de iesit, neavand acces rapid si neingradit in lumea larga ca acum.
Nu are sens sa discut pe idei de tema: „dar uite si acolo e un prost, dar uite si acolo e un destept” Da, bineinteles ca nu poti spune fraze de genul: „toti sunt nu stiu cum”, credeam ca se subintelege acest lucru.
Sa spunem ca notele de la BAC, treapta 1, treapta a doua, adminitere nu ne spun nimic despre nivelul de educatie al unui om mi se pare exagerat.
Comentariu beton!18
Eu am fost socata cand am intrat la jurnalism, deci facultate de comunicare, da? A fost bataie mare la admitere, 10 pe loc. Si ghici ce? Mare parte din astia 10% – cei mai buni – care au reusit sa intre… nu stiau sa vorbeasca si sa scrie corect. Se exprimau ca batrane pe care le auzi prin piata, care saracele au 8 clase si au fost croitorese sau au lucrat in fabrica.
Comentariu beton!18
Stii.. romania e inca tara in care dislexic = prost = putoare = pune-i naibii méditatii ça te face de rusine ..
Nu prea stiu ce sa comentez. E trist dar e absolut peste tôt in jurul nostru. Muuuuult mai aproape decat ne imaginam
Comentariu beton!30
șerif, știi că nu mă pot abține… poate ar fi fost mai ok cu sunetul dinainte, că acu’ se aude al dracului de bine; așa am auzit:
-„completare al articolului”
– o singură dată, e drept, „analfabeți funcționali”
ceea ce conduce la concluzia că, da, sunt mulți și ne afectează la creerii capului, fără să ne dăm seama
Comentariu beton!31
Le-am auzit și io. Aia e, o să supraviețuiesc.
sper că n-am ofensat iar dacă am făcut-o… plm; cu „u” lung;
tre’a să-i dai un tag și lui vali, la articolul ăsta, că la el a fost festival ieri, la articolul cu turismul…
Comentariu beton!16
Ar fi clumea să mă ofensez din așa ceva.
Clumea clumilor. 😁
Comentariu beton!16
Asa ziceam si eu la un moment dat, ca prostia celor din jur nu are cum sa te afecteze, ca tu ii eviti (te retragi in bula ta) si aia e, dar intre timp mi-am mai schimbat parerea si chiar cred ca prostia din jur ne afecteaza.
Cel mai simplu exemplu ce imi vine in minte este votarea, acolo unde oamenii ori nu voteaza, ori voteaza lepre (de ex: psd) si asa ajungem sa fim condusi de cretini.
Comentariu beton!40
copipeistmăud:
O învățătoare din Craiova obișnuia să îl certe în fiecare zi pe Nuțu, elevul neastâmpărat din ultima bancă. Îi atrăgea atenția mereu și mereu că nu e bine să te porți urât, să înjuri, să îți jignești colegii și învățătoarea, dar mai ales că e rău să nu înveți și să te mulțumești cu notele cele mai mici din clasă. Însă Nuțu continua să se joace în ore, să alerge în pauze, să deranjeze orele și să fie, cu un cuvânt, o pacoste pentru învățătoarea lui.
Când, în cele din urmă, mama lui Nuțu a ajuns la școală, la ședința cu părinții, învățătoarea i-a spus în fața tuturor celorlalți părinți că băiatul ei este cel mai neobrăzat, prost crescut, murdar și idiot copil pe care l-a văzut în întreaga ei carieră. I-a spus mamei că Nuțu reprezintă tot ce poate fi mai rău și mai dezagreabil la un elev.
Șocată să audă astfel de lucruri de la școală, mama lui Nuțu l-a mutat imediat din școală. S-au mutat și din oraș, iar ulterior l-a înscris pe Nuțu la o școală din Brașov.
15 ani mai târziu, învățătoarea din Craiova a suferit o serie de două infarcte miocardice, fiind la un pas de moarte. Medicii au sfătuit-o să apeleze la o procedură chirurgicală foarte specială, care putea fi efectuată numai de un singur medic în România, la Spitalul Municipal din Brașov. Fiind singura șansă de a supraviețui, învățătoarea s-a înscris pentru operație.
A fost transportată la Brașov, iar operația a fost o reușită. Aflată în salonul de terapie intensivă, după procedura chirurgicală care durase mai mult de șase ore, învățătoarea a deschis ochii și a văzut, pentru prima dată, chipul tânărului doctor care o operase și care îi zâmbea. Câteva secunde mai târziu, privirea i s-a încețoșat, chipul i s-a învinețit, s-a zbătut puțin și a murit.
Doctorul, îngrozit de moartea subită a învățătoarei s-a uitat împrejur, neînțelegând cauza, și atunci l-a văzut pe Nuțu, omul de serviciu al spitalului, care îi deconectase instalația de terapie intensivă pentru a-și băga aspiratorul în priză.
Doar nu credeați că Nuțu ajunsese medic…
Comentariu beton!111
E plin peste tot și e mai pregnant în rândul tinerilor, rezultat al învățământului practicat în ultimele decenii. Trăiesc într-un mediu corporatist unde mailul e la putere. Nu vă pot descrie modul în care se derulează unele conversații, e halucinant. Oamenii nici nu știu să spună ce îi doare și nici nu înțeleg ce le explici. Exemplu de mail primit:
„Bună ziua, am o eroare, vă rog să mă ajutati”
„Bună ziua, care e eroarea?”
„Pe mail”
„Înțeleg, dar cum se manifestă? Ce mesaj primești?”
„Am scris mai jos, pe mail apare”
Etc
Sau invers: trimiți un mail în care spui: atenție, dacă pățești asta, scrie la adresa asta. O oră mai târziu vine reply: „am pățit, ce trebuie să fac?”…în condițiile în care mailul inițial are fix 3 rânduri și conține nenorocita aia de adresă.
Si astea-s cazuri simple, dar cu atât mai grave, că te întrebi ce naiba înțeleg dintr-o speță mai complexă…
Comentariu beton!79
Nimic iti spun sigur pt ca am eu unul la mine in echipa si crede-ma ca am incercat toate metodele de training si coaching cunoscute de catre omenire.Am facut pace cu mine si am zis in gand vb aia din bătrani ” unde D-zeu nu da eu ce sa cer”.Astept sa scap de el si gata…si nu nu a fost recrutat de catre mine( aia dau si eu vina pe greaua mostenire) ca l-as fi intuit din interviu cum am intuit o alta ieri care la cateva intrebari clare si simple nu a fost capabila sa raspunda pe semne ca nu pricepea textul.
Comentariu beton!15
Caz real
UAT incaseaza, la recomandarea expresa a curtii de conturi (nu merita majuscule), ceva taxa/impozit de la firma de eoliene. Bani grei. Ieeei!! Oricum s-au dus de haram, nu e ca si cand primarul e dacat dislexic, ca sa zic asa.
Firma face proces, pe care il si castiga-davai taxa-napoi!!
Nu ma leg de ceea ce presupune asta ci de reactia la sefu curtii (care incepe orice discutie in contradictoriu, ca orice sef, nu-i asa, cu sintagma „stiti cine sunt eu??!!”): daaa, dar cand au luat banii??
Ce multe sunt de spus, din pacate nu stiu ce mai e de facut!
Multumesc pt Teo. Favorita mea e aia cu las sa ne puna (cip) ca si noi cat l-am piratat..
Comentariu beton!20
Eu cred ca majoritatea au inteles textul numai ca unii au luat-o un pic personal fara sa se concentreze la finețea aluziei tale ca atunci cand nu cunosti un influențer ori un subiect ai pe sfântul goagle sa te ajute si ca nu iti place aroganța vegano-hypsteteasco-dacica gen eu nu ma uit la telenovele si nu am ascultat ever manele.Nici eu nu ii cunosc pe multi dintre cei pe care i-ai mentionat de-a lungul vremii insa nici nu vreau pt ca inteleg ca daca tu scri un pamflet, sau critica la adresa acestor personaje inseamna ca sunt cel putin tâmpiți asa ca ii consider neimportanti.Mai mult insta pt mine e o iconita pe ecran pe care o mai accesez 1 data pe sapt iar pe FB fac curat ffff des in lista de prieteni cand vad ca distribuie mizerii ca sa nu pic in capcana algoritmului daca accesez o cretinitate sa imi tot apara pe acolo o Ich sau altii ca ea.In concluzie cred ca in bula ta de pe blog sunt oameni mişto, excluzand trollii, pe FB nu stiu ce sa zic am mai vazut tot felul de nebuni.O zi mişto sa ai si fetele te-au tuns/ chelit mişto 😁
Comentariu beton!30
Tu SCRII.
Au existat întotdeauna. Doar că pînă acum vreo 20 de ani nu luau treapta, nu luau bacul şi aşa ştiai de unde să-i apuci şi nu aveai aşteptări.
Apoi şi-au cumpărat diplome şi odată cu ele şi cu internetul au căpătat curaj, au opinii chiar dacă nu au argumente şi se consideră egalii tuturor, intelectual vorbind.
Din păcate, trebuie să învăţăm să-i ocolim.
Comentariu beton!73
Aoleu iar simt vena aia de la tampla cum vrea sa imi iasa din cap.
DOAR PENTRU CA AI O DIPLOMA NU INSEAMNA CA ESTI DESTEPT. Nici pe vremuri, nici acum. Si va rog sa nu o dati p-aia cu „pe vremuri se facea carte”! Se tocea, se invata ça papagalul de frica. Nu vb de exceptii.
Chiar asa nu cunoasteti ingineri (aia de pe vremuri -cu carte) carora le corecteaza munca un angajat necalificat ? Dar haï sa o luam in continuare cu diplomele ! Si cu notele. Ça un copil cu 10 pe linie e einstein si unu cu média 8 e prost.
Se dezbate încă. Ce zici?33
spre Andreea C
– nu știu de unde ai scos că un necalificat corectează un inginer, pare un exemplu de mascaradă, adică necalificatul are scutire de la analfabeție? Or fi supuși greșelilor și oamenii cu carte, dar cu exemple din burtă nu se face primăvară.
– Einstein nu avut niciodată 10 pe linie, ba chiar a rămas si repetent.
Comentariu beton!32
Andreea C, categoric nu înseamnă că ești destept dacă ai o diplomă luată mai pe vremuri. Dar ai șanse mult mai mari să fii decât cineva care nu a dat examen de admitere și a trecut examenele fără să „tocească” după cum spui tu, ba chiar nici nu știe bine unde e sediul facultății.
Comentariu beton!21
Nu inteleg treaba asta cu „scoala de pe vremuri”. Am intalnit multe cazuri, fata in fata sau pe retelele de socializare, de absolventi de facultati „categoria grea” din segmentul de varsta 50+ si am ramas socat de felul cum se exprima in limba materna. Nici nu vreau sa vorbesc de alte lucruri, ca PSD are 37% intentie de vot si baza lor nu e reprezentata de tineri. Am ajuns cumva la concluzia ca atunci invatai chiar bine sa reproduci ad nauseam informatii, dar nu si ramaneai cu prea multe. Altminteri nu ar fi plin de agramati in randul posesorilor de diplome din acele vremuri, ca scrisul corect in limba materna nu se uita precum niste formule matematice.
@Andreea C-evident că există elevi/studenți cu note excelente, n diplome şi proşti de bubuie de fapt şi reversul cu persoane care au avut o zi proastă, au nimerit la un liceu/la o facultate mai slab cotată sau au avut un parcurs modest şi de fapt au potențial enorm. Dar acestea sunt EXCEPȚII.
Sunt medic. Nu am avut un parcurs de 10 curat, dar am fost constant în prima treime. Şi am făcut față la 2 specialități grele (interne şi nefrologie). Trecând peste examenul de rezidențiat care este toceală în mare parte, dintre colegii care de abia treceau anul niciunul nu a devenit cardiolog sau dermatolog (dau exemplu de cele mai râvnite specialități). S-au mulțumit cu specialități de scriptologie (ex igienă, epidemiologie).
Aşa că eu nu i-aş ridica în slăvi pe cei cu note slabe, pentru că din punctul meu de vedere eventualul lor potențial este o întâmplare, nu o certitudine. Bineînțeles alții au altă părere şi este dreptul lor s-o aibă.
Faza cu inginerul corectat de un necalificat m-a făcut să zâmbesc. Drăguț.
Comentariu beton!18
@ametist, singurul caz care îmi vine în minte, în care un inginer, ar fi corectat de un muncitor (probabil la asta s-a referit) este doar când inginerul este proaspăt absolvent și nu are experiență practică.
Diferența între unul și celălalt este că muncitorul face asta pentru că așa a fost învățat să facă, merge, face asta de 20 de ani fără probleme, dar în multe cazuri nu știe care sunt principiile din spatele acestui proces. De ce trebuie să întoarcă la stanga și nu la dreapta – un exemplu minor. În schimb un inginer care are și puțină experiență știe și de ce se face lucrul acesta fix în modul acela.
Mie unul mi s-a întâmplat asta… să mă ia câțiva muncitori de sus. S-au potolit imediat când le-am întors-o ca la Ploiești! Și pe urmă nu au mai fost probleme!
Comentariu beton!19
Se aude foarte bine ce spui acolo.E,asta cu analfabeți funcțional, oameni care nu înțeleg ceea ce spui și scrii aici și nu vor să o facă, pentru mine derivă dintr-o oarecare răutate a omului ,cu care se naște, și mai ales,cu care a crescut. Și zic așa dintr-un punct simplu:sunt răi fiindcă în loc să tasteze 1 minut din viața lor,preferă să întrebe, să toace nervos sau cum vrei să înțelegi, alți 10-100-1000 de oameni, preferă să fie ipocriți în loc să își vadă de neștiința lor.Nici eu nu știu toată lumea de pe planetă, dar ca să nu mă fac de kkt ,stau acolo 3 minute în plus pe subiect și mă lămuresc on-line, fiindcă de-aia e internet pe țeavă destul.
Comentariu beton!19
pe unu îl știe o țară-ntreagă! săptămînal întreabă 100 de români…
i’ll see myself out!
Și eu m-am mirat ce se întâmplă când am văzut cum au sărit cu ich, cum naiba să nu pricepi, în fine, cred că vor fi din ce în ce mai mulți, din păcate.
Dureros subiect. Sunt multi analfabeți functionali in jurul nostru,obositor este(cind )că suntem nevoiți să interacționăm cu ei .
fun cțio nal
Comentariu beton!19
Eh, nea Costica, de unde stii matale ca astia nu-s d-aia functionali?
@costicamusulmanu
Despărțirea corectă în silabe este „func-ți-o-nal”. Ai remarcat faptul că nu-și schimbă forma: „analfabet/ analfabeți funcțional”.
P. S. Cred că e cam mare tam-tamul pe acest subiect – textul scris de Mihai și răspunsurile unora pe care el îi consideră analfabeți funcțional. La urma urmei, un articol de blog, de presă, de pe social media etc. poate fi citit în viteză și/sau superficial și dacă vrei să mai și comentezi după aceea… o încasezi.🙃 Dar, da, există și persoane cu adevărat analfabete funcțional.
@Ralu, săr’na! dacă nu-s emoji, nu mai vedem intenția?
eloel…
Problema e că ne afectează( zicem noi că nu), uită-te împrejur, cum să funcționeze societatea asta? Ni se pare doar că ne băgăm în bula noastră, dar tot ieșim, pentru că avem nevoie și… atunci descoperim oamenii mulți care ne-nconjoară!
Și nu, nu e vorba doar de generațiile noi, cum mulți urlă chestia asta! Erau licee industriale nenumărate, pe vremea lui ceașcă, unde se intra doar dacă te înscriai, sau cu note de 2,3,4… Absolvenții acestor licee (că ei au absolvit!!!) au făcut între timp și așa-zise facultăți( nu i-a oprit nimeni!!!) și sunt în posturi călduțe azi!
E trist rău!!!
Very weak are sarcasm and irony with these young Padawans. CSF, ncsf.
Eu am o bănuială legata de dislexic=analfabet funcțional. Am văzut pe ebook readerul meu că există un font DISLEXIC ceva, deci o fi vreo șmecherie cu fontul, de aia nu înțeleg unii ce scrie acolo. Trebuie și literele sa fie afișate corespunzător cu creierul lor dezvoltat diferit. Mno.
In bula mea,care e cam stramta (mititica !) am ceva specimene de gen. Eu una ii iau asa cum exista ei din cauza ca-mi sunt rude,prieteni. Nu-i judec,doar repet ce consider ca nu au inteles (unii nu vor!).
Cred ca lumea a cam luat-o la vale,in sensul ca putini vor mai fi capabili sa inteleaga,sa se ridice, sa accepte noul,desi ar putea . Pacat !
„Cireașa de pe tort (deși e mai degrabă bomboana de pe colivă) a pus-o una care a comentat că se spune dislexic, nu analfabet funcțional.” Mai am momente când mă întreb dacă nu cumva sunt și eu un om prost. Și dacă da, atunci cam cât de prost aș putea fi? Ei, dar când apar prin zonă indivizi cu perle de-astea, sunt extrem de fericit. Dacă există o scară a prostiei, știu sigur că nu mă situez pe ultima treaptă.
Comentariu beton!25
anno domini 1992:
„mă uit în oglindă și mi-e rușine cu mine; privesc în jur și mă simt mai bine”
conf (în epocă) dr Emil Horomnea, Univ Al I Cuza Iași
La inceputul anului am trimis catre locatarii a 2 blocuri adrese prin care ii anuntam ca s-a scumpit curentul si gazul, adica am bagat la fiecare in cutia postala si am lipit afisul pe usile de la intrarea in blocuri. Nimeni nu a intrebat nimic, dar absolut nimic. Le afisez prima lista de intretinere cu noile preturi si totul explodeaza. Nimeni nu stia ca au crescut preturile la gaz si curent.
Au venit doi peste mine, foarte nervosi, le zic sa imi arate factura lor de gaz si sa imi spuna care este pretul pe metru cub. Cu factura in mina, niciunul nu a stiut sa imi spuna ce pret are la gaz. Unul din astia nervosi se prezinta ca fiind mebru de partid, activist pentru diverse drepturi si antreprenor.
Pe linga asta , orice arati si dovedesti cu acte, ei iti spun ca nu e asa, ca toata lumea stie altceva, dar fara sa aduca vreo dovada clara.
Comentariu beton!42
Nu stiu cum o fi factura la gaz acolo dar, cand eram in Romania, mie imi venea factura in KW, iar contorul masura in mc. Drept pentru care n-am fost niciodata in stare sa pricep factura aia. Stie cineva cum se pot transforma mc in KW? Ca io, la scoala, am invatat ca NU se poate.
@Vasilescu: de ce dreaq mai tii buruienile alea acolo? Sunt uscate-toaca.
Acum, ma leg de buruieni, ca lustra nu se mai vede.
Le aștept să învie. 🤭
@Ruxandra: transformarea mc gaz in KW se face dupa urmatoarea formula: KW=MC*PCS.
Kilowati=metri cub gaz*PCS
Puterea calorifică superioară(PCS) a gazelor naturale reprezintă energia totală, respectiv cantitatea de căldură, degajată prin arderea completă, în aer, a unui metru cub de gaze naturale și este exprimată în kWh/mc. Cantitatea de căldură degajată poate varia în funcție de compoziția chimică a gazelor naturale, aceasta din urmă fiind determinată de sursa lor de proveniență.
asta e luata de pe siteul Distrigaz
Comentariu beton!17
@ Danpoe
Puterea calorifică superioară(PCS) – Nu puterea calorifică specifică?
@andu yy: am luat cu copy/paste de aici
https://www.distrigazsud-retele.ro/puterea-calorifica-superioara/
iar eu nu stiu de ce e superioara si nu specifica.
@danpoe: eu, in calitate de client, nu am de unde sa aflu sau cum sa verific PCS ăla. Trebuia sa îi cred pe cuvânt pe cei de la Distrigaz. Uite ca, nu stiu de ce, dar nu mi se păreau prea credibili. Uneori, îmi lua un sfert de oră să fierb un ibricel de 150 ml de apă.
da’ ce, metalul fierbe? io știam de punct de topire…
Bună!
Ce subiect sensibil …Dar de actualitate! Și eu credeam că în bula mea frumoasă nu am astfel de specimene. Parol! Ei, acum s-a spart bula pentru că mi-am dat seama că sunt atât de mulți încât sunt infiltrați peste tot și nu ai cum să nu dai de ei. Și ce doare mai tare?! Persistă în analfetisumul funcțional. Ei sunt contra sau pro, dar argumente nu prea au. E ca și cum ar „vomita” părerile „achiziționate” de la radio/TV/rețele de socializare fără să le treacă prin filtrul lor, dacă au unul.
Recunosc că și eu am greșit, poate nu am știut, dar am recunoscut asta. Cel mai tare doare când sunt apropiații tăi, despre care chiar nu credeai că sunt așa.
Știi ce mi-am dat seama?! Erau și înainte, dar nu chiar așa. Acum până și fiica mea de 9 ani dă clasă unor adulți de 30 și ceva de ani.
Eu cred că erau și înainte de era Facebook și nu numai, dar erau mai puțini. Cei care s-au născut cu telefonul în brațe au avut alte interese, nicidecum școala și cum să scrie și să vorbească corect, sau să facă analiză pe text și altele.
Sunt și vor fi întotdeauna, îngrijorător este dacă nr lor crește.
Și cine se ocupă de acest aspect? Nimeni.
Se vede bine, se aude bine. Observ că ai înlocuit LUSTRA cu un copăcel uscat. Sau doi? Hm, nnțțț.
Domnule Vasilescu, savuros ca de fiecare dată 🤓 Respect 🙏🏻
Erau mulți și înainte. Sunt mulți și din generația noastră, deși citeam de rupeam, că altceva n-aveam de făcut. Suntem efectiv praf. Și cu analfabetismul funcțional, și cu celălalt analfabetism. Știi când îți dai seama de dezastru? Când lucrezi undeva unde citești chestii scrise de alții.
Mihai, jur că nu vrei să știi ce e în avocatură. 9 din 10 nu fac acordurile, nu știu că nu se lasă spațiu înainte de semnele de punctuație, pun virgulă între subiect și predicat etc. Le limitezi cuvântul la fond la 3 minute, că și așa au scris 50 de fucking pagini în acțiune, și sunt incapabili să facă rezumatul. Eu sunt praf cu nervii. Cred că sunt singurul bugetar care abia așteptă să iasă din sistem, că nu mai pot corecta greșeli. Și îți dai seama că dacă scriu așa cum scriu, nici cu înțelegerea unui text scris nu stau mai bine. Auzi în sală niște enormități, despre chestii care se învață în anul I de facultate, de îți pică falca. Și nu țipțeri cu cabinet particular, deși și pe ăia ar trebui să-i elimine piața, ci oameni din cele mai mari firme de avocatură din țară. Unii cu doctorate făcute și pur și simplu nu știu lega două cuvinte, nu știu formula o frază cap-coadă la care să nu trebuiască să intervin eu când o scriu, s-o fac inteligibilă.
Comentariu beton!39
Io nici nu am putut să citesc articolul că mi-a furat privirea frumusețea asta de bărbat din video. Ce prestanță, ce păr. Oh, wait. Ce suflet frumos.
Comentariu beton!30
rockanrollll 🙂 🙂 🙂 🙂
@Edelweiss, ai fost în tabăra AIA,,,?
Mihai, îți înțeleg frustrarea. Ei sunt mulți și foarte guralivi, chiar agresivi. Din păcate, cu sistemul nostru de educație veșnic la pământ, se vor produce multe generații analfabete. Nu știu ce să îți spun. Cred că pe aia cu „stai calm” și „ignora” și auzit-o de n ori.
Nu prea te-ai auzit bine. a fost constant asa un bazait pe fundal.. cum sa-ti spun, ca de… tantar.
Stai calm! Au înțeles oamenii mesajul! Majoritatea… Doar că numele date de tine pentru exemplificare au stârnit nelemuriri. Cred. Sper… P.S. Nu toți cei care se întreabă „Cine este X?” sunt „elitiști” sau „ipocriți”. Așa își arată dezinteresul pentru subiectul creat artificial.
Loooooool. QED
Și iată și exemplul viu!
De ce? Nu pot să spun că nu mă interesează subiectul? Că este doar un mod de a FACE RATING? Că se rostogolește în gol? Nu este „elitism”! Normal, cauți să vezi despre ce este vorba, dar DOAR dacă te interesează cu adevărat ce a spus „X”! Fronda față de unele subiecte artificiale se poate manifesta și public!
Boss, când nu te interesează un subiect atunci NU TE INTERESEAZĂ. Nu te apuci să întrebi despre. Sunt zeci de subiecte despre care se discută zilnic pe internet. Bănuiesc că nu te interesează toate și nici nu-i cunoști pe toți cei despre care se discută. Dar despre ăia nu te apuci să întrebi cine sunt. Acum înțelegi sau ai nevoie de schemă?
Spuneam doar despre faptul ajungi la starea de dezgust depre un subiect artificial! Este pe toate posturile, pe toate paginile, pe toate rețelele!!! Și ajungi să faci un comentariu: „Cine este X?”= „Termină cu subiectul ăsta/ De ce mă obosești cu X”! Nu din elitism, ci din exasperare! Sunt și cei care fac asta din ipocrizie, dar nu toți!
@Iulian, da’ ce variantă de FB ai tu, că la mine nu țipă telefonu’: „hai, scrie ceva! comentează in plm, că iar mă f.te Mark! comenteazăăăă! … bulangiule…”
@costică, nu te deranjează când dai pe toate posturile TV, dai scroll pe Face sau pe postările prietenilor și peste tot găsești aceeași știre sau același conținut? Dacă nu, măcar referiri la acel conținut de c-cat? Nu îți vine să faci un comentariu cu ”Gata!!!”/ „Cine draq e X?”? Nu e elitist! Doar suprasaturare!
internetu’ întreabă, musulmanu’ răspunde…
sorry, man, te-ai pierdut pe undeva; @Vasilescu scrie „n-au importanță numele…”, tu scrii ceva de genul da’ și numele date spre exemplu… de acolo vine QED-ul;
dup’aia, dacă vreau să fiu la curent cu mersul societății evident că mă informez (personal folosesc biziday și AI-ul pare c-a învățat ce mă interesează); dacă televiziunile/FB/blogurile sunt pline de un anumit scandal este pentru că societatea este interesată de așa ceva (există cerere), dar:
– la tv am telecomandă cu buton on/off
– la FB ai „unfollow”, „block”; deși dacă friendșii tăi au des astfel de preocupări… poate că nu e locul tău acolo, printre ei?
also, nu pot spune eu societății ce cale să urmeze dar, ca să nu fiu genul vreauoțarăcaafarădasofacăalții, pot să fac o postare în care să-mi expun punctul de vedere „băi, io cred că nu-i ok să-i dăm atît credit lui ICX, avem altele pe ordinea de zi”; sau, te faci blogăr, tragi vreo cîțiva ani for free și creezi o comunitate cît de cît ok; în nici un caz o atitudine de genul „da’ cine plm mai este și ICS?” nu-ți servește nobilul scop de a-i lumina pe alții; mie-mi aduce mai degrabă a atention whore; but, hey, it’s just me!
a, te-ntreabă cineva „ce crezi despre țî?”, evident că răspunzi; în rest, ceru-i albastru, iarba verde și prostia infinită…
@costicămusulmanu ICX~ICH, se vede unde bați. 😁
@costică, bun așa cum spui tu! @musulmanu are dreptate! Nu mai răspundem și iarba-i verde! Nu mai răspundem și ceru-i albastru! Nu mai răspundem și prostia-i infinitită! Nu mai avem dreptul unui . de vedere, doar trăim în bula noastră și ne dăm dreptate unul altuia! Dacă nu, blocare! Bun așa!
Ai MARE dreptate. Si nu e numai problema romanilor. Lucrez cu oameni din mai multe tari (Mexico, Franta, Maroco, Portugalia, etc.). Treaba mea e sa le editez/corectez textele (niste rapoarte in engleza bazate pe open-source research sau pe interviuri telefonice). Nu ai idee cat de greu este uneori sa inteleg ce vor sa spuna, sau pentru ei sa inteleaga ce intreb eu. M-am obisnuit sa pun intebari si sa explic chestii ca si cum as vorbi cu copii mici. „Aici vrei sa zici asta, sau asta?”/ „Nu cumva ai vrut sa folosesti cuvantul asta? Ca asta pe care l-ai folosit nu are sens in contextul asta, in engleza.” Si asa mai departe. Singura solutie, din punctul meu de vedere (ca sa imi pot face treaba), e sa am tone de rabdare si sa repet pana ma inteleg. Si sa incerc sa ii invat sa gandeasca logic si sa se exprime clar. De multe ori m-am gandit – oare cum au terminat oamenii astia o facultate? Oare cum pot intelege chestii mai complicate, daca nu pricep lucruri elementare despre cum sa leaga propozitiile logic? A, si nu e numai din cauza ca nu sunt vorbitori nativi de engleza. E chestie de gandire, in primul rand. Ce voiam sa zic de fapt – te inteleg bine. Mi-a placut articolul (si vlogul). Pe inima mea, asa 🙂
@DD, fără supărare, dar prin ceea ce ai scris mai sus, mie unul mi se pare că tu ești exemplul perfect de om care are nasul urcat puțin pe un piedestal și se uită de acolo cu superioritatea specifică.
În primul rând, țările respective ori le scrii pe toate în română, ori folosești varianta în engleză pentru toate, nu două așa și două așa. Mexic sau Maroc în loc de Mexico sau Maroco. În plus, Maroco ăla este de fapt Morocco în engleză.
În al doilea rând, faci pe mironosița și faci mișto de engleza pe care o vorbesc oamenii respectivi. Nu cred că ai fost pus niciodată într-o situație fără iesire într-o țară unde engleza este vorbită de o persoană din zece și să speri măcar ca să dai de unul care măcar înțelege ceea ce vrei să întrebi. Să îți și răspundă în engleza de baltă… cu dezacorduri, este chiar o minune. Dacă ai fi fost în această situație… crede-mă că nu ai mai face mișto.
În cazul tău… dacă este chiar așa de nașpa, de ce nu pleci man în altă parte… Esti capabil, vorbești engleza super bine, cu siguranță ai găsi un job mai bun. Din punctul meu de vedere articolul în cauză, nu are absolut nici o legătură cu ceea ce afirmi tu mai sus. Este o părere… tu decizi daca vei ține cont de ea!
Comentariu beton!13
Eu cred ca e vorba (si) de un fenomen pe care il creeaza acest acces, actual, la social media, la platforme de exprimare publice. Care se manifesta si inainte, dar era restrans la cercul de prieteni, la intalniri la „o bere”, etc. Si care nu se manifesta, sau se manifesta mult mai putin, in intalniri cu necunoscuti, doatorita inhibitiei sociale=a fricii de ridicol, de a nu te face de ras:
Nu suntem toti competenti in orice domeniu, ba chiar in majoritatea domeniilor avem o competenta mica sau limitata, (indiferent de gradul de inteligenta care nu are relevanta), dar ne mananca pielea sa avem opinii si in afara sferei noastre de competenta. Asta e firesc, face parte din constructia nostra sociala, dar ceea ce inainte se intampla in cercuri restranse si era tolerat, pentru ca deh, facea parte din mecanismele socializarii intre prieteni/cunoscuti apropiati, acum, trantim aceste opinii public …cu urmarile cunoscute. Astfel ca oameni relativ inteligenti, aflati intr-o zona Dunning-Kruger de competenta mediocra asupra unui subiect, ajung sa spuna tampenii, publice.
Mi se intampla si mie. Si se intampla tuturor. Cine spune ca nu i se intampla, dar a avut si are opinii publice, in afara sferei sale de comeptenta certificata educational/profesional, ori minte, ori e in negare. Si e nevoie de o retinere si de un autocontrol extraordinare si remarcabile pentru a nu cadea in capcana exprimarilor plecate prin balarii. Suntem fiinte sociale, ne mananca „limba” sa ne dam cu parerea si uitam ca nu suntem intre prieteni care zambesc ingaduitor la enormitatea spusa si trec peste. Asta e. 🙂
Comentariu beton!18
Hopa. Si eu care eram convins ca stersesem, din greaseala, comentariul. 😀 Dar se pare ca doar a ramas varianta needitata/corectata.
As mai adauga ca acelasi fenomen, mecanism, creeaza monstrii ca O. Steer, F. Grosan si multi altii. Pentru ca, daca ne exprimam public, (in plus si pe un fond de aparenta competenta) si in loc sa fim taxati pentru enormitatile spuse, acestea sunt apreciate de suficienta lume incat sa ne confirme ca avem „dreptate”, se ajunge ca enormitatile pe care le debitam sa ne fie validate si sa continuam/perpetuam…in a debita ineptii :/
L-am recuperat eu. 😉
Multumesc! 🙂
S-a citit, s-a auzit, s-a înțeles cât de cât 😁
Am încercat de multe ori să corectez, să explic, să argumentez, să ajut oamenii să înțeleagă (as I am a grammar nazi 🧐 – filolog la bază), dar sincer îți spun că a devenit al dracului de obositor în ultimii ani. Cu părere de rău, am ajuns la concluzia că it’s not worth it! Dacă omul nu vrea să corecteze, să se informeze pe subiect, să evolueze, cu forța nu se poate face educație. Și cu atitudinea de superioritate și de inteligență, când ești nițel mai mult decât pielea curcii.. s-avem pardon de expresie, abordarea mea e cam așa : „hai sictir!”
Lucrez într-o instituție publică. Legat de specificul activității, avem colegi și câțiva polițiști, detașați, pe funcție de consilier.
La un moment dat, prin concurs, a fost angajată o colegă noua : 30+, SNSPA și master tot acolo. Experiența anterioară: coafeza. Sper sa mă credeți, dar nu știa nici să scrie corect gramatical, nu înțelegea nimic din ce i se cerea să facă. Perlele au curs gârlă, a pus capac întrebarea inocenta dintr-o zi : „daca X e consilier și e și polițist, iar eu sunt tot consilier, înseamnă că sunt și eu polițistă?”…
Au trecut vreo 6 ani de atunci, s- a mai luminat puțin, dar nu o poți scoate din pătrățelul în care își face treaba, pentru că nu …
Inutil să spun că e mult mai bine plătită decat alți colegi, care își fac treaba foarte bine, dar nu au studii superioare și master , pentru că așa e in sistemul de stat.
Comentariu beton!30
Eu mai am o posibila explicatie: „fear of missing out”. Teama de a nu rata ceva din giganticul flux de informatii cu care suntem bombardati non-stop, care ii face pe multi sa citeasca doar titluri sau articolele pe diagonala si sa nu-si mai acorde timpul sa le si inteleaga.
Ce este paradoxal e cantitatea de timp pe care o pierd apoi contrazicandu-se pe tema pe care ei si-au format parerea intr-o milisecunda de „scanat” articolul.
Era o vreme in care ma minunam ca exista oameni care cred ca un sistem care are o eficienta de 30% este doar cu 10% mai putin eficient decat unul cu o eficienta de 20%. Apoi mi-am dat seama ca lucrurile sunt mai imputite de atat…Pana la „matematicile superioare” ne mananca intelegerea unui text simplu.
„Dar sunt conștient că ei nu dispar, că rămân în continuare acolo, perfect incapabili să înțeleagă un text scris. Iar treaba asta mă sperie al dracului de tare.” Omiți că mulți cărora le blochezi comentariile sau le răspunzi în doi peri o iau personal și abia așteaptă să-ți dea peste nas cu altă ocazie. Îi dai afară de pe Facebook, te așteaptă pe blog. Unii nici nu mai depun efortul de a citi cu atenție postarea, li se aprinde LED-ul de la titlu sau primele pasaje, așa că trec direct la comentarii. De fapt unii nici nu sunt analfabeți funcțional conform definiției Unesco (http://uis.unesco.org/en/glossary-term/functional-literacy), ci degrabă săritori la beregata altuia, pentru că vorbim de internet și social media. Doar este cunoscut faptul că multe polemici din comentarii se duc ca pe calea ferată, fiecare o ține pe șina lui, paralelă. Mai e și faptul că unii se simt lezați de aerul superior din unele postări, cum este și cea de față, împănate cu poze grăitoare, care sugerează același lucru. Semeni vânt, culegi furtună. Sau, parafrazând citatul din „Un pas în urma serafimilor”, dacă scrii, să nu te miri.
“Cireașa de pe tort (deși e mai degrabă bomboana de pe colivă) a pus-o una care a comentat că se spune dislexic, nu analfabet funcțional.”
Am inceput sa rad ca prostu’ in zona de asteptare intr-o clinica :))). Inca imi musc buzele si imi lacrimeaza ochii, in timp ce de la receptie cred ca imi fac o programare si pe la psihiatrie.
Cum sa fie asa ceva?!? Cum??
Comentariu beton!13
Nu știu dacă doamna cu pricina știa cu adevărat ce zicea, dar există o legătură între analfabetism funcțional și dislexie, cu precădere la nivelul claselor primare. Dislexicii au dificultăți în a citi/decoda cuvintele. Efortul lor intelectual pentru citirea/decodarea textului scris este foarte mare, ceea ce are un impact asupra resurselor cognitive necesare pentru înțelegerea textului citit. Dacă memoria de lucru a copilului este supraîncărcată cu identificarea literelor și a legării acestora în cuvinte, copilul va citi un text într-o perioadă lungă de timp și nu va mai putea să aloce resurse cognitive suficiente, necesare înțelegerii textului. Cu alte cuvinte, copilul reușește să citească textul, dar are dificultăți de a înțelege ce citește (ceea ce se înscrie în ceea ce înțelegem noi, de regulă, prin analfabetism funcțional).
Acesta este elementul care șochează la testele Pisa, la noi există mulți elevi de gimnaziu care nu reușesc să înțeleagă pasajele scrise, pentru că nu reușesc să citească suficient de fluent.
Totuși, asocierea între dislexie și analfabetism funcțional nu cred că mai stă în picioare în cazul unui adult trecut prin școală, cu suficient exercițiu de lectură, în special când vorbim de citirea pe îndelete a unui text pe internet, ceea ce face observația doamnei deplasată.
Merită menționat și faptul că în spațiul public se vehiculează mult termenul analfabetism funcțional, căruia îi este atribuită o definiție simplistă, respectiv doar incapacitatea unei persoane de a înțelege ceea ce citește. Noțiunea de alfabetizare funcțională (functional literacy) include mai multe elemente, printre care: literația (reading literacy), alfabetizarea matematică (mathematical literacy), alfabetizarea științifică (scientific literacy), alfabetizarea financiară (financial literacy). Prin urmare, spectrul de analfabeți funcțional este mult mai larg decât obișnuim a crede.
Comentariu beton!21
vezi, cînd intri la psiho, strigi ca sitizenu’ turmentat: „sunt NEM BRU!” și ții poza lu’ Vasilescu la vedere…
Pai Mihai, cum sa nu fie epidemie de analfabeti cand de 30 de ani invatamantul din Romania e la pamant. E cel mai simplu mod prin care sa te asiguri ca poti controla si manipula populatia cum vrei tu.
Profesori care iau examenul de titulatura cu 5???? FML
Directori numiti de partid pentru a sifona fondurile scolilor??
Daca cineva nu vede analfabeți functional in jurul lui, e posibil ca el sa fie unul!
Just saying
„Hai să nu criticam nimic niciodată fiindcă și noi suntem de criticat, așa că hai sa stăm în sucul propriu la fierbere.”
Ce gândire comunistă.
Scrisesem un comentariu lungut, cu un rationament, cred, valid, iar apoi am dat sa editez niste greseli si typos..si din neatentie am dat delete si ok. :))) Am sters comentariul. Acum imi vine greu sa mai reiau linia de rationament. Asa mi se intampla, odata golit „sacul”, mi-e greu sa imi mai adun gandurile spre aceeasi idee. Daca Mihai gaseste pe undeva prin trash-ul blogului comentariul meu, poate il „reinvie”. Nu stiu daca il vede si/sau mai are acces la el, daca eu am sters. Mno, asta e. :/
Fiindcă cei din bula ta se vor speria de tine că-i blochezi/dai unfriend, da’ din moment ce-s un alt om care nu are tangențe directe cu tine, ți-o spun eu pentru tine & încrederea ta față de tine: nu îți stă deloc bine chel.
Dacă ai chelit în creștet pe spate, lasă așa, că se înțelege maturitatea acceptării sinelui („Ăsta știe că a chelit dar nu-i pasă/a trecut peste”), dacă ai chelit pe față, dai impresia de ‘ntelectual cu fruntea lată (ai deja ochelarii) & tot se va vedea că ai păr.
Dar așa, tuns la -1 în carne, cu bărbiță de +2/+3, nu-ți stă bine. Nu pari Walter White.
Iar mutra lui White a funcționat fiindcă are față pătrățoasă (săracu, el mai trecea și printr-o dramă cu cancer), tu ai o față de arcaș. Ți-ar sta bine și fără mustață (chin strap/Dutch/chin curtain).
Ok, spune-mi te rog, banuiesc de unde vine articolul, bloggerul respectiv e un sociopat cinic in general, sau a fost doar abrupt in exprimare ?
Hă?
hă hă hă!
Am citit de trei ori…nu am prins-o pe-asta … și am mai si rămas cu întrebarea „cine o fi bloggerul cinic?”🤭
@Bertha, eu am prins-o. Dar omul e exemplul perfect pe articolul de azi. Am explicat clar de la ce articol și de la ce comentarii m-am activat, iar el mă întreabă de zoso. Analfabetul funcțional în acțiune.
Mihai, sunt chiar un tip care citește si intelege tot, pe deasupra stăpânește sănătos alte două limbi folosite în Europa. De asemenea, cu scuzele de rigoare, rămân la ideea ( și întrebarea ) mea inițială. Îmi cer scuze dacă ți-am părut deplasat prin ceea ce am scris.
Nu e nimic deplasat sau nedeplasat. Ce ai comentat tu N-ARE NICIO LEGĂTURĂ cu ce-am scris eu. Atât de simplu. Limbile străine n-au nicio legătură cu asta, apropo. Nu de alta, dar cunosc eu niște fete care vorbesc italiană și spaniolă, dar scriu „miau” ca pisica.
Din pacate ne lovim din ce in ce mai des de ei
Cel mai recent exemplu personal – am un magazin online, automat i-am creat si o pagina FB unde mai bag cate o promovare d-aia de 2$ pe zi, sa nu zic ca nu bag bani 🙂
Exista persoane care imi scriu comentarii la pozele cu rochii de ex – „frumoas-o, ne vdm l-a un suc?”, sau chiar scriu mesaj privat magazinului. Ieri (ca era o zi mai lejera si ma plictiseam) il intreb pe unul din ei daca e constient ca scrie unui magazin, nu unei fetiscane. Dupa cateva minute a scris „p-ai iesti magazin?”, i-am dat direct block dupa ce m-am asigurat ca a priceput.
Au ajuns in punctul in care ei nu fac deosebirea intre o pagina business si un profil personal.
Si culmea, am minim 20 mesaje de genul asta lunar – nici nu ma obosesc sa le mai raspund – direct ban on page.
Comentariu beton!21
Doamne, râd cu lacrimi😄😄😄
Or fi tot ăia care încearcă să agațe manechinele din magazinele fizice?
Comentariu beton!15
Nu creed!!
Lucrez cu publicul. Și vreau sa spun ca dacă ați vedea câți oameni sunt analfabeți, v-ati îngrozi.
Și lasa analfabetismul funcțional.
Ma refer la analfabetismul ala de baza: scris și citit. La modul blanc total, zero, nimic.
Și asta la oameni super bine îmbrăcați, de firma, parfumați, îngrijiți, cu unghiile făcute, smartphone, curaței în limbaj, plimbati, care atunci când le pui o cerere și un pix în fata, te privesc ușor tâmp „Știți…eu nu știu carte”.
„Nu stiti nici măcar sa va scrieți numele?”
„Știu sa semnez”
„Nu sa semnați. Sa va scrieți numele citeț ”
„A…nu”
Asta fiind conversația decenta.
De regula începe cu: „Nu vad. Nu mi-am luat ochelarii”/”Ma doare un deget”/”Mi-am rupt mana la începutul anului și..”
Nu pot scrie nici după dictarea fiecărei litere, nici dacă le pui în fata o foaie cu numele lor si le zici sa transcrie.
Bai, nimic!
Am întâlnit oameni de la țară cu 2 clase, trecuți de 70 ani, câte știau sa scrie impecabil.
Stau și ma întreb cum poți trai în întunericul ala. Sa mergi pe strada și sa nu poți citi un afiș.
Alții, știu cât de cât, dar scriu groaznic. Groaznic! Mănâncă litere, scriu cuvinte care nu exista.
Ce pretenții sa mai ai la o cratima, sau la „î” la începutul cuvântului…
Situația este mult mai grava decât va puteti imagina.
Analfabetismul funcțional predomina la segmentul de vârstă 20- 40 ani.
Cineva m-a întrebat odata ce înseamnă „neadevărat”.
Comentariu beton!19
acum intelegi de ce pe buletinele de vor este trecuta sigla fiecarui partid?
Eu stiu cateva persoane (peste 45 de ani) care vorbeau, scriau si intelegeau corect pana sa ajunga sa lucreze in invatamant (la nivel de scoala generala). De cand au ajuns in cancelarie, s-au prostit de tot… Incep sa cred ca e contagios…
Mihai,ce e așa greu de înțeles din ceea ce ți s-a întâmplat ?Ca om de media ar fi trebuit să știi până acum că doar mici fragmente din mesaje ajung cu adevărat nedistorsionate la cei cărora le sunt adresate . Mediul e parte din mesaj .
Natura e mai inteligentă și multiplică până la exces ce vrea să transmită . De aia din mii/milioane de spermatozoizi / spori/ semințe doar puține rodesc și ajung la maturitate .
Tu ai scris un textuleț de 3 rânduri și ai vrut ca toate problemele discutate acolo (Buhnici, Ich ș.a.m.d. ) să fie înțelese de toți în același timp la fel cum le-ai înțeles tu ?
Cred că problema nu e cu analfabeții funcționali de pe acest blog ci cu tine .TU ai avut iluzia că ceilalți te vor înțelege.
Și toată explicația asta savantă de la cineva care nu știe să așeze semnele de punctuație după cuvânt. SUPERB.
Bună, sunt Marius si sunt analfabet disfunctional, că functionali/nari sunt altii.
imi place tuia aia uscata din fundal
E brad. Sau sunt brazi. Brăduți, mă rog. 😁
Au fost…
numa’ asta și mă duc la nani, că mîine îi ca p.la; lungă, adică;
citiți, vă rog, dialogul fără „al”, cum s-a văzut inițial la mine pe telefon din cauză de display…
suprarealist!
Mi-am adus aminte de zicerea unui nenea cu mare experienta care mi-a ramas in minte, parafrazez „Retelele sociale au devenit un amplificator pt prosti si nebuni” (citat aproximativ).
Ahh, si mi-am adus aminte cine a zis, fostul CEO de la Google, Eric Schmidt. Pare sa aiba ceva cunostinte in domeniu…
M-ai prins, maestre.Cum de am pus eu punctul unde nu trebuie în timp ce vreo 20 de mesaje scrise înaintea mea sunt fără diacritice sau altele au litere în plus sau în minus?Greșesc și eu,greșesc și alții, nu mă dau vreun as al gramaticii.
Nu pun la suflet chichițe din astea avocățești.Ideea mea era că mesajul ajunge mereu mai mult sau mai puțin deformat.Seamănă situația cu cea din jocul numit telefonul american.
Dap, exact asta mai lipsea, un pic de whataboutism.
Șefu’, nu știu dacă îți dai seama, dar ești exemplul perfect pentru articolul de azi. Nici dacă inventam eu comentariul ăsta nu ieșea atât de bine. Mulțumesc.
Analfabeții au șanse mari pe piața muncii din România. Va spun decât doua cuvinte: Traiasca domnul prim ministru Ciuca!
Chestia asta cu speriatul, blocatul și împresuratul mi-a adus aminte de când m-am mutat de la Câmpina la Vaslui, copil fiind. Țin minte că în prima zi de școală, la careu, o fetiță din clasă a venit la mine și m-a întrebat dacă am venit în locul lui cutărică. Am zis și eu că „da”, că nu prea înțelegeam exact de ce ajunsesem acolo și am vrut să scap repede de situație. După care, țin minte o altă fază în care, la bloc, într-un grup mai mare de copii, cineva a început să strige și să râdă „hăăă, hăăăă, uiti la ea cum vorghiești, uăi! Îi bucureșteaaaancîîîî!” Vorbeam cu ceva accent muntenesc, că na, de-acolo venisem. Dar vorbeam frumos, corect. M-a intrigat și deranjat chestia asta, pentru că mie mi se părea că vasluienii vorbesc urât, incorect și caraghios, spre deosebire de câmpineni, dar țineam asta pentru mine. Și m-am simțit și amenințată în același timp, pentru că după acel copil s-au luat și alții cu râsul ampixulea și a prost. Și pe unul l-aș fi putut
batebloca, dar pe mai mulți… (paranteză: nu promovez săritul la bătaie, eram mică și proastă, copii, voi să nu faceți așa). În fine, la ceva timp după întâmplarea asta, deja mă „aclimatizasem”, îmi făcusem și ceva prieteni, mă obișnuisem cu locul, vorbeam cu tata și bag un involuntar „șî”. Moamă, m-a oprit și „ce-i cu șî-ul ăsta?”. „Păi na, e Moldova, așa se vorbește aici, copiii de la bloc la fel, cred că m-am molipsit. „, am glumit. „Ia să faci bine și să te dezmolipsești” Și așa am făcut, n-am preluat accentul moldovenesc. Și am trăit apoi în armonie și cu moldoveni cu accent greu și cu moldoveni cu accent mai domol sau chiar fără pic de accent, unii.Ce vreau să spun e că treaba cu împresuratul din partea analfabeților funcțional/proștilor/răilor/neînțelegătorilor etc eu n-o simt la mine în „bulă”. Cu adevărat împresurare probabil că ar fi dacă m-aș duce în bula vreunui analfabet funcțional. Știu, nu „împresurarea” e subiectul articolului, dar așa tare mi-a plăcut cuvântul! :-))
Comentariu beton!15
Știam io că nu l-am ales degeaba. 😁
Azi. Spre 70 de ani, înalt, îmbrăcat casual frumos și elegant. Îngrijit de sus până jos. Haine de brand și o tunsoare la linie. Privire aspră, autoritară și plină de siguranță. Îmi pune în față telefonul și îmi „ordonă” :
– Vreau cartea aceasta!
Studiez imaginea și ii spun:
– Această editură s-a închis acum doi ani, nu se mai pot procura prin librării cărțile pe care le-a publicat. Îmi pare rău.
Mă privește încruntat :
– Nu se poate! Eu vreau cartea! Uite-i poza!
– Puteți încerca la anticariate online, cred că sunt șanse să o găsiți…..
-Lasă-mă domle’ cu prostiile astea. Eu am nevoie de cartea asta!!!
– Stimate Domn, este că și cum ați vrea să cumpărați de nouă, o Dacie 1100. Nu mai există acel producător, nu se mai fabrică acel produs.
– CE DOMLE’???? ÎN HALUL ĂSTA AM AJUNS???!!? EU VREAU CARTEA!!!
Am crezut că urmează să îmi tragă una în cap. I-am explicat pe un ton calm, încă o dată situația și i-am oferit câteva variante pentru a-și găsi cartea.
Citisem dimineață articolul tău, iar acum mă aflam în fața unui om care nu înțelegea ceea ce ii spuneam, un exemplu de analfabet funcțional. L-aș fii ignorat, pentru că avem zilnic oameni care pricep greu ceea ce le spunem, dar mi-a atras atenția „imaginea” lui și mai ales asprimea pe care o emana. Avea o violență neobișnuită în privire, atitudine, semantică și intonație.
Nu am o concluzie, doar v-am povestit.
PS era un rahat de culegere școlară de la o editură boschetară. Ăștia își vindeau la negru cărțile prin scoli, dar de când s-a renunțat la alternative și alte auxiliare, și-au închis taraba.
Comentariu beton!15
Bre @costică, dar ești în mare vervă azi… Vacanță cumva?
nu, boss, analfabetism funcțional!
dorel a primit un telefon:
– dorel!?
– ‘trăiți, șefu! cu respect!
– vezi că peste nici 2 ani sunt alegeri!
– …. daaaa…
– și ce-i arătăm noi alegătorului, înainte de alegeri?
-… nu pot să zic, șefu’…
– nu, mă, boule! aia i-o arătăm după! înainte de alegeri îi arătăm că noi muncim!
– muncim, șefu’! păi nu muncim noi?
– hai, bagă, idei!
-… gata, știu! E85! lume multă, că concedii, străini care vine acasă…
– așa…?
– păi am podu’ ăla la Roman, ăla de l-am făcut acu nici un an jumate…; îl închid și-l refac! mai uită lumea și de necazu’ ăla de la Neamț…
– băi, da’ nu f.ți traficu’ tare!
– haide, șefu, două ore trec repede…
Nu e dislexic e daily sex.
Eu încerc să-mi dau seama din context, din discuție dacă persoana despre care se vorbește prezintă vreun interes pentru mine. Dacă e ceva care mă interesează, caut informații. Dacă nu -mi trezește vreun interes, nu caut să văd cine e și nici nu comentez pe subiect ca să nu contribui la o notorietate goală a unor persoane care nu fac nimic remarcabil. Mi se pare că se nasc și-așa destule vedete de carton.
Trist și îngrijorător mi se pare că și cei despre care vorbești aici și cei despre care se nasc discuțiile respective, votează.
PS- sonorul bun, tricoul verde 💚și plante uscate pe pervaz…
Brazi, brăduți. 😁
🌲😇
Îmi pare rău, nu m-am putut abține:
https://youtu.be/T-Zu0bRGuUQ
nici eu, că am o nedumerire de cîțiva ani deja; dacă nu-i calitate (frumoși, adică) trebuie compensat prin cantitate? și dacă da, cîți „așa și așa” și cîți urîți de-a dreptul? nu mai întru la combinări de x luate cîte y, că deja-i mate superioară…
Un șut în dos e uneori un pas înainte.Nu mă supăr atunci când mi se arată că am greșit chiar dacă nu-mi place pe moment.
De asta sunt bune și blogurile astea, uneori înveți ce n-ai știut sau ceea ce ai știut doar superficial și ai uitat de-a lungul vieții.
Io nu comentez zilnic dar acum nu ma pot abtine. In orice varianta voi fi in castig, o sa fiu dat exemplu.
Deci, ca sa incepem cu concluzia si sa aratam ca am fost la scoala(ma rog, 8 clase, important e c-am fost), io cred ca stimatul proprietar de feline se referea la faptul ca pauza se pune mereu DUPA semnul de punctuatie, niciodata inainte.
Ei, daca nu am dreptate sunt exemplu clar ca nu pricep ce citesc, sunt mandru oricum fiindca sunt un exemplu. 😛
Ei, daca am dreptate iar sunt mandru, probabil scriu mai corect ca tine chiar daca scoala ta are mai multe clase.
P.S. Da, am recitit ce am scris, ca asa ne-a invatat doamna de gramatica.
P.P.S. Nu stiu daca v-am mai spus, vând cuie.
Comentariu beton!13
chiar nu te inteleg… ai scris un text destept si ai scapat instant de o gramada de prosti – target achieved. care-i baiu’?
Eu zic că per ansamblu ne tâmpim. Toți. Chiar şi (sau poate mai ales) cei care nu recunosc.