Articol scris de Iulia.
…
Astăzi m-am gândit să vă povestesc un pic despre micile (sau mai marile) țăcăneli din familia mea, ca să pricepeți oleacă mai bine de ce nu suntem nici eu, nici stimabilul meu soț, chiar 100% pe treaba noastră. Și am să încep cu familia mea extinsă, respectiv distinșii mei socri. Și dacă sunteți cuminței, poate vă povestesc odată și despre ai mei. Care au și ei piticii lor, da joacă la liga de amatori, comparativ cu ăștialalți, și o să pricepeți rapid de ce. Mai precis, cu socru-meu, că el e personajul principal de astăzi.
Înainte de a începe însă, o mică precizare: omul ăsta chiar există, e absolut real și tot ceea ce vă povestesc aici, oricât veți fi tentați să spuneți „n-are cum, dom’ne, nu egzistă așa ceva!”, jur pe carne de porc, este absolut adevărat și neînflorit.
Mbon. Acu să trecem la treabă. Așa cum v-am mai relatat la un moment dat, distinsul meu socru a trecut de numărul 90 la boboceii adăugați în buchetul vieții. Și, cu mare greutate și durere în suflet, a decis să renunțe la condus. Asta după ce ne-am rugat de el cu cerul și pământul s-o lase naibii de activitate, că de fiecare dată când se urca la volan, stăteam cu ditamai morcovu în dos, să nu care cumva să facă vreo nefăcută. De ce zic asta? Păi nu numai din pricina fragedei vârste, ci mai ales din pricina faptului că în ultimii vreo 15 ani, domnul socru conducea cam de 6 ori pe an. O dată la Marea Mutare de la Brașov la casa de la țară, pentru perioada verii (30 km distanță), o dată la Marea Revenire de la țară (tot 30 km) și încă de vreo 2-3 ori pe perioada șederii acolo, de la casă până în cel mai apropiat oraș mai mare (9 km), pentru cumpărături.
Așa că nu putem spune că era neapărat genul de șofer care, chiar dacă are o vârstă, măcar conduce frecvent și e cât de cât obișnuit cu traficul din ziua de azi. Ceea ce, evident, ne crea oareșce stări de anxietate. Pe care el ni le demonta însă de fiecare dată, că doar o avea copilot pe doamna soacră-mea, care mai striga din când în când la el: „Ai grijă!” sau clasicul „Aoleu!”. Care soacră-mea n-a avut în viața ei permis, dar altfel era un copilot strașnic… Ah, și am uitat să vă mai spui și că domnul socru nici nu mai vede chiar bine, că suferea de oleacă de cataractă. Da nu conta nici asta, că vă zisăi, o avea pe soacră-mea în dreapta. There, problem solved!
Eh, cu chiu, cu vai, a renunțat până la urmă la condus. Dar până atunci, trebuie să vă mai relatez cam cum stăteau lucrurile cu Sfânta Mașină a familiei. Iar astea au stat așa dintotdeauna, nu vă gândiți că-s chestii apărute la bătrânețe. Noooo, conform declarațiilor pe proprie răspundere ale stimabilului meu soț, lucrurile s-au desfășurat fix cum o să vi le relatez eu încă de când are el amintiri conștiente (și nu avem motive să credem că se derulau altfel nici înainte, dacă e să o ascultăm pe soacră-mea; că na, am cam verificat destul de jurnalistic, din trei surse – Fritz, mămică-sa și mătușă-sa, sora maică-sii; iar poveștile corespund).
Deci. Sfânta Mașină a familiei, indiferent că s-a numit Oltcit, Dacia Nova, Golf sau Tiguan, a habitat dintotdeauna la garaj. Care garaj era situat la subsolul unui bloc. Decât că nu al blocului în care locuia și familia. Că blocul ăla n-are garaje. Nu, garajul familiei se află într-un bloc situat la o distanță de cam 15 minute de mers pe jos în pas vioi de reședința familiei. Așadar, socrii mei (să le spunem domnul și doamna C.), pe vremea când încă mai frecventau respectivele lor locuri de muncă, plecau frumușel dimineața per pedes până la garaj, unde procedau la Marea Descuiere*, se urcau în mașină și plecau la serviciu. Iar după amiaza, plecau de la serviciu cu mașina, mergeau la garaj, parcau mașina, efectuau ritualul Marii Încuieri**, după care o luau tropa-tropa înapoi spre casă. Acu, nu uitați că toată treaba asta se petrecea în Brașov, unde distanțele-s mici, nu ca la București. Deci practic, făceau 15-20 de minute pe jos pentru a efectua apoi un drum de circa 10 minute cu mașina.
Cumpărăturile. Evident, ca în orice familie, uneori se mai efectuau și cumpărături cu mașina. Caz în care, la sosirea în parcarea blocului, socru-meu rămânea planton să păzească Sfântul Automobil, timp în care soacră-mea căra cumpărăturile în casă. După care, evident, Sfântul Automobil era dus la garaj, unde se efectua Marea Încuiere.
*/** Să dezvolt acuș un pic subiectul Marii Descuieri, respectiv al Marii Încuieri. Vedeți voi, să descui sau să încui garajul lu’ socru-meu nu era o treabă așa simplă cum poate ați fi tentați să credeți. Ba chiar din contră. Pentru că aceste operațiuni nu implicau numai chestii d-astea banale cum ar fi yale și chei. Pfff, nici pe departe. Dar să le luăm pe rând. În primul și în primul rând, exista Marea Yală. Mă jur, nu știu unde dracu a găsit-o omul ăsta, dar e singura yală pe care am văzut-o eu în viețișoara mea în care cheia se învârte nu de 2, nu de 3, nu de 4 ori, ci de 6 ori! ȘASE, înțelegeți?
Apoi, mai existau suplimentar încă vreo 3 sisteme de securitate. Un șurub, plasat strategic undeva în partea de sus a porților, care se putea deșuruba numai cu o anumită cheie, manufacturată artizanal. Un drug de fier, amplasat în spatele porților, pe care îl puteai mișca numai cu o anumită sârmă (tot artizanală și ea, evident), prin introducerea acesteia într-o anumită gaură din partea de jos a porții, într-o anumită poziție. Și, finalmente, o tăbliță relativ elastică, ce putea la rândul ei fi deplasată numai cu o anumită (altă) sârmă, într-o anume poziție.
Practic, nu numai că-ți lua vreo 10 minute să treci de toate provocările astea – și asta în condițiile în care știai EXACT care și unde sunt și care este ordinea în care trebuiau executate mișcările, că nu mergea așa, langa, să le faci aleatoriu – dar trebuia să ai și oareșce talente de contorsionist sau artist de circ, să poți sta în pozițiile necesare întru executarea mișcărilor în ordinea prestabilită.
Revenim deci la paragraful de oleacă mai sus – oamenii plecau pe jos de acasă, ajungeau la garaj, executau Marea Descuiere, luau mașina, urma Marea Încuierea (ce dacă rămânea gol garajul, tot trebuia încuiat fix la fel ca atunci când era mașina în el), apoi plecarea la slujbă. Și toate astea, pentru un drum de 10 minute cu mașina, da?
Eh, aceste măsuri de securitate nu se aplicau numai Sfintei Mașini a familiei, ci și bicicletei odraslei. A lu Fritz, cum ar veni. Care, copil fiind, după ce se termina ziua de joacă, nu avea voie să lase bicicleta pe scara blocului sau la uscătorie, așa cum făcea tot restul liotei de copii din bloc. Nu, el trebuia să o ducă seara la garaj.
Și ca să poată să facă lucrul ăsta, când s-a considerat că a ajuns la vârsta la care poate îndeplini fără urmă de greșeală operațiunile descrise mai sus, a primit setul de instrumente necesare – sârmele și cheile și ce mai era. Numai că n-a beneficiat de varianta premium, precum tătică-su, care avea unele „de buzunar”, făcute special ca să poată fi agățate la breloc, la fel cu toate celelalte chei. Nu, fraierul mic a primit varianta „de săraci”, de umbla cumva hâit într-o dungă, pentru a echilibra greutatea fierătăniilor din buzunar.
Acu, nici parcatul bicicletei în garaj nu era treabă chiar așa simpluță, pentru că aceasta trebuia așezată într-un anume fel, la un unghi prestabilit față de perete, pentru ca, în cazul în care peste noapte ar fi avut loc un cutremur, bicicleta să nu cadă peste Sfânta Mașină. Că adevărul e că na, în caz de cutremur, cam ăsta era cel mai nașpa lucru care se putea întâmpla, să cadă bicla peste mașină. Ce dracu mai contează cele 10 etaje ale blocului de deasupra garajului? Bicla era problema principală…
Boooon. Mergem mai departe. Securitatea casei. În mod straniu, securității casei nu i se acorda o importanță la fel de mare precum securității garajului (da e drept și că în casă nu se parca mașina, deci mna…). Însă exista și acolo un număr de 3 yale. Iar la sosirea la reședință, oricare dintre membri gospodăriei, pentru a putea obține acces în numita reședință, trebuia să execute un anumit semnal sonor prin intermediul soneriei. Semnal cunoscut, evident, numai cercului restrâns al familiei. Altfel, Sesam nu se deschidea și pace. Că lanțul era pus pe dinăuntru.
Mai existau apoi instrucțiuni exacte cu privire la modul de acțiune în caz de apel la sonerie executat de către necunoscuți. Că nu te duceai așa, de nebun, să te uiți pe vizor, să vezi cine dreq e la ușă. Neah. Trebuia să execuți niște mișcări demne de un metis între un soldat din Legiunea Străină și un yoghin și să NU folosești vizorul, ci mai degrabă gaura cheii de la una dintre yale. Astfel încât potențialul inamic aflat la porțile împărăției să nu știe dacă aceasta este locuită au ba.
Capitolul următor. Germenii, virusurile și bacteriile. Domnul C. este ușor germofob. Și prin „ușor” se va înțelege că sunt ironică și omul suferă de germofobie în toată splendoarea ei. Să nu vă fie așadar de mirare când veți afla că spirtul era și este una dintre cele mai de preț posesiuni. Spirtul exista peste tot în casă, dar și în mașină, pus în sticluțe mici, provenite de la diferite alte medicamente și poțiuni și plasate strategic prin diverse locuri. Că, de exemplu, nu știi niciodată când stai întins în pat și te uiți la televizor și pac, simți o bacterie prin preajmă, așa că e clar că e MUSAI să ai o sticluță cu spirt pe noptieră cu care să o asasinezi pe nenorocită.
De asemenea, spirtul era folosit periodic pentru dezinfectarea clanțelor și întrerupătoarelor. Precum și pentru dezinfectarea eventualilor vizitatori – destul de răruți, de altfel, că dreq, nu știi care și pe unde umblă și ce-ți mai aduce în casă – pe vremea când odorul familiei era mai mititel. Așadar, vizitatorii erau obligați să folosească cu încredere apa și săpunul, după care li se indica să se frece până la coate cu spirt. Numai după aceste operațiuni li se permitea să interacționeze cu copilul.
E, date fiind cele de mai sus, cam cum credeți voi c-a lovit coviduțu la psihicu lu’ dom’ C.? Ședeți blând, că vă spui imediat. A lovit cu putere, evident. Așa de cu putere, încât vreun an a stat cu mască pe față și atunci când era singur în casă, iar atunci când venea cineva pe la ei (iar prin cineva se va înțelege io sau fi-su, că altcineva clar nu avea ce să caute), se suplimenta cu o a doua mască. Și, evident, cu distanțare regulamentară. Ceea ce mna, nu e rău, mai ales dată fiind frageda vârstă a domnului în cauză. Dar între timp, lucrurile s-au mai calmat, s-a executat și vaccinarea, ai zice că ne-am mai putea relaxa un picuț, nu? Păi nu. Că în continuare poartă mască atunci când mergem pe la ei.
Dar cea mai mișto treabă are legătură cu doamna tanti care face curățenie, despre care am mai povestit eu aici. E, pentru că sunt fată bună, am zis că renunț la ajutorul ei săptămânal și am rugat-o să vină alternativ, o săptămână la mine, o săptămână la socri. Iar când merge acolo, acțiunea se derulează cam după următorul scenariu: dom’ C. nu frecventează niciodată aceeași încăpere în care se află și doamna tanti. Dacă ea trebăluiește în sufragerie, el habitează în dormitor.
Când ea urmează să intre la curățenie în dormitor, el o tulește rapid în baie (rapid cam ca în bancu’ ăla cu melcu care gonea nebunește când pac! în fața lui a crescut o ciupercă), unde se închide, așteaptă să treacă ea și apoi fuge în sufragerie. Și tot acest joc de-a v-ați ascunselea se joacă pe toată durata șederii doamnei tanti la locație. Care locație, să fim bine înțeleși, nu e vreo vilă cu 7 camere, ci un apartament de bloc cu 2 camere, bucătărie și budă.
Însă, pentru că nu poți fi niciodată suficient de sigur, ca să fie absolut convins că nu se va intersecta cu doamna tanti, distinsul socru folosește cu încredere telefonul mobil. De pe care o apelează pe soacră-mea, aflată în același apartament de 2 camere, care trebuie să îi comunice locația exactă a individei periculoase cunoscute sub numele de cod „doamna tanti”, precum și itinerariul acesteia în următorul interval de timp.
Când se află la țară, lucrurile-s oleacă mai simple, dar și oleacă mai complicate, în același timp. Sunt mai simple pentru că nu mai e neapărat nevoie de jocul de-a v-ați ascunselea, pentru că dom’ C. se poate retrage în siguranță într-un colț cât mai îndepărtat al grădinii și poate evita astfel contactul periculos. Mai complicate, pentru că, întru asigurarea deplină a evitării contactului, o sună pe soacră-mea și de câte 20 de ori să îi ceară un pahar cu apă, un șervețel, un măr sau mai știu eu ce alte rahaturi de care are nevoie imperioasă și pe care nu și le poate procura singurel, că deh, nu te expui pericolului pentru un amărât de măr, nu?
Acestea fiind zise, vă invit să îmi spuneți dacă dețineți – personal sau în familie – țăcăneli similare sau, ferească Bărbosu, chiar mai grave.
Aaaaa, stați așa, că am uitat să vă mai zic una. Despre Sfântul Ceas. Treaba stă cam așa: la un moment dat, socru-meu a cumpărat un ceas. Mai precis, un IWC Schaffhausen. Acu nu săriți de pe scaune, la gândul că o fi vreun nabab și-a luat un IWC de nush câte jdemii de oiro. Sufletu. A luat unul absolut banal, care în zilele noastre, cu ceva noroc, mai face probabil câteva sute de oiro, dac-o mai face și atât. Și respectivul ceas a fost achiziționat cu promisiunea fermă de a fi înmânat băiatului, când va intra la liceu.
Ceea ce s-a și întâmplat. Adică băiatul a intrat la liceu. Și i s-a înmânat ceremonios Ceasul. Dar la scurt timp, i s-a comunicat că poate ar fi totuși mai bine să nu-l poarte, ci să i-l deie înapoi lu’ tăticu spre păstrare, că na, naiba știe, îi mai dă careva în cap pentru un ceas. Dar cu promisiunea fermă că i se va înapoia când va intra la facultate. Ceea ce s-a și întâmplat. Adică a intrat la facultate. Și i s-a înmânat ceremonios Ceasul. Dar la scurt timp, i s-a comunicat că poate ar fi totuși mai bine să nu-l poarte, ci să i-l deie înapoi lu’ tăticu spre păstrare, că na, naiba știe, îi mai dă careva în cap pentru un ceas. Dar cu promisiunea fermă că i se va înapoia când va termina facultatea. Ceea ce s-a și întâmplat. A terminat băiatul facultatea. Cam intuiți ce urmează, așa-i? Dacă nu, vă scutesc io de flotarea mentală – Ceasul se află și în ziua de azi în posesia lu’ socru-meu, că are el grijă mai bine.
Gata, e rândul vostru acum.
sursa foto: freepik.com
Ai di capu’ meu!
Stii cum e: fiecare cu pasarica lui, numa’ la voi, cu stolu’…de struti!
Comentariu beton!96
Cam da. De struți, de berze, grauri și nenumărate alte zburătoare 😂
Comentariu beton!43
Eu de il strangeam de gât de la faza cu păzitul Sfintei Mașini in timp ce restul cărau cumpărăturile. Nu apuca mid 40s.
Comentariu beton!69
Numa la ăia? Da la mersu pe jos un sfert de ceas pentru 10 minute de drum cu mașina? 😂
Comentariu beton!32
(altă Iulia) io cred că-l lăsam să se ducă singur cu mașina.
Bine, asta dacă nu aplicam metoda descrisă de Elena. Sau nu plecam de tot.
Comentariu beton!18
Eu l-aș fi pus să se ducă el după mașină, să vină să mă ia de la bloc și la sosire să mă lase tot acolo și apoi să se ducă să o parcheze unde știe, cu câte incuietori vrea. Nu pentru că mi-ar fi lene să merg pe jos, ci pentru că urăsc ideea de a face din mașină obiect de cult. Mașina trebuie sa mă servească ea pe mine, nu să fiu eu slugă la ea.
Comentariu beton!54
@Ady & Rox – perfect de acord cu amândouă. Da soacră-mii nu cred că i-a trecut vreodată prin minte că ar avea vreuna din aceste opțiuni 🤷♀️
Comentariu beton!18
Io m-am trezit la sase ca sa fiu fresh, cu ambii neuroni in forma maxima, la momentul publicarii. Acum, dupa doua cafele, pot sa merg linistit la birt.
Ca sa nu fiu total off, io is om nãcãjit, nu am socri. Compenseaza distinsa doamna sloimii, cateodata imi vine sa-mi fac cruce chiar daca merg mai rar la biserica, respectiv o data la 14 ani si inca o data cand m-au botezat. Bine, la botez am fost dus dar astea sunt amanunte.
Comentariu beton!32
Și? Ți-am ucis cei doi neuroni cu această frumoasă relatare? 😁
Acu na, pitici avem cu toții, da oarecum în niște limite… Da unii… 🙄
Eu sunt „mai rea” de felu’ meu și de câte ori aud pe cineva că face pe copilotul (me included) mi-aduc aminte de bancul cu Bulă copilot.
Ultimele cuvinte ale lui Bulă, copilot: Liber în dreapta! 🙂
Comentariu beton!24
Păi și soacră-mea cam tot pe la nivelul ăla era… Că se știe, indicații precum „Aoleeeeeu!” sau „Grijă, grijă, grijă!!!” sunt extrem de utile oricărui șofer… 🙄
Comentariu beton!27
Acu’, mai în glumă, mai în serios, dacă chiar vrei să dezlegi misteru’ – adică de ce omu’ e așa cum e – recomand https://www.youtube.com/watch?v=MBWyBdUYPgk, daca nu ai urmarit.
@Roro, mulțumesc, da la vârsta asta, crezi că mai contează? 🙄
Pentru el, nu; pentru voi, s-ar putea să „da” 🙂 că oamenii aștia trăiesc printre noi și cu noi și conform unei anumite legi, întotdeauna se poate și mai rău 🙂
bună și anume dimineața! citind articolul, am încercat sentimente contradictorii; la început am gîndit „uite un om organizat, bravo!”; dup-aia a venit faza cu spirtul și m-am gîndit că oamenii n-au fost niciodată în concediu în moldova mea natală, unde ar fi fost jefuiți în secunda doi; și nu mașina ar fi prezentat interes…
însă ce mă nedumerește pe mine maxim este „cum a apărut pe lume stimabilul dumitale domn @Fritz…”, date fiind condițiile logistice…?
Comentariu beton!86
Nush ce să zic, posibil în eprubetă. Altă explicație n-am și nici n-am curaj să mă gândesc mai departe…
Comentariu beton!42
@costicămusulmanu suspectez, sau îmi place să cred, că prin „concepție imaculată”… și probabil a dezinfectat personal medicii
Comentariu beton!87
Sincer, m-am intrebat si eu chestia asta. Dar n-am vrut sa deschid cine stie ce lada a Pandorei.
Comentariu beton!23
Pfff, avem și noi păsărele la mansardă, da’ la voi e ditai stolu’, maică.
Comentariu beton!18
Nu ditai stolul. TOATE stolurile 🤣
Comentariu beton!18
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.6
@Ion nu, nu e sas, e o corcitura de moldovean cu ardelean. În sângele meu curge și sângele lui Attila, dar și al lui Mohamed și probabil câte puțin din fiecare nație cotropitoare, din păcate nu cred că curge nici o picătură de sânge de sas. Ălora care cred că sunt descendenți direcți din Burebista și Gerula le zic că este o probabilitate extrem de mare ca vreo bunică, strabunică, stră stră străbunică de-a lor să se fi împiedicat când fugea cu demnitate să se ascundă în munți și să o fi babardit vreun cotropitor.
Mi se pare atât de de căcat sa generalizezi pe criterii etnice, ok poate nu toți sașii au fost minunați, dar nu este ok să generalizezi. Eu, născut în Bv la sfârșitul anilor ’70, am copilărit cu sași, maghiari, români și moldoveni veniți să pună osul la marea industrializare, ne-am înțeles minunat, nu conta ce ești. Erai binevenit și primeai „o ciorbă” la oricare din ei, mai puțin la noi, că nu aveam voie să vin cu copii acasă. Am suferit mult când au dispărut prietenii sași, dar le-am moștenit jucăriile și în fiecare an ne trimiteau pachet din Germania. Nasoi sașii ăștia.
Comentariu beton!114
Pat la geam sau.. la geam? Nu d-alta, dar nu riscăm să-i alocăm patul de la ușă să nu cumva să-i vină idei. 😀
Gizăs Craist.
Io mă mir cum de Fritz mai are 90% din țigle pe casă…
Amu’ io am înțeles că-i ok s-avem oareșce frici rezonabile (de înălțime), dar germofobia n-o înțeleg deloc, atât timp cât spălatul face parte din rutina zilnică. Nu-i ca și cum germenii-s de talia lu’ Yautja cu arsenalu’ aferent în dotare.
Comentariu beton!19
Asta îi ziceam și eu zilele trecute – date fiind circumstanțele, mă mir că nu e mai țăcănit de atât 😂
La frica de înălțime nu zic nimic, pentru mine, orice depășește etajul 1 e pe bază de panică majoră. Dar restul… 🙄
Comentariu beton!18
@JT mulțumesc, ești generos cu 90% din țigle 😀
Comentariu beton!36
Omg!! Nici nu știu dacă e de ras sau de plâns… Asta cu mersul pe jos 10-15 min pana la garajul mașinii, ca iarna, ca vara ca ploaie ca pinguini, pe mine m ar fi terminat, depresie făceam! Da mi luam eu frumușel permisul, îmi luam o taraba de mașina pe care o parcam fix ca bosii in fata scării iar stimabilul își putea vedea liniștit de ritualul vieții!!! 🙄
Comentariu beton!20
Nu cred că soacră-mii i-a trecut vreodată prin cap că ar exista opțiunea să își ia permis sau mașină. Și oricum, chiar dacă ar fi făcut-o, probabil ar fi obligat-o să își închirieze un garaj 😂
Comentariu beton!24
Mama a deținut o teribilă frică de condus, s-a încercat să se conducă dar nu s-a putut trece peste frică. Oricum, și mașina aia ar fi stat tot la garaj. 🙂
Comentariu beton!32
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.4
Well, din păcate, este. Oricâtă imaginație aș avea eu, vorba americanului – you can’t make this shit up! 🤷♀️
Comentariu beton!23
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.1
Mno, fiecare crede ce vrea 🤷♀️
Comentariu beton!17
Fritz, pastreaz-o….daca fata asta te-a luat cu backgroundul din dotare, chiar tine la tine.
Sau…te stia de orfan si i-a cunoscut la nunta?
Comentariu beton!112
😂😂😂😂😂
Nooo, cam știam ce și cum. Poate vă povestesc odată și cum a fost „nunta” noastră 😁
Comentariu beton!68
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.13
Din păcate este luat ca socru, dar putem negocia un contract de închiriere. Cred că ar fi încântat să îl întâlnească pe celălalt om din lume care gândește ca el. 🙂 Cât despre ceas, așa ca idee, nu văd sensul datului pe la nas cu el: ori îl păstrezi, ori îl faci cadou. Dar na, ce știu eu, cunosc personajul doar de vreo 44 de ani. Este și amuzant, și trist (depinde de cum alegi să privești lucrurile) dar normal sigur nu e, chiar dacă o bună parte din viață am crezut că așa e normal și toți ceilalți sunt razna. Da, știu, sunt o jigodie de fiu :-).
Comentariu beton!103
nu înțeleg minusurile pe care și le-a luat @Dimitrie! deloc!
păi voi vă dați seama ce efort a făcut omul să ajungă la calculatorul/telefonul de pe care a scris mesajul ăsta?
Comentariu beton!58
@costică, uameni răi, dom’ne 😁
Comentariu beton!13
Minunat! Am râs cu poftă. Mulțumesc!
Acu’, ce-oți fi tras dumneavoastră, cu toții și câtă răbdare ați putut avea, numai Dumnezeu știe.
Biata soacră! Nefiind nici ea o trufanda, cum îl mai răbda sa facă atâtea drumuri să-l servească?
Ori…s-au găsit „Sacul cu Petecul”? 🤣🤣🤣
Da, cumva asta cred că e – s-au găsit. Istoria e lungă și tristă, pe alocuri. Dar, conform spuselor ei, „asta e viața pe care și-a ales-o”….
Comentariu beton!17
Omg. Am avut și eu un unchi diliu, care era pasionat de cântecele de la Cenaclu, orice sărbătoare laică sau religioasă se serba cu mese festive care se încheiau cu Lancea lui Horia și Trăiască România, trăiască tricolorul, cântate de toți participanții la festin, ofc, dar acum realizez că omul juca în liga mică.
Comentariu beton!39
Pfff, la pitici 😂
Comentariu beton!15
Am râs tare. Și la text și la comentariu. Începând de astăzi, promit să nu mă mai plâng de bunică-mea (care îi spunea bunicului meu să aducă un lems de afară să pună pe foc în sobă. El, săracul, aducea mai multe să nu facă nșpe mii de drumuri. Ce credeți că se întâmpla? El, trebuia să lase lemnul ACELA pe care l-a cerut bunică-mea, iar, restul, să le ducă înapoi. Și asta, în fiecare zi, în fiecare iarnă cât a trăit bunicul meu.)
Comentariu beton!47
Domnul e deosebit, intr-adevar, dar si maica-mea era la fel de deosebita, numai ca cu oarecum alte manifestari, ca de exemplu n-aveam masina. Dar nimeni nu avea voie sa intre in Sfanta Casa, niciodata, nici chiar cand au fost inundatii, nu a fost curent, nu a curs apa, sau respectiv dumneaei a stat intinsa 36 de ore pe podea, constienta, nepundandu-se ridica, si inca cu baterie la telefon pentru cel putin 24 de ore de la incident, in care a vorbit cu oameni, dar nu le-a dat nici un indiciu despre starea si pozitia dumneai, ca nu cumva sa intre cineva in casa. Doamna fomeie de serviciu de la serviciu nu avea voie niciodata sa intre in Sfantul ei Birou sa dea cu o carpa, un aspirator, ceva, ca in birourile normale, ca nu cumva sa fure sau, Doamne-fereste, sa vada ceva confidential. Yale multe si speciale. Usi interioare incuiate, chiar cand statea singura, cu cheile ascunse in diverse spatii strategice. Vorbit cifrat despre lucrurile cele mai inocente si insipide. A, si pe mine nu ma lasa sa o pup, ca aveam microbi. De fapt ei cred ca sufera cel mai mult ca sunt asa.
Comentariu beton!72
OMG, asta sună chiar mai dramatic decât la noi. Îmi pare rău ☹️
Comentariu beton!25
Iulia, pe mine in general nu ma impresioneaza povesti cu oameni deosebiti din astia, ca am imunitate puternica, dar socrul tau m-a impresionat profund 🙂 Sa va traiasca!
Comentariu beton!15
Adevărul e că este un exemplar… deosebit, ce să zic?
Aici e petecul dlui socru… As fi vrut să văd care ceda primul. Sau dacă cedau unei psihoze generale și aveau câte 2 rânduri de chei, his&hers, ca să nu se fure nici între ei. 😁
@Elena fiecare aveam setul de 3 chei: cheia de jos (de dimensiunea unei chei de poartă) chaia de la mijloc (cheie normală de yală) și cheia de sus (cheie complexă, tip fluturaș, tot de dimensiunea unei chei de poartă), partea bună este că în oerioada în care umblam cu cheia la gât nu trebuia să o car decât pe cea de yală, partea proastă e că de cand am intrat la liceu trebuia să le car pe toate. Nu era bai mare, mă obisnuisem să car chei, făcusem antrenamente cu arsenalul pentru încuierea/descuierea garajului. 😂
Comentariu beton!32
Cel mai simplu, complici totul… 😂 😂 😂 😂 Am avut și io un specimen, da a avut scuză că era demența, și nu simpla, multiplă 🤓😁așa că felicitări! Deții trofeul în familie….
Mda, să știi că ceva medical cam suspectez și eu, că altă explicație nu pot găsi… 🤷♀️
Neata, Iulica! Ai de capu meu cat am putut sa rad… Că și la mine mai e un pic și ajung la fel. Adică: când ne am mutat in bloc acu 7 ani, a venit apartamentul la pachet cu un loc de parcare ( trebuia să fie și o boxa dar mosul care ne a vândut a vrut să mai stoarcă bani in plus de la noi ca sa ne dea și boxa, ceea ce noi am refuzat). Vecinul de parcare e un alt mos care o perioadă și a izbit cu forța portiera de la Duster, de mașina noastră, până când am fost nevoiți să abandonăm și să căutăm alt loc, că nu se putea discuta normal cu el. La locul nou am avut vecin care izbea portiera de la o duba de mașină noastră, așa că am abandonat și aici, că nici cu asta nu te înțelegeai. Așa am ajuns sa avem loc la blocul alor mei, care e la distanta de câteva minute de blocul nostru. De aici… Marea descărcare de bagaje la scara blocului, marea ducere și aducere de mașină la scara… Etc. Acu avem în plan sa luam un garaj la blocul nostru. Deci incepe și la mine marea încuiere și descuiere…
Comentariu beton!37
Succes, ce să zic… 😂
Dacă ai nevoie de meditații pentru implementarea unor sisteme de securitate, dă un semn 😂
Comentariu beton!35
OCD de manual.
Comentariu beton!19
Ceva de genul suspectez și eu.
Mi-am amintit de petrica nicolau, din cel mai iubit dintre pamanteni, cu tac-su…
Domnu Fritz, o sa va contacteze pt documentare ceva specialisti dupa articolu asta…
Asta daca nu sunteti deja in programe de studiu!
Comentariu beton!26
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
@Irinoush aștept capitala 😂😂😂
Comentariu beton!16
nici nu știu cum e mai bine, stoluri ca la socru sau „el condor que non pasa”, ca la mine…
Polaroid P4515 Grey Cat. 3 se numește „vulturul” meu; nu căutați pe google că vă spui imediat; niște ochelari de soare, rimless, care nu se mai fac de niște ani buni;
sunt fotofob sau fotosensibil, dracu’ mai știe; la volan, vară-iarnă, io am sunglașii la ochi! și, după multe căutări, acum vreo 12 ani, am găsit sfîntu’ graal: P4515! ușori, lentila odihnitoare, finuți…
i-am purtat cu succes vreo 5-6 ani, pînă în ziua cînd m-am așezat pe ei; nu i-am distrus în totalitate, doar am rupt, la brațul drept, un știft micuț (fi 1,5mm) care intra în lentilă; cum pe vremea aia taman se pregătea unchiu’ din state să vină în concediu, și cum nu prea mai aveam unde să mă duc și să cer P4515 fără să-mi iau șuturi în… (btw, într-un magazin din Praga am găsit o domnișoară care mi-a înțeles suferința și care mi-a promis că dacă mai există vreun exemplar prin rețeaua din ioropa, al meu va fi! mi-a trimis mail după 3 zile: sorry!), văr-miu a primit sarcina să-‘mi caute ochelarii unde-o ști, că america-i mare, dară; mi-a scris după 3 săptămîni că a găsit unii pe ebay, aproape noi: $25 (am uitat să precizez că-s și zgîrcit!); nici nu vă închipuiți cum au trecut alea 3-4 săptămîni pînă s-a urcat unchiu’ în avion! nici cum mi-a căzut inima-n chiloți cînd, deschizînd valiza, a zis „nu-i găsesc!?, au umblat ăștia în bagaj…”; și nici fericirea cînd i-am pus la ochi (era 11 noaptea, da’ ce mai conta că se uită lumea ca la urs…); nu erau ei identici-identici (ăștia puțin mai deschiși la culoare), da’ oricum, eram bacinbiznis! doar că fericirea nu a durat mult; un imbecil de proiectant de la polaroid s-a gîndit el în mintea lui să-i facă mai interesanți; așa că a proiectat brațele cu 3 romburi (sigla polaroid) de dimensiunile unei puțe de furnică, prin care treceau 3 romburi de cauciuc lipite de banda care vine pe interior; bineînțeles că s-a dus dracu’ respectivul cauciuc; și, deși cînd îi scoteam de la ochi îmi agățam fire de păr de la tîmplă, i-am purtat așa…
între timp mai cumpărasem niște reiben, tot rimless, și niște polaroizi cu ramă; îi am; dar nu-s „ăia”;
știu că-i lung…; marți mi-am comandat de pe emag niște rimleși de vedere, din titanium, că „iau ramele și pun lentilele mele”; aham, doar nu vă închipuiați că se potrivesc?! pentru că, am uitat să spun, am turnat pe brațe niște epoxidică și a ieșit ca naiba…
așa că planul pentru următoarele zile este ăsta:
– la prima pereche voi încerca să montez știftul ăla (știu că n-o să iasă, da?)
– la a doua pereche tre’ să șlefuiesc brațele și să încerc din nou epoxidica sau o variantă cu lemn…
PS pentru orice psiholog (psihiatru) care citește pe aici, povestea e inventată 😜! nu mă căutați
Comentariu beton!55
Asta nu mi se pare deloc aiurea. Adică pot înțelege când ai ceva care îți e mega util (și da, ochelarii de soare sunt MUSAI) și se bulește, să vrei să regăsești respectivul obiect sau ceva cel puțin similar.
Disturbing ar fi dacă i-ai păstra până face aia mică opșpe ani, i-ai face cadou polaroizii și trei zile mai târziu i-ai cere înapoi, să îi păstrezi tu, că ai mai multă grijă 😂
Comentariu beton!41
@Costica, cred ca esti ghinionist, caci am intrat pe site-ul celor de la Polaroid, si ochelarii tai cei vestiti nu se mai fabrica (nu ii au in catalog). ☹
Întâi am râs, după care am realizat că și eu merg 5 minute până la garaj, deschid cu cheia panoul de la intrare, bag codul, aștept să-mi coboare mașina de la etajul 8, o scot cu grijă că sunt începătoare și n-am decât 7,5cm pe fiecare parte, bag codul, încui și în sfârșit pot să plec😅
Comentariu beton!29
Bun, da ce distanță parcurgi apoi cu mașina? Dacă durata drumului depășește cele 5 minute până la garaj, ești ok 😂
O oră dacă nu e trafic pe autostradă, dar de obicei e😅
Atunci ești ok, nu intri nici pe departe la categoria „cucu” 😆
lasa ca sambata trecuta am mers cele 5minute regulamentare pana la masina…doar ca nu am scos-o cu grija asa ca am pizdit cauciucu. ca aia 7.5cm ai tai is mari de tot.
Asa ca de o saptamana jumatate nu imi mai pasa de masina 😀
Uimitor! am ris mult, acest articol mi-a facut ziua mai frumoasa.Astept povestea nuntii😀
Comentariu beton!19
Mă bucur că te-am amuzat 🙂
Si eu, si eu!😂😂😂 Super, Iulia, multumesc!
Confirm, am ras cu lacrimi.
Niste distinsi tatici ce isi asteptau fetitele de la balet se uitau suspect la sughiturile si pufniturile mele pana am explodat intr-un ras nebun.
Succes cu socrii…
Comentariu beton!20
@Miha Ella 🥰
@Sandu Bell, atâta timp cât nu au încercat să te convingă să probezi o cămașă din aia cu mâneci extra-lungi, e ok 😁
Comentariu beton!14
OMG! Absolut incredibil! 😮😮😮
Auzi @tusa Iulia, si iarna, cand dimineata in Brasov pot fi lejer -15, -20 de grade, se efectua acelasi ritual cu masina, DA? Am si eu o intrebare: ce s-ar fi intamplat daca respectiva „bijuterie” de masina era „botita” cumva in trafic? Facea respectabilul Domn infarct? 🙄
Am si eu in familie un exemplar asemanator, cumnatul meu. Sta la casa cu socrii mei, tine masina in garaj, incuiata, iar garajul inchis cu yala si lacat. Pe vremuri avea o „tigaie” de Audi 80, la care muncea toata ziulica. Indiferent ce facea (si daca ii punea abtibilde, nu glumesc), la terminarea operatiunilor pornea motorul si incepea sa-l tureze ca la balamuc, indiferent de ora. In aceea perioada noi stateam cu socrii, si ei aveau apartament la bloc, dar masina statea la curte (apartamentul in blocurile potcoava din Steagu, si casa la intrare in Sacele). Odata intr-o seara, am iesit si m-am luat de el, caci noi aveam copil mic care trebuia sa doarma, si el ambala nebunul masina la ora 10 in curte, de ii sareau capacele. A iesit cu tambalau…eh, amintiri. Daca acest cumnat ar avea masina noastra (2.5 ani vechime) si ar fi „atinsa” (usor lovita, zgariata) peste tot cum este cazul la noi, cred ca si-ar pune streangul de gat. 🤨
Si la taica-meu masina era pe locul unu, si dupa aceea familia, dar nu chiar in halul asta.
Comentariu beton!22
Dada, ritualul se executa indiferent de condițiile meteo. Și nu știu ce s-ar fi întâmplat în caz de boțeală, nu cred că s-a întâmplat, da @Fritz ar trebui să știe mai exact. Posibil să se fi declanșat o implozie sau altceva de gen 🤷♀️
În caz de boțeală din vina altcuiva ieșea bai mare. În cele două cazuri când și-a boțit un prag cu o bordură și hayonul cu peretele garajului s-a lăsat doar cu nopți nedormite și neliniște că poate nu i-au reparat ăia de la service mașina cum trebuie, priviri lungi și analiza zilnică a reparației ș.a. E ok, n-a durat mult, doar vreo 3 luni per eveniment. Cumva a supraviețuit, încă nu știu cum a depășit aceste traume. Ah, încă nu știe că Iulia a boțit Sfântul Tiguan, mă rog, nu ea, așa l-a găsit în parcare, de unde deducem că știa omul ce știa când rămânea să păzească odorul în timp ce mama căra sarsanalele cu cumpărături când mergeau la piață. Dar iar e ok, era femeie puternică, nu stătea în calea ei o banală hernie de disc.
Comentariu beton!56
Fritz, eu zic sa i bagi in cap lui tăticu că poate, in timpul reparației, la service, i au înlocuit și ceva piese bune cu altele rele, pe lângă reparația la tabla. Muahaha
Comentariu beton!16
@Mojo 😂😂😂😈 bună idee, ar fi mers daca nu și-ar fi băgat el singur asta în bilă. Toată familia trebuia să îl convingă că așa ceva nu se poate, pentru liniștea familiei, nu pentru a lui. Cea mai nastrusnică idee care nu-ți poate trece prin bilă, lui i-a trecut… omul joacă la profesioniști, nu la pitici. Poveștile cu el de pe aici sunt de la antrenamente 😂
Comentariu beton!20
Vai, minunat! Cind am inceput sa citesc rezumatul pe fb, mi-am zis: pai si eu cumva fac la fel. Ma refeream la doamna tanti, care au fost, ca acu nu mai posed iar salele mele imi aduc aminte din cind in cind (a se citi: zilnic) ca as necesita. Na. In Belgia mai greu, desi cred ca acum si in Romanica e complicat sa gasesti o doamna tanti. Cu doamna tanti cind era(u) in functiune eu una preferam sa nu fiu acasa. Adica ma subtilizam. Evident ca de fiecare data dupa plecarea facatoarei de curatentie bombaneam si dregeam unele, dar la vizita ulterioara uitam sa spun (si parca imi era si jena cumva). Daca as fi stat acasa, posibil sa fi dres fie si macar prin puterea exemplului, da’ eu dadeam bir cu fugitii constant, plasind-o pe tanti cind eu – ce sa vezi coincidenta – eram la serviciu. Am in cercul meu de apropiati femei care stau acasa cind vine doamna tanti lor si deretica cot la cot si dau indicatii intre timp si treaba iese de minune. Eu nu. Sorry.
Cit despre celelalte tacaneli, cred ca noi toti avem in familie macar un unchi asa (genul care insista sa isi faca singur vinul, ca e natural, si iti ofera o acreala usor otetita cu multa mindrie, incurajindu-te sa bei licoarea, ca e naturala si nu iti face rau).
Dar socrii tai sint minunati. Misto e sa nu te enervezi, sa te distrezi. Ca oricum de schimbat nu schimbi nimic altfel. Nici macar sistemul de inchidere.
Comentariu beton!20
Eu sunt acasă de obicei când vine doamna tanti, dar în 90% din cazuri e ca și cum nu aș fi, că muncesc.
În rest, facem haz de necaz, că ce altceva să și facem? 😁
Si eu posed una bucata tata, identica cu dom’ C, cu urmatoarele mentiuni neonorabile: garajul fameliei este doar la 1 km de apartament, dar este in vecinatatea Politiei (in mintea propitarului e ca si cum detaseaza aia un politist in fiecare noapte sa-i pazeasca lui usa garajului), este plin de mosteniri valoroase a 3 generatii (exemple: un plug din anii 50′, toate aparatele electrice pensionate pe caz de boala, mileurile cusute sau crosetate de toate tantile din familie, etc). Masina lui grena intra cu greu de atatea ciuvee, pardon obiecte de patrimoniu, drept pentru care nimeni in afara de tata nu avea licenta de pilot pentru a o putea introduce in garaj. A propos, masina grena avea huse handmade (facute de propitar, la masina de cusut Singer adusa cu trenul in ’85 de la Craiova, mostenire la familie, cum s-o lase la venetici…) dintr-un material pentru draperii vernil si crem. Cand a vandut masina unei persoane din orasul vecin, sotul meu a avut sarcina sa se uite dupa masina de fiecare data cand are treaba pe acolo. Noroc ca si-a luat o alta masina, sa-i treaca dorul… Dar ce sa vezi, in masina noua, albastru inchis, ne asteptau cuminti, spalate si calcate husele vernil-crem! Cum sa le fi dat, doar le-a cusut cu mana lui! Acum, ca a vandut si aceasta masina, din cauza de etate (>80 primaveri), am fi crezut ca va fi Marea Curatenie in garaj, ca in emisiunile alea cu hoarderi… dar nu: nu a aruncat nimic, dar a mai si adus de la 80 km un pat pe care il daduse matusii acum 10 ani, si-a amenajat un birou pentru toate dosarele cu facturile din ’79 incoace de cand a devenit proprietar cu acte in regula, coltul pentru facut vinul toamna, coltul pentru cusut la masina Singer (pe care ar da-o doar pentru 5000 €, ca a vazut el un anunt intr-un ziar din ’90, sunt convinsa ca anuntul e intr-un dosar din zona de birou) si bineinteles ca orice garaj-garsoniera care se respecta un cuier, la intrare, care initial fusese un pantofar adus un vecin din Italia, dar nu i-a incaput omului in casa. Doua luni am fost rugata sa vin sa vad cuierul din Italia… Ma mir ca nu inclina blocul unde avem garajul…
Hai ca m-am spovedit, multumesc pentru oportunitate!
Comentariu beton!86
I feel you 🤗
Comentariu beton!14
Me too! 🤗
Thuamne, ce asemanare! Bunicul.meu are 93 de anișori:)). Deabia a fost convins sa se lase de condus. A fost vanduta dăciuța lui (super intreținută, totuși) dar cu greu a renuntat la idee. A pornit furios catre cumparatori, a facut scandal de era sa il culegem pe bucati de acolo. Apoi a urmat episodul cu bicicleta. Nu mai avea echilibru si combinat cu cataracta…well. Bicicleta a fost preluata de o rida care chiar avea nevoie de ea. Aceasta ruda s-a trezit cu al meu bunic priponit in poarta. Domnu’ isi cerea drepturile inapoi :). Le-a obtinut pentru scurt timp pentru ca am reusit sa trimitem bicicleta catre noul stapan.
Comentariu beton!34
Cumva e bine că nu suntem singurii 😁
Băi și totuși Fritz e cât se poate de normal si nici fugit de acasă nu pare. Nașul meu este tot un tinerel in floarea varstei la cele 91 de primăveri, dar incă e ok.
Socrul meu se apropie. Nu e la nivelul asta, dar se apropie.
Daca nu e cu suparare o sa fur Marea Plecare si Marea Revenire :)) Cum stim ca a venit primavara? Marea Plecare :p
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Toti cred ca avem „stolul” nostru de simpatici in familie, care ne fac să râdem si sa ne dam palme peste frunte in același timp. Una din „vrabiutele” mele trebuie sa încerce de fiecare data ușa de la intrare după închidere (deși a închis si sus si jos…si oriunde ar mai putea închide). Explicația: poate nu s-a închis totuși cum trebuie :)))))
Noi însă nu avem talent sa povestim asa savuros. Sambetele sunt tare simpatice cu tine. Danke!
Comentariu beton!14
La noi sus, jos și la mijloc (asta acasă) . Când eram mic și ne întorceam de la garaj ne-am întors, nu o dată, de la jumatea drumului spre casă să verificăm dacă a încuiat garajul pentru că nu-și mai amintea, nu conta că mă juram pe ce aveam mai sfânt că l-a încuiat. Pot să spun doar că niciodată nu a uitat să-l încuie. Nici acum nu știu cum a avut încredere să mă lase să ma duc singur acolo să manipulez dispozitivrle de siguranță și cum dormea noaptea cu gândul că poate am uitat să încui, poate sa ducea în miez de noapte să verifice (e foarte posibil). Secvența exactă a încuierii și descuierii o țin minte și acum, toate dispozitivele de siguranță le-a inventat și construit singur. Cred că dacă aflau bancherii de el ajungea departe :)))
Comentariu beton!39
@LP, mulțumesc pentru apreciere 🙂
@LP, asta cu verificatul ușii o fac și eu, am pățit să încui ușa care nu era închisă de tot și am plecat un weekend întreg. Luni dimineața, era să cad din picioare când am ajuns acasă și am văzut ușa încuiată și semideschisă. Pe atunci locuiam la bloc. Mare noroc am avut că nu a intrat nimeni.
Comentariu beton!15
da da, @Fritz, ce ghinion că s-a născut în România…
lu’ taică-meu i s-a spart, în ’91, frumusețe de dacia 1300 (an fabricație ’76, alb 10; fără glumă, mașina era, la cumpărare cu doar 70.000 la bord și superîntreținută); și i s-a furat o bijuterie de radiocasetofon; spre rușinea mea nu mai știu dacă Stela sau Corina…; drept care tata s-a gîndit că-i trebuie un sistem de alarmă; mecanic fiind, l-a conceput, fabricat și montat singur; sistemul consta într-un fir care alimenta claxonul, pe care erau instalate 2 întrerupătoare; unul normal ON-OFF instalat în tamponul stînga al barei de protecție față, să deruteze hoții; că na, e normal la fiecare plecare/oprire să te duci în fața mașinii și să te apleci puțin pentru a închide/deschide „sistemul”…; dar la pies dio rezistans era al doilea „întrerupător” care consta într-o cutiuță; maron, instalată sub bord, în care intra și ieșea un fir; în cutie era (am văzut la dezafectare) o bucățică dintr-un arc panglică de la un ceas deșteptător Slava care avea într-un capăt o bobiță de aluminiu; ei, în cazul mișcării mașinii cu sistemul ON, bobița aceea pendula sus/jos, închizînd/deschizînd circuitul și acționînd intermitent claxonul;
vă dați seama că n-a avut viață lungă, din cauză că tata nu mai ținea minte cum trebuie acționat întrerupătorul de sub bară; iar cînd claxonezi ca disperatul într-un orășel unde fiecare știe chiar nepoții fiecăruia, pe nume și vîrste… riscul de cămașă cu mîneci lungi e destul de mare…
Comentariu beton!35
@costicămusulmanu 😂😂😂😂. Ei bine, papa știa succesiunea, mi-a făcut treining și mi-a dat și examen. O bucată de vreme s-a gandit să facă un sistem și să lege poarta la 220 V, cred că l-a oprit faptul că nu avea încredere în mine și era posibil să mă electrocutez, sau că crapă careva și ajunge la cremenal, nu mai țin minte care variantă, am și eu o vârstă și mai uit 😂
Comentariu beton!34
La mine e altfel de grav. In 25 de ani de când am plecat de acasă, tata a venit in casa mea de două ori. Și atunci obligat, că era botezul nepotului sau nu mă puteam deplasa eu. Nu lasă mașina în fața altor imobile, de frică să nu i-o spargă. Acum, nu vă gândiți că acasă are garaj sau ceva. Doar o tine pe locul lui de parcare, in spatele blocului. Probabil că l-a vrăjit pentru protecție sau nu știu… Mama nu mai conduce de 30 de ani, că nu are voie, tocmai ca să nu lase mașina aiurea. A fost valabil și la Dacia 1300 și la toate mașinile de după. Eu nu merg cu mașina la ei, ca să nu mă înnebunească cu unde am lăsat-o. Noroc că fac doar 30 de min pe jos.
Comentariu beton!23
Stai liniștită, nici noi nu suntem prea „frecventabili”. De când ne-am mutat aici (se fac 4 ani imediat), am fost onorați cu prezența de fix 3 ori. Și de fiecare dată după insistențe intense din partea noastră…
Comentariu beton!14
Locuiesc la 11 km de Brașov, la marginea unui sat cu, exact. Socrii. Curte mare, grădină mare, livadă, tot felul de unelte, scule, mașinării prin garaj, curte. Toată șandramaua asta, este îngrădită cu un gard, de sârmă, din acela cu ochiuri romb. Poartă mare de fier. Acum, imaginați-vă următorul lucru. În fiecare seară, soacră-mea, trebuie să iasă în întuneric să verifice dacă poarta este încuiată, dacă nu cumva copiii ăștia (adică eu și bărbatu-mio) am uitat să o încuiem. Dacă nu e încuiată, se încuie cu cheie si se pune lacătul să nu cumva să intre hoții. I-am explicat omului, că dacă te sprijini puțin mai tare de gard, se rupe sârma, poarta e încuiată degeaba, el nu și nu. Noi suntem proști, nu știm, el știe mai bine. Ei, dacă veți auzi la știri că nora a furat din curtea socrilor, să știți că eu voi fi aia, să-i dovedesc omului, că se c*** pe ea de poartă.
Iulia, nu știu cum reziști.
Comentariu beton!47
🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Hai că nici la voi nu e plictiseală deloc!
La faza cu camerele, socru-meu vă bate, însă. El are camere și un monitor instalat lângă fotoliul în care își petrece o mare parte din zi.
Daaaaaar: are și aplicație pe telefon, cu care poate vedea camerele. Și verifică dacă se vede același lucru și pe monitor, și în aplicație. El putându-se oricum uita pe geam din fotoliu, ca să vadă ce vede pe camere 🤣
Comentariu beton!49
Stați așa că am uitat-o pe soacră-mea. Dacă plecăm cu totii de acasă pt mai mult de o oră, se oprește curentul în casă, se scoate hidroforul din priză (nu înțeleg logica, că fără curent, oricum nu pornește), se închid absolut toate geamurile, inclusiv cele de la etaj, chiar dacă sunt rabatate. Ps, avem câini și camere de supraveghere, dar, na. D mai safe.
Comentariu beton!29
Betooon, no ase da!!! 🤣🤣🤣 Nu cu jumatati de masura
Păi nu așa? 😂
Am râs cu lacrimi și la articol, și la majoritatea comentariilor. Nope, nu am nimic asemănător in familie și nici măcar nu am cunoscut asemenea persoane. Bine, face maică-mea tâmpenii destule, dar e diagnosticata cu Alhzeimer și demență mixtă. Nu a avut și nu are pitici. Tâmpeniile pe care le face sunt datorate bolii și foarte diversificate, nu sunt urmare a unor ritualuri la care ține sau ținea. Adică e nimic faptul că are o obsesie cu stinsul luminii (eu i-o las intenționat aprinsă la baie peste noapte, tocmai în ideea că dacă merge la baie sa nu meargă pe întuneric, că și așa se deplasează f greu și nici nu prea mai vede bine; bec economic, alea-alea, da’ mai bine decât să își rupă ceva).
Astea cauzate de boală nu se pun, că omul nu are nici o vină că i-a luat-o mintea pe cele cărări…
Plus că, una e să le dezvolte la nooj de ani, alta e când le avea de la 40 🙄
scuze, abia acum la prinz apuc sa citesc, desi stiam ca simbata se ride strasnic dar, na…vinetele de copt pe gratar nu asteapta; asa, revenind, obosita, spalata, da’ multumita ca am facut toata treaba, m-am pus pe citit; am ris in draci, am recunoscut OCD-ul prin punctele mai mult sau mai putin esentiale(noi ne recunoastem si recunoastem ca ne recunoastem 🙂 ) si am o singura intrebare de pus: ai stiut toate astea cind l-ai luat pe Fritz pe persoana fizica? fiindca daca raspunsul este „da”, atunci inseamna ca Fritz este un deosebit si va doresc sa imbatriniti frumos impreuna, fara sa incuiati/descuiati/sirmuiti usi de garaj, ci doar sa va bucurati unul de altul, de copil si de ghioarle(pisica included)
Comentariu beton!30
A zis cineva VINETE? 🤤
Unde vin? Un șer locheișăn, te rog! 😁
Și ca să îți răspund la întrebare – da, le cam știam pe majoritatea și da, e un special (nu, nu în sensul ĂLA 😂), așa că mulțumim de urări, sperăm și noi același lucru 🥰
Comentariu beton!24
@Iulia, nu primim decit cu ghioarlele din dotare :))), acuma vezi si tu daca e de suit in masina si venit tamaaaan pina in Branestiul de Ilfov pentru niste vinete…al caror drum cam e in congelator pentru zacusca ce va sa vie prin septembrie afara, in cazan, pe pirostrii…iti dai seama cum ar curge povestile pazind focul, cu berea rece alaturi si ciinii facind zob ce a mai ramas nefacut zob dintr-o curte de peste mia de metri patrati 🙂 ?
A, poi dacă așa stă treaba, amânăm vizita până în septembrie 😁
Și nu-ți face griji, nu călătorim DECÂT împreună cu ghioarlele din dotare (minus pisica, ea are de obicei alte planuri). Iar de făcut zob, cu ai noștri nu e panică, nu au obiceiuri din astea.
Brănești, zici, da? 😁
@Teodora pică perfect în septembrie, venim, facem un sit down comedy că povești mai sunt. :)))
Mulțumesc pentru apreciere și pentru urări, cred că a vazut diamantul neșlefuit care eram :))) și îi sunt recunoscător pentru că a avut răbdare să-l scoată la lumină, îi datorez mult pentru omul care sunt acum.
Comentariu beton!37
Aaaaw, ce drăgu din partea ta, domnule soț 🥰
Comentariu beton!21
Cred ca aveti lejer mateiale pt o carte bestseller,numita ” stoluri”.
Si de asemena , domnul C ar fi fost un personaj de exceptie -in varianta romaneasca a filmul Toc-Toc.
Nush despre ce film e vorba, da mă documentez imediat.
Cât despre cărți, io aș zice că e o combinație între Kafka și Ionesco 😁
Este / era pe Netflix , despre pacienti cu TOC ( tulburari obsesiv compulsive – traducerea din spaniola…parca ). Am ras pana la un moment dat…cand am regasit multe asemanari cu realitatea :)))))
La inceputul casniciei cand eram suparata pe *** , m-a mancat undeva si i-am spus cand eram in masina ( pe picior de plecare spre mare ) ca…a uitat aragazul pornit ( desi totul era verificat de cel putin 3 ori ) . Cine a plecat cu o ora mai tarziu din motiv de reverificari ? Cine ? :))))
Comentariu beton!18
🤣🤣🤣 la faza cu aragazul
Nu se poate așa ceva! Fraților!!!
😂😂😂😂😂😂😂
Mi-a adus aminte de filmul ăsta:
https://www.netflix.com/ro/title/80233962?s=a&trkid=13747225&t=cp&vlang=ro&clip=81165236
Dacă nu l-ai văzut, recomand cu încredere.
Să fiți iubiți! ❤️
Văd că ești deja a doua persoană care ne recomandă filmul ăsta, deci clar e ceva acolo 🤣
@Fritz, avem program de film diseară 😁
da, da’ dacă nu-l invitați și pe socru…
că filmu-i meseriaș, poate-i vin idei noi!?
@costică, asta-i mai lipsește… Idei noi 🤣🤣🤣
Multumesc 🤣🤣🤣 made my day 🤣
Mă bucur 😁
@AltăIulia, pe la noi acele sisteme de închizători se numesc yale țigănești și cred că se numesc așa pentru că lăcătușii care le făceau prin atelierele mecanice de pe la mine erau numiți ”țigani”. Nu am auzit de vreun garaj spart care avea acel sistem unic de deschidere, de fapt mint, a fost un caz doar că acolo i-au scos omului bolțari din spatele garajului și așa au intrat.
Socru-tău pare omul tip chițibușar de la care ai avea multe de învățat dar pe de altă parte poate fi al naibii de enervant pentru că la un moment dat, dacă nu faci cum zice el îți va demonstra, în timp, că a avut dreptate. Așa a fost și cu ceasul și pun pariu că dacă @Fritz insista să intre în posesia lui sigur îl pierdea sau îl strica și atunci era: Vezi, ți-am zis io! 🙂
Îl am pe frate-miu ceva de genu dar socru-tău pare regele lor.
Comentariu beton!15
Fix exact așa. Chestia e că nu mi-am dorit niciodată sărăcia aia de ceas, cu atât mai puțin responsabilitățile ce decurgeau din deținerea unui astfel de odor. Totuși aproape am ajuns în posesia (nesolicitată) acestui obiect prețios și oarecum de cult de mai multe ori pe parcursul scurtei mele existențe. Sincer, îi sunt recunoscător că îl „păstrează pentru mine” pentru că altfel n-aș fi putut să dorm noaptea 😂
Comentariu beton!18
@Shoric, treaba mișto cu toate sistemele alea era următoarea: garajul, după cum am zis, era la subsolul unui bloc de 10 etaje. După ora 9-10 seara, rareori mai mișuna cineva pe acolo. Deci dacă s-ar fi decis vreun hoț să dea o spargere, ar fi putut lua frumușel un flex, tăia balamalele și scotea poarta cu totu și sănătate la rude… Fiind garaj, îți dai seama că nu s-ar fi sesizat nimeni la un zgomot de flex. Deci, în esență, oricum erau pointless 🤷♀️
@Altăiulia, acuma nu te văd prea bine dacă-i demonstrezi că poți intra în garajul lui doar cu un flex pentru că la un moment dat o să aveți o problemă: Am moștenit un garaj ar nu putem să intrăm în el 🙂
🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Oleii mamica uite asa tăcaniti si cu stolurile lor au facut un copil normal.Inca am dubii cum considerand germenii, bacteriile si schimburile potentiale prin fluide dar le-a iesit.
Bine ca nu dadeau cu DTT precum vecinii bunicilor mei din Iasi de mi se intorcea stomacul pe dos cand intram.in casa lor.Aia cu masina mi-a strambat neuronii catre stanga sa mor daca pricep activitatea dar nah stolul de flamingo in calduri era mereu prezent presupun. Acum intr-o nota pozitiva daca nu erau aşa dezpre cine mai discutam noi acum?
Păi nu? Dacă era totul normal, mai aveam io subiecte spre amuzamentul vostru de uichend? 😁
Am ajuns la spartul târgului, dar vorba aia, mai bine mai târziu decât niciodată. Şi am râs..bestial povestit ca de obicei 👏 distinsul domn C este „one of a kind”.
Dar nu-i chiar râsul meu..Cum am mai povestit pe aici, a(vea)m un stol propriu de rândunele din categoria OCD. Am mai scăpat de unele dintre ele după ce am început psihoterapia şi am constatat că nu se întâmplă nimic tragic dacă nu respect „ritualurile”. Aşadar, liber la descrețit frunțile (pe sistem „măcar eu nu sunt chiar aşa de trilulilu”):
• diversele acțiuni necesitau repetare de 3 ori (nici mai mult nici mai puțin)
• dimineața înainte de plecare la lucru şi seara înainte de culcare trebuia să ating diverse obiecte în anumită ordine, altfel eram convinsă că o să am o zi rea la lucru/ o să dorm prost şi o să visez prostii
• mi-a fost spartă garsoniera în care locuiam şi furat laptopul, aşa că am rămas cu sechele-de unele am scăpat (nu mă uitam din autobuz la balconul meu), de unele nu: în timp ce încui uşa de la intrare cânt ceva în gând să-mi pot aminti apoi dacă sigur am încuiat sau nu, în plus verific uşa dacă într-adevăr e încuiată (asta e parțial moştenire de familie); iar înainte de culcare o verific să fie încuiată pe dinăuntru (mi s-a întâmplat de mai multe ori să vin acasă ruptă de oboseală, să mă pun la somn şi să mă trezesc peste X ore cu uşa-n vânt).
Sper să nu mai acumulez şi alte rândunele pe măsură ce îmbătrânesc 😀
Hai, mă, că astea nu-s dramatice (sau cel puțin așa mi se pare mie).
Nu-mi vin acu în cap altele, da uite, eu, de exemplu, de fiecare dată când mă urc pe motocicletă, ultimul lucru înainte să plec de pe loc e să îmi pun mănușa dreaptă. Întotdeauna și MUSAI aia dreaptă.
Sau, după ce am văzut (fără să știe ai mei că mă uit și eu) filmul Omen, ani de zile mi-a fost groază de cifra 6 🤷♀️
E perfect normal. Așa se întâmplă în orice familie.
Btw, am menționat că soacra e din Brașov? 😉
Așa e lumea la Brașov. Mai pe precauție ;))))
Mulțumesc, am înțeles acum de unde mi se trage. M-am născut &crescut la BV. O fi ceva în aer 😂
Dap, atunci se explică unele lucruri. E clar ceva în aer 🤣🤣🤣
Ps: @ametist, cum mai stai cu sănătatea?
@Iulia dragă-mult mai bine, mulțumesc ❤ Am rămas doar cu oțâr de oboseală şi greață, dar în rest totul ok. Mai huzuresc şi duminică, apoi trec la tratat belelele altora 😀
Mă bucur să aud asta. Țin pumnii să treacă și ultimele neplăceri cât mai repede! 🤗
Toți avem păsărici mici , mai mari sau chiar stoluri. Nu mă deranjează păsăricile altora atât timp cât le cresc în curtea lor și nu vor să-mi fută păsăricile mele.
Âmi cer scuze la domni sensibili pentru cuvinte triviale.
Accept scuzele. 😛
Dom’ @Shoric, vă rog frumos, aci e loc dă oameni ferți pă cultură, pă d-astea, numai folosiț cuvinte dastea, că nu să face, domnu! 😂
Știi cum îți dai seama că trăiești printre nebuni? Când citești un articol de-asta și nu ți se pare nu știu ce… 😂 Adică, mna, e drăguț, am râs, dar cred 100% că e adevărat, nu mi se pare nimic tras de par… Am și eu exemplare similare prin familie. Și nu unul ✌️
Nu știu dacă să râd cu tine sau să plâng pentru tine 🤔😁
Anunț la Radio Șanțu’:
„un cetățean merge pe sens invers pe autostradă… Și avem un telefon în direct…
-Care unul frățiorul meu, că sunt mii, mii… m-auzi ce îți spun eu… mii!”
La faza cu nivelele de securitate și dibăcie la încuietori vedeam deja fragmente din filmele cu Indiana Jones combinate cu Tom Cruise în Misiune Imposibilă și cu Lara Croft.
La curățenie din ceva filme cu zombi care te caută prin mall-uri.
Foarte tare! Eu sunt curioasa cum se realizeaza marea mutare de cand nu mai conduce? Si astept povestea nuntii…cu mare interes!
Păi simplu, ne jucăm noi de-a compania de transport/mutări și logistică 😁
Adică ne rezervăm câte o zi pentru asta, în care încercăm să executăm cât mai optim posibil indicațiile primite.
O să citez ( azi) dintr.un mare clasic : ” Dar hai sa ne avem că frați/ Toți suntem puțin luați !”
Drept și asta 😁
Doamne, cat de fericita ma face acest articol! Ma bucur sa aflu ca nu doar tatal meu este asa :))
Si la tata masina e Sfanta. Nu am avut voie sa o conduc niciodata ca “nu stiu eu exact turatiile ideale la care sa ii schimb vitezele si se strica”. Masina in cauza fiind un golf 4, de vreo 10 ori mai ieftina decat masina mea dar nu ne asumam riscuri sa “stricam omului lucrul lui bun”.
La ai mei in casa, cand a inceput covidul, a venit Armageddonul. S-au incuiat in casa (tata taximetrist nu a mai mers la munca din motive evidente), nu au mai primit pe nimeni in vizita, nu s-au mai dus nici ei nicaieri. Absolut totul dezinfectat cu spirt (da, sticlute de spirt peste tot prin casa si la ei) iar daca intra in scara blocului, apuca usa de sus (ca acolo nu pune mana toata lumea) iar apoi dadea riguros cu spirt pe maini.
Eu locuind in alt oras nu am mai venit in vizita timp de 10 luni pana cand, in sfarsit, cu 2 sapt carantina totala in prealabil, am fost primita in sanul familiei. Dupa cateva zile simteam ca imi pierd mintile fiind nevoita sa execut protocoalele de dezinfectare ale lui tata, caruia incercam sa ii explic ca e un virus, nu ceva radioactiv, care sa te termine ca ai atins o clanta.
Dupa o saptamana ce sa vezi, toti 3 la pat cu covid, in agonie totala. Cine credeti ca a adus covidul in casa? Yeap, tata… care s-a dus pe la un vecin sa discute ceva, vecin care “era putin racit, tocmai isi facea un fervex dar sigur nu avea cum sa aiba covid ca doar a zis omul ca e doar o raceala”
Comentariu beton!16
🤣🤣🤣🤣🤣
E perfect, nu suntem singuri! Nu că mă bucur de răul altuia, dar cumva îmi dă curaj să mai aud povești din astea 😁