Am dat o fugă la Vâlcea zilele astea pentru că mai există o grămadă de chestii administrative de rezolvat și, din păcate, trebuie să mă ocup de ele. Prilej cu care mi s-a confirmat încă o dată (pentru a mia oară) că ultimul lucru pe care ți-l dorești este să interacționezi cu reprezentanții birocrați ai statului român. Poate doar dacă ești masochist sau vrei să-ți ucizi neuronii, rând pe rând, unul câte unul. Nfine, nu ăsta era subiectul articolului de azi.
Am plecat luni spre Vâlcea, pe la un lejer 9.30, făcându-mi socoteala că ăia de la evidența populației au program până la ora 14.00, deci am tot timpul din lume să ajung în timp util.
Aici trebuie să fac din nou o paranteză. Cum plm să ai program până la ora 14.00? De ce? În ce țară normală la cap funcționarii statului au program până la prânz, să nu cumva să se spetească muncind? Gizăs fucking craist! Am închis paranteza.
Ziceam c-am plecat pe la 9.30 crezând că am tot timpul din lume să ajung. Doar că știți cum e cu socoteala de acasă, nu? Imediat ce-am trecut de Pitești, mai bine zis de Bascov, am constatat că ne oprim toți. Am crezut că se lucrează și e semafor d-ăla provizoriu, dar nu, după câteva minute de stat, waze-ul s-a colorat tot în roșu și m-a anunțat că e accident în față. Timp de așteptare: 60 de minute. O vreme am crezut că aberează, dar când am văzut că stăm pe loc de mai bine de un sfert de oră și din sens opus nu vine nicio mașină, mi-am dat seama că într-adevăr e groasă, că se stă pe loc generalizat.
Cum alea 60 de minute se puteau transforma oricând în 120, sau în 180, sau orice altă perioadă de timp măsurabilă sau nu, deci riscam să nu mai ajung până la ora 14.00 și să-mi râdă în nas ăia de la evidența populației, mi-am dat seama că dacă tot sunt la câțiva kilometri de Bascov, am soluție. Așa c-am întors mașina și m-am dus spre Vâlcea pe varianta Curtea de Argeș.
Iată cum, prieteni, am reușit să-mi dau seama că pot înjura câteva zeci de minute fără să mă repet o singură dată. Băi, oameni buni, fraților, nu cred că există în țara asta drum mai spart, mai plin de găuri decât sărăcia aia care face legătura între Curtea de Argeș și Râmnicu Vâlcea. Efectiv nu reușesc să-mi amintesc când am mai mers ultima oară pe o șosea care să arate atât de rău. Nici măcar Transfăgărășanul, care și ăla e spart pe alocuri ca după bombardament, nu arată atât de groaznic.
Nu-mi dau seama de cine aparține drumul ăsta de la Curtea de Argeș la Vâlcea, dar ar trebui ca responsabilii să fie obligați să circule zilnic pe el cu mașinile lor personale. Efectiv am crezut că rup amortizoare, capete de bară, bucșăraie și tot ce mai e pe acolo. Știu drumul ăsta de când am început să conduc, că mai luam mașina lu’ taică-meu și dădeam câte o fugă la Curtea de Argeș. Vă dau în scris că de pe vremea aia nu s-a mai turnat vreun metru de asfalt. Sfatul meu e să-l evitați pe cât puteți.
Mno, important e c-am reușit să ajung la evidența populației până la ora 14.00. Că nu mi-a folosit la nimic, asta este deja o cu totul altă discuție.
sursa foto: freepik.com
Astea două-s exact motivele pentru care am părăsit România.
Comentariu beton!61
Mda. Înțeleg perfect.
Idem si cateva in plus!
Comentariu beton!14
Exact, plus inexistentul transport in comun, situatia sanitară, ipocrizia politicienilor, rasismul, homofobia si misoginismul si hărtuirea femeilor care par „tradiţie”, nesimţirea cu care toți functionarii publici trateaza cetățenii…
Comentariu beton!29
Și eu îl fac zilnic.De două ori.
Drumul ăla pe Curtea dr Argeș? Doamne ferește! De ce?
@Vasilescu: acu’ pricepi de ce au aia program pana la ora 14? Navetistilor le mai trebuie inca 2-3 ore la dus si 2-3 la intors. Se face, deci, programul complet. Plus vreo doua ore suplimentare.
Comentariu beton!30
Da, acum e clar.
Ai tanc?
Ia imagineaza-ti ca esti turist si vrei tu sa vezi frumusetile patriei, iar cineva ti-a zis ca e frumos tare pe la Curtea de Arges, si iei tu drumul ala. Iar tu esti nascut-crescut-trait intr-o tara cu apa calda si drumuri inclusiv intre orasele mai mici. Ei bine…cam cum va fi cand ai ajuns la Curtea de Arges? (Da, stiu, well inside timeline ☺️)
Comentariu beton!29
Poate ești norocos și te duci dinspre București. Dar poate nu ești norocos…
Acu’…sa te duci pana la Bucuresti ca sa vii pe partea de drum buna pare complicat 🙂 Plus ca nu suntem toti asa norocosi
Simplu: s-ar simți ca o reîncărcare într-un sac de cartofi…
Da, drumul ăla e groaznic. Dar dinspre Rm. Vâlcea ai posibilitatea să mergi până la Pitești și acolo faci stânga la giratoriul de deasupra pasajului subteran care duce spre A1. Drumul e ok pe acolo.
Se mai vad rămășițele antice de la calea ferata Pitești – > Vâlcea?
Nu mai sunt Ane, de-ngropat la temelie…
@Vsa, bineînțeles. De fiecare dată când văd viaductul ăla făcut DEGEABA, mă gândesc că doar în țara asta e posibil așa ceva.
viaductul de 1,4 km? si inaintea lui tunel de 2,2 km
ca lucra pana la 14 e una, problema este ca sunt extrem de bine platiti sa lucreze 8 ore. oricum logica si bunul simt dicteaza ca toate institutiile administrative ar trebui sa aiba program cu publicul dupa-masa, nu de alta dar nu toti suntem pensionari.
Comentariu beton!40
Exaaaaaact. Fix la asta mă gândeam când mă uitam la toți oamenii ăia care probabil se învoiseră de la serviciu ca să stea la cozile alea.
da,pai la primaria cluj tocmai au crescut salariile cu 15 %( incep de pe la 5000 in mana femeia de servici, 6-7000 un politai local) . cica spor de burta, sunt in pericol de obezitate ca stau pe scaun toata ziua. pai sa nu iti bagi picioarele in ea de tara?
totusi ca sa fiu corect cu primaria cluj poti comunia digital destul de bine si chiar iti raspund. dar asta nu justifica salariile imense.
6000 un gardian?? Ce face de banii aia?? De când mi-am luat amenda pe nedrept de la ăștia, mor de scârbă!
Cu funcționarii astia, i-am evitat ani, ca era altu’ în casa care plătea dările către stat la ghiseu. Ca eu sigur o trageam pe vreuna de gat prin geamu’ ala minuscul 😑
boss, exagerezi (mai ales că-s 28 de km doar); știu drumul ăla de vreo doojdeani; și mereu a fost cu probleme; a stat închis, cînd s-a surpat mai sus de Piatra (limită de județ VL), mai bine de 1 an; dar acum au reparat zona niște băieți pe care i-am mai văzut în țară cu lucrări de calitate (mrs.ro parcă; dacă nu e ok, șterge site-ul, te rog); acum repară între C. de Ag și Tigveni tot o alunecare, după cîte îmi dau seama; și probabil urmează și asfalt cap-coadă; așa e zona și vezi mai bine între C de argeș și cîmpulung, zone ok și altele cu plăci (din vechiul strategic) deformate…
Comentariu beton!14
Din fericire, sunt doar 28 de kilometri. Și din fericire nu sunt toți sparți. Că de la Golești, drumul e bun. Problema e exact bucata Curtea de Argeș – Golești.
Eu m-am gandit ca oamenii au program cu publicul pana la 14 si apoi munca fara public pana la 16-17, asa vreau sa cred. Oricum ar fi, tot e enervant. Succes la urmatoarea vizita, sa nu uiti copii ale copiilor si dosarul cu sina.
Comentariu beton!34
Păi sper că așa e. Dar tot nu mi se pare normal.
În principiu, așa e.
Și la judecătorie, unde dădeam cu sapa, la arhiva și registratură programul cu publicul e până la 13.30 apoi fără public până la 4. Muncesc fetele alea de le sare basca.
Mai sunt instituții publice care luni-joi au program de 8,5 ore și vineri au programul scurtat cu cele 2 ore făcute astfel în timpul săptămânii.
Știu ca este extrem de frustrant pt cei de la privat care oficial au 8,5-,9 ore program oficial (neoficial numa’ ei știu) pt că „aveți pauză de masă”, been there, done that, dar sincer, cel puțin pe partea cu programul, vinovații sunt angajatorii privați care bagă în contract program de 9 ore.
Că unii angajați la stat freacă menta, e altă poveste. Sunt destui și la privat, am muncit 13 ani în privat.
De asemenea, ca și la privat, și la stat sunt din cei care muncesc pt frecatorii de menta și stau peste program neplatiți.
Comentariu beton!49
Asa este, Carmen ! Dar multa lume judeca superficial ( si aiurea, uneori ) ceea ce face un „angajat la stat” , numai pentru faptul ca au un dinte impotriva acestora . Dar nu e chiar asa, peste tot .Programul cu publicul este pana la o anumita ora . Restul programului este pentru rezolvarea celorlalte sarcini de serviciu . Nu-i ca la alimentara, unde se inchide usa la ora 22, se face casa si se pleaca acasa, deci max. 22.30. Eu, de exemplu, lucrez intr-o unitate cu capital partial de stat, partial autofinantare, am program de la 8 la 16,30, din care program cu publicul, zilnic de la 9 la 12, in restul timpului, adica pana la ora 16,30 am o groaza de alte chestii de rezolvat. Norocul „publicului” este ca-i primesc si peste programul „batut in cuie”, deci nu-i ca la „pasapoarte/taxe si impozite/primarie s.a.m.d. . De multe ori nu reusesc nici sa beau apa pana pe la orele 14-15 . Asa ca nu e chiar ceea ce pare ! Desi … nu neg ca ar fi si unitati in care unii pandesc condica pentru a semna mai repede de plecare ! Am si eu la serviciu specimene dintr-astea .
@Julie, sunt de acord cu tine, cu o precizare: chiar și la alimentară, face casa, aranjează marfa răvășită pe rafturi, aduc marfă nouă, durează mai mult de juma’ de oră. Și chiar și juma’ de oră, e timpul omului. Știu că mulți stăm peste program și mai mult, dar tot nu-i corect.
Am lucrat într-o bancă, programul de lucru era identic cu programul cu publicul (9-17, probabil ultimul dinozaur). Eu eram în centrală, dacă sunam la 17.30 în absolut orice unitate găseam pe cineva. După 18.00 în alea mai mari, chiar și la 19.00 găseam în unele locuri. Sigur că nu stăteau toți angajații unității, dar tot nu era corect.
Da, e fenomenal drumul ăla, cum a rezistat mașina aia care se strică la orice adiere de vânt e o minune, presupun pentru ca ma duceam sa vizitez Curtea de Argeș.
Nu-s bugetar și nici nu le plâng de milă bugetarilor, dar probabil e vorba de program cu publicul, nu de orele de lucru. După aceea (cel puțin teoretic) ar mai avea de lucru și fără public, să proceseze dosarele alea cu șină.
În altă ordine de idei, am preschimbat cartea de identitate zilele astea. Nu mi-a venit să cred când în dosarul cu plic (nu cu șină 🙂 mi-au cerut copii după certificatele de naștere ale copiilor. La evidența populației, adică unde ei au evidența!!!
Comentariu beton!42
Păi și eu cred că nu pleacă acasă la ora 14.00. Dar pe mine, cetățean al statului român, nu mă interesează ce fac ei după ora 14.00. Eu vreau să-mi pot rezolva ce am de rezolvat, măcar până la ora 18.00. Deși ideal ar fi fost să aibă program și după ora 18.00 că poate am un șef imbecil care nu concepe să plec în timpul programului. Și chiar nu mi se pare normal să fiu nevoit să-mi iau zi de concediu ca să merg la evidența populației. Știi că în toate țările civilizate toate rahaturile astea se rezolvă prin e-mail sau digital, nu?
Orașul e de oameni bătrâni, pensionari, economic nu există.
Înțelegi de ce.
Pesemne, dacă angajează, se vor băga pilele, cunoștințele.
Nu, n-ai ce să-i faci.
La Brașov, Evidența Populației are o zi pe săptămână cu program cu publicul și după-masa, până la 18.00 pentru primiri cereri și 18.30 pentru eliberări acte. Așa era și la ANAF, cel puțin înainte de digitalizare și introducerea SPV-ului, că de atunci n-am mai dat pe la ei.
La Brașov cel puțin se fac pași în direcția digitalizării. Am rezolvat unele lucruri la primărie și direcția de taxe și impozite direct online, din cont, sau cu un mail, ba am și avut plăcuta surpriză ca inspectorul responsabil să mă sune pe mobil când actele trimise de mine nu au fost în regulă și m-a rugat să le trimit direct pe mailul sau de serviciu. Sistemul de programări online, ca să nu mai stai la cozi după bonuri de ordine, e iarăși util. Bineînțeles, mai e de lucru, se poate mult mai mult, dar se vede o schimbare față de cum era cu 10 ani în urmă.
Da, înțeleg. Dar din nefericire, eu n-am treabă la Brașov. Ar trebui să fi făcut poze în sediul de le evidența populației din Vâlcea. Și în cel de la casa de pensii. De fapt, ar fi trebuit să fac poze peste tot unde am intrat. Ar fi fost ca o excursie în trecut fără mașina timpului.
Mie, anul trecut mi-au cerut de la primarie, pentru deschiderea succesiunii, o declarație privind impozitele locale care se emite tot de la o direcție a primăriei (Direcția de taxe și impozite). Practic, am scos hârtia cu impozitele de la ghișeul de taxe și impozite din incinta primăriei și am depus-o la ghiseul de stare civilă din incinta aceleiași primării….
Comentariu beton!21
@Carmen, da, se pare că voi avea și eu nevoie tot de ceva de genul ăsta. Noaptea minții!
Sunt instituții publice care cel puțin o săptămână au program cu publicul până la 18-18.30. În București am rezolvat la taxe și impozite și la evidența populației.
Voiam să zic o zi pe săptămână. 🙂
@Carmen Boiciuc se pare ca şi eu voi trece cât de curând prin procesul de succesiune şi nu am habar ce mă paște. Factor agravant e că eu și fratele meu suntem în străinătate și nu avem pe nimeni să se agite cu procură în locul nostru. Așa că dați amănunte gârlă, s.v.p.
Au fost planuri să se lege de viitoarea autostradă Pitesti-Sibiu cu un drum expres, până când mister Drulă a micționat cât a fost ministru și a băgat o gogoașă cu renovarea DN73C. Nici măcar o altă alternativă.
Până la urmă, se pare că asta a fost renovarea.
Pe partea administrativă, da.
Evidența are până la ora aia, ca ulterior să scoată ce are de scos după-amiază (sau la zile distanță). Cu toate că, corect spus, acolo ține de poliție/miliție decât de localitate (nu că ar încălzi cu ceva asta).
Bucureștiul nu are la fel, cu programul, orele sau zilele de așteptare?
Mulți aplaudă digitalizarea (inclusiv cei din sfere obscure ale puterii), eu port grijă deoarece am senzația cum că și asta va deveni o românească, diferența fiind că vor pleda pe scuza „așa scrie aici, deci nu putem să…”.
Nervii (sănătatea fizică, mintală) sau străinătatea, Mihai. John a scris că doar din astea două cauze i-a ajuns și a plecat.
Țara nu se va face bine, s-au comis niște erori ireparabile de-a lungul deceniilor.
Succes cu răbdarea & nervii!
Mie mi se pare ca cea mai grava eroare este incompetenta de la varf in jos. Oameni capabili si cu constiinta,s-ar mai gasi,sau forma,dar de ce sa fie bine,cand poate fi rau!
Asta cu programul imi aduce aminte de ceva patit acum mai bine de 7 ani. Cei de la firma la care lucram atunci m-au trimis intr-o vineri (da, stim program scurt) la casa de pensii. Am ajuns cu cca. 45 minute INAINTE de sfarsitul programului oficial. Nu am gasit pe nimeni sa ma indrume spre un anumit birou ci mi s-a indicat doar etajul. Am luat la rand birourile. Primele 3 au fost deschise si goale. Am vazut ca au camera de supraveghere si am renuntat pentru ca si mie mi s-ar fi parut dubios sa vad pe cineva care intra peste tot. Si nu aveam chef de dat declaratii.
Intr-un final am strigat daca e cineva pe acolo si dintr-o incapere aflata in capatul opus a iesit o persoana care mi-a spus doar ca e singura pe tot palierul „ca sa raspunda la telefon” (de fapt toate eventualele telefoane, din toate birourile) si toti ceilalti au plecat deja „de o ora” si sa revin in alta zi.
Comentariu beton!38
Aideplm… fa-bu-los.
Ahahaaa. Bine că nu pălpăiau și neoanele ca în filmele alea bune de groază și la final să afli că de fapt nu exista persoana aia care ”răspundea la telefon” :)))
Am trecut și eu pe drumul ala acum câtiva ani . Horror! Speram sa se mai fi schimbat ceva de atunci. În bine.
Unul din motivele pt care prefer sa “stau cu capul in jos” (sau mai bine spus, doua dintre motive: birocrația + infrastructura). Și câte altele!
Solutia nu e sa aiba aia program cu publicul pina la 18:00 sau 20:00 sau non-stop, ca nu e autogara.
Solutia e sa informatizezi atat de multe chestii incat omul sa nu mai trebuiasca sa ajunga pe la institutiile publice decat de 3-4 ori in intreaga lui viata.
Daca vi se pare ca exagerez, va spun doar ca unul din proiectele la care lucrez exact de asta se ocupa: informatizarea completa a interactiunii cetateanului cu institutiile. Bine, in NL, nu la noi.
Comentariu beton!24
Bineînțeles că asta este soluția. Tot ce am eu de rezolvat se putea rezolva atât de ușor digital. Și da, în Olanda ar fi trebuit doar să dau niște e-mail-uri.
Lasă că nu mi-e rușine nici cu Transfăgărășan-ul, l-am parcurs pe 9 iulie, din DN1 până la Bâlea e bunicel, dar când ai ieșit din tunel de la Capra și începi să cobori trebuie să ții gura deschisă până la Curtea de Argeș că ai toate șansele să rămâi fără plombe. E jale.. Vorba ta nu știam că pot înjura încontinuu atâta drum🤬
P.S. Pt instituțiile statului și pt oamenii lor, am epuizat demult înjurăturile.. 😤
Dacă tot îți place adrenalina, fă și drumul ăsta despre care zic io azi. 🤭
Thanks, but no thanks! 😅
În contrapartidă am stat 5 zile în Hațeg și am umblat vreo 500km de jur împrejur, DJ-urile lor bat la fund de la distanță multe DN-uri din țară și multe străzi din prea marile orașe. La unii se poate, la alții nu! 🙄
Transfagarasanul e pistol cu apa comparativ cu zona asta. :))
La cimitir poți plăti taxa numai în cursul săptămânii, de la 8 la 12. On-line este exclus, nu există această opțiune. Am ajuns prin luna aprilie cu taxa neplătită. Așteptam prima zi de concediu să fac asta. Și când mă duc într-un weekend să aprind o lumânare, văd biroul deschis. Fericită, intru și scot bani să plătesc. Noroc că aveam o copie a actului locului de veci, printre multe alte copii, că sunt pățită și sunt nelipsite, doar așa, în caz de ceva. ” – Aaa, stați, în weekend avem deschis doar pentru cei cu înmormântări.” ” – Doamnă, nu am cum să ajung în cursul săptămânii, nu pot să plec de la serviciu.” „- Haideți, vă fac o favoare. Da’ nu mai spuneți și la alții”. Fără comentarii.
Comentariu beton!17
Ce taxă se plătește la cimitir? 🤔
@MV: taxa de cimitir, desigur. O data pe an, o suma modica. O vei putea plati direct in contul Administratie Cimitirelor/Primariei, va trebui sa dai un telefon inainte, sa afli cam cat si cum (practicat in ultimii 2 ani, merge)
@Andreea, aham. Și dacă n-o plătești ce se întâmplă? Scot sicriele și le aruncă la marginea drumului?
@MV: taxa de mentenanță. Asta se plătește anual, din câte rețin. Dacă n-o plătești, locul de veci e băgat din nou în circuit. În Austria-i €200/an, parcă.
@MV, impozitul pe locul de veci. Se plătește anual, ca cel pentru casă. Doar că se plătește la cimitirul unde este mormântul. Și nu există opțiunea on-line. Cel puțin la Brăila. Dacă după un număr de ani nu plătești ( nu știu câți), pierzi dreptul de concesiune. Că la cimitir ai doar drept de concesiune, chiar dacă l-ai cumpărat.
@MV, exact asta fac, scot osemintele și vând altcuiva locul de veci. Ce fac cu rămășițele, nu prea vreau să știu
@MV: cred ca ai aflat deja raspunsul…nu vrem asta, niciunii dintre noi, asa ca platim taxa cumva 🙂
Nu știți ce se întâmplă cu locurile neplătite de la cimitir? După 7 ani se scot rămășițele (ar face asta mai devreme, dar e ceva problemă de sănătate publica), oasele se duc la „Groapa de oase”- ăsta e un loc dedicat in cimitir (un fel de groapă comună) restul la gunoi, și locul la vânzare. Atât.
Un ex-boifrend al meu lucra la o instituție de stat (cred că încă e acolo). Programul, de luni până joi, era de la 8 la 16.00. Cu tot cu pauza de masă, pauze de fumat, întârzieri ș.a. Birourile se goleau începând cu ora 15.00. Dacă nu terminau ceva, nu era nicio problemă. Putea fi făcut a doua zi, săptămâna viitoare, anul viitor… ce atâta grabă. Vinerea aveau program de la 7 la 14 (adică pe la 13.00 începeau să plece). Omul își încercase norocul câteva luni în privat, dar s-a întors rapid între sânii instituției de stat, pentru că „în privat e de muncă”.
Comentariu beton!30
Dașinormal. Păi nu de-aia îi zice muncă la stat?
Băi, am mai povestit pe aici, când am avut nevoie să îmi fac certificatul energetic de la apartament.
O contractez pe o doamnă, care printre actele necesare îmi cere și planul casei. Nu-l aveam… așa că mă trimite la o firma cu care dânsa mai colabora. Ăștia vin îmi măsoară, stabilesc planul, doar că și ei se lovesc de o nouă problemă: adresa din actul casei. Pe scurt numărul de la stradă se schimbase din XX-YY în simplu XX. Trebuia, tăiat cu pixul – YY, pusă o ștampilă și o semnătură.
Mă trimit la nu știu ce direcție din cadrul primăriei, una pe care am căutat-o de mi-a venit rău, pentru că nu era în același corp cu primăria și când ajung, văd program cu publicul miercuri, atenție, doar miercuri de la 10-12. Norocul meu, era miercuri ora 12 fără 5. În gândul meu… mama ce norocos sunt eu. Mă întâmpină tanti de la pază, explicându-mi că nu mai este nimeni și să revin altă dată că s-a terminat programul. Degeaba am încercat eu să îi spun chestii legate de oră, de probleme personale…
Fac o mică paranteză, ca să spun că eu a doua zi trebuia să plec în delegație timp de două săptămâni, deci era relativ urgent să rezolv atunci, fapt pe care i l-am explicat și doamnei de la pază, o doamnă dulce de altfel. Din nou doamna îmi explică că mă înțelege, dar din păcate pentru mine, are mâinile legate… după care mă poftește politicos afară cu gândul de a reveni altădată.
Ies afară, îmi aprind o țigară și sun o verișoară cu care nu am mai vb de mult, dar căreia îi explic situația, adică fac ceea ce știe mai bine românul să facă – apelează la PCR-urile pe care le are.
Am terminat, țigarea, convorbirea și veri îmi zice să intru înăuntru că va coborî cineva care să îmi rezolve problema.
Intru înăuntrul clădirii, madamme de la pază când mă vede, începe să ridice tonul la mine, eu îi fac semn să tacă din gură și la cateva secunde se aud pe scări, tropote de pantofi cu toc. Madamme de la pază tace mâlc și în afară de zgomotele produse de tocurile nervoase, nici musca parcă nu îndraznea să scoată un sunet.
Vine o doamnă cu o ștampilă în mână, îmi ia actul de proprietate, taie – YY, semnează, stampilează îmi dă binețe, eu îi mulțumesc frumos pentru deranj și ies afară să îmi aprind o țigară… a victoriei.
După ce o fumez, bag capul pe ușă și îi spun doamnei de la pază doar atât: Ați văzut că se poate, și dumneavoastră îmi spuneți că nu și nu! Expresia facială a doamnei la auzul acestor vorbe… priceless
Comentariu beton!56
Este ca nu te-ai dus niciodata spre Campulung dinspre C de Ag? :)) Ala e mai rau, cel putin de la Domnesti in sus, pana dai in DN73, am vrut sa iau masina in brate… Dar nici cu ala spre Valcea nu mi-e rusine. Si raman siderat cand vad pe cate unul cum trece cu 120 pe acolo. Pe principiul: gropile se sar :)).
Ca si vechime, drumul ala e asa de cand haul. Veneam la Ostroveni cand eram eu mic mic cu ai mei si la fel de bombardat era… Macar acum, de cand cu alunecarea de teren de pe Piatra, l-au mai facut (si cum zicea si costicamusulmanu, pe acolo a fost asfaltat ok). Dar, sincer, in momentul de fata, cand e macel pana-n Dedulesti, reprezinta o varianta okish (daca nu alergi masina) de ocolire.
Ca si apartenenta, in general, drumurile sunt asa: daca e in localitate, apartine consiliului local al localitatii, daca sunt in afara ei, consiliului judetean al judetului pe care este prezent drumul. Cel mai trist este ca acel drum se numeste DN73C si arata asa… Cand mai trec si prin varful dealului Momaia, si vad ca e un drum laturalnic, vai steaua lui, asfaltat proaspat si bine, innebunesc… Toate relatarile date aici au fost date de un om din Curtea de Arges. Macar mi-s mandru ca intre Pitesti si Curtea de Arges se mentine inca, exemplar. Acum 7 ani, inainte de „marea asfaltare”, era in aceeasi stare…
Băi, nu, nu-mi amintesc să fi mers vreodată spre Câmpulung dinspre Curtea de Argeș. Dacă s-a întâmplat a fost în vremuri imemoriale.
Confirm, gropile sunt foarte bine făcute. Am trecut pe acolo acum 10 ani și înțeleg că ele încă rezistă. 😜
Comentariu beton!18
Clasificarea drumurilor:
– DN drumuri naționale administrate de CNAIR (pe raza municipiilor sunt administrate de consiile locale ale municipiilor respective)
– DJ drumuri județene administrate de consiile județene (pe teritoriul orașelor prin care trec sunt administrate de consiliile locale ale comunelor respective)
– DC drumuri comunale administrate de consiile locale
(OU 43/1997)
Sigur, mai există drumuri vicinale, forestiere, de exploatare în comune sau străzi în orașe și municipii.
@eu_roxana, mulțumesc pentru clarificare. Acum înțeleg de ce porțiunea de DN care trece prin municipiul meu are gropi perfect aliniate care mai sunt astupate din când în când cu o lopată de asfalt.
Oho, si acum e bine, l-au mai peticit. Sa-l fi vazut in urma cu 1 an, efectiv mergeam cu 5km/h din groapa in groapa. Oribil!
Ooo da, acel dosar cu sina, bata-l sfintii. Mi-am amintit o intamplare legata de acel dosar…
Acum 3 ani cand a murit maica-mea, frate-meu era inca minor si lua si alocatie, si aflandu-se taica-meu sa ia acel ajutor, intreaba si de alocatia lui ca venea pe numele maica-mii, cand aude tanti aia ca are 16 ani ii zice ca poate lua pensie de urmas, buun pana aici, pana incepe sa zica ce acte trebuie duse. Perfect, a doua zi se duce taica-meu cu acele acte la ea, doar ca era alt coleg pe care il si stiam noi, ia actele zice lipseste ceva dar aduci maine si gata prob rezolvata, doar ca a treia zi cand a mers lipsea acel dosar cu sina despre care nu ne-a trecut prin cap ca ar trebui 😀😀 evident olteanu’ din taica meu a iesit a ridicat putin tonu, a mers dupa dosar dar nu a mai stat la coada 😅😅
Been there, done that, așa că te înțeleg perfect. Acu vreo 12 ani mă duceam la mare cu fostul iubit, actualul soț. Era moda cu gps uri, nu se inventase Waze (sau nu aveam noi). Când ne am dus era noapte și ne a indicat gps un drum proaspăt asfaltat, mai mare dragul. Când ne am întors era miezul zilei. La drumul respectiv se lucra, așa că ne a deviat printr un sat, pe la un CAP. Așa drum spart n am mai văzut niciodată, era groapa langa groapa. A înjurat bărbată miu până a ieșit din gropi, cred că tot așa fără să se repete. Eu racisem la mare de la un frape băut pe nerăsuflate, așa că era super atmosfera la noi în mașină: el înjura că abia luasem mașina de vreo 6 luni, eu abia îmi țineam mucii de la atâta zguduială 😂
Comentariu beton!19
Și încă o părere: spv a fost și este privit cu foarte multa reticenta și de societăți, dar mai ales de persoane fizice. Pe de o parte și din cauza aplicației care e total neintuitiva, ca și altele de soiul programărilor de vaccin, recensământ, etc. Stiu că este un act normativ (sau un proiect) sa nu se mai ceara documente între instituții, pentru că pot consulta și singure baze de date și pot afla ce le interesează. Aplicatiile informatice trebuie făcute de niste specialiști (care nu prea sunt) plus că trebuie adaptate la legislație, care e horror de interpretat. Știam că programul de lucru cu publicul este același la toate instituțiile, iar o zi pe săptămână este prelungit până la 18. Cred că după 2020 fiecare și a făcut alt program, după cum i a tăiat capul.
Nu știu alții cum sunt, vorba lui Creangă, dar pentru mine SPV e util. Îmi aduc aminte cu oroare de epoca ante-SPV-iană, când mergeam la prima oră la sediul ANAF, respectiv cu vreun sfert de oră, ca să intru printre primii, se făcea ditamai coada în față până deschidea gardianul ușa, apoi coada se muta la aparatul care dădea bonuri de ordine și când îmi venea în sfârșit rândul la ghișeu, aveam emoții să nu comenteze ceva inspectorul sau să nu se blocheze sistemul.
Da, sistemul informatic ANAF este horror, sistemul de alocare a plăților este o enigmă, la fel ca nota obligațiilor de plată, dar strict pentru a scăpa de interacțiunea cu fețele acre de la ghișeu și a economisi timp, SPV este un pas înainte. Ce-i drept un pas mai micuț, nu chiar ca pasul lui Armstrong pentru omenire.
Departe de mine gândul de a găsi justificări pentru angajații la stat, dar nu e ăla programul cu publicul? Eu când văd pe undeva așa program mă gândesc că atât e cu publicul, apoi rămân angajații acolo până la 4 sau cât o fi până la 8 ore.
Am văzut și în străinătate chestia asta pe la instituții și bănci – programul cu publicul e doar o parte din ziua lor de lucru, nu 8 ore full.
Pe drumul ăla am fost acum 11 ani într-un roadtrip prin țară și era la fel cum îl descrii.
Am mai răspuns deja de două ori la asta. Sunt perfect conștient de faptul că ăla e programul de lucru cu publicul. Problema nu e asta, că nu-s idiot, înțeleg, probema e că doar asta e la fel ca-n străinătate.
Pe bucata asta de Germania pe unde dau cu sapa este la fel. În funcție de instituție, programul de lucru cu publicul poate varia între luni-joi 8-15, vineri 8-12 și luni- vineri 8-12. Sau alte mici diferențe. Inițial m-am gândit că, ai nabii bugetari, au aceleași apucături ca-n România. Dar după ce am avut o convorbire telefonică cu unul în privința unor acte și am fost invitat la ora 18 să mă prezint la birou să predau respectivele documente, mi-am dat seama că băieții și fetele mai trag dosarele de coadă prin birouri și în afara programului afișat pe ușă.
În rest, în general cele mai multe interacțiuni cu instituțiile se fac civilizat prin scrisori sau, mai rar, prin email.
Șerif, hai să nu mai comparăm cu ce se întâmplă dincolo de Nădlac. Că la noi când intri într-o instituție publică trăiești cu impresia că toți sunt puși acolo special să te încurce și că abia așteaptă să-ți spună „nu se poate”. La ăia ai tăi e taman invers, vezi că toți vor să te ajute.
În niciun caz nu am vrut să compar sau să echivalez cele două societăți. După cum am scris pe final de comentariu, aici se rezolvă deseori cu o scrisoare. Și sunt sigur că, după orele de program cu publicul, cei mai mulți din „birocrații” ăia chiar muncesc, comparativ cu birocratul român care îți spune la 2 fără 10 că s-a terminat programul de lucru (care e până la 2).
Vezi mai sus c-a povestit cineva că nu pleacă doar cu 10 minute mai devreme.
Am vrut să fiu diplomat. 🤷🏼♂️
Hehe aia cu dincolo de Nădlac! Imaginați-va ca sunteți în vacanță la lacul Garda și vă treziți cu un telefon de la Finanzamt legat de declarația de venit. Vroiau să întrebe ceva și au făcut ei corecția de vreo 30 eur.
Nu am mai fost demult, dar l-as compara cu drumul de la Targoviste la Sinaia. Doamne, cum era drumul ala. Iti scotea piatra din rinichi
Am fost recent pe el. Gen, acum două săptămâni. E decent spre foarte bun.
#Mihai wow! Deci se mai schimba lucrurile totusi. In bine, vreau sa spun 🤭
Confirm absolut, Mihai!
Eu sunt din Curtea de Argeş şi când mi-am luat permisul, prin ’98, plecam de-acasă cu maşina doar pentru plăcerea de a şofa. Iar unul dintre trasee era, desigur, spre Vâlcea. Drumul era îngrozitor, la fel cum îl descrii tu acum. Era depăşit doar de cel dintre Curtea de Arges şi Câmpulung, unde erau cratere de intrai cu toată roata.
E incredibil că după 24 de ani (!!!) drumurile astea sunt la fel.
Iar atunci când se fac totuşi schimbări, este JAF la drumul mare. Am fost în Argeş acum câteva săptămâni şi tot oraşul e distrus – primăria a stricat toate trotuarele vechi ca să le paveze cu dale. Toate trotuarele din centru sunt nişte gropi uriaşe, zici că eşti în Ucraina. Iar dalele care au fost puse acum câteva luni au început deja sa se dizloce şi să se strice.
Iar oamenii pe care i-am întrebat despre asta sunt resemnaţi: „Ce putem noi să facem? Afacerile primarului… „
Problema e că la fel vor zice și peste doi ani, la alegeri.
Pingback zoso.ro: unele orașe trebuie să dispară. 🤭
Boss, aici o să te contrazic un pic. Până la 14 e programul cu publicul, că mai au o grămadă de raportări, tabele, tabelase de făcut. Asta pentru că nu e digitalizat și automat, desigur. Normal că în țările civilizate lucrurile nu stau așa, dar nici nu completează de mână tone de hârtii. E ca și cu profesorii (mulți zic „ce mama ei de munca e aia, 18 ore pe săptămână?”, fără să aibă habar că un profesor care chiar vrea să își facă treaba și își respectă munca lucrează mult mai multe ore. Are de pregătit lecțiile pe a doua zi, mai are de corectat teste, mai citește una-alta, are munca administrativă (mai ales dacă e și diriginte). Așa e și cu funcționarii publici (ăia care nu vor să își bată joc)
@Mircea: de ce nu se digitalizează România? Pentru că dacă s-ar digitaliza, s-ar fura mult mai puțin și o grămadă de retardați mintal nu ar putea să plimbe o hârtie de ici-colo timp de 8 ore, 5 zile pe săptămână. Statul român este o sinecură comunisto-securistă pedofilă care nu va dispărea prea curând.
Nu mai pot să răspund încă o dată la asta.
@Boss, nu am avut timp sa citesc comentariile, mea culpa. Nu știam că au mai zis și alții. However, ca profesor (fără grade și vechime, fundul meu a văzut timp de ani multi scaunul de birou din multinațională) din ăla tâmpit, old style, care vrea să facă ceva pentru elevi, îți spun (și cred că știi și tu f bine, că, dacă nu mă înșală memoria, distinsa mamă a fost profesoară) că muncesc mult mai mult decât alea 18 ore/săptămână cât stau in fața elevilor. Există și funcționari (f puțini, dar am dat peste câțiva) care fac treaba fix cum ar trebui – empatie, înțelegere, „haideți că facem cumva și se rezolvă’ și ce să vezi…chiar s-a rezolvat. Fără șpăgi, fără nimic). E drept că ăștia sunt puțini. Dar ăștia care sunt, crede-mă că sunt sufocați de muncă, pt că trebuie să ii duca in spate și pe restul, majoritari.
@JT, eu am explicat situația. Cauzele pt care situația e așa cum e, cred că le știm toți f bine…
Am aceeasi frustrare cu privire la programul afisat pe la institutiile de stat si nu numai. Si la firmele de utilitati sau cateodata si pe la banci. Mai toti iti inchid gura cu faptul ca programul e intre 10 si 17:00 sau maxim 17:30. Prin urmare, ai treaba pe la una din institutiile astea, iti iei concediu ca sa rezolvi, ce sa-i faci?! Daca mai nimeresti cateodata vreo teava sparta sau de instalat cate ceva pe acasa…cam tot la fel, ca nu mai vrea nimeni sa munceasca seara sau in weekend. Cel putin eu am gasit din ce in ce mai rar un instalator sau electrician sa vrea sa vina sambata in prima parte a zilei si nu: miercuri de la 14:00 pot sau luni de la 11:00…
În țara în care locuiesc, poate nu chiar cea mai civilizată, Spania, pe numele ei, programul de lucru cu publicul al majorității instituțiilor atât de stat cât și private (gen bănci) este pana la 14:00.
Efectiv nu mai am răbdare să răspund încă o dată la această comparație. Auzi, dar în Spania le ia o lună de zile să-ți elibereze o hârtie care atestă că părinții mei n-au mai avut alt copil? Poate că de-aia au program până la 14.00 ca să muncească la hârtia aia și să nu te cheme după ea peste fucking 29 de zile. Plm, jur, nu mai pot cu comparația asta.
Nu am avut de gând să pară comparație și nici sa pară ca dacă e rău la toți e mai puțin rău. Doar că de multe ori am observat că celor care locuiesc într-o anumită țară li se pare că la nimeni nu mai e ca la ei, fie bine, fie rău. Eu am 25 de ani aici și primii 10-12 din ei credeam că aici nu se fură, nu există corupție, nu alea, nu alealalte… Dar, surpriză: sunt de toate și aici. Și bune și rele. La fel le zic și spaniolilor cu care mă relationez și apare tema asta și care susțin ca Spania e cea mai nașpa țară. Peste tot există de toate și sunt multe lucruri de îmbunătățit.
Cât despre birocrație,zic același lucru: mai bine să nu ai de-a face. E relativ mai bună relația cu statul și multe lucruri se fac on-line, dar mai e de munca la capitolul ăsta.
Un exemplu concret: programul de lucru e 09-14, în general. Dar dacă mergi la vreun birou public, bancă, etc. în jurul orei 10, te întâlnești cu situația că persoana cu care ai tu treabă „tocmai a ieșit un moment”. Că nah, tre sa bea o cafea la jumate dimineții…
A, bun, atunci îmi pare rău, dar eu așa am dedus, că de-aia îmi dai exemplul cu Spania și ora 14.00.
Îmi vine să râd. Eu lucrez la stat, dar nu la vreo instituţie de-aia unde se rupe uşa la ora 13. În justiţie vezi lumina soarelui în concediu, o dată pe an. Cea mai mişto chestie am păţit-o cu o colegă de la Tribunalul Bucureşti, nu mai ştiu ce secţie. Pentru că onor instanţele bucureştene nu au auzit încă de dosarul electronic, deşi la Cluj e implementat de vreo 10 ani, sun să întreb ceva de un dosar care se strămutase la Cluj. În viaţa mea n-a lătrat vreun funcţionar public la mine cum a lătrat aia care a răspuns la telefon. Parcă o omorâsem pe mă-sa.Deci, repet, am sunat în interes de serviciu o colegă de la o altă instanţă, pentru un dosar care plecase de la ei cu bube. Dacă eram vreun justiţiabil cred că-mi lua toţi morţii la p*lă :)))))))
Iar eu aștept 29 de zile după o hârtie care să ateste că sunt singurul copil al alor mei. Când am întrebat-o pe doamna de la evidența populației dacă e gata până mâine hârtia, a pufnit-o râsul.
Asta e rea-voinţă deja. Veci n-am fost atât de obtuză încât să pun omul pe drumuri că aşa am avut eu chef şi mi-a permis legea, şi am lucrat în 3 instituţii publice. Reiterez ce-am mai spus, cred că naţia asta are grave probleme în ce priveşte empatia.
Măcar îţi trimit hârtia aia pe mail sau prin npoştă, sau tre să mergi iar după ea?
Pe 16 august sunt din nou la Vâlcea. Să iau hârtia.
Vaaaai, îmi pare rău 🙁
P.S. E groaznic de frustrant să dai de birocraţia din România, iar mulţi dintre bugetari parcă sunt nişte roboţi. Dacă legea zice 30 de tile, în 30 de zile îţi dau răspunsul. Ei, eu îl mai dau şi în 24 de ore dacă vii să-mi spui că ai neapărat nevoie mai repede, că nu mă doare mâna să scriu 3 rânduri. Sau dacă nu pot chiar atunci, îţi cer mailul şi ţi-l trimit pe mail.
M-ai făcut să râd la asta cu mail-ul.
Apropo, am avut nevoie de niște copii când eram la evidența populației. Am întrebat-o pe doamna cum fac dacă nu le am, că nu știam pe de rost ce am și ce nu. Mi-a zis că găsesc eu un xerox pe undeva să le fac. Când m-am întors la ea cu cererea și setul de acte, am văzut cum îi făcea copii uneia care aștepta în față mea, dar cu care se cunoștea. Gen, avea copiator în birou, dar pentru mine nu se putea. Plm…
Mda. Era să fiu dată afară din Primăria Cluj pentru o fază de-asta. A venit şefu cu un nene care voia un act care se eliberează numai titularului. Nenea nu era titularul dreptului. Am refuzat să i-l dau, pe considerentul că, dacă purtăm pe drumuri oameni de 90 de ani numai ca să le văd moacă, şi respectivul poate obţine o procură, dacă nu vrea titularul să vină. Puii mei, am fost pe picior de comisie de disciplină peste tot pe unde am lucrat :))
Ah, încă ceva: mi-a venit odată un nene, în birou, cu şapca în mână, literally. A intrat cocoşat de spate, în poziţia aia a ghiocelului în care intră oamenii în vârstă în instituţiile publice. Efectiv avea ochi de câine bătut. Şi-a cerut scuze că mă deranjează. A trebuit să-i spun de vreo 5 ori că nu mă deranjează, că-s în timpul programului, chiar dacă între şedinţe eu nu am program cu publicul. Voia să fie lămurit în legătură cu o soluţie pe care o dăduse instanţa într-un dosar de-ale lui. L-am lămurit şi numai nu s-a pus în genunchi să mulţumească. Pur şi simplu mi-a venit să plâng. I-am explicat că în faţa mea nu trebuie să stea nimeni cu căciula în mână, că nu-s vechil pe plantaţie, că salariul meu e şi din banii lui. Şi l-am sfătuit o chestie, fix ce vă sfătuiesc şi pe voi: faceţi sesizări, fraţilor! Un funcţionar public se răsteşte la voi, faceţi sesizare. Depăşeşte termenul legal pentru ceva, faceţi sesizare. Vă lasă ca pe nişte câini la uşă, în timp ce ei au de povestit, faceţi sesizare. Poate nu se rezolvă prima dată. Sau a doua. sau a treia. Dar până la urmă se rezolvă. Când o să plouă cu sesizări la superiori, cei mai mulţi o să se gândească de două ori când o să vrea să se răstească. Nu cred că altfel se poate schimba ceva.
Comentariu beton!30
O să-mi amintesc de sfatul ăsta cu prima ocazie.
Te rog ajuta-ma si pe mine cu un sfat. Maine pornesc spre Oradea, de la mare, prin Bucuresti, cu oprire pe Transfagarasan. E distrus rau drumul? Sa aman vizitarea celui mai misto drum din Europa? Celor care ma pot ajuta cu sfaturi ca sa nu injur si eu cel putin o ora fara ca sa ma repet, multumiri in avans.
Cu cât amâni cu atât îl vei găsi mai distrus. Doar nu crezi ca se va apuca cineva să asfalteze Transfăgărășanul?
Drumul este relativ ok, însă pregătiți-vă pentru trafic intens. Este început de week-end și va fi o mare afluenta de turiști (și mașini) în zona, inclusiv cu cozi între Cabana Capra și tunel. Poate va opriți pentru o noapte de cazare la Hotel Vidraru sau la Valea cu Pesti ( ambele situate imediat după Barajul Vidraru) și porniți sâmbăta dimineața mai departe. Economisiți o doza consistenta de nervi în trafic( și oboseala aferenta, care nu e deloc neglijabila).
Multumesc Mihai!
Manuta rosie e pentru ca merg pe Transfagarasan sau pentru ca ma gandesc sa merg pe acolo? 🤣🤣🤣
@BogdanL, pentru că am timp și cred că @MV s-a plictisit să tot explice. Stai liniștit, mânuța roș este de la un retardat. Mbine, am aflat că mai sunt unii cu dește mari sau daltoniști, dar ei sunt rari. 🙂
Eu sincer stau și mă întreb de ce se gândesc oamenii la mâna aia roșie…? De ce este nevoia asta de validare din partea altora…?
E o mână roșie dată de un cretin sau de unul căruia nu i-a plăcut ceea ce ai scris. Fix în ordinea asta!
Drumul este relativ ok, însă pregătiți-vă pentru trafic intens. Este început de week-end și va fi o mare afluenta de turiști (și mașini) în zona, inclusiv cu cozi între Cabana Capra și tunel.
Poate va opriți pentru o noapte de cazare la Hotel Vidraru sau Valea cu Pesti( ambele 4*, primul situat imediat ce treceți de Barajul Vidraru, al doilea la câțiva km mai departe) și porniți sâmbăta dimineața mai departe. Economisiți o doza consistenta de nervi în trafic (și oboseala aferenta).
Oooh, welcome to the club! Ca un cetatean cinstit (a se citi fraier) am declarat la finante ca am venituri suplimentare. Am platit prin minunatul soft de la ghiseul si dupa 4 zile primesc un SMS de la banca: aveti poprire pe conturi. Sun la finante, tanti imi explica ca nu se vad banii, ca dureaza si 3 sapt pana li se sincronizeaza softurile. Dar au o solutie magica: merg la ei la ghiseu, mai platesc o data (de unde bani, no idea, ca am tot blocat) si cand ii vad ei de 2 ori, o sa mi-i dea inapoi. Am refuzat politicos, au zis sa mai sun. Am sunat la Bucuresti, am fost informata ca pot completa un formular online: dau de la ei de pe site formularul jos, il printez, il copiez cu pixul, il scanez, il fac upload. Am zis pas, eram in concediu fara imprimanta la purtator, va fac sesizari. Am facut 3, dintre care 2 gresite, ca trebuie sa stii minim contabilitate medie sa pricepi ce ai de facut (intre timp am primit raspuns doar la cele 2 gresite sa imi spuna ca nu e bine). In final am mers in audienta (prima data la biroul gresit, normal), apoi am dat de o tanti care a zis ca banii sunt intrati, dar nu inregistrati si va face colegul un bordeou sa ii inregistreze… Azi am primit in final un nou SMS, cum ca nu mai am poprire. Duc o lupta cu mine daca sa ii reclam la OPC sau nu. Cert e ca eu veci nu ma mai duc sa delar venituri suplimentare, sa ma gaseasca ei ca par dibaci si cu niste softuri betom… PS: la plecarea in concediu sotul si-a uitat portofelul in masina. A fost fain, 2 zile mi-am amintit cum e cand esti cu parintii la mare, am cerut bani prietenilor pt cheltuieli curente. Noroc ca un card al sotului era declarat pe telefon, asa ca macar in anumite locuri am putut plati.
Reclamație OPC fără discuție! Măcar poate așa-i ia și pe ăia cineva-n penis de câteva ori.
Nu există zi să nu mă felicit c-am plecat din România.
Aveam un dubiu cu porțiunile de DN care trec prin municipii și-i mulțumesc lui @eu_roxana pentru explicație. Acum știu că nu CNAIR este vinovată de dezastrul din municipiul unde locuiesc. De fapt am aflat multe chestii despre DN-urile care sunt chiar sunt administrate de CNAIR și chiar se vede o chestie bună, cel puțin în zona mea.
Zicea cineva că a călătorit pe o rază de 500 de km prin zona Hațegului și a găsit asfalt pe toate drumurile județene și locale și nu pot decât să confirm. Eu am rămas prost când am greșit ceva și am intrat pe un drum pe care am mers vreo 7 km prin câmp pe drum asfaltat pentru că mă gândeam că ăla nu are cum să fie un drum pentru mașini pe care circulă doar tractoare și google maps îmi dădea eroare.
Citisem pe undeva că angajatorii privați se plâng că, angajați pleacă la „stat’ unde.i munca mai putina pe bani multi !
Lucreaza pana la 14:00 pt ca tot ei sunt aia care, dupa ce preiau documente la ghiseu, se apuca sa prelucreze documentele alea si sa faca buletine ca sa aiba ce elibera a doua zi, cand deschid iarasi ghiseul.
Asta pentru ca, desi toata lumea zice ca la stat sunt angajati multi, platiti regeste si care nu prea fac nimic, ei bine, cand se fac angajari, nu se inghesuie nimeni.
Ps: nu stiu la Valcea cum e, dar teoretic minim o zi pe saptamana trebuie sa fie program dupa-amiaza.
Aia de la evidenta popolatiei, la Vl, sint retardati, clar. Am avut si eu o tentativa de apropiere, dar mi-a trecut. Am mers pt o cerere de cetatenie ro, mi-au luat pasaportul Fr, ca ro nu mai aveam demult, si s-au plimbat cu el mai mult de o juma de ora. M-am ingrijorat si am inceput sa ma agit pt ca nimeni nu are voie sa plece cu actul mau de identitate. La care a venit fonctionara, chemata de colegi si mi-a zis ca mi-a facut arborele genealogic!!!!
Iar cind am cerut iar actul de care aveam nevoie si pt care venisem, mi-a zis ca la ei nu se face asa ceva.
M-am enervat, era ca in filmele cu prosti! I-am zis aleia sa imi dea pasaportul, i-am zis ca au ramas inapoiati in timpul comunismului. Aia s-a enervat si mi-a dat actele si cererea mea impreuna cu actele
si cererile altor persoane… ca doar nu era ea responsabila de ceva.
Asadar, ies din cladire si ma uit la actele din mina si vad ca imi da cu plus… si ma gindesc la omul ala care o sa plinga dupa acte.
Ma intorc la birouri, le dau cu actele in cap… credeti ca cineva a cerut scuze pentru prostia facuta? Ii durea la basca!!
Nu, programul cu publicul este pana la ora 14.
Intre ora 14 si ora 16.30 sunt lucruri administrative (puse documentele in ordine, arhivat, opisat etc etc), pe care nu ai cand sa le f*cking faci.
Mai ales ca lunile iulie-august sunt cele mai aglomerate ever.
Iar daca stai peste program, nu te plateste nimeni.
PS: Nu sunt functionar public
Omule bun, noi avem un drum săptămâna viitoare în zonă (cu coptilu’ din dotare, ne întoarcem de la mare 😁 și vrem prin Porumbacu, Valea Avrigului pe la dinozauri, zâne și castele de lut) fiți amabil și spuneți la noi care porțiune exact este de evitat. Să vă dea Bărbosul suprem sănătate!