Mi-am schimbat telefonul zilele trecute și mă uitam c-a fost nevoie de câteva click-uri pentru a-l configura pe cel nou, exact cu aplicațiile și informația pe care o aveam pe cel vechi. Pur și simplu am dat click-urile alea, după care totul s-a întâmplat fără să fie nevoie să mai fac nimic. La final, nu doar că aveam tot ce-mi doream pe cel nou, dar până și aplicațiile erau aranjate exact cum le avusesem pe cel vechi. Ca să nu trebuiască să le mai caut, să le găsesc în locul cu care deja eram familiarizat.
Or treaba asta nu era posibilă cu niște ani în urmă, și nu prea mulți. Am coșmaruri când îmi amintesc cât dura și câtă muncă era să-mi aduc contentul vechi pe un telefon nou, la primele smartphone-uri pe care le-am avut.
Pe mine, personal, mă sparge unde a ajuns tehnologia și cât de tare a explodat în ultimii ani. Azi, acum, când vorbim, putem face lucruri care acum 20 de ani păreau utopii din romanele SF. Și zic despre ăștia 20 de ani, că n-are niciun rost să spunem că acum 40, de exemplu, eram practic în epoca de piatră față de ce se întâmplă azi din punct de vedere tehnologic.
Nu știu ce simțiți voi vizavi de asta, există oameni pe care îi sperie sau care nu sunt de acord, un fost prieten de-ai mei folosește și în ziua de azi un Nokia cu butoane ca să nu-l spioneze EI, dar eu simt doar bucurie când mă uit în jur.
Uite, cel mai la îndemână exemplu: muzica. Toți ascultăm muzică, indiferent ce fel de (mă rog, nu și unii dintre noi care fac tot felul de liste săptămânale cu zgomote care-ți mută creierul din loc, și pe care ei le numesc cu mândrie „piese rock” 😋). Azi, ești efectiv la un click distanță de orice piesă de pe lumea asta pe care ai vrea s-o asculți. La începutul anilor 2000, găseai pe undeva pe net piesa pe care ți-o doreai, dădeai download, după care plecai de acasă și mai verificai seara dacă s-a descărcat. Iar asta se întâmpla totuși pentru că aveai internet, fie el și dial-up. Dar înainte de apariția internetului era și mai crunt.
Eram în liceu, n-am să uit niciodată faza asta, când una dintre colegele mele a venit la școală mândră tare că-și trăsese jumătate de casetă audio, adică o parte întreagă – 30 de minute, cu aceeași piesă. Evident, știu și acum care era piesa aia: Right here waiting, a lui Richard Marx. Bănene, cât am invidiat-o. Noi, restul, trebuia să derulam caseta cu creionul dacă voiam să ascultăm de mai multe ori la rând aceeași piesă.
Sau îmi amintesc că făcusem la un moment dat rost de un casetofon care era și recorder, am în cap de parcă s-a întâmplat ieri cum stăteam noaptea să înregistrez muzică de pe la câte un post de radio. Pândeam piesele care-mi plăceau și apăsam butonul „rec”. Meam, ce mă mai enervam când se găsea ăla de la radio, prezentatorul, să spună el câteva cuvinte pe finalul piesei. Practic, făcea pipi pe toată munca mea.
Acum toate astea nu mai există. Povestește-i cuiva născut după anii 2000 despre toate astea și n-o să înțeleagă ce-i zici.
Despre unde s-a ajuns cu telefonia sper că n-are rost să mai vorbim. Cine naiba și-ar fi imaginat în anii ’90 că telefonul va ajunge un dispozitiv pentru care vorbitul la telefon va fi doar ceva secundar. Că scopul lui principal va fi să te ajute să-ți organizezi viața în cele mai mici detalii. Și te ajută, eu nu-mi pot concepe viața fără smartphone, nu-mi dau seama cum m-aș putea descurca.
Dar cel mai si cel mai tare mă sparge unde s-a ajuns cu sistemele de navigație. Personal, n-aș mai putea fără ele. Mai ales prin prisma faptului că cel mai mult și mai mult îmi place să călătoresc. Sistemele de navigație m-au scăpat de orice stres, m-au scăpat teama c-o să mă rătăcesc.
În 2005 am ieșit pentru prima oară cu mașina din țară. Ciuciu gps la vremea aia, iar eu aveam de colindat, la volan, vreo jumătate de Europă. Nici în ziua de azi nu-mi dau seama cum am reușit să fac asta doar cu hărți din alea de hârtie. Dar ce zic eu despre hărți, când am ajuns la Paris, aveam întâlnire cu cineva, la ora 23.00, într-un loc care se numea Bagnolet.
Vă dați seama cât m-a marcat dacă țin minte cum se numea după atâția ani? Nu-mi imaginam cum o să reușesc să ajung la locul întâlnirii, vă imaginați că nu plecasem de acasă cu harta Parisului după mine. Și totuși, din aproape în aproape, am ajuns în nenorocitul ăla de Bagnolet la ora stabilită. Nu știu dacă aș mai fi în stare de asta azi.
Înainte de smartphone și gps era un calvar să te plimbi la întâmplare pe străzi într-un oraș în care ajungeai pentru prima oară. Acum doar îți pui rucsacul în spate și-ai plecat, ai nevoie doar de baterie la telefon și internet.
Nfine, cred că v-ați prins deja unde bat și că n-am un subiect anume. Astea toate mi-au trecut prin minte în momentul în care telefonul meu cel nou m-a anunțat că „schimbul de date s-a terminat”. L-am deschis și, ce să vezi, aveam pe el absolut tot ce-mi trebuia de pe cel vechi.
Ba nu, de ce să mint, m-am mai gândit la subiect și când mă conectam cu telefonul la toate mașinile alea pe care le-am condus în ultima vreme. Mă uitam cât de simplu și intuitiv a devenit totul, știind cât de complicat și la noroc era să faci asta cu câțiva ani în urmă. Nu-s trei ani de când am închiriat în Italia un Fiat 500 la sistemul căruia n-am reușit să mă conectez cu telefonul, indiferent în câte moduri am încercat.
Și dacă tot am deschis subiectul ăsta, la voi cum stau lucrurile? Care sunt lucrurile, legate de tehnologie, fără de care viața voastră ar fi infinit mai grea?
sursa foto: freepik.com
Masina de spălat, sa-i dea Dumnezo bunuțu sănătate ăluia care a inventat-o! Și la toate neamurile lui 😁 Și cuptorul cu microunde
Comentariu beton!69
A, nu, că astea erau și acum 30 de ani. Adică înțeleg, că nici eu nu pot fără, dar la altfel de tehnologie m-am referit azi.
A fost jale când am trecut de la Nokia 3310 la Samsung Galaxy Grand 2. În schimb, „clonarea” lui Galaxy Grand 2 pe Samsung Galaxy Note 4 a fost floare la ureche.
Trăiască bluetooth și sistemul de navigație al mașinii. Aș putea să-mi pun pe BMW un sistem Android auto „after market”, dar n-am nevoie.
Am acasă un Nokia 3310 model 2021. De dragul vremurilor apuse.
Comentariu beton!16
Android Automotive e ză șit. Nu l-am avut decât pe două mașini, la Volvo, dar chiar e nivelul următor pe Android Auto.
@MV: da, te cred, dar io chiar n-am nevoie de el. Apelurile le preiau prin bluetooth, iar de dat telefoane din mașină nu dau. La mine e regulă.
P.S. Oricum pe mine mă sună doar 6 persoane. 🤣
Mașina de spălat vase. Și de uscat rufe. Și stația de călcat cu abur…iar restul, ce să zic? Ajung la vorba, adevărată, de altfel – am rămas singurul prost din casă, restul, toate sunt inteligente 🙈
Comentariu beton!70
Google maps cu informații despre trafic. Mi-a schimbat viața.
Camera de la iPhone care acum face niște poze bestiale. Înainte umblam cu aparate după mine in vacante. Acum doar cu telefonul.
Internetul in general: orice informație ai nevoie o găsești imediat.
Video streaming: înainte trebuia sa merg la un blockbuster sau orice alt magazin de închiriat video-uri, căutam doua ore un film, bineînțeles plăteam penalitate pt ca ori uitam, ori îmi era lene sa dau caseta sau Dvs-ul inapoi. Acum caut filmul 5 minute de pe canapea.
YouTube și orice app pt muzica: înainte umblam cu o valiza de cd-URI după mine ca sa ascult ceva muzica, apoi am umblat cu IPod, dar tot eram limitată la capacitatea iPodului. Acum ma duc pe YouTube și găsesc imediat ce muzica vreau.
Iubesc tehnologia! De fapt lucrez in tech. Nu puteam sa aleg o meserie mai buna de atât.
Comentariu beton!38
Clar, aspirărețul cel buclucaș, autonom și poznaș!
Comentariu beton!28
Senzorii de parcare și toate sistemele electronice de siguranță ale mașinii. Kindle-ul și cărțile în format electronic, pe care le poți cumpăra și apoi citi imediat de oriunde ai fi. Căștile fără fir. Cărțile audio. Aparate electrice de gătit (Instant Pot, Soup maker). Aplicațiile de tot felul, plătit parcarea, taxe, bancare.
Comentariu beton!33
Mda, n-au trecut nici 15 ani cred de cand ieseam din tara cu masina cu un dosar gras de A4-uri printate ( screenshoturi de pe Google Earth cu fiecare intersectie mai importanta) numerotate si aranjate in ordine.
Anul asta am angajat pe cineva nascut in 2000. Si ma gandeam, inca putin si angajez oameni care practic au trait toata viata lor de care isi pot aduce aminte, in Uniunea Europeana. Nu stiu pentru voi, dar ca pusti ce si-a luat bataie la coada la otet sau era trimis la 6 ani sa stea cu orele la coada la iaurturi, e ca si cum am vorbi de 2 planete diferite.
Cred ca cel mai mult imi place ca am ajuns sa platesc absolut toate facturile, utilitatile, intretinerea, impozite, taxe, asigurari masina, etc etc cu 2 clickuri, din pat, de pe wc, de oriunde. Fara cozi, fara drumuri, fara functionari, fara nervi. Valabil si pentru comandat orice oricand cu emag, freshful, etc.
Comentariu beton!92
Ahahahahaha, credeam că eu sunt singura nebună care a plecat cu foile printate din google maps 🤣
Iar apropo de hărți, noi am moștenit de la socru-meu un set de hărți ale Europei, cumpărate din Jermania. Frumos aranjate într-o mapă, includeau o hartă a Europei plus hărți ale celor mai importante țări vestice. Mamă, câte concedii am mai făcut cu hărțile alea…
Comentariu beton!49
Daaa, dosarul cu hărți! 😅
Se ocupa soțul meu de el și îmi făcea training înainte de plecare, că eu eram copilotul și trebuia să fiu pregătită. Tot așa cu intersecțiile marcate corespunzător😀
Comentariu beton!15
Copiloata mea perfida imi mai strecura foi necorespunzatoare cand faceam comanda vocala „Next”.
Asa, sa vada daca sunt atent.
Comentariu beton!14
Vă rog să nu uitați că fiecare hartă a orașelor avea pe spate numele străzilor în ordine alfabetică și careul în care se afla, Ca la tabla de șah , A4, Z5, etc
Da, hărțile clasice..o tempora! În calitate de copilot eu eram responsabilă. Anul de grație 2005, am plecat cu taică-meu în Germania cu Solenza noastră oliv. După 2 săptămâni ne-am reunit cu maică-mea, care fusese acolo la un curs. Şi-a făcut 7 cruci neînțelegând cum ne-am putut descurca cu harta noastră minusculă 😆
L-am adus pe tata în București la apartamentul în care locuiam la vremea aia, l-am trimis razna pe coclauri și apoi l-am scos din București cu un set de foi printate și o schiță desenată.
Șoferul a zis că n-a văzut schemă mai clară și traseu mai bine indicat.
15 ani de atunci.
@Morrissey, Selma Yusuf are în Dilema veche un textuleț intr-un articol „adulți cu ani de naștere imposibili, de când tu aveai amintiri și alegeri de viață conștiente”. M-a lovit tare. 🙂
Am să fiu eu neanderthalianul de serviciu azi. Mi-ar fi rușine cu mine însumi să nu mă pot orienta pe coclauri cu o hartă de aia old school, darămite într-un oraș. Ce faci dacă telefonul moare, ești orb și neputincios? Încă am un telefon „dumb” ca rezervă cu mine, pentru cazul în care pică bateria celui dăștept ( și n-am încărcător solar sau ceva).
De asemenea stric media speciei la ore de stat cu nasul în telefon. Cred că mi se trage de la faptul că nu dau doi bani pe social media (ca idee mi-am făcut cont de twitter doar să fiu la curent cu unele chestii din Ucraina).
Avansul tehnologic reprezintă unelte mai șmechere, nu paradigme de schimbat viața pentru mine. Sunt bune, sunt utile, dacă nu poți funcționa fără (cel puțin pentru perioade limitate), nasol. Și așa mă cam încrunt la faptul că am trecut de la a ține minte zeci de numere de telefon la uitat în agendă, e progres tehnologic, dar regres mental.
Comentariu beton!63
Ai dreptate în legătură cu memoria care începe să se deterioreze . Când eram mai mic țineam minte mai multe numere de telefon importante , seriile la acte ș.a.m.d. Ok , numerele de tel. aveau atunci doar 5-6 cifre , dar azi sunt zile în care dacă mă intreabă cineva de numărul meu trebuie să deschid telefonul să-l găsesc in agendă (EU ) deși îl am de peste 10 ani , la fel cu seria buletinului , de celelalte acte nici nu mai pomenesc .
Comentariu beton!22
Am 2 baterii externe, una de 20k si una de 50k mAh.
Am pe telefon aplicație GPS ce funcționează offline.
Nu vad de ce mi-aș încărca memoria cu căcaturi inutile, doar ca să mă laud că știu s-aprind focu’ cu 2 bețe.
Se dezbate încă. Ce zici?17
Chestie de gust. Până ajungem la stadiul de a ne transfera conștiința într-un corp artificial (din păcate nu prind asta), prefer să văd tehnologia ca un ajutor și nu ca o coloană vertebrală. N-ai nevoie de „căcaturi inutile” până când ai. Ca de exemplu, când se bușește telefonul :D.
Dar, fiecare cum crede de cuviință, nu stau să fac apologia pregătirii pentru nasoale, e blogul greșit.
Comentariu beton!36
@Peredhil: niciodată n-am avut mentalitatea de „prepăr”. Mie mi se paranoia. Dacă se-ntâmplă să fie nasoale m-apuc de vânat ruși, chinezi, țigani și popi. 😀 😀 😀
O sa va contrazic dragilor. In aparenta, asa e cum spuneti, pare ca nu mai suntem capabili sa memoram chestii care le memoram in urma cu 20-30 de ani, dar, nu trebuie sa ma credeti pe cuvant, intrebati orice specialist in neurostiinte, nu aveti-avem memorie mai putina (ma rog, daca vorbim in general si nu tinem cont de varsta si altzheimer :p ) ci memoram alte lucruri care ni se par importante. De care avem nevoie. Capacitatea hdd din cap e, cel putin, aceeasi, doar informatia e alta. De exemplu, nu ne dam seama, ni se pare usor si simplu, dar e totusi destula informatie de memorat la modul in care folosim smartphonul. Unde trebuie sa punem degetul pentru a ajunge si a face ceea ce dorim. Ia vedeti, daca mai gasiti, pe cineva care nu a avut niciodata smart si veti vedea cum se chinuie sa inteleaga si sa-si aminteasca ce are de facut sa faca …orice, pe smart. 😉
Comentariu beton!31
Mi s-a întâmplat să nu mai am baterie la telefon și să trebuiască să ajung totuși unde aveam de ajuns fără google maps. Gura o am mereu la mine și nici nu rămâne vreodată fără baterie, așa că am întrebat un trecător, acesta a scos telefonul, a pornit google maps și mi-a indicat direcția :)) cât ai un cap pe umeri, te descurci oricum, dar de ce să îți faci viața mai complicată când o poți face mai ușoară?
Comentariu beton!20
Inainte sa remarce altcineva…. Fmm de agramat ce sunt. Am ratat un „chestii PE care le memoram”! Am vazut acum dupa ce am venit sa vad cate like-uri am. :p Noh. Nimeni nu-i perfect. My bad!
Așa și eu! Încă mai am în mașină o hartă maaaare a României și una a Europei! S-au dovedit chiar utile astă toamnă când,venind de la Istabul, GPS ne-a băgat prin niște coclauri de eram uzi toți de frică pe la bulgari, noapte, ceață, un fel de pădure, naiba știe pe unde eram.. Nu mai văzusem o casă, mașină, om, câine de vreo juma’ de oră și nici nu se vedea vreo lumină. Așa că. old school, harta pe hârtie, întors în drum, salvat situația. Și ne-a mai sărit și unul beat in fața mașinii când am dat de un sat, de era să fac mai mulți din el.
Și eu mi-am făcut Facebook pentru că voiam să-mi cumpăr pantofi de la un brand care pe vremea aia nu avea site, ci doar pagină de Facebook. Și am și un Nokia 3310 pentru când mergem în Apuseni, în fiecare vară adică, acolo nu avem semnal la niciun telefon d-ăsta deșteptu’. Eu mai știu o mulțime de nr de telefon , nu știu cum naiba, chiar n-am nevoie de agendă, cel puțin pentru ce mă interesează.
Eu nu am reținut niciodată înșiruiri de cifre. Anii la istorie erau tortură, noroc că profa nu insista.
Știu 2 numere de telefon, propriul număr și fixul de-acasă, e în familie de vreo 35-36 de ani.
Și cnp-ul, dar doar pt că jumătate din el e logic și lejer. Bine, mai e logic încă vreun sfert din total, dar dracu’ știe codul județului și localității.
Tocmai ieri am schimbat telefonul si eu si acelasi lucru. Cateva click uri si am asteptat sa se transfere datele singurele. E greu fara telefon. Ce i drept in era tehnologiei iti face viata usoara.
Pt alte detalii de tehnologie vezi ce mai zice Buhnici 😈
Maritza aia de spala vase! E ‘mnezo pe pamant.
Am batut, anul trecut, Parisul numai cu harta in mana. Jegurile astea de nemti, trag heblul la internet in secunda in care ai iesit din Nemtia lor.
Bluetooth-ul de la masina. Frate! E super misto sa poti schimba o vorba cu cineva, fara sa iei mainile de pe volan, cand stai 2 ore in ambuteiaj si inaintezi 2 cm la sfert de ora.
Navigatia care ne-a dus, in ultimii ani, pe toate coclaurile pe care am avut noi chef sa le vizitam.
Eu mi-am luat acu vreo 2 luni o pereche de căști Air-something-or-other. Și la astea, ca să răspunzi sau să închei apelul, dai cu deshtu în ele. Pfoai, prima dată când am făcut treaba asta, m-am simțit ca agentul 007 🤣
Și atunci m-a izbit cumva faptul că lucruri pe care le vedeam, de exemplu în filmele cu James Bond sau altele asemenea și păreau niște fantasmagorii imposibile, acum sunt realitate.
Remember KITT, anyone? 😁 Iar acu, să vorbești cu mașina chiar este posibil. Cumva mind-blowing…
Iar ca să îți răspund la întrebare – clar, telefonul este esențial (mai ales atunci când crezi că n-ai laptop și apoi se dovedește că aveai, da mă rog… 🙄), căștile, aspiratorul roboțel și marele internet.
Comentariu beton!36
Mi-ai trezit o amintire amuzanta. Când înregistrai melodia așteptată indelungat se mai întâmplă să intre cineva in camera, sa te strige părinții, sa sune telefonul fix.
Pe la 12 ani eram in vacanta de vara la bunici și de organiza bâlci in sat; frate-meu strânsese bani din timp că sa își cumpere o casetă cu Ace of Base și pentru că nu am vrut sa pun și eu bani nu punea caseta când eram și eu în zona că nu cumva să mă bucur de muzica.
Comentariu beton!65
Aideplm cum a fost asta. 😁😁😁😁😁
Frate, frate, dar balansu’ costă!
Hehe, been there done that, cu piesa înregistrată pe jumate de casetă: Carry me, a lui Chris de Burgh. Era o emisiune la radio, dimineața la 7 sau 8, cum naiba îi zicea? Aia cu dedicațiile muzicale. De acolo înregistram, de obicei. Rar nu se băga mulă ăla peste piese și muream de ciudă. Fără ce n-aș mai putea? Fără telefon, deși sunt varză la tehnologie. Nu știu să fac o amărâtă de poză fără să pară că-i făcută cu Nokia ăla cu butoane. Dar dacă-mi uit telefonul acasă în vreo zi, parcă n-am o mână.
Comentariu beton!17
“O melodie pentru fiecare” și eu o ascultam în ore la un radio RIC3 cu o cască cu fir tras pe mânecă 🙂
Comentariu beton!16
Așaaa :)))
Eu,acum 1000 de ani ,inregistram de la „radiovacanta”,mai mult cu paraziti si altecele,dar era muzica !
Am trecut mai greu pe smartphone, prin 2012, cred, când toți prietenii mei aveau deja. Mi-am cumpărat un Samsung S2, l-am „butonat” câteva zile si am zis ca eu nu pot sa folosesc asa ceva. Mi-am comandat cel mai smecher telefon cu butoane de la vremea respectiva. Când a venit mi-am dat seama ca gata, smartphone m-a cucerit.
Adevărata dragoste a venit când eram în oraș și aveam ceva urgent de rezolvat pentru job, asa ca am deschis e-mail-ul și am trimis mesajele. A fost wow, nu mai trebuia sa alerg intr-un suflet la birou sa rezolv 😁
Astăzi telefonul este pentru mine agenda, birou, distracție, interactiune, GPS, etc.
Câteodată mi se pare trist ca suntem atat de dependenți de cutiuța asta, clar are părți bune și părți rele, și ma gândesc la acel metavers in care te muti cu totul în virtual, si la cum va arata interactiunea peste alți 20 de ani…
Comentariu beton!21
Tehnologia ne-a schimbat viata, iar viata fara internet nu mi-o mai pot inchipui.
Am fost cateva zile in vacanta la Iasi si imprejurimi si cu ocazia unui intrat pe-un interzis, in timp ce inhata amenda, am aflat ca, de fapt, omului meu ii expirase si permisul.
A durat cateva minute sa-i fac programare la MF, la politie si la o clinica, toate necesare la preschimbare. Apoi, verificand mail-ul pentru confirmari, am vazut ca au venit facturile de energie si le-am platit. Asta in timp ce-l boscorodeam pe om – adica e f simplu, ca mare atentie distributiva n-am.
In acelasi timp, nu-mi place dependenta de tehnologie, de nimic, de fapt.
Mie-mi creaza un fel de nesiguranta… Mi se pare ca pierd sau ca mi se dilueaza niste deprinderi naturale.
Am facut un pic de ordine in hartii zilele trecute si am gasit un vraf de harti turistice desenate cu pixul. Erau marcate traseele pe care le facusem, ca sa nu ne repetam pe aceleasi strazi. Si asta mi-a adus in minte momente frumoase, amintiri placute. Acum Google maps imi zice cati km am facut pe jos si, cateodata, ma face sa ma simt vinovata.
Sau: fac prajituri de ani si ani, si chiar ma pricep. De cand cu netul la un click distanta – cliseu, dar asa-i! – parca sunt mai putin increzatoare: ia sa verific daca trebuie pus si vanilie. Sau lapte? trebuie incalzit? Adica de unde eram atat de sigura mai ieri, azi parc-as verifica. Informatii pe care inainte le procesam, azi le iau de-a gata si le fac mecanic, mi s-au mai dus niste neuroni.
Am deseori frica de-a apasa pe-un buton, pe-o tasta, si el sa nu-mi returneze solutia.
Sau: s-a intamplat saptamana trecuta sa fie doua zile la rand pana de curent. In prima zi a durat vreo ora, nu mi-a placut deloc, deja a doua zi, cand s-a intamplat iar, era si-n miezul zilei, foarte cald… am intrat in trepidatii.
Da, iubesc tehnologia cu toate facilitatile ce le aduce, dar nu-mi place dependenta de ea pe care am capatat-o aproape impus.
Comentariu beton!43
Mie internetul pe telefon mi-a schimbat multe: nu mai am laptopul de carat, nu mai am nevoie de calculator fix. De fapt, peste putin timp calculatorul va deveni inutil, pentru cei care nu se joaca pe el, la cit de repede avanseaza aplicatiile pe mobil.
In rest asa, pe general, tehnologia ma ajuta la drum lung- in iunie am fost la Bulgari; pai fara GPS si telefon mobil, n-as fi ajuns la destinatie… prin 2001 am fost pe linga Alicante (Spania), un coleg mi-a inchiriat casa lui de vacanta. Am ajuns undeva pe la 11 noaptea, in mijlocul unui torent de turisti care chefuiau. Pe cine sa intreb? Aveam un numar de telefon al unui vecin de pe linga casuta, mi-am luat inima in dinti si am intrat intr-un bar, rugat barmanul sa imi dea telefonul, sunat omul desi era ora foarte tirzie… si a venit dupa mine, ca nu ma descurcam sa fac ultimii 5 km.
Insa internetul m-a ajutat sa ma reapropii de tara, de limba romana pe care incepusem sa uit sa o scriu corect, mi-a readus familia aproape si, in general, a facut ca pamintul asta sa devina atit de mic!!!
Iar informatiile care sint la tot pasul, gata sa le culegi, au un singur cusur: trebuie sa stii sa le alegi pe cele bune, sa ai un bun simt critic format si sa nu crezi ca tot ce zboara se maninca.
Comentariu beton!34
Mașina de spălat vase, sculele electrice, Bluetooth în mașină, navigația GNSS.
Daaaar, tehnologia trebuie să ne facă viața mai bună, nu să ne facă dependenți de ea. Ajungem să „punem GPS-ul” pentru trasee banale, să stăm cu smartphone-ul în mână și să scrollăm toată ziua. Pentru vorbit merge și un Nokia cu butoane și ar fi bine să te poți orienta și doar cu harta și busola.
Mă pot orienta cu hartă, dar de ce-aș face-o dacă n-am nevoie?
Hartă și busolă? Neah… amatori.
Profesioniștii folosesc Soarele, Luna și Stelele. Doar atunci te poți considera om adevărat. 😀 😀 😀
Se dezbate încă. Ce zici?19
Când ai nevoie e bine să știi cum se face. Am ferăstrău electric, am și două de mână, că ăla electric nu se poate folosi mereu. Îți dau un exemplu: a trebuit să tai filetul unui robinet retezat într-un T-eu. Am scos pânza de pe ferăstrăul de mână, și dă-i… Cu ăla electric ce făceam?
Cât privește orientarea după stele, misiunile Apollo după ele se orientau. 13 s-a orientat chiar după Soare, altfel nu venea înapoi.
Avioanele, oricât de moderne ar fi ele, au și instrumentele de bază „preistorice”, pe care piloții sunt antrenați să le folosească.
@Outlaw: 🤣🤣🤣🤣
Adicătelea Buzz Aldrin se binoclea pe hublou după soare și zicea lu’ Jeff: mai la stânga, mai la stângaaaa, așa, ține-o dreaptă, așa, nuuuu…mai la dreapta!!! La dreapta-n puii mei că aterizăm pe WTC!
🤣🤣🤣🤣🤣
@John Temple: râzi ca muta la p…
Ai informația la un click distanță, dar LMGTFY: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Apollo_PGNCS
@Outlaw: copilu’ verifică-ți busola că-i defazată rău. Orientarea după Soare, Lună, stele era făcută de computerul de bord al navetei, nu de astronauți cu creion și hârtie.
Io zic de una, tu spui de alta.
Pă vremea când bunică-mea alerga virgină pe Câmpiile Olimpului și se ținea de mână cu Zeus, navigatorii foloseau „astrolab”-ul pentru orientare, nu se luau după bolul pentru mâncare al lui Canis Major.
@JT: ia, cu un semiton mai jos, că nu mi-ai pus tu mâncare-n farfurie!
N-o mai da la întors și nu-mi pune vorbe-n taste: „misiunile Apollo după ele se orientau”. Am zis eu că ăia foloseau creionul și hârtia?
Există și detaliul ăsta, cum se utiliza AOT, dar nici asta n-ai fost în stare să cauți, tot ce ai putut aici să faci a fost să te dai balenă în borcan și să eșuezi lamentabil.
Comentariu beton!16
🤣🤣🤣🤣🤣
Cu drag, 🖕
Mi-am dat seama din prima postare cu cine am de-a face, nu mai e nevoie să semnalizezi.
@JT & Outlaw: Eu stiu ca voi va tot flituiti pe aici, sper ca nu va enervati prea tare.. Nu de alta, dar eu mor de ras de cearta voastra =)) Mi-ati distrus placerea filmelor gen Interstellas, Passenger, Armageddon, etc. Numai „mai la stanga” si „mai la dreapta” vad in fata ochilor =)))
@Outlaw: amice, ești cretin și am să-ți demonstrez.
Eu spun: dacă te crezi profesionist în orientare, o faci după stele, lună, soare.
Tu, cretin, spui: Cât privește orientarea după stele, misiunile Apollo după ele se orientau. 13 s-a orientat chiar după Soare, altfel nu venea înapoi.
Eu: NU astronauții făceau asta manual, ci sistemul de navigație al navetei.
Tu: LMGTFY.
Și-mi arăți o pagină care spune EXACT ce spuneam io.
QED: tu, cretin.
@John Temple: iar o dai la întors. Eu am spus de hartă și busolă, tu ai vrut să dai o dumă de cartier cu soarele, luna și stelele, hă hă hă, ce-mi plac glumele mele!
Am venit și ți-am zis că orientarea după stele nu e chiar așa de înapoiată, s-a folosit la misiunile Apollo. Dar ce-ai zis tu, ia să-l fac de căcat pe ăsta, orientare după stele, hă hă hă, Buzz Aldrin și Jeff, aterizare pe WTC, hă hă hă, ce dume am!
Moment în care m-am prins că ești prost care vrea să se dea balenă pe internet, nici google nu-l știi folosi, altfel ai ști că Buzz Aldrin era coleg cu Michael Collins și Neil Armstrong. Nici în echipajul de backup nu exista vreun Jeff. Dar ți-am căutat pe google sistemul de navigație, moment în care ai început s-o dai la întors, cu computere vs. creioane și hârtie, real men don’t use google, hă hă! Ai rămas fără argumente și ai trecut la atacuri la persoană, că dacă ești un prost fără argumente care vrea „să se râdă” pe net, doar atât poți.
Deci ești prost, că vorbești fără argumente și când vezi că te-ai făcut de căcat treci la atacuri la persoană. Semidoctule!
”balenă la borcan”.. . ahahahahahaaaa
mișto
votez șî io
da, și pentru mine, cu mai multe ore pe roți decît pe canapea, navigația îi ză șit; la început mai întreba cîte un „curios” dacă-s așa de dumb încît nu știu unde stau sau unde-i craiova și căsca ochii ca melcu’ cînd îi spuneam că navigația m-a ferit de multe ori de stat în coloană la accidente and stuff;
prima ieșire din țară a fost în iarna lui 2001 (iasi-viena-torino) și m-am descurcat admirabil cu traseul printat de pe viamichelin; singurul moment de derută a fost în viena, că am întrebat la semafor un taximetrist direcția și ăla, nevorbind dar înțelegînd engleză, mi-a strigat prin geam: flughafen! după 5 minute, rătăcisem traseul, eram iar în paralel cu el și omul întinse brațele (spre disperarea pasagerei lui) și striga: flughafen! flughafen!
a, și în plus, pe hîrtia de la michelin, la fiecare 2 ore de traseu, scria: „conduci de peste 2 ore; ia o pauză”…
al doilea moment de relativă panică a fost în polonia, tot cu hărți, că nu găseam unde-mi spuneau toți că tre’ să fac stînga către Poznan, aducă UGI! pînă la urmă, cu harta în mînă, am rugat un polac să-mi arate cu deștu’, ca la proști; și am aflat, ‘tu-le limba lor, că stînga se face la LODZ…; auzi, UGI!
PS abia aștept momentul cînd vor intra în funcțiune cipurile astea noi, cincigeu…
Comentariu beton!15
am sa te dezamagesc: io m-am si vaccinat de trei ori cu speranta asta si nimic!
Comentariu beton!20
Îmi place că facturile la utilitați „se plătesc singure”, prin direct debit, doar mai arunc un ochi uneori pentru a verifica sumele. Înainte trebuia să merg in mai multe locuri si sa stau la coadă ca să le platesc.
Îmi mai place ghiseul.ro, mi-a ușurat viața pentru că scapi de drumuri și cozi.
Smartphone- ul pentru că citesc și răspund la e-mailuri de pe el. Mai sunt și altele, enumerate mai sus de ceilalți.
Când vreau liniște, îmi opresc notificările sau închid net-ul.
Dacă te raportezi la ultimii 20 de ani, da, progresele sunt uriașe . Mi se pare totuși că în ultimii 5-7 ani avem mai mult îmbunătățiri ale lucrurilor deja existente față de perioada dinainte când aveam inovații /salturi tehnologice spectaculoase. În domeniul telefoniei parcă fiecare generație vine cu tot mai puține noutăți revoluționare sau utile pentru care să scoți 1000-1500 euro din buzunar . Îmi aduce aminte de perioada 2005-2017 ( procesoarele i de la Intel – Ryzen de la AMD ) din domeniul procesoarelor de PC când lucrurile bălteau, fiecare generație adăugând un meschin câștig de 5-10% față de generația anterioară la prețuri mult mai mari .
Nici în domeniul aplicațiilor nu văd ceva wow în ultimii ani , nu mă refer la produse pentru profesioniști . Ultima chestie care a prins e TIKTOK-ul , aplicație care are totuși 3-4 ani .
Cryptomonedele au fost doar o escrocherie care a golit buzunarele multora.
Serviciile de streaming au ajuns la saturație iar în următorii ani vor urma falimente , achiziții, comasări .
Peste tot văd stagnare sau lucruri deja existente vopsite să arate mai bine .
Pe mine ma socheaza cat de mult devenim dependenti de unele chestii, in timp ce altele sunt respinse ca satana. Ce vreau sa spun cu asta. Pe mine ma fascineaza avansul tehnologic in medicina. Implantul coclear de ex. Am vazut cu ochiii mei ce miracol inseamna. Cum aduce la viata sonora pe cineva care nu mai auzea absolut nimic. Im cazul copiiilor se recomanda se se implanteze inainte de 2 ani, ca sa se poata dezvolta de acord cu varsta. Eh romanii au facut un video pe youtube in care lalaie despre cum sa nu bage nimeni chestii in cap copiiilor, un imn anti coclear ca sa zic asa. Iti sta mintea in loc
Comentariu beton!31
Nu mai zic ceva ce deja e scris,dar,bănene, să am mâncarea pe masă intr-o oră, și plătită, și n-am dat decât din degete pe telefon,asta mi se pare nu fiță, deși pare,mi se pare că am trăit nu 20 de ani de care zici,am impresia că sunt 30.Păi acum 20 de ani eram la primul copil,nu aveam mobil,și nici nu aveam atâta nevoie de el,dat fiindcă era fixul în casă. Deci de la fix în perete la telefon-minicalculator ,doar fiindcă e mic în comparație cu desktopul, e intr-un mare fel,la care nu credeam că ajung.Si n-am vreo sculă de telefon ,scump ca naiba ,un Samsung m12, știți cu toții că nu e superpreț.
Cred ca cea mai importanta parte a dezvoltarii tehnologice este cea din medicina. Nu ma pricep foarte tare la domeniu, dar, atat cât am vazut sau am citit, ajunge sa imi dau seama cât de important este tot ceea ce s-a făcut.
Sa faci un vaccin in mai puțin de 1 an (cu toate testele obligatorii) mi se pare cea mai uau chestie din viata noastră. Imi amintesc ca la începutul anului 2020 cei mai mulți ziceau ca nici nu poti spera la un vaccin mai repede de 2-3 ani.
Comentariu beton!18
Medicina a făcut cele mai mici progrese-n ultimii 50 ani, din păcate. Un căcat de vaccin, nu-i un progres, atât timp cât medicina nu-i capabilă să vindece malaria sau o boală autoimună. De cancer nu mai vorbesc…
Da și nu . Aici progresele sunt totuși cel mai greu de introdus în masă . Produci un medicament și ai nevoie apoi de xmii de aprobări , testari , comisii . Nu-ți garantează nimeni că după 10-15 ani acel produs chiar o să ajungă in farmacii sau spitale chiar dacă ai cheltuit sute de miloane sau miliarde de $. Cu vaccinurile s-a trecut pe derulare rapidă prin toate etapele anevoioase . Au fost presiuni politice uriașe , s-au pompat zeci de miliarde , probabil că din cauza fricii după ce mureau oamenii ca mustele de covid. ONu știu dacă ar trebui să fie un exemplu bun și pentru celelalte tratamente/medicamente . Probabil că in cazul bolilor incurabile ar trebui relaxate procedurile , oricum pacienții nu mai au alte speranțe .
Sunt destule domenii unde tratamentele par să bată pasul pe loc , unde vezi abia câteva procente( sau fracțiuni de procente ) de vindecări în lupta cu bolile grave ( cancer , Parkinson , Alzheimer ) .
Să închei intr-o notă optimistă lăsându-i scriitorului Richard Ford câteva cuvinte :
Și așa se face cã peste tot în Haddam, cu toatã letargia verii, plu-
tește printre locuitorii noștri o senzație nouã cum cã dincolo de teri-
toriul nostru s-ar afla o lume nebunã și o teamã nelãmuritã, una cu care
cred cã nu se vor obișnui niciodatã, una la care nu vor apuca sã se adapteze
înainte sã moarã.
Desigur, una dintre tristețile vieții de adult este cã vezi la orizont,
venind cãtre tine, chiar acele lucruri la care nu te vei adapta niciodatã.
Le vezi ca pe niște probleme, te dai de ceasul morții din cauza lor, iei
hotãrâri, mãsuri de precauție, îți fabrici mecanisme corectoare; îți spui
cã va trebui sã-ncepi sã faci altfel lucrurile. Doar cã n-o faci. Nu poți.
Cumva e deja prea târziu. Și poate cã e chiar mai rãu decât atât: poate
cã nu lucrul acela pe care-l vezi venind de departe e cel adevãrat, cel care
te sperie, ci ceea ce urmeazã dupã el. Și ceea ce te temeai cã se va în-
tâmpla s-a produs deja. În esențã, e ca atunci când realizãm cã toate noile
progrese ale științei medicale nu ne vor fi de nici un folos, și cu toate astea
le aclamãm, sperãm cã un vaccin va fi gata la timp, credem cã sunt încã
șanse de mai bine. Doar cã și aici e prea târziu. Și iatã cum viața noastrã
se terminã înainte de a ne fi dezmeticit. Ne e dor de ea. Și, vorba poe-
tului: „Felurile în care ne e dor de viețile noastre sunt însãși viața.“
@JT, știi clipul ăla care circulă pe iutub cu vacile care au un fel de capac/gură de vizitare la șold? și la care se oripilează dacii liberi? ei bine, în contextul ăsta discutam cu un universitar (dintr-ăia pe buna) de la medicină veterinară și, printre altele, a spus că ultimele cercetări au dovedit că sursa tuturor bolilor, ori de care ar fi ele, este biomul; mai exact dezechilibrul florei intestinale; așa că oamenii (nu cercetătorii britanici, alții) și-au propus analiza fiecărei bacterii care compune biomul și rolul eu în organism; nu-s multe, de vreun milion de ori (dacă am reținut corect) populația chinei…
Ah, OK. Mă scuzați. Ce-mi spuneți voi e un doar sofisticat: nu putem, pentru că nu vrem.
Telefonul nici nu se mai numeste telefon, e a treia mana.
E-Bike, intotdeauna mi-a placut sa merg cu bicicleta, dar in ultimii ani de cand la mancare ii place sa se aseze pe solduri si burdihan mai bine, era un calvar cand dadeam de un drum mai inclinat. Cu E-bike e o placere indiferent cat de inclinata e rampa.
De cand ma stiu m-am jucat pe PC, da de cand cu Consola, stat comod pe fotoliu/canapea nici nu mai pot vedea tastatura si mouse-ul.
Telefonul care se conecteaza la masina, wireless, de unu singur, asta e una din cele mai tari inventii.
Masina de uscat rufe, hmm, nu cred ca se mai poate fara.
Platitul tot online, fara sa trebuiasca sa stai la cozi, sau mai bine, isi iau singuri banii pentru taxe si alte cele.
Next day delivery 🙂
Astea sunt doar cateva din viata de zi cu zi.
Un pic off topic, dar faza amuzanta acum cateva zile. Fi-miu s-a nascut in 2019 (aproape 2020 – ceapa lui de copil s-a grabit si a semnat condica de craciun!!) Si a vazut de curand o fotografie cu bunica-sa in care ea vorbea la telefon. Da’ nu la orice telefon, ci la unu din ala cu ruleta :)) Si ma intreaba foarte serios : ce e ala? „Cum adica – ce e ala??” „Pai noi nu avem asa ceva in casa. Si nici bunica”. Si mi-a picat fisa! O sa trebuiasca sa il invatam muuuulte din astea VINTAGE gen telefon cu ruleta, caseta video si audio, CD/ DVD, mouse cu bila, televizor din ala de 50 de kg, casetofon, aoleu mi se face rau cand vad cata lista iese. Fratilor suntem batrani!! Si va zice asta un „copil” (adica IEU) de nici 32 de ani…
Comentariu beton!17
De ce trebuie neapărat să-l înveți? Ce, tu știi cum funcționează patefonul?
…Ai si tu dreptate, dar totusi!
PS : A trebuit sa dau un quick search sa vad ce-i ala… Vremuri grele mon cher!
@Lucian M, nu știu cum funcționează, dar știu ce e ăla și ce i-ar fi putut oferi lu’ străbunica dacă avea bani să-si cumpere.
@ady dar asta nu înseamnă neapărat că acum cineva trebuie să îți facă instructajul în privința lui.
acum vreun an am realizat că vocabularul mâței nu conține cuvinte precum magnetofon, casetofon, videorecorder, casetă, dischetă sau winamp și că nu-și poate imagina o lume fără internet. iar când mama, bunica ei, deci, îi povestește despre perioada copilăriei crescute la lumina lămpii, deja are impresia că oamenii dinaintea ei trăiau în grote, pur și simplu.
oricum am lua-o însă, deși tehnologia comunicației are și ea aportul fantastic de mare în schimbarea lumii, cel mai mare aport este dat de revoluționarea industriei aeronautice. oamenii călătorind și văzând lumea au schimbat-o, tehnologia a venit după aia!
oricum, apropo de hărți, țin minte prima mea ieșire în afară: în viena fiind, mi-a luat juma de oră într-o cafenea să mă găsesc pe hartă!
Acum pot plati cu telefonul (sau chiar si cu ceasul) ceea ce acum doua zeci de ani nici nu-mi imaginam. Imi iau portmoneul cu mine doar sa-l fac de ras (de fapt pentru ca acolo inca am monstrozitatea aia de carte de identitate si permisul de conducere).
GPS am avut din 2006 deci nu-l pun pe lista, insa sa strig prin casa si sa mi se aprinda sau stinga becurile sau sa-mi incui masina de pe geam din casa (da stiu tehnologia e veche dar pe vremea aia nu mi-o permiteam)…
intradevar azi nu mai tin minte numere de telefon, dar am in cap o gramada de adrese de site-ri web si ma pot bucura de amintiri caci am albumele foto la un click distanta.
La mine telefonul este creerul de rezerva. Date importante,facturi de platit,note si documente la purtator, contul de pensie ,cu socializarea,mai subtire spre deloc,daaar cea mai importanta chestie ,blogul lui Mihai la cafea !!
Si ar mai fi cateva treburi pe care le face bietul telefon pentru mine,dar ma tem sa par prea ramolita !
Telefonul, si ce tarziu mi-am luat unul ca’ lumea, in 2019, cand m-a lasat ala cu taste. Aveam un Allview din 2010 pt cartela, dar nu exisa comparatie cu Samsung. Acum a devenit viata mea, asa o frica am sa nu mi-l fure careva, am poze nu numai cu actele mele dar si ale altora carora le mai cumpar bilete de avion si le fac checkin. E greu cand il folosesti toata ziua si pe maps, si pentru foto/video, trebuie sa-mi iau o baterie externa mai buna.
Mai completez cu aparatul foto mai ales la filmari, ca tot intreba Vasilescu. Si apropo de aparatul foto, am un Panasonic care ma depaseste, cu siguranta nu stiu sa profit de tot potentialul sau, de obicei il las pe inteligent auto si se descurca singurel. Tot peste nivelul meu este si amaratul de aragaz mixt Electrolux, la cuptorul electric nu stiu sa-i setez timpul de coacere, e adevarat ca nici nu se opreste singur dupa, asa ca stau cu ochii pe cuptor ca la alea vechi.
GPS ul mi ar lipsi cel mai mult, muzica oricum ascult în format fizic.
Mi as dori sa trăiesc în anii 80 într-o tara democrata. Mai multa liniște fără internet, mailuri, uaț apuri și toate cacaturile astea care me mănâncă creierii. Viniluri, ziare, cărți, VHS uri și mult mai multa liniște.
Lucrez intr-o companie mare care face servere, dar mai cunoscut e fratele care face laptopuri si imprimante. Anul trecut am avut un call de pensionare a unui coleg care lucra de mai bine de 30 de ani in companie. Ne-a povestit de vremurile cand dadea un mail azi la fabrica si ajungea maine si alte d-astea. A fost o incursiune in tehnologia ultimilor 30 de ani.
Mie mi se pare fabulos ca poti sa comanzi orice si sa-ti ajunga in cateva ore cu Freshful, Glovo, Tazz, etc. Mi-a fost mega de folos cand mama avea covid si avea nevoie de teste, medicamente, mancare. ( ea sta in Craiova, eu in Bucuresti)
Ce flashback ai putut sa-mi dai. Cum genul meu de muzica este tot d-aia satanistă, adica rock, era un chin să gasesc piese care mă interesau. Cel mai crunt era cand bagam câteva la download și imi oprea mama calculatorul ca face prea multă galagie. Toata munca mea se ducea pe pl. Și țiganul din centrul orașului care vindea casete imi făcea mereu rost de muzică pe gustul meu. Am si acum albume cumparate de la el, cu copertile scoase la imprimanta.
Momentan, gps-ul e chestia fără de care nu pot trăi. A avut tata un gps din ăla antic cu hărți preinstalate care dadea mereu rateuri. După ce ne-a dus de câteva ori in mijlocul câmpului la mulți kilometri distanță de locul unde trebuia să ajungem, am renunțat la el. Am și acum coșmaruri cu vocea aia robotică care zicea „recalculez ruta” .
Wrong place
Sunt câteva lucruri pe care le folosesc zilnic (sau constant) și pe care acum 20 de ani nu mi-aș fi imaginat că o să le am. Minuni ale tehnicii, dacă vrei.
1. Camera foto. Primul dispozitiv care putea să facă poze în familia mea l-am avut abia după ce am terminat liceul (poze din copilărie am doar câteva, făcute de alții).
Duminică am ieșit câteva ore din casă, vreme bună, Când m-am întors la wi-fi, văd notificare: se face backup la 300 de imagini.
2. Navigația. În copilărie am găsit la un moment dat în biblioteca comunală niște ghiduri de călătorie de pe vremea plumbuitului. Românești. Dar care aveau și hărți de prin diferite stațiuni, hărți care mi-au pus multă vreme imaginația la lucru.
Zilele trecute vorbeam cu un prieten, cu care merg des cu mașina prin locuri noi, punându-l să-și imagineze toate drumurile pe care le facem noi, cu tehnica de acum 30 de ani.
Eh, acum 30 de ani oamenii foloseau hărți pe hârtie, ce mare lucru?
Hărți cât tot parbrizul, da…
3. Muzica la purtător. Sunt din generația care știe și cu iPod-ul, dar și legătura dintre un creion, o casetă audio și o sticlă de ojă. Și nu pot decât să mă bucur că acum pot pune degetul în 3 locuri (nici măcar nu trebuie să apăs) și sună tare în timpane albumul preferat de la Metallica, sau găsesc muzică de care habar nu aveam.
Și ultima, dar nu cea din urmă: Internet bankingul. Setez o dată recurența de plată a facturilor și aia e, am scăpat de o vizită la ghișeul furnizorului.
Și toate astea într-un dispozitiv cât palma, fără de care nu ne mai putem imagina traiul zilnic.
Lucian, scuze, dar mi-am amintit citindu-ti postul, si nu-i bine sa rad singura:
-draga, la ce temperatura sa-ti spal tricoul?
-pai vezi ce scrie pe el!
-Metallica!
Comentariu beton!28
Tricoul cu Metallica se spală la 30 de grade dacă-i cel gri și la 40 cel negru. 😅😅
Dacă ar fi sa fac un top 3 al celor mai utile gadget-uri:
– telefonul, este parte din mine, și cu stilul de viața pe care îl am, mi-ar fi f greu sa ma descurc fără.
– sistemele electronice de pe mașina (sunt absolut bestiale și cred ca merita fiecare cent pe care îl plătești in plus pt ele).
– robotelul aspirator, cel mai bun prieten al jumătății mele.
Sa mai pun și mașina de cafea care îmi prepara “n” tipuri de cafea, îmi froteaza laptele și este “bucuria dimineții”? Sau televizorul, care îl pot folosi pe post de calculator, stand in fotoliu? 😊
În primul an de pandemie am mers în vacanță pe-o insulă. Și am ajuns într-un locșor, într-o pustietate, pe o plajă, unde erau și vreo două căsuțe cumva construite în stâncă. Câțiva mp acoperiți la interior, cu alți câțiva mp la exterior pe post de cerdac, marea la câțiva metri în față, muzică de valuri spărgându-se la mal, idilic, superb, minunat. Un fel de epocă de piatră da’ actuală. Într-un exces de încântare, m-am oprit brusc și am glăsuit hotărât „oaileu, eu aici aș putea trăi.” Soțul a trecut calm pe lângă mine și a glăsuit la fel de hotărât. „Mhm, ai putea pe naiba. În maximum o săptămână te-ai cere la civilizație.” Am râs. O săptămână pe naiba. După ce-ar apune soarele, aș mai sta câteva minute la lumina lanternei de la telefon și aș tuli-o de-acolo.
Tot ce înseamnă civilizație și tehnologie îmi face viața mai ușoară. Bine, nu prea-mi place că parcă n-aș putea să trăiesc și altfel, ba chiar îmi apasă, așa, ca o greutate pe suflet. Da’s puternică, pot s-o duc. :-))
Comentariu beton!17
Răutăți. Atât pot spune.
Exact comentariul acesta l-am căutat. Auzi, cică pe unele liste nu e muzică, dar Richard Marx era de invidiat?! N-ai cu cine!
Referitor la subiect, fiind copil de semi-nomenclaturist, am cam avut acces la tehnologie și înainte. Gen, magnetofon, casetofon (recorder), picap, video, HC 85, ualkmen, pentru muzică (nu miorlăituri, na!). Dar, da, saltul tehnologic e mare, nu neapărat la ce vedem noi, dar și în domenii foarte specializate (medicină, mai ales-asta e de la medicii din familie). Și această evoluție va continua, chiar dacă nu ni se va mai părea, deoarece ne-am mai adaptat și noi.
Eu, Madrid, prin 2006 ( nu aveti idee cat de mare e cu adevarat orașul ăla, cu tot cu zonele rezidențiale) lucram ca si curier, cu o hartă de hârtie. O perioada a fost foarte interesant, atat pentru mine, cat si pentru clienții disperați. In 2007 mi-am cumparat cu modesta suma de 650€ primul meu TomTom. Bai frate, pai cand le dădeam la clienti “ in 28 de minute sunt la dv.” ciubucul era ca si garantat. Dupa care mi-am luat de la un “baiat destept” din portbagaj in iPhone 3 si un Nokia 5800 Xpress Music. In doar doi ani am trecut practic de la căruță la Lamborghini.
Comentariu beton!17
Eu am adoptat mai încet tehnologia, așa, pe parcursul anilor. Când ne-am luat calculator acasă eram mega încântată să scriu la el, că îmi dorisem toată copilăria mașină de scris și n-am avut. Unii rupeau jocurile, eu scriam în Word :))
La smartphone am trecut de nevoie, trebuia să am acces la e-mail fără să fiu la laptop. Mai ales în zilele când scriam câte-un mail și uitam să dau „Send” și plecam. Fun times. Not.
Mi-ar fi foarte greu să lucrez fără el pentru că lumea de multe ori așteaptă răspuns super rapid la diverse proiecte. Pentru că asta e principala lui funcție la mine, nu-mi vine să dau mulți bani pe telefon. Notez în el diverse lucruri, îmi setez alarme și remindere, dar nu renunț la diverse chestii notate de mână în agende. Nu mă pricep la poze și nu fac diferența între pozele făcute cu diverse camere așa că nu mă impresionează aspectul ăsta.
GPS-ul mi se pare super util când ești la volan și nu poți înșira pe bord un metru pătrat de hartă (inclusiv în oraș îl folosesc când trebuie să ajung pe străzi pe care nu le cunosc). Dar nu aș renunța la hărțile pe hârtie niciodată pentru că mă ajută să mă poziționez în spațiu fie că vorbim de un oraș, o regiune sau o țară. În roadtrips mergem și cu tehnologia și cu Atlasul rutier al Europei. În city breaks ajung rapid să fac rost de undeva de o hartă turistică cu centrul și principalele obiective. E foarte ușor pentru generația noastră crescută cu hărți să renunțe la ele, mai ales dacă ai habar de geografie și ești mai umblat, că deja ai niște repere în cap. Dar să crești cu geografia exclusiv pe un ecran atât de mic (cum se întâmplă la generațiile mici) mi se pare că nu te ajută suficient să te orientezi în spațiu când ajungi undeva sau să-ți dai seama cum sunt poziționate țările, orașele unul față de altul.
Sunt super fan al tuturor chestiilor care se pot plăti online și nu mai trebuie să mergi pe la bănci sau instituții sau casierii. Ador internetul și internet banking-ul (la astea n-am fost reticentă nicio secundă, față de alte progrese tehnologice).
Bucataria: cuptoarele electrice noi cu functii la care visam acum 10-15-20 de ani; „ecspresorul” cu programare sau cele care fac acum si spuma de lapte; gratarele electrice (traiasca Tefalul!); frigiderele inteligente (mai ales alea care au si mesaj vocal).
Restul camerelor: tv`urile smart; aerele conditionate smart; purificatoarele de aer; senzorii de lumina (multumim ca nu mai gasim mobila cu degetul mic sau fluierul piciorului!); becuri/benzi LED (platesc aceeasi suma la Enel cam de 12 luni).
Telefoane: iPhone sau Android (nu pot sa uit cand am stat 4 ore sa transfer prin INFRAROSU datele de pe doua telefoane, cred ca BlackBerry); laptop; desktop (am unul care intra intr`o geanta d`aia postas) cu tastatura care se face sul (si se conecteaza prin „dintele albastru”)
Comenzile cu optiune Genius se pun?
Daaa, greu de explicat asta copiilor de acum, fie-mea mă întrebă de ce vorbesc prezentatorii de la radio peste melodii și i-am zis că e de pe vremea noastră obiceiul, de când înregistram melodii de la radio. Că mai înregistrau și unii ca să vândă apoi casetele. Nu a înțeles…i-am arătat casete audio și video și nu prea a înțeles și nici nu a avut curiozitate/răbdare să înțeleagă. Ea cînd avea 9 ani și era singura din clasă fără telefon așa că am remediat problema… ce sa înțeleagă cum eram noi când aveam 9-10 ani… Mi-amintesc de cursuri de informatică în Basic la Palatul copiilor imediat după revoluție, ceva care pentru ei acum ar părea ceva atât de desuet de parcă ar fi din epoca de piatră sau de cursul de Visual Basic in 94 cred, ceva care aducea cu Windows și era ceva nemaivăzut și au mai trecut apoi vreo 7 ani pînă să am un calculator și internet cu dial-up.
Deci pentru mine ar fi internetul în general, smartphones, Google Maps care știe unde ai fost în fiecare zi mai bine decât îmi amintesc eu, Waze & Maps și tot ce ține de navigație, deși mi-au plăcut mereu hărțile și îmi amintesc că la prima noastră ieșire in Grecia, cu mașina, în 2014 cred, am mers cu harta harta să nu consumăm internet. Ne-am rătăcit doar de vreo 2 ori pe niște centuri de orășele.
Mi se părea deja wow telefonul portabil („cărămida”), că puteai vorbi la el de oriunde. De PC/laptop nu mai spun. Nu mi-aş fi imaginat în anii 2000 că în 5-6-10 ani voi găsi pe ele tot ce-mi trece prin cap. Îmi amintesc cum încerca prin 2002 să-mi explice taică-meu ce e aia internet 😀 (avea la fabrică). „Se deschid mai multe file şi cauți în ele cu www”. Până nu m-a luat cu el la lucru să văd cu ochii mei nu mi-am putut imagina..
De telefonul dăştept ce să mai zic? Are atâtea aplicații că aş fi fiica ploii fără el.
Şi muzica! Să pot găsi ce piesă vreau la orice oră (chiar şi alea care îi gâdilă urechiuşele lui Mihai într-un mod neplăcut 😀). Şi filme, şi documentare, şi şi şi..
Maps & internet banking
Mai am si eu un Nokia, dar ceva finuț, cu camera 😁. Îl păstrez pentru că am filmat in 2011 cum a descoperit pisica mea apa care curge de la robinet. Între timp i au zburat butoanele (telefonului, că pisicii i a zburat sufletul în raiul necuvântătoarelor) și n am nici cea mai vaga idee cum o sa mai vad vreodată filmulețul.
Eu fiind ghiftuit de mic copil cu SF, si lucrând într-un domeniu adiacent, nu sunt deloc surprins de stadiul actual al IT.
Încă mai sunt repere de atins, cum ar fi cip-ul de comunicații complexe implantat in dinți, transportul complet automatizat pe orizontală si verticală, ( fără personal uman la control) , organe artificiale umane de schimb, etc.
Dar omenirea e pe drumul cel bun, ( dacă nu ne-o da înapoi in epoca de piatră bolovanul criminal de Putin care vrea ca toată lumea sa-i fie supusă lui, ca jihadiștii ăi mai crunți cu califatul lor universal)
Ah, și teleportarea…
Săptămâna asta sunt pe plajă. Și tot săptămâna asta am un curs de specialitate pentru locul de muncă.
Vivat tehnologia. Altfel, ciuciu vacanță.
Primul smartphone pe care l-am avut a fost iPhone 4 pe care l-am cumpărat în ziua în care a murit Steve Jobs. De atunci transferul de informații a fost grija telefonului, nu a mea.
Deși mi se pare extraordinar de utilă toată tehnologia, prefer să nu mă bazez pe ea. O las să mă ajute, dar vreau să mă pot descurca singură în caz de ceva.
Dar trebuie să recunosc că a fost minunat să pot ieși aiurea, la plimbare, printr-un orășel oarecare din Austria, doar cu telefonul în buzunar.
Fix despre asta vorbesc.
Cam așa și eu. Apreciez tehnologia, dar încerc să o folosesc cu cap, păstrându-mi propriul cap. De exemplu, la drumuri prin locuri necunoscute activez pe telefon navigația GPS, dar nu arunc ochii pe telefon decât unde nu sunt sigur de traseu. În rest stau cu ochii pe indicatoarele rutiere și înainte de drum mă uit pe hartă (tot Google, bineînțeles), ca să știu în mare pe unde trebuie să o apuc. Nu de alta, dar nu aș vrea să pățesc ca un amic care a plecat de la București cu destinația cabană undeva în Ardeal, iar de la Brașov încolo a umblat ghidat de GPS pe tot felul de drumuri județene și comunale, înglodate și cu hârtoape, pentru că setase navigația pe traseul cel mai scurt, nu cel mai rapid.
Mai știu un caz cu cineva care a plecat de la pensiune la o plimbare prin pădure cu ditamai SUV-ul, care plesnea de cai putere și tehnologie. A văzut omul pe un copac un indicator către un sat vecin (indicator pentru turiști per pedes, dar nu s-a încurcat el în detalii de-astea), a identificat satul pe harta Google și a luat-o în direcția arătată, oprindu-se în cele din urmă în mijlocul pădurii în niște făgașe lăsate de un tractor. Toată tehnologia de pe mașină a valorat fix cât o ceapă degerată, când s-a băgat pe drumuri de exploatări forestiere. Semnal la telefon cucu, așa că și-a lăsat omul soția și copiii singuri în SUV în mijlocul pădurii și a luat-o la pas pe drum înapoi vreo 10 km, să găsească un tractor să-l scoată afară din noroaie. Ce-o fi fost la gura soției, numai el știe 🙂
Pentru mine cel mai avantajos lucru este că-mi pot plăti facturile și rata la băncă de pe telefon.
A, și că nu mai trebuie să am cash în buzunar, plătesc aproape tot cu telefonul. Este minunat.
Sănătos e să nu ne bazam doar pe gps niciodată .
El ajută, este util, dar și urmărirea indicatoarelor, chiar desuetă, e buna.
Nu știu dacă putem spune nume de Youtuberi, sincer, așa că spun doar că în Italia un roman a dat în marșarier 2 km și 800 de m cu un camion de 40 de tone pe un drum într-o podgorie, nu mai lat decât însăși camionul cu semiremorca .
Omul, prudent, sunase și dispecerul firmei de transport și pe mascalzoni italiano, aka proprietarul mărfii care de asemenea îl asigura că no problemo vai, vai !
Și omul a luat de bune aceste intaritoare informații din trei surse.
Ei, și acolo distracție . Mascalzoni îl aștepta la capăt și senin, cu deplină siguranță a arătat că fără doar și poate MAN- ul de 17 m lungime încărcat până sus la tavan cu 22 de paleți se încadrează perfect ba rămâne și câte două palme între roti și șanțurile stânga dreapta .
Știu, suntem tentați să zicem ba, nu e mare lucru, o iei cu fața și te întorci la capăt tot așa.
Ei, ar fi simplu, doar că nu . Că mascalzoni ducea marfa direct in vie, așa că nu mai aveai loc de întors printre spalierii metalici .
În aia aproape 3 km omul a recitat toată panoplia sfinților din trei religii diferite, sprijinit dibaci de italianul din dreapta sa, că îl luase în cabina acum, sprijinit în sensul că ăsta aproba toate urările romanului cu un zâmbet larg acompaniat de ” si, si, certo”. Claro che si!
Practic era de acord cu toate înjurăturile încasate, de numa numa 😄
După ce am aflat că din google maps se poate afla unde am fost cu oră și locații, mi-am parolat telefonu 🙂
:))))))))))
Legătura mea cu tehnologia e veche!
Prin 94 vindeam cu mare spor porn din cache. Squid a fost minunea care a făcut asta posibil. Cu toată distracția care era compilat în Linux.
Ce mi-a dat cu virgulă nu a fost o invenție tehnică. A fost o femeie: Viviane Reding.
Când a început să aibă voce lucram la un operator. Ce analize, ce ppt-uri! Ziceai că se termină lumea!
Am plecat înainte să devină lege și am prins ce bine e să ai date oriunde în Europa!
Schimbarea spre date a început cu Jobs, dar Madam Reding a făcut-o posibilă!
Notă: în State internetul fix și mobil e sub limita de jegos! Nu se compară cu ce nu apreciem noi in Europa!
Legat de schimbarea telefonului, am trecut si eu de curand prin asta si am o experienta opusa. Chiar ma gandeam „2022 si inca e atat de manual procesul?”
Daca telefonul vechi e stricat complet, si daca schimbi si ecosistemul (de la Android la iOS sau invers), degeaba ai tu backupuri peste backupuri ca tot de la 0 trebuie sa o iei. Nu poti restaura un backup din Google Drive pe un iphone cum nu poti restaura un backup din icloud pe Android.
Da, păi pe sistemul ăsta nu poți nici să pui piese de Mercedes pe BMW și invers.
Aparent se poate daca ambele telefoane sunt functionale – le conectezi cu cablu intre ele si ti se „transfera” toate aplicatiile si setarile. Doar ca nu din backup.
Am pierdut toate conversatiile pe whatsapp si acum caut un telefon la second hand ca cel vechi doar ca sa le restaurez.
Dar da, e uimitor cum se face transferul in acelasi ecosistem. Aud ca la iphone trebuie doar sa apropii cele 2 telefoane, nici macar click nu mai faci
Ai zis pe undeva ce smart ți-ai luat?
Sunt curios ce telefon te aranjează…
Samsung S21 Ultra. Nu schimb brandul.
Sunt pe OnePlus de două generații. Am avut 5T, acum 7. Soției i-am luat 8T, dar începe să nu mai îmi placă de băieții ăștia. Diferență insesizabilă de la 7 la 8T.
Pe la Samsung mă uit și eu, dar ies din buget cu S21 Ultra. Cred că o să aleg un FE. Ori S20 FE, ori îmi iau mai prin iarnă un S21 FE, ca să mai scadă la preț. Bine, dacă China nasol cu Taiwan se duc naiba previziunile de prețuri…
Am avut o ofertă de nerefuzat. Eu nu-mi luam decât telefoane noi, vârf de gamă, de care trăgeam câte trei ani după. Așa am procedat cu ultimele trei. Dar acum avea domnul Mircea Meșter un S21 Ultra care-i prisosea și mi-a făcut un preț pe care efectiv n-am avut cum să-l refuz. Mă bucur, că telefonul îmi place, iar cel vechi (un S10+) făcea deja trei ani, se cerea schimbat.