Aud tot mai des vehiculată varianta că în toată Europa, deci și în România, s-ar putea trece la săptămâna lucrătoare de 4 zile.
Acu’, ce să zic, din partea mea s-o facă și de două zile, pe mine oricum mă afectează foarte puțin spre deloc. Când n-au copiii școală, am serioase dificultăți să-mi dau seama, din prima, în ce zi a săptămânii suntem, de cele mai multe ori mă uit la telefon ca să aflu.
Nfine, m-am amuzat citind despre varianta asta cu săptămână de 4 zile, pentru că acum, când vorbim, în această țară săptămâna de lucru este relativă. Durata ei, zic. Românii nu muncesc lunea pentru că, na, e greu, e ziua de după weekend, trebuie s-o ia încet să-și revină. Marțea e imediat după luni, deci tot dificilă. Miercuri se apucă de treabă, dar pe ușurel așa, că nu ne zorește nimeni. După care vine joi, cea mai mișto zi a săptămânii, că doar e înainte de weekend. Iar vinerea, well, să înceapă weekend-ul.
Pe oamenii care muncesc cu adevărat în țara asta prea puțin îi interesează ce zi a săptămânii e. Că dacă ai treabă și bani de făcut, o să constați că sunt multe weekend-uri de muncit. Uneori, chiar toate.
Ca să nu mai spun că cei care se vor împotrivi din răsputeri adoptării acestui sistem vor fi managerii ăia care nu-și pot justifica activitatea decât prin ședințe și alte căcaturi de gen. Păi când mai facem noi meeting-uri interminabile, de țâșpe ore, dacă ne iau ăștia o zi din săptămână? Nțțț, exclus.
Dar astea sunt doar prostiile de la mine din cap, în realitate sunt absolut convins că în România se muncește zdravăn, nu se freacă duda. Că altfel nu eram atât de bine.
Unde voiam să ajung de fapt. Presupunând că de mâine s-ar implementa treaba asta cu săptămâna lucrătoare de 4 zile, care ați vrea să fie ziua aia liberă în plus?
Vă întreb extrem de serios, pentru c-am văzut un sondaj pe temă și, cu imensă surprindere, am constatat c-au existat oameni (și nu puțini) care au ales „miercuri”. Pe motiv de, citez cu exactitate: „poate ar fi bine să avem o zi de relaxare în mijlocul unei săptămâni stresante”. Nu știu cum gândiți voi, dar eu dacă eram la job, n-aș fi ales în viața mea ca ziua aia liberă în plus să fie miercurea. Mi s-ar părea că-mi bat joc de mine însumi, plus că nu m-ar ajuta cu absolut nimic.
Poate să fie ea săptămâna oricât de stresantă, tot ce-mi doresc e să treacă odată și să vină weekend-ul, nu să „am o zi de relaxare” la jumătatea ei. Dar na, eu sunt eu, ceilalți sunt ceilalți.
Tocmai de-aia vin și vă întreb, iar aici vorbesc cu toți, nu doar cu cei care încă n-au plecat definitiv din această frumoasă țară: când ați prefera să fie ziua aia în plus? Mă refer, desigur, la varianta în care se va stabili că este o zi fixă a săptămânii, nu că se hotărăște că și-o pot lua angajații când vor.
Ca să fie lucrurile cât se poate de serioase, v-am lăsat și un sondaj unde v-aș ruga să votați pe bune, nu la mișto, ca să vedem exact ce și-ar dori oamenii care citesc pe aici.
Așadar: în ce zi a săptămânii să fie a treia zi liberă?
sursa foto: freepik.com
Io n-am zile libere. Io am doar zile de muncă și de semi-muncă, un fel de concediu muncit. 🙃
Dar am votat vineri. Aș fi votat și marți, dar nu s-a putut. 🤭
Comentariu beton!19
Cum adică nu s-a putut? E acoloșa, doar că e cu joi, la pachet. 😀
@MV: am rectificat, mai sus. Am vrut să votez vineri ȘI marți.🤭
Era mai simplu să se voteze ziua de muncit. Votez pentru 30 februarie. 😎
Comentariu beton!28
Am votat luni, deși îmi e indiferent. Ar fi drăguțe weekendurile mai lungi, dar și o zi liberă în timpul săptămânii face minuni. Prin Olanda / Franța se practică asta cu succes – am avut colegi de acolo care miercurea nu erau pe plantație.
Comentariu beton!15
Dacă tot e bal, măcar să țină ca minunile: 3 zile legate!
Normal (în concepția mea, desigur) ar fi ca cele trei zile libere (dac-ar fi să fie!) să fie ultimele din săptămână, că de-aia prima zi lucrătoare este luni!
Luni,pentru ca luni e cea mai aglomerata zi de munca. Iar vineri e zi de sedinte, asa cum spune Mihai, si ,,e” mai putini stresori in jurul tau,asa s-ar hodini neuronii albinutelor chiar 4 zile .
Pai așa, marți ar deveni prima zi lucrătoare din săptămâna, asa ca va fi la fel de nașpa ca lunea+alea trei ceasuri rele 😁
Comentariu beton!15
în moldova-i o vorbă:
„înșiepi di marța, merji ca hoarța”…
hoarță (horțog) f. Mold. car vechiu stricat. [Origină necunoscută].
sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)
Comentariu beton!18
Lipsește varianta „toate opțiunile”. Pentru techno-optimiști ( „lasă, că muncesc roboții”), influencerițe de instagram („lasă, că muncește sponsorul”) sau politicieni („lasă că muncește fraierii”).
Comentariu beton!32
Pe când aveam săptămâna de lucru de 4 zile, adică 1 WFH, mai mereu aia WFH era miercurea. Foarte rar o schimbam. Mai târziu a devenit săptămâna de lucru de 0 (zero) zile, chiar dacă trebuia să fiu prezent fizic la birou. După 1 an, m-am plictisit.
Apoi, puțin fără voia mea, am avut 1 an jumate sabatic.
Acum am săptămâna de lucru de 8 zile. Sau mai multe. Cu prezență fizică.
Încă de pe când împărțeam clădirea cu MareleȘefDeTrib nu știu exact în ce zi a săptămânii sunt.
Io aș face weekendul de 5 zile, iar săptămâna de lucru de două zile. Le-aș inversa😀😀
Comentariu beton!24
Și alea lucrătoare le-ai considera cu zice @Mișu ca fiind luni și marți, indeferent de zi 😁.
Îmi place cum gândești!
@BaGheRa, exact. Că după un weekend atât de scurt ar trebui și-o minivacanță,nu?
Iar guvernanții sa pună prin ordonanță de urgenta o punte obligatorie de 2 zile libere pe luna intre weekenduri, pentru relansarea turismului in Romania. Acestea se vor recupera prin statul la program in celelalte zile lucrătoare din luna.
Eu am lucrat câțiva ani pe platforme marine în Golful Persic cu regim 4 săpt lucru/4 săpt acasă. Plătite si alea de acasă. E super. Dar pe uscat cine sunt cei care beneficiază de 4/3 ? În servicii nu se poate, de exemplu covrigarii vând 7/7. Magazinele iar. Livratorii de asemenea. Probabil bugetarii, dar nici aici nu toți. Eu am votat pentru lunea zi liberă dacă ar fi.
Comentariu beton!18
Are sens puțin ceea ce spun oamenii dacă ne ghidăm după ceea ce ai scris despre luni și despre marți. Practic angajații vor avea două zile de luni și două de marți… în care practic nu muncesc că vin după weekend 😁
Aia care au ales miercuri sunt managerii, sa fie siguri ca nu pleaca angajatii in prea multe city break. 🙂
Comentariu beton!27
Trei manageri au dat cate o manutza rosie 😁😅
@all, băi, oameni buni, voi cei care ați votat „miercuri” sunteți pe bune? Sau ați votat la mișto?
Am votat pe bune. Luni am program 12-19, marti 10-19, mi-ar prinde bine miercuri sa ma odihnesc, ca de unde atatia bani pt citibreak-uri in weekend prelungit?
In Olanda, miercurea e una din zilele libere sau cu program redus. Motivul e relativ simplu, copiii in școlile generale au program redus miercurea, deci părinții se adaptează.
Nici nici am facut un exercitiu de imaginatie cum ar fi miercuri liber mai ales la bugetari gen ANAF, DITL, instante 😇
Am votat vineri. Dar doar așa, de amorul artei. Că la noi ar fi de muncă și dacă ar fi făcut Bunuțul săptămâna de zece zile. Chiar, cum s-ar putea numi celelalte trei zile?😁
Probabil tot denumiri preluate din mitologie. Gen Tartarți, Hadesica, Infernoi…
Vineri. Ca să înceapă vichendul de joi 😜
Indiferent unde lucrezi (daca nu e munca de roboțel pe bandă) îți poti face treaba bine indiferent ce zi a săptămânii, indiferent de oră și mult mai bine fără ăia care se justifică prin numărul de ședințe și alte căcaturi. Am votat totuși pentru vineri ca să fie weekend-ul weekend.
Am lucrat ani de zile în schimburi; cel mai nasol era să ai liber în timpul săptămânii, că nici vorbă să te fi relaxat; alergai să rezolvi diverse prin târg, programări, medic șamd.
Personal, aș prefera vinerea și așa am votat. Da, e dulce să ai liber luni, dar în branșa mea (transport & logistică feroviară) sunt o sumă de chestii de rezolvat lunea, că-n weekend trenurile au circulat și se prea poate să se fi petrecut diverse care necesită atenție. Or, dacă mai ai și lunea liberă on a regular basis, marți te apucă damblaua.
Comentariu beton!17
Sambata – duminica – luni = liber .
Marti – miercuri = muncim 4 ore in rest pauze
Joi – zi de sedinte ( trebuie sa simta si sefii ca muncesc )
Aoleu! Cum naiba ai reusit sa-l starnesti p-ala cu manute rosii asa, din zori?
Păi cum să nu-l stârnești când noi aici vorbim despre muncă și joburi, iar el stă să se milogeească de mă-sa să-i plătească netul?
A lucra 10 ore pe zi nu doar că nu e productiv, nu e nici sănătos…căci 40 de ore lucrate pe săptămănă tot trebuie să iasă, că așa e la lege.
Problema mare la noi sunt patronii (evident, nu toți), aceste „motoare” ale economiei, acești guru într-ale oricărui domeniu îl prestează firma lor, ce îți vor spune să vii la muncă și în ziua aia liberă, dacă tot e liberă. Dacă ar fi 8-9 zile în săptămână, cu atât mai bine.
De aceea, apar cel puțin sincopele ce duc negreșit la nemulțumiri:
1. Nu se respectă (în sensul că nu se acordă, că „acum trebuie să tragem tare, că acum e momentul, că…suntem toți o familie” – vorba lui Nae) zilele de concediu ale multor angajați.
2. Nu se plătesc orele suplimentare în destule cazuri auzite. Dacă ai program între 8 și 17, exemplu fiind, nu pleci la ora 19, Gogule, că nu ești chirurg să nu poți părăsi sala de operații cu pacientul deschis. E timpul tău, prețuiește-l ! Sau măcar vinde-l scump!
3. Unii angajați nici nu își primesc banii la data stabilită în contract, pe principiul că mai pot aștepta câteva zile fără să mănânce (căci principala cauză a îngrășatului e…mâncatul, se știee)
4. Câți angajați îți primesc fluturașul de salariu, pentru a ști ce contribuții au fost plătite pentru ei (se vor trezi ca de fiecare dată că au pensia prea mică…oare de ce?!) Încurajez a se verifica eventual lunar plățile către pilonii de pensie. Fondurile de pensii (serioase) private îți trimit un mail lunar cu ce bani ai mai strâns
5. Salariile mici, in condiții mizerabile, scad cheful de muncă. „Îmi plac” patronașii care vin cu Panamera lângă pâlcul de pălmași murdari, transpirați și vădit extenuați, ca să le dea în
mână minimul pe economie. Unii le mai dau în mână și ceva în plus, că „a muncit băeții bine”, desigur „omițând” să plătească contribuțiile.În astfel de cazuri, salariile ar trebui date procentual, în funcție de veniturile obținute, ca să motiveze pe Dorel să facă lucrul bun, la timp și cu dorința nestrămutată de a veni și a doua zi la treabă, eventual nebaut.
6. Mai ziceți voi, nepatronii…
Comentariu beton!58
Eu, ca si patron pot sa iti zic ca: nu mai lucra nimeni pe salariul minim pe economie nici macar la spalat de vase, nu mai vrea nimeni sa stea la ore suplimentare fara a fi platit in plus, daca nu platesc la timp salariatul pleaca , si pe ansamblu confunzi termenul de patron/proprietar al firmei cu cel de interlop/cocalar/smecher/bisnitar.
Se dezbate încă. Ce zici?20
@razvan, mă tem că ești unul din prea puținele cazuri fericite care întăresc cele spuse de mine mai sus. În localitățile fără multe oportunități de a schimba locul de muncă precum șosetele, mulți înghit multe rahaturi la locul de muncă. E o discuție mult prea amplă, dar sigur ai înțeles la ce mă refer.
Comentariu beton!29
Întotdeauna vor exista “pălmași asudați” căci mai depinde și de ei ce își doresc. Pentru că…. ei se fac că ne plătesc, noi ne facem că muncim. Și pentru unii e mai simplu așa. La noi oamenii nu migrează din oraș în oraș, căutând o viață mai bună, așa cum este în alte țări. Acolo sunt puțini cei care se leagă de o casă proprietate personală. Majoritatea sunt chiriași care pleacă după joburi mai bine plătite. Uite, eu tocmai ce am fost la Băilești. Un oraș mort dpdv al locurilor de muncă. Acolo am rude care au ales să rămână în sărăcie dar am și câteva care au ales să plece în orașe mari ca să-și facă o viață mai bună. Nu mai zic de cei care au ales o altă țară.
Comentariu beton!20
într-o localitate de pe lîngă bucarest a venit un grec, acu’ mulți ani; să ne taie stejarii și să facă parchet pentru occidentul decadent; și cum pe vremurile alea munceam și sîmbete (multe), ajung și la el și nu mai văd grătarul tradițional pe care îl oferea angajaților (era cam ora prînzului); și întreb:
– da’ grătar, nu faceți azi?
– nu! și niciodată!
– …..?
– păi da, că acu’ două săptămîni n-am avut curent de dimineață; și am vorbit cu oamenii (avea vreo 40-50 de angajați) să facem grătarul dimineață iar la 11-11,30 cînd vine curentul, să ne apucăm de muncă…
– așa, și?
– păi am făcut grătarul, știi, fleici, mici, carnati, tot ce trebuie! au mîncat bine, au fumat o țigare… la 11,30 a venit curentul și au pornit mașinile; eu am plecat în apartament…
– …?
– la 12 fix, liniște totală! nu se auzea nici un utilaj! ies afară să întreb de ce… ei opriseră pentru MASA DE PRÎNZ!!!!
că e PAUZA LOR!!!
„)/8-£$%%\ mamii lor €/8/!>\#*£•”; așa că nu mai dau grătar deloc!
Comentariu beton!24
costicămusulmanu, asta cu grataru a patit-o si un prieten dar un pic altfel. ma rog, el dadea masa de pranz in sistem catering. pana la urma a renuntat pentru ca fiecare vroia din alta parte. asa ca si-a bagat picioarele si a taiat cateringul, pentru el era un cost in plus. A incercat si optiuni sunt din belsug in Cj, dar daca cei 15 pe care ii are nu s-au putut intelege intrei ei si au tot fost nemultumiti, a taiat masa de pranz din buget.
Comentariu beton!15
Costică, noi când mai scoatem la vânzare mașinile din firmă, întrebăm întâi angajații dacă le vor, chiar și în rate. Așa am făcut cu două Focusuri. Unul în două uși și altul combi. Primul a fost la un angajat din Moldova și fusese bușită din vina lui. Ăsta zice că vrea să o cumpere pe aia combi, că ailaltă a fost lovită😁. Ok, zic. Asta e 2000 euro. Aaaa, păi nu-i tot 1500 ca prima? Nu, mă. Că asta nu a fost bușită. A luat-o pe aia combi dar nu în rate😁. L-am trimis la o lucrare care se putea face doar în weekend. Și a întrebat dacă e plătit suplimentar. I-am zis că da, dar următoarea punte între sărbători nu va mai fi plătit cât stă acasă, ci i se vor scădea zilele din concediul de odihnă😁. Ani la rând când am putut să facem punte între sărbători, ca la bugetari, i-am plătit. Când vin din deplasare seara târziu, a doua zi o au liberă și plătită. Când mergem și noi cu ei în deplasări, își primesc diurna dar noi plătim masa pentru toți. Dacă au lucrări pe litoral și vor să mai stea o zi pentru plajă și baie, le plătim cazarea dar nu și diurna. La birou au în permanență cafea, sucuri, snacksuri. Cei mai mulți apreciază dar sunt unii care nu. Ăștia au fost tot timpul nemulțumiți și au plecat, din fericire😁.
Comentariu beton!22
Ananas, apăi legea aia ar putea fi schimbată. Nu e ca și cum timpul cela legal de 40 de ore/săptămână a fost așa dintotdeauna. 32 de ore pe săptămână, de la anu’. Și sărbătorim apoi schimbarea asta pe 30 aprile sau pe 2 mai. Să fie punte cu 1 mai. :))
@Anduța, și mie mi-ar placea să fie mai puține ore de muncă pe săptămână. Tare îmi e că apoi vor spune că avem salariile prea mari 🙂
Cineva vrea ca noi să muncim mult, repede, bine și dacă se poate, gratis. Pentru patrie, desigur…
Asta cu 8-10-12-14 ore muncite pe zi e legenda.
Studiile spun ca in medie un om munceste efectiv in jur de 5.5 ore pe zi. Restul sunt cafele, masa, gustari, telefoane, buda, mess-uri, multe tigari pentru fumatori, 10-15 min intarziere la sosire, 10-15 plecare mai rapida, dar si timpi admin strict necesari gen training, protectia muncii vizita medicala, fire drills, etc, etc care nu au treaba cu productia.
Asa ca un angajator smart stie si planifica ca plateste 8 ore si primeste 5.5.
Din perspectiva angajatului, majoritatea confunda timpul petrecut la birou cu timpul muncit. Nothing is further from truth.
Unii au nevoie de 9-10-12 ore petrecute la birou pentru a termina joburile pe care media statistica le finalizeaza in 5.5 ore de munca efectiva din sa zicem 8 ore petrecute la birou.
PS: la noi vinerea e jumate libera de cativa ani si in curand va fi libera de tot, trecand voluntar fabrica la 4 zile lucratoare de la 4.5 azi.
Ar mai merge si fractionat, vineri 4h ca sa te pregatesti de weekend cum trebe si luni 4h program ca vii obosit de dupa,,,,A, si lunea nu se incepe la 8am ci la 12am ca sa poti dormi ca oamenii si sa vii odihnit…asta e programul ideal.
Marti. Lunea am spor, am lista facuta de duminica cu ce am de facut. Miercurea si joia sunt la fel de motivat sa-mi fac treburile. Astept vinerea unde am si mai mare elan ca stiu ca vine wekendul. Dar martea e ciudata rau. O zi absolut banala. Nu stiu de ce.
Nu sunt workaholic, dar daca sunt cu biznisul de capul meu, muncesc cat e nevoie. Ma mai duc si duminica, niciodata sambata. Asa ca faza cu 4 zile, pentru mine, nu se aplica.
Si ca sa bifez manutele rosii: banuiesc ca la bugetari o sa mearga brici.
Eu numesc marțea “ziua fără perspectivă”. Tocmai pentru că e banală și după ea nu vine nimic interesant. Și nu știu câte ceasuri rele or fi, însă de regulă marți se întâmplă toate Murphy-smele, se îngrămădesc toate ședințele…
Lasă șerif, că atunci când foarte mulți neni dau angajatului salariul minim pe economie și au atitudinea aia că le face un favor că le dă și banii ăia, angajatul este dator să frece duda big time.
Comentariu beton!18
Pentru că desigur, este doar vina ăluia care dă banii. Angajatul n-are nicio problemă cu faptul că stă la un job care nu-i convine. Aham.
Pt mine e simplu, eu ca antreprenor nu mă pot da cu o mașină de 200 k în timp ce angajații mei sunt plătiți cu salariul minim.
Comentariu beton!25
@Edelweiss: da, mă, da’ tu ești rockăr, nu „biznisman”. 🤣
Comentariu beton!19
Eu zic să nu mai muncim deloc,să nu se mai facă şcoală şi să adopte si salariul ala universal.Eram sarcastică acum dar mi se pare greu de pus in practică in special pentru meseriile esențiale sau operațiuni.Nu ştiu cine a venit cu ideea asta, un politician cu siguranță ca astia nu prea muncesc.Eu aş spune mai bine sa urmăreasca cum aplică acum angajatorii cele 8h de lucru si concediile de odihnă (spunea cineva pe aici intr-o alta postare ca i s-a comunicat ca nu poate sa isi ia concediu vara asta din motive de lipsa de personal) am si eu cazuri de oameni care au zile de concediu de odihna neluate de 2 ani si muuulte pe motiv ca manager prost ce nu a stiut sa balanseze echipa.Am si eu carryover de anul trecut dar a fost o situatie atipică si a trebuit sa lucrez insă nu m-a obligat nimeni am facut-o ca am înțeles kktul de situație de altfel in ultimii 5 ani am luat 2-3 sapt de concediu vara sa imi dau reset la căpuşor.Revenind la aceasta idee cred ca are de-a face cu pandemia care a condus la milioane de burnout uri care mai nou sunt codificate ca si boala deci concediu medical= presiune pe bugetul statului.Da sunt oameni care s-au prajit in pandemie dar nu are legătura cu numarul de zile lucrate ci cu reziliența fiecăruia la ambiguitate, izolare socială etc.Eu sunt pe principiul work smart not hard atat pt mine cat si pentru echipa mea care nu e mică deloc si mesajul meu este” ti-ai terminat treaba nu e nimic cu impact imediat operațional esti obosit sau târşâit inchide laptopul si iesi cu cătel, purcel, pisică, copil whatever din casă nu imi pasa daca nu ai 8h lucrate.Cam asa functionez si eu si ai mei si nu am inregistrat niciun caz de burnout si nimeni nu se plânge ca e overloaded.E „lege” ca fiecare dintre ei sa isi ia min 2 sapt legate de concediu pe an punct.
Comentariu beton!27
@Aura Gustescu, am mai dat la un moment dat un raspuns pe tema asta: nu e vorba de a nu munci, cat de a munci destept.
In mediul office sunt extrem de multe intreruperi, care cauzeaza o lipsa de productivitate foarte mare.
Practic, cu toate ca lucram la calculator (sau chiar din cauza asta), suntem mai neproductivi decat pe vremea calculatorului de mana si a hartiei. O gramada de meetinguri care ar trebui sa fie mailuri, mailuri care nu ar trebui sa existe – pentru ca expeditorul gaseste ca e mai comod sa „intrebe” in loc sa verifice documentatiile.
Nu ajuta nici cultura de rit nou din companii, unde esti incurajat sa intrebi orice.
Sigur, in domeniul operational nu e posibil sa intrerupi activitatea 3 zile pe saptamana.
DAR, in situatia in care programul se reduce musai, angajatorul e practic obligat sa mai creeze niste joburi part time, care sa acopere ce ramane din reducerea de program a celorlalti.
Nu ar fi deloc o idee rea, mai ales in estul Europei, unde e extrem de greu sa gasesti un contract cu program redus.
@My2cents eu inteleg ce spui ideea este ca lider „de haita” ai misiunea de a forma echipe self reliant, eu asta facut intr-un an jumătate,pe principiul do what u say say what you do, sa ai echipe echilibrate cu seniori,middle si juniori.Asta cu meeting urile sau callurile ce sa zic eu am spus sa mearga unde este nevoie efectiv de ei in alea de laba trista la miez de zi sa le dea simplu reject ca asta fac si eu.I-am couchuit sa isi ajute colegii, stakeholders etc dar mâncatori de timp sunt căcălau si eu nu ii evaluez dupa cat timp au petrecut in calluri cu altii ci dupa cat livreaza si matematica nu minte ever.De altfel.pot trimite linkuri catre documentatie, procese etc dupa ce au aratat, trainuit sau dat suport cuiva.A durat ceva pana i-am invatat sa fie eficienti si asertivi.Jur ca am echipa perfecta si am timp de toate bălariile posibile.Cheia este sa nu ii micromanage si sa nu fi control freak ca ei livrează on time in full!
Ca sa ne întelegem.nu sunt la prima echipa sau proicte de condus.Acum ca e o intreaga regiune sau o bucatică de glob pământesc pt mine este acelasi lucru ca sunt tot oameni si e tot business si e tot pe timp si bani.
Felicitari si tie si companiei la care lucrezi pentru ca incurajeaza detoxifierea mediului de lucru.
Din pacate, sunt o multime de companii care considera ca e mai important sa fii disponibil decat sa fii util in mod real.
La fel, sunt o multime de angajati care din dorinta de a fi placuti/acceptati se supun acelor mancatori de timp.
Ce înseamnă reziliență ( pt a folosi corect unii termeni):
– REZILIENȚĂ, substantiv feminin
1. Mărime caracteristică pentru comportarea materialelor la solicitările prin șoc, egală cu raportul dintre lucrul mecanic efectuat pentru ruperea la încovoiere, prin șoc, a unei epruvete și valoarea inițială a ariei secțiunii transversale în care s-a produs ruperea respectivă.
1.1. Capacitatea unui corp de a reveni la forma și dimensiunea inițială după deformare.
2. Capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (emoțional, economic etc.).
etimologie:
REZISTENTA am ronglezit un pic scuze
Ai omis cateva categorii de angajati. Aia fara chef de munca sunt intradevar peste tot, pe la privat se ascund cum pot, vantura hartii, se fac ca muncesc. Pe la stat e ceva mai multa libertate. Pe urma ai zis de oamenii care nu stiu ce zi a saptamanii e pentru ca trag tare sa faca bani. Eu cred ca i-ai uitat pe cei care lucreaza pentru categoria de mai sus. Chestia cu facutul banilor nu se transfera si multor angajati. M-am lovit de multe ori de astfel de oameni care imi programau intalniri de o ora, vinerea la ora 4:30. S-au cam lovit de programul meu care se termina la 5. Asta nu inseamna ca nu fac extra uneori, am facut proiecte cu sarmaua in gura (era Crăciunul), dar sunt suficient de stabil incat sa imi pot alege cand bag extra. Am si sefi foarte ok, din punctul asta de vedere. Numar pe degete de cate ori m-a sunat directorul general seara sau în weekend, de fiecare data si-a cerut scuze de 1000 de ori. Cand il vezi ca face asa, n-ai cum sa refuzi.
La extrema cealalta e nevasta-mea. E asistenta de stomatologie. Lucreaza doar ea si șefa ei. Desi sefa ei este o doamne extrem de draguta, e cam prea „muncitoare” iar nevasta-mea e o foarte proasta negociatoare. Adica lucreaza extrem de mult, au 2 scaune in cabinet si se muta de la unul la altul, banda rulanta. 0 downtime. Femeia face o gramada de bani, doar ca nevasta-mea are salariul destul de mic dupa parerea mea (2500 ron). Ani de zile ma duceam zilnic sa o iau de la munca pentru ca termina la 10-10:30 seara. Abia dupa ce s-a nascut copilul am pus-o sa discute un program de 8 ore. I-am zis ca daca nu discuta ea, o sa discut eu. Acum lucreaza pana la 7:30 teoretic, sefa ei lucreaza tot pana la 10:30, dar fara asistenta. De cateva saptamani a început sa intarzie, ori ma inseala (joke, nu sariti), ori e rezultatul faptului ca sefa a fost in vacanta in Iordania si tre sa faca bani. Si nici macar nu e doar asistenta, face contabilitate, comanda materiale, se duce la laborator, la banca etc.
Sorry for the long post.
Comentariu beton!36
@Zz: stomatoloaga aia-i NESIMȚITĂ. 🤢
Comentariu beton!20
@Zz sunt oarecum în temă. Nașa a fost șefă de lucrări la Uni la pedontologie și și-a făcut propriul cabinet deasupra unui garaj. Dacă soția Dvs practic a acoperit toate activitățile unui cabinet, și-ar putea deschide unul. Singurul obstacol real e spațiul.
auzi, cand zici 4 zile te referi ca o sa munceasca dorel cel bugetar patru zile intregi intr-o saptamana de cinci lucratoare, sau ca o sa vina la servici doar 4 zile, ca oricum nu face nimic asa ca una mai mult sau mai putin nu conteaza?
Amu se poate comenta? Testing, testing
Hă?
Astazi simt ca este luni spre marti 😉
Neata! Hai ca ai intrat in forta in atentia mea deficitara :))
Saptamina de lucru de 4 zile? Utopie! Am trecut de la 37.5 ore de lucru saptaminal la 35 in 2000 si ceva, nu mai stiu exact cind, dar nici acum nu s-au linistit lucrurile … E adevarat ca francezii iau liber miercurea, dar asta e datorita faptului ca scolile sint inchise miercurea sau miercurea la prinz. Asa ca cineva trebuie sa recupereze odorul, in cazul in care nu vrea (sau nu se poate) sa stea la garderie.
Daca e sa fie dupa voie, eu as vota nu saptamina de 4 zile ci salariul minim de frecat menta. Nene, nu vrei sa muncesti, nu mai incurca lumea. Stai acasa pe niste bani cit sa-ti ajunga de chirie si mincare. Si daca vrei sa muncesti, atunci scoate muschii si celulele cenusii la vedere. Ca sa stim ce facem.
Si asta e alta utopie, zic eu. Desi nu exista meserie pe care sa nu o blestemi intr-o zi. Si nu din cauza ei, ci a conditiilor de lucru, a managerilor, a colegilor etc. Si, bineinteles, pr ca nimic din ce e obligatoriu nu e iubit.
@Anca: este și cheamă pasiune. Dacă faci bani dintr-o pasiune, nu muncești o zi în viața ta. Io-s unu’ dintr-ăia. 😎
Am avut parte de șefi idioți, de colegi idioți, iar atunci când m-am săturat de ei, am schimbat locul de muncă, nu domeniul.
Cu salariul minim la frecat menta nu aș fi de acord. Cu salariu diferențiat pe rezultat concret (nu pe criterii subiective si nici la pontaj nr ore) da.
Am votat vineri deși la mine e doar duminica zi libera ( si îmi iese si așa lunea pe ochi) si nu va fi in veci altcumva. Facturez pâine la o brutărie cu n-spe puncte de vânzare proprii si vreo 300 de clienți pe zi, așa ca, după cum omul nostru vrea pâine proaspăta la orice ora si in orice zi, indiferent ca-i zi libera sau nu… nici o speranță de 4 zile lucrătoare.
Dar, cum in unele instituții de stat am remarcat o săptămâna de lucru ce tinde lejer spre 3 zile… hai trei zile si un sfert de lucru… cu patru zile de lucru date prin lege o sa ne facem programare ca sa-i mai găsim pe acolo 🙂
Asta cu nu se muncește e relativa. Depinde unde te uiți. Dacă te uiți la mamutul numit stat si la angajații numiți generic bugetari este posibil ca în multe cazuri sa fie valabil scenariul descris de tine. Dacă în schimb ne întoarcem privirea către o camera de garda la UPU(tot bugetari și ei) s-ar putea sa vezi oameni epuizați după ore de munca în niște condiții care ți s-ar părea inumane.
Sau hai sa ne uitam la cei care lucrează în hipermarketuri care se trezesc la 4-5 dimineața ca sa deschidă magazinul la 7 curat și ordonat. Sau care pleacă la 12 noaptea dupa 150 de clienți nemulțumiți 😱. Ah și de Crăciun și Paște sunt tot la munca pana în ultima clipa ca nu au liber decât zilele de Crăciun și Paște, fix zilele alea.
Ah, și au 2 zile libere pe sapt dar poate nu chiar Sambata și Duminica.
Sau toți oamenii din industria Horeca, care efectiv dau cu cârcă pentru tips, ca salariile sunt mici.
Se muncește, poate nu neapărat eficient, și pe salarii mici, dar se muncește.
Si chiar m-as bucura sa avem săptămâna de lucru de 4 zile.
Comentariu beton!20
E posibil să-ți fi scăpat asta: „Pe oamenii care muncesc cu adevărat în țara asta prea puțin îi interesează ce zi a săptămânii e. Că dacă ai treabă și bani de făcut, o să constați că sunt multe weekend-uri de muncit. Uneori, chiar toate.”
Chestie extrem de adevărată, dar, din păcate, se aplică pentru prea puțini. Românii nu merg la job, merg la „scârbici”. Și nu sunt eu cel care a inventat asta.
@Vasilescu precum prea cunoscuta frază hai mai uşor ca de luni o luam de coadă,mereu m-am întrebat despre care coadă e vorba, de a mâții, de clanța usii sau care dracu coadă???!!
@Vasilescu sa stii ca mi-a scapat. Dar chiar si-asa, doar pentru ca exista loaze nu înseamnă ca trebuie privati de un beneficiu oamenii care își dau interesul pentru ca alții sunt puturosi si muncesc in dorul lelii.
Eu as face asa: luni telemunca, marti-miercuri-joi fizic si am votat vineri
liber. Desigur, putem sa visam frumos ☺️
Am ales luni. Am avut în facultate 2 zile libere, care erau duminică și luni (sâmbăta dimineața am avut întotdeauna seminarii) și a fost foarte ok așa. Un semestru a fost joia a doua zi liberă și n-aș mai repeta experiența. E mult mai ok să fie zilele libere legate între ele. Nu se pierde ritmul între cele lucrătoare și simți că te poți relaxa în perioadele mai lejere în cele libere.
Pfff grea alegere, de cand am auzit aceasta stire, m-am tot gandit daca mi-ar placea aceasta varianta de 4 zile, nu as stii ce sa aleg, mi se pare ca daca am rapoarte si multe alte excel-uri de pregatit si nu le termin in 4 zile tot le voi termina si in a 5-a zi, pt ca si acum daca termenele sunt scurte (sau poate ca nah se intampla sa visez cu ochii deschisi in orele de munca😀) stau peste program sau mai lucrez in weekend doar sa stiu eu ca lucrurile sunt facute bine, asa ca sunt indecisa 😀😀
dar probabil as vota vineri.
Daca intr-adevar trec oamenii la fapte si trecem cu totii (toata Europa ma refer) la 4 zile lucratoare, eu as alege miercurea, dar nu de placere, ci pentru un aspect practic. In Franta, copiii (gradinita si scoala primara) au liber miercurea. Deci, pt noi ar fi perfect, ca sa nu mai stam sa ne scarpinam in cap, „cum facem? care isi ia liber? care cere sa lucreze de acasa? platim si il ducem la cresa? cate zile de concediu mai avem?” samd. Nu avem familie prin jur la care sa apelam.
DAAAAAAR, daca ar fi sa aleg de „placere”, si nu de necesitate, jur ca as alege lunea. Tocmai pentru ca multi aleg vinerea. Si daca vrei sa pleci pe undeva, te trezesti ca-cam toata lumea pleaca in acelasi timp cu tine. Deci nebuneala, deci aglomeratie, si alte frumuseti de genul. Eu as pleca frumos sambata pe racoare (vorba vine), si sa profit si de ziua de luni in care majoritatea da deja cu sapa o:)
@Andreea C, sâmbăta e zi de baie. Nu poți pleca la drum cu părul ud… 🙂
Ca sa iti raspund punctual, am votat vineri. Dar mi-e greu sa cred ca masura asta se va pune in practica in urmatorii 20 de ani.
Prin toate firmele unde am lucrat, mare parte din timp era petrecut prin frecat menta, activitate deghizata in munca. Sedinte interminabile despre nimic, cu fraze lungi incat cel care vorbeste sa aiba impresia ca e destept. Propuneri de procese care sa genereze niste procese care sa corecteze procesele existente.
Mai nou m-a dezamagit firma unde lucrez (in care tampeniile corporatiste erau la un nivel acceptabil). Vor impune lucrul hibrid. OK, sunt oameni care se concentreaza mai usor la birou, nimic de zis. Dar eu (si nu-s singurul) am reusit sa-mi fac un ritm de acasa, lucrand de dinaintea pandemiei. Sunt mai productiv de acasa decat la birou si sa fim seriosi, daca vrei sa te faci ca muncesti, o poti face si la birou, si acasa, si in Honolulu. Motivul: „este bine sa schimbam o vorba cu un coleg, sa avem un vibe pozitiv”. Adica este bine sa fii acolo, supravegheat, daca e sa te faci ca muncesti, macar sa te faci in cadru organizat.
Cel mai bun vibe il am de la mine de acasa, cu somn in plus, comod, cu liniste, fara sa aud discutii si vanzoleala. Iar cu colegii ma pot vedea oricand, si o fac des, la o bere dupa program.
Daca vrei sa muncesti, in ritm normal, dar productiv, fara sa te spetesti, in multe domenii 4 zile pe saptamana ar fi de ajuns, cu aceleasi rezultate. Dar asta ar insemna fara sedinte despre nimic sau proceduri inventate de cate o minte odihnita, care ocupa mai mult de 20% din timpul de munca. Acele minti odihnite nu vor vrea, invocand coeziunea intre echipe, spiritul de apartenenta etc.
Comentariu beton!16
motivul pt care vor lucrul hibrid e si ca sa motiveze existenta cladirilor office. Ca alea au costat enorm. E o investitie mare si asta se vede in timp.
Mama – mama, @zedicus, cata dreptate ai!
E mai usor sa umfli buzunarele „dezvotatorilor” cu pretul costurilor de deplasare ale angajatilor.
La noi o masina e „de la firma”, ma doare la banana cat consuma si cat e pretul la carburant ca nu am limita. Dar a doua e proprietate personala si daca asta trebuie sa se miste casa-munca & retur, inseamna minim 200 E/luna (cam doua plinuri).
Deci DA, mai bine incurajam chiriile exorbitante in loc sa-i lasam sa dea faliment sau sa gaseasca metode care sa implice SCADEREA preturilor/mp cu pretul consumului mai mare de carburant+masini mai multe pe sosea ca alea-s pe buzunarul si (dis)comfortul fraierilor care muncesc.
@Cryptoplm , nu din salariul tau se platesc chiriile la cladiri. Nu te vei imbogati daca lucrezi exclusiv de acasa
@zedicus
UNU – nu stiu daca ai inteles – din ce-ai scris se pare ca NU – chiar eram DE ACORD cu tine la faza cu chiriile. Cu cat ne obliga sefii sa venim la birou, cu atat o sa verse bani (chirie) in buzunarul astora cu cladirile de birouri. Reducand chiria (4 zile in loc de 5, WFH) poate ca va ramane buget si pentru, de exemplu, majorari de salarii/bonusuri/etc. Eu sustin REDUCEREA programului & WHF, cu riscul (Doamne’ ajuta sa fie asa!) sa mai si crape niste constructori/detinatori de cladiri de birouri care s-au inmultit nejustificat de mult si care sunt principalul motiv pentru care anumite cartiere/zone au devenit aglomerate pana la sufocare. Ma pis si pe de-alde nusco si pe afi si pe toti aia care au bagat bani in betoane si au distrus Bucurestiul – daca-i pierd din lipsa de chiriasi, inseamna ca i-au bagat prost, nu trebuie sa stau eu aiurea la birou, ca firma sa decarteze chirie si sa faca astia pwla mare astia cu cladirile.
DOI – in pandemie, cand masina proprietate personala a stat in parcare (sotia a avut WFH 90% din astia 2 ani), masina asta nu a consumat nici macar un plin/luna, acum am ajuns deja la doua/pe luna; nu e vorba e imbogatit, e vorba de putina atentie la buget in contextul economic actual care nu e tocmai roz.
TREI – eu pot sa fiu de acord astazi cu tine pe un subiect si maine sa am o pozitie diametral opusa, fara sa o iau personal, asta-i misto la oameni, sunt diferiti. Asa ca vorbeste frumos sau mergi acolo unde se permit/incurajeaza derapajele de limbaj!
@Ambr0 am sa iti dau un hint pt aceasta cerere a corporatiilor locate intr-o anumita țară si managrmentul local face lobby de a se intoarce populatia la lucru din birou.Eu sunt ala rău care am facut proiecte de centralizare activitati in locanta X pt compania Y si am spus ca pe langa avantajul fiscal in bani este ca ei sunt toti in aceasi locantă si lucreaza „drum beat” etc.S-au facut calcule de bugete, assement de locatie, taxe etc.Acum cu WFH aceasi corporatie poate sa zica bah daca se dovedi ca cele de mai sus se pot face remote hai sa mutam remote in Albania, Banglore, Malaiezia etc ca e mai ieftin si resursa educata si cost mai mic aia este tranzitie 8 luni pa si pusi! Ce vor sa faca cei care va vor hibrid este sa certifice ca trebuie sa existe locatia si ideea de acum 5, 6,10 ani este incă buna.Think about that just saying…
Miercuri, pentru ca se aduna mai putina oboseala si am mai multa energie in celelalte zile.
Am muncit in uk așa.
Luni,marți câte 10 ore.
Miercuri liberă.
Joi,vineri câte 10 ore.
Mi s-a părut ok.
Miercuri pot organiza chestii gen cumpărături iar weekendul complet liber. Oricând as opta pentru acest program.
De obicei dacă sunt solicitat sâmbăta sau în zi de sărbătoare pentru modica sumă de 50€ mă sacrific și muncesc, de exemplu astăzi e fiesta iar eu sunt la muncă sâmbătă de asemenea așa că am 100 în plus săptămâna asta!!! 😜😜
Pentru un loc de munca la foc continuu sunt necesari 4 angajati (3 schimburi plus concedii de odhina, medicale, liber suplimentar pt cei care lucreaza noaptea etc).
Cu reducerea programului de lucru (la noi e standard 40 ore/sapt, in vestul Europei se duce catre 32-35) parca vad ca va urma situatia in care multe locuri de munca vor fi de 6-7 zile/sapt dar cu 2 angajati pe acel loc.
De obicei dacă sunt solicitat sâmbăta sau în zi de sărbătoare pentru modica sumă de 50€ mă sacrific și muncesc, de exemplu astăzi e fiesta iar eu sunt la muncă sâmbătă de asemenea așa că am 100 în plus săptămâna asta!!! 😜😜
Am votat pentru vineri totuși!!
LOL! Urasc ziua de miercuri din adancul sufletului meu. Dar as alege luni. Am avut intr-un an, pe vremea cand mai lucram in invatamant, ziua metodica lunea (toti colegii de la scoala mea mica se certau pt vineri). Stiti senzatia aia de duminica seara, cand te gandesti ca a doua zi e luni si o iei de la capat? Ei bine, eu n-o stiam 😋
Eu prefer luni sau vineri liber. Dar acum, nu eu decid..
Sa-ti zic de ce lumea in alte tari a votat miercurea, insa. Pentru ca scoala se termina la 12 miercurea. Adica esti cu copiii pe cap jumatate de zi (cine are, cine n-are, asta e). Asa ca majoritatea colegilor cu copii de la 2 ani jumatate (cand incepe gradinita care are regim de scoala primara) pana la 17 ani ori isi iau miercurea liber, ori lucreaza de acasa dimineata zilei respective. Deci cam de aia e mai liniste la munca. Exista si posibilitatea de a lasa copiii in after school (garderie FR/opvang NL – se numeste in Belgia) pana la ora 18.00. Insa majoritatea deja fac asta in celelalte 4 zile. Sau sunt unii care isi aduc copiii la 7.15 dimineata in aceasta optiune before-school, ca lucreaza in schimburi sau departe de casa. Cam asa se prezinta situatia. Oricum ar fi, 4 zile/saptamana lucratoare ar stresa si mai mult, ca munca nu se imputineaza, se va condensa, din pacate.
Nu am votat, nu ma intereseaza/ajuta o zi „fixa”. Daca iese asa, o sa-mi fac programul (eu sunt pe teren 60-70% anyway) sa CHIULESC cat pot de mult, cu zambetul pe buze. Dar nu despre asta e vorba.
Daca tot se aproba 4 in loc de 5, eu vreau sa fie „la alegere” si ne facem socoteala ca unul dintre noi sa ia liber lunea si celalalt vinerea ca sa:
– „castigam” cate o zi in plus cu copilul (copilul ar sta in week-end cu amandoi + inca 2 zile cu cate unul, asta DA castig); Bine-bine, tot cu scoala dar am putea sa-l luam mai repede de la after-school si sa mai facem si alte chestii.
– sa acoperim (separat) cat putem din treburile administrative luni/vineri ca sa avem sambata+duminica liber de-adevaratelea.
Doar ca sunt un optimist „moderat” (a se citi PESIMIST) am convingerea ca nu o sa vedem noi prea curand asa ceva in RO. Pentru mine e irelevant, in pandemie am lucrat fizic 99% din timp, ca asta e activitatea, WFH nu functioneaza la mine nici macar teoretic iar daca „arde” e mai putin relevant daca e luni sau duminica, ziua sau noaptea.
Ex – la multinationala unde lucreaza sotia, timp de 2 ani s-a lucrat cu (max) 1 zi/saptamana fizic, de la birou, uneori sotia nu a trecut pe la birou cate doua luni la rand. In astia 2 ani toti KPI-ii pe HR plus financiarele au fost pe PLUS. La fel si in toate tarile din regiunea din care face parte si RO. Prima masura luata de GM-ul de la Bucuresti, in mai, a fost sa dea o „circulara” care stabilea obligativitatea ca angajatii sa vina la birou MINIM 3 zile/saptamana … vaca cu cabina! Si s-a oprit la 3 zile dupa niste „proteste” ale echipei, pentru ca risca sa-si ia suturi in cur pe holuri, dupa mintea ei „normal” era sa se revina la 5/zile pe saptamana. Rezultatul e ca in doua luni lumea a inceput sa-si bage picioarele si deja au inceput demisiile, si in RO si in regiunea lor. Dar sefii aia mari/managerii regionali se fac ca ploua ca doar e mai important un kkt de GM de tara decat cateva zeci de angajati care „fac banii” practic.
De-aia zic – managerii de multinationala sunt in marea lor majoritate DOAR niste kkt-i de oameni, statul Roman e impotent si noi o sa sclavagim pe plantatie ca prostii (*).
(*) RO are SMBE pe la 500 E (parca), Polonia tocmai a anuntat ca SMBE-ul lor se va duce pe la 800 E … csf, ncsf … si nu se mai da „mediul de afaceri” cu curu’ de pamant la Varsovia. Mishto cu UE & shit dar pe undeva e buna si neo-dictatura ca-n Polonia/Ungaria la ceva, doar zic!
Mânuța aia roșie este de la mine. Pentru faza cu o să chiulesc cât pot de mult și cu zâmbetul pe buze. Tipic românesc. Și nu vreau să intrăm în polemici, puteam să las doar mânuța fără să scriu asta. Pace! 🙂
@AdinaL – apreciez asumarea opiniei si nu polemizez … agree to disagree …
Putin context – etica mea de munca zice asa, daca am program de la 09:00, eu vin la 08:45 ca asa mi se pare normal, sa imi beau cafeaua pe timpul meu, nu pe al firmei. Dar asta-s DOAR eu, ce/cum fac altii nu stiu si nu-mi dau cu parerea.
Ala la care faci referire era un comentariu 50% la mishto / 50% ca sa subliniez un punct de vedere – „bogatia” firmei trebuie impartita echitabil (!!! nu am zis egal !!!) cu toata lumea … cam ce zicea mai sus @Edel (ca el, ca patron, nu se poate plimba cu o masina de 200k daca angajatii lui sunt platiti cu minimul pe economie)
Intrebare: oare de ce „etica” muncii este din-ce-in-ce mai buna pe masura ce mergi spre Vest, asta in timp ce si SMBE este tot mai mare – coincidenta? – tot pe masura ce mergi spre vest? O avea legatura etica cu banii/respectul angajatorului/conditiile de munca … nu creeeed, nu are cum!
Fix pentru asta am facut precizarea aia cu SMBE in RO vs Polonia. Nu mai compar cu Germania sau Franta ca ajungem la pepeni.
Pentru că nu există un emoticon despre ironie, de multe ori luam fix ce scrie autorul. Am pățit.😁
Mie îmi apare că deja am votat, deși n-am atins nimic. Oricum, aș fi pus Miercurea, mi-ar conveni o zi liberă fix la mijloc. Unul din motive ar fi să-mi enervez niscaiva șefi.
Înseamnă că mai folosește cineva IP-ul tău. Și cine-l folosește a votat.
habar n-am ce tot ziceți de 4 zile/săptămână.. oricum n-aș beneficia. teoretic, la mine-s 6 ore de muncă în cursul dimineţii, în zilele lucrătoare + gărzi. practic.. dacă intru-n blocul operator și mi se încheie alea 6 ore când omu-i cu mațele scoase încă, nu-l pot lăsa așa și să plec, că, să vezi, mi s-a încheiat mie programul pe ziua aia. oricum muncesc și voi munci de nebună și peste program și-n weekend și de sărbători și-n ziua aia de-ar avea-o unii liberă.. ca să nu mai zic de nopțile ca asta de-a trecut, în care-am fost sunată pe la 3, din somn – direct la spital în 20 de minute. vorba lui Vasilescu, am râs – ca un bugetar hulit ce sunt.
Comentariu beton!17
@irina: trezirea la ora 3 noaptea, mi se pare nesimțire din partea spitalului. De ce nu se scot posturi la concurs?
Dacă tu pățești ceva, te operezi singură sau cum?
@John Temple, ce să zic.. pe de-o parte, celei care a avut nevoie urgentă de mine, sigur nu i s-a părut nesimțire că am fost chemată. pe de altă parte, crezi că sunt pe toate drumurile chirurgi specializați și în toracoscopie, care lucrează și minim invaziv, fără deschiderea chirurgicală a sternului? fug în privat sau afară, cam toți cei care operează și cu aparatură de domeniul SF-ului (poveste lungă, nu ăsta-i subiectul).
@irina: asta-i problema că nu sunt destui, nu c-ar fi pe toate drumurile. Normal că fug afară, în loc să fie bătaia de joc a dinozaurilor din sistem.
Un amic s-o operat la Oradea, iar mâna a doua a fost o rezidentă ultimul an. Întrebată ce va face pe viitor, rezidenta a zis că posturi nu vor fi scoase în curând în spital, așa că va face a doua specializare pe chirurgie plastică, iar apoi va merge-n privat.
Asta mi se pare că e nesimțirea maximă a statului român în domeniul medical. Dar are tupeul să urle: vai, ne pleacă doctorii.
@John Temple, și-acum dă-mi lovitura de grație, cine naibii m-a pus să mă fac dr. și să mă mai și supraspecializez.. 😀
@MV, aseară a comentat cineva la un post scris de-o stimată colegă ginecolog și nu mai găsesc postarea d-nei dr., să-i fac o bucurie comentatoarei de aseară (că mai și zâmbim, da?).. mă poți ajuta să-l găsesc rapid, te rog?
@irina: nu, din contră. Bravo ție.
Pe mine nu doctorii mă deranjează, ci lipsa lor în număr optim și a infrastructurii medicale.
P.S. Ai un buton de căutare, dreapta sus pe pagină. 😉
@JT, mulțumesc, am găsit și butonul și articolul -Habar n-aveam că dacă fac sex rămân gravidă e de anul trecut, căutam la el mult și bine! 😀
@irina: da, da, că doamna doctor nu prea mai dă p-aci dăcât ocazional.
Io m-aș duce la dânsa la un control, da mă tem că-mi bagă oareșce sondă-n ochiu’ maro, așa că mai bine șed blând. 🤣🤣🤣
@irina, doamna semnează comentariile sub nick-ul @THE Cristina.
@BaGheRa, mulțumesc, gata, am găsit articolul și-am și comentat..😉 mi-era greu să dau de el, nu știam că e din mai 2021.. doar am văzut aseară titlul articolului la „ultimele comentarii”🙂
@irina voua ar trebui sa va facem statuie pe bune reala pt ca înca mai stati pe metereze.Eu traiesc intr-o țara fost comunista unde privatul este un fel de puelea sulii si mergi doar ca esti nou si nu cunosti mersul.De facto medicina de stat prin NFZ adica adica asigurare ca muncesti si spital este cea care functionează brici.De vreo 2 ani am ales si medic de familie care de fapt este medic si nu administrator de hârtii.Am facut precum Vasilescu cand nu pricrpe HĂ? cand mi-a instalat el cu mânuța lui un app național unde sa imi trimita rețetele, sa ma programeze la 40+ căutari oblugatorii pt sani, col, tiroida etc.Ghici ce pt ca si-a făcut treaba am rezolvat si găsit ” misterul” starilor mele de rau continuu niste noduli pe ici pe colo, am reusit sa vaccinez băiatul mare anti HPV si sa descoperim ca minunata schemă de vaccinare in Ro era incompletă si da imi aduc aminte in 2011 ca am cumpărat cu bani ceva rapel uri si a ramas ca restul vor veni..nu au mai venit!Cert este ca sistemul ar trebui sa functioneze flux continuu si nu merge si nu ii putem acuza de tradare pe cei care pleacă.Sanatate multa si reziliență!
@Aura, de obicei, stările de rău „misterioase” sunt date de probleme tiroidiene. nu-s endocrinolog, dar nu strică s-o verifici foarte amănunțit pe „mme tiroidă”, e parșivă rău 😉. în rest.. fix când credeam că mai rău nu se poate-n spital, a venit nebunia cu pandemia. ne mirăm și noi că încă nu ne-am pierdut mințile, că încă n-am plecat, că încă mai avem putere.. sănătate și ție!
@Irina exact asta este problema misterioasa tiroidă care e plina de neşte noduloi.Biopse programata deja pe 24 iunie, apoi vizita la endo si oncolog cu rezultatele in brațe opratie in August sper.
Eu ma gandesc serios ca in viitorul mai mult sau mai putin apropiat sa trec la 32 de ore pe saptamana. Ziua libera sa o pun vinerea pentru ca: sunt cel putin doua zile de luni pe an cand sunt libere (luni dupa Pasti si luni dupa Rusalii) si astfel vreau sa maximizez zilele libere din an. La mine in birou sunt cativa ce lucreaza 32 de ore, doi au vinerea si doi miercurea (or fi mai multi, dar doar pe astia ii stiu eu).
Acuma, daca ar fi lege sa se lucreze doar 4 zile, as lua in considererare sa le reduc la 3. Cum ar fi? :)) Luni-Marti-Miercuri
Păi de când există WFH am ales marți și joi. Apoi veni pandemia lu’ pangolinu prăjit așa că se mutară toate acasă. Cum lucrul peste program în WE se compenseaza oră pe oră cu liber din 2020 tot trag să termin zilele de concediu. Anul trecut aveam 60 de luat. Anul ăsta am mai redus la 42.
Iar proiectul de 4 zile lucrătoare la noi pe plantație este flex. Poți lua 4 ore în fiecare săptămână sau o zi la 2 săptămâni.
Eu as propune săptămâna de lucru de 3,5 zile. In felul asta firmele ar putea angaja dublul personalului si s-ar munci de fapt 7/7 zile. Si cine ar vrea sa câștige dublu ar avea 2 job-uri intr-o săptămâna. 🙂 Am votat tot luni.
Din câte am citit, cele 4 zile lucrătoare ar însuma tot 40 ore. La noi. Pe când în alte țări, ar însemna sau înseamnă să ai tot 8 ore pe zi, sau cât o fi norma la ei, dar în loc să lucrezi 5 zile, ai lucra 4. Eu as prefera aceleași număr de ore ca acum și 4 zile. Că să stau 10 ore pe zi la lucru nu mă încântă. Și ziua liberă să fie vinerea, nu mă încălzește cu absolut nimic să fie în mijlocul săptămânii.
Am votat pentru vineri insa as lasa la alegerea fiecaruia care sa fie ziua libera in plus, cu conditia sa nu sufere munca pe care o are omu’ ala de facut. Si n-as insista sa fie tot timpul aceeasi zi libera. Poate intr-o saptamana am de mers la medic, gasesc o programare marti sau miercuri sau joi sau luni, as aprecia sa pot sa iau ziua aia libera, in loc sa merg sa ma invoiesc la sef sau sa-mi cer un concediu de odihna. Idem pentru rezolvarea altor chestiuni birocratice care m-au iritat intotdeauna pe motivul ca aia cu care aveam eu treaba aveau program intre 9:00 si 17:00 si nu lucrau in weekend si atunci trebuia sa imi iau eu concediu. Ma refer aici atat la minunatii de pe la ANAF si alte autoritati (permis de conducere, CI, pasaport, etc) dar si la minunatii furnizori de utilitati sau chiar si echipa de admin a mall-ului unde eu am un loc de parcare inchiriat. Ca sa iau cartela de intrare in parcare, a trebuit sa fug intr-o zi mai devreme de la serviciu ca sa pot sa ajung in timpul de lucru, sa pot lua cartela. Nu mai zic de o instalare de aer conditionat sau o reparatie, atunci cand toata lumea iti spune ca lucreaza doar in timpul saptamanii de lucru si maxim pana la ora 17:00. Pai si eu cum sa fac bani sa platesc serviciile voastre?! Toti ridica din umeri. Deci ziua aia in plus, libera, cand am nevoie de ea. Legata de weekend cand vreau sa plec undeva sau pur si simplu sa ma relaxez sau atunci cand am nevoie sa mai rezolv una-alta.
Eu as vota asa: o saptamana vineri si saptamana urmatoare luni. Asa o sa am in doua saptamani un weekend de 4 zile si unul de doua zile. Ar trebui sa se lase la latitudinea angajatorului. Astfel poate se mai reduce aglomeratia, poluarea si poate si somajul. Pentru ca in servicii poate va fi nevoie de forta de munca. Unele servicii trebuie sa functioneze 24/7 si atunci doar cu angajatii de acum nu pot acoperi. Poate mai sunt si alte avantaje dar unii doar dezavantajele. Eu cred ca ar fi mai bine. Da cine-s eu…?
ca sa nu fiu acuzat ca ma pricep la toate, am ales sa muncesc in loc sa citesc bloguri. Deci sa fie oricare ca io tot cat vreau muncesc 😀 😀 😀
Vorba aia, pe mine nu ma afecteaza scumpirea benzinei ca io tot de 50 bag :D.
Ar mai fi ceva, in strainatate tot 40 de ore muncesc dar impartite la 4 zile nu la 5. Ia sa vad la cati bugetari le-ar placea, ca iei oricum vinerea o considera libera dupa bautul cafelei la birou aia e.
ei nu „iei”
Mi-ai adus aminte de Grupul Vouă
https://youtu.be/48RncfhK_iY
Dau răspunsul tirziu că acum mă pun la zi cu cititul. Eu am muncit 2ani doar simbata ,duminica și sărbătorile legale(12 pe an) și de 3 ani muncesc în același loc vineri,duminică,luni și sărbătorile legale. Așa că am liber marți,miercuri,joi și simbata 😜