Sinteză de Marco Badea.
…
58 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] cele mai importante lucruri care s-au întâmplat peste noapte. În plus, rezum și cum arată situația pe câmpul de luptă:
🗺️ În evaluarea de vineri dimineață a războiului, Ministerul britanic al Apărării susține că decizia lui Putin de a bloca uzina siderurgică Azovstal indică probabil dorința de a ține sub control rezistența ucraineană din Mariupol și de a elibera forțele rusești pentru a fi desfășurate în alte părți din estul Ucrainei.
🗺️ Londra precizează, de asemenea, că un asalt terestru complet asupra uzinei ar implica probabil pierderi semnificative pentru ruși, ceea ce ar diminua și mai mult eficiența generală de luptă a acestora.
🗺️ Ministerul britanic al Apărării subliniază și că în Donbas continuă bombardamentele și luptele grele, în timp ce Rusia încearcă să avanseze în continuare spre unele așezări, inclusiv Krasnyy Lyman, Buhayikva, Barvinkove, Lyman și Popasna, ca parte a planurilor lor pentru această regiune.
🗺️ În plus, Ministerul britanic al Apărării precizează că în ciuda noilor obiective ale Rusiei, ea resimte încă pierderile suferite la începutul conflictului. Pentru a încerca să își reconstituie forțele epuizate, a recurs la ducerea echipamentelor nefuncționale înapoi în Rusia pentru reparații.
🔴 Președintele Volodimir Zelenski a declarat joi seară că Ucraina are nevoie de asistență financiară în valoare de 7 miliarde de dolari lunar pentru a compensa pierderile economice cauzate de război. Va fi nevoie de alte „sute de miliarde de dolari” pentru a reconstrui ulterior țara, a mai spus președintele ucrainean, care s-a adresat prin videoconferință unui eveniment organizat de Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional, relatează CNN. O estimare anterioară a Kievului evalua la 5 miliarde de dolari lunar aceste necesități provocate de război, precizează BBC. Fiecare țară trebuie să fie pregătită să rupă toate relațiile cu Rusia, iar Moscova ar trebui să fie exclusă „imediat” din toate instituțiile financiare internaționale, inclusiv FMI și Banca Mondială, a arătat Zelenski. În timp ce duce războiul împotriva Ucrainei, Rusia folosește metode agresive și pe piețele mondiale și de aceea locul ei nu este în aceste instituții, a arătat Volodimir Zelenski.
🔴 De asemenea, preşedintele ucrainean a acuzat Rusia că încearcă să organizeze un fals referendum pentru independenţă în regiunile sudice Herson şi Zaporojie pe care le ocupă. Într-un mesaj video separat difuzat joi seară pe rețelele sociale, Zelenski le-a cerut locuitorilor din zonele ocupate să nu furnizeze niciun fel de date personale, cum ar fi numerele de paşaport, în cazul în care le-ar fi cerute de către forţele ruse, relatează AFP. „Nu este corect să facă un recensământ. Nu este pentru a vă oferi ajutor umanitar de vreun fel. Este de fapt pentru a falsifica un aşa-zis referendum pe pământul vostru, dacă vine de la Moscova ordinul de a organiza această comedie”, a avertizat preşedintele ucrainean.
🔴 În plus, Volodimir Zelenski a contrazis afirmaţiile preşedintelui Vladimir Putin conform cărora oraşul-port Mariupol, vital din punct de vedere strategic, a căzut joi în mâinile armatei ruse. „Situaţia este dificilă, situaţia este rea”, le-a spus joi, la Kiev, jurnaliştilor Volodimir Zelenski, dar au mai rămas modalităţi de a elibera oraşul. „Există o modalitate militară de pregătire şi ne pregătim pentru aceasta”, a spus preşedintele ucrainean. Pentru aceasta, a spus el, este nevoie de ajutor occidental.
🔴 De altfel, Departamentul de Stat al SUA a declarat joi că Statele Unite înțeleg că forțele ucrainene încă mai controlează teren în Mariupol, iar afirmația președintelui rus Vladimir Putin că a eliberat orașul este dezinformare.
🗺️ Potrivit evaluării de joi noapte spre vineri a frontului, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) spune că Kremlinul a proclamat victoria în bătălia de la Mariupol, iar forțele rusești vor încerca să-i înfometeze pe apărătorii ucraineni rămași în uzina siderurgică Azovstal, în loc să o elibereze prin atacuri probabil costisitoare.
🗺️ Analiștii ISW estimează că Kremlinul va transforma capturarea (încă incompletă) a Mariupolului într-o victorie majoră pentru a compensa nereușitele rusești din alte părți.
🗺️ ISW precizează și că este puțin probabil ca reducerea de către Kremlin a ritmului operațiunilor din Mariupol să permită desfășurarea unei puteri de luptă semnificative pentru a sprijini alte operațiuni ofensive în zilele și săptămânile următoare.
🗺️ Declarațiile oficialilor americani potrivit cărora Rusia nu a retras încă o parte din grupurile tactice de batalioane (BTG) din Mariupol, nu dezvăluie însă nici starea acestor forțe rusești, nici alte constrângeri privind utilizarea lor. ISW spune că a evaluat în mod constant că BTG-urile rusești au suferit pierderi mari în bătălia de la Mariupol, sunt degradate și este puțin probabil să dețină întregul lor efectiv de circa 800-900 de oameni, fiecare la capacitate maximă.
🗺️ Experții ISW atrag atenția că, exact ca în cazul operațiunilor rusești din alte părți ale Ucrainei, raportarea numărului de BTG-uri fără un context și o analiză suplimentară a puterii de luptă a acestor unități nu reprezintă o evaluare utilă a forțelor rusești.
🗺️ Rușii au forțat joi o înaintare dinspre Izium spre Sloviansk dar, potrivit ISW, ofensiva a fost respinsă de Armata Ucraineană din Donbas. Au existat raportări și imagini care arată că două avioane rusești au fost lovite de antiaeriana ucraineană. Primul, cel mai probabil un Suhoi Su-34 (bombardier tactic cu două locuri) a fost doborât chiar lângă Izium, iar piloții s-au catapultat. Al doilea, un Su-25 (subsonic, pentru atac la sol) a fost lovit de o rachetă Stinger (portabilă) 150 de kilometri mai la sud, lângă Donețk.
🗺️ ISW mai transmite că forțele ruse au forțat ofensiva spre Rubijne, Severodonețk și Popasna, afirmând că au capturat integral Rubijne. Raportările ucrainenilor spun însă că se duc lupte încă pe străzile acestui orășel.
🗺️ ISW spune și că în ultimele 24 de ore, după mai multe săptămâni de acțiuni limitate, rușii au atacat dinspre Herson spre Nikolaev pozițiile ucrainene, dar nu au cucerit niciun teritoriu nou.
🗺️În plus, ISW citează în evaluarea sa surse militare ucrainene, care au raportat că forțele ruse se pregătesc să organizeze “un referendum” pentru crearea “Republicii Populare Herson” peste o săptămână. Cel mai probabil Kremlinul urmărește crearea unui stat proxy, după modelul republicilor din Donbas, pentru a-și consolida ocupația militară și pentru a stabili pretexte de legitimare a controlului permanent asupra acestor regiuni.
🔴 O interdicţie a Europei pentru importurile de gaz şi petrol ruseşti riscă să facă să explodeze preţurile energiei în lume, a avertizat joi secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, făcând apel la reducerea dependenţei europene „fără a penaliza întreaga planetă”, relatează AFP. „Trebuie să fim prudenţi cu o interdicţie europeană completă a importurilor de petrol”, a spus ministrul economiei şi finanţelor din administraţia Joe Biden, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Departamentul Trezoreriei. „Dacă am putea găsi un mijloc de a o face, fără a dăuna întregului glob cu creşterea preţurilor la energie care ar rezulta, ar fi ideal şi este o problemă la care încercăm să reflectăm împreună”, a mai spus ea. Ţările europene încearcă să-şi reducă dependenţa de petrolul şi gazul importate din Rusia, pentru a o sancţiona după invadarea Ucrainei.
🔴 SpaceX, compania aerospațială deținută de Elon Musk, a blocat luna trecută un atac electromagnetic rusesc asupra rețelei Starlink, în Ucraina, potrivit unui oficial de la Pentagon. El a precizat că SpaceX a împiedicat o încercare a Rusiei de a bloca sateliții Starlink, cei care mențin în prezent conexiunea Ucrainei la internet. Fondatorul SpaceX, Elon Musk, a trimis mii de astfel de terminale acolo, după ce Kievul i-a cerut acest lucru.
🔴 La televiziunea rusă de stat, Rossia 1, s-a discutat foarte natural și chiar pe un ton relaxat despre un potențial atac nuclear asupra Statelor Unite, în contextul în care, miercuri, Rusia a lansat cu succes, în cadrul unui test, racheta balistică intercontinentală „Satan 2”. O singură rachetă de acest tip ar putea distruge complet orașul New York, potrivit propagandei ruse.
🔴 Majoritatea suedezilor sunt în favoarea aderării ţării lor la NATO, potrivit unui sondaj publicat joi, în timp ce partidul de guvernământ se pregăteşte pentru o dezbatere privind o posibilă renunţare la politica de nealiniere militară dusă până în prezent de Suedia, relatează AFP.
🔴 Serviciile de securitate din Kârgâzstan i-au avertizat joi pe locuitorii ţării că se expun la măsuri punitive dacă afişează un simbol de susţinere a invaziei Rusiei din Ucraina, semn al îngrijorării pe care aceasta o provoacă în Asia Centrală, relatează AFP.
🔴 Zeci de militari ucraineni se află în Marea Britanie pentru cursuri de instruire în utilizarea vehiculelor blindate furnizate armatei ucrainene, a declarat joi seară premierul Boris Johnson, potrivit Sky News.
🚨 În ciuda propagandei de la Moscova, eșecurile campaniei ruse din Ucraina îi provoacă tot mai multă furie lui Vladimir Putin, spune un fost ambasador britanic în Rusia, sir Tony Brenton. El crede că Occidentul trebuie să-i ofere lui Putin o soluție de ieșire, un compromis, pentru a evita un atac nuclear din partea Moscovei, momentul fiind comparabil cu criza rachetelor cubaneze din 1962. „Cred că Putin a făcut planuri în timpul izolării provocate de Covid în legătură cu Ucraina. Aceasta este esențială pentru a reface Rusia Mare. A lansat acest război, care pare puțin probabil că îl poate câștiga în termenii pe care și i-a stabilit inițial. Cred că este dezamăgit, este nervos. A vorbit de câteva ori despre un atac nuclear, ceea ce ar însemna trecerea unei linii roșii foarte importante. Dar nu aș exclude complet această variantă, dacă lucrurile ies foarte prost pentru el. Ceea ce cred că trebuie să facem este să îi convingem pe cei din jurul său, dacă nu chiar pe el, că există un mod respectabil de a ieși din acestă situație pentru Rusia și care să păstreze intactă Ucraina. Trebuie să ne îndreptăm către așa ceva”, a declarat Tony Brenton pentru SkyNews.
🔴 Marea Britanie a sancţionat joi conducători militari ruşi „care au sânge ucrainean pe mâini” şi a anunţat noi interdicţii la importuri, în special de argint şi caviar. Aceste sancţiuni îi vizează pe „cei cu sânge ucrainean pe mâini, inclusiv comandantul unităţii care a ocupat Bucha şi alte persoane şi companii care sprijină armata lui Putin”, a scris pe Twitter ministrul britanic de externe Liz Truss.
🔴 Oficialii Uniunii Europene stabilesc ultimele detalii ale planului prin care Europa să renunțe la importurile de petrol din Rusia, scrie Politico. Proiectul ar putea fi prezentat statelor membre UE, cel mai devreme, săptămâna viitoare, dar nu este încă clar cât de mult va fi dispus blocul comunitar să taie fluxul principal de venituri ale lui Vladimir Putin. Veniturile de pe urma petrolului sunt esențiale pentru Rusia în vederea finanțării războiului din Ucraina, dar teama diplomaților care doresc să aplice o lovitură decisivă Kremlinului este că măsurile europene vor fi mult prea diluate pentru a câștiga sprijinul țărilor mai ezitante, precum Germania și Ungaria. O interzicere imediată și totală a livrărilor de petrol rusesc nu este o opțiune acceptabilă pentru Germania, care a transmis celorlalte capitale din UE că este dispusă să întrerupă importurile de petrol, dar numai cu anumite condiții care sunt acum discutate cu Comisia Europeană.
🔴 Serviciile de informații militare ale Ucrainei spun că au interceptat comunicații ale forțelor armate ruse, în care se vorbește despre un ordin pentru uciderea prizonierilor de război ucraineni în orașul Popasna, din regiunea Lugansk, unde s-au concentrat acum atacurile Rusiei, relatează CNN.
🔴 Viețile oamenilor care au rămas blocați în Mariupol sunt în mâinile lui Vladimir Putin, spune primarul orașului, Vadim Boicenko. În oraș se află în continuare 100.000 de oameni, potrivit primarului, care mai afirmă că soldații de la combinatul Azovstal nu se vor preda.
🔴 Președintele Volodimir Zelenski a declarat că încă mai speră la pace, chiar și după ce Moscova a respins o propunere de armistițiu pentru acest weekend, când este celebrat Paștele creștin-ortodox, relatează The Guardian. Rusia a respins o cerere similară la începutul acestei săptămâni, după ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ceruse un armistițiu până în duminica Paștelui pentru a permite livrarea de ajutor umanitar și evacuarea sigură pentru civilii care încearcă să fugă din zona de război. „Perioada de patru zile de Paște ar trebui să fie un moment în care să ne unim în jurul salvării de vieți și al continuării dialogului pentru a pune capăt suferinței din Ucraina”, a declarat el. Adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri PolIanski, a declarat însă că solicitarea nu este „sinceră” și ar oferi luptătorilor ucraineni mai mult timp pentru a se înarma.
🗺️ Rusia își continuă ofensiva în Donbas, regiune din care fac parte Donețk și Luhansk, încercând să își extindă controlul în interiorul regiunii estice, relatează BBC. Forțele ruse au ocupat joi 42 de sate în regiunea Donețk, din estul Ucrainei, a anunțat la televiziunea națională ucraineană o consilieră a șefului de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski. Olena Simonenko a adăugat însă că forțele ucrainene ar putea „să le recâștige mâine”.
🚨 Pe de altă parte, un oficial ucrainean cu rang înalt din domeniul apărării a declarat că armata țării are de dus o luptă dificilă împotriva trupelor ruse, care sunt mai numeroase și mai bine echipate, relatează The Guardian. Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării, a cerut ucrainenilor să aibă răbdare, avertizând că este nevoie de timp pentru a cumpăra și a aduce pe teritoriul ucrainean livrările de arme promise.
🚨 Totul depinde de modul în care se va desfășura lupta din Donbas în următoarele două sau trei săptămâni, spune expertul militar Justin Crump, citat de BBC. „De aceea, această perioadă este atât de critică – pe baza ei, veți vedea, fie o să fie o pace, o pauză în conflict, fie doar un război prelungit care va continua să se desfășoare, iar acest lucru depinde de ambele părți, desigur”, spune el. În cele din urmă, va depinde de cât de bine se vor descurca rușii împotriva ucrainenilor. Rămâne de văzut dacă Putin se mulțumește cu ceea ce va avea în acel moment. Dacă rușii simt că au distrus inima armatei ucrainene și arată că livrările NATO nu sunt suficiente pentru a-i ține la distanță, atunci pot continua ofensiva și vor dori să cucerească alte orașe, precum Harkov. Rușii mai au încă 22 de grupuri de luptă la nord de Kiev, în Belarus, subliniază Crump. Sunt ținute acolo cu un motiv. Rusia își păstrează opțiunile deschise pentru întreg restul țării, dar acest lucru ar putea fi foarte dificil dacă pierde multe forțe în Donbas, estimează analistul militar britanic.
🚨Președintele rus Vladimir Putin încă poarte să câștige în Ucraina, în ciuda eșecului de a-și atinge până acum obiectivele pe care și le stabilise înaintea războiului, au declarat joi oficiali occidentali citați de Reuters, care au subliniat că Moscova și-a redresat unele dintre problemele care i-au pus piedici la începutul invaziei. „Putin a eșuat în mod clar în îndeplinirea obiectivelor sale inițiale, dar este încă în poziția de a câștiga”, a declarat un oficial, care a solicitat citarea sub anonimat. Oficialul crede că succesul pentru Rusia ar putea însemna consolidarea controlului asupra Donbasului și crearea unei punți de legătură terestră cu Crimeea, iar în cel mai rău scenariu, ar putea avea loc un nou atac asupra Kievului.
🚨 Oficialul a adăugat că, în ciuda acestor rezultate posibile, invadarea Ucrainei ar rămâne o greșeală strategică pentru Rusia, având în vedere pierderile substanțiale suferite de armata sa, rezistența încăpățânată a Ucrainei și modul în care războiul a schimbat arhitectura de securitate a Europei în detrimentul Rusiei.
🚨 Un alt oficial a declarat că Rusia a început să-și rezolve unele dintre problemele care au împiedicat succesul armatei la începutul invaziei, dar modul în care forțele fac manevre, adesea înaintând în coloane lungi, încă îi poate crea necazuri. „Comanda și controlul au devenit mai eficiente, este clar că sunt mai inteligenți în ceea ce privește modul în care folosesc dronele și le integrează în forțele lor pe măsură ce avansează, precum și modul în care folosesc artileria”, a declarat oficialul. „Nu i-am văzut încă îmbunătățind modul în care fac manevre, deși atunci când își aduc forțele în luptă, sunt puțin mai uniți”, a adăugat el.
🔴 Presa din Rusia a publicat noi informaţii false despre „eliberarea” oraşului ucrainean Rubijne de către trupele invadatoare ruse, deşi acesta se află în continuare sub controlul Ucrainei – potrivit şefului Administraţiei Militare Regionale Luhansk, Serhii Haidai, citat de presa ucraineană.
🔴 Armata ucraineană a anunţat, joi, lichidarea unuia dintre liderii rebelilor din Doneţk, comandantul celei de-a doua subunităţi a batalionului „Sparta”, Serghei Agranovici, cunoscut sub numele de „Vodianoi”, potrivit ziarului ucrainean Korrespondent.
🔴 Un lider al batalionului Azov spune că decizia președintelui Vladimir Putin de a închide zona industrială, după ce a anulat un asalt asupra uzinei Azovstal din Mariupol – ultimul bastion de apărare al Ucrainei în orașul-port asediat, ar însemna că „rușii tocmai au recunoscut posibila lor înfrângere”, relatează BBC.
🔴 Forțele ucrainene au mai multe tancuri pe câmpul de luptă decât forțele ruse de invazie, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, citat de Washington Post. Numărul total al tancurilor nu este în sine un factor determinant pentru a stabili care dintre părți are avantajul, în condițiile în care Rusia își reorientează invazia pentru a se concentra în principal asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei și de-a lungul coastei sudice. Dar avantajul Ucrainei în ceea ce privește tancurile este ceva remarcabil, în timp ce aliații săi occidentali strâng resurse pentru a ajuta forțele armate ucrainene să respingă o invazie rusă care inițial părea să fie superioară din punct de vedere al armamentului. Potrivit siteului oryxspioenkop.com, care ia în calcul doar pierderile de echipamente militare confirmate vizual, rușii au pierdut în Ucraina 531 de tancuri, tintre care 212 au fost capturate de forțele ucrainene.
🔴 Gigantul energetic Shell este în discuții cu unele companii chineze pentru a-și vinde participația la un proiect major de gaze naturale din Rusia, potrivit The Telegraph. Compania listată se află în discuții comune cu companiile petroliere chineze de stat CNOOC, China National Petroleum Corp și Sinopec cu privire la participația sa de 27,5% în proiectul de gaze naturale lichefiate Sakhalin-2, a precizat ziarul britanic. Sakhalin-2 este controlat și operat de gigantul rus al gazelor naturale Gazprom. În proiect mai sunt implicate și companiile japoneze Mitsui & Co și Mitsubishi Corp.
🔴 Forțele ruse continuă să blocheze parțial Harkovul, a spus armata ucraineană, citată de BBC. Unitățile ruse încercau să spargă frontul la sud de orașul Izium din regiunea Harkov, pentru a înconjura trupele ucrainene din regiunea Donbas, se arată în comunicat. De asemenea, Ucraina a respins 10 atacuri în regiunile Doneţk şi Lugansk joi, a adăugat armata. Trupele ruse au intensificat atacurile în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei, în special în zonele Zarecinîi, Rubejni, Popasnaia, Novotoșkovskiși Marinka, potrivit armatei ucrainene. Ucraina a declarat de asemenea că a doborât 15 avioane rusești în ultimele 24 de ore. ⚠️ BBC nu a putut verifica independent aceste declarații.
🔴 Rusia a tras rachete asupra insulei Hortița din orașul Zaporojie, scrie Kyiv Independent, citând administrația militară regională. Opt civili au fost răniți în urma atacului. Hortița este o insulă naturtală pe râul Nipru, lungă de 12 km și lată de 2,5 km, în orașul Zaporojie.
🔴 Peste 7,7 milioane de persoane sunt strămutate în Ucraina din cauza conflictului cu Rusia, a anunţat joi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), relatează AFP. Aproximativ 60% dintre persoanele strămutate sunt femei, a precizat organizaţia afiliată ONU. Pe 5 aprilie, OIM estimase numărul persoanelor strămutate la 7,1 milioane, adică persoane care și-au părăsit locuinţele, dar care au rămas în ţară. ”Femeile şi copiii, persoanele în vârstă şi persoanele cu dizabilităţi au fost afectate în mod disproporţionat deoarece reprezintă un grup de persoane foarte vulnerabile”, a subliniat directorul general al OIM, Antonio Vitorino. Deşi a explicat că organizaţia continuă să ajute populaţiile strămutate şi vulnerabile, el a considerat că ”o încetare a focului în scop umanitar (este) esenţială pentru a permite furnizarea de ajutor şi accesul la comunităţile greu accesibile”.
📸 Dintr-o cameră a unui bloc rezidential din Borodyanka distrus aproape în totalitate de bombardamentele rusești se poate observa un steag ucrainean care flutură în vânt. Aceasta este imaginea dimineții și ea simbolizează rezistența ucraineană în fața agresiunii ruse.
„să îi convingem pe cei din jurul său, dacă nu chiar pe el, că există un mod respectabil de a ieși din acestă situație pentru Rusia și care să păstreze intactă Ucraina. Trebuie să ne îndreptăm către așa ceva”
Din păcate singurul mod care bifează ambele cerințe simultan implică ieșirea definitivă din sistem a tovarășului Putin (oarecum, că „Rusia” și „respectabil” vor fi greu de alăturat pentru un timp). E un risc asumat, dacă rușii ies bine din Ucraina, se regrupează și atacă din nou, plus Occidentul va arăta slab și vulnerabil. Iar data viitoare va fi mai rău. Dacă sunt făcuți praf, amenință cu nuclearele. Problema e că nuclearele implică și distrugerea Rusiei. Dacă sunt sinucigași, aia e, până atunci nu ar trebui satisfăcute cerințele unui stat terorist care are singurul argument că se poate detona, luând cu sine și pe ceilalți.
Pe zi ce trece devine tot mai clar că acolo nu este războiul Rusiei cu Ucraina. Acolo este războiul Chinei cu USA. Devine din ce în ce mai străvezie „dependența” UE de resursele energetice rusești. La fel încăpățânarea verde a Germaniei. Care e verde doar până la granița. Că ei nu mai au centrale nucleare. Dar au vecinii fix la graniță. Iar principalul client este DE.
Fix aceiași ipocrizie este în cazul mașinilor electrice: nu mă interesează unde și cu ce costuri se produce curentul eu nu poluez în oraș.
Așa și ei. Nu le pasa că sponsorizează un nebun cu aproape 1 miliard pe zi. Ce dacă mor câțiva ucrainieni? Noi suntem eco, verzi, grași și tâmpiți.
Apropo cum se numește ministrul de externe german? Nu de alta dar să știm cum să trecem în istorie pactul … – Medvedev. AD 2022.
Ce stare de urgență/alertă/vaccin….cînd se zărea luminița,poc hidoșenia de pluton,.. greu de sperat la luminița….
O fată de 17 ani și-a văzut mama și sora de 15 ani violate, bătute și ucise de 3 ruși. I s-a spus că e prea urâtă pentru a fi violată, cu precizarea că va fi lăsată în viață să povestească mai departe.
A trebuit să stea cu cadavrele timp de 4 zile.
Sursa: https://www.facebook.com/denisovaombudsman/posts/526195135528430