Sinteză de Marco Badea.
…
57 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] cele mai importante lucruri care s-au întâmplat peste noapte. În plus, rezum și cum arată situația pe câmpul de luptă:
🗺️ În cea mai recentă evaluare a câmpului de luptă, Institutul Pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) transmite că forţele ruse continuă atacul asupra fabricii Azovstal din Mariupol şi au capturat parţial două oraşe cheie din prima linie din est, Rubijne şi Popasna.
🗺️ Experții ISW notează că în ultimele 24 de ore, armata rusă a avansat, dar limitat și în jurul Izium. Analiștii americani atrag atenția că astfel de ofensive aduc însă costuri destul de mari pentru forțele ruse. În plus, ISW citează în analiza de miercuri noaptea spre joi Statul Major ucrainean, care a raportat că un grup tactic de batalion avariat în astfel de atacuri în jurul Harkov s-a retras în Belgorod (Rusia) din cauza pierderilor grele.
🗺️ ISW mai spune că forțele ucrainene au raportat prezența unui număr mic de mercenari sirieni sau libieni care luptă în Popasna, probabil recruți individuali care luptă sub umbrela Grupului Wagner și nu în unități mai mari.
🗺️ În ceea ce privește orașul Herson, rușii au atacat pozițiile ucrainene din Oleksandrivka, la vest de oraș, dar ISW consideră că acest tip de acțiuni au sensul de a reduce presiunea ucraineană asupra orașului Herson și nu reprezintă operațiuni menite să permită reluarea unei ofensive majore către Nikolaev.
🗺️ ISW mai spune că forțele ruse se pregătesc să înroleze cetățeni ucraineni pe fondul provocărilor continue de recrutare. Direcția ucraineană principală de informații a raportat pe 20 aprilie că forțele de ocupație ruse plănuiesc să organizeze pseudo-referendumuri în regiunile ocupate Zaporojie și Herson pentru a declara o mobilizare forțată și a „arunca ucrainenii „mobilizați” în cele mai fierbinți părți ale frontului”.
🗺️ Dacă este confirmat acest lucru, este foarte puțin probabil ca acest efort să genereze o putere de luptă semnificativă și va provoca cel mai probabil o creștere a protestelor și acțiunilor partizane împotriva forțelor ruse din aceste regiuni. Direcția ucraineană principală de informații a mai raportat că FSB-ul Rusiei efectuează o epurare a conducerii politice a așa-numitei Republici Populare Lugansk, ca răzbunare pentru eșecul de a atinge obiectivele militare stabilite în 24 februarie.
🗺️ ISW mai notează că forțele ruse vor continua probabil să atace la sud-est de la Izium, la vest de Kreminna și Popasna și la nord de orașul Donețk prin Avdiivka. Totodată, trupele și aeronavele rusești vor continua să lovească uzina Azovstal, iar oficialii ruși ar putea declara victoria la Mariupol chiar înainte ca instalația să fie complet eliberată.
🗺️ Experții ISW cred că forțele ruse vor crește probabil amploarea operațiunilor ofensive terestre în zilele următoare, dar este prea devreme pentru a spune cât de repede vor face acest lucru sau cât de mari vor fi acele ofensive. De asemenea, ISW consideră că este prea devreme pentru a evalua modul în care rușii își vor stabili probabil eforturile în arcul cuprins de la Izium la orașul Donețk.
🔴 Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a asigurat, miercuri, la Kiev, pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că Uniunea Europeană va face „tot ce îi stă în puteri” pentru ca Ucraina să câştige războiul declanşat de Rusia şi că agresiunea rusă nu va reuşi să divizeze Europa. Nu sunteţi singuri, suntem cu voi şi vom face tot ce putem ca să vă susţinem şi ca Ucraina să câştige războiul”, a spus Michel la o conferinţă de presă comună cu Zelenski. Oficialul european s-a declarat „extrem de impresionat” de comanda personală a lui Zelenski de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie, relatează AFP. Prestaţia liderului de la Kiev dovedeşte „curajul populaţiei ucrainene” în faţa forţelor invadatoare.
🔴 Michel a mai susţinut că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, „nu va reuşi nici să distrugă suveranitatea Ucrainei, nici să divizeze Uniunea Europeană”. El a salutat, totodată, capacitatea statelor membre ale Uniunii de a lua decizii împreună, în unanimitate, privind mai multe pachete de sancţiuni împotriva Rusiei.
🗺️ În raportul de joi dimineață privind războiul din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării transmite că forțele ruse înaintează acum din zonele de acțiune din Donbas spre Kramatorsk și continuă să efectueze atacuri persistente cu rachete. Londra mai spune că Rusia dorește probabil să obțină succese semnificative înainte de sărbătorirea anuală a Zilei Victoriei din 9 mai.
🗺️ Ministerul britanic al Apărării mai subliniază că nivelurile ridicate ale activității aeriene rusești persistă, deoarece Rusia încearcă să ofere sprijin aerian apropiat ofensivei sale din estul Ucrainei, pentru a suprima și distruge capacitățile ucrainene de apărare aeriană.
🔴 Delegațiile de finanțe ale mai multor state din grupul G20, care s-au reunit miercuri la Washington, au părăsit ședința, ca protest la participarea Rusiei, potrivit Reuters.
🔴 Pentagonul a revenit asupra declarației despre avioanele primite de Kiev. Ucraina a primit piese de schimb pentru avioanele sale de luptă, nu avioane propriu-zise, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, corectându-şi astfel o declaraţie eronată făcută cu o zi înainte. ”Eu înţelesesem că oferta unei alte ţări din regiune de a furniza avioane întregi Ucrainei (…) a fost pusă în practică. Dar nu este cazul”, a rectificat oficialul american. ”Regret această eroare”, a completat el. John Kirby declarase în ziua anterioară că Ucraina a primit avioane de luptă şi piese de schimb pentru a-şi consolida forţele aeriene, refuzând să precizeze care este ţara ce le-ar fi furnizat, dând însă de înţeles că este vorba despre avioane de fabricaţie sovietică.
🔴 Ucraina are în dotare avioane de concepţie sovietică MIG-29, SU-25 şi SU-27, iar de la începutul invaziei ruse încearcă să obţină şi alte aparate de acest fel, piloţii săi fiind familiarizaţi cu ele.
🔴 Statele Unite au cerut Poloniei să cedeze direct Ucrainei avioane MIG-29, dar guvernul polonez a propus Washingtonului să preia el aceste avioane pentru a le oferi Ucrainei, ceea ce Statele Unite au refuzat.
🔴 Rusia a notificat în mod adecvat SUA înaintea lansării unei rachete intercontinentale balistice, a declarat Pentagonul miercuri, adăugând că vede testul ca pe o rutină și nu ca o amenințare la adresa Statelor Unite, transmite Reuters. Rusia a anunțat miercuri că a efectuat primul test de lansare a unei rachete balistice cu capacitate intercontinentală, o nouă armă din arsenalul său nuclear despre care Vladimir Putin spune că le va da inamicilor Moscovei de gândit.
🔴 Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a sugerat că discuțiile cu Rusia de a pune capăt războiului ar putea eșua. Potrivit prim-ministrului, negocierile cu Vladimir Putin sunt ca și cum te-ai tocmi cu „un crocodil care ți-a prins piciorul între fălcile sale”, relatează BBC. Adresându-se reporterilor în timpul unui zbor către India, premierul Marii Britanii a sugerat că Putin ar putea căuta să negocieze doar dacă ar fi câștigat o poziție de forță în Ucraina. Dar el a avertizat că liderul rus ar putea încerca apoi să lanseze un nou asalt asupra capitalei Kiev.
🔴 În ceea ce privește partea ucraineană, Johnson crede că președintele Zelenski vrea să vadă forțele ruse expulzate din estul Ucrainei, dar că ar putea lua în considerare să negocieze pe seama peninsulei Crimeea, care a fost anexată de forțele ruse în 2014. În orice caz, el a spus că este la latitudinea oamenilor să decidă asupra viitorului lor. „Nimic nu ar trebui să fie decis cu privire la Ucraina fără Ucraina”, a spus Boris Johnson.
🔴 SUA au impus miercuri sancțiuni asupra zeci de persoane și entități, inclusiv o bancă comercială din Rusia și o companie de minare a criptomonedelor, în speranța că va afecta încercările Moscovei de a ocoli sancțiunile existente. Departamentul Trezoreriei americane a transmis că a țintit pentru prima dată o companie de minare de criptomonede, alături de mai mult de 40 de persoane și entități, în frunte cu oligarhul rus Konstantin Malofeiev.
🔴 Armata rusă a executat bombardamente devastatoare în Nikolaev, Harkov și regiunea Donbas, miercuri seara.
🔴 Coridorul pentru evacuarea civililor din portul asediat Mariupol din sud-estul Ucrainei nu a funcţionat miercuri, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, care a acuzat partea rusă că a încălcat acordul de încetare a focului şi a blocat accesul autobuzelor. „Din păcate, coridorul umanitar de la Mariupol nu a funcţionat aşa cum era planificat astăzi”, a deplâns oficialul ucrainean, miercuri seara, după ce în cursul dimineţii a anunţat un acord „preliminar” cu Rusia pentru crearea coridorului, primul de acest tip de sâmbătă. „Din cauza lipsei de control asupra propriei armate pe teren, ocupanţii nu au fost în măsură să asigure o încetare adecvată a focului. În plus, din cauza dezorganizării şi a neglijenţei lor, nu au fost în măsură să asigure un transport rapid al persoanelor până în punctul în care aşteptau zecile noastre de autobuze şi ambulanţe”, a subliniat Vereşciuk. De sâmbătă nu a mai fost stabilit niciun coridor de evacuare în Ucraina din lipsa unui acord cu partea rusă care şi-a intensificat atacurile în estul ţării în ultimele zile, a transmis AFP.
🔴 Șeful diplomației turce a acuzat unele țări membre NATO că își doresc că războiul din Ucraina să fie de durată și că obiectivul ar fi „slăbirea Rusiei”. „Există ţări din NATO care doresc ca războiul să continue”, a susținut Mevlut Cavusoglu. Membră NATO şi aliat al Ucrainei, ţară căreia i-a livrat drone de luptă, Turcia încearcă încă de la începutul conflictului din Ucraina să medieze între Moscova şi Kiev.
🔴 Un înalt oficial de la Kiev a acuzat Comitetul Internațional al Crucii Roșii că lucrează „concertat” cu Rusia în Ucraina, acuzație pe care organizația a negat-o. Avocatul Poporului Lyudmyla Denisova a criticat anunțul făcut luna trecută de Crucea Roșie cum că ar urma să deschidă o filială în regiunea Rostov, din sudul Rusiei, pentru a ajuta refugiații ucraineni. Aceștia au fost între timp deportați forțat în Rusia, a transmis Denisova.
🔴 Unităţile militare ruse controlează în prezent 80% din regiunea Lugansk aflată în estul Ucrainei, a declarat pe Telegram miercuri seara guvernatorul regional Serhii Haidai.
🔴 Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit cu o reacție după ce purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a făcut mai multe aluzii la adresa președintei Republicii Moldova. Instituția a calificat limbajul folosit drept inacceptabil și a decis să-l convoace pe ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov.
🔴 O studentă străină a fost arestată în Rusia, autoritățile acuzând-o de „nazism”, după ce a dansat lasciv în fața unui memorial dedicat ostașilor sovietici căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial, informează Euronews.
🔴 Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Stoere, i-a îndemnat pe copiii norvegieni să-i invite pe copiii refugiaţilor ucraineni să se joace cu ei ca să-i facă să se simtă bineveniţi. „Când jucaţi şah sau fotbal, invitaţi-i şi pe ei să vi se alăture”, le-a spus oficialul, într-o întâlnire la care le-a explicat celor mici din țara sa ce se întâmplă în Ucraina, cum ar putea fi oprit războiului sau ce este NATO, relatează Reuters.
🔴 De asemenea, Norvegia a donat Ucrainei aproximativ 100 rachete de apărare anti-aeriană Mistral, a declarat miercuri ministrul norvegian al apărării, Bjørn Arild Gram, relatează CNN.
🔴 Forțele ruse au adăugat 17 grupuri tactice de batalion (BTG) în Ucraina în ultima săptămână, în timp ce patru BTG-uri au fost aduse numai ultimele 24 de ore, a declarat miercuri un înalt oficial american al apărării, relatează CNN. În total, SUA evaluează că acum există 82 de BTG-uri în interiorul Ucrainei. Din cele patru BTG-uri adăugate în ultimele 24 de ore, trei dintre ele au „mers în est” în zona Donbas, a adăugat oficialul. Aceste BTG-uri nu sunt toate neapărat formate din infanterie. Sunt „aranjate funcțional”, a spus oficialul. Compoziția precisă a acestor unități poate varia, dar în general ele cuprind un număr mare de vehicule blindate, dar relativ puține trupe de infanterie.
🔴 Marina Ovsianikova, jurnalista care a protestat în mod dramatic împotriva războiului din Ucraina în direct la televiziunea rusă, a scris în ziarul german Die Welt despre motivele pentru care a rupt tăcerea, după ce răspândise minciunile lui Putin atâta vreme. „După protestul de la știrile de seară avocații mei m-au sfătuit să mă ascund și să nu mai dau declarații pentru a nu-mi periclita viața și mai mult. Dar nu i-am ascultat. Am dat interviuri pentru zeci de jurnaliști din toate colțurile lumii și am postat mesaje anti-război pe rețelele sociale. Am fost criticată încă din prima zi. Nu prea contează ce fac eu de fapt. Sunt atacată de ambele părți, ruși și ucraineni. Aproape m-am obișnuit. Acum rușii mă fac spion britanic; în minutul următor ucrainenii mă fac spion rus. Dacă aș fi rămas tăcută după protestul meu, lumea ar fi spus că e ciudat că nu se mai aude nimic de la mine. Acum scriu și vorbesc despre acest lucru, dar ei spun că e ciudat că încă mai pot face asta. Alții spun că, oricum, trecutul meu mă descalifică de la activitatea de jurnalist independent. Cele mai noi critici vin din partea unor jurnaliști independenți. Și înțeleg acest lucru. Mulți dintre ei își riscă viața de ani de zile luptând împotriva sistemului. Eu m-am decis să iau atitudine abia acum o lună. Mi-am petrecut mulți ani lucrând pentru televiziunea rusă de stat, Canalul Unu, unde am fost implicată în crearea de propagandă agresivă pentru Kremlin – propagandă care a căutat mereu să abată atenția de la adevăr și să estompeze toate standardele morale ”, a scris Marina Ovsianikova.
🔴 Serviciile de informații occidentale sugerează că Rusia ar putea lansa atacuri cibernetice împotriva statelor care sprijină Ucraina. Avertismentul a fost lansat de alianța The “Five Eyes” (o gruparea formată din reprezentanți ai serviciilor secrete din SUA, Canada, Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă).
🔴 Separatiștii din estul Ucrainei ar mai fi pierdut un comandat. Este vorba despre comandantul celui de-al doilea batalion Sparta, Sergey Agranovich, care a murit în bătăliile din Donețk, transmite joi dimineață canalul independent Nexta TV.
🔴 Invadatorii au început să afișeze steagul victoriei sovietic din Al Doilea Război Mondial în părți din Ucraina ocupată, scrie CNN. Trupele ruse au folosit acest steag într-un exercițiu de propagandă în Herson-ul ocupat, iar separatiștii l-au folosit, de asemenea, în Kremina, acolo unde el a fost arborat pe o clădire guvernamentală ucraineană. Steagul a fost pus și pe clădirea consiliului regional din Henicesk, în regiunea Herson. Rușii au reinstalat și o statuie a lui Lenin în fața clădirii, la începutul acestei săptămâni.
🔴 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a promis că trupele ruse vor obține joi, „înainte sau după prânz”, controlul asupra combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, în estul Ucrainei.
🔴 Moscova a respins propunerea de încetarea a focului cu ocazia Paștelui Ortodox care este celebrat în acest sfârșit de săptămână atât în Ucraina, cât și în Rusia. Anunțul a fost făcut de reprezentantul Ucrainei la Națiunile Unite, Serhiy Kislitsa, într-o postare pe twitter. Propunerea de încetare a focului cu ocazia sărbătorii Paștelui a fost înaintată de secretarul general al ONU Antonio Guterres.
📸 Durerea războiului și speranța din jurul său sunt evidențiate în imaginea din această dimineață, pe care a surprins-o fotoreporterul John Moore de la Getty Images. O mamă își îmbrățișează fiica după ce s-a întors la Bucha. În plus, atașez aici și harta realizată în noaptea de 20 spre 21 aprilie de Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), care evidențiază cele mai noi evoluții de pe câmpul de luptă.
De aproape doua luni încerc sa înțeleg logica rușilor.
Tot bat moneda ca operațiunea aia a lor speciala e pentru a elibera pe bieții rusi din Dombas și din republicutele alea doua, microscopice. Dar bombardează acolo, ca disperații.
Pana la urma, ce eliberează? Terenul de clădiri? Vor sa intre acolo cu buldozerele și, apoi sa are și sa semene? Ca, în urma lor, numai ruine.
Oameni care se ocupă de războaie și conflicte au precizat, la unison, că va fi un război lung.
Încă de la începutul lunii aprilie, odată cu schema plății gazului în ruble, au chemat rezerviști & au băgat la turație recruții pe anul ăsta pentru front.
Mă aștept ca, pe 9 mai, la parada în piața roșie, să li se ceară să lupte in Donbas și mai departe. Generalul acela, care a participat în Siria pe teren, ar fi terminat planurile, pe stagii, pentru operațiunile de acolo.
China & India dau semne de simpatii & susținere. In război, e important sa ai aliați. Dacă India & China nu se alăturau, campania ar fi luat sfârșit demult.
Va fi război lung & încă nu au terminat. Asta e logica lor.
E pe viață & pe moarte.
„Statele Unite au cerut Poloniei să cedeze direct Ucrainei avioane MIG-29, dar guvernul polonez a propus Washingtonului să preia el aceste avioane pentru a le oferi Ucrainei, ceea ce Statele Unite au refuzat.”
???
Groundhog Day? Nu s-a întâmplat asta acum 2-3 săptămâni?
@Phaff: SUA joacă la două capete, ca de obicei. SUA știe că Polonia iubește Rusia precum câinele iubește puricii. De aceea SUA a refuzat cererea Poloniei.
Ce atâta tura-vura. E doar joc de imagine și interese.
„Noi vrem să ajutăm Ucraina” = dar să nu decoleze din Polonia ci din baza NATO preferabil controlată de US
„Noi ajutăm Ucraina” = dar in felul nostru: tipărim niște $$$, firmele noastre produc armament, noi î-l trimitem direct in UA. Factura inflaționistă o va plăti însă iarăși toata lumea căci vom exporta și criza economică de după.