Sinteză de Marco Badea.
…
49 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] cele mai importante lucruri care s-au întâmplat peste noapte, dar și cum arată situația pe câmpul de luptă:
🔴 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat marți seară arestarea lui Viktor Medvedciuk, politician pro-rus aflat în strânse legături cu Vladimir Putin, care i-a botezat fiica. Medvedciuk, unul dintre posibilele nume vehiculate pentru a conduce un guvern-marionetă instalat de Moscova în cazul preluării Kievului, fugise din arestul la domiciliu în primele zile ale invaziei Ucrainei de către forțele ruse. El este acuzat de trădare.
🔴 Totodată, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus Moscovei să îl ofere pe deputatul şi omul de afaceri ucrainean Viktor Medvedciuk, arestat recent, la schimb cu ucrainenii aflaţi în captivitate în Rusia. „Propun Federaţiei Ruse să schimbăm acest bărbat cu băieţii şi fetele noastre care sunt în prezent în captivitate în Rusia. De aceea este important ca forţele noastre de ordine şi armata să ia în considerare şi această posibilitate”, a spus Zelenski, relatează AFP. „Şi Medvedciuk să fie un exemplu pentru voi. Nu a scăpat nici fostul oligarh. Ca să nu mai vorbim de criminalii de o anvergură mai redusă din hinterlandul rus. Îi vom prinde pe toţi”, a adăugat şeful statului ucrainean.
🔴 Președintele american Joe Biden l-a acuzat pe Vladimir Putin de genocid. Așa a descris liderul de la Casa Albă uciderea civililor în Ucraina. Oficialii americani au mai acuzat și în trecut Rusia de comiterea de crime de război – Biden chiar l-a numit direct pe liderul de la Kremlin criminal de război. Dar este prima dată când Washingtonul merge atât de departe încât să folosească cuvântul genocid. Asaltat de întrebările reporterilor, la scurt timp după aceea, președintele american și-a menținut afirmația.
🔴 Catalogarea acţiunilor Rusiei în Ucraina de către Joe Biden drept genocid sunt cuvintele unui lider adevărat, a răspuns președintele ucrainean Volodimr Zelenski în cursul nopţii pe Twitter. „A spune lucrurilor pe nume este esențial pentru a face față răului”, a scris liderul de la Kiev. Pe de altă parte, el a susținut că al șaselea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei trebuie să includă petrolul.
🔴 De asemenea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ironizat miercuri dimineață insistenţa cu care Moscova susţine că războiul împotriva ţării sale merge bine, întrebându-se cum a putut aproba preşedintele Vladimir Putin un plan care implică moartea a atâtor mulţi ruşi.
🗺️ Conform analizei frontului de marți noapte spre miercuri, pe care o realizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), Rusia continuă operațiunile ofensive în estul Ucrainei pe o scară limitată, în timp ce se străduiește să reconstituie forțele retrase din bătălia de la Kiev și să stabilească bazele logistice necesare pentru intensificarea operațiunilor ofensive în zona Donbas.
🗺️ Forțele rusești retrase din regiunea Kievului nu au fost încă reintroduse în Ucraina pentru luptă, remarcă experții ISW, care mai spun și că armata rusă a continuat să desfășoare operațiuni ofensive la scară mică pe axele Izium și Severodonetsk, dar nu a trecut încă la o campanie ofensivă mai amplă sau mai bine sprijinită cu resurse.
🗺️ ISW notează, totodată, că bătălia de la Mariupol continuă chiar dacă oficialii ucraineni acuză Rusia că a folosit arme chimice asupra apărătorilor orașului. Trupele Moscovei continuă în zonele Belgorod și Voronej eforturile de reconstituire a forțelor afectate în atacul eșuat asupra Kievului, dar nu a trimis încă aceste forțe înapoi în Ucraina pentru a relua luptele, arată analiștii americani ai ISW.
🗺️ Rapoartele ucrainene sugerează că moralul și voința de a lupta rămân scăzute în unele unități și zone rusești, este una din concluziile evaluării zilnice a ISW. Experții americani mai amintesc că Statul Major General ucrainean a raportat la 12 aprilie că elemente ale Armatei 41 de Arme Combinate și ale Diviziei 90 de tancuri rusești se relochează în regiunile Belgorod și Voronej. Serviciul de informații al apărării ucrainean a mai afirmat, marți, că trupele rusești continuă să fie afectate de moralul scăzut și că stimulentele financiare promise pentru participarea la invazie nu au fost livrate unor unități așa cum au fost promise.
🗺️ Astfel, militarii Diviziei 47 de tancuri de gardă din Armata 1 de tancuri nu ar fi primit plata suplimentară promisă pentru participarea la operațiunile din Ucraina, iar liderii militari au ignorat solicitările pentru efectuarea plăților, scrie ISW.
🗺️ Statul major ucrainean, citat de ISW, susține că trupele rusești refuză să participe la lupte din cauza numărului de cadavre care se întorc în Rusia din Ucraina și că armata rusă expediază cadavrele în loturi mai mici pentru a nu provoca panică în comunitățile locale.
🗺️ În evaluarea zilnică a războiului din Ucraina, Ministerul Britanic al Apărării precizează miercuri dimineață că numirea generalului Alexander Dvornikov la comanda tuturor forțelor de invazie din Ucraina este o încercare de centralizare a comenzii trupelor Moscovei, arătând, în același timp, cât de slabă a fost planificarea dinainte de începerea războiului.
🗺️ La fel ca mulți generali ruși de rang înalt, Dvornikov are experiență anterioară de comandă în Siria. În plus, din 2016, el a comandat Districtul militar de sud al Rusiei, care se învecinează cu regiunea Donbas din Ucraina. Recent, mesajele transmise de Rusia au subliniat recent progresul ofensivei din Donbas, pe măsură ce forțele rusești se reorientează spre est. Numirea lui Dvornikov demonstrează și mai mult modul în care rezistență ucraineană și planificarea ineficientă dinaintea războiului au forțat Rusia să își reevalueze operațiunile, mao notează Ministerul Britanic al Apărării.
🔴 Aproximativ 21.000 de civili, locuitori ai Mariupolului, au fost uciși de de la începutul invaziei ruse, a declarat marți primarul orașului-port, potrivit The Guardian. Și guvernatorul militar al regiunii Donețk raportează un bilanț similar – circa 22.000 de victime, potrivit CNN. Primarul din Mariupol, Vadim Boicenko, a spus că este dificil de calculat numărul exact al victimelor. Și guvernatorul militar din Donețk, Pavlo Kirilenko, a afirmat că situația este „dificlă”.
🔴 Unul dintre principalii opozanţi ai Kremlinului, Vladimir Kara-Murza, a fost condamnat marţi la 15 zile de detenţie pentru „nesupunere faţă de forţele de ordine”, a declarat pentru AFP avocatul său Vadim Prohorov.
🔴 Alexandr Lukașenko, susține invadarea Ucrainei de către Rusia, spunând că a fost un atac preventiv împotriva vestului.
🔴 Preşedintele german Walter Steinmeier, care a fost criticat pentru relaţiile sale din ultimii ani cu Rusia, a declarat marţi că s-a oferit să se deplaseze în Ucraina cu alţi şefi de stat, dar că i s-a transmis că vizita sa nu este binevenită la Kiev.
🔴 Pe de altă parte, ambasadorul Ucrainei în Germania, Andriy Melnyk, a spus că liderii Ucrainei ar fi fericiți să aibă o întrevedere cu cancelarul german Olaf Scholz, în special în legătură cu o posibilă asistență în ceea ce privește artileria grea, relatează publicația ucraineană The Kyiv Independent.
🔴 Oamenii din estul Ucrainei știu că rușii sunt pe cale să-și intensifice ofensiva în Donbas. Chiar și câinii de pe străzi par să știe, și pot fi auziți lătrând ori de câte ori se aud exploziile proiectilelor de artilerie în depărtare, scrie BBC.
🔴 Peste 870.000 de refugiaţi ucraineni s-au întors în ţara lor de la începutul războiului, inclusiv femei, copii şi persoane vârstnice, a anunţat marţi Serviciul de grăniceri din Ucraina, citat de AFP.
🔴 Actorul Steven Seagal a rămas o voce izolată în sprijinul președintelui Rusiei, după ce Gerard Depardieu, Silvio Berlusconi și alte vedete i-au întors spatele lui Vladimir Putin și condamnă invazia din Ucraina, relatează The Guardian.
🔴 Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, spune că ea și soțul ei nu s-au mai văzut de peste o lună și că locuiește separat împreună cu copiii, ca măsură de protecție, în timp ce Volodimir Zelenski a rămas la palatul prezidențial din Kiev, relatează BBC, care citează un interviu prin e-mail oferit de Olena Zelenska pentru CNN. Prima doamnă a Ucrainei a mai spus și că războiul nu trebuie să devină „ceva obișnuit”, iar morțile provocate de invazia brutală a Rusiei nu trebuie să devină „doar niște statistici”.
🔴 Rusia își permite să ducă un război de lungă durată în Ucraina chiar și în timp ce este lovită de sancțiuni occidentale fără precedent menite să îi erodeze capacitatea de a-și duce la capăt compania militară, avertizează mai mulți experți și economiști într-o analiză Reuters.
🔴 Invazia rusească a provocat o explozie a prețurilor la petrol, gaze și grâne, ceea ce i-a garantat lui Putin rezerve considerabile cu care să își finanțeze „operațiunea militară specială” din Ucraina. Războiul a intrat acum într-o nouă fază, în care Moscova se va concentra pe regiunea de est Donbas, după ce nu a reușit să străpungă defensiva ucraineană din jurul Kievului și a celorlalte orașe mari din nordul Ucrainei.
🔴 Pe măsură ce războiul continuă într-un ritm lent, dar foarte distructiv, pierderile rușilor continuă să crească odată cu nevoia tot mai presantă a Rusiei de a-și roti trupele extenuate, rănite și prost aprovizionate, ceea ce va presupune costuri financiare majore.
🔴 „Acest gen de război de modă veche poate fi finanțat aproape în întregime în ruble, ceea ce înseamnă că ei pot continua să își verse trupele și artileria grea în Ucraina, cel puțin, până la prăbușirea generală a economiei”, a explicat economistul Jacob Kirkegaard pentru Reuters. „Sancțiunile nu vor afecta acest război pe termen scurt pentru că armata rusă luptă cu tancuri pe care le-a construit deja și cu soldați pe care i-a antrenat deja”, a spus la rândul său, Johan Norberg, analist al Agenției suedeze pentru cercetare în domeniul apărării.
🔴 Banca Mondială preconizează că economia Rusiei va scădea cu 11% anul acesta din cauza sancțiunilor, dar veniturile din exporturile de energie se vor mări. Ministerul Finanțelor din Rusia a anunțat că se așteaptă la venituri adiționale din exporturile de energie de 9,6 miliarde de dolari în luna aprilie datorită prețului ridicat al petrolului care a rămas în jurul valorii de 100 de dolari pe baril.
🔴 Secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat marţi că nu este „în măsură să confirme” recentele acuzaţii în sensul că forţele ruse au folosit arme chimice la Mariupol, asigurând însă că acestea „ar putea utiliza diferiţi agenţi anti-revolte, în special gaze lacrimogene combinate cu agenţi chimici”, împotriva „combatanţilor şi civililor ucraineni în campania lor agresivă de cucerire” a oraşului ucrainean, relatează AFP.
🗺️ Mariupolul rămâne în continuare disputat, pe fondul bombardamentelor Rusiei asupra acestui oraș-port de importanță strategică, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, citat de CNN. „Evaluarea noastră de astăzi este că Mariupolul este în continuare disputat și că ucrainenii încă luptă pentru a apăra orașul și a preveni cucerirea acestuia de către Rusia”, a declarat Kirby, în cadrul unui briefing de presă al Pentagonului, ținut marți. „Ați văzut și dumneavoastră imagini, ați văzut devastarea pe care loviturile aeriene rusești au provocat-o Mariupolului, dar evaluarea noastră este că ucrainenii încă luptă pentru el”, precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
🗺️ Kirby a declarat că rușii vor să pună mâna pe Mariupol din cauza „locației sale strategice” ca oraș portuar important, în condițiile în care Kremlinul și-a intensificat atenția asupra estului și sudului Ucrainei. „Aceasta (cucerirea Mariupolului) le-ar oferi acces terestru neîngrădit și fără obstacole între Donbas și Crimeea”, a spus Kirby. „Pentru că se află la sud de zona Donbas, dacă de fapt ceea ce spun ei (rușii) este adevărat, că vor să își securizeze acea zonă Donbas, acea zonă despre care susțin că este o provincie predominant rusească, atunci Mariupolul, din punct de vedere geografic, puteți înțelege de ce ar fi important pentru ei în ceea ce privește eforturile lor în Donbas”, a adăugat Kirby. Acesta a arătat că orașul este important și pentru ucraineni, din cauza „a ceea ce reprezintă pentru viața lor economică”. „Este orașul lor și o parte din țara lor și nu au renunțat la el”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
🔴 Premierul britanic Boris Johnson a discutat marți cu președintele american Joe Biden despre intensificarea sprijinului militar și economic acordat Ucrainei, precum și despre necesitatea de a pune capăt dependenței Occidentului de petrolul și gazele rusești, a anunțat Downing Street, într-un comunicat de presă. Johnson i-a transmis lui Biden că ultimul pachet de ajutor din partea Marii Britanii – inclusiv rachete anti-navă și vehicule militare – va ajunge în Ucraina „în zilele și săptămânile următoare”. Premierul britanic a mai spus că comunitatea internațională trebuie să se angajeze față de Ucraina pe termen lung pentru „a se asigura că viziunea poporului ucrainean privind libertatea țării lui poate fi din nou realizată”, potrivit comunicatului.
🔴 Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a anunțat că aproape 3.000 de oameni au fost evacuați marți din zonele din sudul și estul Ucrainei afectate de lupte, informează CNN. Oficialul guvernamental a declarat că doar 208 persoane au reușit să părăsească Mariupolul, oraș care a fost devastat după săptămâni de lupte. Potrivit Irinei Vereșciuk, 2.135 de persoane au reușit să părăsească, în total, orașele Berdiansk și Melitopol, ocupate de trupele ruse, precum și alte două orașe din regiunea Zaporojie.
🔴 Vicepremierul ucrainean a adăugat că, între timp, autobuzele care au plecat din Zaporojie pentru a evacua oamenii din mai multe orașe au continuat să fie blocate de forțele ruse în Vasylivka. Din zonele din Lugansk, regiunea cea mai afectată de bombardamentele rusești, au fost evacuate 328 de persoane, a precizat Vereșciuk.
🔴 Peste 720 de persoane au fost ucise în Bucha și în alte suburbii ale Kievului, care au fost ocupate de trupele ruse, și peste 200 sunt considerate dispărute, a anunțat Ministerul ucrainean de Interne, citat de Sky News.
🔴 Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) va publica miercuri concluziile anchetei sale cu privire la încălcările drepturilor omului, abuzurile și atrocitățile comise de Rusia în războiul din Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt al Misiunii SUA la OSCE, relatează CNN. Raportul este produsul unei misiuni de stabilire a faptelor de câteva săptămâni conduse de trei experți aleși de Ucraina dintr-o listă de experți OSCE. Acea investigație a fost declanșată după ce 45 de țări au invocat un mecanism rar OSCE — Mecanismul de la Moscova — care este folosit pentru a investiga îngrijorările privind încălcarea drepturilor omului. Raportul a fost transmis membrilor OSCE marți și Ucrainei săptămâna trecută, a spus purtătorul de cuvânt.
🔴 Un pod feroviar rusesc cheie a fost distrus în regiunea de graniță cu Ucraina într-un potențial act de sabotaj – în timp ce Rusia se bazează pe căile sale ferate pentru a schimba forțele de atac în pregătirea unui asalt masiv asupra Ucrainei, relatează The Guardian. Incidentul a avut loc în momentul în care Rusia a început să-și militarizeze regiunile de graniță din apropierea Ucrainei, în semn că efortul de război al Rusiei se îndreaptă spre estul Ucrainei. Ucraina nu a confirmat dacă se află în spatele atacului asupra podului feroviar, despre care experții ar spune că ar avea sens un raid transfrontalier menit să încetinească transferul Rusiei de artilerie grea și alte vehicule militare necesare pentru a se pregăti pentru un asalt în regiunea Donbas a Ucrainei.
🔴 Negocierile cu Moscova pentru un acord de pace ruso-ucrainean sunt „extrem de dificile”, a declarat marți seară consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak, după ce Vladimir Putin a denunțat „lipsa de consecvență” a ucrainenilor, potrivit AFP.
🔴 Autorităţile olandeze au anunţat, marţi, că au imobilizat 20 de iahturi vizate de sancţiuni impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina.
🔴 Administrația Biden este așteptată să anunțe miercuri încă 750 de milioane de dolari în asistență militară pentru Ucraina, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani familiarizați cu acest subiect. Echipamentul ar urma să fie finanțat prin mecanismul Presidential Drawdown Authority, prin care președintele american poate autoriza transferul de articole și servicii din stocurile americane fără aprobarea Congresului, ca răspuns la o situație de urgență.
🔴 În primul trimestru, China și-a majorat schimburile comerciale cu Rusia și cu Ucraina, iar Beijingul spune că această cooperare economică cu ambele țări va rămâne normală. Comerțul pe relația cu Rusia a crescut la 243,03 miliarde de yuani (38,18 miliarde de dolari) în perioada ianuarie-martie, un avans de 27,8% față de anul precedent, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al vămilor chineze, Li Kuiwen, în cadrul unei conferințe de presă. Comerțul cu Ucraina a urcat la 29,6 miliarde de yuani, a mai spus Li, în creștere cu 10,6%.
🔴 Prețul aurului a crescut miercuri, pe fondul îngrijorărilor legate de o escaladare a conflictului dintre Rusia și Ucraina care au crescut cererea pentru metalul prețios, văzut drept un refugiu financiar sigur.
🔴 Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat că nu a fost posibil să se deschidă niciun coridor umanitar miercuri și a acuzat forțele ruse de ocupație că au încălcat încetarea focului și au blocat autobuzele care evacuează civilii. Vereshchuk a adăugat, pe Telegram, că autoritățile ucrainene vor încerca să redeschidă coridoarele umanitare cât mai curând posibil.
🔴 Guvernul american al lui Joe Biden, care susţine că pune drepturile omului în centrul politicii sale externe, a constatat „regresul acestora pe plan global”, regres ilustrat în prezent de războiul din Ucraina. „De mai mulţi ani asistăm la un regres alarmant al democraţiei, al statului de drept, al respectării drepturilor omului în numeroase locuri ale lumii”, a declarat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, prezentând presei raportul anual al Departamentului de Stat asupra drepturilor omului.
🔴 Rusia grupează trupe și echipamente în cel puțin trei locuri de la granița cu Ucraina: în regiunile Belgorod și Voronej, peste graniță de Harkov, și în zona orașului Matveev Kurgan, din sud, aproape de granița cu regiunea Donețk. Noi imagini din satelit arată cum se regrupează trupele rușilor. Și în interiorul Ucrainei, Rusia își adună trupele în pregătirea ofensivei către est și sud-est spre Donbas și orașele de la Marea Neagră. De acolo, rușii pot avansa spre est sau sud-est în încercarea de a încercui un contingent de forțe terestre ucrainene.
🔴 Dacă Mariupol va cădea, rușii ar putea continua ofensiva spre nord, ținta fiind încercuirea trupelor ucrainene. Acolo însă, sunt unele dintre cele mai experimentate și mai bine echipate unități ucrainene, care sunt și bine ancorate în poziții cheie.
🔴 Procurorii ucraineni au declarat, miercuri, că 191 de copii au fost uciși și 349 au fost răniți în Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, scrie CNN. Procuratura Generală a Ucrainei a declarat că mai mulți copii au murit în ultimele zile din cauza bombardamentelor din nord-estul și sudul Ucrainei. Copiii se află, de asemenea, printre victimele bombardamentelor din orașul Harkov, din nord-estul orașului, se arată în comunicat. O fată de 15 ani a fost, de asemenea, grav rănită în urma unei explozii în zona unui bloc de locuințe din sudul regiunii Herson.
📸 Imaginea din această dimineață îi evidențiază pe președintele polonez Andrzej Duda și președinții Lituaniei, Letoniei și Estoniei, în tren miercuri dimineață, îndreptându-se spre Kiev pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski. „Prin acest gest, Țările noastre își arată astfel sprijinul față de Ucraina și față de președintele Zelenski”, a scris pe Twitter Jakub Kumoch, consilierul lui Duda.
dacă există un moment în care ajutorul pentru ucraina poate îngenunchea armata rusă, acum e momentul.
https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2022/04/ukraine-russia-war-consequences/629541/?fbclid=IwAR0ccvkT3Ay0RbFx_FJU1YMak7TtV8KG-y1fqme52if_RAUU4JGBrsajro8
Fa-ma sa inteleg te rog , de ce la unele aliniate pui buline rosii si la altele pui altceva ?
Nu le pun eu. Exact așa le pune Marco, cel care face sinteza. Nu știu, probabil în funcție de cât de importantă consideră știrea respectivă.
bulina roșie este știre verificată; triunghiul galben, nu e (de regulă o singură sursă); dreptunghiul albastru sunt mai ales analize și predicții (servicii secrete, institutul pt studierea războiului etc)
Slava Ukraini!
și respect pentru ouăle lu’ Volodimir că l-a refuzat la vizită pe neamț!!!!
Nava Moskva a fost scufundată.
https://www.facebook.com/serg.marco/posts/3223179567999876
https://twitter.com/jon96179496/status/1514384736319328265
A fost promovata submarin 😉
Câtă răutate maică… Vă bate Dumiezău…
Apropo Mihai poți face o ”operațiune specială” pt a se deschide linkurile în New Tab?