Sinteză de Marco Badea.
…
Am intrat în ziua cu numărul 35 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] câteva dintre lucrurile care s-au întâmplat peste noapte, dar și cum arată situația pe câmpul de luptă:
🔴 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, marți, că semnalele care vin în urma negocierilor de la Istanbul cu Rusia sunt „pozitive”, însă ele nu pun stop bombardamentelor rusești. Potrivit lui Zelenski, nu există niciun motiv ca ucrainenii să se încreadă în reprezentații unei țări care luptă în continuare pentru a distruge Ucraina. „Ucrainenii nu sunt oameni naivi. Ucrainenii au aflat deja în aceste 34 de zile de invazie și în ultimii opt ani de război în Donbas că nu poți avea încredere decât într-un anumit rezultat”, a transmis președintele, după ce Rusia a anunțat că-și va reduce „drastic” operațiunile militare în zonele Kiev și Chernihiv, pentru a „crește încrederea” în negocierile viitoare.
🔴 Președintele american Joe Biden a declarat marți că așteaptă să vadă dacă Rusia „se ține de cuvânt” în ce privește reducerea activității sale militare din Ucraina în zonele Kiev și Cernihiv. „Vom vedea dacă se va ţine de cuvânt”, le-a spus preşedintele american jurnaliştilor, la scurt timp după ce a avut o discuţie la telefon cu liderii europeni, Boris Johnson, Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi Mario Draghi.
🔴 După reacția președintelui Joe Biden, care s-a arătat reținut în privința intențiilor declarate ale Rusiei de a reduce ofensiva militară în Ucraina, un oficial american din administrația Biden a declarat sub protecția anonimatului că „nu trebuie să ne lăsăm păcăliți de anunțul Rusiei”, ci, din contră, să fim pregătiți de noi agresiuni. „Credem că mișcările forțelor ruse din jurul Kievului reprezintă o regrupare, nu o retragere, iar lumea ar trebui să fie pregătită de o ofensivă majoră împotriva altor zone din Ucraina”, a declarat oficialul pentru CNN. „De asemenea, mișcările de trupe nu înseamnă că amenințarea asupra Kievului s-a încheiat. Rusia nu și-a atins obiectivul de a captura Kievul și nici pe acela de a subjuga întreaga Ucraină, dar poate exercita în continuare o violență extremă asupra țării”, a mai spus oficialul.
🔴 La rândul său, Departamentul Apărării din cadrul administrației Statelor Unite avertizează că doar numere reduse de militari ruși au fost retrase din zona Kiev în ultimele zile, în ciuda susținerilor rușilor conform cărora vor începe reducerea ofensivelor în zona capitalei Ucrainene și orașului Cernihiv. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a transmis că rușii nu se retrag, ci doar se repoziționează în aceste zone.
🔴 Un acord internațional pentru a garanta securitatea prin activarea unui mecanism similar articolului 5 din tratatul NATO, neutralitatea, posibila integrare în UE și fără baze străine pe teritoriul Ucrainei. Acestea sunt doar câteva dintre cele zece propuneri ale Kievului privind garanțiile de securitate pentru Ucraina, discutate marți la Istanbul, între negociatorii ucraineni și ruși.
🔴 Republica autoproclamată Donețk, din estul Ucrainei, s-ar putea alătura Rusiei după ce va prelua controlul asupra întregului teritoriu pe care îl revendică, a declarat Denis Pușilin, liderul autoproclamat al acesteia, relatează Reuters. „În ce privește alipirea la Federația Rusă, dorința și aspirația pot fi observate clar încă din 2014, dorința de a fi în Rusia”, a spus Pușilin, citat de agenția de presă a așa-zisei republici. „Acum, însă, principalul obiectiv, este preluarea granițelor constituționale ale republicii. Apoi vom hotărî acest lucru”, a mai adăugat liderul cvasi-statului construit de ruși în 2014, după prima agresiune împotriva Ucrainei.
🔴 Aproximativ 18 milioane de persoane din Ucraina vor avea nevoie de ajutor umanitar din cauza războiului, a declarat șeful Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC). Francesco Rocca a explicat că, de la începutul războiului, Crucea Roșie ucraineană a ajutat 400.000 de persoane cu articole precum alimente, lenjerie de pat, pături, corturi și apă. El le-a spus reporterilor în cadrul unui briefing al ONU la Geneva, că „nimeni din Ucraina nu este neafectat de conflictul în curs de desfășurare”.
🔴 În cadrul aceluiași briefing, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în Ucraina, Dr. Jarno Habicht, a declarat că au avut loc 74 de atacuri asupra sistemului de sănătate, în care au fost ucise 72 de persoane.
🔴 Rusia a fost acuzată în faţa Consiliului de Securitate al ONU că a provocat o „criză alimentară mondială” şi că a generat riscul apariţiei „foametei” prin declanşarea unui război împotriva Ucrainei, țară considerată „grânarul Europei”. Preşedintele rus „Vladimir Putin a început acest război. El a creat această criză alimentară globală. Şi el este cel care o poate opri”, a declarat numărul doi al diplomaţiei americane, Wendy Sherman, în cursul unei şedinţe a Consiliului de Securitate consacrată situaţiei umanitare din Ucraina.
🔴 Ambasadorul Franţei la ONU, Nicolas de Riviere, a susţinut acuzaţia. „Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei creşte riscul de foamete în întreaga lume. Oamenii din ţările în curs de dezvoltare sunt primii afectaţi”, a spus diplomatul francez. Acesta a mai afirmat că „Rusia va încerca cu siguranţă să ne facă să credem că sancţiunile adoptate împotriva ei sunt cele care dezechilibrează securitatea alimentară globală”.
🔴 Ambasadorul chinez la ONU a vorbit și el despre situația umanitară din Ucraina, spunând că există „informații îngrijorătoare privind situația de la fața locului” și a făcut apel la protejarea vieților civile și la respectarea dreptului umanitar internațional. Dai Bing a declarat că sporirea sancțiunilor împotriva Rusiei va „da naștere la noi probleme umanitare”, inclusiv afectarea piețelor energetice, alimentare, economice, comerciale și financiare globale.
🔴 Cel mai recent bilanț arată că 12 oameni au murit și 33 au fost răniți în Nikolaev, după ce proiectilele rusești au trecut marți prin mijlocul clădirii administrative a regiunii.
🔴 Economia Rusiei va suferi pierderi majore în acest an, estimează Fondul Monetar Internațional. Efortul de a susține războiul din Ucraina și sancțiunile occidentale vor face ca Produsul Intern Brut al Rusiei să aibă o contracție de 8,5%. Înainte de 24 februarie, prognozele arătau o creștere economică de aproape 3% pentru Rusia.
🔴 Vladimir Putin a afirmat marţi că forţele ucrainene care apără portul strategic Mariupol, asediat de mai multe săptămâni de trupele Moscovei, trebuie să plece pentru ca civilii din oraş să poată primi ajutor. „Pentru a găsi o soluţie la situaţia umanitară dificilă din acest oraş, luptătorii naţionalişti ucraineni trebuie să renunţe la rezistenţă şi să depună armele”, a afirmat Putin, conform unui comunicat al Kremlinului care a rezumat o discuţie telefonică avută de preşedintele rus cu omologul său francez Emmanuel Macron, scrie AFP. Kremlinul a adăugat că cei doi lideri au discutat despre negocierile ruso-ucrainene de marţi de la Istanbul şi despre chestiunile legate de decizia Moscovei de a cere plata în ruble a exporturilor sale de gaz.
🔴 De partea cealaltă, Palatul Elysee a anunţat la rândul său după discuţie că „în acest moment nu sunt întrunite” condiţiile pentru a lansa în următoarele zile o operaţiune umanitară în ajutorul locuitorilor din oraşul asediat Mariupol. Macron i-a prezentat această operaţiune de evacuare – propusă de Franţa, Turcia şi Grecia – lui Putin, care a spus că „se va gândi” înainte de a da un răspuns, a adăugat preşedinţia franceză.
🔴 Hackerii ruși „scanează” sistemele companiilor energetice și ale altor entități din infrastructura critică a Statelor Unite, a decarat marți un înalt oficial FBI în Congresul american, potrivit Reuters. El a precizat că atacurile informatice sponsorizate de Rusia reprezintă o amenințare pentru securitatea națională a Americii.
🔴 Mulți ucraineni cred că Rusia bombardează și distruge biserici, muzee și monumente culturale pentru că încearcă astfel să „șteargă” Ucraina de pe hartă, relatează NBC News. În timp ce muzeele, monumentele și siturile de patrimoniu ale Ucrainei sunt asediate, ucrainenii se unesc pentru a-și proteja reperele culturale. Peter Voițehovski, analist la Fundația SUA-Ucraina, o organizație non-profit, a declarat că locuitorii din Odesa au pus saci de nisip în jurul celebrei Opere din secolul al XIX-lea a orașului și în jurul statuii emblematice a fondatorului Odesei, Ducele de Richelieu. Voițehovski a spus că pentru oamenii din Odesa, statuia lui Richelieu are aceeași semnificație ca Statuia Libertății pentru americani.
🔴 Rusia nu renunță la cererea de a-i fi plătite gazele în ruble și spune că va veni, până joi, cu aranjamente practice prin care acest lucru poate fi făcut, relatează Reuters. Anunțul rușilor vine în ciuda răspunsului anterior al mai multor țări europene care au spus că o asemenea solicitare din partea Moscovei este inacceptabilă.
⚠️ Dacă experţii occidentali sunt de acord în a estima că mai multe mii de soldaţi ruşi au fost ucişi de la începutul invaziei în Ucraina, în schimb aproape nicio informaţie nu răzbate în spaţiul public despre pierderile armatei ucrainene, care rezistă cu tenacitate de aproape cinci săptămâni de confruntare, notează marţi France Presse. De altfel, Oleksi Arestovici, consilierul șefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, a declarat că Ucraina a suferit „pierderi deloc mici” în timpul luptelor cu armata Rusiei, însă a subliniat că numărul exact de militari pierduţi pe front nu va fi dezvăluit până la sfârșitul războiului. În logica lucrurilor pe timp de război, atât ruşii, cât şi ucrainenii sunt zgârciţi în ceea ce priveşte datele referitoare la pierderile omeneşti. Cifrele oficiale, imposibil de verificat, sunt probabil subestimate în scopuri de propagandă, mai scrie AFP. Dacă pe hârtie raportul de putere este covârşitor în favoarea ruşilor, ucrainenii dispun de importante rezerve de forţe. Celor 130.000 de persoane din forţa operaţională terestră li se adaugă sute de mii de rezervişti şi batalioane de voluntari. Pierderile ucrainene sunt probabil substanţiale, dar forţele combatante sunt în realitate mai importante decât cele ale ruşilor întrucât dispun de mii de voluntari ucraineni şi străini’, a explicat pentru AFP un expert britanic în conflicte armate, sub rezerva anonimatului. Astfel, numărul de personal nu este o problemă pentru Ucraina, apreciază acesta.
🔴 Războiul lui Putin din Ucraina este menit să schimbe echilibrul geopolitic și tabla de șah globală aşa cum le cunoșteam noi cu o lună în urmă, înainte ca tancurile și rachetele rusești să aducă în inima Europei un război din secolul XX, scriu jurnaliștii italieni de la Ansa. ar China se află în centrul acestor schimbări. Beijingul și-a menținut o poziție în mod deliberat ambiguă, însă îşi planifică deja mișcările pentru următorii câțiva ani. Recenta consolidare a relaţiilor, dorită de Putin și Xi, nu a fost renegată. China va defini următoarea fază a războiului Rusia-Ucraina – și schimbarea ordinii mondiale, notează și Atlantic Council. Însă China, pe de-o parte evită să condamne în mod explicit Moscova, în timp ce de cealaltă parte continuă să spună că crede în dialog și respect pentru integritatea teritorială și suveranitatea statelor.
🔴 Ministerul Transporturilor al Rusiei a elaborat un proiect de lege care impune serviciilor de taxiuri, atât celor clasice cât și celor în sistem ride-sharing, să ofere principalului serviciu de informații, FSB (fostul KGB) „acces automat la distanță” la sistemele lor de informații, scrie agenția de presă ucraineană Ukrinform.
🔴 Mai multe explozii au fost auzite miercuri dimineață în Kiev. Sirenele de raid aerian au sunat în dimineața zilei de 30 martie în mai multe zone din țară, inclusiv în regiunile Kiev, Zhytomyr, Harkov, Dnipro și Poltava, scrie publicația ucraineană The Kyiv Independent.
🔴 Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a ajuns în China, în prima sa vizită de când Rusia a atacat Ucraina. Şeful diplomaţiei ruse urmează să aibă miercuri o întâlnire cu omologul său chinez Wang Yi.
🔴 În cea mai recentă evaluare a situației de pe câmpul de luptă, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) precizează că rușii nu și-au abandonat încă atacurile asupra Kievului, în ciuda declarațiilor făcute de oficialii din Ministerul rus al Apărării. Forțele ruse au continuat să lupte pentru a-și menține pozițiile cele mai înaintate la periferia estică și vestică a Kievului, chiar dacă unitățile grav avariate s-au retras în Rusia din alte părți pe axele Kiev și Chernihiv. Înaltul comandament rus a ajuns probabil la concluzia că nu poate pune mâna pe capitala ucraineană și că ar putea să nu poată muta artileria mai aproape de centrul orașului. Analiștii ISW susțin că ruși poate au decis să înceteze practicile lor anterioare de a forța unitățile care au suferit deja pierderi devastatoare să continue operațiunile ofensive fără speranță. Oficialii ruși consideră probabil aceste decizii determinate de realitățile militare drept deschideri care demonstrează disponibilitatea Rusiei de a se angaja în negocieri serioase de încetare a focului sau de pace, posibil pentru a ascunde faptul că au acceptat eșecul eforturilor lor pe axa Kiev, mai arată ISW în analiza lor zilnică.
🔴 Experții ISW mai precizează că Rusia continuă să-și consolideze eforturile în nord-estul Ucrainei, probabil pentru a încerca să conecteze pozițiile de la sud-est de Harkov și Izium cu forțele sale din regiunea Lugansk. Totodată, ISW evaluează că avansul rusesc în Mariupol continuă să câștige teren.
🔴 ISW mai susține că operațiunile rusești din sud-estul Ucrainei au lăsat mari părți din regiunea Donețk sub control ucrainean. Astfel, securizarea granițelor regiunii Donețk împreună cu întreaga regiune Lugansk va necesita probabil o operațiune ofensivă majoră din partea rușilor, mai transmite ISW.
🔴 Analiștii americani mai precizează că abia după căderea Mariupolului și repoziționarea rezervelor, eventual și a unor trupe din nord către Izium, Rusia va putea declanșa o ofensivă semnificativă pentru cucerirea întregilor regiuni administrative ale Donbasului și Luganskului. Nu este clar însă în ce măsură forțele ucrainene care luptă acolo vor putea primi și ele întăriri de la Kiev, în condițiile slăbirii presiunii ruse asupra capitalei. De asemenea, nu este clar dacă armata ucraineană va continua să forțeze dinspre veste spre Herson, singurul oraș mai mare cucerit de ruși, despre care Pentagonul spune că acum este din nou disputat. Totuși, în ultimele zile nu au mai avut loc ofensive ucrainene în zonă, dar ieri au fost reperate mișcări de trupe ale rușilor dinspre Herson spre Nicolaev.
🔴 Ministerul britanic al Apărării, în analiza sa zilnică privind războiul din Ucraina, susține că unitățile ruse care au suferit pierderi grele au fost forțate să se întoarcă în Belarus și Rusia pentru a se reorganiza și aproviziona. O astfel de mișcare pune o presiune suplimentară asupra logisticii deja tensionate a Rusiei și demonstrează dificultățile pe care le întâmpină Rusia în reorganizarea unităților sale în zonele avansate din Ucraina, mai susține guvernul de la Londra. Rusia va continua probabil să compenseze capacitatea sa redusă la sol prin lovituri de artilerie în masă și rachete, mai spune Ministerul britanic al Apărării.
📸 În această dimineață aleg să vă prezint harta războiului din Ucraina, cu ultimele evoluții. Ce este punct roșu reprezintă orașe sub control rusesc. Ce este dreptunghi roz reprezintă teritoriu controlat de rusi. Săgețile albastre reprezintă ruta de invazie a Rusiei, iar săgețile negre mișcările din teren ale unităților ucrainene.
mai mult în legătură cu tema din articolul precedent, de boicotare a produselor rusești (dar, bineînțeles, și în legătură cu tema principală, războiul rusiei cu noi), mapn și mai au contracte de alimentare cu combustibil cu lukoil. nu au fost reziliate și nici nu vor fi. iar dacă ne întrebăm de ce, răspunsul e același ca și la întrebarea de ce românia nu expulzează spionii ruși, așa cum o fac multe alte țări: pentru că în românia tocmai spionii ruși decid cu cine face statul român contractele și pe cine expulzează din românia!
și apropo, rusia plătește, în acest moment, bani ucrainei pentru tranzitarea gazului rusesc (ca și poloniei) spre centrul și vestul europei. toată povestea asta se va încheia doar în momentul în care rusia fie va accepta că trăiește pe pământ, în interiorul a ceea ce numim societatea umană, nu împotriva ei, fie ruptura va fi totală. bulibășeala asta, în care interesele mici și de moment primează asupra naturii umane trebuie să înceteze!
Da, asta cu tranzitarea gazului e cea mai mișto chestie din nebunia asta. Practic, rușii și ucrainenii își finanțează unii altora războiul. Dacă ucrainenii opresc conducta, se supără Occidentul pe ei și pauză arme și muniție și restul. Dacă opresc rușii rămân în cwrul gol și mai rău decât sunt deja. Dacă oprește Occidentul, lovește în amândouă + popoarele proprii. 😁
ucraina nu-și permite să oprească gazul rusesc. dacă ar face asta, și-ar bloca singură tot sprijinul din partea celor puternici din ue. altfel spus, ucraina rezistă tocmai permițând gazului rusesc să-i tranziteze țara!
Cănd am scris ca nea Somnorilă n-a dat pe aici dar a stat in Polonia două zile , Kamala aia a venit pe fugă , daca venea călare nici nu cobora din șaua calului, si astea din cauza politicii duplicitare de Dâmbovița, mi s-a spus ca de fapt au fost la polonezi sa-i incurajeze, românii n-au nevoie, sunt bazati. Deci daca e adevarat că au contracte cu Lukoil institutii esentiale ale statului, se pare ca da, n-aveam dreptate, suntem bazati…
Pe noi ne protejează Măicuța Domnului. Suntem ortodocși ce dreak!
Oh wait… și ucrainienii sunt 🤔