Aș fi scris de multă vreme pe subiectul ăsta dacă n-aș fi fost convins că tot ce-am spus în titlu e sută la sută adevărat. Aș fi vrut să spun că românii nu au cultura boicotului și de-aia, dar, din păcate, cred că lucrurile stau mult mai rău de atât.
Românii nu vor boicota niciodată, la modul serios și aplicat, companiile rusești sau companiile internaționale care refuză să părăsească Rusia, pentru că sunt obișnuiți să facă alții lucrurile pentru ei.
Un popor care așteaptă să i se dea și să i se facă, un popor de oameni care nu înțeleg că toate lucrurile se construiesc începând de la nivel personal, adică de la propria-ți persoană, nu va boicota niciodată nimic.
Știți cât va ține orice boicot la nivel individual? Până când individul respectiv va avea nevoie de un produs al companiei boicotate. În momentul ăla, va întrerupe un pic boicotul, doar cât să cumpere ce are nevoie, după care îl va relua la fel de strașnic și îndârjit.
Exact ca atunci când depășește toată coloana pe linia de tramvai, după care se bagă în față. Dacă e să-l întrebi de ce-a făcut asta, o să-ți explice că el nu face așa ceva de obicei nici să-l pici cu ceară, dar atunci, exact în momentul ăla, se grăbea. Ei, fix așa și cu boicotul. Nu ai cum să inițiezi niciun boicot într-o țară în care oamenii așteaptă să facă alții, că ei au treabă, se grăbesc.
Știți gluma aia care circula imediat după invazia Ucrainei? Când eram revoltați și de acord că trebuie boicotate toate companiile rusești din România, iar primele vizate erau Lukoil și Gazprom. Ei, gluma asta spunea ca dacă face Lukoil litrul de benzină 4 lei, românii vor întoarce imediat armele.
După care a venit ziua cu zvonul despre scumpirea benzinei și cozile de la benzinării. Iar gluma asta s-a transformat din banc în trista realitate. Singura deosebire a fost că n-a mai fost nevoie să facă ăia de la Lukoil benzina 4 lei, c-a stat lumea la coadă la ei și la 9.00 lei pe litru. Ce să mai, i-au boicotat de i-au rupt, praf i-au făcut.
În timpul plimbării mele zilnice trec, de două ori, pe lângă o benzinărie Lukoil cu spălătorie. De fiecare dată când trec pe acolo e plin de mașini care alimentează, e plin și la spălătorie. Absolut de fiecare dată. Boicot în toată regula, ce să mai.
Nu mă credeți? Atunci vă mai dau un exemplu: Leroy Merlin refuză să-și închidă activitatea în Rusia. Duceți-vă acum la orice magazin Leroy Merlin și-o să vedeți că e plin, n-o să reușiți sa găsiți loc de parcare. Despre ce boicot vorbim?
Nu vă mai raportați la ce e în bulele noastre de internet unde într-adevăr există oameni despre care sunt convins c-ar putea boicota, la modul serios, orice companie. Dar sunt atât de puțini, încât sunt irelevanți la nivel macro. În realitatea cea dură, boicotul de bulă le va lua praful de pe tobă companiilor boicotate. Pentru a le face cu adevărat să simtă ceva efecte nasoale, ar trebui să fie foarte mulți cei care le boicotează, iar asta este imposibil în această țară.
În rest, lumea va boicota exclusiv din gură și doar pe rețelele sociale. În trista realitate înconjurătoare, când cel care boicotează o sa vadă că i se aprinde becul la benzină, o să intre la Lukoil, că era cel mai la îndemână. Dar doar de data asta, că avea nevoie urgent, de data viitoare promite că alimentează din altă parte.
La Leroy Merlin, la fel, s-a dus pentru că stătea cu țeava spartă în mijlocul casei, era urgență mare, dar data viitoare…
Am dat doar exemplele acestor două companii pentru că astea sunt cele care mi-au venit în minte, dar puteți să extrapolați la oricare altele pe care vi le-ați dori boicotate.
Știți, pe vremuri am boicotat așa de capul meu, solitar, niște companii de pe aici. Mai precis, pe vremea când Steaua ocupa o mare parte din viața mea, am refuzat ani de zile să beau Pepsi, deși este băutura mea răcoritoare preferată. Dar, pentru că Pepsi și Dinamo aveau un acționar comun, Nicolae Badea, pur și simplu refuzam s-o cumpăr. Consideram că era ca și cum le dădeam din banii mei celor de la Dinamo.
Idem procedam cu produsele și serviciile grupului Ana, unde acționar era George Copos, adică omul care băga bani la Rapid. Am refuzat cu îndârjire să dau vreodată vreun ban pe ceva ce avea legătură cu Ana Group.
Chestii care sunt verificabile, de altfel, pentru că prietenii sau colegii mei, din vremea aia, râdeau de mine: „Crezi c-or să dea Copos sau Badea faliment pentru că nu le mai cumperi tu produsele?”.
Well, da, exact despre asta e vorba. Atâta vreme cât atitudinea este „n-o să dea Lukoil faliment dacă nu mai alimentez eu”, ajungem exact la concluzia pe care am tras-o încă din titlu: românii nu vor boicota niciodată nimic și pe nimeni.
Îmi pare rău dacă v-am distrus iluziile, dar dacă asta cred, asta scriu.
P.S. Mai jos aveți două fotografii. Prima, conform sursei, este făcută în data de 9 martie, dată la care Ucraina era de ceva vreme invadată de ruși. A doua, este făcută de mine la Lukoil-ul despre care aminteam mai sus, vineri, 25 martie. Adică exact în 30-a zi de când armata lui Putin a invadat Ucraina. Sper că remarcați modul decisiv în care cei de la pompe atacă economia Rusiei, da? Nu există niciuna liberă, ba chiar se stă la coadă. Iar dacă vă uitați cu atenție, o să observați că și la spălătorie există un cetățean care luptă destoinic împotriva Rusiei. Mai are rost să vorbim despre boicoturi și alte naivități d-astea?
P.P.S. Iată și niște poze, exact pe același subiect, din Polonia. Well…
9 martie
25 martie
am vrut să scriu asta la articolul despre budele publice dar, nu știu de ce, n-am făcut-o; eu intru la lukoil ori de cîte ori am ocazia; merg să mă piș; trag apa de două ori și mă spăl îndelung pe mîini; și nu, nu cumpăr nimic; spun doar bună ziua…
stai, că mint! cumpăram o apă mică de la ăla din Tișița, că baia era ca la Fort Knox, se deschidea cu un cod de pe un bon fiscal; da’ apa era românească, plus că mă spălam mai îndelung…
Comentariu beton!32
Eu nu mai intru la Lukoil nici să mă piș. Deși uneori simt că nu mai rezist până la următoare bezinărie, prefer să nu fac asta. Lukoil nu mai există pentru mine.
Eu boicotez. Chiar dacă lumea râde de mine. Nu mai cumpăr de la Nestle, nu mai cumpăr de la Auchan și nu voi mai merge în Ungaria, cel puțin până pică Orban. Știu că nu suferă ăia din cauza mea, dar pe mine mă face să mă simt mai bine.
Comentariu beton!56
Am primit o invitație într-un press-trip în Turcia. Acum, când scriu asta ar fi trebuit să mă pregătesc de plecare. Opt zile de hoteluri de cinci stele și alte minuni, pe banii altora. Am refuzat-o, pentru că eu nu voi călca în Turcia cât e Erdogan președinte. Nici chiar pe banii altora.
Sustin boicotarea Turciei.
Comentariu beton!17
Eu am intrat intr-un Lukoil, de cand cu razboiul. Dar doar ca sa fac un pipi.
In rest, toata viata mea am boicotat cu success Apple. 😁Dar asta doar pentru ca sunt un chitros si un parcimonios care nu ar da purcoiul ala de bani pe niste produse 90% asemanatoare cu altele.
Comentariu beton!30
Am cochetat și eu cu gândul să intru la Lukoil doar ca să mă piș. Până la urmă am considerat că nu merită nici măcar asta.
Auchan… O să râdeți dar sunt FOARTE dezamăgit. ☹️
Nu, eu nu râd.
Gazprom era „boicotat” de când s-a lansat. De câte ori am trecut pe A1 niciodată n-am văzut mașină la pompe! Dacă era oricare altă companie sigur le închidea. Din cele 16 sau 18, nu știu sigur, benzinării Gazprom, cred că doar 2-3 au ceva vânzări. Una dintre ele este în Sibiu…Întotdeauna mi-am pus întrebarea ce interese sunt, pentru că este ciudat să n-ai vânzări, da’ totuși să exiști…
Dacă A1 este București-Pitești, well, eu am văzut DE FIECARE dată mașini acolo. Și-am făcut drumul ăsta de minimum 30 de ori în ultimii doi ani. Minimum.
Firma unde activez a participat la construcția a 10 stații, inclusiv a celor două, iar o perioadă am asigurat mentenanța, și dealerul celor două stații de pe A1 se plângea de nivelul scăzut al vânzărilor. Eu nu trec foarte des, dar mi-arunc privirea atunci când trec, și nu văd mașinii, de-asta zic.
Oricum, eu n-am alimentat niciodată, nici la Lukoil, nici la Gazprom, așa că au avut boicotul meu involuntar. Alimentez doar la OMV și, câteodată, la Petrom.
Știți că lanțurile farmaceutice trebuie să aibă un număr de locații / 1000 locuitori pt a primi licență?
Și un procent mai mare pt a avea dreptul la contracte cu mafia din Farmexim?
Și altul pentru a „deconta direct” cu CAS-urile?
De ce ar fi diferit la benzinării? Accize, licență de operare națională (ce include și extracția, prelucrarea, transportul), mai trebuiesc albite niște averi, mai trebuie plătite niște lobiuri…. ăăă șpăgi
Se va boicota doar în anumite bule și nici acolo toți…
În plus pe românul de rând îl doare fix undeva că dincolo de graniță e război – pe modelul – ce, e la ei, nu e la noi!
Mulți, cât timp nu sunt afectați direct nu au nici o treabă!
Comentariu beton!29
Nu este adevarat ce scrii ! Acele masini blocau pompele ca sa nu alimenteze altii !
Comentariu beton!56
Eu cred că am boicotat mereu Lukoil…ultima dată am alimentat de nevoie la ei în urma cu vreo 12 ani. În rest nu înțeleg de ce ai alimenta de la ei când au cel mai prost combustibil…? Pt o diferență de câțiva bănuți, care la un plin de aprox 30-40 litri e fix nimic (pt că în mod normal nu e gol rezervorul de tot)?! Și văd mașini scumpe în benzinărie în condițiile în care pe 1 km, pe aceeași stradă sunt și Rompetrol, Petrom, OMV și extraordinarul Mol…Am Leroy Merlin mult mai aproape de casă, dar pt un proiect de amenajare în scara de bloc am ales Dedeman, cu toate că e mai departe și aveau produse asemănătoare…
Și da, românii (majoritatea) l-ar susține pe Putin dacă mâine ar veni și le-ar da tradiționala găleată cu ceva în ea… mentalitate de pomanagii…
Comentariu beton!40
Nu e boicot sa nu cumperi de undeva pentru ca ai alternative mai bune.
Nu e vorba doar de boicot.
Sa va dau un alt exemplu: „cumpara produse locale”.
98,32% din romani vor cumpara unt Pilos si nu Covalact, pentru ca un pachet e mai scump cu 1 leu (sau 10 bani, sau ORICAT, de fapt).
Sub scuza „da, bine, francezii fac asta pentru ca isi permit la cat castiga” suntem sugrumati de importuri, cand de fapt e doar un cerc banal: pentru a produce ceva mai ieftin, o afacere are nevoie de investitii care se bazeaza in principiu pe incasari, care nu vin la fel de usor cand esti mereu la limita profitabilitatii.
Comentariu beton!25
Covalact parcă era deținut de grupul francez Lactalis. 😁
Nu mă porni la o discuție producător român vs. producător străin, calitate românească vs. calitate străină, metode de producție, costuri, prețuri, și, mai ales, minciunile scrise pe etichetele produselor autohtone, că n-o să iasă bine, și data viitoare iei și tu Pilos în loc de Covalact.🤣🤣
Comentariu beton!37
@Vlad S: Vrei sa zici unt german Pilos la pachet de 250 g la 12,99 lei vs. Covalact la 200 g la 13,30 lei? Vezi ca diferenta nu e de 31 de bani, asa cum ti se pare, e cam 14,5 lei/kg. Ca sa nu mai zic de untul irlandez la 10,99 lei pachetul de 250 g (21,5 diferenta pe kg), care se intinde mult mai fain decat Covalact sau Napolact sau ce vrei tu.
Eu nu cumpăr lactate de la covalact pentru că reclamele lor de la tv sunt penibile și idioate.
Citind comentariile — QED.
Eu nu boicotez nimic. Nu stau cu lista de companii după mine prin magazine, să văd care a părăsit sau nu Rusia. Sau dacă a stopat producția să boicotez mai la 70% așea, dacă încă mai vinde, dar doar online, să boicotez doar marțea și vinerea etc. Sigur, norocul face ca eu să nu bag benzină de la Lukoil, să nu cumpăr de la Auchan sau Leroy Merlin, sau altele, dar asta nu înseamnă că boicotez voit.
Dacă obișnuiesc să cumpăr de la Danone, cumpăr în continuare, sau de la Nestle, sau Unilever, sau mai știu eu care. Dacă Renault nu s-a retras din Rusia, n-o să-mi cumpăr acum Mazda în loc de Duster, doar așa, ca să se simtă bine ucrainenii. Fiindcă precis îmi vor ridica statuie când vor afla cum boicotez eu din Militari produsele jigodiilor.
Nu mai zic că ăia care hotărăsc să se vaccineze zilele acestea au cam belit-o fiindcă nici Pfizer, nici Astra Zeneca, nu și-au întrerupt afacerile p-acolo.
După mintea mea boicotul ăsta se face la mod național sau global, ca să doară, ceea ce e o tâmpenie, fiindcă nu poți, ca stat, să interzici o firmă privată pe teritoriul tău doar fiiindcă face afaceri într-un alt stat agresor al unui terț. Adică poți, dar cine face așa ceva? Ucrainenii și rușii mor, dar nu văd de ce ar trebui să sufere și restul. Sună cinic, știu, dar asta e părerea mea.
Cât despre Polonia si polonezii care brusc sunt dați peste tot model de cât de ajutor sunt ei pentru Ucraina, cum boicotează ei, și fac, și dreg, ca să mă duc pe panta periculoasă a whataboutismului, cu legea aia anti-avort ce se mai aude? Dar, hei, boicoteaza Leroy Merlin, sunt ok, civici, alea, alea, să-i admirăm, și să îl hulim pe românul care nu face la fel.
Apropos, acu’ vreo săptămână, un băiețel ucrainean din școală de la pitici bea voios dintr-un Danone de băut. Sunt convins că mă-sa n-a aflat încă că dădea bani la ăia care îi bombardează casa și soțul si neamurile. Fără supărare, din punctul meu de vedere, boicotul ăsta la nivel personal e oleacă de show-off. Adică, foarte bine, cine vrea să boicoteze ceva, n-are decât, dar nu te legi de libertatea altuia de a alege din cauza asta și nu-l arăți cu degetul acuzator.
Promit că atunci când rușii vor bombard pe la noi, mă duc direct la ai mei și-i sparg lu’ tata roțile de la Clio.
Comentariu beton!104
Mi-aduc aminte Ionut ca ai spus ca ai o opinie pentru care risti sa fii hulit can am pus intrebarea ca nuca in perete la un articol pe cu totul alte teme. Sanctiunile trebuie sa arda guvernul rus la buzunare ca sa nu mai poate sustine financiar razboiul iar pe de ata parte sa ii atinga pe rusii de rand ca sa inteleaga (haha…. cam complicat din pacate) ca razboiul asta nu e prea bun nici pentru ei. Boicotul din punctul meu de vedere e o parghie de atins rusul mediu (ca pleaca toate firmele din Rusia si plang rusii dupa produse) dar este intr-adevar eficienta? Firmele care pleaca nu cara si fabricinile, uzinele, lanturile de distributie cu ei si risca nationalizarea acestora de catre statul rus (vorbim uneori de miliarde de euro). Pe de alta parte cred ca toti cei care au plecat platesc in continuare salarii angajatilor (poate ma insel) asa ca ma intreb la modul cel mai serios cat de rau le face rusilor retragerea acestor firme in aceste conditii si ce ar trebui sa facem noi, cei care putem actiona la nivel ndividual? Este clar ca vom suporta si noi niste costuri, doar financiare (nimic pe langa zecile de mii de vieti intrerupte de razboi) dar pentru cei care isi calculeaza pana la ultimul leu este oare suportabil? Razboiul asta a generat o enorma emotie si solidaritate si o miscare de suport la nivel de voluntariat, donatii etc. de care multi nu credeau poporul acesta capabil. este si boicotul o arma cu adevarat sau doar un rezultat al emotiei? Eu incerc sa evit produsele care au legatura cu firele inca stabilite in Rusia dar ma intreb pe cine ajut in povestea asta… ca asa cum spunea o rusoaica printr-un filmulet pe YT, ce, rusii nu sunt i stare sa faca burgeri in lanturile McDo? Am vazut o alta initiativa care pare interesanta https://ukrainian-brands.com/europe50/?fbclid=IwAR2UjYB6S6kFN5z1Zd3TDUWi1PYqKmijUPVgRzMYeLQ3oITGeL0rn7o6vNM, ma intreb daca poate fi asta o cale mai eficienta de ajutor… Complicat, foarte complicat sa asisti fara sa stii ce poti face pentru a schimba major mersul lucrurilor (in afara de donatii, voluntariat care sunt absolut esentiale si ele)
Boicotul nu are legatura cu nici un argument al tau sau al altuia. Nici macar nu este o decizie pentru multi. Este vorba de interiorul nostru. Vine automat gestul de a pune produsul cu marca Nestle pe el inapoi in raft, sau nu? Nici macar nu apare intrebarea „cu ce folos?” Pur si simplu poti sau nu sa girezi cu prezenta sau cu cardul aceste companii.
@Ionuț Tu combini in comentariul tau;
1/ toate companiile (partidele 🙂 ) sunt la fel, fara nuante, deci toate sunt rele, ca atare nu poti sa penalizezi pe cea mai rea si sa susti pe cea mai putin rea
2/ daca nu pot sa rezolv TOTUL cu un efort minim, atunci nu fac NIMIC.
3/ nu conteaza ceilalti, mie sa imi fie bine
@Anca Ideea este de a transmite cat mai multe semnale, la toate nivele ca nu este OK ce face Rusia. Iar subiectul boicotului se refera in principal la cei care isi permit; daca ar fi cineva care ar spune „eu nu imi permit nici un boicot, eu cumpar doar marca privata si promotii, nu imi pasa cine este producatorul”, nu cred ca cei care sunt pro-boicot i-ar reprosa pozitia.
@MDM, consider ipocrizie să pun la loc produsul Nestle la raft ACUM, după ce, în perioada în care Rusia anexa fără luptă Crimeea sau bombarda civili in Siria l-am cumpărat voios. Ba mai mult, să-i mai și arăt cu degetul pe ăia care nu boicotează ACUM.
@MihaiC, nu știu de punctele 1/de și 2/, dar sunt perfect de acord cu punctul 3/. Da, principalul este să-mi fie mie bine. Cum am mai scris p-aici, nu am stofă de erou deloc.
Ceva totuși nu înțeleg, și amintești tu la sfârșitul comentariului tău: treaba cu cei pro-boicot care reproșează ceva celorlalți, cum e și cazul articolului de azi. Dar de ce trebuie reproșat? De ce trebuie să boicotezi și să faci paradă de asta și sa arăți cu degetul la cei care n-o fac?
Cum ar fi să mă dau eu mare ca am donat doar luna asta alimente și produse de igienă de vreo 1000 de lei pentru refugiații ucraineni și să arăt acuzator spre cei care n-au făcut-o? Chiar așa, care nu a donat? Nu vă e rușine?😜😜😁
Ca să fie clar, războiul ăsta nu e al meu sau al țării mele. Mă implic cum pot, ajutând refugiații ucraineni care ajung pe aici. Dar nu mă privez de lucruri, nu mă agit, nu mă dau cu fundul de pământ, nu încerc să schimb eu economia mondială și deciziile marilor companii, fiindcă rămân la părerea că aceste companii sunt atât de interconectate, se pot face atâtea manevre, încât le doare în pix că niște români sau polonezi rupți în cwr nu le mai cumpără lor produsele. Repet, ori boicotezi la nivel național sau mondial, ori o faci doar pentru tine, caz în care nu arăți cu degetul spre cei care n-o fac.
Apropos, care beți de la Starbucks, vedeți că au un parteneriat strâns cu Nestle de prin 2018. Zic și eu…😁
Comentariu beton!27
Ete, draci, Ionuțe, sirienii nu e ucrainieni, e mai puțin oameni.
Comentariu beton!23
Nu stiu unde am zis ceva de aratat cu degetul. Sau macar de anuntat gestul. In ceea ce priveste momentul, stim cu totii ca nu toti reactionam la fel la informatiile care ne parvin si nu toata lumea simte sa se implice in toate. Repet, daca ajungem sa ne intrebam la ce bun? De ce acum? Cui foloseste? Inseamna ca nu vrem si gata. Nu trebuie sa boicotezi daca nu simti sa faci asta. E ok, nu e obligatoriu
@MDM, dar nici n-am zis că ai fi spus ti ceva de arătatul cu degetul. Doar am justificat de ce mie nu are cum să-mi vină automat gestul de a pune produsul respectiv înapoi pe raft. E ok, ai dreptate în ceea ce spui, sunt de aceeași părere.
@Ionuț
Indiferent de subiect, stiu ca eu fac mai mult decat unii si mai putin decat altii.
Incerc sa imi sustin punctul de vedere fara sa fiu ipocrit (adica sa imi recunosc limitarile proprii)
„Repet, ori boicotezi la nivel național sau mondial, ori o faci doar pentru tine”
Pai asta incercam sa facem, sa convingem oamenii la nivel national si mondial sa boicoteze 🙂
Serios, daca prin „la nivel național sau mondial” te refereai la guverne, companiile astea nu incalca nici o lege continuand sa functioneze in Rusia. Boicotul este o actiune „grass root” care vrea sa penalizeze pe cineva pe motive morale, nu legale.
@MDM: deci boicotul este un impuls nobil care vine din interior? Nu se face cu niciun scop, finalitate, este doar asa de amorul propriu sau cum? Daca plecam de la ipoteza asta nu are sens sa discutam, o discutie pleaca de la argumente care se pare ca nu isi au locul pe subectul asta (???)
Probabil si sanctiunile tot asa au venit, dintr-un feeling interior, nu au nici ele vreun scop precis… OK…..
Cu boicotul gazelor rusesti care finanteaza razboiul cum este?
@Anca, sa nu incurcam borcanele. Nu discutam de sanctiuni. Finalitatea boicotului in cele mai multe cazuri e fix asta: eu iti transmit tie companie mesajul cum ca eu, simplu cetatean refuz sa mai am relatii de business cu tine. Restul sunt detalii.
Daca mai multi cetateni se aduna intru boicot si ii indeamna si pe altii sa faca asta, cu atat mai bine. Daca rezulta si ceva din asta, cum ar fi scaderea incasarilor, patarea imaginii, presiuni, etc, extrabonus.
@MDM ba cred ca nu incurcam deloc borcanele, boicotul este sanctiunea pe care o putem aplica fiecare dintre noi pentru a contribui cumva la incetarea razboiului, nu? Ca nu ne-am trezit brusc dupa 24 februarie ca ar fi bine sa boicotam niste firme care au practici nasoale (gen taie paduri, nu platesc impozite etc., vezi comentarii de mai jos).
@Anca, da si nu. Eu vad asa lucrurile: daca astepti rezultate in urma boicotului atunci il poti opri inainte sa inceapa. Ce fac eu daca nu scad vanzarile Auchan de exemplu? Ma declar invinsa si opresc actiunea? In cat timp? Evaluez situatia saptamanal?
Nici macar sanctiunile impuse la nivel international nu au scop declarat si asumat oprirea razboiului. Ci afectarea agresorului. Nu sunt fair cu toata lumea, nu sufera doar oamenii „rai” crezi ca se opreste razboiul daca nu se mai duce nu stiu ce pui de rus la internat in Elvetia? Sau pentru ca a trebuit sa-si mute un oligarh iahtul din Mediterana? Eu zic ca nu.
In ceea ce priveste boicotul…schimba oare ceva un protestatar singur intr-o piata? Schimba ceva decizia mea si vad ca si a lui Mihai Vasilescu de a nu-l finanta pe Erdogan? Nu. Ne opreste asta? Nu :))
@MDM, reformulez intrebarea ca a impresia ca nu ne intelegem: presupunem ca functioneaza boicotul si toate firmele in cauza au pierderi sau hotarasc sa se retraga din Rusia, cu ce influenteaza asta mersul razboiului? Daca nationalizeaza guvernul rus tot ce ramane in urma lor si profita de investitiile de (uneori) miliarde de euro? Sanctiunile nu opresc razboiul in mod direct dar au scopul principal de al il face foarte scump si nesustenabil financiar, au rolul de a slabi suportul pentru guvern ca oligarhii aia au toti copiii prin Occident si vor sa profite de luxul pe care li-l permit miliardele furate etc. etc. Clar ne vor costa si pe noi dar este un cost asumat si pe care cred ca trebuie sa il suportam daca tinem la democratie si la libertate. Boicotul pe de alta parte e mai putin clar pentru mine si de asta incercam sa inteleg si pareri argumentate pe finalitatea legata de razboi, nu pe criterii emotionale. Si eu am verificat daca Schweppes (singura bautura carbogazoasa pe care o beau din cand in cand) e facuta de Cocal Cola pana sa se retraga din Rusia dar in conditiile in care ne incalzim cu gaz rusesc cred ca problema e mult mai complicata.
Daca un prieten imi spune in mod repetat ca il sustine pe Putin si are de gand sa faca afaceri cu rusi pentru ca motive, eu ii intorc spatele si nu mai am de a face cu el. Nu astept nimic in schimb. Nu scuze, nu vreo pierdere pentru prieten, nimic. Si sper ca vor face asa cat mai multi din viata lui, dar nu iau decizia de a rupe relatia cu el in functie de ce ar aduce viitorul. Actiunea mea este consecinta a ceea ce a facut si intentioneaza sa faca in continuare – sa persiste in greseala.
Oamenii de rand nu prea au parghii la dispozitie pentru a presa entitatile economice sa actioneze corect atunci cand situatia o impune, si nici de sanctionare. Asa putem noi sa spunem: astea sunt consecintele faptelor tale, companie X. Nu are nici o legatura cu mersul razboiului.
Raspunsul meu pe scurt ar fi, boicotam pentru ca asa e corect.
Perfecta dreptate. Nu vom boicota nimic de lene,din cauza ” durutului…undeva” de ce se intampla,din cauza ca…prea mici pentru …si asa mai departe ! Nici macar proteste la ambasada rusiei nu prea facem,sau nu de marimea altora . Romanii sant natia „hai lasa…”,sau „alta data” ! Eu personal nu mai cumpar tigari de la Lukoil ,ca masina nu am ! Ma mai gandesc daca mai intru in auchan ,desi aveam cateva produse pe care le luam de acolo !
Nu cred ca e relevant (pentru că nu merg mult cu mașina, deci nu sunt o consumatoare serioasă), dar eu n-am alimentat niciodată la lukoil, n-am intrat niciodată într-o benzinărie de-a lor, în 14 ani (de când posed mașină). Pentru că nu am vrut ca puținii mei bani să ajungă în conturi rusești. La fel, cred ca e irelevant, dar de doi ani ma uit cu atenție la hainele pe care le cumpăr și evit sa cumpar haine cu eticheta pe care scrie ”made in China”. Nu mi-am dorit niciodată să vizitez vreuna din cele două țări, când s-a pus problema am avut o reținere legată de nesiguranța personală, fără explicație logică, că doar nu mă duceam să fac ceva ilegal. De acum încolo, nici nu se pune problema să fac altfel, e modul meu de a reacționa la ceva cu care nu sunt de acord.
Toate drujbele lui Dumnezeu au retezat juma din pădurile țării, afectând în mod direct calitatea vieții noastre și a copiilor pe care pretindem că îi protejăm.Pasivi.
Avem spații verzi care dispar ca să facă loc unor clădiri monstruoase, avem banchize de peturi pe apele noastre și Everesturi de gunoaie pe sol.Pasivi.
Avem PSD, PNL și pe m. uistii rusi de la AUR, mă bucur să văd îndârjirea românului pe alte subiecte.
Nu, nu o să boicoteze nimeni nimic, dacă apare iar un fake cu ulei, o să fugă toată lumea cu sticle de ulei chiar dacă scrie în chirilice pe eticheta și sincer nu îi pot condamna.
Ar trebui să încercăm să ne facem ordine la noi în ogradă, dar, mno, așa sunt eu un din ăla mai practic.
Comentariu beton!67
Aplauze mi-a placut!
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.8
Pe cine pedepsesc dacă boicotez firmele astea aflate în România? Pe ruşi? Nici vorbă.
Se dezbate încă. Ce zici?15
Exact, parcă la Lukoil ar lucra roboți, nu compatrioții noștri. Păi oamenii ăia ce vină au? Ăia nu au facturi de plătit?
Se dezbate încă. Ce zici?20
Nu prea văd cum un boicot fără instigare la boicot ar putea avea efecte cât de cât. Boicotez rar și, când boicotez, nu mă feresc să-i îndemn și pe alții să o facă. Practic, promovez în acele momente cancel culture-ul. Bine, uneori trebuie să și explic ce e acela „boicot”, dar asta doar pentru că bula mi-e destul de diversă și amestecată. La Lukoil n-am alimentat niciodată, n-o fac nici acum, dar ăsta nu e un boicot.
Comentariu beton!19
Ai perfecta dreptate, decat atat, nu mai e nimic de spus…asa se intampla…astia suntem si unii ridiculizeaza pe orice incearca un boicot exact cu aceleasi cuvinte : ” Nu mai poate ala de boicotul tau, vezi sa nu dea faliment!” urmat de hohote de ras…trist…
Putem să-i bănuim pe ăia care nu boicotează că sunt rusofili și putiniști?
Clar! Și băsiști, pesediști și fani fcsb. Toți!
Daca vrei o lume mai buna, incepi cu tine insuti. S-ar putea sa nu schimbi mare lucru, dar macar nu esti ipocrit.
Ascultasem mai demult un podcast care sustinea ca boicoturile nu functioneaza. De fapt sunt 3 situatii:
1/ cei care boicoteaza sunt in numar mic si atunci normal ca efectul este insignifiant.
2/ cei care sunt din ce in ce mai dispusi sa boicoteze sunt din ce in ce mai multi si companiile vizate iau masuri si isi schimba pozitia inainte ca un boicot eficient sa se implementeze (in retail este foarte costisitor sa „recuperezi” un client pierdut).
3/ boicotul se declanseaza si este eficient – fie companiile sunt conduse prost sau deciziile de a rezista schimbarii au fost politice si nu economice.
Personal boicotez:
Nestle – acum cateva luni am decis ca sunt destule informatii despre practicile nasoale pe care le practica acest conglomerat in intreaga lume si am incetat sa cumpar de la ei (in supermarket majoritatea spatiului la raft pt cereale sunt cu branduri de la Nestle)
Lukoil – inainte de invazia Ucrainei incercam sa alimentez cat mai rar de la ei, acum am hotarat sa ii evit total (daca voi fi vreodata in pericol de a face pana prostului, voi intra la un Lukoil pt 3 litri de benzina)
Association Familiale Mulliez – in Romania asta inseamna Auchan (84%), Decathlon (85%) si Leroy Merlin. La Leroy Merlin nu am intrat niciodata, pur si simplu pt ca alte magazine DIY imi erau mai la indemana.
Auchan si Decathlon erau magazine de baza pentru familia mea, dar voi face efortul.
Comentariu beton!22
Eu nu am alimentat niciodata de la Lukoil, asa ca nu fac nici un sacrificiu acum, dar l-as fi facut, asa cum am facut cu After eight unul dintre dulciurile mele preferate, pe care nu-l mai cumpar de cand am aflat ce e produs de Nestle. Dar altceva voiam sa spun: mi-ar placea ca astia care „boicoteaza” Lukoil sa nu poata achizitiona decat in ruble.
vezi ca exista alternative la After Eight: la MegaImage au o gama care include si ciocolata cu menta, la Lidl un surogat propriu (clona de AfterEight) si RitterSport au o versiune de ciocolata cu menta.
Si eu sufar dupa after eight, dar asta e. Avem de unde alege 🙂
Daca ii platim.in ruble nu le futem directia deloc ca sa zic asa ci din contra
https://www.reuters.com/business/energy/putin-says-russia-will-start-selling-gas-unfriendly-countries-roubles-2022-03-23/
Iegzact. Unde alimentau rumânii cand a fost isteria cu prețurile la carburant și după ? Lukoil, desigur, aveau si cred ca mai au cel mai mic pret.
La Mol, am mai spus-o, vad că cineva confirma mai sus, au cel mai prost combustibil.
P.S. Ca să fim corecți, toți fac asta, alimenteaza si cumpara de unde e mai ieftin, nu doar românii.
Boicotul are efect când e organizat și în masă. Nimic nou până aici. Sunt produse/servicii neimportante și sunt unele de care cumva depindem.
Lumea care dorește poate participa la el, dacă are cunoștințe despre produs/serviciu. Majoritatea n-are.
Pot să mă abțin să cumpăr combustibil, spre exemplu. Întrebarea e dacă pot să renunț și la apa caldă de la duș, că e încălzită cu gaz rusesc…e delicată situația.
De asta boicotul trebuie să vină în primul rând de sus, organizat, la nivel național, ca să aibă efect. În același timp, trebuie să se ofere soluții alternative populației.
Dar, până a boicota sau nu pe cineva, mi se pare că totuși ipocrizia e mult mai mare, cel puțin la noi. Ar trebui boicotat tot ce e nociv, în primul rând în alimentație, fie că e producator autohton sau străin.
Da asta cu boicotatul companii rusesti in Polonia nu a fost greu ca au luat marfa de pe rafturi in .Cat despre cei care nu si-au inchis activitatea ci doar au suspendat-o eh discutia e mai complexa pentru ca efectiv nu pot din cauza de Putin care el este este nebun precum toti generalii lui dar mai are si niste mârşavi de economisti/procurori etc care au schimbat legislatia si ce crezi ca spune ” managementul companiilor straine care decid sa isi inchida activitatea pe teritoriul Rusiei=asseturile si know how ul sunt nationalizate si angajatii arestati ca si complici ( nu toti dar cam tot managementul middle si top).Apoi daca nimeni nu ar mai cumpara de la Auchan si Leroy cei 14000 de angajati in Ro ar ramane jobless Nu inseamna doar 14000 de oameni care platesc taxe cu si 14000 de familii ale angajatilor lor care raman fara un salariu.Lukoil da scurt nu mai cumpar de la ei sau de la orice alta companie cu actionariat rusesc.Pe restul tre sa acceptam ca la nivel macro faci mai mult rau economiei decat rau lui Putin.Stiu ca o sa imi iau hate dar cam asta este adevarul.Yale a facut o lista mai jos care explica cam ce a facut fiecare.In lista A din cele 178 observ ca putine au real operatiuni acolo sunt marea majoritate companii de servicii care guess what vor trebui legal sa mentina „srl ul” acolo si sa plateasca angajatii pana la sfarsitul anului cel putin, fara sa produca sau sa isi vanda produsele.Campania asta de boicot a companiilor vestice care nu pot sa isi inchida permanent activitatea( o vor inchide chirurgical prin faptul ca nu vor mai avea ce sa produca si sa vanda implicit si ei stiu asta) este creata de rusi pe principul sa ” moara si capra vecinului” ca a lor isi da duhul curand.
https://som.yale.edu/story/2022/over-450-companies-have-withdrawn-russia-some-remain
„Apoi daca nimeni nu ar mai cumpara de la Auchan si Leroy cei 14000 de angajati in Ro ar ramane jobless”
Asta ar fi valabil doar daca cei care ar boicota Auchan si Leroy ar renunta complet sa mai cumpere ce cumparau de acolo. In realitate, daca chiar ar fi un boicot reusit, cumpararile respective s-ar muta la alte companii; si angajatii la fel.
@Mihai C daca tu crezi ca piata muncii din Ro poate absobi 14000 de someri de maine din care sunt convinsa ca doar 12% au calificari peste scanat la casa si competitorii Auchan vor deschide tot de maine nu stiu cate locatii sa absoarba acei 14000 de oameni inseamna ca nu ai lucrat in viata ta intr-o corporatie si nu stii cum se fac invetitiile gen CAPEX.Daca vanzarile competitorilor cresc nu inseamna ca vor genera locuri de munca sau vad oportunitatea in a investi imediat in alte magazine mai repede de 18 luni pana se face trec cam 24 luni.Eu intreb nu dau cu parul ce fac cei 14000 in timpul asta sau hai jumate 7000 plus familiile celor 7000.Apoi asta are ramificatii mult mai mari, in magazinele lor sunt f multe produse marca lor ambalate in Romania unde vor vinde fabricutele alea la competitori vei spube iaca nu e asa ca e trade mark si sunt contracte facute pe cel putin 2 ani ca supply.Eu iti dau un exemplu Accenture este prima a a spus ca ei gata inchid afacerea cu Rusia.Tot internetul bravo uite asa se face.Guess what Accenture este o firma care furnizeaza servicii( IT, Finance, Logistic centeal tower, HR) pt alte corporatii din lumea astea care au afaceri in Rusia si angajatii Accenture sunt in huburi precum Polonia, Romania, Ungaria, Spania.Ei nu au facut-o din marinimia sufletului lor ci pt ca parte din clienti lor isi suspendau activitatea deci nu era nevoie si cei 2000 de oameni angajati ai Accenture nu rusi sau in rusia au ramas fara job.Acum explica-mi mie unde i-a lovit pe Rusi? A carei economie este afectata cea ruseasca sau restul Europei.Inainte sa aplaudam sau sa criticam tre sa citim mai departe de URA pe care sunt sigura ca o simtim cu toti impotriva unui scelerat numim Putlin si sa ne amintim 2008 falimentul Lehman Brothers care a cascadat rahat in toata lumea.
@Aura Gustescu
Tu pui problema ca si cum Auchan-ul din Romania ar putea sa fie boicotat asa de tare incat sa inchida toate magazinele peste noapte. Cand pleaca dintr-o tara, firmele de retail de obicei incearca sa vanda ce au la pachet. O parte din magazinele Auchan au fost Real.
Pai unde ar fi boicotul daca nu ne oprim sa cumparam de la ei doar asa gargara pe net.Daca boicotam si pierd jumatate din incasari gen instigam la boicot au 5 mil de clienti in Ro si mesajul de gen BLM, #rezist, #metoo etc ajunge la popor si pierd jumatate din clienti cam unde se ajunge?Asta inteleg prin boicot nu noi cate sute pe aici care nu mai cumparam.
am scos orice produs cu rezonanta ruseasca din meniu. bine, nu sunt multe. la stroganoff i-am zis cu sos de ciuperci si la bors ciorba acra. 🙂 mai mult nu am cum, ca nu cumpar produse rusesti, nu am vazut niciodata un produs made in russia pe la distribuitori.
nu pun motorina de la lukoil, gazprom, dar asa este, e plin de lume care pune. totusi lukoil vinde majoritar la stat pe niste contracte care nu sunt inca reziliate. aici ar trebui sa ne intrebam: de ce? da oricum, daca tot vor ruble, ar trebui sa leplateasca in ruble, ca in curand vor valora cat pretul hartiei la remat.
tocmai asta e idea: daca lumea ar accepta sa le plateasca in ruble acei platitoti ar trebui sa cumpre ruble si deci ar fi o cerere de ruble pe piata care ar ajuta acea moneda sa cresca in valoare.
nope. am citit ca sunt de fpt multe ruble disponibile la fmi. cotizatiile la diverse organizatii se platesc partial in moneda nationala si din aceasta cauza rusia a facut multe plati in ruble, ruble care sunt disponibile la ora actuala si pot fi trase.
Cred ca e prima data cand las vreun comentariu pe vreun blog legat de razboi, nu sunt nici vreun rusofil, nu am fost niciodata (cel putin asta cred despre mine) dar faza asta cu boicotul mi se pare cam dusa la extrem.
OK, Boicotam companiile rusesti si nu mai cumparam gaz pentru masina.
Magazinele din benzinarii sunt in general magazine de sine statatoare, fara legatura cu pompele.
Dar toate celelalte exemple: Auchan , Leroy si probabil altele: Sa nu uitam ca au cateva mii de angajati romani si vand si produse facute in RO.
Ce facem? Ca Auchan probabil ca are resurse mai mari decat companiile prezente in Auchan.
Daa, se boicoteaza la fel ca atunci cand s-au introdus certificatele verzi in mall-uri. Toti antivacciniatii urlau peste tot „faliment placut” , „voi mai cumpara eu de la voi cand vor zbura porcii”, „nici sa se ridice green pass-ul si nu mai intru neam”. De pe 9 martie, mall-urile sint arhi pline. Oare toti sunt cei cu certificate verzi? Ori au inceput porcutii sa zboare 😅
Tot asa si acum 🙂
De cand a izbucnit razboiul nu am mai alimentat deloc de la LukOil, nu am intrat deloc, nici macar sa fac presiunea la roti.
Eu boicotam cand faceam promotii, nu cumparam niciodata nimic de firmele concurente 😂 Si acum, din obisnuinta, tot nu cumpar…
https://www-bfmtv-com.cdn.ampproject.org/v/s/www.bfmtv.com/amp/economie/consommation/des-salaries-francais-d-auchan-et-leroy-merlin-accuses-par-des-clients-d-etre-des-tueurs-d-enfants_AV-202203290519.html?amp_gsa=1&_js_v=a9&usqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw%3D%3D#amp_tf=Source%C2%A0%3A%20%251%24s&aoh=16486220707787&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&share=https%3A%2F%2Fwww.bfmtv.com%2Feconomie%2Fconsommation%2Fdes-salaries-francais-d-auchan-et-leroy-merlin-accuses-par-des-clients-d-etre-des-tueurs-d-enfants_AV-202203290519.html
L-am rugat pe tata să nu mai alimenteze la Lukoil, i-am explicat motivele și deja au un client mai puțin.
Eu boicotez Ikea de foarte mulți ani, ei nu plătesc taxe în Germania și mai fac rost de lemn foarte ieftin din pădurile românești. Dar în țară nu cunosc pe nimeni care sa nu fie fani Ikea. Și chiar nu înțeleg de ce oamenii nu realizează că sunt pădurile lor în produsele alea? Ne văietam că ne iau străinii lemnul, dar toți cumpăra încă de la Ikea.
Se dezbate încă. Ce zici?17
@Ana_R: tocmai te-a citit un non-fan Ikea! 😛
„Padurile romanesti” aflate in proprietatea IKEA. Care zice ca „Volumul de masă lemnoasă recoltat în ultimii doi ani fiscali a fost de 193.000 mc/an, reprezentând aproximativ 64% din creșterea anuală a pădurii noastre, care se ridică la aproximativ 307.000 mc/an. Așadar, în ultimii doi ani volumul total al pădurii noastre a crescut cu aproximativ 224.000 mc”. Si care cica au plantat 2,6 milioane de puieti in padurile proprii.
Poate că oamenii realizează că sunt pădurile lor în mobilierul din lemn pe care îl cumpără, poate că realizează și că o parte din lemnul cela e tăiat ilegal și apoi intrat în fluxul comercial, poate că realizează și că ei nu doar că nu se opun, ba chiar încurajează indirect distrugerea pădurilor României. Pe de altă parte, poate că se alină cu gândul că autoritățile au o responsabilitate și putere mult mai mare decât o au ei, individual sau în mici grupuri, de a acționa cu adevărat pentru protejarea pădurilor. Și eu una n-aș putea să-i contrazic.
Ca să nu fie vorbe, nici eu nu sunt fan Ikea.
din ce am citit ikea este unul din cei mai mari proprietari de paduri in ro. a-ti vazut cum arata padurile exploatate de ikea?
aia nu isi bat joc tocmai pentru ca sunt ale lor.
Băbăieți, nu mă pot abține să nu întreb: ceilalți producători de mobilier de unde își iau lemnul? Din pădurile amazoniene? Păi, dacă vrei să protejezi pădurile, nu-ți mai cumpăra mobilier din lemn. Încearcă cu ăla din plastic sau tablă/fier forjat, da? 🙂
Comentariu beton!18
Laura, sau îți poți crește propriul lemn/propria pădure din care să-ți faci mobilă. 🙂
Lăsând gluma la o parte, există informații că se taie din pădurile României dublu față de ce se raportează oficial, de către INS. https://www.riseproject.ro/audio-omul-care-a-anuntat-dezastrul/ Problema nu e că se ia lemn din pădurile patriei, ci că se ia/s-a luat ilegal, în cantități înfricoșătoare. Mafia lemnului zburdă liberă și dezlănțuită, iar jumătate din lemnul extras de la noi se tranzacționează pe piața neagră. Să renunțe cineva la mobila de lemn ca să protejeze pădurile mie mi se pare ca și cum altcineva ar renunța să mai meargă la bordel ca să protejeze victimele traficului de carne vie. Adică foarte ok la nivel micro, dar mult prea puțin, chiar insignifiant, raportat la gravitatea problemei la nivel macro.
Nu vreau sa te dezamăgesc dar dacă vrei sa boicotezi Lukoil ar trebui sa lași mașina în parcare pentru ca.. Surpriză! Toate benzinăriile iau carburant de la Lukoil, fără excepție, unele mai mult altele mai puțin. Iar asta nu o știu pentru ca am auzit-o de la cineva care știe pe cineva care a auzit ca..
O știu din informații interne dintr-una din companii(hint, au kazaci la conducere). În schimb, restul companiilor (merlin, auchan, decathlon etc) pentru o conștiință împăcată ar putea fi lejer boicotat ținând cont ca există alternative chiar mai bune(personal o fac). App, oare sa fie coincidență ca foarte multe sunt companii franceze..?! (nu insinuez nimic, chiar mi se pare ciudat)
Companiile alea franceze sunt un grup. Nimic ciudat aici: )
Merg cu masina destul de mult. nu prea am incotro, pe centura si imprejurimi nu ai alte solutii. Eh, fiind traficul cum este, te mai apuca o treaaba pe drum. Pana acum la orice benzinarie opream, can plecam luam macar un suc ceva, cumva ma simteam vinovat ca cineva face curat si eu ma duc moca. Fac asta in continuare, mai putin la benzinariile mentionate in articol :). Ma…. in liderul lor
Boss, dar tu acum ce ai sa faci, ai să îți vinzi Megan-ul? Din câte știu Renault fac afaceri bine mersi in Rusia.
@Emil, știrea că Renault oprește activitatea în Rusia are deja peste o săptămână.
În plus, niciun boicot nu se face retroactiv.
Emil, daca MV ar vinde, altcineva ar cumpara, Renault nu ar avea nici o treaba.
Daca MV ar putea returna Megan-ul si ar primi (macar partial) banii inapoi, atunci intrebarea ta ar avea sens.
Ok, am înțeles, cu toate ca ei au acțiuni la Autovaz, care merge bine mersi.
Dar dacă nu se retrag îți vei mai cumpara Renault? Chiar dacă “electrica” lor este cea mai cea ?
Nu înțeleg întrebarea. Tocmai ți-am explicat că S-AU RETRAS.
@Mihai V o opreste pentru ca se withdrown pt ca nu mai are materie prima.Asta este resection ca in chirurgie.Nici una din acesti colosi nu e ferecita cu rezultatul de a le fi nationalizate asseturile si trade mark ul si de a plati inca taxe si salarii fara sa produca si sa vanda nimic.Deci rusul nu va fi afectat timpul trece leafa merge taxele intra…
Eu nu mergeam nici înainte la Lukoil. Din principiu.
La mine e o chestie de alegere personala acolo unde mi-e relativ usor si unde nu-mi trebuie un mare efort de a-mi invinge „grasa” interioara. De cand a plecat Kraft din Brasov n-am mai cumparat ciocolata Poiana, e drept ca si s-a dus in cap la calitate si n-as mai cumpara nici altfel dar… La fel cu celelalte produse ale lor pe care le mai descopar pe la raft. Napolitanele mele preferate Joe nu mai sunt facute la Timisoara ca asa a decis Nestle… asa ca acum mananc mai rar si nefericit Alka si/sau Dare. Incerc incet incet sa ma rup de Nestle (nu-mi reuseste de fiecare data dar decizia e luata si o am in cap cand trec pe langa raft). Carburant puneam de la Mol care am realizat ca vine de la vecinii prieteni cu rusii asa ca incerc acum sa-mi schim obiceiul o sa caut sa-mi fac o noua rutina pe ce mi-a mai ramas in zona: Petrom , Rompetrol si OMV. Nu boicotez, pentru ca nu afisez si nu incerc sa conving pe nimeni, e doar alegerea mea personala de a ma schimba dintr-un client fidel intr-un client al concurentei.
Eu boicotez de câțiva ani produsele companiilor din China. Găsești alternative (deși tot făcute în China sunt produsele de multe ori, dar măcar acolo valoarea adăugată e mică) doar că sunt puțin mai scumpe.
Acum am mai pus pe listă și pe cele rusești plus Nestle.
Eu boicotez chiar daca sunt cam singur cu boicotul meu,nu intru in lukoil nici daca ma pis pe mine.La mine in Focsani sunt vreo trei benzinarii lukoil si din cate am observat nu o duc rau,multi nu sunt interesati de boicot sau de conflict,nu ii intereseaza de refugiati,ei behaie pe facebook ca pe romani nu ii ajuta nimeni dar ei nu au ajutat sau nu au donat niciodata nimic.
Am ales sa trec pe langa un Gazprom si am ajuns la urmatoarea benzinarie cu 2 km autonomie afisati pe bord. Era 2016, deci boicotam inainte sa fie la moda.
Azi am citit ca Ritter Sport, cei cu ciocolata patrata, au luat decizia „grea” de a ramane pe piata din Rusia. La fel de grea e si decizia mea de a ignora acest brand la raftul de dulciuri.
Auchan e altul care nu vrea sa se retragă. Am de unde alege, mă voi duce la alte magazine care sunt și mai mișto. Ce sa zic, boicotează alții și poate vor face o diferență. Noi suntem neutri
Pozitia fiecaruia este relativa, precum in gluma „toti care conduc mai repede ca mine sunt niste maniaci ai vitezei si toti care conduc mai incet decat mine sunt niste impiedicati”.
Toti care boicoteaza mai multe firme ca mine sunt niste fanatici fara simtul realitatii si toti care boicoteaza mai putine firme decat mine sunt pro-Putin, pro-capitalism salbatic etc.
De exemplu, daca patronul magazinasului de la parter ar comite un viol, ati mai continua sa cumparati de acolo? Ca este cel mai aproape magazin, ca are preturi bune, ca are un angajat si ar fi pacat sa ramana acela fara job. Dar daca ati cunoaste victima, sau ar fi chiar o persoana apropiata?
Plecati de la acest exemplu si apoi mariti nivelul (si al firmei si al raului comis). Ganditi-va fiecare unde v-ati pozitiona voi, unde ati trage linia.
La 300 de metri de casă, am o benzinărie cu punct de colectare a pachetelor și cu benzină ceva mai ieftină decât media. Acum vreo doi ani, unui curier care nu m-a găsit acasă i-a venit ideea să îmi lase pachetul acolo. Când se întâmplă asta, curierul îmi lasă o cărțulie poștală în cutie care îmi spune unde e pachetul și, totodată, primesc și un email cu aceleași informații.
Toate bune și frumoase. Eram în oraș cu un tovarăș când am primit emailul ăla, trecem în fugă pe la benzinărie, intru și îi spun nenicului de la casă că am un pachet de ridicat. Îmi cere buletinul, ies la mașină să îl iau, mă întorc să i-l arăt. Ia care îmi spune că nu poate să mi-l dea fără cartea poștală lăsată de curier. Îi spun că am emailul și scot telefonul să i-l arăt. Nimic! Cartea poștală! Mi-am băgat picioarele și am plecat în drumul meu.
Iar în cei doi ani de când s-a întâmplat episodul am mai călcat singură dată în benzinăria aia: a doua zi, când m-am întors cu blestemata de carte poștală ca să îmi ridic pachetul.
N-au dat faliment, dar eu mă simt mult mai bine când trec prin fața lor în drumul spre Shell, care are benzina semnificativ mai scumpă.
Lukoil rusesc, Omv-Petrom jumatate rusesc, Rompetrol e kazah iar Kazahstanul+Rusia=love plus ca si rusii castiga din stocatul si distributia petrolului kazah, Mol e unealta de razboi economic si cumpara carburant de la Rompetrol.
Ia de boicoteaza. Cat despre Leroy, crezi ca Gigi zidaru are habar ce face ditai lantul de magazine? Cat timp nu e un efort national sustinut si promovat la oamenii simpli nu ajunge informatia ca X si Y sunt de evitat.
@Comisaru’ Moldovan
Vrei sa susti un boicot si nu stii cum sau doar vrei sa gasesti scuze pentru a nu participa?
MV a scris acest articol pe blogul lui care are ceva audienta.
Eu argumentez aici si am trimis mesaje la prieteni legat de cei pe care ii boicotez. Nu e mult, dar fac ceva in privinta asta.
Tu spui ca „nu se face” un efort national sustinut.
Kazahstanul+Rusia=love…Nu chiar. Ia vezi scandalu cu armenia cum a fost cu iubirea aia pentru rusia
@MihaiC tu de la ce statii bagi carburant?
@animaloo Kazahstan a chemat si calmat protestele din ianuarie cu trupe OMON. Rusesti. Sunt intr-o relatie de oarecare vasalitate.
Kazahstan si Rusia este precum Turcia si Rusia nu love dar da vasalitate.Corporatiile care produceau in Rusia si furnizau in Kazak, Uzbek, Turkmenistan, Taji etc si au 99% plant priduction in Turcia ghici unde au mutat volumele de productie sa supply? In Turcia daaaa cu disclaimer ul ca nu vor ajunge in Rusia pe raft produsele lor…lucru de care ma indoiesc sa fiu sinceră ca niciuna dintre tari nu va cadea in pacat sa vada specula si sa vanda.Cum se va controla asta? Pai guvernele destepte ale noastre au zis ca tot aceste corporatii sa gaseasca metode de control interne.Eu una in cazul meu de Supply Manager nu pot decat prin volume adica daca am 10 MD ( macrodistribuitori) in tarile astea si de obicei firecare luau 10kg daca din Mai incolo brusc le creste la 40 kg cerinta ma gandesc ca „vâră” pe sub mana la tătucu Rusiei ceva produs altfel nu am cum …sa ii pun sa jure pe roşu?!!!!Ca prin conteact au zis ca nu de facto nu se stie…
@Comisaru: am venit sa scriu ca is retard si ca toate stanurile is identice in capu meu.
Chiar daca le cheama Azerbaijan tot stan e, deci kazahstan, Azerbaijan in un fel de potato-cow
deh…
@animaloo greseala recunoscuta e pe jumatate iertata 🙂
Am niste anisori buni de cand m-am apucat (si) de voluntariat. In online sunt multe persoane care au aceleasi idei ca si tine, care sunt la fel (zic ei) de revoltati ca si tine, care, ma rog, intelegeti voi ideea.
Dar cand vine vorba de ceva care sa implice munca in sensul dorit se schimba treaba. Indiferent daca e o ora de lucrat ceva online macar o data pe luna, de iesit la proteste etc. Sau donat bani. Acolo dintr-o data cei mai multi nu mai sunt la fel de revoltati si dornici sa contribuie la cauza respectiva, indiferent care ar fi aceea. Mereu treaba ramane sa fie facuta de cativa oameni, mai putini decat degetele de la o mana, oameni care mai au si serviciu, familie, copii etc.
Asa ca nu ma mira deloc, dar absolut deloc, aceasta situatie.
Când aveam mașină boicotam benzina de la LUKOIL pentru că e foarte proastă și umpli filtrele de gunoaie .
Cu mult înainte de Ukraina . Adică până în 2013.
Am in oraș un magazin Mere. Rusesc .
Îl boicotam și pe asta pentru că în ciuda preturilor mici doar de aici doamna Varga a beneficiat de o pijama superbă in ambalaj dar care desfăcută avea un crac la pantaloni mai scurt și la bluză o mânecă sucita nefiresc cam pe genul mâinii lui Frankenstein.
O dată a văzut nașul putza finei, ok?
Mai luasem odată un pachet de țigări de prin bazar, bad, bad idea .
Era el cu nume de marcă dar fumai catran de tren când inhalai .
So, no Russian garbage for us.
Îmi amintesc de Gaz urile din armată, multe fire de păr alb mai scoteau din noi la parcul auto .
Chiar si cand alimentezi de la OMV sau Petrom, o parte din banii tai se duc la rusi. Pentru ca o parte din actionarii OMV-ului sunt rusi. Chiar daca ne convine sau nu, rusii sunt actionari cam prin toate companiile petroliere. In plus, toate aceste companii au conventii intre ele, si cumpara una de la alta combustibil cand au nevoie. Nu o sa ramana benzinariile OMV fara combustibili daca rafinariile lor sunt in revizie( iar reviziile tin cam o luna). Iar calitatea unui combustibil, nu tine neaparat de cine il produce, ci de canttitatea/calitatea additivului pus in benzinarie.
Spunea cineva mai sus ca Mol-ul vinde combustibil prost. Dar Mol achizitioneaza combustibil, cel putin pentru benzinariile din Romania, de la toate rafinariile din Ro, indiferent de actionariat.
Ca sa nu mai zic de titeiul prelucrat in rafinariile OMV, credeti ca au titei numai din Romania pentru ca detin mai mult de jumatate din Petrom?
Plus de asta, oamenii care lucreaza in Lukoil, si care depind de salariul castigat acolo, nu au ei nici o vina ca niste baieti destepti au hotarat in 1997 sa inchida de tot Rafinaria Teleajen. Cum se vorbea atunci, sa creasca iarba verde in locul ei. Si ca au vandut-o rusilor. Pur si simplu au rasuflat usurati ca or sa mai aiba un loc de munca.
Dacă ți-ai închipuit altceva chiar și pentru o scurtă perioadă de timp, îmi pare rău să-ți spun, dar trăiești în bulă. Trebuia să-ți dai seama de asta, de când ținea Dragnea discursuri înflăcărate, despre eliminarea capitalului străin, alungarea multinaționalelor etc. Ai văzut vreun getodac să protesteze la Lidl sau Carrefour? Repetau până la tâmpenie placa cu capitalul străin, dar când deschideau frigiderul, cădea „Lidălu” pe ei. Să vin serioși cu boicotul.
Traim intr-o lume globala. Nu poti sa boicotezi serios mare lucru. Pana si apa pe care o bem ajunge la noi cu tehnologii occidentale si piese facute in alte tari. Locuintele in care stam sunt daca sunt construite in ultimii 10 ani, cu fier beton adus de afara foarte probabil turcesc, chinezesc etc.
Daca vrei sa boicotezi tot, te duci in padure, te imbraci cu haine din propriul par si mananci ce gasesti in natura.
Altfel e doar ipocrizie in masura mica sau mare.
Nu cumpar de la Lukoil, nu cumpar nimic olandez (in afara de cafea ca aici e cam greu sa ii ocolesc pe jmecherii astia care au monopolizat piata), dar mai departe de atat ce sa mai fac?
Boicotez, de foarte, foarte mulți ani, televiziunile lui Dan Voiculescu. Nu mă uit la absolut nicio emisiune, indiferent cine sau ce o recomandă. Niciodată!
Eu am refuzat să cumpăr cu bună știință ceva de la vreo firmă rusească, din totdeauna.
Eu zic că e ușor de boicotat când ești/privești din afară. Dar hai să facem acel exercițiu clasic de imaginație: voi, cei pro boicot nemărginit, lucrați la una din firmele respective. Voi, soțul, soția, copilul, mama, tata, ați prin ideea. Și poate nu neapărat într-o funcție low entry pe doi lei, ci ceva mai sus. Pe bani frumoși, beneficii etc. Unde poate ați ajuns muncind pe brânci. Cum e cu boicotul atunci? Mai are sens? V-ați da demisia brusc pe motiv de dat bine pe facebook și de îmbrățișat orbește găselnița mai marilor lumii, care n-au găsit altă metodă mai inteligentă de a opri un dement?
Mol cumpără petrol de la Lukoil din 2019. OMV avea 21% din Mol dar a vândut participația Rusiei și ulterior aceasta a fost recuperată de statul maghiar pentru preț convenabil de achiziție al petrolului. Eu care fac 1000 de km pe săptămâna pe cine boicotez? Mol, OMV – Petrom sau Lukoil? (Gazprom nu este în Brașov). Calitatea carburantului este identică indiferent de stație. Aditivii fac diferența. Pentru preț poți alege Dedeman iar pentru calitatea consultanței Hornbach. Vodcă nu beau ci doar divin din Republica Moldova și vinars românesc (și bere din Cehia). Iar în ceea ce privește hrana plătesc oricând în piață dublu la țărani decât la supermarket. Măcar pentru conversație. Asta se pune că eu boicotez complet sau sunt doar obiceiuri de consum? Nu ai cum să sensibilizezi o nație întreagă să nu consume produsul X cât timp o mare parte a ei nu are habar unde este țara de proveniență. Întreabă 100 de români cam pe unde e Elveția.
pffff de Leroy Merlin nu stiam :((((
In weekend am facut ceva cumparaturi de le ei
@Ovidiu Fac parte din acelasi grup :Auchan , Leroy si Dechatlon apartin fam Mulliez …
Jajajaja sora mea boycoteaza dintotdeauna. Nu cumpără decit produse românești și nu vizitează decit Romania. Doar uneori vine in vizită în Spania. Este foarte patriotă 😇