Sinteză de Marco Badea (aici aveți și rezumatul celei de-a 33-a zile).
…
Am intrat în ziua cu numărul 34 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] câteva dintre lucrurile care s-au întâmplat peste noapte, dar și cum arată situația pe câmpul de luptă:
🔴 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut luni seară liderilor occidentali, inclusiv premierului britanic Boris Johnson şi cancelarului german Olaf Scholz, să intensifice presiunile internaţionale asupra Rusiei prin noi sancţiuni. Zelenski a spus că a avut discuţii cu Johnson, cu premierul Canadei, Justin Trudeau, cu Olaf Scholz, cu Mario Draghi, premierul Italiei, şi cu Ilham Aliev, preşedintele Azerbaidjanului. „Am stabilit cu Marea Britanie să fie susţinută suplimentar apărarea noastră şi să fie intensificate sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse. Şi Canada susţine o reacţie mai dură din partea comunităţii internaționale faţă de catastrofa creată de trupele ruse în oraşe ucrainene”, a spus Volodimir Zelenski, citat de CNN.
🔴 Delegațiile rusă și ucraineană au sosit la Istanbul, pentru primele discuții față în față după mai bine de două săptămâni. Sunt însă puține speranțe de progres. Un înalt oficial american a spus că Putin nu pare pregătit să facă compromisuri. Neutralitatea Ucrainei și statutul zonelor contestate din est ar putea fi pe masa negocierilor, dar Kievul exclude cedarea teritoriului sau a suveranității. Cel mai ambițios obiectiv al Ucrainei la discuțiile din Turcia este un acord de încetare a focului, a spus ministrul de Externe al Ucrainei.
🔴 „Sfătuiesc pe oricine merge la negocieri cu Federația Rusă să nu mănânce și să nu bea nimic. Și, de preferință, să evite să atingă orice suprafață. Asta în primul rând. În al doilea rând, toate aceste povești – că cineva a auzit ceva pe undeva, că spun niște surse – sunt multe de acest fel, pentru că toată lumea este însetată de vești, de senzațional. Planul minimal este, în primul rând, să obținem chestiuni umanitare, iar cel maximal este să obținem încetarea focului și un acord de durată asupra acestuia. Președintele Ucrainei a dat instrucțiuni clare delegației noastre: nu negociem oamenii, pământul sau suveranitatea. Acestea nu sunt subiect de negociere. Aici, poziția noastră este beton armat, susținută de dreptul internațional și de forțele armate ale Ucrainei, de sancțiuni internaționale care au fost aplicate Rusiei și de armele care ne-au fost date pentru a descuraja agresorul”, a declarat Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei înainte de sesiunea de discuții de marți.
🔴 De altfel, cotidianul economic britanic Financial Times, patru persoane care sunt la curent cu discuțiile dintre cele două părți pentru o încetare a focului, a scris luni seară că Rusia ar fi dispusă să accepte ca Ucraina să adere la UE, dacă renunță la NATO și rămâne nealiniată militar. Moscova și Kievul discută despre un armistițiu ca parte a unui posibil acord ce ar presupune ca Ucraina să renunțe la demersul său de aderare la NATO, în schimbul unor garanții de securitate și al perspectivei de a adera la UE, au declarat, sub protecția anonimatului, sursele citate de Financial Times. Tot ca parte a acordului, pe lângă renunțarea la NATO, Ucraina ar urma să nu găzduiască baze militare străine pe teritoriul său și să nu încerce să dezvolte arma nucleară. Aceste informații trebuie luate însă sub rezerva faptului că discuțiile nu sunt încă finalizate, au precizat sursele cotidianului financiar britanic.
🔴 Un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a exprimat îndoieli similare cu privire la progresul consistent al negocierilor, declarând că președintele rus Vladimir Putin nu pare pregătit să facă compromisuri pentru a pune capăt războiului, notează New York Times. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că discuțiile de până acum nu au arătat niciun progres substanțial, dar este important ca acestea să continue în acest format; întâlniri directe, față în față. El a refuzat să ofere mai multe informații.
🔴 Ukrtelecom, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii telecom din Ucraina a fost ținta unui puternic atac cibernetic, luni, spun oficiali de la Kiev, citați de CNN. Atacul cibernetic a fost „neutralizat”, iar compania lucrează pentru a readuce activitatea în parametri obișnuiți. Compania spune că prioritară, acum, este asigurarea funcționării serviciilor pentru armata ucraineană. Serviciul ucrainean pentru comunicații speciale și protejarea informației dă vina pe Rusia pentru atacul cibernetic.
🔴 Gruparea paramilitară Wagner a desfășurat trupe în estul Ucrainei, potrivit Ministerului Apărării de la Londra. În total, organizația va aduce peste 1.000 de mercenari, inclusiv membri din eșaloanele de conducere.
🔴 Ofensiva Rusiei în Ucraina pare să se concentreze, în ultimele zile, pe depozitele de combustibil din apropierea Kievului. Cel puțin 10 astfel de facilități au fost bombardate. Cel mai recent – depozitul de combustibil din Rivne, după cum a anunțat guvernatorul regiunii. Iar armata rusă vorbește despre alte două depozite bombardate în regiunea Jîtomîr.
🗺️ Trupele Moscovei sunt blocate în mai multe părți ale Ucrainei și nu înregistrează un avans notabil, spune un oficial american din domeniul apărării, citat de CNN. Acesta susține că rușii au lansat peste 1.300 de rachete, de la începutul războiului și până acum.
🗺️ La Kiev, guvernul estimează că pagubele se ridică la 500 de miliarde de euro și anunță că va cere compensații. Sunt luate în calcul clădirile și infrastructura distrusă, dar și pierderile din economie. Pe de altă parte, în Mariupol, luptele se dau în centrul orașului distrus de bombe și părăsit de locuitori. Primarul spune că cel puțin 5.000 de oameni au murit. În același timp, lângă Kiev, trupele ucrainene anunță că au preluat controlul asupra orașului Irpin.
🔴 Președintele american Joe Biden a declarat luni că nu își retrage și nu își cere scuze pentru afirmația că Vladimir Putin nu mai poate rămâne la putere. Liderul de la Casa Albă a explicat că prin declarația sa a exprimat furia pe care o simte la adresa lui Putin, nu o schimbare în politica externă a SUA. „Nu retrag nicio declarație… Nici atunci, nici acum nu anunțam o schimbare de politică externă. Îmi exprimam furia pe care o simt și nu-mi cer scuze pentru asta”, a declarat Joe Biden luni, întrebat de reporteri despre afirmația sa că Vladimir Putin nu poate rămâne la putere, potrivit The Guardian.
🔴 Aceeași instanță judecătorească din Moscova care a interzis rețelele sociale Facebook și Instagram în Rusia, săptămâna trecută, și-a răsturnat propria decizie și spune că cetățenii ruși pot folosi aceste platforme atâta timp cât „activitățile sunt legale”.
🔴 Serviciul de informaţii al ministerului ucrainean al Apărării a publicat luni o listă cu 620 de agenţi ruşi FSB despre care susţine că activează în prezent în Europa. Conform autorităţilor ucrainene, lista include toţi ofiţerii FSB implicaţi în „acţiuni criminale” pe continentul european şi care sunt înregistraţi la adresa de pe strada Bolşoia Lublianka, din Moscova, unde se află sediul serviciului secret de securitate al Rusiei.
🔴 Ucraina susține că are dovezi ale utilizării de către forţele ruse a bombelor cu submuniţii, arme interzise de convenţiile internaţionale, în două regiuni din sudul teritoriului său, a asigurat luni procurorul general ucrainean Irina Venediktova.
🔴 Simptomele acuzate de oligarhul rus Roman Abramovici și de cei doi negociatori ucraineni ar fi legate mai degrabă de anumiți factori de mediu decât de o tentativă de otrăvire, potrivit evaluării serviciilor americane de spionaj, a declarat pentru Reuters un oficial american sub acoperirea anonimatului. De cealaltă parte, membrii delegaţiei ucrainene la negocierile de pace cu Rusia menite să pună capăt războiului au negat informaţiile conform cărora ar fi fost victime ale unui atac cu arme chimice, transmite agenția de presă germană dpa. Wall Street Journal (WSJ) a informat luni că membrii delegaţiei ucrainene, inclusiv oligarhul rus Roman Abramovici, au fost otrăviţi la începutul lunii martie. În plus, o echipă a colectivului de jurnalişti de investigaţie Bellingcat a declarat că are confirmat că trei membri ai delegaţiei implicate în discuţiile de pace au prezentat simptome compatibile cu otrăvirea cu arme chimice în noaptea de 4 martie.
🔴 Presa rusă a anunţat luni că liderul cecen Ramzan Kadîrov a mers la Mariupol pentru a-şi încuraja trupele care iau parte la asaltul asupra oraşului-port din sud-estul Ucrainei.
🔴 Totodată, BBC News scrie, citându-l pe primarul orașului, Vadim Boicenko, că cel puțin 5.000 de locuitori ai orașului-port Mariupol, dintre care 210 copii, și-au pierdut viața de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Potrivit acestuia, duminică se mai aflau 170.000 de oameni în oraș.
🔴 Gruparea de hackeri Anonymous a publicat luni un ordin semnat de ministrul adjunct al Apărării din Rusia, generalul Dmitri Bulgakov, care cere realizarea unor filmulețe care să discrediteze atitudinea militarilor ucraineni față de prizonierii de război ruși și care să nege că Rusia folosește militari în termen în Ucraina. Scopul ordinului este de a-i împiedica pe militarii ruși să se mai predea de bună voie ucrainenilor. Ordinul este datat 21 martie și menționează că militarii ruși trebuie să înregistreze imagini video cu „comportamentul inuman al militarilor ucraineni”. Ordinul este semnat de generalul Dmitri Bulgakov, dar funcția care este trecută deasupra numelui său este de ministru interimar („Cel care îndeplinește, temporar, obligațiile ministrului Apărării”).
🔴 Guvernul ucrainean estimează la peste 500 miliarde de euro distrugerile provocate de invadatorii ruși în țară. Cifra a fost anunțată, luni, de Iulia Sviridenko, ministra economiei din guvernul de la Kiev. De asemenea, se estimează că economia Ucrainei va scădea cu peste 55% în 2022, însă cifrele ar putea să crească pe măsură ce războiul continuă.
🔴 Totuși, ministrul de Finanțe al Ucrainei Serhii Marchenko a declarat luni că Guvernul nu va accepta nicio pierdere de teritoriu în favoarea Rusiei și că, în ciuda războiului, salariile și pensiile sunt plătite. „Vreau să vă spun că, în ciuda întregului război pe care îl vedem acum, guvernul nostru încă funcționează”, a declarat Marchenko pentru CNN. Potrivit acestuia, guvernul plătește salarii și pensii și 200 de dolari pentru fiecare persoană care și-a pierdut locul de muncă din cauza războiului. „În prezent, peste 3 milioane de oameni sunt refugiați și trăiesc temporar în țări europene. Este, de asemenea, un prejudiciu mare pentru economia noastră”, a afirmat el.
🔴 Guvernatorul regiunii Rivne din nord-vestul Ucrainei a anunțat luni seară că forțele ruse au lovit un depozit de combustibil, potrivit Reuters.
🔴 ONU va încerca să pună în aplicare un „armistițiu umanitar” între Rusia și Ucraina şi intenţionează să-l trimită la Moscova şi Kiev pe secretarul său adjunct responsabil de probleme umanitare, a anunţat, luni, secretarul general al Organizației, Antonio Guterres. Într-o declaraţie de presă la sediul ONU din New York, Guterres a afirmat că i-a cerut lui Martin Griffiths, secretarul general adjunct pentru afaceri umanitare, să analizeze imediat cu părţile implicate posibilitatea unor acorduri şi aranjamente pentru un armistițiu umanitar în Ucraina.
🔴 Forţele lui Vladimir Putin răpesc politicieni, activişti şi jurnalişti ucraineni, deoarece Rusia nu îşi îndeplineşte obiectivele militare, a declarat ministrul britanic de externe, Liz Truss, relatează The Guardian. Truss a condamnat „tactica odioasă” dezvăluită de organizaţia ucraineană pentru drepturile omului ZMINA, care susţine că a identificat zeci de persoane care au fost răpite, iar alte mii au fost deportate în Rusia. Declarația vine după ce luni, jurnalista ucraineană Natalia Boguta a scris că reporterul agenției de presă Unian Dmytro Khyliuk ar fi fost capturat de forțele ruse la începutul lunii martie și se crede că este ținut în captivitate în Dymer, un sat din regiunea Kiev.
🔴 Carlsberg a declarat că se va retrage complet din Rusia după ce aceasta invadat Ucraina, la câteva ore după un anunț similar din partea Heineken. „Am luat decizia dificilă și imediată de a căuta o eliminare completă a afacerii noastre în Rusia, ceea ce considerăm că este lucrul corect de făcut în mediul actual”, a spus compania, care deține producătorul rus de bere Baltika Brewery, ai cărui angajați reprezintă o cincime din forța de muncă globală a Carlberg.
🔴 Publicația ucraineană Kyiv Independent scire că liderul Bisericii Ortodoxe Ucrainene Epiphanius I a îndemnat comunitățile locale să părăsească biserica ce ține de Patriarhia Moscovei și să se alăture Bisericii Ortodoxe Independente a Ucrainei. Recent, alte 100 de comunități au făcut acest pas.
🗺️ Forțele Armate ale Ucrainei, împreună cu Legiunea Națională Georgiană, au eliberat Rudnitskoie, la 60 km est de Kiev, împingând linia frontului la 15 km est. Totodată, armata Ucrainei susține că a respins 7 atacuri ale rușilor în ultimele 24 de ore în regiunile Donetsk și Luhansk, potrivit canalului independent Nexta TV. Soldații ucraineni au distrus 12 tancuri, 10 vehicule de luptă ale infanteriei și alte 3 vehicule ale armatei ruse. În același timp, ofițeri ai armatei ruse au fost uciși.
🔴 Departamentul Apărării din SUA intenționează să accelereze producția de sisteme de rachete antiaeriene Stinger și rachete antitanc Javelin pentru a-și reface propriile stocuri epuizate, pe măsură ce Pentagonul continuă să trimită aceste sisteme către forțele armate ucrainene, potrivit CNN.
🔴 Ucraina se așteaptă să deschidă marți trei coridoare umanitare, a anunțat vicepremierul ucrainean citat de Reuters. Amintim că luni evacuarea civililor a fost suspendată, din cauza riscurilor se securitate.
🔴 Sean Penn se află iar în Ucraina, de data aceasta nu pentru a filma ci pentru a oferi ajutoare refugiaților. Într-un tweet postat pe contul său, actorul s-a fotografiat alături de șeful administrației regionale din Lviv, Maxim Kozitsky. Penn era în Ucraina pe 24 februarie (data invaziei ruse), filmând un documentar. De atunci, organizația sa caritabilă a oferit sprijin refugiaților.
🔴 Într-un interviu pentru PBS, reporterul american Ryan Chilcote i-a cerut lui Dmitri Peskov să clarifice confuzia din jurul poziției Rusiei cu privire la un posibil atac nuclear, după ce oficialul rus a spus anterior că Rusia va folosi arme nucleare doar dacă însăși existența ei ar fi amenințată. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că „nimeni nu se gândește să folosească” și nimănui nu i-ar fi trecut prin cap „chiar ideea de a folosi o armă nucleară”.
🔴 144 de copii au fost uciși până acum și peste 220 au fost răniți în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat Procuratura Generală a Ucrainei, adăugând că cifrele sunt probabil mult mai mari, deoarece decesele în Mariupol nu au fost încă confirmate.
🗺️ În analiza a zi a războiului din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) notează că în cursul zilei de luni s-au dat lupte la Nord-Vest de Kiev, ucrainenii anunțând că au eliberat complet Irpin. Un atac al forțelor ruse dinspre est, respins, pare a fi avut rostul de a slăbi presiunea ucrainenilor spre Nord-Vest. Experții ISW apreciază că forțele ucrainene vor încerca continua probabil ofensiva de la nord-vest de Kiev în zilele următoare, profitând și de o rotație a forțelor ruse. Astfel, ucrainenii susțin că un întreg grup de luptă a fost retras, începând de duminică, din jurul orașului Chernihiv, probabil pentru a fi trimis pe Frontul de Est.
🗺️ Totodată, analiștii militari ai ISW transmit că rușii nu au efectuat acțiuni ofensive la Harkov, pe care au continuat să îl bombardeze, dar au concentrat forțe semnificative la Izium, orășelul aflat între Harkov și Lugansk, care reprezintă punctul cheie pentru încercuirea armatei ucrainene din Donbas. De altfel, Statul Major ucrainean a raportat lupte severe în această zonă, fără a da alte detalii.
🗺️ ISW transmite că rușii par a fi încercuit orașul dinspre Nord-Vest și Vest, iar bombardamentul masiv de la Sud și Sud-Est de acest orășel pare a arăta că intenția Armatei Ruse nu este aceea de a înainta spre Dnipro și Zaporojie, ci de a încercui Donbasul. De altfel, rușii pretind că au reușit ieri să rupă frontul la Donețk și că au cucerit mai multe sate din regiunea Luhansk, se mai arată în evaluarea ISW.
🗺️ De asemenea, experții militari americani avertizează că este posibil ca negocierile pentru un acord de încetare a focului, care se reiau astăzi la Istanbul, să nu aibă șanse de succes până când armata rusă nu reușește ocuparea Donbasului pe toată linia teritorială pretinsă de republicile separatiste, care înainte de izbucnirea războiului controlau doar o treime din această regiune.
🗺️ În tot acest timp, la Mariupol continuă luptele de stradă și deși pare că orașul va cădea în câteva zile, forțele ucrainene de acolo par hotărâte să provoace cât mai multe pagube armatei ruse, sunt de părere analiștii ISW. Aceștia mai scriu că pe frontul de sud nu au fost consemnate lupte în ultimele 24 de ore, dar rușii au efectuat bombardamente la Nord-Vest de Herson și spre Krivoi-Rog, posibil pentru a preveni contraatacurile forțelor ucrainene.
🗺️ În analiza de marți dimineață a situației de pe câmpul de luptă, Ministerul britanic al Apărării transmite că forțele ruse și-au menținut ofensiva asupra orașului Mariupol prin bombardamente. Cu toate acestea, centrul orașului rămâne sub control ucrainean. Britanicii mai spun că forțele de apărere ucrainene au continuat să efectueze contraatacuri localizate în nord-vestul Kievului, inclusiv la Irpen, Bucha și Gostomel. Aceste atacuri au avut un oarecare succes, iar rușii au fost respinși din mai multe poziții. Trupele ruse continuă să fie o amenințare semnificativă pentru Kiev, având în vedere capacitățile artileriei și în ciuda faptului că armata Ucrainei reușește să localizeze și să combată atacurile din zona de nord-vest a orașului, mai notează Ministerul britanic al Apărării. În plus, Londra mai atenționează că forțele ruse mențin poziții de blocare în timp ce încearcă să-și reorganizeze și să-și reseteze capacitățile de acțiune în plan ofensiv.
📸 În dimineața asta vă las cu un colaj din trei poze, care evidențiază câțiva soldații ucraineni în timp ce se odihnesc după încă o zi în care au luptat pe linia frontului, voluntarii ucrainei care acoperă cu saci de nisip mai multe monumente importante din Kiev, printre care cele ale Sfintei Olga și ale Apostolului Andrei, dar și un voluntar care curăță molozul din zona de lângă clădirile distruse bombardate de forțele ruse în Harkov.
Daca tine piept in continuare, incet cu incetul Rusia se va da pe fund inapoi… sunt prea jalnici si incep si ei sa isi de-a seama de asta 🙂
deja a început să pută maica rusie; oficial au zis că-și reduc substanțial operațiunile la Kiev, că nu puteau declara că și-o iau grav pe cocoașă🤣
SLAVA UCRAINI!
Costica, singurul rus care isi tine cuvantul in orice situatie este un rus mort. Deci, nu trebuie crezuti, orice ar declara
agree; ce ziceam era doar că kiev s-a dovedit o îmbucătură mai mare decît pot mesteca…
Asta cu „reducem prezenta militara din zonele de unde ne-au impins inapoi fortele ucrainene” este golden 🙂
da’ am și io o întrebare care mă chinuie de vreo 5 zile (azi a apărut și a doua, în legătură cu sicrit sărvisurile occidentale care au supraestimat forțele ruse/subestimat pe cele ucrainene?!): bre, știm cu toții că fesebeu’ îi bun: brexit, catalonia, trump, naționaliști all over europe, etc; dacă-i așa bun, de ce au avut pregătit doar scenariul ăla cu 2 săptămîni ucraina-i total damage? ori ăia-s la furat ori îi pregătiseră o auto-frîngere duioasă de gît lu’ vladimir!?
chiar aș fi curios dacă are cineva o opinie pertinentă
Sunt sigur ca FSB este foarte eficient, dar nimeni nu poate avea succes tot timpul, peste tot. Iar intr-un sistem corupt, la un moment dat este mai eficient pentru individ sa raporteze ce vrea sefu’ sa auda.
Daca un sef este corect cu subalternii si cauta solutii pentru probleme si nu tapi ispasitori, subalternii lui vor fi mult mai inclinati sa raporteze problemele aparute pentru ca stiu ca nu vor fi pedepsiti aiurea si vor fi ajutati in rezolvarea acelor probleme.
Daca un sef nu accepta vesti proaste („vreau rezultate, nu scuze”), nu va primi vesti proaste; cel putin atata timp cat subalternii lui pot sa evite asta 🙂
Cam cum se intampla si intr-o corporatie. Impactul este cu totul diferit, dar logica se aplica in ambele cazuri, ca tot despre oameni si relatiile dintre ei este vorba.