Sinteză de Marco Badea.
…
Este ziua cu numărul 29-a zi a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] câteva dintre lucrurile care s-au întâmplat peste noapte.
🔴 Astăzi, toții ochii sunt pe Bruxelles, de unde președintele ucrainean Volodimir Zelenski așteaptă decizii importante în urma summiturilor NATO, UE și G7.
🔴 Liderii NATO vor discuta despre consolidarea Flancului Estic, respectiv crearea de patru noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria, a declarat, joi, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, înaintea reuniunii liderilor alianței. Totodată, el a spus că liderii trebuie să fie de acord cu creșterea investițiilor în apărare și a subliniat că NATO este gata să reacționeze la orice fel de atac.
🔴 Grupul Renault a anunțat miercuri că își suspendă activitatea în fabrica sa din Moscova și evaluează opțiunile disponibile în ceea ce privește colaborarea cu producătorul rus de automobile Avtovaz. Decizia a venit după ce ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a cerut boicotarea Renault la nivel mondial. „Renault refuză să se retragă din Rusia. Nu că ar trebui să surprindă pe cineva când Renault sprijină un război de agresiune brutal în Europa. Însă greșelile trebuie să vină cu un preț, în special când se repetă. Fac apel la clienții și afacerile din lume să boicoteze Grupul Renault”, a scris, pe Twitter, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.
🔴 Israelul a oprit vânzarea programului de spionaj Pegasus Ucrainei de teamă că tranzacția va atrage furia Rusiei, potrivit unor persoane familiarizate cu decizia venită din partea oficialilor israelieni, informează The Guardian. Concret, fforturile Ucrainei de a-și spori capacitatea de supraveghere precum și forța militară s-au bucurat de sprijinul americanilor, cel mai apropiat aliat al Israelului, scrie Washington Post. Oficialii israelieni s-au opus oricărei mutări care ar putea stârni o confruntare cu Rusia, a cărei armată continuă să ajute guvernul de la Damasc să lupte împotriva rebelilor din Siria, o țară care se învecinează cu Israelul.
🔴 Germania consideră o „ruptură a contractului” solicitarea Rusiei ca statele Uniunii Europene să nu-i mai plătească gazele naturale în euro sau dolari, ci în ruble, a declarat miercuri la o conferinţă de presă ministrul german al economiei, Robert Habeck, potrivit AFP.
🔴 De asemenea, o întrerupere imediată a importurilor energetice din Rusia ar declanșa o recesiune economică în Germania, dar și în Europa, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz. Germania este una dintre țările cele mai reticente față de ideea renunțării la gazul rusesc, fiind totodată și una dintre țările europene care importă cel mai mult gaz din Rusia. Cancelarul german a spus, într-un discurs în Bundestag, că țara sa va încheia dependența de gazul rusesc într-un timp rezonabil, însă întreruperea imediată a importurilor din Rusia va lovi puternic și în economia germană, nepregătită pentru o astfel de măsură.
🔴 SUA anunță că Ucraina a recuperat teren în luptele din apropierea Kievului, împingând trupele ruse pe linia frontului, la est de capitală. Rușii se află la aproximativ 55 de kilometri de centrul orașului, la est, cu 25 – 35 de kilometri mai mult față de ziua precedentă, a spus oficialul, citat de CNN. În nord-vest, rușii „sapă și stabilesc poziții defensive”, a adăugat oficialul american sub protecția anoimatului, precizând că în această zonă, trupele Moscovei rămân la 15-20 de kilometri de centrul capitalei. Totodată, soldații rusi devin mai activi în partea de est a Ucrainei, în zona Donbas. „Începem să îi vedem cum se cam înghesuie în jurul Kievului, dar încearcă într-adevăr să treacă mai mult la atac decât până acum, aplică mai multă energie în acea parte estică”, a precizat oficialul american.
🔴 Guvernul SUA a declarat oficial că membrii forțelor armate ruse au comis crime de război în Ucraina, a transmis miercuri secretarul de stat Antony Blinken, citat de CNN. Declarația oficială a SUA potrivit căreia Moscova a încălcat legile conflictului vine după ce Blinken, președintele Joe Biden și secretarul de stat adjunct Wendy Sherman au spus că, în opinia lor, au avut loc crime de război în Ucraina. „Astăzi, pot anunța că, pe baza informațiilor disponibile în prezent, guvernul SUA apreciază că membrii forțelor armate ale Rusiei au comis crime de război în Ucraina”, a spus Blinken. „Evaluarea noastră se bazează pe o analiză atentă a informațiilor oferite de surse publice și de serviciile secrete”, a adăugat șeful diplomației americane.
🔴 Ministerul rus de Externe a înmânat unui diplomat american de rang înalt o listă cu colegii săi care trebuie să părăsească Rusia. Potrivit Ministerului, decizia este o reacție la expulzarea a 12 diplomați ruși ai misiunii permanente la sediul ONU din New York, care a avut loc pe 28 februarie. Departamentul de Stat de la Washington a confirmat primirea listei cu diplomaţii vizaţi şi a cerut Rusiei să pună capăt expulzărilor nejustificate de diplomaţi americani şi de personal al acestora.
🔴 A trecut o lună de când rușii au început războiul împotriva Ucrainei, iar bombardamentele aproape fără încetare și teroarea trupelor lui Putin au devenit o parte a vieții de zi cu zi pentru civilii ucraineni. Încălzirea vremii și venirea primăverii au adus cu ele, însă, o nouă problemă greu de gestionat pentru Ucraina – regiunea Nikolaiev, din sudul țării, a fost cuprinsă de mirosul greu de suportat al cadavrelor militarilor ruși, abandonați de armata rusă pe câmpul de luptă. Situația a devenit atât de gravă încât autoritățile au făcut un apel le cetățeni să ajute la strângerea cadavrelor și punerea lor în saci.
🔴 Vladimir Putin „a depășit deja limita barbariei” în atacul său asupra țării vecine, le-a spus Boris Johnson miniștrilor săi, miercuri, în condițiile în care guvernul britanic primește constant apeluri pentru a permite refugiaților ucraineni să vină în Regatul Unit. Premierul britanic le-a spus membrilor cabinetului său, miercuri că Occidentul „nu ar trebui să mai ezite în a accentua sancțiunile și în a oferi mai mult ajutor militar Ucrainei”.
🔴 Totodată, Marea Britanie a anunțat că va furniza Ucrainei aproximativ 6.000 de rachete în scop defensiv. Ca parte a unui pachet în valoare de 30 de milioane de lire sterline, Marea Britanie va oferi 6.000 de rachete şi 25 de milioane de lire sterline sprijin financiar pentru armata ucraineană. De asemenea, va oferi 4,1 milioane de lire sterline pentru pentru a sprijini serviciile BBC World Service în limba ucraineană şi rusă şi pentru a combate dezinformarea.
🔴 O jurnalistă din Rusia a murit în Kiev, în timp ce filma distrugerile produse de bombardamentele armatei ruse. Oksana Baulina, video-jurnalistă la unul dintre puținele site-uri de știri independente care au mai rămas în Rusia după asaltul asupra libertății presei inițiat de dictatorul de la Kremlin, se afla în Kiev pentru a oferi informații publicului rus despre atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina. Baulina și un alt civil au murit, în timp ce două alte persoane care îi acompaniau au fost răniți și spitalizați.
🔴 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ar putea rămâne în acest post şi după ce-i expiră cel de-al doilea mandat la 1 octombrie, situaţie în care nu ar mai putea deveni guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei, post pentru care a fost deja anunţat că-l va ocupa ulterior. „Ne pregătim pentru situaţia în care Jens Stoltenberg ar putea rămâne mai mult timp în postul de secretar general al NATO. Nu ştim cât ar putea dura, unul sau doi ani”, a declarat miercuri agenţiei Reuters un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe norvegian.
🔴 În cea mai recentă analiză a situației din teren, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), precizează că ofensiva armatei ruse pare blocată pe toate fronturile, ceea ce le-a permis ucrainenilor să desfășoare ofensive limitate în nord și contraatacuri în sud. De asemenea, rușii nu au mai reușit să avanseze aproape deloc în ultimele 48 de ore în regiunea Donbas și pe frontul de est, pentru că duc lipsă de întăriri.
🔴 Experții militari ai ISW citează cotidianul american Wall Street Journal, care a citat la rândul său un oficial al NATO sub protecția anonimatului, ce a susținut miercuri că 40 de mii de soldați ruși din cei aproximativ 190 de mii dislocați pentru invadarea Ucrainei, au fost scoși din luptă (în procente ar fi vorba de 20%), fiind fie uciși, fie răniți fie dispăruți. În plus, analiștii americani de la ISW notează că aceste cifre sunt plauzibile, având în vedere că în urmă cu trei zile Pentagonul estima că Rusia a angajat deja o mare parte din grupurile sale tactice de batalion aduse în Ucraina.
🔴 ISW mai spune că pauza prelungită a operațiunilor ofensive rusești în Ucraina, numeroasele raportări privind moralul trupelor, capacitatea de luptă și problemele din rândul acestora sugerează că Rusia ar putea avea nevoie de câteva săptămâni sau chiar luni de recuperare militară înainte să mai poată efectua operațiuni ofensive semnificative mai ales terestre. Acest argument este întărit de numeroasele rapoarte și imagini prin satelit ale trupelor ruse care sapă tranșee și plantează mine explozive, ceea ce sugerează că rușii efectuează operațiuni ce pregătesc poziții defensive pentru o perioadă mai lungă de timp în diferite părți ale teatrelor de război din Ucraina.
🔴 Experții militari ai ISW notează însă și că rușii au realizat lăgătura între Crimeea și Donbas, fără a putea cuceri totuși poziții semnificativ mai ample în această ultimă regiune, din care republicile separatiste Donețk și Lugansk controlau doar o treime înainte de începerea invaziei.
🔴 ISW precizează că armata ucraineană a condus operațiuni ofensive la Nord-Vest și Vest de Kiev în ultimele 24 de ore, dar experții americani apreciază că amploarea acestora este probabil mai mică decât susțin unii oficiali ucraineni, care ieri sugerau că are loc o amplă operațiune de încercuire.
🔴 ISW mai spune că armata rusă nu a încercat noi progrese în suburbiile de est ale Kievului, în ultimele 24 de ore. Totodată, luptele din jurul orașului Chernihiv au continuat în ultimele zile fără a schimba substanțial linia frontului, scenariu care s-a aplicat și în orașul Sumî, acolo unde nu s-au înregistrat operațiuni ofensive.
🔴 Analiștii militari ai ISW mai punctează, pe baza datelor colectate din teren, că forțele ruse nu au desfășurat operațiuni ofensive semnificative în jurul Harkovului, iar la Izium, oraș aflat la sud-est de Harkov, operațiunile au fost limitate. Însă rușii au continuat eforturile de a avansa în regiunile Lugansk și Donețk, iar la Mariupol continuă luptele de stradă, care au fost acompaniate de bombardamentul cu artilerie, drone și tunuri navale ale rușilor. Avansul acestora în oraș este însă limitat.
🔴 În sudul Ucrainei rușii nu au efectuat niciun fel de operațiuni ofensive în ultimele 24 de ore la Herson, Nikolaev, Krivoi Rog sau Zaporojie, notează ISW. Totuși, nici ofensiva ucraineană din zilele trecute dinspre Nicolaev spre Herson nu a continuat, ceea ce sugerează că aceasta a fost mai degrabă un contraatac menit să slăbească presiunea rușilor pe Nicolaev. În tot acest timp, un protest al populației împotriva invaziei ruse s-a desfășurat miercuri la Energodar, orașul care găzduiește centrala nucleară Zaporojie.
🔴 Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat joi că instituţiile medicale ucrainene au fost atacate de 64 de ori de la debutul invaziei ruse în urmă cu un o lună. Aceste atacuri, două până la trei în fiecare zi, au provocat 15 morţi şi 37 de răniţi, potrivit unui comunicat al OMS, în care aceste atacuri sunt condamnate „în cei mai fermi termeni posibil”.
🔴 Agenția Spațială Rusă (Roscosmos) și-a anunțat miercuri seară intenția de a trece și la decontarea cu ruble cu partenerii săi internaționali, după ce președintele Vladimir Putin a anunțat că Moscova nu va mai accepta plăți în dolari sau euro pentru livrările de gaz către UE.
🔴 Primarul Melitopolului, care a fost răpit și apoi eliberat, a transmis printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale că soldații ruși îi obligă pe profesori să reia predarea în școli în limba rusă.
🔴 Un total de 4.554 de persoane au fost evacuate din orașele ucrainene prin coridoarele umanitare miercuri, a declarat un înalt oficial, considerabil mai puține decât au reușit să scape în ziua precedentă, relatează Reuters. Kyrylo Timoșenko, șef adjunct al biroului președintelui, a declarat într-o postare online că 2.912 de persoane au părăsit orașul asediat Mariupol cu vehicule private. Marți, el a spus că 8.057 de persoane au reușit să evadeze din orașele din întreaga țară.
🔴 Autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Rusia a blocat agregatorul de știri al Alphabet GOOGL.O Google News, acuzându-l că permite accesul la ceea ce Kremlinul numește material fals despre „operațiunea militară a țării” în Ucraina, a anunțat miercuri agenția de știri din Rusia Interfax, potrivit Reuters.
🔴 Ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a avertizat joi Belarusul că dacă forțele sale armate intră în Ucraina și încep ostilitățile, la presiunea Kremlinului, „vor fi distruse fără milă”, așa cum se întâmplă și cu armata rusă.
🔴 Riscul unei lovituri de stat organizată de FSB, serviciul secret al Rusiei, împotriva lui Vladimir Putin crește cu fiecare săptămână de război în Ucraina, potrivit unei surse de rang înalt din serviciile de informații ruse, scrie The Guardian.
🔴 Ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, Oksana Markarova, a explicat că în acest moment o vizită a președintelui american Joe Biden la Kiev este imposibilă din motive de securitate, potrivit presei ucrainene. „Suntem deschiși pentru orice vizită. Dar trebuie să admitem că suntem o țară în plin război, iar fiecare lider decide în legătură cu securitatea personală”, a spus Markarova într-un interviu dat Pravda.com.ua.
🔴 Într-o lună de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina, din 24 februarie şi până miercuri la ora 24.00, au intrat în România 527.553 cetăţeni ucraineni, conform Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.
🔴 În cea mai recentă evaluare a Ministerul britanic al Apărării, publicată joi dimineață pe twitter, se precizează că Rusia caută să mobilizeze rezerviștii pentru a înlocui pierderile. De asemenea, forțele ruse „au suferit aproape sigur mii de victime” în timpul invaziei Ucrainei. Ministerul britanic al Apărării mai subliniază că nu este clar cum se vor integra aceste grupuri în forțele terestre ruse din Ucraina și impactul pe care îl va avea asupra eficienței luptei.
🔴 În dimineața asta vă las cu mesajul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care le-a cerut noaptea trecută oamenilor din întreaga lume să protesteze astăzi față de invazia rusă. „Este deja o lună de apărare împotriva încercării Rusiei de a ne distruge, de a ne şterge de pe fața pământului. Trupele ruse ne distrug orașele. Ucid civili fără discriminare. Violează femei. Răpesc copii. Trag în refugiați. Capturează convoaie umanitare. Jefuiesc. Ard muzee, aruncă școli și spitale în aer. Ținta pentru ei sunt universitățile, cartierele rezidențiale… Orice! Trupele ruse nu cunosc limitele răului. Dar… Războiul Rusiei nu este doar un război împotriva Ucrainei. Sensul lui este mult mai larg. Rusia a început un război împotriva libertății. Acesta este doar începutul pentru Rusia, pe pământ ucrainean. Rusia încearcă să înfrângă libertatea tuturor oamenilor din Europa. Tuturor oamenilor din lume. Încearcă să arate că doar forța brută și crudă contează. Acesta este motivul pentru care cu toții trebuie să oprim Rusia. Lumea trebuie să oprească războiul. Ieşiţi în piețe, pe străzile din oraşul vostru. Faceți-vă vizibili și auziți. Spuneţi că oamenii contează. Libertatea contează. Pacea contează. Ucraina contează”, a fost mesajul președintelui Volodimir Zelenski.
Am invatat in luna asta de razboi o gramada de geografie desi, sincer, as fi preferat sa nu stiu niciodata unde e Mariupol, Nikolaev, Harkov si alte orase rase de pe fata pamantului de un dement.
Surpriza cea mai mare, insa, a venit de la acest PRESEDINTE.
Il vad pe omul asta in fiecare zi si ma intreb daca exista cu adevarat.
Dar, da; exista. Un actor care da lectii de patriotism intregii comunitati internationale.
Un om care isi stie limitele si, in mod cert, s-a inconjurat de oameni cu mintea acasa, care il sprijina, care, prin expertiza lor, il ajuta sa depaseasca un razboi complet absurd.
E clar ca Zelenski e un comunicator exceptional. Vorbeste frumos, cu patos, in cel putin trei limbi. Probabil are si niste consilieri care il ajuta la redactarea discursurilor care au ridicat in picioare vreo 8-9 Parlamente. Pana acum. Dar nu poti sa nu simti patriotismul si dragostea pentru tara lui atat de greu incercata. Nu poti sa crezi ca e doar un alt rol pe care il joaca. Iti dau lacrimile de fiecare data cand il auzi cerand ajutor pentru tara lui. Nu poti sa nu te gandesti: cati dintre liderii lumii si-ar calca pe mandrie cerand mereu si mereu ajutorul pe care stie sigur ca nu-l va primi. Sau, cel putin, nu in forma de care Ucraina are nevoie.
Omul asta nu s-a mai barbierit de o luna.
Omul asta e in mijlocul poporului sau; dimineata viziteaza teatrele de lupta, la pranz ridica Parlamente in picioare, dupa amiaza si seara isi viziteaza, in ce-a mai ramas din spitale, soldatii si civilii atat de greu incercati.
Omul asta ar trebui sa apara in dictionare in dreptul cuvantului „presedinte”. Imbracat asa, in tricoul ala kaki.
Sunt convinsa ca nici macar cei care l-au ales nu si-au imaginat ce comoara nationala e acest om.
Un PRESEDINTE in slujba poporului luptand, cu toate mijloacele contra unui presedinte care nu da doi bani pe poporul lui.
Vedem o lupta intre un PRESEDINTE adevarat si o maimuta care inca nu a coborat din copacul ancestral si care inca se mai lupta pentru o creanga mai verde.
Mai vad, din cand in cand, cate un comentariu cretin in care Zelenski e numit „actoras” de duzina si-mi vine sa-i strang de gat pe idioti.
Actor sau nu, e un PRESEDINTE cum nu am mai vazut pana acum.
Si, ca sa puna capac, au ales ucrainenii ca primar al Kievului, un fost boxer. Care lupta si el, din rasputeri, pentru tara si pentru orasul lui.
Slava Ukraini!
Comentariu beton!51
Heroyem slava!
Da, am o imensă admiraţie pentru Zelenski şi pentru poporul ucrainian.
Într-o lume în care valorile morale ajunseseră să fie relativizate până la a le face ridicole, oamenii ăştia ne arată că eroismul, curajul, devoţiunea şi dragostea de ţară sunt vii şi mai pline de sens ca niciodată.
Este absolut extraordinară lupta lor şi eu sunt convinsă că dacă vor fi sprijiniţi cu suficiente arme, vor reuşi să-i înfrângă pe ruşi şi să-i împingă peste graniţă.
Iar apoi, la fel de dedicaţi, îşi vor reconstrui ţara.
Redau mai jos, un comentariu extrem de pertinent la un articol aparut azi pe republica.ro, sincer eu cred ca aste e realitatea, necosmetizata de nici o parte din conflict :
indiscutabil că Rusia este agresorul, cel vizibil și condamnabil! Rusia însă se prevalează de mici semințe de adevăr, pentru a răspunde provocării ucrainene… ultranaționalismul ucrainean este o realitate, dupa cum arată DW și BBC :
https://www.youtube.com/watch?v=meWM4lChqy4
https://www.youtube.com/watch?v=hE6b4ao8gAQ
https://www.youtube.com/watch?v=tHhGEiwCHZE!
Nesăbuința americană/NATO e și ea corect documentată de un respectat profesor american de geopolitică, ÎNCĂ DIN 2015!!!!
https://www.youtube.com/watch?v=JrMiSQAGOS4
Nimeni nu e Albă ca Zăpada în acest război: nici Ucraina, nici NATO/UE.
Și NU doar Rusia este Lupul cel Rău ! Și celelalte părți implicate au colți mari, urechi mari și au jucat un rol în ajungerea la acest război. E o realitate tristă și descurajantă !
Plecând de la realitatea istorică postbelică a existenței celor două mari blocuri politico-economico-militare, toate acțiunile care tind să schimbe ceva trebuie făcute cu mare atenție și cu evaluarea corectă cost-benficiu pentru părțile implicate!
Așa a fost posibile reunificarea Germaniei și căderea comunismului în fostele țări-satelit ale URSS.
Dacă în 2014 Ucraina zice brusc că ea vrea în UE și în NATO (urmare a invitației nesăbuite de la summitul bucurestean din 2008), având baze militare rusesti in Crimeea si având un istoric comun cu Rusia de netăgăduit, atunci sigur că apar probleme !
Bineînțeles că fiecare popor, fiecare țară are dreptul de a-și stabili singură destinul, în ce alianțe sau uniuni să intre sau să nu intre… dar în exercitarea acestui drept, pentru a obține ce îți dorești cu costuri minime (financiare, teritoriale, vieți omenești etc) e recomandabil să pornești de la situația existantă și să găsești un drum de parcurs care să fie la limită acceptabil (dacă nu convenabil!) pentru toate părțile implicate. Așa a fost cu Alsacia și Lorena, cu Tirolul de Sud (italian).
Dacă una dintre părți ”scoate pistolul”… ce credeți că se va întâmpla? Toate părțile implicate vor face la fel! și până când să înceapă împușcăturile mai e doar o chestiune de timp!
Bref: e o tragedie cumplită ce trăiesc acum Ucraina și poporul ucrainean!
Viitorul nu e deloc vesel, situația va rămâne complicată și când focul va (mai) înceta! Daaaar… această tragedie PUTEA FI EVITATĂ, dacă NATO… dacă Ucraina… dacă Rusia!