Sinteză de Marco Badea.
…
Am intrat în cea de 22-a zi a războiului din Ucraina. Relatez mai jos [la rece] câteva dintre lucrurile care s-au întâmplat peste noapte:
🔴 Consiliul de Securitate ONU urmează să se reunească pentru a discuta criza umanitară, însă șansele pentru un rezultat de orice fel sunt minime, în condițiile în care Rusia prezidează Consiliul pe luna martie. Există, de asemenea, informații care arată că se poartă discuții pentru a organiza un discurs al președintelui Volodimir Zelenski la Adunarea Generală a ONU, formată din toate statele membre ale acestei organizații.
🔴 Războiul din Ucraina durează deja de mai bine de trei săptămâni. Cele mai noi imagini din satelit arată distrugeri semnificative în Ucraina – orașe în ruine, infrastructură distrusă, blocuri de locuințe sau alte spații civile puse la pământ de bombardamentele aproape fără încetare ale invadatorilor.
🔴 Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, i-a îndemnat pe liderii ţărilor din Uniunea Europeană (UE), SUA şi Regatul Unit să se deplaseze în capitala Ucrainei în semn de solidaritate pentru ucrainenii care „luptă pentru valorile Europei şi ale lumii occidentale”. În ediţia de joi a tabloidului german Bild, Morawiecki a spus că preşedintele american Joe Biden, preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul federal german Olaf Scholz, premierul britanic Boris Johnson şi alţi lideri europeni ar trebui să se deplaseze la Kiev, să se uite în ochii femeilor şi copiilor de acolo şi să-i ajute să-şi salveze vieţile şi independenţa.
🔴 Cel puțin o persoană a murit, iar alte trei au fost rănite după ce rămășițele unei rachete rusești a lovit o clădire rezidențială din Kiev, a anunțat serviciul de urgență ucrainean. Clădirea a fost lovită în jur de ora locală 5:02, joi dimineață, în districtul Darnițki al capitalei ucrainene.
🔴 Autoritățile din Japonia anunță că patru nave de luptă rusești au fost văzute navigând în apropiere de arhipelagul nipon, îndreptându-se spre vest, cel mai probabil spre Europa.
🔴 Franţa ar considera Rusia responsabilă pentru orice utilizare a armelor chimice sau bacteriologice în războiul din Ucraina, a declarat ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian, pentru ziarul Le Parisien într-un interviu acordat miercuri. „Dacă ar avea loc atacuri chimice sau bacteriologice în Ucraina, am şti cine ar fi singurul responsabil pentru ele. Ar fi Rusia”, a declarat Le Drian. Ministrul francez a spus că o astfel de utilizare a armelor neconvenţionale ar duce la sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei.
🔴 Totodată, în Franţa a fost deschisă o anchetă cu privire la o posibilă crimă de război după uciderea, luni, în Ucraina, a jurnalistului franco-irlandez Pierre Zakrzewski, a declarat miercuri procuratura antiteroristă, competentă în materie de crime împotriva umanităţii.
🔴 Statul Major al armatei ucrainene a publicat o înregistrare video despre care susţine că reprezintă momentul în care artileria ucraineană loveşte un centru de comandă al armatei ruse, în apropiere de Kiev, într-o zonă poreclită de militari drept „Autostrada Iadului” sau „Drumul spre Iad”. De altfel, ucrainenii susţin că pe 16 martie au reuşit să doboare două avioane Suhoi Su-30 SM în regiunea Odesa, un elicopter de atac Ka-52, în apropiere de Nikolaev şi un avion de atac Su-34 în regiunea Chernihiv.
🔴 NATO nu anticipează riscuri la adresa securităţii statelor aliate, în condiţiile în care peste 75% din forţele ruse sunt blocate în Ucraina şi suferă pierderi masive, a declarat miercuri secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. El i-a asigurat pe români că nu au de ce să-şi facă griji în privinţa extinderii conflictului.
🔴 Într-o amplă analiză, Reuters scrie că în spatele zidurilor roșii ale Kremlinului, Vladimir Putin are de rezolvat o enigmă: cum să câștige războiul din Ucraina, pe care Occidentul spune că Rusia l-a pierdut deja. La trei săptămâni de la debutul invaziei, Rusia se confruntă cu o rezistență acerbă din partea forțelor ucrainene. Încă nu și-a îndeplinit obiectivele declarate, iar economia, aflată sub cele mai dure sancțiuni de până acum, trece prin cea mai profundă criză de la căderea Uniunii Sovietice, în 1991. Rusia – unde jurnaliștii riscă să fie băgați la închisoare dacă folosesc termenul „invazie” – susține că „operațiunea sa militară specială” se desfășoară conform planurilor și că, în ciuda sancțiunilor, se poate descurca fără Occidentul „înșelător și decadent”, în frunte cu Statele Unite.
🔴 Este de așteptat ca Putin să decidă în curând dacă va continua cu un război care a ucis deja mii de oameni și a strămutat câteva milioane, sau să caute un fel de pace care să-i permită să-și revendice victoria. Nu este clar dacă și cât teritoriu ar fi Kievul gata să cedeze, ca parte a prețului pentru pace. De asemenea, nu este clar ce s-ar întâmpla cu oamenii care locuiesc în acele zone afectate. Majoritatea probabil că nu și-ar dori să devină cetățeni ruși, mai ales după un război atât de devastator, mai remarcă Reuters.
🔴 În cea mai recentă analiză la zi a situației din teren în ceea ce privește războiul din Ucraina, pe care o realizează experții americani ai Institutului pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), se evidențiază faptul că rușii se concentrează pe frontul de sud și avansează în Donbas și spre Zaporojie pentru a-i încercui pe ucraineni și a securiza frontul din sud-est. Experții ISW spun că Moscova desfășoară rezerve suplimentare aduse din Orientul Îndepărtat, iar alte forțe din Osetia, Armenia și Tadjikistan sunt deja pe drum spre Ucraina, așa cum arată mai multe filmări postate pe social media.
🔴 Ucrainenii spun, prin vocea Statului Major al Armatei, că rușii ar fi refuzat să relocheze câteva unități militare de pe frontul de sud către Kiev, ceea ce poate să sugereze că forțele suplimentare ar putea fi alocate mai degrabă în sud, pentru încercuirea forțelor ucrainene din Donbas.
🔴 Statul Major al Armatei din Ucraina a transmis că Rusia formează noi grupuri tactice de batalion prin consolidarea unităților care au suferit pierderi în primele 10 zile ale invaziei, inclusiv cu cadeți din învățământul superior militar, cărora li s-ar acorda mai devreme diplomele de absolvire pentru a putea fi trimiși pe front, notează ISW.
🔴 În ceea ce privește Kievul, rușii au efectuat atacuri limitate la nord-vest de capitala ucraineană Kiev și niciun atac la nord-est în ultimele 24 de ore. De altfel, Kievul are o apărare consolidată și prin prisma înființării unui nou cartier general militar responsabil de apărarea capitalei, care a fost compus din unificarea comandamentului armatei cu cel al structurilor de apărare teritorială, formate din civili înarmați.
🔴 În ceea ce privește orașul Chernihiv, ISW susține că trupele ruse s-au concentrat pe organizarea sprijinului logistic, iar ucrainenii au respins o nouă încercare de încercuire a orașul Sumî.
🔴 Legat de ceea ce se întâmplă la Harkov, analiștii militari ai ISW subliniază că forțele ruse nu au desfășurat operațiuni ofensive majore asupra celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, continuând ceea ce pare a fi o acțiune de regrupare și aprovizionare. Totuși, bombardamentele asupra orașului au continuat, iar autoritățile militare ucrainene sunt de părere că la Harkov se concentrează cea mai mare parte a rezervelor trimise din Rusia. Totodată experții ISW consideră că este puțin probabil ca forțele ruse să reușească să ocolească cu succes orașul Harkov pe la sud-est pentru a avansa spre Dnipro și Zaporojie pe termen scurt.
🔴 Situația se agravează în orașul-port Mariupol, atacat și de pe flancul de est și cel de vest. Orașul rezistă în ciuda întăririlor primite de pe mare de forțele ruse. Bombardarea Teatrului Dramatic în care erau adăpostiți civili și care fusese marcat ca atare pentru a nu fi țintit de forțele ruse, indică forțarea capitulării orașului prin comiterea unor crime de război, notează experții americani ai ISW.
🔴 Imaginile din satelit colectate și analizate de ISW arată că în largul Odesei sunt 14 nave de război rusești, printre ele probabil și unități de desant marin. Cu toate acestea, analiștii ISW apreciază că este puțin probabil ca Rusia să lanseze o operațiune amfibie împotriva Odesei până când soldații ruși nu vor asigura o linie de comunicație terestră cu orașul.
🔴 ISW mai precizează că lovirea aeroportului din Herson de către aviația ucraineană și distrugerea mai multor aparate la sol, confirmă faptul că armata ucraineană încă are capacitatea unor operațiuni aeriene.
🔴 Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Lyudmila Denisova, susține că regiunea Herson este în pragul unei catastrofe umanitare, potrivit agenției de presă ucraineană Ukrinform. „Pe fondul invaziei, în așezările mici din regiune oamenii sunt lipsiți de medicamente și uneori de mâncare. Sunt, de asemenea, probleme în alimentarea cu energie electrică, gaz și apă”, a spus Denisova.
🔴 O navă comercială sub pavilion panamez a fost scufundată de tiruri de rachete ruse în Marea Neagră, iar alte două vase sunt avariate, a anunţat miercuri şeful Autorităţii maritime din Panama, Noriel Arauz. Echipajele navelor sunt în siguranţă, a precizat acesta.
🔴 Financial Times scrie că la puțin timp după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat Congresului SUA, Joe Biden a aprobat livrarea de noi sisteme de armament americane către Kiev, într-o creștere substanțială, de la 200 de milioane la 1 miliard de dolari, a ajutorului militar suplimentar al Pentagonului pentru Ucraina. Cotidianul britanic remarcă că acest pachet de ajutor militar reprezintă o escaladare semnificativă a Washingtonului, fiind pentru prima dată de la începerea războiului când SUA trimit drone de atac armatei ucrainene. Până acum, forțele ucrainene au folosit drone de fabricație turcească cu mare eficacitate pentru a împiedica înaintarea Rusiei. SUA ar urma să trimită 100 de drone mici, modelul Switchblade, care pot fi transportate și ghidate de la sol de un singur soldat, dar sunt considerate mai curând rachete decât drone, pentru că poartă încărcătură explozivă similară rachetelor Javelin și lovesc o singură dată, transmfându-se în armament kamikaze.
🔴 Într-un interviu la CNN cu jurnalista Christiane Amanpour, ziarista rusă care a protestat anti-război în direct la TV, Marina Ovsianikova, a declarat că a vrut să arate lumii că majoritatea ruşilor sunt împotriva războiului, chiar dacă cred ce spune propaganda Moscovei. „În Rusia toată lumea e speriată de ce se întâmplă, e confuză. Viaţa ni s-a schimbat peste noapte”, a mai spus Marina Ovsianikova. În același timp, ziarista rusă a refuzat oferta de azil politic a preşedintelui francez Emmanuel Macron, declarând că nu vrea să îşi părăsească ţara, pentru că ea și fiul său sunt patrioți.
🔴 Miercuri, în timpul unui discurs televizat, Vladimir Putin a spus că rușii cu viziuni occidentale care critică invazia sa în Ucraina sunt „trădători de țară”.
🔴 Culturile ucrainene de grâu de iarnă sunt în stare bună, iar țara va avea suficientă pâine în acest an, a declarat miercuri seara târziu ministrul adjunct al agriculturii, Taras Dzoba, citat de Reuters.
🔴 Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a spus că tot ce are nevoie Ucraina din partea Vestului sunt „arme și sancțiuni. Restul îl facem noi”. Vorbind la CNN despre negocierile cu Rusia, șeful diplomației de la Kiev a spus că există o serie de factori care fac diferența în poziția Rusiei în negocieri. „Primul este rezistența acerbă a armatei ucrainene și a poporului ucrainean. Al doilea factor îl reprezintă sancțiunile impuse Rusiei, sancțiuni care provoacă contracția economiei ruse. Rezistența continuă a ucrainenilor și sancțiunile au forțat Rusia să își schimbe ușor poziția. Poziția sa în negocieri este acum una diferită, chiar dacă nu în mod esențial diferită. Dar trebuie să fiu clar, ambele delegații, cea rusă și cea ucraineană sunt departe de a ajunge la un acord asupra situației actuale”, a punctat Kuleba.
🔴 Președintele ucrainean Zelenski a vorbit din nou miercuri noapte și a mai confirmat că primarul din Melitopol a fost eliberat, adăugând că orașul nu a fost îngenuncheat. „Soldații ruși l-au răpit pe 11 martie și au încercat să-l forțeze să colaboreze. Dar a rezistat. Nu a cedat. Vom rezista și noi. Nu renunțăm. Pentru că suntem ucraineni și ne apărăm mereu poporul și ceea ce este al nostru”, a spus Zelenski.
🔴 Ministerul britanic al Apărării a lansat cel mai recent raport al serviciilor de informații, susținând că invazia rusă a Ucrainei a „în mare măsură stagnată pe toate fronturile”. Forțele ruse au făcut progrese minime pe uscat, pe mare sau pe aer în ultimele zile și continuă să sufere pierderi grele, a scris diplomația de la Londra pe twitter. „Rezistența ucraineană rămâne fermă și bine coordonată. Marea majoritate a teritoriului ucrainean, inclusiv toate orașele importante, rămâne în mâinile ucrainene”, se mai arată în analiza zilnică a ministerului britanic al Apărării.
📸 Cred că așa arată Ucraina, precum tânăra din imagine, care a fost surprinsă de fotoreporterul Pavel Dorogoy de Associated Press plecând cu trenul din Liov spre Polonia. Frumoasă, tristă, disperată și încăpățânată să reziste războiului, privind în același timp spre cei care trăiesc în pace.
„Tradatorii de tara” sunt aia care-si tin yahturile in Caraibe, Spania, Italia? Ailalti, unde le tin? In Azov si Baikal?
Nu comenteaza nimeni, pentru ca ce naiba sa fie de comentat cand mor oameni nevinovati si copiii varsa lacrimi in loc sa imprastie zambete?! Mi se zburleste pielea pe mine!
Fiecare rezumat al unei noi zile de razboi din Ucraina ma fac sa ma cutremur la gandul ce s-ar fi putut intampla si la noi daca nu eram membri NATO? Concomitent cu o tristete sfasietoare pentru oamenii de acolo care sufera fara vina, doar pentru ca un psihopat asa a avut chef, sa se joace cu viata lor.