Sinteză de Marco Badea.
…
După ce bombardamentele rusești au continuat toată noaptea, cea de-a 20-a zi a războiului din Ucraina a început cu explozii puternice în Harkov, în Kiev și Sumî. În capitala ucraineană, Serviciile de Urgențe au transmis că au primit apeluri din trei cartiere diferite. Pe rețelele de socializare au fost postate mesaje, în care oamenii spuneau că pereții caselor au vibrat și că geamurile s-au spart din cauza suflului exploziilor, iar o clădire rezidențială din Kiev a luat foc. Relatez mai jos [la rece] câteva dintre lucrurile care s-au întâmplat peste noapte:
🔴 Președintele american Joe Biden a dat luni noapte un nou mesaj de sprijin pentru Ucraina, anunțând că Washingtonul va ajuta în continuare Kievul cu arme, bani și provizii. „Ne vom asigura că Ucraina are arme să se apere împotriva invaziei forțelor ruse. Vom timite bani, mâncare și ajutoare pentru a salva viețile ucrainenilor. Vom primi refugiați ucraineni cu brațele deschise”, a transmis Joe Biden pe pagina oficială de Facebook a președinției.
🔴 Într-un nou mesaj video publicat în cursul nopții, Volodimir Zeleski a spus că forțele ucrainene au ajutat 3.800 de oameni să fugă din zonele în care se poartă lupte în Lugansk și Kiev. El a susținut că trupele rusești sunt confuze, că militarii fug de pe câmpul de luptă și își abandonează echipamentele. Totodată, președintele ucrainean le-a cerut soldaților ruși să se predea. „Recruți ruși, ascultați-mă cu mare atenție! Ofițeri ruși, voi ați înțeles deja situația. Nu veți câștiga nimic din Ucraina. Veți lua vieți. Voi sunteți mulți, dar și dintre voi veți muri. Dar de ce să muriți? Pentru ce? Știu că vreți să trăiți. Ascultăm conversațiile voastre în interceptări, auzim ce credeți cu adevărat despre acest război fără sens, despre această rușine și despre statul vostru. Ascultăm conversațiile pe care le aveți unul cu celălalt. Apelurile către familia de acasă. Auzim tot și tragem concluzii. Știm cine sunțeți. Prin urmare, vă ofer o alegere. În numele poporului ucrainean, vă dau o șansă. O șansă de a supraviețui. Dacă vă predați forțelor noastre, vă vom trata așa cum ar trebui să fie tratați oamenii – ca oameni, decent. Așa cum nu ați fost tratați de propria voastră armată, într-un fel în care armata voastră nu o tratează pe a noastră. Alegeți!”, le-a transmis președintele ucrainean.
🔴 Reprezentanţi ai guvernelor SUA şi Chinei s-au reunit luni la Roma pentru a discuta, printre altele, pe tema războiului din Ucraina, subliniind în acest sens importanţa menţinerii „deschise a liniilor de comunicare” între cele două puteri. Sub protecția anonimatului, un înalt oficial de la Casa Albă care a participat la discuții a spus că Statele Unite sunt „profund îngrijorate” de poziția Chinei de „aliniere la Rusia” cu privire la războiul din Ucraina. Discuția condusă de consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan și Yang Jiechi, principalul diplomat al Partidului Comunist Chinez, a durat șapte ore, a spus Casa Albă, numind-o „intensă” și „foarte sinceră”.
🔴 Totodată, șeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a declarat că ţara sa „nu este parte” a războiului din Ucraina după invazia rusă. Guvernul chinez „nu vrea sancţiuni care să afecteze China”, a declarat ministrul de externe chinez într-o discuţie telefonică purtată cu omologul său spaniol Jose Manuel Albares, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing dat publicităţii marţi. Beijingul respinge sancţiunile în principiu, iar „China are dreptul de a-şi apăra drepturile şi interesele sale legitime”, a spus Wang Yi. Oficialul chinez a mai calificat conflictul din Ucraina drept „un produs al acumulării şi intensificării contradicţiilor în domeniul securităţii în Europa în decurs de mai mulţi ani”.
🔴 Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan au lansat luni un apel comun pentru încetarea focului în războiul declanşat de Rusia în Ucraina, conform agenției germane de presă DPA. „Cu fiecare zi care trece, cu fiecare bombă, este clar că Rusia se îndepărtează de cercul comunităţii mondiale pe care îl formăm împreună”, a declarat cancelarul german, adăugând că suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei sunt în afara oricărei discuţii. „Ne vom continua cu fermitate eforturile pentru un armistiţiu permanent”, a afirmat la rândul său Erdogan, adăugând că a convenit cu Scholz că eforturile diplomatice trebuie să continue.
🔴 Reuniunea de săptămâna aceasta a miniștrilor apărării din țările NATO este așteptată să se concentreze asupra pașilor pe care îi va face alianței pentru a-și consolida prezența defensivă în Europa de Est, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, potrivit oficialilor NATO și SUA citați de CNN.
🔴 Val de reacții în urma mesajului fondatorului Tesla şi SpaceX, Elon Musk, care l-a provocat la un duel pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, având drept miză Ucraina. Printre cei care au reacționat se numără și vicepremierul ucrainean. Mihailo Fedorov a lansat o campanie de strângere de fonduri, pentru a-l „trimite pe Putin pe Jupiter”, bani care vor fi utilizaţi pentru a repara infrastructurile distruse din Ucraina.
🔴 Curtea Internaţională de Justiţie a anunțat că va pronunţa miercuri verdictul său în procedura lansată de Kiev, care cere celei mai înalte instanţe a ONU să ordone Moscovei să înceteze invazia Ucrainei.
🔴 Preşedintele rus Vladimir Putin pare să fi renunţat la încercarea de a schimba regimul la Kiev, în cadrul obiectivelor războiului său din Ucraina, a spus luni preşedintele finlandez Sauli Niinisto într-un interviu pentru CNN. Sauli Niinisto, interlocutor frecvent al preşedintelui rus Vladimir Putin, a discutat din nou vineri cu liderul de la Kremlin, în cadrul eforturilor europene de a menţine deschis canalul diplomatic.
🔴 Rusia a efectuat duminică atacul său împotriva bazei militare ucrainene din regiunea Liov utilizând rachete de croazieră ce au fost lansate din spaţiul aerian rusesc de bombardiere strategice, a declarat luni un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de Reuters. Guvernatorul regiunii Liov, Maxim Koziţki, afirmase iniţial că rachetele au fost lansate dinspre Marea Neagră şi Marea Azov. Tot el făcuse public un bilanţ de 35 de morţi şi 134 de răniţi în urma atacului asupra bazei din Iavoriv, potrivit AFP.
🔴 Un jurnalist al postului american de televiziune Fox News a fost rănit în timp ce relata din apropierea capitalei ucrainene, scrie BBC News.
🔴 Pe de altă parte, o jurnalistă a postului tv de stat din Rusia (Canal 1) a intrat în cadru în timpul unei emisiuni de știri în direct, purtând o pancartă pe care scria „Nu Războiului”. Secvența a durat doar câteva secunde. Agențiile ruse de știri au relatat că ulterior jurnalista a fost reținută și acuzată de „discreditarea forțelor armate”.
🔴 Consiliul Uniunii Europene a definitivat, luni seară, procedura de aprobare a setului de sancţiuni suplimentare propuse vineri de Comisia Europeană împotriva Rusiei, a anunțat Preşedinţia franceză a instituţiei europene. „În primul rând, vom retrage Rusiei statutul celei mai favorizate naţiuni pe pieţele internaţionale. Acest lucru va conduce la anularea beneficiilor importante de care Rusia se bucură în calitatea de membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Vom suspenda şi drepturile Rusiei de apartenenţă la principalele instituţii financiare multilaterale, inclusiv în Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. În al doilea rând, vom continua să exercităm presiuni asupra elitelor ruse apropiate de Vladimir Putin, asupra familiilor şi colaboratorilor acestora. De aceea, miniştrii de Finanţe şi de Interne din Grupul G7 se vor întâlni săptămâna viitoare pentru coordonarea grupului de acţiune pe care l-am creat în scopul de a-i viza pe acoliţii lui Putin. În al treilea rând, ne asigurăm că statul rus şi elitele nu vor putea folosi criptoactive pentru evitarea sancţiunilor”, se arăta în propunerea de vineri a Comisiei Europene.
🔴 Publicația americană de investigații Disclose scrie că Franţa a livrat echipamente militare Rusiei între 2015 şi 2020, aşadar după sancţiunile europene impuse în urma anexării Crimeii, în baza unor contracte anterioare. Guvernul de la Paris se apără de orice încălcare. „Conform documentelor confidenţial-apărare obţinute de Disclose şi informaţiilor din surse deschise, Franţa a eliberat cel puţin 76 de licenţe de export pentru material de război către Rusia din 2015”, scrie AFP. „Suma totală a acestor contracte: 152 de milioane de euro, aşa cum se arată în ultimul raport către legislativul francez privind exporturile de arme”, precizează Disclose, care s-a remarcat de mai multe ori prin publicarea de informaţii despre vânzările de arme franceze. „Franţa îşi respectă cu stricteţe angajamentele internaţionale, în special tratatul privind comerţul cu arme şi poziţia comună a UE”, a reacţionat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului francez al Apărării, Herve Grandjean.
🔴 Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat telefonic luni despre conflictul din Ucraina cu premierul israelian Naftali Bennett, a anunțat Kremlinul într-un comunicat, în care precizează că apelul a fost la cererea părții israeliene, relatează Reuters. Kremlinul afirmă că Naftali Bennett i-a spus lui Putin despre contactele sale recente cu lideri ai mai multor ţări pe această temă şi că ambii lideri au convenit să continue dialogul. Premierul israelian a avut numeroase convorbiri în ultima vreme cu preşedintele rus în încercarea de a sprijini eforturile de soluţionare a conflictului dintre Ucraina şi Rusia.
🔴 Cel puțin nouă persoane au fost ucise și alte nouă au fost rănite luni, într-un atac aerian asupra unui turn de televiziune din regiunea Rivne, din nordul Ucrainei, a spus guvernatorul regiunii, Vitali Koval.
🔴 Spațiul aerian al Ucrainei „rămâne contestat” și nu este controlat în totalitate de ruși, a spus luni un înalt oficial american din domeniul apărării. „Rușii nu au atins superioritatea aeriană asupra întregii Ucraine”, a spus oficialul citat de CNN. Pentru că spațiul aerian este „dinamic”, există „momente și locuri” în care Rusia sau Ucraina „au mai multă dominație”, a adăugat oficialul.
🔴 Coridoarele verzi pentru evacuarea civililor vor funcționa marți în regiunea Sumî, între orele 09:00 și 21:00, anunță autoritățile din regiune. Regiunea Sumî, aflată la granița cu Rusia, a fost supusă atacurilor intense ale artileriei ruse, oamenii neavând apă și curent electric de la invazia Rusiei.
🔴 Un cardinal de la Vatican, responsabil cu dezvoltarea umană, va merge în Ucraina, la cererea Papei Francisc. Cardinalul Michael Czerny va merge la granița ucraineană cu Slovacia pentru „a arăta apropierea Sfântului Părinte față de cei care suferă consecințele războiului în desfășurare”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, citat de BBC News. Papa Francisc dorește ca, prin intermediul cardinalului, să fie aproape de cei care „fug din calea luptelor și suferă din violența altor oameni”, a adăugat el.
🔴 Ultimul raport publicat de Armata Ucrainei arată că forțele ruse și-au continuat luni atacurile aeriene și s-au regrupat pentru a distruge infrastructura militară și civilă a Ucrainei. „Ocupanții folosesc muniție de mare putere și lovituri dezordonate asupra civililor. Astfel de acțiuni sunt clasificate de Dreptul Internațional Umanitar drept crime de război”, spun forțele armate ucrainene într-un comunicat transmis luni, conform CNN și France 24.
🔴 Pe fondul luptelor grele din sud, forțele ruse și-au continuat eforturile de a înconjura orașul Nicolaev. În jurul Kievului, forțele ruse încearcă să treacă dincolo de râul Irpin pentru a obține un punct de sprijin în jurul așezărilor Bucha și Irpin – două suburbii ale Kievului care au cunoscut lupte intense de la începutul invaziei. Armata ucraineană arată că forțele ruse se regrupează pentru a relua acțiunile ofensive în direcția Kievului. Totodată, armata ucraineană susține că în est, rușii s-au concentrat în jurul Harkovului și în zona Izium. Ambele orașe au suferit pierderi în rândul civililor și distrugeri importante.
🔴 Facebook interzice postările în care se fac apeluri la moartea lui Putin, la nicio săptămână după ce a decis relaxarea regulilor. Proprietarul Facebook, Meta Platforms FB.O, a declarat că politica de moderare a conținutului va fi și mai restrictivă pentru Ucraina și va interzice apelurile la moartea unui șef de stat, scrie Euronews. Decizia vine după ce Reuters a raportat săptămâna trecută că Meta permite temporar unele postări pe Facebook și Instagram care fac apel la moartea președintelui rus Vladimir Putin sau a președintelui belarus Alexandr Lukașenko.
🔴 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se adresează marţi, prin videoconferință, Parlamentului Canadei, ţara cu a doua cea mai numeroasă comunitate ucraineană – 1,5 milioane de persoane. La invitaţia premierului canadian Justin Trudeau, liderul de la Kiev va vorbi într-o sesiune comună specială a celor două camere reunite ale parlamentului canadian.
🔴 Guvernul britanic le va oferi cetățenilor din Regatul Unit 350 de lire pe lună pentru a găzdui refugiați ucraineni, potrivit secretarului de stat Michael Gove.
🔴 NASA a reafirmat luni că colaborarea dintre Statele Unite și Rusia la Stația Spațială Internațională continuă în mod normal, în ciuda tensiunilor extreme legate de războiul din Ucraina, subliniind că un astronaut american se va întoarce pe Pământ conform planului la sfârșitul lunii la bordul unei nave ruseşti, potrivit AFP.
🔴 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a înaintat luni seara parlamentului un proiect de lege care vizează prelungirea legii marțiale cu încă 30 de zile începând cu 24 martie, potrivit site-ului președintelui, relatează Reuters.
🔴 Fostul președinte american Donald Trump, cunocut pentru simpatiile sale față de Vladimir Putin, a ieșit din bârlog și a făcut speculații, afirmând că invazia Rusiei în Ucraina ar putea duce la un al treilea război mondial, criticându-l totodată pe actualul președinte american Joe Biden pentru felul în care ripostează în fața agresiunii Moscovei, scrie ziarul britanic The Independent.
🔴 „Convoiul nostru de camioane cu 100 de tone de ajutor umanitar atât de necesar pentru Mariupol este încă reținut în Berdiansk. Pentru a treia zi. Cu toate acestea, vom continua să încercăm să livrăm locuitorilor din Mariupol mâncare, apă și medicamente”, a spus președintele ucrainean într-un mesaj adresat locuitorilor din orașul sud-estic.
🔴 Războiul din Ucraina ar urma să se încheie până în mai, deoarece Rusia ar rămâne atunci fără resurse pentru a mai continua invazia, a susținut Oleksiy Arestovich, un consilier al șefului de cabinet al președintelui ucrainean, citat de Reuters și The Guardian.
🔴 Marți dimineață, consiliul local din Mariupol a anunțat că 2.537 de oameni au murit în oraș. Precizarea vine pentru a pune capăt zvonurilor conform cărora efectele atacurilor rusești nu ar fi fost atât de îngrozitoare precum pretind autoritățile din Ucraina.
🔴 În urma bombardării de luni a orașului Chernihiv de către ocupanți, autoritățile locale au anunțat decesul a cel puțin 10 persoane. De asemenea, au fost grav avariate clădirea Universității Naționale „Politehnica Chernihiv”, piața , un depozit en-gros și mai multe clădiri rezidențiale.
🔴 Un iaht în valoare de aproape 128 de milioane de euro al unui oligarh rus a fost sechestrat luni la Barcelona (Spania) în cadrul sancţiunilor împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, a anunţat premierul spaniol, Pedro Sanchez. Potrivit cotidianului spaniol El Pais, este vorba despre iahtul Valérie, care ar aparține lui Serghei Chemezov, şeful conglomeratului rus din industria de apărare Rostec şi aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin.
🔴 Ucraina crede că singurul mod în care președintele rus Vladimir Putin va da înapoi este o amenințare serioasă la adresa puterii economice date de combustibili fosili. Putin crede că Europa și SUA sunt prea slabe pentru a face acest lucru, dar sunt voci care cred că există o cale de a lăsa Moscova fără veniturile din petrol și gaze, arată o analiză The Guardian.
🔴 Rusia a devenit cea mai sancționată țară din lume. Însă, nu doar viața elitei politice sau a oligarhilor putrezi de bogați este afectată de sancțiunile economice impuse de comunitatea internațională ca răspuns la invadarea Ucrainei. Sute de companii din toată lumea s-au retras deja din Rusia și, odată cu creșterea costului alimentelor, medicamentelor și a altor produse de bază, sentimentul de izolare a Rusiei de restul lumii este tot mai pronunțat. Prețurile produselor de bază au crescut, în medie, cu 2,2% în prima săptămână după invazie. Alimentele au suferit cele mai mari creșteri de preț. Pentru a evita problemele de aprovizionare, unele magazine au început să restricționeze vânzarea anumitor categorii de produse.
🔴 Ministrul apărării, Vasile Dîncu, a comentat, luni seara, la Digi24 informațiile apărute în cursul zilei în legătură cu prăbușirea unei drone de mici dimensiuni, de fabricație sovietică, în județul Bistrița, incident care survine la câteva zile după ce o altă dronă, de dimensiuni mai mari, a traversat pentru 3 minute teritoriul României și ulterior a ajuns până în Croația, unde s-a prăbușit într-un parc. „Nu este o dronă foarte mare, este o jucărie de dronă, un metru şi ceva are anvergura. Este o dronă de cercetare-informaţii, probabil, a fost identificat tipul, Nu este – cum a început propaganda rusă, deja am văzut pe Tik Tok sau pe vreo altă reţea de socializare că e o dronă cu explozibil. Nu este cu explozibil. E o dronă care a căzut acolo, în niște răchiţele şi a fost adusă de copii în sat şi nu era periculoasă. Evident, nu ştim de unde. Este de fabricaţie sovietică, n-a fost folosită şi nu există în dotarea armatelor în acest moment, era scoasă din uz după 1989”, a explicat Vasile Dîncu.
🔴 Ucraina evacuează peste 2.000 de copii vulnerabili din centre de plasament și orfelinate, au anunțat autoritățile de la Kiev citate de presa ucraineană.
🔴 New York times, citând Pentagonul, scrie că în cele 19 zile de război Rusia a lansat peste 900 de rachete asupra teritoriului ucrainean, dar a precizat că ofensiva terestră a trupelor ruse rămâne blocată și “nu există încă indicii concrete ale trimiterii de întăriri din Rusia către front”.
🔴 Totodată, analiza la zi a situației din teren realizată de Institutul pentru studiul Războiului din Washington (ISW), arată că în ultimele 24 de ore, forțele ruse au reușit un avans lent în regiunea Donbas.
🔴 La Kiev, rușii au efectuat câteva atacuri limitate dinspre nord-vest, în ultimele 24 de ore, încercând să creeze un pod de pontoane peste râul Irpin, dar acesta a fost distrus imediat de ucraineni. Dinspre est, nu s-au înregistrat niciun fel de operațiuni ofensive. Pauzele operaționale tot mai dese, sugerează că rușii au probleme în a aduce mai multe forțe în zona capitalei ucrainene. Dinspre Nord-Vest, acolo unde a fost localizată o coloană uriașă de vehicule, armata rusă nu a mai efectuat niciun atac major din 9 martie.
🔴 Statul Major al Armatei din Ucraina a transmis că soldații ruși nu au renunțat deocamdată la operațiuni ofensive în orașul Harkov, în ultimele 24 de ore preferând să bombardeze orașul. Analiștii ISW consideră că deocamdată ucrainenii au capacitatea de a opri orice avansare a rușilor spre Dnipro și Zaporojie. În încercarea de a încercui pe la nord forțele ucrainene care luptă în Donbas, rușii au bombardat mai multe orașe mici, iar ucrainenii susțin că au fost folosite bombe interzise de convențiile internaționale.
🔴 În zona orașului Donețk, Rusia susține că forțele sale au avansat ieri 15 kilometri, iar informațiile de pe teren colectate de ISW par a confirma faptul că aici forțele ruse continuă să obțină constant câștiguri teritoriale, chiar dacă lente, după eșecurile inițiale din prima săptămână a invaziei ruse.
🔴 La Mariupol, artileria rusă a continuat să bombardeze orașul și periferia sa de nord, iar aeronavele rusești desfășoară din ce în ce mai mult misiuni de sprijin aerian. Au fost semnalați în zonă luptători ceceni, ceea ce ar putea confirma o declarație a liderului Ramzan Kadîrov care a spus că 5.000 de soldați ceceni luptă la Mariupol, mai notează ISW.
🔴 În plus, experții americani scriu că rușii au opritat acurile de la Herson către Nicolaev. Nu par însă a fi abandonat intenția de a încercui orașul Nicolaev, deși nu este clar dacă avansarea spre nord, pe malul stâng al râului Bugul de sud, are rostul de a ocoli pe la nord orașul Nicolaev, sau forțele respective vor fi la un moment dat redirecționate spre Zaporojie.
📸 Imaginea zilei vine din gara centrală a orașului vestic ucrainean Liov, acolo unde fotoreporterul Ivor Prickett de la The New York Times a surprins momentul în care un tată își ia rămas bun de la copilul și soția sa. Cei doi merg către Polonia. El rămâne să lupte împotriva rușilor care au i-au invadat țara.
Fara legatura! Exista vreun cont in care se poate dona pentru plata unui tip cu vedere buna si cu instrumente adecvate pentru a curma suferinta lui Putler? Ca vreau sa fac o donatie.
Eu as vrea sa il vad pe Elon Musk luptandu-se cu sabia cu Putin, in palatul din Kremlin pe melodia Duel of the Fates.
Băi, și eu aș vream dar nu la Kremlin, ci pe teren neutru.
Bai dar nu se poate fara puțin Trump hate, scoatere din context. Trump a trimis mai multe arme Ucrainei decât Obama si Biden la un loc. Dar nu conteaza. Trump are declarațiile de multe ori hazardate, ca sa nu zic imbecile, DAR pe vremea lui nu a mișcat putin.
Când Trump ne a batut Brazil noua, ieuropenilor, ca nu plătim 2% la NATO, ca luam petrol de la ruși, l am facut dement si nebun. A avut dreptate. Ia vedeti ca e pe iutub filmuletul cand le bate obrazul reprezentatilor Ieuropii libere si kul.
Obrazul nu Brazil:))
Când era Trump, urlau toți ca incepe WW3. Iata ca nu mai e și suntem mai aproape de WW3 ca niciodată.
Nu in ultimul rând, Trump nu mai e președinte, nici nu va mai fi (vor vota si Abraham Lincoln și Andrew Jackson dacă e nevoie), asa ca ar trebui sa se mai relaxeze si jurnalizdii astia tari care erau in limbă după merchel, Macron (se pare ca Franța a vândut arne rusilor pana in 2020-dar Macorn e baiat mijto, mare antirus acum) și acum vad unde ne a dus politica ancestors monstrii sacrii ai progresismului.