De foarte multă vreme vreau să scriu despre subiectul ăsta.
Am o mare problemă cu ambalajele. Niciodată până acum, în ăștia aproape trei ani de când suntem patru în casă, nu mi-am dat seama ce cantitate apreciabilă de gunoi poate să rezulte în urma a patru oameni. Patru oameni, care-și cumpără cele necesare traiului, produc săptămână de săptămână o cantitate de resturi menajere care pe mine a ajuns să mă sperie.
Dar, cel mai rău mă sperie că procentul cel mai mare în toată masa asta de resturi și deșeuri îl reprezintă diversele ambalaje ale produselor pe care le cumpărăm. Pentru că, după cum prea bine știți și voi, absolut tot ce cumperi obligatoriu vine ambalat în ceva. Iar ce mă enervează cel mai rău este că, de multe ori, ceva-ul ăsta este plastic sau tetra pak din ăla.
Niciodată până acum nu mi-am pus problema asta, nu-mi păsa mie de toate ambalajele din lume pe vremea când stăteam singur, dar, acum când văd ce se strânge în urma a patru oameni, am început să mă gândesc din ce în ce mai des la asta. Și, mai ales, la cum aș putea să fac să nu-mi mai ajungă în casă atâta plastic.
Tot pentru prima oară, mi-a încolțit în minte ideea c-aș putea să selectez gunoiul, în vederea reciclării ulterioare. Mai limpede, să-l împart și să-l arunc, pe categorii: plastic, hârtie, sticlă și resturi menajere, așa cum se face în toată lumea civilizată, ba chiar și în multe orașe din România.
Vă dați seama cât de gravă e situația, dacă eu, care sunt ăl mai leneș dintre muritorii de rând, am ajuns să-mi doresc să reciclez? Până acum trei ani mă pufnea râsul grav de tot dacă îmi propuneai așa ceva.
Din păcate, varianta asta, care era și cea mai simplă, mai comodă pentru toată lumea, pică din start. Pentru că cel mai apropiat loc unde găsesc tomberoane din alea unde poți să arunci gunoiul sortat sunt la 750 de metri de casa mea (yup, i-am măsurat cu google maps).
Băi, să mă iertați, pot să fiu eu ăl mai ecologiști dintre ecologiști, dar încă n-am ajuns la stadiul să duc gunoiul cu mașina. Sau cu taxiul. Mă și văd comandând un uber și băgând în portbagajul omului sacii de gunoi împărțiți pe categorii.
Desigur, o să-mi spuneți că ce mare chestie să mergi pe jos un kilometru jumătate dacă într-adevăr îți dorești să reciclezi. Iar eu o să vă răspund că îmi doresc, dar parcă nu chiar atât de mult. Așa că, pentru moment, până o sa am tomberoane din alea mai aproape de casă, o să mai studiez alte posibilități sa ajut planeta.
Prima dintre aceste posibilități ar fi că am început să ne uităm extrem de serios la ambalaje, atunci când comandăm chestii. Da, dacă nu le știu deja cum arată, mă uit la pozele produselor să văd cum vin ambalate. Și dacă am de ales dintre două produse similare, îl voi alege pe ăla care va lăsa in urmă cantitatea de plastic, sau derivate ale lui, cea mai mică.
Zic doar despre plastic pentru că, așa cum scriam mai sus, este de departe în cantitățile cele mai mari. Prin urmare aleg să cumpăr produsul care lasă cel mai puțin plastic în urma lui, înainte și după ce-l consumi.
Măcar atât pot face și eu, până ne vom transforma într-o țară cu apă caldă în care să nu fie nevoie să mergi cu mașina ca să poți recicla.
Aveam deja în minte toate aceste lucruri când am primit comunicatul de presă al celor de la Danone, comunicat care vine la fix peste toate frustrările mele legate de plastic. De-aia o să vă las aici lucrurile care mi s-au părut cu adevărat mind blowing.
Poate nu știați, dar Danone este liderul de piață, în România, pe segmentul iaurturi. Ia fiți atenți ce semnal dă în piața asta:
👉 A investit 4 milioane de euro pentru a inaugura o nouă linie de ambalare în fabrica sa din București, prin care schimbă ambalajele Tetra Pak pentru iaurturile de băut din gamele Danone și Activia.
👉 Noile ambalaje sunt realizate în proporție de 93% din materiale pe bază de plante și anume din trestie de zahăr.
👉 Datorită modului în care este produs, materialul contribuie la diminuarea impactului asupra mediului. Certificarea Carbon Trust atestă reducerea amprentei de carbon a fiecărui ambalaj de iaurt cu 45%. Iar certificarea Bonsucro atestă sursa sustenabilă a trestiei de zahăr.
👉 Danone a introdus formatul One Step Opening care îmbunătățește experiența consumatorilor. Acesta elimină capacul intermediar, ceea ce facilitează o deschidere mai ușoară a recipientuluipastrând în continuare 100% calitatea produsului din interior.
Ca să înțelegeți la justa valoare acest ultim paragraf, trebuie să vă spun că, nu știu cât de îndemânatici sunteți voi, dar eu nu reușeam să deschid vreun iaurt Danone de baut fără să mă stropesc, exact din cauza acelui capac intermediar. Sau, mă rog, mai reușeam, dar cam de două ori din cinci. 😀
Acum, după ce-ați citit toate cele de mai sus, cred că vă imaginați care va fi alegerea mea în materie de iaurt de acum înainte. Și nu, nu glumesc, sunt extrem de serios și hotărât să fac asta, măcar cu atât pot să contribui și eu la binele planetei. Ceea ce, dacă-mi permiteți, vă urez și vouă.
sursa foto: Danone & freepik.com
Trebuie să fac un P.S. la articol. Mara, adică fashinosta, se încăpățânează să sorteze gunoiul și să-l care la pubelele alea aflate la o distanță complet nerezonabilă. EU SUNT CEL CARE, în semn de protest, refuză categoric să facă asta.
Poate n-aș fi avut acest spirit de frondă dacă n-aș fi ieșit de atâtea ori din țară și n-aș fi văzut că se poate, că în țarile cu apă caldă nu duce nimeni gunoiul cu mașina, ci, dimpotrivă, trece mașina de gunoi să-l ia din fața casei. Dar la noi, ca întotdeauna și în atâtea alte domenii, NU SE POATE. Well…
de la tine s-a inspirat Larry David cu episodul în care cumpără un cutter aflat într-un blister pe care nu-l putea deschide, este?
chitrosule!
Comentariu beton!17
Adevărat ! 750 metri , pe jos cu sacii-n brațe nici eu nu m-aș duce . La mama la Buzău exista de câțiva ani un sistem ingenios cu pubele îngropate , în zonele cu blocuri vechi care nu au ghene de gunoi . Ar fi vreo 70 metri din bloc pănă la pubelele alea , pui fiecare sac in pubela lui iar când se preia vin câte 2-3 mașini în același timp, fiecare preia câte ceva. În felul ăsta se eliminâ sortarea dinainte de groapă. Din câte am înțeles următorul proiect ar consta în mini-gropi de gunoi unde se cântărește automat și plătești doar în funcție de cât gunoi duci. Pe când așa și la București ..?
Am niste prieteni in Elvetia, intr-un loc cu multa apa calda, care isi cara gunoaiele sortate cu masina pentru ca nu vine nimeni sa le ia. E localitatea mica, si exista centru de colectare. Se sta la coada cu Porsche, Mercedes, etc, la lasat gunoiul. M-am ingrozit. Si nu se duc oricand, ci dupa program: martea plasticul, joia cartonul, etc. Ai ratat o zi, mai stai cu el in casa o saptamana.
Comentariu beton!37
Păi de ce să se poată, dacă oamenii sunt dispuși să se adapteze condițiilor românești? „Schimbarea începe cu noi”, spun românii tot mai des. Ei aș. Eu aici sunt pe sistemul „fac un pas, sunt dispusă să fac și doi. Dar, băi Stat, ia fă și tu trei, că ești mai mare, mai tare și mai puternic.” Mă seacă de mor bunul simț al oamenilor în antiteză cu nesimțirea și indolența autorităților.
Comentariu beton!22
ia uite, dom’ne ce vizionar era profu’ de matematici din liceu, prin ’88! e drept că n-avea porș sau mercedes da’ avea număr cu 3 cifre la dacie; cobora cu găleata de gunoi cele 4 etaje, punea găleata în portbagaj și vizita ghena înainte să pornească spre liceu; e drept că, uneori, în cei 218 metri pînă la ghenă îi venea în cap vreo rezolvare/problemă, prin urmare pit stopu’ nu mai avea loc, gunoiul fiind plimbat cel puțin pînă cînd ajungea acasă și-l întreba doamna „unde-i găleata?”
și noi ziceam că-i aiurit, ca toate geniile, copii proști…
Ba, in țările cu apă caldă fix asta fac. Îl sortează, plasticul la plastic, sticla la sticlă…. și o dată pe săptămână pui totul în mașină și duci la centrul de colectare, unde pui totul în containerele aferente. Centrele micuțe dintre case sau blocuri sunt strict pentru hârtie sau sticle. Rar există pentru plastic. Dar nimeni nu consideră asta atât de complicat, e chiar drăguț primăvara când ies ca furnicuțele sa își planteze în grădină. Vezi sute de ghivece, pământ resturi de crenguțe, toți stau cuminți la coadă și le aruncă unde trebuie. Măcar nu ai mustrări de conștiința că le lași aiurea.
Comentariu beton!24
Ana, prima oară când am locuit într-o țară din asta cu apă caldă (Austria) a fost acum vreo 12 ani. Am locuit două săptămâni, într-un apartament al unor prieteni, din Viena, stăteau la bloc. Aveau la parterul blocului tot ce trebuie pentru reciclare la acel moment, nu umbla nimeni cu gunoaiele pe nicăieri după ei. La John Temple citesc acum că trebuie să se ducă cu plasticele și metalele în parcările de supermarket. Oare în Germania cum era acum 10-12 ani cu reciclarea, ai putea să ne spui? Întreb pentru că am senzația că oamenii din aceste țări ați avut parte de-o tranziție mai lină privind mentalitatea și procesul reciclării și sunt curioasă cum s-au petrecut lucurile în, hai să zicem, ultimii 30-40 de ani.
Well…
Sticlele de plastic nu se reciclează la „reciclabile”, ci se returnează la magazinul de unde le-ai cumparat, ca să îți iei înapoi cei 25 cenți pe care le-ai lăsat depozit. Deci le urc în mașină.
Also, n-am tomberon pentru sticla aproape de casa, e în fata supermarketului, deci și borcane și sticle le urc frumos în mașină când ma duc la cumpărături.
Și, de obicei, uit de ele și uit și ca sunt în pungile reutilizabile în care aveam de gând sa pun cumparaturile, imi aduc aminte abia la casa, când mai tre’sa dau cate 2.5 eur pe încă vreo 2 pungi. De ciuda, indes cumpărăturile pe bancheta din spate și îl las pe sotu sa umble cu borcanele zanganitoare în mașină toata saptamana, pana la următoarele cumpărături.
@Anduța: metal și sticlă la supermaket. Metal și sticlă. Bio, menajer, plastic, hârtie – pubela-n fața blocului. 😎
Da, metal și sticlă, nu metal și plastic. Mă scuzi, John.
Data viitoare cand voi merge la centrul de colectare deseuri reciclabile din localitatea unde locuiesc (in Germania) am sa fac niste poze si poate niste filmari scurte ca sa vezi ca nu e deloc asa cum zici. Oamenii vin cu masinile incarcate de deseuri, le aduc in cosuri sau cutii si le arunca in containerele specializate. Perfect sortat, pana si polistirenul are containere separate pentru polistiren mare/polistiren mic. Sticlele pe culori. Hartia separata de carton. E fascinant sa ii vezi cum isi scot cosurile din protbagaj si duc fiecare deseu in containerul destinat, nu le amesteca. Exista si loc pentru resturile obtinute in urma curatarii gradinii, bidoane de colectat uleiul si grasimile alimentare, zona de colectat molozul.
Da, in orase vine masina de gunoi ca sa iti ridice gunoiul menajer (saptamanal), cartoanele (o data pe luna) si plasticele (o data la doua saptamani), dar tot sunt deseuri pe care le duci singur la centrul de reciclare, cum ar fi bateriile, uleiul, polistirenul, cartoanele de dimensiuni mari, electrocasnicele defecte etc. La sate nu ti se ridica recilabilele, le colectezi separat si le duci la „Wertstoffhof”.
Suna sci-fi pentru romani, stiu, e tara care se transforma incet intr-o mare groapa de gunoi, dar daca ne pasa de mediu ar trebui sa nu mai fim atat de comozi.
Comentariu beton!22
La noi la bloc a făcut asociația cereri la primărie a durat vreun an doi dar am primit pubele. Și da, ambalajele tetrapack sunt foarte greu de reciclat deoarece au straturi diferite și trebuie o mașinărie specială că să le desfacă. Deci o veste buna.
Pe doamna mea am cunoscut-o când am ajutat-o sa ii car gunoiul cu mașina la reciclat, că îl ducea cu taxiul;)). PS. Nu eram taximetrist. Stătea pe la Cișmigiu. Mi s-a parut overkill dar nu am avut tupeul sa o refuz ;).
Comentariu beton!15
Meam, „dacă ne pasă de mediu, nu ar trebui să fim atât de comozi.” Ce frumos sună. :-)) Dar nu, Til, nu-i chiar așa. Dacă chiar ne pasă de mediu, știm că există și alte soluții, cel puțin în România.
Iată ce scrie Cucurigu mai jos: „La noi la bloc a făcut asociația cereri la primărie a durat vreun an doi dar am primit pubele.” Adică niște oameni (că asociația aia e formată din niște oameni care fac cereri) au cerut autorităților condiții minime decente de reciclare și le-au primit. Pentru că au dreptul la ele, deci de ce nu? Hai să nu hop-țop direct cu sacii de gunoi prin oraș, doar pentru că așa se întâmplă în Germania. Și nici hop-țop cu catalogări aiurea. „Comozi”. Ce să spun.
@Til stăpânul blogului s-a referit la gunoiul cel de toate zilele, de la cumpărăturile zilnice. Wertstoffhof-urile și Recyclingshof-urile sunt pentru alea ocazionale, dar de volum mare: mobilă veche, electrocasnice, Bauschutt (ceramica de baie, gresie, faianta, moloz etc), cauciucuri uzate ș.a.m.d. Am aruncat la greu la astea cu Bauschutt. Până la anumite cantități e gratis, alteori dai și bani.
Toate astea dacă nu ai răbdare și spațiu să aștepți o dată pe an când careva cere de la primărie mașină – de obicei când se mută cineva că atunci scapă de mobila veche. La toate ălea lucrează voluntari care caută să recicleze ce se poate pentru diverse organizații.
S-ar putea și în Ro dacă primăriile dau terenul și e cine să recicleze ce se adună acolo.
Și totuși te opresc cei 750m?
Acum 5 ani când ne-am mutat am început sa facem selecția (e obligatoriu, ca altfel cu cât mai mult gunoi nesortat faci, cu atât mai mult plătești – plasticele, hârtia sunt ridicate gratuit).
Sac galben (ambalaje și plastice)
Container albastru – hârtie
Container verde(introdus acum 2ani) – fracție umeda (coji, legume fructe stricate etc
Container maro – gunoi menajer.
Sticlele se duc separat înapoi, ori ptr bani (25centi plastic, 8 cenți sticla de bere) ori la container, separat pe fiecare culoare (alb, verde, maro).
Și, da, am sub chiuveta tot timpul 2 saci 🙂 și terasa plija6de sticle pana le duc.
Comentariu beton!21
Băi, da, pe mine personal mă opresc cei 750 de metri. Mi se pare incredibil că trebuie să fac un kilometru și jumătate, cu trei saci de gunoi în mâini, că doar selectăm. Iar să duc gunoiul cu mașina, adică să mai ard niște benzină, e oleacă ipocrit, nu crezi?
@Vsa: vorbesti despre Germania, judecand dupa preturile pet-urilor. Mi se pare ca sunt destul de bine organizati la partea de deseuri / gunoaie / resturi din gradina
@MV: singurele deseuri care trebuie duse cu masina sunt sacii galbeni cu plastic / ambalaje / reciclabile si cartoanele uriase de la mobilier. si nu fac un drum special pentru asta. le arunc in masina cand plec spre Kaufland. Celelalte reciclabile: hartie, ziare si bio au tomberoanele lor speciale cum zice si Vsa. Gunoiul propriu-zis, ala nereciclabil se rezuma la un sac de 20 litri pe care il aruncam cam la doua saptamani. Ai citit bine, 2 saptamani. Si asta pentru ca sotia se incapataneaza sa folosim servetele de hartie, in loc de prosoape de bucatarie. Altfel cred ca ar tine si mai mult un sac de 20 L.
Pe langa asta, mi se pare genial ca ai la dispozitie un spatiu special amenajat unde poti duce tot ce-ti trece prin cap, de la frigidere la tigai arse, saltele de pat, iarba tunsa, frunze, crengi, brazi de craciun s.a.m.d si nu trebuie sa te duci cu ele undeva in camp, unde ai vazut tu deja un maldar de moloz.
@wrongname – da Germania, un orasel cu 35k loc, dar cu suprafata de 85km^2(ca sa poata MV sa faca comparatie cu RmValcea:) ) – sacii galbeni se ridica odata pe luna, hartia de 2x luna , e data fixa in fct de strada (ps- au si o aplicatie simplista cu un calendar si cu un push notification cu 24h inainte sa nu uiti sa le scoti afara). deci odata pe luna se umple strada de sacii galbeni, la fie care casa sau mini complex. in tot restul lunii, ii am pe balcon, unde am lua o cutie de ratan de gradina in care ii depozitez.
O remarca suplimentara, am observat ca si alaturi de tomberoanele de sticla(care sunt separate pe culori) au primit acuma inca 2 mini-tomberane (unul ptr capace metalice si unul ptr capace de plastic) ca sa nu mai arunc sticla cu tot cu capac in tomberoanele de sticla.
@MV – da, odata/de doua ori pe luna, ai putea sa pui totul in masina si sa duci 5-10 saci de hartie/plastic.
@Vsa: la noi fiind satul mai mic trebuie sa ducem sacii de plastic la Wertstoffhof. si stam cu plasticele intr-un tomberon pe balcon pana se umple. nu e nicio problema.
pentru pet-uri am facut un dulapior special dintr-o oglinda de la ikea. tine pana la 16 peturi goale. cand se umple le ducem la Kaufland.
in timp cumva te inveti cu toate asta, si nu mai pare o corvoada. dar trebuie umblat la mentalitate. desigur se pot gasi contrargumente de genul: lasa ca stiu eu ca le rastoarna pe toate la in loc, sau de ce sa consum benzina sa le duc. dar macar noi suntem cu constiinta impacata ca am incercat sa fim corecti.
La mine e mai simplu : caruciorul de cumparaturi,( da,ca babele,ca asta sunt !) este cel care stocheaza sticle si ambalaje de plastic. Cand plec la cumparaturi,plec cu el plin,golesc la Kaufland,si …gata ! Cred ca varianta cu tomberoanele cu reciclabile,nu este,cel putin acum,viabila,pentru ca gunoierii le varsa de-a valma in aceiasi masina ! Daca aveti informatii cum ca ar fi altfel,va rog sa ma corectati. Bravo Danone,astept si la altii !
Exact asta am vrut să spun și eu. Ai mei părinți sortează gunoiul și îl duc la tomberoanele dedicate, undeva la 650m de casă, pe jos. În drum spre ei am văzut cu ochii mei când au fost golite tomberoanele în aceeași mașină de gunoi. Cu toate astea ai mei continuă să facă treaba asta. Chiar nu pricep care este scopul sortării, dacă preluarea gunoiului se face la grămadă.
Despre aspectul ăsta nici nu mai am ce să comentez. Cum ar fi să mă chinui să selectez, să-l car un kilometru și jumătate, după care cei de la salubritate să-l pună la grămadă?
@Dev unde stăm noi acum avem o pubelă „comună” pt toate reciclabilele și una pt menajer. Oficial, firma de salubritate are stație de sortare și acolo despart ei manual sticlă, plastic etc. Condiția e să arunci ambalajele curate, fără urme de alimente etc pe ele.
Sper din tot sufletul să fie așa și în realitate…
Eu îmi fac datoria și spăl borcănele de iaurt, conserve, clătesc dozele de bere și așa mai departe.
păi vedeți dacă nu v-ați ales primar valabil? la noi în UAT se colectează (și ridică) separat menajerul de alilante (sticla not included, p’asta o zdăngănesc eu pînă în oraș, la tomberoane dedicate); și alilante (plastic/fier/hîrtie) le sortează ulterior oamenii primăriei;
mai zic doar că în UAT la noi un cal în sufrajărie sau un prenume ca Mercedesa nu ridică nici o sprînceană, așa, ca să vă oftic?
@Costica, tu ma cunosti de undeva, ma?
ca mie, o vara intreaga, dupa ce am sifonat bara unuia c-un Mercedes, mi-au zi toti cunoscutii Mercedesa.
haoleo doamnî, păcatili meli! io vorbeam dă consătenii mei conlocuitori; și oricum se pare că-s în urmă, c-am auzit dimineață la radio despre Losangeles, Lasvegas, MC Donald’s și Barcelona Bălan, frați ieșeni din cartierul Dallas…
Ai să râzi, dar maică-mea făcea treaba asta până să înceapă firma de salubritate să colecteze separat – avea 3 saci pt plastic, metal și hârtie și când se umpleau, îi băga în portbagaj și îi ducea la containerele magice în drum spre birou.
E adevărat însă că ținea sacii în curte, deci dacă stai la apartament e mai tricky, plus că domnia ta nu mai pleci la birou…
Fashionista se încăpățânează să mai selecteze și să le ducă. Eu mi-am declinat competențele.
Ai să râzi, dar am umplut portbagajul mașinii mele (350 litri, că atât și-a permis producătorul să pună) și am cărat gunoiul 60 de km ca să îl reciclez. Pentru că da, eu cred în schimbare! Restul nu mă interesează. Totul pleacă de la noi. Sunt destul capitole unde eșuez cu brio, dar în asta nu vreau.
Acasă toți putem găsi o zonă unde să depozităm pe termen lung plasticul, hîrtia, sticlele…chestiile nemirositoare, zic. Se strânge mai mult și se poate căra prin drumuri mai mai rare. Trebuie doar să vrem! Să găsim soluții, nu motive! 🙂
Comentariu beton!32
Dacă ai făcut treaba asta cu o mașină electrică, da. Dacă nu, îmi pare rău dar nu sunt de acord. Cam cum ar sta lucrurile dacă toți am fi nevoiți să ducem gunoiul cu mașinile, adică să ardem combustibil? Sunt foarte de acord că schimbarea începe de la noi, sunt extrem de dispus să reciclez, dar să am și unde să arunc gunoiul ăla. Și nu, n-am unde să țin în casă gunoi pe termen lung.
Mara se încăpățânează să selecteze. Eu am zis „pas” până când nu voi avea tomberoane din alea mai aproape de casă.
Eram la sat. Merg periodic. Nu mă duc special pentru gunoi. În spatele grădinii se arunca gunoiul la liber, în așa-zisa groapă de gunoi. Nu vrei să știi cum arăta…ușor, ușor, oamenii au fost învățați (forțați, amendați) să îl centralizeze, să îl separe (reciclarea încă e un concept nou pe la sate). E un pas. ADN-ul se poate rescrie din timp, pentru generațiile ce vor veni. De asta a spus și Brucan că o schimbare se face in minim 50 de ani. Trebuie sa reprogramăm „softul”.
Comentariu beton!19
Păi, da, te nțeleg perfect. Și eu, dacă aș avea drum zilnic și obligatoriu de făcut pe lângă pubelele de reciclare, n-aș fi avut nicio problemă. Dar nu am.
La țară, unde stăm efectiv de 2 ani, au apărut anul trecut niște containere metalice, dispuse pe la intersecții, pentru plastic, sticlă. Dacă inițial am crezut că vor rugini nefolosite, am fost plăcut surprins să observ că se umplu destul de repede, semn că lumea s-a cam săturat de plastic, aluminiu și sticlă, aruncate aiurea. Periodic le golește o firmă care are contract cu primăria. Nu prea respectă lumea destinația containerului, în sensul că o să vezi în ăla de plastic și sticle și doze de aluminiu, dar este un început. Până la containere toată lumea ducea gunoiul menajer la o groapă improvizată ad-hoc pe locul fostului sediul al CAP, pe care primăria o și îngrădise cu un gard de plasă, ca să nu mai zboare vântul pungile de plastic până în sat. Dar au venit cei de la mediu, au zis că nu e ok și pac 10.000 lei amendă și dispoziție pentru închiderea gropii, așa la prima strigare. Dacă nu se conforma, primăria risca o altă amendă de 50.000 lei și comuna e săracă. Am discutat cu primarul dacă n-ar fi fezabil să construiască o groapă ecologică pe fonduri UE, dar concluzia a fost că după ce s-ar da în folosință o groapă ecologică, ar veni toate comunele adiacente să aducă gunoiul, poate chiar și unele mai îndepărtate, că gunoiul se transportă acum pe zeci de km, groapa s-ar umple rapid și nu prea ar fi benefic pentru comună.
Sacii cu plastic, sticlă și doze îi car cu mașina, dar nu fac drumuri speciale pentru gunoi, în fiecare zi trec pe lângă container. Iar la bucătărie am două coșuri, unul pentru biodegradabile și celălalt pentru șervețele, plastice mici, pungi care nu mai pot fi folosite (am pungi cu pungi și le refolosesc până ajung la coșul respectiv). Cele biodegradabile ajung la platforma de gunoi din fundul grădinii, iar celelalte, cu părere de rău la ars, iarna în sobă, iar vara în curte.
Abia aștept să se introducă garanția pentru ambalaje. Atunci o să ne curățăm de tot plasticul, sticla și aluminiul.
Ok. Întâi despre capacul lu’ Danone… L-am înjurat și eu ani de zile, fix din același motiv. Apoi o perioadă am cumpărat altceva. De vreo lună am revenit la ceva Danone și, când am deschis prima sticlă….nu mai e capacul! Inițial am zis că mi-a băut Bringo din el pe drum.🤣🤣 Mă bucur că au renunțat la mizeria aia.
Acum…despre reciclare and stuff. Eu am o teorie d-asta pă opulență conform căreia, cu cât rămân în urma ta mai multe ambalaje, cu atât ești mai pă bogăție. Adică, am văzut un nene aseară cu o pungă cu mălai vărsat. Păi, bă, eu și mălaiul îl comand ambalat, fir cu fir, m-ai înțeles? Iar sărăkie ăla cu mălai vărsat în doo mi douăj’ doi îmi iese mie în față să-mi meargă prost toată ziua?
Deci, ambalaje multe, bogăție, fițe, opulență. Ambalaje puține…mai la săraci încolo.😜
Cu reciclarea ne-a rezolvat administrația. În sensul că eu nu prea sunt ecologist din fire, dar ne-au dat de la administrație pliante și afișe în care ziceau că, dacă aruncăm pe ghenă doar gunoiul menajer, iar restul punem separat, plastic, hârtie, sticlă, ne scade factura la gunoi. Ceea ce e ok. Am luat în casă un fel de pubelă mică dublă, pentru plastic și hârtie (că sticlele și borcanele le duc la mama pentru murături și bulioane, iar alcoale nu consumăm), ne-am învățat toți să le sortăm (cât de cât, fiindcă la unele ambalaje îmi dau reset, dar nu stau acum să mă documentez ce și cum), avem până și saci de gunoi colorați separat, și aia e: am salvat planeta! Am observat că, timid, și vecinii au început să-mi urmeze exemplul.
Ce se întâmplă mai departe cu ce reciclăm noi, nu știu. Părerea mea e că sunt băgate la un loc cu restul gunoiului, cu excepția sticlelor de plastic pe care le duc oamenii de serviciu direct la reciclat pentru ceva bani în plus. Dar poate mă înșel și chiar se reciclează și se sortează pe bune.
Stai așa ca să înțeleg fenomenul până la capăt. Ce se strângea în pubela cumpărată de tine, duci tot la ghenă, dar le lași lângă sau cum?
Da, man. Am cumpărat ceva de genul acesta, dar doar cu două compartimente (aveau și semne cu hârtie și plastic, culori diferite):
https://www.emag.ro/cos-gunoi-sortare-deseuri-inox-54-l-ltb54l/pd/DHG5C3MBM/?X-Search-Id=246df939e1e963ec6455&X-Product-Id=62206338&X-Search-Page=2&X-Search-Position=26&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view
Asta fiindcă am vrut să-i învățăm pe pitici cu reciclatul din motive de țări cu apă caldă unde vrem să ajungem, apoi fiindcă nu ne place să stăm cu saci de gunoi întinși prin casă și nici nu ieșim să ducem fiecare ambalaj la ghenă. O dată sau de două ori pe săptămână le golesc, pun sacii la ghenă, lângă tobogan, exact, iar firma de curățenia adună sacii și habar n-am ce se întâmplă mai departe.
Well, păi asta as fi dispus să fac și eu. Când scot gunoiul la poartă să știu că plasticul, sticla și hârtia sunt ridicate separat. Doar că, să vezi ce, nu văd cum s-ar întâmpla asta, câ trece o singură mașină de gunoi care ia totul a gramadă. 🙁
Promit să mă interesez să văd care e procesul mai departe, că și la noi tot doar o singură mașină de gunoi vine. Sau or mai fi venind și altele separat pe care le încarcă cei de la curățenie cu ce reciclăm noi…. Habar n-am!
Oricum discuția e lungă fiindcă, neavând cultura reciclării ca nație, nu știm exact ce și cum să reciclăm, și ne dăm reset la tot felul de ambalaje pe care nu știm unde să le punem, sau dacă să le reciclăm sau nu.
@Mihai Vasilescu sunt convins că-n țara cu apă fierbinte numită Germania nu s-a putut de la început recicla peste tot in sens ca fiecare gunoi reciclabil să fie luat pe căprării (hârtie, plastic, gunoi menajer, bio) ci luate și duse la grămadă. S-a urmărit formarea reflexelor, deprinderilor până se pune la punct sistemul – care firmă ce reciclează. Mai trebuiau create și standardizate locurile și containerele de reciclat. Deci nu prea își are rostul aia cu ‘las’ca am văzut eu …’ – e primul pas, și e cel mai important.
Daca te deranjeaza cu adevarat, vei gasi moduri mai concrete de a limita fenomenul decat a cumpara Danone. Stand la casa, avand o curticica, ai posibilitatea de a presa si stoca ambalajele de plastic si de hartie/carton, de a depozita sticlele cumva, astfel incat 1 data pe saptamana sa umpli portbagajul si in drum spre 16 Feb, sa le lasi la clopotele alea.
Teoretic, simti ca ai contribuit si tu acolo cu un 0 virgula ceva la suta.
Practic, dincolo de mituri urbane, tot nu mi-e clar ce se intampla cu ele mai departe si cat de mult este selectat si reciclat pana la sfarsitul lantului.
Băi, da. Am găsit moduri de a limita fenomenul. Mi-am pus filtru de apă și-am scapat de munții de stricle de plastic. Am schimbat livratorul de produse alimentare, am trecut la cel care livrează în pungi de carton reciclabile (pe care le strâng și i le pun în brațe la următoarea comandă) și am început să cumpăr din ce în ce mai multe produse, gen Danone, sau care vin ambalate în cât mai puțin plastic.
Ceea ce suna foarte bine. Si totusi, produceti si producem in continuare foarte multe deseuri de genu, dupa cum ai remarcat si tu.
Fi-miu inca nu a trecut de perioada ” cand o sa ma fac mare vreau sa ma fac gunoier” Si, sincer, nu zice rau :). Industria gunoiului va fi foarte importanta in urmatoarele decenii.
Dacă vrei cu adevărat, poți. Adidas Torsion :)))
Nouă ne sunt în drumul spre birou, vreo 3 puncte de colectare. Așa că îmi este simplu să pun în benă sacii cu gunoiul selectat.
Însă problema mea este cu iarba pe care o tund vara. Nu am unde să o arunc. Aș putea să o duc pe câmpurile din împrejurimi dar parcă nu-mi vine.
Va luati un iepure
@AdinaL Problema asta o avem și noi. Plus, toamna, frunzele uscate. Prestatorul nostru de salubritate oferă (teoretic) saci speciali pentru materie vegetală, care pot fi cumpărați de la primăria din sat.
Problemele sunt 2 – una, că un sac din ăla costă 12 sau 14 lei, dar na, dau banu, numa să fie bine. Dar a doua e că de fapt, firma de salubritate nu prea vine să colecteze deșeul vegetal… Teoretic au o zi separată pentru asta, practic, anul trecut am stat aproape 1 lună jumate cu sacii de iarbă în fața porții. Până am făcut reclamație la ANPC. După reclamație, brusc și dintr-o dată a apărut mașina și a ridicat… 🤷♀️
@Morrissey bărbatu-meu zicea să luăm 2 capre, da mi-e teamă că dacă se plictisesc încep să ronțăie casa 🤣
Si noi tot cu masina ducem gunoiul, zilnic, în drum spre serviciu, ba eu, ba sotul/copilul. Iarba tunsā o punem în saci pe care îi lāsām la poartā si vine firma de salubrizare vinerea si îi ia. Problema e cā am vāzut masinile de gunoi cā iau totul în aceeasi încārcāturā, dar noi continuām😀
o vor face din principiu, nu din plictis 🙂
@Adina, pai voi aveți și cu ce sa îl cărați! Poți sa pui saci…”fără număr” in “bestie”! 😜😂
(alta)Iulia, v-ati gândit sa deveniti vegani? Sigur se gasesc retete de mici cu iarba tocata si sushi din frunze murate.
@(alta) Iulia eu am plecat din Brașov și stăteam central, fix în spatele Teatrului Dramatic. Când s-a înterzis arderea vegetalelor în curte doar umpleam cu sacii cei mai mari și groși ce-i găseam frunzele, crengile și scoateam afară și un container. În prealabil (adică înainte să fac orice treabă) sunam la salubritate și ei ziceau ziua. Întotdeauna au venit, probabil fiindcă blocam trotuarul.
Aa, stai așa, de fapt dacă îmi amintesc bine, vizavi de poartă era clădirea administrativă a Comprest-ului. 😇
La mine e simplu. Pe Calea Giulești, aproape de capătul tramvaielor, s-a înființat un punct de colectare selectivă. Acasă pun în saci separați hârtie, plastic, carton, sticlă și când am s-au strâns suficient de multe, fără să fac un drum special, le bag in mașină și le las acolo.
Și la noi tot cam la 700 m sunt containerele, dar reciclez tot ce se poate. Mă gândesc că poate contribuim (măcar cu puțin) la schimbarea asta pe care ne-o dorim cu toții și la amărâta asta de planetă. Am 2 saci sub chiuveta de la bucătărie și unul în cămară. Iau sacii în mașină dimineața când plec la serviciu, mă opresc să-i golesc și plec mai departe. Dar de multe ori îi duc în weekend (pentru că în unele dimineți sunt contra cronometru) și mă gândesc că fac puțină mișcare până acolo măcar 🤣🤣🤣
Da, înțeleg, doar că eu nu plec la serviciu dimineața. Iar pe vremea când plecam, nu mergeam cu mașina, foloseam metroul sau trotineta, și chiar nu mă vedeam cu sacii ăia fluturânzi pe trotinetă.
La mine este cam la vreo 8-10 metri distanță de apartament, numai că se selectează doar plastic. Este pus un sac de plastic lângă ghenă și se pune plasticul acolo… Bine, este o inițiativă a blocului. Dar chiar, o să mă uit să văd pe unde sunt tomberoanele de selectare, că nu mi-a sărit în ochi ceva prin zona. Cred că sunteți un caz fericit că aveți la vreo 700 metri
Foarte bună inițiativa Danone, dar ar trebui să umble și la calitatea produselor, care mie mi se pare cea mai slabă de pe piața europeană. În România cumpăram produse Napolact sau Albalact. De la Müller cumpăr ș-acum iaurtul cu fructe.
Referitor la reciclat, pubelele pentru sticlă și metal le găsesc doar în parcarea supermarketurilor, așa că musai duse cu mașina. Am saci de plastic de 160 litri pentru asta. De obicei, golesc sacii doar o dată pe lună.
Pubelele pentru bio, gunoi menajer, plastic, hârtie sunt închise, cu cheie, în fața blocului.
@JT, dar zi-ne și cum convinge stratul austriac cetațenii să se plimbe cu sticla și metalul în portbagajul mașinii până la super-market-uri. Mai zi-ne, pls, și cum fac cei care nu au mașină.
@MV: cine n-are mașină (deși io încă n-am văzut pe cineva fără mașină, chiar si babele la 80 ani insistă să conducă), are bicicletă. Știi cum te convinge statul austriac să selectezi? Cu amenzi.
Când stăteam la garsonieră, au mărit taxa de gunoi pe motiv de neselectarea gunoiului. Au pus hârtie la afișier. 3 luni a durat toată treaba, să vezi ce frumos s-a selectat apoi gunoiul.
@MV: există societăți de ajutor pentru bătrâni, gen Volkshilfe sau Rotes kreuz care în urma unui abonament lunar rezolvă tot ce trebuie.
Sunt în bloc recipiente de colectare separată pe fiecare palier, așa că nu e foarte complicat să facem selectarea. Avem un recipient în casă unde le punem pe toate, seara se împarte fiecare reciclabil unde trebuie. Dar chiar și-așa, uneori parcă n-am chef să spăl recipientele sau să le apăs (cu mâinile sau picioarele) ca să le micșorez. Îmi vine încă să le mai arunc direct pe toate de-a valma, la menajer, ca pe vremuri. În curând nu vom mai putea nici ghenele de pe palier să le folosim (legislație europeană ce trebuie implementată și la noi), deci va trebui să mă deplasez până la ghena de jos. Aștept ca și când.
Mai departe de bloc nu aș fi (fost) nici eu dispusă să mă deplasez cu gunoaiele, nici cu mașina, nici pe jos. Iar dacă oi fi vrut vreodată să mă revanșez pe chestia asta, inchiriam o dubiţă, mai luam câțiva prieteni și mergeam undeva la munte să facem o acțiune de ecologizare de o zi. Strângeam câțiva zeci de saci de gunoaie/plastice din natură pentru cât un an de gunoaie necolectate și neplimbate pe străzile din București.
Nu înțeleg cum poate sa dea cineva dislike la acest text. Cred că avem 4 bătuți în cap aici pe blog.
Vai, Cucurigu, ce vorbă-i asta, cum adică să nu „poată cineva”. Doamne, câtă „comoditate” crezi că e pe lumea asta? :-))
Doamna mea cu fiica de 5 ani strâng lunar gunoi de pe terenul de lângă bloc. Pe.mine mă dispera că cea mica uită și ia fara manuse șervețele și alte căcaturi de la adolescenții ce își găsesc loc de futut pe acest teren. Sora mea a participat anual la let’s do IT Romania. Dar că să închiriez o dubă să strângă gunoiu mi se pare ceva peste așteptări un overachiving al ecologiei. De asta nu înțeleg cum pot da 4 rame dislike. Dar așa îs Io mai prost.
Poate că tot de la dubiță li se trage și lor. La urma urmei, doar ne-au invadat răvașele din lumea civilizată că dacă ne pasă de planetă/mediu/natură trebe să cărăm sacii cu gunoi fie în spate, fie în mașinile personale, păi? :))
Vaaai ce m-ai lovit cu subiectul ăsta. Având 3 puradei în dotare vă dați seama cam cât gunoi strângem . Ambalaje, sticle, pungi, etc. Am zis că mi-am făcut datoria față de țară când am produs 3 contribuabili, fiindcă la cât TVA a colectat statul de la mine și o va face în continuare,am contribuit cu succes la societatea de consum . Ulterior am început să mă gândesc și la planetă că deh, încălzirea globală , alea-alea. Primul pas a fost să trecem pe electric , după ce ani de zile am stat pe diesel. La curățenia generală aveam mereu tone de cd-uri vechi, sticle, cabluri etc . Aveam un centru de reciclare la vreo 10km de mine , undeva în Ilfov , le urcam și le duceam acolo și luam și ceva bani , am dus inclusiv calorifere atunci când am schimbat prin casă. Nu știu de ce dar a dispărut acel centru, am găsit altul la încă 5 km distanță. Între timp însă ni se preia gunoiul de două ori pe săptămână, o dată cel menajer , o dată “fractia uscata” adică plastic, sticlă etc. Vreau să zic că umplem cu plastic cel puțin două tomberoane pe săptămână, având patru în total , pentru că familie mare . Pe mine altceva mă macină:unde naiba aruncăm testele alea rapide ? În mod normal, la deșeuri medicale . Urlă toți pe afară cu încălzirea globală ,bla bla : s-a gândit cineva câte miliarde de teste din plastic ajung în natură? Asta pentru că na,nu toți selectează gunoiul . Preconizez că după ce au constatat că ce bine că lockdown fiindcă s-a curățat aerul, cercetătorii (cel puțin aia britanici) vor constata și cantitatea uriașă de plastic folosită la testele alea ,ajunsă în natură. E tragic . Pandemia nu face bine la planetă , orice s-ar zice. Revenind la gunoi, cel mai tare mă lupt cu soțul, care DE LENE aruncă totul la gunoiul menajer si ghici cine își pune Mănușile să sorteze înainte să îl scoată din casă . Gunoiul, nu soțul ,deși deja mă bate un gând … din moment ce copiii au înțeles care i treaba și acționează corect , numai el nu. Acuma mă tot uit la niște coșuri de gunoi cu mai multe compartimente , sală ușurăm treaba. Doar că al dracu plastic , e foarte scump . Concluzionând , te înțeleg cu lenea, dar câteodată un pic de efort din ăsta e foarte bun.
testele ca testele dar afurisitele de masti care nu cred sa fie biodegradabile
Intrebare
Curentul electric cum se produce?
La mine la țară vizavi de casa mea sunt pubelele de gunoi. Avem și saci colorati verde pentru sticlă, galben pt plastic și albastru pentru hârtie sau cartoane. Din păcate, așa cum spuneau foarte mulți, selectivul se bagă la grămadă de către gunoieri, iar vecinii, deși sunt mai cu fite decât noi, tot nu au cei 7 ani de acasă, căci aruncă ba pe lângă containere, ba fără saci (de selectat nici vorbă).
Însuși faptul că mulți de pe aici ne întrebăm ce se întâmplă cu gunoiul ăla, după ce l-am selectat noi, dacă nu cumva tot ajunge în același loc, nu e în regulă. Poate ajunge, poate nu, doar o comunicare mai bună din partea primăriilor sau a societăților de salubrizare poate ne-ar mai risipi din îndoieli.
Ii ducem din Bragadiru în sectorul 3 🙂 de mai bine de 3 ani 🙂 Din fericire, tot ce e plastic si hârtie nu miroase asa ca nu e mare efort
Faza cu reciclatul m-a prins acum vreo 8 ani cred. În campaniile şcolare de reciclare, de la şcolile copiilor. Era vb de sacul galben. Se cântăreau. Apoi, pe la final de an, se făcea un clasament în funcţie de totalul kilogramelor strânse, iar primele 3 şcoli primeau premii (aparatură, în general, pt clase sau laboratoare).
În vacanţele de vară strângeam sacii galbeni pe balcon (dar fără sticle de plastic, erau prea voluminoase, chiar dacă le turteam; dar le lăsam la uşă pe cele curate, de apă, ne spusese femeia de serviciu că ei îi trebuie) şi îi duceam la şcoală când reîncepea anul şcolar. Aveau amenajat un loc special pentru sacii galbeni.
De câţiva ani se strânge la bloc. Adică scot sacul galben, plin, pe holul blocului, în anumite zile și vine mașina pentru ele, nu sunt amestecate cu gunoiul menajer.
E bloc cu ghenă deocamdată, nu avem încă rampă îngropată cu recipiente pe categorii.
Obiectele din sticlă se lasă separat, în anumite zile, la parter.
Iar în ceea ce priveşte dopul minune de la Activia, întâlnirea cu el a fost un mic şoc. Soţul credea că a băut cineva din sticluță de nu mai există folia aceea de sub capac. Şi era să arunce bunătate de iaurt. 😀 Noroc că s-a uitat mai bine pe ambalaj şi i a sărit în ochi faza cu one sper opening.
Recunosc ca la mine (in Romania) se sorteaza gunoiul, vin 2 masini separate sa ridice ce am selectat. Daca vede ca nu ai selelctat corect, iti lasa gunoiul in poarta.E obligatoriu sac transparent pt reciclabile(plastic,hartie, carton) iar recipientele trebuie sa fie spalate. Pana anul trecut au existat gaini , asa ca nu prea aveam resturi alimentare, dar eu am refuzat sa ma implic in cresterea si mai ales taierea unei motate, asa ca in prezent, pt ca nu mai exista inaripate, resturile menajere incerc sa le fixez in ambalaje, a.i. sa nu se imprastie prin sacul ala de gunoi.Urmeaza sa facem o achizitie pentru un compostor de gradina ,resturile alimentare sa poata fi transformate in fertilizator natural pentru plante.Am terorizat jumatatea pana a priceput ca tb sa spele recipientul reciclat.Singura vina o am cu nisipul din litiera pisicilor.Il pun in sac separat dar imi e groaza ca in masina de gunoi, acel sac se poate sparge , iar continutul se poate imprastia. Aaa, da, si mastile folosite. Desi e pandemie, nici macar nu au incercat sa creeze ambalaj special pt colectarea lor. Stiu ca 90% nu ar respecta, dar e o victorie si pt cei 10% care ar putea salva putin din contaminare. Iar astazi sunt pachet de nervi, e zi de ridicat gunoiul, si pt ca nu ma simteam bine dupa cele 5 zile de izolare,mi-am rugat partenerul sa scoata gunoiul la tomberoane si in loc de nisipul pisicilor, tocmai mi-a aruncat mancarea pisicilor.🤷♀️
Mi-a cam trecut cu reciclarea. Cât timp ăia de la salubritate o fac nu pentru ca asa e ok ci e doar o sperietoare ca ne fwt ăia de la Ue, că dacă nu reciclam luam amenzi, etc, nu se rezolvă nimic.
Duc uneori gunoiul cu mașina. În primul rând, duc deșeurile de la renovări, din grădină sau electronicele vechi la centrul de reciclare. E destul de aproape, are containere separate pentru absolut orice și doar tragi mașina lângă container și arunci. În weekend, când e vremea frumoasă și se apucă olandezul de renovat, e coada de 50m. Și când vezi coadă îți dai seama că n-are sens să te duci nici la Hornbach. Și mai duc sticlele la punctul de colectare, care e la ieșirea din cartier. Nu fac drum special, doar le încarc în portbagaj când mă duc la cumpărături.
Deșeurile de la renovări intră în altă categorie, pentru alea folosesc și eu mașina.
Da, înțeleg asta cu reciclatul când te duci la cumpărături, se mai practică și la noi. Doar că eu nu mă duc, cred că în 2019 am fost ultima oară la un supermarket pentru aprovizionarea saptămânală, în rest Bringo și mai nou Freshful să trăiască.
Da, dacă ar trebui să fac un drum special la câteva zile pentru a recicla orice probabil că m-aș lăsa păgubaș. Sticle nu se adună multe, că o parte le duc înapoi la magazin, deci nu e mare lucru să le bag în portbagaj o dată la 2 luni.
@Mihai, la Freshul poti sa dai livratorului pungile de hartie inapoi, se ocupa compania de reciclarea lor. Fie le dai pe loc, fie le dai la urmatoarea comanda.
Știu. Am scris despre asta.
Deci nu stiu, cred ca cele cateva milioane de ani pe care stramosii nostrii i-au petrecut in copaci, aruncand coaja de banana peste umar, ne-au marcat definitiv si irevocabil, suntem incapabili sa evoluam in privinta asta. In locul pasaportului vaccinal eu as fi de acord cu introducerea unui pasaport de bun simt.
Stam intr-o rezidenta cu trei corpuri de cladire, noua scari in total. Tomberoanele sunt dispuse in cele trei colturi ale rezidentei, linga parcari, n-ai cum sa le ratezi. Mari si verzi pentru gunoi menajer, galbene pentru reciclabile (plastic, hartie, metal). In fata rezidentei, pe strada, e containerul pentru sticle, langa unul al unei asociatii care colecteaza si recicleaza haine si pantofi, in drum spre primul supermarket e amenajat inca un punct de colectare cu containere subterane si parcare, doar sa cobori din masina si se le arunci, la supermarket sunt recipientele pentru becuri, baterii, mici electrocasnice si electronice, ai un card gratuit de acces la deseterie, 3,5 tone de deseuri poti sa le duci gratuit anual. Primaria are un serviciu de colectare al chestiilor care nu-ti incap in masina (bine, asta e singurul unde trebuie sa ai o rabdare de fier sa-i prinzi la telefon ), scoti duminica seara lucrurile pe strada, luni dimineata la 7 trec si le ridica. Si procentul de reciclare al materialelor e de 22% in Franta. Sta mintea in loc…deci fara bici si amenzi, nu merge.
Companii care investesc in ambalaje….da, daca castiga din asta si daca legea e chiar aplicata…dar mai mult partea cu castigul.
Pentru iarba, frunze, deseuri vegetale…incercati sa folositi un compostor, nu trebuie unul enorm, maxim 1 metru cub. Credeti ca se va umple in cateva zile? Poate…in urmatoarele 3-4 zile va scadea pina la un sfert, daca udati un pic ce e pe acolo. Ca fapt divers, intr-o padure unde stau copacii unul langa altul si nimeni nu strange frunzele, e nevoie cam de 400 de ani sa se formeze 1 cm de sol fertil.
Si daca stau sa ma gandesc, cred ca ar trebui sa repun in functiune ferma de rame din boxa. 🙂
Locuiesc in sectorul 2 si de anul asta avem obligatoriu un contract nou de salubritate bazat pe cantitatea de gunoi aruncata. Partea misto este ca daca reciclam avem o reducere fata de tariful normal. Dar am ramas perplex ca noi nu mai reusim sa umplem tomberonul de gunoi nici macar pe jumatate fata de anii trecuti. In schimb scoatem cate 2- 3 saci minim de produse reciclabile, in mare parte plastic sau cartoane.
La mine la bloc sunt doua pubele dedicate pentru carton si plastic, pe care vine sa le ia alta masina de gunoi. Asta nu inseamna ca toata lumea respecta, sau ca nu rasare cate un sac cu gunoi menajer printre ele. Eu incerc sa reciclez tot ce se poate, caserolele de plastic le spal la masina unori, cu riscul de a le deforma. Dar sunt de parere ca mai bine’s deformate, decat pline de grasime.
Sa fiu sincera cu voi, mi-am pus marile sperante in Ciucu si initiativele lui care mi se par chiar faine, acum ramane de vazut cat mai ramane la sector si ce-i reuseste din toata povestea.
@Lee, deci tu dai bani pe ambalaj (intră în prețul produsului), apoi pe apă și eventual curent electric, pentru mașina cu care speli respectivul ambalaj (caserola), apoi pe gunoi (e taxă, băgată în total întreținere sau separat, depinde de sector, da?) și apoi de pe urma ambalajului niște băieți mai câștigă niște bani.
Nu zic că faci ceva greșit, probabil așa e civilizat, să speli ambalajul înainte a-l pune la reciclat, asta văd că zic și Rebu sau alții pe site-urile lor, că ar trebui să reciclezi fără resturi de mâncare, doar că…. Mi se pare cam mare consumul (de resurse și de finanțe) pentru a reduce consumul de resurse (și, eventual, finanțe).
Asta cu spălatul e la fel ca aia cu mașina. Consum resurse ca să contribui la reducerea consumului de resurse.
@ionut fix asa.Dar las’ ca salvam planeta.
Iar bogatanii planetei au pus „povara” asta pe umerii populimii in timp ce ei o ard cu avioane private,se promoveaza minarea de bitcoi in draci tot ca sa faca unii bani,unu din cei mai bogati ai planetei e bezos care imparte ambalaje cu vapoare si avioane,exploatari de tot felul pt imbogatirea unora etc. etc. samd…dar noi reciclam si salvam planeta…eventual ducand gunoiu reciclabil la centru cu o masina pe benzina,eventual doua daca se imparte gunoiu intre soti,colegi de apartament etc.
Aham…hai sa salvam planeta!
boys, masina aia de spalat oricum functioneaza. ea consuma mai putina apa si electricitate decat as sta eu sa spal vasele. decat sa o pornesc pe jumatate goala, mai bine pun si 3 caserole in ea.
„Băi, să mă iertați, pot să fiu eu ăl mai ecologiști dintre ecologiști, dar încă n-am ajuns la stadiul să duc gunoiul cu mașina. Sau cu taxiul. Mă și văd comandând un uber și băgând în portbagajul omului sacii de gunoi împărțiți pe categorii.”
@Mihai, am vazut niste situatii in Germania sau Olanda care in Romania ar parea SF: veneau oameni cu Mercedes sau Audi, la costum, cu sacii de deseuri in portbagaj, sa le depuna la tomberoanele de reciclare sau la centrele de reciclare.
Pt că acolo aia e mașină de doctor sau judecător iar la noi e de gherțoi, politician, recuperator etc. Cunosc multi proprietari de așa mașini. Majoritatea gherțoi.
Articolul asta imi aduce aminte nostalgic de inceputurile selectarii si separarii gunoiului in Germania de acum 25-27 de ani :-)))
25-27 de ani? Păi tu ești o comoară pentru istoria reciclării. Tell us more despre asta. V-ați simțit și voi speciali când ați refuzat prima dată paiul de plastic la frappe sau când v-a întrebat casierul de la supermarket ce-i cu săculeții reutilizabili pentru fructe și legume? :-))
Anduta, asta cu paiul si saculetii au fost mult mai tirziu, a fost un proces care s-a desfasurat si se desfasoara in timp.
Nemtii se simt oricum speciali in domeniul asta :-))) Ei se cred un exemplu demn de urmat in lume si promotori la capitolul asta :-)))
Verzii sint pentru a doua oara la guvernare, asta spune oaresce :-)))
Locuiesc in Belgia. Nu stiu daca este tara cu apa calda au ba insa nici aici nu se iau toate categoriile de gunoi din fata casei. 1 data la doua saptamani vin pt gunoi menajer. 1 data la doua saptamani pentru gunoi verde pentru compost. 1 data la doua saptamani pt sacul in care pui ambalaje de metal si plastic ( sac pentru care platesti suplimentar parca 30 de centi sacul). 1 data pe luna pentru carton. Atat. Sticla se duce la containere speciale plasate prin oras. La fel si uleiul folosit. Si textilele in stare buna. Restul este sortat si dus la centrul de reciclare aflat in afara orasului. Daca ai pus la gunoi menajer: electronice, materiale de constructie, baterii etc, nu ti-l ridica. Daca pui in sacul pt plastic si metal: plastic tare cum ar fi un ghiveci de flori, ambalaje murdare etc nu ti-l ridica. Daca cartonul nu este sortat bine ( ai pus o cutie de pizza de exemplu) si legat bine, nu ti-l ridica.
Asisjderea in Germania in zona in care locuiesc eu.
Niște țărani 😉
Cum adică gunoi verde pentru compot ? Nu vă mai ajung culorile …ai draq belgienii ăștia… după ce că sunt jmecheri pă ciocolată și bere … acum aflu că și pe gunoaie😜😉
Până să facă statul, până să facem noi, iaca face ceva Danone. Bravo lor!
Acum ar fi interesant de știut dacă vor lua în calcul recipiente de sticlă returnabile. Îmi dă o stare de bine să văd lactatele în recipiente de sticlă și sunt foarte puțini producători care oferă asta.
Adidas Torsion!
Mihai,
Peste 10 ani daca citește statul ce scrii aici te baga la pușcăria că nu reciclai, scrie și tu că e un advertorial, un disclaimer ceva, că nu are legatura cu fapte sau persoane reale. Serios, viitorul e fuckedup datorita liderilor mondiali în domeniul poluării, cum e Coca cola, azi Nr 1 la poluarea cu plastic. Și mai sunt câteva companii de top, care împreună au nenorocit planetă și acu incep campanii de astea de sensibilizare…dar nu fac nimic concret. Așa că salut inițiativa celor care și fac. Dar ghici pe cine va arde statul cu amenzi pe ei sau pe noi?
@Cucurigu: legea-i pentru căței, nu pentru dulăi. 🤫
JT, and you know because? 😉
Ne-am prins și noi că așa e pe aici dar inca sperăm că afara e altfel.
Io de ex nu am văzut pe nimeni în US care să zică că legea e pt fraieri, dar poate nu am Io cunoștințe din domeniul potrivit;)
Locuiesc in sectorul 4. Din fericire am la vreo 300m de bloc containerele de reciclare. Asa ca odata pe saptamana, de obicei in weekend, inainte de iesirea in parc, il iau pe cel mic cu mine si mergem sa ducem sacii cu plastic si cartoane la reciclat. Si am vazut ca se umplu relativ repede containerele, deci mai fac si altii acest lucru.
E adevarat ca nu stiu cum sunt colectate pe urma de firma de salubrizare din sector.
Eu stau la bloc in sector 1 si colectam tot ceea ce este reciclabil in saci separati, pe care ii ridica cei de la Romprest de doua ori pe saptamana (cred). Vin cu masina care are doua compartimente: unul pentru gunoiul menajer unde se varsa gunoiul din tomberon si unul pentru acesti saci cu reciclabile. Ele sunt puse de-a valma in saci si separate de cei de la Romprest (eram sceptica in aceasta privinta dar am vazut un reportaj facut pe tema asta, cred ca de Vitalie Cojocari). Uleiul uzat il duc cu masina la Careffour desi cumparaturi fizic de acolo nu am mai facut de cand a aparut Bringo.
In privinta lui Danone, poate sa faca ambalajul si din pandispan, eu nu voi consuma produsele lor. Noi facem chefir in casa si singurul iaurt pe care il cumpar este cel grecesc de la Olympus pe care il folosesc la diverse sosuri si la curry indian.
Mihai, e obligatoriu prin lege să separi deșeurile. Și tot prin aceeași lege e obligatoriu ca primăria să-ți pună la dispoziție un sistem de colectare separată la adresa ta, să vină să colecteze separat deșeurile.
Mamă, cât am putut să râd când am citit acest comentariu!🤣🤣🤣
Adica, da, așa o fi, dar…..🤣🤣🤣🤣
@Dan, mă ierți, dar, ahahahahahahahaaaa. Nu trăiești în România, este? Iar dacă trăiești, vrei să facem schimb de vieți?
Așa știam și eu. Nouă primăria ne-a pus sistem de colectare la adresă, din obligație, nu că-i pasă de mediu, de asta sunt convinsă Nu prea înțeleg ce e de râs.
@Anduța, păi e de râs și dacă citești ce-ai scris acum. MIE primăria nu mi-a pus sistem de colectare la asdresă, deși vorbim despre aceeași lege, da? Gen, de-asta am scris articolul de azi, în semn de protest că nu vreau sa car gunoiul câte un kilometru și jumătate. Sau la mine aici nu e tot același stat cu același sitem legislativ? Asta e de râs.
@Anduța, orice formulare care conține „legea prevede că…”, „este obligatoriu prin lege să…” și altele similare mă amuză în ultimul hal. În România legea nu prevede nimic, și totul este facultativ sau pur teoretic prin lege. 🤣🤣
Deci, în concluzie, rămâne că cetățeanul e obligat să recicleze iar primăria e obligată să-i asigure condițiile de reciclare. Punct. Evident că știu că primăria se poate p*ișa cu jet pe lege și pe obligațiile sale. Și mai știu și că cetățeanul se poate p*ișa și el cu un jet mai mic pe aceeași lege, pe drepturile sale (e un p*ișat indirect și probabil neintenționat) și înrola apoi voios sau resemnat sau încruntat și înjurând printre dinți în mișcarea „dimineața pe răcoare / hai cu toții la plimbare / cu gunoiul în spinare”, dar asta e cu totul altă poveste. Pe lângă comentariul lui Dan (cel mai bun al acestei zile), mi-a plăcut mult și asta cu „în semn de protest”. Nu mă prinsesem că e un protest, dar that’s the spirit.
Le strangi frumos in casa (sunt diverse solutii de colectare/sortare, gasesti pe site la IKEA spre exemplu), si cand pleci undeva cu masina, in drumul tau poti lasa respectivele deseuri la locul colectarii. La mine functioneaza chestia asta de ceva vreme, ti-o recomand cu caldura!
La noi, la bloc, avem de vreo trei ani containere separate pentru reciclare. Respect cât pot de mult separarea gunoiului pe categorii. Ba chiar colectez uleiul folosit, deși consum puțin. Mi-a intrat în obișnuință repede. Și, chiar doar de la o persoană, se strânge o cantitate impresionantă de gunoi. La copii pe stradă primesc pungi verzi, speciale, pentru reciclabile. Dar tot gunoiul se ridică cu aceeași mașină. Sper că totuși țin cont.
Dar pot să spun că mulți nu vor, nu îi interesează, ba unii sunt de-a dreptul nesimțiti în această privință. Din păcate, mai e mult până departe.
Într-adevăr, volumul de gunoi menajer e produs e mai mic de 10% din totalul volumului de gunoi, restul e reciclabil. De 12 ani de cînd stau la curte (București) și am spațiu să strîng separat, am observat chestia asta. Sînt săptămîni cînd nu scot tomberonul în ziua cînd vin gunoierii, pentru că e aproape gol. Deci selectarea gunoiului e o treabă destul de deșteaptă și utilă. Mai nasol pentru cine nu are destul loc să adune reciclabile, într-adevăr trebuie dus probabil foarte des.
Eu fac ca și alții de pe aici, adun în tomberoane separate, sau cutii puse în garaj, și transport la locul colectării cam de 2 ori pe lună, cînd oricum ies la cumpărături.
Evident, baterii, becuri și alte electrice din astea duc cam o dată la 3-4 luni, pentru că nu consum chiar așa multe. Astea chiar sînt ulor de reciclat, ocupă o cutiuță și le poți duce la orice Mega Image, Metro și alte prăvălii.
Ce e nasol e că majoritatea gunoiului e plastic. Peste jumate din ce se recicleză e plastic. Și ăsta se reciclează greu sau deloc.
De aia am tot încercat să reduc volumul de plastic, cumpăr tot ce se poate la sticlă sau la recipiente returnabile (de pildă apă plată la bidoane de 19l, care au avantajul că țin destule zile, dozatorul o și răcește, iar bidonul e reutilizabil). Iaurt, lapte, smîntînă – la sticlă. Evident, și berea tot la sticlă, iar sticlele goale le strîng în cutia/naveta în care au fost pline. Apă minerală la sticlă returnabilă.
Am văzut și eu la început, acum 15 ani sau mai bine, cînd s-au instalat containerele astea prin București, că gunoaiele reciclabile se ridicau de aceeași mașină, și nici măcar nu se nega, s-a dat și explicația că încă nu avem tot ce trebuie pentru sortarea lor, dar măcar începem prin a obișnui oamenii să le strîngă separat. Oricum, la noi e joacă de copii față de țările civilizate, ăia au vreo 6 categorii de gunoi reciclabil, dacă nu mai multe, noi abia avem 3. Măcar pe alea să le putem respecta.
Însă în ultimii ani, de cele 2-3 ori cînd am prins cum se ridică containerele de reciclabile, am văzut că se ridică separat, nu le amestecă.
Anul trecut in octombrie eram pe o plaja pe tarmul Atlanticului si am luat intr-o doara un pumn de nisip in mana…cam 5 % erau bucatele de plastic.
Mihai, daca ajungi pe una din plajele visate, incearca si tu.
Asta a realizat omenirea in cat, 50 de ani de cand masele plastice se folosesc pe scara larga?
@Nemo: las că dacă ne-ajută Bunuțu’ c-o chietricică d-aia dă 5km diametru să pice-ntr-o zonă aglomerată, să crape câteva sute de milioane, să vezi cum se schimbă optica politicienilor. 180 grade. 🤭
Dau și eu din mâini dezinteresat la inițiativa Danone, eu în afară de brânză nu consum lactate de pe vremea când se potcovea purecele cu nouă oca. Îmi amintesc de acum 2 ani când Aldi și Lidl băgau la pungi anume să le folosim noi la legume și fructe, 3 zile a ținut minunea. Puține legume și fructe sunt pe alese, majoritatea vin ambalate în plastic. Oricum din considerente de igienă trebuie cumva ambalate.
În casă am doua containere, așa okiometric parcă de 60 litri pentru plastic și hârtie, uneori las cartoanele pe balcon (stau oricum la cucurigu în bloc de 1+4 etaje fară lift). PET-urile se adună într-o nișă între frigider și perete. Pe toate le duc ocazional când se umplu la containerele din curte (nota bene: la plastic intră și conservele metalice și capacele de sticlă și borcane), PET le schimbă feciorii pe bani. Cu hârtia și plasticul chestia e că dacă li se pare că ai amestecat cu de altele, le lasă pur și simplu cu atenționare și la recidivă nu le ridică PE TOATĂ strada, ferească că pungile cu plastic să fie murdare de lactate. Containerele pentru sticlă și ulei menajer sunt la vreo 400 m. Mobilă veche (aruncam cea veche de fiecare dată când mă mutam – nu se potrivea sau nu merita demontarea de ex IKEA) și electricele la Wertstoffhof dacă nu se potriveau termenele când putea veni mașina primăriei sau voluntarii ce colecționau pentru valorificare. Dacă merita, băgam la containerele Caritas hainele și încălțămintea veche. Bateriile la toate magazinele, au langa case o cutie pentru baterii uzate.
Am și două containere mici de 35 litri sub chiuvetă dar să dea naiba dacă am înțeles cum e cu gunoi menajer și ăla bio. Nu merită efortul când practic sunt resturi alimentare șu ce iese din aspiratoarr și ocazional sticla sparte, țoale harcea-parcea. Buruienile de pe balcon le adună oricum soția, eu nu mă ating de ele.
Dăci Danone .. dă/cu pere 👍
După o vizită la o rudă in Belgia m-am decis si eu să reciclez. Acolo așa cum scriau și alții inaintea mea, reciclarea se face pe zile. Așa că, își țin oamenii in garaj sacii primiti de la primărie, frumos, cu fiecare tip de deșeu separat. Iar in dimineața zilei in care urmează să treacă mașina ptr carton să zicem, ies frumușel și le lasă in fața casei, la locul deja stabilit.
Asa incăt am zis sa fac si eu un mic pas in directia asta si să încep sa reciclez in primă fază PET-urile. Consumând multă apă (mai ales la 0,5 l) am inceput să pe pun frumos intr-un sac. După ce s-a umplut sacul, mândru de mine m-am dus la un LIDL, căci văzusem eu ca au aparat de reciclat. Incep să introduc PET-urile mândru nevoie mare, când vine la mine bodyguardul si incepe sa mă certe că “asta e doar ptr cei care cumpăra produse LIDL, etc”. Îi zic să plece frumușel căci am intrebat in prealabil un angajat dacă se poate recicla de catre orcine si in urma raspnsului pozitiv am adus PET-urile acolo, el insistă, eu termin de introdus si al 83-lea PET, imi iau cuponul in valoare de 0,46 RON (da, ți se dau 2 bani pe PET 😁) după care urc in mașină și decid că data viitoare voi aduce 100 de PET-uri ca măcar să am contravaloarea unei fise de cărucior 😁😁
vezi. In suedia astia nu-s asa avansati ca elvetienii sau altii. Aici ai la bloc toate cele necesare aruncatului de gunoi
La centru de reciclare te duci cand ai de lasat cate o bucatarie intreaga
Hai c-am răs cu sunet. :)))))))))))))
Mulțumesc, niște înapoiați suedejii ăia. :))))))))))
In tari mai cu apa calda, pe alocuri lumea plimba si gunoiul gunoi, nu doar reciclabilele. Ca sa exemplific, majoritatea oraselor din suburbiile Bostonului. Au facut niste reguli de reciclare atat de stricte si complicate (sunt vreo zece categorii de reciclabile – iar operatorii trebuiau fie sa le ridice separat fie sa le sorteze) incat companiilor care colectau gunoiul le-au explodat costurile de operare si au renuntat la a oferi servicii in orasele respective. Si acum lumea isi plimba gunoiul, sortat pe cinspe caprarii, saptamanal, la centrul de colectare. Zilele de colectare sunt in week-end si daca esti plecat in week-end presupun ca plimbi week-end-ul urmator gunoi vechi de doua saptamani. Fain de tot e ca sunt localitati foarte instarite, unde nu prea exista case sub milionul de dolari. (noi ne-am muta in zona asta anul trecut … nici prin cap nu mi-a trecut ca exista asa ceva.. si ca o sa ajung sa pun pe lista de criterii cand caut casa “sa vina cineva sa imi ia gunoiul de acasa”… Arde-ma la buzunar daca vrei, dar nu ma pune sa plimb gunoiul…) . Tot pe subiectul asta , sunt localitati in care nu se comercializeaza bauturi in sticle de plastic , si sunt localitati unde supermarketurile sunt obligate sa ofere doar pungi reciclabile (de hartie). Am sentimente mixte pe subiectul asta si reciclam cu mult mai mult entuziasm in statul in care am locuit inainte – de bunavoie, nu siliti …
Ce NU se relatează de prin țările cu apă caldă (curentă) este răspunsul la întrebarea: ce se întãmplă dacă nu colectezi selectiv!
Cred că e limpede pentru toată lumea ce se întâmplă. Doar că țările cu apă caldă îți pun la îndemănă logistica și infrastructura pentru selectare, înainte să înceapă să-ți trimită amenzile prin poșța. Eu asta voiam să evidențiez.