Citeam un articol despre banii care aduc sau n-aduc fericirea și m-a bușit râsul. Nu de la articol, m-a bușit de la ideea c-ar mai putea exista oameni care cred în mizeriile alea motivaționale despre cum banii nu te pot face fericit, că fericirea vine din cu totul alte locuri: un zâmbet al copilului tău, un ciripit de păsărele dimineața, un braț de flori de câmp culese pe rouă nescuturată, o îmbrățișare de copac, un an sabatic într-un ashram și toate celelalte rahaturi pe care le recită toți ăia care n-au fost în stare să facă nimic cu viețile lor, dar s-au regăsit spiritual.

Nu contest sub nicio formă că fericirea vine de cele mai multe ori de la lucruri mărunte de genul ăsta, dar, nu știu cum dracului se face că atunci când îți chiorăie stomacul de foame, nu mai vezi nici zâmbetul copilului, iar păsărelele tac toate, de zici ca le-a legat cineva ciocurile. Despre rouă nescuturată nici nu mai vorbim, cine dracu’ are chef de cules flori când de-abia are bani de plătit întreținerea? Să mai zic și despre ce sume este vorba ca să poți ajunge într-un ashram?

Cam de-aia n-o să cred în vecii vecilor amin mizeria asta cu banii care n-aduc fericirea. Nu de alta, dar ca să ajungi să te bucuri de lucrurile mici, trebuie mai întâi să-ți rezolvi problemele mari. Iar pe alea, dragii mei, în 99.99% dintre cazuri le rezolvă știți cine? Da, exact, banii.

În plus, să nu uităm nici nepieritoarele cuvinte ale lui Celentano, filozof modern din Las Fierbinți: „Banii n-aduc fericirea când îi ai tu, banii aduc fericirea când nu-i are alții.”. Chestie care se potrivește la fix poporului român, acești oameni cu suflet cad și primitor, singurii din toată lumea asta mare care se bucură când vecinului îi decedează capra.

Da, sunt de acord că banii nu aduc fericirea, dar doar dacă ei sunt tot ce ai. Știți voi, conform zicerii: „am cunoscut oameni atât de săraci încât tot ce aveau erau banii”.

Așa, după ce-am lămurit acest aspect, o să vă spun că altceva mă roade pe mine în materie de bani și, mai ales, de numărul lor: de ce oamenii care au deja extrem de mulți bani mai continuă să muncească și să se agite?

Cunosc oameni care au în conturi banii necesari să nu mai muncească niciodată în viață. Sau care dacă și-ar vinde tot ce dețin, ar putea să se retragă într-un colț de lume, cu suficienți bani în cont încât să-și permită să trăiască relaxați toată viața. Și ei și copiii lor.

Este întrebarea pe care mi-am pus-o de nenumărate ori în viața asta, mai ales când văd oameni cu bani foarte mulți îmbătrâniți înainte de vreme din cauza stresului de a-i produce pe banii ăia mulți. De ce n-au spus „stop” la un moment dat?

Dacă de mâine mi-ar da cineva o rentă lunară de 2500 de euro, io n-aș mai munci niciun minut în această viață. Sub semnătură că, dacă mă prinde cineva măcar trecând pe lângă muncă, trebuie să returnez tot ce-am primit plus dobândă de 100%.

Consider că asta e suma lunară de la care aș putea să-mi petrec viața făcând tot ce-mi trece mie prin cap, adică, în traducere liberă, făcând orice mă face pe mine fericit. Și iată cum dintr-o dată, am identificat suma care aduce fericirea. Cel puțin în cazul meu.

Asta mă roade pe mine. Ai produs niște bani mulți, bani care ți-ar permite să-ți cumperi o casă într-un colț liniști de lume și să-ți vezi de viața ta, făcând lucruri din alea mici care aduc fericirea, fără să-ți mai bați o zi capul cu P&L-uri, business planuri, tăieri de costuri, bugete și alte delicii de genul.

Nu zic că e greșit cum procedează, dar efectiv nu înțeleg la ce le folosesc munții ăia de bani. Nu înțeleg când mai au timp să se bucure de ei. La pensie? Hai să fim serioși. Da, evident, te poți bucura de bani și după 70 de ani încolo, dar de ce să n-o faci cu măcar 20 de ani mai devreme. Că una e să te bucuri de bani în timp ce-ți târâi bășinile și alta când încă mai ai niște ani în care ești în putere.

De ce?

sursa foto: freepik.com