Am tot vorbit despre mâncare pe acest blog (și-o să mai vorbim), dar de fiecare dată a fost pe ideea ce-ai mânca, ce-ți place, de ce ți-e poftă, d-astea.
Astăzi schimbăm un pic foaia, nu mult, doar cu 180 de grade. În sensul că astăzi vorbim despre mâncărurile pe care le urâți, vorbim despre ce n-ați mânca nici când sunteți rupți de foame, vorbim despre preparatele culinare de care v-ați atinge doar sub amenințarea cu arma.
Evident, o să încep cu cele pe care le urăsc eu.
Dovleacul
Urăsc organic tot ce ține de dovleac. Atenție, nu vorbesc despre dovlecei sau zucchini, vorbesc despre dovlecii ăia mari, rotunzi sau lunguieți. Lasă că nu pot să mă apropii de o tavă cu dovleac copt, dar nu pot nici măcar să miros vreun produs alimentar care conține dovleac, indiferent de procent.
Nu mai știu cine m-a păcălit odată cu o supă cremă de dovleac. Pe genul hai, gustă, că e demențială, nici măcar nu se simte gustul de dovleac, nu-ți dai seama din ce e făcută. Well, să vezi ce, se simțea gustul de dovleac, se simțea DOAR gustul de dovleac. Prima lingură a fost și ultima. Pe scurt, nu există ceva ce să urăsc mai tare în domeniul mâncării decât urăsc tot ce are legătură cu planta asta complet inutilă.
Ficățeii
Ficățeii ăia pe care românii îi fac prăjiți sau fierți. N-am să înțeleg vreodată ce-ar putea să-ți placă la ei. Sunt fazi și înecăcioși, îți trebuie o tonă de murături ca să poți mânca cinci ficăței amărâți. Dar, spre deosebire de dovleac, de care nu m-aș atinge decât dacă vine foametea și rămâne singurul lucru comestibil de pe planetă, dacă sunt rupt de foame, mă pot forța să mănânc ficăței. Doar că i-aș prefera prăjiți, cât mai uleioși cu putință, nu fierți.
Pieptul de pui
În acest caz, nu e vina pieptului de pui, e strict a mea. Am mâncat atât de mult, cu precedenta ocazie când am slăbit, că efectiv nu mai suport pieptul de pui. Ba chiar mă suspectez că am dezvoltat abilitatea de a detecta pieptul de pui în orice produs alimentar ar fi băgat. Lasă-mi o farfurie cu piept de pui la grătar și-o să mănânc pâine goală. Totuși, dacă aș fi pus în situația nefericită în care să am de ales doar între piept de pui și dovleac, dovleacul n-ar avea nicio șansă.
Lămâia
În afară de limonadă, pentru mine nu există vreun mod de a întrebuința lămâia în bucătărie. Nu suport salată acrită cu lămâie în loc de oțet, nu suport ciorbe sau borș acrit cu lămâie, în general nu suport lămâia pe și în nimic. Iar prăjiturile, înghețata sau dulciurile, pe bază de lămâie, mi se par un afront adus ideii de cofetărie în general.
Cozonacul
Am mai povestit despre el. Nu, nu mi s-a schimbat percepția între timp. Cozonacul a fost, este și va rămâne unul dintre cele mai odioase lucruri inventate vreodată în materie de „artă” culinară. Da, cunosc, „mvai, dar nu știi ce pierzi, cozonacul cald este dumnezeiesc, iar mirosul nu poate fi egalat de nimic”. Mă lăsați? Pot să găsesc pe loc cinșpe chestii care miros cu adevărat bine și care nu se compară cu această „prăjitură” deosebită care ajunge aproape întotdeauna la gunoi. Ca să fie toată lumea împăcată, tot la categoria cozonac asociez și: checul, pandișpanul, panettone și ultima descoperire în materie de hipstereală supremă: babka. Da, da, mai nou ipsterii nu mai pot sărbători Crăciunul fără o babka cum făcea bunica, meșteșugită în tihnă, cu dichis, ca odinioară, desigur.
Mno, cam astea sunt cele la care fac urât și de care nu m-aș atinge decât în eventualitatea în care începe foametea planetară. Acu’ să vă aud si pe voi.
Totul până la cozonac!!!
Musaca de vinete.
Comentariu beton!35
sau:
Totul până la plăcinta de dovleac!
Cum o făcea bunica.
Comentariu beton!27
@Victore, deci tu mănânci odioșenia aia de cozonac, dar dacă te duci în Grecia și-ți fac ăia un Papoutsaki ca din moși-strâmoși, o să zici „pas”?
O să sune urât, că mă laud singur: n-am zis pas la nici-o mâncare oferită până acum. Dar m-am oprit, așa cum au zis colegii de blog, după prima înghițitură, dacă nu mi-a plăcut.
Aaa, asta e altceva.
Dacă îți place totuşi carnea de porc, nu poți considera dovleacul o plantă inutilă.
Comentariu beton!20
Nu mă prind care e legătura? Aaa, zici că porcii sunt hrăniți cu dovleac? Well, lasă că-mi place și brânza, dar iarbă tot nu mănânc.
Eu mananc dovleac si ficatei! Gusturi plebee, csf…
Cand eram insarcinata mancam un piure de dovleac facut de mama, cu adaos de faina si zahar- ea si-l facea pt post- pana dadeam pe dinafara, nu aveam limita…scuzati imaginea!
Nu mananc ficat, carne de vaca, curcan, pui, miel, ied, in mare nu carne, creier 😫, organe, etc.
Se dezbate încă. Ce zici?20
Cred că era mai simplu să spui ce mănânci, că pare că nu prea amai rămas nimic.
Mama, si cate maini rosii 😂 nu e lumea de acord ca nu mananc eu carne in afara de porc 😯
Se dezbate încă. Ce zici?14
Sonia, n-o fi chestiune de acord sau dezacord. S-or fi speriat oamenii. Pe sistemul, „aoleu, aia, nu, aia nu, dacă vine la mine la masă cu ce-o hrănesc?” Bine că ai zis și de porc, sigur o să le mai vină inima la loc acum. :-)))
Comentariu beton!19
1.Tot ce tine de bucataria poloneza…este odioasa.Am fost la o cina de Craciun organizata de companie cu specific 99% polac.Am mancat vin rosu si niste aperitive…norocul meu ca am mancat acasa inainte altfel eram matoală la paharul 2 de vin.Supa aia rosie din sfecla rosie cu un ou fiert in ea este bleahhhh.
2.Dovleacul no way
3.Urda …pur si simplu nu inteleg ce tip de brânzet este astaca imi vine instant sa vomit.Cred ca sunt traume ale copilariei ca m-a fortat mama sa mananc odata si am vomitat.
4.Salata de rosii cu castraveti etc in care s-a pus oțet.Lucru mai odios decat rosia cu otet nu cred ca exista.Fosta soacra o facea asa de imi venea instant sa vomit pe masa ei.Eu tot spuneam pe la mesele comune sa lase salata in pace ea tot punea otet se pare ca ma iubea tare…
Comentariu beton!44
Păi, na, de-aia e fosta. 😁
Subscriu la salata de rosii cu otet! Horror!
Comentariu beton!23
Poi, ce să pui altceva decât oțet în salata de roșii?
Dar urda ce are? Mie chiar mi se pare gustoasă.
Cu ocazia asta, chiar mi-ați făcut poftă de ea, să mai mănânc. Ultima dată când am mâncat a fost prin 2014, înainte ca bunica mea, care o procura, să moară.
otet mai pun, rar, la salata de rosii. Dar extrem de putin, doar cat sa ii dea o urma de gust. Dar, daca nu stii cat de putin sa pui, poti pune deloc.
urda de fapt nu e chiar branza. e ce ramane din lapte, dupa branza
Din câte știu eu, la salata de roșii, pe lângă oțet, un alt ingredient pe care-l consideră mulți indispensabil este uleiul. Pentru mine, oțetul e precum zahărul la cafea. Complet dispensabil, adică. Bine, și de ulei m-aș putea lipsi, la o adică, dar dacă ar fi să elimin pe vecie doar unul dintre aceste 2 ingrediente, acela ar fi oțetul. Valabil și la salata de varză.
Fără oţet, salata de varză e pustiu. La salata de roşii este blasfemie să pui oţet dar la cea de varză… Ce dressing merge la ea ???
Comentariu beton!15
Da rosii, casteaveti, ceapa, ardei( cui ii plac) ulei si sare…that’s all.
Salata verde: salata, ceapa gerde, ridichi de luna, marar, sare, ulei, otet.
Asa am pomenit eu la mama mea zic!
Shoric, era o figură de stil aia cu eliminatul pe vecie al oțetului. 🤭Nu știu care e opusul stilistic al pustiului, dar ăla e salata de varză cu ulei de măsline extravirgin și sare. Sau na, dacă e să nu se joace la extreme, se poate pune și oțetul cela, sau lămâie, să fie nepustiul mai acru. 🙂
Nu manan napolitane sau biscuiti care contin crema de fructe.
Nu le inteleg scopul. Napolitanele sunt facute sa fie cu ciocolata.
Nu mananc nimic ce contine maruntaie de animal. Mai putin ficateii prajiti cu muraturi 🙂
Nu mananc urzici.
Comentariu beton!20
la fel și eclerul; este făcut să fie umplut cu frișcă da’ e unii p’aici care nu-nțelege…
Broccoli, sos barbeque și tofu.
La bucătării: chinezesc și libanez.
Prefer oricând un covrig cu kefir.
Comentariu beton!23
Mai scrie odata ca nu se vede bine.
I-o fi tremurat oleacă mâna când a scris „broccoli”. E de înțeles, și mie îmi mai tremură. 😀
@Mihai: îți tremură, dar nu ne-ai zis și dacă-ți place că-ți tremură! 😛
@Victore, îmi tremură doar când scriu „broccoli”, în rest n–am treabă. Plus că, de ce să mint, m-am cam lăsat de labă. :))))))))))
Ce nu se vede bine?
băi, și începuseși bine, cu dovleacul, pe care, ca să fie treaba treabă, nevastă-mea îl divinizează; mai mult, a învățat-o și p-aia mică…
la cozonac nu mă bag, că mie-mi trebuie cam a doua, a treia zi de cînd se produc, și, în 90% din cazuri „numaieste”;
dar boss, ficățeii de pasăre pe jar îs ceva… pieptul de pui îl fac la grătar suculent ca unu’ de porc;
da’ lămîia? ce avuși, neicușorule cu lămîia?
Comentariu beton!27
Poți sa faci tu pieptul ăla de pui se să fie mai suculent decât Dunărea la Cazane, că gustul tot ăla e. Despre ficăței pe jar nu știu ce să zic, probabil ca aș încerca, dar doar dacă fac lângă sosul sepcial „Bazilesco”.
Carne de miel, și am incercat sa o maninc pregătită în diferite feluri. Nu e de mine, prefer sa fac foame.
Comentariu beton!22
În rest bagi orice? Doar cu mielu’ ai probelme?
Azi vorbim despre ce urim, că în rest mai sunt alimente după care nu mă dau in vînt, dar în scop de supraviețuire pot sa le maninc. A nu se înțelege că aș accepta sa maninc și chestii de astea exotice gen viermi și altele.
La mâncare vin și eu..🤣🤣🤣da,din tot ce e scris mai sus,mănânc de toate,inclusiv salată acrita cu lămâie…dar numai gândul la bame și mi se face pielea găinii, știu că sunt migăloase și ieșeau intr-un fel băloase, după fierbere.Si la fel,mâncare de praz ,indiferent că ar fi sau nu cu carne,ștevie nici atât și cred că ar mai fi ,mâncare de vinete…de,traume din copilărie 🤣🤣😍
am gătit şi mâncat anul trecut bame pt prima oară în viaţă. nu le-am tăiat de tot cotorul ăla de la codiţă şi n-au devenit băloase. sau nu mi s-a părut mie.
nu au devenit felul meu preferat, dar sunt ok, aş mânca de vreo 2-3 ori pe an. 🙂 anul ăsta am ratat, în sezonul lor aproape că am dormit la birou, piaţa putea fi la fel de bine şi pe lună.
Uitasem de bame, mi s-a zbarlit pielea deja! Astea si vinetele puse la orice altceva in afara de salata de vinete sau zacusca.
Orez cu prune. Sechele ale unei copilarii sarace.
Iar cand beam cacao cu lapte merru plangeam. Nu imi explic de ce, ca imi placea la gust. Dar ma facea sa plang.
Comentariu beton!23
Ăăă… orez CU CE? Cine naiba ar găti așa ceva?
Orez cu prune? Precum găluști cu prune? La țară se mai făcea orez cu zahăr. Orez cu fructe. Nu sună rău deloc.
Comentariu beton!18
Prin 90-93 asa, era foarte la moda in familia mea. Fierbeai niste orez intr-un tuci si puneai prune uscate, cu un aspect si o consistenta de smochina, care se semi dizolvau in acea fiertura.
Ma opresc ca imi vine sa plang. Preferam sa ma culc nemancat. Si plans.
Comentariu beton!37
Nu Anduta, tu te duci cu gandul la galuste de gris cu prune sau gem inauntru. Care sunt mehh, si totusi de 1700 ori mai gustoase decat ce povestesc eu aici.
@Morrissey, imi pare rau…😔 si eu evit anumite mâncăruri chiar dacă îmi plac, tocmai pentru ca ma fac sa plang. Și acum când scriu asta mi s-a strâns sufletul și îmi vine sa plâng :))
Am urât în copilărie orezul cu prune uscate. Dar acum mi-l fac cu ceapă călită și fulgi de migdale prăjite și îmi place de mor.
Orez cu prune uscate. Perje parca le zicea. Delicios!
Găluștile cu prune mi se par delcioase. Cred că mi-ar plăcea și orezul cu prune. Mai ales că nici n-am asocieri neplăcute din trecut care să-mi influențeze percepția.
dap. calesti ceapa, pui prunele si orezu. Iese interesant
Răciturile*, mâncarea Satanei din “bucătăria grădinei Maicii Domnului”
Cunoscută ca *piftie pentru alte regiuni culinare ale grădinii Maicii Domnului
Comentariu beton!27
Sau cătărigi …
@Nico
Nici eu nu mancam in copilarie racituri. Spuneam ca e apa care tremura.
Am chestii pe care le halesc mai cu placere si altele mai acceptabile. Din categoria alora pe care le as manca silit ar fi laptele nefiert , oul crud si carnea nepreparata, gen : gusta si tu daca are sare sau piper suficient cand se fac carnatii. Bleah. Din categoria mancarurilor pe care le mananc dar nu mi spun nimic mentionez supa. Apa cu legume si galuste sau taietei in care speli gaina pe picioare.
Comentariu beton!52
Băi…. Am ras cu lacrimi :)))) apa in care speli găina pe picioare 😂😂😂😂❤️
E de la tata asta, el e oltean si la ei nu se facea supa , se taia o gaina si faceau ciorba de gaina in care lasau si gaina, nu o acoteau si faceau friptura din ea. Cand a venit aici si i a facut mama supa, a zis: bai, ori faci ciorba cu gaina aia si o lasi in oala, ori lasa ma cu ceaiul asta, ai spalat gaina pe picioare si mi dai mie sa mananc?
Comentariu beton!45
Tocmai mănânc o felie mare de dovleac copt. Cu scorțișoară😊 Am o tavă mare numai pentru mine, că restul îl consideră o abominație😀
Nu mănânc multe lucruri, menționez doar carnea de miel (nu suport nici mirosul) si pepenele galben. Carne de miel cred că aș mânca în scop de supraviețuire…de pepenele galben nu sunt așa de sigură😀
Comentariu beton!19
Mihai Vasilescu, de ce nu pot să îți răspund și ție?nu știu eu sau n-ai opțiune?…enfin,există și e bunuț la gust, orez cu prune uscate,că de-aia le scumpesc țăranii în postul Crăciunului, e mai ieftin 1kg de orez decât unul de prune uscate,că se fac așa la cuptor, lent,sau la foc de lemne,ca să aibă un gust ca lumea .Încearcă de la lidl dacă n-ai avut curiozitatea, poate,și tot nu sunt prunele de la pungă la fel cu alea din piață.
Apeși pe butonul „răspunde” al comentariului inițial și comentariul tău va fi exact acolo unde trebuie.
Lasă că știu și eu că există orez cu prune, dar am pus întrebarea greșit, nu „cine ar găti așa ceva”, ci „de ce naiba ai mânca așa ceva?”.
„de ce naiba ai mânca așa ceva?”
De foame, Boss.
Bunică-mea creștea 14 nepoți în fiecare vară. Când nu ne trimitea la muncă în sat, să mâncăm ce ne dădeau oamenii ăia pentru care munceam, ne făcea orez cu prune uscate.
Comentariu beton!37
@Eleno, ăia 14 nepoți de la câte familii proveneau? Că după capul meu ar trebui să fie minimum 5. Well, un calcul matematic elementar mie îmi spune că de la cinci familii, care își lasă peste vară copiii la bunici, s-ar fi putut strânge niște bani care să-i permită femeii să vă dea și altceva de mâncare. Na, așa sunt io, analitic.
Exact 5. Mama mai are 4 frați. 🙂
Despre bani, stai liniștit, că oricât de mult ar fi dat părinții noștri, tot nu ajungeau sa ne puna masa de 3 ori/zi. Asa ca o mai lungea cu mâncăruri d-astea ciudate.
Comentariu beton!13
Eu ador lămâia, am mereu în casă lămâi, folosesc lămâie la diverse, inclusiv la pește. Fac un sosuleț de lămâie cu un pic de ulei de măsline și cimbru și zvârl peste peștele făcut simplu la cuptor. De-li-cios.
Cozonacul – o minune, o binecuvântare, mănânc cozonac inclusiv în afara perioadelor de sărbători. Doar făcut, nu cumpărat. Abia aștept să-l fac și eu cândva.
La pui mănânc cam tot, inclusiv rânza.
Îmi place să mănânc orice fel de ficați. Ficatul e bun, e hrănitor.
Plăcinta cu dovleac- yummy
Nu urăsc absolut nimic culinar, mănânc din toate, unele mai des, altele mai rar. Am avut o vreme repulsie față de mâncarea de păstăi, dar asta pentru că fusese greșit gătitâ prima oară când am mâncat. Acum, alături de mazăre, păstăile/fasolea verde sunt printre prietenele mele culinare cele mai bune.
Comentariu beton!53
Anduța …. Pe aici prin tari străine, nuca e scumpa ca dracu’ . Macul nu exista. Cu naiba fac io cozonac? Cu faina de migdale care e căcălău pe aici și ieftină. Și cu merisoare confiate și cu esența de migdale. Am făcut cozonac de asta toată vara și am dus și la munca la colege și șefe. Le-a plăcut maxim. Nu mai zic când am avut musafiri la cina. Au zis ca se simțea de pe hol mirosul ca îl coceam fix înainte sa ajungă 🙂 cozonacul făcut de bunica sfârșea la porci, inevitabil. In schimb io m-am specializat și îl tunninghez cu de toate. Mănânc doar cel pe care îl fac io. Intr-un an, anul in care am început eu sa fac cozonaci, făcusem de Crăciun. Fostul (sper sa-i fie țărâna ușoară, sper sa fi murit) mi-a zis ca …. Servim musafirii cu prăjituri, cozonacul e pt noi. Atât de bun îmi ieșise.
Tunning de cozonac :-)) Ador mirosul de cozonac când se coace la cuptor, cred că mulți dintre cei care detestă cozonacul ori nu l-au simțit, ori l-au simțit în contexte nepotrivite. Cozonacul nu este doar despre gust, ci despre atât de multe altele. Îmi place asta cu făina de migdale și merișoare. Bine, cred că prin România tradiționaliștii ultra conservatori ar face apoplexie la așa modificare radicală de rețetă. 😁
Comentariu beton!22
Mie îmi place numai mirosul de cozonac. Se pune? 😁
Alina, se pune…că ești pe drumul cel bun. 😁
Anduța și cozonacii … mă leșiiii … e ca Vasilescuuu și review dă Troty … până se face se schimbă moda 🤪
Habare, nu știu care-i faza cu review-ul de Troty, dar la mine, dacă am ajuns să observ tigăile în magazine, e groasă! 😛
Iubesc dovleacul. Placinta, supa crema, in orice forma.
Ce nu mananc: peste si fructe de mare si fasole pastai (ironia e ca fasolea uscata imi place la nebunie in toate formele ei)
Dovleac nu mananc, dar ficateii imi plac, mai ales cu piure.
Ce detest din tot sufletul este pestele: imi vine rau numai de la miros de peste prajit. Probabil as incepe sa mananc daca as fi pe o insula pustie, pestele fiind singurul aliment care m-ar tine in viata. Dar pana atunci… spun nu! 🙂
Mancarea de Bame…
Subscriu! Copil fiind am mancat de vreo doua ori, mai mult fortat. De atunci cand aud cuvantul „bame” evit sa gust macar, atat de bine mi s-a intiparit in minte.
Cand m-am casatorit singura rugaminte la capitolul culinare a fost fara bame!
Ți se citește foamea aia mare în fiecare articol despre mâncare si câte din astea sunt în ultimul timp.
Comentariu beton!32
Aseară le-a făcut fashionista cătite fetelor. Clătite cu gem, dar au avut voie și câte una cu nutella. Am îndurat cât am îndurat și până la urmă n-am mai putut, am mâncat și eu o clătită. Mai bine mi-o băgam în fund. Știi cum e să mănănci O SINGURĂ CLĂTITĂ cu nutella. Nu pot, nene, nu pot, nu sunt genul care să „guste” ceva, dacă nu mă satur din ceva-ul ăla, mai bine deloc. Nfine, am reușit sa mă abțin, am rămas doar la O SINGURĂ clătită. 🙁
Ii inteleg durerea lui Vasilescu eu sunt pă dieta de 1 sapt…aia keto fara carbohidrati si sunt cam nefericita.Noroc ca nu mananc zahar sau dulciuri ca altfel eram si isterica si nefericita.Asa ca bun articolul cu ce nu ne place ca la amteriorul cu cartofi prajiti cu ou am balit 1h apoi am facut un dus rece si o salata verde sa imi treaca.Grea viata cu dieta asta numa ca trebuie altfel tre sa cumpar haine noi si nu am buget..
Comentariu beton!17
Uite, în dimineața asta nu aveam timp, am pus repede niste ardei kapia tăiați,pătrunjel, niste morcov, țelină, gulie,astea date pe razatoare viteză,niște boabe de fasole fierte foarte picante, am aruncat 2 conserve de pește, peste, amestecat, halit.
Comentariu beton!21
Hmmm, ce chestie, asta-și face fashionista aproape zilnic, de când am intrat eu la cură. Mă rog, fără țelină și gulie, pe care le înlocuiește cu roșii cherry și frunze de spanac. Dar m-au umit să văd fasolea și peștele și la tine.
Șerif,roșii mai pun si eu si spanac la fel. Des. De obicei folosesc legume, fructe, de sezon.
Si merge bine fasolea cu pestele în salată. Ai proteine, carbo din ăia buni si fibre. Doamna știe, este delicios.
Comentariu beton!15
Man, este MÂNCABIL, că delicioși sunt melcii de la „Au doux raisin”, delicioasă e pizza maergherita făcută la Napoli, asta ce mâncați tu și femeia visurilor mele n-are cum să fie DELICIOS. 😀
Fashionista nu pune țelină că nu are nevoie.
Să zicem că pun țelină pentru aromă.
@MV,si alea sunt mâncabile. Ti’am mai spus, am fost mâncau, trageam de fiare, sistem powerlifting mai mult si băgăm mii de calo, în timp mi’am programat creierul si nu sunt într-un roller-coaster al dietelor si imbuibatului.
Chestia cu programatul am învățat-o in Germania în timpul recuperării după accident, ca să pot trece peste durere, am fost consiliat în chestii de TMS, terapia durerii si atunci am realizat că pot face asta si alte domenii.
Comentariu beton!19
Despre cozonac am aceeasi parere, ba am mai transmis gena si progeniturilor mele. Ne aduce mama cate un cozonac si nu stim pe unde sa il dosim sa nu ne vada ca nu mancam,iar la serviciu, daca primesc de la colege gospodine, il pasez colegei de birou (facem troc, eu ii dau cozonacul, ea imi da muraturile). Dar dovleacul imi place, nu am mancat cand eram mica, l-am descoperit pe la 45 ani, si imi place mult.
Nu inteleg placinta cu varza. Pot spune ca varza in orice forma este alimentul meu preferat. Dar nu in placinta. Bleah (bleah si pt placintele cu mult aluat, oricat de gustoase sunt, se vor usca pe masa de bucatarie, daca imi dai sa mananc asa ceva, in desert ai avea o sansa).Nici napolitanele nu imi plac, ma zgarie pe creier muscatura din napolitane, dar recunosc ca mai gresesc, extrem de rar.
Deci vă rog frumos ca astăzi să nu mai dați nimănui să citească acest articol plin de blasfemii la adresa cozonacului, daaa? Mulțumesc!
Acum serios vorbind, chiar nu înțeleg care e ”jmekeria” cu cozonacul: un aluat ceva mai lucrat și umplutura. Care nu mai e ca acum 3 decenii: nucă și rahat. Poți pune muuulte chestii decente în el: mac, stafide, alte fructe confiate…Mai completați și voi că eu înghit în sec deja. Apoi, după ce e scos din cuptor îl ungi frumos cu o zeamă subțire (lapte, albuș de ou și încă un deget de zahăr) pentru luciu. Eram năuc în copilărie când ”boierul” moldovean Ionel Teodoreanu povestea în scrierile lui despre cozonacii făcuți din nu știu câte zeci de ouă, în timp ce mama și bunica se zbăteau să-l facă din câteva adunate din toamnă, de la nenorocitele alea de rații de pe cartele. Și unii zic că era bine pe vremea lui ceaușeșscu (fără majusculă!)…
Comentariu beton!27
@Victor, eu sunt în aceeași echipă cu tine în privința cozonacului.
Am făcut cu mama, pe vremea ailaltă, cozonac după rețeta lui Păstorel. În ciuda ingredientelor adunate cu greu și de o calitate cel puțin îndoielnică, a ieșit minunat. Dar pentru mine minunat a fost mereu cozonacul. Poate și pentru că întotdeauna a fost împletit cu povești.
Am avut ani de zile în care cozonacul era printre ultimele alegeri culinare. Asta pentru că era un preparat care se pregătea exclusiv de sărbători, alături de jdemii de alte feluri de mâncare. Și fiecare gospodină, inclusiv mama, avea chestia asta: ia și cozonac, ia și un pic de salata de beouf, și niște răcituri că-s așa de bune, și friptură și etc și etc. Așa că am ajuns să refuz pe bandă rulantă absolut orice mâncare din asta tradițională, indiferent pe unde o întâlneam. Stăteam frumos la mese, mâncând salată și refuzând cu eleganță orice îndemn de a diversifica. Asta până când am ajuns în Grecia și m-am întâlnit cu mâncărurile lor tradiționale. Specific pe cozonac, al lor nu este umplut cu diverse ci e ca la italieni, doar cocă. Doar că ei îi spun Vasilopita (plăcinta regelui sau plăcinta lui Vasile- după sfântul Vasile) și-i pun în interior, la coacere un bănuț învelit în staniol. Îi zic flouri și cine-l găsește în felia sa va fi norocosul anului. Am asistat la o tăiere din asta a Vasilopitei într-un cerc mai mare, după care la un flouri quest care m-a șocat. Doar eu și soacră-mea ne-am mâncat feliile. Eu mai mult de jenă, că mi s-a părut odioasă imaginea aia cu farfuriile pline de firimituri, care au ajuns toate la coș. Iar când m-am reîntâlnit cu cozonacul nostru, deja îl vedeam cu alți ochi, până ce am ajuns să-l apreciez nespus. Acum sunt la faza în care primesc cozonac și de sărbători și în restul anului și-l mănânc cu deosebită plăcere. Chiar acum vreo 2 săptămâni, am plecat câteva zile din București. Au venit ai mei să stea cu copiii, că și soțul e plecat în timpul săptămânii în alt oraș. Au venit, pe lângă altele, și cu 3 cozonaci. Unul a rămas acasă, unul l-a luat soțul, unul eu. Eu am petrecut câteva zile cu un grup de oameni. Nu știam ce părere au despre cozonaci, l-am scos și l-am pus alături de alte produse aduse. Prin a doua seară, cineva: ”Băi, parcă Anduța a adus cozonac”. ”Ai făcut tu? mă întreabă altcineva.” ”Nu, l-a făcut mama,. Vreți să-l tăiem?’ ”Uai, cozonac de la Vaslui? Normal!” S-a ras, n-a rămas nimic din el. La bărbat, același lucru, măcel pe cozonac. Acasă n-am mai găsit nicio firimitură.
Ieri am ajuns prin supermarket și mi-au căzut ochii pe niște tăvi de cozonac. E prima oară când mi se întâmplă așa grozăvie. :-))
Comentariu beton!23
As zice sa incerci un Grasut de la Livrez Fericire, cred ca iti vei schimba parerea despre cozonac.
Mi-ar schimba părerea despre cozonac doar dacă în loc de făină, drojdie, ouă și lapte, l-ar face cu caramel sărat și s-ar numi înghețată.
Sper că-ți dai seama câ în aproape jumătate de secol am apucat să gust inclusiv tot ce există în materie de cozonac. Am auzit asta cu „băi, gustă-l p-ăsta, că nu mai face nimeni cozonac ca ăsta” de mi s-a acrit. Să vezi ce, toată lumea face cozonaci ca ăla.
Io am o problema gravă cu cozonacii pe care ii răsucești. Adi a din doua șiruri răsucite. De ce plm ai face asta, nu înțeleg. Pur si simplu toată umplutura aia se storcoșește înăuntru devenind aproape una cu aluatul. Plus prea mult aluat fata de umplutura. Io le zic cozonaci chinuiți. Abia asta e blasfemie. Eu ii rulez pur si simplu. Săi mai sunt aia crestati deasupra. Iar … plm, la coacere umplutura aia se arde. Cât de idiot sa fii sa faci asta? 😳😳🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Urasc ardeii umpluti. Nu i-am suportat niciodata
Pentru că-i mănânci ca amatorii, cu tot cu ardei, d-aia. 😀
Ardeii umpluţi cu forţa ?
Ou fiert (ochiuri sau omleta rup, fiert nu ma ating – inclusiv mirosul de ou fiert ma „omoara”), peste (macroul este singurul pe care il tolerez), dovleac (gust/aroma si textura ciudate/gretoase), urzici, orez cu lapte (sau orice orez facut desert), fructele de mare (cu exceptia scoicilor cu orez, alea facute la cuptor).
Concluzia o stim cu toți
in gustum humanum non extementum
dar in guram…
Nu mănânc urzici și gutui.
Iar dovleacul e … bleah. La fel ca rondelele alea de orez expandat.
Ah, am uitat de gutui. Da, nici eu nu mănânc gutui, idiferent de starea lor de agregare. De fapt, sunt exact pe același nivel cu dovleacul. Ah, ce mă ofitc c-am uitat.
Ofticatule 🤪 Dacă mâncai gutui scălai de guturai 🤪
Ciorba de ștevie, lobodă (asta e mai acceptabilă) și derivatele. Graurii sau orice altă pasăre mai mică decât un porumbel, ficații îi urăsc… din același motiv ca tine… și carnea de pui dacă e din comerț.
Neam nu îmi plac astea… dar cel mai mult mă scoate din sărite întrebarea: Ei și cum a fost?
Bă nene întrebarea asta mi se pare mai rea decât orice altă întrebare, chiar mai rău decât atunci când probează ceva și vine și te întreabă: Ei cum îmi vine? Ți se pare că m-am îngrășat?
Pe vremuri eram mai din topor, dar nu din cauza faptului că eram un needucat ci pentru că mi-am propus să spun mereu numai adevărul… și la un moment dat, vine o ea cu întrebarea asta magică. Știa că spun adevărul… A fost vina ei…
Ei si cum a fost?
Pai a fost bună, dar te rog eu să nu mai faci altă dată așa ceva. Asta după ce m-am chinuit aproape o jumătate de oră să mănânc… chestia. Adică, alooooo victima aici.
Mă nene, mi-am jurat că nu mai fac treaba asta cu o femeie. A început să plângă, că sunt insensibil, că ea s-a chinuit 4 ore să facă ceva deosebit (ce este drept gătea super tipa, doar că aia nu i-a iesit – sau probabil nu mi-a plăcut mie), că ea e proasta că a vrut să facă ceva deosebit… că nu o să mai facă asta niciodată etc…
Mai degrabă, acceptam să primesc una după ceafă, ca în clipurile alea funny, decât o tortura din asta… După faza asta m-am învățat să raspund mereu numai cu: *Extraordinar, draga mea, ce nu faci tu să nu fie bun! Work like a charm everytime!
Să aveți o zi plăcută! E almost weekend… pentru unii!
Comentariu beton!18
In afara de ficatei si dovleac ne potrivim la gusturi. De fapt toate celelalte le pot si le mai mananc din cand in cand, dar dovleacul, oricat m-am chinuit sa il pot manca, nicio sansa.
Nu as manca melci, desi nu am mancat, nu as pune gura pe ei.
In schimb as manca orice cu carne de pui, porc ,vita, miel, peste.
Eu am ce am cu carnea de miel și mai ales de oaie…nu pot pur și simplu oricum ar fi făcută. În rest cam încerc orice, în limita bunului simț, adică nu toate nebuniile asiatice sau africane, gen insecte sau orice animal de companie care pe la noi nu intră în categoria „de pus pe masă”.
Nu-mi place carnea din ciorbe.
Îmi place ciorba, nu carnea.
Nu-mi place carnea pregătită nici la cuptor, ex. fripturi sau cu legume sau cu cartofi sau ciotoaie sau piepturi de pui etc. Nu-mi place carnea gătită.
Dovleacul, dovleceii, zucchini, ficățeii, vinetele, lămâia nu-mi plac.
Cred c-ai vrut să spui „îmi place zeama, nu carnea”.
Legat de cozonac.
Umblă un mit cum că noi am luat rețeta de la unguri dar am copiat-o prost și sărăcăcios.
Eu cred că seamănă cu „marble rye bread” (deci pâine!).
Vreau să încerc beigli/baigli, rețeta „originală” de cozonac.
Phaff, beigli este super. Putin aluat și subțire, restul umplutură. Mor după ăla cu mac.
@timi …. Pentru ca baigli este făcut pe principiul aluat oleaca fraged, este cu unt sau untura. De aia e diferit.
@Phaff Pai, sigur ca ne vine cozonacul de la unguri! Sigur l-au adus cu ei de prin stepele asiatice. Cozonac facut din fuga calului!
Ungurii sunt tatal si mamal (vorba lui Edelweis, 😂) nostru/nostri! Noi nu existam fara ei, ei ne-au facut, ei ne-au pus la masa, ne-au dat de mancat si de baut.. si tot ei ne-ar scoate de pe harta cat ai clipi!
Sunt un mâncău care mănâncă orice. Probabil mi se trage din copilărie unde nu exista „nu-mi place aia, nu vreau ailaltă” că mă trezeam cu ele în cap sau, și mai rău, rămâneam nemâncat până la următoarea masă.
Ce-ai enumerat tu mai sus chiar îmi plac, cu excepția pieptului de pui, tot din cauză de ceva dietă ținută mai demult. Dar o plăcintă de dovleac sau niște cozonac cu lapte? Parfum!
Singurul chestii cu care nu mă prea împac sunt fructele de mare și peștele cu multe oase mici. Dacă mănânc pește și am dat peste vreun os mic care mi-a scăpat la prima mână…gata!…s-a terminat. Nu mă mai ating de el. Iar la fructele de mare… Băi, am încercat în diverse forme, și paella, și supă, și toate nebuniile, dar degeaba. Nu intră, nu pot cu scoicile și caracatițele și calamarii și ce mai e p-acolo.
@Ioane, am exact aceeași problemă cu peștele cu oase mici, doar că mie mi se trage de la lene. În sensul că gustul îmi place, dacă îmi scoate cineva oasele din el mănânc cu cea mai mare plăcere. 😀
Mănânc aproape orice dar am dubii serioase dacă aș putea mânca Surströmming. Știți conserva aia de pește puturos?
Las un link de pe youtube: https://www.youtube.com/watch?v=HaJQq4K-byw
Dacă nu e ok te rog să îl ștergi, poate oricine să de un search după „Surströmming” și se lămurește despre ce vorbesc.
Am stat un an în Suedia, am încercat, am vomitat în timp ce vomitam. În timp am reușit să mănânc. Nu este chiar așa de rea.
https://m.youtube.com/watch?v=VnNHQsqWNrA
@Edelweiss, să înțeleg că mirosul peștelui este mult mai nasol decât gustul?
Gustul este foarte acid, fermentat dar mirosul,mirosul,te îndoaie. Să știi că în final nu este atât de rău. Te lovește bine de fiecare data.
Cozonac cu dovleac, cineva? 😀
Pe lista mea de preparate pe care nu le pot manca sunt: vinetele, în nicio forma, din cauza unei experiente nefericite de acum 10-15 ani când am mâncat cu mare pofta salata de vinete călduță, ca nu am avut răbdare sa se mai răcească. Culmea ca încă îmi place mirosul de vinete coapte, dar nu pot sa mănânc fără sa îmi fie rău. Pilaful ala clasic pe care îl făceau mamele noastre, prefer orezul fiert simplu cu sare. Mâncărurile gătite cu iarba: spanac gatit, urzici, ciorbe cu loboda sau salată, toate astea sunt oribile pentru mine și nu as manca nici dacă as muri de foame. Bame, am încercat o singura dată făcute tocăniță, asa consistenta mucilaginoasa ma dezgusta total, nu îmi place carnea gatita în sânge. Cozonacul nu e desertul meu favorit la sărbători, de cele mai multe ori se invecheste și îl arunc dar uneori dacă îmi e pofta, îmi fac care unul în afara calendarului obișnuit de sărbători.
Ciorbă de burtă. Pentru mine e marele nu culinar. Doar când o văd in farfurie mi se întoarce stomacul.
Ce am mâncat in exces? In ultimele doua luni de sarcina am mâncat aproape zilnic ecler. Mai alternam cu înghețată, dar mereu mi-era poftă de ecler. Din fericire nu mi-afectat greutatea.
Melci, lăcuste şi alţi gîndaci asiatici, niciodată. În studenţie stăteam în Iaşi în căminele din Puşkin (pt.cunoscători), pe Copou. Seara la 10 se oprea apa şi de prin ţevi, de pe lîngă ele, nu ştiu, ieşeau nişte limacşi şi era plin pe pereţi, pe jos, pe chiuvete… Puneam sare pe ei şi se dezintegrau. Ceva mai scîrbos nu există. Iar lăcuste, albine, gîndaci să fim serioşi, asiaticii îi mănîncă de foame şi păcălesc turiştii că sînt delicatese. Never.
Limaxul e melc cum e puiul vită.
Ba, limaxul e un melc fără cochilie.
Păi și puiul e o vită fără coarne.
Dar ficăței la cuptor înveliți intr o minunata feliuță de bacon ai mâncat? Poate îți schimbi părerea 😁. In rest… Ce au zis și alții, fara dovleac, bame, urzici, pilaf cu prune, ciorba cu corcodușe, ștevie, salata cu oțet in loc de lămâie, cozonac de supermarket. Nici cu cartofii nu prea mă împac (spre norocul meu).
Sigur c-am mâncat. Baconul ăla capătă un gust extraordinar de la ficățeii pe care îi las în farfurie. 😁
Doua chestii nu mănânc nici sa îmi fie foame, prefer sa mănânc pietre : oua moi (simt ca ma ia greata doar când scriu) si dovleacul ala mare… bleah. Mi s-a tăiat pofta de mâncare:))
P.S: Ficățeii prăjiți cu mult ulei și sare peste…mmmm, mâncarea mea preferata 😁
Nu mănânc bame, biftec tartar, orice conține ouă crude gen tiramisu, creier pane, napolitane. Pieptul de pui numai pane sau în ciorba rădăuțeană, mâncam toamna plăcintă cu dovleac făcută de mama mea. Dar cum ea nu mai poate face, am zis pas. Șiiiii, aici o să-mi iau papara, nu mânânc carnea rare sau medium rare. Nu suport zeama aia cu sânge în farfurie.
Fiecare persoană are gusturi și plăceri (culinare) proprii. Unora li se pare Raiul pe pământ un cozonac bine făcut, alții simt doar repulsie. Și aici un rol determinant cred că îl au traumele copilăriei. Suntem diferiți, suntem diverși, asta e clar. Și totuși atât de asemănători!
Eu mănânc orice este gătit, am și preferințe, am și chestii pe care le evit dacă pot. Iar cozonacul este unul din alimentele pe care le-aș mânca doar în situații disperate. Ce nu pot înghiți sub nici o formă este biftecul tartar! Nu pot! Stomacul meu se revoltă doar când îl vede pe farfurie (și pe a altora, nu doar pe a mea!)
Eu n-am nicio traumă din copilărie legată de mâncare. Dimpotrivă. Iar cozonac mâncam, pe vremea aia, dar tot atunci mai mâncam și multe alte chestii pe care acum nu le-aș atinge. Că, na, nu prea se găsea nimic, deci nu prea aveai cum să faci figuri.
Dovleacul îmi place doar condimentat.
Ficăței n-am putut să mănânc până pe la 20 ani. Mama îi făcea înecăcioși și nu-i suportam. Am mâncat la o prietenă care i-a făcut la grătar, doar puțin perpeliți că au rămas zemoși și cremoși la interior. Acum îi fac în tigaie cu mult usturoi, dar obligatoriu să rămână moi și mustoși.
Pieptul de pui e foarte bun la preparate de tip asiatic.
Lămâia peste cotletele de berbecuț sau peste o formaela (brânză la grătar) caldă e minunată. Dar eu mănânc și lămâie goală așa că….
Nu suport mâncărurile din frunze. Toate mi se pare că arată și-mi inspiră mirosul codițelor putrezite de zambile care au stat prea mult în apă.
Mancam tot ce ai scris tu acolo, chiar cu placere. Lamai avem in curte, iar dovleacul si cartoful dulce sunt principalele chestii langa friptura facuta la cuptor. Ca sa nu mai spun de o supa crema Laksa din dovleac, cartof dulce, cu pui, facuta cu lapte de nuca de cocos. O minunatie!
Nu prea am chestii care nu le mananc de loc, dar este una pe care o detest: Chisca… numai cand scriu mi se face rau. Si nu sunt mare fan „peste”.
Sunt chestii din bucatariile altor tari, pe care nu le-as manca nici mort, dar din aia romaneasca nu prea.
Urăsc toate ciorbele pregătite cu smântână, prefer oricând o ciorbă țărănească, de orice fel.
Urăsc zacusca, da’ prefer oricând o salată de vinete, chiar aș mânca cu tonele dacă s-ar putea
Hmm, as manca niste dovleac copt 😀😀
Nu mananc ciorba de peste, mi se pare oribil pestele fiert, fructe de mare, caș sau oricare alta branza proaspata, nu beau lapte, urzici, spanac, kaki, si cred ca lista e mult mai lunga 😀😀
Placinta de dovleac e cea mai misto placinta! Plantez in fiecare an dovleci si din octombrie pana-n aprilie bag la greu.
Cat despre chestii nasoale: supa de gulii si tocanita de conopida
Singura mancare pe care nu pot sa o mananc este piftia, racitura sau cum i-ar mai spune altii. Chestiia aia gelatinoasa, tremuranda grrr
Probabil în vreme de foamete sau război aș putea manca orice, dar așa in vremuri normale evit ardeii umpluți, carnea de cal, iepure, prepeliță, porumbel și toate păsările mici și castanele. Castanele nu le-aș manca nici în vreme de foamete.
Cea mai dubioasa chestie mangata si la care am spus pas dupa prima lingurita a fost spuma de praz ca si garnitura la o chestie de fitze.
Bai, era ca voma de caine cu iarba…
In rest fara supe creme de orice, naut, cus cus, rata si pestele de apa dulce.
Slovenii mănîncă dovleac,am incercat doar supa,nu e pe gustul meu
Nu aș mânca veci pepene galben. Nici măcar gumă sau alte chestii cu ,,aroma” de pepene galben nu pot suporta.
Si nici pită unsă cu unsoare de porc. Bleah….
Mărar, piersici, caise, praz, ceapă albă, măsline negre, salată orientală, miel preparat în stil românesc – cam astea ar fi cele ce mă fac să strâmb din nas. Da’ dacă îmi e foame … mănânc și pietre. Nu sunt eu când mi-e foame🤪
În general mănânc puțin și bun, rar mult și prost 😋
Am uitat de guacacamoale și pepene galben – nici bătut nu pun gura pe așa ceva 🤨
Vasilescule, de când umbli prin cămara blogului ai zăpăcit mațele alea responsabile de edit/reply. La draq … fă ceva. Mă rog de o dispensă papală pentru dieta domniei tale ? 🤪
O sa imi iau mult hate ,dar nu mananc apraoape nimic traditional romanesc.Nu imi plac sarmalele ,ciorba de perisoare ,ciorba de burta ,salata beouf ,mici ,carnati ,lebar ,caltabosi ,salata de vinete ,orez pilaf (mananc basmati sau jasmine fiert simplu ,bame ,piftii ,miel ,berbecut ,salamuri de nici un fel ,cozonac ,ciorba dreasa cu smantana ,ciorba de salata .Era mai simplu sa spun ce mananc.
Nu mănânc carne de miel, carne de iepure, nici un fel de prăjitură care conține banane sau ananas, nu suport mirosul de levănțică și iasomie, nu suport scortisoara. ȘI mai sunt multe!
Dovleacul il mănânc doar in ștrudel, aici tolerez scorțișoara.
Dupa ce 8 ani am mancat la cantina, pot spune ca mananc orice. Totusi nu pot sa beau lapte, mi se inchide gatul cand vad o cana cu lapte in fata 🙄
Caltaboșii fierți în mate groase de porc. Numai mirosul…. câh..
Stau si ma gandesc daca e o mancare care nu-mi place, dar nu gasesc.
Dar mi-ai facut o pofta cu ficateii, imi curg balele.
Poate nu-ti plac pentru ca nimeni nu stie sa-i faca, trebuie un echilibru intre temperatura mica si timp scurt, ca sa nu se usuce. Nu se pune sare, etc.
Mie imi place sa-i trag la tigaie in unt cu piper si usturoi, cam ca aici:
https://photos.app.goo.gl/dLEu7P23ixt2V9fLA
La prima strigare, raspund pe nerasuflate ciorba de burta (stiu, da, nu sariti…), hrean, branza de capra.
Dupa ce apuc sa respir, mai zic: oaie, urzici/spanac, broccoli, melci, bame, organe in afara de ficatei de pui si creier, urda, da, urda! ca mi-a amintit cineva mai sus, salata cu otet in loc de lamaie. Mancare de gutui.
Btw, spre deosebire de tine, lamaie pun cam in tot, inclusiv peste ou ochi.
Mai zic, daca e.
Hai week-end frumos!
Nu si nu si nu pentru mancare de bame, biftec tartar, sangerete, picioare de broasca(m-a pacalit cineva o singura data, in studentie, sa gust cum ca ar fi pui pane, am gustat, NU), suc din tije de telina, papaya, valeriana frunze, coriandru proaspat, lemongrass.
Mananc dovleac copt, mai ales daca e dulce (si nu de la zahar), la fel si gutui (in orice forma). De cozonac (de preferat fara rahat) nu mai zic, deja am bale in coltul gurii.
Pe ce nu pun gura decat in caz de apocalipsa: carne de miel/ied/rata/gasca si orice alt animal care nu e porc/pui/vita/peste/fructe de mare. Dintre legume, nu pot/vreau sa mananc mancare de bolostina (stevie, loboda si orice arata ca o voma verde). Dintre fructe nu cred ca am ceva ce refuz, inca nu am gasit fructul care sa imi provoace greata … poate struguri cu samburi si durian :P.
Lânngă cozonac, ce îmi pare si mie o chestie complet inutilă (nu e nici prăjitură, nu e nici pâine) cu prea multe calorii pentru ce oferă, as adăuga PAPANAȘII. Iau coroana la capitolul afront adus bucătăriei (ca nu intra la cofetărie), și sunt risipă de resurse.
Panettone este, însă, artă. E echivalentul italienesc al croissant-ului și un panettone artizanal e un regal.
Părerea mea e ca puiul are piept ca să își mențină echilibrul, dar nimeni nu ar trebui să mănânce așa ceva. Dacă ar dispărea toată carnea din lume și ar rămâne pieptul de pui, aș deveni vegană.
N-as manca nici sa imi dai bani: urzici, ciulama de ciuperci, toba, caltabos, organe, oaie/miel, bame, dovleac placintar, scoici, chestii cu tentacule 🤢
0 0
Am cetit ” chestii cu testicule” 🤣🤣🤣
Subiect delicat, degustibus.
Un singur lucru nu inteleg din ce ai scris – si nu e vina ta, ca tie oricum nu-ti plac. Da’ va rog eu frumos, explicati-mi si mie DE CE oricine pe lumea asta ar manca ficatei FIERTI??? Pentru mine, ficateii nu se pregatesc DECAT la tigaie, cu putin unt si usturoi, nu prea facuti, ca sa nu fie talpa (sau nisiposi – nu e chiar adjectivul corect, dar nu am altu’ acum „la indemana”)!
Anyway, back on topic. Mananc cam de toate, nu sunt o persoana dificila la mancare. Daaaaar… sa ma pici cu ceara si nu pun gura pe varza de Bruxelles. Never ever ever ever nici daca e singura leguma care ramane pe fata pamantului. Numai de la miros mi se face rau. In rest, nu imi place pasta de migdale, si in general orice pasta cu fructe. Detest coaja de lamaie/portocala/ citrice in general, in prajituri. O simt imediat si BLEAH.
Urmatorul articol e despre ce preferam, da? Ca am ramas asa cu un gust neplacut..
creier si fudulii… sau vestitele “momițe” de diverse animale…
nu, nu, nu!!
dar dovleacul chiar imi place!
Fiimea mânâncă dovleac copt. Bine, fiimea mănâncă orice, în afară de fasole verde.
Ficățeii sunt foarte buni cu sos de lămâie 😁.
Îmi place cozonacul cu mac.
În rest, nu suport maioneza. Nu pot să mănânc absolut nimic cu maioneză. Și nu îmi place nici carnea de oaie. Deloc.
Tocmai am mancat ficatei de pui cu salata de sfecla rosie cu hrean. Au mai ramas 4 care cred ca ajung la gunoi ca nu serveste nimeni din familie si eu am bagat deja de 3 ori zilele astea.
Nu suport albusul de ou crud, mazarea si bamele. Urasc chestia aia care se vinde sub numele perle de branza/branzica.
Înainte de cozonac, ce îmi pare si mie o chestie complet inutilă (nu e nici prăjitură, nu e nici pâine) cu prea multe calorii pentru ce oferă, as menționa PAPANAȘII. Iau coroana la capitolul afront adus bucătăriei (ca nu intra la cofetărie), și sunt risipă de resurse.
Panettone este, însă, artă. E echivalentul italienesc al croissant-ului și un panettone artizanal e un regal.
Părerea mea e ca puiul are piept ca să își mențină echilibrul, dar nimeni nu ar trebui să mănânce așa ceva. Dacă ar dispărea toată carnea din lume și ar rămâne pieptul de pui, aș deveni vegană.
Dintre ingrediente, urăsc țelina crudă, cum se pune în unele salate (și clasică și apio) și hreanul crud. Îl tolerez în murături că înțeleg că contribuie și el la gustul bun general, dar îl scot și îl arunc împreuna cu frunzele.
Dintre mâncăruri – sărmăluțele în frunze de ștevie și mațele fripte (mâncare specifică de Paște în unele zone) mi se par de-o scârboșenie extraordinară. Și sângeretele la fel. Și mâncarea de urzici.
În rest mănânc cam orice, cu cât mi-e mai foame, cu atât îmi scad mofturile și mai degrabă fac mofturi la cum e gătită o mâncare – de exemplu îmi place salata boeuf cu legumele tocate cubulețe, nu date pe răzătoare – lucru care mi se pare că-i schimbă complet gustul chiar dacă ar fi fix aceleași ingrediente.
N-aș mânca biftec tartar și am o retincență și față de peștele crud, gen sushi.
Dintre dulcuri – aici am multe 🙂
Urăsc ciocolata cu căpșuni, cu citrice sau alte fructe (gen fântana de ciocolata cu frigărui de fructe care era la modă pe la nunți) inclusiv prăjituri cu combinațiile astea;
Ciocolata cu mentă.
Pandișpanul cu fructe înfipte prin el (mi se pare complet inutil sau incomplet).
Prăjiturile cu fructe crude.
O prăjitură pe care o face soacră-mea non-stop de câțiva ani la absolut toate ocaziile și nici nu mai pot să mă uit la ea (la prăjitură, nu la soacră) în așa hal m-am săturat de aceeași prăjitură.
Dovleacul mi se pare scârbos în plăcintă sau ștrudel, dar îl ador în supa cremă sau simplu, copt la cuptor.
Mate fripte 🙈🤦🏻♀️😳😳😳
Mâțe sau mațe?
Mațe, intestine de miel. Eu înțeleg că nimic nu se aruncă, totul se transformă, se utilizează, dar undeva trebuie să tragem o linie…
Urzicile. Sub orice forma. Vomit numai de la mirosul lor când fierb. De asemenea, ciorba de peste are un miros odios. Și fructele de mare sub forma de cocktail, când sunt în zeama aia baloasa😐
0 0
Eu nu suport maioneza. Mai ales aia de la borcan. O tolerez doar în ouă umplute sau salată de boeuf, şi astea doar facute de maică-mea.
La fel şi cu restul de sosuri din tuburi şi borcane. Ketchup-ul îmi place la nebunie, dar doar cel de la Tomi, picant. De la altele îmi vine greață.
La restaurant dacă vreun fel de mâncare are ceva sos nefamiliar în componență şi nu poate fi servit separat, mă lipsesc, indiferent cât de apetisant e restul. Tot din cauza asta nu mă tentează burgerii sau diversele sandwich-uri (e posibil că nici nu am nimerit ce trebuie până acum). Mai am o problemă şi cu carnea tocată: mănânc în general doar feluri făcute de mine sau de ai mei şi de multe ori rămâne în plus-mănânc spaghetele/lasagna sau foile de varză/viță/ştevie, ardeii, dovleceii, ciupercile, guliile şi alte legume ce pot fi umplute, iar tocătura este redirecționată 😆
Iar tot ce ai numărat tu..💗
Nu am mancat niciodata si nici nu intentionez sa mananc pepene rosu. Nu suport mirosul. De cand sunt mica, parintii mi au spus ca mereu am urat mirosul. Cand mananca cineva la mine in casa, trebuie sa spele bine tot dupa, inclusiv cu ceva dezinfectant. Nici dovleac, la bunicii mei dovleac mananca doar purcelul. Nu mi place salamul de biscuiti!
De ce 14? De ce nu 13 sau 25? 🤭
Ardei
Urăsc
Urăsc
Urăsc
Urăsc
Urăsc
Miel
Pomana porcului care de regula e plină de grăsime. Ajungeam sa mănânc mămăliga cu varza. Mămăliga așa întinată in zeama aia. 😳😳😳😳
Pielea de la găina.
Caimacul de la lapte care se întinde pe gât 😆😆😆
Cred ca gata. 🙈🤦🏻♀️
Ciupercile alea care gătite se fac moi și gelatinoase.Broccoli crud în salate.Urda,în condițiile în care îmi plac la nebunie absolut toate brânzeturile asta nu o suport.Pieptul de pui la grătar pentru motivele lui Mihai.Maioneza grasă.
Daca zic ca nu mi place „bucataria” olandeza iar imi iau mwi pe aici. Mhahahahahah.
Sa curga sosul =)))))))
Dar ce bucătărie au olandezii? In afară de stroopwaffles si brânzeturi, prăjesc diverse și le numesc mâncare. Greșesc eu?
@Daiana, păi, da, că tu atât ai înțeles, că ți-ai luat mui pentru că nu-ți plăcea bucătăria olandeză, nu contextul în care ai spus-o. Fix ca-n bancul cu ăia care au omorât nu știu câte mii de irakieni și o blondă cu sânii mari. Și lumea se întreba ce-au avut cu blonda. Exact atât poți tu.
MV era o gluma dar mna…
A, ok, că și la mine tot glumă…
Neața! Mai întâi trebuie sa spun că m-am stricat de ras, frate ești nebun! In alta ordine de idei, am și eu ceva in „portofoliul” preparatelor, chiar multișoare de fapt, însă top trei arată după cum urmează:
3. Pilaf
2. Coliva
1. Orice preparat din miel/oaie, ied/capra! Leșin, numai cât le vad! 🤮🤣
O zi buna tuturor!
Nu sunt fan dovleac, nici eu. Seminte de dovleac da, as manca ca porcul.
Nu imi plac ficatii de niciun fel. Am simtit gustul, sunt la buda si nu are loc evacuarea pe unde trebuie.
Pana intr-un timp nu imi placeau rosiile si cu maslinele. Aparent, de 2 ani, am inceput sa le accept in viata mea si, mai nou, mananc masline goale.
Sa nu aud de Orez cu lapte. Gris cu lapte mananc 3Kg fara sa oftez, si daca stau jumatate de ora, mai e loc de 3 Kg (numai ca am scris si-mi ploua-n gura…)
Mazare gatita. Nu o suport. O mananc daca numai asta am, dar imi ia o ora sa o mananc. In schimb, ca a fost o disputa la un moment dat: ador mazarea in salata beouf.
Deci, in concluzie, un om simplu’s:))
Mai fac o precizare: nu intru la dieta ca stiu ca incepe fabrica de cozonaci sa produca. Apai nene, cand face cozonaci, pai te lingi pe bot de la miros. Niste aia de 2.5Kg fiecare de ma-ndoaie de fiecare data cand trebuie sa duc la rude cate unul.
Citind mai sus pe la oameni, mi-am adus si eu aminte: NICHT PEPENE GALBEN! si nici piftie. Cand o vad cum joaca in oala/farfurie/castron, mi se face rau…
A, si sa nu fie cu piftie. Cand o vad cum joaca in farfurie sau castron, ualeu… Nici de toba nu ma apropii dar o inghit daca imi dai.
Piftia de porc dacă joaca în farfurie înseamnă că nu e bine fiartă. La mine la tara se lasă carnea cu os la racituri…bleah. Nu pun gura pe asa ceva. Dar când o fac eu, o pot tăia felii ca pe toba, si-mi place sa o mănânc cu un pic de oțet de mere. E altceva 😁
Gaturi de curcan/pui – le vad in ciorba, ma ridic de la masa.
Lapte – nu pot sa beau nici macar o gura de lapte. Nu, nici in cafea. Nu cred ca am mai baut lapte de la 6 luni de cand m-am autointarcat.
Mancare de gutui.
Mancare de orez cu prune.
Zeama in care au fiert urzicile. Fix aia pe care trebuia sa o beau cand eram mica ca „iti curata sangele”.
Bame, never ever. Bunica-mea era fiarta pe bame…îmi spunea că sunt o delicatesa 🤢. Ficați am inceput sa mănânc după ce m-am măritat. Acasă și mâncarea de gutui…este ceva de neimaginat, niste gutui fierte/călite in mult ulei și niște sos de faina…o amestecătură de dulce și sărat și uleios… bleah
Povestea de mai jos se-ntâmpla la vreo câteva luni după ce o cunoscusem pe cea care, acum, îmi e soție. Ea locuia într-o comună de lângă București, eu la Alba Iulia. Ne vedeam o dată pe lună, după un drum lung (cu trenul pe ruta Alba-București, cu microbuzul din București în comună). Într-o iarnă (precizez anotimpul pentru a înțelege că era rece), la vreo câteva luni de când eram împreună, vine la mine în vizită, radiind de fericire, că-mi adusese o surpriză: plăcintă de dovleac. La vremea aceea, dovleacul nu constituia pentru mine o opțiune culinară, în sensul că îmi producea o scârbă teribilă simpla idee că aș putea pune în gură așa ceva.
Acum, aveam o problemă. Că mi-am dat seama cum fata stătuse în după-amiaza zilei precedente să facă plăcinta, apoi plecase cu ea la București, unde lucra schimbul trei (stai la microbuz, mergi cu microbuzul supraaglomerat, schimbă cu metrou, tramvai etc.), pe urmă, după ce ieșise de la serviciu, se suise pe tren (unde ajunsese schimbând iar tramvaie și metrouri) și venise cele (infinit de) multe ore până la Alba Iulia (de-aia am precizat anotimpul, ca să înțelegeți de ce a rezistat produsul alimentar). Cum să-i zic că eu nu mănânc așa ceva nici mort? Am strâns din dinți și mi-am impus ca, dacă-mi vine să vomit, să înghit. Dacă-mi vine să plâng, să zic că sunt impresionat de gestul ei. Dacă am vreun rictus, să spun că așa zâmbesc eu când sunt emoționat. Pe scurt, să fiu viteaz. Ce nu face un bărbat ca să aibă parte de secs! Acum, nu știu, poate că a fost o chestie de gândire super-ultra-mega pozitivă care a șters setările anterioare, cert e că mi-a plăcut. Și, de atunci, ador plăcinta de dovleac, ba, la un moment dat, am avut ocazia să mănânc și supă de dovleac și mi-a plăcut. Csf, ncsf, așa se prostește omul!
Acum, legat de alimente pe care nu le agreez, lista e destul de vastă, că la ora actuală avem acces la feluri de mâncare de pe tot globul și unele-mi plac, în timp ce cu altele nu sunt compatibil (mă număr printre cei care, când aud de bucătăria franțuzească, nu aplaudă încântați, ci caută pretexte să se fofileze). Dar dintre astea, tradiționale, de pe meleaguri mioritice, pe lista cu NU se numără:
1. Ardeii umpluți. Indiferent că e felul unu sau doi, de chestia aia nu mă ating nici dacă sunt rupt de foame.
2. Mere, dovleac la cuptor și altele de acest gen. Adică nu cum ies ele în prăjituri, ci puse așa, cum le-a făcut mama natură. Din nou, pot fi lihnit de foame, dacă mi le pui în față o să constat că sunt, de fapt, sătul.
3. Laptele. Sincer, nu pricep de ce ai folosi alimentul ăsta altfel decât pentru a-l pune la prins până devine acru (chestie care intră în cele 5 băuturi după care sunt topit), ori ca fază intermediară pentru obținerea de unt, smântână, brânzeturi (apropo de brânzeturi, alea cu mucegai sunt pentru mine un „turn off” teribil).
4. Chestii de genul „supă de vișine”, „mâncare de gutui”, „mâncare de morcovi” sau garnituri de tipul compot, dulceață etc. Pentru mine, dulcele e desert. Iar cele de mai sus n-au, oricum, gust de desert. Deci nu se regăsesc pe nicio listă aprobată de forul meu interior. 🙂
Dintre chestiile astea mai moderne, ce nu suport sunt mâncărurile „al dente” (pe unde-am crescut eu la alea le spune că sunt „negătite”), salatele de la restaurant (dacă o salată nu se scaldă în sare și oțet, e doar iarbă, da?), desenele din farfurie cu sfârcuri de mâncare (serios, dacă vreau să mă uit la picturi, merg la un muzeu; la restaurant merg ca să mănânc = vreau cantitate, nu mostre), toate alimentele vegane care spune că sunt „fix la fel ca originalele” și sunt fix la polul opus.
Probabil că mai sunt și altele, dar astea-mi vin așa, la prima strigare. 🙂
Comentariu beton!17
Maioneza
Icrele preparate
Carne de miel, de oaie, de berbec, de capra, de ied
Ciorba de burta
Branza de capra
Avocado
Mâncarea cu măsline și praz. Nu știu alții cum sunt, dar când simt mirosul ăla de măslină fiartă imi piere pofta de viață. Prefer să mor de foame.
Mda. Dovleacul. Daca-i place porcului, n-are decat sa-l manance el pe tot, din partea mea.
Spanacul. Pana si mirosul emanat cand fierbe imi da stomacul peste cap.
Pieptul de pui. E ca si cand ai incerca sa mesteci o talpa de pantof.
Laptele dulce. Nu-l suport. Mananc branza, iaurt, smantana, dar lapte dulce…neeeh.
Mazarea. Pe langa faptul ca am mancat, in studentie, ca la vreo tona de mazare, cat sa-mi ajunga pe zece vieti, ma oboseste, pur si simplu, fugaritul si pescuitul boabelor prin farfurie. Bine, daca e sa ramana mazarea singura chestie comestibila pe pamant, as putea face un sacrificiu.
Si, nec plus ultra: gutuile. Am ramas cu sechele grave din copilarie cand maica-mea, postind vinerea, isi facea mancare de gutui. Frate! Era oribila! Cum dreaq sa combini caramel, gutuie si bulion?
Am vrut să scriu ca nu mananc kkt dar mi am dat seama ca mananc, nu la propriu dar …
Muhahah
Cum zice porcu’ ? Numai ăsta până-i cald 🤣🤣🤣
Mai e o chestie pe care o urăsc… ii aud pe unii cu mâncare cu pui de țara, găina de țara. Ok, boss… te rog.. baga-l undeva. Ca sa nu zic mai urat. Am mers la multe nunți in copilărie la căminul cultural unde se făcea supa de pui in oale imense unde se fierbeau o Grămada de găini 🤦♀️. Deci mirosul ăla de găina cu atâta grăsime îmi făcea o sila încât numai când aud de puiul de țara “gustos” ești pasibil sa ți-l dau in cap … in plus l, e tare și ațos indiferent cât și cum îl gătești. Deci numa’ mulțam, pui și găini de țara nu. In principiu … carnea o tolerez tot Mai puțin.
Dap, subscriu, am luat pui organic, dat o grămadă de bani și l-a mâncat soțul singur singurel, ca eu nu am putut, avea un gust atât de puternic de am lăsat-o, am făcut o omletă.
Ciorba de burta și carnea de vita. Nu am putut niciodată sa o mănânc. Indiferent de rețetă sau bucătar. Nu mi-a plăcut niciodată cum miroase atunci când se prepară și nu pot trece peste acest aspect.
Carne fiartă. Nu pot, mi-e greață, stau flamandă. Ori cuptor, dar gatit bine, ori tigaie. Sa ma ferească sfantul de vreo dieta vreodată că mor de foame.
Nu-mi place tocănița de orice, aia cu sos și tot ceva carne doar fiartă.
Dovleac si ficatei. Sa fie Sanda Marin de vina?
Nu îmi plac bamele (okra), nici lintea nu mă tentează, dar la o adică aș putea mânca o supă de linte, o dată – dar bame – niciodată!
Cozonacul este una dintre prăjiturile mele favorite 😀. În schimb am început demult să ocolesc cheesecake, deși mi-a plăcut odată, atunci când rețeta americană originală încă era respectată. Acum au apărut atâtea versiuni…îmbunătățite, încât prefer să iau orice altceva ca desert, dar nu cheesecake
Cozonacul e prăjitură cum sunt io autor de romane. 🤭
Dacă-i zicem cozonacului prăjitură, riscul dezamăgirii este aproape garantat pentru mulți dintre noi. Ar fi cam ca atunci când mi-a zis mie tataie că face mamaie o prăjitură, dar ea făcea, de fapt, ceapă prăjită. „Preparat culinar” mi se pare mult mai potrivit. O denumire cinstită, care nu generează așteptări nerealiste și nici nu riscă să nu se poată ridica la înălțimea prejudecăților noastre.
Dacă nu are cremă, nu e prăjitură.
Pe de altă parte, nu tot ce are cremă e prăjitură. Cum ar fi trigoanele cu cremă. Nu le pot zice neam „prăjitură”. Mai degrabă le zicem tuturor ”ceva dulce” și rezolvăm problema. :-))
@Anduța, perfect de acord. Uitasem de patiseriile cu cremă. Alea-s mic dejun, nu desert.
După ce am citit comentariile până aici am două nelămuriri:
1) Care-i treaba cu bamele? Că văd că multă lume le urăște și până acum eu habar n-am avut că astea chiar cresc și se gătesc la noi în țară și sunt atât de comune încât ajung detestate. Eu le-am mâncat doar în mâncăruri indiene, turcești, în țări străine și abia recent le-am văzut la noi în magazine la borcan.
2) Care-i treaba cu mâncarea de gutui? Nici asta nu știam că e așa comună și nici că e mâncare de sine stătătoare. În zona noastră se face sos de gutui (în care sunt caramelizate, nu prăjite în ulei și sosul e cu amidon, nu făină) și se mănâncă lângă o friptură, nu e nici fel principal, nici garnitură, ci sos. Mie îmi place cu o friptură de porc clasică (cumva o completează) cu garnitură de cartofi, dar îi înțeleg și pe cei care nu suportă combinația de carne cu fructe. Oricum e sos, nu mâncare 🙂
Văd că se invocă de vreo două ori la bame mucilozitatea. Personal n-am mâncat și nici n-am văzut mâncare de bame, dar copiii mei mănâncă, la bunicii paterni, când stau perioade mai mari de timp la ei. Nu e printre mâncărurile lor preferate, nici nu se gătește foarte des, dar nici nu i-am auzit plângându-se de ele. Chiar o să-i întreb diseară ce părere au despre mâncarea de bame și revin.
Eu am mancat bame prima oara la finalul anilor ’80 inceputul anilor ’90. Incepusera sa se cultive prin sudul tarii nu stiu cu ce scop (probabil pentru export). Taranii le gateau cum isi inchipuiau ei ca ar trebui si iesea o mancare cam aiurea.
Acum vreo zece ani am zis sa incerc si eu o reteta citita pe undeva si am cumparat bame din piata (eu cumpar des chestii de mancat cu care nu stiu ce sa fac). Ala care le vindea cred ca era la fel de naiv ca mine daca venise cu chestiile alea in public. Erau uriase, paroase si pline cu bilute cat alea de polistiren care se pun in pufuri. A iesit ceva oribil, nu vreau sa-mi aduc aminte. Trauma.
Gutuile sunt minunate doar ca nu trebuie sa faci tocana din aia odioasa cu ele.
Se pare că secretul bamelor stă în alegerea tipului de bame, în curățare și în modul de preparare. Adică se pun inițial la cuptor cu puțin ulei, de unde ies crocante și foarte bune la gust. Ai mei copii au mâncat o singură datâ, doar că în acest stadiu. Le-a plăcut atât de mult, că n-a mai fost chip să fie transformate în mâncarea plănuită. Mâncare despre care mi s-a garantat că iese foarte bună și fără muci, dacă se respectă condițiile enumerate.
Adaugă dulceața! Urăsc orice tip de dulceață, mai ales că are un conținut așa ridicat de zahăr. În general, nu tolerez fructele în altă formă decât suc. În alte situații le-aș mânca mai bine cum le-a lăsat mama natură.
Nu pot manca tocatura pentru rate: spanac fiert si tocat, urzici, si in general orice leguma din asta verde fiarta si tocata. Mai am probleme si cu morcovul fiert. Mananc morcovi cruzi orcand oricat dar nu pot fiert daca e bucata mare/n-am probleme la cubuletele mici.
Nu pot manca ardei copt simplu servit ca salata.
Cand spun nu pot manca inseamna ca am incercat si mi se face rau.
N-as manca niciodata chestiile alea asiatice fermentate (oua fermentate…)
Orice cu miel sau categorie similara (capra, ied, berbec), am nimerit odată unul bun și am mâncat ca era singura opțiune, dar nu ma mai risc
Lapte de la animal: nu am inteles de ce ai face asta adult fiind plus ca gustul e oribil. Sunt mare fan al produsului vegetal, care după părerea mea nu e „lapte”
Margarina (trauma copilariei)
Organe (bine, ficat de vita ar merge ca excepție, dacă e făcut bine)
Ciorba de burta (nu am putut niciodata)
Otet (Trauma copilariei cu litri de otet clocotit pentru gogosari, când aproape leșinam)
Orice carne de pasare rece/ reincalzita (tot trauma: pe vreme lui Ceasca asta era baza când plecai pe drum, am urat copil fiind, acum nici la miros nu pot sa ma gandesc)
Carne în sânge/ tartar (trauma belgiana când am comandat filet american și am primit fix un tartar, dar îmi era o foame ca am comandat câteva felii de pâine și aia a fost, am pus pe pâine ca pe gem)
Insecte (nu am încercat dar nu cred ca voi încerca prea curand)
Plăcinta de dovleac îmi place, dacă e bine făcută (nu cu mult cocălău care se lipește de cerul gurii). Alte combinații cu dovleac n-am mâncat și nici nu-s curioasă.
Dar de câteva mâncăruri nu mă pot atinge, neam! Mâncare de spanac, ciulama, carne de miel/oaie, mâncare de bame, mucenici în zeamă.
Dacă mor de foame, pot întinde niște pâine într-o mâncare de ghiveci, așa, că n-am încotro 🙂
Nu imi place iaurtul simplu. De cand mi-am dorit sa slabesc si una din mese am inlocuit-o cu iaurt amestecat cu musli fara zahar, pur si simplu, il urasc, nu mai vreau sa il vad in fata ochilor. Burta din ciorba de burta nu o consum, desi ciorba imi place.
Ciupercile ,le urasc nici măcar mirosul nu îl Suport ,branza de capră,friganelele, ciorba de burta,spanacul scoicile,sunt ceva ,dar pe Primul loc e ciuperca,de ce ai manca ceva care creste in padure ,pe gunoaie in General, oribil
1. Spanacul. Tocanita aia verde, cu un ou tuflit in mijloc.
2. „Porcariile”: toba, lebar, caltabos si alte preparate din mate.
3. Dovleceii si vinetele la cuptor, pe gratar, pane.
4. Ciorba de burta, de peste si de miel/ied
5. Linte/naut/humus
Bătaie. Nu-mi place să mănânc bătaie. În rest n-am treabă.
Comentariu beton!25
@Shoric, apa da, paie și bătaie nu.
Hahahaha … bătăiță serviți ? 😗
@HM, servesc, cum să nu. De care doriţi ?
Creier (de orice fel), rinichi, limba imi provoaca greata instant. Ar mai fi branzeturile alea fine cu mucegaiuri nobile (deh, o fi delicatesa pentru unii, dar mie imi provoaca scarba). Si o sa ziceti ca sunt defect, nu prea ma impac cu pastele. Adevarat, mai gust cateodata, dar daca imi pui in fata o farfurie de paste si o ceafa de porc, ghici cine castiga 🙂
Zacusca…nu o suport de cand eram in facultate si din lipsa de fonduri mancam paine unsa cu margarina si zacusca. Mi se face rau numai cand ma gandesc.
Melci nu as incerca niciodata, desi rapanele imi plac foarte mult daca sunt bine preparate.
Dovlecei in orice fel pregatiti…au o textura pe care nu o suport.
Ciorba de pui, sau orice fel care contine carne de pui fiarta.
Ciorbe „dulci”, adica fara borș si supe, fiind dobrogeanca pentru mine ciorba trebuie sa fie acra si nu cumva sa aiba smantana ca e nasol😅.
Dovleac doar in placinta, si aia cam o data pe an…
Fara cozonac pot sa traiesc foarte bine, dar nu zic nu unei felii…la ocazii.
Ficatei foooarte rar, in caz ca face altcineva, eu nu gatesc asa ceva.
Gutui…daaa, nici macar nu vreau sa le vad. Struguri cu samburi si coaja groasa.
Sigur mai sunt multe alimente pe care nu le agreez, dar atat mi-a venit in minte acum.
Aaa..am uitat carnea de miel sau oaie, nu pot sa ma ating de ea, si in general orice carne in afara de pui (fara piele si sa nu cumva sa fie „de țară”) si porc (fara grasime).
In general produse „bio”, lapte, carne de la tara nu pot sa suport, am impresia ca miros ciudat, cred ca e o trauma din copilarie cand eram dusa la bunicii de la tara si nu mancam nimic cate o săptămână (totul mirosea „a țară „)🤣🤣
Sunt multe comentarii, a zis cineva porc balls?
Adica never again, m-au prostit ai mei in copilarie, inca il aud cum guita in farfurie.
Peste cu (oase sau fara): doar mirosul imi taie foamea pentru ore bune.
Fructe de mare in cochilie care trebuie sparta (creveti mari, languste, homar, etc) cu clesti si dexteritatea degetelor proprii: lene & sila.
In schimb, daca mi le cojeste cineva fac paguba de proportii. Midii/scoici, nu-s probleme. In rest fructele de mare imi plac (mai putin buchetele alea de degetele/copitute negre, cum le-o fi numele).
Rinichi (si plamani) de vita/porc/miel: putoarea pe care o lasa cand le gatesti este a huge turn off. Gustul nu e asa rau dar memoria olfactiva din timpul gatitului spune: stop!
Ficatul in schimb e o minunatie.
Stevie/urzici/brocoli: pentru ca fara gust, mancarea e „pustiu”. Loboda mai merge in ciorba.
Haggis si anumite tipuri de caltabosi carr contin rinichi, plamani si o tona de grasimi.
Slanina de porc (cu.fara boia, cu/fara ceapa): kinda’ gross.
Dovleac: de ce un ingredient atat de saracutz olfactiv/guststiv cand poti folosi nenumarate alte umpluturi savuroase (pt placinte)? Tolerez bine in supe/creme/sosuri dar e departe de a fi prima alegere.
Piftia de pui/curcan. In 99% din cazuri gasesti un oscior sau o aschie de os = big turn off. Altfel gustul e bun.
Mamaliga (inafara de MBS+ou sau bulz): s-a inventat painea (de 1001 feluri)!
Ciorbele in care plutesc sunca/slanina/carnat. Never.
Spunea o comentatoare mai sus de o experienta cu o masa polish. Ciorba aia, rosie, goala de legume sau verdeturi, cu ou fiert, carnat crud si fara gust e moartea pasiunii!
Acum multi ani, in Varsovia, la o cina simandicoasa pentru care gazdele creasera o uriasa anticipare si implicit un apetit chinuitor, au servit chestia aia la inceput. Dupa prima ligura ne-am oprit cu lacrimi in ochi (de la dezamagire plus temperatura de fierbere). Am lasat carnatul 5 minute sa se fezandeze in fiertura, timp in care am ras 3-4 pahare de vin coversand cu gazdele, cat de politicos reuseam. Apoi am scos delicat cu lingura pe farfuriutza (de pe care rasesem demult chifla cu unt) ciosvarta de carnat si oul fiert, Le-am mancat cu sare, piper si hrean in timp ce intretineam conversatia ca sa abatem atentia gazdelor de la sacrilegiul (legitim!) pe care-l comiteam.
Felul doi a fost o rata care arata minunat, sweet redemption dupa supliciul cu fiertura cu carnati si ou. Atata doar ca frumusetea era literally, skin deep. Pielea ratustei, apetisant rumenita, prezenta inca tuleie (sau cum se cheama) de la penele smulse in procesul prepararii. Am lasat-o in farfurie, am baut 2 sticle de vin, ne-am scuzat repede si oarecum impleticit de la dinner si in drum spre hotel am golit galantarul ‘to go” al unui Pizza Hut pe cale sa se inchida.
Astfel, ultima pe lista:
Rata: never again!
La cina aia de la companie felul doi a fost rața vieții dar cum deja stiam ca mancarea polish e bleah am mancat bine acasa altfel cum am zis ma imbatam repejor si acasa…
Tare coincidenta!
Asta o fi meniul standard cu care polacii isi impresionaza oaspetii straini.
O fi si carciuma aceeasi: nu stiu numele, dar undeva in centrul vechi (aproape de Pizza Hut 😀), coborand din strada la un demisol unde era garderoba si apoi intr-un subsol decorat fancy dar intunecat si rece ca naiba!
Ulterior am mai incercat bucataria polaca in alte orase, inclusiv home cooking, nu m-a convins deloc.
Ai fost atât de concis, încât nu mai mănânc rățuște niciodata.
Nu pot sa mananc organe. De la mirosul de ficatei de pui imi vine sa vomit. Supa crema de sfecla rosie imi provoaca aceeasi reactie. Nu mananc carne de miel si de oaie si nici urda, cu toate ca ador branzeturile si mananc cu placere inclusiv branzeturi frantuzesti cu mucegai pe ele si cu miros dubios. Nu mananc urzici ca nu imi place cum arata atunci cand sunt gatite.
Nu suport supa de chimen. Traumă din copilărie. Nici orezul în lapte. Orez dulce? O scârboșenie.
Este prima data cind aud de supa de chimen.
Supa de chimen e o delicatesă alături de supa de ceapă, de roșii cu buffala, de castane … mmmhmm
Am mâncat o singură dată supă de chimen şi a fost interesant dar nu m-a dat pe spate.
Nu mănânc urzici, DOVLEAC 🤮, CARNE DE VITA, CAPRA, OAIE , mate fierte cu usturoi, urda nimic chinezesc sau japonez, drob…
Numa’ sclifosiți p’aci. 🤪
Comentariu beton!21
Ai draq fomiști … cum îngroașă rândurile la shaorma cu dă toate 🤣🤣
N-as putea manca nici cu bomba legata la cap o Tocanita de Ceapa! Ceapa e un aliment tare bun in stare proaspata, cand ii bagi temperatura (fiarta, prajita, coapta etc) devine un dezastru pentru mine.
Dar mincare de prune cu orez…ce zic?
0 0
…sau mincare de gutui?
0 0
pate de ficat crud de gasca cirotica…
Ador dovleacul, supă cremă, plăcintă, copt, dar să fie din acela bun, portocaliu, cu miros puternic, nu din acela decolorat, fără miros, de parcă e furajer. Nu-mi place peștele care miroase a pește (🙈), musacaua de vinete, carnea de oaie, tocana din ceapă și multe altele. Și îmi plac la nebunie placintele de ștevie și de praz, dar făcute de mine. Știu rețeta de la bunica, dar am adăugat eu niște ingrediente, după gustul meu. Și neapărat le fac în tava de la bunica, veche de vrei 100 de ani.
Eu să nu aud de dovleac și de ciorbă de burtă. Sunt pur și simplu bleeeeeah! Aaaa, și nu-mi place nici pepenele galben, exagerat de dulce și de grețos.
Nu-mi place nici piftia, cu excepția celei pe care o face bună-mea cea rămasă încă în viață, o rețetă doar de ea știută.
Dacă stau să mă gândesc bine, nici după dovlecelul-zuchinni nu mă omor cine știe ce, singura rețetă în care îl agreez e aceea în care este tăiat felii și prăjit pane.
De asemenea, să nu aud nici de carne de oaie/iepure/vânat, ouă de prepeliță, foie gras, orez…
Eu ma impac cu lamaia langa peste (ca-n sos, ca langa…). Desi n-o mai folosesc de cand am descoperit caperele.
In categoria never-ever la mine e ciorba de burta (o sa primesc cinspe mii de manute rosii pentru asta, I know, I know), urzicile si organele de orice fel (si preparatele din ele – toba, drob , orice..).
Urasc sarmalele si ardeii umpluti, tot trauma din anii de scoala cu cheia de gat, cand trebuia sa-i incalzesc intr-o cratita de email, si se prindea, ca sa n-o frec prea tare la spalat mancam mai mult rece. Bleah
Facea mama o mancare de spanac de Paste, numai mirosul si culoarea imi intorceau matele. Mai tarziu, tot de la o cura de slabire am descoperit ca pot manca spanacul crud.
Nu imi fac supa sau ciorba, pot manca daca mi se pun in fata, dar pentru mine nu le gatesc. Am incercat sa reproduc irish chowder, dar mai bine o mananc la mama ei in Irlanda, si mai des vara fac salmorejo andaluz, supa rece negatita de rosii. Mancam des in copilarie dovleac copt la cuptor, acum fac alivanca sau tarta cu dovleac, pe care o ador. Ador fructele de mare, le mananc nonstop la malul marii, in Olanda alea pane, bune-bune. Laptele dulce si urda nu-mi plac, branza cu smantana o urasc, in rest mare fan branza. Ficateii nu mi-au placut niciodata, am si acidul uric mare si oricum nu am voie organe. In rest sunt foarte deschisa la noutati, as incerca insecte prajite, nu viermi.
Scarbe. Nu ma ating de ele, nu vreau sa aud de ele. Scarbe le zic stafidelor. Toate chestiile dulci facute pe vremea lu’ ceasca contineau scarbe si mi s-a luat de ele. Motiv pentru care ii urasc pe cei care fac placinta cu branza. Inevitabil pun si scarbe. Rezulta ca-i urasc pe toti, intrucat n-am gasit la nimeni fara. (culmea ca merisoare si alte fructe confiate mananc in dulciuri, insa cum simt o scarba cum am senzatia ca am un muc balos prin gura; aveam din astia ca orice copchil tampit).
Esenta de rom & coaja de lamaie. Really?! Alte „miroase” nu s-or gasi de pus in dulciuri?!
Cozonac. Chec. Pandispane. In general chestiile din coca dulce zise pompos „dulciuri”.
Salata „buf”. Pomposenia de salata boeuf. Fiecare ingredient este delicios, maxim in combinatie de cate doua, dar no way jose toate la un loc! Mananc pe paine maioneza aia slinoasa facuta-n casa, dar salata buf duca-se!
Altele nu-mi vin acum si nici nu cred ca am. Familia si prietenii stiu de cele de mai sus, mai fac ocazional misto de mine, dar nu indraznesc sa ma serveasca cu vreun element periculos din cele enumerate.
@madlenec, zi mai bine că nu îți place să gătești 😁
@BaGheRa, au contraire monsieur, bat la fundu’ gol, cu polonicul, pe orice mare asa-zis bucatar de fite! Si in general ador sa gatesc sau sa dibuiesc cu ingrediente marunte si putine mancaruri delicioase ❤️👩🍳 🥄 . Imi face placere sa gatesc familiei si sa fiu atenta si la preferintele lor, la randul lor si ei fiind atenti sa nu cumva sa foloseasca produsele din bleclistu’ ala
Evident ca eu am citit „scârbe” șin după ce am înțeles la ce te referi, mi-am zis că nu am fost prea departe de adevăr.
Otet, nici mirosul nu imi place, salata boeuf, carnea de oaie sau miel, ciorba de burta, alta mizerie ce am descoperit ca nu imi place recent, stridiile 😔🤢
Totuși, mie mi se pare ca s-a cam divagat de la esența articolului. Adică asta: „vorbim despre ce n-ați mânca nici când sunteți rupți de foame, vorbim despre preparatele culinare de care v-ați atinge doar sub amenințarea cu arma.” Ca să fiu mai clară, imaginați-vă că vin extratereștrii ăia de acum câteva zile și vă zic ”dragilor, timp de o lună, veți primi doar apă. Pe săturate, că suntem miloși și nu vrem să muriți. După o lună, fiecare veți primi fiecare exact preparatele culinare pe care acum declarați că nu le-ați (mai) mânca niciodată. Plus acces la discreție la pământ, frunze, iarbă și scoarță de copac.”
Ceva second thoughts? Choose wisely. 😁
Comentariu beton!14
Bravos @Anduță, fix cam ăsta trebuia să fie concluzia. Să vezi ce bune sunt alea pe care acum nu le mănânci 😂. Oricum în condițiile date de tine, ciorbă de ștevie tot nu aș manca…
Am face schimb intre noi 😉
La cati oameni urasc branza de capra/oaie, carnea de miel/oaie/capra, organele, spanacul si mai ales ciorba de burta cred ca as manca foarte bine.
Mi se face scârbă de la pielea de găină 😏
Aline, I do not believe you! Te-aș crede doar pe testatelea. :-)))
Pvladc, imaginează-ți că n-ați putea face schimb. E drept, frazarea lasă loc de manevre. Să revizuim regula, așadar. ”Pământeni, timp de 30 de zile veți avea voie să introduceți în stomac doar apă. Începând cu ziua 31, fiecare veți putea introduce în stomac, pe vecie, doar apă, unul dintre preparatele culinare pe care acum declarați că nu le-ați (mai) mânca niciodată, pământ, frunze, iarbă și scoarță de copac.” Pune în ecuație și o armată de extratereștri cu pușcoace în mâini și care se îngrijesc de respectarea regulii. O fi mai clar acum, sau mai sunt și alte idei/ neînțelegeri/obiecții? 😀
Mi-am mai adus aminte de un preparat pe care l-am detestat mulți ani. Carne de miel. Atât de tare îmi displăcea, încât eram pe sistemul ”o să mănânc eu miel când o să înghețe iadul.” Când eram mică, nu-i suportam nici mirosul, nici aspectul, nici gustul. Când am mai crescut, ori a început mama să-l gătească altfel, ori mi s-au mai modificat mirosul/gustul/văzul, cert e că luam câte o bucățică și chiar nu pot spune că-mi mai displăcea. Apoi am luat contact cu tradiția din Grecia, cu modul lor de a găti chestii și nu numai și, ușor, ușor, a început chiar să-mi placă. Anul ăsta, în vară, am ajuns la o tavernă grecească. În general, eu sunt năvală pe fructe de mare și pește în astfel de contexte. Când am descoperit creveții, o bună perioadă de vreme doar asta îmi comandam, după care m-am mai echilibrat. În fine, de data asta ne spune chelnerul că au miel. Bărbatul și-a comandat în secunda doi, deși porția era cam mare. 1/2 de kil, porție pentru doi. Ei, las’ că-l ia și la pachet dacă e prea mult, Băi, am simțit că-mi plouă-n gură și i-am propus să-l împărțim, lucru care s-a și întâmplat. După aia îmi făceam cruce: nu-mi venea să cred că mi-a fost poftă de miel. Mie, în plină vară, cu atât de multe alte opțiuni infinit mai delicioase la dispoziție. Probabil, undeva în iad, un cazan tocmai înghețase…
Comentariu beton!14
Cred că „vorbim despre ce n-ați mânca nici când sunteți rupți de foame, vorbim despre preparatele culinare de care v-ați atinge doar sub amenințarea cu arma.” este doar o figură de stil a autorului. Cred 🙂 pentru că altfel, noi, chiar dacă am trecut prin comunism, nu cred că ştim ce înseamnă cu adevărat ce înseamnă foamete.
@Anduța, dacă nu mănânc o lună, tare mi-e teamă că revin pătrățele și devin idolul femeilor 😁.
Fugi de-aici, că nu-i nicio figură de stil. Când cienva zice de ”o să încep cu cele pe care le urăsc eu”, apăi eu chiar o iau în serios. Așa că, în condiții de scoarță de copac sau oricare din alea enumerate, mă aștept să aleagă scoarța. Ori e ură adevărată, ori ne alintăm. :-)))
@Anduța, daca ziceai asa de la inceput nu mai pierdeam timpul si plecam direct la exterminat extraterestri.
pvladc, las’ că nu-i târziu nici acum. Eu nu am vreo obiecție, extratereștrii ăia chiar merită să fie exterminați.
Ciorba de peste, borș de peste 🤢
Nu ai încercat cu apă din Dunăre 🙂
Wow. Exact astea sunt printre mâncărurile mele preferate!😀😀😀
Totul pana la dovleac. Singura plăcinta pe care o mănânc este plăcinta de dovleac. Însă, nu m-aș atinge niciodată în viata asta de icre și ștevie…chiar dacă mor de foame
Tare coincidenta!
Asta o fi meniul standard cu care polacii isi impresionaza oaspetii straini.
O fi si carciuma aceeasi: nu stiu numele, dar undeva in centrul vechi (aproape de Pizza Hut 😀), coborand din strada la un demisol unde era garderoba si apoi intr-un subsol decorat fancy dar intunecat si rece ca naiba!
Ulterior am mai incercat bucataria polaca in alte orase, inclusiv home cooking, nu m-a convins deloc.
Plăcintă cu brânză dulce, dovleac sau varză cu foi de aluat de alea subţirele făcută de mama la cuptor, pfff… aş mânca până fac poc. Am mai halit ceva asemănător acum mulţi ani pe la mare, la Neptun, unde era o plăcintărie pe drum spre plajă, doamne cum mirosea…
Nu aş mai pune gura pe sloi de oaie, am încercat dar nu s-a putut. Dar dacă alternativa ar fi scoarţa de copac pe care să o ronţăi fără măcar un vârf de cuţit de sare şi piper, cred că ar merge şi ăla.
Borșul de pește! Nu pot, nu intră.
A fost şi la tine din ăla făcut din capu la peşti de se uitau la tine din castron? :))
Am tot citit de celebra ciorbă de peşte cu apă din Dunăre&shiet că trebuie să fie nu ştiu câte feluri de peşte… o fi bun, dar pentru alţii.
La dovleac m-ai nimerit bine, nu imi place deloc, cred ca e chestia cea mai nasoala :))) si exact acelasi lucru cum zici si tu, dovleceii zucchini sunt cu totul altceva, pe aia chiar ii ador de fapt. Cred ca ce as putea sa zic ca urasc iar foarte mult sunt ardeii verzi, doar putin aia galbeni si aia rosii cat de cat imi plac. Dupa ce i-am urat ani de zile, e un improvement. De-a lungul timpului au inceput sa imi placa destul de mult chestii pe care candva le uram complet.
Nu mai citesc ca as manca si bataie acum mai bag apa si tre sa gasesc ceva de facut sa nu ma impinga necuratu sa bag ceva carbohidrati…Numa salata de rosii cu otet si divleac chiar prefer sa fac foamea😶😶
Dovleacul placintar, la noi zis si bostan turcesc, cred, auriu-portocaliu si carnos, e chiar delicios facut in cuptorul sobei cu lemne, in serile de iarna.
Cozonacul mamei, auriu de la zecile de galbenusuri, aromat, umplut din belsug cu crema de nuca si supradimensionat de la framantatul ca la carte, adica pana asuda tavanul, era intr-un mare fel.. era ceva divin! Cel din magazin e oribil ca dealtfel si restul produselor traditionale romanesti ce sunt toate niste mizerii contrafacute.
Anul trecut s-a deschis in zona un magazin cu produse traditionale romanesti si cozonacul era o coca de faina cu apa, cu ceva zahar si ceva nuca, sper! Pe cel umplut cu rahat, producatorii romani, traducand in limba de aici, au scris ca are ca ingredient… numarul doi, da, numarul ala doi, ce vine dupa pipilica! 🤯 Ghici daca s-a vandut?!
P.S. Cu resturile de cozonac se poate face budinca de cozonac, vezi si „bread and butterpudding-ul” lui Ramsey..
Muierile din familia mea te fac sa mananci ciorba de cuie, asa-s de pricepute la gatit. Eu, mai putin dar ma descurc si eu onorabil prin bucatarie. De-aia chiar nu stiu ce mancare sa zic ca nu-mi place. Probabil ce nu-i gatit de ele!🙃
Pot sa zic de mancarea de aici, au tot felul de carnati cu un continut dubios, multa faina, multe zgarciuri, iacs! Pe urma au sangerete amestecat cu multa faina, iacs, iacs, iacs, bleah.. Nici cu gatitul nu stau bine, gatesc sarac, zgarcit, pun ce se gaseste prin casa, iese un maglavais… de femei zic ca deh, feminismul uraste tot ce este bun, barbatii (nu chiar toti dar un numar considerabil), in schimb, se pricep binisor si o fac cu placere.
Placinta de dovleac cu nuca si scortisooooara, mamaaa, mamaaa!
Cand eram gravida ma invatasera doamnele de la patiseria de metrou ca iau minim 3 😅
Urasc visceral spanacul gatit, stevia gatita (crude in salata imi plac), lesin de la mirosul de caltabos, nu mananc lebar, creier sub nici o forma, scoici si midii, avocado, dovleac copt, ciorba de miel (cu friptura si altele n-am treaba). Siiii, urasc ca fac o ciorba de burta dementiala dar nu pot nici gusta din ea ca mi se indoaie stomacul. Daca vrei sa te asiguri ca sunt moarta de-a binelea, pune langa ele si un pahar de gin si treaba-i gata.
PS: ce-ai domn’le cu cozonacul? 🙈
PS2: stiu ce ai dar doar m-alint!
nu mananc NICIODATA miel, cu broccoli m-am certat de multe ori pt ca nu reusesc sa gasesc o reteta in care sa il pot manca,nu mananc fructe de mare pt ca nu le inteleg gustul si nici mutritele lor nu-s dragute,daaaar…iubesc placinta cu dovleac si scortisoara, iar cozonacul il mananc si daca ma pui sa stau in cap!
Urda.
Oaie/capra
curry
Nu uitati o vorba… „Nu te poti c*** in gustul omului!” asa ca fiecare cu parerea lui. Eu spre exemplu nu suport ciorba de burta, fructe de mare si pestele.
Branza topita, somon, fasole batuta, mere, spanac, urzici, stevie… plus orice legume fierte prea mult.
P.S.
Ficatelul sotat in vin si neprajit exagerat e minunat, iar pieptul de pui facut la cuptor cu piele cu tot pe sub care ai bagat unt si pe care ai condimente e nebunie.
Cozonacul cald e placere vinovata exclusiv de sarbatori, nu se pune.
Iar la lamaie, sunt chiar subiectiv, pentru ca eu pun lamaie intr-o gramada de chestii, inclusiv pasta de usturoi 🙂