Oamenii trăiesc cu impresia că e ieftin să zbori cu wizzair, sau cu ryanair, sau cu blueair, sau cu ce companii low-cost mai există la ora asta. Iar chestia asta este adevărată doar într-o foarte mică măsură.

Da, poate fi ieftin să zbori low-cost, dar pentru asta trebuie să îndeplinești niște condiții pe care nu prea ai cum să le îndeplinești. Aici trebuie să fac o paranteză, „ieftin” înseamnă să dai sub 100 de euro pe bilet dus-întors. Da, pentru anumite destinații și 200 de euro poate fi un preț bun, dar „preț bun” nu e același lucru cu „ieftin” niciodată.

Dar, dacă vrei să prinzi un preț din ăla cu adevărat excepțional, nu poți decât dacă:

👉 Zbori în extra-sezon. Da, ai șanse să găsești niște prețuri extrem de bune când e frig afară și n-are nici dracu’ chef de călătorit. Niște foști colegi de-ai mei au prins un mega-preț la Berlin: 15 euro dus-întors. Doar că zborul era pe sfârșit de noiembrie sau început de decembrie. Or, să mă iertați, dar ce kkt să faci la Berlin pe un frig de ți se fac ouăle mici-mici după cinșpe minute de vizitat orașul?

În rest, dacă vrei să pleci pe undeva când afară sunt temperaturi mai normale, n-ai nicio șansă să zbori ieftin. Dacă ai găsit un preț foarte bun pentru segmentul „dus”, poți să fii extrem de sigur că prețul pentru întors va fi foarte mare. Pentru că, nu-i așa, companiile aeriene știu extrem de bine că dacă te-au momit să pleci undeva, de întors acasă tot trebuie să te întorci.

👉 Zbori fără bagaj de cală

Mai ai șanse mari la un preț bun dacă pleci doar cu un rucsăcel sau cu un troler din ăla micuț ca pentru păpuși. Vă urez mult succes să faceți asta în cazul în care plecați undeva mai mult de trei zile.

În rest, pentru orice bagaj mai mare se plătesc bani serioși. De curiozitate, faceți un experiment extrem de simplu. Intrați pe site-ul oricărei companii low-cost și simulați o rezervare de loc cu și fără bagaj de cală. O să constatați cu surprindere că în cazul simulării „cu bagaj” prețul total al biletului ajunge liniștit aproape de nivelul prețului oricărei companii aeriene de linie. Spre aceeași destinație, desigur.

👉 Îți iei biletul „dus” la o companie diferită de cea pentru „întors”

Aceasta a fost multă vreme o metodă foarte eficientă pentru fentat prețul umflat al zborului de întors. Am făcut asta de nenumărate ori și-am reușit să scot niște preturi bune de tot. Doar că s-au cam prins companiile low-cost de șmecherie și, dacă te văd că rezervi zbor pe un singur segment, cresc automat prețul.

Dar, dacă ai un pic de noroc, s-ar putea să mai funcționeze din când în când. Exact cum am făcut eu când am rezervat biletele pentru Palermo. Am luat „dusul” cu Wizzair, la Catania, și „întorsul” cu Ryanair din Palermo. Am reușit în felul ăsta un preț la jumătate față de ce ofereau ambele companii dacă luai biletul „întreg” de la ele.

Cam astea ar fi condițiile pe care trebuie să le îndeplinești dacă vrei să prinzi la low-cost un preț cu adevărat bun sau, dacă ești extrem de norocos, chiar excepțional. În rest, să știți că de multe ori companiile de linie au promoții care bat la fund prețurile de la low-cost. Trebuie doar să fii pe fază și să acționezi rapid. Și să scăpăm de pandemie, desigur.

P.S. Dacă mai cunoașteți voi alte „trucuri” lăsați-le aici ca să strângem tot la un loc.

Sursa foto: freepik.com