Oamenii trăiesc cu impresia că e ieftin să zbori cu wizzair, sau cu ryanair, sau cu blueair, sau cu ce companii low-cost mai există la ora asta. Iar chestia asta este adevărată doar într-o foarte mică măsură.
Da, poate fi ieftin să zbori low-cost, dar pentru asta trebuie să îndeplinești niște condiții pe care nu prea ai cum să le îndeplinești. Aici trebuie să fac o paranteză, „ieftin” înseamnă să dai sub 100 de euro pe bilet dus-întors. Da, pentru anumite destinații și 200 de euro poate fi un preț bun, dar „preț bun” nu e același lucru cu „ieftin” niciodată.
Dar, dacă vrei să prinzi un preț din ăla cu adevărat excepțional, nu poți decât dacă:
👉 Zbori în extra-sezon. Da, ai șanse să găsești niște prețuri extrem de bune când e frig afară și n-are nici dracu’ chef de călătorit. Niște foști colegi de-ai mei au prins un mega-preț la Berlin: 15 euro dus-întors. Doar că zborul era pe sfârșit de noiembrie sau început de decembrie. Or, să mă iertați, dar ce kkt să faci la Berlin pe un frig de ți se fac ouăle mici-mici după cinșpe minute de vizitat orașul?
În rest, dacă vrei să pleci pe undeva când afară sunt temperaturi mai normale, n-ai nicio șansă să zbori ieftin. Dacă ai găsit un preț foarte bun pentru segmentul „dus”, poți să fii extrem de sigur că prețul pentru întors va fi foarte mare. Pentru că, nu-i așa, companiile aeriene știu extrem de bine că dacă te-au momit să pleci undeva, de întors acasă tot trebuie să te întorci.
👉 Zbori fără bagaj de cală
Mai ai șanse mari la un preț bun dacă pleci doar cu un rucsăcel sau cu un troler din ăla micuț ca pentru păpuși. Vă urez mult succes să faceți asta în cazul în care plecați undeva mai mult de trei zile.
În rest, pentru orice bagaj mai mare se plătesc bani serioși. De curiozitate, faceți un experiment extrem de simplu. Intrați pe site-ul oricărei companii low-cost și simulați o rezervare de loc cu și fără bagaj de cală. O să constatați cu surprindere că în cazul simulării „cu bagaj” prețul total al biletului ajunge liniștit aproape de nivelul prețului oricărei companii aeriene de linie. Spre aceeași destinație, desigur.
👉 Îți iei biletul „dus” la o companie diferită de cea pentru „întors”
Aceasta a fost multă vreme o metodă foarte eficientă pentru fentat prețul umflat al zborului de întors. Am făcut asta de nenumărate ori și-am reușit să scot niște preturi bune de tot. Doar că s-au cam prins companiile low-cost de șmecherie și, dacă te văd că rezervi zbor pe un singur segment, cresc automat prețul.
Dar, dacă ai un pic de noroc, s-ar putea să mai funcționeze din când în când. Exact cum am făcut eu când am rezervat biletele pentru Palermo. Am luat „dusul” cu Wizzair, la Catania, și „întorsul” cu Ryanair din Palermo. Am reușit în felul ăsta un preț la jumătate față de ce ofereau ambele companii dacă luai biletul „întreg” de la ele.
Cam astea ar fi condițiile pe care trebuie să le îndeplinești dacă vrei să prinzi la low-cost un preț cu adevărat bun sau, dacă ești extrem de norocos, chiar excepțional. În rest, să știți că de multe ori companiile de linie au promoții care bat la fund prețurile de la low-cost. Trebuie doar să fii pe fază și să acționezi rapid. Și să scăpăm de pandemie, desigur.
P.S. Dacă mai cunoașteți voi alte „trucuri” lăsați-le aici ca să strângem tot la un loc.
Sursa foto: freepik.com
E frumos sa te plimbi si iarna. Eu am facut multe vacante la targurile de Craciun (Viena, Praga, Copenhaga) si a fost excelent.
Comentariu beton!29
Normal că e frumos. Cu o condiție: să-ți placă să te plimbi iarna.
Si eu am facut praga si bruxelles-bruges la minus 10 grade. A fost asa frumos sa ma plimb ca nu mai vreau sa revad orasele alea in viata mea.
Comentariu beton!43
Poi e frumos ,dar nu prinzi oferte ieftine de zbor in perioada craciunului
Dacă zborul e atât de ieftin, poți compensa cu o cazare mai fancy cu spa asa încât după o plimbare prin frig, vii la hotel si te scufunzi intr-un jacuzzi, o piscină cu apă termala, ceva.
Eu am fost și m-as mai duce în vacanță și pe frig, altfel e prea mare distanta intre vacanțe dacă merg doar cât e cald.
Sau poți alege destinații mai sudice unde e cu 10-15 mai cald decât la noi.
Surprinzator, am reusit sa ma descurc doar cu ghiozdan (40x30x20) intr’o vizita de 4 zile la Viena. Chiar am avut lucruri pe care nu le’am folosit si am fost in soc cand am terminat bagajul cate ar mai fi incaput :))
Sunt și țări unde iarna e ca vara, de exemplu UK. De câte ori am fost, erau 14 grade indiferent dacă era februarie sau iunie :)))))
Și decât să stau în februarie în Ro la minus 20, mai bine la Londra la plus 10.
Comentariu beton!28
Stai tu la plus 10 iarna in Londra. Mai ales mai spre Februarie… Daca Mihai Vasilescu scade in volum iarna la Berlin, la Londra deja ar vorbi pitzigaiat.
Vântul este un deliciu 24 din 24, care reduce alea 10 grade la 0 lejer.
Comentariu beton!20
Eu n-am ouă, deci pot să mă plimb pe orice vreme. „ce kkt să faci la Berlin pe un frig de ți se fac ouăle mici-mici după cinșpe minute de vizitat orașul?” Abia după ce contestăm pe toate părțile acest enunț vor veni și tips&tricks-urile pentru a bilete cu preț mai bun. :-))
Comentariu beton!28
Nu asta era ideea. Te pierzi în detalii.
Altcineva care nu dă sfaturi, fie ele și solicitate. pfff.
Uite aici sfat nesolicitat:
https://vaccinare-covid.gov.ro/incepe-administrarea-dozei-de-rapel-doza-3-in-romania/
Și, vorba lui Mihai, cu plăcere!
Știam deja, dar mulțumesc frumos.
Eu am mai observat ca in zilele cu „reduceri” la prima ora pretul e mai sus. Spre finalul zilei sau chiar a doua zi dupa promotie, mai scad preturile 🙂
hai ca nici scump nu e . eu am dat 550 ron cluj, bari, cluj , doua persoane incluzand asigurarea medicala, cu extra bagaj in cabina. Extra bagaj in cabina, priority pas cum ii zice la wizz s-a dovedit foarte util pentru ca am fentat coada de check in, din ceva motiv cu priority aveai coada la alt ghiseu. Fara extra bagaj si fara asigurare ieseam la ceva peste 200, si fara ales loc bineinteles.
dar in rest aeroportul din Cj nu este o experienta cu nimic mai buna decat ala din Bucuresti. Formalitatile au durat putin insa balibuseala e foarte mare., nu exista oridine, si trebuie sa iti pazesti buzunarele la ce categorie de oameni zboara . categoria aia a merg ce ii drept la londra, Bologna si altele, nici unul la Bari in sudul Italiei. 🙂 am mai identificat urmatoarele texte de bagat in fata 1) numai sa intreb ceva, astia erau doua cupluri de minoritari care incet incet tot avansau. cum ma plictiseam am starnit un pic coada si lumea i-a trimis inapoi. 2) vezi si tu ce zbor se anunta ca iminent si pretinzi ca esti acolo si te bagi in fata ca pe fata de la wizz oricum nu o intereseaza . astia erau un cuplu de oameni in varsta pe care insa nu i-am putut ierta si i-am luat la p…la, gata s-a schimbat zborul nu mai mergeti la Catania? serios. 3) iti bagi picioarele oricum, vii la aeroport cu juma de ora inainte si te bagi in fata ca ai intarziat si pleaca avionul . Alte metode or mai fi dar m-am plictisit eu .:)
eu „fentez” coada de la check-in facandu-l online. La Cluj nu exista asa ceva?
@florin, sunt extrem de curios cum fentezi coada dacă ai bagaj de cală. Sau dacă respectiva companie aeriană îți cere să ai un PLF și vor să ți-l verifice.
ba da, dar am reusit sa fac check in doar pe return, pe Cluj-Bari nu, nu stiu de ce, cred ca era prea tarziu. in Bari intradevar nu am stat la coada absolut deloc.
Vasilescule iti iei priority si lasi bagajul la cala. Asa o poti fenta 😜
Am calatorit mult inainte de pandemie inclusiv USA & Mexic. Am ajuns sa pot calaori doar cu bagajul de mana de frica sa nu mi-l piarda pe cel de cala si sa raman fara nimik acolo (mi s-a intamplat o data in conditiile in care am scimbat 3-4 avioane pana la destintie). Tine cont ca bagajul de cala e plait by default de catre companie.Am invatat cum sa mi-l organizez si am supravietuit bine 7-8 zile in conditii de mers la sedinte in fiecare zi. Se poate. La intoarcere din USA am cumparat un troler mare si am folosit cala sa-mi car cumparaturile. L-am gasit dupa saptamana dar nu m-a mai deranjat – eram acasa. Am fost la Munchen la Electronica event tot cu un bagaj de mana si am supravietuit 6 zile fara prbleme.
In rest low costuri am luat pt LegoLand si concerte. Timisoara nu are atat de multe optini ca si Bucuresti. Mai multe sunt din Budapesta dar faci cam 2 ore, 2 ore 30 pana la aeroport.
Comentariu beton!17
De ce nu îți ajunge bagajul de mână pentru 5 zile de exemplu? Aaaa, am uitat de trolerul corai, trebuie să îl plimbi.
Comentariu beton!21
Pentru că sneicșii au nevoie de bagaj separat. Că nicio țoală sau papuc nu vrea să călătorească împreună cu ei. 🤭
Comentariu beton!31
Nu îmi aminti.
Zbor destul de des cu Jetstar, care este un fel de companie „low-cost” a Qantas-ului. Pretul biletului nu este intotdeauna mic. Sunt dati cand zborul cu ei are acelasi pret cu Virgin (unde am voie bajaj de cala, si imi mai da si un pahar cu apa, o maslina, o proteina). La Jetstar daca vrei sa iti alegi locul este $9, dar nu orice loc, caci daca vrei un loc cu spatiu la picioare (exit row, platesti $22). Bagajul de cala te mai costa si ala vreo $36 pt 20 kg. Dar asta daca faci totul on line, caci daca platesti pt bagaj in aeroport te costa vreo $50. Deci la un bilet Adelaide – Perth care costa sa zicem $170, daca punem locul + ceva papa + bagaj de cala, mai adaugi vreo $50. Si este foarte posibil ca la banii aia, sa gasesti bilet la Virgin sau Qantas. Am platit pe un drum Perth – Adelaide si $500 (in preajma Craciunului, cand au si copii vacanta, si acelasi drum l-am facut si cu $145.
Dar recunosc, am avut si bafta porceasca sa prind zbor Melbourne – Adelaide cu $56. Adica la acelasi pret ca taxi-ul pana acasa.
Singurul „truc” pe care l-am mai folosit a fost să iau bilete cât mai din timp. Nu mi-a ieșit decât când am călătorit singură. Că bărbatul e pe sistemul „nu știm ce se poate întâmpla până mâine, darămite peste x luni”, asta din cauza job-ului. Așa că ne-am trezit noi acum vreo 2-3 ani să mergem la un get together cu colegii lui din facultate, undeva prin Corint. Să iau bilete? Mai stai. Am luat fix cu o zi înainte. La un preț cam dublu. Și nici măcar cu un low cost, că „e mai safe cu Aegean”. De supărare am uitat sa verific și vremea. Așa că cine a plecat pe un frumos frig de octombrie bucureștean cu ghete și fără costum de baie undeva unde lumea făcea plajă și baie în mare ca vara? Nu spun cine, că iar mă supăr.
Comentariu beton!30
Stiu eu un truc foarte bun pentru a iesi cel mai ieftin la avion: road trip cu masina.
Cu bicicleta se iese și mai ieftin.
Comentariu beton!22
Exaaaaaact. Iată un om care mă înțelege.
Depinde de unde pleci și cat ai de făcut până la destinație. Pentru mine prima și ultima zi dintr-un concediu cu mașina sunt pierdute mai ales pentru că din vestul țării sunt cam 2 rute principale mari și late (spre Croația/Italia sau Viena de unde se ramifica apoi in alte directii), iar eu am facut rutele astea de atâtea ori că nu mai reprezinta o atracție in sine, doar „gonit” ca să ajung mai repede la ceva nou și atractiv.
N-am atâta răbdare de stat în mașină nici ca pasager, nici ca șofer.
Dacă aș sta undeva in mijlocul Europei cu destinatii atractive pe o raza de 360 de grade in jurul casei ca să o iau de fiecare dată pe alt drum, alt traseu, alt peisaj, alte localități, altfel m-aș uita la roadtrips.
Si sora-mea face asta cu un zbor la o firma si alt zbor cu alta firma. Cu tot cu bagaj la cala Roma Bucuresti pana in 60 euro dus-intors. Cumnatul vine cu bagaj de mana pana in 50 de euro dus-intors. Toate la Low cost.
Eu si geamana cand am mers la Roma ca nu ne-am miscat cu talent am dat 210 euro dus-intors .
Am dat pentru Noiembrie la inceput 310 ron pe 2 bilete dus intors si un singur priority :)) pentru Roma
De acord cu tot ce ai scris.Acum ani de zile am prins un preţ de ăsta beton la Wizzair spre Paris-Beauvais dus întors,în noiembrie şi ne-am dus cu minitrollerele.Încolo a fost ok încoace au zis în aeroport că totuşi sunt cam mari trollerele şi a trebuit să mai plătim 20 euro de căciulă.Noi şi jumate avionul.De atunci evit cu îndârjire să zbor cu Wizz:))).Şi de la Beauvais la Paris îţi trebuie autobuz,taxi ceva spre Paris ceea ce adaugă cost suplimentar.
În general în citybreak plecăm cu low cost,te poţi organiza eficient şi cu un bagaj de mână.
Ca să obţii un preţ bun trebuie să fii pe fază la promoţii,să îţi fixezi alerte pe momondo de exemplu şi în principiu să mergi în extrasezon.Eu una urăsc să vizitez ceva deodată cu încă un milion de oameni aşa că mă orientez martie,aprilie şi octombrie,noiembrie.
Eu am observat ca sunt ceva mai ieftine in zilele de marti ,or fi multi superstitiosi.Spunea cineva ca nu l deranjeaza sa zboare iarna ,poi depinde si in ce perioada iarna pentru ca daca vrei de exemplu sa zbori inainte de Craciun platesti dublu sau triplu chiar, asa incat nici nu mai stiu de cand nu am venit de craciun acasa ,prefer sa vin vreo 3 zile mai tarziu cand prind revelionul si de plecat inapoi ,plec mai tarziu nu in prima saptamana din ianuarie cand iar e aglomerat si scump.Companiile low cost cred ca de la bagaje castiga ,plus rezervarile pentru mai stiu eu ce loc special,m am obisnuit sa calatoresc decat cu un rucsac in care am si laptopul, doar daca merg in concediu, cu charterul ,imi iau bagaj mare.Ma si enerveaza sa stau sa astept dupa bagajul de cala mai ales ca, mai mereu, sunt pe repede inainte.
Evit sa zbor cu wizz, blue air si alte low costuri. Ma duc în camp si e si aglomerat si plin de needucati. Am fost în 2012 la Barcelona cu wizz, si cand a început promoția la parfumuri si taranet care le testa live în avion am zis ca nu e pt mine.
Mai cheltui sa ajungi în oraș de unde te lasa lowcostul.
La Paris e 70 e taxi de la cdg în centru, 35-39 uber. Daca zbori cu low cost ajungi la dracu, faci excursie de juma de zi sa ajungi în oraș.
Cel mai mult îmi place sa zbor prin Sofia ca nu e deloc aglomerat aeroportul, cel mai puțin prin Germania, Olanda etc
Wizz aterizează pe Charles de Gaulle. Există o grămadă de curse low-cost care pleacă și aterizează pe aeroportul principal din orașul respectiv.
Rudele mele nus ce iau ca tot la Beauvais ajung, la 80 km de Paris…si stau deja de multi ani in Franta. Io numai pe la terminal 2E imi faceam aterizarile si odata cand am venit din bulgaria cu escala la Roma pe 2F care e fata -in fata. Nu stiam ca aterizeaza si visu acolo. Dar oricum, am inteles de la sora mea care e frequent flyer cu wizz prin natura meseriei, si are si card la ei, ca s-au mai stricat conditiile din 2012 incoace, atunci erau mai aproape de o cursa normala, acum te streseaza cu bagajele mai rau ca in puscarie.
Blueair aterizează pe Beauvais.
Blue Air aterizează pe CDG de un an de zile pentru plecarile din București.
La wizzair, am prins foarte bune preturi daca rezervam din timp (4-6luni -da, candva existau si acele vremuri, acum rezerv cu maxim 1 luna inainte:)) si avand wizzair discount club imi pica destul de ieftin de cele mai multe ori) si daca ma foloseam de rutele recent introduse (ex: Timisoara-Doncaster) care imi era si cel mai la indemana. Doar ca au scos o gramada de rute de zboruri pe timpul pandemiei si spre Timisoara sau din Timisoara mi se pare destul de limitat ca optiuni in general (nu doar de wizzair vorbesc) :/
Da mai, aveau zboruri de noapte din Luton, de exemplu….îmi plăceau de numa că se pliau cu programul meu, acum doar dimineața spre Timișoara, la fel și la întors. Mă enervează de numa…
Eu calatoresc des (preturi mici la bilete si cazare) in extrasezon. Am fost in Barcelona si in Lisabona in decembrie, ani diferiti, vremea calduta si placuta: 17 – 22 de grade, fara prea multi turisti, extrem de placut. Anul asta plecam in octombrie in Florenta, astept o temperatura faina. Cred ca e important in alegerea vacantelor in extrasezon si vremea zonelor vizitate. In Islanda nu m-as duce in decembrie. 😀
Octombrie pentru Firenze e o perioadă bună. Nu m-aș duce în decembrie nici în Lisabona, nici în Barcelona.
Experiențele mele de călătorit sunt prea puține ca să am informații relevante. Dar în vederea călătoriilor viitoare o să citesc, cu mulțumiri anticipate, sfaturile voastre.
240 euro, 3 persoane, Bucuresti-Lyon si retur, cu un bagaj mare de cala pentru o singura persoana. Rezervat si platit cu 2 luni inainte. Cursa in Octombrie, pe final.
Faza este ca la ei oricum e pe plus, ce platesc eu in minus, platesti tu in plus daca iti cumperi biletul mai tarziu. Si sunt acoperiti de acele conditii pe care nu le citeste nmeni si pe care nu ai cum sa le contesti.
Ca si trucuri? Cumpara biletele cat mai devreme, evita site-urile partenere si cumpara direct de la compania care efectueaza zborul(am experiente triste cu kiwi), 2 pelerinaje la Arsenie Boca(unul pentru dus si unul pentru intors) ca sa nu anuleze aia cursa, obligatoriu cursa directa(la low-cost am intalnit des intarzieri de peste o ora), vaccineaza-te ca sa nu mai fi umilit cand te intorci la coada de pe Henry Coanda.
Poate ar fi de luat in calcul si o asigurare de zbor(e in jur de 10 euro), in cazul in care se anuleaza cursa, sa poti alege altceva.
Toate astea erau valabile ÎNAINTE de pandemie. Nu mai am cum să cumpăr bilete cu luni de zile înainte, după care să aștept la mila companiilor dacă se anulează zborul din motive de restricții sau mai știu io ce.
Poți face asigurare storno de călătorie dacă rezervi din timp. Groupama are asigurare și în caz de covid. Am plătit 163 lei acum în septembrie pentru excursie de 4 zile/2 persoane. Am cerut să acopere cheltuielile de calatorie (zbor și hotel) in cazul in care ne imbolnavim de covid sau in cazul in care in Franta vor fi restrictii de asa natura incat nu putem calatori in acea perioada.
Sau, daca rezervi prin agenție, ei îți oferă oricum în pachet asigurare storno.
Asta puteai s-o fai înainte de pandemie. Acum mai greu cu rezervatul peste nu stiu câte luni, că nu se știe ce țara va fi prin habar n-am care listă sau cine se trezește că-și închide granițele. Și te trezești că fluieri a pagubă 🙂
Am descoperit si eu vreo doua chestii care mai reduc din costul biletelor low-cost.
Iti cumperi biletele cam cu 3 luni inainte de zbor si, foarte important, nu oleci sau te intorci in weekend. Preturile cresc simtitor si nesimtit pentru zborurile de vineri-sambata-duminica.
Da, înțeleg, așa făceam și eu înainte de pandemie. Acum nu-mi cumpăr bilete cu luni înainte că risc să dau bani degeaba.
Exact asa faceam si eu:) dar nu prea mai merge cu planificatul pe 3+ luni…
Inca un lucru – cata vreme copila are scoala nu putem sa mergem nicaieri in afara de strict weekend si vacante. Nu avem cu cine sa o lasam din pacate.
O perioada ieftina la zboruri si cazari pentru amatorii de Dubai, Doha etc, e in ramadan. DAr mananci doar in camera. Ca in vazul lumii nu ai voie ziua. In rest ai cele mai bune preturi pentru ca toti evita perioada asta. Iar la Israel e de evitat perioada lor de sarbatri cand nu merg nici lifturile in hoteluri, ca e pacat plm.
Decât să merg în Israel sau vreo țară musulmană pentru vacanță mai bine merg în România să stau la coadă la Mega. 🤣🤣🤣
Am luat luna aceasta de patru ori bilete Bucuresti -Bergamo ,a fost in jur de 8 euro biletul si 13 euro pentru bagajul de mana.
Zborul era de la ora 19 si ateriza la 22 .
Probabil din acest motiv am gasit asa ieftine.
De curiozitate, cata apa bei in alea 3 ore? Si cat e sticla de apa, sau o cafea, in avion ?
Zborul ăla e de 2h. Nu moare nimeni în 2h. Și să bei o bere (5€) nu e un capăt de lume, daca e sa fie.
Ce frumos e să zbori … cu avionul ✈
@Habare, credeam ca zici: “ce frumos e sa zbori…din floare-n floare”. 😉😂
Daaa! Mai ales când e pilotul în vacanță și ne lasă cheile de la avion. 😛
Eu zbor low cost. Anul ăsta am avut segmente de avion cu 1 euro. Sau 0.99 euro. Ideea e sa urmărești preturile și, în UE, dacă zbor cu mai mult de 100 de euro mi se pare foarte mult. Da, ghiozdan, cu strictul necesar, din care 2 kg sunt rezervate pentru sculele foto: 2 obiective, un gimbal(daca e cazul) sau minitrepied.
Maxim am stat 14 zile cu un rucsac, evident, cu cazari cu masina de spalat sau cautat laundry. Cu 10-20E scapi. Ah, calculele astea sunt făcute pe sezon cald. Daca zbor in sezonul rece nu prea iese combinatia cu 2 saptamani, dar cred ca pot reduce la o saptamana.
Deh, ce avem noi in magazine au si aia, la nevoie. Bani pe card sa fie, restul rezolvi.
Ah, un avantaj ar fi să ai Discount Club sau Blue Club(cum s-o numi ala de la Blue Air). Sunt chiar utile, dacă zbori mai mult de o dată pe an.
De exemplu de cele mai multe ori reusesc sa prind zboruri ieftine ca am un insider la o companie aeriana. 😎😜 si ma descurc cu un troller mic daca asta impune calatoria. Dar daca se da liber la bagaj de cala intru in feeria aia de imi iau sifonierul cu mine.
cred ca cel mai bun comentariu este ca da e ieftin , dar nu este 50 ron. poate ca sunt si curse ultra ieftine ,dar mai greu le prinzi. Insa ca regula este ieftin numai nu bifa toate prostiile pe care vor ei sa le cumperi.
Am vazut ca sunt multe plangeri de wizz, sigura mea experienta neplacuta este cu coada de la check in, unde in mod clar aveau prea putin personal. In rest e un fel de autobuz mai mare si care zboara in loc sa mearga pe sosea. 🙂 si scaunele devin incet incet la fel de mici si inghesuite ca cele din autobuz. 🙂 si lumea din el e ca din autobuz, de tot felul. 🙂 cel mai mult imi plac aia care se grabesc sa scoata bagajul si sa se ridice in fractiunea urmatoare aterizarii si apoi stau inghesuiti si cocosati urmatoarele 15 minute numai ca sa ajunga deodata cu tine la control pasapoarte. 🙂
Da, chiar are. Am zburat cu low cost doar de 2-3 ori pt că ryanair aveau un zbor la ora 18 din Londra care mă avantaja la momentul respectiv. Doar venit spre țară. In rest praf in ochi. Plătești loc, bagaj de cală, bagaj de mână, geantă, aer, apă etc. In rest doar zboruri de linie, Tarom sau British. De regulă îmi iau biletul cu 3-4 zile înainte și mai mereu doar un drum. Alte trucuri, schimbat vpn(schimbi pe țara pe care vrei să zbori) niciodată căutare pe data pe care vrei să pleci, ai găsit preț bun îl achiziționezi, achiziționează bilet de pe site ul companiei aeriene.
Sa nu uitam de orarul de zbor al unor companii care ma fac ( pe mine
din Brasov) sa trebuiasca sa imi iau o cazare de o noapte langa aeroport sau sa ma trezesc cu noaptea in cap sa plec.O cheltuiala de luat in seama!
Aterizarea sau decolarea sunt iarasi nasoale daca avionul nu e conectat la terminal.Mersul cu autobuzul jumate de aeroport nu e placut , si astea numai la comapaniile low cost am vazut . Probabil costa mult conectarea si serviciile de terminal dar face imbarcarea/debarcarea mai placuta si rapida
@Daniel, faza cu mersul cu autobuzul se intampla si la case mai mari. In Doha, chiar am mers mult cu autobuzul, de la avion (Qatar) pana la terminal (aeroportul din Doha este chiar marisor).
@Daniel exact asta e şi problema mea. Destinația sau punctul de plecare românesc până acum a fost Braşovul. Şi de aia vin cam rar în Ro. Aia cu autobuzul zic ca depinde şi de cum e făcut aeroportul. La Köln trag low-costurile direct la terminal, mațul ăla de te debarcă la etaj. La cele din Barcelona (Girona, Reus), Dortmund şi Nürnberg parchează avioanele aproape de intrare în terminal, plasate mai la margine, nu e nevoie de autobuz. Nürnbergul e ţicnit, urci din vest de pe pistă la etaj, mergi până la capătul estic şi cobori şi mai faci drumul înapoi la parter pânã la ieşire din aeroport. La Corfu puteau sa nu folosească autobuzele pentru max 100 m, dar e vechi aeroportul şi aglomerație pe pistă (bătrâni lenţi, copii zburdalnici etc).
Funny you mentioned! La Israel ‘perioada aia a lor de sarbatori cand nu merg lifturile’ e in fiecsre saptamana de Sabbath (de Vi la apus pana Sa la apus). Dar in multe hoteluri exista ‘liftul de sabbath’: te asteapta deschis la parter, urci, te simte, se inchide si pleaca singur oprind la fiecare etaj iar in final revine la parter. Intri si iesi cu mainile in buzunar. De coborat, iei scarile.
In rest da:
– de evitat (daca puteti) vacantele copiilor-
– de evitat zilele de weekend (Sa, Du) dar merge un Vi-Lu
– de cumparat exclusiv de pe site-ul companiei (resellerii au discounturi bune dar se erodeaza cand pui optionale gen bagaj, loc, asigurari de zbor care au pret mai prost ca la sursa, plus ca daca ai probleme esti cam on your own, nu ca la wizz e foarte diferit, dar orisicat.
– de cel putin 2 ani low costurile s-au mutat, in majoritatea cazurilor, din camp, pe aeroportul principal, deci deranjul asta s-a ameliorat.
– eu mai folosesc secret mode cand caut intensiv ca sa nu-mi creasca pretul de fiecare data cand intru pe site, mai ales daca fac asta cateva zile la rand pana ne hotaram. Functioneaza, de numa’!
Cele mai bune low costuri incercate de noi sunt AirAsia Thai, JetStar Vietnam, Bangkok Airways, JetBlue US iar in Europa WizzAir (la servicii e cam la fel de bun BlueAir dar nu ni s-a intamplat niciodata sa plece/ajunga la timp, intarzierile fiind consistente!). Ryanair si Easyjet am zburat de vreo 2 ori fiecare si mi-au parut cele mai…low [cost], incerc sa evit at all cost. 😉
mult timp m-am zbatut sa scot biletul de avion cat mai ieftin, mi se parea ca e o conditie esentiala pt o vacanta ! pe urma mi-am dat seama ca goana asta dupa bilet e o prostie, in ecuatia unei vacante ! adica te bucuri ca dai in Europa sub 100 euro in loc de 200. sau 5-600 pe Asia in loc de 800, fara sa iei in calcul ca diferenta e de-a dreptul ridicola in ecuatia financiara a unei vacante ! adica te dai cu fundul de pamant sa economisesti de cateva beri sau de-o masa la un restaurant mai bun ! si ? te imbogateste asta ? nu cred ! mai bine iti alegi ore convenabie de zbor, conexiuni cu tranzit mic si iti savurezi vacanta in liniste, ca nu mori de suta aia de euro economie la bilet ! si mai e ceva, valabil pt Europa : vremea ! da , am ajuns sa decid destinatia cat mai tarziu, in functie de vreme, chiar daca ma costa ceva mai mult la biletul de avion ! pentru ca am avut multe vacante distruse de ploaie si vreme nasoala, ca le-am gandit cu 2 luni inainte, ca sa economisesc suta aia de euro la bilet ! asa ca imi iau biletul cu 2-3 zile inainte, iar la cazari poti avea surpriza sa gasesti chiar preturi mai bune, unde exista disponibil suficient ! in rest, bafta si vacante frumoase
1. Sezonul se aplica si (mai ales!) la sarbatori (pt. Romania, atentie la Pastele ortodox) si, vorbind de anotimp, pretul poate varia si fara sa fie luni extreme. La wizz, tarifele sunt foarte diferite inclusiv intre ultima saptamana de august si prima de septembrie, sau intre prima si a doua de ianuarie, cu 1 sau 2 inainte de Paste/Craciun…
2. O atentie la diferenta dintre bagaju’ de mana mic (H 40cm) si mare (H 55cm) (la wizz, de ex.) mai ales daca vorbim de troller:
daca pe eticheta sau pe ruleta ai H 45cm, chiar daca incape mai mult sau mai putin chinuit in cutia aia „standard” de verificare, depinde des si de parerea subiectiva a agentului, si iti asumi riscu’ sa scoti iar portofelu’; asa ca, daca trolleru’ mic de mana nu e pt. papusi cum zici sau de tip pilot-case, macar sa fie moale (desi te incurca tijele+manerul), sau sa iei un ghiozdan.
3. Toti, lowcost si mai ales clasici, au chichite software care iti vor da scump un bilet doar dus (la clasici, ai sanse mari sa fie chiar mult mai scump decat un dus-intors); de cateva ori, la excursii de tip multi-destination, am iesit mai ieftin cu bilete dus-intors si ignorat intorsul.
Precizare, sa fie: general valabil, neprezentarea la un dus iti va anula biletul intors.
4. Daca sunteti pe site pe calculator si nu rezervati in sesiunea aia, cookies-urile tre’ sa dispara. Musai! Pe verificate si reverificate, de prea multe ori o reintrare tot acolo le va aprinde lor ceva beculet cum ca sinteti prea doritori de bilet.
4. Se intampla rar de cativa ani dar inca e valabil ca martea sa ai ceva sanse ca preturile sa fie mai mici; cel putin la clasici. Ma refer la cautarea in ziua de marti. Ca altfel, zborul clar e mai ieftin in afara weekend-ului.
Zboruri line!
1. Nu tre’ neaparat asteptat frigul. La wizz, tarifele sunt foarte diferite inclusiv intre ultima saptamana de august si prima de septembrie, sau (atentie la sarbatori!) intre prima si a doua de ianuarie, cu 1 sau 2 inainte de Paste/Craciun…
2. Diferenta dintre bagaju’ de mana mic (H 40cm) si mare (H 55cm) (la wizz, de ex.) mai ales daca vorbim de troller: daca pe eticheta sau pe ruleta ai H 45cm, chiar daca incape mai mult sau mai putin chinuit in cutia aia „standard” de verificare, depinde des si de parerea subiectiva a celui care verifica; asa ca, daca trolleru’ mic de mana nu e pt. papusi sau de tip pilot-case, macar sa fie moale (desi te incurca tijele+manerul), sau sa iei un ghiozdan.
3. Toti, lowcost si mai ales clasici, au software care iti vor da scump un bilet doar dus (la clasici, ai sanse mari sa fie chiar mult mai scump decat un dus-intors); de cateva ori, la excursii de tip multi-destination, am iesit mai ieftin cu bilete dus-intors si ignorat intorsul.
Precizare, sa fie: general valabil, neprezentarea la un dus iti va anula biletul intors.
4. Daca sunteti pe site pe calculator si nu rezervati in sesiunea aia, cookies-urile tre’ musai sa dispara. De prea multe ori o reintrare tot acolo le va aprinde lor ceva beculet cum ca sinteti prea doritori de bilet.
5. Se intampla rar de cativa ani dar inca e valabil ca martea sa ai ceva sanse ca preturile sa fie mai mici; cel putin la clasici. Ma refer la cautarea in ziua de marti. Ca altfel, zborul clar e mai ieftin in afara weekend-ului.
Zboruri line!