Marți, când am plecat spre Buzău, m-a băgat waze-ul prin București pe niște străduțe pe care n-am mai mers în viața mea. A știut el ce face, pentru că m-am trezit că m-a scos undeva pe centură, foarte aproape de intrarea pe A3, sensul spre Ploiești. Și uite-așa am ocolit parțial Bucureștiul fără să mai fiu nevoit să-l traversez ca să ies pe DN85 spre Afumați. Apropo, dacă n-ați condus prin Capitală de când a reînceput școala, nu știți ce sunt alea senzații tari.
Nfine, revenind, ziceam că m-a rezolvat waze-ul rapid prin oraș, am mers extrem de puțin pe centură, m-a dus vreo 20 de km pe A3, după care la Potigrafu m-a scos spre Mizil și aia a fost, într-o oră parcam în fața hotelului, la Buzău.
Dar nu asta voiam să vă povestesc, ci că în timp ce treceam prin satele alea extrem de sărace, mă gândeam de ce nu văd niciun supermarket. Am tot condus prin Europa lunile astea, orice sătuc, orice localitate cât de mică din țări ca Franța, Italia, Spania sau Austria (de Italia nu știu, pentru că efectiv am trecut-o pe toată doar pe autostrăzi) are măcar un supermarket.
De-aia mă întrebam de ce la noi nu sunt, că-n capul meu e că și oamenii de-aici au nevoie să mănânce sau să-și mai cumpere diverse. Nimic, nada, nici măcar un Profi d-ăla mic sau un Carrefour de proximitate n-am văzut.
După care brusc m-a lovit revelația. Nu există pentru că în niciun supermarket nu poți plăti pe caiet. Și-o pâine dacă te duci să-ți iei, va trebui să scoți din buzunar suma aia pe care n-o știe premierul intrat la dietă. De-aia nu există, din cauză de sărăcie cruntă și de populație care trăiește de azi pe mâine, la limita subzistenței, pe caiet.
Iar dacă aveți impresia că trăitul pe caiet se întâmplă doar la sate, aveți o impresie greșită. N-om plăti noi mâncarea literalmente pe caiet, dar la nivel macro, sunt convins că procentul populației care trăiește de azi pe mâine este îngrozitor de mare. Că de-aia 5 milioane de români au ales să trăiască prin alte părți, nu de altceva. Iar din ăștia rămași aici, 40% au buda în fundul curții. C-ar vrea toți veceu în casă, dar cu ce să-l faci când toți banii se duc pe „caiet”?
Da, trăim pe caiet de peste 30 de ani, iar marea problemă este că nu pare să se schimbe absolut nimic nici în următorii 30.
Îmi aduci aminte de niște vremuri triste…rău. Am trăit și eu pe caiet…nu doresc nici la dușmani asta. Spuneai în alta postare ca nu știe Câțu cât e parizerul…pentru unii și ala e scump. Dar nu interesează pe nimeni dintre cei care au putere de decizie 😑
Comentariu beton!63
Am văzut ieri la cineva o pledoarie despre cum golful chiar este un sport accesibil. Cu calcule, cu cât te costă abonamentul și niște crose la mâna a doua. Concluzia era că românii nu vor să joace golf pentru că sunt puturoși, nu pentru că nu și-ar permite. Jur. Nu vreau să dau link către postare, dar nu înfloresc nimic.
Alina, eu cred că cei care au putere de decizie cam știu cum e cu sărăcia. Doar că îi interesează mai mult să promoveze faptul că oamenii săraci sunt așa din vina lor. La urma urmei, nu ce ceva extraordinar, de vreme ce asta e o viziune care se întâlnește și la o bună parte din populația fără putere de decizie politică.
Comentariu beton!28
Generalizarile sunt pacatoase si deseori gresite. Eu cred ca nu toti oamenii sunt saraci din vina lor insa sunt destui care sunt fix din vina lor.
Comentariu beton!36
@Toma, cât mai e ora de golf in timpul săptămânii?
Mare dreptate ai, @Toma
Pentru cei care ne cauta voturile, saracii sunt o binecuvantare, caci sunt usor de convins. Cu investitii minime (din bani publici, evident) si ceva agitatie din 4 in 4 ani, mandatele curg lin.
Pe masura ce incepe sa creasca nivelul de trai oamenii devin mai mofturosi si mai greu de convins. Vor curatenie pe strazi, vor parcuri, vor utilitati, vor iluminat public, vor lege si ordine, vor sa fie tratati cu respect cand intra in primarie, vor transparenta in cheltuirea banilor publici. La un moment dat, daca iti poti inchipui asa ceva, incep sa puna intrebari despre cum arata scoala copiilor.
Niste idealisti care cred ca alesii sunt acolo ca sa faca ceva pentru comunitate.
De aceea saracii sunt extrem de interesanti pentru alesii nostri. Doar ca nu asa cum ne imaginam noi.
PS: mai tine cineva minte ca marele Adrian Nastase a candidat la un moment dat in colegiul din Mizil?
Comentariu beton!70
@MV
Subscriu. Golful poate fi chiar un sport ieftin. Cel putin asa imi amintesc eu de prin copilaria mea. Candva in intervalul 78-82 nu stiu cine din grupul meu de joaca (poate chiar eu) a venit cu ideea sa jucam golf. Habar n-am cum a auzit omulețul de jocul asta. Alternativele ar fi doua: ori de la TV (pe atunci inca nu era program de doua ore pe zi), ori de la vreun pusti fitos venit vara in vacanta la bunici. Ideea este ca mai intai am sapat in curte la mine vreo sase-sapte gropi. Mai intai putin mai mari ca mingea – una de cauciuc, umflata, nu plina!, ceva mai mare ca alea de ping-pong, pe care le luam la pachet cu alea de treișcinci. Dupa ce am constatat ca mingea sare din marginea gropii și fuge aiurea, am mai largit gropile de era sa-și luxeze bunica un picior. Dar a fost solutia necesara ca sa apara performanta sportiva. Iar crosele erau meseriase, facute de lemnarii din zona toamna, pentru jocul de hochei de pe paraul inghetat bocna macar trei luni pe ani (zona mai de munte). Din pacate prin 82 ori 83 a trebuit sa reduc destul de mult implicarea in activitatile sportive. Venea admiterea la liceu. Iar pe atunci cu admiterea la liceu, treapta a doua și admiterea la facultate nu te jucai. Ori te jucai, dar asta doar daca stiai ca ai sa devii PM
Deci, da, golful poate fi un sport ieftin.
Comentariu beton!36
Cunosc trăitul pe caiet, cumpărat winchester la bucată, că nu aveam bani de un pachet, cumpărat mâncare pe datorie și la final de lună plăteam, luat linii de credit și carduri de cumpărături să mă ajung cu banii, plătit multă vreme dobânzi și comisioane din cauza sărăciei, dar și a unor decizii absolut idioate.
Vremuri demult apuse, în care atunci când îmi aduc aminte de ele, le compar cu ce am acum și îmi dau seama cât de mult am avansat, cât am față de acum 10 ani când rămăsesem într-o pereche de blugi și abia îmi permiteam o bere acasă. E nașpa să îți fie frică, că vine ziua și nu îți poți plăti întreținerea, curentul, gazul.
Comentariu beton!52
Nu știu de Franța, Italia sau Spania, dar știu sigur că Austria e interesată de bunăstarea cetățenilor săi. Un exemplu: Loosdorf, o localitate cu 3794 oameni (conform Wikipedia) are 3 supermarket-uri.
Și niciunul dintre cele trei nu acceptă plata pe caiet. Cred.
@MV: vorbim de Billa, Unimarkt și Spar, deci nu prea merge faza cu caietu’. E cu case self-service, fițe, taică. 😀
Pai self service e tot pe caiet, difera doar forma de creditare. 😀
Mai pe caiet decat sa iei totul cu cardul de credit ce vrei? Si mai ai si asigurarea ca nu te fura la socoteli sau cumpara altul in numele tau. Spar era mai scump, saracii il ocolesc. vb dn experienta proprie. Dar are carne mai de doamne ajuta.
@Cucurigu: noi vorbim de state civilizate, nu de SUA. 🤣🤣🤣
JT io vorbeam de Romania, unde traiesc si muncesc.
Domnule Vaslilescu, o faci să sune cam rău, dar treaba cu buda-n fundul curții este ceva bun. Practic, 40% din populația României doar de crosă de golf mai are nevoie, că găurile deja există. Plus că sunt și în aer liber, ceea ce, pe pandemia asta, este o binecuvântare.
Semnat: KWI
Comentariu beton!59
Din cauza budei în fundu’ curții, pânza freatică este V R A I Ș T E.
Adaugă fântânile și de început, de încălzire, ai holeră.
Comentariu beton!22
Ce cârcotaș și stricător de mood, măi dom’le. Aici (adică în acest comentariu) se face elogiul budei din fundul curții!
Așa că să nu uităm că pe lângă posibilitatea de a golf-ui, acolo mai ai posibilitatea să faci ăle mai eficiente squat-uri. Nu mai zic de exersarea minții, mai ales dacă în loc de hârtie igienică se folosesc caietele de școală ale copiilor sau nepoților. Când mergeam eu la bunici, era fericire maximă când la rând era vreun caiet de limba română sau chiar și de matematică. Citeai, calculai și făceai sport/ izometrie, simultan. Ăia mai implicați își puteau lua și un pix cu ei, să corecteze eventuale greșeli și să dea note. Vis.
Comentariu beton!38
@Anduta :))))))))
Nu stiti voi cu finantele si va mai si plangeti aiurea in copac. Si puneti mana si mai faceti miscare, lasati supermaketurile. Ca o trusa de crose golf, mingi de golf si 2h la un teren sunt doar 4 salarii medii. Ca ma si dezgustati.
Comentariu beton!31
Comentariul lui Klaus are legătură cu o declarație geopolitică („un semnal” dacă vrei să interpretezi așa) decât stilul de viață propriu-zis.
Offtopic
https://www.twitter.com/adilray/status/1439526805111721986
Clar exista doua Romanii ,eu ,in vacanta asta de vara ,am colindat mult prin partea de vest ,nu spun Ardeal, pentru ca nu am ajuns peste tot si nu am ajuns in nordul tarii ,ei bine ,nu exista sat fara macar un amarat de profi sau penny sau un magazin de ala, la doi pasi .Sate curate ,ingrijite ,flori peste tot nu doar in fata primariilor ,containere pentru sortarea gunoiului .De ce acolo e altfel ,chiar credeti ca nu depinde macar un pic si de oameni?
Comentariu beton!43
Voiam și eu să-l întreb pe Mihai dacă a avut aceeași impresie și când a fost în vacanță și a traversat satele de dincolo de Carpați.
Eu recunosc că n-am fost atentă la detalii de astea. Unde am avut de cumpărat, nu m-am uitat cum se numește magazinul (dacă e ceva local, sătesc sau un mic penny sau ce-o mai fi fost).
Să se bage ca sport național formula 1, să învețe ăia micii la școli.
Și să se introducă plata pe tabletă, nu pe caiet ! Trăim totuși în secolul electronilor !
Golful e bun. Foarte mulți l-au cumpărat ! Eu am terminat NFS cu Golf !
Comentariu beton!30
Mă duc într-o zi la Paninaro să iau d’ale gurii. Și cum așteptam comanda, m-am gândit să iau un cappuccino, dar nu aveam țigări. Mă duc mai încolo puțin și dau de o prăvălie încremenită în anii 90. Pe Luterană! Dar ghinion. Nu puteam plăti cu cardul țigările. În portofel aveam fix 4 lei. Îmi zice omu’ că mă trece pe caiet dacă vreau, că par femeie serioasă. Dar cum nu mai treceam prea curând pe acolo, am refuzat. Și mi-am adus aminte cum se ‘dădeau’ țigări la bucată. Și alea tot pe caiet. Până la urmă mi-a dat omul două țigări de la el. N-a mai fost nevoie de caiet😁.
Comentariu beton!31
Chestia cu buda în fundul curții mai are o explicație. Eu n-aș fi crezut în ruptul capului că există astfel de oameni, dar uite că m-am înșelat. Recent, am fost la mare cu familia, într-un fel de pensiune în satul Corbu. O familie din Suceava, despre care nu se putea zice că duc lipsă de bani (mașina lor era de vreo 5 ori mai scumpă decât a mea) i-a făcut proprietarului pensiunii scandalul secolului pe motiv că… există vas WC în interior. I-au reproșat că e un focar de infecție și e imposibil să ai WC în casă. Adică cum, să te caci unde mănânci?!. Mie mi-a dat cu eroare momentul. Am stat o vreme pe budă, în casă, că să contemplez.
Comentariu beton!55
Acesta e si principiul in India rurala (vorbesc din experienta directa) – cum sa iti faci nevoile *in casa*? Igienic este sa te indepartezi cat mai mult, ideal in mijlocul campului.
#nojoke
@Adrian: prietenul meu Kumfuț mi-o zis o treabă: educația desparte omul de animal. Ăla de la Suceava era doar o mutație vorbitoare a porcului, de aici mirarea sa.
@kahlua: țara-n care mirosul de căcat te urmărește pretutindeni nu e tocmai un exemplu elocvent de igienă. Să nu uităm că ăia încă au impresia că vacile-s sfinte. 😀 😀 😀
Comentariu beton!21
In India rurala se bea urina de vaca, nu ma mir deloc ce cred aia de wc-uri :))
@Adrian mai acum câteva luni parcă stimatul costicămusulmanu (scuze dacă e altul) cred că a comentat de cum ai lui au făcut buda în casă și se râdea de el ‘vă câcaț în căsâ’. Probabil așa îți iei mașină scumpă, neplătind canalizarea.
Profi a deschis de câţiva ani magazine, e plin de ele, şi deschide încă, prin sate şi comune, cel puţin în Banat, numite Profi Loco. I-au falimentat pe mulţi cu magazine mici de acolo. Unele au avut şi birturi alături şi merg în continuare. Dar caietul nu a dispărut, el îşi continuă existenţa. Iar oamenii se ţin de el ca înecaţii. Unii cumpără pe caiet şi când nu mai pot plăti sumele mari, trec la alt magazin. Plătesc alternativ. Alţii nu mai plătesc de loc. Băutura şi ţigările nu au loc pe caiet.
Dar, referitor la săteni, ce poţi spune despre ei când preferă să cumpere găluşte cu prune, vestitele gomboţ, congelate, cu prunul în faţa casei sau cartofi congelaţi când , daca nu au în grădină pot lua de la acelaşi magazin cartofi mult mai ieftini şi cu gust mai bun? Şi lenea e cucoană mare!
Comentariu beton!26
Merg des pe acest traseu. Din cate mi-au spus oameni cu neamuri si origini prin zona, pe traseul Potigrafu-Mizil, satele din afara drumului sunt si mai spectaculoase: acoperisuri din stuf, case NOI facute din pari pe care se bate lut, betii nesfarsite cu celebrul spirt Mona… Trist.
De multe ori se traieste pe caiet din prostie, nu neaparat din saracie.
Fii atent, true story, nu mai veche de 2 luni.
In satul prin care imi petrec weekend-urile traieste o familie. Amandoi pe la 30 de ani si 6 COPII. Fara sursa de venit, tatal mai muncea cu ziua, pana de curand. Doar ca tatal tocmai ce a primit 18 ani puscarie pentru viol si corupere de minori, de la 7 ani o abuza pe una din fete (acum are 11). Asa ca mama a ramas singura cu 6 copii si fara sursa de venit. A venit lumea sa o ajute, i-au facut curat in casa, au adus haine etc. Femeie de 30 de ani in putere, o mancau paduchii in casa.
Interesandu-se mai mult despre familie, s-a descoperit ca doar unul din copii avea certificat de nastere. Un bun samaritean s-a apucat impreuna cu primarul si cu mama sa le faca certificate copiilor, iar mama a primit alocatia din urma pentru copiii care nu figurau nicaieri. Vorbim aici de o suma de peste 10.000 lei.
Ce credeti ca a facut cu banii? Oare a luat rechizite la copii sau i-a imbracat de scoala? Nuuuu. Cateva saptamani a stat numai pe gratare, tigari, bautura. Copiii au baut doar Cola cateva saptamani.
Acum iar traieste pe caiet si din mila oamenilor. CSF NCSF
Comentariu beton!55
Într-o oarecare măsură asta denotă și o lipsă (gravă) de educație. Atât informală, cât și formală.
Cred că tot aici (posibil și în altă parte), cineva povestea despre o familie săracă cu mama crescută la orfelinat, care-și hrănea copiii cu semipreparate cumpărate și o altă femeie din sat a învățat-o să găsească.
Comentariu beton!16
Si am uitat sa mentionez un lucru. Mama l-a reclamat pe tata dupa ce s-au certat (probabil pe bautura). Dupa ce l-a saltat politia a vrut sa isi retraga reclamatia doar ca nu merge chiar asa. Ca tata, nu pot sa spun decat ca sper sa iasa ala din parnaie cu curut cat gaura de canal.
Comentariu beton!19
Intrebare de meltean: asta cu caietul ai scris-o inainte sau dupa ce te-ai imbuibat in foaierul Salii Palatului cu pateuri?
Trecand la lucruri serioase, asa cum zicea cineva mai sus, te invit sa cunosti cohorte de cetateni care iau pe caiet si zac toata ziua dar nu merg la munca decat pe o suma care uneori bate ceea ce iau eu brut pe zi, altfel nu! si exista posibilitatea sa te pomenesti ca ii accepti suma dar sa nu vina ca ii e putin răuț de la betia din seara precedenta. La sate e jale cu unii, la oras cu mai multi. Asa ca adevarul e undeva intre, unii sunt saraci din motive neimputabile lor , altii de putori. Iar politicienilor asta le vine manusa, au masa de manevra.
Comentariu beton!34
@Mariuse, nu puteam să bag nici măcar apă, că pocnea cămașa aia pe mine. 😛
Ahahahha,deci nu doar eu am patit sa ma imbrac voios si sa zic: ce plm, a intrat asta la apa?
Comentariu beton!13
Nu există supermarketuri pentru ca nu există nici fabricute. Am fost uimit să văd în Italia, în zona de nord cel puțin, cum mai toate comunele micuțe aveau zone industriale unde erau o mulțime de companii care produceau lucruri…de la utilaje de bucătărie la componente pentru industria aviației. Cât timp la țară sau în orașele mici locurile de muncă în afara aparatului bugetar sunt aproape de zero, și alea care sunt vin cu salariul atractiv de 1400 de lei…nu putem avea pretenții.
Altfel, la mine la țară e supermarket Profi. Dar e zonă de munte unde se trăiește bine din exploatarea pădurii (chestia pe care vor să of interzică niște exaltati dar asta e altă discuție), oamenii au case curate și cu tot ce trebuie, mașini bune…asta pentru că au o industrie care le dă de muncă. În sudul județului, la câmpie, e nenorocire…trăiesc de pe o zi pe alta într-o sărăcie lucie
Este o explicatie. Incurajam afacerile locale, toate impozitele sa se intoarca in comunitate.
Hastag noinunevindemtara.ro
Că tot vorbim de sărăcie și pomeni electorale, tocmai a crescut cuantumul sumei până la care se sigură subvenția pentru încălzire. Guvernanții clar încurajează nemunca, așa cum bine s-a zis mai sus, au nevoie de masă de manevră. În condițiile astea instituția caietului nu o să dispară.
Păi nu cred că e chiar așa Gabi. Bănuiesc că – sub motivul unor manevre pecuniare – nu vor umbla la limitarea tarifelor de către furnizori, posibilii cotizanți sau chiar susținători serioși pentru ei și partidele lor. Umblă la ajutoare, care se produc tot de către buget. Vina e a noastră care știm asta dar doar trăim și nu facem nimic. Celorlalți, mai mulți și mai naivi și fără nici-un pic de cultură financiară ce să le faci?
Au datorii de zeci de mii pe caiet, am auzit, în satul unde locuiesc părinții mei, că ajung și la 12 000 lei.
Locuri de muncă nu sunt în satele din sudul țării, dar și ălea care apar sunt refuzate…
Acum câțiva ani, vreo 5-6, îmi spune taică-miu despre un individ din sat, pe la 35 de ani, că a vrut un fermier să-l angajeze pe tractor, cu un salariu net de 2 000 lei / lună și o masă caldă pe zi. Bineinteles că a refuzat postul , pentru că nu i s-a oferit și pachetul de țigări cerut. Să ne înțelegem, cerea un pachet de țigări/zi.
Mai bine stă la poartă, pe bancă și se uită cine trece pe uliță, cu pet ul de bere și țigara-n colțul gurii, decât să muncească la program. Și bineinteles că are rubrică permanenta „la caiet”.🙄
Ce ne mai place sa ne vaitam! Puneti mana la munca, nu mai fiti saraki!
PS: Ai mers cu geamul deschis pe drumul ala? Chiar miroase frumos si divers…de oaie, de vaca, chiar si de om. Pare ca toti isi fac nevoile in natura.
Nu, cu el închis, că era cald.
Am o confesiune de facut, uneori sunt dobitoc.
Asa ca daca se intampla sa nu intelegeti ce vreau sa zic, it’s not you, it’s me.
Azi de exemplu, m-am bucurat ca am prins oferta la pizza+desert la 26 de lei, iar desertul era prajituras tip Snickers. Asa ca am luat 2 oferte, rezultand 2 pizza si 2 deserturi. Si culmea ca nici nu au trecut 20 de minute si ma anunta Tazz, ca comanda e in curs de livrare. Cand ma uit pe harta, Pizza mea in Constanta eu in Bucuresti 😀
Am intrat pe chat cu suportul si i-am rugat sa anuleze. Ciac nu se mai poate ca e comanda in curs de livrare. Ma suna curierul, il rog sa o duca inapoi ca nu mai am nevoie. Dar vestea buna e ca e posibils a primesc banii inapoi.
Deci cum e aia cu caietu’? Sper sa nu ma treaca astia pe caiet la clienti idioti …
Partea proasta e ca imi e tot foame.
Partea buna e ca mai dau jos din kile.
Partea proasta e ca nu imi convine 😀
Cred ca am inventat un nou regim pazat pe prostie. Deci ar trebui sa aiba success 😀
Comentariu beton!19
Deci curierul plecase deja cu comanda spre livrare? Sper că nu l-ai întors din drum de pe la Fetești sau ceva. O mai fi și plătit omul taxa de pod… :-))
Comentariu beton!19
In tazz, poti salva mai multe adrese din mai multe orase.
Recent am salvat adresa parintilor sa ii comand un tort lui tata de ziua lui, si a ajuns in 25 minute, in Cluuuj, unde totul e leent. Acu, ca a fost weekend am fost pe la Constanta, si am salvat adresa cazarii ca am vrut sa comand ceva cu tazz, adresa ce a ramas salvata ca principala, asta mi se pare o gafa a aplicatiei, sa o seteze pe ultima adaugata cva principala. E un bug nu un feature.
Si in functie de locatia din adresa, iti apar ofertele corespunzatoare si locatiile din zona respectiva care te pot deservi.
M-a băgat Waze-ul și pe mine în vara asta pe drumul ăla de Mizil (venind din Moldova către Otopeni) și mi s-a confirmat cu stupoare că zona aia, la doi pași de Ploiești și la o aruncătură de băț de București, e mai săracă decât cele mai uitate sate de prin Vaslui (Pungești, de exemplu, ăla unde acum niște ani, câțiva zăbăuci se luptau isteric cu o fantasmă)!
Io, când mă duc pe plaiurile tinereții veșnice, fix pe caiet trăiesc. Dar Doamna nu suportă, și trebuie să fac cel puțin două drumuri la crâșmă.
Sa facura miliardari din agricultura in sud, mai cu utilajele furgasite din ceapeuri, iaseuri, ielifuri, pamantul cumparat pe 3 lei de la betivanii improprietariti, munca la negru…
Acum, cu subventiile UE , de fapt si alea, ca orice sprijin de stat, din munca tuturor, mai declara si ei cate ceva..
Si totul merge la export, si-au facut niste asociatii care nu stiu ce criterii au si sunt scutiti si de impozit, beizadelele descind din niste mertane cat niste iachturi si cand povestesc ceva au vocabular de clasa a patra..
Povestea acu fo doi ani un papusel din asta cum fusese la o petrecere plutitoate, gen pe apa , cu bittmani si alte lumini ale neamuluu de va jur ca m-am gandit la Nero!
Nici semne de punctuatie nu imi vine sa folosesc, ma oboseste sa pun semnul exclamarii sau e inutil..
De oi fi deplasata un context, aia e, am inceput sa scriu acu 3 ore.
Comentariu beton!14
Nu am trait pe caiet dar am trait cu foarte putin 4 luni. Si cu bani putini vreo 24 de luni. Ratele si chiria (cu cheltuielile incluse) se duceau intre 70 si 90% din ceea ce castigam. Alea 4 luni cand am trait cu sub 10% din salariu+bonurile de masa, m-au invatat sa fiu atent la preturi si oferte mai mult decat eram deja. Si sa nu iau ceea ce nu sunt sigur ca voi manca pana la expirarea produsului.
Si cel mai mult m-au invatat sa nu iau niciodata credit cu dobanda mare, si sa fiu foarte atent, ca diferenta de cateva procente poate face diferenta intre limita de suportabilitate sau un credit usor de dus in spate. Mai ales credite auto, astea sunt cele mai nasoale dupa alea de nevoi personale.
Asta e trist de tot. Multe lucruri triste la noi! 😥
Eu trăiam pe un fel de caiet, numit „dă-mi și mie 50 de lei până la salariu”. Ajunsesem atât de jos încât plăteam ratele la credite, mâncam zilnic de un bon de masă și-mi făceam cumpărăturile de la raioanele cu reduceri din supermarketuri. Circulam pe nașpa cu tramvaiul, cu același bilet pregătit în caz că vedeam controlori prin stații. Când mi-am venit în fire, am băgat plinul de benzină în rezervorul nedeschis de patru luni al unei mașini care a ajuns în parcare pe vapori de combustibil.
Atunci am învățat să nu mai fac vreodată vreun „card de cumpărături”, la nicio bancă, indiferent de ce îmi promite.
Revenind la caietul de la magazinele sătești, el există din cauza sărăciei, dar și a lenei și a prostiei. Am avut la lucru, zilier, un băiat de 16 ani, trimis de tac-su bețiv ca să-și poată cumpăra votca și berea zilnică. Tac-su nu putea veni, era „bolnav”, dar a zis că nu-l trimite pe băiat pentru mai puțin de 160 de lei. L-a scos de la școală și l-a trimis la muncă din clasa a patra. Cât timp educația nu se va face o prioritate a guvernelor (oricare ar fi ele, mi-e plan paralel de culoarea politică, mă interesează doar rezultatele) caietul va exista în continuare.
Hmm, nu prea sunt de acord cu revelația ta pentru că io bănuiesc că în comunele și satele alea sunt ”interese mari la mijloc” să nu fie acolo un supermarket. Mă gândesc că atunci când un lanț de supermaketuri ar vrea să deschidă un minimarket care ar vinde produse mai ieftine, ar trebui să obțină niște aprobări de la primărie și dacă primaru are o rudă sau un preten care dețin magazinele alea tip ABC care dau și pe caiet, cam aia e.
La mine la fosta ”țară” , am exemplul unor două comune pe care le despart 10 km.
– Comuna 1, au reușit să se asocieze într-un fel de CAP, oameni gospodari cu silozuri unde se depozitează chestii, și au acolo un Profi local în mijlocul comunei, și:
– Comuna 2 care e mai mare și mai jmecheră dar care nu a făcut nimic pentru că nu a vrut dom primar și jmecherii care adună voturi, pentru că ”interese mari”.
Acuma nu bag mâna în foc că în Comuna 2 nu ar fi ABC-uri care nu dau pe caiet.