Când am găsit cameră la Marseille, în hotel cu vedere la Portul Vechi și cu parcare proprie, la sub 100 de euro, am zis că mi-a pus Le Bărbos Suprem mâna în cap. Mda, nu mai e nici Bărbosul ce trebuie. Hotelul era cu vedere spre Portul Vechi, dar doar dacă ieșeai din el, făceai dreapta și din nou dreapta, după care dădeai fix într-o străduță care ducea în Portul Vechi. Dacă te uitai cu atenție, chiar se vedeau în zare catarge.
Iar parcarea era proprie doar dacă hotelul ăla împuțit deținea și Primăria din Marseille. Pentru că, da, a municipalității era parcarea unde m-au pus să las mașina. Nfine, detalii, eu am fost idiot, știam că am nevoie doar de un loc în care să dorm, deci n-aveam ce să caut să intru în oraș, trebuia să-mi iau un hotel la periferie. Dar, nuuu, io am vrut în Port, că acolo e șmecheria. Da, șmecheria e să scapi cu viață după ce se întunecă. Nici în filme n-ați văzut fauna care mișună prin Vieux-Port de Marseille.
Singurul lucru bun care mi s-a întâmplat acolo a fost când mă plimbam pe străduțele alea de lângă port și-am văzut o cârciumă turcească care mi-a stârnit interesul. Așa c-am făcut abstracție de cetățenii dubioși care stăteau la mese sau colcăiau pe lângă, m-am așezat și-am mâncat cel mai bun Adana Kebab din această viață. Și cu asta s-au cam terminat lucrurile bune din Marseille.
După care m-am trezit dimineață și m-am hotărât să plec spre Bilbao. Am văzut recent un serial cu acțiunea la Bilbao (un serial prost, nici măcar nu mai rețin titlul), dar mult din acțiunea lui se desfășura pe străzi. Și cum era frumos tare ce vedeam, brusc am început să-mi doresc să ajung la Bilbao. Ceea ce am și executat, 941 de kilometri mai târziu.
Doar că am făcut un mic ocol de vreo 100 de kilometri ca să-mi îndeplinesc o dorință veche de 16 ani. În 2005, m-am rătăcit cu mașina prin Franța (la propriu, că nu era cu gps pe atunci) și nu prea mai aveam benzină în rezervor. Cum tot încercam să ies la liman din satele alea prin care ne învârteam, benzina aia puțină care mai era se ducea văzând cu ochii.
Cam în starea asta de stres mă aflam când m-am trezit că ajung pe Viaductul de la Millau. Da, era mișto, era impresionant, dar n-am putut să mă bucur cum trebuie de el, din cauza benzinei ăleia nenorocite. Până la urmă am găsit o benzinărie, n-am făcut pana prostului, dar îmi rămăsese viaductul ăla pe creieri și-mi doream să mă întorc într-o zi, să mă bucur cum trebuie de el. Și iată, 16 ani mai târziu, mi-am îndeplinit dorința.
După ce-am trecut viaductul, dacă tot ieșisem de pe autostradă, am mai continuat să merg o vreme pe DN-uri, special ca să mă mai bucur și eu de Franța. Sunt fascinat de satele francezilor, nu mă pot sătura de ele și de orășelele foarte mici. Într-o zi mă voi muta în Franța sau Italia, să știți. Nu știu în care îmi doresc mai tare, dar va fi una dintre ele. Ah, sau la Lisabona. Lisabona e o poezie, nu un oraș. În fine, în una dintre astea trei. Până una alta, luați o poză de pe drum:
Ei, și cum mergeam eu așa bucurându-mă de fiecare kilometru, m-a lovit foamea. Așa reacționează organismul meu la fericire: mă pălește foame aia grea. La fix, aș zice, că unde aș fi putut să mănânc mai bine decât în Franța rurală? Așa că m-am oprit în următorul sat și-am căutat cârciuma. Da, da, era una singură, câte naiba ați fi vrut să fie?
M-am dus chitit să mănânc escargoți. Toți escargoții să vină la mine, luam două porții doar la antreu, ca să fiu sigur. Mda, ți-ai găsit. M-am enervat groaznic când mi-a zis doamna care servea că nu au escargoți. Cum, bănene, să fii cârciumă de țară în Franța și să n-ai melci? Probabil turmele de melci nu reușesc să treacă Alpii, se blochează pe undeva pe la poale și de-acolo, țuști, sar doar în cratițele bucătarilor din Paris, altfel nu-mi explic. Meam, ce dezamăgire cumplită.
De nervi, am pus degetul la întâmplare pe un preparat din meniu, nici nu m-a mai interesat ce mănânc. Și uite așa se face că eu, cu mânuța mea, mi-am comandat într-o mizeră cârciumă de sat franțuzesc, un somptuos Burger du Jour. Atât s-a putut.
Iar când mi l-a adus, doamnelor și domnilor, m-am trezit pe masă cu cel mai urât burger care a văzut vreodată lumina zilei. Serios, am crezut că mor când l-am văzut în farfurie, cu chifla aia albicioasă care era orice, mai puțin apetisantă. Și cu cartofii ăia prăjiți, de lângă, care și ei candidau cu succes la titlul de cei mai ciudați cartofi prăjiți ever.
Doamne, cât de bun a fost! Printre cei mai buni burgeri pe care i-am mâncat vreodată. Chifla aia era făcută de ei, acolo, carnea era exact cum îmi place mie, medium rare, dar cea mai tare era crema de brânză din burger. Iar cartofii, or fi fost ei urâți, dar erau prăjiți oleacă în untură, după care băgați un pic la cuptor. Absolut divin a fost. Ascultați ce vă zic, într-o zi mă voi întoarce în satul ăla pentru burgerul ăsta și cartofii ăia prăjiți.
Ah, să nu uit, am comis aroganța să-mi iau si desert. Nu mai știu cum se numea, dar la gust aducea cu tiramisu, doar că era cu frișcă de casă, nu cu mascarpone, și cu ceva strat crocant deasupra (sub cireșele alea). Cert este un singur lucru: „tiramisu” ăsta reinterpretat de un cetățean bucătar într-o cârciumă sătească bate la fund multe deserturi pe care le-am mâncat pe la cârciumi cu ștaif unde bucătarii se numesc Chefi. Dubios, foarte dubios.
Iar acum să trecem la lucrurile care contează:
Unu. Marseille – Bilbao a fost, fără îndoială, cel mai mișto drum de până acum. Pe lângă tot ce v-am povestit mai sus, am trecut din Franța în Țara Bascilor pe cea mai mișto autostradă pe care am mers eu până acum. Prin Pirinei, da? Urci de te plictisești, după care urmează coborâre din aia care ai impresia că nu se mai termină. Și toate astea în regim de trei benzi pe sens. Cea mai mișto autostradă pe care am călcat, fără nicio urmă de îndoială.
Doi. Până acum sunt în grafic cu adeverința de vaccinare și testul PCR. În sensul că nu m-a întrebat nici dracu’ de ele. De altfel, cine să mă întrebe? Mi-am dat seama c-am trecut în Spania doar când am observat că s-a schimbat limba indicatoarelor de marginea drumului. Sper să fie la fel și la portughezi.
Trei. Nu știu cum e în restul Spaniei (văd eu în zilele următoare), dar în Bilbao toată lumea poartă mască peste tot. Iar când zic toată lumea, apăi înseamnă chiar TOATĂ LUMEA. Am rămas șocat când am văzut. Azi, acum când citiți asta, în Bilbao nu există om care să iasă de la el din casă fără mască pusă corect pe față.
Eu n-am mai văzut așa ceva. La noi, când era masca obligatorie peste tot, din zece persoane, jumătate n-o purtau. Pe unul îl durea un coi, altul avea dischinezie biliară și ceilalți trei sufereau de probleme extrem de grave de respirație incompatibile cu purtatul măștii. Știți foarte bine despre ce vorbesc. De-aia n-am avut niciodată în minte un tablou în care absolut toată lumea să poarte mască peste tot. Dar aici, la Bilbao, oamenii și le dau jos doar când mănâncă la cârciumă și doar cât sunt așezați la masă. Dacă s-au ridicat în picioare să meargă la pipi, și-au pus masca în secunda doi. E incredibilă senzația când vezi absolut toți oamenii din jurul tău cu măști, zici că ești într-un film, jur.
Patru. Știți senzația aia pe care o ai când ajungi într-un oraș nou, un oraș pe care nu l-ai mai văzut niciodată, dar ceva în tine îți spune „locul ăsta e foarte mișto”. Ei, fix asta m-a încercat pe mine când am intrat în oraș și mergeam încet pe străzi spre hotel. Da, am un feeling mișto despre Bilbao. Văd eu mâine dacă mi se confirmă.
Gata și cu ziua 3.
Ai supraîncălzit Meganu’ de îl tot oprești lângă ventilatoarele alea mari, a? Te-ai răcorit nițel ? Spor la hălăduit !!! 🤪
Ps. Ăia p’acolo au parcangii ?
Comentariu beton!47
Au, au, doar că la aștia se numesc polițisti. 😁
Presimteam eu ca ne indreptam spre un jurnal gastronomic
Comentariu beton!19
Atâta s-a putut. 🤭
sa ne intelegem, sambata plec in concediu pentru o saptamana iar 80% din gandurile mele se indreapta catre mancare (peste gatit in 45 de feluri delicioase la Sfantu)
🙂
„Paște” și „delicios” nu au ce căuta în aceeași propoziție. Ar trebui interzis prin lege. 😁
Frate Mișu dacă ai ajuns la Bilbao să nu faci greșeala de a nu vizita muzeul Guggenheim ,e cel mai mișto lucru din Bilbao ,o să imi dai dreptate !!!😜😜
Nu mă urmărești pe Facebook, este?
Facebook apare mai târziu prima dată îmi apare mesageria yahoo!!!😜😜😜
Sa te muti in FR la batranete?! Te-as incuraja sa faci asta. Daca ai fi dusmanul meu de moarte. FR = RO mai mare. Ca si RO e o tara frumoasa (fara a avea nimic spectaculos). Ca si in RO, statul francez e o mizerie.
Alooo, mai ușor cu bătrânețea. Am zis „într-o zi”.
Numai tu puteai să mergi în Franța să mănânci burger. 😛
Comentariu beton!13
Păi dacă n-aveau escargoți. 🤭
să le luăm în ordinea importanței:
– poza de pe traseu, mulțumesc, foarte expresivă, încărcată de emoție…
– mîncarea; din două, una: ori în satu’ cela trăiește vreo rudă de-ale lui Radu Anton Roman și bucătaru’ gătește bine de frică, ori bucătaru’ e vreun chef undercover care călătorește pe urmele tale (din cauză că te-a dat unguru’ în consemn); personal aș înclina spre a doua ipoteză, că la desert nu s-a putut abține și a tras dungile alea cu sirop de ciocolată în farfurie…dacă ți se mai întîmplă să mănînci așa bine, asta tre’ să fie;
– autostrada aia cu 3 benzi…iar nu ești patriot; păi A3 nu-i așa? e drept, pînă la Moara Vlăsiei (or so) și n-ai nici munte, da’ astea-s detalii…
– n-am înțeles-o p-aia cu Marsilia; păi dacă te-ai muiat așa numa-n 3 zile, zic să-ți faci o rezervare la un curs de supraviețuire cînd te întorci acasă; altfel n-o să mai poți trece prin Ferentari, să te plimbi pe faleză-n Galați sau, mai rău, să mergi în piață la Obor la orele cînd sunt prezenți pensionarii…
Comentariu beton!26
Prin paleoliticul timpuriu, adica prin anii ’70, am vazut toata Romania, intr-un Trabant si cu harta.
Era o harta imensa; cate un sfert de tara pe fiecare jumatate de harta, fata-verso, cu toate drumurile si cararile existente la acea vreme, cu toate – dar TOATE – obiectivele turistice imaginabile. Tot timpul ne abateam de la traseul prestabilit, ca sa vedem cate ceva situat in the middle of nowhere. N-o sa uit in veci biserica de la Densus, construita din pietre de la Sarmisegetusa; o minune! Si, tot prin imprejurimi, un fost grajd al unui fost CAP, cu niste picturi murale interioare, de ziceai ca ai nimerit la Pompei.
P.S. Daca tot vrei sa te stabilesti „intr-o zi”, in Franta, stabileste-te in Provence. E nitel mai greu cu limba (provensala e departe rau de franceza pe care o stie tot romanul), dar merita.
Comentariu beton!14
Normal că în Provence, altundeva n-are rost. Lasă că-i învăț io română.
Sau în Jura. Vii, multe vii. Vin. Brânză. Și Elveția la o aruncătură de băț.
0 0
0 0
Deci te-ai trezit dimineața în Marsilia și ai hotărât să mergi la Bilbao. Nu bazat pe instinct (Morrissey!), nici pe recomandări, ci datorită…unui film prost. Ce frumos! 😀
Comentariu beton!17
Da. Fix așa. Și se pare c-am ales MI-NU-NAT.
În concluzie: merge unde vrea … eșarfa lui. I se fâlfâie 🤪 Eșarfa, ofc 😉
I call this instinct 🙂
Prove me wrong.
Mai bine I prove you right. 🙂 Deci dacă eu văd cartofii ăia urâți din poză (mă rog, nu mi se par urâți, dar fie), tăiați cubulețe, prăjiți un pic în untură și apoi dați la cuptor și fac și eu asta într-o zi, se va pune că i-am gătit așa ”din instinct”? 😀
Escargoți din ăia n-am, dar daca nu găsești îți adun o lădiță de melci de pe aici, că plouă ca la balamuc și e plin. Eventual până te întorci le parlesc în franceză zilnic, să se acomodeze , nu cumva să auzi din farfurie: fugiți băăă, vrea să ne halească, atunci când salivezi în fața lor.
Comentariu beton!26
Pune-mi doo kile la gheață. Sau trei.
lasa ca bagi melci in lisboa. sunt mai micutei asa, nu goriloi ca la frantuji, da´ asta e acum. cu paine prajita cu unt si bere, sa se consuma pe aici
Mergi si la San Sebastian, daca nu te-ai departat deja. Sau Donosti, cum ii zic ei in euskera. O sa ma pomenesti.
Eu atat am avut de zis 😁
Hai haladuiala placuta!!
Din păcate, data viitoare. Știu de San Sebastian, am ales între el și Bilbao. Că văzusem Patria, cu o parte din acțiune la San Sebastian. 😀
ca unul trecut prin Biaritz, Irun, Hondarribia, San Sebastian nu pot decat sa confirm!!!
Nu le ocoli…
E ceva acolo: uneori e aerul, alteori sunt oamenii, sau poate doar cladirile de zici ca sunt decoruri din ceva film.
Din toate drumurile pe care le-am văzut până acum din Europa, rețeaua de șosele a francezilor m-a impresionat cel mai mult.
A, si mai am ceva.
Am facut si eu, cand eram (si) mai tanara 😉, ce faci tu acum- mers la ghici, unde vezi cu ochii.
Franta rurala, Normandia, Bretania-fabulos. Cu mosnegutii care joaca petanca sau mananca o oala cu moule frumos mirositoare.
Cu un singur lucru nu m-am impacat- nu gaseai sa mananci de pranz dupa 12 jumate neam!! Cum bănene sa mananci dimineata la 10 si pranz la 12 jumate?! Ajungeam rupti pe cate undeva, ocheam vreun han aratos, ne asezam lihniti si venea baietasul ala „desolè! En glace?!” Pai fu..-ti glaseul ma-tii, ca mi-e foame rau! M-a urmarit ani de zile „dezoleanglase”-ul lor…
Nah, am supravietuit si a si meritat.
Haidi te pupam, musiu Vasilesco 🤗
Când intri la portugheji să dai ceasu’ cu o oră înapoi. Ca sa nu te miri dup-aia că e închis la cârciumi deși ceasul tău arată o oră corectă 😁
Păi se dă singur. 😀
Așa-i când ai ceas pentru puturoși, d’ăla cu schimbare automată … pfff nimic pe manual ? Să simți … știi ce zic ? 🤪
Cu 2 ore mai bine, ca sa fie sigur ca e corecta ora… 😀
Ah, da, hotelurile din Franța sunt mai speciale. În principiu, dacă vezi ceva la un preț decent și/sau într-o zonă ok, e mizerabil.
Spre exemplu, am stat câteva luni într-un orășel de lângă Paris (Velizy-Villacoublay). Singurul hotel acceptabil de acolo era 150 eur pe noapte și era mereu plin. Într-o săptămână nu am mai prins loc și a trebuit să mă duc la următorul hotel de pe lista recomandată de biroul local. 125 eur pe noapte. Arăta cam ca P18 la doi ani după renovare, cu la fel de mulți gândaci.
OK, era lângă Paris și într-o zonă industrială, dar și dacă te îndepărtezi cam același principiu se aplică. Dacă pare o ofertă bună, nu e.
Să faci o selectie de poze, să vedem si noi! Ai Instagram ? Dacă n-ai , să iți faci! Iar dacă ai, eu de ce nu știam? (Să pui și poze cu veverițe…)
Tik-tok nu e nevoie, că n-am ! 🙂
Ce fel de veverițe?
Veverițe cu bască 🐿
Distracție mare, hipstăre! 🙂
Pfff ce te invidiez, eu și alte câteva mii 😀să ne mai zici de mâncare, mai am și eu 3 săptămâni până la concediu și doar mâncare visez, aici dacă vreau să mananc ceva bun trebuie să mi gătesc și ori nu am timp, ori nu am chef, ori sunt la dietă. Apropo,fraților singura dietă viabila e FOAMEA,chestia faina e că după un timp te obișnuiești și nu ți mai chioraie matele.
M-am pierdut in povestea ta, am respirat cumva cuvintele, simtindu-ma si eu pe drum. Multumesc. Drum bun si have fun in continuare!
cum primul comentariu, ăla dăștept am avut io impresia, a fost halit de negura internetului, am să scriu altceva;
bre, da’ ce festival de “trăiț’, șefu” p-acilea; singuru’ umpic mai cîrcotaș, @HM…
vrei sa spui ca nu tu nu ai primit mesajul ala de la el?
Cine face frumos, in lipsa, primeste un suvenir frumos la intoarcere. Mie mi-a promis o punga de ceata de la Cabo da Roca.
nope, da’ io am anunțat că am de gînd să trollez…
Așa, gata, mă bag și eu, poate-mi pică o bere,ceva: „Să trăiți șefu’! Vedeți c-o s-aveți o scamă pe eșarfă!”
viktorre, vezi că tuborgu’ de pe ieuropa cauzează nausea&migraines…
Deci gata! Nu mai pot să rabd în mine și recunosc public: te urăsc! 😊
În clipa asta m-aș urca în mașină să fac traseul tău – nu știu cât de fain e în realitate, dar cu povestitul stai excelent, bagi omu’-n boală.
egzaaaakt! hai, care vreți, mîine ofer 2 locuri dubiță confort redus pe ruta bucurești-veliko tîrnovo-kazanlak-stara reka-bucurești;
să aduceți mîncare la pachet, că nu-i vreme de restaurante…
Douce France! https://www.youtube.com/watch?v=lb1de5dkojI
Crumble ii zice desertului, revizitat/ameliorat/adaptat, desigur 🙂 https://www.marmiton.org/recettes/recette_crumble-aux-framboises_39930.aspx
Loc unde sa te stabilesti: Luberon (iconut cu inimioara palpitanda) Musai si neaparat de citit inainté: https://livre.fnac.com/a10091173/Peter-Mayle-Une-annee-en-Provence Si cam tot ce a scris autoru’ despre Proventa, o sa-ti placa.
Cu limba nu te stresa, provensala nu vorbeste mai nimeni, franceza se poate invata, asta sa fie ultima ta grija 🙂
Despre Marsilia si al ei port vechi, numai de bine 🙂 O experienta in plus nu strica, nu?
De vazut/admirat ar fi si porturile mici: Bandol, Sanary sur Mer, insulitele de pe acolo. Si oricare dintre satele provensale, oricare. Prin mai, cand inca nu se bulucesc turistii, prin septembrie cand e vremea o nebunie.
Camargue nu te tenteaza? Cu tellines cu tot? https://www.marmiton.org/recettes/recette_tellines-au-pastis-de-pommeolait_344893.aspx Mananci si plangi 🙂
Melci gasesti si la carrefour, gata preparati, ii lasi 10 minute la cuptor si apoi arunci cantarul pe geam.
Vacanta placuta in continuare!
Bravo, keep it up!
Inca 640km pana la Finisterre si apoi in jos spre Portugalia via Vigo. Granita franco-spaniola prin Pirinei e o zona magnifica. Am facut-o de vreo 2x in drum spre Andorra dar numai pe drumuri nationale, impecabile, cu niste curbe, diferente de nivel si privelisti fantastice. M-am si ratacit intr-o seara intrand si iesind de vreo 3x -din directii care mie mi se pareau complet diferite-dintr-un sat pe care apoi l-am recunoscut a fi acelasi dupa piateta din mijloc si privirile din ce in ce mai intrigate ale pensionarilor ce-si faceau veacul pe terasa carciumii din sat.
Go, go MV!
PS: la fel am intalnit si eu in Apr in Spania: everyone masca, inclusiv copiii. Cu maxima naturalete!
Cunoastem sentimentul, eu l-am simtit prima data in dublin acum 15 ani 😊
Adu-mi si mie un basc.
Te rog frumos.
Opa ? THE WISHLIST iz uopăn ?
Vasilesculeee io vreau un frigider sau mai bine o ladă ☺ Magneți am io🤪 plus ceva firfirei de o înghețată 🤑
Care mai dorește, care mai poftește? Ce & cum ?
Fain scris, am si eu pe bucket list podul ala, chiar azi l-am mentionat intr-o discutie.
dar am o nedumerire, tu nu prea ai citit de Peter Mayle , ca nu prea ai stiut ce sa alegi la masa in Marsilia, sau nu iti place pa traditional?
Pt amatorii de beletristica usoara cu mistouri franțuzești si aprecieri gastronomice franțuzești, vi-l recomand cu caldura.
Despre Marsilia si arta lor culinara, e in una doua carti, restul despre Provence. Va las sa le descoperiti, merita citite toate.
Cum face domnul mișto fin dar și apreciativ, nu fac multi.
In Marsilia, dupa 10 seara, sunt locuri unde poti fi jefuit, gen statii de metrou. Ramai fara laptop, chit ca esti barbat.
Stiu, n-ai spus propriu-zis ca vrei sa stii cum il chema pe desertu’ ala 😀
Dar, in caz ca iti mai pica sub ochi pe ceva meniu pe undeva, cauta (cum zicea si Leia ceva mai jos) cuvinte-cheie de genul [verrine de] crumble à la cerise sur mousse blanche [et chantilly].
PM daca vrei sa rezolvam de-o livrare :)) de melci burgunzi… desi mi-e teama ca, in perioada asta, pana ajunge TIR-u FR-RO o sa ii ai gata copti…