Știu c-o să vină ca o lovitură pentru cei convinși că urmașii dacilor liberi sunt miezul din dodoașca universului, dar tristul adevăr este că după ce treci de granițele teritoriului carpato-danubiano-pontic, nu prea dă nimeni nicio ceapă degerată pe noi.
Da, știu, e trist, dar așa stau lucrurile, indiferent cât ne place nouă să credem că suntem alfa și omega. Dacă nu mă credeți, întrebați-i pe cei care s-au stabilit prin alte țări cam cât de greu le-a fost să se integreze. Sau încă le mai este.
De-aia eu, personal, am tot respectul pentru cei care-i fac pe străini să aprecieze România sau să vorbească frumos despre ea. Nu mă interesează cine ești și ce faci, indiferent că te cheamă Halep, Mutu sau Inna, câtă vreme îi faci pe oameni ăia să nu pronunțe „România” într-un context negativ, ai toată aprecierea mea.
Ce, râdeți c-am zis numele lui Mutu, nu? L-am zis special, că nici eu nu sunt vreun mare admirator al lui. Dar, indiferent de părerea mea despre el, am fost în tribună la Firenze, pe vremea când juca acolo, și-am văzut cu ochii mei cum îl adorau italienii. Pe Mutu, un român dintre românii cu care au avut atâtea probleme de-a lungul timpului. Despre Halep nu mai are rost să vorbesc. Iar Inna a vândut niște milioane de albume în afară țării. Da, mai sunt și alții ca ei, dar din păcate sunt mult mai puțini decât ne-am fi dorit.
Cât despre companiile si firmele care reușesc să le vândă străinilor produse făcute la noi în țară, nici nu am cuvinte. Să-i faci să scoată bani din buzunar pentru un produs despre care știu că e fabricat în România, și cu toate astea să-l cumpere, mi se pare absolut senzațional.
Probabil vă întrebați de la ce m-am luat. De la Dacia m-am luat, de la nenumăratele Duster-uri, Sandero și Logan MCV pe lângă care am trecut zilele astea. Da, vedeam multe Dacii de fiecare dată când ieșeam din țară, dar ca acum parcă n-am mai văzut niciodată, efectiv e plin de ele peste tot. Probabil Dacia este produsul românesc cu cel mai mare succes de piață, în afară țării. Nu știu ce părere aveți voi despre asta, dar mie, repet, mi se pare senzațional.
Gata, c-am filozofat destul de la volan.
În altă ordine de idei, din Austria, traseul a fost: Slovenia, Italia, Franța. Nu știam că Slovenia e Spațiul Schengen. Iar dacă nu e, mi se pare foarte tare că n-a existat niciun fel de control. Doar scria mare pe o placă c-am intrat în Slovenia și asta a fost tot. În Italia și Franța la fel, dar astea sunt în Schengen. Mno, până la ora asta, am ajuns la Marseille, fără să mă întrebe cineva de sănătate, în afară de vameșul român și vecinul lui de cașcarabetă, polițistul de frontieră ungur. Să sperăm că merge la fel și în Spania.
P.S. Autostrada dei Fiori este unul dintre cele mai mișto lucruri de pe lumea asta. Măcar o dată în viață trebuie s-o faci cu mașina. Dați un search pe google și-o să înțelegeți de ce.
P.P.S. Am apucat să fac două poze, ambele cu Portul Vechi din Marsilia. Pe una o aveți mai jos.
duminică, în mașină, cu nevasta:
– ce mașină e asta (din fața noastră)?
– e o Dacia Logan (noul model)…
– și de ce n-au făcut-o așa de la început…?
Comentariu beton!290
S-a strigat bingo la comentariul zilei, cred ca putem merge deja acasa.
Comentariu beton!54
Ahahahahahahaaaa.
Băi, are dreptate femeia. 😀
Oare Eva cum arăta la început ?
@Mircea, neîncepută?
O gluma din Spania pe tema Dacia 🙂
https://i.imgur.com/QA6gazf.png
Traducere:
– As vrea sa vorbesc cu dvs. despre Dacia pe care o aveti in vitrina.
– Doamna, aici este un concesionar Audi, nu avem nicio Dacie.
– Acum aveti!
Comentariu beton!95
😁😁😁
Din țările estului fost comunist fac parte din Schengen- Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Polonia, Estonia, Lituania și Letonia.
Comentariu beton!19
Ungaria nu e în Schengen. Când am intrat în Austria, din Ungaria, am văzut indicator mare cu „ați intrat în spațiul Schengen”.
https://www.schengenvisainfo.com/schengen-visa-countries-list/
Spoler alert: Ungaria este.
0 0
Comentariu beton!22
Ungaria e în Schengen, la fel și Slovenia. Drumuri bune!
Cât despre Dacia, da… foarte multe. Constatare personală: trebuie să cam ai grijă pe lângă ele – multe sunt de firmă (șoferi miserupiști), iar cele personale par a fi conduse (majoritatea) de troglodiți (cel puțin pe unde mă învârt eu).
LOL. Dacă e în Schengen și-au bătut joc de ei. Pula euro, ăștia au mizeriile lor de forinți în continuare. Pula circulație liberă, te controlează când ieși din Ungaria, există poliție de frontieră și tot tacâmul, spre deosebire de TOT restul spațiului Schengen.
Și-au bătut joc singuri… în multe privințe. Forintul e un fel de „nu ne vindem țara”, varianta lor. Frontierele cu Austria și Slovacia au controale doar de când a venit covidel, înainte aveai doar limită de viteză.
Comentariu beton!32
@Mihai s-ar putea ca controalele dintre Ungaria și Austria să fie impuse de pandemie și să fie alegerea ungurilor. Mi s-a întâmplat (e drept, anul trecut) ceva asemănător la granița dintre Austria și… ține-te bine, Germania, pe drumul de întoarcere din concediu. În schimb, nu aș fi știut veci că am intrat schimbat țara și că trebuie să apăs frâna când am intrat în Cehia (pe drumul dus spre România) dacă nu s-ar fi aș fi văzut panourile indicatoare de pe autostradă în culoarea verde – nemții le au albastre.
PS: acu’ vreo lună de zile un coleg a fost oprit de poliție în Ungaria să fie întrebat de ce a ieșit de pe autostrada dedicată culoarului celor care sunt în tranzit. 😑
PS 2: vacanță plăcută!
Controalele au aparut din cauza pandemiei iar forintii sunt o consecinta a relatiilor proaste pe care le au cu Franta si Germania si mai putin alegerea lor. Daca ai economie solida si o banca centrala pe bune atunci motivele sa treci la euro sunt putine, a se vedea Suedia, Cehia, Danemarca.
Shengen nu are nici o treaba cu epuroii
Ce microbist ești dumneata, domnule ? Păi ai uitat să îl mentionezi tocmai pe Hagi ? De Dracula și Nadia nu mai zic nimic 🤪
2 poze zici ? Una cu portul și vreun selfie, a? Ia zi iute : ai selfi-băț ? 😉
Comentariu beton!16
N-am uitat, doar am vrut să aleg unii mai recenți.
@HM – Dracula e celebru pe aici 😈 Poți întreba pe oricine, dacă nu mă crezi.
Si pe unde sunt eu sunt destule doar ca sub sigla Renault, facute in Maroc sau India cel mai probabil, Logan(sedan), Duster si Dokker, Stepway si Lodgy nu am vazut.
Un vecin roman a fost destul de amuzant cand l-am intrebat odata unde ii e Sportage ce il avea de la compania lui, pai le-am cerut sa imi schimbe masina si ei mi-au dat Duster benzinar nou, inca nu am apucat sa vorbesc, cu el sa imi dea un feedback, din expresia fetei lui era clar ca era nemultumit.
Am sporage am condus duster. Sunt masini diferite, care acopera nevoi diferite. Iar Duster e mai spartan la interior. Daca pe asfalt prefer Sportage 4×2, pe drumuri desfundate prefer un Duster 4×4.
@Cucurigu, acolo nu sunt drumuri desfundate, oras, autostrada sau daca vrea sa iasa pe nisip in desert
@keepcalm chiar așa? Două drumuri in Tirolul de sud (Alto Adige) si acum tre’sa schimb pivoții la Duster. Doar drumuri asfaltate, dar hm, hm …
@AleBlaga, eu nu am laudat Duster, am spus ca vecinul a cerut companiei lui o alta masina si el a primit un Duster, nu ai prins nimic? 🤔
Dar mai ai timp sa savurezi un oraș așa, sau doar faci rodaj la Reno?
Vezi ca capo di ieuropa am scrijelit acolo IONEL, Valcea 2014, daca e șters scrisu, mai intărește tu, mulțam.
Comentariu beton!39
Am cautat acuma cateva poze cu Autostrada dei Fiori – arata fabulos.
Seamana putin cu ce au facut ai nostri pe langa dealul de la Aciliu 🙂 – cu mica diferenta ca a noastra, vorba bancului, s-a stricat un pic.
Da, bine că n-au făcut două, că cealaltă ar fi dispărut. Așa măcar o mai aveți p-aia stricată. 🤭
ni la el, mă, îi plecat de doauî zîli șî deja-i european…”o mai aveți”, ha?
Comentariu beton!32
E in forma Fam. Costica zilele astea.
daca-s multe Loganuri la ei, tre sa fim atenti, inseamna ca vine acus-acus criza si la noi.
pe de alta parte, si astora le place pretul mic parca mai mult decat noua. pana scot ei un ban din buzunar!!!
cel mai tare Logan l-am vazut la Windsor, pe drumul ce urca la castel.
E plina Germania de toate felurile de Dacia. Bine…e si cea mai ieftina de pe piata. Cam 12 000 euro un Duster cu toate optiunile. Pana si in Anglia am vazut vreo cateva…din alea cu volanul pus aiurea.
In alta ordine de idei: Ungaria ESTE in Schengen.
Ultima data cand am fost acasa, am trecut ca prin branza prin toate vamile (Germania, Austria, Ungaria) pana la Valea lui Mihai. Vama mica, trafic lejer, spre ora 22, deci vamesii erau plictisiti grav. Drept pentru care, am stat in vama vreo juma’ de ora si am raspuns la intrebari, au scanat aia toate documentele…name it!
Pe drumul ingust de la Debrecen spre Valea lui Mihai, era o placa mare pe care scria o poveste in maghiara, poveste din care n-am inteles decat Romania si Schengen. Pe urma, a aparut si una in romana, cu traducerea: Atentie! Pregatiti documentele la iesirea din spatiul Schengen si intrarea in Romania!
Dadada, am înțeles că e, mea culpa. Un Schengen reinterpretat. 😀
Hai ca poate nu s-au gasit lamurit situatiile geopolitice: la vama Ro/Hu ai vamesi pt ca Ro e „independenta” (forza sosocarii!), si tre’ sa te caute la acte. De partea cealalta a cascarabetei ai vamesii din Hu pt ca intri in Schengen, si ei sunt de paza. Ca idee, la vama Hu/At ai vazut ceva razesi? Probabil ca nu (inaintea COVID, erau goale gheretele, acum nush cum mai arata), pentru ca accesul in Schengen s-a petrecut cu o granita mai in spate.
In alta ordine de idei, s-a ave-ti vacanta placut! Duamne-ajuta
Am o verișoară care locuiește în Slazkotten, mic orășel din Germania. Când m-am dus la ea în vizită, am dat mai întâi o raită a orașului, după care m-am așezat la o terasă, într-o zonă cu mai multe astfel de stabilimente, înșiruite. Sun pe cineva și vorbesc românește, după ce închei mă trezesc cu una dintre chelnerițe că intră în vorbă. Româncă. Plus un coleg. După care, de la terasa vecină, încă vreo doi români. La un moment dat eram vreo 5-6 români și am sporovăit puțin. M-au impresionat că oamenii au vorbit foarte frumos și emoționați de România, de orașele din care veneau și părea să le fie foarte dor de locurile de baștină.
De la ce m-am luat, de la ”după ce treci de granițele teritoriului carpato-danubiano-pontic, nu prea dă nimeni nicio ceapă degerată pe noi.”. Sincer, nu mi s-a părut deloc că acei oameni din afara granițelor țării nu dădeau nicio ceapă degerată pe români și pe România, dimpotrivă. Da, da, am înțeles despre ce e vorba în enunț, dar când avem milioane de emigrați prin Europa de nevoie, nu de voie, e greu să nu zâmbești amar la chestii de genul.
Comentariu beton!22
Când zici că „nu ți s-a părut” la cine te referi? La ceilalți clienți de la terasa aia?
De cei cu care vorbeam zic, de românii emigrați adică. Sunt o parte semnificativă dintre cei cu care ne intersectăm după ce trecem granițele spațiului carpato-danubiano-pontic, nu?
@Anduța, eu când plec „afară” am o vorbă: unde e un român e prea puțin, unde-s doi este deja prea mult.
@ BaGheRa, tind sa nu fiu de acord cu tine, acu 12 ani eram peste 100 intr-o companie, am mai ramas vreo 30 cred, si nu a fost rau, vorbesc strict din punctul meu de vedere, majoritatea am fost ardeleni si ne cunosteam din compania din care am plecat
Aline, ”e prea mult” în sensul bun sau sensul rău? Și pentru cine?:-))
Anduţa, nu despre părerea românilor emigranţi/imigranți era vorba în text. Ci despre cea a străinilor faţă de români şi faţă de România.
Tu ai făcut o acrobaţie şi ai luat la grămadă toată suflarea omenească de dincolo de graniţe, deci şi pe românii care au plecat şi evident sunt acolo.
În altă ordine de idei, deviind acum discuția la românii plecaţi, unii dintre ei au resentimente că au fost nevoiţi să plece şi nu îi vei vedea vorbind frumos de locul din care au plecat. Iar în timp capătă acel aer superior pe care îl au unii oameni din țări mai civilizate decât altele.
De multe ori am fost martoră la reacţiile unei mătuşi din Germania. Când venea vara prin Ro, o auzeam des exclamând ,,wow, e şi aici cutare magazin, e şi aici cutare facilitate, etc.” Adică nu se aştepta la evoluţie şi, deşi vedea an de ani modernizări, continua să privească cu condescendență locurile în care se afla.
Comentariu beton!21
@Solandi-de atitudini asemănătoare am avut parte și eu. Expații se mirau că știam ce să comand la Mcdonald’s (prin 2001) în Bavaria. Nu le venea să creadă că avem și noi McD!!
P.S. Mi-a dispărut un comentariu în neantul autostrăzii florilor 😁 poate apare cumva, cândva. App de „fiori” am citit pe undeva o descriere a unei călătorii cu trenul de la Florența..undeva. Trenul se numea ceva cu fiori. L-a luat cu fiori și pe călător când a descoperit că nu curge apa la wc 😜
@baghera după 5 ani în Germania, am ajuns la o concluzie similară. Doar că eu am spus că unde sunt 3 români sunt prea mulți.
(Aștept degețelele roșii)
Solandi, doar o mică piruetă, nu chiar acrobație! 😛
Referitor la condescendența sau aerele de superioritate ale unor expați, eu știu oameni care au plecat de nevoie (la mai bine, nu în sensul că aici mureau de foame, chiar deloc), s-au adaptat foarte ok pe unde au ajuns, iar mirările pe care le au pe ici pe colo legat de România nu le percep ca aere de superioritate. E cam ca atunci când vezi rar pe cineva (pe un copil de exemplu) și te miri de fiecare dată că și cât a crescut. Adică, e firesc că omul crește, se dezvoltă, evoluează, se schimbă, mai ales fizic, nu e ca și cum nu te aștepți să o facă, dar tot nu te poți abține uneori să remarci, cu entuziasm, evidența.
@Keepcalm, nu este o expresie general valabilă pentru că am avut parte și de experiențe ok, dar am avut parte de mai multe situații care nu au fost ok. Fapt pentru care eu personal, mă „atașez” mai greu de români pe afară!
Nici în avion nu prea socializez, deși îmi place maxim să vorbesc verzi și uscate!
@Anduța, o mică parte dintre românii plecați pe afară fac numai din alea nefăcute pe afară. Pentru asta majoritatea românilor plecați pentru un job prin care își câștigă painea cinstit, sunt judecați de străini prin prisma lucrurilor nasoale făcute de această mică parte plecată pe rele.
Străinii au impresia despre România că suntem vai steaua noastră. Apoi când le arăți una și alta: is this Romania? My god! Cannot beleive it! Is România safe? How can I travel to Budapest? Do you have McD in România? (@ametist și eu am primit întrebarea asta ultima oară în 2017 – UK) 😁
Ca să mă bag în discuție și cu @Solandi, cunosc foarte mulți conaționali plecați, care atunci când se întorc… să spunem că au uitat de unde au plecat și nu le mai ajungi la nas. Sunt conștient că nu sunt toți așa, dar am cunoscut destul de mulți care… deci îi dau dreptate cu ceea ce a spus ea pe baza experienței personale.
Mi-am trecut în revistă expații. N-am din cei puși pe rele, nici uituci. Sau poate uit eu.
Mi-am adus aminte:
-Where are you from?
-Romania.
-Really? But you’re white…
Trăită și povestită de altcineva, dar cred că merită adăugată în categoria ”de la străini adunate”. Sau poate în ”mare e grădina lumii”. Că tot era vorba de ceapă. 🙂
Bravo, le ai aratat sclavetilor de romanache cu pretentii la mandrie nationala!
Nu vreau sa fiu cârcotașă, dar pentru francezi Dacie e Renault. Și prea putini știu că e produsă in Romania (și în Maroc).
Dar da, avem multe te produse pe care străinii dau bani și încet încet nu mai suntem doar țigani. Mai nou suntem Cluj, facultatea de medicina :), suntem UI Path, etc
Zilele trecute am cumpărat brânză de la supermarket. M-a întrebat domnul de unde îmi vine accentul. I-am zis din România. După ce mi-a dat brânză, i-am zis Merci și mi-a răspuns „cu plăcere” in română :))))
Comentariu beton!19
Nu vreau să-ți spulber iluziile, dar s-o crezi tu că omul care scoate din buzunar de la 10.000 de euro în sus nu se interesează unde e făcut produsul pe care vrea să-l cumpere.
Cât de Becali să fie ăla care are 10k în buzunar,a ? 🤪 Made in EU with PRC components😉
off topic – @MV – Inna NU a vindut milioane de albume 😉 are milioane de ascultari ale pieselor, este o mica diferenta.
E ca si cumai spune ca Bohemiam Rhapsody s-a vndut intr-un miliard si trei sute de milioane de exemplare din 2008 si pina acum 😉
Vacanta frumoasa in continuare!!
Comentariu beton!15
Să știi că și n Anglia e plin de Dacii și cu cei care am vorbit eu erau foarte mulțumiți de ele, doar românii strâmbă din nas.Cat despre complexul de a fi român trăind într o altă țară cred că depinde de natura fiecăruia, de cât de multe frustrări ai tu însuți. Mie nu mi s a părut ca m ar privii cineva ciudat doar pentru că vin din România. Poate mă priveau ciudat doar pentru ca eu am în ADN pe….dar de ce, pe la vreo ședință când toată lumea dădea aprobator din cap mereu mă trezeam eu cu câte un de ce. Între timp m am mai temperat că am văzut ca de fapt și aici ca și acasă funcționează regula zii ca ei și fa ca tine, important este să funcționeze lucrurile. SI altceva….ne plângem de birocrația de acasă dar e la fel de stufoasă și n Anglia și n Germania doar că e în on-line și nu completezi pe hârtie ci pe site. In spatele sitului sunt tot birocrati
Păi ce, crezi că cepele degerate se dau așa… după naționalitate? Se mai uită și ei la fața omului. 😛
Cu integrarea nu știu ce să zic, cred că depinde foarte mult de societate, de cutume, de cum rezonezi cu felul lor de a fi și, mai ales, de cum te comporți. Noi nu am avut probleme, deși toți din jurul nostru știu că suntem români. Dacă-i întrebi pe vecini, eu sunt aia care-și aspiră curtea, apoi îl pune pe soț să dea un mop. (Bine, nu e chiar mop, ci jucărie cu presiune, d-aia de spălat, dar orișicât.) 🙂
Ah, acest calvar fără sfârșit al bietului inginer. De ce nu i-oi fi propus să vină cu mine, nu știu. 😜
De unde să împrumut așa din scurt scaun auto pentru copii, șefu? Doar nu era să plece așa… nepregătit de drum, ca burlacii. 😜
Păi aveam io DOUĂ. Dăăă…
Dacă nu te-ai gândit din timp, io ce să fac? Poate data viitoare, acu’ tre’ să mă ducă pe mine la vaccin. 😎
A, păi fac cam o zi până acolo. Cu tot cu oprire la Westvleteren, pentru niște bere. Și dacă tot trebuie să car ceva, pot să pun o bicicletă pe plafon.
Iată! Deci? Îmi mai iau cazare și mâine? Te aștept? 😁
Abia aștept să mă urc în mașină și să mă opresc peste vreo 3 granițe, dar am un curs online joi și vineri și ar fi cel mai trist mod de a petrece vremea în Spania.
Partea interesantă e că cursul e cu niște spanioli. Deci dacă nu era pandemia, probabil eram deja prin zonă.
De nu era pandemiaaaa
Te duceam la Han
Te duceam la Miaaa
Costel Biju – filoszof contemporan 🤪
Aș vrea și eu să ajung odată pe Autostrada dei Fiori..vise, vise 🙃
În altă ordine de idei, la ce te referi când zici că în afara granițelor nu dă nimeni o ceapă degerată pe noi? Aud România și afișează o expresie de indiferență/ cască ochii și întreabă „da’ unde-i aia??”/ se strâmbă, se uită cu dezgust?
Din experiența mea, indiferent că am călătorit în vacanță sau cu ocazia vreunui curs/congres, nu s-a uitat nimeni ciudat când le-am spus de unde sunt. Proveniența mea nu a influențat nicio decizie de a fi acceptată sau nu pentru diverse cursuri, burse, pur și simplu am fost evaluată pe baza activității științifice. Am participat la multe evenimente în cadrul Societății Europene de Medicină Internă și formasem o echipă reprezentând România, iar în fiecare an era selectat careva să meargă la Școala Europeană de vară/iarnă; la seminarul de cercetare clinică de la Paris și cu bursă în spitale europene. Am mai reprezentat România și la un seminar de interne la Salzburg, iar pe baza participării am fost selectată pentru o bursă la AKH Viena (ci tot cu cazare), amânată din cauza pandemiei. Acum s-au reluat colaborările internaționale și aștept reprogramarea.
Știu că toată poliloghia aduce a laudă de sine, dar am vrut să arăt că deși nu mă pot compara cu exemplele tale notorii, am contribuit la o imagine pozitivă a țărișoarei noastre (cum au făcut și ai mei la timpul lor) 😊 și cred că mulți comentatori/cititori de aici au procedat la fel. Drumuri faine în continuare!
Comentariu beton!18
Băi, observ că ai plecat cam nepregătit la drumul ăsta. Sau, mă rog, că nu te-ai documentat pentru textul de azi. Ba că Ubgaria nu e în Schengen, deși e, ba că Inna a vândut milioane de albume, dar de fapt a fost ascultată, ba ba ba.
Nu vrei tu mai bine să ne pui doar poze? 😀😀😀😀
Comentariu beton!26
Exact. Zici că dau extemporal.
Nu prea îți dau dreptate. Naționalismu e o prostie și cam trebuie să dispară.
Nu suntem miezul din dodoașcă și da, e greu cu integrarea, mai ales de câțiva ani încoace de cand mai prin toate țările au reapărut curente naționaliste, dar eu n-am încetat niciodată să promovez România și produsele alea puține românești.
Italienii printre care mă învârt eu iubesc țuica de prună și salamul de Sibiu și de câte ori vin acasă speră să mă întorc cu ele în bagaje; am prieteni care merg regulat la magazinul romanesc doar pentru sana si lapte bătut de care s-au îndrăgostit datorită mie, de pe vremea când la Roma iaurtul alb exista doar dulce(acum, de câțiva ani, există și chefir și iaurt natural ne-dulce). Am 2 vecine în bloc care de câte ori vin în România îmi dau bani sa le iau creme Gerovital(mare mi-a fost uimirea când am auzit că știu de Ana Aslan și Gerovital). La bloc am vreo patru Duster și doua Sandero, toate ale italienilor, în schimb am și două „machinone” bmw cu numere de Ro😑.
Eu promovez România, chiar dacă au fost momente când mi-aș fi dorit să nu fiu româncă pentru că ar fi fost mai ușor, le bag produse „made in ro” sub nas cât de des pot și ii trimiteam și in vacanță acasă in vremea pre-pandemie. Câțiva au și fost și s-au și întors cu niște prejudecăți desființate după zilele petrecute acolo, prejudecăți pe care le aveau mulți dintre ei datorită exclusiv românilor care traiesc aici, pentru că noi românii avem mulți mentalitatea aia, dobândită imediat după revoluție, că ce e străin e bun și ce e românesc e prost. Atunci, în anii ’90, era, acum cred că putem sa nu ne mai considerăm copilul cel mai amărât din curtea școlii, chiar dacă suntem în urmă ca țară din multe puncte de vedere, dar și ei au mult mai mulți ani de democrație în fața noastră.
Uneori, e greu să fii român în străinătate dar din nefericire, tot din cauza noastră, pentru că ne subapreciem constant și mai ales pentru că nu știm să fim o comunitate în diaspora.
M-am lungit tare, sorry.
Vacanță frumoasă în continuare!
Comentariu beton!34
Exact, bine ai spus. Dacă tu nu te apreciezi cum vrei sa te aprecieze străinii.
Unii zic ca ca imi place sa contrazic, dar eu zic ca merita ;). Sa stii Mihai, ca romanii sunt apreciați afara, pt ca muncesc mai serios decat alte nații si accepta munci pe care alții le refuza, dar si pt ca sunt marea majoritate serioși si onești.
Pe cativa din poza acestui articol ii cunosc personal https://www.prosport.ro/fotbal-extern/euro-2020/nicolae-stanciu-nu-ar-fi-prins-lotul-cehiei-la-euro-special-19279598
Am inteles unde bati, dar am simtit nevoia sa întăresc ideea ca suntem la fel, nici mai buni nici mai rai, doar conducătorii noștri sunt mai lichele ;))
Da, la scara planetara sântem ~0. Si Daciile, tuica etc nu-s criteriu. Mai degraba sa vedem ce-am lasat in urma noi-românii. Pt ca nu e mare lucru. In 2mii de ani se putea mai mult. Altii au facut in2-3sute de ani mai mult decat noi in 2mii. Ca am fost kosher, ne-am aparat râul-ramul, ca ortodoxie blah blah blah. Sorry, nu – astea-s scuze de doi lei.
Si succesele individuale nu se pun. Ca Inna, Brâncuși, Enescu, Hagi, Halep etc – astea-s geniu+efort/vointa/sacrificiu personal, de ex e ridicol sa te bati cu caramida-n piept ca Brâncuși=noi-românii.
Istorie de prin ’97: tanar fiind, recent ajuns in N America, ii explicam unui baiet de ala cu palarie de Texas despre Romania, ce extraordinara e si alte baliverne cu care fusesem indoctrinat in sistemul socialist de invatamant. Raspunsul:
„- Great! When can I have this done and how much will cost me?”
Deci ce tot atata soarele si luna/brazi si paltinasi? Practic, x/y.
https://youtu.be/-dZGDy45ZeI atât!
DanC tell me pe americănește hau maci mani iz costin’ ior … wishfull laif ?
DanC, practic, de la ,,ce extraordinară și alte baliverne”, ai migrat la extrema ailaltă, la „suntem 0”. Am înțeles cu indoctrinarea din trecut, dar pentru gândirea prezentă ce explicație ai avea?
Deci, duminică dimineață am ieșit pe șosea din țară și seara am ajuns la destinație în nordul Franței. Din Ungaria până în Franța, inclusiv am văzut Duster, Sandero și Dokkere. Dar, mult mai multe decât acum câțiva ani. De două zile stau în Alsacia și este imposibil să văd o parcare de supermarche fără măcar două mașini cu sigla Dacia. Mă uitam la câte o casă mișto (90% din casele de aici) și am evaluat-o pe la 250.000 – 300.000 de euro și oamenii aveau parcată în curte un Stepway.