Dacă ar fi după mine, aș elimina cel puțin jumătate dintre materiile din programa școlară și le-aș înlocui cu două care la ora asta sunt aproape tabu în România urmașilor dacilor liberi: educația financiară și educația sexuală.
Dar ce zic eu despre școli, când adevărata problemă este că nici măcar adulții nu vor să audă de așa ceva. Cum adică am io nevoie de educație financiară sau de educație sexuală? Ești nebun, boss? Păi la bani si la sex se pricepe orice vajnic urmaș al agatârșilor. Suntem niște autodidacți pe domeniile astea, ce naiba.
Lăsând la o parte educația sexuală (că am de gând să revin mai detaliat pe subiect) altceva este cu adevărat halucinant la problema cu banii și cu educația financiară.
Să zicem că ești un specialist în dezvoltare financiară și vrei să oferi consultanță oamenilor care au cea mai mare nevoie de sfaturile tale, adică:
👉 celor care au joburi mai slab plătite și nu se ajung cu banii de la o lună la alta
👉 celor care sunt veșnic îndatorați la rude, colegi sau prieteni și fac jonglerii între împrumuturi lună de lună ca să poată supraviețui
👉 oamenilor care pur și simplu vor să învțe cum să-și gestioneze bugetul casei, al familiei, indiferent dacă sunt singuri sau cu 7 copii acasă
👉 oamenilor care au nevoie de o mână de ajutor ca să fie bine financiar cât să nu simtă că se luptă zilnic să iasă la lumină
O să constați cu stupoare că nimeni dintre ei n-are nevoie de sfaturile tale, eventual mai riști și niște ironii de genul „lasă-ne, bă, nu vezi ce mașină de săraci ai? Vii tu să ne înveți despre bani?”. Iar dacă totuși, printr-un miracol, acceptă să fie sfătuiți și în primele cinci minute nu le-ai explicat cum pot să facă rapid de tot un milion de euro (sau măcar de dolari), rezultatul va fi același: du-te și lasă-ne, săracule!
În schimb, o să ai surpriza să constați că de informat vor vrea să se informeze exact cei pe care nu i-ai fi luat în calcul: oamenii cu venituri medii și chiar peste medie. Adică cei care, cu un pic de organizare și oleacă de știință în gestionarea veniturilor și cheltuielilor, nu numai că n-ar mai avea nicio problemă de la o lună la alta, dar ar pune și câte ceva deoparte.
Dacă ridicați neîncrezători din umeri, o să vă spun că știu exact care sunt datele problemei. Am mai povestit pe aici c-am lucrat pentru un client care face exact asta: a dezvoltat una dintre cel mai ușor de utilizat platforme pentru educație financiară.
Platformă în care s-au băgat mulți bani și mult know-how, tocmai pentru a oferi utilizatorului, pe lângă partea de educație financiară propriu-zisă, o experiență cât mai ușoară, să-ți facă plăcere să deprinzi măcar noțiunile de bază ale educației financiare.
Ca să nu mai spun că aceeași platformă îți oferă inclusiv interacțiune individuală cu un specialist, ca să-ți explice omul ăla, pe limba ta, despre ce e vorba și cam ce ai de făcut dacă vrei să te descurci mai bine cu banii pe care-i câștigi.
Iar toate astea se întâmplă GRATIS, pentru că în mintea celor care au dezvoltat proiectul este că o populație educată financiar ar fi un câștig pentru toată lumea. Foarte adevărat, de altfel, doar că, dacă în teorie sună foarte frumos, în practică, ce să vezi, lucrurile au stat exact cum v-am povestit mai sus.
Cei pentru care era gândită, cei care ar fi avut cu adevărat nevoie, parcurgeau doar primul modul de curs și nu mai reveneau niciodată. Pentru că descopereau cu stupefacție că „educație financiară” nu înseamnă nici „îmbogățit peste noapte”, nici „bani picați din cer”. Prin urmare, de înscris în platformă se înscriau tot oamenii cu venituri peste medie. Sau, mai bine zis, de RĂMAS în platformă, să facă tot cursul, rămâneau doar cei cu venituri peste medie. Știu că pare greu de crezut, dar exact așa stau lucrurile.
Ei, și aici vine vestea bună. După ce-am scris pe subiectul ăsta data trecută, m-au contactat cel puțin o sută dintre voi să mă întrebe despre ce platformă de educație financiară este vorba. Nu exagerez absolut deloc, mi-au scris atâția oameni c-a trebuit să-mi fac un folder separat în inbox. Lucru pe care chiar îl consider extraordinar de tare, că nu e de colo sa vezi că oamenii chiar vor sa se informeze pe un subiect deschis de tine.
Asta m-a și făcut să redeschid subiectul și să las informația completă de data asta. Prin urmare, dacă ați citit tot ce-am scris mai sus și credeți că nu v-ar prinde rău să aflați care e treaba cu educația și sănătatea financiară sau să vedeți dacă un curs de genul ăsta v-ar ajuta să fiți mai ok cu banii, o să vă spun că platforma se numește Banometru și vă puteți înscrie oricând la primul modul de curs, chiar aici.
Ah, încă ceva, înainte să mă apuc să scriu, am băgat un ochi pe platformă să văd dacă s-au mai schimbat lucruri de când n-am mai lucrat cu ea. Și ce să vezi, chiar s-au schimbat, a apărut o noutate care simplifică mult procesul de instruire financiară. În sensul că, acum, dacă nu vrei să parcurgi toate modulele de curs, poți opta direct pentru coaching financiar dedicat, lucru care înainte nu era posibil.
Nu știu dacă vă dați seama exact ce înseamnă asta, dar e un mare pas înainte să poți vorbi direct cu un specialist, cu un om care știe exact cu ce se mănâncă treaba asta cu educația financiară și care poate să-ți explice, pe înțelesul tău, ce naiba trebuie să faci ca să-ți ajungă banii mai bine și să trăiești mai relaxat fără frica zilei de mâine. Dacă vă interesează subiectul, o să constatați și singuri cât de tare e schimbarea asta.
Cu speranța că v-am fost util, atât pentru azi.
sursa foto: freepik.com
La bani, la sex și la vaccinuri.
Se pricep adică.
Comentariu beton!35
A, da, corect. 😁
@Gabil, as completa și cu fotbal si politică
Comentariu beton!15
Si la medicina!
Aștept articolul cu educația sexuală!
Comentariu beton!15
Sper să vină repede. Mai ales că mi-a promis că-l scrie cineva din domeniu.
@Mihai V.,
Dana Budeanu?
Comentariu beton!20
@Laura, din fericire, NU. 😀
@Laura G – am ras ……tare
@Mihai V – daca nu il scrie Danutza sau Jiji n-ai facut nimic 😛
@MV, cre’că nu-i Borcea?
@Anel, aș vrea io să-l scrie Borcea. :))))
@MV, cum ar fi să-ți bagi „autostivuitorul în garaj” la ora de educație sexuală, de exemplu:)))
Luati-o p-asta: MPFFFMM bou’ balții Euximus
Ălă o să facă programa băieți și fete.
Educație sexuală zici? Nu-i nevoie, boss, că musai să puieze tot prostu’, nu contează că n-are bani de săpun și pastă de dinți, apoi se plânge pe unde-apucă la cât de grea e viața. 😀 😀 😀
Educație financiară? Boss ne „jicnești” rău, nu așa. Ce fraier e ăla care n-are ifon 15 sau Samsung Fold 17 în rate pe douăj de ani? Numa’ săracii umblă cu telefoane de anu trecut sau și mai rău de-acum doi ani. 😀 😀 😀
Comentariu beton!52
E trist ce zici, dar este cât se poate de adevărat.
te va suprinde cati din colegii mei platiti un pic peste salariul minim pe economie fumeaza ( cost aprox 400 lei/luna) si au telefoane mobile in 20 de rate, cu abonament din ala de 20 lei. odata le-am calculat ca daca nu ar fuma , separat de probleme de sanatate , ar aduna banii de concediu intr-un an de zile. raspunsul clasic a fost ca de tigari sunt bani intotdeauna.
Comentariu beton!29
Al meu Huawei P10 lite are aproape 6 ani, ecranul spart în 2 locuri, spatele arată că o pânză de păianjen de la câte căzături și-a luat la viața lui, dar se încăpățânează să funcționeze. Ce să-i fac? Mașina are aproape 4 ani, iar de cea de dinainte m-am despărțit greu după aproape 11 ani de conviețuire fericită. Deci, sunt saraka…? 🤔🤪
Comentariu beton!27
al meu samsung e din ala pe care il primesc de la vodafone cand se resemneaza contractul pe firma. nu am dat niciodata bani pe telefon 🙂 sigur, probabil e inclus in abonament dar sa dau 700 euro pe un telefon mi-se pare absurd.
Omg! Eu umblu de 3 ani cu telefonul lui soțu’ . Telefon pe care l-a folosit și el 2 ani. Da, încă mai merge, deși incepe sa fie obosit….
La masina v-am batut sunt al mai sarakie 14 ani (dar nici nu o mai folosesc decat in cazul in care nu se poate transport comun/tortineta electrica/bicicleta/Uber/Bolt and stuff.
La telefon mai am de munca, are aproape 3 ani….
PS Masina e Japoneza d-aia de n-are moarte 😀
@Gras:
hyundai tucson 14 ani și merge ca-n prima zi (de 9 ani o am, SH)
telefonu’ îi un 7S adus din State acum 7 ani…
sărak-sărak…da-i bun așa
Am un telefon probabil de vreo 7 ani, LG Thin G6. Recuperat si reparat de pe ebay de juniorul meu. Bate Redmi Note 4 cu acelasi caracteristici, dar raposat dupa o singura pupatura cu podeaua. Masina e Duster găzar de 8 ani, tin berea la rece pentru cand prinde 100k de km.
Sunteți bogați bine dar vă dați săraci! Uite eu, telefon Nokia 2 de vreo 10 ani, mașină vw de 17 ani iar nevasta nu am mai schimbat-o de 21 de ani!
Mulțumesc pentru numele furnizat.pt mine este mai mult decât bine venit. Cat despre educație,as propune sa avem întâi ora de educație/maniere/. Cea sexuala/financiară va prinde când lumea va fi open minded. E vorba de schimb de generații și surpriza mea a fost sa-i văd pe mulți din generația 40+ destul de închistați pe subiect . Acum 2 ani,la sfârșitul clasei a 4a ,înv fiicei mele ne spunea că din cls 5 vor avea o ora de opțional, conform programei școlare. Ghici ce? Am fost singura care am propus ed.sex. Reacție: era să fiu o a doua Ioana D’arc. In plus,mi s-a răspuns că vor avea diringetie și ed civică, socială și tehnologica. Mda …bine,o grămadă de balast. Cat despre cine e pe o platformă de genul mai sus menționat,nu mă miră,doar îmi întărește convingerea. Zi bună tuturora!
Comentariu beton!21
Nimeni nu vrea sa afle ca e sarac.
Trec repede peste articolul asta, ca e funie in casa spanzuratului.
Principalul meu hobby in viata este sa econonisesc bani si sa imi pun economiile sa faca bani. Cred ca asta ma face asa, o persoana trista, cand o spun cu voce tare…la articolul ala cu nenea care a spart nu stiu cate zecii de mii de lei intr-o zi, ducandu-se dupa un dulap, mi s-a facut rau fizic. Cred ca eu am nevoie de un curs de dezintoxicare financiara :)))
Comentariu beton!41
corect.
@Morrissey: mie mi se pare perfect normal ce faci.
Că și io fac la fel. Deci suntem doi triști. 😀 😀 😀
Chapelle are o fază în care povestește cum află de la tac-su că ei nu sunt săraci: „Dave, we are not poor… we are broke af” 😅
Comentariu beton!17
Ce educaţie financiară şi sexuală boss ?
Este simplu. Ai bani faci secs, nu ai, faci …
Comentariu beton!86
Am râs cu zgomot. :)))))))
Ăsta ar trebui să fie motto-ul platformei.
egzact, șoricule: ai bani, mănînci, nu ai bani, nu ți-e foame…
Comentariu beton!23
Binevenit articolul. Părerea mea este că toți avem nevoie de educație, permanent, indiferent de vârstă și pregătire, indiferent de domeniu. Cu atât mai mult în cele deficitare – financiar, sexual, civic, ecologic, etc.
P.S. Mă înscriu la curs.
Dacă te înscrii, mi-ar plăcea să vii să lași impresii aici, după ce-l faci. Orice feedback este binevenit.
Bani, sex, religie și politică. Tabu sau aproape tabu, mie mi se par niște domenii super interesante. Pe alții am observat însă că ori îi lasă reci, ori îi ia cu fierbințeală, ori pur și simplu refuză să le abordeze. Deci, după cum spuneam, super interesante. Pe de altă parte, că tot zicea Roxana mai sus de maniere, mi-am adus aminte că în codul bunelor maniere nu prea se recomandă discuții din aceste 4 zone. Din ce-am înțeles eu, cumva pentru a se evita ofensele voluntare/ involuntare sau chiar situațiile conflictuale. Deci clar e nevoie de educație. Așadar, ia să mă înscriu eu la acest curs și să tac.
Vreau și eu să mă înscriu la curs, dar n-am plătit internetul, c-am dat ultimii bani pe țigări și vodcă.
Comentariu beton!21
E ok, poți să te înscrii oricând. Poate reușești luna viitoare.
Până una-alta, bosule, vezi dacă poți să te informezi cât de cât de aici: https://mihaivasilescublog.ro/2021/02/22/credeam-esti-altfel/
Problemă e cam așa: cei care se întind ca guma de la o lună la alta cu banii sunt fix cei care au ifoane și avioane în cap. Ei sunt cei care vor să pară altceva decât sunt. Un om cu venituri decente (și ceva creier) nu are nimic de demonstrat nimănui, de aceea nu îl deranjează că are același telefon de 2 ani și mașina de aproape 10 iar pe haine nu trebuie să scrie neapărat „puna”, „adibas”, „niki” sau orice alt brand consacrat. De educație financiară are nevoie cam toată lumea, doar că descendenții direcți ai lui Burebista știu ei cum merg treburile și cine conduce lumea…
Comentariu beton!29
Boss, poate că vei fi surprins sa afli, dar EXISTĂ in programa școlară o chestie care ar putea fi, foarte ușor, educație financiara. Este urmașa defunctei ore de „economie politică” și se face prin clasa a 11-a. Un pic cam târziu, poate, dar pe principiul „mai bine mai târziu decât niciodată”, ar fi bine-venită. De ce nu e? Pai… dar nu vreo 3 motive:
1. Materia/programa învechită (e chiar acea economie politică pe care am făcut-o eu in liceu acum 30 de ani).
2. Lipsa profesorilor calificați și a unor metode mai apropiate de partea practică
3. Atitudinea pe care o au părinții (și pe care o transmit și copiilor) față de această materie.
PS: dacă îmi va fi acceptat dosarul și voi trece de concurs, o parte din aceste inconveniente îmi propun sa le schimb din toamnă. Va fi interesant de văzut dacă voi fi acceptat, in primul rand, ca debutant în învățământ la 47 de ani (mă rog, am mai predat acum mai bine de 25 de ani) și cum vor fi primite metodele mele. Pentru că da, am deja un plan
Comentariu beton!21
Se face ceva și mai devreme, respectiv în clasa a VIII-a. Se numește ”Educație economico-fianciară”.
@Mircea: educația financiară trebuie începută de la grădiniță grupa mare.
În clasa a VIIIa e mult prea târziu, au obiceiurile urâte deja formate.
@ John Temple, in principiu, ai dreptate. Dar aia timpurie trebuie să înceapă acasă. Ori, dacă părinții habar nu au, ce educație financiară să înceapă la.varste fragede? Instituționalizat, organizat și științific nu ai ce le explica înainte de 10-12 ani. Până atunci, ar trebui sa aiba deja o bază formată, de acasă.
@ Anduța e interesant ce spui. Am 2 copii care au trecut nu demult prin clasa a 8-a și nu au făcut nimic de genul. E drept, au trecut prin asta acum 6, respectiv 4 ani. Ești sigură că nu e o inițiativă izolată și locală, sau vreo oră opțională? Nu de alta, dar, cum am zis, sunt interesat sa intru în învățământ și am fost la inspectorat. Nu erau niciun fel de posturi de.profil în învățământul gimnazial
MIrcea, din 2020 a fost introdusă în clasa a VIII-a. Fiu-miu face chiar anul acesta (o oră pe săptămână), din ce-mi povestește nu sună rău ce învață (prin manual nu m-am uitat). Și eu cred că ar fi fost ok să înceapă mai devreme (clasa a V-a mi se pare și mie o vârstă bună, mă uit la fie-mea că înțelege mult mai repede cum e treaba cu banii, cel puțin la noi acasă), mai ales că ne ajuta și pe noi, părinții, să nu ne batem capul să-i explicăm când era mai mic că banii nu ies din ATM prin magie, ce un salariu, ce e un buget, ce alte forme de venituri există, ce sunt resursele și cum se folosesc și etc.
Mie greu sa cred ca materia Economie ( manuale.edu.ro/manuale/Clasa%20a%20XI-a/Economie/Corint/A375.pdf ) nu se mai studiaza in liceu. Aceasta e chiar materia de Economie Politica, care se studiaza la orice facultate economica respectabila – se fac chiar doua materii, macroeconomie si microeconomie. Daca imi aduc bine aminte ce se face in liceu este macroeconomie (teoria utilitatii, legea cererii si a ofertei, …)
Comunistii au schimbat continutul materiei Economie Politica cu prostii, drept pentru care denumirea a capatat conotatii socialiste – nu este cazul: ro.wikipedia.org/wiki/Economie_politic%C4%83
@ Hash, in zelul lor de a fi „politically correct” și a arăta că în școală nu se face politică, acum au poreclit-o „educație tehnologică (?) economică/educație antreprenorială” (depinde de profilul liceului)”. Conținutul e învechit, limbajul de lemn, atractivitatea zero. Legatura cu practica, sub zero. Profesorii care predau au pregătire 100% teoretică, sunt convins că cei mai mulți dintre ei nu au lucrat nicio zi în viața cu un plan de conturi sau cu un bilanț, nici nu au făcut un plan de afaceri sau un buget altfel decât ca exemplu teoretice. Nu mă înțelege greșit, dar e ca și când la electronică ai explica ce face un tranzistor, dar tu habar nu ai cum arată, pentru că nu și văzut niciunul. Ce „educație antreprenorială” sa faci când tu nu ai organizat măcar un eveniment mai de amploare (gen o nuntă sau construcția unei case)?
Ce fain! M-am inscris si eu!
Bun așa. O să te rog și pe tine să lași feedback aici.
am avut parte de cea mai buna lectie de educatie financiara la 31 de ani.
in tineretile noastre tineam o agenda in care notam toate cheltuielile zilnice. si cand zic toate, chiar toate erau.
mi-amintesc ca la sfarsitul anului, cand trageam linia finala, ma ingrozeam cati bani puteam cheltui si nu facusem mare lucru cu ei.
apoi a venit perioada aia crunta, cu inflatie atat de mare, incat de la o saptamana la alta nu mai puteam sustine cheltuielile curente. si cireasa finala, m-am imbolnavit, aveam nevoie de-o interventie chirurgicala si-am facut un CAR ca sa am bani de doctori.
cand am iesit din spital, la vreo doua zile, era ziua lu’ fiu-meu: atat pot sa zic, n-am avut bani sa-i iau un tort, nici macar sa-l fac in casa!
i-am luat un corn cu ciocolata, am pus o lumanarica in el, a suflat in ea si-aia a fost. isi aminteste si-acum de ziua aia austera.
apoi, cand am trecut cheltuiala cu cornul in agenda, am rasfoit putin paginile din urma. apareau de cate 3-4 ori pe-o coloana bani dati pe prajituri, pe iesiri la masa in oras, bani ptr cadouri, petreceri inventate, fara vreun scop anume, nunti, botezuri la gramada, manichiura si coafor, tigari, ziare – presa scrisa era o cheltuiala mica, dar zilnica… atunci am avut o tresarire!
am aruncat agenda si cu ea si toate obiceiurile costisitoare si fara scop.
acum nu pot zice ca am facut un hobby din economisire, dar parca banii au alt pret.
am investit imediat cum am strans o suma de care sa ma pot lega, eventual m-am imprumutat, dar tot la gandul de a face bani din banii investiti.
sunt ani in care am invatat ce trebuie sa fac ca sa ma relaxez financiar, ani in care am dezvoltat o mica afacere fara investitii materiale perisabile, doar know-how, care sa ne aduca un venit pe langa joburile principale.
in afara de faptul ca esti bossul unei mari afaceri profitabile, bani multi vin cam greu dintr-un singur loc. pentru noi, venituri decente, din mai multe surse, par a fi cheia relaxarii.
ceea ce va doresc si dvs!
Comentariu beton!27
Înțeleg la ce te referi, dar sincer am niște sentimente un pic ambivalente pe partea de a-mi spune cineva ce să fac cu banii mei. (Sau, și mai general, ce să fac eu la mine în casă)
Exemplu: frate-meu, acum câțiva ani „de ce nu faci un credit să-ți cumperi mașină sh/schimbi mobila de bucătărie, renunți să-ți cumperi cărți și ai bani și pt asta”.
Hai, nu zău! Nu beau, nu fumez, nu joc la păcănele, nu cheltui bani pe curvi :), nici pe 5434 parfumuri, 7335 truse de machiaj, 7249 poșete/pantofiori, schimb telefonul la 5-6-x ani când e deja în moarte cerebrală, fac economii într-un procent oarecare din venituri și tu îmi sugerezi să renunț la singurul meu hobby?! În condițiile în care dădeam 2-300 lei pe an pe cărți (intrau și cele cumpărate pt alții cadou). Și să zicem că făceam un alt credit (am/aveam unul singur, pt casă), de unde bani pt asigurare, reparații, itp, cauciucuri iarnă/vară, benzină?! Că prefer să merg cu trenul decât să renunț la cărți sau la economii.
Sau, în registru general, mama: „de ce ții aspiratorul în locul x, ascunde-l (singurul loc posibil ar fi fost vreun raft pe sub tavan, am 1,5 m 🙂 ) că nu-mi place cum se vede (venea la mine să zicem max 10 luni pe an) sau de ce nu ții cărțile împrăștiate pe toate rafturile” (prefer să umplu câte un raft și apoi să trec la următorul)?!
Aaaa, sau, mama: adopți un copil, renunți la pisic și ai bani și de crescut copil. Pisicul mă costă un maxim-maximorum 150 lei/lună.
Sunt și cazuri în care oamenii au dreptate și sunt eu o loază leneșă, dar uneori mă scot serios din papuci.
Încă n-am ajuns la nivelul să-mi pun economiile să facă bani pt mine. 🙁
Comentariu beton!21
Asta e fain la Banometru ca nimeni nu iti spune ce sa faci cu banii tai, putem gasi impreuna niste solutii pt a atinge obiectivul Tau, vedem alternative. Renuntatul la activitati care dau energie creatoare poate nu e cea mai Buna chestie pe termen lung.
PS. Între timp mi-am luat mobilă nouă în bucătărie. Ba chiar am renovat complet bucătăria. Din economii.
Pt mașină mai aștept.
Și maică-mea ajungea pe la mine 10 zile (nu luni) pe an.
Am mai zis-o, mi-am facut educatia financiara prin anii 98-99 si, aia salbatici cu dobanzi care depaseau 120 % la credite, . De atunci, cum se zice mai sus, am bani,
fac sex, n-am bani, fac lalala. N-am fite cu haine de firma, incaltamite, aifoane sau altele, de multe ori daca ma legi la ochi s-ar putea sa nu stiu ce tricou am pe mine, iar sa n-am bani de la un salariu la celalalt e un cosmar ramas in urma hat departe. Deci am bani de ma enervez. Unde naiba se tine cursul ala de sex?
Comentariu beton!28
fix in anii 98-99 mi-am primit si eu lectia financiara!
intre cumparaturile saptamanale era un baton de salam care ne placea noua pe-atunci. sambata, la cumparaturi, am platit batonul si am uitat sa-l luam de pe tejghea. ne-am dat seama acasa.
s-a intors omu’ dupa el, dar vanzatoarea n-a vrut sa recunoasca. ei bine, nu am avut bani de alt baton, atat de mare era inflatia, ca aveam dramuit ultimul banut.
Comentariu beton!18
Poate și niscaiva nutriție, că te ia cu capu’ când vezi ce umblă pe străzi 🙁
Comentariu beton!16
La omu’ sarac nici boii nu trag , fimeia-i urata , mâtza-i chioară, pâinea îi chică în singurul rahao di pi drum etc …
Mai am una, in completare: … I se scoală lupa-n biserică….
Legat de educația financiară, pe lângă oamenii săraci și needucați, care chiar nu au cu ce să-și ducă traiul și nici nu știu cum să iasă din situația asta mai există o categorie, care ar avea mare mare nevoie de educație (atât financiară cât și de parenting). Mă refer aici la cei care lucrează din greu, joburi uneori chiar bine plătite, dar care nu necesită studii academice deosebite (șofer de tir, coafeză etc), nu își cumpără mare lucru pentru ei, au fost săraci de mici și nu au nevoie de mare lucru nici acum, dar care din dorința de a face totul pentru copiii lor, le dau respectivilor tot ce poate fi mai bun din punctul lor de vedere, cumpărat cu banii aia munciți și chinuiți. Pe lângă faptul că părinții tot săraci rămân (fiindcă hainele de firmă și telefoanele copiilor sunt scumpe și se perimează rapid, trebuind înlocuite cu altele), își nenorocesc și copiii, deși intențiile lor sunt mai mult decât nobile la origini („eu n-am avut, măcar copilul meu să aibă”, „de mine au râs colegii la școală că am mers cu pantalonii cârpiți, de copilul meu n-o să râdă nimeni, o să fie cel mai frumos îmbrăcat din clasă” …).
Copilul nu apreciază sacrificiul părinților, pentru că i s-a ascuns de cele mai multe ori, tocmai ca să nu fie el copleșit de problemele vieții, a crescut având cam tot ce a vrut când a vrut, fără să facă nici un efort pentru asta, deci le ia pe toate „for granted” – iar acum ajungem din nou la problema educației financiare – nu va ști niciodată să-și organizeze finanțele, pentru că se va arunca pe chestii scumpe pe care nu și le va permite, ca să-și păstreze standardul cu care a fost obișnuit. De multe ori în familiile acestor copii nu se pune accentul nici pe educație academică de nici un fel (pe modelul „eu n-am școală, dar uite că fac destui bani ca să-ți dau tot ce vrei”), copilul devenit adult va fi frustrat pentru că din banii câștigați nu va putea să obțină tot ce vrea, rapid, așa cum obținea în copilărie, și se crează un cerc vicios. Iar când vine Vasilescu sau oricine altcineva să îi propună un curs în care să-i explice că de fapt câștigă suficient pentru un telefon mediu și niște haine decente, poate chiar și pentru un concediu frumos o dată pe an, respectivul va fi total dezinteresat. De ce? Păi dacă la 14 ani aveam ultimul răcnet de ifon, cum să am la 30 de ani un telefon average? Dacă la 10 ani tata îmi cumpăra adidași cu 300 de euro numai fiindcă am zis că-mi plac fiindcă îs portocalii (cunosc caz concret), doar nu vrei la 30 să port unii de 200 de lei? Aș mai avea multe de zis pe subiectul ăsta dar și așa m-am lungit.
Comentariu beton!55
👏👏👏👏👏👏👏👏 Chapeau!
De acord, mai putin cu ultima parte. Banometru este despre cum putem sa devenim mai buni, sa depasim conditia actuala. Nu este despre etichete, de aceea venim cu coaching individual pentru ca aceeasi problema are rezolvari diferite pentru persoane diferite, pt ca viata, contextul, conditiile sunt diferite.
Ce atâtea platforme și know-how-uri și hauhauri, frate? Există o variantă verificată din moși-strămoși: Iei plapuma, o măsori și vezi cât poți să te întinzi fără să ramai cu chestii pe afară. Simplu.
Comentariu beton!23
Să știi că ai perfectă dreptate. Numai că unii au nevoie să le explice cineva, care se pricepe, cum măsori plapuma aia.
Când ai deja o plapumă care îți acoperă mâinile și picioarele și nu ți-e frig, varianta din moști-strămoși poate funcționa foarte bine.
Dar dacă plapuma e prea mică de la bun început, e foarte posibil să nu știi/poți să o mărești fără ceva ajutor.
Dacă plapuma e suficientă pentru a nu-ți fi frig, dar, din diverse motive, o vrei mai lungă, mai lată sau chiar mai groasă, iarăși s-ar putea să nu-ți strice niște ajutor.
Trăiască platformele, know-how-urile și hauhaurile, ca să aibă oamenii de unde să afle/învețe/testeze chestii și, de ce nu, să aleagă ce li se potrivește/ce au nevoie/ce vor.
Legat de asta, tata are o vorba: bai, sacul il legi la gura cat mai e ceva in el, daca a curs tot si il legi dupa aia, o faci degeaba.
@Mihai, dacă ai ajuns până la vârsta la care iei singur decizii și nu știi cum se măsoară o plapumă, ori ai cam trecut ca gâsca prin școală ori îți place să faci cort cu plapuma și te plângi degeaba ca ai picioarele reci. Dar măcar simți că-ți tufi viața.
Apăi cine să vă mai înțeleagă. Dacă nimeni nu face nimic, că de ce nu face? Dacă se găsește cineva să facă, că de face?
Ei ei, plapuma. Am ca la masina de vara/iarna 😎. Sunt bune ambele, dar toata lumea stie ca invariabil plapumile se imbraca in fete. Uneori cumpara nevasta unele faine, de calitate si pret bun dar cu 10 cm mai scurte pe lungime 😇. Nu-i bai vara, dar iarna …
Am intrat și eu pe site să mă educ financiar: ”De asemenea, coachii independenți cu care lucrezi….” COACHII ?!? M-au omorât! Eu sunt un om simplu, care habar n-am să-mi gestionez portofelul și ăștia mă iau cu coachii? Păi e frumos?
Off topic: Mihai, la: salvează numele email.. pt comentarii viitoare nu trebuie o bifă, ceva? Că tot bag de mână de fiecare dată.
Teoretic, ar trebui să salveze. Practic, nu știe nimeni de ce nu se salvează. 😞
educatie sexuala si financiara intr-un singura propozitie: “Nu iti fute banii”
Ce atatea platforme?
0 0
Comentariu beton!27
Sunt complet de acord ca atat educatia financiara cat si educatia sexuala sunt absolut necesare. Referitor la educatia sexuala nu pot sa nu mentionez un interviu cu doi alesi AUR pe care l-am vazut la Guerilla (da, masochism, stiu). Sorin Lavric a spus cu subiect si predicat ca el e impotriva educatiei sexuale care intr-o societate normala se invata si citez ca sa fie totul clar: „la coltul blocului”. Absolut neverosimil.
Bun, pe de alta parte, insa, nu pot sa fiu de acord cu tot ce scrie in articol. In Romania nu sunt doar oameni care refuza educatia (exista o gramada din astia clar) dar sunt si oameni care ard de nerabdare sa te invete ceva, de multe ori fiind ei insisi nepregatiti in domeniul respectiv. Site-ul „Republica” exceleaza in asta, de multe ori am vazut efectiv niste mici conspecte ale unor carti pe care autorul le cita impresionat si care, in general, fusesera citite de orice persoana din domeniu de zece, douazeci de ani. Acum, pornind de la sfatul lui Mihai, am intrat pe site-ul „Banometru”. M-am uitat la sectiunea „Despre” si trebuie sa marturisesc ca nu sunt deloc impresionat. Da, vrem sa te invatam despre administrarea finantelor personale dar cine suntem noi? De ce as avea incredere ca ei stiu mai mult decat mine in domeniul asta? Am intrat inclusiv pe unul dintre filmele de la finalul paginii si am urmarit cateva minute. Este acelasi discurs, oamenii nu sunt dispusi sa invete, sa investeasca in educatia lor financiara; nu este nimic (sau foarte bine ascuns) despre experienta celor care vor sa te invete. Nu vreau sa fiu inteles gresit, nu vreau diplome, etc, dar as vrea ceva, orice, care sa argumenteze in ce fel este trainerul calificat sa ma invete. Am vazut un profil de coach. Deja eram pregatit sa retractez tot si sa imi cer scuze. Dar, dupa ce l-am deschis am aflat ca doamnei ii plac prajiturile si calatoriile. E minunat si mie imi plac ambele dar, din nou, ce te califica sa ii inveti pe altii? Bun, sa trecem peste asta. Sunt alte intrebari, de exemplu, cam ce te invata? Stiu, sunt cateva lucruri pe site dar in mod normal se prezinta un curriculum. Asta ar suplini lipsa unui profil de coach, in fond, importante sunt informatiile pe care le transmiti. In final, ca deja m-am lungit nepermis de mult, nu mi-au placut deloc lucrurile scrise la evaluare. M-as fi asteptat sa vad niste rezultate care sa vina in intampinarea cerintelor. Clientii au inceput sa isi tina un buget de cheltuieli. Frumos, dar functioneaza? Le ajung mai bine banii? Nu se stie. Clientii se intreaba care este utilitatea inaintea unei cumparaturi. Frumos dar, din nou, functioneaza? Nu glumesc, eu lucrez de 20 de ani in sistemul bancar, am lucrat in banci din patru tari si de pe doua continente, cunosc teoria foarte bine si tot ma surprind facand lucruri de o stupizenie rara. In plus, la educatie financiara eu as include multe lucruri. Romanii nu stiu chestii de baza, de exemplu, cum functioneaza o banca, ce e dobanda, ce e inflatia, notiuni de baza si care i-ar ajuta sa judece singuri. Sunt aceste lucruri in programul respectiv? Nu stim sau, daca scrie pe undeva, e dificil de gasit. Cam atat, e un comentariu foarte lung si imi cer scuze dar voiam sa fie foarte clar ca ideea educatiei financiare este foarte buna, esentiala in Romania (ca si cea a educatiei sexuale) dar ca asta nu inseamna ca trebuie implementata oricum. Nu am vrut sa fiu agresiv in vreun fel, pur si simplu, mi-am exprimat parerea, e drept parerea unui om care lucreaza de douazeci de ani in institutii financiare si care de cateva luni si-a deschis o firma si organizeaza si traininguri.
Comentariu beton!36
„parerea unui om care lucreaza de douazeci de ani in institutii financiare”
de-aia m-am gandit ca-i in acelasi domeniu.
Experienta de dezvoltare a metodologiei Banometru (caci Este deja o metoda de lucru dupa aproape 5 Ani) a plecat de la experientele ale celor care sunt economisti si care la nivel de practicare a comportamentelor finanaciare care sa fie bune pt ei erau PE minus :(. In acest moment ajustam metodologia pentru persoane care sunt beneficiari de servicii sociale.
Toate persoanele care fac coaching trec prin program de formare si supervizare care are mult mai multe componente decat cea financiar-economica: gen Modelarea schimbarii, interviu motivational, analiza existential….si multe altele, Pt ca vorbim despre viata oamenilor si modul in care deciziile financiare influenteaza viata pe termen scurt si lung. Cat despre impact daca la intrarea in program un procent circa17% folosea bugetul, dupa 6 luni procentul de circa 60% de persoane care foloseau bugetul ramanea constant, data de evaluarea de 3luni. In a doua parte a anului vom avea evaluarea de 1 an.
Cat despre feedback, multumim pentru el, ne ajuta sa vedem cum putem sa imbunatatim informatia pentru a creste gradul de incredere.
” de cateva luni si-a deschis o firma si organizeaza si traininguri.”
deci faci cam acelasi lucru cu platforma propusa de boss?
„Frumos, dar functioneaza?”
Nu, nu fac acelasi lucru. Sunt traininguri intr-un domeniu complet diferit si specializate.
„parerea unui om care lucreaza de douazeci de ani in institutii financiare”
de-aia m-am gandit ca-i in acelasi domeniu.
Eu as propune o extindere la cursul de educație financiara, în sensul de a l învață pe copil ce sunt instituțiile statului și la ce folosesc. Ai fi surprins sa afli de câte ori vin persoane la ghișeul instituției ca să afle de ce au primit acasă factura de telefonie mobila. Și un curs de cultura, în care sa afle de ex despre piramide, romane importante scrise de autori străini, etc. Citeam un comentariu în care o persoana spunea ca nu i a plăcut nimic în Roma, în afara de piazza spagna, u de sunt magazine cu haine „de firma”
Teoretic, despre piramide se învăț la istorie, despre ce are Roma mai mișto tot la istorie. Eu am făcut istorie universală în clasele 5-6 și 9-10.
La profilul umane în liceu se studiază literatura universală.
Dacă persoana despre care vorbești a trecut prin școală ca gâsca prin apa, nu e în totalitate vina școlii.
Bai, nu ca is bulangiu, dar am vazut multe discutii de gen „ce invat io mate si nu invat sa imi fac o afacere”. Sau chestii din zona. Si ma amuza teribil sa vad niste oameni care nu resusesc sa invete o arie cum ar vrea sa ii invete cineva sa faca afaceri. Afacerile sunt ceva care sunt ceva si produc milionu ala in 2 zile.
nu mai vorbesc de involuntar-umoristii care copiaza memeuri din US si se plang ca invanta integrale in loc sa invete cum sa isi plateasca taxele
” Și un curs de cultura, în care sa afle de ex despre piramide” – gen istoria de a 7a?
Comentariu beton!13
„pe vremea mea” nu cred ca am învățat la istorie decât despre dacii și romanii, războaiele lui Ștefan cel Mare, și altele asemănătoare. Poate între timp s au mai schimbat lucrurile și acum se vorbește și de hieroglife, extraordinara cultura asiatica, vikingi, machu picchu sau altele de genul asta. Și ai dreptate, nu strica deloc un curs despre managementul afacerii, adaptat vârstei lor
cred ca iti amintesti matale prea putine. Se invata si istorie antica
„extraordinara cultura asiatica, vikingi, machu picchu sau altele de genul asta”
e putin cam mult. Sa vorbesti despre cultura asiatica…plm, e foarte mult. La fel, vikingii au fost cateva sute de ani, intra la „si altele”
Comentariu beton!13
În clasa a v-a am făcut istorie universală perioada antică și medievală. În clasa a vi-a tot universală, perioadele modernă și contemporană.
Și încă odată in 2 ani de liceu, dar nu-mi amintesc structura.
Restul de câte 2 ani în fiecare perioada școlară a fost istoria României.
Nu ar trebui să te șocheze faptul că cei cu venituri medii sau peste au rămas în platformă. Din contră. Iar explicația e foarte simplă.. Oamenii din categoria asta nu s-au plafonat, au înțeles că doar evoluând profesional (implicit financiar) au nevoie de și mai multă informație. Informație necesară spre o și mai bună evoluție, dar mai ales pentru a învăța să-și protejeze/conserve nivelul la care au ajuns.
Iar aspectele astea se văd pe multe paliere profesionale. Spre exemplu clienții mei, în imobiliare: cei ce au evoluat personal/profesional și/sau cei care au interacționat în ultimii ani mai des cu occidentul, sunt mai deschiși la colaborarea cu un agent/broker, la metode de lucru pentru ei și fix în interesul lor ceva mai puțin aplicate pe la noi, dar altfel ce au mare succes în alte țări.. sunt atenți la ce ai de spus, întrețin bine un dialog și vin cu întrebări punctuale și relevante într-un întreg proces de tranzacționare șamd.. Pe când cei despre care bine ziceai: „boss, lasă-ne, că nu ne înveți tu pe noi…”, au aceeași atitudine și cu mine. Cum adică să știu io (apr. doojdăani de experiență doar în imobiliare 😂), mai bine decât ei ce trebuie făcut pentru a obține un bun ap. cf. 2 prin kuru Berceniului și urmând a fi cumpărat cu c.i. pe 30 de ani.. Cum să știu io, bre, când știe el de la vecinu’ de la 3 și de la colegu’ X de la servici (unde sunt paznici) tot ce trebuie făcut… Și uite așa realizăm ce viață dificilă financiar duc cei din urmă și cât de mult și-o simplifică cei de care aminteam la început.
@Dragoș: se știe că paznicii și vecinii de la X fac facultăți, masterate și doctorate în toate domeniile în pauzele dintre bășinile trase pe banca din fața blocului în jurul petului de bere de 3 litri. 😀 😀 😀
La mine fata (aproape 11 ani) a început să își câștige propriii bani din ajutorul dat la muncile casnice. Drept urmare, dacă duce gunoiul are 1 leu, dacă face patul, încă un leu etc. Dacă ies eu afară cu cățelușa ei, îmi dă un leu (doar la asta o taxez). Cert e că patul ei arată zilnic ca în reviste (până la a o „angaja” nu și-ar fi făcut patul nici certată), coșul de gunoi e mereu gol, plus că, mereu căutând să umple sacul de gunoi, e nevoită să facă ordine mai peste tot. La un moment dat era decisă să ruleze banii, adică „să îi investesc în materialele necesare pentru a face semne de carte handmade, semne pe care să le vând astfel încât să am iar bani de materiale și ceva în plus”. Când a înțeles că trebuie să plătească și statul, a dat înapoi „încă nu am suficient de mulți bani pentru o afacere”.
În rest, e foarte atentă cu banii ei. Orice vrea să își cumpere necesită un studiu de piață, de la calitate până la prețuri. Asta de la tatăl ei a învățat, recunosc. Eu, de când cu pandemia asta nenorocită, dacă vreau ceva, îmi cumpăr, nu mai stau de studii…
Comentariu beton!15
Sincer, poate nu știu suficient despre situație, dar mi se pare aiurea să primească bani pt ajutorul dat în casă și mai ales pt făcut ordine în propria cameră.
Tu nu primești bani să-i gătești, speli, etc. Nici pt tot ce faci tu în casă în general.
Și copilul locuiește în casă, mănâncă, murdărește haine, nu văd de ce n-ar face unele treburi potrivite vârstei lui.
Ok, sunt de acord să recompensezi copilul pt unele activități mai speciale și poate un pic mai grele/complicate (primeam bani când ajutam la făcut fânul sau la săpat via), dar, sorry, să-i dau bani să-și facă ordine în cameră?! Nu mai intram în camera ei până făcea râie și o mâncau gândacii
Eu aș introduce un curs de numerologie și unul de astrologie! Astfel, elevul va ști totul despre cum să facă bani, sex, blogging, orice! Să-ți cunoști cifra destinului, ascendentul, unde ai Luna, pe Marte, pe Jupiter, Soarele…astea da, informații prețioase! O astrogramă, o matrice numerologică bine cunoscute: iată succesul în viață!
😀
Clar. Și măcar un modul de păcănele ar trebui introdus. Să învețe copiii că nu toată lumea prinde speciala.
Numerologia e in stand by, ca au facut profesorii niste specializari in pandemie 😆
GMT, te ții de șotii. :-))))
Comentariu beton!14
@GMT,
Da, clar, ”un curs de numerologie și unul de astrologie” ar fi foarte bune pentru cineva care să le învețe suficient de bine așa încât să-i păcălească pe fraieri: le ia banii ca să le citească soarta în Jupiter, Marte și Soare 🙂
Probabil ar trebui ceva gen ‘educatie pt viata’, unde serial ca de ex ‘Breaking Bad’ sa fie urmarit/studiat cu creionul in mana si eseuri/extemporale cu „ce invataminte tragem din sezonul X?”
Un curs foarte bun, ar trebui să fie obligatoriu.
Fix cu o zi înainte am citit
https://economie.hotnews.ro/stiri-economiseste_inteligent-24790168-alexandra-smedoiu-presedinte-cfa-romania-placut-invat-scoala-despre-gestionarea-banilor.htm
Coincidență? 🙂
Din punctul meu de vedere, da, e doar o coincidență.
Bravo boss!! Imi place mult preocuparea de a oferi alternative comunitatii. Am intrat pe Banometru si e foarte tare. Asteptam partea cu sexul :))))
Vine, vine. 😛
Mulțumim! M-am înscris. Citesc cu plăcere tot ce găsesc în domeniu.
Atunci o să te rog și pe tine să lași feedback după ce parcurgi cursul.
Multumesc, m-am inscris, chiar acum sunt in discutiile initiale 🙂
Am ascultat primele 3 cursuri ca sa vad apoi ce sunt restul. In concluzie sunt bune, dar nu pentru mine. Cursul are ca target oamenii cu venituri mici, din punctul meu de vedere, si asta e un lucru bun, pentru ca acolo sunt problemele majore.
Eu stiu deja multe din aceste lucruri spuse deci nu are sens sa pierd timpul (care valoreaza niste bani/minut pe care i-am calculat) pentru a asculta asta.
Mai bine ascult ceva mai de „advanced” adica axat pe investitii si cum se platesc taxele la ele (asta e stresul major pt mine, anaf)
Beneficiarii reali ai acestor cursuri ar fi cei cu salarii mici. Din pacate acestia cred ca sunt interesati mai mult de ziarul can can decat de aceste cursuri gratis. Ar fi foarte bune in scoli!
As putea sa descriu experientele mele de cand aveam 12 ani, care m-au modelat financiar, dar cred ca sunt comune cu ale celorlalti, gen in 91 cand am cules cirese 2 saptamani, pus leii la cec, peste 1 an scoși si cumparat o pereche de ochelari de soare, pt ca inflatia fsnului, ochelari pierduti o luna mai tarziu.
Macar am ramas cu ciresele aduse acasa zilnic, transportate in geanta de la masca de gaze, cine nu o stie nu a trait cu adevărat epoca ;))
In facultate, am lucrat la un games club, cu banii stransi am cumpărat un monitor de 17 sh HP, si un tel sh, tel furat de varul
unnor vecini, la 2 luni de la achiziție.
Intre cele 2 perioade, am muncit la tara toate sâmbetele ajutandu-mi bunicii cu toate muncile. Asa am înțeles cat de grea e viata la tara. Și cat de mult depinzi de vreme.
Dupa primii ani de munca, am strans bani de masina, jumatate ii aveam si jumatate credit pe 2 ani, in care intra si casco, cu dae 16% pe an… în străinătate.
Asta m-a facut să fiu foarte atent la costuri de creditare.
A, si in facultate aveam pe unu ce aducea piese de calculator in Cluj, in sistem piramidal, si la un moment dat am ramas fara 2-300 lei dati in anii 2000. Asta a fost lectia cea mai importanta.
Florin Barsan se numeste, la cate tepe a dat, poate fi considerat jnul din cei mai mari educatori in domeniul asta , din Clujul anilor 2000
Legat de experiențe comune și cireșe, eu am fost la cules cireșe o singură zi, prin liceu, 14-15 ani, în vacanța de vară. O acțiune voluntară, într-un cadru de viață real (adică nu ”am cules cireșe la bunici/rude și ei mi-au dat bani”, că din astea făceam gratis). Și:
– am urlat de la bun început la supraveghetor, pentru că mi-a indicat rândul pe care urma să-mi desfășor munca cu ajutorul unei nuiele ce mi-a atins și piciorul. Urât început de experiență, așa dis de dimineață.
-am cunoscut o mamă și o fetiță ceva mai mică decât mine, din același oraș, care plănuiau să folosească banii pentru a cumpăra cele necesare pentru începutul școlii, în septembrie. A fost ca un bobârnac în frunte, că mie îmi cumpărau părinții tot ce aveam nevoie pentru școală, fără să trebuiască să muncesc pentru asta.
-am mai cunoscut un băiat ceva mai mare, dintr-un sat aproape de orașul meu. Se vedea că o plăcea pe prietena cu care eram și a intrat în vorbă. Așa am aflat că își căuta soție, că avea casă și tractor. Nu mai auzisem pănă atunci un tânăr fiind atât de mândru de tractorul său, așa că ăla a fost un veritabil ”măi să fie” moment.
-am văzut cum unii dintre lucrători puneau pe fundul lădițelor bulgări de pământ, apoi frunze, apoi cireșele, la suprafață. Cireșele culese mergeau către export. Am fost îndemnate să facem și noi la fel, ca să ne creștem cât mai mult numărul de lădițe culese, dar am refuzat. Ăla a fost un moment în care m-am gândit că cineva a plătit pentru cireșe și că nu ar fi deloc ok să primească altceva.
Plus mici alte chestii experențiale, precum autostopul la dus, rata la întors, munca în aer liber, în soare, etc
Plata muncii se făcea în produse, la finalul fiecărei zile. Mi-am transportat cireșele într-o căldare adusă de acasă. I le-am dat mamei gratis, să facă compot și am încheiat experiența. Ai mei s-au amuzat vreme bună de cum plecasem super entuziasmată în acea experiență vs de cum îi așteptam la finalul acelei zile cu fundul pe scări (că erau plecați pe undeva și eu nu-mi luasem cheile casei) și teribil de marcată de revelațiile avute, la propriu, în câmpul muncii.
Care-i faza cu geanta de la masca de gaze, ce-am pierdut, ce n-am trăit cu adevărat?
Comentariu beton!15
Anduta, pe vremea lui ceașcă, fiecare familie avea o geanta verde, in care era o masca de gaze cu curele de cauciuc. Ai mei o țineau pe balcon. Curelele erau cel mai bun material pentru prastie, iar geanta era pentru un singur umăr, si incapeau la fix pe dimensiune, cateva manuale si cateva caiete de 48. In 88-90 era trendy sa mergi cu asa ceva la scoala.
La cules am fost 3 ani la rand, primii doi pe buletinul lui tata ca nu aveau aia voie sa ma ia sub 14 ani la munca zilier.
Dar eram inalt si supraveghetorul era fost coleg de servici al tatei, descoperire făcută la prima zi de angajare cand am mers cu tata. Plecam de acasa la 5 30, sa ajungrm la ferma la 6 15 am, sa fim in livada la 7 am sa incepem munca. Strangeam 5-6 galeti pe zi. Alea de export trebuiau sa nu treaca prin gaura de 45 mm. Galetile trebuiau sa aiba varf si le goleam in ladita in fata supraveghetorului. Una la import era platita 40 si una la export 80.
https://www.olx.ro/d/oferta/geanta-masca-gaz-IDdOWcJ.html asta e faimoasa geanta. Jumătate dintre băieți aproape, veneau cu ea la școală, era o modă in Cluj Napoca.
@Anduța, e vorba de geanta pentru masca aia de gaze din musama verde in care gaseai masca de gaze, cartusul filtrant si trusa de prim ajutor primita in vremurile apuse. Dupa ce o goleai era afurisit de buna sa iesi cu ea la munca patriotica pe campurii, livezi etc – tineai sandviciurile, biscuitii, sticla/plosca de apa. Bate orice geanta de firma.
Mmm, m-am inscris si deja imi bag picioarele ca altceva nu am ce face. M-am trezit ca trebuie sa ma uit la niste videoclipuri. Sorry, dar fiind surd nu am ce face cu ele. Nu stiu cum se face, dar destul de mult din marfa existenta pe YouTube are subtitrare in limba realizatorului.
Intr-adevar, platforma Banometru mi se pare grozava. Nu am intrat de mult in ea, si de aceea sunt inca in faza de descoperire. Ma bucur ca ai scris aici despre ea, trebuie ca informatia despre ce este si ce face ea, in mod gratuit, sa ajunga la cat mai multi. Si eu voi scrie despre banometru, pentru ca a inceput sa-mi fie draga. De utilitate, nu mai vorbesc!