Am simțit nevoia să scriu acest text, pentru că văd din ce în ce mai mulți oameni plângându-se c-au primit avertisment sau suspendare de la Facebook, fără să înțeleagă de ce, pentru câte vreo postare inocentă sau vreun comentariu absolut nevinovat. M-am hotărât să explic care e cauza, poate nu li se mai întâmplă pe viitor.

Pentru început, trebuie să știți un lucru deosebit de important: Facebook nu are vreun birou sau vreo reprezentanță în România, nu are nici măcar resursă umană alocată, pe undeva prin lume, exclusiv României. Pe scurt, Facebook nu monitorizează activitatea platformei în România decât cu ajutorul AI-ului (Artificial Intelligence) și al algoritmilor. Lucru pe care o să-l constați de fiecare dată când ai nevoie de vreo interacțiune umană cu cineva de la Facebook.

Dar partea mai nasoală este că vei constata același lucru atunci când vei fi suspendat, tocmai datorită faptului că platforma funcționează pe bază de algoritmi. Algoritmi care au în spate o bază de date ce conține o serie de cuvinte „interzise”. Iar în momentul în care depistează unul dintre aceste cuvinte, automat postarea respectivă va intra într-un proces de analiză și moderare. Proces care, de cele mai multe ori, se soldează cu avertisment, ștergerea postării sau suspendare.

Aici intervine marea problemă generată de faptul că limba română nu reprezintă vreo miză pentru Facebook: procesul de analiză și moderare este efectuat de niște roboți care nu cunosc sensuri și nuanțe din limba română. Pentru că n-au fost gândiți să facă asta.

Și uite așa, poți să constați stupefiat că-ți este ștearsă o postare de genul „Orice cioară își laudă puiul”, postare care n-are niciun fel de conotație rasială, este o simplă zicală veche românească. Iar dacă ești recidivist (ai mai primit vreun avertisment sau vreo suspendare), tot pentru postarea asta nevinovată te poți trezi suspendat pe loc. Și toate astea pentru cuvântul „cioară”, cuvânt pe care algoritmii Facebook îl identifică ca având conotații rasiale.

Iar singura ta opțiune este să dai un email către un angajat al Facebook, nevorbitor de limba română, să-i explici de ce expresia ta nu are conotații rasiale, ce vrea să însemne și de unde provine. Aham, good luck with that.

Ca să înțelegeți și mai clar despre ce vorbesc, am salvat ultimul exemplu de genul ăsta care mi-a ieșit în cale pe Facebook. Un cetățean se plângea c-a primit avertisment de blocare a contului pentru acest comentariu:

Probabil vă faceți cruce, pentru că chiar nu este nimic în neregulă cu acest comentariu. Da, pentru un vorbitor de limbă română nu este, dar pentru un algoritm idiot cu o bază de date în spate, cuvântul „populat” poate aprinde beculețul roșu care trimite postarea în analiză, doar pentru că „populat” conține fracțiunea „pula”. Pot să pun pariu pe orice că din această cauză s-a primit avertismentul: algoritmul a identificat „pula” și-a acționat în consecință.

Acum vor ridica o sprânceană cei care au scris de multe ori pe Facebook folosind cuvinte sau expresii licențioase și nu i-a mai avertizat/suspendat nimeni. Da, foarte corect, dar este doar o chestiune de timp până li se va întâmpla.

În România există aproximativ 11 milioane de conturi de Facebook care generează zilnic câteva zeci de milioane de postări și alte câteva zeci de milioane de comentarii. Niciun algoritm de pe lumea asta nu are cum să analizeze așa ceva în timp real (sau nu algoritmii gândiți de Facebook pentru România). Dar, mai devreme sau mai târziu, se va întâmpla. Cu cât postezi mai des, cu cât devii mai vizibil în rețea, cu atât cresc șansele ca algoritmii să-ți ia la verificat postări sau comentarii vechi de existența cărora nici măcar nu mai știi.

Prima suspendare de 24 de ore mi-am luat-o pentru un cuvânt licențios dintr-o postare care avea trei sau patru ani vechime, nici nu mai știam c-o scrisesem. Evident, nu înțelegeam ce m-a lovit când am primit suspendarea. La momentul ăla am fost convins c-a stat cineva să-mi scormonească pe profil până a găsit ceva incriminatoriu și mi-a dat report.

Doar că la momentul ăla eram destul de naiv și nu înțelegeam foarte bine cum funcționează platforma. Nu, evident că nu stătuse nimeni să-mi caute prin postările vechi de câțiva ani. Algoritmul a sesizat că postez din ce în ce mai des și devin din ce în ce mai vizibil în rețea. Iar asta, combinat și cu diverse report-uri pe care sunt convins că mi le făceau cei cărora nu le convenea ce scriu, a dus la aprinderea beculețului roșu în dreptul user-ului „Mihai Vasilescu”.

Din acel punct, AI-ul a hotărât c-ar merita făcută o scanare mai amănunțită a profilului meu. Scanare care avea ce să identifice, slavă Bărbosului, că pe vremea aia eram mai… ăăă… slobod în limbaj. Și uite așa mi-am luat suspendare după suspendare, toate pentru postări scrise în urmă cu luni sau ani, până când am ajuns la suspendarea cea mai drastică, cea de 30 de zile.

Cum din momentul ăla orice suspendare urma să aibă aceeași durată, am făcut singurul lucru care mă mai putea salva: am hotărât să șterg tot ce postasem vreodată pe Facebook. Ceea ce am și executat, în 2017: mi-am șters cu mânuța mea munca de ani de zile. Se pare c-am judecat-o corect, pentru că de atunci n-a mai urmat nicio suspendare.

Și tot de atunci sunt extrem de atent cum scriu când postez cuvinte care ar putea fi identificate de algoritmi drept cuvinte problemă. Pentru un „să mă pupi în cur”, spus chiar și în glumă (repet, algoritmii nu identifică subtilități și nuanțe), riști o suspendare oricând. Dar pentru un „să mă pupi în cwr/coor”, niciodată. Probabil c-ați mai observat pe la oameni cu mulți urmăritori același mod de a scrie cuvintele sensibile. Aceasta este explicația.

Desigur, există și avertismente, suspendări sau ștergeri de postări survenite exclusiv în urma report-urilor repetate date de mulți useri. Dar nu sunt cazul textului meu de față, azi am explicat cum funcționează cele „automate”, generate de roboți, AI și algoritmi. Pentru că mulți utilizatori nu înțeleg cum funcționează platforma și au impresia că are cineva ceva cu ei. Well, după cum vedeți, de cele mai multe ori, n-are.

Cu speranța că v-am fost util, atât pentru astăzi.

sursa foto