Știți, se spune că odată cu înaintarea în vârstă începi să-ți amintești cu lux de amănunte ce-ai făcut acum 30 de ani, dar nu mai știi ce-ai mâncat alaltăieri. Baliverne, eu știu exact ce-am mâncat alaltăieri. Dar partea cu adevărat deosebită este că într-adevăr îmi amintesc perfect și lucruri făcute acum niște zeci de ani. Cum e și povestea de astăzi, de altfel, poveste întâmplată exact în anno domini 1986, pe care e musai să v-o împărtășesc. Dar, înainte de toate, aveți nevoie de un pic de context.
După cum prea bine știți, programul tv din anii ăia era aproape inexistent. Două ore pe zi, dintre care o oră și cinzeci de minute erau dedicate tovarășului. În weekend ce se mai milostiveau să ne dea câte un film (care de cele mai multe ori era românesc și prost), sau fix zece minute de desene animate, sau cascadorii râsului. Și asta era cam tot.
Din aceste motive, absolut toată suflarea din spațiul carpato-danubiano-pontic se uita la televiziunile țărilor din jur. Banatul și Transilvania prindeau ungurii și sârbii. Moldovenii se uitau la Chișinău și Moscova (am făcut un revelion la Iași, se prindea televiziunea de la Chișinău și cu o furculiță înfiptă în mufă), iar Bucureștiul și sudul țării prindeau sârbii si bulgarii.
Noi, la Vâlcea, prindeam doar bulgarii, dar îi prindeam greu de tot. Nu trebuie să fii vreun fost olimpic la geografie ca să știi cam ce distanță e de la Vâlcea până la Sofia. Unde mai pui că Vâlcea e și în depresiune, deci prinde tu ceva printre toți munții din jur.
Așa se face că anii ăia s-a dezvoltat o întreagă industrie de antene tv care mai de care mai performante. Dacă ați văzut pe blocuri antene cu o grămadă de „elemenți”, care mai aveau la capăt și niște chestii care aduceau a ligheane de aluminiu, de-asta le-ați văzut. Alea erau minunile tehnologiei care ne permiteau să mai vedem și noi câte un film sau câte o competiție sportivă importantă.
Păi Campionatul Mondial din 1986 l-am văzut exclusiv la bulgari. Că România nu era calificată, prin urmare partidul a considerat că nu merităm să vedem nici măcar un meci. Dacă nu era poporul frate și prieten bulgar, mai vedea dracu’ golul secolului, adică golul lui Maradona din meciul cu Anglia.
Doar că existau și niște impedimente. Oricât de performantă și de ultimul răcnet al tehnologiei ar fi fost antena ta de bulgari, existau zile în care se vedea rău de tot, cu pureci atât de mulți că de-abia îți dădeai seama la ce te uiți. Nu cunosc motivele, ori că nu era semnalul de emisie la fel de puternic, ori că-l mai bruiau ai noștri, habar nu am de ce, dar cert este că în zilele senine, de exemplu, semnalul era execrabil, se vedea atât de prost, că renunțai să te mai uiți.
Cam așa stăteau lucrurile atunci când trei mini-tehnicus de la noi din bloc au hotărât că așa nu se mai poate. Că trebuie făcut ceva ca să vedem bulgarii în condiții optime, indiferent de condițiile meteo sau de alte impedimente. Și s-au pus băieții pe proiectat și executat cea mai tare antenă de bulgari din sud-estul Europei. Un monstru care, odată instalată, urma să fie antenă colectivă pentru toată lumea din blocul ăla. Și trei săptămâni mai târziu, au făcut-o. Mai urma doar cea mai grea parte: s-o monteze pe bloc.
Ca să înțelegeți exact despre ce vorbim, antena aia era genul de lucrare pentru care dacă te-ai duce în zilele noastre să iei aprobare de la primărie, te-ar scoate afară din clădire cu badigarzii și-ar chema poliția. Era înaltă cât blocul în care stăteam. Pentru fixarea pe plafon a necesitat turnarea unui strat suplimentar de ciment sau beton (nu știu exact care e diferența). Serios, sus pe bloc, pe o suprafață de doi metri pătrați, a fost turnat un strat de beton gros de 25 de centimetri.
În stratul ăsta de beton erau fixate trei suporturi de care urmau sa fie prinse cele trei picioare ale antenei. Prindere care se realiza cu șuruburi din alea de traverse de cale ferată. Iar în ziua în care totul a fost gata, la montarea antenei a participat toată suflarea masculină din bloc. 60 de apartamente cu câte minimum un bărbat de apartament, faceți voi calculele.
A trebuit să vă explic toate astea ca să aveți cât de cât o imagine a amplelor mișcări de trupe care au fost necesare pentru urcarea monstrului pe bloc în acea fatidica zi a anului 1986. V-am zis că-mi aduc aminte cu lux de amănunte, nu? Glumăăă. Știu în ce an s-a întâmplat toată treaba pentru că, în seara zilei în care am urcat antena pe bloc, am aflat despre ce se întâmplase la Cernobîl.
Aproape o zi întreagă a durat operațiunea. Gândiți-vă că monstrul ăla a fost mai întâi tras sus pe bloc, după care a trebuit fixat în picioare, pe suportul despre care vă spuneam mai sus. Totul ca pe vremea piramidei lui Keops, cu funii și cu mulți oameni care țineau sau trăgeau de ele. Dar, până la urma, am izbândit.
Antena a fost fixată și se prefigura una dintre marile izbânzi ale minții umane și ale tehnologiei împotriva sistemului comunist care ne ținea captivi. Iar în momentul în care am dat drumul la televizor si-am căutat semnalul de bulgari, lucrurile au devenit limpezi ca apa de izvor: chiar reușiserăm. Aveam imagine la fel de bună, dacă nu mai bună, ca cea de la televiziunea română. Serios, când am găsit balgarska televizia și-am văzut că am imagine color, fără pureci (era un reportaj cu imagini de prin Sofia, n-am să uit în veci cât de clar mi-a apărut pe tv tramvaiul ăla galben), aproape că mi-au dat lacrimile.
Și cum să nu-ți dea, numai la gândul nopților de sâmbătă cu Studio X sau al meciurilor de fotbal pe care urma să le vezi în condiții impecabile? Vă spun, totul ar fi fost superb dacă minunea n-ar fi ținut doar o zi și jumătate. Adică până la prima pală de vânt oleacă mai puternică.
Ce s-a întâmplat? Băieții, mini-tehnicușii care o proiectaseră, nu ținuseră cont de un singur amănunt: să asigure cumva cablul antenei, cablul ăla coaxial care ne aducea semnalul în case. L-au lăsat așa, atârnând în bătaia vântului. Care vânt l-a rupt, în secunda doi, în prima zi în care a bătut un pic mai serios. Iar ziua aia a venit extrem de repede. Nu a doua zi, următoarea.
Și uite așa, după nici 48 de ore, s-a terminat toată aventura tehnologică. Sper că vă imaginați că nu mai avea nimeni ce să facă. De dat jos antena și apoi urcat la loc, era exclus. Trebuia să strângi iar toți bărbații din bloc, o dată când o dădeai jos și a doua oară când o fixai la loc. Nici gând de așa ceva. Iar să se cațere cineva pe ea ca să lipească alt cablu, nu aveai cum, îți trebuiau echipamente și abilități de alpinist industrial, meserie care încă nu se inventase. Așa c-a trebui să văd Campionatul Mondial, tot cu vechea noastră antenă de bulgari făcută de tata după o schemă furată de la ruși care circula din mână în mână prin Vâlcea,
Iar minunea tehnolgiei a rămas pe bloc, complet inutilă și ridicolă în măreția ei, mai bine de 20 de ani. Foarte recent, după 2015, au reușit cei din bloc s-o dea jos, apelând la o firmă angajată special pentru această operațiune.
Iar ăsta, dragii mei, o să-mi rămână toată viața în cap drept unul dintre cele mai bune exemple că, de la sublim la ridicol sau de la util la inutil, diferența este uneori de un singur pas. Subțire cât un cablu coaxial.
Mi-ați adus aminte de perioada aia, numai că eu nici alea două ore dedicate lui Patrocle nu aveam posibilitatea să le văd, pentru că se lua curentul. Localitatea natală era repartizată să se oprească curentul între orele 20-22, așa că TV era doar pe bulgari. A, mai prindeam și sârbii dar fără sonor.
Păi la ce-ți trebuia sonor? Înțelegeai ceva din sârbă?
Mișu, era super când înțelegeai ceva, iedam-nula, de exemplu. 😝
No zaieț pagadi.
A, nu, da’ mai cânta Lepa Brena😉
Comentariu beton!18
@MV: te citez: Păi Campionatul Mondial din 1896 l-am văzut exclusiv la bulgari.
Deci cu antenele mergeați înapoi în timp. 😀
Da, da, da, exact. 😀
Semnalul tv terestru se reflectă pe stratul de nori, inchipuie ti ca e cam ca o raza laser reflectata intr o oglindă prinsă de un nor. De aia in zilele senine receptia era nașpa, neavand pe ce sa se reflecte se ducea lulii de suflet in spatiu.:)))
Betonul se face din ciment amestecat cu pietris/nisip. Cimentul e liantul ala pe care l gasesti la sac , adaugi diverse si apa si faci beton.
Cu plăcere.
Comentariu beton!41
A, bun, atunci din beton era.
Dacă pui și rahat … iese cozonac ? 🤪 Întreb pentru o prietenă 😉
Comentariu beton!19
HM – dacă pui rahat, iese polițist 🤪
Comentariu beton!22
Pensat.
Comentariu beton!17
@hm ..iese politist
@Gabil – polițist pensat e pleonasm, la fel ca polițist prost 😅
Comentariu beton!18
Parafrazând un celebru și ilustru gânditor contemporan: Petrică/ Mihăiță, dă pă GeSePeu’🤪🤣🤣
Oare atunci sa se fi necajit mai abitir fratii mei cu antena? Stiu ca erau microbisti si maxim frustrati .. A noastra era legata de un brad inalt,ea insasi f inalta,iar povestea implica doua persoane-una care invartea antena si una care dadea informatii din xasa despre calitatea semnalului…doamne, ce frustrant era cand intrezareai pt o fractiune de secunda o imagine putin mai clara care appi disparea in neant,sau in meandrele eterului,fmm cui stim noi!
Comentariu beton!16
Dadadada, ăsta era procedeul pana reușeai să prinzi imagine d-aia bună. Foarte frustrant, pentru că la primul vânt mai tare ți se ducea naibii „reglajul” și trebuia s-o iei de la început.
Prindeam bulgarii (canalul 1) cu antena de cameră. D-aia cum are orice radio mai vechi de 5 ani. 🙂 la 19.50 dădeai cu tunul și nu mai găseai copil pe stradă.
Cu „convectorul” prindeam și canalul 2.
Dar locuiai la Sofia și-ai uitat să menționezi. 😁
Locuiam fix pe malul românesc al Dunării, în centrul țării, dacă împăturești harta est pe vest. 😉 20 de ani într-un bloc din primul rând de blocuri de la mal. În față mă erau 2 rânduri de case și linia ferată. 20 de ani am văzut în zare ceva dealuri/munți bulgărești.
Tata încerca să regleze antena pt tvr, dar ni se fura foarte des și a renunțat la ea la un moment dat.
Dacă găseai video cu golul cu comentariu în bulgară era beton.
Dadadada. Cred că găseam dacă știam cum să caut. 😁
IMi aduc aminte de antenele inalt ridicate pe bloc sau cele de la geamul apartamentelor sa prindem cat de cat semnal 🙂 Ce vremuri…
Chiar, ce vremuri?
Eu tot mai astept fo formula scurta si percutanta cu care sa le dau la muian (scuzati limbajul,de obicei sunt o lady,parol!) celor care preaslavesc vremurile si carmaciul! Nu cred ca ma frustreaza nici astia cu conspiratiile si oculta care vra sa ne cipeze( de ce ar vrea cineva asa ceva…) cum o fac preamaritorii regimului comunist…
Am mai ales un medic in varsta,culmea, un profesionist cum rar (mai) poti vedea dar care ii trage cu realizarili de fac atacuri de cord, de nervi, de colecist,gastrita si colica renala simultan si instantaneu!
Comentariu beton!27
Prin optzeci si ceva, am facut Revelionul la niste prieteni care aveau un apartament pe la etajul opt. Acolo, puteai sa prinzi si avioanele de coada.
La Braila, se prindeau si bulgarii, cam cu purici, si Chisinaul, ceva mai bine.
Televizorul era dat pe Chisinau, ca aveau aia ceva muzica mai de dai-doamne.
La un moment dat, incepe unu’ sa vorbeasca. Si vorbea, si vorbea, si noi nu pricepeam o boaba din ce vorbea ala acolo. Si ne gandeam noi ca cine-o fi asta cu un gainat pe crestet, si care vorbeste in nestire.
Bine…scria pe burtiera cine-i ala dar, niciunul dintre noi nu stia literele chirilice si, chiar daca le stiam, ne trebuia vreun sfert de ora ca sa descifram ce scrie acolo.
Astfel, am vazut primul discurs de Anul Nou al lui Gorbaciov!
Comentariu beton!28
Noi in Brasov eram cei mai loviti de soarta. Nu prindeam nimic. In 86 au reușit niște vecini, pe un bloc cu 10 etaje și cu o antena mai sofisticata, sa prindă ceva semnal de la bulgari, dar imaginea era execrabila. Și conta foarte mult daca era înnorat sau senin, și cât de jos erau norii. Alții mergeau undeva spre Vâlcele și cică era acolo un loc unde reușeau sa prindă ceva de la bulgari. Frate-miu in Timișoara prindeau si ungurii, și sârbii.
OMG ce vremuri de rahat! ☹️
Comentariu beton!23
Fericiților! La Brașov nu se prindea nici TVR2! 😢 Ca sa vezi un meci te duceai cu tot calabalâcul pe drumul care duce în Poiana Brașov.
Dar cine prindea TVR2 în afară de București? Nimeni.
Exista tvr2 atunci?
Exista. TVR1 avea doua ore de emisie pe zi, TVR n-avea deloc.
@VictorR, da’ acolo ați avut posibilitatea să prindeți ursul 😉😄
Ba parol, prindeam si TVR2, uneori prost. Stateam in Tractorul, nu departe de podul Fartec. Unii au reusit sa prinda si Euro 88.
Cu câteva luni înainte de CM trimisese tata din Libia primul video, un Jvc cu clapeta gen casetofon. Nu am avut parte CM că era videoteca în casă și curgeau vladimireștii. Aveam și eu parte, de la mama, la un vladimiresc de 5 lei. Că mai serveam spectatoru cu un sifon cu sirop făcut în casă,mai supravegheam, mai luam câțiva lei extra că derulam înapoi la vreo fază. Aveam un ” salariu” de vreo 400 de lei pe lună, buni la doispe ani.
Comentariu beton!20
Și-ăia nebuni, veneau la film în timpul meciurilor.
Am avut unu care a văzut de peste 10 ori un film dubios cu ninja. Tata trimitea casete video blank, alea erau gold, aveam pe cineva care avea două videouri și la o caseta goală dată că plată îți trăgea 6 filme. Epuizai filmele alea și apoi le vindeai la alt „cinematograf”. Sau le dădeai pe zi la alții și îți dădeau alte filme sau luai niște lei. Margareta Nistor rules.Banii>fotbalu
Un Vladimirescu era 25? Că nu mai știu. Bălcescu era 100, asta îmi amintesc. Nu mai știu cine era pe 50….
Cuza.
Că tot o dăm cu memories, https://arhiblog.ro/48042/
Eu am vazut un film cu ninja de 6 ori la rand. Treaba se desfasura cam asa:
Un prieten venise cu un video si o geanta de casete prin ’86-’87. Ne uitam cate 20 de ore la rand si apoi dormeam putin. nu plecam de la tv de frica sa nu pierdem filmul vietii.
A pus omul filmul cu ninja pe la pranz si cand era pe final au mai venit niste veri/prieteni. Am pus filmul din nou dar au aparut iar niste vecini sau dracu mai stie ce.
Am terminat cu ninjalaii pe la miezul noptii si ne-am dres rapid cu niste pornet ca deja o luasem razna. Nici nu stiti ce bine prinde un futai dupa 12 ore de ninjalareala.
Faza serii a fost cand a venit Gheorghe, vecinul, sa vada si el ninjalaii despre care vorbea tot coltul strazii. Dupa 20 de minute de pornet in tacere a scapat un: „Ai dreacu nija astia bre!”
Comentariu beton!28
Doamne ce am mai stat în ușa casei de n-shpe mii de ori să-i strig tatălui meu cum să pună antena aia mizerabilă … Era foarte înaltă, mai înaltă puțin decât casa, iar sus era o….. Ca o….. Niște fier ceva, aștept să mai înaintez un pic cu vârsta, că poate mi-oi aminti.
Deci noi eram cu „stânga, dreapta, nunu, dă-i înapoi, maaai… Maaaaiii…. Ăla e”.
Nimic nu vedeam, prindeam ceva ruși, TVR 1 și cam aia era.
Comentariu beton!13
Romanu e frate cu tvul, probabil se trage din cauza lipsei din perioada comunista. Nu am prins comunismul prea mult, dar am trait anii 90 care au fost un fel de terci. Imi aduc aminte cand a venit Digi in bloc, toata lumea si-a pus cablu. Sa ai 40 si ceva de programe la orice ora era ceva nemaivazut. La mine in bloc oamenilor nu prea le placea sa plateasca abonamentul insa, eram cateva familii de prosti care plateau. Cativa an Digi a inchis ochii, isi faceau piata baietii, ca dealerii de droguri care dau monstre gratis. Intr-o zi au inceput sa taie cablurile, doamne ce scandal a fost. Romanu nu intelegea ca serviciul ala trebuie platit. Din momentul ala ani de zile ne-am chinuit cu un semnal cat se poate de rahat, pureci, intreruperi etc. Veneau bizonii si se legau cu sarma la cutie si futea semnalul pe tot blocul. Tata s-a enervat intr-o zi si a strans cativa vecini si au inceput curatenia. Taia sarmele din ambele parti, si din cutie, si de la usa. Nu avea nimeni tupeu sa iasa, stiau ca fut semnalul la aia care platesc. Usor usor dependenta a foat atat de mare incat au inceput sa plateasca toti. Fac ai eu ca tine Vasilescule, imi aduc aminte ca mosii 🙂
Comentariu beton!22
Nu reușesc să prind deloc sensul ultimei fraze.
Existența unor indivizi care consideră că merită totul gratis mă dezgustă la maxim.
Cred ca a vrut sa zica: „Fac si eu ca tine Vasilescule…“. „A“ e langa „s“ pe tastatura. Defect de IT-st. Eu vad ordinea literelor de pe tastatura nu din alfabet.
Imi cer scuze, dar e dimineata si eu citesc in diagonala. Nu imi pot scoate din cap imaginea cu matale cum ai facut revelionul cu furculita infipta in mufa, la Iasi. Mi-a luat ceva sa ma prind a cui era mufa…
Nuș ce să zic, dar cred că încă n-ai reușit să te trezești complet. Io n-am scris nicăieri c-aș fi făcut revelionul la Iași cu o furculiță înfiptă în mufă.
Am râs ca proasta
„am făcut un revelion la Iași, se prindea televiziunea de la Chișinău și cu o furculiță înfiptă în mufă)”. Dupa un timp mi-am dat seama ca e mufa televizorului, dar e mai bine cum am inteles prima oara…
In Severin prindeam bine de tot sarbii ,nici nu cred sa ne fi uitat prea mult pe romani ca nu aveam ce vedea ,vrand nevrand chiar incepusem sa intelegem binisor dar eu imi amintesc ca mi furau cablul ,antena pe bloc ,eu la parter ,cablul lung ,nici pana n ziua de azi nu stiu ce naiba faceau cu el ca nu cred sa nu se fi gasit sau sa coste o avere.
La Cluj era mai trista treaba, trebuia sa urci in varful dealului Feleac, sa dai 10 lei la unii care veneau cu TV sport legat la bateria de la Dacie. Si inchipuie-ti ce se vedea pe ecranul ala mic, care mai era si super puricos. Si sa stai in picioare in vant sau ploaie, ca prelata acoperea doar Tv=ul si proprietarul, eventual 2-3 amici.
Am trăit degeaba. N-am prins nici măcar un bulgar.
Comentariu beton!39
Această zicere…. Mi-a făcut ziua! ❤️
@Anouk, ceva de genu, am stat undeva la 13 luni pe granita lor asteptand sa prind unul care sa sa vrea sa treaca, ioc, nici unul nu voiau sa plece de la Jivcov, mai era cate un turc ratacit care voia la consulatul turc in constanta dar foarte rar
Ca românu’ , v.ati împiedicat de.un cablu ! Ce istorie mai aveau egiptenii daca făceau la fel ,cu piramidele !? Ciment = praful ăla gri care se amesteca cu nisip și apă ; beton = amestec care le cuprinde pe toate cele 3 de mai sus .
Cred ca antena voastră a bruiat semnalul senzorilor reactorului de la Cernobîl 🤣🤣
Țin minte din acei ani inutilitatea programului TV și pentru mine. Foarte rar mă uitam la ceva, fie că era de la noi, fie de la vecinii de ţară, de regulă la acele puține minute desene animate. Dar nici la acelea dacă eram deja afară, la joacă. Mai degrabă după ’89 m-am mai uitat la programele de Chișinău. „Povestea de seară”, cu tanti Ludmila (Iată că vine povestea de seaaarăăă/ Lumina luminii pe cer se coboaaaarăăăă/ Ce bine, ce bine, că-i liiiniște-n țărăăăă) sau niște emisiuni muzicale: „Și acum, vî invităm sî ascultați mielodia lui pinc fluoid, ză uăl, adicî părietele”.
Comentariu beton!38
eu imi amintesc prin 85-86 cand a venit tata acasa cu un imens televizor color. nu aveai ce vedea la el, dar era motiv de mare . utilitatea lui era mai degraba sociala decat fizica. A fost ceva vreme un frumos obiect de mobilier si in final a fost folosit pentru a vedea la video celebrele filme traduse de Irina Loghin. ( alea cu Rambo erau cele mai populare). Realitatea este ca a functionat ceva vreme si dupa 89 cand ai inceput sa ai la ce sa te uiti. Apoi au aparut cele moderne care aveau si telecomanda 🙂
Erau celebre filmele traduse de Irina Loghin, dar alea traduse împreună cu Fuego rupeau. 😛
Scuze, Răzvan, dar am râs grav imaginându-mi-o pe Irina Loghin în locul Irinei Margareta Nistor. 😀 Mulțam.
Comentariu beton!22
Ce scandal a fost când tata a confiscat ligheanul de aluminiu al soacrei pentru antena!!
Cum sa găurești un lighean BUN?
Comentariu beton!15
De când m-am vaccinat am început să prind bulgarii. Am prins unu când se căca în spatele blocului meu.
Comentariu beton!24
Nimic mai adevarat, campionatul european din ‘88 l-am vazut tot pe TV Varna, dat fiind faptul ca mi-am facut stagiul militar in SE tari aparand tara de comunisti rai ai lui Jivcov, inceniozitatea in a gasi care mai de care antene mai destepte era la fel si in NV tari(de acolo ma trag), sa prindem unguri, austrieci, nemti si ce or mai intra pe radarele antenelor noastre, si cam intrau, nu puteau bloca totul
La Botosani se golea instant strada cand tipa unul „incepe povestea de seara”. Pe TV Chisinau. Majoritatea programelor erau in romana, dar scrisul era cu chirilice. Si acuma stiu literele chirilice.
Iar intr-o excursie la Borsa stateam cu randul cu cablul de TV in gura ca sa vedem nu mai stiu ce emisiune. Pe bune, cum bagam cablul coaxial in gura, cum aveam imagine clara.
TV color în 1986?! Burgheji. 🙂
sa fi vazut burgheji fake :)))
existau pe vremea aia niste ecrane de sticla colorata care se puneau in fata televizorului sa faca imaginea color. unii spuneau ca e mai sanatos ca ala color_color pentru ca nu te iradiaza : )
irina dristor, jean damme si imaginea aia sepia.
superb :))))
Comentariu beton!15
Am văzut la nişte rude în Brăila un astfel de ecran (o sticlă colorată în 3 culori: verde, roşu, albastru). Am întrebat ce e cu el şi mi s-a spus: ,,ca să vedem color’. Se vedea un fel de alb-negru-palid-colorat.
@pvladc Am avut și din aia, dar nu mi-a plăcut. Când am avut primul TV color (‘87 sau ‘88) am zis că l-am prins pe “iubitul conducător” de un picior, mi se părea ceva genial. Parcă și emisiunile despre Tovarășul deveniseră mai interesante, doar că nu.
Contrar unui anumit curent, cred că dacă aveam acces la jocurile video și emisiunile TV din ziua de azi, legam școala de gard (nu că aș fi vreun geniu) și nu mă mai scotea nimeni din casă. Cam așa de entuziasmat eram de tehnologie.
@anukoi, cred ca si eu as fi facut la fel. as fi rupt TV-ul si PC-ul :))
mi-am adus aminte de anumite perioade din vacantele de vara din anii ’80 cand ramaneam singurul copil din bloc cate o saptamana (parintii isi trimiteau copiii la tara) si efectiv nu aveam ce face. Nu aveam TV, nu aveam calculator, nu aveam nici un partener de joaca. nimic!
Tot ce puteai sa faci era sa citesti si asta daca aveai ce. Nu se gaseau carti in librarii si nici banii nu erau prea multi. Cand puneam mana pe un almanah (oricare) sau o revista Urzica era sarbatoare. Mai erau si cinematografele dar mai mult de 5 filme pe saptamana nu rulau in oras si din alea 5 daca era unul pe care sa nu il fi vazut.
Cand am citit articolul lui Mihai parca s-a rupt coaxialul ala in mine. Toata copilaria mi-am dorit o antena din aia care prinde bulgarii si ii invidiam maxim pe aia care aveau schela pe bloc. A incercat si tata sa faca o antena de bulgari. A calculat la ea luni de zile si a strans element cu element (aluminiu) pana s-au facut 18 (parca). Am mers amandoi pe bloc si am montat-o dar bulgarii aia se lasau greu. Am vazut o perioada cu pureci si numai in anumite momente (seara se prindea mai bine) apoi s-a intrerupt brusc semnalul si n-am putut sa o reparam.
Eu nu am mai prins perioada asta (decât câțiva ani, dar din care nu prea îmi amintesc mare lucru și cu siguranță nu ce se dădea la televizor).
În schimb mi-au povestit ai mei despre amplele operațiuni întreprinse în tinerețile lor în Curtea de Argeș ca să prindă bulgarii (poate și sârbii). Taică-meu și prietenul lui se urcau pe bloc și manevrau antena, iar fetele ieșeau la geam și urlau dacă se vede sau nu. După multe încercări (dă-o mai la stânga!! Nu, la dreapta! nuuu, du-o unde a fost înainte, etc) în sfârșit se clarifică imaginea. Băieții coboară victorioși de pe bloc și toți cei 4 protagoniști se bucură (prematur) de ce vor vedea. Minunea ține până la prima pală mai zdravănă de vânt 😁
Într-un an a picat năpasta chiar de revelion. N-a fost chip să îmblânzească antena, așa că au sărbătorit mâncând salată de boeuf pe întuneric din aceeași oală imensă 😁
Din vremurile antenelor pentru sârbi țin minte amplificatorul de antenă legat la antena cu 12 elemenți de pe bloc. Amplificatorul respectiv permitea recepția cu purici dar cu sonor clar. Așa am prins și eu câteva episoade din Familia Flintstone și Tom and Jerry.
Mai rețin programul de video transmis prin priza antenei colective în tot blocul, până s-a sesizat miliția și vecinul întreprinzător s-a potolit. Jackie Chan și Rambo au dispărut de pe micile ecrane până dupa Revoluție, când au reapărut color și clar pe deasupra, în casele celor cu dare de mână.
Câțiva ani mai târziu m-am simțit răzbunat, când ai mei, care nu au avut bani de video, au fost printre cei cinci locatari care s-au abonat la televiziunea prin cablu. Plus că televizorul nostru color, cumpărat mai târziu decât al celor ce și l-au permis înainte de ’89, era mai nou și mai performant.
Antenele au rămas vreo 20 de ani pe bloc, ultima am văzut-o prin 2008-2009, când trăgeam cabluri de rețea de la alt vecin întreprinzător, care a fost provider de internet câțiva ani și a cărui afacere a căzut nu din cauza miliției, ci a „cabliștilor” care au mărit vitezele și au scăzut prețul abonamentelor.
sutien; așa se numea la vaslui the ultimate state of art în materie de antene pentru moldoveni; erau făcute din electrozi de sudură și însemnau două piramide patrulatere regulate sudate între ele într-un colț al bazelor; în vîrful fiecărei piramide se mai înălța un electrod care se termina cu o sferă de metal; arăta ca un sutien…
Aia era antena absolută pentru bulgari, și în „țara” mea. Aia care nu e în Moldova. Doar oamenii ei îs moldoveni. Doar că nu-s. 🙂
Dar nu-mi amintesc să fi văzut prea clar vreodată. Și din acest motiv, doar la respectivul campionat de fotbal s-a chinuit tata să se uite. În rest, aveam pick-up și Radio România Actualități.
Probabil de asta, nici după ’90 nu am fost prea atras de TV.
Abia așteptăm vinerea, să ascult „Vineri noaptea în direct”.
Mi- adus aminte: cine statea la etajul unu sau doi, daca avea vreo suparare cu vecinul de dedesubt, putea sa ii bage un bold in firul coaxial. Vedeai vecinul ca urca pe bloc,misca antena etc. Scoteai boldul. vecinul revenea in apartament. peste 30 de minute bagai boldul iar. Se putea repeta distractia cat se dorea 🙂
Stai liniștit că asta se întâmpla și după ce s-a băgat cablu tv de la provideri. Obțineai exact același rezultat cu un bold. 😀
Ah, la 14-15 ani, cat m-am straduit sa fac nenorocirea aia de receiver de satelit pe care a dat-o Dragos Falie in Tehnium prin ’88 – si ce nenorocire jenanta cu nivel de zgomot de 2dB mi-a iesit, de nu prindeam nimic nici cu antena de 3m la care taica-miu si bunica-miu au muncit vreo doua luni… Doi ani mai tarziu cand am cumparat un LNB cu S/N de sub 1dB nu-mi venea sa cred ca o antena de 1.2m imi era suficienta si Rai Uno se vedea perfect 🙂
Oricum, pana la urma unul dintre vecini ne-a dat in gat la militie, intr-o seara a venit sefu’ de post sa-i zica lu’ ala batran ca a auzit ca „ala micu’ se joaca de-a spionii” si ca ar fi bine sa demonteze parabolica din gradina daca nu vrea sa faca o vizita prelungita la canal.
În ’89 tatăl unui coleg de clasă construise receiverul ăla. Avea un selector culisant de la un Sirius, din ce îmi amintesc, și la fiecare buton apăsat apărea alt program. Majoritatea cu purici, unele cu sonor gâjâit, dar erau 1-2 care se vedeau bine, mă uitam la drăcia aia de receiver ca la circ.
N-am prins comunismul decat foarte putin timp, insa povestea cu antenele o stiu foarte bine, insa din alte motive. Contextul, crescut la sat..pe un deal..casa mare, antena din aia forta, cu 4-5 elementi, nu mai stiu exact…ei perpendicular cu mine la vreo 200 metri, sunt 2 blocuri, in care erau stationati politistii comunali, si prin 98-99, cu o amarata de antena, prindeau tvr1 tvr2 pro tv si prima, si pe protv in perioada aia expertul, renegatul, cam ce ar vrea un copchil la 12-13 ani sa vada…si la mine acasa, si mai su ca nivel, prindeam doar tvr1…multe injuraturi au mai curs atunci
Ce vremuri! Tin minte antenele pentru bulgari facute de tata si prietenii lui special pentru CM 1986 si Euro 1988.
Am locuit in sud(jud Buzau) si trebuiau ridicate la circa 5m inaltime, dar cum locuiam in centrul comunei, langa Primarie si Militie, nu se putea la noi acasa. Amplasamentul era ales cu grija: strazi laterale(sa nu fie vazuta antena), acces in camera tv ului separat de ceilalti membrii ai familiei, cel putin inca o camera sau hol de unde sa se poata privi la tv. Rezultatul 20-30 de oameni inghesuiti la meciuri..
In afara de meciuri, nu am vazut nimic la bulgari…Chiar, ce vremuri…
Am intrat dăcât ca să semnez condica, să nu mi se taie ziua de intrat pe blog. Și să spui că io am căzut de pe casă când încercam să așez antena. Noroc cu crengile cireșului, că mi-au atenuat impactul, altfel mi se șifona mufa de tot. 😁
Aș fi vrut să întreb cum ți-au atenuat căderea, da’ dacă zici că n-ai timp… 🤭
‘Aidi, bre, chiar așa boccie par? Ca și cum m-aș fi întins cu mutra pe pământ? 🤪 Cireșul e lipit de casă, mi s-au agățat nădragii de o cracă și am picat mai ușurel.
Pfff… practic n-ai pățit nimic.
Aveam o antenă cu vreo 13 elemenți făcută de taică-meu la muncă și îmi aduc aminte că eram telecomandă pentru ai mei 😁
De la sublim la ridicol, ca Loredana cu maneaua ei? Bine, ca Loredana n-a fost ever ‘sublima’, poate doar pe la 19-20 de ani si cu siguranta nu la cantat…
Hai sa zic si eu, nu ca m-as pricepe..aceasta doamna nu a fost decat vulgara, toata viata ei..
Idem cealalta diva media, niste vorzi vocale cu ceva calitati dar caracter si educatie,sufletu…
Klameteo…
Noi, ăștia din Ostroveni, am fost mai șmecheri in 86 la campionatul mondial. Oltcit, tv sport, baterie și sus pe Stănișoara în poieniță. Unii chiar pe varful Cozia, ăia de aveau ARO sau Dacia. Grătar, bere rece fără să te dernajeze miliția. Plus un semnal bun la antenă. 🙂