Am cunoscut în această viață oameni care sunt pur și simplu incapabili să plece de lângă părinți. Nu mulți, dar am cunoscut.
Și când zic „să plece”, nu mă refer la leprele sau la pizdificații care stau pe capul părinților și trag de pensiile lor până la vârste la care Napoleon deja cucerise jumătate de Europă (vârstele lor, nu ale părinților). Nuuu, nici pomeneală, astea sunt cazuri pierdute și, de multe ori, irecuperabile. Mă refer la oameni care au un job bun, sunt bine financiar, sunt pe picioarele lor, în relații stabile sau nu, dar, pe scurt, oameni care au o viață. Doar că în viața asta sunt mult prea prezenți părinții. Și, de obicei, este vorba despre mame, că tații se implică mai greu.
Eu personal știu oameni trecuți de 30 de ani care își fac concediile numai cu părinții.
Știu cupluri care s-au despărțit pentru că părinții lui nu o plăceau pe ea, sau invers.
Știu relații care n-au mai continuat pentru că s-au băgat „la timp” părinții unuia dintre cei doi.
Știu oameni care vorbesc minim două-trei ore pe zi cu unul dintre părinți, de obicei mama. Mă rog, știu pe cineva care vorbește aproape non-stop cu maică-sa, dar ăsta e un caz izolat.
Știu oameni care s-au mutat în același bloc cu părinții, doar ca să poată fi mai aproape și să petreacă mai mult timp împreuna. Deși aparent n-aveau niciun motiv presant să facă asta.
Băi, să nu mă înțelegeți greșit, o iubesc mult pe maică-mea, dar una e una și alta e alta. Oricât aș iubi-o, mi se strânge carnea pe mine când mă gândesc c-aș putea să-mi petrec viața numai în contexte care o au întotdeauna prin preajmă. Cât despre să se bage în deciziile mele de viață, nu e cazul, nici măcar nu-mi pot imagina cum ar face-o. Știe și ea, știu și eu, c-ar fi complet inutil. Mie mi-a plăcut toată viața să fac prostiile de unul singur, ca să n-am pe cine da vina.
Da, ok, am dus-o și eu pe mama să vadă Viena, Barcelona sau Londra. Dar am făcut asta, punctual, tocmai pentru că o iubesc și mi-am dorit să vadă si ea în viața asta niște locuri mișto pe care i-ar fi fost aproape imposibil să le vadă dacă nu mă implicam. Chestie care e cu totul altceva decât să ne facem vacanțele împreună în fiecare an.
Și-acum vin și vă întreb pe voi. Sunt eu nebun sau așa e normal? Unde se trage linia? Cât de sănătos e să-ți petreci o bună parte a vieții tale de adult într-o legătură atât de strânsă cu părinții?
Ca să fie extrem de clar, nu mă refer la oameni care aleg să fie mai aproape de părinți pentru că, dintr-un motiv sau altul, au nevoie de ajutorul lor (apariția unui copil, probleme de sănătate etc). Nici la situația inversă în care părinții au nevoie de ajutor și atunci copiii aleg să fie mai aproape de ei ca să-i poată supraveghea și ajuta.
Nici pomeneală, mă refer strict la oamenii care, din motive doar de ei știute, aleg să-și petreacă o mare parte din timpul lor liber în prezența părinților. La oameni care iau decizii de cuplu bazate pe sfaturile părinților. La oameni care par incapabili să se rupă de părinți și să-și trăiască propriile vieți.
Și, repet, vorbim despre cetățeni care au trecut de multișor de vârsta de 30 de ani. E normală prezența acestui cordon ombilical invizibil? Sau eu sunt ăla anormal?
Am fost întotdeauna o fire independentă. Nu mi-a plăcut să își bage nimeni nasul în viața mea, am locuit cu ai mei până la 18 ani, când am plecat la facultate și apoi am stat în vacanțe acasă, mă rog, am stat e un fel de a spune.
Așa că nu am avut niciodată intenția să îmi țin copiii lipiți de mine. Locuiesc toți în altă localitate, ne vedem în weekend, mai rar acum cu pandemia. Nu sunt adepta telefoanelor interminabile. De obicei comunic cu ei pe messenger. Ei știu că dacă au o problemă pot să apeleze la mine și eu la fel, le solicit ajutorul dacă e ceva. Dar totul se întâmplă fără să ne sufocăm unii pe alții și asta nu înseamnă că ne iubim mai puțin.
Comentariu beton!153
Păi, na, adică o relație normală, cum avem mai toți.
La prima mea căsătorie, la biserica, ne țineam de mână și am văzut cum deja soțul meu întindea o mână în spate spre mama-soacră.
L-am smucit și am tăcut, sa nu stric ziua. Am mai tăcut vreo 7 ani și am divorțat…
La a doua căsătorie, am așteptat cam 7 ani. Am fost la primărie doar noi, nașii și copiii.
Comentariu beton!30
Cordon la halat trebuie, musai 😉 În rest, numai bine … rău la nime…
Cine mai poată halat în ziua de azi?
😁
Comentariu beton!14
M-ai atins unde ma doare. Nu o sa inteleg niciodata acest comportament, dar am facut aceste concesii tocmai pentru ca sunt contrabalansate de mai multe calitati. Si tot e greu. Sotul se incadreaza la mai multe categorii – mutat aproape, vorbit/petrecut cateva ore pe zi cu mami si/sau tati. De fapt, cu toata familia, ca si cu surorile daca vorbeste zilnic, de fiecare data e de parca nu s-au mai vazut de o luna. Si asta in contextul in care subtem toti bine-sanatosi si pe picioarele noastre. Cred ca seamana mai mult cu o familie de italieni 😄. Mai ales la debitul verbal.
Comentariu beton!68
Io nu cred că italienii sunt dependenți de părinți. 😉 Zic de ăia din viața reală, nu de ăia din filme.
Haha! Cel putin asa imi par! Cand se intalnesc toti cu catel, cu purcel, cu toti plozii, copii, parinti, bunici, vorbesc toti si nu aude niciunul… Glumesc, desigur. Dar, pe de alta parte, cred ca sunt peste tot in lume exemplare la care nu s-a taiat, inca, cordonul ombilical invizibil.
Se dezbate încă. Ce zici?18
Mihai, sunt aici ca sa confirm ca, ba da, italienii sunt asa. Locuiesc pana tarziu cu parintii, vb zilnic la telefon si mai mereu sunt impreuna. 😂
Comentariu beton!43
@MV: mătușă-mea o stat cu mă-sa-n casă. O fost război între ea și italianul cuplat cu mătușă-mea pe postul de șef în casă. O murit bunica, el o luat-o pe mătușă-mea și țuști în Italia la mă-sa. El, italianul, nu mișcă nimic fără aprobarea mă-sii. 🤪
Comentariu beton!18
I hear you sister…posed si eu un sot din acesta. Vesnic la telefon cu mama…de cateva ori pe zi…parca nu su mai vb de un an. E greu frate…sper ca ai mei baietii sa nu fie asa.
Da’ ce, doi pensionari nu sunt în stare să îngrijească un copil de 40 de ani😉
Comentariu beton!238
Am râs cu sughițuri, jur. 😁😁😁
@MV, este un fapt real la mine în localitatea natală, jur.Atunci când îl chema cineva la muncă cu ziua, el fiind la cârciumă evident, dar și refuza, răspundea în felul ăsta.
-Bă, dar tu de ce nu muncești, din ce trăiești?
-Da’ ce doi pensionari nu sunt în stare să crească un copil
Comentariu beton!32
Nu e normal. Nu e sănătos dpdv al adultului, care rămâne tot un fel de copil și la vârsta adultă. E un fel de cordon ombilical, care nu se rupe niciodată. Și, aici, cred că e vina părintelui, care l-a cocoloșit pe copil până târziu, făcându-l, într-un fel, să nu se poată rupe niciodată de el, crezând că nu se va ” descurca” singur în viață, deși copilul e adult , cu loc de muncă și ,eventual, partener de viață. Iar când ceva se întâmplă cu universul lui, adică părintele, atunci toată lumea lui s-a prăbușit!!!
Asta povestesc din proprie experiență…sora mea a fost un astfel de caz. Părinții noștri au murit la 6 luni unul după celălalt, iar sora mea a intrat într-o depresie cruntă (nu mai voia să trăiască fără ei!), care a atras după ea și alte boli, finalul fiind fatal. A murit la un an după ce s-au dus ai noștri părinți.
Deci, nu e sănătos pentru dezvoltarea copilului, nu numai că nu e normal!
Comentariu beton!82
Băi, îmi pare rău. 🙁
Sunt fel si fel de gandiri, nu as putea sa iti dau un raspuns clar, nu e anormal ceea ce ai facut cu mama ta, odata cu trecerea anilor gandirea se schimba, acuma privind in urma pot spune ca as da orice sa fi putut face ceea ce ai facut tu cu mama ta(eu nu ii mai am, in urma cu 16 ani a plecat si mama, tata in urma cu 21), insa nu toti gandim la fel, chiar daca la 15 ani mi-au pus hainele in bat si m-au trimis la scoala si nu o sa uit nicidata cum i-au zis fratelui mai mare sa se uite dupa o scoala la care sa nu plateasca(aveau nunta la sora din fata mea in vara respectiva) nu i-am scos de la suflet, am mers la scoala insa in fiecare sambata eram prezent acasa(pe jos de la gara 16km dus/intors) la fel si dupa ce am inceput sa muncesc, in fiecare zi libera mergeam sa ii vad, nu aveau nevoie de nimic de la mine, aveam o sora mai mare care locuia in aceiasi curte cu ei, voiam doar sa merg sa ii vad, sa stiu ca is bine. Dupa casatorie lucrurile s-au mai schimbat, adica mai rar pe acasa in special dupa ce a veni ala micu, si nu pentru ca nu voiam sa mergem, pentru cei 16km dus/intors de la gara era greu de gasit o solutie, jumatatea e si ea din acelasi sat, deci nu puteam sa zicem ca trebuia sa ne impartim in zilele libere
Comentariu beton!24
Mi-am facut casa mica, exact pentru ca trebuia sa rup ombilicul, nici un copil sanatos la cap nu trebuie sa locuiasca cu parintii. El/ea impreuna cu cine vor ei trebuie sa aiba spatiu de umblat in chelea goala prin casa, trebuie sa aiba spatiu sa se certe sa se impace fara sa afecteze corazonul lui măsa. Si vad la colegii mei, cum isi construiesc hanuri sa aiba loc ,,si ala micu”. Si imi fac cruce. Inclusiv cumnatii mei au facut camere sa aiba loc si copilul (copilul de abia astepte sa plece de acasa, dar nu va fi sustinut, sa vedem cat de puternic va fi in acel moment). Iar cand il intreb ,,tu de ce tu nu ai vrut sa locuiesti cu soacra-ta?” se uita talamb la mine (btw, socrii mei =oameni extraordinari).Considera ca e alta speta.Cu copilul lui are o relatie, nu gandeste deloc ca prietena lui fii’su nu va avea aceeasi relatie cu ei , oricat de amabil ar fi.
In schimb , la concedii sufar, recunosc. Copiii pleaca cu cine vor ei in concedii, dar uneori, fac si eu asea o analiza si zbang, cand vad ca mai au liber un 2-3 zile , ii intreb timid daca nu facem o urcare pe creste in grup.Uneori imi merge, doar uneori. Uneori imi ard talpile sa merg si eu cand vad ca exploreza ceva munte, dar daca merg cu grupul lor de prieteni săd cuminte pe fundul meu acasa , imi iau bocancii, ii lustruisc pentru data viitoare. Concediile le petrec doar cu jumatatea mea, la inceput a fo ciudat ,ca nu mai aveam obiectul muncii, dar am descoperit chestii pe care mi le doream si pe care nu le faceam din motive de somnorosi si grup de intretinut, cam uitasem cum e sa fii liber. Stii ce fain e sa mergi 2-3 km pe marginea marii si sa stii ca nu te trage nimeni de poale?
Comentariu beton!110
Dadada, am întâlnit-o și eu pe asta cu „facem și pentru copil, să stea și el cu noi”. Boss, lasă-l să se ducă să dea cu capul de viață, să-i tremure chiloții că n-are cu ce plăti chiria. Ca să fii sigur că se poate descurca și după ce n-o să mai fii tu să ai grijă de el.
Probabil că văd în părinți prietenii pe care nu îi prea au în rândul celorlalți cunoscuți. Dar sudura asta (a se citi dependența) poate fi fatală dpdv psihic, atunci când se rupe (la decesuri mă refer).
Și da, e vina părinților, căci îi cocoloșesc exagerat.
Comentariu beton!33
Psihologii ți-ar răspunde la asta că nu e sănătos să o ai prietenă pe mă-ta. Iar lu’ mă-sa i-ar spune, aceiași psihologi, că e o dovadă de egoism cras să nu-i permiți copilului să aibă o cea mai bună prietenă/un cel mai bun prieten, că-l ții tu captiv în realția de prietenie cu tine. Dar cum e nu sunt psiholog, n-o să-ți răspund asta.
Aseară ne-am pus toți trei la masă. Pregătisem eu ceva mai light, că na, era ora 21. Eu mănânc și mă satur, cei doi bărbați din viața mea, nu. Se ridică fii-miu de la masă și ia din frigider niște salam, cașcaval, puțină (nu) șunculița afumată, ceapă verde, și a făcut asta în aplauzele lui ta-su. Măi, și ajunge la tăiat salamul. S-a ridicat (asta a reușit să facă), a luat cuțitul (și asta i-a ieșit la mare artă), până când a ajuns să pună cuțitul pe salam. Asta, să moară Gibilan, dacă i-a ieșit. Nu reușea să-l taie. Taică-su, care e într-o simbioză totală cu el, mi-a zis: taie-i și lu’ ăsta mic salamul. I-am tăiat de nu s-a văzut.
Da’ lasă-l, mă, să facă singur. Că la cum e el, dacă-și mai găsește una la fel, ăștia se mută la noi. Definitiv!!!
Atât de tare l-a îngrozit vestea asta pe tac-su că i-a zis: ia mușcă, mă, din el. Ceea ce a și executat copilul. Mă uitam la el cu toată dragostea de care e capabila o mamă să văd dacă dă pielița jos. A dat-o. Se poate muta singur🤭
Comentariu beton!436
Nu esti normala, jur.
Comentariu beton!31
Elenoooo, nu va cunosc, bre. Da’ jur ca v-am avut in fata ochilor cand am citit! esti cremenala! 🙂
Comentariu beton!56
Vaideplm, ce grohătituri am slobozit. Mulțumesc, @Eleno.
@Adina, o știu eu pe viu. Pare chiar mult mai normală aici decât e în realitate, să știi. 🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!32
Hahahaha. Sărut mâna doamna Elena P.
Didino, ia zi repede ce avea în mână? Forfece ori tigaie ? 😜
Comentariu beton!21
@HM, avea o valiză. Mă rog, ea îi spune poșetă, dar zău că nu-i cazul, femeia cară trei sferturi de apartament după ea și habar nu am cum reușește. Că dacă o pliezi un pic, încape în geantă. De @Elena zic. :)))))))))))))))
Comentariu beton!50
Nebunurilor😀😀
Comentariu beton!20
Stai asa! De ce ar pleca de langa parinti? Casa, gratis. Mancare, gratis, rufe spalate, gratis, pune-ta masa, scoala-te masa. Si as putea sa mai insir.
Din pacate, de multe ori, asta e vina parintilor si nu a „copilului”.
Cunosc bine specia. Sta la tac-su, care are doar doua camere, mananca moca, avand si diverse pretentii culinare, cere periodic bani de benzina, de telefon, de dus acasa, la mandra si castiga, lunar, mai mult decat tatal. Dar „trimite banii acasa, mandrei”.
Cand i s-a spus ca ar fi cazul sa-si ia o locuinta proprie si sa se gospodareasca singur (are 30 de ani), a sarit de cwr in sus ca de unde sa plateasca el 4-500 de euro pe chirie, lumina, mancare etc. Daca stau sa ma gandesc, are dreptate; in 10 luni, n-a dus nici macar gunoiul vreodata. In propria locuinta, probabil ca ar fi ingropat in gunoi dupa doua luni.
Comentariu beton!37
Nununu, am scris clar în articol că nu despre specia asta este vorba.
Stai sa ne-ntelegem! In toate celelalte privinte, e MACHO MAN!!!
„a sărit de cur în sus că de unde să plătească el 4-500 de euro pe chirie, lumină, mâncare etc.”
Din categoria ”un ceas stricat arata ora exacta de doua ori pe zi”.
@Phaff: pe bune? Dintr-un salariu de 1800 euro?
Fara nevasta, fara copii, fara rate…Bine…cu nenumarate amenzi de circulatie. Dar, orisicat!
Ăsta despre care tu vorbești este cumva fratele meu, că seamănă leit cu descrierea?
Cunosc familii pentru care este ceva absolut normal ca membrii familiei extinse să interfereze unii în viețile celorlalți mai mult sau mai puțin. Și cunosc familii cu membri foarte individualiști și cu apetit foarte mare pentru independență care nu permit niciun fel de amestec în viața lor de cuplu sau în viața copiilor. Văd avantaje și dezavantaje și de o parte și de alta, nu neapărat chestiune de normal sau anormal. Eu personal de mică am avut nevoie de independență și pot să spun că mi s-a acordat destul de multă libertate, chiar mai multă decât fratelui, care era mai mare. Și nu vreun ”pămpălău” care trebuia protejat mai mult, ci dimpotrivă. De partea cealaltă, în zona grecească a familiei, percep nevoia de coeziune familială ca fiind ceva mai puternică, dar, din fericire, într-un mod pe care eu îl admir și, așa cum au fost și sunt lucrurile, îl accept fără vreo problemă. Dar știu că i-am zis soacrei odată că mă simt tare norocoasă că nu e precum majoritatea soacrelor pe care le-am cunoscut pe-acolo. La români n-am întâlnit ceva similar, nici pe departe. Statement asumat: mamele de băieți românce sunt parfum fin pe lângă cele din Grecia!
P.S. fiu-miu, când are chef de glume (sau vrea să mă sperie), îmi mai zice că el are de gând să stea cu mine până pe la 35 de ani așa, ca în cultura din care vine tati. :-))
Comentariu beton!52
Și? Te sperii sau? 😀
Groaznic! Da-l sperii și eu right back, îl iau la drăgălit cu ”puiuțul lu’ mămuca”/”ptiu ptiu să nu-l deoache mamițica pe el de băiețel responsabil cu cana de apă la bătrâneți” și din astea. Îi trece de nu se vede o lungă perioadă! 😁
Comentariu beton!47
Taică-miu nu o înghițea deloc(nici acu nu prea o face) pe consoartă. Discuții, sfaturi… mai ales din alea pe care nu aveam chef sa le aud. Și s- au terminat rapid după o scurta discutie la care nu se aștepta…. Ba tăticule eu nu țin minte sa mă fi întrebat dacă is de acord sa te insori cu mama…. Zda-da matii nici nu erai pe vremea aia…IRELEVANT…
Comentariu beton!72
Superb. 😀
Ești perfect normal.
Așa bănuiam și eu. 😛
Eu am fost o fire independentă. Mi-a plăcut să știu părerea părinților legată de anumite lucruri, dar deciziile le-am luat eu, după mintea mea. Am făcut concedii împreună pentru că s-a nimerit să mergem în aceeași perioadă într-un loc care e a doua casă pentru mine. Dar nici când am mers împreună în Franța n-am stat tot timpul împreună, ci ne-am făcut fiecare programul după cum ne-am dorit.
Întâlnirile noastre în familie, oriunde s-au petrecut, au avut aerul de gașcă care se distrează strașnic. Și copiii au preluat spiritul ăsta.
Cu părinții fostului m-am străduit să am o relație bună. Și a fost, oarecum, cât timp am locuit separat. După ce a murit tatăl lui, ne-am mutat cu mama lui ca să n-o lăsăm singură și să nu stea ditamai casa goală. Am reamenajat casa ca să putem avea fiecare spațiul personal și intimitate. Dar a fost o greșeală să ne mutăm acolo. Asta cred acum. Mama lui s-a agățat de noi ca să umple cumva golul rămas. Era permanent cu noi, își invita prietenele la mese pe care eu trebuia să le pregătesc, făcea turul casei cu toate cunoștințele intrând în spațiile noastre fără să realizeze că ne invadează și că uneori deranjează. La orice ieșire, fostul avea pretenția să o luăm și pe ea cu noi, dar mi se părea penibil să nu putem ieși la o bere cu prietenii fără maică-sa.
Am încercat cât am putut de blând să-i fac pe amândoi să înțeleagă că nu e sănătos așa și că maică-sa trebuie să învețe să-și trăiască viața ei și noi pe a noastră.
Acum, după ce ne-am despărțit, cu mama lui încă mai vorbesc la telefon sau ne vizităm.
Comentariu beton!49
@Anouk: tu ai fost măritată cu „băiatu’ mamii” o specie de bărbat mai periculoasă decât alcoolicul sau dependentul de jocuri de noroc. 😬
Comentariu beton!21
„Acum, după ce ne-am despărțit, cu mama lui încă mai vorbesc la telefon sau ne vizităm.”
🤣
@Anouk, am trecut prin două relații lungi, de când am divorțat. Mama și fosta mea soție încă se sună, încă-și povestesc chestii. Iar dacă trece ceva timp ce când nu s-au mai auzit, îi scriu eu fostei mele soții și-i spun „mai sun-o și tu pe mama, te rog”. O sună în secunda doi.
Eu cred ca e vorba de lipsa increderii in fortele proprii a „copilului”.
Iar lipsa increderii este generate de modul in care copilul a fos crescut.
Deci e un cerc vicios: il cresti ca fiind temator/neîncrezător si il faci dependent de tine toata viata.
Cunosc persoana (ruda prin alianta) careia mama i-a ales meseria, a despartit-o de un viitor sot si l-a ales pe actualul.
Mama rudei e o maniaca „bolnava” de control.
Iar tipa asta e o femeie timida, care e incapabila sa ia o decizie singura.
Comentariu beton!27
Nu e vorba de nici o neîncredere, ci e crescut voit așa pentru a-și asigura o gazdă pentru bătrânețe. Majoritatea oamenilor fuge de singurătate ca dracu’ de tămâie, iar pentru a nu fi ei singuri la bătrânețe sunt în stare să distrugă viețile propriilor copii.
Nevasta 1 are casă la țară făcută peste drum de mă-sa. Ea e aproape toată ziua acolo. 🤮🤮🤮
Când eram căsătoriți, la fiecare sfârșit de săptămână era musai să mergem acolo.
Comentariu beton!24
Cel mai bun prieten al meu își ia deciziile importante, ălea de viață, de copil, de plm, în funcție de ce hotărăsc părinții femeii cu care trăiește. De zeci de ori mi-a răspuns la întrebarea „de ce ai făcut asta?” cu un sincer și naiv „nu știu, așa au zis părinții ei”. Și cu asta cred c-am spus tot.
@John Temple asa e 😔
Totul se reduce la copilarie.
De acolo pleaca cele mai multe probleme.
Unii sunt atat de egoisti incat nu sunt capabili sa vada peste propria lor persoana.
Va spuneam ca tipei de mai sus i-a ales mama ei meseria: asistenta medicala.
Mama ei nu a lucrat niciodata (sau cel putin nu in ultimii 10 ani; si nu, nu are nici un fel de incapacitatea de a munci; e apta de munca, dar mai bine e acasa, la tara, pe ajutor social) si nu are asigurare medicala.
Prin urmare s-a gandit ca daca fiica ei ar fi asistenta medicala, atunci i-ar fi mai bine la batranete (mamei).
Mama vroia să se mute la mine pe motiv că stau singur în 3 camere. I-am zis că nu poate sta cu mine din motive de nudism. Io umblu-n curu’ gol prin casă. 🤪
Când m-o scos din pepeni cu prostiile ei i-am spus mai multe într-un limbaj colorat ca să-nțeleagă că ea pentru mine e doar musafir la mine-n casă și aia câteva ore. Dacă vrea să stea-n vizită câteva zile, îi iau cameră la hotel.
P.S. Maică-mea a fost cu cordon ombilical toată viața, ceea ce mi s-a părut grețos. 🤮
Așa a fost și nevasta 1. Zilnic vorbea cu mă-sa la telefon o oră. 🤮🤮🤮
O dată știu c-am întrebat-o dacă mai mare placenta la ea și a belit ochii la mine ca melcu’. 🤣
Comentariu beton!58
E o vorba romaneasca ,lucrul amestecat miroase a ….Nu am stat cu parintii sau socrii ,nu mi am tinut fata aproape desi am decat una.Dar sa stii ca vazusem pe o statistica ca oricum fetele sunt mai independente si parasesc mult mai repede cuibul parintesc in timp ce baietii raman mult mai legati de parinti, emotional,fizic si uneori si material pana dupa varsta de 30 de ani. De cele mai multe ori legatura asta se creeaza intre mame si fii.Cunosc si eu pe cineva ,trecut de 30 de ani care bafta lui ,as zice, a fost nevoit sa se mute cu serviciul in celalalt capat de tara fata de parintii lui ,ei bine ,cu toate acestea ,maica sa s a mutat si ea sa stea cu el ,probabil are nevoie de menajera si bucatareasa,taica su merge si el in vizita la cate doua saptamani,in concedii cel mic vine acasa sa petreaca cu parintii .Lor li se pare normal .Bomboana de pe tort a fost cand l am auzit pe taica su spunand ca trebuie sa i gaseasca o fata sa se insoare.Credeti ma ,baiatul e un tanar normal la cap ,cel putin asa arata,are un job bun,e destul de aratos.Nu inteleg deloc dar asa functioneaza ei.Sunt curioasa ce va fi cand va aparea o EA,in peisaj.
Comentariu beton!20
„Sunt eu nebun sau așa e normal? ”
Tu să ne zici. Eu am o părere dar na, poate mă înșel 😝
Comentariu beton!18
Been there. Fostul era fix asa. Fostul sot, adica. Si Doamne, bine ca s-a dus! O spun cu luciditate, nu cu rautate.
Inainte de casatorie, ca sa ma impresioneze, probabil, mi-a vandut placa barbatului independent, care vrea sa faca lucruri cu fortele lui, bla bla, stiind ca eu asta cautam. Un om pe picioarele lui, cu care sa pot construi.
Pe parcurs, a reiesit ca era baietelul mamei – femeie tanara de altfel, avea 55 de ani! – pana la ultima genuță și chiloțel. Cateva exemple:
– vorbea cu mămica la telefon în medie 2 ore pe zi (pleca de acasă la serviciu cu ea în telefon și venea cu ea în telefon, in conditiile in care traia in Bucuresti “mămica”)
– orice ieșire făceam în afara Bucureștiului, propunea să “o luăm și pe mama, să nu stea singură”
– niciun sfat al meu nu era bun, totul trebuia să treacă prin mama, iar daca mama avea parere contrarie… clar ce ziceam eu avea valoare zero
– mama era un fel de oracol: dacă a zis mama că singurul medic bun din București e X-ulescu, care avea 60 de ani când era ea în liceu și acum are 100, apai ala este. Restul habar nu au de nimic. El cita din maica-sa de 100 de ori pe zi, parca il spalase pe creier.
– la nunta noastra, “mamica” a venit -si la cununia civila, si la ceremonie – in rochii ALB imaculat. Desi stia ca era singurul lucru care ma enerva cumplit. Si a mers cu baiatul sa isi aleaga rochiile, fiindca “singura nu poate”.
– daca mie imi era rau si simteam ca mor din cauza unor probleme de sanatate, ma imbarbata ca “o sa fie ok”. Dar mergeam singura la doctor, ca nu avea timp. Daca “mamica” avea impresia ca o doare putin capul, isi lua liber toata saptamana sa mearga cu ea.
– tot la nunta, s-a dus pe la mese sa le multumeasca oamenilor pentru prezenta… cu ma-sa, nu cu nevasta
– la mesele de familie, de 2 ori pe an, stateau lipiti unul de altul si vorbeau doar intre ei.
– in casa in care stateam noi nu a schimbat macar un bec, putea sa cada si tavanul ca nu il interesa, ar fi ocolit si aia era. Ei, dar cand “mamica” a avut ideea sa isi zugraveasca casa, baiatul mai avea un pic si zugravea el personal, fiindca niciun meserias nu se ridica la inaltimea asteptarilor ei. Si s-a plimbat o luna prin Bucuresti, peste tot, ca sa vada doamna culori si vopseluri. In conditiile in care daca eu ii spuneam ceva, uita instantaneu si zicea ca a fost prea ocupat.
Apogeul a fost când, noi având probleme in casnicie cu carul și fiind deja doi străini, la un ac de păr distanță de divorț, m-am trezit că “mămica” deschide cu mine subiectul sexului intr-o relatie. Că băiețelul se plânsese și de asta la mămica si ea se simtea imputernicita sa intervina sa ne “salveze”. Atunci i-am zis eu cateva lucruri bine simtite, care m-au racorit bine de tot.
Si, epilog: la ultima noastra iesire impreuna ca un cuplu, cand ne-am intalnit sa vorbim chestiuni legate de relatie, un fel de “last shot”, m-am trezit ca vine tot cu mama, “ca sa iasa si ea putin in oras, ca se plictisea”.
Asadar, daca vreodata face cineva un reportaj despre baieteii lu’ mamica, am fost eu maritata nu cu baietelul, ci cu “fetita lu’ mamica”. Si credeti-ma, puteam sa mai scriu 20 de mesaje pline de bullet points. Asta e asa, varful icebergului.
Comentariu beton!184
„Inainte de casatorie, ca sa ma impresioneze, probabil, mi-a vandut placa barbatului independent, care vrea sa faca lucruri cu fortele lui, bla bla, stiind ca eu asta cautam. Un om pe picioarele lui, cu care sa pot construi.”
O să te tachinez puțin, te-ai văzut oglindă în mă-sa? 😁
O împerechere normală ar fi ca doi adulți să fie independenți, nu „m-am cuplat cu ea/el fiindcă pot să mă leg de ea/el”.
@Phaff Nu aveam buton de “raspunde” direct la comentariul tau.
Haha, m-am gandit la asta. Cred ca avea nevoie de o noua mama si i-am inspirat incredere. Ca fix asa m-a luat: mama numarul doi, dar subordonata clar mamei numarul unu.
Cu maica-sa nu aveam nimic in comun ca aspect, stil, convingeri, ma si mira asta, ca de obicei baieteii de genul asta isi aleg “oglinzi”. Imi si reprosa maica-sa, voalat, ca ei ii plac alte lucruri, alte haine, ca ea “niciodata nu ar fi…” si alte intepaturi, fiindca refuzam sa ma iau dupa Inteleptimea Sa.
Fireste ca nici eu nu sunt perfecta, departe de mine acest gand, dar ce am trait in casnicia asta este de science-fiction. Nici nu vorbesc in general despre fosta casnicie fiindca multora le-ar parea greu de crezut ca exista asemenea tip de comportament.
Ah, si erau amandoi foarte agresivi cu cariera mea: simteau ca timpul alocat muncii este timp “furat” din atentia pe care o merita Baietelul. 🤦🏻♀️
Comentariu beton!52
Bănene, știu că în orice situație există două fețe ale monedei, respectiv, că ar trebui să aflăm și ce zice fostul, dar chiar și-așa comentriul ăsta a avut darul să-mi urce tensiunea. Eu aș fi divorțat pentru mai puțin de un sfert dintre toate cele povestite de tine.
@Divortata si Slava Domnului: am avut senzatia ca-l descrii pe ex-ul meu, la punct si virgula…E un capitol mort si ingropat din viata mea, as vrea sa-l pot sterge efectiv din memorie. Mai am si in ziua de azi cosmaruri cu socrela, brrr! Din fericire m-am recasatorit, peste mari si tari. Mama actualului a fost o femeie exceptionala, din toate punctele de vedere, care m-a iubit ca pe o fiica, nu nora, dar din pacate s-a stins cu mult inainte de vreme.
Comentariu beton!27
Divortata si asa mai departe, cand am citit ce ai scris mi am adus aminte bancul cu nora care o suna pe soacra si o intreaba: mama soacra, spune dumneata, a cui sarcina este sa schimbe copilul daca a facut pe el? A mamei, bineinteles zice soacra. In regula, asa stiam si eu, hai iute si l achimba pe fii-tu ca e beat ca un porc si a facut pe el.
Comentariu beton!68
„Si, epilog: la ultima noastra iesire impreuna ca un cuplu, cand ne-am intalnit sa vorbim chestiuni legate de relatie, un fel de “last shot”, m-am trezit ca vine tot cu mama, “ca sa iasa si ea putin in oras, ca se plictisea”.
”
EXCEPTIONAL
Comentariu beton!14
Nu cred așa ceva! Zici că e bărbatul meu!😭Fix așa! Doar că, soacra mea nu a fost niciodată de acord cu relația noastră. Nu ne vizitam. Nu vorbim. Eu nu exist pentru ea. Nu a venit la nunta. In schimb la cununia civila, cică ne-a văzut de la balcon. (Sta fix in fața primăriei). Nu i-a plăcut costumul pe care la avut fii-su.
Înainte de nunta i-a făcut cadou un costum (de ginere, credea ea ) .GRI. 3 nasturi. Model cum purta strabunicul acum 150 de ani De înmormântare. Nu sunt rea, sa nu credeți asta….dar …
E nasoala treabă, și da, după 15 ani ajungi sa obosești cu un astfel de bărbat.
Eu vă întreb cum???? Cum tu bărbat de 47 ani sa mai ai cordonul NU DE GAT…..ci PE GAT.Mamica are întotdeauna dreptate.
Eeeee…..vorba cântecului…. rămâi cu ma-ta!!!
Comentariu beton!23
Woww…ce cosmar de om. Bine ca ai scapat de balast.
Așa se păstrează originile sănătoase pure.
Copiii și rudele care depind de contracte cu statul, inevitabil, înseamnă să fii aproape de tati, mami, unchiul, mătușa, bunici ori bunica… valori tradiționale.
Comentariu beton!19
Been there, done that. Nevasta, pe care ai ei au crescut-o in asa fel incat sa fie convinsa ca fara ei e un fel de flegma pe peronul garii, a crezut ca e musai ca mami si tati sa aibe permis de libera intrare in casa noastra. Motiv pentru care au aparut frictiuni imediat ce am declarat ca daca ii mai prind ca vin pe nepusa masa s-ar putea sa aibe surpriza de a ma vedea plimbandu-ma prin casa in costumul lui Adam. Bine, povestea a continuat, vizitele lor neprevazute s-au transformat in vizite (neinsotite) ale nevestii la mami si tati, vizite cu program intens de indoctrinare in care eu eram bau-baul ala rau care nu vrea sa inteleaga ce oameni buni sunt ei. Cand faci ca ei, ca daca nu faci ca ei e deranj mare. Venea de acolo cu tot felul de idei, pana am spus eu stop-joc: casa ei e ori cu mine, ori cu ei. A ales cu ei, mami si tati ii bagasera in cap ca fata buna ca ea, viitoare detinatoare de loc privilegiat in galeria celor mai bogati oameni ai mapamondului, isi gaseste perechea inainte de a se usca cerneala de pe certificatul de divort. Evident ca n-a fost asa, evident ca implicarea lor in viata ei, sub forma de iedera care sufoca tot, a continuat. I-au trebuit vreo 3 ani sa se lamureasca ca problema nu era la mine ci la ei, asa ca acum avem o relatie decenta impreuna. Mami si tati ii mai futizeaza zenul periodic dar de la distanta, ca le-am declarat proprietatea personala ca fiind off-limit pentru ei.
Comentariu beton!39
Stai așa că nu înțeleg. V-ați despărțit trei ani, după care și-a dat seama ce e cu ea și-a reapărut?
Exact. Sincer, eu nu as fi avut nerv sa fac asta. E drept ca am trecut-o prin toate furcile caudine pana sa ii fac din nou loc in viata mea, dar stii cum e, uneori raul pe care il cunosti e mai bun ca ala neasteptat. Plus ca am constatat ca si eu sunt predispus sa imi calc pe propriile urme, gasind in ast timp femei care erau suspect de asemenatoare ei.
Comentariu beton!24
Ups! Ciorba reîncălzită… 😬
@ Temple: La asta m-am gandit si eu. dar existau doua produse ale relatiei initiale, care nu aveau nicio vina. Asta a fost piciorul din prag cand a venit inapoi. Dar sa stii ca totusi experienta asta nu a fost chiar nefolositoare: fata lu’ mami si tati a renuntat la fitzele de printesa, se agita pentru casa, chiar e implicata in relatie. Mai scapa caii prin lucerna din cand in cand, dar cu totii o facem. Singurul inconvenient e ca daca inainte era impartita intre ai ei si mine acum e prea concentrata pe mine 😀
Comentariu beton!34
@Bogdan Întâiul: așa e altceva ș-atunci înțeleg.
😎👍
Te înțeleg perfect la partea cu vizitele de îndoctrinarea. Așa pățeam și eu, venea de la ai ei cu fel și fel de idei, parcă nu era ea în momentele alea ci doar cita sfaturile lor.
Doar că noi nu eram căsătoriți pt că aveam joburi în orașe diferite și nu locuiam toate nopțile împreună
Momentul cheie a fost când au pus presiune pe ea sa ne mutăm împreună ca să le dăm șansa să ne vadă ca pe un cuplu solid și să se de-a la o parte cu îndoctrinarea. Zis și făcut, am ajuns cu bagajul la casa ei și după o zi au chemat-o la raport. De acolo a venit cu ideea că nu e încă momentul să locuim împreună pt că suntem doar niste copii care nu se vor descurca.
Atunci am luat-o de mână și ne-am dus la ei să discutăm că una e una și alta-i alta…bineînțeles că i-am găsit cu liste de cheltuieli unde era trecut venitul meu și cheltuielile mele lunare ca bărbat și cu ideile de a mai tăia din ele ca să mă ridic la nivelul fiicei lor. A fost momentul când am plecat de tot
Io sunt o ciudată 😅
Când fii-miu și-a luat tălpășița la 22 de ani și s-a mutat de acasă, băbăiete, io m-am bucurat. M-am bucurat pentru timpul pe care îl câștigam pentru mine, pentru proiectele prăfuite ascunse în sertar pentru când o fi să fie, pentru viața în doi pe care a trebuit să o reînvățăm, pentru un nou început cum ar fi. Sigur că îl veghem din umbră, că îi suntem sprijin dacă are nevoie, că ne păstrăm unele obiceiuri ce au devenit tradiții în familia noastră, dar atât. Avem și noi viața noastră. Și e mișto chiar!
E posibil ca cei care sunt dependenți de părinți la modul în care descrii tu situația, o fac și pentru că părinții lor au rămas blocați și se definesc doar ca părinți, nu știu să fie altceva și nici nu vor să încerce. Dpmdv cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru copilul tău este să îți vezi de viață, de sănătate, să te îngrijești de tine, să nu îi aduci griji în plus pe cap. Că sunt suficiente grijile pe care le avea. Că le va avea, cât de mult îți dorești tu să nu.
Comentariu beton!96
@mona și eu s la fel de ciudată. Îmi iubesc fata, mă bucur când ne întâlnim, o dată, de două ori pe an,vorbim destul de mult la telefon la sfarsit de săptămâna dar așa ca femeile la o cafea. În rest, fiecare are viața lui și abia aștept să merg în concediu cu bărbatul meu. Știi ce fain este să te regasesti în cuplu după 50 de ani fără copil agățat de poale, fără să te mai gândești și la altceva, doar tu și el ca la 20.Numiti mă egoistă dar așa functionam noi.
Comentariu beton!36
@Mona, nu esti ciudata, fix asa suntem si noi!
Cand a plecat la facultate, dus a fost! S-a intors in casa lui, iar eu am avut o mare usurare ca in sfarsit am timp si pentru mine.
Pana-a se-nsura, chiar ma ruga sa mai trec pe la el, dar i-am zis ca io nu am chef de casa lui, sa faca varza si ce-o crede el pe-acolo.
Acum nor’mea apreciaza asta si chiar imi cauta vorba ca sa se invite pe la noi: ne-ntalnim aproape saptamanal, mai ales pe teritoriul meu si doar in urma unei invitatii sau anunt prealabil. Au din partea noastra mult ajutor, exclusiv material, fizic nu prestez.
E-o relatie f relaxata, in care nimeni nu e obligat la nimic, as vrea s-o pastrez asa.
Soacra-mea a fost la fel, deloc intruziva, am apreciat-o f mult cand imi spunea ca ea nu se plictiseste niciodata singura.
In schimb am o capra de cumnata, rea de gura si singura de la 27 de ani, care-si tot cauta drum la noi. Am avut o discutie argumentativa la un moment dat si de-atunci am scapat de ea, chit ca imi mai parvin ecouri cum ca as fi despartit-o de fra’su. Chiar imi place ca are convingerea asta! 😆
Comentariu beton!31
Haralambie al meu (fiul cel mare, 10 ani acum) îmi spune că el ar vrea să nu plece niciodată de acasă. Să rămânem toți, împreună.
Curios este că el e cel independent dintre prunci.
Facultatea am ales-o astfel încât să fie cât mai departe de casă. Am ales una aflată la 350 km depărtare, deși profilul repectiv era si la 80 km. Mama avea tendințe de control. Chiar si la 350 km a venit de 2 ori in control inopinat pentru că nu-i plăcea de prietena mea, actuala soție (a călătorit toată noaptea singură cu trenul ca să ajungă dimineața să mă „surprindă”). Am plecat la 18 ani si am rămas la 350 km. Vorbim săptămânal, o vizităm de 3-4 ori pe an, vine și ea in vizită cam odată pe an. După ce a murit tata, în urma cu 11 ani, i-am propus să-i construiesc o casă la câțiva kilometri de casa mea, gândindu-mă că ar fi aproape de nepot, s-ar putea bucura altfel de anii bătrâneții, și aș putea să o ajut mai ușor la bătrânețe. Nu a putut să renunțe la casa unde a trăit 40 de ani, a preferat să rămână acolo singură. Întotdeauna s-a temut de schimbare. Deocamdată se ține bine, se descurcă singură, sper să o țină așa cât mai mult!
Comentariu beton!29
Există astfel de oameni.
Eu am avut o relatie cu unul.
Foarte misto omul. Remember dl A.? Nu stiu dacă există vre-un tip atât de tehnic, de pasionat de ” mesterit” si cu atâtea informatii in minte tot timpul. Atât de calm si atat de sociabil…
Doar că …mami ii ocupa aproape tot timpul liber.
Si când incercam sa plecam la munte un week end sau doamne-fereste in concediu vre-o saptamana, mami avea crize de fiere, palpitatii, rau la inima etc.
Stii ce nu am inteles eu? Maica-sa e o super femeie profesional vorbind si o doamnă in general. Doar că nu accepta sa ii ia cineva puiul.
Long story short: A ramas cu mama lui, s-au mutat din oras, locuiesc impreuna intr-o casa mai mare, iar eu m-am casatorit cu altcineva.
Asta dupa ce am bocit o perioada, am vorbit singura de nebuna pe strada, am stat fugita eu cu mine vreo 3 ture cate 2-3 zile pe la munte si prin manastiri sa imi revin cu capul.
Soțul nu repara si nu strică mai mult decat orice alt om normal.
Cu ai lui ne vedem duminica la masă la noi sau la ei. Dar e foarte calm si foarte ” de gașcă” in acelasi timp. Minim un week end pe lună fugim din oraș ori numai noi ori si cu alti prieteni.
Cu A. nu am mai vorbit deloc.
Cu maica-sa m-am intalnit de vreo 3 ori prin prisma jobului si mereu se plânge că ” Nu are noroc deloc copilul asta! Si e baiat bun, doar îl stii!”
Comentariu beton!56
Ahahahahahahaaaaaa. Da, deloc nu are noroc cu el.
Mămică, m-ai atins în inimă cu articolul acesta, fiindcă mama nu mai e de aproape 12 ani,timp in care am pierdut la fel un soț, un socru și recent fratele soțului. Pot să spun cu mâna pe inimă că acei oameni de care spui aici sunt ,în opinia mea,incapabilii cei mai cei din viața asta.Si nu numai incapabili să-și gestioneze propria viață dar au copii ca îi plaseze părinților, chit că stau în aceeași casă, părinții le fac piața ,părinții le organizează tot.Mai mult decât atât, pe vremea când existau birouri și nu online la serviciu, ăștia erau cei ce” nu-și vedeau capul ” de treabă, fiindcă erau învățați cu ajutorul de acasă și li se cuvenea orice.
Deci,una e sa te ajute părintele ,că ai cui lăsa copiii,ca acum în pandemie cu școli și grădinițe închise în vacanță, și alta e să îți organizeze viața..n-am cunoscut niciodată organizarea lor ,fiindcă m-am căsătorit și am fost responsabilă și de viața mea și a copiilor mei.
Și eu visez să am cu părinții relația pe care o descrii, însă mi se pare că dacă ești fata si singura la părinți trebuie sa tragi cu dinții de orice părticică de autonomie. Eu cred ca oamenii pe care îi descrii nu sunt neapărat dependenți de părinți, ci au fost crescuți toxic de acești părinți și de câte ori încearcă sa traseze niște limite, părinții o iau super personal și îi șantajează emotional (dar tu nu ma iubești? Nu îți pasa de mine după toate sacrificiile pe care le-am făcut ca sa te cresc? S a m d) este foarte, foarte greu sa pui la punct un părinte care te-a crescut cu acest șantaj.
Comentariu beton!58
Asta a fost cireașa de pe tort când mi-a băgat maică-mea chestia asta, iar eu i-am zis că nu eu am cerut viață. Șah mat! Mucles! Făcea ca peștele.
I-am zis: TU m-ai făcut pentru că ai vrut, TU ți-ai asumat sacrificiile care urmau, doar știai ce te așteaptă. Așa că ciocu’ mic și joc de glezne acum. 🤪
Comentariu beton!33
Exact ăsta a fost motivul pentru care am avut o relație extrem de complicată cu maică-mea, doar că pe invers. Ea tot voia să se bage, eu îi ziceam să-și vadă de ale ei. A fost control freak, chestie extrem de obositoare, chiar dacă intențiile erau bune. La 18 ani am plecat de acasă și am preferat să mănânc orez fiert, decât să le cer ceva alor mei și nu pentru că nu m-ar fi ajutat, ba dimpotrivă. Dar asta ar fi însemnat discuții interminabile, care m-ar fi secat de energie, așa că pas. Viața mea, deciziile mele, prostiile mele – le-am plătit pe toate fără regrete. 🙂
Desigur, independența nu înseamnă că nu îmi iubesc părinții, socrii ori familia, că nu am fost în concedii împreună și că nu îi ajutăm de fiecare dată, doar că lucrurile sunt și vor rămâne foarte bine delimitate. Greu de digerat pentru unii, dar n-am ce le face.
Comentariu beton!47
@didino, o să regret toată viața că nu am fost suficient de convingător să-l fac pe taică-meu să se miște de acasă pentru un meci pe Național Arena. Eventual al Stelei, eventual cu stadionul plin. Știu cât i-ar fi plăcut să fie acolo. N-am făcut-o și din când în când mă mai gândesc la asta și mă pocnește plânsu’. Dar una e una, alta e alta.
Am plecat prima data de acasa la 14 ani. Internat. din baiatul mamei care nu papa decat ce-i convenea, in doua saptamani mancam ciorba de la cantina si era buna. De atunci am mai stat pe acasa doar in vacante, am invatat sa gatesc facand chestii de genul: daca bagi mai multa apa e ciorba, daca bagi putina e tocana. Plus cartea Sandei Marin, daca nu ma insel. Fast food si livrare acasa, de unde ? Casatorit, m-am mutat intr-un apartament in care aveam mobila in dormitor si bucatarie. Mbine, mobila e cam mult spus, dar nah. Oricum, aveam locuinta mea, ceea ce era superok . De aia ma umfla rasul cand ii aud pe cei din ziua de azi ca e greu, ca vai cum se duc banii dar ei au un salariu de mizerie si comanda zilnic mancare, ca n-au timp, vin acasa la ora 17 si-s obositi. Pai eu veneam la 16 si la 16,30 plecam la al doilea job pana la 21-22, apoi veneam acasa si mai era si pe acolo ceva de facut, somn, si a doua zi la 6 desteptarea si de la capat. Nu-i acuz, dar nicicand n-a fost usor la inceput.
Comentariu beton!68
Stai așa, pe cine nu-i acuzi? Pe părinți?
Pe tinerii din ziua de azi, înțeleg eu. Care se plâng de greutățile de la început de drum. Drum care n-a fost nicicând ușor la început.
Comentariu beton!22
Îmi sunam mama dimineața și seara, 1-2 minute să o întreb cum se simte, dacă are nevoie de ceva. La fel și pe tata când sunt plecat,1-2 minute Este bătrân și prefer să nu am regrete cu, ar fi fost bine să. Sunt tip independent dar legăturile de sânge la mine sunt sfinte. Am avut și noroc de părinți fenomenali. Absolut tot ce am este trecut pe numele lor, proprietăți, asociația, tot. Mi-am luat-o atât de rău în viață în numele dragostei, încât mă asigur mai ceva ca Fort Knox. Am trăit destule nasoale încât să știu că de la belșug la cutia de carton este o linie subțire
Comentariu beton!63
Io atâta știu, fetelor, dacă dați peste unul din asta mămos, fugiți mâncând pământul. E valabil si pentru băieți și pentru gay și pt queer și ce mai vreți voi. Aproape, dar nu în aceeași casă, nu e sănătos.
Comentariu beton!34
La mine mama e ma’am ma ajuta cu copii dar atât. Tata a murit de curând și ea își vede de viață. Nu m a sufocat și dacă e sa mergem în vacanță ar fi pentru prima data 😊. Am cunoscut dependenți de mama și da sunt horror
Absolut independent. In ce mă privește am plecat cât de departe am putut. Vorba vine, am ales Bucureștiul adică și nu Ploieștiul cum mă sfătuia toată lumea. În felul asta am fost departe și de ai mei și de părinții soției 🙂 . Și e OK. De 31 de ani!
Ca sa rezum, am plecat de casa la 14 ani – la liceu la București, la internat desigur, apoi la facultate, unde m-am și căsătorit în ultimul an (sunt genul solitar, dar tot omul greșește pana la urma… 🙂 ). Acasă ajungeam doar în vacante. Apoi… după terminarea facultății (1990) am mai ajuns pe la părinți doar în vizite scurte. Nu-i casa mea, nu-i locul meu, nu-i viața mea…
Comentariu beton!21
Sunt mama de băieți. Doi la număr. Unul plecat de acasa in afara tarii la facultate si a a ramas acolo,unul student in tara dar in at oras. In afara de faptul ca uneori simt ca ma ia cu plans pentru ca pe cel mare il vad destul de rar din cauza distantei, sunt foarte linistita si multumita de situatie. Cel mare are o relatie cu o fata extraordinara cu care se intelege f bine si de care imi place f mult. Nu ca asta ar conta pentru relatia lor. Dar este mai bine pt linistea mea sufleteasca. Treaba lui, relatia lui, nu ma bag, nu ma amestec. Cel mic are gasca lui de prieteni cu care pleaca unde vor muschii lor si este ok. Ca asa e normal. Studentul vine la mine vine destul de rar( ca mancare se gaseste in orice oras) si vorbim din cand in cand . Mai ales cand intreaba ce bani sunt pe card.😃 De asemenea nu-mi vine cu sacul de haine de spalat si calcat ca s-au inventat curatatoriile. Nu ma bag in treaba lor, nu ma bag in viata lor. Cel mare este de ani de zile pe picioarele lui, ar fi si culmea sa imi bag eu nasul in viata lui. L-am vizitat de cateva ori pt cateva zile ca sa vizitam Londra. Am fost si sunt intotdeauna langa ei cand au nevoie SI IMI CER AJUTORUL. In rest ne vedem de vietile noastre. Chiar glumim mereu pentru ca mi-au zis ca sunt cam atipica. Nu am glanda de soacra si nici o mama prea normala la cap nu prea sunt.😃
Cand a plecat si cel mic de acasa la facultate a fost asa o bucurie pe mine de nu va pot spune!😃 In sfarsit am simtit ca sunt libera sa fac ce vreau, cand vreau. Ca pot sa ma urc in masina cu sotul sa ne ducem unde vrem, sa facem ce vrem. Oi fi mama denaturata…dar e bine asa. Pentru toata lumea.
Nu am permis niciodata nimanui sa se bage in viata si relatiile mele. La randul meu respect asta in cazul copiilor mei.
Si imi place ca pot sa ma plimb in cwrul gol prin casa mea.😃😃😃
Comentariu beton!74
Vaaaai, acest articol îmi aduce aminte de un fost iubit, 100% dependent de mama lui. In sensul că nu lua absolut nicio decizie fără a se consulta în prealabil cu ea, locuia cu ea deși avea peste 30 de ani și nu avea alți prieteni in afară de ea. Nu am mers împreună în vacanțe, dar și când am fost, vorbeau la telefon în fiecare zi. Când s-a pus la un moment dat problema să ne mutăm împreună, următorul aspect discutat a fost ca mama lui să se mute și ea într-un apartament vecin. Să ne înțelegem, femeia nu avea nicio problemă de sănătate, sau ceva care să o facă să stăm împreună, pur și simplu erau amândoi într-o relație de dependență bolnăvicioasă (zic eu). Mama îl crescuse singură și cumva nu reușise să se desprindă de el și nici el de ea. Era clar că dacă am fi rămas împreună, am fi avut o relație în 3. De ce am stat totuși câțiva ani cu el? De fraieră!!! 🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!25
Sunt o fire foarte independenta si pe deasupra, parintii mei au murit de tineri, cand si eu eram foarte tanara. Am plecat de acasa la 18 ani, inca mai traiau ai mei insa am vrut sa fiu pe picioarele mele. Dar, exista un dar, am avut neplacerea de a avea o fosta soacra care se inscria in tiparul descris de tine. Ne trezeam cu ea in vizita indiferent de ora, oricum nu anunta niciodata, ma trezeam cu ea si cu cumnatul pe cap, la 21:00, la 22:00, nu conta, sambata, duminica, nu avea importanta. Ma apucam sa pun masa, oamenii erau flamanzi… Concedii? Obligat trebuia sa apara si ea, mai ales daca erau locatii pe care le prefera (gen: la mare). Am evitat Roma si in general Italia, pentru ca era favorita ei, asa ca am vazut Roma pentru prima data cu cel de-al doilea sot. Nu mai zic de fazele pe care mi le-a facut cand plecam cu ea din tara, ea fiind invitata pe banii mei ca sa zic asa, pentru ca da, castigam mult mai mult decat fiul. Dupa ce mi-a facut o magarie maxima intr-o calatorie la Barcelona, din momentul ala am taiat-o de pe lista de invitati. Si la scurt timp…mi-am dat seama ca nici casnicia cu fiul persoanei nu este ceea ce imi doresc. BTW: cumnatei, care apucase sa se marite cu fiul favorit, i-am spus din start: nu locui cu soacra, fugi de acolo daca vrei sa ai o casnicie. Nu m-a ascultat. Intre timp, e divortata. Da, cam acest gen de om era soacra. Are sens sa va spun ca acum imi trimite tot felul de filmulete pe WhatsApp si tot felul de mesaje si prostii desi o ignor cu desavarsire de cel putin 10 ani? Desi nu am raspuns niciodata si am vazut-o nevoita fiind, la ziua lui fi’miu, o data pe an. Si asta cat a fost copil, acum am scapat, nu o mai vad deloc, in sfarsit. Culmea e ca femeia e absolut convinsa si acum cat de minunata a fost si este ea ca mama, pentru baietii ei. Din cauza asta, cu multe sechele psihologice, fostul meu sot trage de fi’miu ca de un elastic sau de o peltea, ca asa stie el – iar fi’miu sa nu auda. Nici nu mai vrea sa se duca la taica’su in weekend. Se simte sufocat. Eu, sunt la polul opus. Cred ca fiecare din noi are viata lui, daca o sa imi ceara fi’miu ajutorul la un moment dat i-l voi da, cu siguranta, altfel, eu sunt cu viata mea, el cu a lui. Eu cred ca nu ai nici un drept asupra copilului pe motivul ca tu l-ai facut. Da, l-ai facut pentru el, ca sa existe el si sa-si traiasca viata lui, nu pe a ta sau pentru tine. Parerea mea.
Comentariu beton!53
Eu maine-poimaine nasc primul meu copil si mama imi tine teorii in telefon : „Ne-ai uitat, nimic nu ne mai spui, nu mai suntem pe primul loc pentru tine. Mai fata, parintii sunt pe primul loc, nu sotul , prietenii sau mai stiu eu cine” . Sunt obisnuita ca mama sa se creada buricul Pamantului, dar astept sa inteleaga singura ca atunci cand apare cel mic s-au dus pe apa sambetei prioritatile pe care le crede ea. Nu stiu daca e cazul sa fac o scena, ca nu i-ar pica bine sa auda ca nu mai e in top.
Comentariu beton!31
🤮🤮🤮 Părinți toxici.
Întotdeauna partenerul, respectiv partenera trebuie să fie pe primul loc, nu părinții, nu copiii.
Comentariu beton!33
S-ar putea sa astepti mult si bine ca mama ta sa inteleaga care iti sunt acum prioritatile. Si s-ar mai putea sa ai probleme in relatie daca ea tot spune ca sotul tau este cu un loc in spatele lor. Bine…simplul fapt ca ea isi permite sa faca o ierarhie de genul asta nu este deloc ok. Nu este ok nici pentru tine, nici pentru copil, nici pt sotul tau. Familia ta, regulile tale limite stabilite clar. E mai „sanatos” pt toti. In special pt tine si familia ta nou formată. 😊
Comentariu beton!28
Nu văd să fie cazul de vreo scenă, dar cine altcineva în afară de propria fiică i-ar putea da mai blând mamei vestea că nu e singurul buric al Pământului? Ci că sunt(em) vreo 8 miliarde de burice ale Pământului, chiar dacă unele se cred mai burice decât altele. Să fie într-un ceas bun aducerea pe lume a noului buric, mâine-poimâine, Ariadna! 🙂
Comentariu beton!24
@Ariadna, nu stiu daca sunt cel mai in masura sa dau sfaturi insa eu i-as cam anunta ca prioritatile s-au cam schimbat din momentul in care mi-am pus pirostriile. Altfel ai sa ii vezi pe ai tai mutati cu totul la tine „ca sa aibe grija de copil, ca tu nu esti in stare” in timp ce barbata-tu o sa inceapa sa isi mute lucrurile in troller. Crede-ma, oricat de mult te iubeste, oricat de mult intelege ca ai tai sunt si vor ramane ai tai, va astepta sa pui piciorul in prag in fata alor tai si sa stabilesti clar topul preferintelor. Si ca se asteapta (sper!) sa fie pe locul doi, dupa copil.
Ah, si vezi ca de’abia acum incepe haosul, cand pe langa faptul ca esti copilul lor (banuiesc ca unic) or sa curga rauri de lacrimi ca vrei sa ii indepartezi de nepot/nepoata!
Comentariu beton!17
Multumesc pentru comentarii. Acum vorbim o data pe saptamana la telefon , sunt curioasa cate apeluri pierdute voi avea cand timpul va fi limitat . Scenele se intampla in capul meu pentru ca de fapt nu pot vorbi cu ea de la egal la egal, efectiv ma face sah mat cu fiecare conversatie. Momentan prefer distantarea de orice fel , mai ales ca ea e pe principiul : vizitele se fac de catre copii la parinti si nu invers ori eu acum sunt mega gravida si mobilitatea mea e redusa.
Presupun ca nici nu va veni in orasul in care locuiesc, deci mai bine pentru noi .
Din punctul meu de vedere, da, ea nu a rupt cordonul ombilical , la cei 35 de ani ai mei, inca il acuza pe sot ca m-a shimbat, ca de ce sunt mai rece cu ea, de ce nu ii spun cat castigam, ce planuri financiare avem etc. Nu sunt mai rece, sunt fix la fel cand am plecat de acasa, dornica sa explorez, sa cunosc, sa calatoresc si nu sa stau cu telefonul la ureche tot timpul sa raportez fiecare miscare.
Eu stiu ca ea sufera maxim de tot ce nu ii ofer ( informatii ) insa nu intelege ca de la un punct incolo fiecare doarme dupa cum isi asterne, valabil both sides.
Comentariu beton!27
Wooow, zici ca ai scris de mama🤦🏻♀️
Ani la rand am auzit ce zici tu acum. Ani la rand a plusat pe chestiile astea. Acum 4 ani a zis acelasi lucru pe care l-ai scris tu, ca ei sunt pe primul loc in condițiile in care sunt casatorita si am si copil. Si in momentul ala am realizat ca nu mai vreau asa ceva in casa mea si nici in viata mea. Nu poti sa imi spui ca tu esti mai importanta decat copilul meu. Nu ai cum. Ori esti cu capul ori faci pe prostul, ca sa zic frumos. Asa ca pa de atunci.
Nastere usoara iti doresc si ai grija, acum vor incepe presiunile desi crezi ca nu.
Comentariu beton!12
Ii poti raspunde cu aceeasi idee: „da mama, inteleg. Dar vezi tu, in scurt timp EU voi fi parinte si centrul universului cel (cel putin pt un timp) pentru copilul meu si acum el este pe primul loc. Cred ca ma intelegeti doar si voi sunteti parinti” sah mat din doua fraze.
Eu am plecat de ceva vreme de acasă, la vreo 300 km distanță de casă (tot în România), anul următor a murit tata, când frate-miu era în primul an de facultate. Știu că mamei i-a fost greu, pt că brusc a rămas singură, dar niciodată nu a zis că ar vrea pe unul dintre noi lângă ea. A terminat și frate-miu facultatea și a plecat și el de acasă cam la 100 km distanță de casă. El trece mai des pe acasă decât o fac eu, dar mama a zis mereu că e cel mai bun lucru pentru noi sa ne vedem de viața noastră și când putem, să o includem și pe ea în planurile noastre (fie că mergem noi la ea sau vine ea la noi). Și sincer asta mi se pare normalitatea. Nu putem sta „agățați” unii de alții la nesfârșit.
Comentariu beton!30
Când mi-am cunoscut soțul, la o petrecere, amândoi eram într-o relație. Dar acolo am venit fără parteneri. Am dansat, am vorbit, am fumat o țigară. Eu eram de ceva vreme cu un băiat tare frumușel, manierat, foarte atent cu mine și pe care mama îl plăcea nespus. Dar i-am cunoscut mama. O femeie pentru care tot universul se învârtea în jurul fiului făcut mai spre bătrânețe. De câte ori mergeam la ei, unicul subiect de discuție era copilu’. Ce-i place, ce nu-i place, că are amigdalele sensibile….d’astea. Cu o zi înainte de a pleca la ski în Sinaia, mă-sa mi-a dat instrucțiuni foarte clare de cum trebuie să am grijă de odor. În seara aia, cel ce avea să-mi devină soț, a sunat prietena cu care plecam la munte și i-a spus că el e în Poiană și are două camere libere. Asta mă sună să-mi zică și pe loc iau decizia că mergem în Poiană. Nu a fost frumos din partea mea să-l las pe frumușel baltă, dar aia a fost. M-am gândit că s-ar putea să mă mărit și cu mă-sa și chiar îmi ajungea mama mea😁. Mama, care toată viața ei a încercat să mă controleze, să-mi impună părerile, să-mi interzică lucruri. Noi am fost ca două pietre tari. Însă a fost bine așa, căci relația cu băieții noștri e tocmai opusul. Mai are rost să vă spun că și în ziua cununiei civile, mama plângea și mă ruga să nu mă mărit? Și mai are rost să vă spun cât îl iubește acum pe al meu soț? Că și-a dat seama c-am făcut alegerea potrivită?
Comentariu beton!39
Noi romanii suntem mici copii. Sa vezi cum este la familiile tradiționale din India. Acolo este obiceiul ca mai multe generații sa trăiască sub același acoperis. Nici nu se pune problema ca un cuplu nou format sa locuiască separat. Dar ce zic eu: la indieni încă se practica obiceiul casătoriilor aranjate de părinți, iar copii sunt ok cu asta (sunt și excepții desigur).
Așa ca sa fie sănătoși românașii care vor musai sa stea bot in bot cu părinții. Dacă asta ii face Fericiți, cine sunt eu sa ma opun?
Eu personal am ales sa merg pe partea cealaltă a pământului, nu pt ca as avea ceva împotriva părinților mei, însă nici prin cap nu mi-a trecut sa rămân in locurile natale. Pur și simplu nu a fost o opțiune pt mine. Eu sunt mai aventurieră de fel.
La fel e și-n Orientul Mijlociu, dar acolo dacă cei doi se ceartă, pot da vina pe părinții care i-au cuplat. 🤣🤣🤣
In cealalta parte a pamantului? Unde? Daca nu sunt prea indiscreta…
@Raluca Los Angeles 10 ore diferența la fusul orar
De obicei e problema baietilor cu mamele. Pentru o mama de baiat, nici o „stoarfa” nu e suficient de buna pentru printul mamei. La fete e un pic mai relaxata treaba.
Si la mine mama a avut niste tentative de a se baga in viata mea de cuplu pe la vreo 21 de ani (stateam singur de la 18), insa i-am retezat-o scurt si brutal si de atunci nu am mai avut probleme.
Am insa caz concret in familie, pe un var. L-a insurat ma-sa pe la 24 de ani, i-a cumparat apartament 3 etaje mai sus si tot timpul e la ei acasa. Norocul ei e ca fi-su e bleg si nora e proasta.
Comentariu beton!24
@Mircea Balea: am râs cu gura până la urechi de situatia vărului tău. 🤣🤣🤣🤣🤣
Draga Guru,
Afara e frumos si cald. Cald adica. Stii tu, cand lumea iese la plimbare si se bucura de ziua asta care nu se mai intoarce inapoi. Ca e frumos afara.
Si nu ti-ai gasit tu, in ziua asta frumoasa, decat sa ne dai d’astea profunde, cu ma-sa, ta-su si alti psihopati. Ca sa ne strici ziua. Ca maine ploua si te iubim asa, pa meteo. Asea. Cu drag,
Comentariu beton!13
In sfârșit cineva care nu face spume la gura
Am plecat de-acasă la 20 de ani, la 500 de km distanță. Însă, după 4 ani m-am întors în orașul natal. N-am fost niciodată foarte independentă, dar m-am descurcat binișor singură. Cei 4 ani de la Cluj au fost minunați, dar nu regret că nu am rămas acolo pentru că altfel nu îl întâlneam pe soțul meu și nu aveam copiii pe care îi am. 🙂 Când mi-am cunoscut consortul aveam 30 de ani și el 28. Și locuia cu părinții la țară. Era puiul mamei, dar nu și întreținut. De fapt, el le asigura traiul atunci (după un an a ieșit tatăl lui la pensie, de doi ani fusese dat în șomaj). Am stat acolo primii doi ani și jumătate din căsnicie. Horror! De cinci ani și jumătate stăm la bloc, ne vizităm de 2 ori pe lună câteva ore și e mult mai bine așa. Mă bucur că nu e lipit de maică-sa și că nu ține la părerile ei (am mai spus pe aici că nu mă are la corazon și că l-ar fi vrut de multișor divorțat de mine). O sună mai mult că îi amintesc eu și nu durează mai mult de 5 minute conversația.
Nu o să uit niciodată cuvintele tatălui meu din ziua când m-am mutat de acasă, aveam 15 ani și sormea 13 și plecam la liceu la 35 de km de casa, doar noi doua într-o garsonieră, în Buzău asta după ce toată viața noastră până atunci se desfășurase într-un mic sat:
„De astăzi mai veniți aici* (*acasă) doar în vizită, nu vă întoarceți aici că nu veți avea niciodată un viitor în satul ăsta uitat de lume, nu va uitați înapoi, că de azi începe viața voastră”.
După momentul plecarii ne-au ajutat pănă am terminat liceul, iar la facultate ne-am descurcat fiecare și suntem pe picioarele noastre acum.
Astazi, la 10 ani de când am plecat de acasă
țin legătura cu ai mei, le consider pe mama și pe sormea cele mai bune prietene, avem grupul nostru de whatsapp și ne vedem ocazional în Buzău sau în București, dar suntem fiecare cu viața lor și alegem să avem o relație de prietenie care nu înseamnă apeluri de 5 ore sau vizite săptămănale.
Cred de mult timp că am câștigat la loteria familiei și pe zi ce trece sunt mai recunoscătoare pentru asta.
Singura chestie pe care și eu și sormea o facem este să fim acasă de sărbători ( Crăciun și Paște) dar asta e și pentru ca sunt singurele momente din an când tata nu e plecat în lume și ne dorim să petrecem puțin timp cu el, la fel cum mergem și intr-o mică vacanță cu ei dacă prinde tata o saptămână liberă vara, dar niciodată nu suntem constrânse eu sau sora mea să facem asta și niciodata nu ne zic ai nostrii, noi le propunem deobicei să „mai iasă si ei din casă pe undeva”.
Am o familie mișto și chiar sper că am prins și eu gena asta de la ai mei, să pot fi la rândul meu un parinte non-toxic pentru copii mei.
Închei cu incă un lucru pentru care sunt recunoscătoare: noi în familie ne iubim și ne purtăm în suflete indeferent de cât de departe suntem unii de alții și cât de mult timp trece până ne vedem sau auzim din nou.
Comentariu beton!53
Eu am locuit cu părinții până pe la 27 de ani când m-am mutat cu soțul (pe atunci doar boyfriend, mutat singur de vreo 2 ani la momentul respectiv). Am plecat o vreme la facultate, dar m-am întors din motive de job și iubit. Bani nu mi-au mai dat ai mei din momentul în care mi-am găsit job imediat după facultate, la scurt timp mi-am mai găsit încă un job, deci nu parazitam. Ajutam cu ce era de ajutat prin casă, dar nu aveam bătăi de cap casnice cum că n-avem lapte, pâine sau haine curate.
Prin urmare mutatul de acasă m-a pocnit ca marfarul, cu toate câte trebuie făcute în casă, multe și mărunte – de la aprovizionare, la „ce mâncăm mâine”, la rufe, la facturi, la tot-tot și nu pot să zic că mă dau în vânt după treaba asta cu gospădăria, chiar deloc. Indiferent ce și cât face soțul. Fac ce e de făcut, avem și mâncare și haine curate, îi las și lui să facă destule în ideea că nu scrie exclusiv numele meu pe nimic în mod special, dar mă gândesc des că așa viață fără griji ca „la mama” nu cred că o să mai am.
În rest suntem destul de independenți unii de alții, știu că ai mei ar vrea să mergem mai des, dar el se cam plictisește acolo așa că de multe ori mă duc doar eu. La ai lui ajungem o dată la câteva luni că sunt în altă localitate, dar eu am apreciat întotdeauna la ei că nu s-au băgat în treburile noastre și pe motivul ăsta am trecut peste altele.
În concedii n-am fost cu ei, deși nu m-ar deranja (cred). La telefon vorbim constant cu ei, dar nu ca să ne spună ce decizii să luăm, cel mult să ne consultăm sau doar să aflăm ce facem unii și ceilalți.
Eu recunosc că sunt dependent de anumite mâncăruri făcute de mama (drobul de miel, toba de casă, salata de vinete, piftia, cozonacul, sarmale) și de când ăștia au vrut emancipare, e riscant cu pachetul. Îmi mănâncă vameșii tot. Plus, de când cu pandemia i-am obișnuit rău și vorbim cam in fiecare seară. Nu sun eu, mă sună ei pe WhatsApp să vadă ce mai învârt. Noroc că mă învârte Pământul și pe mine.
Comentariu beton!16
Fiica-mea s-a casatorit zilele trecute cu un musulmam. E decizia ei, alegerea ei. Imi place baiatul, imi place cultul lor fata de parinti.
In conditiile in care am divortat din motiv de soacra.
good, parca sunt la AA
Revin
Comentariu beton!19
Cred ca „mânuță roşie” este unul din astia despre care se tot scrie aici. 😄 Unul pe care il tine mă-sa sub papuc si aici poate si el sa-si exprime frustrarile . Daca nu poate sa aibe pareri in fata ei, are aici. Si apasa cu deştu-ăl mic ca nu-l lasa bataturile din palme sa miște mâna mai mult. Munceste mult.
Ce fel de persoana trebuie sa fii sa te trezesti dimineața si sa simti placere când dai voturi negative pe un blog ? Trista viață au unii !
Daca este femeie…well…nasol. La manastire macar e liniște…
Se dezbate încă. Ce zici?17
Nu am dat manuta de niciun fel
Dar daca e femeie… de ce-i nasol?
Boss, si eu as vrea prognoza meteo pentru maine
Ma bucur ca ai sters. Pe bune. La treaba cu musulmamul nu am glumit. Asa este.
Si ce m-a suparat, m-a durut, a fost ca taica-sau, ramnicean, de-al tau, n-a fost prezent. De aici si toate ,,atacurile
Scuze, sincer
N-am șters nimic. S-a dus singur în spam, dar l-am pus la loc.
Multumesc.
Erata: musulman, am gresit de doua ori
Partea asta a țării, cu râmnicenii, a avut o istorie grea cu musulmanii și, foarte probabil, i-a fost greu tatălui să-și vadă fata convertită la religia mahomedană în timp real.
Cand l-am cunoscut pe colocatar, stiam ca maica mea nu e breaza. Din primele intalniri mi-a zis ca nici maica sa nu e cea mai cea si ca de aia s-a mutat pe la 20 de ani de acasa, eu la 18 ca orice provinciala ce a plecat la facultate si nu a mai dat acasa decat dupa o sacosa de mancare, polonicul din dulap si covorul mostenire de la mamaia.
No, nu o data am avut strambaturi de nas de la mame. Eu am jonglat cu a mea, el cu a lui. Dupa o situatie in care a lui a zis mie o chestie si lui alta chestie, si alta situatie cand mama lui nu a obtinut ceva de la el dar a venit la mine cu aceeasi poveste, si ceva similar dar mai nasol cu mama mea ce nu e loc de pus aici ca ma enervez degeaba, am inteles ca ori ne racim relatiile cu ele ori relatia intre noi.
In primii 5 ani de casatorie (adunam si anii de dinainte de marea semnatura), am avut 2 conflicte – din cauza altora. Lesson learned. Am scapat si de raceli in casa, si de curentzi, pt ca am scapat de „e prea frig la voi /pune-i si tu o caciulita / nu mai stati desculta pe jos / vai dar salata e mancare? ” etc.
E greu sa ai copchii fara ajutor? e greu. Dar macar mai avem parte de stat in c**ul gol in casa serile tarziu si s*x pe masa de bucatarie. Ok, asta pe cand eram mai tinerei …
Comentariu beton!29
Soțul meu nu este foarte atasat de părinții lui din motiv de copilărie traumatizanta, ii vizitam cam de 2 ori pe an (si asta la inițiativa mea) si il mai suna maică-sa 1 data pe luna. Pe ai mei ii vizitam cam 1 data pe luna si atunci primeste si el îmbrățișari, atentie, respect, răsfăț. Eu vorbesc zilnic cu ai mei fiindca sunt bătrâni , fiecare cu ceva probleme de sanatate si trebuie să fiu pe faza in caz ca au nevoie de ajutor. Acum nici nu stiu cum e mai rau, bărbatul rămas atasat de mamica si tăticul sau bărbatul atât de rănit si traumatizat ca nici nu mai vrea sa stie de ei. P.S. Suntem impreuna de 15 ani dar părinții noștri nu s-au întâlnit niciodată. La cununie noastră au fost prezenți doar frații noștri ai fiecaruia si un cuplu de prieteni comuni.
Comentariu beton!17
O relatie defecta, toxica, cu parintii (dominatie, control) poate duce de multe ori la tot felul de chestii nesanatoase, printre ele dependenta de ei si ca si consecinta a acestei dependente, incapacitatea de a relationa normal cu propria familie.
O relatie armonioasa cu parintii ne ajuta sa nu fim confuzi in relatii, sa stim exact cum sa le gestionam ca sa nu sufere nimeni, sa stim exact locul si importanta oamenilor din viata noastra, parinti, copii, parteneri, prieteni..
Nici nu stiu ce sa mai zic ca e a naibii de complicat. Eu am avut niste parinti EXTRAORDINARI! Nu mi-au cerut nimic si rau au facut!
Personal imi invat pustiul sa fie puternic, sa nu depinda de nimeni in vreun fel, hotarat, sa nu-i fie frica de viata si de provocarile ei; nu ma dau drept model in fata lui, dimpotriva ii dezvalui defectele mele, ii spun sa nu fie ca mine acolo unde am gresit, il invit sa-mi spuna unde gresesc, il invit sa mi se opuna daca sunt tembela si absurda si mai ales ii spun ca il iubesc mai presus de tot si toate si poate sa faca ce vrea cu dragostea mea pentru el, poate sa o arunce daca vrea ca ea oricum va exista dincolo de moarte, dincolo de tot ce poate insemna un final pentru un biet trecator prin viata.
mi-e greu să scriu pentru că ai mei nu mai sunt de multă vreme iar mama a murit (accident) cumva certată de mine; sătul de inadvertențele variantelor soției respectiv mamei, am fost nevoit să aleg soția; așa că, doar cu 3-4 zile înainte de a muri mama, părinții mei au primit din parte-mi interdicție de a se vizita cu nevastă-mea altfel decît în prezența mea;
io, fiind mai pămpălău, am știut că dacă vreau o casă/familie funcționale, am nevoie de o femeie mai voluntară (chiar dacă nu prea mă lasă să zac pe canapea cînd am io chef), așa că nu m-am mirat deloc de replica oferită de ea tatei, cînd ăsta i-a spus că-i un păianjen pe tavan, în hol: “aaaa, știu, îl creștem drept animal de companie…”
Comentariu beton!34
Am fost, da. Si cand m-am mutat singura am transferat dependenta asta pe prieteni, colegi de apartament, baietei barbatei cu care aveam asa zise relatii..ei pe banii mei, mai mult pe la mine pe acasa ca ei locuiau cu parintii..pana am zis stop si am mers la terapie.
Am acelasi tipar inca..simt ca formez dependente..asa ca stau singura mai mult..ma simt foarte bine singura dar cateodata simt nevoia sa impartasesc bucuria din mine cu cineva.
Am o relatie mult mai buna cu ai mei, au fost ani in care m-am tinut la distanta de ei. Acum pot sa spun ca e o relatie ok dar am muncit pentru ea. Daca apar unele situatii le discut punctual.
Am 33 de ani si nu am avut nici o relatie sanatoasa cu un barbat matur emotional si independent financiar. Poate ca pana acum nici eu nu am fost echilibrata :).
Tot inainte
Comentariu beton!28
Am patit ca iubita sa fie atasata de parinti si cuvantul lor era lege. Dupa cum era de asteptat, relatia nu avea cum sa dureze, dupa cam 1 an s-a dus. Eu am 27, ea 23. Eu nu am treaba cu parintii, e o relatie de respect si atat, nu se baga in deciziile mele. Sunt plecat de la 18 ani, am stat prin mai multe orase si imi vad de planurile mele in continuare.
Eu am plecat la facultate la 300 km de casă (de la Pitești la Tg Mureș), deși aș fi putut studia medicina și la București. În ultimul timp vorbim (mai ales cu maică-mea) zilnic, pt că au multe probleme de sănătate și le mai dau sfaturi. Acasă merg de obicei de sărbători și ocazional și în rest (să zicem de vreo 4 ori pe an per total), excepție anul trecut când am avut concediu medical și apoi a fost operația mamei și am stat mai mult cu ei. La mine la Tg Mureș au venit de vreo câteva ori pt diverse consultații medicale (au stat cam o săptămână-10 zile). Dacă am alt program (ieșiri cu prieteni, întâlnire, etc) le dau mesaj că ne auzim a doua zi. În puținele mele relații nu s-au amestecat (nici nu prea ar fi avut când 😁). Am fost în câteva concedii cu ei amândoi sau numai cu maică-mea, când nu aveam alte oferte.
Îmi face plăcere să petrec timpul cu ei ocazional, dar nu aș putea locui cu ei 24/7..
Comentariu beton!17
Rilache, s-au casatorit civil, nu si religios.
In rest, tu esti dragut in a gasi scuze, dar nu are.
Nu contează că s-au căsătorit civil sau necivil.
În momentul în care au oficializat totul, fetița ta s-a convertit automat la mahomedanism. Toate fetele care s-au cuplat cu parteneri musulmani, au trecut automat acolo. Așa e în firea cultului lor, pe lângă cel cu privire la părinți.
Nu am proprietatea termenilor, să mă scuzi dacă te derutez, dar se cheamă „tachia” și se aprobă și dpdv secular în avantajul religios, sub semnul că din cauza vremurilor tulburi, nu este un păcat ca un musulman să pretindă că e ceva cu împrejurările sale (ex. secular) din moment ce e sub auspiciul (avantajul) religios mahomedan.
Fără să caut scuze, tatăl ei nu a vrut să vadă convertirea în timp real. A știut mai bine, așa râmnicean cum e…
Casă de piatră!
Si eu care innebunesc stand cu tata in casa.
Mereu mi-am dorit sa plec de langa ai mei, mama era si este un control freak oribil. Bineinteles, nu vede asta.
Cu ex ul am stat in casa cu ai lui. Da, proasta alegere dar asta fu atunci. 3 ani cu ma’sa si ta’su pt ca odorul nu intelegea de ce sa ne mutam in chirie din moment ce el are apartament. Ironia sortii, acum nu mai sta cu mami si tati.
Iar eu stau cu tata pt ca deh, alta tara si e mai simplu cu banii. Si pt el, si pt noi.
Dar urasc fiecare secunda, minut,ora, you name it. Si asta pt ca atat am dorit sa plec de acasa incat acum e tortura sa trebuiasca sa il vad pe el zilnic, sa o aud pe ea la telefon ca il suna constant ca si cum dispare daca nu il suna ea.
Si e obositor. Si toxic.
Cred ca nu am avut niciodata cordonul ala ombilical. Ea l-a avut si inca are pretentii sa il aiba doar ca i l-am taiat eu acum ceva vreme.
Ma bucur ca soțul nu e cu „mami”, mai mult vorbesc eu cu soacra’mea 😂
@Anne: există o instituție care se cheamă „azil de bătrâni”. 😎
Io i-am zis maică-mii că acolo ajunge când nu se va mai putea descurca singură. Are pensie bună, pa! Io nu-mi pun viața pe pauză pentru nimeni, aia e clar. 😉
Rilache, daca n-ai fi pus *ramniceanul in propozitie, jos palaria…
Stiu ca de acolo au pornit scuzele mele fata de Mihai.
Insa, dupa parerea mea nu exista nicio scuza sa nu fii alaturi de copilul tau cand ia o decizie. Cand se casatoreste. Indiferend cum o interpretezi.
@Raluca
daca are o soacra traditionala, va fi mancata. sau nu, daca va fi obedienta. il inteleg perfect pe tata, nici eu n-as fi avut stomac sa-mi vad fiica maritata intr-o religie care se poarta cu femeile si mai mizerabil decat confesiunea ortodoxa
Deci bancurile despre soacre sunt pe bune?!
La naiba! 😅
Habar n-am. Dar sunt bune
Da, ana, asa ai inteles.
a fara majuscula, pentru ca asa te-ai intitulat
@Raluca
nu e vorba de inteles, asta am vazut prin jur, inclusiv in familia extinsa. dar poate in cazul ei va fi altfel.
vai, ce m-a durut asta cu majuscula
@ana: dacă te-a durut, înseamnă că MAJUscula a făcut treabă bună. 🤪
@Raluca, din tonul comentariilor tale, la modul cum am citit eu, sper să nu te superi pe mine sau să greșesc, am rămas cu impresia că nici ție nu îți convine situația, doar că tu mergi pe șest sperând să fie doar o etapă din viața fetei tale.
Ce pot să spun este faptul că viața este o loterie. Cunosc cazuri unde ea este fericită, este tratată ca o regină, dar cunosc și cazuri unde ea este la doi metri în spate și cu capul jos, iar dacă el zice ca să sară, ea întreabă cât de sus.
Își va da singură seama dacă a făcut sau nu o greșeală. Uneori este mai bine să dai tu cu capul, chiar dacă toți te avertizează că te poți lovi.
Toate cele bune și sper că nu te-a supărat acest comentariu!
Am o mama extraordinară din toate punctele de vedere. Asta până ajungem la politică, vaccin și tot ceea ce se mai discută pe la antena 3. Când eram mai tânăr mă certam cu ea parte-n parte, plecam de acolo eu nervos, iar ea avea tensiunea cât casa!
Mi-am dat seama că, deși are o altă părere, nu trebuie judecată pentru asta și că o mamă am… nu are rost să moară de inimă rea pentru niște idioți sau pentru boul care o contrazice, chiar dacă boul are dreptate. De fiecare dată când aduce subiectul îl evit elegant și cu asta basta!
În rest vai și amar de cea care o să îmi fie alături. Cu mine, mamei, nu prea îi merge că i-o retez imediat, dar ea este obișnuită cu sloganul my way ori my way. Deși la nivel declarativ este cea mai bună „soacră” din lumea, care nu se bagă, care nu face și care nu drege, cred că atunci când va fi momentul… ar face numai fițe și impresii dacă nu i-ar conveni ceva.
Wu sunt dependent de parinti de la varsta de 14 ani (financiar ma refer) si definitiv de la varsta de 18 ani 🙂
Eu mereu am luat deciziile singura. Mama și bunicii m-au incurajat sa fiu independenta de mica. Mereu m-au ajutat financiar chiar și când am început sa lucrez dar asta nu înseamnăcă eu nu eram independenta.banii lor erau un fel de cadou. La 15 ani am plecat la liceu la 20 km de ei, la facultate la vreo 120 km apoi la master la câteva mii de km, adică prin Franța unde am și rămas. Cand eram în liceu mama a plecat la munca în Cipru. Deci obișnuiți sa ne vedem rar.
Pe mama nu am văzut-o fizic de la sărbătorile de iarna din anul 2018 când a venit să își vadă nepotul ce avea atunci vreo 4 luni. Și sa cunoască și ea ginerele și cuscrii. A fost foarte bucuroasă. Din păcate nenea covid nu ne lasă să ne vedem mai des. Ea e în România, eu sunt Franța. Ea e oarecum o persoana cu risc pt ca meciul mama- cancer s-a terminat cu 1-0. Ea se ocupa și de bunica mea (mama ei) de aproape 83 de ani. Și bunica, femeie razboinica i-a dat un 1-0 lui nenea covid. Dar e slăbită. Nu o sun pt ca mi-e frica sa o pierd dacă îmi aude vocea. Cu mama vorbesc atunci când am eu timp sau chef. O ajut financiar atunci când pot ca si la mine nu e roz ca na, rata la bancă, bonă la copil, etc.
Cu socrii și cumnata ne înțelegem foarte bine. Sunt ca fata, respectiv sora lor. Niciodată nu s-au băgat în relația mea de cuplu cu al lor fiu/frate. Nu ne dau sfaturi sau decid pentru noi. Când eram gravidă, cred, soacra a spus ceva de genul „va ajut din plăcere dar nu eu o sa va cresc copilul. Va descurcați „. Bine, exagerez puțin.
Ne-am cumpărat casa la cam 30 km de socri. Eu am vrut sa fim oarecum aproape de ei ca să ne poată ajuta când avem nevoie. Ne vedem destul de des, dar mereu anunțăm sau stabilim din timp ziua Z. În vacanțe merg câte o săptămână la ei. Stau ca la hotel. De fapt ei se ocupa de al lor nepot iar eu pot sta sa lucrez liniștită. Sau efectiv ma odihnesc. Zilele astea vin mai des la noi pentru ca am nevoie de ei sa stea cu al meu strengar de 2 ani jumătate. Bona are nevoie de câteva zile libere și eu am de învățat pentru examenul de titularizare. Iar al meu iubit e în telework. Cei care aveți copii, știți ca e dificil de lucrat cu un prichindel in preajma. Și cum mai e câte una alta de reparat prin casă/curte, tata socru se ocupa. Mama soacra îmi calcă toate rufele. Ajutorul lor contează foarte mult pentru mine. Sunt pensionari amândoi și le face placere sa ne ajute atunci când îi solicităm. În niciun caz nu vin la noi pe nespusă masă și se bagă în viața noastră sa ne impună lucrurile. Suntem mari și noi știm ce avem de făcut.
Al meu partener de viață e genul fiecare cu casa lui. E foarte independent. Și nu e băiatul lu mama și lui tata. Cordonul ombilical e tăiat bine.
Am scris mult și multe. Sper ca ați înțeles ideea. Adică am o relație foarte bună cu socrii dar nicidecum una toxică.
Comentariu beton!15
Eu și ai mei întotdeauna ne.am înțeles extraordinar de bine, și în afară de soțul meu, nu mai am în nimeni încredere cum am în ai mei. Presupun că am fost norocoasă, soțul cu părinții lui nu s.au înțeles chiar așa de bine, de exemplu. Din cauza asta, mi.ar fi plăcut să fim aproape unii de ceilalți, gen să stăm pe aceeași stradă sau măcar în același oraș, pentru că ne place să ne petrecem timpul împreună. Dar în niciun caz nu au ce căuta în deciziile familiei noastre. Exclus, și e valabil pentru ambele familii. Atunci când a fost să ne căsătorim, soțul și.a pus toată familia în cap, pentru că ei nu erau de acord. Nu mai zic ce mi.au auzit urechile de la maică.sa.
În concluzie, îi iubim, suntem alături de toți la bucurie și nevoie, și ne.ar fi plăcut să fim aproape de părinții mei și de fratele meu, pentru că ne înțelegem bine. Dar într.o căsnicie sunt doar doi (+copii).
Urmăriți serialul „Bates Motel” și apoi, nu doar veți tăia cordonul ombilical, ci, mai mult ca sigur, veți pune și o mare grenadă peste acel cordon că să fiți siguri că nu va mai avea șanse să renască din cenușă.
Unchi-miu vorbeste in fiecare seara cu maica-sa in timp ce matusa-mea isi da ochii peste cap. In fiecare weekend merg in vizita sau ies la plimbare impreuna prin parc, prin mall. In vacante merg doar cu maica-sa (le-am zis sa ma mai ia si pe mine ca-mi platesc singura cazarea, mesele, nu se pune problema sa stau pe banii lor – atat doar ca eu nu am masina si ar fi fain sa ma duca si pe mine prin tara – dar nu se poate, se duc cu maica-sa doar). Daca matusa-mea isi cumpara ceva, vrea si mama lui unchi-miu. Daca matusa-mea gateste ceva, a doua zi face si mama lui unchi-miu fix acelasi lucru, doar-doar o iesi mai bun.
0 0
Nu inteleg de ce mai incurca inca un om (sot/sotie) cand ei inca n-au curaj sa-si faca o familie si sa-si preia rolul in ea (sot/sotie si tata/mama). Nu-i ca nu pot sa-i sufar, dar nu m-as incurca cu una de tipul asta nici in gluma. Prieteni, amici de pahar, colegi de munca da, sotie in niciun caz (nici macar amanta) …
Vasilescule, mai vorbim peste câțiva ani! Dacă totul este într-un echilibru, nu are ce fi rău. Și ține cont că părinții noștri au trăit complet diferit de ce am prins noi. Să mai pomenesc de copiii noștri?
Cât despre comentarii, mulți viteji la mantinelă.
Mai vorbim, ce? Că nu mă prind la ce anume te aștepți sa mai vorbim.
Exista relații toxice cu părinții care pot fi explicate psihologic. Lucruri pornite din copilărie, în mare parte din vina unor părinti care nu doresc sa își asume vina. Mai exact, dacă ai un complex legat de părinți din cauza unor traume, se întâmplă uneori ca fix pe ei să îi vezi într-o lumina pozitivă. Asta se întâmplă când ești manipulat de ei. Evident, la vârsta maturității se presupune că există procesul de individuare care te definește pe tine ca persoană în ciuda acestor experiențe, însă nu toată lumea ajunge să o facă.
Vai, asta imi aminteste ca m-a parasit un iubit pentru ca nu ma placea mamicuta lui. Inca ii multumesc femeii in gand pentru ca nu m-a placut :))
Am fost si sunt un om care considera ca independenta financiara si emotionala e unul din cele mai pretioase lucruri. Prin urmare, eu am viata mea, parintii pe a lor. Nu ma bag in viata lor, nu se baga in a mea. Si eu am dus-o pe mama in concedii si o sa o mai duc, pentru ca e fun sa ii cunosc si latura amuzanta, dar cam atat.
Pățită. Noroc că a durat 3 luni până să mă deștept, nu în cel mai plăcut mod ce e drept. Mă jur că femeia aia a făcut mai mult bullying cu mine în câteva ore cât au făcut toți alții în anii de școală.
Same here!
Sa nu-i uitam pe „copiii” de 30-40 ani ce inca locuiesc in casa parintilor, ca sa faca economie. La chirie, mancare sau…detergent…? Plus ca e mai comod sa iti pregateasca mami pachetelul de serviciu, hainele sa fie spalate si calcate de cineva etc.
Sa nu ii uitam nici pe cei ce isi gasesc joburi doar pentru ca le pun parintii ‘o vorba buna’.
E o dubla vina aici, atat a ‘copiilor’ ce profita de ajutorul parintilor la nesfarsit cat si a parintilor, ce nu ii evacueaza pe astia din case, fiecare sa isi traiasca propria viata, sa fie pe cont propriu, sa invete din propriile greseli etc.
Apropo de ce spuneai cu privire la cei ce au totusi un motiv, ex. se muta langa parinti ca sa ii ajute cu copiii etc. Eu nici aici nu sunt de acord, nu faci un copil in ideea ca ti-l cresc parintii… Sigur, e sanatos pentru toti ca bunicii sa petreaca timp cu nepotii, dar parintii nostri/ bunicii tb sa-si vada si ei de vietile lor, de „pensie” (care mai prinde…), sa petreaca timp si altfel, printre prietenii lor, sa iasa mai mult decat au facut-o cand au avut serviciu, sa testeze diverse tratamente specifice varstei, nu sa creasca iar copii, intr-un ciclu fara sfarsit…
Pff, jumatate din familia mea e asa….norocul meu ca parintii s-au mutat la sat cand aveam vreo 16 ani si am scapat putin de influenta lor…mama imi scrie pe WhatsApp de 3 ori pe zi… măcar nu ma suna 😂 si ar vrea sa stea cu noi sa ma „ajute” cu nepotul dar ma tin tare si refuz politicos. Bunica-mea încă ii spune fiului ce si cum să facă, chiar si ce sa zică 😂 si cu mare plăcere mi-ar spune si mie! Am fost mereu certata ca nu ascult ce-mi zic(ei imi vor binele, nu!?!) Din fericire ne despart 100km dar ne vedem de sarbatori si zilele de naștere ale fiecaruia: parinti, bunici, verisori, înmormântări, parastase si alte evenimente 😂
Sa vedeti ce priviri primesc eu de la unele mame daca ajungem la discutii legate de viata copiilor, eu care am cumparat deja un apartament pentru copil, cand face 18 ani sa mearga la casa lui 😀. Acum are 15. Daca va dori sa ramana in aceeasi localitate bine, se muta singur. Daca vrea in alta parte il vindem si isi ia ce poate unde va dori. Cam asa gandim noi.
Eu am alte dureri care ma macina si nu pot trece peste cu niciun chip… Eu si sotul am trecut de juma de secol si am reusit sa ne facem o micuta cabana de vacanta pe un teren agricol. Surpiza mareee, la cativa ani aflu ca scumpa mea soacra si-a luat teren gard in gard cu noi ( nu mai spun ca terenul este extravilan, cu deschidere la ulita de doar 3-4 metri). Am ramas socata, nu spusese absolut nimic de planul ei. Acum, din fostul meu loc de relaxare, am vedere exact in geamurile ei ca si-a ridicat si ea casuta, tot ca o mare surpriza pentru noi. Suntem vecine pe viata (nu stiu a cui, a mea sau a ei). Sotului i se pare absolut normal dar eu, ca sa evit ,,privelistea” evit pe cat posibil sa mai merg pe acolo. Oare am eu o problema?
Wow,exact despre acest lucru am avut si eu o discutie cu unul din frati.
El fiind inca atasat la cordonul ombilical,nu intelege ca eu nu imi doresc vizite neprogramate din partea parintilor mai ales doar in scopul sa vina si ei pe la noi.
Nu facem nimic doar stam in casa ,ei pe telefon si televizor.
Nu am inteles niciodata asta cu trebuie sa…sa ce?
Adica trebuie ca eu sa accept ce vor ei fara sa conteze ce imi doresc si eu?
Parerea mea, cei minim 18 ani stati impreuna sunt suficienti ,in rest ne vedem mai rarut ca e mai sanatos,respira si ei..si noi.
Nu inteleg asta cu hai sa ne vedem cu totii ,cu catel cu purcel sa stam claie peste gramada doar pentru ca inainte..asa se facea,dormeam 10 intro camera🫣🤦🏻♀️
ori eu sunt dereglata ori noi nu stim care este limita.