Anul de grație 2008. Steaua București juca la Lyon în grupele Ligii Campionilor. Ce vremuri, ce mișto era să-mi plimb distinsu-mi organism pe stadioanele Europei. Nfine, o tempora, stați că nu e despre fotbal articolul de azi.
Eram în Paris, în Gare de Lyon, așteptând TGV-ul care ne ducea la meci. Nu eram singur, eram cu șeful meu din vremea aia, alt maniac care nu rata niciun meci. Bine, el era suporter oltean, Hai Universitatea, Hai Craiova, din astea. Dar cum pe vremea aia Craiova nici măcar nu visa să joace prin Europa, se consola și el cu Steaua noastră cea de toate zilele. Pe această cale, țin să retransmit mulțumirile mele către domnul Gigi Becali care a știut el cum să facă să mă scape de o adicție atât de nasoală precum fotbalul. Fmm Jiji!
Revenind, ziceam că eram în gară și cum mai dura vreo două ore până ne pleca trenul, am zis că să mergem să mâncăm si noi la o cârciumă, să nu băgăm în noi sandvișuri sau mec, ca turiștii. Bună inițiativă, că ultima oară mâncasem la București.
Am ieșit din gară, am luat-o pe niște străduțe și rapid am găsit un bistro unde clienții erau sută la sută localnici, știți voi, din ăla de cartier, unde vin zilnic Jean și François să-și mănânce foie gras-ul și să-și bea sticla de vin. Perfect, ăsta e, aici mâncăm și noi ca francezu’ obișnuit. Random people, cum s-ar zice, decât că varianta de peste Canalul Mânecii.
Intrăm, ne așezăm la o masă, vine fata aia care servea la mese, ne bagă sub ochi două meniuri soioase și pleacă. Să țineți minte asta de la fratele vostru: întotdeauna să aveți încredere în cârciumile de cartier ale căror meniuri arată de parcă au supraviețuit brav perioadei interbelice. Ăsta e primul semn că ai ajuns în locul în care trebuie.
Ne uităm scurt pe ele, ne hotărâm, și-i facem fetei semn să vină. Șefu’, care mai ciripea ceva franceză, a început cu din alea je veo eseie, chescă se sa, delisieuz și alte abureli din astea de om căruia nu-i e foarte foame. Io, în schimb, n-aveam nici finețuri din astea, nici timp de ele, că riscam să mor de inaniție. Așa c-am pus dejtul pe unul dintre preparate și-am rostit ferm: „ăsta”.
Meniul n-avea poze, că tocmai v-am explicat cam cum arăta, plus că nefiind cârciumă cu potențial turistic, n-avea nici variantă în engleză. Da’ nu era problemă, că așa cu puțina mea franceză nefinisată, mă prinsesem cumva că ăia pe care i-am ales eu ar trebui sa fie niște cârnați. Și ce putea fi rău la niște cârnați? Eventual să fie prea picanți, dar la cât mi-era de foame, ăsta ar fi fost un detaliu insignifiant.
Încă eram cu degetul pe meniu când fata aia s-a uitat luuung la mine și m-a întrebat ceva de genul „ești sigur că asta vrei?”. Da, da, nu trebuie să fii vreun mare vorbitor de franceză sau vreun Voltaire ca să citești mirarea de pe chipul unui om, și mai ales din vocea lui, chiar dacă vorbește doar mandarina veche.
Da, boss, sunt sigur-sigur, am încuviințat eu arogant, dând puternic din cap de câteva ori. Chelnerița a ridicat din umeri, a slobozit pe limba ei un „bine, cum zici tu” și s-a cărat din zonă.
Juma’ de oră mai târziu s-a întors cu mâncarea. Bănene, nu mai țin minte ce-și comandase șefu’, dar cârnații mei arătau într-un mare fel. Două bucăți îmi adusese, groși cât crenvurștii polonezi, rumeniți exact cât trebuie, sfârâiau domol și miroseau de-am simțit instantaneu râuri de apă prin la buche când mi-a pus farfuria aia în față.
Tocmai mă pregăteam să-i atac mortal, dar mi-am dat seama la timp că-mi lipsește ceva, așa c-am cerut și niște muștar. De Dijon, biensur, că doar nu era să mănânc d-ăla normal ca săracii. Și repede, silvuple, că se răcesc cârnații și e păcat.
Aia, chelnerița, mai că nu și-a făcut cruce când a auzit de muștarul meu, dar de executat s-a executat rapid de tot. O figurantă, ce-o interesa pe ea cu ce-mi mănânc eu cârnații? Niște țărani plini de concepții discriminatorii și francezii ăștia.
Mă rog, am ignorat-o, cârnații mei sfârâiau atât de apetisant în farfurie și mie-mi era atât de foame, că nu mai conta nimic pe lumea asta. Așa c-am înfipt cuțitul în bucata care era cel mai aproape de mine și-am tăiat cu precizie de chirurg.
Moment în care, sfinți din ceruri, oare cum să vă explic eu vouă cam ce s-a întâmplat? Dinlăuntrul cârnatului meu atât de apetisant și rumenit s-au revărsat pe farfurie niște chestii care semănau cu niște mațe. De fapt, nu semănau, ci chiar erau niște mațe.
Dar asta era nimic, marea problemă era că, odată cu mațele alea, din cârnatul meu a ieșit un miros pe care cuvintele sunt prea sărace ca să-l descrie. Ceva de genul duhoare de cadavru în putrefacție, amestecat cu miros de rahat (și nu d-ăla de cofetărie), iar peste toate astea a mai vomitat și un suferind de dischinezie biliară. Cam asta am simțit eu în secunda în care cuțitul meu a lovit năprasnic primul cârnat.
Vă jur că nu exagerez nici măcar un strop. Habar nu am cum de n-am făcut icter mecanic acolo, în momentul ăla. Poate nu prindeți tabloul la adevărata lui valoare, dar farfuria aia mirosea de nu puteam să stau nici la doi metri de ea.
După care șefu’ a început să râdă cu lacrimi, iar eu am început să alerg prin cârciumă, cu farfuria într-o mână și cu cealaltă strângând puternic nasul, în timp ce strigam după chelnerița aia „miss, miss”. Că știți cum e, în momentele grele, tot la limba strămoșească de întorci.
Ce se întâmplase? Cârnații ăia pe care-i comandasem eu, atât de sigur pe mine și arogant, se numesc Andouillette și sunt o specialitate locală. Dacă nu ești obișnuit cu ei, sau nu ești vreun extravagant, pur și simplu n-ai cum să te apuci să-i mănânci așa ca un om normal. Pentru că nu doar că miroseau a mațe și excremente, dar chiar din asta sunt făcuți: din colon și din stomac de porc. Citiți despre ei dacă nu mă credeți. Femeia mă avertizase, de altfel, dar când m-a văzut așa hotărât și-a zis că sigur sunt vreun fin cunoscător al specialităților franțuzești. Well, să vezi ce, nu eram.
Vă imaginați că în continuare eram mort de foame, da? Și cum din porția lu’ șefu’ nu ne-am putut sătura amândoi, iar timp de comandat încă ceva nu mai era, am sfârșit amândoi mâncând câte un sendviș cumpărat de la o tonetă. În gară, ca turiștii.
Mno, asta a fost cam cea mai ciudată și neplăcută experiență culinară pe care am avut-o în această viață. Nu de alta, dar de obicei sunt atent ce bag sub nas. Acum hai să v-aud și pe voi.
🙂
Hm! Tot cu niște cîrnați, la Lisabona. Am vrut să încerc ceva tradițional. 🙂
Erau f.groși, portocalii la culoare și compoziția nașpa de tot. Părea din bucăți de miez de pîine și slănină.
N-am putut…Nu mai țin minte cum se chemau, dar i-aș recunoaște într-un menu.
E grav dacă mie mi-au sunat bine cârnații ăia?🤭
😁 Nu 🤭
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.12
@Liviu, cum zici tu, bo$$, cine suntem noi să ne punem în calea plăcerilor tare? Auzi, ce voiam să te întreb, îl mănânci așa „crud”, cum a ieșit el din „fabrică”? Sau îl prepari în vreun fel?
Farinheiro
Am învățat pe pielea mea că filet American in Bruxelles nu e vreo friptură (deși prețul cam asta indica), ci tatar. Noroc ca au avut domnii din restaurant cartofi prăjiți si multe chifle…se crucea chelenerul când mai comandam o chifla, si încă una. Până la urma i-am zis că suntem turiști.
A doua zi seara invitație la cina la familia belgiana a soțului (german).
Tot filet americain a fost si la cina din familie, ca dragele rude belgiene vroiau sa ne arate ceva local. Tot cu cartofi prăjiți (facuti in ceaun in gradina) am reușit sa nu mor de foame, căci nici tartarul nu mai era din restaurant de fițe ci de la supermarket (bănuiesc).
De atunci si dacă e cu mâinile si tot intreb cum se pregătește ceva din meniu înainte sa comand
Pot să mănânc tartar dimineață, la prânz și seara. Îmi place. 😁
de dooj’deani in Beljica si tot nu m-am obisnuit sa-i vad cum mananca „filet americain”-carne cruda, tocata. Gasesti „natur” si „preparé” cu tot felul de sosuri….bine, recunosc, si nici cu melcii aia fierti, in tonete la colturi de strada, de pute de la distanta, nu m-am obisnuit.
Surstromming, în anul și ceva cât am stat în Suedia.Mi-au trebuit ceva luni să mănânc, mirosea, vomitam, mi-am prins și nasu să nu miros, miroseam prin piele, prin ochi, da l’am dovedit. Soția, când am dat o tura până în pandemie prin nord, a vomitat de la miros. Și eram în aer liber. Conserva aia nu o desfaceți în spațiu închis, nu este exclus leșinul sau să fiți banished de către vecini.
Comentariu beton!35
Dar ce e în ea? Că mi-e lene să caut.
Peste fermentat. Hering.
Comentariu beton!14
O, mama. Fermentat like in pește în putrefacție? 😳
Da. Yummy.Am vomitat în cam 3 luni un raft de conserve și prânzurile din ultimul cincinal până am reușit să dovedesc una. Apoi am mâncat destul de lejer cu multă ceapă roșie deasupra. Dar eu sunt dement cu capu și nu mă făcea pe mine un pește putregai.
Comentariu beton!53
@Edelweiss, dar de ce ai făcut asta? De mult îmi doream să intreb pe cineva de ce ar mânca Surstromming?
Comentariu beton!17
Sunt dement de competitiv și am pierdut o prinsoare cu niște suedeji răi și suflete de aisberg.
Comentariu beton!65
Și, bro, eu consum regulat când nu am timp de masă, batoane proteice, de obicei din zer. De ceva timp halesc cu deosebită plăcere batoane proteice din făină de greieri. Zici că mănânci alune prăjite. Știi cât câți au mâncat ciocolată din ăia bună și moale fără să știe?
Comentariu beton!26
@Edelweiss Surströmming-ul a ajuns sa se consume sub forma asta scarboasa pentru ca regele Gustav Vasa nu si-a onorat datoriile fata de Liga Hanseatica. Liga nu a mai vrut sa-i livreze suficienta sare si suedezii au fost obligati sa-l puna la conservat fara.
Se pare ca se pune la fermentat in soare cu tot cu maruntaie, cand e gata se inchide in conserve de tabla groasa pentru ca altfel explodeaza! Inainte sa deschizi conserva e bine sa gauresti cutia si sa tragi pe tine un sac de plastic daca nu vrei sa-ti distruga hainele. Nu glumesc!
De obicei se se serveste cu paharele de tarie alaturi ca sa mai imblanzeasca duhoarea. Mie mi-e imposibil sa mananc asa ceva fara sa dau in boli ascunse!
Singurul lucru scarbos pe care l-am mancat a fost un tip de branza italiana cu gust si miros de 70 de perechi de ciorapi nespalati, mi-am revenit cu greu dupa!
Comentariu beton!46
Din câte am înțeles, cutia de surstromming se deschide într-o găleată cu apă, să mai atenueze mirosul.
Comentariu beton!16
Băi, este conservă amărâta, nu o hand granade. Este ca o șampanie mai fasaita. Sunt diferite trucuri, dar doar pt confortul tău psihic ca de de miros nu scapi. Adică poți împuți o casă zile întregi, de aia se recomandă să o îndeşi în tine pe afară. E uite, prima conservă io am desfăcut-o în casă, că suedejii ăia buni la suflet fix asta au omis să îmi spună. Cât am fost io ocupat cu vomitatu, conservă si’a făcut treaba în casă. Și era iarnă adică ca să stai cu geamurile deschise îți trebuia pregătiri, chiloți și maieu din blana de urs polar, cort. Nu cred că au avut atâta carne românească în frigideru lor de suedeji toată existenta lor.
RECOMAND.
Comentariu beton!87
@Edelweiss, conservă amărâtă, dar din ce am înțeles nu se transportă cu avionul dacă vrei să comanzi în România, vine doar pe vapor.
Mai am o întrebare, când ai desfăcut-o în casa, soția era și ea? V-ați mutat temporar pana ați scăpat de miros? 🙈
Comentariu beton!18
Eu îți zic doar ce am auzit de la suedejii cu care am mai vorbit. Că mă duceam des pe-acolo și le-am zis că aș încerca niște pește împuțit. Și oamenii mi-au zis că se amuză de reacția străinilor dar că, dacă îți place și vrei să îl mănânci la modul serios, ei îl deschid sub apă, că mirosul aproape dispare. Evident afară, că nu dispare de tot. Bine, până la urmă nu am încercat deloc, așa că nu știu dacă e adevărat.
@Edelweiss Da, cam asa e, conserva, indiferent cum o deschizi (vezi si Giani M), parfumul :))) e acelasi! Insuportabil!
@Alexandra Mai bine asa ca in caz de vreun accident cu conservele, pilotii risca sa moara sufocati de parfum sau sa sara din avion fara parasuta!
Tot suedezii au un sangerete scrabos amestecat cu foarte multa faina si grasime si bere.
Mai avem scotienii cu haggisu-l!
@MissLi, să zicem că am cunoscut și eu un competitiv, cum zice Edelweiss, care mai era și curios. Am văzut filmulețele pe youtube cu temerarii care au încercat așa ceva. Omul meu era hotărât să comande, și când am auzit că din motive de siguranță nu se transportă cu avionul… am zis ca eu nu vreau să mă apropii de acea conserva nici cât e închisă. Deci sa nu care cumva să o aducă în casă!
@Alexandra D Si eu am curiozitati culinare dubioase dar cand e sa le incerc, ma cam lasa curajul! Ziceam de haggis-ul scotian. O colega indragostia de Scotia mi-a dat sa gust. Dupa ce a vazut ca ma albesc la fata, a renuntat…
@Edelweiss , cat am putut sa rad !! :))) Cu lacrimi !!
„Cât am fost io ocupat cu vomitatu, conservă si’a făcut treaba în casă. Și era iarnă adică ca să stai cu geamurile deschise îți trebuia pregătiri, chiloți și maieu din blana de urs polar, cort”
Comentariu beton!15
de mentionat ca datorita mie aceasta brava mancare suedeza a ajuns si la protv la mandruta?
miroase absolut sinistru. Gustul e puternic, dar nu e atat de grav
@animaloo, Măruță sau Mîndruță?
Exact asta este culmea, gustul este chiar decent față de miros.
Măruță in plm
https://www.youtube.com/watch?v=N46zy23mGkE&ab_channel=CatalinMaruta
de pe la 5:30
@Animaloo, de unde se vede ca femeile nu sunt sexul slab! I-a facut fata de nu s-au vazut! 🙂
@MissLi, cred că te alinți. Am mâncat haggis pregatit de un bucătar român, de unul polonez și de unul olandez. Nici nu se compară cu cel autentic gătit de un bucătar scoțian. Mi s-au bucurat papilele gustative, îngerii cântau și dansau oda bucuriei… Ține de gust și mai ales de cine îl prepară!
@BaGheRa Chiar nu! Nu ma alint. Aspectul haggis-ului nu este deloc apetisant. Ca sa nu mai vorbim de continut, un maglavais de ficat, plamani si inima de oaie si faina de orz si grasime de oaie si ceapa! Sa fie la ei, acolo, haggis-ul, ca la mine nu, merci!:)))) In schimb sunt innebunita dupa muzica lor: https://youtu.be/MZ35SOU9HTM
Totusi, citind pe aici, aflu ca avem si noi ceva asemanator haggis-ului, adica chisca moldoveneasca! :))))))
@MissLi, asta am încercat să îți spun. Nouă romanilor de obicei ne place mâncarea în primul rând… vizual. Mulți nu trecem de această barieră, mai ales dacă știu și reteta. Uneori trecem totuși de barieră și gustăm. Deja ai în cap Yeac cum naiba să mananc așa ceva… normal că nu o să îți placă.
Puține sunt cazurile când trecem de această barieră și totuși gustul este ok spunem da domne uite și un lup mâncat de o oaie.
Prima oară când am mâncat haggis a fost când a gatit un bucătar olandez. Dap… am avut aceeași impresie, un maclavais de ziceai că e carne tocată, culoarea de ziceai că e stricată… aducea a colivă. Nu mi-a plăcut și nu am mai mâncat, totuși am mai gustat, deoarece bucătarul acela era cel mai prost din toți bucătarii care se aflau în acel loc. Cum am spus cu polonezul și românul era mai bun, dar tot aveam gustul de yeac după ce gustam!
La aproape un an după faza asta am mâncat din nou haggis, dar gătit de această dată de un chef scoțian la un sunday roast. Crustă de foietaj pe deasupra, haggis-ul învelit în bacon… Mămico, ziceai că e cozonac ca la bunica, făcut pe vatră… m-am dus și i-am mulțumit bucătarului…
Comentariu beton!15
@BaGheRa Unde-i haggis-ul sa-l mananc! :))) Asta e, m-ai convins! Data viitoare nu mai refuz! 🙂 Cu un „whiskey in the jar” alaturi sunt convinsa ca nu o sa mai fac mofturi!
@MissLi, nu știu ce să zic … că eu nu prea beau…
@BaGheRa Ok! Atunci facem asa, eu beau si tu mananci. :)))))) Altfel haggis-ul ala ramane nemancat si whiskey-ul nebaut si e pacat! :))))))
@MissLi, să înțeleg că tu ești fană Johnny Carson care spunea că Happiness is having a rare steak, a bottle of whisky, and a dog to eat the rare steak. 😎
Comentariu beton!12
@ BaGheRa Cu alte cuvinte, fericirea sta in lucruri marunte si… scumpe! :))))) Ai ghicit, cutzul meu iubeste rare steak iar eu am o relatie destul de frumoasa cu domni simpatici si ametitori precum Jack Daniels, Jimmy Russel, Jim Beam si altii asemeni.. :))))))
@BaGheRa A, ai observat ce cantecele de betie simpatice au scotienii, englezii, irlandezii? Oare noi de ce nu avem?
Si ai observat cum sunt ei la betie si cum suntem noi? In stare treaza, noi suntem destul de exuberanti, dupa ce bem, parca mutim ( cred ca de-aia nu putem scrie cantece la betie ca suntem muti de beti sau beti de muti!):))))) iar ei, dupa ce beau, devin exuberanti, vorbareti, prietenosi!
@MissLi cred ca suntem si noi la fel ca irlandezii, scotienii si englezii indiferent ca ei beau whisky iar noi tuica. Cred ca mai degraba e un reflex de la vremea apusa cand albastreii aveau de lucru la trasul cu urechea. In public muti si mofluji, in particular, intre oameni de baza, haoleu, se cutremurau ferestrele.
Am citit despre vajnicele ispravi de vitejie bahice de demult si imi amintesc cele povestite de veri si prieteni in armata socialista. Betie pe muteste, nu conta ce cocârțai, esențialul era trotilatul cât mai rapid.
@MissLi, fiecare vede și măsoară fericirea într-un mod diferit și uneori inedit. Sincer eu văd alcoolul ca pe un afrodiziac în a atinge fericirea nicidecum ca pe un barometru al ei.
La fel este și cu distracția! Am cunoscut persoane care participaseră la o petrecere (revelion gen) și care spuneau a doua zi mamă ce m-am distrat. La ora 12 erau morți de nu se puteau ține pe picioare de la cantitatea de alcool pe care o consumaseră, gagicile lor erau țâfnoase… dar ei erau fericiți!
Cat despre comparațiile cu neamurile anglo-saxone… și întrebarea de ce nu semănăm răspunsul este simplu… și este sintetizat și mai sus… avem noțiuni diferite despre felul în care înțelegem distracția.
@AleBlaga Of, eu as vrea sa cred ca epoca de trista amintire, cu tovarasii ei paraciosi, pusi pe chiolhanuri si alte orgii comuniste, nu ne-a marcat atat de puternic, atat de personal si intim, incat sa ne schimbe stilul de viata modest intr-unul bolnav!
La urma urmelor, nu toti am facut parte din cercul „initiatilor”!
@BaGheRa Fericirea, aceasta Fata Morgana dupa care, unii din noi, alergam o viata intreaga, orbiti de formele ei seducatoare si mincinoase.
Uneori reusim insa sa ne oprim din aceasta vanare de vant si sa ne aducem aminte de un foc aprins, afara, in salbaticie, intr-o seara tarzie de toamna, alaturi de oameni dragi si de povestile lor frumoase. Si atunci chiar simtim cum ne inunda un val de fericire ce nu se compara cu nimic altceva.
Fericirea are multe fete! Singurul ei defect e ca nu e permanenta! 🙂
@MissLi, a fi fericit este destul de simplu! În mintea mea trebuie să faci ceea ce îți place când îți place, în limitele legii și fără a deranja pe altul… Conceptul acesta de fericire, cu accente mistice… despre care vorbești tu este cam greu de atins… în conditiile actuale.
Dacă fericirea era permanentă nu ne-am mai fi aflat pe Pământ ci am fi fost în rai!
@BaGheRa Acum, dupa ce am mancat, am baut si inevitabil, am filozofat, aici, pe blogul d-lui Mihai V, cred ca esti satul! Si de cele amintite mai sus si de mine. :)))))
Si pentru ca tot am vorbit si am fost inspirati de cultura anglo-saxona, uite o melodie faina:
https://youtu.be/U89Qtbnk-Q4
Nu am avut probleme cu nici un fel de mâncare comandat.
Am mâncat viermi prăjiți în Vietnam (nimic deosebit), duran în Malaezia (ăsta chiar pute a picioare nespălate dar e ok la gust) sau niște mizerii tradiționale în Cambodia 🙂
Ce ai scris tu mi-a adus aminte de o vizită în Franța. Băi frate, am mâncat într-o cârciumă din asta de pe marginea unui sens giratoriu un biftec tartar senzațional. De câte ori îmi amintesc se pornesc glandele salivare.
Da, meniul era de pe vremea lui Bonaparte!
Comentariu beton!19
Durian am mâncat și eu. Dar viermi prăjiți n-aș băga decât amenințat cu arma.
Cea mai neplăcută experiență culinară: la țară, copil, o mâncare de fasole păstăi, de la care mi-a fost rău după. Ani de zile nici cuvântul „păstaie” nu l-am mai suportat, darămite mâncarea cu pricina, singura refuzată din start, oriunde, fără discuții. Între timp m-am prins că nu păstăile fuseseră de vină, ci uleiul prăjit în care bălteau. Mâncarea de fasole păstăi a fost repusă in drepturi. Yey.
Comentariu beton!19
A, nu, că așa am făcut și eu toxiinfecție alimentară de la niște mici. Io ziceam de felul de mâncare în sine, să fie ciudat. Că mâncare prost sau greșit gătită cred c-am mâncat toți.
Păi în gospodăria respectivă așa se gătea mâncarea aia, nu era considerată gătită prost sau greșit. Dacă n-ar fi avut ulei prăjit din belșug cred c-ar fi fost ciudat, pentru ei.
În fine, un fel de mâncare ce mi se părea mie ciudat pe vremuri, se numește kokoretsi. Se mănâncă tradițional în Grecia de Paște și este făcut din măruntaiele mielului, tăiate bucățele, amestecate, legate cu mațul mielului și puse la proțap, unde trebuie învârtite manual câteva ore. Mirosul nu e chiar cel mai apetisant, nici felul în care arată, dar grecii sunt înnebuniți după acest preparat. Personal mănânc făcut doar de soacră, care gătește extrem de curat (numai mațele alea trebuie spălate încontinuu câteva ore bune). Anul ăsta am ajuns la un restaurant unde oamenii tocmai scoseseră kokoretsi de pe țepușă, deși era plină vară, iar Paștele trecuse de mult. Bărbatul a comandat instantaneu, de poftă. Am gustat și eu și evident că am refuzat să mă întreb cât de bine curățate or fi fost ingredientele. N-a fost rău deloc.
Comentariu beton!16
Je suis fan kokoretsi 🤪
Je suis fan doar procedeu de preparare al kokoretsi-ului, la partea cea mai importantă: învârtitul suvlei. 😁
Încă la dietă, șerif? Cât mai ține? 😁
N-am pățit nimic atât de îngrozitor, am ciugulit chiar și niște larve prăjite, din pură curiozitate, nu de altceva, să văd dacă aș muri de foame în caz de nasoale. Am constatat că aș fi în regulă cât de cât. Adică nu mi-au plăcut, dar nici nu am murit de la ele. Au gust de nuci și sunt crocante.
Comentariu beton!16
Mai țineți minimum două luni. Dieta, zic. :))))
Mbine, să fie la tine acolo nucile alea care se târăsc ca viermii. 🤭
Sunt țepene, șefu, nu se târăsc. N-auzi că sunt prăjite?
Două luni zici, ă? Vai de capetele noastre. Am greșit cu ceva? 🙄
Comentariu beton!14
Normal c-ați greșit. M-ați ținut de vorbă și n-am mai fost atent ce bag în mine. Dar mai ales CÂT bag în mine. 🤣
Nu am avut experiente de-astea.ca nu comand din start ce nu stiu sigur si nu inteleg.ca daca nici carne nu prea mananc, ma zgaiesc mereu bine sa vad ce drac scrie acolo 😀
Mihai,cand te citii cu carnatii murii 😂 cred ca imi varsam matele pe loc acolo.
Sunt adormita si azi,am scris la didina 😀
@Sonia, e ok. Până acum avem un flămând și o adormită, sunt curioasă ce mai adunăm în club până diseară. 🤭
Didi 😂😂
Je suis fan kokoretsi 😉
0 0
Aș mânca ceva cu gust de pere … a la didina 🤪 Se servește-n clubul ‘cela ?
@HM, dacă vede hipstăru pere p-aci, mi-e că ne fugărește cu mouse-ul și tastatura. (Era să spun cu toporul, dar ar fi sunat aiurea.) 🤭
Nu afară ci la noi! Petroşani, în vizită la un prieten bun, prin ’80. După îmbrăţişări, pupături şi alea-alea, hai să radem nişte mici şi ceva beri. Eram amândoi cu nevestele.
Unde să mergem, nu mai ştiu în ce zi era, colindăm puţin dar nimic şi hai la gară că acolo precis găsim. Era un fel de grădină unde mâncai în picioare. Eu sunt un adevărat devorator de mici, puteam hali 20-30, nu conta, am făcut-o nu o dată în Timişoara pe vremea când micii se făceau cum trebuie nu numai din carne de porc măcinată, fără maţul care dă impresia de cârnat, cum se fac acum.
Ok, luăm câte 2 beri şi câte 5 mici de căciulă pentru deschidere. Eu i-am halit rapid pe ai mei, nevasta a halit unul. Când l-a luat pe al doilea, l-a întors fără să realizeze asta şi a încremenit, era verde dedesubt! I-am mâncat eu pe toţi ceilalţi, au mers ca unşi cu bere. Prietenul meu s-a dus la grataragiu şi să-l bată pe ăla cu micii lui, ăla a zis că nu are alţii, că toţi sunt aşa. L-am luat înapoi la masă pe amic şi i-am zis câ lasă mă, dacă-i dai înapoi îi vinde la alţi tăntălăi şi oricum nu-ţi mai vezi banii. Mai erau 8. I-am halit eu şi pe ăia. Acuma stau şi mă întreb, nu cumva erau mai buni aşa, puţin fezandaţi?
După asta, pe drum spre casă dă-i cu bere, mai un grătar că ei erau rupţi de foame, am ajuns muci acasă!
Nu am probleme cu stomacul sau cu mâncărurile, fie ele şi exotice. Pe când mai dădeam şi la peşte, am halit fără să vreau şi râme şi kukoţi! Am ronţăit furnici ca să văd ce gust are acidul formic. Melcii nu sunt o problemă. Doar păienjeni nu am halit, poate dacă-s prăjiţi. Am citit că au gust de arahide.
Melci mănânc cu tona. Dacă-s făcuți de cineva care știe ce face, nu-mi comand niciodată o singură porție, că n-am ce alege din 9 sau 12 melci.
Cred ca va puteti inscrie la niste emisiuni de tip „survivor”.
Altfel, eu sunt un tip conservator (si) in ceea ce priveste mancarea. Nu am fost, si nu am de gand sa merg in vreo tara araba sau cu restrictii culinare specifice. Pe unde am ajuns prin Europa pana acum, nu exista sa nu fie ceva „pork”. Cu mentiune speciala pozitiva nemtii si, pe locul doi, oarecum surprinzator niste chestii luate de la chinezi.
Cea mai ciudata experienta a fost prin Olanda (ceva insule) unde, peste carnea de pork m-au intrebat daca vreau sos. Am spus da, si au pus ceva pe baza de unt de arahide sau nu stiu exact ce dar extrem de dulce si, pentru mine, gretos. Am inlaturat cat am putut cu paine si servetele ca nu era sa arunc bunatate de carne. Daca ar fi fost buruieni as fi renuntat sa mananca asa ceva.
Experienta a fost buna pentru ca la un Ikeea din aceeasi tara au vrut sa imi puna peste vestitele chiftelute…. dulceata. Am fost singurul de la coada care a refuzat spre mirarea… generala a celor din jur.
Comentariu beton!16
Acum vreo 2 ani, aeroportul din Munchen, mai aveam ceva până la zbor și îmi era cam foame. Deoarece urăsc să cumpăr ceva din orice aeroport (din cauza prețurilor), plus că Turkish Airlines are meniuri bune, mă orientam după cât costă produsele afișate. M-am oprit la un băiat care făcea sendvișuri, numai că mi-am dat seama doar pe parcurs că erau pentru persoane ierbivore, mi-a pus în el ceva avocado și alte drăcovenii din astea. L-am mâncat (nu-mi place să arunc mâncare, chifla era OK), dar în silă rău.
Nu se compară cu experiența ta, dar pentru mine a fost nasol.
P.S. Mai am de încercat kokoreci, făcut din mațe de oaie, dar n-am curaj, încă.
…
Nu te-a forțat nimeni să-l mănânci.
Phaff, Căpitane Evidență, vrei să fii comandantul nostru?
Kokoreci este delicatesa supremă la care poftesc constant indiferent de anotimp 🤣. Fiecare oprire sau vizită în Turcia, începe cu el. M-am milogit de toate magazinele și restaurantele turcești cu turci de la mama lor, sa aducă /facă în Constanța. Am înțeles că sunt complicate procedurile de import pentru mațe (cum sună asta), iar procesatorii români de carne de oaie nu sunt interesați de valorificarea mațelor. Făcut cu verdețurile corecte, cât mai picant (gustul meu), cu cantitatea optimă de grăsime….. deja îmi lasă gura apă.
Am mîncat și eu o asemenea delicatesă la un tîrg de iarna pe platoul din fața centrului Cnit La Defence cu două zile înainte să plec în vacanța de Crăciun.Nu am cuvinte despre cum mirosea acel cîrnat.
Păi l-ai mâncat sau doar ai încercat să-l mănânci? Că e o diferență.
Arahnide poate 😉
Stinky tofu- nu mint asa il numesc si localnici, daca pana si localnici zic ca e stinky, pai e. Se vinde in pietele de noapte (Taipei, Shangai) unde oricum e un amalgam de mirosuri – dar cand ma apropiam de tarabele cu delicatetea-incepeam sa plang instantaneu. Nu am reusit niciodata sa il mananc, am avut multe tentative dar nu am reusit.
Bai, asa ceva inca n-am patit. In general, daca in meniu nu scrie exact ce contine farfuria, ma rezum la ceva clasic si conventional, dar cunoscut.
In schimb, am avut o experienta simpatica legata de mancare.
Eram in primul an de invatamant, la Arbore (SV), unde se agata harta-n cui, ca acolo luasem repartitie. Stateam in gazda la o babuta simpatica.
Intr-o zi, imi spune babuta sa mananc la ea, la pranz, ca a facut o minunatie de ciorba de urechiuse.
Bai frate! Baba avea, in ograda, vreo 10 gaini si vreo 3 gaste. Ma gandesc eu: de unde, dreaq, atatea urechiuse, sa faci ciorba din ele?
Sa va amintesc si ca eu sunt braileanca, deci…cu pestele, asa.
Moarta de curiozitate, ma asez la masa, bag lingura in castronul de lut si…urechiusile erau niste paste facute in casa, ca niste minciunele. Aratau, ce-i drept, ca niste urechi de magar.
Si eu, care incercam sa-mi imaginez 13 zburatoare, surde-toaca, prin batatura!
Comentariu beton!54
Două nedumeriri aș avea. Prima: găinile, păsările de curte, au urechi? Gen, externe, ca să ai de ce să le tragi când n-au fost cuminți? Și a doua: cam ce gen de om era bătrânica aia de-ai putut crede despre ea c-a tăiat urechile păsărilor după care le-a dat drumul să zburde prin curte? Ai stat în gazdă la Hanibal Lector? 😳😳😳
Hai ca rad de dimineata 😂😂😂😂😂😂
Presupun ca au urechi. Bine…eu sunt fata de oras si mi-e frica sa ma apropii de fiarele alea, destul de mult, incat sa vad ce fel de urechi au. In plus, am o imaginatie destul de bogata.
Babuta era ok. Tocmai de-aia ma gandeam de unde naiba, atatea urechiuse.
Comentariu beton!27
Au, șefa, urechi, normal că au. Dăcât că se taie cu tot cu cap. 🤣🤣🤣
De acum nu voi mai putea privi o găină în ochi, fără să mor de râs… imaginându-mi-o cu urechiușe externe. 😀
Comentariu beton!32
Urechiuse sunt si niste ciuperci
Borsul de urechiuse e o mancare traditional armeneasca, cunoscuta de cei care au avut armenii ca vecini.
Coooreeect .. lichu … sorry 4 dislike … dă emoție
Buna! Eu sunt din Solca…deci langa:)). Si mama face bors de urechiuse si tot timpul mi-am imaginat urechi de porc :)) dar per total e ok borsu…
Bunica gatea asa ceva, iar eu sunt din Ardeal, de la Bistrita-Nasaud.
În armată. Varză murată cu pește congelat. Sau macaroane cu macrou. Dar n-am probleme. La foame, bag orice.
Meniurile din avioanele Tarom.
„Vreți sandviș cu șuncă sau cașcaval? Ambele. Nu se poate”
Sau parizer prăjit pe ruta București Paris, in avion servit rece.
Mai scârbos de atât nu am pățit decât la grădiniță unde nu s-au servit odată ciorba de potroace.
Stai un pic. Ce??? Da’ ce are parizerul prăjit? Că în copilărie aș fi ucis să pot mânca în fiecare zi.
Ăla era prăjit prost, calitate low și rece. Colegul de suferință din avion îmi spunea că știe sigur că mâncarea pe zbor Air France e făcută de aceeași firmă de catering, diferență uriașă de calitate. Zborurile același preț. Concluzia mea e că la Tarom, banii de mâncare sunt 90% șpagă . De ce rămâne fac mâncare.
da’ ce-are ciorba de potroace?! la mine acasă, în Oltenia, ”potroace” sunt părțile găinii mai puțin cărnoase: târtiță, gheare, gâtul, capul, spatele, pipota (deși asta e cărnoasă), uneori aripile. din bucățile ”mari” se face felul 2.
bine, dacă e găină de curte se fierb toate împreună pînă nu-ți mai rupi lucrarea dentară în carne, apoi bucățile mari ajung la felul 2, iar potroacele rămân la ciorbă.
Revenind la mate, ne batea o data gandul pe mine si pe nasu sa ne facem bisnitari de kokorec , importatori autorizati :))
Primul care face treaba asta in tara imi ia banii. Asta daca nu deschide kokoreceria la Baia Mare, ca ajung tot mai repede la Istanbul.
@Morrissey, apropos de kokorec, eu cred că știți că și în la noi există varianta în tigaie. Cel puțin în Banat există. Sunt foarte bine spălate mațele, altfel am ajunge în situația lui M-hai cu acei cârnațiokokoreci.
Acum serios, prima oară când am asistat la gătirea lor chiar am fugit prin curtea bunicilor îngânând că eu nu mănânc așa ceva. Apoi am mâncat cu mare poftă, chiar și sângerete, cei din zona Banatului știu ce este.
Ah, de curastră/coraslă ați auzit dar nu știu căți ați și mâncat. La noi este tradiția ca ea să fie dată copiilor din casă dar și vecini cu mămăligă. Am nimerit și eu odată. Am tremurat de frică și groază când am aflat ce este acolo pe masă, apoi am întrebat de ce nu face vaca aia viței măcar o dată/săptămână.
pai sa le puna pe o tepusa si sa inceapa biznisul!! 🙂
Daca mai ajung in Istanbul prima oprire e in Sultanahmet, vis-avis de Posta, la toneta aia cu kokoreci unde o sa mananc pana o sa vomit.
La noi la tara ii zice colastra si e unul din gusturile alea minunate si scarboase in acelasi timp.
@Morrissey, eu nu știu cum sunt pe țepușă, dar îmi imaginez faza cu crocant, atât ar fi interesant la varianta asta. Realitatea este că sunt foarte buni în ambele variante, bănuiesc, așa că merită deschisă taraba cu varianta la alegere.
Gătitul la flacără/foc direct e clar că din zonele alea provine, mie nu știu de ce nu îmi place deloc nici păzitul focului pe seară, fie el și de tabără.
In Reunion, in primele zile, am zis sa incercam si mancare creola. Am comandat ceva generic, care se traduce aproximativ prin mancare la tuci.
Ca sa fiu fair, gustul era cat de cat ok, mancai de foame. Problema a fost ca mi s-a taiat toata foamea. Culoarea, consistenta si aspectul general indicau ca mancarea aia mai fusese mancata de cineva cu o jumatate de zi in urma si cumva o recuperasera prin orificiul superior si mi-o serveau mie acuma.
Pentru ca sunt foarte zgarcit, am reusit sa mananc totusi jumate. 🙂
Cam în același mod am ajuns să mănânc un aperitiv bazat pe înghețată de homar. Tot în Franța. Bine, de fapt să gust și să îi zic lui garcon să și-l bage undeva.
Am mai avut ghinion o dată comandând french onion soup într-un restaurant din US. Nu mai mâncasem așa ceva până atunci, nu știu dacă era preparată corespunzător (restaurantul era unul decent), dar cred că există și moduri mai plăcute de a-ți bloca arterele decât un bol de apă, grăsime și sare.
În rest am avut noroc. Au mai existat neînțelegeri, dar am avut noroc. Spre exemplu, sweetbread nu e ce sugerează numele, dar dacă e gătit bine, merge.
0 0
Păi acu’ zi-ne și ce e sweetbread ăla, nu ne lăsa așa.
Pancreas de vacă. Poftă bună!
Yuumm. Me like. 🤭
A, înseamnă că doar pe mine m-ar lovi chestia aia. Nu îmi plac deloc organele. Ciorba de burtă e singura excepție.
E timus, nu pancreas. Pe romaneste, momite.
Pentru mine, una dintre enigmele bucătăriei românești este sângeretele. Nu pot frate să mănânc așa ceva, numai când mă gândesc mă apucă pandaliile. O fi bun, o fi gustos (zice lumea) dar e … sânge, cum naiba să mănânci sânge?
Altfel, nu prea s-a întâmplat să mănânc ciudățenii. Aș vrea totuși să încerc melcii, ai povestit mai demult despre ei, încă nu am reușit să mănânc.
”Cum naiba să mănânci sânge”? Păi dacă aș fi în deșert, fără mâncare și băutură de zile bune și aș da peste, să zicem, un coiot, știu că ar fi bine să-i tai carotida și să-i beau sângele. Așa am citit eu într-o carte c-a făcut un personaj și a supraviețuit. Și scria acolo că e foarte hrănitor sângele coiotului. Bănuiesc că e valabil și pentru alte tipuri de sânge. La urma urmei, așa trebuie să fie mâncarea, hrănitoare. Nu neapărat și bună și gustoasă, nu? 😀
@Mona – in Banat, intr-o localitate cu locuitori majoritari de etnie Bulgara, se gateste in vinerea de dinaintea nuntii un fel de ciulama din organele interne si sangele zburatoarelor (gaini, gaste, curci, rate) folosite la supa cu tăieței din ziua urmatoare. Este mancarea mea preferata din tot ce am incercat pana acuma.
Amintire ciudată dar plăcută de la Praga. M-am oprit la un restaurant dintr-o pivniță și am comandat „hot tongues” imaginându-mi că e vorba de niște bucăți de limbă de vită sau porc cu ceva sos picant. Când colo erau ardei iuți pane, dar f buni la gust (alături de niște cartofi la cuptor și un pahar de cidru).
De mâncăruri exotice grețoase nu îmi amintesc, doar de unele incorect preparate.
Am mâncat și melci în Spania, mi-au plăcut. Erau unii mai micuți și greu uneori de scos din cochilie cu bețigașele dacă n-ai dexteritate. Se uitau localnicii din restaurant la mine ca la felul paișpe 😆
Ah, în Florența am comandat niște paste cu pesto și creveți. Eu am crezut că sunt creveți de care se găsesc și pe la noi. Erau de fapt 2 bucăți lungi cât farfuria, de nici nu știam cum să-i mănânc, de unde să-i apuc..i-am mâncat cu totul 😛
Comentariu beton!17
Cum adică CU TOTUL? Ai mâncat carapacea aia??? 😳😳😳
Da 😛 după ce am apucat să-i tai cât de cât s-au amestecat bucățile de carapace cu pastele și sosul și n-am mai stat să le caut. Dar n-a fost o mâncare rea 😊
Tata e mare gurmand si e mak pofticios ca si o femeie gravida.
Trebuiau sa ma duca la Viena (bursa) tata , care se crede gps (acum cre o 10 ani) zice hai sa trecem si prin Bratislava ( a gsit el o scurtatura ) .A citit el pe net despre holuska saucum naiba le zice.Plecam la drum si inainte sa iesim din Ungaria ne taie foamea ,
tata nu si nu mergem la Bratislava sa mancam holuska.
Ajungem la un restaurant de care a citit el pe net si comanda tata diferite feluri de holuska.
Eu nu am probleme cu mancarea,mananc cam orice melci greieri etc. dar nenorocirole alea nu le am putut manca.Sunt ceva soi de galuste din grau fara nici un gust .Unele sunt umplute cu branza altele cu slanina prajita peate chisr si cu.zmeura .Am luat 2 guri si mi a fost rau 2 zile
2 La Austrieci dupa o lunga perioada muream dupa o ciorba de a noastra de orice fel.
Cantina facultatii era imensa pentru 3 euro puteai sa mananci ce vrei si erai vre o 3 bucatari care gateau tot ce vrei.
La capitolul supe cam.slabut supa de brocoli si supa de ceva cu niste chestii care aratau a chiftele.
Am descoperit cu ocazia asta ca supa la ei e vegeta cu apa calda si ,,chiftelele „erau din ficat cu ceva amestecate.
Cat de tembel sa fi sa faci chiftele de ficat sk sa le pui in supa.?chestie mai gretoasa ca aia nu am mancat la ei.
Austriecii-n afară de șnițel n-au nimic bun, doar lături.
Dacă vrei să mănânci bine, caută restaurantele cu specific est-european. 😉
Chiftelele alea sunt precis Leberknödel. Ficat de vita, pesmet, ceapa, usturoi, patrunjel si oua. Si sunt precis ca ati servit de ala facut mai industrial, e laborios si acasa.
in japonia am mancat natto (soia fermentata) – gustul si mirosul ar mai fi fost cum ar mai fi fost, dar cand vedeai cum se intinde, ca niste muci asa, iti pierea orice chef. orice altceva am mancat acolo a fost delicios; abia astept sa mai ajung pe acolo, daca mai scapam vreodata de nenorocirea asta si putem calatori iar.
Dupa Revolutie cand barbarii de noi descopereau tot felul de minunatii si habar nu aveau ce sunt .Prima ciudatenie ,kiwi …..abia trecusem granita ,eram cu o prietena ahtiata sa vada si sa incerce tot ,vedem fructe la o taraba ,cumpara kiwi si incepem sa muscam din el asa ,necuratat, spre uimirea vanzatorului care ne explicase inainte si ca e fruct ,nu sortiment de cartof.Tot perioada accea minunata ,vine sotul acasa cu caracatita ,cica sa facem o aroganta si sa incercam ceva nou.Ma uit la ea ,ea la mine ,amintiti va ca nu era google, atunci sau daca era, nu ajunsese la noi ,in sfarsit o arunc la fiert ,torn peste ea niste mujdei ca sa nu mai arate asa ciudat ,le o pun la masa ,s a mancat mujdeiul ,eu nici nu am incercat dar mi au zis ca era curat plastic.Primul an de Anglia cand totul imi mirosea ciudat si nu mancam mai nimic,stateam intr un share home cu o familie de pe undeva din Africa ,nevorbitori de engleza ,franceza ,fiind noi in bucatarie la schimburi culturalo culinare si ea vrand sa guste din ce invarteam eu pe acolo ,din politete si tinandu mi respiratia am zis sa fiu politicoasa si sa gust si eu din ce pregatea ea ,mai fratilor,mirosea ingrozitor,arata groaznic ,un ceva verde inchis turnat peste orez dar la gust …..dumnezeiesc si acum imi ploua in gura si mi pare rau ca nu am inteles deloc ce naiba era
@Claudia: africanii mănâncă absolut orice, mai puțin carnea de gorilă și cimpanzeu.
Am avut un coleg la muncă din Zimbabwe care ducea dorul cărnii de șarpe și viermi. 🤮🤮🤮
Mi-a zis că el mănâncă viermii prăjiți precum semințele.
Cred ca era ceva mancare din coada de vita! Am avut ocazia sa o miros la o familie de nigerieni din Anglia. Intr-adevar, pute de-ti muta nasul. Si e infiorator de iute. Am pus doar pe varful limbii putin sos din ala si am ras doi litri de apa, in secunda doi.
@Ruxandra, îți doresc să ajungi în Italia și să mănânci mâncarea lor din coadă de vită. Rar în viață am mâncat ceva mai bun.
Exagerezi Mănânc uneori – o andouillete de Troyes 5A – Association amicale des amateurs d’andouillette authentique – la mine la spital la cantina fac uneori (de menționat ca am de ales între 3 feluri principale) și nu e chiar atât de rau.
Cum spunea cineva – nu subestimati curajul francezilor – ei au descoperit ca melcul e comestibil.
Francezii mănâncă mult mai divers ca Europa centrală și de est – stridii, midii, arici de mare, melci, broaște etc…
Aham. Deci consideri că EU exagerez doar pentru că TU n-ai nicio problemă să mănânci scârboșeniile alea. Se potrivește așa de bine cu comentatorul român de internet comentariul tău, cum n-ai idee.
@Christian Dumitru: dacă ție-ți plac lăturile, noi nu te oprim, dar dă-ne voie să alegem noi ce ne place.
Stridii, melci, broaște și alte căcaturi d-astea, în opinia mea, mănâncă doar săracii care nu-și permit vânat.
Am incercat si eu Anduilletta. Atata doar ca eram oarecum mai in tema, fusesem avertizat si de cei cu care eram la masa, nu doar de chelner, ca e lucrul dracului. Dar binenteles ca n-am ratat ocazia sa bravez. Eram convins ca exagerau la greu, nimic nu putea fi atat de rau. Doar ca era. Aspectul nu mi s-a parut ingrozitor, nu am avut parte de nicio revarsare de mate, pareau doar niste carnati mai zgarciosi.
Am inteles ca senzatiile sunt cu atat mai pregnante cu cat sunt mai calzi. Reci cica ar fi aproape decenti. Ai mei erau insa asa de fierbinti ca mi-au ars gura, amanand cateva clipe restul senzatiilor. Dar cand acestea s-au declansat, am avut parte de o semenea simfonie de senzatii gustative si olfactive, ca urmatoarele ore le-am petrecut la baie, ocupat cu golirea stomacului si clatitul gurii. Nu pot spune ca a ajutat foarte mult, am ramas cu senzatia aia dezgustatoare in nari si gura pentru tot restul zilei. Dar prietenii s-au distrat de minune.
Stridiile. daca sunt proaspete si treci peste aspectul micilaginos, nu prezinta o problema deosebita in privinta gustului sau mirosului. La melci nu am reusit sa trec de aspect, cum nu as trece nici la larve. Picioarele de broasca sunt cat se poate de banale, am mancat si la noi, nimic deosebit.
Dacă pute, io nu pot mânca pentru că vomit. 🤮Ciorba de burtă, carnea de miel și ied, caltaboș, sângeretele sunt chestii ce nu le pot mânca nici mort de foame.
Prefer să crap de foame decât să mănânc chestii ce put.
Am încercat să gust durian, dar n-am putut. 🤮
Am gustat caracatiță și scoici să văd cum sunt, dar nu-mi plac. Bine, mie nu-mi place nimic ce crește-n apă, fie ea dulce sau sărată.
The same 😀 pute,adio😀
Bine,eu nu mananc organe,de niciun fel,nici ficat,nici carne-n ciorba.de ceva ani,tot mai putine.varsta 😀
Cu Andouillette n-am avut plăcerea să mă întâlnesc, dar am dat peste vărul Andouille. Andouilles de Guemene mai exact. Adică mațe de porc plus alte mațe de porc :)) Mie mi-a plăcut, restul nici nu s-au putut uita la mine în farfurie. :)) Dar eu sunt aia care la greci își ia kokoretsi și mănâncă numa învelișul de mațe crocante.
Înțeleg că Andouille ăștia sunt varianta light de la ce-am avut eu în farfurie. 😀 Chestia e că, dacă n-ar fi fost mirosul ăla, n-aș fi avut nici cea mai mică problemă să mănânc. Nu mi-e silă de organe, vorba cuiva de pe aici, doar mâncăm și noi caltaboș si sângerete.
Repet postarea pentru Morrissey apropos de kokorec, eu cred că știți că și în la noi există varianta în tigaie. Cel puțin în Banat există. Sunt foarte bine spălate mațele, altfel am ajunge în situația lui M-hai cu acei cârnațiokokoreci.
Acum serios, prima oară când am asistat la gătirea lor chiar am fugit prin curtea bunicilor îngânând că eu nu mănânc așa ceva. Apoi am mâncat cu mare poftă, chiar și sângerete, cei din zona Banatului știu ce este.
Ah, de curastră/coraslă ați auzit dar nu știu căți ați și mâncat. La noi este tradiția ca ea să fie dată copiilor din casă dar și vecini cu mămăligă. Am nimerit și eu odată. Am tremurat de frică și groază când am aflat ce este acolo pe masă, apoi am întrebat de ce nu face vaca aia viței măcar o dată/săptămână.
Prin partea de Ardeal de unde mi-s îi zice corastă și se face din laptele de vită proaspăt fătată. Mâncam când eram prunc împreună cu străbunică-mea. Tot eu o ajutam să curețe mațele și să le umfle cu țeghea. Firește că făceam și sângerete. Niciodată nu mi s-au părut scârboase 🤪
HșiM, nici mie acum. 😛 Le-aș pregăti cu plăcere, mai puțin laptele ăla. (neîndematică pentru procurarea lui, chiar antitalent)
Am uitat gustul curastrei. 🙁
Sângerete lovers unite 💕
Aici la Tg Mureș există un sortiment unde pun și puțină scorțișoară în amestec, plus bucățele de slănină 😋 la fel caltaboșul, minunat. Mațe nu-mi amintesc să fi mâncat..în schimb făceam cu bunică-mea cârnați de casă, umpleam mațe de porc și apoi îi duceam cu sania la afumat la niște cunoștințe (se uita lumea ca la urs cum trăgeam sania cu cârnați prin oraș 😁).
La Paște drobul neapărat cu prapure de miel; luat miel fără prapure curată tragedie! Incearcă și explică la colegii maghiari ce-i ăla prapure: peritoneu de miel 🤣
Îmi place mult și ciorba de burtă, chiar cu o porție am sărbătorit duminica trecută prima vaccinare.
Din burta de vită am înțeles de la ai mei că se pregătește și felul 2 numit tuslama. Nu am încercat niciodată, dar ei zic că e f bun
@Ametist, peritoneu de miel 😀 că de ied nu se poate 😛
Gardă ușoară! (la ce bunătăți ai înșirat cred că de asta te pregăteai )
Sângerete lovers unite 💕 hahaha am râs grav la asta. Apropo, poate ne lămurește vreun „germanic” ce wurst asemănător cu sângeretele au nemții. Am mâncat p’acolo, da’ am omis să rețin numele. Deh, vârsta 😋
@HM la nemti la sangerete le zice Blutwurst. Simplu: carnati cu sange. Local li se zice si Rotwurst, Schwarzwurst, Blunze.
Nisa, Promenade des anglais, o ghereta street food,niste carnati apetisanti asortati cu cartofi gratinati. Cand am taiat carnatii,la fel ca si tine, am crezut ca vomit … bai nene nu poate exista asa ceva. Mananc in general aproape orice, dar toate au o limita, astia nu erau pentru uz uman.
Tot in Lyon s-a intamplat, se cheama ,,boudain noir” (parca) un carnat gros facut din sange fiert, gen sangerete, l-au adus cu mere caramelizate.
,,Decat” l-am feliat si atat
În Barcelona, după vreo doua zile de foame(ceilalți extaziați după fructe de mare erau sătui mereu) găsesc în meniu pork. Bucuroasă, aștept, vine comanda, arată extraordinar dar mâncând dau de niște oscioare ca niște scobitori. Ce sa fie, când colo, erau coastele unui purcel de lapte. Parca am văzut toți avortonii din lume la mine în farfurie. N-am putut! Am mai mâncat purcel de lapte dar sa fi avut așa, vreo 2-3 kile. Ăsta cred ca avea juma de kil. Curat avorton. De atunci, nu mai vreau sa văd pe masa asa ceva. Si de milă, și greață…
In Madrid am comandat o ceafa de porc si cartofi prajiti. M-am gandit ca n-am cum sa dau gres cu asta. Am primit o friptura care inca guita. Adica eu inteleg varianta de in sange la vita, dar de porc nu mai auzisem pana atunci. Era atat de cruda incat nici macar nu puteam sa o tai. Am trimis-o inapoi de 3 ori si de fiecare data mi-au adus-o la fel. Doar ca era putin mai rece cu fiecare runda. Pana la urma am renuntat si am mancat doar cartofii. Practic am dat 30 de euro ca sa mananc niste cartofi reci 😂😂
Comentariu beton!14
In România am încercat sa mănânc dar nu am reușit, “Chișcă”. Este o umplutura de pasat cu carne, băgate in mat de porc. Se fierbe, după care se prăjește. Eram singurul din casa socrilor, care nu mânca așa ceva. Dacă simteam mirosul, îmi venea sa vomit.
Mâncat nutrie, cangur, oyster, dar ceva ce sigur nu as încerca, “balut”, oul fertilizat cu embrionul in el. Colegii filipinezi mi -au spus ca e bun, ca la ei este considerat mai nou o delicatesa, și se servește in restaurante cu ștaif!
Chisca sau ptisca e Dumnezeu. Nici o oala de sarmale fara ea. Iar mirosul nu face decat sa completeze aroma. Dar clar pot intelege ca nu tuturor le place
Apropo de întâmplări de prin restaurantele mapamondului. Se întâmpla în anul 2005, la prima descălecare în țara „Soarelui Răsare”, Nagasaki. Eram cu un coleg și ne plimbam pe străduțe, grădini etc. După atâta aplecat de cap și înclinat de mâini plus mers pe jos, ne-a răzbit foamea și setea de o bere rece ca Ciucașul neaoș de pe vremuri. Să căutăm un restaurant, ba închise, ba goale deși ceasurile arătau ora 13. Zic, ăștia sunt mici, mănâncă repede, se cară repede și trag obloanele rapid. Nimerim un restaurant deschis, scările duceau spre subsol, dar cam beznă, intrăm așa cu puțină teamă și ajungem într-un subsol super luminat dar gol și o liniște de mormânt. Sala arăta cam cu erau restaurantele românești pe vremuri, masă lângă masă și din clipă în clipă așteptam să apară Bănică Senior să cânte printre ele. Ne așezăm sfioși la o masă și așteptăm, băi și așteptăm. Apare o domnișoară și începe să turuie, oarecum părea că ne certa, dar mai și zâmbea. Cum limba strămoșului samurai o vorbesc din mâini și deja eram obosiți de dat din mâini, iar respectiva vorbea engleza doar folosind o mână, deci praf și pe semne, îi zic colegului să îi desenăm, avea fata pix și hârtie. Am uitat să spun că în timp ce turuia ne- a dat și un meniu. Adică un fel de meniu plin de linii, puncte și alte semne, dar erau numerotate. Îmi plăcea punctul 10, era scris jumătate de pagină, clar era ceva consistent.
Între timp sună telefonul și domnișoara merge să răspundă. Telefonul era pe prima masă de lângă scări, destul de aproape de noi. Tot ce a vorbit la telefon era „ai, ai, ai” pe diferite tonuri și ne mai arunca niște priviri de nu înțelegeam unde greșisem. 5 minute doar asta a spus. Ce e drept, când a început să vorbească la telefon și auzind doar „ai, ai”, noi râdeam de mama focului. Când a început să ne privească ne-am mai temperat râsul și mă gândeam că noi venisem să mâncăm și sfârșim cină pt ceva samurai din familia domnișoarei (cum spuneam, noi eram sălbăticii). Plus că eu nu am avut ce face și m-am ridicat în picioare să mă uit la o altă masă pe ceva meniuri, speram la ceva poze in meniu. Canci, după ce a terminat de vorbit am și tulit-o spre masa noastră. Un sunet nu scoteam, eram muți, iar când a ajuns lângă noi i-am arătat doar 10 și 15. Totuși am îndrăznit să îi arăt semnul „peace/victory” și să zic scurt și răspicat într-o japoneză „perfectă”, „Sapporo”. A fost una dintre cele mai bune mâncăruri mâncate vreodată. Culmea eu am avut tot un fel de cârnați mai mici, păreau de vită, bestiali. Ne-a adus și vreo 3 beri de căciulă. Am plecat fericiți și netransați de samurai. La a doua descălecare am reîntâlnit domnișoara care era în prezența proprietarului vorbitor de limba engleză. Râdeau cu lacrimi când i-am povestit și îi traducea domnișoarei. Tot de la a doua descălecare am o întâmplare cu câștigătoarea unui concurs de frumusețe ce a dorit o poză cu un sălbatic atipic pt acele meleaguri (aka eu). Din nefericire doar poză.
Comentariu beton!29
Pare că mațele scârbesc cam pe toată lumea. Poate pentru că m-am obișnuit de mică cu mirosul lor, nu am nici o problemă să le curăț și să le gătesc. Și mă refer la mațul gros de porc în special. Mațele subțiri nu au un miros prea puternic după părerea mea.
Pentru că sunt mofturoasă nu comand pe la restaurante chestii pe care nu le știu sau nu înțeleg. Așa că n-am avut surprize. Iar când vreau să gust mâncăruri exotice sau dubioase, mă pregătesc psihic înainte.
@Anouk, plus că în ele iese o tobă de casă bestială.
Am mâncat și eu ceva de genul ăsta, tot în Franța. Erau doar ceva Andouille, nu Andouillette, dar în poză arătau beton, ca cei de mai sus. Aștia aveau și bucăți de carne în ei, care era divină, era așa o tocătură mare, cubulețe cu latura de 1,5 cm, dar restul păreau ceva organe din alea împuțite, rinichi, fudulii, habar nu am. Am strâns nările, am ciugulit doar bucățile de carne și am jurat că nu mai fac. Am nasul destul de sensibil. Nu am mâncat niciodată caltaboș, de exemplu!
Mihai păcat că n-ai și o față din aia de râzi cu lacrimi, pe lângă mânuțe, că râd de jumătate de oră singură( minunați oameni adunați pe aici) Eu sunt mofturoasă la mâncare așa că comand doar ce știu sigur că îmi place.
Topicul si comentariile imi aduc aminte de cina din „Indiana Jones and the temple of the doom” unde serveau supa de ochi, creier de maimuță, serpisori vii ce tocmai ieseau din burta serpoaicei, gândaci…. Delicii si delicatese😀
aparent lionezii au ciudatenii de gen.
Prin 2012, parca, am ajuns si io in lion. Grup mare de oameni, eram la schi in franta, am zis sa facem si o pauze de lyon.
si, la pranz, hai sa mancam
Eu mi-am luat ceva care as putea defini drept „parizer si paine fierte in lapte”. Nu teribil, dar nu am fost entuziasmat
Insa, vreo doo gajici au luat ceva ce suna asa: „carnat traditional din Lyon”. Nu mai stiu cum se chema. Cert e ca l-au taiat si au vazut ca erau mate in mate. Nu mirosea rau deloc.
Ca atare, eu am mancat: o porite de parizer si paine fierte in lapte si vreo 2 carnati de mate.
Fetele nu mai stiu
@animaloo, când mă documentam un pic pentru articol, am văzut pe undeva scris că mai fac Andouillette din ăștia și special pentru turiști. Cică nu mai miros atât de nasol tocmai ca să poată fi mâncați. Ar putea fi o explicație.
se poate. Bine, io manc si mate fierte cu usturoi si nu prea mai am voie sa fac in casa dupa ultima data cand a mirosit casa a rahat timp de vreo 2-3 ore.
era la pranz, era centru, probabil era ceva mai light, asa ca pentru mine. Un cacat mai spalat 😀
„Bibanul e o soparla taratoare care miroase a pixda si trebuie futut”
„Bibanul” era inainte de 89 soldatul proaspat incorporat in armata obligatorie.
Aceasta era denumirea pana ajungeai la statutul de „veteran”.
Ceva legat de mirosul aferent insa era adevarat.
La ora 10 in fiecare zi se oferea un supliment fata de cele trei mese obisnuite.
” Veteranii” primeau pate de ficat, cascaval sau salam iar ” bibanii” primeau pixda (aia mai rautaciosi o supra numeau „la ciclu”).
Despre ce era vorba ? Conserve de peste in sos tomat tinute la stoc de razboi timp de 5 ani si apoi date ” la consum”.
Erau bombate, bagai baioneta in ea, sarea jet de o jumatate de metru de zeama in sus.
Dupa ce nu mai era „sub presiune”, taiai conserva si mancai continutul.
Arata, mirosea si avea gustul comparativ cu ce am scris mai sus.
Nu am mai mancat conserve de peste in sos tomat de 30 de ani.
Si nici nu am vre-un gand.
Tare de tot, faza! 🙂
Dacă tot e vb de Franța și mâncare, era prin ’92 (la o specializare – ceva de IT). Undeva între Lille și Paris la un stop de autostradă, o plimbare de weekend. Jmekerul (francez!) care o pusese de specializare, ne plimba pe banii lui. Ei bine, în mijlocul restaurantului ăla era o chestie cu tot felul de salate + salamuri etc – totul degeaba! Chiar scria deasupra frumos că e gratuit. Ei bine, eu și cu un coleg ne-am trântit câte-o ditamai farfuria munte de salamuri, cârnăciori, brânzeturi + hai și ceva salată pe ici pe colo. Mergem la masă, în fața mea francezul cu banii. Toată masa se uita la noi doi cum bobinam (restul doar comandase și se aștepta), la un moment dat francezul care se uita ca la mașini stricate – către noi: “Ça va? ça va?”
Noi cu gura plină: Mhîhmî!
Am mâncat tot, dar când a venit friptura cu cartofi prăjiți – de-abia/de-abia am dovidit.
Oul crud sau laptele muls si nefiert. Sparge un ou si da-mi sa il beau si-ti prezint tot ce am in stomac in secunda cand il simt in gat.
Am baut vin si la 10 minute am fost anuntat ca in damigeana aia era un soarec umflat si caruia ii cazuse parul de cand se inecase(probabil ramasese o perioada fara dop damigeana si ala cazuse acolo ) si n-am vomitat, nici nu m-am ingalbenit, dar de ex daca gasesc o musca moarta sau un fir de par in farfurie, sa manance cine vrea.
sunt două mâncăruri pe care nu am putut să le mananc: lapte de pasăre, făcut de o mătușă, si orez cu morcov la spital. Frate, nu s-au dus alea pe gât…neam. Din laptele de pasăre am luat o lingura din spuma aia si mi s-au întors mațele pe dos, iar din orez am luat o lingura si a doua nu a mai mers. Cat despre mancarurile mirositoare, nu pun gura nici daca stiu ca mor de foame. Mai bine mănânc rădăcini sau frunze
Aceeasi experienta am trait si eu, une andouillette rumena care’ti intoarce nas, stomac si ce se mai poate din loc … Noroc cu beurre si baguette tradition …
Intre timp am descoperit ca exista si andouillette care nu miroase asa puternic sau ma rog, in limite acceptabile 🙂
In general la cantina evit si acum colegii care aleg andouillette …
In general, sunt gurmanda si curioasa – deci dispusa sa incerc toate ciudateniile din meniu. Singura data cand am dat inapoi a fost in Coreea, cand am vazut Penis fish vii – si apoi „curatati” si pusi pe gratar.
Referinta: https://youtu.be/0snYNhxAUbE
Apă de la Căciulata
Izvorul 7 sau 14?
Am încercat și eu apa aia cu „cationi” (să citez un nene care lua și el apă de acolo) dar nu prea mi-a plăcut. O prefer pe aia de mai la deal (vis a vis de complexul hotelier). Na fir-ar, iar mi se face dor de congres 😢
Ciorbă de burtă din burtă nu îndeajuns curățată, pregâtită pentru gătit. Nu sunt fan ciorba de burtă oricum, da când ți se pune în față o farfurie aburindă puțind a balegă…
Exact pe asta am trait-o. La Cannes, unde oare, pe acelasi tipar aproape. Insa acolo am tinut Eu sa-mi exersez franceza rugina de vreo douasdeani..si ce sa vrezi, o frantuzoaica de aia de-a ta a incercat sa-mi explice, chiar si prin gesturi, ce comand. Am interpretat, in schimb, frecatul ei excesiv pe burta, ca o promisiune ca asa voi face si eu dupa ce voi fi mancat delicatesa😁. Gresit!
nefiind eu prea umblată prin lume sau crâșme, nici exagerat de curioasă pe dubioșeni, mai ales pe banii mei 🙂 , cea mai nașpa chestie pe care am mâncat-o a fost făcută de mine personal: o tartă/plăcinte de mazăre cu pește, sau de pește cu mazăre. don’t ask.
pt că-s foarte zgârcită, cum zicea cineva mai sus, am reușit să mănânc o felie (însemnând 1/8).
pe la mine prin zonă se face de Paște ciorbă de cighir. ciorbă de miel în care se pun și mațele de miel, bine curățate. am mâncat la cineva cândva, delicioasă, bine asezonată cu leuștean și alte ierburi. acasă nu mâncam ciorba de miel nici bătută.
Mie imi place sa incerc mancaruri dubioase pe unde ma duc. Melci, stridii, viermisori, greieri, șarpe, pești de toate felurile, picioare de broaște, branza din aia cu viermi vii, dar de departe cea mai nasoala chestie pe care am mâncat-o a fost rechinul din Islanda. Pentru ca rechinii aia nu sunt de fapt comestibili, inițial:) Cand ii pescuiesc au o toxina in carne, care e mortala pentru om, asa ca islandezii lasă rechinul afara vreo 3 luni sa putrezească, după care il îngroapă, tot vreo 3 luni, timp in care iese se scurge otrava din el, suficient cat sa nu mai mori daca mananci o cantitate rezonabilă:) evident ca am gustat, 2 zile după inca aveam in nas miros de rechin ingropat.
Hong Kong, pe la 2005 vara. In piata Mong Kok…eu si alti daci patrioti viteji. Holbam ochii la toate alea. Prin alea vad si o cusca cu diverse chestii in ea: soparle, broaste si un fel de sarpe la pubertate. Ne uitam ca la zoo. Apare langa noi o piticanie de femeie, dinastia Han cca. Si dai pe cantoneza, iar noi pe holbeza. Ne-am prins ca daca ne e foame ea ne gateste ce e acolo. Pret per capita 25 de HKD…mi-am facut curaj si am ales o soparla, parea mai in carne. Baga mana in cusca, insfaca soparla, cu o foarfeca de librarie de 4xharst si pa la picioare si inca 1 bonus la cap. Spintecat, scos niște ate, pus pe plita, adus 2 sosuri, poftim servim. Avea gust de pui.
Era Steaua,, dar defapt nu era… Era un club care folosea ilegal numele si marca Steaua.
No, data viitoare să încerci Tripes à la Niçoise 😅 Mie chiar îmi place Andouillette. Proaspătă si bine făcută, un deliciu 😋 Acu’ și brânza franțuzească bine “afinată” poate puți de-ți mută nasul și-ți sar gleznele din șosete, și tot delicioasă e.
În afară de andouillette tot francezul mănâncă mai bine!
În afară de andouillette ,tot francezul mănâncă mai bine!
Nu am avut nicio experiență de acest fel. E adevărat că am fost într-o singură țară străină, Ungaria. Acolo am avut însă o dezamăgire. Am fost la un restaurant. Am comandat ceva cu ceea ce credeam că e carne de capră. Eram curioasă. Dar era rață. Seamănă oarecum cuvintele. Cât despre viermi…. Nici fierți, nici copți, nici prăjiți. NICI MOARTĂ! Nici fluturii nu îmi mai plac de când am văzut un episod din Teoria Big Bang și Sheldon a spus despre fluturi că sunt viermi aeropurtați.
Fix cu Andouillette am pațit-o si eu. Dar in cazul meu, produsul arata fix, identic si la fel cu un penis. Erect, ce-i drept. Parca era luat direct din sexshop.
Dupa ce am vazut forma din farfurie, mirosul nici n-a mai contat.
Gustul nu l-am simtit, ca n-am atins.
Serif am o intrebare daca sefu stia de cheschevu di ce nu l-ai pus sa traduca ce e aia andouillette….. si daca tot vroiati chestii d-astea smanshi fansi fix in Gare de Lyon era/este un restaurant numit „Le train bleu” cu meniuri de te saturai numai din vorbe ?!
https://www.le-train-bleu.com/fr/
Să traduci o denumire? Păi e că și cum te-aș pune eu să traduci „lebăr” sau „piftie”.
Serif ideea eria sa iti „traduca ” ce contine cirnatzul respectiv ca lebar si pifitie e miam miam pe linga andouillette….
Au patit o si altii cu andouietii astia, lume fina de altfel: Stanley Tucci si Meryl Streep
Ca sa ma mențin la cârnați – eram prin țari asiatice de mult timp și nu mai mâncasem cârnați de vreo juma de an. Am trecut pe lângă o toneta care avea cârnați sfâraind pe grătar și miroseau așa cum trebuie. Mi-am luat. Am regretat instant. Ar fi fost mai potriviți pe o înghețată. Super dulci. Între timp am aflat secretul. M-am însurat cu una de pe acolo și a apucat-o și pe ea pofta de mâncare ca acasă când stăteam in București. Așa ca ne-am apucat de făcut cârnați – rețeta simpla 1kg carne porc, 0.5kg zahăr. Plm….
Ghici unde sunt si ce mi-am comandat