Vă las aici niște hrană pentru spirit, că poate nu intră cafeaua aia altfel. 🙂
- Mitul bunicii tradiționale în marketingul modern (O, da, m-au ucis cu viața la țară, palmele bunicii și aerul încărcat cu miresme dulci, de odinioară, de pe prispa căsuței bătrânești)
- Idealizarea plăcutei vieți de la țară (continuarea logică a articolului de la punctul 1)
- Amintiri din călătorie. Cu Ghiolba Nelu în avion.
- Steerilitatea lumii ce vine. Rețelele sociale au dat prostiei șansa să se agrege și proștilor posibilitatea să devină solidari
- Are balta peşte
2.tare cu Nelu 😀 prin aeroportu’ ala imi dadeam seama la ce poarta am zborul dupa domnii Nelu de la coada.
4. Din pacate,asta a facut internetul. A unit prosti si le-a dat putere si voce.
3 era dom Nelu 😌
Astăzi am făcut dragoste cu femeia pe care o iubesc cel mai mult: mama mea.
Mulțam de selecție.
Viață idilică pe naiba. Îmi amintesc că bunicul patern se scula la 3 dimineața să meargă la vie, iar bunica avea deja pregătit coșul cu mâncare. Pe noi, copiii, ne luau adormiți din pat și ne puneau în căruță. Dacă aveam chef să mergem și noi la vie. Bunica pleca la câmp. Se întorceau seara și atunci pregăteau lucrurile pentru a doua zi. Să văd cât de idilic li s-ar mai părea hipsterilor după o săptămână din asta.
Comentariu beton!27
1,2. Câta dreptate au, absolută dreptate, literă de lege, chiar,not. Bunicii soției până la 80 de ani au făcut pâine la cuptor și încă fac mămăligă și mâncarea la soba aia oarbă din bucătăria de vară. Au aragaz dar nu are mâncarea același gust, mama. Și nu are. Gard in gard cu ei este un magazin alimentar. Și câte exemple din astea știu. Nu mitizez că nu este cazul. Viata la țară este grea, așa și trebuie să fie, apreciezi altfel lucrurile când le smulgi din brazdă.Nu mă duc în Alaska ca apoi să mă plâng ca este greu. Mă duc ca știu că este greu dar vreau să mă duc ca să ma scufund în munți nu între blocuri. Nici dracu nu folosește pesticide pentru consumul propriu sau a celor apropiați.Au destui bani ca să ia niște kile de legume, dar ce să fac, să stau cu bătătura ca în palma. Dacă unii preferă zgomotul roților de tramvai, claxoanele demente din cea mai jegoasa capitala europeana, eu, unul prefer să stau în cur pe pământul meu și să mă uit cum soarele îmi împarte lunca în fiecare dimineață, cu fiecare răsărit. Poetic, este? Doamne, cât as putea să scriu. Dar nu are rost. Să lasăm oamenii să creadă că au dreptate. Dinamovisti, unu cel puțin.
Multumesc, Mihai.
Comentariu beton!24
Dar știi că nu despre tine, și cei ca tine, era vorba în cele două articole? Tu nu ai Facebook nu urmărești campaniile „faine”, din online, care preamăresc viața la țară deși fătucile alea care scriu despre „palmele brăzdate” ale bunicii nu s-au trezit niciodată în viața lor la 5.00 dimineața.
mai pune o cafea, ca n-am inteles nimic. daca ai tai sunt conform standardelor de reclame covalact, sunt cu titlu de exceptie, nu reprezinta norma taranilor romani, imi pare rau sa-ti distrug acest ideal in care te-ai izolat
@cismaru, ideea e că @edelweiss chiar s-a mutat la țară și trăiește din muncit pământul. De-aia i-am zis că nu e în targetul celor două articole.
@Cismaru,eu vorbesc de oameni pe care ii cunosc, cu care interacționez, cu care muncesc de dimineață până seara. Tu vorbești de țărani de pe Facebook sau din campanii.Aia trăiesc doar în lumea voastră. Mai bate o tasta, poate îți iese mai bine.
Se dezbate încă. Ce zici?17
hai cu mine in sudul romaniei si moldova, sa mi-i arati pe aia de care zici tu
Satul in care îmi duc zilele este plin de solare, a fost dat ca exemplu și pe la teve la emisiunile de profil,vorbesc strict de satul în care stau și ce cunosc eu. Și tu imi bagi pe gât toate satele de drojdieri. Crezi că eu nu știu ce prăpăd este în alte zone. În multe.
Comentariu beton!18
Și încă ceva, chiar nu are relevanța, îmi place cum scrii, te citesc mereu, când scrii, și te pricepi bine la astea.
Hai Steaua /Fcsb. Suntem atât de smecheri că noi avem două.
cei ce sunt dinamovisti niciodata nu sunt tristi! sa ne vedem sanatosi, sa ne chemi la gradinarit, sa vada fiica-mea ca rosiile nu cresc in Mega
@edălvais, știi că te alinți, nu? chiar nu e despre noi, ăștia care nu-i zicem vacii “cal cu coarne” și nici nu ne mirăm că nu e mov; este un fel de fake marketing pentru că prezintă doar o mică parte a adevărului, eludînd aspecte esențiale ale acestei vieți; cînd orășeanul bea laptele ăla “preacalațară”, nu primește și “onoarea” de a mulge vaca în miros de bălegar și nici nu înfundă cizmele în glod, cu ploaia șiroindu-i pe sub guler, pentru că trebuie să aducă “utilajul” de la păscut; iar cînd se bucură de căldura focului din vatră nu-i zice nimeni că văru’ costel a murit acu’ trii ani strivit de un copac în pădure…
plm, și eu apreciez o zacuscă de casă, făcută tradițional, da’ înainte să mi-o produc, mă înarmez cu multă răbdare și țuică; coptul ingredientelor afară, pe tablă, la foc de lemne, curățarea lor și apoi fierberea domoală timp de multe ore de stat cu nasu-n fum nu-s chiar idealul meu în viață; o fac totuși pentru bucuria de a-mi vedea fetița mîncînd cu poftă un produs (cît de cît) curat; și nu dau nimănui un borcan întreg…🤣
Comentariu beton!21
Campaniile online despre viata la tara au aceeași treabă cum are iapa stearpa cu gestatia. Prind tot la voi sau interesează tot pe cei din bula voastră. Pentru mine sau cei ca mine au relevanta zero. Eu am vrut să spun că odată cu moartea alor bătrâni, buni, răi satul ăla domol, cu orătănii fără număr în bătătură, ăla cu hainele bune, de duminica, purtate în drumul spre biserică, satul ăla o să moară.Satul ăla care putea zâmbi la sfârșitul zile printre palmele crăpate. Va rămâne doar satul asistaților, a bețivilor și a filfizonilor de weekend.
Comentariu beton!31
Băi, io cred că tu ai o problemă cu cei de la ţară care au plecat la oraş şi acum scriu pe bloguri despre viaţa de la ţară în loc să fi rămas acolo să scurme pământul pentru a supravieţui. Un fel de : băă, nu mai vorbi, pentru că tu nu ai mâncat salam cu soia ca noi. Nişte trădători care nu au vrut să rămână în vatra strămoşească să-şi cureţe pământul de sub unghii cu briceagu’ şi au ales saloanele de feişăn&beuty sau să-şi cumpere legumele de la supermarket.
Eu am o problemă cu toată lumea 🤣🤣🤣. Cele mai multe momente sunt de acalmie dar am unele în care văd negru și chiar nu ar cazul, de aia mai iau și niște chestii foarte personal. Îmi trece repede. Cum zicea Fluturul, marile orașe trebuie să moară.
Buna dimineata, Mihai.
Legat de punctul 3, dupa 12 ani de drumuri București-Dubai, am învățat sa-mi educ starea de spirit si purtarea in avion. Peste ce nu pot sa trec, nici acum, este poziția de macho a unui bărbat care sta pe scaunul de lingă mine. Picioare larg desfăcute, unul din ele in jumătate din spațiul meu. La cele 45 de kilograme si un metru jumate pe care ii am probabil ca se considera ca nu am nevoie de atit de mult spațiu. Atunci reactionez. In rest, îmi trag gluga pe cap si aștept sa ajung acasa.
Păi problema este la tine pentru că ai doar 45 de kile şi un metru jumate. Orice spaţiu care este liber trebuie folosit pentru că este păcat să se piardă. Problema asta este şi în trafic atunci când laşi un spaţiu generos faţă de maşina din faţă şi vezi că vine un SUV din spate care îl ocupă.
Bai…aveti dreptate toti! Pe mine astea cu viata la tara ma lasa mai rece-ashea,ca o cunosc,din pacate (sau nu😁)cam pe tate partile..ce ma omoara sunt alea cu bebelusi,copii mici,cu dragalasenii bagate cu sila in stomac..mi-i greu tare sa descriu sentimentul pe care mi-l produc,da ma bazez pe voi, ca le stiti bine cu cuvintele..
Mulțam, @Vasilescule. 🙂
1. Păi cam tot ce e reclamă e exagerat, într-o direcție sau alta. De ce ar face viața la țară excepție? Dacă duduile alea, cărora le iese părul după spălat cu un amărât de șampon, arată că după două ore de coafor, de ce nu ar fi zen și viața la coada vacii? Dacă încape o cisternă din aia de balsam de rufe în poșetă, de ce nu ar fi toată mâncarea bio?
4. Așa e. Dar, pe de altă parte, rețelele de socializare au dat posibilitatea și celorlalți să se adune în jurul unor cauze foarte mișto și să contribuie la construirea unui spital, de exemplu.
5. Simpatic.
Păi și punctul 3? Despre punctul 3 de ce nu zici nimic, ă?
Păi zisesem mulțumesc, cu asta am început, dar mai bag o fisă, na. Băi, ce dor mi-e de un drum cu avionul! Gata, am zis. 😛
Didina, numai să nu prinzi un Nelu. 😝
Mi-i dor de Nelu ca di mama !
Comentariu beton!13
@GabiI, pe ruta asta, Nelu e nelipsit. Face parte din peisaj, cum ar veni. 😜
@Shoricule, să nu exagerăm acu’. Dar, dacă vrei o comparației, mi-e dor până și de tristețea aia de la Starbucks, căreia unii îi spun cafea.
Mie mi-e dor de sandwichurile din avion 😁😁
Mulțumesc pentru selecție!
1. Reclama trebuie să vândă, reclama trebuie să exagereze, să abereze, să mintă, ca să se poată vinde produsul. Pe nimeni nu interesează adevărul din reclame, nici măcar pe potențialii clienți care știu că reclama minte.
2. Pas. Nu citesc acolo.
3. Băi, oleacă de înțelegere pentru ăia care se dau prima oară cu avionul nu strică. 😜
4. Un final de articol prea optimist pentru mine. Istoria se cam repetă, de obicei.
5. Mi-aduc aminte că, de câte ori mergea taică-miu câte o săptămână la trageri la Babadag, se întorcea cu pește. La fel, în anul în care a fost detașat la Constanța, de câte ori ajungea sâmbătă seara acasă, știam că a doua zi o să mâncăm pește, icre, conserve. Pentru mine, copil fiind, zona aia părea regatul secret al peștelui și îmi închipuiam că oamenii de acolo doar asta mănâncă. Iată! 🤣🤣
De ce reclama trebuie să exagereze, să mintă sau să abereze ?
Aveam coșmaruri când știam că pleacă taică-meu la pește. Nu mi-a plăcut peștele niciodată și-mi era clar că vor urma două zile doar cu pește. Eram cel mai fericit când venea fără să fi prins nimic. Mă rog, mama cred că era mai fericită decât mine, că nu mai trebuia să curețe toți peștii ăia.
Fiindcă, dacă reclama spune adevărul, nu mai cumpără nici dracu’ nimic. Arată poporului cum se face totul, cum se mulge oaia, ce pui pe castravete ca să crească, cât poluezi ca să faci nu știu ce ambalaj sau ce copii subnutriți îți fac tricourile și să vezi după aia profit. 🤣🤣
Dacă în loc de bunicii idilici cu mâinile crăpate bagi în reclamă adevărul dai faliment într-o săptămână. Iar clientul o să te înjure că i-ai stricat fengșuiu’ și l-ai lăsat fără produsul preferat, nu o să te aplaude că i-ai arătat adevărul. Așa funcționează treaba.
@Ionuţ, Întrebarea mea era cu mantă pentru @Vasilescu care lucrează în domeniu.
Întreb din nou. Ce câştigă firmele pe termen lung dacă fac reclamă mincinoasă la produsele lor ?
@Shoric, o reclamă are voie să exagereze, dar nu să mintă. De altfel, ți-ai dat răspunsul singur, dacă faci reclamă mincinoasă unui produs, mai devreme sau mai tărziu vei fi sancționat de cei care contează cu adevărat: cumpărătorii. Cât despre exagerare, da, atâta vreme cât prezinți produsul cu o poveste frumoasă, iar exagerarea vine sub formă de metaforă, da, e ok.
Uite îți dau unexemplu. Spot comercial pentru produsul Dacia Logan. Un tată vrea să-i demonstreze fetiței lui c-o iubește atât de mult că-i poate aduce și Luna de pe cer. E ziua de naștere a fetiței, în fața casei oprește un Logan, tatăl deschide portbagajul și înăuntru se află Luna de pe cer, frumos ambalată, cu fundiță roșie. Fetița plânge de bucurie, toată lumea e fericită. E o exagerare, nu? Cu toții știm că Luna nu încape într-un portbagaj de Logan. Dar reclama și-a atins scopul: a provocat emoție, dar a și subliniat faptul că Loganul este unul dintre autoturismele cu cele mai spațioase portbagaje din clasa lui. Cam asta.
Eu nu am o problemă cu reclamele şi le înţeleg logica. Ionuţ are o problemă cu reclamele care doar mint cumpărătorii.
@Shoric, ai zis că era cu mantă, pentru mine, întrebarea. 😁
N-am nici o problemă cu reclamele. Mi se pare normal să mintă sau să exagereze. Asta am zis mai sus în ambele comentarii. Dacă s-a înțeles altceva, s-a înțeles greșit.
Viață la țară. Am trăit-o, am amintiri dragi din vacanțele la bunici (cu tot cu muncile nasoale ce trebuia se le facem ), ii înțeleg pe ai mei că s-au relocat de la bloc la casă şi că le place agricultura, marketingăreşte vorbind nu mă simt intoxicată. Ba chiar aș face şi eu o reclamă din aia idilică, bazat pe intâmplare reală, la cozonac: bunici adunate în solidaritate culinară, spinări incovoiate, mâini brăzdate, batice (sau baticuri?) colorate, se cerne făină, se sparg ouă, se cântă, se frământă vesel. Şi în această atmosferă gospodărească, se aude un glas încântat şi sincer satisfăcut: Iete, fa, şi ghini mi s-o curățat mânili-n aluat!
Comentariu beton!20
Am râs. Io sunt curios dacă atunci când ajungi la ţară, la Vaslui, mai scapi şi un: – şi faşi uăi, eşti bini ?
Adevărul e că pot vorbi fluent moldoveneasca in diverse forme de schingiuire a limbii române, dar asta doar intenționat şi, de regulă, în glumă. Mutarea la Vaslui nu mi-a afectat vorbirea corectă invățată in primii 7 ani de Câmpină, ba chiar m-a ajutat să scap de nişte „pă”-uri involuntare.
Nu ț’ar fi ruşâni, auzi, „la țară, la Vaslui”! 🙂 Wasluy city, stimabile!
Buona domenica a tutti!
Viața la țară nu e un produs, nu e un lucru, ca să-i faci reclamă! Faci publicitate la hîrtie igienică, la coca cola, la detergenți, nu la trăiri omenești, nu la vieți grele! Dar greu se trăia și la oraș în acele timpuri, nu? Câte comentarii tastate despre cozi la ouă, carne, lapte, frig, foame la orașe- sute de mii…Se trezeau țăranii la trei noaptea dar destui orășeni lucrau noaptea în fabricile și uzinele patriei. Erau chinuiți copiii de la țară dar și de la oraș, destui…Violență în familii, alcoolism și altele. Să încercăm să privim prezentul și nu trecutul, totuși!
De la o extremă s-a trecut în alta. Copiii și adolescenții de azi stau pe net. Tinerii și cam toată lumea. În preajma mea văd fete care nu spală un vas, nu gătesc, Doamne ferește să gătească, să calce o rufă, să dea o mână de ajutor. Fac totul mamele, femei de cincizeci, șaizeci de ani, de multe ori bolnave tocmai de acel trecut chinuit. Tinerii…mulți sunt supraponderali, depresivi, confuzi, consumă droguri de la vârste
fragede. Se pierd în internet. Se sinucid dacă li se scrie că sunt grase- fetele. În Italia peste 40% dintre tineri NU muncesc și NU studiază. Deci ce fac? Eu zic să ne concentrăm pe problemele prezentului ca să construim un viitor normal!
Rețelele de socializare sunt și bune și rele. Jumi juma. Depinde de noi și doar de noi să alegem partea bună! Nu ne obligă nimeni să-i citim pe ignoranți. Oricum, viața reală s-a mutat în virtual. Se muncește, se iubește pe net, se comunică, se rezolvă probleme psihosociopatice, se crește autostima de exemplu prin numitul like. Ar fi bine să existe și legi, ca în real. Bullying, cyberbullying…de studiat și de eliminat. Deci să lăsăm viața la țară și să ne ocupăm de cea în internet! Amin.
Comentariu beton!20
1. D-aia s-a inventat emisiunea „Ferma”. Ca să vedem ce frumoasă e viața la țară. Bine, singura care n-a înțeles rostul emisiunii e Mihaela. Ă propos, ați observat și voi că a mai întinerit?
2. Vreau să fac un pact cu @Ionuț. Dacă ești de acord, desigur. În loc să scrii „pas. Nu citesc acolo”, scrie „pas. Eu și Elena nu citim acolo”. Multumesc!
3. @didino, mi-e dor de-o călătorie cu avionul, dar am ales calea să călătorim cu mașina. Cobor cu mâinile învinețite de la cât de tare mă strânge „pescarul”. Și nu, nu mă strânge de bucurie că mergem în vacanță.
4. Nu sunt doar pe net, sunt și în viața reală. Colegă mea de la biroul de credite a avut într-o zi un client la birou, cu care a avut un dialog halucinant:
– cu ce va ocupați?
– cu ce să mă ocup, domnișoară? Muncă-casă, casă-muncă.
– nu asta, ce faceti la muncă?
– fac orice. Dacă-ți zice șefu’: Nelule, fă asta, eu fac.
– sectorul de activitate?
– sectorul 5, că acolo stau.
5. Mănânc pește până pocnesc. Nu-mi place ăla cu sos roșu și ăla pus la marinat. Prăjit și la grătar mănânc de zici că se bat turcii la gură mea.
Comentariu beton!21
@Eleno, nu știu ce să zic despre „întineritul” ăla. Pare mai degrabă că e o exponată de la muzeul figurilor de ceară care a prins viață.
@Eleno, noi nu avem probleme de genul ăsta. Ne place și cu avionul și cu mașina. Vacanță să fie. 😁😁😁
Te înțeleg cu peștele, îmi place și mie mult. I-am asortat ieri un piure din cartofi copți, mujdei cu verdețuri și ne-am îndopat bine.
1. Cea mai frumoasă femeie din România aka Monica Bârlădeanu a fost la Straja la o chestie kissfm.
– Băi, asta semănă cu Monica Bârlădeanu
– Nu are cum să fie ea.
– Băi, ea este, tocmai a postat pe instagram că este aici.
– Ce banală este şi nici nu pare că are 1.70
4. Nu-i mai face în ciudă la şefu’ blogului că a renunţat la meseria de vânzător. Avea subiecte pentru blog căcălău.
5. Sosu’ ăla roşu se numeşte bulion, pastă de tomate sau pomodoro şi se pune peste pizza sau peste fidea sau tăieţei. Cu plăcere.
1. & 2. Cât o trăit bunică-mea o făcut pita acasă în cuptor, carne și legume doar din ograda proprie, singurul îngrășământ folosit a fost balega.
O fost fain.
Azi e doar reclamă.
3. Călătoresc de 10 ani cu avionul. Deja sunt zen. Nimic nu mă deranjează.
4. Ce bine că n-am „rețele sociale”.
5. În copilărie îmi plăcea peștele, acum nici să-l văd. Poate fi beluga cu foiță de aur.
1,2: Reclamele idealizează. E frumos, e idilic, dar nu-ți cade nimic din cer.
Eu am crescut la oraș, la bunica din partea mamei, la țară la bunicii paterni (jud Vâlcea) mergeam mai rar și nu îmi plăcea în mod deosebit. În special vacile bunicii aveau ceva contra mea și nu mai știam pe unde să mă ascund de coarnele lor 😁
Taică-meu povestește cu nostalgie de copilărie, dar întotdeauna punctează munca grea pe care o făceau bunicii lui la vremea aceea. Acum tot visează să mai amenajeze pe acolo să fie cât de cât confortabil vara, dar nu să locuiască full-time.
3. Personaje ca Nelu am tot întâlnit în călătoriile mele..nici nu mai trebuie să te interesezi de la ce poartă pleacă zborul de Ro, te prinzi după specimenele de la coadă, înfipte unele în altele, de parcă ar aștepta microbuzul de Sighișoara 😁
4. Social media poate face mult rău, dar și mult bine. Din păcate vizibilă e partea negativă.
5. Simpatică povestire. Mie îmi place peștele, dar nu cred că aș putea mânca zilnic.
1. Daca viata la tara este grea, nu inseamna ca nu este si frumoasa! Neamul meu incepe din Maramures, continua spre inima tarii si apoi in Banat. Pentru ca obisnuim sa ne intalnim anual, am avut ocazia sa vizitez zeci de sate ce sunt datate istoric de acum 1000 de ani si in care generatiile de tarani s-au perindat una dupa alta, fara intreruperi. Am fost in zone in care traiau cei mai asezati si harnici oameni pe care i-am intalnit vreodata, cu gospodarii cu case frumoase si curate, curti pline de animale, pivnite si camari pline de vin si dulceturi. Am fost la nuntile lor cu obiceiuri si traditii frumoase, nunti la care mirii erau cadorisiti cu destui bani incat sa poata porni in viata cu dreptul. Am vazut, astfel, ca munca la tara este pentru ei sens in viata si bucurie!
De unde se poate vedea ca mitul bunicii traditionale nu este un mit. Bunica chiar a existat, pana nu demult. Adica pana au reusit neocomunistii sa distruga ce nu a reusit Ceausescu! Iar noi, cei de azi, ne facem vinovati de aceeasi distrugere prin miserupism, prin negare, prin a face din tot ce reprezinta viata la tara, subiect de batjocura!
2. Aceeasi idee ca la 1!
3. Amuzant. Rau cu rau dar mai rau fara rau.
4. Internetul este toxic. Il consum cu un pahar de vin!
5. Inseamna ca voi, de Craciun, mancati sarmale din carne de peste! Teribil!
Ma gandesc ca e si ceva pozitiv in asta! Nu se aude guitatul sfasietor al amaratului!
Așa e.
Așa e ce?
Păi ţi-am zis eu că aşa e dar nu ai vrut să recunoşti.