În bula mea, de oameni care trăiesc din publicitate, există așa un fel de opinie unanim împărtășită că denumirea proiectului „Iubirea care bate la ochi” este cel puțin neinspirată. Poate o fi, dar mie nu mi se pare, dimpotrivă, mi se pare că exprimă exact ce trebuie în țara lui „o bat pentru c-o iubesc”, în țara unde statisticile spun că o româncă e bătută la fiecare 30 de secunde.

Revenind, că până la urmă nu denumirea contează, „Iubirea care bate la ochi” este un proiect pentru victimele violenței domestice care nu reușesc să scape de abuzatori. Au făcut primii pași sa iasă din mediul ăla toxic, au obținut un ordin de restricție, dar, așa cum se întâmplă mai tot timpul, constată cu groază că agresorii nu respectă niciun ordin de restricție. Prin urmare, deși ele au plecat de lângă ăia, riscă să fie bătute în continuare. Și aici vine ideea foarte șmecheră a proiectului: 1000 de femei, victime ale violenței domestice, vor primi acces la MINERVA, un buton de panică mascat într-o bijuterie, pentru a putea apela instant 112 în cazul în care agresorul încalcă ordinul de restricție.

Băi, chestia asta chiar e foarte tare. Că dacă ăla vine chitit să-ți facă rău, tu, ca femeie, ce poți sa faci? Pui mâna pe telefon să suni undeva, pe cineva, la 112, sau oriunde crezi tu că te-ar ajuta. Doar că nu prea apuci să faci asta, că dacă abuzatorul chiar a venit pus pe nasoale, n-o să-l împiedice absolut nimic să-ți ia telefonul până să apuci să-l atingi. De-aia mi se pare foarte tare ideea cu butonul de panică mascat într-o bijuterie. Iar din ce-am înțeles, operatorii de la 112 știu exact ce au de făcut când primesc respectivul apel de panică.

Proiectul a fost dezvoltat de Asociația Zi de Bine în parteneriat cu Centrul FILIA, Asociația ANAIS și Asociația Luthelo. Dar li s-a alăturat și Vodafone România, cu susținerea pe partea logistică: va oferi cele 1.000 SIM-uri M2M și serviciile de conexiune telecom necesare funcționării acestora, dar va contribui financiar și la susţinerea activităţii de management al proiectului.

În plus, din luna mai a acestui an Fundația Vodafone a lansat și Bright Sky Ro, o aplicație mobilă care vine tot în sprijinul victimelor violenței domestice sau a celor aflate într-o relație abuzivă. De ce e tare aplicația? Pentru oferă asistență și sprijin specializat atât victimelor violenței domestice, dar și celor îngrijorați de siguranța cuiva cunoscut sau a unui membru al familiei. Mai precis, știi despre cineva că e într-o relație abuzivă, dar nu știi cum mama dracului trebuie să procedezi, ți-e teamă că dacă faci ceva pui victima într-o situație și mai nasoală. O să găsești în aplicație tot ce-ți trebuie.

Ai zice că n-are cum să te ajute o aplicație, nu? Well, de la lansare până în prezent aplicația a fost descărcată pe 2.281 de terminale, având în acest moment peste 1.000 de utilizatori activi. Deci, da, cred că există ceva șanse să ajute.

Fraților, nu știu cât v-ați intersectat în această viață cu abuzatori, cu agresori sau cu victimele lor, dar să știți că experiența este cruntă din orice parte ai privi-o. De-aia nu pot decât să spun un mare BRAVO pentru toți cei implicați în proiectele de mai sus. Dacă o singură femeie reușeste să scape de bătaie cu ajutorul lor, deja este un mare succes. Darămite 1000, sau 2000, sau cât mai multe mii.