Chiar dacă nu aveți treabă cu Bucureștiul, și tot cred c-ați auzit despre problemele cu apa caldă și căldura care au făcut din câteva sectoare ale Capitalei adevarate locuri în care te intorci în timp. Și nu oriunde, te întorci în plină Epocă de Aur, acolo unde apa caldă era rece, dar pe lângă că era rece, nici nu era. S-a tot scris și s-au tot făcut miștouri pe subiectul ăsta de la începutul anului, nu mai insist, alta e problema mea.
Și anume c-am văzut o grămadă de postări și comentarii de genul „în loc să vă plângeți atât că n-aveți apă caldă și căldură, mai bine puneți mâna și vă instalați centrale de apartament, bucureșteni puturoși ce sunteți”. Mă rog, poate nu erau exact aceste cuvinte, dar cam asta era ideea de bază care se desprindea. Teoretic, cei care ziceau asta aveau dreptate, dar practic, lucrurile nu stau chiar așa.
Presupunând că ai avea puși la ciorap vreo 4000 de euro (după capul meu cam la atât s-ar duce costurile), din câte știu eu nu prea mai poți să-ți pui centrală în București. Sau, cel puțin, nu mai e așa simplu cum era acum câțiva ani. În sensul că există niște reglementări care, dacă vrei să respecți legea, fac aproape imposibilă această operațiune.
S-ar putea să mă înșel, că n-am mai avut treabă cu acest subiect de vreo zece ani, dar știam că în lege există următoarele:
Unu. Trebuie să obții acordul asociației de locatari.
Hmm, dacă vrei să-ți pui centrală înseamnă că e apartamentul tău, dacă e apartamentul tău înseamnă că te-ai certat măcar o dată cu președintele sau cu alți membri ai asociatiei de locatari. Că a stat liftul nereparat cu lunile, că nu știu ce se întâmplă la ghenă, că parchezi pe locul lui, ceva-ceva tot s-a întâmpat cândva. Păi atunci, bine, îți urez succes cu obținerea acordului. Iar dacă ești nou în bloc, deci încă n-ai avut timp să te cerți cu nimeni, te vor ignora cu desăvârșire.
Doi. Trebuie să obții acordul tuturor vecinilor.
Ia imaginați-vă cum obții acordul tuturor vecinilor într-un bloc din ăla comunist, cu 40-60 de apartamente pe scară. Gen, să treci pe la toți rugându-i să-ți semneze și ție pentru centrală. M-a luat capul doar scriind asta. În plus, nu știu dacă mai este valabil, dar după știința mea acordul vecinilor se obținea pe acest formular. După cum observați, l-am luat de pe site-ul radet, nu aiurea de pe net. Iar dacă într-adevăr ăsta este formularul valabil, aș vrea să-mi povestiți cum îi cereți acordul lu’ tanti Marieta, de la patru, care are 67 de ani și pe care o s-o ia semi-infarctul doar când citește pe formular cuvintele„PERICOL DE EXPLOZIE” și mai vede și flacăra aia portocalie.
Trei. Să nu locuiești într-o zonă unitară de încălzire.
Caz în care sunt șanse foarte mari să NU AI VOIE să te debranșezi de la sistemul centralizat de incălzire. Mai precis cei care locuiesc într-o așa numită „zonă unitară de încălzire” sunt obligați prin lege să folosească sistemul centralizat de încălzire. Fiecare zonă din asta unitară este stabilită prin hotărâre de consiliu local. Well, cu alte cuvinte, dacă stai într-o zonă din asta și te duci la radet (sau cum s-o mai chema acum) să le ceri debranșarea, îți vor desena mustăți cu pixul pe buletin. Iar cu cererea ta nu pot să-ți spun ce vor face, că mai citesc copii pe-aici.
Cam astea sunt cele trei reglementări despre care știam io. Repet, nu știu dacă mai sunt încă valabile, dar dacă așa stau lucrurile, din punctul meu de vedere a devenit aproape imposibil să-ți mai pui centrală de apartament. Cel puțin în București.
Dar poate mă înșel, poate nu mai e așa, poate acum merge totul lin și ușor, nu mai ai nevoie de prea multe formalități. E cineva pe aici care s-a lovit de curând de mirobolanta experiență a debranșării de la radet și a montării unei centrale? Că poate ne lămurește rapid cum stau lucrurile.
P.S. Dacă aveați impresia c-am scris prostii mai sus, luați de citiți articolul acesta intitulat debranșare radet. Mi l-au lăsat oamenii în comentarii și descrie foarte exact cum stau lucrurile în teren, la fața locului.
La multi ani, Elenoooo!! 🙂
Comentariu beton!19
Aoleu! Azi e ziua lu’ Elena???
@Papi, ❤❤❤
La multi ani Elena!
Uite aici @Mihai un articol de anul trecut https://lazyadmin.ro/debransare-radet/
@Ciprian, 1🤗
Lamultean!
Mai există o „reglementare” naturală, ca să zic așa, care mi se pare cea mai importantă momentan: treaba aia cu persoane multe și străine în spații închise, aia care are legătură cu transmiterea coronavirusului și așa mai departe.
P-ăia de la RDS care mi-au instalat nu știu ce i-am ținut afară că n-aveau mască. P-ăia care mi-au montat timp de 20 de minute o canapea i-am închis într-o cameră cu geamuri larg deschise și nu i-am lăsat să folosească baia (vorbesc foarte serios!). Cu meșterii care îmi vor sta pe cap vreo săptămână, fiindcă e de muncă cu tras țevi, schimbat calorifere etc., cum procedez? Adică noi nu ne-am mai văzut în spațiu închis cu părinții și frații din martie, dar să stăm bot în bot cu niște oameni care, prin natura muncii lor, iau contact cu un număr mare de persoane zilnic? Asta mi se pare cel mai complicat lucru la orice lucrare în casă momentan.
Se dezbate încă. Ce zici?39
Ah, am uitat să specific în articol că facem abstracție de virus. Să presupunem că e o perioadă normală, fără mizeria asta de covid. Că problemele cu apa caldă și căldura sunt mai vechi de apariția coronavirus.
Ahh, aștept cu interes apariția unui vaccin pro-centrală 🤪
Comentariu beton!27
Tu te plangi de ceva voluntar cumva – (Adică noi nu ne-am mai văzut în spațiu închis cu părinții și frații din martie, dar să stăm bot în bot cu niște oameni care, prin natura muncii lor, iau contact cu un număr mare de persoane zilnic? ) – poti alege sa nu ii chemi
Oamenii aia de la KFL care iau contact cu tot orasul zilnic ce sa mai zica ?
@dny, prietene, nu mă plâng. Am luat în calcul scenariul actual, cu coronavirus, și am adăugat la ce a scris @Mihai mai sus și problema asta.
@Mihai, eu înțeleg că ai expus problema la modul general, făcând abstracție de treaba cu pandemia. Ei bine, cred că trebuie luată în calcul fiindcă cunosc persoane care s-au infectat fix de la diverși meșteri veniți prin casă, acei meșteri fiind singurele contacte ale persoanelor respective în această perioadă.
Nu știu cum o fi prin alte părți ale Bucureștiului, dar în Militari, cel puțin în zona mea, problemele cu apa caldă au început anul acesta, în plină pandemie. Și, chiar dacă, legal, ar merge totul ușor și elegant (nu e cazul la noi) tot ar fi mai dificil de realizat decât în mod normal.
Acolo unde exista calorimetre montate pe calorifer este cel mai simplu.
Dai caloriferele RADET jos de pe instalatie, pui dopuri la coloane, instalezi centrala (asta merge repede cu o firma agreata care se ocupa de proiectul de amplasare , instalare etc.) montezi calorifere noi pe instalatie.Calorimetrele vechi or sa inregistreze luna de luna consum „0”, la fel si apometrele de apa calda.
Singura conditie ca sa poti face ce am scris este sa aveti contoar individual la gaze.
Se dezbate încă. Ce zici?16
Păi, da, la soluția asta m-am gândit și eu, dar are un mic neajuns: este ilegală. Eu am întrebat dacă se poate respectând condițiile legii.
Ce este ilegal ?
Oficial ramai bransat.
Practic nu consumi de la ei.E ca si cum ti-ai monta un boiler electric pentru apa calda si nu ai mai consuma apa ” calda ” furnizata de RADET.
Păi exact asta este ilegal. Că oficial rămâi branșat, dar de fapt tu ești debranșat. În plus, nicio firmă autorizată n-o să vrea să-ți monteze centrala fără să ai dosarul complet, cu toate aprobările. Or tu n-ai niciun dosar, nicio aprobare, n-ai nimic. Pentru că cererea de debranșare, aprobată, trebuie să se regăsească la dosar. Acordul vecinilor și al asociației de locatari trebuie să se regăsească la dosar. De unde le ai tu pe toate astea, când tu oficial ești branșat încă?
” În plus, nicio firmă autorizată n-o să vrea să-ți monteze centrala fără să ai dosarul complet, cu toate aprobările.”
ai incercat? s-ar putea sa ai surprize si sa-ti ofere ei cea mai eleganta rezolvare.
Comentariu beton!16
@moatza, eu n-am nevoie, am centrală.
Nu-mi place asta cu „s-ar putea”. Așa cum nu-mi place că rezolvarea oferită să fie tot ilegală, doar că m-aș consola cu gândul că n-am fost eu inițiatorul, ci firma respectivă.
io te-nteleg, dar firmele astea care monteaza s-au lovit de toate problemele si-s aproape sigura ca au si rezolvarea legala.
Ca sa-ti montezi centrala trebuie aprobare pentru suplimentarea cotei de gaz. Asta implica schimbarea contorului si a tevii de bransament. Ca sa faci asta trebuie sa ai proiect, ca sa ai proiect trebuie sa duci adeverinta de la furnizorul de energie termica precum ca n-ai datorii la ei, daca ai datorii sau esti bransat, PA. Cel putin asa era in cretacicul timpuriu pe aici cand mi-am montat centrala. toate sunt inlantuite in asa fel incat n-ai cum s faci fara . Am avut coleg de munca , si-a montat centrala fara nici un act, exact cum se spune mai sus, l-au ginit cand au venit cu verificarea instalatiei de gaz( asta pentru cei care nu stiu ca daca ai gazul contorizat trebuie sa faci verificarea instalatiei tot la doi ani, ala care verifica intra in casa cu detectorul si ia la rand toate imbinarile tevilor , trebuie sa fie chior sa nu vada ca ai centrala, iar daca vede o sa-ti ceara proiectul, n-ai cum sa scapi) si a scapat cu o spaga grasa plus toate actele care trebuiau facute.
Comentariu beton!18
Nu are legatura instalarea unei centrale de apartament (proiect exclusiv derulat cu firme autorizate Distrigaz) cu dosarul de debransare de la RADET (societate comunista care insira tot felul de aberatii pe site si care incalca flagrant dreptul la proprietate).
Dupa ei o retea care plimba apa calda 1000 de km de la locul unde se produce si pana la locul unde se consuma e perfect rentabil.
Tehnologia folosita si conductele sunt din anii 60.
Apropo de acordul vecinilor: nu știu în București, dar în Râmnicu Vâlcea, de vreun an, parcă, se semnează în fața notarului. Mai greu e cu vecinii care locuiesc în străinătate…
La Buzau a fost o perioada in care nu se aproba debransarea deloc.
Si-a inceput o lupta care pe care, adica cine voia sa-si monteze centrala o monta fara niciun aviz si la sfarsit chemau oficial radetul local (se numeste altfel, RAM) sa constate ca nu mai sunt legati la sistemul centralizat.
Tot pe la inceputuri, amenintau astia cu diverse amenzi, dar n-am auzit pe nimeni sa fi luat vreuna.
Apoi isi faceau dosarul, dar cu centrala deja montata nu mai aveau impedimente.
Acum, de pe la sfarsitul lui august, RAMu’ a trimis notificari ca anumite PT (punctele termice de cartier) nu mai pot asigura agent termic, descurcati-va!
Asa ca foarte multi dintre cei ce n-aveau si-au montat la foc automat, dar sunt si multi care n-au avut de unde. Asa ca va fi prima iarna interesanta din punctul asta de vedere…
Chestia-i ca multi batrani, de fapt multe persoane care stateau mai mult pe-acasa, suplimentau caldura din apartamente cu aprinsul cuptorului, care ardea non-stop. Nu voiau sa dea drumul la caldura in bloc, iar ei stateau cu aragazul aprins toata ziua. De la asta s-a inceput cu centralele. Cand esti la comun cu gazele, nu prea e ok sa platesti nesimtirea unora.
Oricum, mai mult de jumatate dintre apartamente aveau deja montate centrale termice inainte de anuntul de sistare.
Comentariu beton!17
Io sunt curios dacă va face față rețeaua de gaze care n-a fost proiectată pentru un asemenea nivel de consum. Să ne ții la curent.
da, nu stiu ce sa zic.
dar sunt multe localitati in tara care nu mai au deloc radet.
la astia cum face fata? reteau a fost proiectata tinand seama de debransare totala? ma indoiesc.
Comentariu beton!12
@moatza, orasul meu e unul din ele, si daca nu ma insel la fel si Baia Mare, in NV tari mai sunt probabil orase care nu mai au deloc radet
Pentru blocul unde locuiesc în Tg Mureș a fost desființat punctul termic. Am fost anunțați la începutul verii, prin septembrie proprietara a luat și montat în bucătărie centrala și a mai durat până în decembrie să fie trasă o conductă principală nouă de gaz pentru bloc și alte țevi pentru fiecare garsonieră în parte (înainte erau țevi doar pt aragaze)
Lucrurile s au complicat intre timp …dar eu acum 20 de ani din banii de la cumetrie plus o rata fezabilă …am instalat centrala simtind ceva in urină despre radetu’nost de aici mai mic dar la fel de energofag si lovelefag…
Probabil ca am ceva simturi extrasenzoriale ca era anul in care baetii dăstepti a decis ca daca fura un an toată caldura orasului are pentru toata viatza lor si ei si copi lor …dă mers in Maldive ca acolo i cald oricum ..
Asa or facut si n a patit neam nici unu nimic….
Eram singurul din bloc cu centrala oarecum hulit da ‘ i am combinat in prealabil pe gorobetzii de vecini sa puna bani la tzeava comună si mai groasa ….
Al doilea an erau 17 din 20 apartamente cu centrale functionale (in alea trei ori nu locuia nimeni si pe una n o interesa ca se incalzea cu lichide peste 40 de grade …)
Una din cele mai bune decizii zic din veatza asta profană ca…am avut caldura la copil …pentru ca …nici in anii ce au urmat n a mers radetu’ local cum vrei ;am avut o centrală buna m a tinut 20 de ani si ar mai fi mers da’ am facut curat in casa si asa m o sfatuit lumea …ca consuma astea mai putin …
Deci nea Misu merită sa te bagi in saga asta a debranșării chiar cu procese pentru că electrica e viitorul man …la bloc mai ales e aur o centrală mică pe curent ….
Daca cunosti pe vreunul cu centrala pe curent fa o comparatie intre costurile la intretinere fata de una cu gaz . O sa vezi de ce.
MariusMî, confirm că are dreptate. Indiferent de plus-minus costuri merită alternativ o centrală pe curent. Eu am și panouri radiante, costurile la curent sunt efectiv normale cu ele, la pornirea centralei se simte bine, dar lunar costurile diferă cam cu 100 de lei în medie față de consumul la centrala pe gaz.
Sandra, in ce zona geografica stai?
MariusMî, sud-vest, zona săracă. Clisura Dunării.
” poate acum merge totul lin și ușor”?????? Da’ unde te crezi, omule? „Romania” si „lin si usor” NU MERG intr-o singura propozitie!
Hai sa-ti povestesc ce „lin si usor” merge la Eon!
Soacra-mea sta in Iasi si are 83 de ani. Ii e tare greu sa se duca in fiecare luna sa plateasca gazele si lumina. Drept pentru care, am zis noi, in nesfarsita noastra naivitate, ca mergem pe Eon Myline si platim noi, online, din Germania.
In primul rand, iti trebuie o facultate speciala ca sa te inscrii pe site-ul ala. M-am chinuit vreo trei zile de-mi venea sa arunc laptopul pe geam.
Dupa ce am reusit minunea, hai sa vad un cont in euro in care sa trimitem banii! Etee…ca nu era! Am scris mesaj si am intrebat. Dupa vreo 2 saptamani a venit raspunsul cu doua conturi in euro, PENTRU GAZE. Ca raspunsul despre conturile pentru lumina, inca se mai coace.
Pe site-ul lu’ peste prajit, tre’ sa dai, in fiecare luna, citirile de contor de la gaze si lumina. Dar se pot da NUMAI in intervale de timp diferite!
Ma rog…am platit o factura de vreo 15 euro, in contul ala dat de ei. La o saptamana dupa ce am platit, factura aparea tot neplatita. Alt mesaj la care astept raspuns.
Am ajuns la concluzia ca, mai bine deschidem un cont in Romania, il alimentam periodic si n-au decat sa-si ia ei din contul ala, banii.
Presupun ca si asta va merge la fel de lin si usor!
Comentariu beton!14
Hahaha pe contu lu’ peste de la aplicatia pu..ii EON …am inca trei contracte reziliate si inca imi vin facturi si avize de deconectare pe numele a doi raposati … i am sunat pe dobitoci si dupa lupte seculare telefonice am reusit sa i lamuresc zca i dau in judecata ei au zis ca e pe locul de consum preavizul si nu i intereseaza le am zis cu subiect si predicat ca e alt contract alt proprietar sa taie la decedati curent si gaze …in fine s au calmat …
acum e bine cu aplicatia dar avand trei locuri de consum trebuie sa fii foarte atent la date de comunicare indexuri din aprilie pana acum n am platit mai mult de 35 lei gazul si 50 lei lumina …(led becuri electrocasnice cu consum mic etc fara a fi habotnici doar ca avand doua job uri stam putin acasa …)
Mare atentie la timpul de achitat preavize cam trei zile pana la o saptamana pana le intra banii la jegosi (o prosteală pe fata ca intra imediat maxim a doua zi ) dar abia asteapta sa ti trimita deconectarea si sa ti frece cam 100 euro cu deconectare reconectare
Poti face un cont local la o banca romaneasca si sa inchei acorduri de plati automate furnizori. Tot ce trebuie sa faci este sa te asiguri ca ai bani in contul romanesc (din experienta au asa ceva, direct debit si ING si Raiffeisen, dar sigur si altele). Alimentarea o poti face direct, insa pierzi la cursul de schimb sau poti intermedia un revolut la mijloc.
Daca soacra ta are pensia in cont la o banca verifica acea banca daca are serviciul disponibil. Eu i-am facut mamei mele ca sa nu mai mearga sa stea la cozi pentru plata facturilor. Acum nu trebuie decat sa ii vars ajutorul in contul ei si gata.
Nu stiu cum e cu cont din afara tarii , nu-s nici client Eon dar utilitatile le platesc online din tara fara nici o problema. Ma refer la gaz, curent, telefon. Singurul pe cae nu-l pot plati asa e intretinerea la asociatia de proprietari, desi ar cam fi cazul sa se adapteze si aia, dar…
@Mariuse, asociația de proprietari e constituită ca persoana juridică. Asta înseamnă ca are un cont deschis la o bancă. Fă-o pe administratoră din vorbe (că te pricepi să scoți omul din minți) până-ți dă contul.
Comentariu beton!15
@ un om: aia e, ca in mod SIGUR, ca sa fac un cont la o banca din Romanica, trebuie sa fiu fizic acolo. Lucru care, cel putin pana vara viitoare ( daca moare si covidutzu pana atunci), nu se poate.
Si nu, soacra- mea nu are pensia pe card, ca-si prinde urechile in bancomat. Daca era asa, era simplu.
Doamna Elena, in primul rând La multi ani!
E barbat, daca era femeie , ca sa o fac din vorbe cu nervii era necesar sa-mi fie si simpatica, altfel nici o sansa. Iar administrator, femeie si simpatica e deja SF.
Direct Debit
@MariusM, cum zice Elena. La mine contul era afișat cu font mare pe pereții casieriei (o cămăruță în bloc).
De aproape 1 an plătesc întreținerea în cont și totul e în regulă.
@Ruxandra, nu poți face plata din contul tău de euro într-un cont de lei al Enel sau cum se cheamă?
Presupun că e posibil dacă te lași la discreția unui curs dubios croșetat cumva de cele 2 bănci, a ta și cea din România.
Conturile de lei sunt mereu pe verso-ul facturii. Poate soacra ta să roage un vecin mai conectat la tehnologie să facă o poză cu verso-ul și să v-o trimită.
@Ruxandra nu astepta pana ajungi in tara cauta pe net ca e posibil sa poti deschide contul online. Cardul poate veni prin posta (vezi ING).
Daca nu, un Revolut si te-ai rezolvat platesti de acolo si ai card virtual. Nu sunt sume mari si deci riscurile sunt limitate.
Socrii mei si-au montat centrală fără sa se debranseze de la Radet, practic au căldură si apă caldă din două surse, nu rămân niciodată fără. Nu au fost probleme la montatul centralei, nu le-a cerut niciun dosar, a mers totul foarte repede, singurul inconvenient este ca plătesc si la Cet si la gaze, dar e ok, confortul costă si merită.
@Andreea, da, corect, asta este o soluție. Dar câți oameni își permit să facă același lucru?
Eu nu știu dacă mi-as permite, oricum mi se pare cam țeapă si cred ca ies mai ieftin cu rata la bloc nou, care a venit cu centrală, dar ei sunt mai economi de felul lor, nu le au cu vacanțele si moda, unde sparg eu mulți bani, asa ca le e mai ușor asa decât sa se mute.
Vă plângeți degeaba! Dacă aveți 1% șanse să montați centrală, profitați!!
În orașul în care locuiesc (și care ar fi în topul orașelor sigure și frumoase din Romania, după un clasament făcut de o tantică de la primărie,cred) sunt 0 (zero) șanse să avem centrală de apartament.
Pentru că noi așteptăm racordarea la gaze!😏
Comentariu beton!13
@Axinia, dar și la noi ca să faci o debranșare te lovești de cel puțin aceleași probleme. Eu am înțeles ca iarna asta se vor descurca doar până în ianuarie. Abia aștept, oricum acum după ce s-a văzut înscăunat vechiul primar nici nu cred că se va strădui să mai facă vreo mișcare dacă nu îi iese și lui ceva.
Pentru caldura imi imaginez ca e complicat cu adeverinte si aprobari, dar un boiler pentru apa calda e sub 500 de lei si nu trebuie nicio aprobare.
Daca vrei numa cat sa speli vase pana si robinetul ala instant „de Limano” isi face treaba si e sub pretul unui boiler. Sunt unele mai performante (tin si de un dus) pana in 300 de lei in care pret pui si un prelungitor sa duci curent in baie si nu trebuie sa intrebi pe nimeni de sanatate.
Daca nu esti in apartamentele defavorizate (vezi parter sau peste spatii comerciale neincalzite) poti sa-ti instalezi o centrala electrica (sunt unele pe inductie cam cat 3-4 cutii postale de bloc). Da costa ceva bani si probabil nici exploatarea nu e la fel de ieftina, dar nu e 4000 de euro si macar nu suferi.
Comentariu beton!14
N-am locuit niciodată într-un bloc racordat la rețeaua de termoficare, dar din câte știu, nu te mai poți debranșa. Și nici nu e legal să-ți montezi în paralel o centrală pentru că ai nevoie de aprobare de la gaze pentru ”un foc” în plus. Și nu cred că obții aprobarea.
https://www.cmteb.ro/rebransare-debransare-sistare.php precizări importante 😉
Uite aici procedura: https://lazyadmin.ro/debransare-radet
Este destul de lung articolul dar e foarte detaliat. Comparația cu un RPG e perfectă.
Am centrală pentru că așa am cumpărat apartamentul. Nu știu ce implică acum debransarea de la retea și montarea unei centrale. Dar, noi semnăm în fiecare an una-două cereri d-astea pentru montat centrală pentru vecinii de pe scară. Deci încă se pot monta centrale.
Ideea e că la un moment dat, ne-am trezit cu administratorul blocului că bate la ușă să ne dea niște bani. Pentru ce, bre? Pentru că vecinul x și y s-au legat de coloană montată de voi. Bine, n-o montarea noi, ci fostul proprietar. Banii i-am luat, că să nu existe dubii🙃.
La mulți ani Elena 🙋🏻♂️.
PS. Mi-am făcut Instagram pentru cine vrea să mă urmărească 😎.
Frate, ACEST formular…😳😳😳🤯 Păi cine are curaj să-l semneze? Cred ca e făcut special sa sperie babele, sa nu semneze 😁
Doar ce mi am pus centrala (I am pus mamei ).Stau in Craiova ,nu in Bucuresti,dar problemele sunt cam aceleasi.Punctul 1.Centrala buna ,sauvnier duval ,calorifere schimbate ,proiect ,debransare ,manopera,si alte mici chestii .Total £2500 Punctul 2 ,Nu iti trebuie acordul tuturor vecinilor,doar cei de pe coloana ta.Si acordul asociatiei .Punctul 3,nu ma pricep.Dar ,stresul.Tata ,stresul te mananca.Ca aia de la gaze nu iti spun tot odata si faci 1000 de drumuri.
@Ruxandra: nu inteleg de ce trebuie cont in € sa platesti facturile. Am si eu apartament in Iasi, gol, pt. ca locuiesc in Dk. Sant avizata pe e-mail cand am ceva de plata, intru in contul meu pe myline-eon.ro si platesc cu cardul, direct din contul meu danez. Cand se anunta perioada de citire, se duce o cunostinta, care are cheia, in apartament, face citirea si o trimite la eon. Ce-i drept, nu stiu cum o trimite. Dar daca mama ta e acasa, vin meseriasii cu citirea in perioada anuntata. Ca, foarte adevarat, de navigat in pagina lor cere nervi de otel…
Militari, Apusului. La mine pe scara au venit vreo 2 vecini să le semnez pentru centrală – pas, că nu-s proprietar. Ideea e că brusc a apărut o țeavă d-aia groasa pentru gaze, trasa pe mijlocul scării (serios, prin spațiul liber dintre balustrade) de la etajul 1 de unde intra țeava in scara (din exterior, spart peretele blocului) și pana la etajul 9. Acum am vazut 2 apartamente cărora le-a răsărit si contor individual de gaze la ușă. Cum dreaq au facut si de unde au avut aprobările, n-am idee.
Nimeni si nimic nu te poate impiedica sa platesti exact ce consumi si ce vrei sa consumi indiferent ca e vb. de energie electrica, gaz sau energie termica.
Urmatorul pas dupa debransarile „in masa”, va fii instalarea de pompe de caldura cu sistem de racire/incalzire pentru fiecare scara de bloc.
Trebuie semnatura de la vecinii de langa si de sus/jos, plus administrator
pai mai oameni buni, de ce is asa scumpe inca apartamentele. daca caldura nu ai , aia nu ai, e aglomerat etc. e cel mai bun supravietuieste ? apratamentul e un fel de buncar, mai ales daca e mai vechi..
p.s: is din provincie…
Auz’, @Vasilescule, dacă tot îi zici „leje” în loc de lege, putem să adaptăm și noi, nu? „Unde-i leje, nu-i pocneală” merje? 😜
Io n-am șentrală d-asta de zici matale, la noi se dă zamă caldă pă țeava de la oraș. Așa c-am intrat aci dăcât să văz când dă @Elena tort. 😁😁😁
@didino, păi și, ai aflat ceva? Când dă?
Io nu mă plâng, boss, da’ înjur în gând. În urmă cu vreo oră mă rugam de aragaz să-mi încălzească apa.
#fmmFirea
Şi pe la noi prin sat au fost ceva contre cu firma de termoficare, că avize, că nu se poate, că taxă că trec ţevile prin aprtament cu apă rece… care cu timpul a dat faliment cu ajutorul autorităţilor locale şi de atunci cred că 90% din oraş are centrală în apartament.
Mbine, la noi, în paralel cu horcăiala firmei de termoficare care trăgea să moară, administraţia a lansat un proiect de branşare a blocurilor cu gaz metan + prin unele cartiere tras moca pâna la uşa apartamentelor pe banii primăriei. Ştiţi voi, făcute lucrările alea prin cartierele unde locuiau barosanii locali… şi sistate că „nu mai e bani”.
Mă rog, una peste alta, acum, dacă vrei să ai căldură de la o centrală pe gaz costul era prin 2017 undeva la vreo 8000 de lei care include proiect, ţevăraie schimbată de la uşa aprtamentului dacă aveai un singur foc, centrală la vreo 2500 de lei şi calorifere de oţel şi binenţeles ţeavă de ppr, nu cupru.
acum am pus centrala intr-o garsoniera, 8800lei a costat tot, proiectul de gaze si teava erau, dar fostul proprietar le facuse ca sa monteze convectoare.
a trebuit schimbat proiectul, dar nu a mai costat ca si cum le-ar fi luat de la zero. ma rog, asa mi-au spus cei de la firma cu care am montat-o.
Salut, sper ca nu deranjez 😀
Suntem interesati si noi dar avem 0 XP si vrem sa cautam o firma sa se ocupe de tot: proiect montare etc.
Sunteti multumit/a de firma cu care ati lucrat? si un nume de la firma daca se poate.
Va multumesc
Salut cu ce firma ai lucrat? Multumit/a? O recomanzi? 😀
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/gata-cu-monopolul-un-oradean-a-desfiintat-in-justitie-monopolul-societatii-de-termoficare-128974.html
Cica din 2030 nu mai e voie cu centrale de apartament
@Bogdane până în 2030 se mai schimbă președinți, guverne… Iliescu atinge suta!
PS. Mi-am făcut Instagram pentru cine vrea să mă urmărească!
Hop si io, ca ma pricep! Debransarea se incepe cu o cerere catre furnizorul de caldura care va aproba sau nu, in functie de bloc, daca e in zona neunitara sau unitara. Aceste zone au fost stabilite acum vreo 10 ani prin niste Hotatari de Consiliu Local in urma inventarierii centralelor proprii, din fiecare bloc, montate pana la acea data. Cautati pe net ” Zone unitare( localitatea care va intereseaza). Daca la data respectiva, exitau montate un numar de 30% de centrale pe un bloc, zona devenea neunitara si blocul este debransabil fara probleme legale.Cei aflati in zona unitara, adica fara minimul de 30% centrale montate la data inventarierii care fac obiectul Hotararii de Consiliu Local, incalca mai multe legi, daca isi monteaza centrala: Legea 325/2006, Legea 10/ 1995, Ordinul 91/20007 al ANRSC, HCL citat mai sus,Legea 196/ 2018, niste articole din Contractul incheiat intre asociatie si furnizorul de caldura si Ordinul 483/ 2008 al presedintelui ANRSC :D! V-am speriat? Infractiunea nu e chiar asa mare, daca luam in calcul ca amenda pentru incalcarea lor este intre 200 si 1000 lei.Asta numai daca cineva se gandeste cum sa ajunga niste bani la buget. Pe de alta parte, in conditiile in care a fost depusa cererea la furnizorul de caldura, in extrasezon de incalzire si a fost aprobata incepe distractia. Se face separarea la gaze, in conditiile in care e trasa o teava de gaz pe casa scarii si se depune cerere la furnizor. Apoi e contracrata o firma autorizata care face treaba.In general ,se ocupa ei de documente si proiect . Se depune dosarul la gaze si cuprinde procesele verbale de la gaze, adeverinta de la asociatie, acordul sefului de coloana separata si semnaturile a cativa vecini. Distractia costa 2-3000 lei.Apoi se gaseste firma care monteaza centrala. In urma aprobarii primite de la furnizorul de caldura, se depune la acesta un dosar care cuprinde, actele de la gaze, actele centralei, acordul asociatiei de proprietari( datoriile trebuie sa fie 0), acordul vecinilor( stanga, dreapta, sus, jos) cu care aveti pereti comuni, taxa de debransare platita la furnizor si un proiect de reechilibrare termica a instalatiei facut la o firma in domeniu. Se incheie proces verbal intre asociatie si furnizor si esti fericit posesor de centrala proprie. Asociatia face inventarierea seturilor termice care se reconsidera dupa fiecare montare de centrala. Raman in continuare, in plata elementele de incalzire care sunt pe proprietatea comuna: tevi care trec prin apartament, uscatorie, casa scarii si subsol…Dupa lege( care e prost facuta) ar trebui ca pentru acordul asociatiei sa fie intrunita Adunare Generala care isi da acordul daca cineva pune sau nu centrala!…un mare fâs! Asociatia poate preintampina gogomania asta, daca stipuleaza in procesul verbal al Adunarii Generale ca deleaga Comitetul Executiv sa hotarasca in aceasta problema…Deci, rabdare! Traim in tara hartoagelor si a legilor prost facute…
Nu stiu in Bucuresti, dar la Constanta e mai simplu.Am 2 apartamente si in ambele am centrala pe gaze.Vis!Mictionez cu bolta pe RADET si pe facturile lor 4-500 lei/luna.Cu apartamentul bine izolat pe exterior plătesc 200 de lei maxim pe luna de iarna apa calda si căldură.
Investitia la un apartament de 3 camere 78 mp etaj intermediar e undeva la 2500 eur cu o centrala buna(aprox 1000 sir),avize si aprobări vreo 500 eur plus instalațiile si calorifere aprox 1000 eur.
Mi se pare noaptea mintii ce citesc aici. In ultimii 30 ani nu am mai stat in vreun apartament fara centrala. La ai mei e montata de prin 2000, iar in ultimii ani prin chirii nici nu am luat in calcul apartamentele pe termoficare.
Acum caut sa cumpar un apartament si inca ma gandeam daca sa cumpar la gata sau ceva mai ieftin sa il fac eu. Clar pica ultima varianta. Nu ma gandeam ca ai nevoie de ajutor divin sa montezi o banala centrala. Nu inteleg de ce? De ce sa stai la mana primariei si al instalatiilor lor cu 0 eficienta energetica si pierderi imense. Polueaza centralele sau care e faza? Inteleg in tarile cu apa calda treaba asta, dar la noi unde lumea ramane fara apa cu saptamanile mi se pare de desene animate.
Tocmai ce m-am debransat de la Radet.Inginerul care s-a ocupat de proiectul tehic mi-a dat alt formular pt a-l semna vecinii(vecini sus jos stanga dreapta)unul simplificat fara grafice si avertizari si a fost ok.Costurile au fost asa:2500 lei pt proiect de debransare,250 lei taxa debransare,600 lei constatare debransare radet.In dosarul pt debransare trebuie sa ai si atr/sau contract de bransare la gaz si aici e alta distractie pt ca trebuie sa obtii semnatura tuturor vecinilor care au gaz tras separat si aici trebuie sa-l despagubesti pe toti pt cheltuielile pe care le-au avut pt a trage teava de gaz(eu am avut 8 vecini si s-a calculat ca trebuie sau dau cate 145 lei fiecaruia ,altfel nu semnau). dosarul cuprinde:copie dupa ci propietar,copie dupa contractul de vanzare cumparare,acord asociatie,acord vecini stanga dreapta sus jos,contract separat gaze si proiect tehnic debransare.Actele au fost depuse de catre inginerul care a facut proiectul.Centrala,tevi,calorifere manopera au costat 10000 lei,lucrarea pt gaz tevi detectoare proiect documentatie inca 3800 lei.Ap cu 2 camere, berceni
Buna, poti sa imi zici ce firma a facut lucrarea?
Multumesc frumos
Ma gândesc dacă pui centrala „ilegal” oare nu e valabila vreo situație de forță majora ?
Dacă n-ai, nu se da nici căldură nici apa calda, mori de frig ?
Pe de alta parte nici cu centralele nu cred ca o sa fie vesel prea mult timp, de mult vor sa pună taxa de poluare pe centralele de apartament, am impresia ca e în stand by doar pentru ca nu au găsit teapa legala de genul ni s-a impus, ca de piperata o sa fie la maxim
Util mersi!!
Nu va mai agitati!
Am instalat sute de centrale!
Legea este facuta sa te directioneze la companiile mari de furnizare „gaze si elecrticitate”.
Se merge simplu la o companie mare „eon”; „enel”… „e miel… etc…
Te duci cu planul casei si adresa resedintei; ei stiu deja in ce zone se pot instala si in care nu; (in principiu in toate zonele se poate instala; chiar daca legea aia aberanta forteaza doar micii intreprinzatori sa se alinieze la norme sau sa ii scoat din piata; statul prin legea aia genereaza monopol la resurse si dicteaza pretul / piata in functie de intoarcerea taxelor la buget).
Iti faci un „abonament” cu rate, ce include, montaj, instalare, servisare, furnizare, etc (chiar daca de costa mai mult fata de un „dorel”); ei se vor ocupa de toata documentatia (stai linistit ca odata ce au spus ca „se poate instala” si ai semnat contractul treaba ramane treaba) si vei ramane in Legalitate (companiile mari nu isi permit sa fie in ilegalitate; te vor aduce in legalitate prin formele contractuale de oferta servicii).
Dupa montaj pot sa platest accelerat diferenta de cost (pret montaj, centrala, etc) pana ramai doar cu diferenta lunara de cost consum.
Nu va mai agitati!
Orice problema are o solutie!
Daca o sa va uitati in gurile guvernantilor si a primarilor ce dau legi „tampite” nu o sa mai faceti nimic in viata.
Unele legi sunt date in piata sa favorizeze si defavorizeze anumite cadrane economice (dezvoltatorii de blocuri noi – constrangerea indirecta a scaderii calitati in unele imobile vechi si fortarea migratiei naturale spre blocuri noi prin vanzarea celor vechi).
Vreau sa pun centrala la un apartament care este mostenire dar nu stau acolo nu se poate? Anuntati-ma astept.
Conform legii 196/2021 în zonele unitare cu încălzire termica centralizată nu mai ai voie că sa montezi centrala termica și est obligat că să folosești sistemul de încălzire centralizată de la Termoenergetica.Orice modificare a teleleu de încălzire se face pe baza de Autorizație de construcție.Legea 325/2006 a fost înlocuită cu legea 196/ 2021. Trebuie acordul tuturor membrilor asociației in urma unei Adunări generale în care proprietarii care au titlul de locuință din acel bloc sau scara de bloc.Falsele semnături în locul proprietarilor de drept nu sunt luate în considerație și cei care au făcut fals în semnături sunt pedepsiți cu închisoare de la un an la trei ani .Solicitantul care a făcut debranșarea ilegal este sancționat și i se desface instalația noua făcută fără aviz de construcție .Deoarece proprietarii își asumă riscul real de pericol la explozie din cauza conectării la gaze separat și nu asigură un mod de evacuare a gazelor.