Ați citit titlul și n-ați înțeles nimic, nu? Mai mult ca sigur habar n-aveți ce e ăla un „țarafar”. Da, normal, pentru că încă nu l-au introdus în dicționar, dar o să vă las eu aici cum va arăta definița cuvântului, în dex, peste câțiva ani. Va fi exact așa:
ȚARAFAR, țarafari, s. m. – persoană, individ, cetățean român, care la nivel declarativ își dorește o țară ca afară, dar la nivel comportamental așteaptă s-o facă alții.
Că el are treabă, nu-și pierde timpul cu prostii din astea.
Atât pentru azi. Zic că e suficent că mi-am adus modesta contribuție la creșterea vocabularului și dezvoltarea limbii române, deci să nu exagerăm.
Vă urez un sfârșit de săptămână mirobolant.
sursa foto: freepik.com
E mai bine asa. Tarafarii astia au o intelegere deficitara a realitatii. Tari ca afara inseamna tot soiul de tari, majoritatea dubioase rau. Cel mai probabil, daca ar fi ceva mai perseverenti, ne-ar putea capusi cu o tara ca afara precum Venezuela, e modelul cel mai previzibil.
Comentariu beton!38
nope, nu-i destul petrol aici…
Comentariu beton!16
Nu-ti trebuie asa mult petrol pentru a-ti pune tara la pamant. Daca ai foarte mult petrol ai si un impediment, iti mai trebuie in plus si ceva talent pentru a-ti face tara praf si pulbere.
Conducătorul țarafarilor, ăstora de le pute tot, este cumva cetățeanul Țâr Hrrr Mrr Crr ?
Comentariu beton!29
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.21
@HM, nu, nu, e tipul ăla cu nume latin, îmi scapă acum, ceva cu Ipocritus Maximus.
E posibil sa fie totusi Hypocrita Maxima. Romanii credeau ca ipocrizia e o calitate inventata de efeminatii aia de greci. Vreun snowflake, cel mai probabil.
Ma gandesc totusi la tipul ala de la Spartan cu metrul de nimic. Parca il si vad in vacanta la Dubai, facand un safari tour pe bicicleta si exclamand, admirand desertul: Ce tara minunata, oare ce trebuie sa mai facem ca sa avem si noi una la fel?
Se dezbate încă. Ce zici?8
@ventidius, șefu’, dacă măcar 10% dintre antreprenorii și patronii din țara asta ar fi făcut ce face Ștefan Mandachi, România ar arăta cu totul altfel. Da, așa gură-spartă și dornic de validare cum e el, Mandachi FACE chestii. Pune mâna și le FACE, nu doar dă din gură pe interneți (chestie la care mă simt și eu cu musca pe căciulă). Dar, pentru că noi suntem campioni mondiali la aruncat cu căcat în noi înșine (aici tu te situezi bine de tot în clasament, ai putea intra în top 3 lejer), ne pasă mai mult de aroganțele pe care le face Mandachi, decât de ce-a făcut bun. Și vorbim despre lucruri pe care nu știu câți dintre noi le-am putea face.
10% din antrepenorii din tara asta sa faca ce a facut Mandachi? Mai usor ti-ai dori sa fim cu toti Elon Mask, ca ala e mic copil fata de el. Sa ajungi inca student fiind, la nici 21 ani si doar pe baza grisinelor vandute in camin un mare rechin imobiliar multimilionar, constructor de hotel de lux fara autorizatie, e deja o performanta ireala. Dupa isprava asta, nici faptul ca la 26 ani a ajuns sa deschida un lant de restaurante, nici macar faptul ca la 35 de ani a reusit sa toarne un metru de asfalt in camp nu mi se mai pare mare lucru. Cat despre arogantele lui astea nici nu mai conteaza, omul e un zeu.
Se dezbate încă. Ce zici?20
Cum ziceam, tu ai fi pe unul dintre primele trei locuri.
@Dan Andrei-nu mai pronunța acel nume-hidos, dezgustător, apocaliptic- pe aici nu se face aşa ceva, e ordine şi disciplin!!
@Ventidius-ai şi tu dreptatea ta, marile imperii s-au prăbușit cand bărbatii au început sa-şi urce rahatul la deal intre ei, vezi imperiul grec, alexandrin, roman, turc, şi asta nu insemna ipocrizie ci degenerare în masă.
Citez aici din…..Untoldul şef: din păcate, cultura de cele mai multe ori s-a manifestat prin spectacole……..
Şi mai sunt unii care-au icoane sub perne (cum aveau si cu elena udrea) cu aşa creaturi malefice!
Se dezbate încă. Ce zici?12
@Paul, deci marile imperii s-au destrămat din cauza… gheilor. Băi, felicitări, e prima oară în viața mea când aud teoria asta, practic apogeul homofobiei. Auzi, da’ cu lesbiene n-ai nicio teorie din asta? Că mă simt așa ușor discriminat.
Nu este nicio homofobie, exista zeci de istorici de marcă ce explică pe larg această treabă cu degenerarea şi alea-alea ( Alexandru, Cezar, Caligula, Nero, sultani turci ori arabi, bisexuali sau mulți doar homosexuali).
Despre lesbianism nimic de rău, eu însumi fiind lesbian convins deci…….
Se dezbate încă. Ce zici?14
Eu credeam că ”Țarafarii” sunt oamenii ăia cu pancarte ”vrem o țară ca afară”, afișate în contextul protestelor anti-corupție. Ce nu mi-e clar e dacă așteptările și cererile de incoruptibilitate erau doar pentru politicieni și conducători, sau și pentru cetățeni. Sau dacă erau mai întâi pentru politicieni și abia după pentru cetățeni. Un fel de ”mai întâi tu, apoi și eu”. Sau, chiar – în unele cazuri: ”mai întâi tu, iar eu…eh, oi mai vedea. Dacă vreau, dacă pot, dacă sunt condiții…meteo favorabile. Nasol că vine iarna. Hai că mai văd de prin primăvară, așa.”
Comentariu beton!39
@anduța, eu una, înțeleg frustrarea ta prea bine. O am și eu.
Acest „nu vezi că nimeni nu face?” sau, „vezi bine ca toată lumea face al fel, ce daca regulile sunt altfel”. Și atunci, majoritatea celor care sunt deranjați de ceilalți care nu respecta regulile, nu o fac nici ei înșiși, pentru că nu înțeleg că orice regula aplicată de fiecare dintre noi devine o regulă respectată.
În ceea ce mă privește am ales sa respect regulile (în orice domeniu), să îmi învăț copiii sa o facă indiferent de ce fac prietenii și colegii noștri și să-i ocolim pe cei care nu, pe cât posibil.
E drept, avem, în familia mea, privilegiul să alegem sa nu ne aglomeram în mulțime.
Mai puțin în ceea ce privește școala, dar acolo ne asumăm riscurile și încercăm să minimalizăm efectul gloatei, pe cât posibil.
Ce vreau să spun este că nu mai încerc demult să schimb lumea. Nici măcar pe ăștia din preajmă. Mă străduiesc doar sa trăiesc cu ei și printre ei.
Sună a resemnare? Poate. Eu sunt mulțumită că măcar eu fac bine. Dacă mai găsesc și alții că mine care fac bine, înseamnă că nu e totul pierdut.
Comentariu beton!30
Asa Anduta, ardei-i pă marlani, nu te lăsa. Că sigur jumate din aia cu mai intai tu, apoi eu au si viza de flotant. Ai sustinerea mea neconditionata, pentru mine tu esti sarea si piperul din savarina.
Se dezbate încă. Ce zici?16
Bine domnul Marius, am notat (si sper ca si Anduta) ca trebuie sa trecem intai pe la Dvs. pentru a ne aproba pe ce anume teme avem voie sa dezbatem pe aici ca sa nu daunam bunei dispozitii generale!
Ati inteles gresit, se poate dezbate orice tema, chiar si mai veche. Bineinteles, contra unei sume modice. Cand doriti , va dau nr de cont.
Pfiu, ce bine, mă speriasem. Propun să dezbatem pe tema savarinelor cu piper. Trebuie piper alb sau negru? Sau, în loc de piper, e bai mare dacă se pune, de exemplu, boia? Sau ardei iute?
Se dezbate încă. Ce zici?18
Au și țari?
Da. Le au pe toate, practic.
adaug si eu la modesta-ti contributie.
tarafarii astia se impart si ei in doua categorii: interni si externi.
aia interni stiu ei, au auzit ei cum ca pe-afara ar fi numai lapte si miere, ce bine-i, ba, la aia si vor si ei.
cei externi stiu ca pe-afara e bine daca respecti reguli si legi, daca-l respecti pe cel de-alaturi, dar cum se vad cu dreptul langa stangu’ inapoi, la ei acasa, se-ntorc la origini si la marlanismul pe care-l au in gena.
de cateva luni, de cand cu pandemia, astia externi tind sa-i depaseasca numeric pe cei interni.
Comentariu beton!22
Păi de undeva trebuie să luăm know-how-ul.
mda, fi-mi-ar scarba, am invatat si eu ceva de la ei.
Bună,bun așa, mă gândeam că așa s-ar numi oamenii care muncesc pe afară de România ani buni și când se retrag aici la pensie,căcasa,căpărinți,cățarameafrumoasă, începe totul să pută, că nimic nu-i ca acolo sau ,meltean desăvârșit, adidașii nike de aici ,de la mall,nu sunt aceeași nike de pe unde au fost ei.Anyway, orice nouă descoperire de cuvânt se cere patentată la OSIM și plătită ca atare, nu oricine poate scoate peste noapte un cuvânt nou.
Astăzi vreau să fiu și eu țarafară de-asta. Că „acolo, afară” mi se pune la dispoziție calculator cu care să fac învățământ online performant. Aici mi-au promis niște tablete pe care încarci trei documente și nu mai „duc” nimic. Vrei să fii profesor? Plătești, cumperi laptop performant pentru tine și copil, să vă descurcați. E treaba ta că ai copii, că ai rate, că ai o viață de român la tine în țară. E treaba ta că le spui elevilor că trebuie să facă ceva în viața lor și cu viața lor. Țara ta are altă treabă, banii trebuie în altă parte. Tu îi înveți, îi îndemni la bine și ei îți râd în nas că au văzut și ei că „afară” e altfel, doar și părinții și bunicii lor sunt pe acolo. Le-au cumpărat laptopuri și telefoane cu banii de „afară”, pentru școala de aici și le-au spus să mai rabde, că trece pandemia și se vor duce și ei acolo, să-și refacă familia, să se simtă și ei iubiți.
Zilele astea sunt nervoasă permanent, statul ăsta mă învață să-mi bat joc exact de cei dragi mie: familia de acasă și elevii mei. Nu mai vreau o țară disfuncțională, vreau o familie, să nu-i mai invidiez pe „alții”, știu că și noi putem.
Totuși, să avem o zi frumoasă toți.
Comentariu beton!28
Tarafarii astia nu stiu cum s-a ajuns „afara” sa se respecte regulile.
In momentul in care exista o regula, e nevoie si de o sanctiune pentru nerespectarea susnumitei reguli. Plus ca e nevoie ca sanctiunea sa fie si aplicata. Constant si drastic, pana invata melteanul ca il costa mult mai putin sa respecte nenorocita aia de regula. E posibil ca procesul de invatare sa dureze ani buni, dar merita asteptarea.
Cand „afara” erau strazile si parcurile sufocate de PET-uri aruncate peste tot, au inventat masinariile alea in care bagi PET-ul gol si iti recuperezi cei 25 de centi pe care i-ai platit cand l-ai cumparat plin. Poti sa dai cu tunul acum si tot nu gasesti un PET pe jos.
Pe de alta parte, uneori, e al dracului de greu sa respecti o regula. Acum vreo luna, eram in Iasi. Afara erau 35+ grade. Am plimbat un ambalaj de inghetata cale de vreo doi kilometri, in cautarea unui cos de gunoi in care sa-l plantez. Cand, in sfarsit, am gasit un tomberon, avea pe el un lant ca de ancora bine securizat de un lacat pe masura. Asa ca…am lipit si eu ambalajul pe capac. Ca p-ala nu puteam, totusi, sa-l bag in buzunar pana acasa, ca pe biletul de tramvai.
Depinde ce intelegi prin Tara ca afara. Daca intelegi o tara saraca in care nu se arunca pet-uri in parc, banuiesc ca e un vis rezonabil. Am eu insa o banuiala ca majoritatea viseaza la o tara ceva mai putin saraca fara peturi in parc ci la o tara cu oportunitatile si veniturile de afara, iar asta aduce a utopie. Ca aia nu ajuns sa aiba acele lucruri pentru ca nu au aruncat hartii pe jos sau pentru ca au visat frumos. Le au pentru ca s-au nascut acolo. Meritul lor de cele mai multe ori e ca nu au reusit sa faca praf totul, oricat s-au straduit. Pentru ca bogatia tarilor e de regula un cerc virtuos asa cum saracia lor e un cerc vicios. Exceptiile sunt rare. Daca chiar vrei sa apuci sa traiesti intr-o tara ca afara, te duci afara. Cel putin daca nu iti permiti sa astepti cateva secole degeaba.
Se dezbate încă. Ce zici?17
@Ventidius: apai, daca si Germania e saraca…
Nu ai inteles, eu n-am zis ca Germania ar fi saraca, ci ca a fost, este si va ramane bogata. Pentru ca se afla in unde trebuie. La fel cum Romania a fost, este si va fi printre saracele UE, pentru ca nu se afla unde trebuie. Indiferent daca romanii sau germanii vor arunca sau nu peturi in parcuri. Prosperitatea Germaniei nu e datorata in primul rand faptului ca nemtii sunt oameni deosebiti, ci faptului ca se afla intr-o zona a Europei unde toata lumea a prosperat, fie ca vorbim de francezi, englezi, elvetieni, belgieni sau olandezi, indiferent de decizii bune sau proaste pe care le-au luat si unii si altii. Acestea din urma au contat pentru departajarea dintre ele, nu le-a pus insa niciodata in discutie statutul. Prosperitatea in zona aia e ca un dop de pluta in apa, oricat s-ar stradui oamenii sa il bage la fund, va iesi inevitabil la suprafata.
Se dezbate încă. Ce zici?13
Cuvantul cheie: OAMENII. Oamenii sunt cei care conteaza. In Romania nu sunt oameni? Ce-i impiedica sa respecte niste reguli de bun simt? Oamenii sunt cei care pot face o tara bogata sau saraca. E chestie de educatie, de mentalitate.
Sigur ca oamenii sunt cei care conteaza pana la urma. Doar sunt cel mai important capital. Dar mediul in care evolueaza e de cele mai multe ori decisiv. Daca esti om ai instrumentele necesare sa descoperi teoria relativitatii indiferent daca esti profesor la o universitate de renume sau sclava sexuala intr-un bordel din Mozambic. Dar care e probabilitatea sa se intample?
Romania e o tara cu dublu handicap. Primul e datorat pozitiei sale geografice, fiind situata in periferia saraca a continentului, unde economic si politic vorbind, putem spune ca nici iarba nu creste. Celalalt, la fel de important, e datorat configuratiei sale geografice aberante, cu muntii la mijloc si cu fluviile pe margine. Muntii sunt un obstacol decisiv pentru comunicatiile terestre ale unei tari, gatuind traficul si ridicand costurile de transport dintr-o parte in alta. Cu o astfel de configuratie o tara e condamnata sa aiba o piata interna deficitara, o economie ineficienta cu tendinte centrifuge, provinciile fiind atrase spre exterior, acolo unde comunicatiile sunt inevitabil mai ieftine si sansa de profit mai ridicata. Efortul de a tine o astfel de tara la un loc consuma cam tot surplusul de energie. In termeni sportivi, situatia ei ar putea fi comparata cu un concurent suferind de paraplegie si de o insuficienta cardiaca cauzata de o malformatie congenitala neoperabila, care participa la un concurs mixt alaturi de concurenti sanatosi sau care au un singur hadicap si acela mult atenuat. Sansele de a castiga un astfel de concurs sunt aproape de zero, daca ceilalti concurenti nu isi rup cu totii gatul pe traseu. Singurele sanse rezonabile pe care le are sunt cele de a depasi cu noroc cativa concurenti din coada si a nu termina vesnic pe ultimul loc. Daca vrei o tara ca Germania si nu vrei sa emigrezi pune mana pe o roaba si o lopata si cara cu tine si tara acolo cu totul. Ai grija sa o asezi undeva in preajma Rinului si a Marii Nordului, niveleaza-i muntii sau macar aseaza-i pe granita. Sau daca nu, asteapta ca miscarile tectonice ale scoartei terestre sa rezolve aceasta problema de la sine.
Articol interesant. O zi frumoasă vă dorim.
Cum le zicem la ăia care nu vor o țară ca afară și nu fac aproape nimic în acest sens, ci vor direct în țara de afară? Ca să știu unde mă încadrez. 🤣
Păi ei sunt @Ioane, fix despre ăștia este vorba. Vor o țară ca afară, DAR S-O FACĂ ALȚII. Că ei n-au timp de căcaturi d-astea.
@Ionut, emigrant??? 🙄👍
Mai are o particularitate: cum iese in afara, se transforma si se comporta ca cei din afara.
La revenirea in tara, revine la comportamentul initial.
Pe astra o trecem la calitati sau defecte? 😅
P.S.
Am vazut ca a fost un comentariu similar mai sus, dar nu m-am putut abtine sa-l pun si pe al meu 😁
Intrebare, face referire si la articolul de ieri, daca plimbi cainele pe trotuar si iese un domn din curtea sa cu 3 garaje dar cu 2 masini parcate pe trotuar in fata garajelor si incepe sa urle ca plimb cainele pe la el prin fata gardului si citez: “daca se pisa? Pune-i manusi, a dracu nesimtita”.
Sunt “tarafar” sau era dansul?
A aparut gandul ca afara nu m-a injurat nimeni ca am catel, recunosc. sincer: nu mi-a picat bine urlatul si injuratul. Precizez ca al meu catel nu facea pipi nicaieri si cand face face pe spatiul verde. Umblu cu pungute dar de manusi pentru pipi… eu nu am auzit. Poate ma lumineaza cineva.
Eu am cedat si m-am dus afara. 39 de ani, din care 30 asteptand tara ca afara.
Prefer sa plec sa o iau de la capat in alta parte, fara sa stiu limba, fara sa stiu lumea.
Efectiv nu am mai putut.
Si trist este ca doar in ultimul an pre-pandemie au mai plecat inca 4 familii de cunoscuti. Fix pe acelasi profil. 40ish, satui sa tot astepte ceva. Orice.
Comentariu beton!18
Mișto! Da’ cred că mergea și farțar?😄😁
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Farțarul eu l-aș introduce în dex ca fiind țarafarul care nu mai locuiește de 1an, 2 3… 20 de ani în România, care vine o săptămână pe an acasă ca să își facă concediul, care se vaită la fiecare minut ce țară nașpa avem noi și care laudă la fiecare 5 sau 10 minute țara în care locuiește el.
@BaGheRa, ar merge ca regionalism, cred?
@Anel, de ce regionalism? Doar în anumite regiuni avem farțari din ăștia! Sunt internaționali stai liniștit!
n-am vrut să scriu asta da’ nu mă pot abține…
ș-amu’ să vă povestesc ce-am văz’t într-un kaufland bulgăresc, ieri dimineață; în fața mea un pensionar (nici rupt în cwr da’ nici elegant; un pensionar submediu), cu două bancnote de 10 leva în mîna stîngă, pusese cumpărăturile de 9,80 leva în sacoșă și refuza să ia restul de 40 leva de la vînzătoare; deși eu o văzusem pe doamna cum a pus bancnota de 50 de leva (10 și 50 au aceeași culoare) în casă, pensionarul era cam mirat și susținea (cîtă bulgară pricep și eu) că i-a dat doar 10 leva; arăta spre mîna stîngă și zicea că avusese 3 bancnote identice; nu era foarte sigur dar lui i se păruse c-a dat 10, așa că a rugat-o pe doamna să verifice la security, pe camere, ce bancnotă dăduse…
un pensionar! și purta regulamentar și masca…
sincer, cîți oameni dintr-ăștia cunoaștem fiecare dintre noi? io să zic 3-4?
nu susțin că în bulgaria asta este norma da’ parcă-s umpic mai umani/empatici decît noi…
Comentariu beton!22
Da, fix asta cred și eu, după ce am fost de patru ori vara asta la vecinii cu ceafă supradimensionată: sunt mai empatici decât noi. Le pasă mai mult de cei din jur.
Confirm, ca sunt colegii si vecinii mei de 2 ani aproape
Bine la bulgari. Alți oameni. Mai bine oricum ca aici.
Mihai, inspirate propunerea noului cuvânt și definiția.
Și acum… mi-aș dori sa inventezi și un cuvânt care sa ne definească pe noi cei care vrem o țară ca afara (și – ca sa nu existe dubii – prin „ca afara” înțeleg Uniunea Europeana, cu accent pe Germania, Austria, țările nordice), am manifestat (și) pentru asta și chiar facem câte ceva pentru ca Romania sa evolueze în direcția asta. Măcar minimul necesar – adică sa ne facem datoria conștiincios și sa fim civilizați și politicosi.
Dar te rog frumos, găsește un cuvânt frumos (ceva în genul idealiști, visători… – păcat ca astea sunt „luate”) 🙂
Succes! Te aștept cu sugestii! 🙂
Cuvântul există deja: „niciodată”. 🙁
Uff! Mihai, Mihai… Oricat mi-as dori sa te contrazic… cred ca ai dreptate.
Mai păstrez însă „de doi bani speranță” (încăpățânat din fire).
Țarafari = specie cu stickere de #rezist și altele de genul pe mașina din care aruncă chiștocul pe geam – și nu înțelege de ce îi explici de p*zda măsii cu moravuri îndoielnice.
hmmm… pe bune? :)) nici nu stiam asta :)))
Eu, sincer, eu nu prea vreau o ţară ca afară cum este acuma pentru că e frig, plouă şi mai bate şi vântu’.
Și în Valencia? 😁
Este prea monotonă viaţa în Valencia cu clima lor perfectă. Ce căcat de revelion au ăia fără zăpadă?
Ăăă… man… ultima dată când am văzut zăpadă de revelion încă nu fusese Iliescu președinte. 😁
Băi, ştii de ce nu ninge la voi la Bucureşti de revelion ? Pentru că sunteţi oameni răi. De aia 🙂
Bine, boss, pot să înțeleg asta. Dar și la Vâlcea tot răi sunt?
Mai ales la Vâlcea… numa’ hacheri 🙂
Ce este acela un hacher…?
Vreau o țară ca afară… cam așa ca Rusia 😎 cu nea Nelu pe post de Putin 😁
„Xenofil” ce are?
hmmm… am o cunostiinta fotograf spre semi profesionist asa. Baiat ok, Piata Victoriei , legile justitiei, purtat masca, etc. Lozinca „vreu o tara ca afara” !
Bai, dar imi dai si mie factura la poazele facute, ai platit impozit pe banii (nu putini) obtinuti anul trecut din evenimente (nunti , botezuri, inmormintari, avorturi spontane, etc)??
Pia coae, stii tu cit ma costa obiectivele si noul body la 5D Mark x?? 😉