Băi, ușor-ușor mă îndrăgostesc de Bulgaria, iar dovada cea mai bună sunt ultimele două weekend-uri pe care mi le-am petrecut pe la poporul vecin și prieten. Și n-ai cum să nu te îndrăgostești când prețurile sunt mult mai mici decât în România, iar cetățenii pe care-i întâlnești prin diversele locuri fac tot posibilul să-ți demonstreze că turismul este acea industrie menită să te facă să te simți bine pe banii tăi. Nu invers.
Sâmbăta asta am dat o fugă la Kavarna, fără fete, cu unul dintre prietenii mei cei mai buni. Mă rog, planul era sa mergem la Krapets, dar când am ajuns acolo, era un frig și bătea atât de tare vântul, că prietenul meu a simțit nevoia să-și tragă un fes pe cap. Băbăieți, când l-am văzut că-și pune căciulă, iar noi eram veniți acolo pentru mare și soare, nu pentru o partidă ad-hoc de patinaj artistic, mai că mi-au dat lacrimile. Am făcut direct stânga împrejur la mașină, și duși am fost.
Știam că pe plaja de la Kavarna sunt șanse mult mai mici să bată vântul așa de tare, că e pusă ca într-o căldare înconjurată de coaste înalte. Calcul care s-a dovedit corect, de altfel, pentru că jumătate de oră mai târziu ne prăjeam la soare.
Dar, motivul pentru care scriu textul de astăzi este altul. Stăteam de ceva vreme la plajă, când am început să ne punem întrebarea „dacă e să ne treacă, unde facem pipi?”. Așa, la o privire superficială în jur, părea că dacă vom păți una ca asta, vom fi nevoiți să căutam cu mașina vreo budă prin împrejurimi.
Așa că, pe principiul „vaselor comunicante”, am încercat să reducem cantitatea de lichide pe care o băgam în noi, ca să n-avem ce elimina, la o adică. Dar încă o dată s-a dovedit că teoria e una și practica e alta: n-ai cum, frate, n-ai cum să te ardă soarele și să nu bei nimic. Prin urmare, pentru că de ce ți-e frică nu scapi, până la urmă ne-a trecut.
Cum dintre noi doi, eu eram considerat de-al casei, că doar io avusesem inspirata idee să „dăm o fugă în Bulgaria”, pe mine a picat măgăreața. Așa c-am plecat să explorez zona în căutarea wc-ului salvator. De ce să mint, am căutat o vreme și-mi cam pierdusem speranța că voi mai găsi ceva, când, până la urmă am reușit, l-am găsit. Era imediat lângă plajă, doar că n-avea gură să strige. Vorba fostei mele soții „dacă avea pixdă, îl găseai imediat”. Mă rog, răutăți gratuite, nu puneți la inimă.
Dar ce m-a impresionat pe mine, de-am ajuns să scriu despre asta (că, până la urmă, n-am făcut așa mare lucru, am reușit să găsesc o toaleta publică, nu leacul pentru ebola sau vaccinul împotriva coronavirus) este altceva. Toaleta era surprinzător de curată și este exact cea din poza de mai jos, poză în care puteți să observați și voi o farfurioară mică. O vedeți? Da, da, exact aia, de pe scaunul ăla alb, în dreptul careia am tras io o săgeată roșie.
Ei bine, pentru că taxa de intrare la toaletă era 0.50 leva, farfurioara aia era plină cu monede. Doar că, hmm, ce chestie, nu stătea nimeni la intrare să-ți ia banii ăștia, toată afacerea se baza exclusiv pe bunul-simț al celor care aveau nevoie la budă. Îți făceai treaba și lăsai juma’ de leva pe farfuriuță, atât de simplu.
Evident, în bunul meu obicei, io nu aveam niciun ban la mine. Doar că de data asta mașina nu mai era mama dracului, pentru că bulgarii, în naivitatea lor, au găsit de cuviință să facă parcare chiar la ieșirea de pe plajă. Când vă zic că m-am îndrăgostit de țara asta, apăi nu zic degeaba.
Nfine, revenind, după ce-am executat pipiul care mă mânase în luptă, m-am simțit atât de prost și de vinovat că n-am pus nimic pe farfuriuță, încât m-am dus până la mașină, unde știam că mai am niște mărunt de-al lor de la anterioara deplasare la vecinii cu ceafă lată, i-am luat pe toți și i-am deșertat în farfuriuța aia. Așa, ca să fiu io cu sufletul împăcat.
Și acum vin și vă întreb, fără să vreau să denigrez pe nimeni și nici să vorbesc cu păcat despre urmașii dacilor liberi, dar ia ziceți-mi cam ce șanse i-ați fi dat toaletei ăsteia dacă era pusă undeva, oriunde, pe litoralul românesc? Nu toaletei în sine, ci farfurioarei cu monede, ca să fiu extrem de precis.
„Băi, ușor-ușor mă îndrăgostesc de Bulgaria” … hmmm, cine este această Bulgaria!? CMMFDL ce opinie are ? 🤪
Comentariu beton!26
Surprinzător, dar pare deschisă la acest trio. 😉
U … handsome 🤣
Bai, la noi se fura din cutia milei, o chestie metalica, cu lacat, montata in biserica si voi vreti sa reziste o farfurie plina cu bani pe plaja. Sigur, in maxim 2 ore disparea si scaunul.
Comentariu beton!80
Vai de capul meu, așa păcat mare să spui că se fură în biserică? Fiule, ești mâncat.
Copy Paste Mode ON
Un hot intra noaptea intr-o casa unde proprietarii erau plecati. Cum tocmai baga banii in sac aude o voce: “Isus te priveste!” Se uita el in toate partile si nu vede nimic. Mai incolo baga bijuteriile in sac si iar aude o voce: Isus te priveste!” Se uita hotul si vede un papagal. Papagalul ii zice “Pe mine ma cheama Moise da sa stii ca Isus te priveste”. Hotul rade si intreaba” Ce tampit isi boteaza papagalul Moise?” Papagalul: “Acelasi tampit care si-a botezat dobermanul Isus.”
Comentariu beton!119
In biserica romaneasca nu se fura nimic, cu mai marele Danil, toate institutiile dau de buna voie cate o poala de bani la juma de an, iar credinciosii se roaga pentru sanatatea si bunastarea capetelor cu cupola.
Comentariu beton!16
Ce scaun?! Dispărea si baraca cu tot cu wc!
Comentariu beton!24
@Alex, știi cum stă treaba, atunci când găsești ceva nesupravegheat parcă nu-ți vine să ei, satisfacția „dacilor liberi” este să spargă ceva, să arunce un bancomat în aer, adică mai trebuie și puțină emoție, adrenalină…păi altfel?
@Alex – Pai aia nu o ia ninjalaul? 😀
@Ioana, unii ar lua și ce e in wc… 🤣
S-a furat pana si bicicleta sprijinita de poarta bisericii, fara jena ca era camera de supraveghere pe ea, in plina zi…Era cam tuciuriu baiatu la fata, inca nu l-au prins (de vreo 3 luni). La un moment dat si mie mi-a trecut prin cap sa imi las bicicleta de gardul bisericii ca nu se fura, dar dupa asta mi-a trecut repede.
Mama, de mic mi-a zis: „Nu lăsa nimic în farfurie, că îți lași norocu’ !”
…acuma…eu cu cine votez ?
Comentariu beton!43
La voi acolo înțeleg că psd-ul e pe cai mari.
Până îi fură cineva și pe ăia…
Comentariu beton!16
Băi, data viitoare când mai mergi p-acolo, găsește și tu un băștinaș mai în vârstă și întreabă-l care e faza cu farfuriuța. Am așa o senzație că, pe vremea când la noi nu existau nici farfuriuță, nici scaun, nici tanti care să-ți dea hârtie, la ei unii înfundau pușcăria fiindcă furaseră farfuriuța.
Sau, explicația mai simplă, ăia sunt mai civilizați decât noi, iar neamurile migratoare n-au reușit să îi strice.
Acu’, ca să răspund la întrebare, am mai văzut și pe la noi așa ceva, adică doar farfuriuța în care lași ceva, dacă ai bun simț. Dar nu pe litoral, stațiuni sau alte locuri aglomerate, ci pe la niște popasuri cu magazin sau restaurant.
Comentariu beton!20
Da, @Ioane, am văzut și io. Dacă nu mă înșel, la Deva am văzut ultima oară. Dar tocmai de-aia am specificat și-am zis „litoral”.
Da, scuze, n-am văzut precizarea cu litoralul, e prea dimineață ca să răspund la d-astea grele. 🤣
Farfuria ca farfuria, dar vad ca avea si dezinfectant.
Comentariu beton!20
Exaaaaaact.
No, țucu-v-aș pe moacele voastre de frumoși și în special pe domnu’ care mi-i dator o easarfa pentru triaba de la Bâlea Lac. Io voiam să va spui că eu mi-s responsabilă pe toaletele astea cu „auto-pay”. No, mi-am recuperat banii aia de la cei care îmi erau datori (că, deh, campania electorală și mulți dintre ei erau de pe la partide) și amu mi-am deschis afacerea aista cu 3 bude „auto-pay”. După cum videti, io, fimie de treaba, tot cu „0,50” pisu, da’ în leva, nu în bani d-ai noștri. Ce vreau să spui este că pentru domnu’ Mihai, treaba ar fi fost gratis că l-am recunoscut pi camera „Pi 1” că îi dansul de cum a plecat fără să plătească. Da’ mă bucur că s-a întors și mi-a lăsat ceva mărunțiș (vreun leva și jumate) că înseamnă că-i om de ominie. No, io acum îl aștept cu eșarfa așa cum ne fu vorba când o vini pe la Bâlea. Iar pe toți de aici va invit la mare, la Bulgaria, anu’ viitor și nu uitați că numai la Tanti Tinela, pisu este cel mai ieftin. Alegeți să investiți în afacerile românești de pe litoralul bulgăresc! Fiți patrioți!
Comentariu beton!46
Românul are o vorbă, banul trebuie să circule, aşa că ar fi făcut să circule fiecare monedă imediat ce ar fi fost pusă-n farfurioară. Un milog plantat acolo de un şef al lui ar fi dat cu jula iar la plecare ar fi subtilizat şi farfuria că şi aia e ban. Scaunul? Seara ascuns în boscheţi, dimineaţa iar la locul lui că doar suntem civilizaţi, nu?
La sfârşitul sezonului, ceau umbrelă, uşi, pereţi! Rămâne doar obrazul dacului liber.
Pe mine m-ai pierdut la „toaleta era surprinzator de curata”…
Unul din indicatorii mei de „civilizatie” este curatenia toaletelor publice si patria noastra draga sta tare prost la capitolul asta.
Comentariu beton!17
Şi pe la noi sunti farfurioare, dar fără budă, doar cu milogul aferent! Prin faţă pe la biserici şi cimitire de sărbbători ale morţilor.
Comentariu beton!14
Eu zic că la noi dispărea WC-ul cu totul. Am avut ceva experiențe din astea prin locuri mai populate și mai bine păzite.
Neata, nu vreau sa par eu un Gică Contra dar, ca locuitor in zona de graniță cu ei, pot sa am unele îndoieli referitoare la ospitalitatea lor. Ce vezi acum este rezultatul pandemiei, adică nu sunt frații lor rușii acolo ca-n vremurile bune pentru ca altfel ai fi povestit acum impresiile. Eu nu mai calc la ei de ceva ani, desi locuiesc aproape, aproape, de granița si am observat pas cu pas cum a evoluat comportamentul lor in relația cu noi românii. Nu comentez de ce, ceea ce mă calcă pe nervi este faptul ca in 2007 până prin 2012-13 ne pupau și picioarele daca intram in vreun local, ulterior am observat ca prețurile pe lista de meniuri in limba română erau diferite față de cele in limba rusa, engleză sau bulgară ( ghinionul lor pentru că unii am făcut rusa prin școală 😉). Concret erau mai mari pt români. De asemenea atitudinea s-a schimbat în rău, de la zâmbete si amabilitate la scârba pe care o vedem si la ospătarii noștri. Asta e, pe scurt, părerea mea proasta despre ei si, cred că nu degeaba, au fugit si investorii nemți de la ei. Din ce se spune pe acolo e că aproape 90 % din proprietari si investitori sunt…. întâmplător rusi.
N-am de gând să mă contrazic cu tine, e posibil să ai dreptate, doar că eu n-am văzut absolut nimic dintre cele menționate de tine. E deja a treia oară când mă duc și în continuare mă minunez pe motiv că „de ce la ăștia se poate?”.
Mă gândesc că din motive de pandemie ar fi trebuit să se întâmple si la noi la fel, pe litoral, dar …
CINE i-o influențat, asta face diferența, fix clamata diferență dintre bucovineni, bănățeni, ardeleni și sudiști, pe unii turcii, p-ăilalții austro-ungurii, așa și la bulgari, pe litoral nemții, când l-au privatizat nu i-au gonit, le-au oferit avantaje, noi am dat litoralul pe mâna mafihoților autohtoni, în rest, turcii, sunt diferențe mari de atitudine între bulgarii de la granița cu grecii și cei de la granița cu românii, uriașe de-a dreptul față de cei din zonele turistice, p-ăștia de decenii bune i-or dresat turoperatorii germani.
@Adi, nuș’ ce să zic, io umblu destul de mult în BG cu giobu’, fusăi anu ista a doua oară pe litoralu’ lor da’ ce descrii tu, mie nu mi s-a întîmplat; bine, io-s genu’ care mănînc/dorm în aceleași locuri iar la ospătar 10% e minim…
și nu mă ascund că-s român niciodată; nici măcar la OMVu’ ăla mare de lîngă Viena unde mă bărbieream liniștit cînd se aude haiț/țaiț/nain/șion/rumanișe!!! și o văd pe doamna cu curățenia cum ia de la locul ei farfurioara pentru monede și o ascunde; inițial m-am enervat cumplit dar mi-a trecut instant cînd au năvălit două autocare de conaționali; în timp ce eu ieșeam, o văd pe una, mică, sfrijită, intrînd după bărba’su în toaleta de masculi…
– făăăă!!! ci faci aici?!
– păi am vinit dupî tini…
– aișia-i numa’ di barbațî, făăăă!!!
n-am stat să mai văd ce și cum; sus, la parter, alt spectacol…
unii deja în magazin, una striga la ei că s-o aștepte, ăștia-i zic să caute intrarea, aia, țuști în 4 labe și tîrîș pe sub turnichet…
„io nu-s cu ei” am strigat…
O astfel de toaletă, cu farfuriuță nesupravegheată aferentă, cred că i-ar lăsa pe unii dintre români fără replică, mai ales în fața propriei conștiințe. Mă refer la cei care, la plajă fiind, au mereu o scuză să nu folosească o toaletă: ”e prea departe”, ”e prea murdară”, ”e prea scump” etc., așa că preferă natura. Totuși, parcă n-am mai auzit la noi pe litoral așa des ca în trecut, nonșalant ”mă trece un pipi, mă duc în mare”. Sau ”mami/tati, fac pipi!”, iar părintele, grijuliu ”te descurci singur, sau vin cu tine în apă?”.
Acum nu știu dacă nu se mai face pipi în mare, sau doar nu se mai vorbește deschis despre asta.
Comentariu beton!22
Buna,
Am avut o surpriza placuta cand am ajuns in Kavarna pentru prima oara sa stam cateva nopti si sa facem concediu “de batrani” 😅 ca naaah: copilul trebuie dus la mare si la soare! 😄iar noi nu am zis nu.
Am putut sa folosesc cardul mai peste tot! 💛Exceptie un pet shop gasit in drum pentru ca erau niste pisici fix in zona si noi terminasem mancarea pentru acestea in alt loc.
Oamenii placuti, amabili si zambitori.
Legat de cutia milei specificata mai sus:
https://m.ziare.com/stiri/cazare-la-un-hotel-spa-de-cinci-stele-pentru-sefii-bisericii-ortodoxe-intr-o-vizita-de-protocol-in-bihor-patriarhul-daniel-a-facut-apoi-apel-la-donatii-din-partea-credinciosilor-1632592
„Biznisul” se face pe banii fraierilor, iar PFA Daniel știe asta.
P.S. Servește-i asta lui Eftimie (zoso) să vezi ce scuze mirobolante-i găsește, el fiind un pupător profesionist de BOR și vajnic luptătoriu într-ale lumânării. O fi frate vitreg cu Jiji Bekali. 🤣🤣🤣
@John, Eftimie, boss? Să mor dacă știu de unde ți-a venit asta? Iar io citesc cam tot ce scrie Eftimie.
Este, este, știe @John ce zice. 😜 Cred că avea nevoie BORu’ și de un purtător de cuvânt în online, printre heităreala blogeristică. 🤣 Dar nu văd legătura cu subiectul de azi. Adică, știm că popii sunt hoți, dar ei nu fură din cutia milei sau farfurioare de la WC-uri. Au target-uri mai înalte.
@MV: știu ce spun, că doar am avut o contră cu el pe tema spitale vs catedrale, iar într-un final am renunțat. Tipul e prea adânc băgat sub patrafir. 🤣🤣🤣
@JT hahahha, ce naiv ești 🤪 Încă nu te-ai contrat cu venti, Anduța, HM & Co. or other pro…🤣
Pfff, unde-i fratele @tudor când situația o cere … oare aleargă Tinele? 😋
John, se poate să vedem și noi contra aia în urma căreia ai tras această concluzie? Dacă e publică, desigur. Fără supărare, dar ceva îmi spune că e destul de foarte posibil să te cam înșeli.
Eftimie este foarte bun prieten cu George Damian, jurnalist și istoric. Multe din documentările sale pe diverse subiecte au avut suportul acestuia din urmă. Faptul că ambii au ales să prezinte argumentat (cu referire la documente scrise sau statistici oficiale, deci verificabile) adevăruri ce s-au dovedit favorabile de multe ori Bisericii se pare că a iritat pe unii. George Damian îi numește bezbojnici. În cazul de față John Temple s-a dovedit prieten doar cu Platon.
@Anduța: e acolo pe site, dacă nu a șters-o. Omul e super ok, mai puțin când vine vorba de BOR. Atunci doar PFA Daniel îl mai întrece.
Cunosc o mulțime de oameni inteligenți, dar să nu aduci vorba de BOR: atunci se tâmpesc de-a dreptul.
@gabi: dacă citești istoria 1944-1989 din manualele de istorie editate-n 1980 e una, dacă citești istoria aceleiași perioade editată-n 2010, e alta. Cam asta-i „verificabilitatea” istoriei.
Dacă leul ar ști să scrie, alta ar fi istoria vânătorii, altfel vânătorul e întotdeauna viteaz și magnific. 😎
@John Temple, în timp adevărurile ies la iveală, istoria este totuși o știință nu o colecție de povestiri și basme. Unele evenimente sunt prea recente pentru a fi cunoscute cu adevărat.
Cât despre subiectul biserică/religie.. e prea polarizant ca să poată fi discutat rezonabil.
Superb, ”e acolo pe site” 😀 Aici adică? https://eftimie.net/posts/
Hai să-mi ușurez un pic căutarea: oare un link la articolul cu pricina ne poți da? Sau ne poți spune măcar numele articolului? Acum, sincer, mi se pare ușor aiurea să vii să declari că Eftimie e ”pupător profesionist de BOR”, dar să eviți să ne arăți și dovezi în acest sens. Ceva mai substanțial decât propria ta opinie, de preferat.
@Anduta
Au avut o disputa aici: https://zoso.ro/papa-povestit-rugaciunea-poti-seduce-copil-vremuri-pandemie/
Nu stiu daca la ea se refera, pentru ca atunci imi pare ca cel care s-a lasat pagubas e Eftimie.
Mulțumesc, Ventidius, chiar nu știam că ”pe site” înseamnă că e la Zoso. 😀
In ultima vreme. Pe blog isi publica acum doar SF-urile.
Păi…. farfuria devenea zburătoare iar toaleta devenea leac împotriva Coviduț!
Chestia asta cu farfuriuța lăsată pe plajă îmi aduce aminte de Croația,unde am mers câteva veri la rând, că eu mă îndrăgostisem de ea… Lăsam prosoapele, jucăriile copiilor, mă rog, tot calabalâcul cu care vine la plajă o familie cu doi copii și plecam pe terasa hotelului la cafea și suc. Niciodată nu a lipsit ceva.De cele mai multe ori când știam că venim la plajă și după amiază lăsam rogojina pe care puneam prosoapele, așa, de lene să nu mai cărăm atâtea bagaje,iar câteodată rămânea și peste noapte.. Surpriză, dimineață era tot acolo!
Povestind cu frate-miu la un moment dat, rămâne mirat cum de mai găseam rogojina care-și tot făcea veacul pe plajă, schimbând doar locul. La care eu îi spun:
-Doar rogojina aia mare o lăsam,nu și prosoapele!
-Ar fi fost culmea să lași și prosoapele!
Uite, și de asta m-am îndrăgostit de Croația!
Cândva, prin acele locuri … umblau ciungii …
Se întâmpla înainte și la noi în multe locuri ca oamenii să lase ușile de la case descuiate și nimeni nu fura nimic. Încă mai sunt sate din astea..
Am întâlnit așa ceva și în Creta (Elafonissi), de aia m-am și împiedicat și rupt degetul/zdrelit genunchiul, că m-am grăbit să mă întorc cu mărunțiș.
La noi nu cred că rezistau prea mult nici farfuriuța, nici scaunul sau umbrela..
Imi imaginez cu usurinta umbrela, scaunul si farfuriuta priponite cu un lant sanatos (de preferinta, unul din ala de ancora). Cat despre maruntis, nici macar cu cel mai mare efort de imaginatie, nu reusesc sa-l vad.
Eram, odata, pe autostrada, in drum spre Passau si, nah…chemarea naturii. Am oprit intr-un refugiu de tiruri unde era si buda. Gratis. Curata de puteai manca pe jos. Deci…TIRURI!
Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?
Mâinile curate, bani pe farfurie,
La trecutu-ţi mare, mare viitor!
Fiarbă berea-n cupe, spumege pișoarul,
Dacă fiii-ţi mândri aste le nutresc;
Căci rămâne buda, deşi moare valul,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.
Comentariu beton!27
Chestia asta ar trebui făcută imn. 😀
Vis de ușurare, galben ca și aurul,
Hârtia igienică, dușman fluturând,
Și deasupra budei fluture cu vântul
Visul tău de glorii falnic triumfând,
Spună lumii large steaguri tricoloare,
Spună ce-i poporul mare, românesc,
Când s-aprinde vezica candida-i vâlvoare,
Dulce Românie, asta ți-o doresc.
Punem de-un imn, ceva? 😀
Vad eu ca unii romani si l-ar dori ca stamos mai degraba pe Vespasian decat pe Traian.
Inca un motiv de heitareala la adresa bietului „optimus”. De parca nu era destul ca e tizul lui Base! Daca era Vespasian in locul lui, aveam acum pisoare in fiecare casa! Si in 2000 de ani invata pana si ultimul cioban sa le foloseasca.
Nu neapărat. Poate unii români iși acceptă foarte bine, ba chiar respectă strămoșii, cu bune si cu rele. Doar la unii compatrioți și-ar dori să se manifeste, la timpul prezent, o ceva mai mică toleranță, ba chiar plăcere in unele cazuri, de a se scălda, la propriu și la figurat, în mizerie.
Răspuns clar la întrebarea din final : niciuna!
Șanse la ce, șefu’, păi nu ar fi păcat să stea farfuriuța aia așa, aiurea, să se așeze praful pe ea?
Eu zic că s-ar fi găsit sigur un dac cu spirit de antreprenor să o salveze din mizerie. Păi tu știi ce GPS pentru detectat cetăți faci din ea? Ăhăăă… Mai salvează încă una de la restaurantul hotelului, plus două furculițe de la terasa la care mănâncă mici cu Coca și cu copiii, să-i pună și antenuțe, pentru semnal mai bun, și uite-așa-i gata divaisu’. 😜
Și dacă nu funcționează ca gps, măcar ne-am completat vesela.
@didina nu poți să iei mărunțiș leva, dacului îi place euroiul, plus că mai treceau discipolii lui Danny, din când în când, să spele farfuriuța
Ptr mine,Bulgaria a fost dragoste la prima vedere, am regretat doar că am ascultat de unii și de alții și nu am fost mai demult. În Bulgaria chiar te simți în vacanță fără să ai senzația că cineva vrea să te jecmaneasca, unde mai pui că s o grămadă care o rup binisor pe românește, mai bine decât în engleză. Dar dincolo de cazare, restaurante,magazine etc. e curățenia și ordinea, spațiile alea verzi ingrijite, grădinile pline de flori .
Patita de vreo doua ori la bulgari, prima oara facea copilul pipi pe el si dadea din picioruse, eram pt prima oara in Bulgaria, iar nenea de la toaleta ne-a facut semn sa urgentam cu cabina si apoi cu plata (pt ca nu stiam banii lor, a pigulit monezile din mana mea). A doua oara m-a apucat sa vizitez la prima ora Nessebar-ul , sa nu fie aglomeratie, asa ca la ora 8 dadeam din picioare si peste tot inchis. Am bulucit intr-un hotel, folosirea toaletei era contracost, asa ca m-am repezit la receptie, doamna a zambit, mi-a facut semn sa imi rezolv problema. Cand am iesit, sotul meu statea la o masuta si astepta cu zambetul pe buze al 2 lea mic dejun din acea zi, plata toaletei nu s-a mai facut, cei de la hotel au considerat ca intra in consumatie. Si a fost cea mai buna si grozava omleta pe care am putut sa o mananc undeva .
@MV – Ai trecut pe la Kakadu? Daca da, cum mai este mincarea?
N-am trecut. Că erau prea multe locuri prin care să trec.
Din pacate vecinii bulgari sunt deja cu minim 10 ani in fata noastra.
Turism – Pana la Varna cel putin terasele si restaurantele au menu inclusiv in limba romana.In 80 la suta din acestea ospatarii vorbesc (si) limba romana.Imi spune si mie cineva daca a vazut de la Vama Veche la Navodari un menu in limba bulgara ? Sau vre-un ospatar roman vorbitor de limba bulgara ?
Scria cineva mai sus ca romanii nu (mai) sunt asa de bine primiti ca inainte.
Minciuni gogonate desi la cum se comporta conationalii nostrii pe acolo (mai ales in trafic) nu ar fi de mirare.
Asa ca litoralul bulgaresc curat si civilizat ramane prima optiune mai ales in aceasta perioada.
„HORECA” la noi e inca o parodie scumpa pe banii turistilor (fraierilor) si subventiei de la stat numita „Tichet de vacanta”.
Comentariu beton!19
@ bună asta cu turismul și horeca. Vezi că acum apar „martirii voucerelor” și ți-o iei. Încă mă minunez cum de s- a spart lanțul de iubire intre câțiva „martiri” din ăștia. Desigur doar „experți” in turism. Toți cu avioane în cap dar unul nu dă exemplu Bulgaria.
Presimt așa că ai să vrei să vezi culorile toamnei pe la cascada Hotnitsa, canionul Emen, Geocomplex Zarapovo, Lovech, apoi Deventashka Cave și cascada Krushuna, în drum spre casă.
E o buclă de vreo 750 de km, dar merită să petreci câteva zile pe acolo. Cu Veliko Tărnovo durează mai mult și lumea a mai fost. Dacă nu, vorba paznicului: mergeți, mergeți 😁.
Nu ispitesc, dar presimt și eu presimt corect.
Boss, la noi îl găseai rapid după miros. De asta suntem acidul din sprite, miezul din dodoașcă etc Cât despre fosta, exact, răutăți gratuite. Căpriorul mereu adulmecă de la distanță și e prezent la datorie.
PS: sper să apreciezi că nu am zis nimic de „bătrânul” și marea.
nu vreau sa par rautacios, dar ia mergi matale cu o masina de generatie noua, neagra, diesel, preferabil suv sau limuzina de segment mare E sau S, preferabil germana, si las-o cateva zile prin parcari pe la ei.
Ai sa te prinzi de ce nu fura farfuria cu monede. Au alta treaba:D.
Răspunsul la întrebare: zero șanse!
Am fost la bulgari când mai eram in țara și ne-a plăcut. Raportul preț/calitate, bun.
Am mai spus-o, aici toate toaletele sunt gratuite și curate. Îmi aduc aminte primele șocuri după ce am ajuns la canguri, legat de stilul de viața. Primul domiciliu, in Queensland, intr-un orășel de vreo 10-12000 de locuitori, situat undeva “in the middle of nowhere”, adica cea mai apropiata localitate mai mare (75000 de locuitori) era La 270 de km, iar Brisbane la cca. 900km. Acolo am vazut pentru prima data, case descuiate, garaje deschise (adică stăteau deschise aproape tot timpul), garaje in care omul avea scule, jucăriile copiilor (biciclete, triciclete)! Din garaj puteai intra in casa!
In toate localitățile astea mici unde erau și fermieri, existau la drum, mici tarabe, căruțe, cu marfa care avea pus prețul, și exista o cutie in care puneai banii, fără ca nimeni sa păzească. O plasa de mandarine imperiale (4 kg) costa $5. Luam 2-3 plase (făceam juice), puneam banii, și plecam.
Vorbind cu niște australieni mai in vârsta, îmi spuneau ca ei in anii ‘80 mergeau la cumpărături, lăsau casa descuiata, iar in parcare la magazin, mașina nu o încuiau și cheile rămâneau in contact!!!
Odată, am avut o discuție cu un coleg mai in vârsta, căruia i-am spus ca una dintre marilor problemele in Ro, este furatul. Și el ma întreabă nonșalant “sa furi, dar de ce sa furi? Cum adică sa furi?” Nu avea noțiunea de “a fura”.
Și lumea se mai întreba, de ce îți place in Aussie? Oare de ce?
Comentariu beton!18
@Emil
Stii ca si prin satele de tigani e cam la fel. Hotii nu se fura intre ei. La fel si la australeni, o fi o traditie ramasa din periada intemeierii, pe cand tara era colonizata cu infractori de drept comun.
australieni, perioada, mea culpa, trebuie sa imi iau un corector, ca imi sare iar MV in cap.
@ventidius, așa este!
Toata lumea știe ca Australia a fost populata cu pușcăriași. De-aia au atât de mulți politicieni condamnați, și corupția e la ea acasă! Tara de rahat! 🤔😉
Lasa ca e mai bine in Ro, ca doar poporul se trage din daci și romani! Cei mai drepți și mai cinstiti! 😉🤪😂
Comentezi in cunoștința de cauza, sau îți dai cu presupusul?
Tu fiind mai critic, te-aș ruga să îl iei cu diacritice😋
Acuma si tu! Herodot nu a zis ca ar fi fost cinstiti. Doar ca erau „cei mai viteji si mai drepti dintre traci”. Fara insa sa pretinda ca tracii ar fi fost cine stie ce poame. Ba spunea despre ei ca isi vindeau fara sa le pese copii negustorilor, ca la ei munca era rusinea suprema iar a freca menta si a trai din jaf era cel mai onorant lucru. Contextul are si el o importanta a lui.
🤣🤣🤣
Întâmplarea asta mi-a adus aminte de una asemănătoare, doar că era pe meleagurile noastre, mai exact la Brașov și un tonomat de parcare (sau cum naiba ii spune) la un magazin din centrul orașului, care dă rest.
Diferența dintre întâmplarea mea și a ta este, că mărunțișul căzut ca rest, în aparat, a fost înhățat de domnul dinaintea mea, care, culmea, plătise parcarea cu card.
Aoleu, să nu ziceți că a ajuns Danny cu cutia milei și pe-acolo?
Acu’ vreo 3-4 ani, am fost in vizita la un prieten care s-a mutat din Toronto, pe langa Windsor. Zona de tara, casute, sate largut frumos. Ei bine, au legume/verdeturi/fructe, e zona frumoasa si vezi gramada de chioscuri in fata caselor fara oameni la taraba. Doar anuntul: „Be kind & pay :)” Deci au instructiuni, iei si cantaresti + platesti cat scrie acolo.
Am avut 2 ganduri:
1) Slava Domnului ca traiesc intr-asa o tara!
2) Aceeasi intrebare interioara ca a lui bo$$: cum s-ar desfasura asa ceva in R? 🙂
A fost o astfel de „piață” organizată în Codlea. Vindea omu’ căpșuni și ce mai producea în grădină. Adică avea lădițe în față porții, cântar și preț afișat. A mers foarte ok. Deci se poate și la noi.
@Mona: Bineanteles ca se poate, pt ca-s oameni de treaba peste tot. Dar cu o floare nu se face primavara. Si mai sant diferente: pe-aici oamenii nu se claxoneaza in ingramadeala ba chiar se invita unul pe altul la intersectii. Sau n-am vazut pe nimeni nervos/galagios la cozile astea de cand cu covidu’.
Germania! Hotel de 3 atele intr-un sat de maxim 5000 locuitori! Camera fara minibar/frigider , in schimb era unul oe hol! Plon de bere , tarii, sucuri , sandwich-uri , etc! Pe frigider lista de preturi ( superdecente) langa un bol incare lasa-i banii. Am rams interzis pe moment! Am platit berea/berile , iar seara la cina , ma imprietenesc cu propritarul/administratorul hotelului ( hotel mic de familie). Din vorba in vorba il intreb daca este furat si imi zice ca, in ultimii 10 ani doar o data sau de ori nu s-au potrivit banii din bol cu marfa ramasa in frigider. Iar clienti din toate tarile ( satul este langa un oras mare , unde sunt organizate targuri de profil mindiale ).
Si nu , nu avea camere nicaieri !
Volatilizat in secunda doi