A lăsat ieri cineva un comentariu în urma căruia mi-am dat seama că poate mai sunt și alții pe aici care gândesc la fel. Și au dreptate, că până la urmă ce știu despre mine cei care nu mă cunosc, cei cu care nu am o relație personală? Doar ce scriu pe aici sau pe Facebook. Or dacă te iei după astea, pare că așa e, pare că mă plimb așa de-a-n boulea peste tot și că sunt unul dintre cei care au contribuit la ce se întâmplă acum în România și în lume.
Prin urmare, m-am decis să vă descriu pe scurt cam cum decurge viața mea de șase luni încoace. Nu mai luăm în considerare cele două luni în care nu am ieșit deloc din casă. Le uităm, dă-le naibii, oricum nu mai contează.
Așadar, să purcedem:
➡️ Nu intru nicăieri fără mască. Nici măcar în benzinărie. Nici măcar să fac pipi în toaleta aia de la Bâlea. Nici măcar când merg să mă spăl pe mâini pe la terasele pe unde mai mâncăm când plecăm pe undeva. Dacă e spațiu închis, am pus mască, aici nu există niciun fel de excepție.
➡️ Nu mai merg cu mijloacele de transport în comun. Deloc. Nu m-am mai urcat în ceva de genul din februarie. Iar asta era cu mult înainte să înceapă și pe la noi lumea să-și dea seama că nu e ”doar o gripă”.
➡️ La mine în mașină se află în permanență un set de măști, un pulverizator cu spirt și două sticluțe cu dezinfectant. De ce două? Pentru că pe una dintre ele o iau cu mine când cobor din mașină. Cealaltă rămâne acolo, că nu se știe niciodată.
➡️ Măcar o dată pe zi dezinfectez toate clanțele din casă. Același lucru se întâmplă și cu telefonul, doar că de mai multe ori pe zi, mai ales în cele în care nu suntem acasă.
➡️ Nu reutilizez măștile. Indiferent c-o port două ore sau zece secunde, din momentul în care am scos-o de pe față, masca merge la gunoi.
➡️ Nu m-am mai văzut cu nimeni din februarie. Da, nici măcar nu prietenii mei. Lucru valabil pentru toată lumea din casă. Nici fashionista nu s-a mai văzut, nici pe la copii n-au mai venit prietenele lor.
➡️ Fetele mele sunt dependente de mare. Toate trei. Cu toate astea n-am avut curaj să mă duc pe litoral nici măcar în timpul săptămânii și nici n-o să mergem. Poate, cu puțin noroc, ajungem în septembrie pe undeva prin Bulgaria, pe unde o fi plaja mai pustie. Dar la ora asta șansele sunt că mai degrabă nu ajungem. Vedem.
➡️ Am avut ocazia să mergem la TIFF. Habar nu aveți cât îmi doream sa fac asta, mai ales că în cazul meu ar fi fost pentru prima oară. Am refuzat, deși era campanie plătită. Dacă nu înțelgeți ce înseamnă campanie plătită, vă explic eu pe foarte scurt că stăteam patru zile la Cluj, fără să ne coste nimic. Și mai eram și plătit pentru asta. Ne-a fost frică de un oraș aflat în plin festival de film, așa c-am refuzat campania și nu ne-am dus. Prin urmare, toate locurile în care am mers vara asta au fost locuri cu potențial turistic estival scăzut. Tocmai pentru a evita aglomerațiile.
➡️ În continuare nu calc în supermarket-uri și în alte magazine. Cumpărăturile noastre se desfășoară aproape exclusiv online. Iar „aproape” ăsta există doar pentru că fetele mai au poftă de niște înghețată pe care n-o regăsesc în oferta celor de la Bringo, așa că mă duc să le-o iau de la Mega. Ah, era să uit, am mai mers și la piață, că, na, există doi copii in casă, ai nevoie de fructe și legume proaspete. La piață mergem doar după ora 19.00, când aproape toate tarabele s-au închis deja. Dar mergem la ora asta, chiar dacă nu prea mai ai de unde alege, tocmai pentru că nu mai e aglomerație. Și purtăm măști amândoi.
➡️ De altfel, singurele locuri cu spații închise în care am călcat lunile astea sunt megaimaj și benzinăriile. Vreți să știți cum se defășoară o repriză la mega sau la benzinărie? O să v-o descriu pe a doua, că e oleacă mai complexă:
- Îmi pun masca, mă dau jos din mașină și alimentez.
-
Mă dezinfectez pe mâini.
-
Intru în benzinărie și plătesc.
-
Mă dezinfectez din nou pe mâini.
-
Ies din benzinărie și arunc masca.
-
Mă dezinfectez încă o dată pe mâini.
-
Intru în mașină, scot cardul și banii din buzunar și-i pun într-un portofel special din torpedou (de-aia i-am și uitat în mașină la Bâlea).
-
Mă dezinfectez pentru ultima dată pe mâini.
Și nu, nu glumesc și nu exagerez.
➡️ Procedura de mai sus se regăsește în absolut tot ce-am făcut în ultimele cinci luni, cu atât mai mult în cele două luni de vară. Nu contează unde am mers și ce-am vizitat, pașii de mai sus s-au respectat cu sfințenie, mai puțin partea cu măștile când mergem să mâncăm pe la vreo terasă. Deși fashionista ar fi fost în stare să ne țină cu măști și acolo, să le dăm jos doar când vine mâncarea. No fucking joke.
➡️ Peste tot pe unde am mers, am avut cazări numai în apartamente, prin urmare nu am călcat în vreun hotel. Am mâncat numai pe la terase cu distanțare and shit. Dacă suspectați că n-ar fi așa, ar trebui s-o cunoașteți pe fashionistă ca să vă dați seama că pentru ea pur și simplu nu există terasele care nu respectă normele.
➡️ Ultima oară am văzut-o pe mama în luna mai. Ah, ba nu, mint, când eram în drum spre Oradea, am trecut prin Vâlcea și-a coborât mama în fața blocului. Era bucuroasă că mi-am luat mașină și m-a rugat să trecem s-o vadă și ea. A coborât și-am stat așa, ca străinii, la câțiva metri unii de ceilați, timp în care maică-mii i-au dat lacrimile. Mie mi-au dat abia după ce m-am urcat din nou la volan. Se pune că ne-am văzut sau?
➡️ Peste două săptămâni începe școala pe sistemul clasic, cu prezență fizică. Până nu începe să scadă dramatic numărul de infectări noi, fetele nu vor merge la școală sub nicio formă, vor sta acasă cu orice risc.
➡️ Sunt extrem de sigur că n-am enumerat tot, pentru că n-am reușit să mi le aduc aminte.
Acestea toate fiind zise, cred eu că există mici șanse să nu se fi ajuns la numărul actual de infectări din cauza mea și a celor ca mine. Ba chiar, am curajul să spun că dacă toată lumea ar fi făcut măcar pe jumătate din ce am făcut și fac eu, la ora asta am fi asistat la ultimele zvâcniri ale coronavirusului.
Pentru că, după capul meu, tot ce-am scris mai sus înseamnă responsabilitate și protecție atât pentru ai mei, cât și pentru cei din jur. Așa că eu unul am conștiința liniștită, iar asta e cel mai important.
În plus, nu cred că soluția era să stăm cu toții în case șase luni, asta ar fi însemnat că nu ne mai omora virusul, în schimb muream de foame. Scenariu care oricum nu este încă exclus complet. Se pare că ne așteaptă vremuri cel puțin interesante.
Mno, cam atât pentru azi.
M-a distrat la comentariul respectiv că Marius părea să aibă impresia că toți oamenii sunt conștienți de existența acestui virus, astfel încât măcar să încerce să se sinchisească de vreo minimă protecție pentru sine sau cei din jur.
În fine, ochiometric, așa, eu sunt pe la 70-80% din ce scrii tu aici, poate chiar 60%. Deci step aside, te rog frumos, și din cauza mea s-a ajuns aici.
Comentariu beton!33
Nici măcar n-am gândit-o așa. Eu mereu plec de la premisa că toată lumea e conștientă de prezența virusului. Abia când ajung în vreun loc și încep să mă uit în jur, mă dumiresc că nu e așa.
De-aia pe mine m-a surprins acel comentariu și-am decis să scriu textul de azi, că poate chiar mai sunt oameni care gândesc „ăsta ne vorbește nouă despre protecție and shit, dar el s-a plimbat toată vara”. Well, da, m-am plimbat, dar uneori oboseam de la toate cele descrise mai sus.
Sunt oameni pentru care singura, sau cea mai bună protecție în fața pericolelor este baricadarea. Și nu mă refer doar la virus.
Comentariu beton!22
Bună dimineață la toți ominii buni de p-aci!
Io pot să confirmez că domnu’ avea masca pe față când o vinit să facă pisu la buda me. Se vedea elasticul de sub eșarfă fucsia (nu am uitat că oi zis că mi-o dai me). No, cine zice că nu ave masca să știe că era masca dublă, ase.
Se dezbate încă. Ce zici?18
Moamă, deci trăiți în lumi paralele complet. Pt. că de ce: un calcul simplu, acum pe vacanță la o familie din doi adulți și doi copii, cu câte patru măști de adult și câte două de fiece copil pe zi, face …..exact 12, înmulțit cu 2=24 lei plus, să zicem 5 lei pe dezinfectant=30lei zilnic. Per lună vin 900 lei!
Oauu, deci câți dintre voi au făcut calculele astea, la Șomcuta Mare ăștia sunt bani care hrănesc o familie cu 6 copii/lunar.
Știți măcar cât e salariul minim net pe economie, salariu încasat de 40% dintre salariații cu acte în România?
Exact, un pic mai mult de 900 de lei. Și voi vreți ca un cuplu de părinți să cumpere măști și dezinfectant în loc de mâncare și întreținere și chirie și rate și buleftrică și haine și rechizite și ghiozdan la copii??
Rău e să trăiești în Second Life fără să faci minimul efort de-a vedea, de fapt, realitatea cea….reală, nu cea pe care-o visăm sau sperăm.
Băi târtanilor, 900 de lei contează enorm pt. 60% dintre familiile din România, e un efort pe care practic nu și-l pot permite. Unde sunt măștile gratuite promise de Orban, unde sunt tabletele, în toate țările din Vest s-au distribuit într-o veselie măști și dezinfectant moca, la nivelul lor de salarizare, da?
Nu zice nimeni Muie PNL??
Comentariu beton!63
@Radu, bo$$, lumea de pe aici, de pe blog, se pișă pe 900 de lei pe lună. Suntem bogați toți și ne place să ne uităm la cei ca tine cum se tăvălesc în chinuri, în sărăcie.
Doamne, cât am așteptat comentariul ăsta. Abia acum ziua mea e pe deplin mișto.
P.S. Dacă n-ai bani de măști, lasă o adresă, că ți le trimit eu p-alea pe care le port mai puțin de un minut.
Radu, n-am ințeles care e esența comentariului tău. Adică, deoarece sunt oameni care nu-și permit măsuri de protecție și nu pot circula, cei care și le permit trebuie să stea și ei acasă, sau cum? Te rog, dacă se poate , fără insulte, mi-ar fi mai ușor să mă concentrez și să înțeleg ce, mai exact, vrei să zici.
Se dezbate încă. Ce zici?18
@Anduța, sper că nu ești serioasă. Common vorbești cu un om care e total incoerent și fan antena3. Nu ai cum să-i ceri să-ți explice ceva logic, pentru că nu poate.
Ba sunt serioasă. Chiar vreau să înțeleg ce problemă are Radu.
Se dezbate încă. Ce zici?8
@Anduța, că suntem băsiști. Iar eu băsistul șef. Și nu e nicio glumă, vezi comentarii din urmă dacă le-ai ratat.
Altfel, pun pariu pe ce vrei tu că n-o să afli nimic din ce-ai vrea tu. În plus, s-ar putea și să-i banez comentariile. Mă mai gândesc. Depinde dacă mă întind un pic la prânz sau nu. 😛
@Anduța- poate n-ai citit bine răspunsul meu. Sau n-ai putut sa-l conceptualizezi. Există familii care nu-și permit luxul ăsta- măști, dezinfectant- pt. că sărăcie lucie în România. Ți se pare că am zis ceva de cei care-și permit? Unde?
Tocmai, eu zic că 60%, poate mai mult din populație, NU-SI permite X măști pe zi, e ca și cum ți-aș impune eu să alergi 100 de metri ca Usain Bolt! Poți face asta?
Vasilescu e atât de impertinent,că nu înțelege asta, degeaba se protejează -bogat nevoie mare, hi, hi, hi( posesor de renault, pă bune, bogatule?) vine un țăran și-i suflă mucii în fața(că tot îi place conceptul ) și-l bagă la ATI pronto, că virusul are și nesimțirea să se aciuezeze în bărbi de hipsteri!!!
Se dezbate încă. Ce zici?35
@Radu, coae, boss, @Anduța te întreba ce plm legătură are comentariul tău cu ce-am scris eu și cu ce se discuta pe aici. Știm cu toții că există săracie în România si oameni care nu-si permit măști si dezinfectanți, dar ce legătură au toate astea cu articolul meu?
Radu, din punctul meu de vedere, aveam aici o discuție pe baza unui comentariu care-l mustra pe Mihai pentru plimbările/ieșirile sale prin țară. Tu ai venit și-ai început să vorbești de sărăcie și muie PNL și să ne faci târtani. Acum văd că ai adăugat și alte atacuri la persoana lui Mihai (impertinent, pe bune?), dar, în același timp, pari și un pic îngrijorat că, în ciuda precauțiilor sale, tot se poate îmbolnăvi. În fine, eu continui să nu înțeleg ce cauți, ce vrei, de ce ești aici, dar na, dacă nu vrei să te aduni și să vorbești frumos și clar, eu mă retrag din conversație.
Se dezbate încă. Ce zici?15
@ Radu
Sunt oameni care pot câștiga 10,000 Lei pe săptămână, iar chestia pentru care reușesc nu este că sunt băsiști, ci pentru că MUNCESC! În plm, unii ca ăștia au mâinile umflate și rupte, dar continuă să MUNCEASCĂ! Vrei mai mult de 900 Lei pe lună? MUNCEȘTE! Unde? Unde ți se oferă mai mult! Dacă belești fasolele la Antena 3 și îți curg balele la vederea lui Gâdea și M. Badea, dar stai cu organu’ în mână și în gură, înjurându-i pe bășiști, ghici ce? Nu ai bani! Că este mai ușor să bei o bere la birt, pe răcoare, din ajutorul social, decât să vii la muncă, pe 100 Lei/zi, mâncare și băutură!
Am văzut niște oameni atât de amărâți, de curgea sărăcia pe ei! Da’ când am întrebat cu ce să îi ajut, știi ce au zis? „Dă-ne de muncă și muncim cu mare drag! Orice, numai bani să iasă!”. Păi, neamule, pentru oamenii ăștia nu îți vine să dai tot? Dacă la ei se poate, la ceilalți de ce nu este posibil? Sunt oameni care au o slujbă, vin acasă și mai găsesc timp să muncească la grădini, la o stupină și să țină gospodărie mare. De ce se poate la unii și la alții nu? Că tot 2 mâini și 2 picioare avem cu toții (cei care suntem apți de muncă)!
Te rog să mă scutești de chestia așa socială că nu sunt fan Ciolacu și ai lui. Nici a lui Băse și nici a lui Orban ori Ponta. Sunt apolitic și știi ceva! ÎMI PLACE SĂ MUNCESC!!! Ca de acolo îmi hrănesc familia, nu din uitatul la TV!
Comentariu beton!35
Foarte interesant, am descoperit că-mi place să sug pula.
0 0
Păi, foarte bine, boss. Dă-i înainte, că e mișto să faci ce-ți place.
Radu, ne anunți treaba asta iar fără vreo legătură cu comentariile, sau faci referire la ”dar stai cu organu’ în mână și în gură”? Că dacă e vorba de a doua variantă și presupunând că ”organu”’ e **** (că noi așa scriem ”pula” pe-aici), eu nu văd să se zică ceva de supt.
@Anduța, omul face foarte tare pe deșteptul și refuză să înțeleagă că aici nu e democrație. I-am editat eu comentariul. 😇
Adică vrei să zici că nu s-a stabilit să scriem cu steluțe???!!! Uof! 🙂
Ca să înțeleagă și stimabilul Radu, care se mai prezintă pe aici sub diverse nick-uri (că tot îți ziceam de personalități multiple în trecut): „statul cu organul în gură” nu înseamnă că „sugi ceva”, ci că „vorbești foarte mult” despre chestia respectivă. Nu cred că posezi un organ atât de lung încât să presezi „ad literam” „statul cu organul în gură” (bine, dacă nu vei fi vreun monster cock, atunci da, vorba Marelului Șef de Trib – dă-i înainte).
E acelasi @Radu? 🤔
@keepcalm, același cu cine? 🤔
Daca bine imi amintesc a mai fost acest nick in dezacord cu ce se scrie pe aici si cam si-a luato de fiecare data, da no, poate ma insel io, is un pic mai vechi si memoria imi mai joaca feste uneori, mea culpa atunci, totusi acest nick nu imi este total necunoscut, si de la @zoso parca mi-l amintesc, are un mod special in a isi face “prieteni” in acest mod
@keepcalm, da, în acest caz, e același. 😁
Măști gratuite nu s au distribuit intr o veselie in Germania. Un FFP2 costa cca 7 euro, o mască chirurgicală simpla intre 1,50-2,50€. La școală și after-school copiii nu poartă măști.
Păi iartă-mă, dar in felul ăsta dispăreau toate bolile de pe Pământ ! Nici așa ! Unde ne înghesuiam cu toții acum ?
Dacă faci lucrurile de mai sus, eu te apreciez! Din păcate, tendința e să nu (se mai) facă prea multe. Că oamenii trebuie să se pupe fini cu nași, nași cu finuțe, finuțele între ele (aici e lesbianism și ne place…)
Comentariu beton!23
Da, fac toate lucrurile de mai sus.
Tocmai pentru că le fac, nu pot să înțeleg cum să deschizi școlile la 1500 de cazuri pe zi. Nu mă duce capul de ce-ai face asta, dacă nu ești complet imbecil și incompetent.
Povestea cu mama… E un praf la mine la muncă …
😢
Comentariu beton!40
Și să vezi ce-au mai plâns fetele. Că le place mama, iar mama le place pe ele.
Nu ca as vrea sa ii iau partea lui Misu, dar m-am tinut dupa el prin Oradea vreo 3 strazi. L-am flashuit, l-am claxonat, i-am facut cu mana (eram chiar in spatele Furiei Albastre), bai, dar nu a oprit. Ba chiar s-a facut ca nu ma cunoaste cand eram in paralel cu el si l-am salutat. Pot sa garantez eu ca nu se apropie de nimeni.
Comentariu beton!28
Ahahahahahahaaaa. La cât eram de nervos în momentul când m-ai văzut tu, mă mir că am avut puterea să salut.
Căutam strada cu cazarea, iar toate străzile din jurul ei erau în lucru, prin urmare waze ne tot învârtea în cerc prin centrul Oradei. Când ai apărut tu, tocmai dădeam a treia tură din asta. Noroc că până la urmă mi-a venit ideea să încerc și cu google maps. 😁
M-am gandit la asta si intentionam sa te intreb daca pot sa te ajut. Data viitoare nu te mai las pe mana wazeului
Te rog eu, luati-va liber intr-o zi si fa-le cadou fetelor o excursie la mare.
Te urci pe autostrada si te dai jos la Plaja Capul Midia (in port, la rafinarie, cauta pe gmaps Nomad beach) sau la Vadu. (spre cherhanaua Bosoanca, mergi pe drumul printre rulote spre plaja Gura Buhazului).
(Daca vrei sa te cazezi o nopate,ti-as recomanda o pensiune in Corbu, cu circuit inchis, eu merg acolo de 4 ani, in fiecare an, poate ai noroc si au camera libera, de obicei se ocupa din ferbruarie, da un semn)
Nici noi nu prea am iesit din casa din martie, si eu am fost speriat de covid si de stirile PROTV ca e aglomaratie, dar am gasit la mare plaje cu maxim 10 oameni in 3 km, liniste, fara alge, fara gunoaie.
https://photos.app.goo.gl/iepCBY2BjuhqNc3k6
0 0
0 0
Se dezbate încă. Ce zici?22
Fara gunoaie , dar TAB -ul ala ce e ? :))
Sunt folosite ca tinta in poligonul NATO de la Corbu.
Trag aia in ele. Cand am vazut gaurile de gloante nici nu stiu cand am ajuns inapoi pe plaja.
Apropo de asta. Ajuta-ne să înțelegem cum ai facut acea foto. Nu de alta dar știu unde este ținta respectivă și mai știu că pe mal sunt 6 semne cu „Intrarea oprită! Obiectiv militar” și „Fotografiatul iterzis” + 1 panou în care sunt explicate treburile astea + niște capre cu ceva sârmă ghimpată. E fain să ne dăm moraliști dar regulile să le respecte alții.
Uuups, da, asta nu prea sună ok. 🙁
@danezul Nu e absolut nimic, nici macar o sarmulita ghimpata, indicator, stalp nimic.
Sper ca nu te referi la cele de pe plaja Corbu.
Poza e facuta la ”granita” dintre Plaja Vadu si plaja Gura Buhazului, pana in canalul Buhazul Mic. Am fost sa urmaresc pasarile, era un stol de vreo 100-200 de pasari din delta.
Deci inca odata, nu confunda cu plaja Corbu.
https://www.google.ro/maps/place/Plaja+Gura+Buhazului/@44.4059819,28.7416973,1897m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x40ba5bfad69589eb:0xb31544d28bd5435c!8m2!3d44.409591!4d28.7441027?hl=ro
more pictures+video:
https://photos.app.goo.gl/36oZ5kJjGrszUx2T9
@Costi – dacă este până în Buhazul Mic este OK. A rămas în urmă la trecerea terenului de la SMFA la UAT Corbu (Vadu este sat iar unii visau să facă acolo complex exclusivist). Ciudat că nu mai sunt indicatoare pe acea parte. În zonă se mai detonează EOD, muniție dezafectată, muniție rateu. Chiar alaltăieri a fost bubuită o încărcătură mare. 🔥
Fain articol (deși cam pesimist/realist față de cel de ieri)! Din păcate ținta acestuia nu cred că sunt cititorii tăi, iar ceilalți, pentru care virusul nu există și totul e o manipulare, oricum nu prea ajung să citească pe aici și să-și schimbe comportamentul. Poate doar dacă sunt afectați direct, dar am văzut și din cei care nici măcar atunci nu cred, mai ales dacă au făcut forme ușoare.
Ba da, ținta sunt chiar cititorii mei care cred în existența virusului și fac tot ce pot ei că să se protejeze. Oamenii ăștia puteau să creadă liniștiți exact ce s-a scris în comentariul ăla, n-aveau de unde să știe cam cum mă deplasez eu pe unde mă duc. Iată, acum știu.
Te rog eu, luati-va liber intr-o zi si fa-le cadou fetelor o excursie la mare.
Te urci pe autostrada si te dai jos la Plaja Capul Midia (in port, la rafinarie, cauta pe gmaps Nomad beach) sau la Vadu. (spre cherhanaua Bosoanca, mergi pe drumul printre rulote spre plaja Gura Buhazului).
(Daca vrei sa te cazezi o noapte,ti-as recomanda o pensiune in Corbu, cu circuit inchis, eu merg acolo de 4 ani, in fiecare an, poate ai noroc si au camera libera, de obicei se ocupa din ferbruarie, da un semn)
Nici noi nu prea am iesit din casa din martie, si eu am fost speriat de covid si de stirile PROTV ca e aglomaratie, dar am gasit la mare plaje cu maxim 10 oameni in 3 km, liniste, fara alge, fara gunoaie.
https://photos.app.goo.gl/iepCBY2BjuhqNc3k6
Mai aștept să văd dacă ne iese faza cu Bulgaria. Dar mulțumesc pentru propunere. 🙂
Nici eu nu o sa imi trimit copiii la scoala. Poate ne povestesti in continuare cum decurg lucrurile… cu birocratia scoaterii copilului de la scoala.
Evident c-o să zic.
Salut. Nu cred că Marius s-a referit neapărat la tine, dar in general e o efervescență de a pleca, de a mai bifa niște obiective, parcă din mai încoace am scăpat din pușcărie . Și în bula mea de cunostinte parcă a fost concurs care unde merge, cine ce a mai punctat. Noi am ales să nu plecăm nicăieri, deși god knows aveam nevoie de concediu și noi si copiii. Și mai e un aspect. Sunt sigur că în toamnă o să am nevoie de toate zilele de concediu disponibile, pentru că nu cred că școlile și gradinitele o să rămână deschise mult timp.
Să aveți o toamnă linistită.
Se dezbate încă. Ce zici?19
Eu nu văd nicio efervescență, cel puțin nu în generalul meu. Ci pur și simplu oamenii fac ce făceau și în alți ani, dar cu mult mai multă grijă.
O, ba da, fix la mine s-a referit. Dar îl înțeleg, așa cum și pe tine te înțeleg. Oamenii fac alegeri, unii aleg să iasă, alții să nu. Important este ca cei din prima categorie să respecte regulile.
Nu vreau să supăr cu nimic, dar legea învățământului prevede obligația de a trimite copiii la școală. Altfel, îți trebuie motive serioase pentru a ține fetele acasă. Știu, covidul e motiv fffff serios, dar dacă școala unde sunt ele înscrise se redeschide normal, conform noilor reglementări bineînțeles, voi aveți obligația de a le trimite la ore. Altfel veți avea probleme, cu amendă și avertizări de la poliție, pentru că le încălcați dreptul la educație. Mai bine vorbiți de acum la școală să aflați ce și cum. Nu puteți ține copiii acasă. Școala e obligatorie.
Se dezbate încă. Ce zici?18
Știu și eu toate astea. Tocmai de-aia am zis „cu orice risc”.
Da, normal că vorbim la școală, încă așteptăm să vedem ce se decide. Important este că dacă deciza va fi pentru prezență fizică, îmi asum toate consecințele, dar fetele nu vor merge într-un viitor focar de infecție. Punct.
Este 1 septembrie și nu avem nicio informare de la școală despre cum și în ce fel se vor respecta noile reglementări. La dvs. la școală cum se vor desfășura lucrurile?
@RMD, în plus, probabil că ești conștientă că la ce haos este în România le pot ține acasă luni de zile fără să se întâmple nimic, da? Fă următorul exercițiu de imaginație: anunțăm că fetele au febră și tuse seacă. Cine le mai cheamă la școală? Or să ne zică să sunăm la DSP. Iar eu voi zice c-am sunat și ne-au zis să stăm in casă, dar n-au trimis pe nimeni. Ne-au spus să-i mai sunăm dacă se agravează situația. Sună a scenariu plauzibil pentru România? Îți zic io că sună și în momentul ăla nu mai are nimeni nico pretenție să meargă fetele la școală.
Sa povestesc eu despre masurile de la noi de la scoala, chiar daca nu era pentru mine intrebarea, dar astazi am aflat cum se va deschide scoala la noi. Au cerut voturile parintilor de acum o saptamana. Cele mai multe voturi a avut varianta hibrid, o saptamana online cu o saptamana prezenta fizica la scoala. Asta nu inseamna ca asa va fi, dar au fost consultati parintii. Poate va fi hibrid. In caz ca va fi, cica prezenta pe zoom este obligatorie, altfel se pune absenta.
Scoala a anuntat achizitia de masti, cate 3 zi/elev, poarta de termoscanare in doua locuri unde va fi prezent personalul medical, lampi UV in fiecare clasa, interzicerea iesirii din incinta scolii (in afara curtii) si reintrarea, interzicerea parintilor si a insotitorilor in clase sau in curtea scolii, nu se vor mai folosi laboratoare, alte sali, etc, copiii raman pe loc in clasa lor pentru toate orele. Pot iesi insa in pauze in curte. Intre cele doua cicluri de dimineata/dupa amiaza va fi o ora libera pentru dezinfectare.
Fiecare elev o sa primeasca tableta cu acces la internet incepand cu 14 sept. Probabil pentru hibridul saptamanal sau pentru eventualele si posibilele intreruperi ulterioare.
In rest destule reguli cu spalat, iesit, neintarziat, stat la distanta, etc. Vom vedea ce va fi.
@MV: Veți avea șanse de reușită mai mari dacă se face școală pe model hibrid acolo, la fete.
ALTFEL: Vei avea nevoie de motivări pentru absențe. Îți va da doctorul pentru prima tură de absențe și îți va cere să faci testele pentru covid. De câte ori crezi că acceptă medicul „suspiciunea” voastră cu covidul? Câte teste sunteți dispuși să plătiți? Dacă sunt negative (și așa vor fi la câtă grijă aveți), trebuie să trimiți fetele la ore.
Apoi, cum vor promova fetele, dacă nu merg la școală? Știu că se poate, mai ales cu anumite „mijloace”, știu. Dar asta presupune ca dna învățătoare și directorul să fie pe aceeași idee cu voi. Și încălcați niște legi.
Apoi, ce veți face cu părinții celorlalți copii din clasă care vor reacționa la nivelul „cum să fie promovate ele și ai noștri nu?” Vor vrea și ei același regim. Altfel e discriminare și încălcați niște legi.
În rest, treaba voastră cum rezolvați dar directorul nu are cum să accepte ce vreți voi, atâta timp cât s-au dat deja legi pentru: utilizare măști peste tot la școală, distanțare fizică în clasă, la ore și în pauze, în curte, program exclusiv de dimineață pentru elevii de până la clasa a patra inclusiv, pereți despărțitori din plexiglas în clase etc.
Ține cont că unele școli private au început cursurile în formatul acesta deja și copiii au fost duși la ore.
Ministerul Educației „a făcut tot ce i-a stat în putință” pentru a asigura sănătatea elevilor români. Nu știu dacă vi se va da dreptate.
@RMD, ce n-ai înțeles din „cu orice risc”? Îmi asum inclusiv riscul că fetele vor repeta anul. Mi se pare ușor mai important să nu vedem eu sau mama lor cum arată un ATI pe interior decât că vor învăța ele despre Burebista abia la anul.
@Anduța: Școlile au termen până in 7 sept, parcă, pentru a hotărî cum vor face orele. În funcție de ce a zis Iohannis cu nr mediu de bolnavi la mia de locuitori în ultimele 2 săpt. și în funcție de hotărârea consiliului de administrație al fiecărei unități școlare. Cu măsuri de protecție pentru toți.
@MV: Oricum, să avem în vedere că Franța a hotărât ca toți copiii să vină la școală. Cu tot nr mare de infectări.
Știu că România nu e Franța, deci…
Măcar de-ar fi toată lumea așa responsabilă!
Exact așa cred și eu. Dacă măcar în România faceau toți ce-am făcut eu…
Da, măcar de-ar fi. Culmea și în țări cu mai multă apă caldă, lumea e la fel. Plus tracii, eee altceva, sunt „everywhere”
Nu consider că trebuia să te justifici pentru modul în care respecți măsurile acestea de siguranță. O faci pentru tine, pentru familia ta, dar și pentru cei din jur, chiar dacă ei nu îți răspund cu aceeași monedă. Procedăm în sens asemănător, iau eu folosesc masca chiar și atunci când merg în vizită la ai mei. Mai mult de atât, atunci când i-am dus cu mașina undeva, chiar dacă sunt membri ai familiei mele, toți au avut măști și le-am dat cu dezinfectat pe mâini. Te înțeleg perfect! Nu îi înțeleg pe cei care cred că au dreptul să comenteze doar pentru că „vezi tu, te plimbi cam mult”…Da, este dreptul oricui să aibă o părere, că d-aia este democrație, dar să nu facă din asta un mod de acuzare fără argumente și doar pentru că „well, Dunăre, Bâlea Lac, Albă Iulia, Oradea, etc.”. Viața asta merge înainte, cu sau fără coronavirus.
Se dezbate încă. Ce zici?20
Ba da, eu consider că am niște obligații față de oamenii care citesc pe aici.
Îmi place să cred că oamenii care te citesc pe aici au ceva mai multă minte decât alții…dacă nu, atunci este fix treaba lor.
Se dezbate încă. Ce zici?17
dar ține se simte vinovat de țeva, ține, ține?
dacă eram psiholog te întrebam: vrei să vorbim despre asta?
dacă eram „uleios” îți spuneam să-ți rezolvi conflictele cu eul subteran și să-ți freci lobul urechii cu ulei esențial de megan; 5W30…
dar îs dăcît un simplu muritor și-ți zic așa: boss, dă-o dracu’ de treabă! iar ne-ai ocupat spațiul vital cu probleme care nu există în loc să ne arunci o „minge” zglobie, să ne mai rîdem între/de noi…
io-s pe la 60% din ce faci tu (aruncarea măștii la 10” mi se pare exagerat, vezi poate te calcă hoții, Cresus), a trebuit să lucrez, că așa-i job-ul iar unde am văzut că nu se respectă regulile am încercat să schimb dacă am putut sau, dacă nu, nu am mai stat…
în plus, sunt apsolut covins că cineva care folosește corect limba română (La mulți ani! pentru ieri), are respect și pentru semenii săi…
bunica zicea „scoate-ți capu’ din cur” da’ nu știa de political correctness așa că io (fără să vreau să jignesc pe cineva gen preopinentul de ieri) zic „ieși din bula ta” și vezi că „veața e complexă ș-are multe aspecte”…
PS săptămîna viitoare îmi duc musulmancele pe litoralu’ bulgăresc unde, sunt convins că voi găsi un locșor în bătaia brizei dar fără maneliștii care-ți suflă-n ceafă pe cel românesc…
Se dezbate încă. Ce zici?18
Dar e normal să mă simt vinovat. Din martie bat câmpii pe aici despre protecție, măști and shit, dar în același timp, de două luni încoace scriu c-am tot ieșit. M-am dat un pas în spate și-am realizat că omul care a comentat are dreptate. M-am simțit vinovat și-am scris.
poate părea că bat apa-n piuă dar nu, nu trebuie să te simți vinovat decît dacă vreuna dintre escapadele voastre/tale a fost făcută de moft/aroganță; nu cred că e cazul…
vinovați ar trebui să se simtă cei care clamează respectarea regulilor daaaar…
„aaaa, noi stăm în casă! nu ieșiiiim nicăieri!! l-am dus pe costeluș la grădiniță, că se simțea singur (asta poate, poate zic, avea o scuză) dar în reeeeest, acasă!! vine bringo, ne aduce tot ce ne trebuie…ne-am mai întîlnit cu vecini de prin cartier, la un grătar…da’ noi nu ieșim! ah, și am fost la o mică petrecere (era lockdown) dar doar cu vecini din cartier…ei, au venit și vreo două cupluri din afară dar prieteni buni cu gazda, oameni de încredere; bine, mai tîrziu, cînd lumea se îmbătase, au mai venit și alții; da’ noi am plecat acasă, că nu se poate așa ceva!!!”
dacă nu am pretenții de la oameni cu o singură sinapsă și clase cît CFRu’, că, na, de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere, cu totul altfel pun problema în cazul celor din descriere, genul „noi seara NU mîncăm…”; că pe prost îl știi, pe bombardier îl vezi și fugi dar pentru ăștilalți, n-ai arme…
cu prostul neșcolarizat
te lupți puțin și ai scăpat
dar duci o luptă colosală,
cu prostul care are școală
Din punctul meu de vedere, ceea ce faci tu este nebunie! Nebunie in sensul bun, pentru ca eu recunosc, am purtat masca o singura data circa 2 ore (obligat de poliție, când m-am întors la munca in WA), nu umblu cu dezinfectant la mine, cu atât mai puțin cu mănuși. Bine, aici in SA sau WA numărul de cazuri a fost de domeniul a 3-400/stat, și ultimele cazuri active au fost acum luni de zile!
Dar întrebarea mea e alta! Oare @Marius chiar a respectat tot timpul normele sanitare și de distanțare? Nu a fost la cumparaturi, la munca…chiar nicaieri?! Pentru ca poți sa spui ca nu ai fost in concediu nicaieri, dar când ai fost la magazin/piața/munca, ți-ai cam băgat picioarele in ele reguli! Și atunci care a pecit mai grav?
Sa ridice primul piatra, cel ce se știe fără de păcat! Nu știu, zic și eu.
Stai, man, că nu e concurs de cine respectă regulile. În plus, sunt convins că dacă alegi să nu mergi nicăieri de teama virusului, cu siguranță respecți regulile. Altfel e un non-sens.
Chestia e că le poți respecta și dacă alegi să ieși. E tot ce-am vrut să spun azi.
@Mihai, te-am înțeles perfect! Cam tot acolo bătea și comentariul meu. Poți merge in concediu și sa respecti cât poți de mult regulile, sau stai pe lângă casa și respectarea lor o lași mai moale. Care greșește mai mult? 🤔
Aceiași pași ii fac și eu, as mai adauga dezinfectarea cumpărăturilor și chei, telefon când ajung acasă. când ies din casa am un servetel/mănușa pt a aprinde lumina de pe scara și deschiderea ușii de la bloc și un covoraș dezinfectant la intrare îmbibat cu clor. Când intru in casa Pășesc pe hârtie și apoi pun încălțămintea pe un suport pentru ca exista in casa pisica ce adora statul pe jos. Părinții nu i-am mai văzut din Decembrie, bunica din Ianuarie. Am refuzat ieșiri la terase, grătare acasă la prieteni (pe care ii stiu din liceu și am încredere ca se protejează), dar pur și simplu nu ma simt confortabil sa ma văd cu multe persoane. Mi se spune ca exagerez, dar .. 🤷♀️ In Weekend ne-am făcut curaj sa ieșim într-un parc care credeam ca nu o sa fie prea plin( nu a fost) dar plimbarea s-a transformat intr-o cursa de ocolire a oamenilor. La mare nici nu s-a pus problema, deși n-am mai ajuns de 2 ani. Cred ca ar mai fi, dar ma opresc aici 😬
Ah, da, ce-am uitat. Ia că fac update la articol.
Din toate postările de până acum nu am rămas cu impresia că domnul MV nu ar respecta regulile de protecție. La cele enumerate în postarea de astăzi mă încadrez și eu în mare parte. În transportul public nu am mai urcat de la începutul lui martie, masca peste tot, inclusiv pe afară în zonele aglomerate (înainte să fie obligatorie). Pentru cumpărături magazine mai aerisite, supermarket rar, la piață o dată pe săptămână. La început de aprilie stăteam și în mașină cu mască &mănuși 😁 Am în geanta cu care umblu dezinfectant și uneori mască de rezervă, în mașină ambele. Singurele plimbări pe Valea Mureșului spre Toplița și la Sovata („excursiile” medicale în capitală nu se pun).
Pe bunică-mea am văzut-o ante-finem din spatele unui geam. Pe maică-mea am lăsat-o la poarta spitalului pt operație și am vorbit cu ea numai pe video call.
Anul ăsta e de un kkt absolut și de vină suntem eu și ai mei, obviously..
Se dezbate încă. Ce zici?15
Of, și nu aveam de gând să comentez nimic astăzi, nu dau explicații în ceea ce mă privește, în general. @Ametist, mi-a bușit cafeaua pe nas de râs. „Domnul MV”? Sper că-i la mișto. 🤣🤣🤣
@Vasilescule, ia spune, când le lași pe cele mici să te machieze? Că eu tot aștept poza aia.
@didino, adică io de ce nu pot fi „domnul”, ă?
Mnu știu, mai se negociază culorile cred. 😁
Plm, block si gata, ti-am spus de o mie de ori. Oricum nu pupi prajituri decat in poze.
Păi n-am zis că nu poți, @Vasilescule, doar că e diferență între „a putea” și „a fi”. 😁
@Marius Mî, ia-ți bățul și caută alt gard.
Mă bucur că v-am făcut să râdeți @doamna didina 😁😁😁
:))))))))) Bine, @ametist, las’ că vezi tu. Nu te iert pentru asta. 😜
Eu recunosc ca am facut si mai mult decat atat: m-am vazut cu prieteni (despre care stiam ca nu au fost in locuri de risc in ultima saptamana), am fost la mare, la munte, in Delta si in Grecia. Intr-adevar nu am vazut hotel din martie si pana acum, am stat mereu in case inchiriate sau private, am mancat de 5 ori la terasa toata vara (cand am fost la mare), nu am iesit nicaieri in oras in Bucuresti, nu am mers inca la birou. In rest, dezinfectant, masca, etc. Dar this is the life, masurile s-au relaxat pentru cei cu constiinta. Nu s-a ajuns aici nici din cauza mea, nici din a ta.
Pentru cine ti-a lasat comentariul – ideea e cam asa: in Austria nu au fost restrictii aproape deloc, iar cele care au fost, s-au ridicat destul de repede. Au, in continuare f putine cazuri si asta pentru ca: fac anchete epidemiologice complete si oamenii respecta regulile care sunt impuse. Asta e tot. Dar isi vad de viata, ca si unii dintre noi.
Atata timp cat noi avem cetateni care pleaca din izolare, se duc si isi viziteaza toate rudele si prietenii, nu se prezinta la spital sau, mai rau, se externeaza aiurea… vom avea mereu multe cazuri care puteau fi prevenite.
Comentariu beton!24
Exact așa, da.
Am dat si o manuta verde pentru ca putea sa fie comentariul meu. Tot Claudia cu C mare, am fost si la munte si in Grecia, tot in case inchiriate dar nu am fost in Delta. Ah, si am parut cret. 😀 Si merg la birou 🙂 dar respect regulile si port masca tot timpul in spatii inchise cand ma misc. Adica la mine in birou asezata pe scaun nu. Dar am birou separat, incapere adica. Daca intra cineva intra cu masca si imi pun si eu. La toaleta, la apa, la imprimanta, tot cu masca 🙂
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.11
Groaznică, este? Plus că la toate astea se adaugă idioții ca tine, pe care trebuie să-i suport zâmbind. Da, cred că ai dreptate.
M-hai, pentru acest comentariu ești iertat de toate păcatele ( cu ghilimele) ever! Mulțumesc fain!
Se dezbate încă. Ce zici?17
Mai… eu chiar te admir ca ai atâta energie sa “trăiești” aceasta poate unica viața a ta bifând tot ce ai scris! Îți repet, este uimitor sa observi ca exista oameni care “trăiesc” cu setările acestea, care își petrec timpul uitându -se la drobul de sare care o pica.. n-o pica… (acum drobul de sare este o tușeală pe nume “virusul ucigaș “, când se va termina cu acesta, găsim noi altceva , nu-mi fac griji!). Vreau sa îți spun încă ceva și te las sa admiri drobul de sare . Îmi este dor de Mihai Vasilescu pe care-l urmăresc de mulți ani și care nu are legătura cu Mihai Vasilescu pe care îl citesc in ultima vreme..🌸. Aștept zâmbind momentul in care vei redeveni tu!😀
Se dezbate încă. Ce zici?15
@Ramona, nu pot decât să mă felicit că nu-i mai place ce scriu unui om ca tine. Serios, nu-l mai aștepta pe Mihai ăla că nu se mai întoarce. Știi, unii dintre noi evoluăm.
@Ramona, tu ești de aia care pleacă de la baie de la mall fără să se spele pe mâini? Că mi-e o silă de mor de toată clădirea când văd așa ceva. Sau mănânci cu mâinile după ce ai pus mâna pe bani sau pe telefon sau pe clanțe? Că altfel nu înțeleg ce ți se pare așa exagerat la ceea ce face Mihai.
Hai să-ți spun o chestie. Prea multă igienă n-a omorât pe nimeni. Dar prea puțină igienă a omorât foarte multă lume. Ești conștientă de chestia asta?
Prea multă igienă din partea unui om (ca Mihai, de ex.) nu îl protejează doar pe el, ci și pe cei din jurul lui.
Prea puțină igienă, nu-l afectează doar pe cel nespălat, ci și pe cei din jurul lui.
E greu de înțeles?
Virus sau nevirus, igiena ar trebui să fie sfântă și niciodată nu ar trebui să iei peste picior un om care ia măsuri de igienă doar pentru că ție îți pot părea că, vai doamne, nu te lasă să-ți trăiești viața și sigur omul ăla are o viață tristă.
O fi tristă, da’ măcar e dezinfectată 😛
Comentariu beton!23
Hai ca nu scapi de mine!😂😂😂 Ai dreptate! Poate ca n-am reușit sa exprim exact ce gândeam , mai încerc .. poate-mi iese acum. Da, clar nu-l aștept pe Mihai Vasilescu din trecut, pentru ca dacă stau sa ma gândesc mai bine, era același Mihai Vasilescu de acum, doar ca atunci se uita mai puțin la știrile de la ora 5 și ieșea mai des la cumparaturi la Mega. Sa știi ca te asteptam cu toții la Mega! Avem “material” pentru tine! Chiar exista un raft cu sare! Multe sortimente !!! Pana ajungi la etapa de evoluție … poți veni sa admiri raftul cu sare de la Mega! Indiferent cum vezi tu lucrurile, idioata care zâmbește și scrie aceste rânduri te iubește in continuare..🌸😀
Vezi tu, @Ramona, e foarte mișto ce-ai scris și m-ai făcut să zâmbesc și să-mi pară rău că te-am făcut idioată. După care mi-am dat seama că toate astea le spune un om care crede că măsurile mele de protecție sunt o viață groaznică. Și că covidul e drobul de sare. Moment în care nu mi-a mai părut rău și mi s-a făcut și mai frică să merg la mega sau în alte locuri în care sunt cei ca tine.
Mihai Vasilescu , te rog sa ma ierți pentru toate comentariile făcute azi. Chiar te rog , dacă-ți place și te simți bine cu viața ta sa o păstrezi . Dacă tot ce spui ca pui in practica te face sa te simți in siguranța , continua! Contează doar sa te simți liniștit , atat. O seara frumoasa !🌸
Daca toti ar face ca MV. nu ar mai exista pandemii.
Dar noi suntem daci liberi, nu purtam botnita, ne lasam copiii sa linga de pe jos ca inainte nu murea nimeni daca nu se spala pe maini, nu ne vaccinam ca provoaca autism samd.
Si la urma, vrem o tara ca afara…
@Rox, am revenit😀. Pe bune? Așa se face? Ooooo… habar nu aveam! Mulțumesc pentru educația de igiena oferită! Și eu care pana acum făceam așa cum spui tu ca nu se face… chiar îmi făceam nevoile in mijlocul mall-ului! Acum știu și îți mulțumesc ! (Cred ca mi se trage de când eram mică și mâncam guma mestecată de pe jos, pelicanol, cerneala etc..)
@Ramona, ești ironică degeaba. Că exact asta ai zis. Duc o viață groaznică pentru că, să vezi ce, aleg să mă protejez prin măsuri de igienă.
Mihai Vasilescu, așa este. Uite, o sa fiu sincera : de fapt ascund o mare frustrare legată de toată aceasta poveste pe care o trăim cu toții, frustrare care provine din faptul ca îmi lipsește interacțiunea umană…și vin și “dau cu bățul” in ce percep eu ca perpetuează aceasta stare… Așadar, se pare ca trăim cu toții o viața groaznica in felul nostru..😀. Gata, a fost ultimul comentariu, promit!😀🌸
@Ramona, e un non-sens ce afirmi tu. Starea asta este perpetuată tocmai din cauza celor ca tine, a celor care nu cred „în drobul de sare”, a celor care consideră că eu duc o viață groaznică pentru că mă dezinfectez și port mască. Plm, așa m-am săturat de spiritele libere din cauza cărora avem 1500 de cazuri noi pe zi, cum nu-ți imaginezi.
Groaznic Mihai
Eu am putut să țin ritmul ăsta infernal pe care l-ai descris tu, doar în primele două luni (martie-aprilie), însă aveam și câteva seturi de mănuși de unică folosință (cum sunt la benzinării) iar fără ele nu ieșeam din casă.
Bineînțeles alimentele toate la ușă, dezinfectate rând pe rând și lăsate într-o zonă tampon.
Apoi am renunțat la mănuși și tot ce atingeam era doar cu o singură mână, ca cealaltă mână să rămână curată. Apoi am renunțat la asta. Am renunțat și la mască în spațiile deschise. Este un soi de psihoză la care am renunțat.
Azi port mască în spațiile închise și am dezinfectantul cu mine. Mă spal pe mâini când intru în casă fără să ating alte obiecte – și sub nicio formă, dacă ies afară, nu duc mână la gură, nas și ochi dacă nu sunt curat pe mâini.
În rest fac tot. Am fost la mare, munte și la niște petreceri private, chiar și la un botez.
Toate bune!
Se dezbate încă. Ce zici?19
Mergând prin spitale, inclusiv în perioada carantinei (chiar dacă mai rar), am învățat să mă protejez cât pot de mult. Ii respect pe cei din jur și mă protejez pe mine. Încă îmi este frică să vin in țară să îi văd pe ai mei. Bogatule, ai fabrică de măști acasă?! Să ți se taie capul, cu eșarfa fucsia cu tot.
Măștile au ajuns sub 30 de lei cutia cu 50 de bucăți. Plm, dau mai mult pe țigări. 🤭
@Mihai, știu, dar mașină, plimbări, iar cu măștile ai pus capac. Lucrezi cu oculta plus ai și tu interese mari. Băi, am realizat după că e tot Marius simplu. Înainte ne diferențiam, eram singurul „simplu”. Pune, te rog și un „C” după Marius. Penurie de mariuși.
Gata, șerif, de azi ești @Marius C. 😀
@ Mihai, mulțumesc! Încă ceva, măcar o mască i-ai dat lu’ Tanti Tinela sau tot „arici”?
No, nu mulțam’ fain, da’ mască am și ieu. Și dau și altora de-i nevoie! Cu dragă inimă! Mie eșarfa fucsia îmi plăcu! No, poate s-o încumeta și-o mai trece p-aici.
Momentul „mama” m-a atins si pe mine.
Nu numai pentru ca a mea nu mai e de ani de zile. Ci si pentru acel „stati acolo cuminti, mai tata, nu va puneti pe avioane, nu riscati”.
Dar ochii lui spun altceva. Si este evident, chiar si via Skype.
Nu vreau sa cred ca trece un an intreg fara sa-l imbratisez. Se pare insa ca spre asta ne indreptam.
Comentariu beton!22
„…masca merge la gunoi”- profit de faptul ca ai multi cititori ca sa inser chestia asta (oare nu tot de la tine stiu, totusi? 😀 ):
https://carrefour.ro/corporate/stiri-presa/noutati/carrefour-romania-este-primul-retailer-care-se-alatura-initiativei-nu-arunca-masti-si-manusi-pe-jos
Multumesc!
Sper ca se primesc si opinii contrare. Parerea mea este ca sansa pe care am avut-o sa scapam de acest virus a trecut. Acum ne putem iluziona dar adevarul este ca eliminarea lui completa a devenit pur si simplu imposibila, cel putin in lipsa unui vaccin eficient. In plus, avand in vedere ca, in mod normal, ultima faza de verificare a vaccinurilor tine cam 18 luni ma indoiesc serios ca vom avea un vaccin acceptabil pana la inceputul lui 2022. Deja companiile producatoare incep sa incerce sa se protejeze de riscurile unui vaccin lansat pe piata inainte de finalizarea tuturor testelor necesare: https://www.ft.com/content/12f7da5b-92c8-4050-bcea-e726b75eef4d. In plus, eficienta primelor forme ale vaccinului va fi probabil undeva pe la 40 – 50% (ceea ce e foarte bine, sa ne intelegem, e o realizare impresionanta). La aceasta eficienta, adevarata protectie va fi data, practic, de vaccinarea intregii populatii a unei tari lucru care nu mi se pare foarte realist avand in vedere ca foarte probabil vor izbucni diverse scandaluri (majoritatea inventate dar si unele reale) legate de siguranta. Avand in vedere toate aceste lucruri, probabil ca nu vom putea reveni la siguranta anterioara mai devreme de 3 – 5 ani de acum (tinand cont si de faptul ca imunitatea de turma este inca incerta si, oricum, indepartata). Mi se pare o estimare realista, daca exista argumente contrare sunt gata sa le ascult. In consecinta, am doua intrebari. 1 – Daca ati fi in locul unui om de 80 de ani ce ati prefera, sa stiti ca in urmatorii 3-5 ani veti avea doar doua contacte pe an cu copiii si nepotii sau sa va asumati riscul de a contracta aceasta boala? Eu stiu ce as alege dar, in fine, poate sunt eu mai social decat altii. 2 – Cam ce consecinte va avea „educatia online” pentru urmatorii 4 ani aspra unui adolescent de 14 ani? In plus, trebuie tinut cont si de faptul ca acest adolescent va fi complet privat de viata intr-o comunitate cu persoane de varsta lui, principala lui interactiune va fi cu parintii. Mi se pare ca aceste costuri trebuie puse in balanta. In fine, mi se pare foarte optimist sa crezi ca in septembrie viitor vor fi mai putin de 1500 cazuri/zi.
In fine, ca sa nu existe indoieli, mentionez ca urmez cam aceleasi reguli ca Mihai cu cateva exceptii: interactionez cu parintii (dar port masca daca sunt in interior cu ei iar in exterior mentin distanta), am stat la hotel (3 zile in total si se respectau absolut toate regulile).
Se dezbate încă. Ce zici?22
Câteva precizări referitoare la treaba cu vaccinul și apariția lui. În mod normal, cea mai mare parte din durata unui studiu pe orice fel de chestie (medicament, tratament, vaccin, device medical) o reprezintă hârțogăria, birocrația, autorizările, atragerea de fonduri de la investitori și înrolările de pacienți.
Să le luăm pe rând în cazul Covid-ului.
Dat fiind faptul că este vorba de pandemie la nivel global, etapa „birocrație” a fost redusă mult. În toate țările, inclusiv la noi. Avea nevoie ANM-ul înainte de 3 luni pentru a aproba un studiu nou? Pe Covid au făcut-o (sau au primit ordin s-o facă) într-o săptămână. Retrimiteau înapoi către sponsor protocolul și observațiile la 2 luni de la submitere? Acum le-a luat o săptămână. Nu doar la noi, repet. Peste tot. S-a scurtat mult timpul pentri fazele inițiale.
Atragerea de fonduri. Au existat destule studii pe diverse care, la un moment dat, au stagnat din lipsă de fonduri. Aici nu e cazul. Studiile pe toate chestiile legate de Covid au avut prioritatea, finanțările au curs de peste tot. Nu s-a mai pierdut timp nici aici.
Înrolările de pacienți pentru faze finale. În mod normal durează câteva luni să găsești spitale, doctori și pacienți pentru a testa ceva. Aici nu a fost cazul fiindcă spitale Covid, pacienți cu Covid și doctori care să participe la studii pe Covid se găsesc la orice colț de stradă din lumea asta, ca să fiu un pic sadic. Deci, lunile alea de căutare și înrolare s-au transformat în zile.
Ca să nu mă lungesc prea mult, faptul că 7 firme au anunțat deja că vaccinul este în ultima fază de testare și că, probabil, va apărea în iarnă, se datorează faptului că au fost „arse” toate etapele astea de birocrație de dragul birocrației, de faptul că există fonduri și bunăvoință pentru a găsi „leacul miraculos” care să ne scape de acest virus. Facem abstracție de ce vine din Rusia sau China.
Rămâne, într-adevăr, o necunoscută eficiența acestui vaccin. Vom vedea. Având în vedere faptul că toate mințile luminoase ale acestei planete s-au pus pe treabă ca să scoată vaccinuri și metode de tratament, eu sunt destul de încrezător în ce va ieși.
Se dezbate încă. Ce zici?20
Și eu cred ce zice @Ionuț. Vom avea vaccin mult mai repede decât am avea în mod normal.
@Ionuț, de testele pentru efectele pe termen lung ce zici? Că dacă si alea sunt „scurtate”, s-ar putea sa avem probleme mai incolo…mie de asta mi-e frică de vaccinurile astea „fast-forward”
@Ionut
Cand m-am referit la ultima etapa care dureaza 18 luni am exclus din start etapele anterioare. Faza in care sunt aceste vaccinuri acum este exact aceasta, ultima, care, de obicei dureaza foarte mult tocmai pentru ca se testeaza mii si zeci de mii de pacienti. Cele 18 luni ale ultimei etape nu cuprind aprobarile birocratice necesare, e de la sine inteles ca acestea vor fi mult reduse in acest caz. Ca idee, mi-am luat informatiile din cartea „Deadliest Enemy: Our War Against Killer Germs” de Michael Osterholm pe care o recomand cu multa caldura (o puteti lua si in format kindle). Nu stiu exact cum stau lucrurile dar faptul ca firmele producatoare solicita raspundere limitata pe mine nu ma incurajeaza deloc. E posibil sa fie foarte prudente aceste firme, e adevarat, dar e posibil si sa considere ca sunt grabite sa iasa pe piata cu un vaccin insuficient testat. Doar o consideratie de final, daca liderii erau mai preocupati de sanatatea globala si nu de inarmare, etc am fi putut deja sa avem un vaccin aprobat si testat pentru SARS – Cov 1 (aparut prin 2003) a carui adaptare pentru SARS – Cov2 ar fi semanat mai mult cu procesul anual de adaptare a vaccinului gripal (deci mult mai repede).
@Alina I., o să încerc să explic cum e cu efectele astea adverse. Tot ce se pregătește acum pentru Covid pleacă de la tratamente, medicamente, vaccinuri, molecule deja știute și cunoscute, cu toate efectele lor. Nu descoperă nimeni ceva miraculos și absolut, ci se merge, se cercetează și se modifică pe ceea ce se știe, cu tot ce înseamnă asta, inclusiv efecte adverse.
De exemplu, chiar și Tamiflu sau Remdevisir sunt baza de pornire pentru unele din vaccinurile care se pregătesc pentru coronavirus. Adică tratamente deja folosite de ceva vreme.
Efectele adverse pe termen scurt sunt descoperite, puse în prospect și, eventual, îndepărtate sau evitate, cu ajutorul acestei faze finale de testare pe pacienți și cu ceea ce se știe deja. Acesta e rostul acestei faze a testării.
Pentru cele așa zise pe termen lung nu se testează niciodată, pentru nici un tip de medicament, vaccin sau mai știu eu ce. Pentru că nu ai cum să faci asta. Să aștepți 15 sau 20 de ani ca să vezi dacă vreunul face autism sau cancer de la vaccin? (asta e o prostie oricum, dar, de dragul discuției..). Nu există așa ceva. Mai mult decât atât, sunt convins că, la nivelul la care a ajuns cercetarea în domeniu, e greu să mai zici că medicamentele și vaccinurile scoase în prezent pot provoca cine știe ce grozăvii în viitor, cum se întâmpla cu cele scoase acu’ 50 – 60 de ani.
@Alex, cartea aceea e ok, dar descrie ce se întâmplă în linii mari, nu situații concrete, și în nici un caz pe cazuri speciale de pandemie. Nu am citit-o, doar transmit ce mi-a spus despre asta o persoană apropiată (adică soția 😀) care lucrează în studii clinice și care mi-a făcut capul calendar în ultimele 8 luni cu tot ce înseamnă coronavirus, covid, vaccinuri, tratamente etc. Fiindcă cu asta se ocupă. 😀 Eu nu reușesc să explic aici decât 10% – 15% din ce îmi zice ea, fiindcă sunt chestii care mă depășesc, și încerc să o fac pe limbajul nostru, al „muritorilor de rând”, dar, având în vedere că atât eu, cât și cei doi copii ai noștri, suntem în grupe de risc, am destul de multe motive să o cred. Fiindcă are toate motivele să trateze acest subiect cu seriozitate, atât din motive personale, cât și profesionale.
P. S. N-au avut motiv să dezvolte vaccin pentru Cov1 fiindcă au fost câteva sute de cazuri. Cel puțin asta e explicația pe care am găsit-o eu.
Se dezbate încă. Ce zici?17
@Ionut
Vreau sa adaug ceva doar legat de P.S.-ul ultimului tau comentariu. SARS – COV a fost considerat unul dintre principalele riscuri pentru sanatatea umanitatii in ultimii cincisprezece ani. Si in cartea respectiva, scrisa in 2017 daca nu ma insel, este mentionat pe locul 2. ca potential risc pandemic (dupa gripa). Poate ar fi bine ca macar acum, cand stim mai bine, sa ne concentram energia si pe micsorarea acestor riscuri (macar primele 5, sa zic).
In rest, nu stiu ce sa zic, m-as bucura foarte mult ca un vaccin decent sa fie disponibil in aceasta iarna in cantitati suficiente. Am indoieli in continuare dar, in fine, sa speram 🙂
Eu am aceeași teamă ca Alex și nu-mi fac speranțe că m-aș vaccina foarte curând după apariția vaccinului. Mi-e teamă de efectele pe termen lung, iar aflarea acestora nu are cum să fie grăbită, așa cum au fost grăbite fazele anterioare ale studiului, mai ales cele birocratice (foarte bine explicate de Ionuț) pur și simplu aștepți să vezi dacă sau ce pățesc cei care s-au vaccinat deja. Înțeleg și că nu pot apărea cine știe ce grozăvii sinistre de efecte ca la vaccinurile mai vechi, dar și efectele adverse care pot apărea în prezent mi se par suficient de înfricoșătoare încât să prefer să aștept un pic. Să nu mai zic că vreau să fac un copil cât de curând, deci cu atât mai mult aș aștepta o vreme înainte de a-mi injecta diverse chestii. Ca să ne înțelegem, sunt foarte pro vaccinare, dar nu așa hodoronc-tronc cu un vaccin făcut pe fast-forward, indiferent de ce nație.
@Rox, bănuiesc că orice om are dubii și rețineri cu privire la chestia asta.
Dar eu văd aici 3 moduri de a trata treaba cu vaccinul:
1. Crezi că există coronavirus, crezi că vaccinul e ok, te vaccinezi cât mai repede și aia e.
2. Nu crezi în coronavirus sau crezi că va funcționa tâmpenia aia cu imunitatea naturală, nu te vaccinezi.
3. Crezi în coronavirus, nu crezi în treaba cu vaccinul făcut așa pe fast-forward. Și aștepți. Întrebări de 1000 de puncte: Ce aștepți și cât aștepți? Și, mai ales, cum aștepți? Pentru că, pentru unii, viața nu e normală acum. Și așteaptă acest vaccin pentru a redeveni normală.
@Ionuț – foarte bună întrebare asta cu „cât aștepți”. Când mă gândeam la un răspuns, mi-am dat seama că ar fi prima dată când ar trebui să iau o decizie legată de vaccinare pentru mine însămi pentru că toate celelalte le-au luat părinții mei la vârstele adecvate.
Cred că în primul rând aș aștept să văd dacă/când fac copilul și apoi aș studia și problema vaccinului anti-covid din perspectiva informațiilor care vor fi apărut la momentul respectiv (adică peste luni de zile, poate 1-2 ani) și a evoluției pandemiei (în naivitatea mea, sper și că poate se stinge încet-încet).
Cred că problema se vede diferit și prin prisma grupei de risc din care faci sau nu parte – adică te gândești dacă sunt mai grave eventualele efecte ale îmbolnăvirii cu virusul (sechele sau chiar deces) sau eventualele efecte negative ale unui vaccin. Și aici fiecare trebuie să aleagă pentru sine, nu sunt două cazuri identice. Cum tu ai zis că și tu, și copiii sunteți în grupă de risc, te-aș înțelege dacă te-ai grăbi spre vaccinarea ta și a lor.
Da’ ho, să se dezmeticească și Ciolacu, c-o să fiți acuzat că ați contribuit și la căderea moțiunii, că doar sunteți băsist😉
Vezi mai sus, la primul comentariu, c-a apărut cetățeanul cu băsismul. :))))
Am văzut și azi și în trecut, da’ nu știu dacă e vorba de același cetățean:)))
Poate trebuia sa ne spui mai demult toate astea. Dupa cum zici si tu, dadeai impresia ca nu faci ce spui.. adica vorbim despre protectie si batem tara in lung si in lat.
Dar.. wow.. acum mi se pare ca exagerezi in directia opusa. 🙂
Ma vad nevoit sa recunosc ca daca am fi fost toti la fel de exagerati, poate nu trebuia sa mai purtam masca azi.
Se dezbate încă. Ce zici?15
@Marius, da, mi-am imaginat că toată lumea știe că sunt maniac cu regulile astea (am mai scris pe blog când și când), dar am greșit. Lumea putea să vadă doar articolele în care spuneam pe unde mă plimb și să tragă concluzia pe care ai tras-o și tu.
Cum vrei! Nu ma deranja prea mult nici daca nu il vedeam. Ce nu inteleg eu este de ce a ironiza o inconsecventa evidenta si destul de amuzanta a cuiva ar putea fi interpretata neaparat ca a da in omul respectiv. Dar te inteleg. Atunci cand esti amic cu o persoana cam vanitoasa si care se ia prea mult in serios, relatia poate fi dificila. Mi se intampla si mie.
Nu, nu e ăsta motivul. E de kkt să se vorbească despre tine, fără ca tu să știi. Mi s-a întâmplat și mie să găsesc discuții despre mine pe alte bloguri, nu foarte măgulitoare, și m-am simțit prost.
Nu vad de ce ar fi chiar atat de kkt. Pana la urma daca decizi sa iti deschizi un blog, iti cam asumi si faptul ca devii o persoana publica, ceea ce implica si sa vorbeasca lumea despre tine prin alte parti, si nu doar laudativ. Sigur daca vezi pe acolo insulte, acuzatii absurde, pot sa inteleg. Dar ma rog, eu oricum nu pot sa ma pun in pielea voastra.
@ventidius, ah, scuze, n-am fost eu suficient de clar. M-am simțit de kkt că proprietarii blogurilor respective, pe care eu îi consideram prieteni, au lăsat acele comentarii.
Momentul mama m-a convins să scriu azi. Am locuit cu ea pentru că avea nevoie de mine iar regulile erau exact cum a descris M-hai V. respectate cu mici excepții , dar nici atunci nu abuzam cu apropierea de mama pentru simplul fapt că eu ieșeam pentru aprovizionare sau plimbat animal de companie. Acum, după două internări cu teste negative dar fără mama am mereu în minte întrebarea dacă nu puteam să o îmbrățișez încă o dată. Măcar o dată. Ea a înțeles tot atunci, dar mai contează?
Îi rog pe cei care nu cred în existența virusului sau viabilitatea regulilor să facă un exercițiu de imaginație pe dos, adică vor avea nefericita experiență a infectării cuiva din familie. Eu știu pe cineva acum in situația asta. Nu cred că pot exista cuvinte să descriu prin ce trece, nu cred că vom avea terapeuți necesari pentru asta.
Se dezbate încă. Ce zici?19
Big virtual hug 🤗💗
Ametist, și pentru tine 🤗❤!
Nu mulți pot înțelege la ce momente mă refer. Puțini știu că cei care lucrează acum singuri cu bolnavii noștri sunt și ei marcați, iar deunăzi nu știau cum să ne gonească de pe culoare.
@MV: ești un erou, ce să mai. Și o spun la modul serios. Marius, pe de altă parte, e frustrat. Ș-atunci s-a gândit el să fie șmecher. Dar nu i-a ieșit.
Cum spuneam în alt comentariu, îmi place să mă plimb de nebun pe autostrăzile patriei adoptive. Pentru că mai trebuie să și piș/alimentez din când în când intru-n benzinării. Eu am în mașină 2 cutii cu măști, 2 dezinfectante și o cutie cu șervețele dezinfectante. Că tot se mira lumea cât de bogat ești de arunci măștile ca nuntașii dolarii pe lăutari, aici un set compus dintr-o cutie cu 50 măști ș-un dezinfectant costă 8€, ceea ce mi se pare OK. Consum 4 seturi d-astea pe lună, deci 32€.
Aici, peste tot, există paravane de plastic transparent, vânzătoarele poartă mânuși și este recomandată plata cu cardul. Evident, mai există câte-un moș/babă rătăcit/ă care vine cu cash. Ș-atunci vânzătoarea dă cu spray pe bani.
Să păstrez tonul haios ? Marius are BMW ? 😋
Te inseli. Am avut. Mai avem unul in familie.. merge sotia cu el.
@Marius: nu știu la ce te referi. Dacă te referi la mașini, bravo ție. Dacă te referi la infectați cu Covid-19, îmi pare rău și le doresc sănătate grabnică.
Degeaba vă dați rotunzi cu mașinile voastre…are vreuna autentificare cu partz? 🙂
@Constantin: după ce bag o fasole cu ciolan și ardei iute, a mea primește autentificare de pârț proaspăt. Noroc cu odorizantele de mașină. 🤣🤣🤣
Daca ma gandesc mai bine da.. sunt frustrat. Ma frustreaza situatia asta.. ca nu mai putem avea o viata normala, sa ne vedem prietenii si familia, sa facem tot ce faceam anul trecut pe vremea asta fara sa ne dam seama cat de fericiti suntem.
Nu am infectati in familie.. sper sa ramana asa. Ziceam de masina nemteasca din 3 litere, hulita de toti. Nu imi dau seama ce spune marca unei masini despre un om, dar m-am obisnuit. Daca nu esti idiot si nesimtit, nu o sa devii nici dupa ce iti iei o masina.
Cat despre ce am scris ieri, nu vad cum as fi putut deveni mai smecher scriind un comentariu. Se poate? Ca sa stiu si sa mai incerc.
Hai, mă, nu vă mai atacați aiurea. Toți suntem frustrați de situația asta. @Joahne, și @Marius e vechi pe aici, sunt sigur că n-a vrut să facă pe deșteptul. Nici nu mă oboseam să-i răspund dacă simțeam că asta a vrut. Omul pur și simplu nu înțelegea cum poți să vorbești despre măsuri de protecție, dar să te și plimbi cât am făcut-o eu vara asta.
@Marius: „tonul” folosit în comentariul de ieri a fost unul nu tocmai OK. Puteai să pui problema altfel. 😎
Pe mine puțin mă interesează ce cred ceilalți șoferi despre BMW. Mie îmi place și de aceea mi-am luat-o.
@MV: io nu-s frustrat. Și io m-am plimbat și mă plimb mult pe autostrăzile patriei, dar asta nu înseamnă că nu respect regulile, indiferent de domeniul lor.
Pfoai, măi, băieți… n-aveți și voi altă treabă? L-ați pus la colț aiurea pe bietul om. De @Marius zic. 🙂
@JT, lipsă de vecine? Sau care-i baiul? Vezi că asta cu „tonul” o folosim noi, doamnele, găsește și tu ceva mai de bărbați. 😜
@didina: tocmai d-ai-am băgat-o pa cu tonul pentru că atitudiena a fost de muiere frigidă. 😀
Vecinele-s cuminți că li-s bărbații acasă., acum. 😀
Acu-s în concediu două luni și m-o lovit o lene soră cu bușteanul.
Mă duc să pun de-o ciorbă… 😀
@all, ce e aici, sat fără câini?! Eee!
@didina, fă și tu un desert bun să liniștești spiritele
@Marius, tizule, din cauza ta a trebuit să rog pe șăful blocului să-mi schimbe numele. Te rog să-mi trimiți o sticlă cu vin roșu.
You freak! :))
Am plans la faza cu mama. Macar ai vazut-o live….
E si mai crunt cand esti in alta tara si nu ai curaj sa te urci in avion.
Avem 2 perechi de bunici care isi vad unicul nepot doar in poze si filmulete.
@Alexandra, suntem in aceeași situație. Nu numai ca suntem in alta țara, dar in cazul nostru sunt vreo 15000 km distanță. Ieșitul/intratul in țara este durere (carantina când te întorci) iar un bilet de avion (return) costa o grămada de bani și durează cca 40 de ore! Unicul nepot e aici, bunicii vorbesc/îl văd mereu, dar de vizitat… Aici nu putem circula nici măcar in aceeași țara, granițele interstatale fiind închise! Locuiesc intr-un stat, muncesc in altul, și nu pot merge acasă cu lunile datorită nebuniei! ☹️
Părerea mea e ca, având in vedere felul cum procedezi și faptul ca și la Tiff sa ținut cont de distanțare, ai fi putut sa vii la Cluj pentru Tiff. Sunt clujean și din ce am văzut lumea este destul de responsabila. Eu sunt undeva pe la 50% din ce scrii tu, recunosc ca as putea mai mult.
Da, dar toate astea nu se știau dinainte, s-au văzut în timpul festivalului și după. Or eu am primit propunerea de campanie cu destul de mult timp înainte.
Dacă îți zic că fix asta a fost și impresia mea, o să mă înjuri? 🤣 D-aia am și lăsat comentariul ăla ieri la ce a scris @Marius, comentariu pe care nu știu câți l-au considerat „la mișto” și câți pe bune.
Recunosc azi că m-am înșelat.
Da, știu, ne cunoaștem de ceva vreme, ne-am conversat și în privat pe teme de Covid, știam cam care e nivelul tău de respectare a regulilor și normelor de protecție, părerile tale vis-a-vis de covidioții iresponsabili. Practic, cam tot ce ai descris tu mai sus facem și noi, cu excepția faptului că nu am ieșit din București încă, mai mult de teama vreunui accident care să ne ducă pe la poliție sau spital prin cine știe ce colț de țară (nu-i problemă, a „rașchetat” unul vreo 7 mașini parcate pe Maniu duminica trecută, iar a mea a fost prima, deci n-am scăpat de poliție, service etc. 🤣🤣🤣).
Dar… În perioada asta am avut numeroase dezamăgiri, unele crunte și dureroase, din partea unor oameni apropiați la care țineam (și încă țin) mult. Lejeritate în tratarea chestiilor legate de covid, „îmbrățișarea” diferitelor teorii legate de conspirații malefice, mințit în față sau chiar miserupism d-ăla răutăcios față de cei din jur. Și asta, repet, de la oameni apropiați și dragi, lucru care m-a făcut să devin și mai anti-social decât deja eram. Așa că, văzând că tot postezi și povestești cum te plimbi peste tot, am tras concluzia greșită că una scrii p-aici și alta faci în realitate, lucru care nu e neapărat rău, unii au ajuns așa președinți sau miniștri. 😜
Mă bucur să văd că m-am înșelat, recunosc asta și recunosc și că n-aș avea nervi să fac ce faci tu când ești „în deplasare” (aia cu benzinăria mi-a pus capac chiar și mie 😀). Poate d-aia am considerat că e mai comod să stăm acasă anul ăsta.
@Ioane, mi-am dat seama că asta a fost și impresia ta, din reply-ul pe care l-ai lăsat. Chiar dacă erau doar câteva cuvinte. Comentariul tău și mânuțele verzi pe care le lua ce-a spus @Marius m-au făcut să scriu textul de azi. Mi-a fost clar că sunt mulți cei care gândesc același lucru și, poate că nu mă înjură în gând, dar îsi spun exact ce-ți spuneai și tu „mai dă-l in kkt p-ăsta că numai gura e de el, una spune și alta face”. Or dacă n-am nicio problemă să apelez la oamenii de pe aici când am nevoie să mă ajute cu ceva, atunci n-ar trebui să am vreo problemă nici când le explic cum stau lucrurile cu adevărat. Și uite c-am făcut bine.
Faza cu ce se întâmplă la benzinărie e sută la sută reală. De-aia când plec singur, de nebun, prefer benzinăriile și ca să-mi iau de mâncare. Că dacă tot trec prin tot ritualul ăla, măcar să se intâmple atunci când și alimentez. 😀
@Ionuț: Et tu, Brutus? 😀
Înseamnă că io, mai prost fiind, am realizat că Mihai, cu toate că șoferește pe șoselele României, respectă regulile de igienă impuse de situație.
@JT, depinde cum privești lucrurile. Dacă nu te limitezi exclusiv la propriul punct de vedere, lucrurile sunt mult mai nuanțate. Și, pentru că nu pot vorbi în numele altora și nici nu sunt avocatul @Vasilescului, am să îți spun cum stau lucrurile în ceea ce mă privește.
Cine se uită pe „peretele” meu de FB, vede o vară plină de plimbări. Bonus, am fost la plajă anul ăsta cât nu am fost în ultimii cinci ani adunați și nu pentru că aș fi vrut neapărat, dar nu am avut foarte multe alternative din motive de Covid. Doar că:
1. Olanda are 450 km de coastă; este imposibil să nu găsești locuri pustii sau aproape pustii în care să stai cu o carte în mână, pe nisip, ori să faci o baie în mare.
2. Am respectat toate regulile impuse de autorități și chiar ceva mai mult. Am evitat aglomerațiile, în centre comerciale nu merg oricum, nu le suport, nu am fost la nici un restaurant din luna martie (am comandat, e drept) și nu am dormit în altă parte decât acasă. Plecat dimineața și întors seara acasă e varianta mea preferată, până va trece pandemia.
3. „Împart” cu oamenii din jurul meu doar partea plăcută, nu doresc să contribui la starea de anxietate deja existentă.
Însă lucrurile astea le știu doar cei care îmi sunt apropiați, nu răzbat nicicum din ce mai pun pe internet și, deși nu dau explicații în general, nu văd nici o problemă în a răspunde cuiva care e curios și întreabă civilizat.
E o perioadă complicată, care nu știm când și cu ce urmări se va termina, e mișto să mai întrebi în stânga sau dreapta diverse, ajută la cap. Ești singurul nebun care face cutare lucru, oare exagerezi, oare o să reziști până la capăt, poți proteja persoanele pe care le iubești etc.?
Încă un lucru foarte mișto, din punctul meu de vedere, este să vezi că oamenii pe care îi apreciezi și pe care i-ai învestit cu un dram de încredere rămân conștienți și consecvenți, indiferent cât de dificilă ar fi situația.
Bonus la poliloghia de mai sus:
– mi se pare de departe mult mai ok să întrebi direct și civilizat ce te roade, decât să faci presupuneri aiurea;
– noi comentăm aici anonim și ne permitem să batem câmpii, însă sunt convinsă că lucrurile s-ar schimba radical și am da explicații atunci când ar fi cazul, dacă ar fi în joc reputația noastră;
– întrebările incomode și părerile contrare infirmă aiurelile neatenților care susțin că aici toată lumea îl aplaudă pe „șefu”. Pardon, domnu’ șefu. 😜
Da, @didino, cam astea sunt motivele care m-au făcut să scriu azi. Deși teoretic n-ar trebui să mă justific în fața nimănui. Dar nu e chiar așa. Ai văzut că până și @Ion credea c-am luat-o pe arătură.
Mmm… de acord și nu prea, @Vasilescule. Dacă promovezi asiduu un anumit tip de comportament, apoi răzbate altceva, miroase a inconsistență. Lămuririle aduse în urma unor întrebări nu sunt justificări în sensul nasol, ci o reașezare pe făgaș.
PS: n-aveai pe ce arătură s-o mai iei, erai deja acolo. 🤭
@didino, în capul meu era că am fost foarte consistent în a spune pe aici că iau toate măsurile de protecție posibile. În plus, trăiesc așa de șase luni și mereu am impresia că toată lumea trăiește la fel, cu aceleași măsuri de protecție. Dar uite că nu era așa.
@Mihai, știi care e faza: tu te plimbi luând toate acele măsuri draconice de protecție. Dar, pe lângă tine, eu mai văd peste tot o grămadă de alții care fac același lucru minus măsurile. Și atunci impresia (greșită) pe care mi-o fac, ca om care nu se plimbă, este că nu se poate și una, și alta. Și nu sunt singurul care rămâne cu această impresie greșită fiindcă suntem atât de bombardați cu exemple care confirmă asta.
Tu demonstrezi că se poate și una și alta. Probabil și alții fac același lucru. Impresia generală, însă, rămâne și e greu de scos din cap fără „note explicative” ca cele scrise de tine.
Ai avantajul și dezavantajul că ai blog și ești sub lupa câtorva sute sau mii de cititori pe care îi influențezi sub o formă sau alta. Și, deși nu ești obligat să-ți justifici acțiunile, totuși o faci.
De exemplu, pe cine interesează pe unde se plimbă și ce face @doamna didina în pandemie? Dânsa nu ne-a bătut la cap p-aici cu coronavirus și măsuri de protecție, deci nimeni nu a tras concluzii aiurea și nu a presupus nimic. Mai ales că gradul de covidioțenie de pe meleagurile pe unde se plimbă domnia ei este mult mai scăzut decât pe unde te plimbi tu. 😜
@Ioane, e absolut corect ce spui. Dacă te întorci pe threadul comentariului de la care a pornit acest articol, o să remarci că eram pornit să-l iau la mișto pe @Marius (c-a vorbit frumos și n-aveam motive să încep să-l muiesc). Dar tendința mea a fost să-l iau la mișto. După care mi-am dat seama că e exact cum zici tu aici, pur și simplu nu are de unde să știe că ieșirile mele sunt adevărate ritualuri de protecție. Mi-am dat seama din cum îmi răspundea că nu credea nici cât negru sub unghie ce-i ziceam eu. Și nici n-avea cum și de ce.
@didina: perfect de acord cu tine. Exact asta zic și io.
Ritual la birou: mai intai „scald” biroul in spirt, dezinfectez calculatorul, pixurile, telefonul ,capsatorul, perforatorul, termosul din care beau apa, tot, tot, acelasi lucru il fac si colegele mele de birou. Avem presulet cu clor in fata usii. Dezinfectam clanta dupa fiecare persoana care intra si iese de la noi din birou. Purtam masca permanent.
Acasa, orice se cumpara se dezinfecteaza, afara, cu spirt sau se spala cu detergent. Dezinfectante si in geanta si in masina si la intrarea in casa. Incepand in 13-14 martie, nici nu se decretase starea de urgenta.
Fata plecata din tara, in anii de facultate ii trimeteam de vreo doua ori pe an pachet. Mai mult pentru a nu uita gustul de dulceata si zacusca de la mama. Din martie incoace i-am trimis 3 pachete. Mai mult masti, dezinfectante, clor, spirt, etc, toate dezinfectate de mine inainte de a le pune in pachet, dezinfectate si de ea acolo desi o asiguram ca e totul ok.
A venit 5 zile acasa in iulie. am plecat 3 zile la munte, nu la hotel, le-am comunicat de acasa ca e exclus sa ne orpim undeva, nici macar pentru pipi, in jud Arges sau Prahova, in functie de traseu ( erau cazuri f. multe in perioada aia). Si mai am, dar ma opresc. Stiu, paranoia, viata groaznica, dar supravietuim.
Îmi dau copyponta, că mi-e lene să mai scriu odată, mă tot repet, absolut în fiecare an copiii ne-or adus acasă tot ce se poartă în materie de infecțioase, au fost ani când am bolit aproape mortal, cu pneumonii crunte, cum credeți că anul ăsta va fi altfel?!
Iar ideea că încui copiii în casă, până când?!, vom trăi cu virusul ăsta foraibăr, cum facem și cu celelalte, nu dispare niciunul, vaccinare?!, păi antigripal, cu toate că dau colțul ierbii sute pe an, se vaccinează cam 2 milioane popor, nu văd statul oferind gratuit 15 milioane de doze, cam atâția mai suntem în țară, iar o treime din popor trăiește în sărăcie GRAVĂ, un sfert în sărăcie relativă și alt sfert la limita sărăciei, îi vedeți cheltuind milioane pe vaccinuri?!
Cu sau fără școală reală, nu făcătura aia de on-line, mă repet, care credeți că ai voștri au învățat în on-line luați de le dați un test Comper pentru materia de anul trecut, deci cu sau fără școală cred eu că majoritatea vom lua contact și cu virusul ăsta, cum luăm și cu restul bio-invadatorilor microscopici.
Ce să aștepți de la oficialități, și nu mă refer dăcât la cele mioritice, nu poți lua în seamă nicio informație oficială, uite, noi suntem 10 mii în comună, la 25 de km. de capitală, măcar un sfert, dacă nu jumătate, merem zilnic la București, toate comunele din jurul capitalei țin loc de dormitoare, și totuși, am vecină asistentă pe salvare, comunic și cu oamenii din primărie care știu evenimentele, nu am avut într-o jumătate de an niciun caz, pe de altă parte mă întreb câți dintre bătrânii care au murit, ca-n fiecare an, au avut și covrig, cine să facă autopsie la un moș mort la țarănoaia?!
Ideea este că dacă stai rău pe sănătate e bine să te protejezi cât și cum poți, chiar vorbeam cu a mea că obiceiul ăsta cu masca în spații închise și aglomerate nu-i treabă rea, cu sau fără covrigul ăsta.
Off, Doamne! Simt asa o usurare ca nu-s singura care urmeaza toate procedurile de mai sus. Ca incepeam sa cred ca am eu o problema, ca-s prea precauta.
-Nu mi-am mai imbratisat mama din februarie.
-Nu m-am intalnit cu niciun prieten. 2 dintre ei obisnuiau sa vina in fiecare an, cu familia, la mine acasa si sa stea 2-3 zile. Voiau si anul asta, le-am spus, fara suparare, ca nu este o perioada buna de vizite. Au zis ca inteleg, eu sper chiar asa sa fie, daca s-au suparat e fix problema lor.
-Am iesit pe terase doar de 2 ori. Si asta ca aveam si niste obligatii profesionale.
-Am fost la mare. Sunt atat de disperata cu marea, incat mi-am asumat acest risc. La bulgari. As fi vrut Grecia, dar n-am riscat sa-mi iasa un test PCR fals pozitiv ca la echipa Cfr-ului. Si sa ma interneze astia in spital de unde sigur as fi iesit cu un virus.
-Mi-am amanat toate controalele medicale neesentiale.
-Am rarit mersul la cosmetica, atat cat am putut.
Si multe altele.
Dar Mihai, tu omiti un pas in toata procedura cu dezinfectatul. Sticlutele de dezinfectant de maini, alea pe care le porti asupra ta tot timpul, pe ele nu le dezinfectezi cu dezinfectant de suprafete sau spirt? 🙂 Te-am luat, asa-i? 🙂
Hahahaaa, asta uitasem, sticlele de spirt si dezinfectant si clor le dezinfectez cu … spirt!
@Leeloo, s-o crezi tu că nu le dezinfectez. 😁
Ca sa va puneti mainile in cap, hai sa va zic cum decurge procedura cumparaturilor.
-Ma duc in supermarket, pun manusile si masca. Fac cumparaturile, achit cu cardul.
-Pun cumparaturile in masina, duc caruciorul, arunc manusile. Dezinfectez cheia masinii. Intru din nou in Carrefour si ma spal pe maini-au chiuveta la intrarea in magazin, nu ma duc la toalete. pregatesc din timp un servetel, si cu el in mana inchid robinetul.
-Intru in masina, masca tot pe fata, ajung acasa. Usa de la intrare o imping cu cotul, arunc masca la cos (nu ating niciun maner/mobila), ma spal pe maini numarand pana la 20.
-Cumparaturile le-am lasat la intrarea in casa. Ma apuc de ele… Dezinfectez fiecare punga, cutie, conserva, le pun la loc. Apoi iau sprayul si dezinfectez usa frigiderului, clanta de la camara si tot ce am atins.
-Ma spal pe maini. Pauza de tigara.
-Urmeaza procedura 2-dezinfectez cu spirt ochelarii, telefonul, cheile, sticluta de dezinfectant de maini, portofelul si cardul folosit.
-Duc plasele goale in balcon, sa stea la soare.
-Dezinfectez podeaua unde au stat plasele.
-Ma spal pe maini si gata.
Nu exagerez cu nimic. Am rarit mersul la cumparaturi tocmai fiindca ma oboseste toata procedura asta…
Se dezbate încă. Ce zici?18
E reconfortant sa vezi ca nu esti totusi singura care urmeaza un ritual complex al cumparaturilor…. oricat de obositor ar fi.
Mihai, total de accord, ai procedat corect.
Am o singura remarca, ce te faci cand mananci la o terasa, si chelnerul iti spune nonsalant ca nu e nevoie de masca ca esti in aer liber, ca ea a servit mii de clienti si nu a patit nimic? Si poarta masca pe jumate, cu nasul pe afara? Am vazut cel putin 50% din chelneri si personal din malluri sau magazine si fastfooduri facand la fel? in cazul asta, terasa chiar era afara, si mesele un fel de foisoare la 10m distanta unul de altul…dar totusi. BTW e un loc super misto de mers cu copii mici, daca treci peste stilul chelnerilor old school. Pensiunea restaurant Tudor din Zarnesti. Sau langa Sighisoara, la Domeniile Dracula Danes, unde daca vrei o plimbare cu poneiul, trebuie sa te inghesui alaturi de toti cei ce se inghesuie cu copiii langa tine, deoarece nu exista o coada sau un sistem/?
Ce sa faci? Pleci sau nu intri. 🙁
am 3 dislaik-uri, or fi de la chelneri? sau de la clienti? daca e de la clienti e trist.
dupa ce te pui la masa cu copii mici, incepi sa comanzi, cam greu sa pleci cand vezi ca nu se respecta regulile tot timpul si de catre toti angajatii.
Am si eu o perspectiva personala.
Lucrez in Germania pentru Amazon. Locuiesc intr-o mare ferma impreuna cu alti 50 de oameni, toti soferi livratori, colegi de-ai mei. Bai la comun, bucatarii la fel. In fiecare zi, oamenii astia interactioneaza, intr-un fel sau altul, cu alte sute de straini, cu masca sau fara masca, cu manusi sau fara, cu COVID sau fara. In cladirea in care locuim nimeni nu poarta masca, daca mentionezi dezinfectantul esti luat in bascalie, ne strangem mainile, ne strangem laolalta sa ne bucuram de-o bere etc. Viata sociala, ce sa zic…
Asta se intampla de cand s-a inventat COVID-ul. Nicio raceala, nicio febra, oameni care strabat kilometri pe jos si cu masina, in soare, ploaie, vant si alte meteorologice. Plus nemti (mai multi sau mai putini).
Ar trebui sa ma ingrijoreze faptul? Caci, vorba aia, intreb pentru un prieten.
Pe mine nu ma intereseaza.
Iar daca e sa aleg intre un deces apropiat (inevitabil, ar spune unii) si o viata cat se mai poate de „libera” in atare conditii, aleg berea. COVID-ul nu pare sa-i schimbe gustul.
Nu pot decât să-ți doresc să dureze cât mai mult treaba asta cu socializatul în grup mare, fără măsuri de protecție.
@mario giotta, boss, nu mergi tu să întrebi asta și printr-un spital d-ăla unde au „inventat” ăștia COVID-ul? Sau prin vreun cimitir, deși ăia sunt cam tăcuți acolo?😜
Și, apropos de treaba cu gustul: COVID-ul chiar schimbă gustul la berea aia. 🤣🤣
Daca esti prost de mic, cand esti mare numai te joci.
Era o vorba.
Cred ca nu ai auzit in cercul tau stramt si nemuritor, de romanii de la abatoarele din germania, infectati cu sutele. Sau aia beau alta marca de bere, care nu ii protejeaza lafel de bine de COVID?
Churchil a zis o vorba odata:
„Iar ai ratat ocazia sa taci”
Nu vreau sa te jignesc, dar tu esti genul de prost care e parte a problemei , nu a solutiei. Ca sa intelegi urarile autorului.
Si tot Churchill spunea odata: “Tact is the ability to tell someone to go to hell in such a way that they look forward to the trip.”
Evident, n-am nimerit unde trebuia.
Cu asta am aflat că unii cititori nu prea sunt fideli sau citesc doar titlul articolului şi ar cam trebui penalizaţi cu 20% 🙂
Io ştiam de „procedurile” de dezinfectare, izolaraea ta şi a familiei de prin articole mai vechi sau comentarii unde explicai că stai cu masca în maşină şi unii nu înţelegeau de ce ai face asta.
Dacă aş trăi în aglomeraţia din Bucureşti şi la câte cazuri sunt pe acolo, probabil aş fi procedat la fel.
Păi, tocmai, că omul se referea la ieșirile din București.
Foarte tare! Cam asa procedez si eu. Nu stiu insa, daca este bine si nu este prea exagerat. Pentru ca Imi este foarte frica sa nu ma imbolnavesc am ajuns sa fac terapie, merg la psiholog. Nu stiu in cine si ce sa mai am incredere. Nu mai suport sa citesc stirile despre Covid, nu mai suport sa aud medicii care, pur si simplu, isi dau cu presupusul fara un studiu la baza. Insa, astazi am citit o chestie spusa de Rafila care a incepit sa mi dea de gândit. Cred ca, pana la urma, va trebui sa invatam sa traim cu acest nenorocit de virus. Pun link-ul mai jos:
https://www.edupedu.ro/alexandru-rafila-parintii-sa-si-incurajeze-copiii-sa-mearga-la-scoala-imbolnavirile-cu-noul-coronavirus-vor-continua-ani-multi/
0 0
Cam 95% din ce ai scris am respectat si noi. Si cu toate astea, am facut covid …
O singura exceptie am facut, am spalat interior/exterior masina. O data in 6 luni de zile…
Nici nu cred că era necesar să facă lumea 100% din ce ai făcut tu. Măcar masca să o fi purtat corect, să fi respectat dezinfectarea/spălarea mâinilor, distanțarea (deci nu pupături, adunări, nunți, terase pline, party-uri etc) și izolarea, dacă au intrat în contact cu vreun suspect și nu eram cu atâtea cazuri, ca acum.
Fac cam ce faci și tu. Încă spăl cumpărăturile cu săpun, care nu merg spălate le dau cu spirt, care nu merg nici așa (punga de hârtie de la mălai, de ex), le las în carantină câteva zile. Mi-am văzut părinții tot de 2 ori de la Crăciun încoace. E greu.
Am stricat un telefon cu dezinfectant din primele luni, acum evit să-l folosesc după ce am pus mâna pe alte chestii. Nu mai scrollez aiurea la coadă la Mega, că nu mai stau (self-scan 😍).
Mi-a șuierat Covidul pe la ureche pe 15 August, pentru că am invitat niște amici la țară, care au dormit fiecare în cortul lui, în curte, dar am stat la masă împreună. După weekendul respectiv, unul a avut un coleg confirmat pozitiv, cu care intrase în contact înainte să ne vedem la țară. Eu urma să mă duc undeva cu o gravidă, apoi la botezul restrâns al nepoată-mii, dar totuși m-am panicat rău de tot. După 2 nopți albe și trei sute și ceva de lei mai târziu a fost ok, dar e foarte stresant și să te testezi. Poți fi negativ la test și să iei în Uber, în drum spre casă.
Vreau totuși la mare, pentru că simt că o să mă urc pe pereți și mi-a bătut depresia la ușă deja (eu am limitat extrem de mult interacțiunea cu alte persoane și m-a afectat mai tare decât credeam) și o să plec în Bulgaria, cu cortul, mâine seară. Te anunț cum e dacă vrei sălbăticie. Am mai fost în camping în Krapets (ieftin, umbră, parcare, pază, wc+duș civilizat, curat), dar n-aș compara cu anul trecut. Mai bine raportez de la fața locului.
Bogatule 😂.
O parte din masuri le tineam si noi dar la unele am renuntat. Am fost si la mare si la munte, si am incercat sa pastram distanta pe cat posibil si sa nu intram cu prea multe persoane in contact. Dar cu 2 fete mici, care isi fac „prietene” una doua, cam greu.
Fetele oricum merg la cresa/gradinita de la inceputul lui iunie, in Bucuresti – e un risc asumat. Nu ne-am mai vazut cu prea multe persoane sau familia si cand ne-am vazut doar in aer liber si pastrand cat de cat distanta.
Din ce am mai citit in ultima vreme, luatul de COVID de pe suprafete este undeva la „maybe”. Principala metoda de contagiune pare sa fie prin aerosoli dar si aici trebuie sa ai contact indelungat si apropiat cu cineva infectat. Also, masca chirugicala simpla nu te protejeaza de aerosoli!! Deci daca te duci la WC cu masca sau fara si inainte a fost unul acolo care a tusit, a stranutat etc e cam acelasi lucru. Pentru protectie maxima trebuie masca N95. Cea chirugicala simpla impiedica sa dai dar nu si sa iei. Sa vad cum mai arunci masca N95 dupa ce ai folosit-o 5 minute :))
Asta cu dezinfectatul alimentelor o mai faceam si noi dar am cam renuntat. Nu exista dovezi concludente ca se ia de pe alimente/suprafete asa ca un spalat pe maini dupa manipularea lor ar trebui sa fie suficient.
Puteti sa va mai relaxati putin si sa va bucurati de vremea placuta si sa petreceti timp in aer liber. Sansele sa luati COVID sunt minime.
https://time.com/5883081/covid-19-transmitted-aerosols/