Pentru cei mai mulți dintre cei care citesc pe-aici nu mai e niciun secret că jumătate din viața mea dinainte de pandemie s-a desfășurat la megaimaj și cealaltă jumătate la metrou. Prin urmare, acum, rarele momente în care mai ajung la mega trebuie prețuite cum se cuvine. Ceea ce am și executat cu puțină vreme în urmă.
Partea și mai mișto este că nu mă așteptam absolut deloc să primesc un email, semnat echipa Mega Image, care să înceapă așa:
”Dragă, Mihai,
Articolul tău a fost ca o gură de oxigen pentru noi, a râs tot biroul.”
De ce să mint, m-am simțit bine. 😀
După care email-ul a continuat într-un ton mai serios, ceea ce m-a făcut să vă dau și vouă informațiile din el.
Pe scurt, oamenii de la mega după ce mi-au citit articolul au vrut să-mi confirme că cele constatate de mine la fața locului, nu sunt o întâmplare de moment, ci că politica lor în toată perioada asta este să asigure legume și fructe proaspete pentru toată lumea. Unde mai pui că, după cum constatasem și eu, le vor asigura la cel mai bun preț. Ia fiți atenți aici.
- Programul „Gusturi românești de la gospodari” include 195 de producători care cultivă legume pe o suprafață totală de peste 120 de hectare.
- În acest moment, peste 40 de producători livrează deja zilnic în magazinele Mega Image și Shop&Go legume de sezon, proaspete, imediat după ce au fost culese: ceapă verde, castraveți cornișon, salată verde, spanac, urzici, lobodă, leuștean, ridichi, mărar, pătrunjel, leuștean, usturoi verde.
- Peste 150 de produse din categoria legume și fructe dispun în prezent de reduceri semnificative.
- Reducerile sunt deja aplicate în toate magazinele Mega Image și pot fi verificate și pe mega-image.ro
- Nu vor mai exista creșteri de prețuri până la finalul lunii aprilie.
- În contextul COVID-19, Mega Image continuă să investească în producătorii locali de legume care au nevoie acum, mai mult decât oricând, de sprijin pentru a-și vinde recoltele și pentru a avea stabilitate financiară.
Dacă nu mă credeți pe mine pe cuvânt, intrați pe postarea asta a celor de la mega și-o să găsiti o grămadă de comentarii și reacții ale producătorilor agricoli și fermierilor. Oamenii zic numai de bine, și pe bună dreptate, mega îi ajută pe ei să treacă peste situația asta dificilă, noi avem legume și fructe proaspete, e o situație din aia în care toată lumea are de câștigat. Win-win situation, cum ar zice francejii.
Altfel, ce voiam să mai zic, jos pălăria pentru oamenii lor din magazine, din linia întâi, cum s-ar zice. Fără eforturile lor…
Gata, atât pentru azi, mi-e dor de mega-ul meu de la Victoriei, abia aștept să se termine toată nebunia asta și să mă cert din nou cu cetățenii care n-au chef să stea la coadă.
Am „executat” și eu cele două „salăţi” cumpărate de la Mega acum câteva zile. Bune îs! Acum mă gândesc că era atât de practică gluma aceea cu „un Mega în fiecare scară de bloc”.
Comentariu beton!17
Sau „un mega în fiecare mega”. 😉
Foarte bine au procedat. Eu consider că TOATE super, mega marketurile ar trebui să aibă o astfel de strategie în porofoliul lor (și nu doar acum, ci s-o permanentizeze). Și eu cred că și noi, cumpărătorii putem să-i ”motivăm”. Știți chestionarele alea care ți le trimit supermarketurile când ești client fidel și constată că au nevoie de feed-back din partea ta. În toate există și cerința de a veni cu sugestii la adresa activității lor. Acolo, eu completez de fiecare dată dorința de a vedea pe rafturile lor cat mai multe fructe și legume, lapte și produse lactate autohtone, de la producătorii locali, care se chinuie să-și vândă corect marfa, infinit mai bună și mai proaspătă decât turcismele omniprezente. Știu că înseamnă 2-3 minute din viața noastră, dar dacă majoritatea oamenilor ar cere să se întâmple asta, eu chiar cred că s-ar întâmpla peste tot. Nu știu cum sunt piețele din orașele voastre, dar în orașul meu piața este pur și simplu acaparată de samsari care aduc tone de legume și fructe din import, îi strivesc pur și simplu pe micii producători locali și le cumpără ei produsele, en-gross și după o re-vând la un preț cel puțin dublu. Adevărații producători nu-și permit să stea zile întregi în piață, ca să poată vinde ceea ce produc, au mare nevoie să fie ajutați. Iar în județul meu, deși e zonă mai mult de deal, cu pământ nu prea grozav, oamenii sunt muncitori și implicați: foarte mulți au accesat fonduri europene pentru agricultură bio și știți cât de greu se obțin toate avizele pentru asta! Și chiar produc! În ultimii 6-7 ani tot mai mulți producători locali s-au dezvoltat așa, însă puteți ghici cu ușurință unde ajunge grosul producției lor!
Comentariu beton!27
În email-ul de la ei scria că programul „Gusturi românești” are deja șapte ani.
Din păcate mulți dintre micii producători sunt niste japițe, fiindcă de ani și ani și ani se plang ca vai, vai vin samsarii și le iau marfa pe nimic, da nu s-ar asocia Doamne ferește. Nu, prefera inclusiv sa își arunce marfa. Samsarii ca samsarii, da hai sa fim serioși ca daca s-ar pune toți producătorii pe ei, cu siguranta ar castiga. Numa ca na, e mai frumos sa stai acasă și să aștepți sa ti se cumpere marfa de la poarta, eventual cu preț de hipermarket.
Aveam rude care in anii 90 veneau de la 100+ km de București ca să vândă în piață. Veneau cu sarsanalele pe tren, dormeau la tataie doua nopți, vorba vine, ca la 4 erau deja în drum spre piață și aia era. Ăștia azi, care sunt producători serioși, nu vând dintr-o gradina ci de pe hectare și au mașini la nas, nu își pot misca dosul în piețe !?! Și in 90 se stie ce preturi erau, ca luai rosiile cu echivalentul a 1 ron și ce roșii…
Știi ce fac mici producători? Înjura clienții, aia fac. În aceste momente spun ca „lasa baaa sa vada ei, când nu o sa mai vina produse de afara o sa trebuiască sa cumpere de la noi. Sa plătească 30 de lei pe kilu de cartofi ca n-o sa aibă ce sa facă, vor sa mănânce, plătesc. Dacă înainte li se părea scump, sa vadă de acum încolo”. Ma rog, nu în gura mare, pe grupurile dedicate. Oamenii chiar au impresia ca romanii nu cumpara produsele lor ca nu vor, nu ca efectiv nu își permit sa dea 70 de lei pe un kil de pastrama. Alții ziceau ca domle sa nu lase mieii sub 25 de lei kilu, ce, nu își permite lumea sa dea 250 de lei pe un miel. Pai în București și orasele mari și-o permite, da în rest unde e salariul 1200 de lei și muncește unu ca paznic și altu cu ziua și sunt și 2 copii de crescut…
Adica mi se pare ca au o atitudine tare nasoala fata de clienți. Și ce înjurați sunt aia de zic ca ei dau cu 9 lei și sunt mulțumiți. În fine, ideea era ca nici producătorii nu sunt îngerași cărora sa le plângi de mila. Cei mai mulți dintre ei, în orice caz…
Comentariu beton!37
Si uitasem, uite exemplu de mic producător. Oamenii sunt din jud Dâmbovița, vara, de 2 ori pe săptămână vin cu duba, cu piersici, mere, pere și mai spre toamna și cu prune, ceapa și cartofi. Se plimba cu duba prin Ilfov și dau marfa aproape instant. Piersici asa bune nu mai mâncasem de ani buni. Soiul ala mic, de il vezi în curțile oamenilor și se confunda aproape cu caisele.. 3 lei kg. Pai se rădeau instant, toată lumea lua câte 4-5 kile. Și le luai de la poarta ta, da? Aia cum pot sa nu fie striviți și bla bla? Nu le era mai ușor sa vândă samsarilor? Ba da, da au băgat oamenii 3-4 mii de euro într-o duba sh și și-au văzut de treaba.
Comentariu beton!25
@ Io mi’s
Mi-ai adus aminte de vremurile în care ai mei se duceau cu prune, mere, pere, lemne și altele de pe la noi (zonă de deal spre munte) la câmpie. La începuturi plecau cu căruţele, apoi, dupa ’90, închiriau mai mulţi câteva vagoane de marfă de la Cfr și se duceau „pe Vlașca”, cum ziceau ei. Se întorceau cu bani, porumb, grâu și o tolbă de povești. Mergea schimb pe produse sau pe bani. După 2006 nu a mai plecat nimeni. Au murit bătrânii care faceau treaba asta, iar cei tineri o ard la sanchi pe pensia babacilor sau pe ajutoare sociale. Cei care mai fac câte ceva, se zbat în birocraţie și amenzi. Și, până la urmă, renunţă și ei și vând cum pot.
@Io mi’s boss vezi că ești puțin în eroare când vorbești de micii producători! Ăia despre care zici tu că și-au cumpărat dubă și le vând din dubă… pwla mea doar din asta trăiesc! Alții care mai au și servicii pentru că și-au dat seama că doar din asta nu reușesc să trăiască decat de pe o zi pe alta, și de aceea stau și vând de la poartă. Nu se asociază pentru că omul e hrapăreț și bagă și produse de calitate inferioară pe lângă cele de calitate superioară. Și cine vede asta nu mai cumpără de la asociația respectivă. Mentalitatea… nu ai cum să îi schimbi suntem în țara lui las-o bah că merge și așa.
Plus munca… boss munca abia este scoasă din prețul oferit de samsari! Pentru că muncești de îți sar capacele! Ar fi multe de spus, dar până nu vezi tu pe pielea ta cum este… poți spune vrute și nevrute. Ideea este că te cam inseli… amarnic!
@aparatorii agricultorului roman si-al rosiei cu gust
Intamplarea face ca dintotdeauna sunt un cumparator de piata. Pana la aceasta sfanta pandemie (cand m-am mutat complet la hyper, cu toate – apropos, azi am gasit drojdie!) cumparam legumele si fructele consumate in familia mea partial din pietele marelui si dinamicului oras pe unde-mi curg mucii si de unde-am evadat cu dormitul acum vreo 10 ani. Si, cealalta parte, de la niste mici (foarte mici) aprozare, care cumpara direct de la producatori romani. Din comoditate si pe motiv de apropiere, mai frecvent de la aprozare. Mai ales ca vara si toamna, cand in curtea si livada „patronului” și-a vecinilor sai se mai coc una-alta, parte din legumele și fructele culese sunt scapate la vanzare, mai ales la cererea clientilor mai speciali. Adica de-alde moi. Chestii traditionale, mai taranesti, mere mai cu bube, rosii mai diforme, mai un cas ori o telemea, mai de Paste un miel iar toamna un carlan gras si numai bune de pus la pastrama. Toate la preturi de cam 70-80% din pretul pietelor. Pentru copitalisti, nu am piete de reper, ca am cumparat doar de doua ori diverse, din Gorjului. Pentru cunoscatori (aka, pentru mine, dupa vreo 12-15 ani de preumblari, victime) cam la 40% din pretul pietei din Otopeni. Aia din centru.
Ei bine, oamenii astia au cam toti 55-75 de ani, cei mai multi s-au pensionat deja și nici prin cap nu le trece sa mearga la piata. Ca n-ar prea avea cu ce. Ei vand doar surplusul, iar asta se intampla mai ales la perisabile și de sezon. In piete ajung sa aiba tarabe cei care chiar produc, fie autonom, fie in maniera semi-cooperatista, dar relativ mult. De macar 10 ani acestia produc dupa modelul vestic: intensiv. Asa ca rosiile lor incep incet-incet sa nu mai aiba gust, da-n schimb rezistă 7-8 zile in frigider, cartofii sa produca balonare și flatulenta (semn de exces in uzul chimicalelor), carnea de porc și vita este doar dulce, dar la fel de fada cu cea din Spania (Spania e Turcia carnurilor!). Nu mai spun de producatorii de bio. Ale caror produse sunt BIO pana la primul control temeionic, pana la primele analize fizico-chimice facute pe bune. Ca daca ii ameninta cineva cu asemenea enormitati, multi renunta imediat la ceferticat.
Am avut in ultimii ani atatea experiente proaste cu producatorii romani care vand marfa la taraba in piata, incat chiar as vrea sa ma mai scuteasca laudatorii cinstitului și onestului taran roman, care-și rupe spatele și batatoreste palmele muncind. Cred ca sufera din cauza prea numerosilor saci de ingrasaminte chimice, ierbicide și pesticide pe care le cara pe campuri. Ca, pentru ei, pentru familiile lor, cei mai multi au sole speciale, unde și soiurile și procesul tehnologic abia acolo sunt aproape de ce era odata…
Bună dimineața!Dacă și mega și-a făcut timp pentru un răspuns, înseamnă că nu scrieți degeaba, felicitări, tot înainte.👍👍👍👍👍
Pe mine mă dumneavostrești?
@MV: cu dumneavoastră-nainte, domnu’ tovarăș. 😀
Se observă diferenţa între producători și samsari. Ăștia din urmă se grupează în piaţă în centru, în timp ce autenticii merg pe margini. Fix zona centrală o ocolesc. Apoi, mă uit la mâinile lor. Plus că, de ani de zile, cumpăr de la oamenii pe care îi știu. Până la urmă, normalitatea asta ne este de folos și nouă, și lor.
Ai scris de două ori leuştean! Au cantitate dublă cei de la Mega Image? Mai dă-l în spanac!
În Timişoara este Mega Image dar nu am intrat decât de două ori, anul trecut. Preţurile erau mari, nu ştiu cum sunt acum, oricum, este departe. Legume şi zarzavat cumpăr din piaţă, îi cunosc deja pe furnizorii adevăraţi şi nu am probleme cu provenienţa. Am şi un aprozar chiar lângă bloc dar prefer piaţa. Merele, iarna, de la aprozar. De la hyper/supermagazine, nimic de felul acesta.
Mai am şi norocul că sâmbăta urmez un traseu destul de lung pe la magazinele din sate pentru comenzi de produse congelate şi mă aprovizionez pentru câteva zile de la producători locali. Într-o localitate apropiată de graniţă un sârb aduce din serele lui legume şi zarzavat, mai ieftin şi totul ok. De ex, ridichile nu se scofâlcesc a doua zi!
Apropo, ai părăsit vechiul prieten, LIDL?
@Gabriel: este că ești nou p-acilea? 😀 😀 😀
Pentru Marele Maestru eMVe, megaimaju’ e veața lui. 😉
#John Temple, ştiu că marea lui iubire de pe locul doi e Mega Imaju, pe locul 1 fiind ceamaicea, pe 3 fiind mâţele, dar nu strică puţină răutate!
Şi apropo de Mega, Mihai, vezi că tot acolo sunt produse lactate de la „FERMELE ADO”, merită să le încerci, au ferma la Peşteana, lângă Haţeg.
@Gabriel mă jur că pe locul trei în loc de mâțele am citit.. țâțele… Somenthing is wrong with me!
#Baghera, „se dezbate încă”, nu ştim ce e în mintea lui Mihai!
1Mega= 10 la puterea a șasea (un meleon).
Eu am 100 de mega…la banda de net. Aștept să intre urzicilii ! Proaspete!
Am mai zis ca sunt cea mai mare fana Mega dupa tine ovcors, deci astia care livreaza verdeturi on line sunt cazuti bine cu parapanta in cap! Mega are preturi oneste, deci ramane pe lista mea de favoriti! Plus ca ii ajuta si pe producatori!
eu cumpar de la unii care livreaza verdeturi online. pt ca din motive obiective nu pot sa ajung la mega. am gasit un producator care imi livreaza la usa si sunt multumita.
Pentru mine nu este foarte comod de ajuns la piață. Și faptul că la Mega au legume și zarzavaturi proaspete e de mare ajutor.
Am construit pentru ei depozitul din Popești Leordeni. Nu l-am construit eu cu mâna mea, dar am lucrat acolo. E un depozit imens cu stoc zero. Și se vede în magazine.
Eu am ales sa-i boicotez. Am 2 shop&go in proximitate (Buftea), dar de cand cu pandemia vietii, au ales sa scumpeasca aproape tot ce ne interesa (vorbesc si de sotie) si cumparam constant de la ei, la modul grosolan. Asta e, merg o data pe saptamana la Kaufland/Lidl, cu lista facuta de acasa, si cumpar absolut tot ce ne trebuie. La Kauf mai reciclez si sticle/PET-uri ramase, in loc sa le arunc la gunoi.
Păi dă-mi și mie niște exemple concrete vizavi de ce-au scumpit. Serios, vorbesc. Și-ți promit eu că mă ocup să ajungă la ei. Ba mai mult, îți dau cuvântul meu că la toate produsele pe care mi le semnalezi, voi cere preturi dinainte și din timpul pandemiei. Promit. Dacă faci asta ai tot respectul meu, dacă nu, scuze, dar n-am cum să te cred doar pentru că spui așa din vârful tastelor „au scumpit tot ce ne interesa”, pentru că sunt și eu client mega și cam știu cum stau cu prețurile.
La shop&go-urile de la mine din zonă, de asemenea, s-au scumpit multe produse. Drept și prin urmare cam bate vântul prin ele, deși la restul magazinelor (inclusiv la non-stop-uri) se formează cozi. Și cu aprovizionarea stau prost.
Cred, totuși, că este o diferență între shop&go și magazinele mari Mega. Politica lor în materie de prețuri, aprovizionare și diversitate de produse diferă destul de mult. Oricum, am început să le ocolesc. Iar Mega Image mari sunt la ceva depărtare de mine și nu le-am mai vizitat de mult.
@Ioane, nu știu dacă Shop&Go-urile au posibilitatea să-și stabilească singur preturile, dar voi întreab treaba asta la mega. Pentru că dacă e așa, degeaba vii tu cu politică de prețuri, produse and stuff, dacă percepția generală va fi tot de „au scumpit, au prețuri mari”.
Shop& Go este cumva o franciză Mega? Dacă da, atunci este explicabilă creșterea preţurilor.
Domnilor exact asta am scris eu mai jos, că din cauza prețurilor mari de la mega inclusiv bucureștenii se plâng
Asa e.La Mega e mai scumpa berea la halba.
Am vazut io.
Okay, hai, pe rand, din ce imi mai aduc aminte de acum 3 saptamani:
– cartofii rosii/galbeni: 5+ lei, fata de 2,5 K;
– banane: 7+ lei/kg, la Lidl/K sunt max. 5,5 lei;
– berea: Ursus 0.75 sticla (5+ lei), Tuborg 0.75 sticla (aproape 6 lei) – astea la K sunt sub 5 lei; Neumarkt sticla .66 l – 4.2 lei (3.5 la K);
– laptele (pana si marca proprie e 5+ lei, fata de sub 4 lei la K – lapte de 3.5%);
– cafeaua – 15 lei Tchibo la 0.5 kg la Kauf, la Mega era 9+ lei la 0.25 kg;
– merele golden verzi – 3.5 lei kg la K, 5+ la M;
– acelasi cozonac (parca Boromir, nu stiu care, nu mananc de fel, dar mai mananca altii prin familie – 6 lei in plus la Mega);
– nu mai stiu ce alt produs cauta mama saptamana trecuta – 11 lei in plus la Mega fata de Penny nu am fost atent, n-am dat importanta.
De branzeturi/mezeluri/carne/peste se ocupa sotia, mi-a spus ca sunt mult peste Penny, ea mergand la Penny pentru lucrurile mai usoare d.p.d.v. al kilogramelor carate.
Una peste alta, nu mai merita, cel putin din punctul nostru de vedere.
Daca vine cineva cu motivul „cobori din bloc si ai imediat un Mega, putoare care esti!”, il/o rog sa se abtina, nu este relevant.
Merci.
@Ciprian, încă ceva. De curiozitate am verificat un singur produs menționat de tine, cartofii, să văd și eu dacă chiar sunt peste 5 lei kilogramul. Boss, m-a pufnit răsul, după cum poți sa vezi și singur: 2.40 lei, 2.69 lei, 2.99 lei, 3.60 lei. Chiar mă miram să fi luat eu cartofi la peste 5 lei pe kil și să nu mă enervez.
@Ciprian, deci tu spui în comentariu, citez:
„dar de cand cu pandemia vietii, au ales sa scumpeasca aproape tot ce ne interesa (vorbesc si de sotie) si cumparam constant de la ei”.
Eu vin și-ți zic:
„Păi dă-mi și mie niște exemple concrete vizavi de ce-au scumpit. Serios, vorbesc. Și-ți promit eu că mă ocup să ajungă la ei. Ba mai mult, îți dau cuvântul meu că la toate produsele pe care mi le semnalezi, voi cere preturi dinainte și din timpul pandemiei.”
Iar tu îmi faci o comparație de prețuri între mega și niște hypermarketuri. Ooook.
Man, e absolut normal să fie mai scump la mega decât la kaufland sau selgros sau orice alt hypermarket pentru care te urci în mașină sau în transportul în comun.
Anyway, eu cerusem comparație între ce luați voi „înainte” și „s-au scumpit de când cu pandemia”. Nu mi-ai dat, deci n-am ce să trimit la mega.
Ok, e-n regula, scuze ca am deranjat. Zi buna!
@Ciprian, o, da, în cel mai pur stil românesc. Băi, neamul ăsta este incapabil să-și asume când greșește. Ai preferat s-o dai ofensat tot p-asta cu „scuze c-am deranjat”, în loc de un bărbătesc „frate, ai dreptate, cred că m-am exprimat eu aiurea”. Geeeez.
1. Nu am de ce sa spun ca am gresit si ca m-am exprimat „aiurea” cand eu am platit sau vazut cu ochii mei acele preturi la Mega;
2. La Penny NU am nevoie de transport in comun/masina. Ajung PE JOS, ca si la Mega; de asemenea, am precizat ca nu iau in considerare parerile tip „e foarte aproape etc.”, nu cred ca ai citit cu atentie al doilea comentariu al meu, in care precizam faptul ca sunt irelevante parerile referitoare la distanta. La Kauf/Lidl merg pentru ca se afla in drumul meu spre casa;
3. Am preferat sa-mi cer scuze si sa inchei asa pentru ca mi se pare cel mai elegant. Nu am mintit, deci nu exista greseala in acele preturi. Daca nu ma crezi, cere lista de preturi la Buftea, te rog.
Numai bine!
@Ciprian, nu ai inteles nimic… Nu o comparatie cu celelalte magazine, ca daca ajungi tu pe jos la Penny, poate nea Gheorghe nu ajunge nici cu 3 schimburi de autobuze. Strict pe magazin: cat era Tuborg-ul la Mega inainte si cat e acum? Ca de comparat, asa iti zic si eu du-te la Metro ca le gasesti mai ieftine… Sau ia de la LIDL Perlenbacher d-aia la 1.1 lei. Ca e mai ieftina…
prețurile de la mega sunt mari pentru că:
1 – s’au extins agresiv în tot bucureștiu, unde au monopol
2 – și în țară, unde vânzările din bucurești țin în viață magazinele din moldova, în care nu intră nici cățelu pentru că sunt cele mai scumpe magazine
Sunt sigur că nici în bucurești nu le merg toate magazinele, deci să mai lase dracu prețurile uriașe, inclusiv bucureștenii se plâng de prețurile mari
Draga Mega,
Dacă sunt producător de roșii/castraveți spre exemplu și vreau să mă înscriu în programul dumneavoastră care ajuta producătorii ce ar trebui să fac?
Mulțumesc!
Dragă, Baghera,
Îți mulțumesc pentru încrederea pe care o ai în acest blog, dar am serioase îndoieli că Mega Image își selectează furnizorii de pe bloguri. Dacă nu trolezi și chiar te interesează subiectul, intri pe site la mega și cauți cum poți face asta. Mie mi-a luat exact 15 secunde să găsesc acest câmp: https://www.mega-image.ro/parteneri-si-furnizori
roşii şi castraveţi 🙂
@Shoric, culmea era să iasă…ananași 🙂
Dragă @Mișule,
Nu de puține ori blogul tău mi-a demonstrat că poate schimba destinul unor oameni. Am zis să îmi încerc norocul poate cine știe dau lovitura și mi se schimbă destinul, dacă cineva de la Mega Image intră și îmi citește comentariul. Mă las de muncă și trăiesc ca belferul!
PS. Trolez cam 99% în sensul că da am persoane în familie care sunt producători, dar nu prea sunt interesați să dea la supermarket-uri. Supermarket-ul vrea doar calitate superioară, și uneori nu toată producția este de calitate superioară și în al doilea rând îți negociază un preț care de cele mai multe ori este în defavoarea ta ca și producător. Adică scoți mai mulți bani dacă vinzi de acasă la samsari!
Comentariul ți l-au văzut sigur. 😉
@Mișule nu mă îndoiam de asta…
Singurul avantaj al unui contract cu un supermarket este faptul că ai n-ai mingea tragi la poartă cum zicea nea Vicky Rosca fostul antrenor al Petrolului. Adica pe perioada contractului ei îți oferă suma de bani convenită și nu rămâi cu marfa nevândută.
PS. Lăsând trolarea la o parte, mailul meu e la tine dacă vor să vorbim! Am numai marfă de calitate superioară! 😉
‘Tzar mega sa-ti fie, ca de n-am lasat la bani la ei de la inceputul pandemiei de numa’ numa’. Ca tot intrebi ce s-a scumpit la mega, uite asta s-a scumpit – inainte cumparam mai putin si nu dadeam multi bani, iar acum iau mai multe si ma costa in plus. Coincidenta? Nu cred!
Comentariu beton!14
Ei, da, asta e adevărat sută la sută. Și la mine funcționează coincidența asta ca unsă.
Adevaratul motiv pentru care negustorii de zarzavaturi nu vor sa „se asocieze” sa-si infiinteze PFA sau SRL e pur si simplu evaziunea fiscala.
Prefera sa vanda „de la poarta”, din dube ambulante, de pe trotuare sau sa vanda la negru samsarilor din piete.
Apoi tot ei tipa cel mai tare ca nu au acces la ” piata libera” din market-uri.
Au „certificat de producator” primesc subventii de la APIA raportat la suprafata cultivata dar nu la ce produc efectiv – adica declara 1kg de ridichi la hectar.
Si ce e mai dureros in caz de baga sute de tone de azotati, fosfati si alte otravuri de crestere rapida mult peste toate limitele admise si in afara orcarei posibilitati de control, ei nu raspund nicicum.
Ei produc „pentru consumul propriu” la fel ca si chinezii din piata din Wuhan cu liliecii si pangolinii.
Hotii striga hotii.
@Sorine scuze dar și tu o arzi în necunoștință de cauză.
1. Certificatul de producător aduce de cu sine taxe! Deci evaziune fiscală?!?!?
2. Samsarii cer chitanțe deoarece dacă sunt prinși de polițiști riscă să le fie confiscată marfa.
3. Mă ce să zic, nu m-a interesat să mă duc la piață în contextul actual, dar în trecut rudele ce se ocupă cu așa ceva se duceau la piață la Brașov.
4. Subvențiile de la guvern vin în baza unor programe pentru ajutorarea producătorilor. Și cam cu alea rămân pentru că dacă vând de acasă este posibil să nu scoți prea mulți bani.
5. Banii pe care îi iei de la stat în urma programelor de la guvern presupune ca unul de la nush ce direcție să vină și să ia probe de sol cam de doua ori pe producție. Odată la început inainte de plantare sau la maxim 2 săptămâni de la plantare și odată când este planta la maturitate. Deci tonele alea… uneori nu sunt nici grame! Știu s-a împământenit ideea că producătorii nu ar scoate așa repede producția dacă nu le-ar da cu ceva. Uneori au dreptate, dar de multe ori nu!
Hoții strigă hoții uite mafioții!
@baghera nu stiu cum e la Brasov, probabil ca e asa cum spui.
noi aici in Bucuresti, sectorul 4 avem deja prima piata in care poti plati cu cardul.
dupa ce trece ” nebunia” te invit sa mergem impreuna in zonele limitrofe oraselor mari sa vedem cat si cum folosesc ” cultivatorii” substantele chimice si cate taxe si impozite platesc inclusiv pentru „angajati”.
pana atunci ai dreptate:
„mafia super si hipermarket-urilor nu vrea sa cumpere de la ei”
Hello Mihai,citesc de cava timp blogul tau si imi place tare mult…
Si eu sint o cumparatoare Mega.Dupa 2 saptamini de izolare si de citit din diverse surse „Hua Mega rusine sa-ti fie,ai marit preturile!”mi -am facut curaj si cu timiditate maxima am pornit spre Mega-ul meu.Pe drum ma gindeam cu regret ca poate ar fi trebuit sa iau si niste cash macar asa de control.Dar se zice ca nu ar fi bine cu bani in ziua de azi asa ca nu m-am riscat.
Ajuns la Mega am facut cumparaturi fara prea multe calcule doar am aruncat un ochi la preturi(si da sau si nu rosiile nu erau 43 de lei kg) si la casa ce sa zic mi -au ajuns banii de pe card si surpriza mi -au si ramas
Deci nu stiu altii cum sint dar la Mega-ul meu preturile nu au crescut…
Iar discutia despre producatorii autohtoni si cum isi vind ei produsele cred ca este mult mai complicata…