Eu merg pe principul „unde nu mă pricep, nu-mi bag nasul, îi las pe ăia care chiar știu ce fac”. Să ne înțelegem, nu sunt vreun hipster boem care nu știe să schimbe un bec. Nu mă sperie să schimb o priză sau să repar chestii, dar, când am impresia că mă depășește ceva, chem pe cineva care se pricepe.
Ei, săptămâna trecută aveam nevoie să instalez un suport tv din ăla de perete. Alternativele erau două mari și late: să împrumut o bormașină și să fac eu treaba sau să găsesc pe cineva care cu asta se ocupă.
După ce mi-am imaginat cum voi sta să măsor de zece ori și tot nu voi fi sigur că dau găurile alea aliniate și-o să montez, în final, cel mai strâmb suport tv din București, mi-am zis că mai bine trec la varianta safe: să găsesc pe cineva pentru care toată lucrarea e floare la ureche. Plus că nu mai trebuia să mă agit sa împrumut nicio bormașină.
Și de-aici începe circul. Evident, am băgat un search pe google după meșteri, meseriași, d-astea. Am dat imediat peste un site care chiar așa se numește, meșterul casei, și unde se părea că voi găsi imediat omul de care am nevoie. Well, am zis bine, se părea.
Am sunat. Mi-a răspuns un cetățean care avea un sictir în voce de ziceai c-am vorbit urât cu doamna mă-sa la coadă la tigăi. I-am explicat ce vreau, s-a rățoit nițeluș la mine (n-am înțeles exact de ce), după care mi-a aruncat în scârbă un „vă sun înapoi în 10 minute” și dus a fost. Au trecut mai mult de zece zile de atunci, încă mai aștept să sune.
După ce-am așteptat cele 10 minute, și încă 10, și încă 10, am trecut de faza de negare și-am înțeles că n-o să mă sune nimeni niciodată. Așa c-am început să sun pe bandă rulantă la diverse anunțuri de pe google.
Deja îmi pregătisem un text standard. Am nevoie de un meseriaș cu bormașină. Îl iau cu mașina de unde vrea el, după ce execută cele patru găuri și văd suportul montat pe perete, îl duc înapoi cu mașina unde vrea el. Plătesc 100 de lei pentru tot deranjul.
Ia ziceți, credeți c-am găsit pe cineva? Repet, pentru un cetățean de meserie era treabă de zece minute, hai cinșpe, cu tot cu scosul suportului tv din ambalaj și băut de cafea. Nu, frate, n-am găsit. Când le spuneam ce vreau, toți strâmbau din nas de parcă le ceream să îngroape un cadavru de bizon, în putrefacție, cu mâinile goale. Vă spun, nu visau decât la comenzi de ridicat vilă parter plus trei sau la schimbat instalația electrică în Palatul Parlamentului. Suta mea de lei, pentru cele zece minute de muncă, îi lăsa complet indiferenți, cred că doar din polițețe nu-mi închideau telefonul în nas cu un „săracule”.
Ah, unde mai pui că n-aveam pretenții să vină la o oră anume. Când putea meseriașul, atunci făceam treaba, cu condiția să fie în ziua aia. Nu, nu voia nimeni și, credeți-mă, am intrat pe o grămadă de site-uri unde, teoretic, ar fi trebuit să găsesc în doi timpi și trei mișcări.
Până la urmă, am găsit pe olx un anunț care zicea ceva de genul „că rezolvă orice lucrare din casă”. Am sunat, mi-a răspuns doamna Ana. Doamna Ana, care era așa un fel de dispecer, m-a ascultat cu atenție și mi-a zis că toți cei trei băieți sunt la lucrări, dar că, pentru banii ăștia, îl ia pe unul dintre ei și mi-l trimite. Să am răbdare jumătate de oră, că mă sună Nicu și stabilesc cu el ce și cum. Si exact așa a fost. În jumătate de oră m-a sunat Nicu, mi-a zis de la ce oră poate, m-am dus și l-am luat cu mașina, douăzeci de minute mai târziu pleca fluierând și cu 100 de lei în buzunar.
Ah, să nu uit. Pe când se pregătea Nicu să se apuce de treabă, n-am avut de lucru și m-am întors spre radarul uman, care lucra ceva foarte concentrată la laptop:
– Nici măcar n-aveam de unde să fac rost de bormașină din asta.
Distinsa făptură s-a oprit o fracțiune de secundă din ce făcea, a aruncat o privire spre Nicu și bormașina lui profesională, și s-a interesat dezinvolt, aparent preocupată de subiect:
– De ce? E Chanel?
Moment în care m-am întrebat ce-oi fi avut în cap să-i spun așa ceva, iar Nicu a început să râdă cu lacrimi.
Sunt un norocos, ce să mai.
Ce voiam de fapt să întreb, oamenii ăștia nu mai au valoarea banului sau care e explicația? Că eu pur și simplu n-am înțeles cum de refuzau să câștige 100 de lei practic nefăcând aproape nimic.
sursa foto: pixabay
Eu ma gandesc serios sa ma apuc de asa ceva. Schimbat baterii, gauri in pereti, montat suporti. La mine acasa am ales sa imi montez tot (dulap, dressing, pat, canapea, TV, mobila baie, tot).
Mie pentru izolarea mansardei, crede-ma, mi-au cerut 2000 euro. Aprox 80m.p. de izolat cu vata minerala, prinsa in capse, si pusa folie de protectie. Am dat pe materiale 1100 lei, si in 2 seri nu am avut ce de ea…
Nu ca sunt nesimtit, ca stiu ca e munca dracu asta cu carca. Dar si-o supraestimeaza de mama mama…
Comentariu beton!77
Șerif, dacă te apuci de așa ceva și te ții de treabă serios, te îmbogățești. Tot ce-am povestit azi e sută la sută adevărat. Am uitat să spun doar că la un moment dat eram dispus să dublez suma doar-doar găsesc pe cineva.
@Mihai, sunt constient. Ce ai zis tu acolo, cred ca ala a stat 20 de minute doar ca sa dea pe inventar. Procedura e cam asa: unde vreti suportul? Aici. La ce inaltime? (Aici il pui din canapea pe client sa se uite ce unde cand cum). Asa e bine. Trasezi o gaura, o dai, il pui in boloboc, alte 3 gauri, prindere, montat TV si pa. 5 minute pe ceas e mult…
Comentariu beton!36
Aveam deja distanțele la care vreau suportul. Făcuse radarul uman research și le găsise p-alea optime.
@MV, dacă dublai suma, veneam eu de la sat. Și eu nici nu mă pricep să montez nimic.Dar veneam cu un amic, îi dădeam ăluia 50 de lei și aia e.
Comentariu beton!79
@Alex… când ți-ai făcut ultima dată un control ? Sigur nu suferi de montare precoce 🥴?
Ps. Io cu un meseriaș am montat un TV cu suport dă perete ce trece prin mobilă în juma de zi. Trebuie să vadă femeia că transpiri, că măsori, că socotești, că te implici. Pfoaiii, câte nu facem pentru aprecierile efemere ale doamnelor 😜
Comentariu beton!40
@HM. Am facut. A iesit pe analize ca sunt zgarcit si nu am rabdare cu toti meseriasii nebuni. Ieri spre exemplu am avut niste meseriasi pentru montaj AC. Baieti de baieti, profi. Astia da. I-am avut pe aia de mi-au reparat pe garantie cand mi-a cazut tavanul in cap, ciurli-burli… La mine nu trebuie sa vada nevasta ca transpiri. Ca apoi supraapreciaza munca, si mi-e ca cheama o firma si le plateste alora vreo 400 lei sa ii monteze un TV. Las, sa stie si ea cu ce se mananca casa. Plus, multe din lucruri le-am facut cu ea.
Ma Mihai, cred ca de ma chemai, se rezolva treaba doar cu o bere :))
Comentariu beton!23
Eu anul trecut am montat un astfel de suport la o profesoara după ce i-am pus faianță in bucătărie. I-am cerut 50 de lei și s-a uitat cam chioris la mine, deși mi-a dat bătăi de cap, fiind perete subțire de BCA a trebuit să folosesc șuruburi cu filet pe spatele peretelui, ascunse apoi în glet. Dar na, știți și voi, profesor, sărăcie!
Comentariu beton!20
@Faiantare, daca i s-a parut mult 50 de lei trebuia sa si-l monteze singura, acu pe bune….
Comentariu beton!17
asa-i cand n-are omul scula lui!
Comentariu beton!40
Iegzact.
sau degeaba ai sculă daca nu nimerești gaura
Comentariu beton!52
pe-aici e cineva cu toate tiglele pe casa???? 🙂
Comentariu beton!27
@Ioana, n-avem d-astia. A fost lichidare de stoc.
Comentariu beton!33
Ioana, ai nevoie de repatii la acoperis? 😀
Adică tu zici că ești bărbat și n-ai bormașină?Ai de plm…..
Boss, mai bine te radeai in cap decât să scrii așa ceva, stiu o doamnă care are bormașină și o și folosește la spart ziduri, sau cel puțina așa zice.Bine, mai zice și ca face torturi șau gătește dar na, fiind un delicat eu n-o prea contrazic.
Comentariu beton!51
Da, da, n-ai cum.
Domnu’ @Marius, nu e bormașină, e rotopercutor, nu-l folosește doamna, ci domnul, nu spargem ziduri, dăm jos faianța veche. Eu mă ocup de finețuri, cu dalta și ciocanul. În rest e corect ce ați zis.
Comentariu beton!54
Nu e relevant să ai scule, ci să le foloseşti. Că şi eu am drujbă şi nu tai nimic cu ea. Şi am şi bormaşină.
Comentariu beton!31
@didina Uite unde zăcea încă o Brâncușă nedescoperită 🥴
@Gabil da’ tocător de frunze încă mai ai ?
@MM „Boss, mai bine te radeai in cap decât să scrii așa ceva”, păi poate n-are frizer😜
Comentariu beton!16
@HM, păi descoperită nu merge. Fără salopetă te umpli de praf din cap până-n picioare. 🤪
Măcar a pus drept suportul?
Comentariu beton!13
Ăl mai suport drept din lume.
@Mihai, totul e bine cand se termina cu bine… 🙂
amin. daca vroiai sa faci un bloc intreg gaseai, la lucrari din astea mici cam ce te astepti ?. Da stai sa vina, daca vine, criza in imobiliare si sa vezi cum te suna ei inapoi. in 2 minute, nu zece.
separat de asta asa este comportamentul tipic romanesc de meserias. Daca nu are nevoie de tine te trateaza cu dispret, daca are nevoie de tine e numai lapte si miere sa ii dai ceva de lucru.
Eu am incercat sa imi fac un gard de vreo 30 metri si mi-au trebuit 6 luni sa gasesc pe cineva , ca nah, doar pentru un gard cine se deranjeaza acum cand constructiile merge bine. cand am timp va zic povestea cu termopanele din 2008.
Comentariu beton!24
Ia fă-ți timp și zi-o.
Ai de când aștept noua criza imobiliara, să-mi permit și eu inca un apartament la maxim 1000 euro/mp! Că acum sub 1500 nu da nimeni, își supraevaluează 4 pereți strambi de parcă ar fi aur! Și o spun eu, care am peste 20 de ani experiență în construcții! Ridică cu 4-500 euro mp, hai 700 dacă terenul e 100 euro/mp și vor dublu! Și apoi inca 10000 să-l finisezi, să-l faci locuibil! Și mai aștept o chestie, care la noi nu merge datorita mafiei : prețul mp la un apartament construit acu’ 50 de ani, cu vechea finisare nu poate fi la fel cu mp la un apartament nou! Peste tot in vest e cu 30-50 % mai mic!
Comentariu beton!12
in 2007 am vrut sa imi pun termopane la casa . Am mers la o firma specializata si am obtinut o estimare de 5000 eur, cel mai de baza model, termen de livrare mare ,etc. Pe ansamblu au fost foarte dezamagiti ca nu este un bloc intreg si este vorba de cateva geamuri si usi. Vine criza din 2008 si un an mai tarziu reiau discutia. Pret estimativ 2800 , nici urma de dezamagire ca nu e vorba de un bloc,extrem de amabili, este buna si o casa, termen de livrare foarte scurt ca doara plata este dupa montaj. In plus era profil rotunjit si nu drept, geam triplustrat cu folie antiefractie si umplut cu argon si in general orice as mai fi dorit era inclus in pret, numai sa cumpar. Adica vreau sa spun ca am obtinut un produs superios la jumatate de pret. Mie imi pare tipic romanesc modul asta de a proceda. Cand ai de lucru jupoi clientii, cand nu ai esti lapte si miere poate poate cumpara.
Comentariu beton!41
De ce nu locuiești la Brașov? Acum tu n-aveai ce scrie iar eu eram mai bogat cu 50 lei. Nu-ți luam suta că te citesc de mult.
Comentariu beton!41
Da’ cât îți lua să vii până la București?
La cât de rapid e CFR-ul vreo 10 beri Tuborg, bănuiesc că îi lua 😜
Comentariu beton!39
Cea mai bună treabă e aia pe care ți-o faci tu cu mâna ta. 😛
De-asta am învățat să fac tot felul de treburi din astea mărunte la care nu se îndeamnă nici un „meseriaș”. Și mi-am luat și scule bune.
Comentariu beton!24
Doar la un dulăpior de la ikea am mai dat rasol la sfârșit, ca era prea greu si obosisem. Și galeriile nu reușesc, că-s pe la 3,7m înălțime. Dar ma tot uit la ele și poate le conving sa se monteze singure..
Comentariu beton!16
E, Vasilescule, dacă ești mut…plăteste. Uite, băiatul asta a deschis gura și Marean s-a sesizat…și nici nu i-a băut bere, că era cu mașina…probabil, tot așa rămânea și berea ta, că ori veneam cu masina ori beam cu doamna..damai sigur veneam cu masina și cu dewaltu..
Citatu
„a doua zi a venit Marean cu o masina de gaurit cu rotopercutie sanatoasa de la DeWALT care a trecut prin betonul ala armat atat de usor si am fost atat de impresionati de ea, ca pana sa ne prindem, am reusit sa dam gresite vreo 3 gauri prin pereti!”
Comentariu beton!28
Pfff… acum chiar m-am ofticat.
Alta data da un mesaj ceva, ca te ajut
PS. Am percutanta, tu platesti curentul si pui de cafea
Comentariu beton!15
Vale, punem de-o firmă, să ne îmbogăţim pe seama habarniştilor?
Comentariu beton!13
Ce ziceți voi acolo ? Carotă aveț? 😜 da’ prelungitoare, aspiratoare, cârpe și soluție de curățare ?
Comentariu beton!15
Avem, boss, şi tot colecţionăm d-astea, pe principul enunţat mai sus „să avem scula noastră”.
Comentariu beton!12
Moșule ai tu un talent așa să îmi înveselești zilele dar văd că a mai mișto gagică s-ar putea să te întreacă ,am râs și astăzi la prima oră ,y pup You , și pe dansa că-i Chanel !!!😂😂😂😂
Comentariu beton!25
aloooo, mai usor cu pianu’ pe scari!
Comentariu beton!17
@moatza în cazul lui @Misu era cu canapeaua.
Comentariu beton!12
O bormasina mai de amatori, asa, „entry level” e cam 100 de lei. La a doua sau a treia gaura esti deja pe profit!
Dupa ce am facut aceasta observatie geniala acum citiva ani am luat hotarirea sa-mi cumpar treptat toate sculele necesare si sa nu mai apelez la nici un mester decit daca vreau sa-mi fac casa. Eventual.
Am fost foarte dezamagit ca legea te obliga sa faci instalatia de gaz si montarea centralei cu o firma autorizata. Desi cred ca e mai bine asa. Totusi.
Comentariu beton!26
E foarte bine așa doar ca si firma aia autorizata de multe ori are niste angajați… ca să fie autorizata trebuie ca unul din ei sa fie autorizat.Iar daca iti pleaca bucataria in sus din cauza gazului, n-o sa fie niciodata firma aia de vina.
Comentariu beton!14
Sigur cu aia de 100 de lei dai găuri în șvaițer 😜
Comentariu beton!15
@HM
Dau gauri si in svaiter! Ca altfel nici nu pot sa-l inghit!
Cand sotul din dotare ma ignora cu gratie la cereri de tipul ,,vreau si eu un cui aici”,puneam mana pe ciocan si faceam o opera de arta in perete, usa, dulap sau pe unde simteam eu lipsa unui cui.Dar am observat ca nu pot bate cuiele in orice tip de perete,drept urmare l-am pandit cand era cu mana pe bormasina si i-am spus,,lasa-ma si pe mine putiiin…”. Si m-a lasat, sub supravegherea lui a fost chiar fain. Mai putin fain a fost dupa ce a plecat de langa mine si am considerat ca ii mai pot insuruba ceva la masa pe care o mesterea.Si am insurubat atat de bine ,astfel incat scandura a crapat pe toata lungimea ei. Noroc ca am o gradina mare iar tufele de muri sunt voluminoase. Mihai, bormasina am, experienta (deja) am,bunavointa am, 100 lei nu mi-ar strica, te bagi?
Comentariu beton!24
Păi dacă nici între voi blogger-ii nu vă mai ajutați….Bricolierul din Brașov era intr-o ora jumate la tine dacă ii plăteai combustibilul :))
Comentariu beton!13
Ahahahahahahaaaaaaa
Ce-şi face omu’ cu mâna lui, lucru manual!
Acu’ serios, am ajuns să-mi aduc aminte că în facultă am holongărit detoate, de la săpat şanţuri şi spart betoane, la montat instalaţii şi sudat, şi mi-am luat cele mai scule, doar fiindcă nu găseşti pe unul serios care să vie să schimbe o baterie, să pună o gresie, să taie o creangă, să tundă o iarbă.
Pe bune acum, dacă-ţi deşchizi cu încă doi amici o chestie cu multe scule pe ideea „fak orişice”, vă îmbogăţiţi!
„Aventuri cu meseriaşul” ar fi cel mai de succes sitcom.
Comentariu beton!13
Păi și de ce nu faci asta?
Aş face-o, dar fac bine ce fac. Plus că aşa ceva mere cel mai bine în 2-3 şi nu prea găseşti asociaţi care să ştie cât de cât la scule şi instalaţii diverse.
Am aşteptat pentru unii de firmă, ca să-mi monteze „aerul” şi-o trebuit să lucrez eu după ei, lucru de mântuială pe 3 meleoane plus deplasarea.
Să faci montajul respectiv nu-ţi ia mai mult de-o oră.
Meseriaşii i-au învăţat şi pe amărâţii care sprijină zidurile birturilor la sate metoda de a nu face nimic doar de a bea şi a trăi! Nu ţi-ar veni unul la lucru pentru 100-150 lei pe zi plus mâncare, ţigări şi ceva băutură.
Cât despre problemele ce apar prin casă, am învăţat bine un lucru: să ai sculele tale şi să înveţi ce şi cum să faci cu ele, lucru pe care l-am şi făcut, în afară de zugrăvit. Aici mă fac meşterii aştia cum vor dacă nu stau lângă ei.
Am avut unul odată care m-a furat puternic. Pentru baie, pentru ca să îndrepte pereţii mi-a cerut să cumpăr 4 saci de glet. Apoi încă 4, că nu ajung. Şi iar patru. Să-ţi spun că în final s-au făcut 16? Dar intr-o zi am venit mai devreme acasă şi l-am prins că a băgat 4 saci în maşină, în afară de alte materiale. De fapt el mai avea o lucrare pe care o făcea cu materiale furate de la mine pentru că mă găsise de fraier. L-am percutat scurt, l-am pus să ducă totul înapoi, i-am confiscat sculele, bormaşină, tăietor de gresie şi ce mai avea el pe acolo şi out! Şi salopeta i-am luat-o, chit că am aruncat-o la gunoi.
E o boală, un virus, ceva, faptul că nu le ajungi cu prăjina la nas şi când totuşi îi prinzi, te fraieresc.
Comentariu beton!24
Ca s putori !vor bani multi si sa lucreze cat mai putin
Eu am nista cai i maidanezi in curtea casei salvati.
Nu am gasit pe nimeni sa le faca curat 3 boxe 100 ron 20 min si inca 10 daca vrea sa taie iarba din curte
Intr o zi ma grabeam venea o echipa de televiziune din Anglia si totul trebuia sa fie perfect…
Am facut curat peste tot am spalat si cainii dsr in boxe nu am mai ajuns sa fac curat
…..si atunci mi am dat seama ca vecinul de langa de 40 cat un stalp nu lucreaza nimic sta pe pensia mamei acasa si de cate ori vin sau merg in concediu se uita si zice ,,pai tu ai bani” si am asa o sclipire de geniu merg si ii spun ca ii dau si 200 sa vina sa curete boxele si sa tunda un pic iarba .Raspunsul lui m a socat si nu sunt multe chestii care ma socheaza
,,eu nu am avut niciodata bani si nu vreau sa ma invat prost acum la 40 de ani”
Comentariu beton!44
ras cu lacrimi….un intelept vecinul
Pai pe 10 lei să-ți tundă iarba nu vine nimeni, mai pune ceva, nu fi așa scârțar!
Asta cu televizorul….a trebuit să îmi iau un televizor nesimțit de mare, ca să stea nespânzurat pe pereți (a se citi: ca să nu fac nimic pentru a-l suspenda).
Dar..daca am ceva de meșterit, vecina de deasupra a zis că știe ea cum să mânuiască o șurubelniță…
Comentariu beton!14
@Faianțaru, cred că alea 10 erau minute adăugate la celelalte 20, nu lei. 20 de minute de curățat boxele și încă 10 de tuns iarba. Așa am înțeles eu.
Si acum ca am avut timp sa citesc tot articolul o sa iti explic cum sta treaba in meseria mea. Un pic mai elevata decat gaurit peretii dar se rezuma tot cam la acelasi lucru… Noi avem o firma de sisteme de securitate formata din mine ai asociatul meu. Buun, avand o experienta in domeniu ( nu ne-a veit ideea ieri si azi ne-am facut firma ) deja lucram la un nivel ceva mai sus fata de majoritatea si cu echipamente relativ mai scumpe dar de calitatea ca sa ne ajute sa nu ne „imprietenim” cu clientul dupa ce ne strangem mana. Acum pe mine daca ma suna cineva si imi spune ca are el de pe nuj ce site nuj ce kit de tiribomba de sistem video si ca vrea montaj ii spun politicos ca noi nu montam astfel de echipamente. In teorie banii lui sunt la fel de buni si ca ai aluia care isi cumpara un sistem de calitate. Ei uite ca in realitate nu e asa… Ca dupa i se strica cazanul si incepe sa dea vina pe oricine altcineva decat pe el ca si-a luat tigaia cu mp3 cu 10 lei si acum e suparat ca nu mai merge manelele la ea in timp ce face mici la aragazul din apartamanet… Si dupa incep telefoanele si dumurile la client ( care normal ca nu mai vrea sa plateasca a doua vizita, ca plm, el a platit o data nu? ) si din cati bani am facut dupa ce trag linie si scat drumurile si futaiul si timpul pierdut relizez ca nu prea am castigat mare cacat… Asa si cu meseriasii, daca e unul bun si enlano lucrare mare intradevar e un cacat sa 4 gauri in sensul ca nu e dificil dar se gandeste ca timp pierdut ca nu stie exact ce suport e ca etc ( app la unele chiar e futareala sa le montezi ) si asa ca nu isi bate capul sau… Mai exista si mentalitatea tipica de taran basit care sta toata ziua la carciuma si se vaita ca e viata grea. Pai MARS IN P..A MEA LA MUNCA! Atat am avut de zis, sa traiti, bine! :))
Comentariu beton!27
@catalinescu – uite un tip care știe cum merge treaba! Eu refuz instant nu lucrări, că, cu cât sunt mai complicate cu atât îmi plac mai mult, ci clienți! Daca nu simt din prima că e om de caracter, nu-i zgârcit sau chițibușar și știe ce vrea, îl refuz, chiar daca da și mai mult! Cu clienți dificili, in meseria asta de multe ori pierzi!
Comentariu beton!17
Anul trecut, discutie in RATB intre 2 mesteri:
M1:Ba, nu mai merg la munca de maine. Vin azi sa imi dea banii si de maine nu mai vin
M2: De ce, c**e? Ai alta lucrare? Ma bagi si pe mine?
M1: Nu ma, stau acasa… am facut eu socoteala… imi da un milion sapte sute la zi (170 lei)…dar eu mai platesc si drumul( nu validase calatorie :))) si tigari, si bere, si mancare si ajung acasa cu nimic. De cand mumcesc m-am imprumutat de 10 milioane sa am bani. Si mai am si doar duminica libera….
Pai tu stii cu cati bani ramane asta dupa ce ii facem noi lucrarea? Si mie sa imi dea doar atat? Mai bine stau acasa…
Insemna vreo 4000 lei …dar tot nu ii ajungeau mesterului …. ca sefu castiga o gramada de bani si lui ii da doar 4000/ luna…
Comentariu beton!27
Eu am auzit-o fix în week-end. Mi s-a părut ireal…cât fumezi și cât bei de nu îți ajung, nene? Și…până la urmă, și o țigară și o bere ar fi mult dacă nu ai bani.
și dacă nu încasează banii ăia de unde are de țigări și băutură?
Fix, dar fix din această cauză sunt eu acum cocoțat pe scară, gletuind tavanul în baie. Și urmează dormitorul (doar văruială) și holul (reparații și văruială). Mă pricep? Deloc. Dar după ce stai 2 săptămâni la telefon și toți sunt „prea ocupați” ca să facă o lucrare simplă, îți bagi picioarele și realizezi că poți da rasol și singur. Mai ieftin și mai rapid, fără să-ți strici două luni pe an pentru că meșterii lucrează în 5 locuri în paralel și vin doar o oră pe zi la tine. Până la urmă sunt doar niște pereți, doar nu îmi bag aparatamentul în cataloage de lux.
Instalațiile în baie și bucătărie le-am făcut cu 3 rânduri de meșterii pwlii, care se plictiseau, mă amânau sau dispăreau brusc. Nu-i stres, am învățat să pun robinete, să mufez ppr, să schimb baterii și altele. Știu de unde se închide apa la subsol, am ceva scule, îmi iese cât de cât dacă e nevoie.
Săptămâna viitoare mă apuc de niște prize. De 6 luni caut un electrician care să le facă să funcționeze. „Dom’le, e din doză.” Ce, plm, e din doză? „Problema, dom’le, e că nu putem găsi doza fiindcă ați pus faianță peste tot și ați astupat-o. Trebuie să spagem mult.” „Băbăiatule, vrei să zici că nu s-a inventat ceva care să detecteze prin pereți cam pe unde e doza și că trebuie să spargem aiurea așa?! ” „Ba da, există, dar eu nu am.” „Du-te-n pwla mea de meșter prost!” Nu-i stres, mă apuc și de electricitate, chiar dacă singura experiență notabilă pe partea asta a fost când am stins curentul împreună cu un coleg la o aripă a spitalului Victor Babeș.
Scule nu prea am. Adică, mereu e ceva ce nu am, dar împrumut sau îmi cumpăr. Nu-mi cumpăr preventiv. Doar când am nevoie.
Cât despre meseriași, aștept să vină criza sau foametea aia mare. Și apoi, să fiu al dracu’ dacă nu îi sun și îi chem la adrese aiurea, doar ca să îmi bat joc de ei și să îi pun pe drumuri.
Nu am timp și spațiu aici și acum să povestesc câte am pățit când ne-am mutat sediul firmei. Firmă mare, clădire cu 2 etaje și parter, depozit. Am fost printre cei care m-am ocupat de mutare și amenajare. Și au fost și firme de meșteri angajate să facă treabă, nu doar Dorei. Degeaba. Rasol la nivel înalt, habarnism feroce, jumate din chestii au trebuit refăcute, sau făcute de mine și colegi, adică de oameni de vânzări și IT-iști care nu deosebesc pensula de mătură. Ajunsesem să regret că nu lucrez la un magazin de scule, ca să-mi bat joc de ei când vin să cumpere câte ceva, cum își băteau ei joc de noi.
Știu să fac și mobilă. Scule și materiale să am și iese lux.
Am terminat ASE, sunt (cică) economist. Mulțumesc! 🤣🤣
Comentariu beton!51
comoara la casa omului esti tu,IONUT…..sigur esti de pastrat ….am zis o ptr doamna…
Comentariu beton!15
+100
@claudia, nu sunt. Sunt leneș, comod, predispus la accidente ușoare cu obiecte ascuțite sau contondente și prefer oricând să dau bani decât să fac eu. Chiar și pentru chestii simple pe care aș putea să le fac ușor. Urăsc să am dezastru în casă prea mult timp. Vreau lucrări făcute rapid și extrem de curat, iar pentru asta aș plăti mult peste prețul pieței.
Dar, dacă n-am cui să dau banii ăia, ce să fac?
Comentariu beton!25
Măi, dacă aș fi în locul ăstora de la magazinele DIY, aș adăuga două chestii în ofertă:
1. pachetul „Două mâini stângi” – bormașină + meseriaș, ambele trebuind a fi returnate după finalizarea lucrării;
2. pachetul „Hipstărașul cel viteaz”. Pe lângă bormașină, dibluri, șuruburi, nivelă și ce mai e necesar, aș mai adăuga: DVD cu yoga (de încălzire), vinyl cu Bee Gees (Stayin’ Alive) și Gloria Gaynor (I Will Survive), mănuși hidratante, mască de față cu aloe vera, tonic facial bio, săruri de baie și lac de unghii cu uscare rapidă.
Iar după finalizarea lucrării i-aș ruga să uploadeze pe site poze cu isprava (plus una cu degetele de la mâini) și aș premia cele mai reușite lucrări, le-aș da medalie cu mesajul „În sfârșit, am făcut-o cu mâna mea!”
Comentariu beton!36
unele magazine de bricolaj închiriază și unelte. am vrut să închiriez o bormașină (mega sătulă de așteptat meșterii care ar fi trebuit să monteze o chestie dar o uitaseră la depozit, abia mi-au adus-o, montatul… și sătulă de rugat de fratele din dotare să mă ajute). costa 50 lei pt 24 de ore, vârfurile trebuia să ți le cumperi singur (care, cum, de care trebuia să dai cu banul) și 300 lei garanția pt sculă.
s-a uitat nenea de la bancul de închirieri la mine de jos până sus ”ce vreți să faceți doamnă?” păi aia și aia. a venit omul peste câteva zile, a meșterit juma’ de oră și mi-a cerut 60 de lei. i-am dat din toată inima.
nu știu dacă aș fi putut face asta singură. dacă totuși aș fi reușit, mi-ar fi luat muuuuuulte ore. ca să nu mai pun la socoteală drumul dublu până la magazin (să iau și să returnez scula) și spaima să n-o stric.
Veneam eu! Stau și aproape! Ne și cunoșteam! Asta e! Și am și bormașină Chanel!
Comentariu beton!17
nu vreau să mă laud, dar TATA E SUPERMESERIAȘ
tata repară tot la casă și are și scule
așa că ne doare’n bască de meseriași
însă dacă într’un megaoraș ca bucurești de abia găsești meseriaș, gândiți’vă într’un oraș de provincie din moldova cât de greu cred că e
nota bene: psihiatri am găsit o grămadă pe net, deci sunt mulți nebuni în moldova
nebuni de la sărăcie, bănuiesc eu
Comentariu beton!18
M am amuzat la greu citind comentariile si afland cat de numerosi sunt barbatii care repara tot….Bravo,bravo lor…Intrebarea mea este oare de ce atunci cand cumperi un stativ de asta nu ti se asigura si montajul ….mie asa mi s ar parea normal ca doar nu l cumperi ca sa l privesti in cutie.
Comentariu beton!12
Și știi care-i paradoxul? Că absolut de fiecare dată când NU ai nevoie de ei, au o lucrare la vecinul de lângă tine. Dimineața pe la 7-8, cu pregădere sâmbăta și duminica.
Comentariu beton!28
*precădere 🙂
Vorbeam cu un amic din copilarie, mester bun acum, despre ce probleme intampina.
Din spusele lui problema este ca nu reuseste sa-si programeze lucrarile eficient din cauza clientilor. Spune ca in 99% din lucrari este chemat pentru ceva dar clientul adauga pe parcurs alte chestii sau se hotaraste sa darame ce s-a facut si sa schimbe.
Asa ajunge sa intarzie la urmatorul client care probabil isi programase ba un concediu, ba altceva in functie de meserias si incepe cu insistente sau poate chiar renunta sa mai lucreze cu el. E complicat.
Comentariu beton!11
Auzi?
Decat sa cauti pe net meseriasii vietii, nu mai bine dai matale o strigare acilisea???
Ia incearca data viitoare, te alegi si cu lucrarea facuta si cu banii in buzunar… 🙂
Comentariu beton!13
Cred ca era cea mai buna si mai ieftina solutie pentru Vasilescu ai fara dureri de cap 👍
Nici macar super radarul tau uman nu ar putea dibui,cu maxim de focus,in casa ta o farama din chestia aia absolut masculina pe care unii dintre noi o numim, si culmea,o si folosim,trusa de scule.As putea sa fac o gluma rasuflata, ceva de cacat cu trusa de machiaj,dar din fericire pentru mine am prostul obicei sa mai si evoluez.Chiar si in umor.Si in citit chestii.Pe net sau aiurea.
Uneltele,masina si motocicleta nu se imprumuta.Femeia,nu este proprietatea ta sa o instrainezi,imparti.Ea poate sa plece,daca vrea,important este sa ai/ramai cu trusa de scule,masina si motocicleta.
Comentariu beton!27
Vezi de ce înțelepciunea populară nu da gres niciodată?! ,,Drag mi-a fost pe lumea asta, calul, pusca si nevasta!” Observați pe ce loc e nevasta?
Comentariu beton!20
Cum sa nu iubești femeile?
Dar ia mergeti voi la vreunu’, constatati ca are un fir intrerupt sau cu vreo conexiune proasta prin vreo doza, ii explicati frumos aluia ce si cum si apoi vine intrebarea: dar trebuie sa umbli la doze? doar anul trecut am gletuit pe aici si zugravit, i-am spus aluia sa-mi faca peretele drept ca se vedeau dozele alea urat. Nu se poate fara sa spargi unde e doza?Ba da, iti trag un fir pe perete sau iti pun canal de cablu aplicat.Pai se vede urat.Dar daca spargi la doza, sigur e de acolo?Nu stiu, nu-s mama omida, cel mai probabil e de acolo dar nu pot fi sigur.Si daca nu e? Vedem, incerc sa vad de unde e.No da-o naibii de priza, trag un prelungitor si nu mai fac santier .
Comentariu beton!15
O să râzi da’ eu stau în sufragerie fără lumină de un an pentru că s-a dus naibii circuitu de la întrerupător pâna la candelabru şi decât să mă apuc să sparg pereţi şi tavane (tot din lipsă de doze), mai bine folosesc o veioză până la următoarea zugrăveală 🙂
@Shoric, da’ nu mai bine pui tu un discoball d’ăla ? Faci și party și chef 😜
Sau să pună lumânări. Să fie și romantic. 🙂
Comentariu beton!11
Lumânări ? hmm, nu mă risc. Am auzit că romantismu’ doare. Mai bine cum zice HM… pun discoball.
Eu apreciez munca mesterilor, sa nu se inteleaga gresit. Avem in Bucuresti in apartament inchiriat, si intre inchirieri facem curatenie, varuim (da, am avut parte doar de chiriasi care si-au bagat ceva si lasa mereu nelocuibil desi primesc apartamentul varuit proaspat). Noi nefiind in tara incercam sa gestionam totul de la distanta. Baneneba ce preturi! apartamentul este de aproximativ 60mp si am primit pentru o varuiala alb peste alb bugete de 3000-4000 lei, cu materialele noastre. Doar varuit, nu reparat pereti, nu indreptat, nu astupat gauri. Si pe langa aceste bugete nebune, cand in final am zis ca fie, dam cat e, ne-au amanat de la o ora la alta, de la o zi la alta, stateau prietenii pe la apartament asteptand… In final, dupa aproape 2 luni de tepe si cautari am apelat la un vecin (de acasa, din provincie) care face de toate, printre care si varuieste si a venit omul a doua zi, a fost la cumparat materiale, varuit in 2 zile, platit 600 lei+200 lei transport si mancare si a facut o treaba foarte buna. Cand a auzit ce preturi se cer la Bucuresti credea ca facem misto de el.
Comentariu beton!15
am pățit și eu ceva asemănător. vorbisem cu meseriașul din aprilie, că voiam să înceapă lucrarea la o anumită dată, îl chemam pe tata la mine (care-și programase și el chestie în funcție de lucrarea mea) să fie acolo de-o chestie ”mai trebuie aia, mai trebuie ailaltă” și 1. eram la birou. 2. mai mult de 3 kile nu pot căra.
sunt cu câteva zile înainte ”mi s-a prelungit o lucrare, nu pot să vin luni, vin miercuri” sun marți seara. dacă v-a răspuns vouă, mi-a răspuns și mie. deja eram cu nervii pe papiote, că renovam complet bucătăria, programasem virat aragaz, virat mobilă, nebuneli.
așa c-am chemat o rudă din provincie. plătit drum, masă (totul cumpărat, că aragazul nu era montat) și băutură vreo săptămână, plus plata cât îmi ceruse meșterul din bucurești, că am fost suficient de proastă să-i zic (meșterul din bucurești zisese ”nu vrem masă/băutură/chestii”). și nu asta ar fi fost problema. problema e că mi-a montat gresia atât de strâmb și denivelat că maică-mea era să se întindă pe jos în bucătăria mea de câteva ori.
Haide frate, cum sa nu știi să dai niste gauri la distante egale? Dar sa te legi la șireturi știi?
Nu știu dacă știu să mă leg la șireturi, dar cu siguranță știu că trebuia virgulă și înainte de „frate”. Vezi cum e? Fiecare e bine să se dea deștept numai unde se pricepe.
Ultima oară când am avut de-a face cu muncitori, meșteri și meseriași a fost când ne-am cumpărat apartamentul, acum vreo 3 ani. S-a petrecut o acțiune de recepție la predare, cu gârla de remedieri mare parte solicitate de către soț, de la tot felul de mici reparații până la scos gresia din ambele balcoane și remontat, că nu era înclinația ok și nu se ducea apa cum trebuie. S-au pus angajații dezvoltatorului pe treabă și vreo 3 zile a trebuit să stau eu cu ei prin casă. În prima zi nu am interacționat mai mult de salut și a le pune la dispoziție cafea, apă și ceva chestii de ronțăit. În a doua zi, au început să bată apropouri legat de volumul prea mare de muncă solicitat la apartamentul nostru și că nu se mai pot ocupa și de restul. Le-am răspuns că le recomand să discute acest aspect cu angajatorul lor (care mai avea de incasat ultima tranșă de bani de la noi la finalul bifării listei din procesul verbal de recepție). În a treia zi, cel mai vocal dintre toți și-a exprimat îngrijorarea că va dura mult până să termine, poate ne e greu și nouă să ne învoim de la serviciu, i-am răspuns că nu-i problemă, eu pot lucra foarte bine și de acasă, important e să iasă treaba bună. Așa că mi-a zis-o mai pe șleau, ceva de genul că blocul a fost construit „pentru vânzare”, cumva ideea fiind că e de la sine înțeles că atenția și pretențiile la detalii nu sunt prea rezonabile. I-am explicat că tocmai din acest motiv, că dăm bani, și nu putini, plus că e specificat în contract pe ce dăm banii ăia, nu doar că este perfect rezonabil, ba chiar e o chestiune de minim bun simț al unui cumpărător responsabil. M-a privit într-un fel tare dubios, un amestec de neînțelegere, dezaprobare și dispreț. Din a patra zi a preluat bărbatul responsabilitatea observării lucrărilor și am răsuflat ușurată. Sper că nu exagerez, dar dacă aș avea de ales, cred că mai degrabă aș prefera să îngrop un „cadavru de bizon, în putrefacție, cu mâinile goale” decât să mai am de-a face cu asemenea specimene de „meseriași”.
Comentariu beton!32
Nu vă supărați, dar și clienții români sunt prosti grămadă! E foarte simplu sa afli despre experiența și lucrările unui meseriaș, așa cum am pățit eu prin vest: 1. Dacă e recomandat de cineva, întreabă pe acel cineva daca știe sigur despre meseriaș că e bun sau serios, sau la rândul ei a auzit de la alții. ,,La pomul lăudat sa nu te duci cu sacul”! 2. Cere meseriașului poze de la alte lucrări cu diferite stadii de execuție. 3. Cere-i numere de telefon de la alți clienți la care a lucrat și suna-i, sa nu fie numere false. 4. Când vine să vadă lucrarea stabiliți lucrurile clar, mai ales la bani și lucrări suplimentare. 5. Observa-l cum se comporta la interviu, retine detaliile, vezi daca se uită în ochii tăi, dacă vine cu mașina (însemna că nu bea) și, nu in ultimul rand, ce fel de scule profesionale are! Succes!
Și dacă tot am chef de dat sfaturi, voi da câteva indicații și despre cum sa evite noii meseriași pe clienții neserioși și dificili: 1. Fugiți de clienții în casa cărora canta găină, nu cocosul! Daca nu poți stabili detalii cu masculul, pe lângă că femela nu știe ce vrea, mai apar și disensiuni între ei și ai numai de pierdut. 2. Fugiți de zgarcomanii care, după ce ii descrii și îi arăți experiența, îi arăți cat ai investit in scule sau in școlarizare, el nogociaza pentru 5 lei, că a auzit el că atâta face! 3. Fugiți de chițibușăriile care îți fac nervii varza că la rostul de 1 MM stabilit, in unele locuri este 1,1 MM sau 0,9 MM. Pierdeți timp și bani. 4. Fugiți de aia care stau veșnic în spatele vostru, veți lucra sub streașină, eu la stress fac greșeli. Mai înseamnă și că nu au încredere în voi. Fugiți de țigani, indieni (din India), arabi in general, sunt mârlani și zgârciți! Cereți tot timpul avans, la o zi doua de la începerea lucrării și apoi plata periodica, dacă lucrarea durează mai mult. Ideal este sa fie plata la nivelul avansării lucrării. Clienții ideali sunt cupluri tinere, cu bani, entuziaste, vii și tu cu idei în întâmpinarea ideilor lor și, bineînțeles, trebuie sa fii serios, trebuie stabilită atmosfera de încredere reciprocă, chiar prietenie! Succes!
Comentariu beton!14
Faianțare, welcome back, foarte ok sfaturile, mulțumim. Și să-ți fie de bine idealismul.🙂
@Faianțare, și ce face meșterul la mine acasă unde există numa’ găină, nu și cocoș?!
la renovarea cu rudă/meșter din provincie i-am zis de la bun încep că vreau o anumită priză pe un anumit perete pt că peretele alăturat e din rigips. mi-a zis în fiecare zi că nu poate să-mi pună priza pe al doilea perete pt că e din rigips. doar faptul că eram disperată, era rudă și de-o vârstă cu mama m-a oprit să-l înjur de toate neamurile vii și decedate și să-i zic ”ți-am zis că peretele ăla e din rigips și nu vreau pe el, ci pe celălalt încă din prima clipă când m-ai întrebat ce vreau”.
să nu mai zic că nu mi-a pus o priză unde voiam eu și unde-mi era cel mai comod pt electrocasnicul care ar fi utilizat priza aia pt că-i era lui incomod. mi-a pus-o pe un perete pe care urma să fie mobilă. ”el de unde să știu că pui mobilă pe perete?!” când am stabilit eu cu mine unde vreau prizele mobila veche încă era în bucătărie. când s-a făcut lucrarea nu mai era nimic, iar eu foarte stresată și cu nervii pe papiote (la job mă distram pe 2 posturi că era colega în concediu, maică-mea era în spital, trebuia să umblu de nebună după mâncare caldă că ăsta voia mâncare, se decalaseră termene și urmau să mi se vireze aragaz, mobilă nouă), nu mai știam de ce voiam priză acolo și nu dincolo. mi-au tăiat mobila nou-nouță ca să încapă de priză pt ”femeile nu știu ce vor”.
mi s-a acrit de meșteri care întreabă ”da’ soțul unde e, vreau să vorbesc cu el”. soțul nu există și sunt la mine în casă și faci cum și ce vreau eu (nu mă bag la aspectul tehnic totuși).
Caut un meserias sa fac glafurile la doua geamuri si sa dea cu var bucatarie ( minuscula mai are si mobila atarnata pe pereti ce nu o voi da jos). Am gasit un meserias liber dupa multe cautari. Trimit poze, imi raspunde 1000 lei si materialul meu. ( pusca si cureaua lata acum 4 ani am renovat de la 0 un apart cu 3 camere cu 4500 lei cu meseriasi din provincie) Zicem ok, stabilim sa vina saptamana urmatoare. Sambata scrie mesaj ” eu stau in Bragadiru, ma costa gazu o suta juma, nu imi convine” ” rezovam, venim noi dupa tine, sau trimitem un uber..ceva” ” nu, vreau 1500 si vin eu”. Inca mai caut un meserias
No, știu că e jale la capitolul meseriași în București și am citit cu groază comentariile.
Gata, mă apuc de studiat: pus gresie-faianță, tras glet și alte alea. Să zugravesc nu cred că-mi trebuie vreo facultate.
din ce-am văzut eu, problema la zugrăvit nu e zugrăvitu-n sine, ci faptul că pereții nu-s drepți, pereții au straturi peste straturi de zugrăveli care se decojesc când dai cu orice pe ei.
iar pt mine personal e și faptul că nu pot/nu am forță (și nici voie să fac eforturi d-astea din cauză de coloană-n pioneze) să mut mobilă și alte chestii care trebuie mutate pentru a se putea zugravi efectiv.
Ai dreptate, îți trebuie doar facultăți mintale! Probabil că nu o sa te apuci de nimic! Nimeni nu se apuca de meseria asta decât dacă nu știe face banii altfel sau o face din plăcere, mult mai rare cazurile!
Este usor sa iti dau cu parerea despre montatul unui suport numai pentru cei care au vazut ei cum se face sau au dat odata in viata lor 2 gauri.
Sa o luam cu inceputul.Nu mai lucrez din cauza subaprecierii meseriei si a faptului ca m-am desteptat si am ales sa fac banii mai usor si mai curat.
Din enunt reiese ca omului ii lipsea o bormasina insa se insela amarnic.
Pentru a monta un suport trebuie sa ti cont de mai multi factori precum sarcina utila pe care o incarci pe perete(greutatea combinata a suportului si a televizorului) , numarul de gauri , tipul de perete gaurit (bca/ caramida ,beton,ETD), tipul diblurilor si al holdsuruburilor, daca ai sau nu peretii din 2 bucati ( jumatate din prindere beton jumatate caramida/bca),daca ai pe zona de prindere 2 sau mai multe denivelari , daca ai nesansa ca 1 sau mai multe gauri sa le nimeresti in fier beton sau mai rau in instalatia electrica , grosimea peretelui, etc.
Toate aceste lucruri pot duce la insatisfactia clientului desi el vroia 4 gauri.
Ca sa reusesti sa dau alea 4 gauri doar dand o gaura si apoi cu nivela inca 3 esti foarte norocos insa doar pana iti cade televizorul din perete.
Cine iti vine sa iti monteze un suport cu o bormasina si o nivela nu este meserias dar poate invata pe timpul si nervii tai. Eu zic sa multumesti cerului ca unii te-au refuzat.
Cred ca as putea sintetiza orice poveste despre meșteri intr o singură fraza:Femeie singura care a cautat meseriasi pentru a renova apartamentul….Si a reusit in 3 ani!
Trebuie menționat că dacă lumea își caută iubiti pe Badoo eu cautam meșteri si culmea e ca acolo am gasit la preturi decente!
Nu mai am nimic de zis, dar am vrut sa fie 100 de comentarii!
Mihai,am sunat și am căutat mult pentru a veni un ‘meseriaș’ cu o scara lunga sa aduca la forma inițială un scoc îndoit de căderea zăpezii de pe acoperiș.Indoit (adică îndreptat) pe o distanță de 50 cm doar ca apa curge pe fundația hornului de la centrală.Treaba de 15 minute doar ca mi e frica de inaltime.Cu ‘prieteni’ ‘meseriași’ eu,nu de pe net.Cu spus ca ‘plătesc cât îmi ceri’.Ce crezi?De doi ani scocul meu e tot așa…am pus un butoi de 200 litri langa horn și…am rezolvat.
Salut.Eu sant de profesie tehnician medical si in timpul liber electrician ( autorizatie si tot ce trebuie) datorita faptului ca am un program mai lejer,iau diferite lucrari impreuna cu un prieten care e instalator.Vreau sa zic ca pur si simplu nu facem fata la volumul de lucrari pe care le avem.Am observat ca toti meseriasii fac asa,mai sant si specimene care iau mai multe lucrari in acelasi timp.Luni se duc la un client,marti la altul,miercuri la altul,si tot asa de te tin o luna sa puna un bec.Nfine,ce vreau sa zic e ca toti sant foarte aglomerati,se castiga foarte bine din chestia asta si nimeni nu prea sa complica cu lucrari mici.
Vezi daca nu zici din timp? Iti imprumutam eu bormasina si burghiu, iti dadeam si dibluri cu holsuruburi si ruleta. Si nu te costa nimic. Doar sa iesim la o bere (pe care mi-o plateam) si sa stam de vorba. :)))
PS: Nu ca as eu mare mester, dar am toate cele chestii pomenite mai sus.
Mai glumim, ne mai amuzam. Haz de necaz. :)))
Vai asta cu suportul de TV traita in Ro ..Am cautat 2 saptamani pana si-a facut mila vecinul, care era politist 😂🤣, sa vina sa le monteze.Plec din Ro ma relocheaza institutia la Cracovia si dupa un an aveam chestii de reparat prin casa si montat un pat de la Ikea care parea simplu dar jur ca nu e asa cum spun ei si am minte tehnica si indemanare.Pt o gazela ca mine erau prea grele si lungi lemnele sa le manuiesc.Ma apuca panica zic limba nu o stiu cum draq ma inteleg cu mesterul sa ii pov ce vreau sa fie reparat.Ma gandesc o noapte si arunc o intrebare pe FB , e folositor in afara sa il citesc pe Vasilescu.Au astia un site Krakow expats si zic caut mester sa repare una alta si sa imi monteze un pat de la Ikea ca eu nu sunt capabila.In 15 min mesaje la greu ghici de la oameni ce lucreaza de luni pana vineri prin Finance sau IT ce se pricep si vor sa faca un ban in weekend.A venit domnul a reparat si montat in 4h tot platit 200 lei.Ramas in contact cand am.luat casa tot pe el l-am sunat a venit pus in ordine tot si uite asa.Clar ca mesterii nostrii nu apreciaza deloc banul vor asa cum spuneai sa faca a 2-a catedrala a neamului si o jumate de Casa Poporului..
Ar trebui sa meargă uns cu Feexers.
Când am pățit asta, nu apăruse feexers.
Eu femeie la casa ei( e a barbatului da asa se zice) de vreun an am cam renuntat la meseriasi si de nevoie am pus osul la treaba, noroc ca is fata de muncitori, ca altfel cu un sot atehnic ajungeam sa stam intr-o darapantura.
Din cauza de milogeala la meseriasi si de stres ochiometric mi-am pus singura niste faianta in baie.
Mai exact anul trecut ma suna al meu domn ca au picat vreo 8 placi de faianta de pe peretele din baie, ca is relativ intregi si ca trebuie reparat. In prima faza zic taci ca gasesc eu vreun nenea sa rezolve repede. Si ma apuc de sunat pe la meseriasii cunoscuti toti ocupati de ziceai ca is mari magnati, desi nu era in sezonul constructiilor. Incep sa dau sfoara in tara ca am si eu nevoie de un faiantar juma de ora si platesc cat nu face si cel mai rapid mi-a zis ca vine dupa vreo 2 saptamani si ma costa 300 lei daca is placi mici si 400 daca is de alea mari plus materialele si transportul lui. Fac eu niste calcule si zic ca e mai ieftin sa imi schimb toata faianta ca si asa e cam invechita si ma gandeam eu ca imi cresc sansele sa gasesc mai repede meserias. Toti cu care am vorbit cand le ziceam ca vreau doar sa schimb faianta deveneau brusc ocupati. Dupa ce am ajuns acasa si m-am invartit de vreo 2 ori prin baie am concluzionat ca nu suport sa stau 2 saptamani cu vedere la ciment. M-am dus la magazin materiale constructii povestit problema baietilor de acolo care mi-au explicat ca faiantele vietii se prind cu adeziv, au facut niste ochi cat cepele cand am intrebat cum se prepara, mi-au explicat pe limba mea ca e cam ca la maioneza si ca trebuie consistenta cremei de tort si mi-au dat un sac de 5 kile. A ajuns eu acasica cu saculetu si cu mintea mea creata ca sa fiu sigura ca ajunge l-am preparat tot dupa care am uns si umplut tot golul cu adeziv si am infipt placile. Cica va fi mare distractie sa le mai dea cineva jos. Cert e ca nu se cunoaste care sunt placile fixate de mine iar eu ma gandesc tot mai serios ca daca ma plictisesc de drept as putea trai linistita din montat faianta daca mai fac vreun curs ceva.
Greu tare cu meseriasii…masina de spalat comandata a venit in o zi si a fost montata dupa o saptamana ca instalatorul era extreb de ocupat si cred si eu ca imi vorbeste de sus castiga de 2 ori cat mine pe ora lucrata 🙁
Dacă a fost un TV mic, iar meseriașul n-a avut de-a face cu perete din rigips, cărămida eficientă, conducte sau instalații electrice prin zona, e ok prețul. Dar și la beton armat, pana nu nimeresc eu in armatura metalică, nu pot continua. Cam 1 din 3 găuri nimereste in fier beton. Așa ca, trebuie sa fii pregătit: ancore chimice, detector de metale/goluri/instalații electrice, toate mărimile și genurile de dibluri, nivela, bormașina pro. Și constați apoi ca tv-ul nu este standard Vesa la găurile de fixare in suport.
Locuiesc de ceva ani buni în Germania și anul trecut am achiziționat și renovat un apartament. La fel se întâmplă și aici, ori nu-și mișca nici unul hoitul pentru mărunțișuri din astea, ori te taxează de zici ca ai mare lucrare de făcut. Am cautat o luna un instalator iar compatriotii noștri aveau impresia ca am câștigat la loto, în stilul asta îmi făceau preturi.
Mișto experiența! :))
Dar sa știi ca exista și soluții muuuult mai simple:
– spui ce vrei și când vrei
– primești mai multe oferte
– omul face treaba profesionist
– plătești cu card!
Aplicația se numește Feexers (o găsești pe Android și Apple Store) sau pe site-ul lor! Eu am testat-o din aceleași motive ca tine!
Fără stress!!
Bafta!
C.