Gata și cu vacanța din Normandia. O să vă las câteva chestii, pe scurt, că poate mai vrea cineva să meargă sau aveți nevoie de idei.
Partea bună la Normandia este că nu e așa departe de Paris. Așa c-am zburat frumușel pe Charles de Gaulle, de unde am închiriat mașină și 180 de kilometri mai târziu eram la Cabourg. Cu Cabourg ăsta e o poveste simplă. După ce-am căutat hoteluri peste hoteluri și nu mă puteam hotărî ce să aleg, m-am gândit cum ar fi să stăm undeva la țară. Până la urmă s-a dovedit cea mai bună alegere pe care o puteam face: un hotel-chalet într-o localitate căreia ăia îi zic „comună” și unde io mă asteptam să găsesc un sat mai răsărit. Well, dacă aia e comună, îi invit pe domnii francezi să vină să vadă Pașcaniul sau Bârladul, de exemplu, poate se mai gândesc.
Hai să vă spun pe scurt care-s avantajale și dezavantajele închiriatului de mașină. La avantaje e clar: mobilitatea. Nu depinzi de orare de trenuri sau autocare și nu stai să-ți gândești traseele dinainte. Te urci la volan și faci exact ce ai chef în ziua respectivă, plus că te oprești unde vrei și faci ce vrea mușchiulețul tău de turist entuziast. Unde mai pui că la întoarcerea spre Paris, am setat un traseu care evita autostrăzile și-am mai văzut așa o bucată de Franță (slavă tatălui tâmplarului pentru că ne-a dat nouă waze-ul cel de toate zilele).
Dezavantajele sunt două mari și late. Primul și cel mai important: e jale cu locurile de parcare în toată Franța. Bine, dacă te duci sa vezi un orăsel ca Barfleur, care nu e destinație turistică, mai ai o șansă să poți parca undeva. Dar, în rest, deși parcările sunt scumpe ca dracu’, nu găsești locuri pe nicăieri. La Étretat am dat ture aproape patrușcinci de minute prin oraș până să am unde lăsa mașina. Bine, dacă ești cocalar sau aspiri spre acest titlu nobil, poți s-o parchezi pe locurile pentru persoane cu dizabilități, că alea sunt destule și sunt libere întotdeauna. Doar că, la întoarcere, în nouă cazuri din zece vei găsi și o preafrumoasă amendă în parbriz.
Al doilea sunt costurile. Autostrăzi, locuri de parcare, benzină, totul se plătește și este evident că vei ieși la alte costuri decăt dacă te miști cu trenul. În fine, măcar oamenii ăia îți dau ceva înapoi pentru toți banii pe care-i lași acolo: au o infrastructură atât de bine pusă la punct, că ți se face ciudă și nu poți decât să gândești că noi nu vom avea asta niciodată. Cel puțin nu în timpul vieții noastre.
Dar cel mai mare si mai mare dezavantaj este să ai în dreapta un radar uman care ține să-ți reamintească din cinci in cinci minute:
– Vezi că e limită de 110 și tu mergi cu 130.
La care tu nu poți decât să te uiți cu jind spre câte unul care trece în trombă pe lângă tine și să întrebi nevinovat arâtând spre el:
– Da’ ăsta cum de poate să meargă tare?
Și să primești răspunsul dezarmant:
– Ăla e un descrierat și-un inconștient, tu mergi cu viteza legală.
Mno, cum ziceam, avantaje și dezavantaje.
Acu’ mai luați niște poze și gata pentru azi, că-s în semi-depresie.
P.S. Mă gândeam să vă scriu toate orașele/comunele pe unde am fost și ce-am mai văzut pe-acolo, dar am zis să nu vă plictisesc mai mult de cât o fac deja. Dacă aveți chef să știți ce și cum, ziceți și mai scriu mâine un text.
[Best_Wordpress_Gallery id=”49″ gal_title=”Normandia 2″]
alta planeta din alta galaxie. Ajunge doar sa treci granita.
Spre vest. Că dincolo…
am facut la fel in italia, masina inchiriata + tren in orase mari. A costat mult dar este solutia ideala ca sa acoperi mai multe orase intr-o zi. Acolo era ssistemul cu free parking + buc gratis
Fain! Astept continuarea (presimt ca nu te opresti aici cu „povestea” 🙂 ).
Vedem ce zice lumea.
Într-o zi femeile vor conduce lumea, da’ tot vor parca …aproape bine/legal 😜
Aproape dintr-o bucată. 😛
Și…mai debarcă ăia acolo ? De asta nu e loc de parcare, și-au pus tancurile !
Acum mă simt și eu in depresie…nouă, la „oraș”, ne-au promis vor stârpi țânțarii…măcar ne-au promis oamenii…
De stârpit îi stârpesc ei, chestia e să nu-i stârpească odată cu noi.
„Cel mai mare și mai mare dezavantaj este să ai în dreapta un radar uman”. Corect, poate, dar numai până când primești acasă, după ceva vreme, cele 3-4 amenzi pe care le-ai încasat când circulai singur și o călcai ca eroul. Nu din teribilism, desigur, că tu nu faci d-astea, ești un adult responsabil. Doar te-a furat peisajul oleacă, iar pedala aia de accelerație e defectă, se apasă aproape singură. Ei, și când vezi că nemernicii ăia n-au stabilit punctul de amendă raportat la salariul minim din România…
Comentariu beton!26
Ăăă… păi dacă nici femeile între ele…
Cum le știți voi pe toate…
Să vezi ce senzații deosebite te încearcă atunci când ajunge plicul cu surpriza depășirii vitezei FIX, da FIX, de … 8 martie.
Se ofileau și florile … când zicea : vezi! am avut dreptate că aia a fost cameră și nu ți-a zâmbit Dumnezeu… neno… bip,bip.🤯🤣🥴
Comentariu beton!15
Macar zice ca ăla e nebun si teribilist.La mine e asa: vezi ca ai viteza cam mare. Ei si? Daa, ca asa ai zis si atunci cand ai dat nas in nas cu radarul si ai luat amenda! Bai, am o amenda in atatia ani, una.Pt viteza. Si a dracu amenda s au gasit sa mi o dea cand eram cu ea in masina, si tocmai imi zisese ca merg cam tare.O sa raman cu sechele, plm.
Comentariu beton!20
O să? Ai rămas deja. :)))
‘A uite-i, măi, mânca-i-ar mama pă ei, ce au sărit. 😂😂😂 Ușurel, băieți, să nu se rupă ceva în voi. 🤣
Comentariu beton!20
289 de euro în 2009 că mergeam cu 140 printr-o zona de 100 în Olanda pe drumul de la Apeldoorn către Schipol.
80 de euro și mi-au luat mașina că nu aveam decât 30 de euro cash la mine. M-am dus cu ei am sunat un prieten am plătit și am plecat. Motiv parcasem pe marginea străzii am pus avariile intrat în magazin cumpărat țigări și ieșit afară. Cele mai scumpe țigări ever cumpărate. Apeldoorn Olanda.
50 de euro pentru parcări… prima oară la supermarket. Nu am văzut nenorocitul ăla de parcometru. A doua oară 50 de coco la un alt supermarket din ăla care avea parcarea gratuită pentru două ore, pentru că nu pusesem ceasul ăla albatru în geam.
Germania pe lângă Dusseldorf 170 km/h pe limită de 100 la ora 30 de coco.
@Misule să știi că eu aș citi opinii din vacanță!
@BaGheRa, succes în continuare. Să nu uitați să le prindeți în coadă, printre penele aurite. De amezi spun.
Faza cea mai tare e că în România nu am luat nici o amendă… niciodată. Bine nu e timpul trecut!
Peisajele ca peisajele, dar mâncarea arată delicios.
Dă-i-nainte c-ai de unde… 😀
de la ce firma ai inchiriat, ti.a luat garantie? ce recomanzi? peste o luna ajung si eu cam in aceeasi situatie, inchiriez din paris masina si de asta intreb… mulțumesc
Europcar. Recomand. Am mai luat de la ei și-au fost impecabili. Fără nicio garanție, dar am rezervat mașina dinainte să plec.
@Daniel aș recomanda asigurarea full chiar dacă mai dați un ban în plus dar dacă mașina pățește ceva plătești mult mai mult.
Așa-ți trebuie!
Mie-mi zici? 😉
Și-n comuna aia ce-ai văzut? WC în curte?
Vreun tractor pe uliță, vreo găină rătăcită, vreo cumătră la poartă spărgând semințe?
Bagă niște pete peste rozul vieții franțuzești ca să nu crăpăm de oftică 🙂
Era groaznic în comuna aia. Primarul, mai mult ca sigur, era psd-ist.
Când m-am mutat la mine in “commune” (care-i, de fapt, un “village”), WC-ul din fundul curții putea fi încă folosit. Io, ca să fac pe aia civilizată, l-am dărâmat ca sa “mă c… in casă”, cum zicea bunicu-meu.
In rest, am și tractoare pe stradă dar și bemveuri sau porșuri (că sunt la graniță cu țărișoara aia cu cel mai mare salariu minim din UE)… N-avem găini pe strada, dar 2-3 babe care bârfesc pe la colțuri tot se mai găsesc. Căruță lu’Arnăuț lipsește și muntele in spatele grădinii, că altfel nu sunt deloc “dépaysée”
Exista un univers paralel in care doamna (subsemnata) stand pe sfantul loc din dreapta cu waze in brate, ii spune soferului: da-i, iubi, ca nu e nimeni pe drum! Soferul mergea cam cu 200…
Si astazi banuiesc ca atunci s-a hotarat ca ma cere de nevasta 😂😂😂
Urmarea este ca nu are permis urmatoarele 9 luni…deci chiar daca nevasta e misto, militienii nu este 😂
Comentariu beton!42
Ahahahahahaaaaa
Pe autostradă devin vitezomană, ca să spun așa. Soțul e șocat de fiecare dată când îi spun să accelereze, să depășească. Anul ăsta s-a enervat și mi-a zis să mă fac șofer și să accelerez cât vreau eu, unde vreau eu, dar să nu omor pe nimeni. Nu mă recunoaște. În rest, da, sunt radar uman și îl stresez. Sunt copilot.🤩🤣🤣
Mâncărurile alea arată într-un mare fel. Deși am mâncat și sunt, încă, la cură, tot aș mânca din farfuria cu pește, sos și legume. Yummiiiiiii. Îmi plouă în gură. Vaaaai de viața mea. Și de cura mea.
Păi ce e în farfuriile alea, vită, fructe de mare și pește, merge la cură la marele fix.
Doar după pește bolesc. Restu’ e…. apă de mare.
Să vă priască vacanța. Și la mai multe și mai frumoase. Nouă nu ne e ciudă deloooooc.🤕🤕🤕🤕
Mihai, vezi că Pașcaniul e o comună mai mare cu aspirații de municipiu…vai de curu’ lui. Cu un primar „văcar” nu ai cum să fie altceva decât viața la fermă în orașul ăla. Să îți fie de bine concediul. 😉Hai, la muncă nu la întins mâna.😅
Pașcani și Bârlad sunt orașe, boss. ORAȘE.
Știu boss, sunt originar din Pașcani. Am uitat ghilimele la comună…avea aspirații de municipiu chiar. Acum îți dai seama că fiind adoptat de Cluj de vreo 10 ani cam care e diferența?! 🤣când mai merg la maică-mea zici că mă întorc în timp. Și da, acolo au primar psd-ist…și tot PSD votează ca masochiștii de 30 de ani…
Singura mentiune fiind ca in Franta, comuna e echivalentul orasului. De ex, Parisul este „une commune”. Deasupra e departamentul (un fel de judet) si apoi regiunea.
Dar au si comune f mici, ca cea vizitata de Mihai.
Șefu la tribu de aici,
Bravo, frumoase poze. Nițică #invidie, ca io mai am până la concediu.
Poza aia de arată ca un deget mijlociu arătat sefului, pot să o printez și să mi-o lipesc pe tricou azi? Vreau să-mi arăt dragostea pentru domnie.
Chiar te rog. Vrei să ți-o trimit la rezoluție mai mare? 😛
Chiar te rog, în două exemplare. Unu pe față, unu pe spate, să fiu sigură că prinde mesajul șefica wanna be.
Sa inteleg ca cei care avem jumatati cărora le plac masinile si implicit sofatul suntem norocosi?
Ăăă… până la prima amendă, DA. 😀
Ea inca nu a cazut in capcana lor, e mai atenta ca mine, eu de nenumarate ori, mie groaza cand fac suma amenzilor pt viteza, dar inca nu mi-am pierdut permisul pentru viteza
Mai detaliza si tu vacanta asta, nu vezi ca fetele sunt nerabdatoare? 🤔
Hai, fratica, da niste detalii. Locuri vazute, hoteluri, de-astea 🙂
A, da, și cum sunt franțuzoaicele? 🙂
@Laura G dacă tu crezi că s-a dus să se uite după franțuzoaice să știi că te înșeli amarnic 😜. Nu s-a uitat nici după indicatoare de viteză. Doar după monumente, mare, mâncare, d’astea ce încep cu M 😜
…Madmoiselle
@HM,
Ai grijă ce mmmormăi! Dacă dai din casă, de mâine, la avatar o să-ți apară portocala aia stoarsă ca o lămâie 🙂
Hai cu mai multe detalii. Am fost in Normandia in 2015, cu masina, dar nu am batut decât o bucățică din ea.
De vis!
Cat despre locurile de parcare, in Bucuresti ne am invartit o ora pt un loc de parcare si nu am gasit. In tot cartierul. Macar acolo intelegi de ce.
Acum apreciez altfel Timisoara 🙂
In alta ordine de idei, colegii mei, dupa ce au stat o luna in India, au zis ca nu se mai plang niciodata de Romania.
Pare ca ai avut o vacanta frumoasa….sper ca si a mea sa fie la fel.
La tine e bine cu radarul de/la 110. La mine, radarul mare se activează și la limitele de 30 iar dacă nu e atent, vine radarul mic( fii-sa), și, cu țignalul aferent, cred că sperie și pe cei de pe contrasens – iar ai depășit viteza!
Si Bretania e misto. Poate chiar mai ceva decat Normandia. Si amandoua sunt de facut vara, cand e destul de racoare. Mie mi-a placut foarte tare. Si, te rog, revino cu ceva detalii…
Cat despre viteza, nu ma deranjeaza, ca asa merg si eu. Sunt norocoasa si am doar o amenda pt viteza in 17 ani :)). Cred. Ca multe au venit pe numele lui si aia e!
Comentez doar la manevrele periculoase, pt ca nu ma bazez niciodata pe ceilalti in trafic. Sunt patita…
@tata vasilescu nu trebuie să intri în depresie
gândește’te doar la atât: ai un loc de muncă plăcut unde ești respectat și îți permiți o viață decentă
în franța ai spăla wc’uri, ai lucra în construcții sau agricultură
eu ca locotenent de jandarmi în bacău am căutat să lucrez în pază și securitate în ue și mi’am găsit „cleaner” în munchen și de rânit la vaci într’o fermă din finlanda
mi’am promis că nu voi mai cheltui un ban în ue și n’o să mă duc decât forțat în occident și o să le creez tot felul de spețe așa cum și naziștii și francii mi’au creat spețe acasă și la bacău
din europa recomand cu căldură albania și republica moldova care m’au ajutat cu protecție și mâncare cât am dormit pe străzi în spania, italia și franța
Ce te face să crezi că în Franța aș spăla veceuri sau aș face agricultură?
am scris mai sus
eu m’am dus cu diplomele traduse și legalizate plus aprecieri de la muncă și când m’am dus în germania la forțele de muncă sau am sunat la firme râdeau de mine
pur și simplu e imposibil să’ți găsești de muncă în ue pe ce ai făcut în rromânia
asta dacă nu cumva dai șpagă 60% din salariu și se găsește în cazu ăsta
occidentalii consideră un privilegiu să muncești în țările lor la muncile cele mai de jos pe temirice
bine că și ce bășini dau rămâi blocat, de asta vestu mi se pare o iluzie frumos ambalată
Dincolo de diplome, există români capabili și muncitori. Doar vreo 3 milioane – cum naiba, toți muncesc și trăiesc decent în UE? E un mister… 🙂
@laura: se pare că ar fi cam 5 milioane de rromâni plecați în străinătate
și cel puțin 90% din ei lucrează la muncile refuzate de locuitorii băștinași ai acelor țări
în loc de LUCREAZĂ a se citi SUNT EXPLOATAȚI FĂRĂ MILĂ pentru maxim 200€ / lună
dacă nu m’aș fi dus poate mă păcăleau cu ce frumos e acolo
e frumos pentru o parte din băștinași, nu și pentru imigranți care muncesc de le sar capacele
@toni,
1. Nu toți emigranții s-au dus în UE, de-aia am zis cam 3 milioane.
2. 90% este exagerat și nu cred că ai o statistică oficială, e doar bănuiala ta și atat. Eu cred ca peste jumătate dintre ei au joburi similare ca nivel cu cel din Ro.
3. Faptul că pornești de la munca de jos (mai ales ca străin) și apoi crești până la nivelul capabilității tale – asta mi se pare un lucru bun ce necesită mult curaj și determinare. Așa ceva se apreciază, nu se critică. La noi toți vor să fie șefi și până la urmă prea puțini sunt capabili să conducă – după cum bine vedem.
4. Nimeni nu exploatează pe nimeni. E o piață liberă a muncii.
Textele astea cu exploatarea omului de către om ne-a adus în pragul falimentului național în timp ce alte țări au prosperat. Și odată cu ele au prosperat și indivizii ăia exploatați tare 🙂
P.S. Te rog, nu începe cu jandarmeria și minunata Chină, că fac urticarie… Încearcă să depășești blocajele astea. Poți? 🙂
Comentariu beton!12
@Laura G. nu te obosi degeaba. Omu’ a fost ejaculat cam de pe toate blogurile care au mulţi comentaci pentru exact ce scrie şi pe aici.
@laura: nu pot să’ți răspund la întrebare
dar te întreb eu ceva important:
ai fost în ue să’ți cauți de muncă?
ai fost în casele occidentalilor?
ai mâncat cu occidentalii?
ai văzut cât sunt de lacomi?
ai văzut cum trăiesc majoritatea imigranților?
ai stat la masă cu imigranții?
ai vorbit cu ei?
eu răspund cu DA la toate întrebările
și încă ceva, albanezii și moldovenii m’au respectat și m’au protejat în condițiile în care spaniolii, italienii și francii, la fel și rromânii, nu dădeau o ceapă degerată pe mine
vezi tu, de asta n’are ursu coadă
@Shoric,
Eh, mă mai fură câteodată valul explicațiilor logice.
Promit să mă abțin pe viitor. N-ai cu cine, dom’le, n-ai cu cine… 🙂
Eu cred că mai impresionați ar fi francezii ăia dacă i-ai aduce în București și le-ai zice că pe vremuri mai era denumit și ”micul Paris”.
PS eu votez să ne zici ce-ai mai văzut pe-acolo și în special mă interesează cum îl chema pe iepure, motivul supărării mâței și de ce mireasa aia ți-a întors spatele, ce i-ai zis???
De ce ai vrea să ştii cum îl chema pe cel care îţi stă în farfurie la cină ?
Ca să-ți fie mai ușor să i te adresezi când te întâlnești cu el prin jardin. Nu mai zic dacă se cațără pe masă și trebuie să-l dai jos înainte să-ți înfulece mâncarea din farfurie…
Castele, tancuri, verdeață, monumente, bărci, mâncare….. Sunt mulțumit!
Mă rog, se putea și mai bine, adică ai fi putut să ne confirmi sau infirmi teoria conform căreia franțuzoaicele umblă neepilate, dar înțeleg dificultatea în a face acest gen de research. E cam greu să faci poze „de la șold” cu smartphoanele astea mari de ultimă generație, ca să nu te observe…lumea.😜😜😜
Ipotetic vorbind, ți-ar plăcea să trăiești p-acolo?
P. S. În ciuda a ceea ce zic mulți, eu zic să nu mai insiști cu acest concediu. Pe unii îi poți băga în depresie. Iar pe alții lasă-i să gugălească sau să descopere singuri despre ce este vorba. Experiențele personale sunt de neprețuit.
Da, cred că mi-ar plăcea să trăiesc acolo. Nu la Paris, mai degrabă intr-un oraș că Lyon sau Rouen.
îți confirm eu că francele sunt bășinoase și se cacă pe ele la propriu 😃
restu e cancan🙂
Fericitule! A mea stie si ce culoare urmeaza sa se aprinda la semafor, in plus are si o memorie de elefant in cazul in care eu mai gresesc drumul. Pe langa faptul ca imi prezice starea vremii dupa cum percepe ea durerile reumatice.
Celei mai delicate si gingase fiinte i-ai zis „radar uman”, adica un instrument?! Mais no, ce n’est pas possible. Eu unul iti tin pumnii. As mai vrea poze pt ca mi-au placut, imi place si ca te respecti, vita, un pahar de vin rosu pe acolo, dar dupa aceasta insinuare cu „radar uman”… nu prea imi dau seama ce ai mai putea face. Oricum, daca reusesti sa fugi si fara sa te intercepteze „radarul uman” iti trimit bilete sa parasesti tara cat mai rapid. La vie en rose se fini!
Ar fi interesant daca ai putea sa detaliezi mai mult : locuri vizitate , care merita, care nu , costuri ,etc .
Legat de poziționarea pe scaunul din dreapta, weekend-ul trecut, pe A1. Deși stilul lui de condus este destul de incisiv uneori, ceea ce-mi dă o stare de agitație destul de deranjantă, acum chiar conducea super calm, elegant și foarte confortabil. Bănuiesc că și fără să depășească viteza legală, nu urmăresc kilometrajul când nu conduc eu,ci doar respectarea normelor de adaptare la condițiile de drum la nivel de anasamblu, pentru o călătorie în siguranță. Că mi-e foarte teamă de accidente rutiere, recunosc.
Chill, muzică, la un moment dat îl bușeșește râsul. ”Vezi că te duci să schimbi covorașul dacă îl tocești”.
Apăsam totuși de zor, fără să-mi dau seama, pe o pedală imaginară de frână.
Amenzile sunt usturătoare în „Franția”. Eu pe lângă vitezometru de gură, GPS urlător de „tu nu vezi că e limită de viteză ” mai sunt și frână de gură! Mă mir cum de mai poate conduce după ce îi urlu din dreapta „frânăăăăăă”! Și nu, încă nu m-a bătut sau dat jos din mașină la cucurigu, ha!
Nu stiu cum e prin alte parti, da noi aici tare mare noroc avem ca suntem la tara. Drumuri neneeee, sosele prin paduri in prostie, mai drepte, mai serpuite, mai in panta samd, mai frica mi-e de porci mistreti si caprioare, ca e plin de ele prin zona asta, decat de politie. Oricum toti circula cu mult peste limita, deci or sti ei ceva. Ce nu imi place deloc este faptul ca sunt sate si sate in care daca vezi un om pe strada e bine… E drept si la noi se intampla asta, da totusi mai vezi o baba, vreo tanti lucrand in gradina, un betiv sau doi… Bai si au asa case frumoase si gradini mari si ingrijite… In stilul asta puteau sa isi sape niste bordeie in pamant ca si asa stau inchisi in case si nu se bucura de peisaj..
Ahahaha, asa spune si prietenul meu. E inca la faza de amuzat. Vedem cat mai dureaza… ah, si multumesc pentru badge 🙂
EURO c’est fini pour les jeunes roumains! Nu puteai să mai stai și tu încă o zi?
Tu chiar doreai să ia amendă? Hmmm
Vrem, vrem, vrem! Acum vreo 20 de ani am bantuit Normandia, sunt curioasa ce-am ratat.
Am mers anul trecut, cu mașina, prin jumătate de Europă. Franța mi s-a părut țara cu cea mai mișto rețea de drumuri. Mi s-a părut că a meritat fiecare bănuț pe care l-am plătit pentru folosirea drumurilor și a parcărilor (pe care tot waze-ul) ni le-a indicat.
La Etretat e foarte aglomerat in oras, parcarea e la intrarea in oras si faci putin pana in centru pe jos (5-10 min). Sau daca vrei, poti parca gratuit sus la Catedrala de pe faleza. Insa ai de coborat/urcat cateva scari bunicele 🙂
Imi place chestia cu locurile de handicapati. se vede ca-i povestita de unul din Romania. :))) care vede chestiile prin realitatea traita zi cu zi in romania, pt ceilalti (a se citi cei care traiesc dincolo) nici nu se mai discuta asa ceva de ani de zile. bineinteles ca si ei au avut o perioada de acomodare, ca doar nu au neuronii plantati in alte pozitii, dar deja face parte din constiinta nationala, ADN, trasatura de neam 🙂 sau cum i-o mai zice, sa nu parcheze pe acele locuri. adica stii ca nu parchezi acolo la fel cum stii ca trebuie sa respiri ca sa ai aer ca sa nu mori asfixiat. puterea obisnuintei si a exemplului cred ca sunt o a doua natura in societatile care au inceput procesul de civilizare acum ceva timp
@Radule eu cred că de fapt generațiile anterioare în străinătate au luat amenzi de s-au liniștit pentru ca a doua oară să nu mai facă. Așa s-a transmis mai departe copiilor, nepoților. Oamenii au fost educați cu frica la început.
Am un amic căruia i s-a luat permisul pentru că a intrat direct pe drumul principal, de pe banda de accelerare venind de pe un drum secundar, călcând linia continuă. Fac pariu cu tine că ăla, amicul meu, când va avea din nou permisul în buzunar, în aceeași situație, va merge cu siguranță încă 10 metri până va da de linia întreruptă pentru a intra pe drum.
E o diferență față de „afară” deoarece acolo se aplică legea indiferent că ești pielea pwlii sau prenume Voicilă sau prenume Tăriceanu. Când o să fie la fel și în România îți spun eu că toți vor respecta legea… de frică, nu că așa trebuie să faci, cel puțin la început.