Din nefericire, azi a trebuit să merg din nou cu metroul, prima oară după vreo trei luni. Ce să zic, n-a fost o revedere foarte entuziasmantă.
În fine, altceva voiam să spun. Pe scaunele din fața mea erau o mamă cu fiică-sa care avea cam pe la 11-12 ani. Ambele citeau. Cărți. Din alea de hârtie. Uite, dom’le, mi-am zis, așa trebuie să ai grijă de educația copilului, ăsta da parenting modern.
După care, la Petrache Poenaru, cea care credeam eu că e mama și-a băgat cartea în geantă, s-a ridicat fără un cuvânt sau ceva și-a ieșit, în timp ce aia mică și-a continuat netulburată lectura.
Abia atunci m-am speriat cu adevărat. Copii care citesc singuri în metrou? Păi unde o să ajungem în ritmul ăsta? Te pomenești că în curând or să înceapă să ia bacul cu toții, sau că, țineți-vă bine, țara asta chiar mai are o șansă.
Ai avut loc în metrou? Pai ce făceau pensionarii , unde erau la acea fatidică oră din zi??
Comentariu beton!15
Pensionarii erau la coada la referendum, ca sa voteze PSD
Comentariu beton!24
Oare ? Opresc acu’ cinșpe minute la semafor. Verific MVB. Nimic nou. Un vârstnic vindea maculatură (titluri celebre : *lick,*tatea). Îi admir harșamentul și dantura exemplară – dinte, pauză, lipsă, gaură. Îi ofer la cererea lui o iarba’draqului, îmi zice mulțumesc, zâmbesc și lansez conversația.
– Mai cumpără lumea ziare?
– Da. Din 50 mai am 5.
Verde. Demarez și mă pierd în traficul lejer al unei sâmbete cu zâmbete 😊😉 Refer…cum ?
Comentariu beton!24
Nu te lăsa speriat de aparențe!
Distrug adulții o parte de lume azi și până cresc copiii ăia, vor reuși să distrugă și restul.
M-ai speriat cu postul asta :))))))
Ce visător ești tu! Pe lângă copilul ăla care citește în metrou mai sunt 3 analfabeți, din care unul a abandonat școala. Ceilalți 2 se duc degeaba.
Iar la maturitate, cititorul ăla mic va trăi în altă țară.
Așa că, trezește-te din vis, nema șansă.
Comentariu beton!44
@Laura,
Cam aşa. Are fiică-mea cea mare câţiva colegi care citesc intens cărţi din alea cu foi. Şi o fac de când erau în generală. Cam toţi visează să plece care încotro. Ea este un cititor moderat de beletristică (textele din manual şi lectura suplimentară obligatorie). Studiază foarte mult la toate materiile. Face nişte eseuri demenţiale la română şi compuneri vaste în engleză şi franceză şi, evident, se gândeşte deja ce ţară să fie – în care se vorbeşte engleza sau franceza?
Comentariu beton!16
Din păcate mă văd nevoit să subscriu și eu la părerea Laurei G.
Păi stai că n-am înțeles.Adică mai demult toți erau mici genii în timpul școlii,citeau de rupeau 99% din elevi?Parcă eu nu asa-mi aduc aminte.Parcă și babicul era mai bun pe vremea aia, nu?:))))
Comentariu beton!12
Ieri eram intr-o librărie si la un moment dat il aud pe unul care o întreabă pe domnișoara de langa el: Dostoievski asta e rus,nu? Tipa i-a răspuns dar s-a uitat in stanga si dreapta să vadă daca mai exista lume prin apropriere, sper ca după ce a iesit din librarie i-a dat papucii.
@M&M,
Normal că așa era. Și cu cât citești mai mult, cu atât e mai bun babicul. Pffff, nu știi niște chestii atât de evidente 🙂
Si din aia 3 analfabeti, unul ajunge prim-ministru😁
Comentariu beton!17
Să nu uităm ca Veorica nu e scolarizată recent.Nu de alta dar aud niste pufneli pe aici de mi se ridica parul pe mâini.,,Când eram eu maică de vârsta voastră” combinat cu”tineretul din ziua de astăzi…”.Da,când eram noi adolescenți doar învățam și nu ieseam din cuvântul părinților,nu ne urlau hormonii în cap,nu făceam prostii,eram buni de pus în icoane.Ce mai,generatiile noastre au fost aur,aștia nici să se incheie la sireturi habar n-au.Pe naiba.
Ah,si nu uitați ca sunt copii nostrii.Nu ai altora, ai noștrii.Și nu cred ca dacă le-am acorda mai multă încredere le-ar strica.
@M&M,
Da’ ce te-ai aprins așa? 🙂
Vorbeam de viitor (ca răspuns la ultima frază din articol), nu de trecut.
Dacă te referi la trecut, nici el n-a fost prea luminos. Însă, păstrând ideea de progres, de la generațiile prezente și viitoare există pretenții mai mari.
Da, nici în genereațiile trecute nu citeau 99% din elevi și iată unde s-a ajuns: o clasă politică analfabetă aleasă de un popor care nu practică gândirea, ci religia. Nu-i nevoie de 99% genii, ci doar de +/- 55% oameni care gândesc. Dar n-avem! Dovada cea mai bună ți-o va oferi referendumul din acest weekend.
De-asta în prezent nu mai avem șanse și de-asta există așteptări de la generațiile viitoare – parcă asta era tema de azi 🙂
Mișto material ! Pentru domnu ‘ Vasilescu :nu te-ai gandit sa scoti o carte(de care ziceai Tu,pe hârtie) cu cele mai vizualizate/comentate articole de pe blog?
Ăăă… nu prea.
Azi e ziua educației. La mulți ani mamei tale, soției mele și multor altora ca ele.
Comentariu beton!14
@Victor, ieri a fost ziua educației. Și ca să poată fi sărbătorită fix așa cum merită, profesorii și elevii au fost liberi.
Nasol rău! Trebuia să zici ceva, dat un telefon la jandarmerie, ceva! Lipsă de implicare, tov. Vasilescu.
Bac-ul ăla de la Brăila?
Comentariu beton!11
@Solandi mi-ai luat vorba din gură. Oricum e bac si la Galați așa că nu ne „batem” în bacuri.
La noi la muncă s-a făcut abonament la o bibliotecă ce ne aduce vinerea cărți. Păi când dracu să mai și muncim dacă citim ?
Eu mă feresc, dar nu toți sunt puternici ca mine…
Comentariu beton!23
@Ananas, bookster?
@Relou, da
Eu am întâlnit un tânăr de vreo 16 ani citind în 117. Pentru cei care nu știu, autobuzul ăsta leagă Ferentariul de centrul capitalei. Ferentari! Vă dați seama??
Cât despre șansa pe care am putea s-o avem, eu tot cred că ăștia trebuie bătuți ca la Vadu’ Surpat. Nu ăștia care citesc, ci ăia care vorbesc.
Comentariu beton!15
Am ținut și eu o carte în mână azi-noapte. Carte, am zis, huo! Și nu mă tenta s-o citesc, am răsfoit-o frenetic doar ca să-i studiez mise en page-ul aahahaha. Nu mă puteam abține să nu o privesc strict profesional. Văd prea multe cărți ca să le mai citesc. Weird, but true!
Pe mine nu vă bazați să scot țara din întunericul analfabetismului. Io știu să citesc, da’ mă feresc. 😂
Comentariu beton!14
Ce-i acela mise en page ?
@HabaRnaM,
Layout.
:))))) una n-ar zice in română.
Comentariu beton!13
@Solandi da, bravo, mă, ai lămurit! 😂
@Marius M Orice femeie le plac limbile 😂
Comentariu beton!19
@Vera unora le plac doar alea… straine 😋. Vezi cazul @Silvia Matei. La ce vă gândeați…?
Mulțumesc de lămurire. Mise en place știam odată ce e, dar mise en page n-am întâlnit până acum. Noroc cu voi că îmi mai îmbogățesc și eu vocabularul limbii proprii 😜
@Vera, unde lucrezi tu de vezi prea multe cărți?! Vreau și eu. Nu-mi trebuie salariu foarte tare, cât să am grijă de mine și de pisic. Și să plătesc rata la casă.
Ps. Sunt cam serioasă. 🙂
La cazinou:))))
@Ady fac ebooks. Dar am o colegă de facultate care lucrează la Biblioteca Națională dacă te interesează ceva de gen.
Fac ebooks – un fel de facebook mai cu ștaif?
Aș vrea să cred că e așa cum spui, dar ieri am simțit exact opusul! Am fost cu fetița la pediatrie și, neavând programare, a trebuit să așteptăm 2 ore la ușă, timp în care m-am chinuit să-i explic, fără succes, de ce nu o las pe telefon mai mult de un sfert de oră, în condițiile în care era sala de așteptare plină de puradei, cu vârste între 2 și 5 ani, cu telefoanele în mână date la maxim, urmărind diverși bloggeri despre care s-a făcut referire intr-un articol de duminica trecută. Mă cam durea capul,și am îndrăznit să-i sugerez unei mămici din astea „discriminate”, că nu ar fi rău dacă l-ar învăța pe micuț să dea sonorul mai încet, fiind intr-un spațiu public. Nu vrei să știi ce mi-au auzit urechile, s-au aliat și m-au pus la punct, că „ce mă bag eu, că e copil și e bolnav”. Am simțit exact opusul, că nu mai avem nici o șansă!
Comentariu beton!22
Nu e bune cărțile pentru că strică vederea la copii. Eu am ochii… laser 🙂
@Shoric Știi de ce doarme iepurele cu ochii deschiși ? Acu’ să te văd dacă știi 😋 Informația asta nu e prin cărțile de specialitate și nici prin beletristică 😁
@Habar azi este despre citit nu despre piele strâmtă și (b)peli(t)cule porno.
Eh, am mai citit și io ceva almanahe la viața mea, în rest… trăiască gogu 🙂
Cititul la copii moderni și mondeni … în România sună a glumă aiurea, e și bună, e și rea. Nu prea există cadru încântător pentru astfel de activități. Tentațiile sunt maximale spre joculețe tembele. Știți un event dedicat copiilor care citesc ? Dar celor care joacă ceva sau își internează neuronii-n NET?
Pă persoană fizica am oRbservat că majoritatea copiilor asimilează altfel informațiile dăcât pă vremea mea … maică. Dacă eu țineam ascuns un roman suPt caietul de română simulând învățatul, acum cartea a fost înlocuită dă divaisuri fără advice for using properly ză device.🙄🤔
Bună romgleza mea ? Mă străduiesc cât îmi permite religia 😊
@Alin mulțumesc că mă luminezi prin bezna minții mele obosite. E fain când te mai trage cineva de mânecă 😉
Mie îmi e teamă, mâine- poimâine îți dă vreunul din ăștia cu un dicționar în cap într-un gang întunecos, când rămâne fără bani de cărți. Droguri domnule, droguri…
Comentariu beton!14
Până în clasa a VIII-a nu prea am citit, apoi după și până intr-a XII-a am citit foarte multe cărți, majoritatea polițiste, cu vampiri, seria Winetou, dar am băgat și Sandra Brown și Sven Hassel și alții. Apoi m-am plictisit. In facultate m-am lăsat și am început să mă uit la filme și seriale. Acum de vreo doi ani am reînceput să citesc. Copii trebuie îndrumați catre citit, în primul rând de către profesori și abia apoi de părinți. Îi ajută să își îmbunătățească vocabularul și le stimulează imaginația și cred că vom avea mai multe exemple ca cel oferit de @Misu
Eu cred că în primul rând de către părinți. De când sunt mici. Adică mici de tot, 1-2-3 ani. În zilele noastre cărțile pt copii mici chiar se găsesc și nu mai trebuie să-ți vinzi un rinichi pt ele. Și se găsesc la biblioteca publică. Jur.
În plus, poate îndruma un profesor până leșină, poate umple catalogul de note de 2 pt tema „citiți cartea x”, dacă acasă nu există atmosferă propice (părinți care citesc și ei, care încurajează, cărți în casă), tot degeaba.
@Ady de asta am pus profii pe primul loc, pentru că unii copii nu au atmosfera propice acasă pentru a citi, din diverse motive. Există două tipuri de profi: ăia care se implică și care țipă la tine, dar îți arată cum să faci și cei care nu se implică și care doar țipă la tine.
@BaGheRa nici un profesor nu poate sa indrume mai bine un copil decat parintii si fratii mai mari. Noi am vazut la mama care mai citea si aveam si o vecina profesoara care ne dadea tot felul de carti. Noi cu surioara noastra mai mica ne-am chinuit anii de zile sa citeasca. Pur si simplu am cumparat mai toate genurile pana am nimerit-o. Este de munca, dar nu este imposibil. Daca acestea nu merg, se poate incerca si cu amenintari si santaj emotional la inceput. 🙂
@Geamana am scris mai sus că până în clasa a VIII-a eu nu am citit nimic daa. Uite pe mine m-a influențat o profesoară de… franceză. Felul în care citea din Micul Prinț și cum povestea era… magic. Bine era și tinerică și extraordinar de frumoasă. De la dânsa am învățat două chestii:
1. A fost pasiunea pentru citit;
2. O să se ajungă probabil ca și la măturători să se ceară o limbă… străină… <3
Keep dreaming! Poate peste vreo 2 generatii…
@Laura,
Peste vreo 2 generații nu cred că vor mai exista cărți.
Off topic, da na, cand esti satisfacut, uiti de toate:
,,Liviu Dragnea, liderul PSD, a fost sfidat la secția de votare, acolo unde a mers ca să își exercite dreptul de vot la referendumul pentru familie. Doi membri ai secției de votare, unde Liviu Dragnea și-a exercitat dreptul electoral, au refuzat să dea mâna cu liderul PSD.
Întrebat cum comentează gestul, Liviu Dragnea a spus: „Cei șapte ani de acasă”.
Și fostul președinte Traian Băsescu a avut parte de același tratament. Numai că, în cazul său, doar unul dintre membrii secției de votare a refuzat să de mâna cu el.”(zdi). Imi pare rau ca nu stiu cum sa va distribui filmarea, da’ o vedeti voi la toate stirile…😊😊😊
Cu foi, fara foi, macar sa citeasca! Eu mi-am luat Kindle cand a aparut pentru ca puteam „duce” mai multe carti cu mine si pentru ca aveam acces la carti pe care le aveam de mica in colectia alor mei, dar in romana si mi-ar fi placut sa le citesc in versiunile originale.
Si sa stii ca am vazut multi, in metrou din multiple generatii, care citesc pe device-uri, nu doar joaca Angry Birds.
Problema romanului e ca ii place civilizatia, dar sa i-o faca altii…Vrem o tara ca afara, mergem acolo si ne purtam civilizat iar la intoarcere tot pe jos si pe geam aruncam gunoaiele, tot dam o spaga pe ici pe colo, de…sa ne „rezolve” mai repede unii si altii problemele, ca ale noastre sunt mereu cele mai importante, sa mai dam o teapa, mai facem o combinatie, preferabil pe spatele „caprei vecinului”, ca pe a noastra sa o pastram pentru urmatoarea teapa etc etc.
Problema e ca, de generatii incoace, romanul asteapta: sa i se dea, sa i se faca si abia de curand a inceput sa mai ia atitudine si sa-i ia viitorul in maini in loc de alte organe.
Hai sa vedem unde ajungem,
@LauraG, peste vreo 2 generatii sa se intample ceva bun si-n tara asta, la asta ma refeream😂
Nu mai citiț’ cărț’ cu foi, distrugeți natura ș-apoi se plânge duamna Veorica că apar dezastre produse de calamități. Ne ajung “interperiile vremii”, nu ne mai trebuie și belele produse dă om.
Comentariu beton!12
Ce zice @ Ady e foarte adevarat, eu personal nu sunt o mare cititoare, din diverse motive (a se citi lene) dar am casa plină de carți, în special pentru copii, și sunt așezate strategic, la cel mult un metru înălțime. Piticania mea are 3 ani, foarte des ia câte o carte în mână și „hai să titm”. Și citim cam 3 minute pe ședință, atât se poate ea concentra pe o chestie, dar o facem repetitv pe parcursul zilei.
Sunt carți în engleză și în română, le iubește la fel, le și pupă când le pune la loc :))
Dar asta nu înseamnă că nu are telefonul ei, îl are, plin cu cântece pentru copii, cu joculețe gen Tom, Ben, etc… youtube doar cu mami împreună.
Nu a vazut în viața ei desene animate, nimic , nu are papuși gen Barby, când mai primește câte una le arunc direct :))) are foarte multe jucarii menite să-i stimuleze imaginația și inteligența. Rezultatul, la 3 ani vorbește româna binișor, mai și pe engleză, și întelege relativ bine și când vorbesc cu ea în italiană, la gradiniță face și germană. Am întrebat psihologul grădiniței dacă exagerez și el zicea că atâta vreme cât totul e fară presiune și la stadiu natural spre joacă, e totul ok, au capacitatea de asimilare mult mai mare în primi 6 ani de viață de cât după. Cum de altfel primi 6 ani fac diferența pe tot parcursul vieți 🙂
Da,mai vorbim când o sa fie mai mare…aia cu n-a vazut în viața ei desene animate mi se pare maximă.Fără să te simți jignită,n-am intentia asta.Și nu,nu eu am dat mâna aia rosie.
@Maria M, la aia cu „…Nu a vazut în viața ei desene animate, nimic , nu are papuși gen Barby, când mai primește câte una le arunc direct :)…” m-am oprit și eu. Atenție cu frustrarea și cu excesele care vor veni mai târziu fix din cauza acestui…hai să zic…embargou. Ai mei au văzut TV din primele luni de viață, tabletă sau telefon din momentul în care au putut da cu degetul pe ecran, iar jucării…am munți acasă, majoritatea primite. Nu au căpatat dependență nici de desene, nici de gadget-uri, dimpotrivă, pe măsură ce s-au mărit au redus de bună voie timpul în care le foloseau, găsindu-și singuri alte preocupări. În schimb, cunosc un copil care a fost privat de tehnologie cât a fost mic. Are acum 7 ani și, în momentul în care vede un TV deschis sau un gadget pornit rămâne nemișcat, cu gura căscată și nu mai poți comunica cu el, indiferent de activitatea pe care o desfășura în acel moment. Poate sta așa ore întregi. Este deosebit de inteligent, dar părinții au reale probleme cu el pentru a-l dezlipi de „respectivele” aparate. Ai mei le ignoră, ceea ce câteodată e chiar frustrant pentru mine, fiindcă obișnuiam să-i pedepsesc cu chestii de genul „nu ai voie la consolă 1 săptămână” sau „fără desene” etc. Aparent asta nu prea mai merge, deci trebuie găsit altceva.😂😂
N-o lua ca pe o lecție sau un sfat, urăsc să dau sau să primesc sfaturi despre crescut copiii. Este doar o chestie pe care am observat-o. Cu cât îl privezi mai mult pe copil de ceva, cu atât va vrea mai mult acel ceva, iar când îl va obține se va atașa mult mai mult și va căpăta chiar obsesie.
Din proprie experiență: ai mei nu m-au lăsat să mă uit prea mult la filme în copilărie. Trebuia să fiu în pat la ora 9 pentru a mă odihni, trebuia să-mi fac temele fix când era nu știu ce episod din Star Trek duminica, nu au avut decât un singur Tv la care tata vedea știrile și nu puteai schimba pe altceva (era perioada când abia apăruse cablul), „ce te uiți la porcăria aia, ia dă telecomanda încoa” îmi sună și acum în urechi. Era frustrant să-i aud pe colegii mei la școală cum vorbesc despe Bundy sau MASH sau filme diverse, iar eu să stau ca prostul fiindcă mă culcam o dată cu găinile și nu aveam voie să le văd. Ce s-a întâmplat mai târziu? Simplu, am devenit „dependent” de Tv pentru o perioadă, am pierdut nopți întregi uitându-mă la orice se dădea pe posturi sau orice downloadam, cea mai mare pasiunea a mea, după fotbal, sunt filmele și serialele, am televizoare în toate camerele din casă, mai puțin in baie și, deși am citit foarte mult la viața mea, dacă mă pui să aleg între o carte bună și un film prost, aleg filmul. Și da, am revăzut Bundy și MASH (am dat doar 2 exemple) de atâtea ori mai târziu că le-am învățat pe de rost, dar tot n-a avut farmec.
Comentariu beton!12
@Ionut , asta am observat si eu cand am avut tabara de copii dar era la mancare. Acasa nu aveau voie sa mance junk food iar in tabara primele zile au rupt. O faceau pe ascuns de noi liderii, pana i-am prins. Nu le-am interzis sa manace de tot ci doar sa aleaga un singur produs.
Luati ceva cu off topic.Desi „referendumul curului” e de actualitate.
„Despre obsesia curului la romani
Cred ca romanii au cea mai elaborata utilizare a curului in comunicarea verbala. Poti comunica aproape orice folosind doar curul.
Un inventar exhaustiv (sau aproape):
a cadea in cur – a fi uluit
a sta pe cur – a ezita
a te manca in cur – a provoca
a da din cur – a atrage atentia
a da cu curul – a face sex
a te durea în cur – a fi nepăsător
a te trage pe cur – a te eschiva
a sari de cur – a te enerva
a pupa in cur – a lingusi
a musca de cur – a agresa, a barfi
a sta cu mana-n cur – a sta degeaba
a veni cu mana-n cur – a veni fara cadou
a-ti baga un deget in cur – a te complica
a sta cu capul bagat in cur – a te ascunde, a nu te implica
a strange din cur – a fi speriat, ingrojorat
a-ti manca de sub cur – a fi zgarcit
a fi cu curul in sus – a fi suparat
a fi cu morcovul in cur – a fi stresat, a te simți amenintat
fata de cur – arogant
iti rup curul – te aranjez, te bat
fara cur in pantaloni – foarte slab
misca-ti curul! – tai-o! dispari!
a cauta si-n cur – a cauta peste tot
a-ti pune curul la bataie – a te expune unui pericol
a merge ca un cur – a merge prost
(cu varianta “substantivul” curului – ex.:
politicienii curului – de slaba calitate, prost)
Si ar mai fi, desigur, expresiile:
gura bate curul
cur obraznic
cald ca un cur de closca
Cu un asemenea bagaj obsesiv, nu ma mai mir ca ne intereseaza atat de mult ce face vecinul cu curul lui.
#ReferendumulCurului „
Comentariu beton!18
…tu-te ‘ cur pe mă-ta
Cum o să mai sune înjurăturile românesti..
@Sorin Aurolacul, sora mea e în sec(x)ția de vot, observator, din 1700 de votanți câți sunt pe liste în satul ăsta, au venit cca 120, pocăiți majoritatea.
Cum zicea unul care-l imita pe Iohanis: „Tara curului bine f*tut”🤣
fata de cur – urit.
Cur sucit = schimbător
Vrem poză ca să credem! 🙂
În altă dezordine de idei…am căpătat foarte multe cărți de la o vecină. Cărți de cărți, literatură de literatură. Mi-au dat lacrimile de bucurie și am zis bogdaproste – vecina nu a înțeles. Și am început să fac pachete să le dau mai departe. Pe la nepoți și copii de amici. Ei bine, sau ei rău, ce credeți? M-au refuzat mulți. Copiii noștri nu citesc.
Așa că am organizat o mică Bibliotecă ambulantă pentru trecători. Luați și citiți!
E greu tare cu cititul ăsta!
@GMT, copiii citesc carti noi, amuzante, nu mai citesc carti”literatura de literatura”. Eu personal nu pot sa citesc acele carti clasice, nu pot. Dar citesc carti mai moderne si la fel de valoroase cred eu. Ma bucur ca acum am de unde alege. Cand eram mica nu suportam acele lecturi suplimentare de la scoala . Orice carte era mai buna decat cea recomandata de scoala.
Geamana, tare bine ar fi sa citeasca marea literatura pentru copii! Macar de-ar citi-o pe cea simpatica si amuzanta dar, din pacate, stau cu ochii in tv si in internet, nu in carti.
Veneam cu trenul de la București. Citeam, că ce să faci 8 ore ziua pe drum. O doamnă ceva mai bătrână decât mine, îmi zice: nu mai citi maică atât, că o să te doară capul.
Comentariu beton!13
@Ionut. Nu este privată de tehnologie, are telefon mobil mai bun ca al meu, de când reușea să îl țină în mână, doar ca am grijă ce și cât face pe el, pentru a avea timp sufucient pentru toate, mai ales că stam la casă și are curte mare unde să facem tot felu de chestii în aer liber, la desene nu o las la tv pentru ca în mare parte sunt agresive, mult prea agresive, când va mai crește un pic va avea acces și la alea dacă va vrea. Și să ști că eu pot să accept faptul că nu sunt mamă perfectă, fac ce cred eu că e mai bine, și părerile diferite de ale mele sunt bine venite, ști vorba aia ” e nevoie de un sat să crești un copil”.
Tot timpul mă strădiuesc să nu stric minunea asta perfectă pe care o am în grijă, sper să reușesc 🙂
@Ionuț, păpuși are, multe rău, dar nu gen Barby, pentru ca promovează o imagine ireală despre cum ar trebui să arate fetele și să se îmbrace, nu vrei să sți câte fetițe vin la grădi îmbracate în tot felul de chestii, în care nu se pot efectiv mișca, pentru că parinți nu le pot scoate din casă dacă nu are rochița lu prințesaa lu pește.
Că fac bine sau nu, habar nu am, o să văd în timp.
Tin minte ca mama vecinei mele avea 80 de ani si citea de rupea. Cred ca nici noi nu am fi citit atat daca am fi avut acces la tv sau net.
@Marius M, nu mă simt în general 🙂
Mai scapă la desene când merge în vizită la verișori, da nu pare curioasă, deh lipsă de antrenament 🙂
Minunatul copil mă aşteaptă cu o figură serioasă să ies din baie. Pe un ton plat îmi spune:
– A murit bunica.
Îmi trec milioane si mii de gânduri prin cap într-o secundă. Reusesc să îngaim un- Cum? si nu am în minte decât ” cine e idiotul care i-a spus asta copilului înainte să îmi spună mie. La noi în casă Bunica e mama mea.
-Bunica.A murit bunica. Bunica din carte, ce te uiti asa?
Minunatul citeste „Bunica a zis sa iti spun ca-i pare rău”.
No comment.
În bula mea copiii citesc destul de mult, nu neapărat ai mei, ci ai altora. Și la băiat, și la fată, sunt copii în clasă care devorează cărți, alții bifează lectură după lectură încurajați sau împinși de la spate de către părinți, recompensați la număr de pagini citite, sau prin diverse alte modalități. Printre copiii prietenilor, la fel, părinții insistă foarte mult pe acest aspect, iar unora chiar le reușește.
Ai noștri au liber să citească ce le face plăcere, când le face plăcere, iar seara înainte de culcare deseori citim împreună (maxim 30 de minute, nu mai mult), fiecare cartea lui. Nu le plac majoritatea cărților din bibliografia școlară, citesc de-acolo doar ce e musai (pentru discuții la clasă, sau teste), dar când pleacă în vacanțe au deja grijă singuri să-și ia măcar câte o carte.
Fie-mea mă distrează că mereu când mergem pe undeva are cu ea un rucsac cu ”lucruri de care am nevoie”: apă, diverse jucărioare sau lucruri fetițistice, un joc electronic sudoku și o carte. Încă mai vrea să vină cu noi la întâlnirile cu prietenii fără copii și, când se plictisește de discuțiile adulților, uneori scoate cartea respectivă și citește. Reacțiile sunt cam ca cea din articolul de azi, mirarea fiind nu că citește carte cu foi, ci că nu stă pe telefon, pe jocuri. Recunosc că aici am eu un pitic, nu au interdicție la electronice, dar când suntem la socializare mă cam irită interacțiunea cu telefoanele. Atât din partea copiilor, cât și din partea adulților.
Comentariu beton!14
@Anduta lasa vrajeala și explică unde dai cu sapa de luni…
@Alin,
Nu ne zice acum, poate peste o lună 🙂
Baghera, stai că nu așa merge treaba, e nevoie de-o perioadă de revenire, detoxifiere, încărcare de chakre 😊 Plus că i-am promis tipei care rămâne in charge că mai vin și toată săptămâna viitoare, daca e nevoie, până simte că e stăpână pe situație. Că-mi place mult de ea, nu vreau să mă înjure c-am lăsat-o cu toate pe cap 😛
Comentariu beton!13
Provoc pălmuțele roșii să împărtășească din experiența lor de viață, și de crescut prunci, poate aflu ceva util, doar așa cu pălmuța roșie nici nu ajută nici nu încurcă 🙂
@Maria M ca fapt divers, eu am ridicat spranceana la cum ai scris despre fetitele care merg la gradi imbracate in rochite de printese. Si la aia cu papusile BARBIE pe care le arunci pentru ca bla bla. Pentru ca mi se pare exagerat ce-ai scris. Si usor deplasat. Sa se imbrace ca „printesa lu’ peste” este o etapa absolut naturala si normala in evolutia oricarei fetite. Mi se pare perfect ok sa ii incurajezi latura asta a imaginatiei, sa o lasi sa faca scenarii, sa se joace singura sau impreuna cu alte „printese”. Faza cu televizorul e posibil sa se intoarca impotriva ta, exact cum dadea un exemplu @Ionut.