Dacă nu știați, doamna Gabriela Firea, Primar General al Municipiului București, a publicat ieri pe pagina dumneaei de Facebook o scrisoare de susținere semnată de artiști și academicieni. E foarte lungă și extrem de penibilă, motiv pentru care nu-s atât de inconștient s-o scriu aici (dar, dacă vrea cineva s-o citească, iat-o).
După ce-am savurat-o și am râs bine de tot, am avut curiozitatea să mă uit cine naiba a putut să semneze așa ceva. Well, aproape toți cei care au girat cu numele lor pentru doamna Primar General au un numitor comun: încasează o grămadă de bani de la Primăria Municipiului București. Cu alte cuvinte, dacă-i musai, cu plăcere. S-a dat ordinul pe unitate, executăm.
Iar paragraful cheie al mirobolantei scrisori este chiar ultimul. Adică ăsta:
Dar poate cea mai importantă realizare pe care doamna Primar General a determinat-o, a fost instaurarea unui climat de liniște și echilibru, în care să nu existe vreo grijă pentru subvenția necesară sau vreo intervenție care să cenzureze în vreun fel produsul cultural-artistic.
Acest climat s-a adresat în principal, creatorilor, cărora le-au fost puse la dispoziție cele mai bune condiții pentru desfășurarea activităților specifice.
Aceste valori obținute cer continuitate! Sunt prevăzute, în următorii doi ani, proiecte importante cultural-artistice. Ele trebuie continuate și finalizate. Orice pertubare a unui drum solid, care se îndreaptă către o direcție justă, este o mare eroare. Ceea ce s-a realizat trebuie apărat, iar judecata obiectivă nu trebuie înlocuită cu judecata preferențială. Perfomanțele doamnei Primar General, Gabriela Firea, după doar doi ani de mandat, trebuie respectate, apărate și continuate.
Toată poliloghia asta, scrisă în cel mai curat limbaj de lemn, în traducere liberă înseamnă un singur lucru: dacă nu ne mai dă asta bani, am cam îmbulinat-o.
Și uite așa se explică de ce apar printre semnatari nume ca:
George Mihăiță, director Teatrul de Comedie. Buget pentru 2018: 18 milioane lei! A fost nevoie să treacă 50 de ani de la „Reconstituirea”, pentru ca domnul director George Mihăiță să răspundă încă o dată la întrebarea „Te doare, mă, te doare?”. De data asta, sincer: „Mă doare, mă, mă doare. Mă doare-n cur!”
Gelu Colceag, director Teatrul Mic. Buget pentru 2018: 15 milioane lei. Teatrul Mic e în găleată cel mai rău dintre toate teatrele bucureștene. Clădirea a intrat în reconsolidare, n-au unde să joace, n-au nimic. Se chinuie să se mute pe undeva prin Gabroveni sau să joace pe la teatre care vor binevoi să-i primească. Și cu toatea astea domnu’ profesor Colceag are pe mână peste patru milioane de euro. Păi în condițiile astea semna scrisoarea chiar dacă la Capitală era primar o maimuță.
Ah, să nu uit. Citez din scrisoarea de susținere: „În urma suplimentării de posturi, peste 150 de actori tineri au fost angajați în teatrele bucureștene”. La Teatrul Mic, salariul unui actor tânăr, categoria a doua, ajunge la fabuloasa suma de 2.200 de lei. Net. De-aia n-ai să întâlnești actor tânăr care să nu știe să scrie corect „futu-vă-n gură să vă fut”.
Victor Ioan Frunză, regizor. La domnul regizor Frunză situația e ușor mai complicată. În sensul în care ori a semnat din convingere, lucru care n-ar fi complet exclus, ori a semnat pentru că dumnealui e regizor „de casă” la Teatrul Metropolis. Care teatru are prevăzut pentru 2018 un buget de 20 milioane lei. Bine, bine, o să vă întrebați, dar ce treabă are Frunză, un biet regizor, cu bugetul? Las’ că va explic eu acum. La Metropolis este director nimeni altul decât George Ivașcu, actualul Ministru al Culturii. Treabă care e ușor ilegală, dacă e să mă întrebi pe mine, pentru că domnul Ivașcu, deși e ditmai ministrul în cabinetul Dăncilă și-a securizat și postul de director de la Metropolis. Șmecherie pe care Găbița Firea n-are cum să n-o știe. Practic, domnul Ivașcu este exemplul clasic de cetățean care vrea și cu cu sula-n cur și cu sufletu-n rai. De-aia când l-a sunat doamna Primar să-i zică de scrisoare, s-a lăsat moale pe scaun de la înălțimea celor aproape o sută cincizeci de centimetri și-a îngăimat în telefon: „Găbițo, n-am cum, mă dau ăștia afară, te implor, lasă-mă să-i zic lui Victor s-o semneze el”.
Bogdan Stanoevici, director Circul Metropolitan București, Sanda Ladoși, director adjunct Circul Metropolitan București. Pe domnul director Stanoevici și pe doamna director adjunct Ladoși trebuie să-i iei la pachet. Că tot la pachet i-a numit în funcții și doamna Primar General. Iar dacă mai adaugi în ecuație și bugetul de 38 milioane lei, pentru 2018, ai răspunsul la întrebare.
Tot domnul Stanoevici este cel care a rostit, cu ocazia inaugărării unei statui din Parcul Circului, nepieritoarele cuvinte: „Prezența dvs., doamnă primar general, ne dovedește o dată-n plus că circul, tradiția circului românesc și arta circului românesc nu are numai un trecut și un prezent, ci și un foarte frumos viitor. Doamnă primar general, prezența dumneavoastră ne onorează și ne bucură și îmi permit să va rog să ne adresați câteva cuvinte”. Cuvinte la auzul cărora Nicolae Ceaușescu a început să râdă atât de tare că s-au speriat toți pensionarii care treceau la ora aia prin Ghencea Militar.
Chris Simion, scriitoare și regizoare. Când i-am văzut numele printre semnatari, m-am întrebat oare de ce s-a expus? După care, mi-am adus aminte că doamna Simion este director al festivalului de teatru independent Undercloud. Festival care, așa independent cum e el, tot la ARCUB se defășoară. Iar ARCUB aparține de? Exact. În plus, mi-au ajuns pe la urechi și niște zvonuri conform cărora doamna Chris Simion ar cam vrea să-și facă un teatru al ei. O inițiativă demnă de toată lauda, de altfel. Doar că aceleași zvonuri spun că finanțarea pentru proiectul ăsta tot de la Primărie ar cam trebui să vină. Nțțț, doamnă, păi la cum se prezintă lucrurile, vă propun să vă rescrieți opera de căpătâi și s-o numiți: „Ce ne spunem când nu ne vorbim, doamna Firea?”.
Alexandru Arșinel, director Teatrul de revistă Constantin Tănase. Buget pentru 2018: 10 milioane lei. Domnul director Arșinel fost făcut cetățean de onoare al Bucureștiului în mandatul Gabrielei Firea. Păi în condițiile astea semna și o declarație de război contra Siriei dacă era nevoie.
Vasile Muraru, director artistic al Teatrului de Revistă Constantin Tănase. A se vedea mai sus.
Felicia Filip, director Opera Comica pentru copii. Buget pentru 2018: 30 milioane lei. Este că nu te-ai fi așteptat la așa ceva de la cineva cu un nume de rezonanța celui al Feliciei Filip? Dacă dai search pe google după cariera internațională, rămâi cu gura căscată. Well, se pare că degeaba a cântat doamna Felicia Filip prin toate marile orașe ale lumii, că tot Bucureștiul condus de doamna Firea e mai spectaculos.
Adrian Găzdaru, director Teatrul Excelsior. Buget pentru 2018: 20 milioane lei. Domnul Găzdaru semna scrisoarea de susținere chiar dacă era proaspăt operat la ambele mâini și diagnosticat cu amnezie. Era suficient să-i pună cineva în față bugetul pe anul ăsta și să-i aducă aminte ce sumă a primit de la Primărie pentru mizeria aia de Vlaicu Vodă, din Piața Constituției, cu Lavinia Șandru în rolul Doamnei Clara, că-i revenea memoria pe loc. În plus, pentru cine nu știe, Teatrul Excelsior este teatrul de casă al doamnei Primar General. Face acolo ce vrea, cum vrea și când vrea mușchiul ei de primăriță destoinică.
Horia Gârbea, director Teatrul Dramaturgilor Români. Buget pentru 2018: 10 milioane lei. Trebuie să vă mărturisesc că nu auzisem de Teatrul Dramaturgilor Români, deși am cam bătut teatrele din Capitală în ultimii doi ani. Așa c-am dat un lejer search pe google să văd despre ce e vorba. Și uite-așa mi-am explicat de ce printre semnatarii mareței scrisori apar și numele unor actori și regizori care chiar nu înțelegeam ce caută acolo: Marius Bodochi, Lucia Verona, Monica Davidescu și Aurelian Temișan. Mă rog, Temișan nu e nici actor, nici regizor (cel puțin așa sper), dar dacă așa a zis soția așa facem, da? Ceilalți trei figurează pe statele de plată ale Teatrului Dramaturgilor Români. Well, arta trece prin stomac, nu?
Lucian Ghimiși, director ARCUB. Buget pentru 2018: 48 milioane lei. Cu Ghimiși am băut cândva niște beri. Poate o să mai beau vreodată și-o să-l întreb cum e să te prostituezi.
Cristian Șofron, director Teatrul Odeon. Buget pentru 2018: 16 milioane lei. După tot scandalul cu demiterea Dorinei Lazăr de la conducerea Odeonului și cu cerneala abia uscată pe contract, domnul director Șofron a calculat corect: semnez acum mizeria asta și mă prinde și pe mine paltonul în funcție. Ceea ce dovedește o gândire managerială, pe termen scurt și foarte scurt, de mare angajament. Și coloană vertebrală de moluscă, desigur.
George Costin, director Centrul Cultural Lumina. Centrul ăsta cultural nu apare în bugetul aprobat al Primăriei Generale. Cu atât mai mult am o bănuială că fondurile pe care le primesțe depind strict de cum se trezește doamna Gabi dimineața. Și doamna Gabi s-a trezit, l-a sunat pe domn’ director și i-a zis atât: „vezi c-ai primit ceva pe email. Să dea mama dracului să nu semnezi!”
Ioan Cristescu, director Muzeul Național al Literaturii Române. Buget pentru 2018: 22 milioane lei! Plus un sediu nou în care s-au mutat în 2017, sediu la inaugarea căruia, Găbița Firea a rostit nepieritoarele cuvinte: „Bani, inclusiv pentru cultură, sunt. Important este să fie cheltuiţi în mod inteligent.” În aceste condiții, domn director a sunat el singur la Primărie, impacientat: „Nu vă supărați, scrisoarea aia mai ajunge și la noi? Că n-am primit încă nimic”.
Alice Barb, director Centrul Cultural Dinu Lipatti. Buget pentru 2018: 5 milioane lei. Voi ce credeți, o fi ușor să știi că, dacă se enervează Găbița, te-ai lins pe bot de peste un milion de euro?
Gabriela Szabo, director general al Clubului Sportiv al Municipiului București. Ai fi crezut că un fost atlet, atât de mare cum a fost Gabi Szabo, mai degrabă își taie o mână decât să se compromită. Știți ce buget are prevăzut CSM București pentru 2018? 72 milioane lei! Deci ai fi crezut prost.
Răzvan Theodorescu, academician, președintele Comisiei pentru realizarea Centenarului în Municipiul București. Dacă m-ar întreba cineva ce vreau să mă fac când o să fiu mare, exact asta i-aș răspunde: președintele Comisiei pentru realizarea Centenarului în Municipiul București.
Ceilalți semnatari ai scrisorii, despre care nu pot sa mă pronuț pentru că nu am suficinte date și mi-e lene să caut, sunt:
Ilie Năstase, fost sportiv, actualmente cetățean care îmbătrânește penibil. De la bietul Ilie nu ai ce să mai aștepți. Atât poate el.
Beatrice Rancea, regizor. Nu știu ce-o mână în luptă pe doamna Rancea. Opera Română ține de Ministerul Culturii, nu de Primărie, treabă pe care o știe și dumneaei foarte bine încă de când a ieșit de-acolo pe ușa din dos. O fi aflat ceva ce nu știm noi?
Silviu Anghelescu, profesor universitar (pot sa jur că i-au greșit numele, pe google l-am găsit ca „Angelescu”);
Mircia Dumitrescu, membru al Academiei Române;
Maya Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române;
Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române,
Eugen Simion, membru al Academiei Române,
Elisabeta Lipă, președinte Federația Română de Canotaj;
Adrian Majuru, director Muzeul Municipiului București. Buget pentru 2018: 28 milioane lei.
Sfântă e vorba aia din popor: câinele nu mușcă mâna ce-l hrănește!
Acestea fiind zise, am în lista de prieteni o groază de actori și artiști pe care i-am văzut protestând împotriva a tot ceea ce se întâmplă în România zilelor noastre. Hai să vedem câți dintre ei vor avea curajul să spuna ceva, orice, despre faptul că directorii unora dintre cele mai importante teatre și instituții culturale și-au exprimat susținerea pentru primarul unui București care arată mai sufocat și mai rău decât în toți cei 27 ani de când îl cunosc eu.
P.S. Am să vă rog pe toți să-i dați share. Să ajunga textul ăsta la cât mai multă lume, inclusiv la cei dispuși să pună botul la minciunile doamnei Firea.
Mulțumesc!
Garduri și borduri – artă-n plm ( proletariat la muncă pentru cârcotași )
Comentariu beton!20
Aha.
Adică oamenii ăştia n-ar mânca şi ei o măslină, o grisină?
Comentariu beton!21
La ce bugete sunt acolo, mănâncă grisine făcute din măsline.
Mişu, din caviar.
Comentariu beton!19
„Politica este arta compromisului: noi ne compromitem, voi vă compromiteți, ei se compromit”. Nu îmi aparține, l-am citit pe undeva.
Trebuie doar să știi pe ce buton să apeși și banul a prezentat totdeauna o mare sensibilitate.
Comentariu beton!23
@Mona, și totuși vorbim despre artiști. 🙁
În mare parte ajunși manageri sau cu aspirații în acest sens, cine știe?
Și apoi, nu este o artă să faci make-up?
Că madam F. asta a cerut de fapt. Un make-up artistic.
E cumva cu dus întors povestea asta, totuși.
Dacă nu semnau, canci bani. Că doar arta este așa … un moft, un hobby, au desființat spitale unele guvernări, dar’mite un teatru, îl pui pe butuci una două.
Și asta mă sperie cu adevărat. Faptul că suntem angrenați într-un mare târg, peste care tronează securea banului.
Comentariu beton!19
@Mona, păi, da, cam asta ziceam și eu în articol. Doar că am identificat și cât de mulți sunt banii ăia. Si sunt suficient de mulți cât să uiți de coloana vertebrală.
Am observat în mediile intelectuale,elitiste că ascensiunea spre un loc din varful mesei creste numărul de pu.li ingerate si scade numărul de vertebre.Artiștii suferă de căderi de coloană.
Comentariu beton!37
@edelweiss, dar se tratează cu cașcaval.
Eu nu i-am dus azi la scoală pe ai mei că mi-a băgat-o ala mare:nu ne-ai povestit tu că nu prea ti-a plăcut școala,da-ne si nouă o zi de vacanță în plus,să stăm si noi cu tine.Eu fac treabă prin curte,ei in leagăn sau pe tobogan.Am scăpat si de festivitatea sufletului si de popa ala zglobiu.
Comentariu beton!33
” …dovedește o dată-n plus că circul, tradiția circului românesc și arta circului românesc nu are numai un trecut și un prezent, ci și un foarte frumos viitor.” (am încheiat citatul).
Circul și pâinea merg mana.n mana cu clasa politica romanească și cu un procent însemnat din alegători!
Comentariu beton!20
@oviwan, amin!
Vai, dar arta cere sacrificii. Cu cât chin au semnat ei scrisoarea aia, cu câte lacrimi de deznădejde că s-au prostituat la un asemenea nivel. Eu zic că suferă intens, zău…
Comentariu beton!20
@Cătălin fdd, și de la mine se simte la fel.
Vezi de ce spun eu ca daca ar fi anticipate probabil tot cu Psd ne am alege?Asta cu artistii e o mica parte din masa bugetarilor care injura pe fata Psd dar prin dos ,in cabina de vot o sa zica:ma fwt,astia macar mi au marit salariul.Si nu mi spune mie ca unul caruia i s a dublat brutul nu e recunascator.
Comentariu beton!26
@Marius M. 🙁
@Marius M, AMIN!, ca nu reusesc sa-mi fac prietenii sa inteleaga…
Si daca nu iese PSD, Ponta se duce la PMP, Androneasca tot acolo, se duc toti, il da la o parte pe Dragnea, ca li s-a luat de el, iese PMP, peste 2 ani se numeste tot PSD… Pleaca ai nostrii, vin ai nostrii, noi ramanem tot ca prostii…
Comentariu beton!15
Sa ne intelegem,eu nu spun ca sunt salariile bugetarilor mari (unele sunt nu mari ci nesimtite)ci ca cei care lucreaza la privat au salarii mici.Si cum aici e f greu de intervenit direct ca sa i atraga de partea Psd ,au ales calea cea mai la indemana si cea mai paguboasa totodata marind din pix salariile bugetarilor.Pe restul da i in pwla, e ca in parlament ,cu pensionarii si bugetarii suntem majoritari.
Păi nu aţi văzut prin filmele româneşti din ultimii ani cum săracii actori sorbeau o ciorbă vai mama ei ? Ehehee, să vedeţi voi de acuma artă.
Comentariu beton!13
@Shoric, stai că asta cu filmul nu e la Primărie. Altfel ar fi avut doamna Firea și-un scurtmetraj semnat de regizori celebri.
Buna.
La cum se duc luptele in spatele cortinei cred ca raman putini care arunce cu opinii personale vav de scrisoare. Mai ales ca sunt putini cu carcaterul lui Marius Manole de ex.
Merg sa beau o limonada ca mi e greata….
@Eliza, evident. Niciunul dintre toți artiștii din lista mea n-a avut nicio reacție la articol. 🙁
Marius Manole?!?!…….mister „fara penali” care joaca rolul principal in piesa lui Chris Simion la Metropolis si care a facut reclama la Festivalul Undercloud sustinut de Firea?😂😂……sacacu’ ce corect ii el😂😂
@Dana, păi e exact cum ziceam în titlu: arta trece prin stomac.
Anul trecut in august am fost la Bucuresti. M-am nimerit fix la Festivalul Caragiale pe care l-am savurat cu mare placere. Am dat si peste un concert simfonic fabulos in aer liber pe langa TNB, savurat si pe asta cu lacomie. Apoi multe expozitii de tot felul…Totul gratis. Chiar le-am spus baietilor mei: voi traiti bine in Bucuresti cu atata arta gratuita!
Desigur ca acesta este un marunt punct de vedere a capitalei unei tari careia nu-i mai apartin!
Iau de bune toate datele din articol si dau share. Primariile sunt mai mereu focare de coruptie, sa stiti ca si in Italia e la fel!
Nu stim exact ce fac acesti domni si doamne de la conducerea institutiilor culturale cu banii. Ar trebui si un control, nu? Daca fac lucruri bune pentru popor, ok. Daca nu, nu e ok.
Cand venea curtea de conturi in Biblioteca unde cu onor am lucrat, contabila era terorizata. Trebuia justificat fiecare banut. Jale era daca nu ieseau banii la socoteala.
Asa ca aceasta chestiune a banilor este ceva mai complexa. Posibil ca o mare parte a Romaniei sa fie corupta.
Arta trece prin stomac? Dar totul trece prin stomac! Nu stomacul e problema si nici arta ci constiinta. Zic si eu…
Scuzati absenta diacriticelor!
Comentariu beton!17
@GMT, nici macar n-am insinuat că directorii de teatre ar face chestii necurate cu banii. Pentru asta mi-ar fi trebuit dovezi și nu le am. În scchimb le place puterea, sunt avizi după putere și după cum îi fac pe actorii tineri să depindă de ei. Asta mi se pare cel mai odios.
Dar stii ca-n toate domeniile e la fel, da?
Intreaba un rezident la chirurgie daca apuca sa vada sala de operatie daca nu e baiatul/nepotul/amanta unuia dintre profesorii care sunt mici Dumnezei in spitalul ala.Si care nu se dau dusi decat cu picioarele-nainte.
Intreaba un tanar angajat dintr-o institutie care are legatura cu strainatatea daca apuca vreo delegatie din cauza aceluiasi baiat/nepot/amanta de sef.
S-au dat examenele de titularizare in invatamant, cate locuri au fost scoase la concurs si cate au fost tinute ocupate de pensionari-fosti profesori? Chiar si ptr o suplinire amarata nu-s locuri ptr cei care dau concurs.
Cati ofiteri-pensionari in rezerva ai armatei sau ai politiei nu ocupa locuri bine platite prin institutii si ministere?
Si cate exemple!!! Asa-i la stat, daca au o functie se agata de ea cu tot neamul si cu toti acolitii in spate.
Hai c-am divagat, ideea e ca sunt beti de putere si viata lor e sa-i vada pe altii cum depind de bunavointa lor.
Am nervi!
Comentariu beton!16
Mihai, iata ce scrie un amic de-ai mei pe fb (Ancelin Roseti), in perfect acord cu tine! Am doar un comentariu in plus: comunismul a murit, traiasca comunismul ca vaz ca e mai viu ca oricand, Si poate si mai periculos. Macar atunci stiam ca suntem comunisti dar acum suntem trecuti printr-o revolutie si ne numim altfel. Cum, nu stiu. Te las sa citesti textuletul.
Oare ce slugoi analfabet o fi redactat scrisoarea de susţinere pupincuristă a ţaţei Firea, scrisoare semnată şi de foşti sifonari (de viţă nobilă) la securitate, şi de mumii comuniste, şi de gablonzuri culturale, şi de sinecurişti băloşi, şi de măscărici cu pretenţii actoriceşti, şi de papagali academici ş.a.m.d.
Scoatem, „copy-paste”, din scrisoare, spre râsul lumii, doar câteva bălării (deh!, girate academic):
„Bilanţul de la jumătatea mandatului este extrem de pozitiv”
„Niciodată n-am fost mai uniţi ca acum”
„dimensiunea normală, absolut necesară”
„Acest climat s-a adresat în principal, creatorilor”
„Dar poate cea mai importantă realizare pe care doamna Primar General a determinat-o, a fost instaurarea unui climat de linişte şi echilibru”
„Sunt prevăzute, în următorii doi ani, proiecte importante cultural-artistice. Ele trebuie continuate”
„Orice pertubare a unui drum solid, care se îndreaptă către o direcţie justă, este o mare eroare”
Iată!, ăştia au semnat:
Silviu Anghelescu, profesor universitar, Alexandru Arşinel, director Teatrul de revistă, Constantin Tănase, Alice Barb, director Centrul Cultural, Dinu Lupatti, Marius Bodochi, Gelu Colceag, director Teatrul Mic, George Costin, director Centrul Cultural Lumina, Ioan Cristescu, director Muzeul Naţional al Literaturii Române, Monica Davidescu, Mircia Dumitrescu, membru al Academiei Române, Victor Ioan Frunză, regizor, Felicia Filip, director Opera Comica pentru copii, Adrian Gazdaru, director Teatrul Excelsior, Horia Gârbea, director Teatrul Dramaturgilor Români, Lucian Ghimişi, director ARCUB, Sanda Ladoşi, director adj, Circul Metropolitan Bucureşti, Elisabeta Lipă, preşedinte Federaţia Română de Canotaj, Adrian Majuru, director Muzeul Municipiului Bucureşti, George Mihaiţă, director Teatrul de Comedie, Vasile Muraru, director artistic al Teatrului de Revistă, Constantin Tănase, Ilie Năstase, Beatrice Rancea, regizor, Eugen Simion, membru al Academiei Române, Chris Simion, Maya Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române, Bogdan Stanoevici, director Circul Metropolitan Bucureşti, Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române, Gabriela Szabo, director general al Clubului Sportiv al Municipiului Bucureşti, Cristian Şofron, director Teatrul Odeon, Aurelian Temişan, Răzvan Theodorescu, academician, preşedintele Comisiei pentru realizarea Centenarului în Municipiul Bucureşti, Lucia Verona, dramaturg.”
Comentariu beton!12
20 25 Gabi e in toate. Ura, aplauze furtunoase. Pandele pe tronul de sub rapirea din serai: am stiut ca va ajunge mare, am simtit cum potentialul ii emana prin fiecare por. Asa fata mea, fi rea sau erau 2 „i”. nu conteaza e a meaaa si adoarme satisfacut.
@Marius, și lupta abia a început. Gabi chiar o să fie în toți și-n toate.
Am supraviețuit! Am avut sânge-n instalație să o las în clasă și s-aștept afară, cum ne-a rugat Doamna. Cineva a trebuit să facă parada tăticului perfect și să se priponească în ușa clasei. Uof, aproape mi-au dat lăcrimilii.
Eniuei, am răzbit după discursurile cam fără rost din partea directoarelor și nelipsita&intwrminabila lălăială a unui popă foarte îngâmfat (ca mai toți, de altfel).
Acu’ pohtește la paste și după aia o duc până la birou, că îi place ziua cu mami.
Nu mai mor, am fată de școală, gata! ❤️
Comentariu beton!40
Vera, succes. Să aveţi un an grozav.
@Vera, felicitări și succes!
Ups, am greșit culoarea la @GabiI, iertare!!
Mulțumim, ladies! 😍
Vera, mă mai gândesc. 😛
@Vera,
”nelipsita&interminabila lălăială a unui popă foarte îngâmfat” – directorii ăștia de școală sunt tâmpiți, serios!
Cum e posibil să întâmpini elevii la școală cu slujba religioasă a unui preot?! Care e mesaju? Ca să nu mai spun că e de toată jena să auzi în tot cartierul jălania aia oribila pusă la microfon.
Ferstrele mele dau spre curtea unui liceu. M-am trezit în acorduri dramatice cu ”Dooomnuluuii să ne rugăăăm” repetat de vreo 14 ori. Oribil!
Comentariu beton!17
@Laura inutil să zic că începusem noi, părinții să lălăim în zeflemea “Doamne miluieșteeee”
Să mor de am înțrles ce plm a vrut. De la ex citire “ăsta ce caută aici, că nu se dau bani?!” Ahahahaha!
Comentariu beton!17
Nu s or da bani dar totusi sa nu uite populimea cine e sefu’ in cartier!Oricum,nu mai poti atarna un bec la stalp fara un sobor de popi.
Comentariu beton!15
Nu-i văd pe lista semnatarilor pe: Caramitru, Mircea Diaconu, Florin Piersic(!), Florin Zamfirescu, Victor Rebengiuc, Maria Buză, Maia Morgenstern ș.a.!
@Gheo, pentru că sunt angajați TNB, iar TNB nu e la Primărie, e la Ministerul Culturii. Altfel, probabil că l-ai fi văzut măcar pe Caramitru.
Adica cam asa ? Un fel de „Sa traiasca Steaua si domnu’ Gigi 2000 de ani, da’ ti costa asta 100 de euro” ?
http://www.youtube.com/watch?v=UpLdVzPSrvA
Oooof, altul am vrut sa-l pun …
http://www.youtube.com/watch?v=ZSBMuNZ3AKg
Da, e grețos și nesănătos (moral, etic).
Dar tot nu știu: care ar fi calea sănătoasă de a rezolva decent și onorabil situația asta?
Dacă nu semnau, pierdeau banii (sau parte din ei). Care ar fi fost consecințele?
@Laura G., nu știu și nici n-o să aflăm vreodată. Pentru că n-au avut coloana verticală să spună „eu nu semnez așa ceva”. În schimb, știi ce mă întreb eu încă de când scriam textul? De ce n-au semnat toți directorii teatrelor care apar pe lista bugetului aprobat? Pentru că mai sunt acolo măcar vreo 10 teatre. Ceea ce mă face să cred că Firea a mers la sigur și a apelat la oamenii ei de casă de la care știa ca e imposibil să-și ia vreun refuz.
@Mihai,
Probabil că ăia care n-au semnat n-au primit destui bani/buget. Și ea știe, le-o fi trântit ușa-n nas și n-a îndrăznit să ceară 🙂
@Mihaie, trestia se-ndoaie, dar nu se rupe. I-auzi aci: „bilanțul de la jumătatea mandatului este extrem de pozitiv”. Păi și nu-i așa?
– 22 de companii municipale, 1,2 miliarde de lei buget, 8.000 de angajați până la finalul lui 2018. Păi ce făceau oamenii ăia fără duamna primar, @Mihaie? Că n-aveau cum să-i angajeze pe toți la ministere, 3.000 sunt paznici.
– revoluție în trafic. Cine nu crede, să se dea cu mașina prin București. E mai ceva ca la război, doar furcile și topoarele lipsesc.
– statui, târguri și beculețe de sărbători, spectacole gratuite – păi nu-i trebuie chelului tichie de mărgăritar? Dacă tot e Bucureștiul una dintre cele mai poluate capitale din Europa, măcar frumos să fie. Se știe că noxele alunecă mai ușor după niște artă în parc.
Comentariu beton!12
@didina, știi ce mă deranjează cel mai tare? Niciunul dintre actorii, artiștii din lista mea de prieteni n-a avut nicio reacție. Deși pe mulți dintre ei i-am văzut militând foarte vocal pentru #rezist și #fărăpenali. Dar știi cum e, când militezi așa la nivel teoretic e mult mai ușor decât când chiar trebuie să arăți pe cineva cu degetul. Și doar n-or fi nebuni să fie de acord cu un articol care chiar arată cu degetul spre directorii celor mai importante teatre din București. Păi ei ce mai mânâncă dacă se sesizează vreunul? Așa că milităm pentru #rezist dar mai pe burtă, că e mai sănătos.
Haide măi, @Mihaie, ce naiba… arta, educația, siguranța, sănătatea, toate trec prin stomac.
Vezi cumva profesorii revoltați de faptul că miniștrii care îi conduc sunt niște agramați? Îi vezi în stradă că sunt nevoiți să predea după niște manuale pline de greșeli, că nu au materiale didactice corespunzătoare sau că școlile în care predau nu sunt sigure?
Ai văzut cumva polițiștii ieșind din sindicat când s-a înscris, cu surle și trâmbițe, Oprea? Că doar nu le-a luat pâinea de la gură. Le-a murit un coleg da’ asta e, boss, făcea parte din altă structură, nu era de la Pașapoarte. Ploaia, gropile și soarta au fost de vină, pentru ei e o onoare să-l aibă pă șefu’ alături de ei.
Te deranjează justificat, dar inutil, zic eu. Uită-te pe comentariile de la articolul cu șpaga din parcare, de exemplu. Suntem buni, frumoși, minunați și strigăm jos corupția până când avem de pierdut ceva: bani, timp, nervi etc. Fiecare cu ce-l doare.
Comentariu beton!22
@didina, fix așa.
1. Artiștii nu sunt singurii. Să ni-i amintim pe Arghezi, Sadoveanu, Beniuc și câți or mai fost…
2. @Vera: vezi mă că n-ai murit că ce ți s-o dus floricica la școală? 😂
3. Hai cu sănătate!!!!
@VictorR, hai, mă, comparăm mere cu pere? La punctul 1. mă refer.
Mihai! Comparăm tati, comparăm! Că de la „Baroane!” am ajuns la „Testament” și de la „Neamul Șoimăreștilor” am ajuns la „Nicoară Potcoavă”…. Cam ca acum, de la „hashtagrezist” la „EbinecuduamnaGabi”
Eu unul stau și privesc la rece. M-am învățat că românul este trestie și judecă totul prin stomac. M-aș duce puțin mai departe cu întrebarea și aș intreba dacă este vreunul dintre cei care te citesc și au dat cu subsemnatul la „fără penali” din poziția de bugetar sau persoană care are legătură cu sistemul. Tehnica pumnului în gură funcționează din plin în România. Dintre cei vocali sunt persoane care lucrează în domeniul privat, persoane care sunt pe afară, persoane care lucrează pentru ele… Pun pariu că proporția este mica.
@Alin, pot înțelege dacă un bugetar sau o persoană care are legătură cu sistemul a dat cu subsemnatul la #fărăpenali. Și e foarte bine dacă e așa. Ce n-aș întelege ar fi să dea tare din gură despre cât de nașpa e sistemul, dar la prima chestie să se repeadă s-o pupe pe Firea în fund.
Am lucrat in sectorul privat, acum sunt in cel bugetar, am avut si la privat si am si acum pozitie coruptibila, pot sa spun ca nu am acceptat nici macar o ciocolata de multumesc, am incercat tot timul sa ajut, am o coloana vertebrala drepta, si o voi pastra asa pana mor.
Tot asa intentionez sa-mi educ copilul, si nu o data am vrut sa dau cu basca de pamant si sa plec din tara, dar de fiecare data am zis ca pot sa fac difetenza daca stau aici, si o fac in ficare zi. Te asigur ca nu e usor sa auzi peste tot ca toti suntem la fel, nu e asa, stiu clar ca verticalitatea mea imi pune limite de ascensiune, si ghici ce, mi se rupe, vreau sa fac diferenta.
Comentariu beton!19
@Misu de asta ziceam ca românul este trestie și de multe ori zice ceva și face cu totul altceva. Important e să îi fie lui bine și acțiunile sale sunt în acea direcție.
Apropos de ce zic @Alin și @Maria,
Caz concret: Am avut o colegă, excelentă profesional pe felia ei (Feri Predescu, unii poate o știu din presă). După ani de lucrat la radio X (de altfel, independent bla-bla), s-a apucat să-l critice la microfon pe Mazăre. Critici îndreptățite, acuzații cu dovezi.
Șeful/patronul i-a zis să tacă, pen’că îl cotropește Mazăre. Feri n-a tăcut, i s-a sugerat să-și dea demisia (că a adus prejudicii firmei). Și-a dat demisia, iar seful nu numai că n-a mai fost cotropit de primar, dar a primit și-o bucată de teren la malul mării.
Comentariu beton!18
Eu cred ca o parte din ei au pus in practica vorba „Fa-te frate cu dracu pana treci podul”.
Nu stiu ce a fost in sufletul lor. Poate unii dintre ei au facut acest conpromis pentru un bine mai mare ( care poate sa existe chiar daca noi nu il vedem momentan).
As putea spune ca eu nu as accepta, dar va spun sincer daca as fi ceva pe la sporturi si as avea cu adevarat persoane talentate as semna chiar le-as scrie si o carte daca acest lucru ma ajuta sa slefuiesc talentul acelor persoane. Si poate la unele persoane acele bugete o sa fie pentru cea ce trebuie : modernizare teatru, atragereau unor actori mari etc.
Sincer de pe margine pot spune verzi si uscate dar cand as fi in fata faptului nu stiu ce as alege.
Parerea mea
@GEAMANA, și eu cred același lucru. Doar că nu te-ai aștepta la asta de niște oameni care, teoretic, au ajuns la un nivel la care ar putea râde în nas oricui le-ar cere așa ceva. Și, repet, de ce doar ei? De ce nu toți directorii teatrelor și instituțiilor care apar în bugetul aprobat al Primăriei? De ce?
@Mihai, pentru ca functionam diferit pe sistemul recompensa sau frica. Ei au semnat pe sistemul recompensa, ceilalti cand le va veni randul vor semna si ei pe sistemul frica. Cam astea sunt cele doua metote de „persuasiune” in sistemul public Romania.
N-am citit scrisoarea fiindcă mi-e scârbă și mi se pare pierdere de timp să citesc „odă conducătorului iubit”. Nu mă surprind nici cei care au semnat. Majoritatea sunt din generațiile care ar trebui să moară pentru ca țara s-o ia în direcția care trebuie. Nu mă interesează nici motivele pentru care au făcut-o. Sunt convins că mulți ar fi semnat, indiferent dacă era vorba despre duamna Șicâțiormaififost sau despre altcineva. „Interesul poartă fesul”.
Dar am o întrebare: împotriva cui este această scrisoare? Fiindcă nu este doar „susținere”. Nu susții așa aiurea fiindcă ți-a venit ție. Genul acesta de oameni nu fac așa ceva. Și atunci? E împotriva lui Dragnea și a oamenilor din tabăra lui? E împotriva cetățenilor care o înjură și a opoziției din PMB? E împotriva viitorului contra-candidat la președinție, care se pare că va fi tot bolovanul nemțesc? E campanie electorală, e răzbunare politică, e comunism în stadiu incipient? Care e faza cu scrisoarea? Și mai ales, cine e în spatele acestei inițiative, fiindcă știrista e prea proastă ca să se gândească la așa ceva.
Comentariu beton!18
@Ionuț, îți spun extrem de sincer că pe mine unele nume de-acolo m-au surprins rău de tot. Probabil pentru că, deși nu par, sunt și voi rămâne un naiv.
Da, probabil e parte a războiului cu Dragnea. E parte a campaniei electorale, campanie în care doamna știe prea bine că nu are ce să arate concret ca să n-o ia lumea la mișto, și atunci vine cu chestii din astea aspiraționale, cultura și arta.
Cine a fost în spate? Ideea e duamnei, asta e clar, numai cineva născut crescut în sistemul de kkt al psd-ului poate avea idei din astea de exprimare a adeziunii. Redactarea aparține unei femei (nu mă înșel aproape niciodată), probabil o angajată a primăriei pe Social Media.
@Mihai, poate e mai bine să fii mai naiv.😉 Cunosc câțiva oameni alături de care am mărșăluit după Colectiv și am înghețat în iarnă când cu OUG-ul lu’ pește, dar care, în ultima vreme și-au schimbat, discret, discursul. Îi simt în atitudine, din discuțiile purtate, că parcă nu li se mai pare atât de neagră situația, că „merge și-așa” etc. Explicații sunt două: ori au prins și ei un os de ros și nu sunt siguri că-l vor mai avea dacă se prăbușește psd-ul, ori sunt conștienți că treaba e nasoală și că ne îndreptăm spre ceva rău, dar speră să nu fie prinși de partea greșită a baricadei (ca să zic așa). D-aia pe mine nu mă surprinde absolut nici un nume de acolo. Practic, în acest moment, eu garantez doar pentru propriile mele convingeri, și astea discutabile și maleabile în anumite condiții.
Comentariu beton!16
@Ionuț, well… când ai dreptate, ai.
Se povestește că, în niște vremuri de mult apuse, prin Paleozoic, Chris Simion era rebelă ca un Sudist american, vitează ca un Omuleț Verde prin Crimeea și nu-i făcea toată ziua rim job lui Preafericilă Daniel.
De când am trecut în Pesedozoic, legăturile ei subterane prin fibră optică o tot trag spre Măgăoaia Bântuirii Neamului ori de câte ori vorbește sau ia pixul în mână.
Acum, parcă n-am vrea să spunem prea multe, dar totuși e prea suspectă alăturarea de tip cezaro-papist dintre Primărie și mai sus-zisa Măgăoaie…
@Kathy Bates, sunt în stare să pun pariu că religia n-a jucat niciun rol în povestea asta. Când ești director al unui festival care oa bani de la Primărie și mai vrei să-ți deschizi și teatru propriu, o mai lași încolo de religie. Că Dumnezeu îți dă, dar în traistă tot duamna Gabi îți bagă.
E foarte posibil.
Numai că, dintre toate instituțiile conduse de PSD, Primăria e, surpriză ca la Andreea Marin, cea mai apropiată de prea-, foarte- și suspect-de-fericiții în sutană. Și își demonstrează apropierea cu o generozitate mai ceva ca pe vremea Împăraților bizantini.
Astfel încât cine vrea ca Primăria să-i bage în traistă începe să joace un rol scris la Voluntari și regizat cu grijă, ca pe vremea domnitorilor și a răposatului conu’ Sergiu.
Cu siguranță țineți minte scandalul din iarnă când Firea a vrut să organizeze târg de colinde în Piața Victoriei. Multă lume a sărit în capul cântăreților care confirmaseră participarea, pe motiv că de ce validează nelegiurea, că să refuze, că principii. Deși ca public/beneficiar targetat al acestor tipuri de sindrofii sunt foarte radicală în a le boicota prin lipsa de prezență, iar artist de-aș fi fost îmi place să cred că aș fi făcut același lucru, să zicem că i-am înțeles pe unii dintre ei și justificările exprimate. Până să se anuleze scârnăvia văd pe grupul de părinți mesaj de informare de la doamna de muzică de la clubul copiilor unde fiică-mea activa într-un grup de cântăcioși, că au spectacol în data cutare… în Piața Victoriei. Na grozăvie zic, ce fac acum, că la astfel de evenimente participarea evident că nu e obligatorie, dar de fapt cam e, căci lipsa cuiva strică feng shui-ul grupului, vocile, rolurile, coregrafia, nu mai zic de dezamăgirea copilului, care abia aștepta spectacolele perioadei. Și la modul cel mai sincer vă spun că aș fi dus-o, chiar dacă public, la mine pe FB adică, îmi exprimasem deja destul de agresiv și vehement părerea despre respectiva acțiune a nemernicei de la primăria generală.
Acum mă uit la oamenii ăștia de-au semnat scrisorica, unii dintre ei cu cariere remarcabile în spate (vezi Felicia Filip), muncite pe brânci bănuiesc și mă întreb doar cum o fi să ajungi să lingi atât de vârtos mâna unei asemnea creaturi precum Firea.
Atât. Și îmi pare rău, share la articol nu pot să dau, deși e foarte, foarte bun, dar eu aici mă simt cu musca pe căciulă, căci am copiii la școală în sistemul public, ceea ce vine la pachet cu acceptarea anumitor compromisuri, pe care, între anumite limite, am ales să le fac.
Asta e, chiar sunt curioasă și eu de reacția breslei, de la artiști mă aștept să fie cel puțin foarte creativi în ripostă.
Comentariu beton!19
@Anduța, poate că share-ul ți-ar mai fi spălat conștiința încărcată. 🙂
Da, artiștii au fost foarte creativi, în sensul c-au tăcut mâlc. Și nu doar vizavi de articolul ăsta, au tăcut mâlc în general. Și tăcerea poate fi creativă, nu?
Gata, stimabile, te-am share-uit. Aștept acum lumina mântuirii să se pogoare asupră-mi 🙂
Serios vorbind, eu n-am mulți artiști în listă, dar am câțiva oameni cu drag și respect pentru teatru / actori pe care sper că articolul nu-i va lăsa indiferenți. Iar pe restul celor care sunt plătiți de către stat (aici am mai mulți, din varii domenii) sper să-i facă să conștientizeze că e ok să nu muști mâna celui care te hrănește, dar că nu mai este deloc ok când cel care-ți dă de mâncare condiționează acest lucru de sluj, umilință și compromitere. Indiferent de nivelul ierarhic la care ești.
Comentariu beton!13
@Anduța, știi c-ai făcut-o pentru tine, da? Nu pentru mine. 🙂
Mihai, normal că pentru mine, cine poate rezista la spălatul conștiinței (apropos, deja fondul clasei, de exemplu, mi se pare acum ceva normal, firesc, nicidecum o validare a unei practici cretine și slugarnice din partea noastră, a părinților, care altfel ar trebui să ne mișcăm fundurile și să dăm năvală peste primăria de sector pentru fondurile necesare) cu o simplă distribuire? Că doar nu-ți imaginezi că am crezut-o pe-aia cu ”am să vă rog pe toți să dați share”, ca și cum chiar ai fi muncit mult la textul ăsta și că e foarte important pentru tine să ajungă la cât mai multă lume. 🙂
@Anduța, de muncit am muncit mult la text, dar share-ul chiar nu era important pentru mine, ci pentru cei la care ajungea textul. Eu deja știu toate lucrurile pe care le-am scris. Dar oare cei 2700 de oameni care au dat like la postarea doamnei Firea le știu și ei? Sau vor trăi cu impresia că actorii și artiștii chiar îi mulțumesc doamnei pentru ce-a făcut?
Mihai, cu riscul de a fi nedreaptă și răutăcioasă la adresa celor 2700 de laicări ai postării doamnei Firea, tare mă tem că nici măcar 1% dintre ei nu sunt în stare să parcurgă cap-coadă un astfel de text, darămite să mai facă niște conexiuni între informații, în urma cărora să acționeze corect.
De curiozitate, tu ai prieteni care să fi dat like la postul respectiv? Eu nu, dar am scrollat mai jos și, la un alt post, o persoană chiar foarte apropiată i-a dat ”love” și un comment favorabil ”Sa ramaneti verticala și să nu va lasati intimidata de o gasca care nu a facut nimic bun ! Mult succes !”, deși în discuțiile noastre a manifestat cu totul altă poziție. Pe lângă faptul că textul e foarte bun, că ne-ai rugat s-o facem (la urma urmei de-atâta timp mă desfășor aici de parcă ar fi tarlaua lu’ tata pentru că evident rezonez la scriiturile tale și la comunitatea de-aici ) și chiar am crezut că e important (și) pentru tine, eu pentru acea persoană am dat în final share, iar twist-ul meu la textul tău ei i s-a adresat, pentru că se potrivește perfect situației ingrate și dificile în care cred eu că se află. Sau cel puțin așa sper, că dacă e din convingere, atunci e nasol rău.
@Anduța, n-am verificat dacă am prieteni care au dat like postării. Mi-ar fi rușine de rușinea lor.
Pentru că zicea Ionuț mai jos de reacții de la prieteni, am 1 like, un wow+share, 1 angry face și una bucată față plângăcioasă. Până la final de zi sper să vină și un love și un haha, să se facă un set complet 😀
Comentariu beton!11
Nu inteleg care este nedumerirea ta Mihai.
Istoric vorbind,artistii creatori de continut au luat mereu bani de la clasa conducatoare.Unii chiar erau sponsorizati in mod direct chiar(vezi Mozart).
Toti,incapand cu cei care ii cantau ode lui Nero ,menestrelii itineranti din evul mediu,poetii Imperiului Otoman,toti au luat bani(sau alte foloase) ca sa ii zica de bine conducatorului.
Intradevar este trist,te gandesti ca un artist trebuie sa zica DOAR ce ii dicteaza sufletul,dar nu este asa.
Ca la orice loc de munca,te conformezi pentru un salariu.Daca a te conforma este imoral…..si in cazul de fata este,deja intram in alte discutii.
In lista ta se gasesc totusi si persoane din aparatul administrativ…ei ar trebui sa aiba coloana vertebrala.
@chris06, păi și cine ne oprește să intrăm în alte discuții? Eu de ce-am stat opt ore să scriu sărăcia asta de articol? Nu ca să intrăm in discuțiile depsre ce e moral și ce nu în situația asta?
@ Chris
Dar sa-ti faci reclama electorala si/sau sa-ti obtii sprijin politic din si prin bani bugetari, pe de o parte si implicit pe cale de consecinta sa devii complice la asa ceva, pe cealalta parte, ti se mai pare la fel de moral ? Ca uite, ei prin notorietatea de care se bucura, vezi bine, au acceptat sa devina arma politica.
Te rog n-o lua ca si cum as fi iesit sa dau cu barda, c-am dibuit eu solutia aia morala neta in chestiune, simplu nu e, asa cum ziceai si tu, pentru niciunul dintre noi, totusi recunoaste ca-i enervant sa te dai mai intai de partea bunastarii generale si contra unui sistem mafiot care-i stagneaza evolutia, basca sa te mai lasi adulat bine-merci de multime pentru asta, ca apoi cand aceasta colideaza in mod nefericit si de-a dreptul frontal cu bunastarea personala, sa treci frumusel cu bagaje cu tot de partea sistemului. Nu mai bine se abtineau sa pozeze in justitiari sociali din prima ? Halep de ce spus ca n-are niciun chef sa devina marul discordiei dintre unii si altii ?
Mihai, mi-am aruncat un ochi pe bugetele prezentate de tine. Ce m-a frapat: sumele extrem de mari sunt cam toate pe o clasificație economică 20.30.30. – alte cheltuieli … Surpriză, din ce citesc pe net, aici încadrezi printre alte mărunțișuri, cheltuieli legate de procurarea ordinelor și medaliilor.
Nu știu ce relevanță are acest amănunt dar cred că lucrurile sunt mai încâlcite. Măcar de ar fi făcut investiții ca lumea, aș fi înțeles.
Stai că am dat de un indrumar de la MEN, scrie că și pentru cheltuieli cu contractele de furnizare de prestări servicii încheiate în temeiul Codului civil.
Deci, înțeleg că aproximativ 50% din bugetul acestor teatre va lua calea spre niște buzunare personale. Despre ce mai vorbim. Ban la ban trage și păduche la păduche.
@Mona, da, asta am vrut să zic și eu. Probabil acolo intră și banii care se plătesc colaboratorilor externi, adică regizori, actori, coregrafi sau scenografi care nu sunt angajați în teatrul respectiv și lucrează punctual, pe proiect, cu contract de colaborare. Știu niște sume încasate de regizori români care ar face și ceva fotbaliști de la echipe de top să ridice din sprâncene a mirare.
@Mihai
Ramane stabilit ca nedumerirea ta nu isi are rostul.
Imoralitatea apare oarecum si din lipsa de interes a publicului.
Daca aveau suficienti spectatori platitori care sa sustina intregul teatru(administrativ,artistic,cheltuieli cu cladirea,etc),nu ar fi fost necesar sa se prostitueze pentru fonduri in schimbul pupatului in cur.
Au fost cazuri de teatre/artisti care au fost echidistanti dpdv politic(teatrul Otetelesanu,C Tanase(tiradele lui indreptate contra Rusiei au ramas celebre),etc).
Artistii sunt oameni.Intr-o lume sufocata de un aparat administrativ greoi si o birocratie excesiva au ajuns sa primeasca ordine de la oameni care stiu clar ca sunt platiti doar in baza osanalelelor.
Eu am alte neclaritati:ce legatura are Sansa Ladosi cu circul?
@chris06, teatre de stat există peste tot în lume. N-ai cum să susții un teatru fără fonduri de la bugetul de stat, asta e clar. Doar că directorii instituțiilor respective ar trebui să fie manageri echidistanți politic a căror singură grijă să fie să facă bani pentru teatrul respectiv.
@Mihai
„manager echidistant politic” intr-o institutie care primeste bani de la buget(fie el de stat sau local)???
Serios???In tara noastra????Mai ramane sa fi nedumerit ca nu ai vazut azi inorogi roz la trecerea de pietoni.
Te inteleg ca esti dezamagit.Iti inteleg punctul de vedere.
Dar articolul tau de azi este o miniatura a tarii in care traim cu totii.
Este incorect si imoral.Dar asa este!De abia acum realizezi asta?
Revolta-te
Ia atitudine
prin comportamentul tau diferentiaza-te de cloaca de zi de zi
Dar nu fi nedumerit….nu ai de ce
@chris06, pentru că nu sunt numiți pe bune, printr-un concurs pe bune și nu li se măsoară rezultatele pe bune. Ieri, când făceam research pe net, am dat peste raportul de activitate al Teatrului Mic pe anul 2017. Am râs bine de tot când l-am citit.
@Mihai
Ai vazut ca ai gasit una dintre cauze?Concursuri de ocupare a posturilor facute pe baza de nepotism.
Eu incerc sa fiu cat mai corect cu putinta.
Dar asta nu inseamna ca nu vad cloaca in care ne balacim cu totii,inclusiv eu cu corectitudinea mea cu tot.
Zice lumea ca sunt extremist cand zic ca vreau reintroducerea pedepsei cu moartea si munca silnica in loc de puscarie.
Io cred că duamna gabi citește aici. Că prea apare imediat un minus (roșu) la fiecare postare 🙂
@Laura G., sau fata care a scris postarea. :))))
@Mihai,
Hai că fata-hater cu postarea lu’ Firea a terminat programul de birou. După ora 16 n-a mai bifat nimic 😋😅
Pe mine nu ma deranjeaza ca da minus , dar sa ne si spuna punctul ei de vedere. Poate nu o sa fim de acord cu ea , dar vedem si un alt punct de vedere.
@GEAMANA, asta n-ai să vezi vreodată.
Eu sunt curios dacă din milioanele alea merge ceva şi pe la actori,nu ştiu, ceva prime că joacă în spectacole cu casa închisă de exemplu.
p.s. Am văzut nişte actriţe cam firave, să nu zic slăbănoage… măcar de o şaorma şi o cola zero după spectacol.
@Shoric, boss, actorii sunt plătiți cel mai prost în toată combinația asta. Am lăsat în articol cât are salariul un actor de categoria a doua. Categoriile se acordă în funcție de numărul de ani.
Îmi amintesc că acu ceva vreme la un articol s-a postat un comentariu în care era menționat un coleg de comentarii mihaivasilesciene, care se declarase propesedist din motive de situație materială și binele copiilor. Opinia majoritară tindea către „orice pentru copii” sau către „nu e treaba mea să judec”.
Pentru unii, „copiii” sunt cei care le poartă ADN-ul, numele. Pentru alții, „copiii” sunt proiectele, planurile, companiile, în cazul de față teatrele.
E de judecat? E bine/rău/etic/imoral? Am face la fel puși în aceeași situație? Am face altfel?
Ne-am schimbat opinia de atunci până azi?
@ilinca, nu era un coleg de comeentarii. Era @Elena care povestea situați omului despre care zici.
Da. Eu am scris despre așa ceva. În continuare cred că în țara asta nu ai cum să ai demnitatea aia pe care toți ne-o dorim, pentru că mori. Pur și simplu. De foame. De nervi că te umilești. De neputință. De mor.ii mă-sii.
Universul meu este familia. Am moștenit acest hatâr de la mama și tata. Mama este o persoană atât de orgolioasă cum rar am văzut în viața mea. Își mănâncă mâinile decât să se umilească. Moare de foame și nu ia nimic degeaba. N-ar lua nimic de la nimeni doar ca să rămână demnă.
Tata în schimb a făcut și ar face orice ca se ne fie nouă bine. Nouă celor trei copii. L-a durut în p.lă toată viața de sistem. S-a făcut membru de partid PCR că așa trebuia ca să fie liniște si bine la muncă. Acasă îi spurca ca pe dracu’. De la el am învățat să înjur ca la ușa cortului. A luat plusul de pensie de la psd și îi f.te în gură în cabina de vot. Tata a luat și ar lua tot ce se poate lua, doar ca să nu fie nevoit să-l ajutăm noi, copii. Nu vrea, nu acceptă și nu înțelege așa ceva. Un părinte trebuie să-și ajute copilul. Asta e deviza lui. N-a avut el vreo funcție din urma căreia să scoată vreun câștig pe care să ni-l dea nouă, dar cred că dacă ar fi avut-o, ar fi făcut tot felul de matrapazlâcuri.
Combinația dintre ei doi e demențială, dar luați separat, sunt extrem de diferiți. Și uitându-mă la ei, vă spun sincer că deși vreu și fiu ca mama, oricând aș alege să fac ce a făcut tata dacă asta ar fi „scăparea”.
N-am dat share. N-am dat pentru ca n-am curaj, pentru ca de cand s-a instaurat dictatura psd mi-e (din nou) teama să vorbesc desi n-as fi crezut in viața vieții mele că o să ne întoarcem la modul de opresiune psihica dinainte de revolutie. Lucrez intr-o primarie si sunt discriminata pe față pentru opțiunile mele politice. Nu sunt paranoică și o spun la modul foarte rațional că am fost amenințată în mod constant.
Comentariu beton!16
@I., gizăs fucking craist!
Dacă vrei, dacă poți, scrie un text despre chestia asta și ți-l public. Evident, sub protecția anonimatului.
Inainte de a spoi cu cacat teatrele si artistii, trebuie sa recunoastem ca Madam Firea a dat bani. Cum si in ce fel asta ramane de vazut, cel mai probabil de Parchet. Arta nu primeste bani din privat ci de la stat. Atat de primitivi suntem. Daca statul nu da, nimeni nu da. Ca asta e.
Si chiar toata lumea care te citeste e de acord cu tine? Daca da, atunci chiar ai o problema.
Nu! Nu toată lumea e de acord cu el. Eu mă abțin. Ar trebui să vorbesc despre frumos și oamenii care îl practică folosind trivialități prea multe. Totuși, pentru mine, cei câțiva pe care îi știu, din lunga listă, vor rămâne în memorie și vor avea stima mea pentru ceea ce au făcut bine pentru neamul românesc…
PS. Încă îl aștept pe senor Paco 😜
@Tudor
Ti se pare ca eu am fost de acord cu Mihai?
In continuare eu consider ca tot ce scrie in acest articol este cunoscut si arhicunoscut
@Tudor,
Articolul ăsta NU este despre dat bani de la stat către cultură – ceea ce este firesc, chiar stipulat prin lege. Ics% se alocă culturii – așa trebuie, nu-i pe preferințe.
Articolul este despre acele preferințe – se dă mai mult la directorii înregimentați politic și se dă cu scopul de a le cumpăra obediența.
De fapt, este despre obediență. Atât.
@Tudor, păi cu ce-ar putea să nu fie de acord lumea care mă citește? Cu niște facts verificabile?
Restul comentariului tău e de o prostie rară. Unde am spoit eu cu căcat teatrele și artiștii? Unde am zis eu că Madam Firea n-a dat bani? Și ce, i-a dat de la ea din buzunar? Teatrele astea există și trebuie finanțate indiferent dacă e Firea primar sau nu. Întrebarea mea e alta, tu ai priceput ceva din ce-am scris au ba?
Stau relaxat în foișor cu o stacana de ceai rece de salvie si mentă îndulcit cu multă miere.Si fac pronosticuri.
Optimist:ne trebuiesc 50 de ani ca să ajungem la 20% din nivelul de civilizație pe care îl au vesticii,acum.
Pesimist:si peste 50 de ani o să fim în acelasi căcat.Poate mai multi pasi în spate.
Concluzie:nu am 50 de ani să văd ăia 20%.Îmi fac treaba bine indiferent unde sunt,pun bani si aur la ciorap,ca si până acu si evit să mă doară capul.Stiu destulă istorie ca sa îmi dau seama ca precedentul istoric nu oferă speranța unui viitor mai bun.Rezum:îmi bag pixum.
Comentariu beton!14
@Edelweiss, man, vezi că mierea îngrașă. :))))))))))))))))
Șerif, fii atent aci: acu’ câteva ore am dat share la ce ai scris.
Acu’ o oră (cred) am pus două poze regulamentare de la început de an școlar (cine nu pune va avea minim 1 an de ghinion, se știeeee!😂😜).
Like, share sau comentarii la textul tău share-uit de mine: 0
Like-uri și comentarii la poze: vreo 40 până acum. Până mâine se ajunge la un maxim de 70, că am până în 200 în listă (n-am verificat).
Dacă-i scădem din ecuație pe cei câțiva de la mine din listă care te citesc, ce rămâne? O mare durere în cot din partea unora și senzația de luptă cu morile de vânt din partea altora. Cam așa stă treaba.
Comentariu beton!12
@Ionuț, fix așa. Și tu nu ai în listă artiști ai poporului cum am eu. Dar fii pe pace, același grad de interes l-au arătat și la mine. Din păcate, eu n-am poze din prima zi de școală.
Si mai este un amanunt: aproape toti cei enumerati mai sus fac parte din structurile fostei securitati si masoneriei. In ceea ce priveste securitatea luati putin la mana biografiile fiecarui „erou” incepand cu Colceag care dupa ce a condus si regizat la Ansamblul UTC (bine… daca ce face el se poate numi regie) a continuat cu aranjamentele si spagile in fostul IATC, devanit ATF si mai nou UNATC, continuati cu Mihaita, apoi Arsinel, Stanoevici resapat din Franta cu ocazia loviturii de stat din 2012 cand psd-ul a sunat adunarea etc. Cat despre masonerie dati o cautare pe youtube „ritual masonic” veti avea surprize surprize incepand cu Ivascu si continuand cu „mari” nume de „artisti” plescangii de cariera. Aaaa l-am uitat pe „si copilul Cristian Sofron”: asta a dat cu goarna cam despre toti colegii de la Nottara, multi dintre ei fiind la randul lor gornisti de meserie, se vedeau pe culoarele securitatii si se faceau ca nu se cunosc(vezi dosarele de la CNSAS ale lui lui Repan(alias Hans), Hosu, Cotimanis, Stelian Nistor(acum mare comandor de cacador de turnator al marii loji romane, dupa ce a fost dat afara de la Nottara in urma unui scandal de coruptie-pretinsese impreuna cu Vlad Radescu 40.000 de marci unui turc care avea deschis un magazin de bijuterii in vitrina teatrului) etc etc. Cam astia sunt sustinatorii psd-ului.
De unde stiu toate chestiile astea? Nu nu sunt nici securist nici mason. Am fost actor timp de 25 de ani la Nottara. Si mai stiu o gramada de va ingroziti…
Comentariu beton!16
Păi nai zi.
Ăăăăă…..cum ziceam, ruptă de cele lumești de vreo 3 săptămâni, visez la o administrație locală ca în Viena.
Aproape ca eram invidioasa, mi-a trecut, cineva sau nu ma crede ca-s corecta ( ceea ce spune ceva despre el/ea ) sau sta la semafor si nu stie ce sa faca rosu/verde, ca vad ca argumente ioc.
Hai cu maneaua să ne facem damblaua… FMM de vecin!
Ce-ai Aline, ce-ai pățit? 🙂
Mă cultiv cu Guță și Adrian la maxim! Mă ajută și vecinul care e beat și plin de voie bună! Este ziua lui și a scos boxa în drum.
Poate că sărbătoreşte începutul noului an şcolar 🙂
Aline, dacă ai nevoie de vreo scrisoare de susținere de la noi, de condamnare a manelelor, a gălăgiei, a vecinului, etc, ne zici, da? 😊
Comentariu beton!12
Domnule, nu pot sa dau share acestui articol, petnru ca, in afara de bugetele respective (pe care presupun ca le-ati scris in cunostinta de cauza) exista acolo cel putin vreo trei oameni care au semnat acea scrisoare din alte motive decit cele speculate de dumneavoastra. Deci n-as putea, macar din acest motiv, sa dau share. Inexactitatile de orice fel ma impiedica sa duc mai departe o informatie. Al doilea motiv pentru care nu dau share si nici nu am luat atitudine (expresia dumneavoastra) in cazul acestei scrisori, este ca n-am inteles care-i sensul ei, ce vrea ea, scrisoarea si cui foloseste ea la ceva. Daca acesti oameni care au semnat cred in doamna Firea e dreptul lor sa o faca. Eu, de exemplu, nu cred. Dar asta nu ma pune intr-o pozitie de razboi cu cei care sint bine cu constiinta lor semnind aceasta inutila si absolut nefericit formulata scrisoare. Exista acolo cel putin doua nume de oameni foarte buni in ale teatrului, oameni ale caror creatii nu pot sa nu le admir, nici daca le-as vedea semnatura pe un sul de hirtie igienica folosita. Un demers in care noi ridem de ei, vai, vai, ce rusine mare, au semnat!, mi se pare in sine, doar asa, ca sa ne fluturam constiintele despre care noi credem ca sint curate. Cita vreme semnatarii au putut sa se descurce cu ei insisi semnind aceasta scrisoare, e limpede ca risul meu (de exemplu) nu le-ar provoca nici o umbra de tristete. Pe de alta parte, e foarte greu sa faci teatru in acest oras (poate chiar in aceasta tara), pastrindu-te curat ca lacrima. De orice teatru te apropii, esti deja in legatura directa ori cu primaria, ori cu ministerul. Sigur, exista si varianta in care esti curat cum te-a facut mama pentru ca n-ai de lucru, da’ nu stiu daca nu cumva, dupa ce ajungi muritor de foame, semnarea a orice pe lumea asta devine mana cereasca. Inteleg ca va mira/indurereaza/socheaza tacerea breslei. Presupunind ca te hotarasti sa vorbesti, ce e de spus mai mult decit spune acea scrisoare? Ea e inceputul si sfirsitul, chiar nu se poate adauga nimic peste. Dupa care vine rationamentul cu aruncatul pietrei pe care, real, nimeni nu se califica s-o arunce.
Se dezbate încă. Ce zici?17
@Lia Bugnar, doamnă, mi-e rușine c-am citit acest comentariu. Macar pentru spectacolele semnate „Lia Bugnar” pe care le-am văzut și tot mi-e rușine.
În primul rând, nu de la dumneavoastră am cerut share, nu sunteți un cititor regulat al acestui blog, ori eu vorbeam cu cititorii mei, deci nu era nevoie să vă justificați nesahre-uitul.
În al doilea rând, nu cred că mă refeream la dumneavoastră când eram îndurerat de tăcerea breslei de care aparțineți. Nu vă am la prieteni, nu vă urmăresc, deci nu știu cât de vocală sunteți sau ați fost vizavi de proteste, #rezist, #muiepsd. Ori eu mă refeream la colegii domniei voastre pe care-i urmăresc și care au fost foarte vocali până la această scrisoare. Acum au tăcut mâlc.
În al treilea rând, și eu cred că sunt acolo niște nume de artiști extrem de mari. Cu atât mai mult nu le-am înțeles obediența față de doamna Primar General. În naivitatea mea, am crezut că posesorii acestor nume au ajuns în poziția în care nu mai acceptă așa ceva de la nimeni. M-am înșelat.
În al treilea rând, știu și eu că de orice teatru te-ai apropia ești deja în legătură cu primăria sau cu minsterul. Ne referim la cele de stat, da? Că teatrul independent știm cu toții cum reușește să subziste în această țară. Doamnă, banii de la buget pentru teatrele de stat SUNT O OBLIGAȚIE, nu un favor. Indiferent cine e primar aceste instituții trebuie finanțate.
În al patrulea rând, dacă eu, un civil, un om din afara breslei, știu extrem de bine că toți cei care apar ca semnatari ai scrisorii sunt oamenii de casă ai Primarului General, de ce dumneavoastră, de acolo, din interior, vă prefaceți că nu știți?
Și nu în ultimul rând, știți ce se întâmplă dacă amesteci o linguriță de căcat cu o găleată de ciocolată? Obții o găleată de căcat. Cam despre asta era vorba aici.
Alice Barb e totusi sotia domnului Ivascu – de mai multe ori, pare-se https://www.wowbiz.ro/fabuloasa-poveste-de-dragoste-dintre-george-ivascu-si-alice-barb-actorul-s-a-casatorit-de-trei-ori-cu-regizoarea-mai-au-un-pic-si-ii-ajung-pe-bahmu-si-prigoana-exclusiv-16651093
Îţi place sau nu: 0 0
@Vasile, well… mulțam, nu știam.
Domnule, trecind peste faptul ca am reusit (incercind sa vad cine sint cei care au fost de acord cu comentariul meu si cine sint cei care nu) sa-mi dau like la propriile spuse (o sa-mi dau si-un thumb down, ca sa fiu chit), vreau sa va spun ca acest articol din blogul dumneavoastra chiar a fost sharuit, asa incit am ajuns sa-l citesc fara sa fiu dintre cititorii dumneavoastra uzuali. Si, astfel, iata ca mi s-a adresat si mie. Ma calific, intr-un fel, in categoria pe care o puneti la colt, am mai rezistat citeodata in piata sau pe unde a mai fost cazul, chiar daca n-am fost fana sloganului care a debutat ca numar de inmatriculare al unei masini. Si totusi n-am simtit in nici un fel nevoia sa ma apuc sa „demasc” pe colegii care au semnat acea scrisoare. E alegerea lor, daca-i tine ficatul la treaba asta, nu-i nimic de demascat aici. Scrisoarea aia n-o inalta pe doamna Firea in vreun fel (mai e si rau scrisa), nu-i aduce vreun capital de simpatie (spectatorii domnului Frunza, de exemplu, chiar sint oameni destepti, am aceasta convingere, nu se vor apuca sa prinda drag de doamna Firea pentru ca ii vad dumnealui semnatura acolo. Se vor bucura in continuare (sper) de niste spectacole foarte bune si vor ramine cu aceleasi convingeri nonpesede, cel mai probabil). Deci, cita vreme un lucru n-are nici un fel de urmari, de ce sa-l bagi in seama? Ca sa nu mai vorbim ca 31 de semnaturi (care se pare ca sint doar 30, pentru ca Chris n-a semnat) suna destul de firav. Chiar a fost o surpriza placuta ca doar atita s-a putut.
@Lia Bugnar, doamnă, stați liniștită, thumbs up-urile sau thumbs down-urile nu țin de foame, nu le contorizează nimeni și nu contează la nimic.
În ceea ce privește articolul, a fost share-uit mult mai puțin decât mă așteptam. Pentru că oamenilor le e frică și pot să înțeleg asta. În schimb, mă mai încălzește faptul că mi-au scris mulți în privat (actori, da) și m-au felicitat pentru el. E ceva, e mai mult decât nimic.
Nu știu ce să zic despre Chris Simion. Da, mi-a zis și mie că n-a semnat. Dar câtă vreme eu îi văd încă numele pe scrisoarea cu pricina, zău, nu știu ce să zic. Dar sunt dispus s-o cred.
Cât privește urmările pe care le-ar fi putut produce scrisoarea, acum ȘTIM că „doar atât s-a putut”, abia DUPĂ ce-a fost publicată și n-a avut efectul scontat. Dar, vă întreb eu, dacă era scrisă de cineva cu un creier mai destoinic și tocmai pentru că era bine scrisă se viraliza și ajungea la sute de mii de oameni care și-ar fi zis „uite, dom’le, actorii și artiștii o susțin, poate știu ei ce știu”? Well, cum stăteam atunci cu „urmările”? Pentru că, vedeți dumneavoastră, în Social Media nu știi aproape niciodată dinainte ce se va întâmpla. Iar cei 31 (hai, 30, dacă n-a semnat Chris) și-au dat girul fără să aibă nicio garanție că scrisoarea va ajunge la 10 oameni sau la 2 milioane. Am reușit să fiu suficient de clar?
Pai, cred ca celor 30 nu le pasa la cita lume ajunge scrisoarea, cita vreme ei chiar sint simpatizanti doamna Firea. Ceea ce e treaba lor pina la urma. Nu sintem trasi la xerox. Cit despre „urmarile” pe care le-ar fi putut produce scrisoarea, sper ca sinteti constient ca dramatizati. Au murit 65 de oameni in Colectiv si n-au fost urmari, cam ce se putea intimpla daca cele 30 de semnaturi (chiar pe o scrisoare de sustinere maiastru scrisa) ajungeau la doua milioane de oameni? Va spun eu, cu tot respectul, nimic. Ca si in cazul acestei scrisori inutile. Tot insistati pe metafora cu ciocolata si cu lingurita de cacat. Artistii nu sint o pasta, sint oameni de sine statatori si faptul ca activezi in acelasi domeniu cu cineva nu-ti confera dreptul sa-i faci aluia program pe cine sa urasca si pe cine sa sustina. Aratati-mi si mie o breasla in care toata lumea crede la fel despre politica si dup-aia mirati-va de diversitatea parerilor din teatru. Sint care tin cu pesedeul acum si le e bine, daca se va intimpla sa nu mai fie pesedeul la putere le va fi bine altora, presupun. Nimic nou sub soare.
@Lia Bugnar, metafora cu ciocolata se referea la ce spuneati dumneavoastră, doamnă. Și anume că printre cei 31 există doi pe care îi respectați pentru ce-au făcut în teatru.
Cateva vorbe de bine la adresa doamnei primar, la aceasta adresa.
https://www.youtube.com/watch?v=tt3szeXBsDs
Nu mai am completari 🙂
„unui București care arată mai sufocat și mai rău decât în toți cei 27 ani de când îl cunosc eu.”
Serios ? Este mai rau??
Eu zic ca este mai multa ordine cel putin in trafic. Mai ales de cand au instalat garduri pentru tramvaie si au golit bulevardele de masini parcate pe carosabil. Simti ca este bulevard si nu targ de masini parcate.
Nu este neaparat meritul ei, cat meritul multora care au trecut in ultimii 30 de ani pe la Primaria Bucuresti.
Cei drept faza cu interzicerea parcarii pe bulevarde e meritul ei cred.
Nu imi place PSD, si vreau sa se dizolve, dar Gabriela Firea a facut putin pt. Bucuresti, si ceilalti primari nu au facut nimic.
Nu imi place de Gabriela Firea pt. ca este intepata, dar probabil calitatea asta trebuie sa o ai ca sa fi primar in Bucuresti, si ceilalti sa iti respecte ordinele.
@alex, am voie să te ating?
Chris Simion a declarat ca ea n-a semnat nicio scrisoare de sustinere a primarului.