Tot aud că ăștia (a se citi „pesedeii”) o dau în sus și-n jos cu creșterea economică, cu măririle de salarii și pensii, cu putererea de cumpărare explozivă și alte rahaturi de gen, uitând sa spună și despre niscaiva covrigi care se așază cuminți în cozile maidanezilor din spaţiul carpato-danubiano-pontic. În plus, ca să pară mai convingători, prezintă nuș’ ce cifre care mai de care mai dubioase, cifre ce mă lasă perfect rece. Pentru mine creșeterea economica este una singură și e sfântă: aia care se simte în buzunarul meu propriu și personal. Restul sunt vrăjeli.
Dar, dacă tot a venit vorba, aș vrea să știu și eu cum stă treaba. Pentru că dincolo de aberațiile politicienilor și guvernanților, noi suntem cei care simtim pe pielea noastră cum merge economia și dacă există vreo creștere economică au ba. N-am de gând să vă întreb cât câștigați (deși inițial asta aveam în cap), în schimb aș vrea să vă rog să-mi spuneți altceva: câți bani v-ar fi de ajuns pentru putea trăi confortabil în România?
Mno, dăcât că mi-ar plăcea să vă raportați la necesitățile voastre, nu să mă trezesc cu justificări de genul: „Bo$$, eu dacă nu-mi cumpăr Ferrarri și nu mă deplasez prin țară doar cu elicopterul, nu sunt om. Ah, plus ca vine acuș concediul în Bulgaria și vreau sa plec cu avion personal”. Desigur, nu ține nici figura cu: „Dacă nu mănânc caviar de șapte ori pe săptămână, mă usuc. Și vreau s-o ard la prânz numai pe mușchi de vită Kobe, că sunt la dietă”.
Ați prins-o? Gen, mi-ar plăcea să nu aberați și să-mi ziceți exact suma aia de la care considerați că pentru voi viața în România ar fi mișto și v-ar permite să trăiți bine, făcând o grămadă de chestii pe care vi le doriți. Și, dacă se poate, s-o și justificați un pic. Dacă o să-mi spui că-ți trebuie câteva mii de euro pe lună doar pentru haleală, o să te întreb dacă ești bine sau ai pățit ceva la căpuț. Hai c-ați înțeles voi.
Da, știu că sunteți mulți plecați din țară, dar întrebarea e prefect valabilă și pentru voi. Evident, raportându-vă la locurile prin care v-ați stabilit sau spre care tânjiți. Va fi cu atât mai interesant să facem comparație între plaiurile mioritice și țările cu apă caldă.
Ah, da, să nu uit. Dacă tot suntem la capitolul ăsta, poate ziceți și ce sumă v-ar face să vă întoarceți în România.
Cam atât pentru marțea asta cu trei ceasuri rele.
5000 RON.
Intretin un copil, o rata pt apartament, utilitati, haleala si alte mofturi de ale mele, plus sa strang ceva si la ciorap. Nu radeti. Sa ai ceva pus deoparte e mare lucru. Dai de un necaz, nu te imprumuti, ataci la fonduri personale. Si nu am crezut asta pana nu am dat de necazuri. 2 la numar…
7500 RON
Tin nevasta casnica sa creasca copiii exemplar.
Comentariu beton!37
Problema mea se pune astfel ca nu am zis: la casa, imi lucrez singur, la masina, imi lucrez singur, de mancat, ne facem, de intretinut, nu prea iesim noi la restaurante. Ce e drept, cu asta nu ne-am invatat. De asta, unele cheltuieli sunt mai reduse la noi (eu si a mea consoarta).
Am adaugat comentariul datorita unor comentarii ce au aparut mai jos.
Salut Mihai,
Consider ca pentru o familie cu un copil (cum e cazul meu) este nevoie de un venit lunar de 2.500-3.000 EUR. Asta inseamna sa iti poti permite o casa (nu de lux) cu o curte, sa platesti scoala copilului (vorbesc de ce de stat, nu de scoli private), sa poti cumpara medicamente atunci cand ai nevoie (pt ca statul nu iti prea da bani pt asta din cresterea economica anuntata), sa poti sa iesi din cand in cand la un restaurant, sa ai doua masini (gen Golf, Passat care nu trebuie sa fie noi), sa poti sa mergi in concediu decent si sa mai faci cate o iesire de week-end.
Comentariu beton!23
Pentru mine si consoarta un 2000 de euro ar fi mai mult decat suficienti pentru a trai in bătrâna capitala București. Si deși am lucrat pe bani mai multi in afară m-am întors acasa, lucrez pe bani mai putini, dar sunt ACASA!
Eu nu de bani as pleca. As pleca pt civilizatie! Om fi acasa, dar cand acasa e jale, mai bine in alta parte…
Comentariu beton!31
Am uitat ce inseamna crestere economica de cand am fata la facultate, dar simt cum orice ,,crestere” de salariu se topeste in facturi, pretul alimentelor si bineinteles, al tigarilor. :))))
Cum zicea si răposatul Rockefeller, încă putini…ce sa zic, eu resimt o usoara crestere, da e mincinoasă.. .e vacanta si nu mai plătesc grădinița, nu mai merg zilnic cu masina personala, din acelasi motiv…in rest, #muiedragnea.
Comentariu beton!40
Mie imi ajung acum la limita 3500 lei doar pt cheltuieli, intretinere, scoala copilului, si pus ceva deoparte.
Cu 5000 lei/ luna cred ca as fi mai in largul meu. Poate ca as iesi mai des in oras si as elimina din program ‘ ziua aia din luna in care sunam/ mergem la pizza’
Am cat imi trebuie – sa intretin casa cu curte, bona la copil, gradinita privata, cursuri de engleza, chineza si inot.
In schimb daca imi f*t astia o taxa de solidaritate….nu voi mai avea. Si uite asa se strica lantul trofic – bona va ramane jobless, nema British, etc etc etc
Eu stau in Spania. Anul asta nu lucrez pt ca m-am hotarat sa ma fac profesoara si pt a avea cat de cat sanse sa iei examenul de titularizare tre’ sa inveti cel putin un an. Asa ca un an voi sta pe tusa si traim din salariul sotului. El castiga cam 1600 euro pe luna si ne descurcam binisor. Cu banii astia reusim sa platim rata la apart, vreo 350 euro, utilitatile 100 euro/lunar, un credit de studii 125e, mancare 300e/luna plus alte cheltuieli, daca apar. Avem 2 masini, dar a mea sta mai mult parcata acum. Nu fumam, nu bem si nu suntem genul sa iesim la restaurant in fiecare weekend. Din cand in cand mai tre’ sa cumpar carti, alea sunt mai scumpe, vreo 30 euro/cartea. Eu zic ca ne descurcam destul de bine de moment. Stam intr-un oras de vreo 300 mii de locuitori, daca am sta in Madrid probabil ne-ar trebui peste 2000 euro.
Comentariu beton!19
Cand zic mancare ma refer la cumparaturi in supermarket, aici intrand si produsele de curatenie, igiena, etc. Ca nu e mancarea chiar asa de scumpa.
Eu casă am. Am făcut-o noi că deh, ăsta ne e domeniul în care lucrăm. Am făcut-o cu mulți bani, dar acum mă costă foarte puțin să trăiesc în ea.
Copil de întreținut n-am și pasiunile noastre care țin în general de sport nu sunt din cele mai scumpe, dar nici chiar ieftine.
Am două mașini. Una de tăvăleală, ieftină, cu consum mic pentru treburile de toată ziua și una care cu care ne facem de cap în concedii sau iarna.
La mine e puțin mai ciudat că lucrez pe proiecte. Am perioade în care nu fac nimic altceva în afară de muncă, nu concediu sau ieșiri și apoi pauze în care recuperez. Cu vreo 2500 euro lunar cred că-mi permit să trăiesc cum vreau fără să includ călătorii.
Cat timp v-a luat ? Mooor dupa chestii dintr-astea ! https://www.youtube.com/watch?v=lWQS_Qjbldg
@Faiantaru’, noi n-am făcut o casă ca aia din link.
Am făcut un bloculeț cu 3 etaje, cu câte un apartament de 120 mp pe nivel și ne-am păstrat și o curte să stăm printre tufe cum zicea @radu mai jos. Am ridicat-o într-un an și finisajele le-am terminat în doi ani…
Am păstrat câte un apartament pentru fii-mea și unul pentru soacră-mea și noi stăm în cel de la mansardă.
Aveam în proiect să facem o casă la Breaza cu tehnici populare tradiționale, dar……mai vedem ce-o să fie…..
Îţi place sau nu: 0 0
N-a fost mult, ba deloc ! La structura v-a luat exact cat ii ia oricari alt constructor daca se tine de treaba. O vara, daca incepi cu fundatia devreme. Plus de asta, voi fiind antepriza, v-ati luat putut lua singuri, fara intermediere, aprobarile, „liber” la executie v-ati dat cand ati vrut, iar de calitate nu mai vorbesc, tot voi i-ati supravegheat. Felicitari !
„Visul de la Breaza” e de doctorat, daca te intereseaza asa ceva. Mai ales acum, cand foarte multi nu-si mai permit o casa, mediul rural a ajuns sa arate … dupa cum arata, si „ajutorul prietenesc” de pe vremuri redevine un trend.
suficient de mult cat sa compenseze timpul petrecut la munca (11ore/zi)
am fost in extrema cu bani multi si timp ioc , nici macar sa cheltui banii nu aveam. am schimbat prioritatile, si, acum in 2, ne descurcam cu 10,000 lei pe luna cu toate ca platim rate.
la noi in tara, la cum merg lucrurile, salariile ar trebui sa creasca direct proportional cu daunele si pagubele de le fac astia de dicteaza cresterea economica din pix. vise…
ps: mereu vrem mai mult, acum intrebarea este daca meritam..
Cand stateam in Romania(Timisoara) acum 2 ani, castigam undeva la 3000 de lei pe luna si o odata la cateva luni, 5000 de lei. Asta pentru ca aveam „ocazia” sa lucrez 11 ore pe zi pt 2 saptamani:) Plateam undeva la 1000 de lei chirie si cheltuieli si ma descurcam foarte bine. Singurul lucru care nu am reusit sa il fac cu banii astia a fost sa pun ceva deoparte. Cumva, asta nu reuseam niciodata:))
Nu am in cap o suma pentru care m-as intoarce inapoi ca banii nu au fost motivul pentru care am plecat..
Cred 6000-7000 lei sunt suficienti pentru Galati, pentru o familie cu 3 persoane, fara chirii, fara datorii la banci si sa ai si din ce sa pui deoparte pentru zile mai negre. Cred, ca oricum avem mai putini si strangem din buci tot timpul. Visez si io!
Daca as avea 1000 euro pe luna, ar fi nemaipomenit (o persoana cu datorii la banci, deci roman neaos). Retineti ca nu merg la coafor, nu ma rujez, nu platesc la curve si beau decent, fara abuz in autobuz. Un plin de benzina de luna, plimbari sa faca si ochiu meu o poza si servit mancare facuta de altii, sa dezvoltam industria alimentara…
Referitor la plinul de benzina, eu am facut un pustiu de bine si am GPL :))
Paco e the best! Te-a convins să faci scrierea de azi. ? Revin deseară când ajungem acasă. E târziu???? ?
@VictorR, cum să fie târziu?
Și, da, de la @Paco a plecat. 🙂
nu as masura calitatea vietii in bani. Adica ce folos daca stai intr-un oras poluat sau mergi cu 41 zilnic si iti moare sufletul in miros de ciorba.
Visul meu e sa am o casuta prin tufe undeva sa cresc iarba 🙂 liber si sa ma doara in cur de restul universului.
Comentariu beton!25
@Radu, ca idee e foarte fain ce spui tu 🙂 Doar ca să poți vorbi de calitatea vieții e minim necesar să-ți poți satisface nevoile bazale.
Poți crește iarbă și ridica zmeie 🙂 Totul e să nu fi bolnav sau să nu ai copii care poate nu au chef să se joace de-a Mowgli 🙂
Comentariu beton!19
chestia e ca se impun niste modele absolut halucinante de viata.
Adica neaparat job la multinatinala 12 ore pe zi, casa in pipera, copii la nu stiu ce universitate ca sa ajunga si ei niste corporatisti lipsiti de viata. Totul ca sa ai 5 zile pe an din care 2 le strici in trafic ca sa stai si tu in Delta pe o barca cu batul in balta.
PS am fost corporatist, am muncit 12 h zi / 7 zile pe sapt si concediul cand nu erau proiecte. Totul pentru o asigurare de sanatate fara nici o valoare si un salariu ca se ducea pe pustii cum il luam.
Cand poti face 360 zile pe an ce vrei doar daca stii sa iti dramuiesti resursele si sa te doara la bascheti de parerea altora.
Comentariu beton!18
Da, așa resimt și eu unele modele de viață ca fiind aberante. Despre asigurările alea de sănătate, nah, cineva trebuia să scoată bani și din frica noastră de moarte 😛
Păi, poate vei reuși să ai acea căsuță între tufe, plus o conexiune la net, să ne povestești cum e viața când asculți cum crește iarba 🙂
Comentariu beton!11
Problema ta. Eu, tot in corporatie, m-am ridicat de la sedinta ca sa ma duc la serbare la copil, la gradinita. Tu trasezi limitele…daca stii si daca poti.
DanaH – un algoritm banal de artificial inteligence scotea din textul tau:
tu, sedinta, corporatie
/ copil,serbare (sedinta), gradinita(corporatie) :)))
sper ca intelegi.
miha s. – ongoing project 🙂
Parcă ai fi fii-miu! Tot Radu îl cheamă :)))
@ Radu : asta e probabil scara ta de valori. Eu am luat-o mai simplu, cronologic 🙂
ahaahaha…cat de tare ai zis „iti moare sufletul in miros de ciorba” 🙂
pai noi castigam cam 110-120mil/luna, 2 adulti.
din astia platim 20mil un credit.
mergem la munte de doua ori iarna, we prelungite, dar caut oferte.
mergem la mare de trei ori pe vara, cate 4-5 nopti, la noi, fara ruperi in figuri.
facem un concediu de 8-10 zile intr-o tara europeana, o data pe an.
bem cu masura, nu fumam.
intretinem un apartament de 3 camere, fara nicio economie la utilitati (adica am platit asta iarna 6 mil la gaze, 2 mil la energie etc)
iesiri la restaurant destul de rare.
haine/incaltaminte bune, nu extravagante.
mancare buna, bio pe cat posibil, dar mai ieftina decat in magazine fiindca avem provideri locali, seriosi, verificati.
intretinem doua masini Ford, 5-6 ani vechime, exclus SH.
cheltuieli moderate cu sanatatea, sa zicem max 2-3mil lunar, incluzand tratamente dentare, ochelari. am avut si ani in care am platit 200mil operatie la privat, alta data 80mil tot privat. de acum probabil ca vom plati mai mult, ca nu intinerim.
cadouri/nunti/diverse evenimente – cam 30-35mil anual.
traim mai bine decat majoritatea, dar ca sa facem ceea ce ne-am pus in gand fara sacrificii, as mai avea nevoie de 50mil lunar.
traim in provincie.
o semnez, dar anonima 🙂
Noi suntem 4 la masa ( necuvantatoarele nu le pun la socoteala). La stilul nostru de viata ne-ar fi suficienti 2500euro/luna/ familie. Nu suntem cea mai echilibrata familie, dar nici la excentrici nu intram! Am un sot care nu-mi cere bonul la chiloti, dar nici eu pe al lui la surubelnite! Avem rate ( la casa, nu la elicopter), pt ca nici el, nici eu n-am stiut sa luam jumatati cu matusi Tamara si nici ” finu’ lu’ nasu” nu suntem! Ne-am construit cararea singuri! Facturile sunt aceleasi cam ca la toata lumea. Mai pui benzina, o revizie, consumabilele masinii…
Avem doi copii: unul la gradinita, altul la stat, iar invatamantul costa, plus ca ne dorim sa-si poata indeplini visele! Fiecare copil are activitati extracuriculare ( alegerea lor, pt ca eu sunt o mama relaxata care nu-si forteaza/ obliga copiii sa-i satisfaca frustrarile, neimplinirile si dorintele ei. Pt asta am barbat! ?) Nu oferim luna pe tipsie de argint, pt ca nu suntem genul, dar incercam sa oferim excursia scolara si tabara organizata, un concediu cu familia pe an macar si o evadare pt noi de cateva zile!
Nu avem menajere, gradinari, soferi sau bone!
Daca batranii iti pica la pat sau te loveste vreo nenorocire grava, calculul pica si n-ai cum sa mai estimezi nimic!
Comentariu beton!38
Anul trecut dupa rapiță,cereale,dupa ce am scăzut costurile muncilor,service si piese de schimb,impozit am rămas cu 290.000 de lei.Anul asta am mărit suprafata pentru cultura de răpită de la 35 ha la 45 ha si o sa incasez ceva mai mult.Anul viitor o sa pun toate cele 75 de ha pe care sunt proprietar cu rapița.Ce este cel mai important :sunt liber,nu dau raportul nimănui,nu mor încet închis într-un birou.Pentru mine banii sunt cel mai putin importanti.
Comentariu beton!32
@edelweiss Super tare chesteia asta cu rapita! Cunosc pe cineva care jongleaza cu ea an de an si am aflat ca daca nu ploua atunci cand trebuie, ai pus-o. Bravo pentru initiativa!
Sa-mi zici unde si cu ce stopesti…poate facem o polenizare la rapita si mananca si gura ta o miere din rapita ta 🙂
@Redoo,Buzău,la câmpie.Poate te combin cu un nene care are vreo 150 de stupi verticali si are câteva hectare de mentă.Are contract suedeji sau daneji ceva.Asta la anu’.
am auzit ca exista si miere din floare de canabis 🙂
Eu cred ca iti trebuie macar 1000 de euro pe luna, mai ales daca ai rate. Eu in Cluj cam atat cheltui, fara sa ma sparg in figuri. In primele 2 zile de la salariu decartez 1000-1500 de lei ca popa (chirie, facturi, datorii). Adica atat iti trebuie ca sa nu stai cu gandu la salariu urmator ca ramai fara bani sau chestii de genu.
Deci, nu ma pot plange deloc de bani, dar tot as pleca din tara asta. Degeaba ai tu bani daca in jurul tau e dezastru – radem, glumim, da e jale la noi: nu se face nimic, toate produsele vin de afara (si normal ca avem preturi mai mari ca la ei, nu? Mai adauga transportu). Industrie nema, medicina sa zicem ca merge dar nu-i chiar Zurich etc etc. Dupa aia mai vine PSD si baga cea mai comunista chestie din univers: „taxa de solidaritate” (nu m-ar deranja o taxa in plus, daca as stii ca nu se fura) – va zic, aplauda Stalin in mormant.
Cand m-am dus prima data in delegatie la Viena stateam serios pe ganduri, zic „oare ce s-ar intampla daca as ramane aici, sa nu ma mai urc in avion. Is cetatean UE, plm, 30 de zile in arest, in cel mai rau caz”
Comentariu beton!16
Neața! Fiind o domniță fără prea multe pretenții, consider că un venit de 1000 de euro mi-ar face viața mult mai plăcută. Astfel cred că aș putea spune că duc un trai decent (fără să îmi fac griji ca nu am bani de chirie și altele), mi-aş putea întreține viciile fără să mă simt vinovată, mi-aş permite excursiile pe munte pe care mi le doresc și aș putea chiar să economisesc pentru una, alta. Și cam atât momentan. Dacă aș avea și un mini me în grijă, s-ar schimba probabil situația și nevoile ar fi altele. 🙂
4000 RON cred ca mi.ar ajunge. Sant singura si nu am mari cheltuieli. Poate asa as reusi sa o ajut si pe mama care are pensie mica
Comentariu beton!12
Vad ca toata lumea si-ar dori un 2000 de euro! Adica 9000 de lei! Nu e rau! Doi corporatisti poate se duc in suma asta, dar ce facem cu restul, care daca au salariul minim ca venit au mult de tras pina la atingerea stachetei de mai sus! Eu am pensie de boala de 1600 de lei si soata de militar, 4800! sa nu incepeti cu pensia speciala ca va injur! Eu zic ca stau bine!
Mentalitate învechită. Wake up! A trecut vremea când statul dădea tot, iar omul zicea mersi.
Acum Statul ne ia tot si trebuie sa zicem si merci….
Dac-ați vrut „dimocrăsi” de la Iliescu…asta aveți.
Aș vrea să câștig atât cât să nu fiu nevoit să fac rată la bancă pt trimiterea copilului în tabără, pt cumpărarea unui aparat electronic sau electrocasnic de necesitate în casă, pt cumpărarea unei mașini SH, pt un concediu de câteva zile la munte( nu de alta, dar litoralul nostru concurează cu stațiunile de fițe din afară și aș putea fi catalogat ca pretențios ?), practic, să nu fiu nevoit să fac rate/împrumuturi pt viața normal-decentă de zi cu zi.
Comentariu beton!19
Rată la apartament luat înainte de criză (adică la un preț aberant – aia e! și chiriile erau la fel de mari atunci), grădiniță privată (fiindcă nu avem cu cine să lăsăm piticul cel mic 3 -4 luni pe an cât sunt închise alea de stat – nu e singurul motiv, și condițiile sunt altele), școală privată cu afterschool pentru piticul cel mare din toamnă (motive: trebuie lăsat undeva până seara, sistemul de stat ni se pare că îndobitocește elevul, nu-l deșteaptă, la privat există multiple activități creative, parteneriate, vrem să aibă un viitor, de preferabil afară etc.), țoale și încălțări, mai rar pentru noi, mai des pentru cei doi fiindcă sunt în creștere (mai recondiționăm de la cel mare la cel mic, dar diferă ca gabarit la aceeași vârstă, iar încălțările le distrug într-un ritm fantastic), înot pentru amândoi, încă un sport, probabil din toamnă, pentru cel mare (e maniac cu activitatea sportivă?), mâncare, diverse prin casă, țigări, finanțarea sistemului de sănătate privat (farmacii +Sanador, fiindcă, nu-i așa, dăm bani la stat pentru asta?), o ieșire sau două pe lună „cu băieții/fetele” în oraș?, alte ieșiri prin parcuri, Zoo, teatru, excursii diverse etc., un concediu în străinezia, vreo două sau trei (gen Paște, Crăciun) prin țară, facturi….toate astea duc la o medie de 13000 de lei pe lună.
Avem banii aceștia, nu economisim mai nimic (e o tâmpenie să pui bani deoparte în România – ori îi investești în ceva, ori îi cheltui), sunt bani munciți proveniți din două joburi la privat. O regulă spune că omul cheltuie cât are. Asta facem noi. Ne-am descurca și cum mai puțin, dar nu avem motiv s-o facem.
Acum, referitor la tâmpeniile pe care le zic și le fac, sau urmează să le facă comuniștii: orice taxă în plus la salariu sau pusă angajatorilor noștri se resimte în bugetul familiei. De aceea mă piș cu jet pe taxele lor de solidaritate, pe tot felul de măriri de impozite, pe încurajarea lenei, pe tot felul de diferențieri între săraci și bogați.
Un salariu mare în privat înseamnă niște aptitudini deosebite, o răspundere mai mare, eventual niște cursuri sau traininguri făcute în momente când Doreii sunt deja la a treia bere, înseamnă un impozit plătit la stat din care se plăteșc ajutoarele sociale pentru un sat întreg de lepre etc.
Ca să răspund și la chestia cu creșterea economică: da, de alegeri până acum, bugetul familiei s-a diminuat cu vreo 300 de lei. Deci avem creștere economică. Duduie! #muiedragnea
Comentariu beton!34
Eu as pune totusi si ceva deoparte.
La noi la privat merge treaba doar in domeniul tehnic, sau cum i se mai zice „IT” (urasc termenul IT din tot sufletul, pt ca reprezinta orice de la nokia 1100 pana la ultimul surub din Statia Spatiala Internationala). Asa mi se pare mie.
Si eu lucrez momentan in domeniu, dar parerea mea e ca este o bula si cand se va sparge va fi super trist. O parte ne vom reorienta, ceilalti vor muri de foame.
ca si IT-ist consider ca e mama tuturor bulelor si am preferat sa fac un pas in consultanta de business desi nu imi place dar macar ma lasa sa muncesc de unde vreau eu.
eu am facut asa, un calcul rapid si mi-am dat seama ca nu-s tocmai o persoana pretentioasa. daca ar fi sa exclud educatia copilului (care ma costa in jur de 2000 euro/luna), restul de cheltuieli se invart pe la 500-700 euro/luna, maxim.
de castigat castig 4-5000/luna, deci mult mai mult decat cheltuiesc – dar am ales varianta „soft” – un serviciu cat de cat lejer in Ro + colaborari externe, astfel incat sa nu ma ingrop intr-un job si sa nu mai am timp de copil. mi s-a parut varianta cea mai potrivita noua.
@Sabina, am si eu o curiozitate. 2000 de euro pentru copil? Sa inteleg ca e student, nu?
scoala particulara+ activitati extrascolare (de tipul: inot, tenis, alte sporturi care implica copaci si catarat, etc)
fiu-meu e copil cu nevoi speciale, probabil ca daca nu ar fi fost asa, costurile nu ar fi fost atat de mari. dar, atata timp cat imi permit sa dau atat pe educatia lui, e ok. pana la urma mi se pare ca sunt banii cel mai bine folositi, sincera sa fiu 🙂
Comentariu beton!14
@SD, un student ”costă” sub 1000e 🙂
„Ah, da, să nu uit. Dacă tot suntem la capitolul ăsta, poate ziceți și ce sumă v-ar face să vă întoarceți în România” .
Nici o suma nu m-ar face sa ma intorc in Romania asta daca as fi plecat.
Trebuie luat in seama bunul simt, educatia, mentalitatea oamenilor etc.,,, nu trebuie sa ne limitam numai la bani, parerea mea, ceea ce la unii dintre noi cam lipseste,
Unde ati gasit dvs oaza asta de deomcratie?? Probabil, prin Tarile Scandinave.
Ca in rest, UE este un miraj al democratiei,unde marile puteri imperialiste arata cu degetul intre ele. Ignorante si neputincioase In lipsa acelei educatii de care vorbiti si civilizatii aproape de Maya daca vedem backgroundul. Eu sunt in Londra de 3 ani si pot sa zic ca le am vazut pe toate. Astia care dau ora exacta in ordinarii in lume. Ca si mentalitate si educatie sunt undeva la limita epocii de piatra cu cea de gheata. ?
Cred ca-s un pic mai pretentioasa, mi-ar placea un 2000 euro: ca sa nu trag de creditul la casa chiar toti cei 30 de ani, ca sa pot contribui la renovarea casei bunicii in rand cu restul familiei pt transformarea ei in casa de vacanta, ca sa-mi permit un concediu decent fara sa caut cea mai ieftina cazare, ca o pereche de pantofi decenta sau o haina de iarna sa nu mai fie o chestie ce trebuie planuita atent, ca o vizita la coafor (nu-s o mare fitoasa, dar am un par dubios) sa nu mai fie o problema, sa-mi permit renovarea casei pe care o visez, niste economii decente.
Sau macar 1500 euro. Pt toate cele de mai sus.
Cel putin 1500 de euro ca sa respiram si noi. Motive: stau asumat si benevol cu socrii pensionari si 80% damage ( cancer, diabet, hipertensiune, psihopupu) undeva inafara orasului Bucuresti (25 km). Umani 4, patrupezi 3 ( 2 pisici si un catzel), camere 4. Sotia preda pictura si face lectii de pictura, eu part-time, banii mei vin cat ai tuturor celorlalti la un loc- atunci cand vin, in rest totul e cu masura. Culmea, catzelul este un scump: pana iti asiguri necesarul cu el (hrana, echipamente, ingrijire medicala, antrenament) te cam usuca de bani si asta inseamna vreo 2 ani. Medicamentele umanilor si vizitele la doctori ard la buzunar cu toate ca suntem asigurati toti 4 dar se stie…
@Mihai, creșterea economică este irelevantă, pentru cetățean contează puterea de cumpărare (care a scăzut) și calitatea vieții (nu comentez, nu cred că are sens).
Am plecat din România de câțiva ani nu din cauza banilor (câștigam bine amândoi), ci pentru că țara aia îți toacă nervii încet, dar sigur. Dacă mai ai și copil la școală plus tupeul să ai un business al tău, locul la ospiciu e aproape garantat. Nu de stat, plătește din buzunar, săracule!
Plecarea a fost conjuncturală, a primit soțul o ofertă interesantă de job și am decis să încercăm, să vedem cum e și pe la alții. Ziceam, atunci, că stăm 2 ani și ne întoarcem, dar acum zic că nu m-aș mai întoarce nici bătută. Nu umblă nicăieri câinii cu covrigi în coadă, dar măcar nu îi mai văd pe străzi. Pe câini, adică.
Pentru cei interesați: Olanda, 2500 Euro/lună e un venit decent pentru un trai liniștit, timp de citit și plimbat și chef de râs în timpul liber.
Comentariu beton!23
Auzi?! Dacă Ferrari-ul există deja, se pune?! :))
@Anouk, se pune, se pune, că vreau să știu cât costă o revizie.
@Mihai, păi să vedem cine ne zice… că s-o găsi vreun posesor de Ferrari printre cititorii tăi!
Sau dacă nu-i pe-aici niciun Ferrari, poate e vreun mecanic auto competent și-ți face un calcul corect 🙂
Asa luna de luna eu singurica ma descurc decent cu un buget de 2200 (1000 mancarea include iesiri si pranzuri mai mult in oras, 500 intretinere/utilitati, 200 motorina, 200 necesare prin casa (astea se mai reporteaza si ai buget de zugraveli), 200 haine, cadouri, 100 sala si restul ce o mai fi). Nu fumez, nu beau mai mult de un pahar de vin bun, dar calatoresc cat pot. Evit nuntile si locurile scumpe inutil. In lunile cu inpozite/asigurari mai suplimentam. Bugetul de calatorii e separat. Acum doar ca eu nu gandesc in bani pe luna, ci pe ora. O sa zic o treaba si sper sa nu imi iau injuraturi (n-ar fi prima data). Am facut urmatorul calcul plecand de la un salariu de corporatist 3000:22=136 lei/zi÷8=17 lei ora/4.5=3.78€ ora. Bai oameni buni, in tarile cu apa calda asa ceva e de negandit. Asa ca pasul urmator a fost gandim la ora, ca americanii plecand din 4$ acum 5 ani, intre timp ajuns la 18. Partea nasoala la plata asta cu ora e ca de banii aia chiar muncesti, deci nu prea scoti 8 ore pe zi, dar nici nu iti trebuie. Eu cand taxez la ora am un programel care face captura de ecran cand nu ma astept ca sa fie clientul cu sufletul usor ca nu stau aici sa ma hahai cu voi pe banii lui.
E cam de speriat dacă e să compari fluturaşii de salariu din afară cu cele din tară iar prețurile sunt cam la fel.
Off topic : La voi benzina/motorina e 4.80 RON max, la noi £1.15 / 1.19 la litru.
Mâncarea e mai scumpă la voi. Acelaşi produs sau produse similare calitativ din Mega-ul vostru e mai ieftin cu câțiva (5-10) penny la Tesco sau Sainsburys.
La alcool stați mai bine, e un pic mai ieftin la voi dar nu cu foarte mult.
La o socoteala adanca, mi-ar trebui cam 8000 Ron net/luna.
Cheltuieli:
– rata pe 30 ani – sa-l pot plati mai repede gen in 10 ani sa fie gata
– lunar cotizatie la ceva pensii private – la cum privesc viitorul o sa am nevoie de pensie in plus
– pensie suplimentara pt parinti
– asigurare de sanatate – pt mine si parinti si orice alta entitate care o sa apara pe parcurs
– asigurare de viata – ca de, nu stii niciodata si incep sa devin paranoia.
– asigurare separata pentru cancer – nu stii niciodata si am aflat ca acopera diverse tratamente pe care celelate asig. nu le acopera
– rata masina – asta e pentru viitor cand oi avea curaj sa conduc in Bucuresti. Deocamdata platesc intretinerea bicicletei. 🙂
– concedii (pentru mine si ai mei parinti)
– bani pusi deoparte – pentru ca, nu-i asa, nu stii niciodata cum o sa fie. Si tata mereu imi zice ca pui bani deoparte cand ii ai, cand nu ii ai, stai cu buza umflata.
– bani pentru sala, tenis si inot
– impozite si alte rahaturi de genul.
As putea sa renunt la multe din draciile astea, dar nu prea vreau.
@Kitty, cu atâtea asigurări și rate, mai apuci să mănânci ceva? 🙂
@Laura G. – Sunt la cura 🙂 prea multa mancare strica.
1000€ in lei (minim pe economie)..Ar fi ,o suma ok fata de preturile din Ro. Unde produsele de cele mai multe ori, aici ma refer la cele de consum casnic ,sunt mai mari ca in Tarile UE
Personal, cred că 2500 Euro/lună/familie ar fi o sumă adecvată pentru asigurarea unui trai decent, având în vedere prețurile actuale.
Asta în condițiile în care familia ar deține un apartament cu 3 sau 4 camere și două mașini, fără rate la bancă.
Pai eu castig acum 3575 lei, dar sunt in concediu de crestere copil, deci 85% din cat castigam, iar sotul castiga 3800 lei. Avem un copil de un an caruia ii putem asigura, zic eu, orice vrem. Adica ingrijire cu produse specifice, abonament medical la Sanador. Avem masina, casa in constructie si anul acesta am fost in Thassos, Rep. Moldova si la noi la mare. Deci e ok. Amandoi am tot schimbat firme si zic eu ca ne merge bine. Ne place sa calatorim, sa bagam un vinulet in Italia sau o Zagorka in Bulgaria. Mancam si la fite, dar nu zic nu unui mic in piata. Mai donam si pentru copiii bolnavi si dam si pomana batranilor. Dar viata se schimba rapid, mai vrem un ghemotoc si vrem sa avem si niste bani de azil. Asa ca eu intentionez sa ma apuc de niste cursuri de IT. In rest, clasa politica nu face decat sa tina tara pe loc. Simt ca in mare parte angajatii de la stat stau, iar politicienii fura.
Cat am, atat cheltui! Nu e rau sa ai si ceva la saltea pentru vreo urgenta, dar mi-e greu sa stabilesc o suma, deorece eu le gasesc intrebuintare repede. ? Mai mult de jumatate din castiguri mi se duc pe chirie si utilitati ( Madridul este extrem de scump, ca si de altfel, oricare alta capitala europeana- in limitele economiei tarii respective-
Daca acum cheltuielile mele rotesc in jurul unor 2000 de euro, si nici pe departe ajung la tot ce mi-as dori, de pilda, cred ca, un concert, o piesa de teatru, o carte, o iesire pe luna sunt necesitati si cerinte ale traiului decent, cu vreo 3000 si ceva le-as bifa pe toate.
O alta mancare de peste e cati bani mi-ar placea sa am si v-ar face baba o lista lungaaa de pe unde i-as cheltui.
Salut, deși te citesc de mult, asta e primul comentariu! Sa o luam asa, am plecat în UK de 3 ani, la virsta de 43 de ani, împins de la spate de un credit ipotecar pt care mai aveam de plata 15 ani și de copilul care urma sa între la facultate.
Ce am realizat în timpul asta: cea mai mare realizare, pot să-mi susțin copilul în facultate… garsoniera închiriată în zona bună în București plus alte cheltuieli…, am reușit sa rambursez anticipat in jur de 10.000 de euro anual din creditul ipotecar, mai am 2 ani și scap. În fiecare an, un concediu adevărat, cum nu am avut parte în ultimii 15 ani.
Daca m-asi întoarce? La început, planul era sa stau 5 ani, sa scap de ipotecar și sa termine copilul facultatea. Acum, nu știu, mi-ar fi greu sa ma întorc la birocrația din țară, la jegurile de spitale, la copie de buletin, la taxa de solidaritate…la clica din parlament și guvern. Pe tema asta vorbim din nou peste câțiva ani!
Comentariu beton!24
Pe naiba creștere economică…
Acum, când lucrurile sunt așezate, necesarul decent e cam de 5.000 lei/luna și există. Dacă vrem concedii în străinătate și tot felul de recondiționări (casă, mașini, haine) ar trebui vreo 7-8.000 lei/luna…
Dar asta pentru că nu mai avem rate, copilul și-a terminat școlile și trăiește independent (fizic, psihic și financiar).
Nu vreau să mă gândesc câți bani ar trebui în caz de boală (medici, tratamente, analize).
Pe bărbată-miu l-a lovit stomatologul cu o lucrare de vreo 5.000 lei – normal că trebuia făcută. Na, i-am zis bine că are dantură nouă, să vedem ce-o să mănânce cu ea… 🙂
Comentariu beton!19
N-am manii excesiv de costisitoare. Dacă nu pot rezista la ceva astea sunt poftele pe care le am când văd ceva de mâncare. Celtuieli fixe lunare am: rata la apartament, after, asigurarea de viață care se transformă în pensie privata la terminarea contractului şi utilitățile. Eu zic că stau bine având în vedere că am avut şi perioade urâte. Cert este că, cu cât ai mai mult cu atât cresc şi pretențiile. Prioritătățile se schimbă şi ele.
Ca să răspund la întrebarea ta, într-o familie cu un copil şi cu datoriile mele 10.000 de lei este ok.
cum sa fie? e ca nu e. Pt mine toate cheltuielile „administrative” (chirie/rata, intretinere, telefon, electric etc) sa nu depaseasca o treime din cat castig.
Inainte sa plec din Romania, aveam impreuna cu sotia cam 4500-5000, banii astia ajungeau sa platim strict necesar, rata la banca pt. casa, taxe, mancare. In caz ca se strica masina sau frigider sau masina de spalat sau orice alta problema neprevazuta, eram in datorii vreo cateva luni bune.
Deci eu zic ca pentru un trai decent, si sa poti pune ceva bani deoparte pentru zile negre, sau sa iti platesti o pensie privata sa nu mori de foame la batraneti, pentru o familie de trei persoane ar trebui un 7000-8000Ron.
De intros inapoi in Ro, ar trebui sa fie mult mai mult de atat numai ca sa ma faca sa iau in considerare ideea.
M-am gândit și eu uneori la asta si nu am un răspuns clar și nu știu câtă relevanță are o sumă pentru că sunt diferențe enorme de la un oraș la altul sau între un cuplu cu copii și altul fără.
De cand suntem împreună, încet-încet ne-au crescut și veniturile, și implicit și dorințele, că nevoile de bază ni le satisfăceam și la începuturi. Probabil câstigăm dublu față de acum 10 ani, să zic, dar acum mergem mai des la restaurant, mergem în mai multe vacante, eu îmi cumpăr mai mulți pantofi scumpi, el mai multe gadgeturi, etc. Încă nu avem nici rate, nici copii, avem doua camere și o masina și ne e suficient.
Sunt fericită și mulțumită cu ceea ce avem acum, dar dacă ne cresc veniturile în continuare, o să extindem și o să ne adaptăm dorințele la situația din momentul respectiv. Acum zece ani ieseam la anumite restaurante doar la ocazii, acum mergem poate mai des la ele, fara vreun motiv, la fel cum sunt altele la care nu prea ne permitem acum, dar poate mai incolo. Am fost in vacante care acum 10 ani pareau doar un vis, dar sunt si locuri la care încă doar visez.
Nu sunt veșnic nemulțumită, așa cum poate să pară, ci am o dorință constantă de evoluție, de progres.
Decizia de a pleca / rămâne în țară ar fi legată de un eventual loc de muncă mai bun și apoi de venituri. Dacă aș pleca și situația politică ar rămâne aceeași, nu m-aș mai întoarce pentru nicio sumă. Ever.
Comentariu beton!13
M-as intoarce acasa, in Romania si daca as castiga mai putin decat acum. In orasul meu mic si linistit si cel mai frumos din lume, de la munte. Asta daca nu s-ar pisa aia (politicienii) pe noi din toate directiile.
2.000 de lei/lună îmi ajung pentru a acoperi toate cheltuielile (chirie, utilităţi, mâncare, îmbrăcăminte, mici plăceri personale). În momentul în care iau în calcul ideea de a avea o maşină, de a călători, de a-mi schimba una-alta prin casă (sau chiar de a construi o casă), nu mai sunt suficienţi. La un salariu de 1.500 de euro/lună, de exemplu, chiar şi aceste lucruri ar deveni relativ uşor accesibile.
Mai frate, am citit comentariile. Pai, la cat castiga deja astia, eu unde dracu sa ma mai bag? Hai pa, ca m-ati enervat cu banii vostri si eu nici nu mai stiu ce-s aia de cand tot incerc sa-mi carpesc buzunarele sa nu imi mai ia vantul verzisorii, adica leii, ce credeati?!?…!
Așa-i când n-ai carte, n-ai parte. Ghinion.
carte am destula, sa si dau la altii! nu mai am anii.
@gabriel, în loc să te enervezi că au alții mai mult decât tine, nu e mai bine să cauți o soluție să nu-ți mai cârpești buzunarele? Lasă în pace capra vecinului, pune osul la treabă și o să o duci și tu mai bine. Asta cu vârsta este o scuză convenabilă, dar penibilă.
Didina, imi pare rau ca nu ai observat hazul postarii! Asta inseamna ca nu ai pic de simt al umorului, ceea ce imi trezeste un sentiment de mila, insa doar un pic, cat sa nu ma supere!
Comentariu beton!14
@gabriel, ce noroc pe capul meu că mi se permite să supraviețuiesc și fără pic de simț al umorului, în loc să fiu bătută cu pietre în piața publică. Cu milă, desigur 🙂
O zi senină!
7000ron net de cuplu (fara copii) cred ca este decent in provincie, asta daca nu au rate la apartament.
2 concedii pe an, iarna 7 zile la ski in Bansko si 10 zile vara in Grecia.
cu putina cumpatare se poate introduce si un city break toamna
restaurant odata pe saptamana
sint foarte multumit cu cit cistig in germania, suma concreta nu are importanta cit timp sint multumit.
nu vreau sa bravez neaparat, dar nu m-as intoarce in romania pentru absolut nici o suma. exista enorm de multe lucruri aici in viata cotidiana pe care nu le poti cumpara in romania cu nici o suma si care sint convins ca pe durata vietii mele sint standarde de neatins in romania. plus ca nici astia nu dorm in papuci, continua sa faca fine-tuning.
sa plec din romania a fost cea mai buna decizie ever in viata mea.
Comentariu beton!18
Eu sunt mic intreprinzator si de abia traiesc de pe o zi pe alta. Dupa ce achit cheltuielile foarte basic ale firmei si taxele, nu ramane mai nimic. Haine, restaurante, vacante? Ce gluma… Nu-mi pare rau pentru ca, daca e un lucru pe care niciodata nu l-as putea face, ar fi sa lucrez pentru altcineva. Insa am banuiala ca daca as trai in alta tara, situatia mea financiara ar fi complet diferita. Imi lipseste curajul sa plec.
Comentariu beton!14
Am plecat din țară în 2010. Gagicul de-atunci (soțul curent) se întorsese în România în 2009 după un contract de un an și jumătate în Canada și a decis atunci că vrea mai mult în viață decât ce putea țara să-i ofere. Și Marea Britanie a fost. Salariile noastre cumulate înaintea plecării nu depășeau 4k ron pe lună (ultimul lui salariu în Romania, din 2008 și ultimul meu salariu în 2010). Nu trăiam împreună atunci, prin urmare nu pot face o comparație perfectă între trecut și prezent. Cert e ca ne descurcam fiecare cum puteam, locuind singuri, fără economii, fără mașini, cu pachete lunare de-acasă etc.
Nu ne mai întoarcem în țară decât atâta vreme cât ne vor mai trăi părinții (nu avem frați).
Pe lângă faptul că nu am câștiga în țară cât câștigăm aici (echivalentul a 40k ron/lună), chiar nu ne lipsesc birocrația, micimea majorității oamenilor, infrastructura praf, taxele de solidaritate și cine știe ce li s-o mai năzări ălora de la guvernare.
Momentan aici banii se duc lunar pe:
– rata la casă – 10k ron (cumpărat în Aprilie, mortgage pe 30 de ani)
– rata la mașină – 3.6k ron
– rate ex renovare – 1k ron
– taxe locale, utilități, servicii – 2.3k ron
– asigurare mașină – 0.6k ron
– transport în comun – 1k ron
– mâncare/cumpărături domestice – 3k ron (predominant take away-uri, hrană rece – bucătăria nu e complet practicabilă încă)
Renovarea și dotarea casei ne-au costat din Aprilie până acum echivalentul a aproximativ a 102k ron, scoși din pușculiță (pe lângă alți 230k plătiți cash pt avans la cumpărare, taxă de timbru etc) economisiți pe parcursul ultimilor 4-5 ani.
Odată ce terminăm toate lucrările de renovare, o să fim iar ok cu venitul lunar curent. Momentan, orice crăițar disponibil merge la „fondul pentru podele, re-izolarea podului, reparatul acoperișului sau înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare”. Mai avem de tras bugăt.
Cumpărarea casei din punct de vedere birocratic a fost un vis. În afara vizitelor la proprietate nu a trebuit să mă deplasez decât o dată la poștă, să expediez contractul de cumpărare semnat. Fără birouri notariale, cozi, timbre, dosare și alte calabalâcuri. Totul online, elegant, frumos.
Taxele și impozitele se retrag automat lunar. Orice se poate rezolva online și/sau telefonic.
Pensiile private ni se retrag direct din salariu (angajatorul contribuie cu aceeași sumă pe care o plătesc eu lunar), asigurările de sănătate private (Cigna și BUPA) vin de la angajator. Cu toate astea, sistemul de stat nu m-a dezamăgit până acum (melanom depistat și operat în 2015, chile de controale trimestriale si bi-anuale de-atunci, mănuși de compresie decontate pentru limfoedemul apărut în urma operației etc.). Totul bine pus la punct.
Copii nu avem și nici nu facem, prin urmare școlile sau conceptul „unui start mai bun în viață” nu au fost un factor decizional. Am decis stabilirea aici pur egoist.
Nu știu în ce măsură e relevant sau nu – suntem în IT amândoi – el Software Pre-Sales, eu Digital Events & Conferencing.
Mi-e sincer groază de momentul când vor începe ai noștri să se ducă pe plaiurile veșnice (mai devreme sau mai târziu toți se duc) și va trebui să mergem în țară să rezolvăm chestii legale/notariale. M-aș bucura să se simplifice lucrurile în următorii 5-10-15 ani, dar tare mi-e ca visez mălai.
Cand l-am auzit ieri pe Paco imi venea sa-l intreb unde sta, sa-mi fac bagajele si sa-mi caut de munca la el in oras. As pleca oricand in Spania, Grecia sau Italia pentru frumusetea peisajelor, viata relaxata si durerea la basca pe care o au locuitorii acestor tari.
In Ro cred ca te poti descurca usor cu 6000 lei/cuplu daca nu ai copil. Si nici nu ar trebui sa gatesti la banii astia. Sunt o gramada de cantine pe langa corporatii.
– 400 euro ap 2 cam cu tot cu utilitati
– 200 euro mancare pe unde apuci
– 200 euro haine/ incaltari
– 100 euro masina
– restul pe vacante si ce mai apare
@Florr,Paco stă în Spania,într-o cunoscută stațiune turistica.Acum am apucat să citesc toate comentariile și l-am văzut pe al tău.
1000 de euro lunar mi-ar ajunge. tot am fi sub pragul minim din europa. dar daca avem preturile lor, salariile de ce le avem atat de mici?
1000 de euro ar fi de 3 ori cat castig acum. mi-ar lua 4-5 luni sa-mi platesc toate datoriile, apoi as strange. si m-as gandi foarte serios sa fac un copil. pana atunci, cu un rahat de 1500 lei pe luna, nu-ti ajunge nici sa treci strada
Comentariu beton!15
„dar daca avem preturile lor, salariile de ce le avem atat de mici?”
preturile sint la multe produse usor mai mari in romania, unde sint un pic mai mici sint produse contrafacute.
firmele straine merg in romania pentru ca sint salariile mici, daca ar fi mai mari s-ar duce mai departe cu aceasi usurinta cu care au venit, s-ar duce in ucraina, republica moldova, kazashtan si mai stiu eu unde, acolo unde salariile sint ca in romania acum sau mai mici. fara firmele straine care vin din cauza salariilor mici ar fi somaj mare in romania si salariile ar deveni si mai mici pentru ca ar fi enorm de multi someri dispusi sa lucreze pe mai putin. e un cerc vicios care nu cred ca se intrerupe pe durata vietii tale.
…pai cred ca ar trebui sa avem/familie minim 3000 eur/luna…asta in conditiile in care am doi copii care nu mai sunt mici, sunt adulti pe care trebuie sa ii sustin in facultate (se presupune ca la varsta mea ar trebui sa am casa). Si crede-ma ca ei incearca sa lucreze, spun incearca pt ca nu orice facultate iti permite sa-ti iei un job part time. Daca stau si gandesc 3000 euro/4 persoane = 750 eur/persoana e un venit minim dar daca ai ghinionul si trebuie sa treci prin boli cu diagnostic urat si costisitor ai incurcat-o.
Experienta mi-a aratat ca lucrurile sunt putin altfel. Daca acum am 4500 lei si ma descurc, daca voi castiga 5500 lei, nu voi economisi 1000 de lei. Ci vor creste pretentiile si cheltuielie. Asa ca din punctulmeu de vedere intrebarea “Care este suma cu care traiesti decent? ” este gresita. Intrebarea mai realista este: Ce inseamna decent pentru suma pe care o castigi?
Îţi place sau nu: 0 0
Comentariu beton!16
Scuze,? asta am vrut sa dau dar din greșeală….am dat invers
Ziua bună tuturor! V-am păcălit!? Am zis că intru doar deseară, dar suntem aproape de Sighişoara şi juniorul nu mai are nevoie de GPS-ul telefonului. La noi e aşa: lucrăm amândoi de mai bine de 25 de ani aşa că suntem undeva la 8500-9000 lei noi pe lună în total. Cu pruncul suntem 3. Mie regia casei nu mi se pare o povară chiar dacă plătim gaz şi curent electric mai mult pe motiv de suflete friguroase. O să stau o veşnicie la frig şi întuneric pe lumea ailaltă. Mai avem vicii (țigări, cafea şi bere). În rest crâşmă cam de două lei pe lună, rată la a doua maşină şi distracție medie şi decentă în concediu, oriunde le-am petrecut (țară sau aiurea în Europa). Asigurări private toți 3. Acum avem ceva pus deoparte dar dacă ia pruncul bacalaureatul şi pleacă aiurea cum visează, o să ne coste ceva extra. Concluzia finală ar fi suma vehiculată de mulți pe aici: 10000 Ron minimum ar fi o sumă bună. O după masă faină vă doresc!
Desi eu am un venit foarte bun pentru un oraș mic , daca soțul nu ar fi plecat nu as putea sa ma descurc decent.
Si avand in vedere ca am tot ce imi trebuie( peste medie sa nu fie discutii) si fimiu este mare, un venit de 2000 euro pentru o familie de 3 persoane este ok.
Chiar faceam o socoteala cu al meu partener sa ramana in tara, ca acum le-am pus la punct si mai trebuie doar sa ne bucuram de ce este in jur.
Iar la cum este praf de meseriași in zona sigur va fi ok pentru el.
Si nu, bunăstarea promisă e doar in capul lor, acum pe litoral( zona de sud pe care primarul in functie de 5 ani a lasat-o de izbeliște) desi se vehiculează că este plin, multi clienții ai mei sau cei ai prietenilor,se plang ca momentan e cel mai prost an, vin la mare dar cu masa la pachet din market.
5.000 lei fara nici un fel de extravaganta, adica fara iesiri la restaurant in fiecare seara, fara mers cu masina in fiecare zi la serviciu si fara haine de vizon (nici nu stiu cum arata) de doua ori pe luna.Nu, tati, trai decent cu o berica la juma’, seara, la TV, facturi, crapelnita de zi cu zi, interinere, lumina, mobil etc.
Câștigăm cam 4.700-4.800 lei/lună și pot spune că ”terminarea” unei perechi de încălțăminte sau a unei haine ne dă bugetul peste cap. Nu mai zic de electrocasnice sau mașină; Doamne ferește să se strice sau ceva de genul. Nu ieșim în oraș să mâncăm decât maxim 2-3 ori pe an, la cinema nu am mai fost de vreo 3. Eu cu un venit de 7.000-8.000 lei/luna cred că m-aș descurca cu cheltuilelile uzuale și chiar o activitate extracuriculară pentru copil. Peste 8000 lei m-aș gândi și la mers la sală, concedii în afara țării și 1-2 week-enduri prin țară.
Un venit de 4000 de euro de familie m-ar determina sa ma intorc.momentan in dubai unde sunt acum costurile pentru o familie de 2 adulti si un copil depasesc 5000 de euro pe an,incluzand scoala privata pentru copil ca alta nu e,salariul bonei ca altfel nu as putea merge la serviciu,chirie utilitati mancare.Exclud banii trimisi parintilor,bilete de avion,iesiri in oras etc.Revizia anuala obligatorie la o.masina si asigurarea poate ajunge la 800 de euro lunar.
Eu am 2 povesti intr-un comentariu.
Prima mentiune este ca suntem plecati din tara de 2 ani.
Cat eram in Ro veniturile totale ajungeau undeva la 20.000 pe familie (2+1, + 2 caini mari, + parinte).
Amandoi venim din familii cu doar un parinte de multi ani. El de mic ramas fara tata, eu de la 20 fara mama. Nu a fost usor. Pana pe la 22 imi socoteam banii de paine zilnic, de absorbante si deodorant (no joke). Am invatat de dat la facultate pe mila unei profe din liceu (nu aia de clasa) care ma lua intr-o grupa la pregatire..fara sa imi ia bani. Apoi la facultate o colega imi inregistra pe reportofon cursurile ca sa pot sa lucrez pe minim pe ec. Dupa facultate m-am putut angaja in domeniu (am facut cibernetica). Am inceput sa castigam amandoi bine..pana pe la 28 cand am ajuns la suma de am zis-o mai sus. Ne-am luat, am facut un copil, ne-am strans bani de casa, masina, apoi inca o masina.Am luat cateii astia 2 si astia suntem. La un moment dat facem calculul cu cate ne-am permite sa traim si ne gandeam ca ne rasplateste cineva pt ce viata am dus toata adolescenta. cu 20000 pe luna, fara rate…ne consideram boieri. Cheltuielile cu casa, mancare, vancante, ajutat lunar parintii, tineam un adapost de aprox 30 catei, platit om sa aiba grija, medicamentele, etc.nu ne depaseau 7000-9000 in medie pe luna. Nu ne tineam de la mai nimic, dar nu exageram, puneam deoparte pt zile negre. Si zilele negre ne-au lovit in moalele capului cand am descoperit o tumoare pe creier la fata. Si n naivitatea si prostia si imbecilitatea noastra am mers in Romania in spitale. Privat si stat. Ne-au imbolnavit copilul de ce nu avea (HPV, Hepatita C si alte bacterii de nici nu le pot scrie fara ele pe foaie). Sper ca nu ati avut experienta prea multa cu sistemul medical din romania si nu va doresc. De la mega principiali ca nu dam spaga…as fi mancat si cacat sa vina o asistenta cand urla o mana de copil de 3 ani. In aproape 4 luni ne am dat seama ce am facut si am decis sa rupem tot. Intr-o dimineata m-am dus la 8 la birou direct in biroul contry managerului pe corporatie si i-am zis pe scurt povestea si ca vreau sa aplic pentru orice pozitie, oriunde in afara…doar sa ma ajute cu sustinere si cu niste bani sa pot muta copilul. Asta era intr-o zi de marti…vineri am avut avion si ne-am mutat in Elvetia. In 6 luni am vandut tot ce avem in tara..apartamentul in Bucuresti, tata casa bunicilor si tot pamantul, apartamentul din orasul natal, masinile, mobila, tot tot…L-am luat pe tata cu noi, bolnav si el, al meu sot inca nu lucreaza pentru ca trebuie sa aiba grija de copil, este insotitorul medical al fetei.
Aici si acum mi-e greu sa esimez cu ce ne-am descurca pentru ca noi in 2 ani nu am avut ocazia sa avem cheltuieli normale, dar ne descurcam cu un salariu si ne intretinem toti, impreuna cu patrupedele. Ne e greu de multe ori, am mancat in oras in 2 ani doar de 4 ori, insa avem copilul care vorbeste, reuseste sa mearga si uneori sa manace singur si sper pentru ea sa poata avea o viata cat mai normala.
Ce voiam sa zic cu provestea asta trista e ca estimatul si planul cu cheltuielile merge foarte limitat intr un stat ca romania unde nu ai nimic social pentru situatiile astea de criza. Si parca nu e in cultura noastra sa facem ceva economii. in afara toata lumea zice de saivings ca si cum de cand se nasc fac savings la scutece.
Comentariu beton!29
M-a impresionat mult povestea ta, Geox. Nu vreau s-o dau în motivaționale sau te miri ce. Doar mă gândeam că în momente din astea de cumpănă, mai intervine și norocul, destinul, întâmplarea sau cum s-o numi chestia aia și asta independent de situația financiară, contextul social în care ne învârtim. Caz concret – din mai multe pe care le știu. Unul din copilașii cu care lucrez, abandonat, cu un sindrom genetic rar și o problemă cardiacă foarte gravă. Fără nicio pilă, mită sau altceva a fost operată la Buc, într-un spital de stat și totul a decurs neașteptat de bine. Altfel, îți doresc să vă fie bine și să vă bucurați unii de alții – chestia asta e uneori de neprețuit. Cred că sunteți niște oameni speciali. Cu drag, o seară bună.
…exact ce am punctat adineauri…sa fereasca sfantul de vreo boala grava, din pacate vorbeam in cunostinta de cauza .Geox stiu ca va trebuie multa putere sa puteti duce povara asta indiferent in ce tara ati trai. In astfel de momente exact cum ai spus , ai manca si cacat doar pt a vedea bucatica aia de om ca e bine, nu te mai intereseaza de cate ori ai iesit/nu ai iesit in oras, nu te mai intereseaza unde , daca si cand ai facut un concediu
@Paco: Acum, că vine seara, cine trage linia și face media? Sau am scris numa` așa să ne mai descărcăm ofurile sau să ne lăudăm? 🙂
Bai Mihai,doar acum am putut să citesc toate comentariile ca tot pe drum am fost.Dupa cum bine spunea cineva aici nu e important cât câștigi ci ce iți oferă viața in banii ăștia.
Acum când văd că veniturile mele pe familie sunt peste cele aspiraționale ale celor mai mulți încep sa cred ca a eu o problema.Dar crede-mă ca la peste 10.000 ron/lună sunt cel mai pârlit dintre toți prietenii mei care nu sunt IT-iști si nici angajați undeva,au doar business-uri sau meserii liberale si toata ziua sunt pe motoare sau in weekend-uri pe alte meleaguri.
Concluzia,ca să nu o lungesc, este ca dacă ești angajat nu ai timp sa faci bani.Asa ca fiica-mea o a aibă o meserie liberala si are deja ai o firmă ca să înceapă ceva si sa nu stea la mila unui angajator(mai ales dacă angajatorul e statul) si sa aștepte ziua de salariu.Si încă ceva, să vă ferească cel de sus de un angajator român(cu r mic de tot)-cea mai oribilă specie si mai infectată, i-am cunoscut personal pe 3 din top 10.Păcat ca mi-am început cariera ca antreprenor si m-am lăsat dia de val de o viată mai ușoară dar dupa o vârsta se vad diferențele fata de cei care si-au continuat parcursul ai crede-mă sunt colosale.Nici un IT-ist sau lucrător prin săinatați nu ar putea face bani mai multi decât s-au făcut in ultimii 25 de ani fără proptele de partid.Am pierdut trenul…..?
Îţi place sau nu: 0 0
Viena- 77k pe an pentru un cuplu…suficient pentru o pensie alimentara cat 1,5xsalariul mediu pe economie in ro, rata banca pentru un imprumut de 250k (apartamentul), leasing masina, asigurari, savings, parking, intretinere (curent, gaz, tv, internet etc), mancat mai mult in oras (nimic fancy-restaurantul de la coltul cladirii), o tura de shopping in outlet o data la 2 luni (in medie), doua weekenduri pe luna plecati din oras (in apropiere, cu masina sau cu trenul), 4-5 drumuri pe an in RO + o vacanta de 2 sapt pe an undeva la soare…
Overall, cred ca in Viena ai putea trai decent cu 50-60k pe an, de cuplu, ceea ce as spune ca nu e rau pentru „the most livable city in the world” … mai ales dupa ce am vazut mai sus in comentarii sume de 3000 de euro/luna pentru un trai decent in RO… ?
Noi cheltuim 4000-4500 RON pe luna, familie cu doi copii (2 si 4 ani), stam in chirie, nu avem masina, lucreaza doar sotul. Evident, strangem cureaua cat putem de mult. Nu fumam, iesim la restaurant/terase o data, de doua ori pe luna. Din toamna cand o sa dau baiatul la cresa si o sa ma angajez o sa se mai mareasca bugetul familiei. Ne luam anul acesta un apartament prin Prima Casa, deci rate pe 30 de ani. Un venit de 8000-10000 de lei mi s-ar parea ok sa ne permitem si concedii si haine (deocamdata copiii sunt prioritari, noi parintii, ne innoim mai rar).
Sora cea mica e plecata de un an si jumatate in Anglia, nu cred ca mai revine in tara, nu are copii. In august, pleaca si sora cea mare sa lucreze tot in Anglia, are doi copii (13 si 16 ani), cu cerinte din ce in ce mai mari, casa de terminat, credite etc.
Ajung si eu la spartul targului – salariul in UK echivalentul la 10.000 RON pe luna (lucrez la stat, nu sunt nici aici salariile cele mai mari in sectorul public).
Am primit oferta in Ro la 15.000 de RON (multinationala – dar nu outsourcing). Acum ma gandesc ce sa fac; nu-i usor sa stii ca ai face mai mult in Ro si avand cheltuieli mai mici (am casa mostenita pe numele meu, deci credit etc nu se pune problema).
Dupa ce am citit toate comentariile, mi-a venit dorul de duca. Sa ma las de toate si sa ma fac cioban. Sau calugar ratacitor.
Eu + consoarta+ fiica-mea cred ca m-as simti decent cu undeva la 4000 eur pe luna, in minunatul Bucuresti. Si asta pentru ca rate, cresa si amenajarea apartamentului din bloc vechi ma omoara. De pus la ciorap….greu. Acum ma duc undeva la jumate din suma asta si e greu. Poate suntem noi pretentiosi dar cand lucrezi 10-11 ore zilnic si fugi din Pipera in Militari si invers cu ocol pe la 13 Septembrie pentru a duce si lua puiul de la cresa….e greu. Si fara ajutor de la bunici ca de, sunt prea tineri si lucreaza inca sau sunt prea departe si inca lucreaza. Si atunci…tragem de noi! Daca as pleca? Da, as pleca, nu neaparat pentru bani cat pentru mediul de lucru. Care e diferit. Am lucrat cu cei de afara de doua ori si a fost foarte ok. De ce ne incapatanam noi sa ii romanizam si pe altii in loc sa ne schimbam noi…habar nu am!
Boss, aici nu e vorba despre cuantumul sumei de bani necesar unui trai decent cu despre puterea lor reală de cumpărare.
În esență poți trăi mai bine cu 2000 sau 100 de lei decât cu 6000 sau 599 lei.
Asta ține mai mult de politica social fiscală a statului și de ceea ce îți oferă concret în materie de servicii acest stat.
Că nu ne-a oprit nimeni să avem o monedă mai virilă puțin.
Pe când noi, indiferent cât de mult câștigăm folosim surplusul de bani pentru a plăti normalitatea ce în alte state mai civilizate nu te costă nimic.
Bașca faptul că în materie de educație financiară suntem sub limita înghețului.
Așa că într-un fel masochist mă bucur de existența lui Dragnea și a PSD.
Fără leprele astea nu ne-am da seama cam ce norocoși am fost preț de un an de zile cu Cioloș la cârmă.
Se pare că nu vrem să învățăm decât după vreo două, trei bâte peste ochi
5000 euro net si tot pe acolo si nefasta
In cazul meu asta e scopul declarat si daca totul mere bine in 5 sau 7 ani ajung acolo; consoarta nu vrea sa auda de sefie deci sanse catre deloc
Ce as face cu 10k net pe luna:
Casa cu o mica gradina in orasul unde locuiesc
Bani de hobbyuri: sailing,ceasuri si gadgeturi
Bani de excursii minim 50 de zile pe an si in locuri exotice:tibet asia america latina
Bani de masina schimbata anual
Bani de investit in sanatate: nutritionist antrenor fittness si tenis
Pe scurt as urca un pic in Maslow