Dacă tot am intrat la o lejeră cură ce-o să țină fix până pe 1 Aprilie și dacă tot m-am uitat aseară la MasterChef, chestie care m-a făcut să mă urc pe pereți de foame, ziceam să continui și azi în aceeași notă. Așa că mă gândeam să combatem alea trei ceasuri rele cu niște haleală. Da’ nu de oricare, ci de-aia neaoșă de-a noastră, de-aia care decenii la rând a produs curcubee pe cerul gurii în spațiul Carpato-Danubiano-Pontic.
Nu de alta, dar am niște chestii care mi-au rămas atât de bine întipărite pe cortex că salivez oricând la vederea lor. Nu știu de ce, poate pentru că am poftit la ele atâția ani, mi s-a format un ditamai reflexul condiționat pe lângă care câinele lui Pavlov era un biet animal lipsit de glandele salivare.
Așadar, ca să începem în forță ziua, astea sunt cele care-mi provoacă adevărate derapaje când e vorba despre mâncare:
Cartofii prăjiți, rumeniți bine de tot, cu mujdei și ouă ochiuri cleioase. Iar lângă ei niște pită din aia rotundă, aburindă, cu coaja crocantă. Ochiurile se consumă înmuind în ele câte un cartof sau câte o bucată de pâine, după gust. Acum, când scriu, bălesc pe tastatură.
Salată de roșii cu brânză (neapărat telemea) rasă. Pe lângă roșii mai trebuie sa fie doar castraveți, ceapă si ardei. Atât, nimic altceva. Practic, m-aș putea hrăni toată viața mea doar cu sosul produs de chestia asta și pâine caldă. Multă pâine caldă.
Salată de vinete. Trebuie să fie musai făcută de mama. În rest, no offence, dar oriunde am mâncat nu se compară. Cu ceapă tocată potrivit (nu foarte fin) și fără maioneză, da? Pâinea să fie rotundă și proaspătă, dar nu caldă. Să mă omoare cineva ACUM, că mai sunt câteva luni până mai pup așa ceva.
Parizer. Nu știu cum stă treaba la voi, dar eu mă surprind de multe ori salivând în fața rafturilor cu parizer din super-market-uri. Din când în când cedez ispitei și chiar îmi cumpăr, dar gustul ăla din copilărie nu l-am mai regăsit niciodată. Doar că nu mă învăț minte și recidivez. De ce naiba nu se mai fabrică după rețeta de pe vremea ailaltă? Ah, să nu uit, exact la fel pătesc și și crenvurști. Dar la ăia groși, „polonezi”, instantaneu mi se face poftă când îi văd pe undeva.
Șnițele. Băi, oameni buni, dacă sunt crocante (și pot să-mi dau seama de la o distanță de la care ar avea probleme și telescopul Hubble dacă sunt crocante sau nu), mi se face rău de poftă. Și nu mă pot opri până nu bag în mine până simt că pocnesc. Ah, cu o singură condiție: sa fie de porc, frate. Puiul, curcanul sau vita sunt pentru amatori.
Slană cu ceapă roșie. Dar dacă vă gândiți la chestiile vândute în ziua de azi pe post de slănină, sunteți într-o profundă eroare. Io când zic „slană” am în minte ceva ce făcea mama colegului meu de cameră de la camin. Era slănină d-aia care are trei straturi de carne și trei de grăsime, intercalate, fiartă puțin în zeamă de usturoi și abia apoi pusă la afumat. Se face șoricul ăla de pe ea atât de moale că se topește în gură. Lângă ea, spargi ceapa cu pumnul și bagi sare cât cuprinde. Știți ce zic?
Fasolea cu ciolan. Dar fasolea să fie cu bobul mare și ciolanul plin de carne, nu de grăsime, care să se desprindă singură de pe os. Dacă-mi dai lângă șmecheria asta ardei murați, umpluti cu varză, nu-mi mai trebuie NIMIC.
Gata, mă opresc, că deja mi-e o foame de m-a luat capul, dar aveți liber la fabulații pe teme culinare. Ăăă, vă rog eu, azi să nu mă luați cu pizza, hamburgeri și fructe de mare sau cu cine știe ce hipstereli obosite gen quinoa cu frunze de păpădie. Azi aș aprecia dacă-mi ziceți d-astea, d-alea noastre, care ne-au ostoit poftele în copilărie.
Mihai, eşti un sadic, eu sunt la birou şi mănânc un iaurt, iar tu vii cu chestii de-astea…
Şniţelele ie moartea mea şi cotlet la cuptor după o reţetă care ţi-o zic în particular şi găluşte cu prune …şi tort de nuci… şi aş mai putea continua, dar deja mi-e rău… de poftă.
Comentariu beton!16
@GabiI, în loc să apreciezi că împart totul cu voi. 😛
Oh, galuste cu prune! Noi le ziceam gomboturi cand eram copii. Imi ploua in gura cand ma gandesc. Atunci cand nu mai pot imi iau din aia congelati de la supermarket. Sunt buni si aia de rezerva….
Man, recidivezi! Că ne-ai mai tras-o odată pe stilul ăsta! Mă rog, tema era cu mâncărurile copilăriei, dar tot în pragul disperării ne-ai adus și atunci. În fine, tot ce-ai aruncat tu pe masă iar eu plusez cu macaroane ( cu orice) și „pomana porcului”!
Comentariu beton!13
@VictorR, plângeam de câte ori mă obliga mama să mănânc macaroane. 😀
Carne la garniță cu gogonele. Salată de ardei copți în combinație cu orice. Cartofi noi cu mărar, ceapă verde și brânză veche de oaie. Prajiți în untură și neapărat în tuci. Borș de cocoș cu leuștean și combibat cu ardei iute.
Să pun P.S. cu o urare, să nu pun…
Comentariu beton!29
@Elena P PUNE!!!! Că ție nu-ți poate răspunde urât! 🙂
Comentariu beton!12
@VictorR, hahahaha. Asta cu „nu poate” ar trebui s-o scriu intr-un text. Ati plange cu suspine de mila mea.
Comentariu beton!13
@Elena P, vai, vai, săraca de tine! Vezi să nu scriu EU un text.
@Mihai, cu ce??
@Elena P, lasă că știi tu.
@Mihai, mai bine nu. Săru’mâna nașule!
Mihai, le-ai zis cam pe toate. As mai adauga mamaliguta cu branza, smantana si ceapa, cu 2 ochiuri.
Of. ?
@Bia, nuș’ de ce dar nu poftesc niciodată la MBS.
Le-ai spus pe toate… poate ca as mai adauga pateul de ficat, pe paine neagra, cu rosii cherry alaturi
@Simo, ești foarte tânără, este? Eu am auzit de roșii cherry când în România era Iliescu președinte a treia oară.
*Pă vremea noastră le zicea altcumva, am un lapsus. Iar când se spărgea grădina, astea erau încărcate încărcate, se smulgeau cu totul și se puneau în șopru sau în beci, de aveai roșii pân spre sf Ion
In spirit si-n simtiri sunt tanara, in buletin cred ca te intrec.
M-am adaptat la economia de piata ca rosii ca la mamaie nu mai gasesc nicaieri. In lipsa alora adevarate, astea mici mai au cat de cat aroma si gust.
Tăiței lați cu perle de brânză. Orice fel de unsuroșenie gen merdenele, covrigi, sărățele cu cașcaval, etc. Sarmale. Cioco + prăji. Orice chestie gen baby papa – budincuțe, creme – știu că sunt pline de E-uri, da cui îi mai pasă? Uneori pizza cu mozzarella și bacon. Acum mi-e foame. Mă duc să râd și să mănânc 🙂
@lotusull, io zic fără pizza și tu… 🙂
Jumări, cârnați și mușchi de porc afumat – toate făcute în casă, bineînțeles – neaparat cu muștar și ceapă roșie. De când am tăiat porcul… de pe listă, rar mai apuc la așa ceva. :))
Și pogăci cu jumări, făcute de mama… ce să mai zic?
Comentariu beton!13
@April, ce mai vrei tu. No limits today.
Fasole frecata cu pargalas ( ceapă tăiată mărunt si prăjită putin in ulei cu boia de ardei) + o bucata zdravănă de carnat afumat,mamaliguta aburinda si murături asortate.
Comentariu beton!22
@Sanda, gizăs, m-a mâncat în fund.
M-ai prins cu astea. M-as baga oricand la o ciorba de burta si o tocana….hmmm….cum sa zic….asa, ca la taiatul porcului (cu varza murata, mujdei si alte accesorii de rigoare). La o slana cu ceapa nu dau inapoi si daca e ultimul lucru care il fac
Eu mor dupa chiftele! Cu castraveti murati (eu ii pun cu ardei iute).
Si salata de vinete, aia facuta cum zice Mihai, imi place de mor cu cartofi prajiti!
-Sarmalute in foi de vita + smantana
-Cartofi prajiti in untura, cu carne sau carnati de la garnita+la sfarsit adaugat oua aproape omleta amestecate toate… facute pe plita+ muraturi iuti
-Varza la cuptor cu mamaliga rece si ceapa
– fasole scazuta cu jumari si carnati iuti
-musaca + gogosari murati umpluti cu varza si conopida
– pui pe sticla si cartofi prajiti cu sos de smantana si usturoi
Comentariu beton!13
Ficăței de pui cu ceapă călită și mămăligă;
Drob (aș mânca drob cu muștar – iute cu hrean neapărat – dimineața, la prânz și seara);
Salată de vinete cu ceapă și roșii zeamoase alături și
Fasole frecată cu ceapă călită.
Deja mă înțeapă ficatu’.
My guilty pleasures are:
-Paste de orice fel. Pur si simplu nu rezist la paste. Mananc pana sughit…
-salata de icre de casa…
-clatite cu branza si marar
-cascaval pane
-salata de vinete cu ceapa alaturi de o rosie coapta de casa
-slanina de la bunica de la tara care e afumata la fum de carpen… are o savoare deosebita
-carnati de casa uitati iarna vreo 2 luni in pod pana se usuca alaturi de paine si mustar
-hamsii prajite in malai vara la mare alaturi de mujdei si stinse de o bere rece.
Comentariu beton!15
Daaa! Hamsii proaspete, prajite pe plaja cu cartofi prajiti sau mamaliga si muuuult mujdei si apoi……o baie in mare!
Pui fript pe gratar la foc de coceni (sper ca stiti ce-s astia :D) cu un sos facut din rosii coapte la acelasi gratar cu usturoi, ulei si sare grunjoasa si cu paine facuta la tzest (nu am diacritice)!
Comentariu beton!12
si nu mai zic de papanasi!
De ce nu poti manca salata de vinete decat de-abia peste cateva luni? Eu comand in fiecare saptamana vinete coapte (congelate) de la Biodumbrava, pun ceapa si ulei, o minunatie 🙂
Moartea mea : salata boeuf, cartofii prajiti cu branza rasa, ciorba de coaste afumate, carnati si sunca de casa afumate, piftia de porc, salata orientala, ciorba de fasole cu muraturi, etc 😀
@Simona, pentru că mi se pare că alea congelate n-au niciun chichirez.
Vinetele coapte, curățate și scurse bine de zeamă, pot fi conservate în ulei. La fel și ardeii copți.
Mihai , nu te-a injurat nimeni pe ziua de azi?????
Comentariu beton!14
@Florin, la ora la care ai scris tu, nu mă înjurase. :))))
Adaug fasole cu chisăliță (dar dulce, cum o făcea bunica mea) și borș de fasole cu ceapă. În dimineața de Crăciun, mănânc întotdeauna caltaboș cu varză murată.
I hate you
Sa incepem, zic:
-ciorba de sfecla rosie cu niste smantana in ea;
-mamaliga „cladita”: un strat mamaliga, un strat branza, un strat smantana, un strat carnati sau slanina prajita si…repetir;
-cartofi prajiti cu mujdei de usturoi. In mujdei rase niste rosii. O alta varianta ar fi cartofi prajiti cu bulion. Si branza.
-sarmale – eu le prefer cu hrean, nu cu iaurt sau smantana.
Pe langa astea, as manca oricand branza cu rosii si ceapa.
Acestea fiind spuse, ma intorc la regimul meu bazat pe chestii nasoale facute in aburi sau fierte, fara gust si personalitate. Faptul ca sunt bine simtit ma impiedica sa ii transmit anumite chestii autorului articolului de astazi.
Comentariu beton!22
@Ionut, stai așa. Tu încă ești la regim?! Ai ceva rezultate?
O bucata de pita, fripta bine la foc, frecata din cand in cand cu slana si cu un catel de usturoi.
Comentariu beton!16
te urasc!!!! 🙂
Paine proaspata cu coaja crocanta si unsa cu muuult unt si sare.
Vezi ca exista acum un unt sarat de la president. E mi-nu-naaat!!!
si au o paine minunata, ca aia din copilarie, la Cuptorul Brancovenesc. Perfecta cu unt!
Din Rep. Moldova:
Tocana din carne de porc sau „carne tochita” cum ii mai spunem noi:). E o carne taiata bucati pe care o prajesti la ceaun in curte (doar sare si piper) – se pune la borcan pe urma. Deci, mirosul acestei carni ma innebuneste. Daca sa fiu intr-un sat, simt mirosul de peste 2 mahale. Te duc drept la ceaun, nici de caine nu ai nevoie. Oh, mi s-a umplut gura cu apa, doar scriind. Si mai sunt parjoalele din porc – al caror miros la fel ma duce departe.
Comentariu beton!20
Cartofi prajiti pusi in straturi intr o tava de cozonac, intre straturi tot felul de branzici, termin epic aceste straturi cu alt strat de branza rasa peste care se presara niste bacon si ceapa verde! Zaci dupa…dar merita stele michelin! Ps: ca sa fie un pic mai scazuti carbohidratii, dar il pastram la bomba calorica putem praji telina taiata bete!
…..si zacusca….
Stii mamaliga care ramane de la cina ??? Ziua urmaroare o faramitezi cu furculita si o prajesti frumos in untura, neaparat untura, si o consumi la micul dejun impreuna cu o cana de zeama de varza. Sau slana, crestata pana la sorici si coapta in jar, servita cu varza acra taiata fideluta. Sau pomana porcului, cu muuuult usturoi crud sau facut mujdei. Mi-e foame, iar 🙁
Yeeeey…
Bunica zicea ‘ puricei’ la mamaliga aia zdrobita…prajita in untura, cu niste jumari si oua amestecate acolo toate….
Mihai, brusc, „m-a luat glanda” de poftă, și cred că și pe ceilalți cititori! Ce ne făcuși, frățioare, cu ce-ți greșirăm, marți de dimineața, gen?
Și mi-e poftă fix de toate chestiile enumerate de tine mai sus, da?
Si magiun facut de bunica…
M-ai câștigat de la punctul 1!
N-am jena sa mănânc cu mâna. Daca vrei un sos mișto/mujdei treci pe la Excalibur. Se mănâncă cu mâna, iar „ospăț in ajunul bătăliei” e platoul meu preferat, dupa cea a lui Sir Lancelot.
Ador tăițeii cu nuca si zahăr, magiun+pâine+telemea+ceai de mentă, mămăligă+carne de la garniță totul mâncat cu mâna. Aaa!
Salata de vinete făcută de mama mea!:))
O ciorbă de perișoare acrită cu zeamă de varză și ardei iute, verde nu în oțet ; ciorbă de burtă cu tot ce trebuie lângă; varză călită cu costiță afumată și cârnați de porc afumați și făcuți acasă și multe altele că deja stau cu gura închisă să nu fac inundație
Un pui la ceaun cu mujdei de usturoi si mamaliga.
Puiul sa fie bine rumenit si sa se combine uleiul din ceaun cu mujediul, sa intingi cu mamaliga in sosul ala.. Doamne Dumnezeuleeee
Carne de porc afumata si bagata in borcan cu untura….deliciu culinar,cel mai bun lucru mancat vreodata de mine.Ca bonus,a supravietuit sub pat cam 1 saptamana fara sa se strice…mancat seara cu lingura direct din borcan,fara paine
Cartofi noi, gloanțe cât degetul mare, prăjiți în untura de la cazan în care a fost ținută carnea afumată peste iarnă, cu nişte cârnați afumați tot din cazan….neapărat cu gogoşari umpluți cu varză roşie, la oțet, uşor picanți…..şi cu vin de țară, căpşunică, dacă se poate….
Iar te mănâncă în partea posterioară(cur) ?
Comentariu beton!13
Eu mâncam cu placere mămăligă rece cu ceapa roșie, telemea de oaie și roșii! Și mai prăjeam slănină la flacara aragazului , acu nu mai are același gust?.
Iar referitor la parizer cel mai aproape de gustul copilăriei mi se pare cel de la Carniprod Tulcea, mai rar mănânc acu dar când îl iau tot cu roșii,brânză și ceapă îl mănânc.
Off sa avem poftă!
N-am vazut domne’ atata smecherie:)))))))))))) Tu intri la dieta si noua ne dai idei de haleala:))))). Pune un spoiler alert: acest text poate fi citit doar daca esti mancat bine, altfel ati belit-o:)))
@cati, așaaaaa, să suferiți și voi! 😀
Doamne,cât sadism!!!Cred ca ti-ai luat acum înjurături mai ceva ca la articolele cu si despre grase..eu fiind prima…ca mi-am setat cerebelul sa dau cu delete la toate câte ai zis,ca tot din ,,cauza” ta am dat jos 18 kg… că….că. mor de poftă!!!(Apropo,de pomana porcului,cu carne proaspătă prăjită in untura,cu mujdei,cu varza acră,cu zeama de varză…aoleu…mooor!!!!)
Ciorba de ardei umpluți, șnițele cu mazăre,pui la cuptor cu răzăliți și salată de ardei copți, friptură cu sos de mărar, ouă umplute,vareniki.
Și să îți dau pe final decisivă @Mihai,actuala Doamnă e bucătar șef cu acte.Sîc,Sîc
@Paco, iete ce noroc are unii. Huooooo!
Da’ de niste untura pe paine si data cu ceva sare grunjoasa, ce zici? Sau o omleta cu jumari si patrunjel, alaturi de o ceapa rosie si mamaliga rece….
@Silvian, pâinea să fie neagră pe vatră şi frecată cu usturoi…..
@Silvian, ce naiba să zic? Că m-a mâncat rău in fund.
Varza calita cu jumari si cu mamaliga, paine pe plita cu branza, costita cu branza,rosii si ceapa, sarmale in tuci cu ardei iute, lapte cald cu paine prajita pe soba, o ciorba de porumbel, halva turceasca facuta in casa!:((((( Si o zi frumoasa sa avem!
@Dana, ciorbă de porumbel? Vreau și io așa ceva!!!
În afară de cele 3, exact cum le-ai descris, aș adăuga:
– salată boef (cu multă maioneză)
– papanași (cu multă smântână și dulceață)
– înghețată de ciocolată (de la Lidl)
@Laura G, hai, mă, ce e aia înghețată cu ciocolată de la Lidl? De Nirvana ai auzit?
@Mihai, bunuță Nirvana. Dar încearcă și Noblissima chocolate de la Lidl… De fapt, este ciocolată cu ceva înghețată (cremoasă) prin ea 🙂
Jumari d-alea mici, calde, crocante, sarate si piparate, pe care le agati cu dumicatul de paine prin presare… fasole batuta cu usturoi si cu un strat generos de ceapa calita cu bulion deasupra; nu mai zic de frunzele de varza murata halite ieri ca erau la vedere pe bancul de lucru 🙂
@Vale, gizăs. Îți mai pornește motorul după șmecheria asta? 😉
Vasilescu, știi bancul cu timpu’?
Sunt la cură, jumătate spre 99% forțată!
Și tu publici pornografie d’asta!
Și eu nu mă pot abține să citesc!
Mă duc să încălzesc supa de găluște! Ar trebui sa fie ok supă la 8:41 dimineața, nu?
@dragos, mega-ok. Auzi? Dar ce cură e aia cu supă cu găluște?
Am slabit primele 7 kg din cele 30 planificate. Nici la „How it’s made” aia cu mancarea nu mai pot sa ma uit. Si acum vii si tu sa bagi batul prin gard?
@Claudiu, așa se călește voința. 😀
Poftim, acum vorbesti de chestii calite! Mare domn!
Fratica, EU azi sunt la medic,toata ziua. Si ii injur p aia cu fisa lor medicala la reinnoirea permisului.Adica pana ieri eram sofer,azi nu. Si deschid la tine Si ce vad? Ok, hai Sa incep Si eu: Sarmale, da d alea cu vita Si porc, cu costita intre ele si varza murata, apoi un gulas de la mama lui, dar de la mama lui,apoi dupa de ceapa, apoi mici, Dar d aia cu carne de toate,Si behaitoare, Si mugitoare Si grohaitoare, apoi clatite, bai frate, clatite d alea cu dulceata de visine, niste tochitura ardeleneasca, cu muraturi gen telina, ardei cu varza Si conopida Si o savarina Si….bai, o salata d aia de vinete coapte la jar cu o salata de rosii d alea cu gust de gradina, cum erau cand eram mici.
@mihaiSt, da’ stai mă că după fișa medicală te oprești la Cocoșatu’. 😉
Nu mai sunt micii aia ce erau, mai ales dupa ce dadu in primire al batran.? A, mi-am mai amintit, ca uitasem de ciorba radauteana cu putin tarhon, o lasagna Bolognese cu mult sos de rosii, o plescavita aburinda la plita Si puiul la ceaun, cu pielea crocanta inecat in mujdei Si, nu in ultimul rand, ciolanul cu varza de la Caru cu bere! Ala e pentru cunoscatori Si pofticiosi! Deci nu, azi nu Cocosatu…Un Car cu bere….asta mai vedem ?
@mihaiSt a murit patronul carciumii de la Cocosatu’. Nea Sandu traieste si face aceeasi mici fenomenali (cand e chiar el la gratar).
Lipsăşte un avertisment important:
–
ATENŢIUNE POFTICIOŞILOR !
Acest articol conţîne multe pofte !!
Continuitatea citirii materialului scris şi mai ales a commenturilor va fi făcută pe propria răspundere. Autorul nu îşi asumă nice o vină pentru eventualele stări de foame cruntă ce garantat o să va apuce, chiar dacă aţi mîncat de juma’ de oră.
–
Ş’atunci te mai miri că nimereşti stîlpuri cu sămne de circulaţie în care dai cu capu ?! Di bună samă cineva o pus’o de ceva vuduu…
Ahhh, trebe să hales ceva, că deja nu mai poci de foame.
Apropos, articolul este absolut minunat !!!
@Sorin, știu, deja mă urc pe pereți de foame. 🙂
Hai că ai dat-o nașpa cu articolul ăsta.
@Viorela, ce, e închis la Mega? 😛
Ce „uameni” rai sunteti toti! De ieri sunt si eu la cura, ce sa mananc eu azi? O sa mor aici pe tastatura si sunteti responsabili cu totii in frunte cu dl Vasilescu!
@Iza, muhahahahaaaaaaaaaaa
Hai cu barabulele….cartofi prăjiți in în untură cu mămăliga si mujdei. Eventual, odată cu cartofii, prăjiți si cel mai iute carnat hand made. Tot pe barabule…parjoale din cartofi. Hai sa schimb…gogosi văduve .. din alutat simplu,nedospit…eventual cu brânză veche si sărată. Papanasi…eventual, cat un san de fecioara de mari…cu gem de portocale daca aveti noroc.
Pentru cei ce sunt pe drum, luati un covrig.
@Redoo, man, ce-i aia gogoși văduve?
Prin alte locuri se mai numesc si scovergi..
@Redoo parjoale de cartofi! yummmy!!! Nu mai stiu pe nimeni care sa fi auzit macar de asa ceva!
M-am prins, tu esti sadic, sadic, sadic. Ai mai avut odata o tema asemanatoare de m-a luat foamea doar citind. Rusine, o sa-mi fac ce am facut si data trecuta, un ceai si cand o sa ajung acasa … Colebil si cartofi prajiti cu salata de varza murata (super!)
@Ioana Maria, păi atunci la ce naiba te mai chinui cu ceaiul ăla?
Este singura chestie pe care o pot face la birou.
Asa ceva…ma chinui cu o cura de 2 saptamani. Eu mai gatesc si pentru sot si fiu si inghit in sec si in dimineata asta, in timp ce rumegam fructul permis de dimineata citesc despre curcubeu pe cerul gurii. Se duce naiba cura mea…
@Madalina, aproape că mi-a părut rău. :))))))
se duce naibii cura , da’ ramane curu’
@netplusultra, ceea ce nu e neapărat rău, depinde de dimensiuni. 😉
Grătaru.i sfânt,lasat de zei halelii(de sculă vb,nu de carnea fripta)
Orice gatesi cu ajutorul lui,undeva pe.afara in natura e curcubeu pe ceru’ gurii!
@Oviwan, de acord, dar de câte ori faci asta într-un an?
Votez cu toate cele enumerate de tine mai putin mezelurile. Adaug cartofi noi maruntei prajiti in untura cu salata de rosii si ardei copti.
Io cred că hateru’ e nutriţionist.
Ciorbă de fasole cu afumătură, carne la garniţă. Slană, cu firișoare de carne prin ea. Cartofi prăjiți în untură. OREZ CU LAAAAAPTE! Sarmalele aburinde ale maică.mii. Cozonac, cu umplutură de cacao și nuci, să fie călduţ, să se rupă felia așa…fâșii! Pâine de casă. Unt făcut în casă. Tocăniţa de cartofi a bunică.mii și ciorba de burtă cu multă smântână. Drob! Conopida murată. Pâinea dată prin ou, apoi prăjită și pus un strat de zahăr peste. Mamă, ce.aș mânca niște mici cu muștar! Și…colivă! :))) aoleu! Merge și.o ţuică…
Comentariu beton!12
Mowoaaama, cineva cred ca a lesinat deja de foame si-a ramas cu degetul pe dislike:)))))))))))))))))
@Dede Cati – 🙂
Omu’ cu dislike-ul n-ar fi zis si el, hai, nu o propoziție, da’ barem un cuvânt, așa să ne dăm seama ce-l supără la o postare atât de pașnică 🙂 Hai că mă distrează maxim asta. În ritmul ăsta, în absența vreunui efort de articulare a unui argument pro sau contra, o sa ni se atrofieze stratul ala și așa subțire de neocortex. Omu’ cu dislike-ul, dacă nu ai leșinat ori dacă nu ești la vreo dietă cruntă și frustrantă, vrei să te joci cu noi? 🙂
Mușchi afumat scos de la borcan si un pahar de vin rosu
Fi-ti-ar postarile ale dreakului sa-ti fie!!!!!!! Nu mai ai alte subiecte?!!!!!!
Si, na: paine prajita in untura d-aia pe care o topea bunica cand taiam porcu’. Folosea o tigaie d-aia tiganeasca. Dupa, o frecam cu un catel de usturoi si puneam sare! Mancam maxim doua felii. De la a treia….. colebilul era al meu!…..dar merita.
Polonez fiert + mustar fin / ceafa la gratar (musai cu cimbru/sare/piper) bagata intr-o chifla calda / merdenele sleioase …Bine ca stau la 3mii km de ele, dar astea reprezinta prima mea masa la fiecare vizita in Ro grin emoticon
Ca om care mananca echilibrat si sanatos 95% din timp, poftele mele se invart in jurul acelor feluri pe care le-am taiat apoape de tot: orice deep fried – snitele, cartofi prajiti, cascaval pane, prajeala sa fie.
In copilarie imi facea bunica o treaba mortala: cartofi taiati cubulete, prajiti, scurs uleiul de pe ei si pus repede un ou care se gateste cat sunt inca fierbinti, apoi branza rasa. (In caz ca te intrebi, da, eram rotunjoara cand eram mica.) Mi-a mai facut chestia asta acum cativa ani, am mancat ca un somalez disperat, mi-a fost rau doua zile si nu mi-a mai trebuit in veci. Problem solved.
Cealalta bunica facea ficatei dei pui prajiti cu crusta de pesmet. Am incercat sa-i reproduc, m-am ars cu stropi de ulei, am afumat bucataria, am bocit putin dupa bunica, dar m-am lecuit de ficatei prajiti.
In rest, eu nu prea stau sa sufar de pofte. Iar chestiile din copilarie in mare am invatat sa mi le fac, inclusiv tocana de pui a bunicii cu smantana si patrunjel din care pescuiam patrunjelul mi-a iesit aproape a ei.
Cat despre prajeli, daca mananc un snitel de doua ori pe an sau cartofi prajiti o data pe luna (max) nu e grav.
Niște:
– ruladă de carne cu carne
– o saramură domnească de pește (crap)
– niște plachie de crap cum știu eu face, de miroase preț de 7 etaje
– salată de roșii cu ceapă, ardei, măsline și semințe de floarea soarelui, cu ouă moi
– mămăligă cu unt și ouă fierte moi
– mujdei de usturoi în care în loc de apă se pun fie roșii proaspăt rase, fie bulion, ardei iute sau pastă de ardei iute, măghiran sau leuștean cu pită de casă și ouă moi
Ciorba de scaricica afumata de porc.
Musai sa aiba cartofi si sfecla rosie , acrita cu zeama de varza.
Musai dreasa cu smantana grasa si tarhon.
Musai in castron incapator de lut si insotita de o tuica curata de pruna , o ceapa rosie crapata pe coltul mesei si o paine neagra proaspata.
Mihai eu mereu ti-am vorbit frumos si nu te-am injurat, dar tu ce faci?! Vasilescule tu dai, neah, neah tu dai nu gluma. Branza de oaie sa fie in paine calda „la tast” cu rosie zemoasa din gradina. Slana exact aia din descrierea ta. Salata de vinete no comment pt asta dai o sticla de vin. Adaug drobul de miel o nebunie, dar cu maruntaiele taiate cubulete nu date prin masina, facut de mama. Adaug si ciorba de burta si carnatii putin picanti de oaie/miel la fel facuti in casa si usor afumati, iar cand ii pui la incins sa iasa seul din ei. Ma opresc aici, dar pt treaba de azi, sa te descurci de un city break de urgenta, directia o cunosti, cu sticla de vin si cu o salata de vinete. Sa nu aud nici crrr nici mrrr.
@Marius ma bucur sa citesc ca mai face cineva drobul de miel taiat de mana nu tocat la masina!
@Anouk altfel nu-l pot numi drob, ci doar o pasta pusa in diferite forme. Punem si prapurul deasupra si iese pfiuuuu deja salivez :))).
@Marius absolut 😉
carnati putin picanti de oaie? sunt faini, ii stiu si-mi plac, mai mult daca-s uscati, cu branza si cu bere. dar, virsli, tata, d’aia ca-n preajma Hategului, un vailing plin, opariti cat sa pocneasca-n dinti, cu mustar, paine calda din cuptor si sticla de jinars adevarat langa! poa’ sa dea si cu bombardeaua, ca nu ma misc de la masa!
@gabriel acum depinde de zona. sunt in regula si virsli doar ca se fierb. oricum iti lasa gura apa dar neah cand intra Vasilescu la regim incepe sa ne dea in noi. Noi ii tinem isonul si balim in cor :))))
Daca ai sti ce se baga in parizer, de orice sortiment, in cremwursti sau polonezi, nici macar nu i-ai mai privi!
Mai adaug la ispitele tale taieteii cu varza la cuptor, bine piperati, de-i mananci la fel si fierbinti si reci, mamaliga la cuptor cu slana si branza de burduf, cu curechiul langa, raciturile cu multa boia si piper pe ele, jumarile cu ceapa batucita si sarata bine, cu paine moale, moale! Aaaaa, ce zici de zacusca din timpul facultatii? Aia adevarata, de acasa, nu aia cumparata. Si mai putem adauga, ca tot le-am amestecat, ciorba de burta cu multa smantana, mujdei din usturoi de gradina si ardei iute sa-ti ia gura foc, cu paine proaspata langa.
Gata, merg sa iau un mar, fir-ar!
Uitasem, ouale facute omleta moale-moale de sa curga ca mucii, cu ceva branza rasa in ele si cateva bucatele de costita taiata marunt, piperate bine, salata de rosii de gradina cu piper, sare si ulei, paine alba proaspata langa si mancat totul cu mana, intainzand in oua bucati de paine, de preferinta coaja! Si la sfarsit, stearsa tot cu bucati de poaine zeama ramasa in farfuria unde a fost salata.
Cartofii prajiti adevarati, se prajesc in untura de porc!
ok meniu de pranz azi: bors de sfecla (cu bors de putina) cu doo linguri de smantana, parjoale moldovenesti, mari cat palma, grosute si prajite domol, domol in untura, cu mamaliga calda si branza de oaie de la borcan, papanasi cu smantana la desert. beat this! sa mentionez ca am „dăcât” 50 de kile si-mi permit?
Să bălești în chinuri. Doar atât am de zis.
Mămăligă cu ouă bătute. Mămăligă cu brânză. Mămăligă rece cu lapte. Oare e prea multă mămăligă?
Ah.și la desert sărățele proaspăt scoase din cuptor, așa mai cocă crudă.
Vinete, cartofi prăjiți (ca la mama acasă neapărat) si ardei grași in mujdei….
Ciorba suprema – Soleanca – ciorba ruseasca cu afumatura (de oricare), cartofi, castraveti murati, masline si smantana ; cartofi noi prajiti cu sos de usturoi amestecat cu smantana; paine proaspata de casa cu unt si sare; salata boeuf; paturata pe crumpi; fasole facaluita cu muuulta ceapa prajita; tocanita de ardei copti cu carne de vita…cam astea-mi vin in minte acum, in aceste clipe grele cand ma aflu la dieta si citesc toate cele de pe-aici:))))
@Manda ce inseamna „paturata pe crumpi”?
Dacă n-o confund, e o reţetă bănăţeană. Un soi de aluat nedosăit, umplut, fiert într-o mîncărică de cartofi cu carne.
Asa-i cum zice Stefan, si-i buna tare! Placinta cu branza coapta in cratita in care fierbe o tocana de cartofi cu carne. Placinta se aseaza incolacita direct peste tocana si se coace sub capac in aburii mancarii.
@Manda @Stefan Multam!
Ştiți ce cred io? Vasilescu vrea să facă un chef mare la care să fim cu toții invitați şi vrea să afle ce preferințe avem, să fim serviți pe măsură.?
Io altă iesplicație nu găsesc la o asemenea postare de tortură ?
Comentariu beton!14
@diabolic si eu care ma gandeam sa fac eu asta!
@Anouk, cine te opreşte?
Dar te ține o asemenea desfăşurare??
@diabolic pai nu prea ma opreste nimic, dar nu stiu cati musterii s-ar arata.
@Anouk – facem liste şi dau şi eu o mînă de ajutor prin bucătărie. Chiar şi două mîini 🙂
@Stefan Super! doar ca vad ca majoritatea musteriilor de pe aici par sa fie la regim.
@Anouk, cuvântul cheie este „par”. :)))))
@Mihai :)))
O felie de paine neagra si aspra de Rusetu stropita cu ulei gros de floare langa o rosie „inima de bou” de vreo juma de kil.
Pilaf cu urzici, da’ sa nu se vada orezul din cauza de urzici multe.
Si-un tort cu ganache de ciocolata amaruie.
Jumătate de kilogram de pastramă de porc, trasă în tigaie cu jumătate de kilogram de ciuperci, ceapă, ardei iuţi, ceva condimente şi un pahar de vin roşu. Se va alătura unei mămăliguţe aşezate pe un pat generos de brînză de burduf, pe care va trona în loc de ochiul lui Sauron un ochi cleios şi auriu. Asta găteam acum.
Ieri am făcut pateuri din haioş (foetaj făcut cu osînză), umplute cu un ameste de brînză de burduf şi telemea de oaie.
Mîine… vedem cum mă loveşte inspiraţia.
Poftă mare şi vouă!
P.S. – fac o pîine de casă de stă mîţu’n coadă. Da, chiar şi Pulix.
@Stefan unde ai gasit osanza?
Si incearca sa faci pogace (un foietaj facut cu jumari date prin masina).Daca n-ai incercat pana acum, cred ca o sa-ti placa.
…si pofta buna si tie!
@Anouk – la o colegă a socrilor :)) Din păcate, în comerţ n-am dat de osînză. Ies şi cu untură bună (pe asta am găsit-o la sibienii din mărginime) dar se mai simte aroma specifică. Am făcut şi pogaci şi merg superb la bere 😉
Mulţam!
@Stefan Stiu ca merge sa folosesti untura, dar osanza e cea mai buna la patiserie si nu mai gasesc deloc. Speram ca imi dai o veste buna. Ultima oara am luat din Obor si am topit-o eu, dar nici acolo nu mai gasesc.
Si da, pogacii merg super la bere!
wow, si eu am aruncat 2 kile de osanza portionata in pachete de 200gr. da’ la noi nu mananca nimeni asa ceva.
@moatza 🙁
Babaiete , m-ai rupt pe genunchi.
N-am avut in viata mea pofte mai mari ….
Si cand te gandesti ca nevasta-mea e insarcinata….ii blochez site-ul tau ca daca nu …dracu ma ia !!!!
Una simpla, de prin moldova noastra.
Cartofi noi, spalati bine taiati cubulete, la ceaun. Se fac rumeni si crocanti la exterior. Serviti cu mujdei de usturoi si rosii date prin razatoare(+sare) lasat 5 min la congelator inainte de a servi cartofii calzi.
Daca n-ati mancat pana acum si o sa incercati din cauza mea, sa ma pomeniti de bine la biserica.
Ai naibii, nici unu’ nu zice ca o bere face cat un pui la rotisor!
@lectorarumana, de preț zici, nu? Da’scumpă bere mai bei.
E scumpa, nu te scapa de burtica. Pret mai mare ca asta gasesti tu?
Sarmale in foi de vita, tochitura cu pepeni murati, lapte de cuc, terci din mamaliga, ou fiert moale mancat cu mamaliga direct din coaja, turte pe plita, poale-n brau, scrob (ou cu lapte acru si marar), lapte acru cu smantana direct din oala de lut, pui de tara la ceaun, magiun de prune pe mamaliga incalzita pe plita, pilaf cu zahar, mamaliga sau paine cu apa si cu zahar, gris cu lapte, bors din gaina de tara, racitura, scutecele Domnului ( turta cu zahar si nuci), turte pe plita.. si cam atat imi aduc aminte acum. Aproape toate facute neaparat de bunica si pe care inca mi le mai gateste, chiar am acum in frigider poale-n brau, o delicatesa cum numai ea stie sa ne faca 🙂
@Mihaela, vreau și eu la bunică-ta!!!
Și una de seară: supozitoare ți-ai luat? Că văd (chiar și tu ai zis-o!) că te-a mâncat în fund…. 😀
@VictorR, păi mai e nevoie?
Evident! Să te-nveți minte de-adevăratelea! Tu nu știi că fulgerul nu lovește de două ori în același loc? Nuuuu, tu – vorba lui Naumovici – ”Batman, Batman!”
La toate bunătățile de mai sus nu lipsește decât un țoi cu ceva cu mărgele, înainte de masă și un pahar de ceva de pe Valea Târnavelor(pe vremea aia bună îi spunea ,,șaișpe țâțe”) intercalat între feluri. Foptă Nubă !
La toate bunătățile de mai sus lipsește un țoi cu ceva cu mărgele, înainte de masă și ceva de pe Valea Târnavelor (pe timpuri se chema 16 țâțe), intercalat intre feluri. Foptă nubă.
Prost moment mi-am ales sa citesc articolul! Dupa ce șterg telefonul de bale, sa-ți trimit o poză cu șnițelele mele de prin frigider? Asta ca pedeapsă pentru restul meniului înșirat in articol! Mersi! Ești un simpatic!
deci nu stiu , dar toti vorbesc din amintiri cand porcu` era crescut cu porumb si tarate , gaina ciugulea rame din fundu curtii si laptele de vaca era smantanit de copii si matze , ciresele si merele aveau viermi si rosiile erau de culoare rosie . apropo de rosii , de vreo 2 saptamani au bagat la profi niste rosii romanesti bestiale , nu stiu daca si alte hipermaketuri au dar sunt bune in draci . nu stiu cine este producatorul dar as vrea sa-i strang mana pt. ca rosii gustoase in februarie
@Shoric, n-am intrat în viața mea într-un Profi. 🙁
@Shoric, buna informatie, ia sa trec azi!
mai voi sunteti romani ?…..sarmalute in foi de varza murata groase cat doua degete si fierte in oala de lut la cuptor cu un prim capac de sorici si afumatura de porc direct peste sarmale si cu al doilea capac cel din lut ……aaa si o ¨¨pleasca de mamaliga mestecata numai spre stanga cu lingura de lemn in ceaun de tuci (fonta) si varsata pe fund de lemn….daca se poate taia cu sfoara in felii…atunci e ce trebuie…un deget de ¨¨porneala¨¨ la 50 de grade si margelata e tot ce mai lipseste….fuck master chefs cu retetele lor frantuzite si sa le stea ¨¨platingu ¨¨¨ in gat
@sorin, abia-mi mai trecuse foamea.
Mihai, te-ai ingrasat, nu o mai arzi keto?
@liviu, ACUM o ard keto. 😉
Am uitat ca inainte de fiecare masa merge o „cincizeaca” de 50-60ºC, asa se face tuica la noi 🙂 , apoi un vin bun scos proaspat de la butoiul cu cep si neaparat baut din cana de tabla de 1L si NICIODATA indoit cu apa sau suc, asa am fost invatata de bunicu. Pentru ca traiesc la oras incerc sa ma adaptez la spatiul de aici si ma aprovizionez de la damigeana, pana si al meu fecior de 6 ani ma atentioneaza ca are si el pahar si trebuie sa dam noroc, evident el cu un compot bun tot de la buni 😉
Te sfatuiesc sa incerci si mancaruri gatite din animale de casa (fara hormoni). Atunci nu o sa mai ai ca favorite snitelele de porc (as putea sa garantez). Si nu mai zic de cozonacul asta cu nuca facut de mama, mamaliga cu branza de burduf si ardei gras. Ce fructe de mare? Dabea astept pachetul de la mama cu carne afumata si carnati de la garniță.
La voi in zona se prepara morisca? E zeama aia de struguri acri, proaspat zdrobiti, amestecata cu sare si putina apa, ce se arunca peste o compozitie fatidica alcatuita din 2 cepe taiate marunt si castraveti taiati la fel de marunt. Cu un castron din compozitia asta in fata, sunt in stare sa dau gata un alt castron de fasole prajita in cateva zeci de secunde. No’ sa aveti pofta.
Esti vesnic la cura si esti slab mort…
Vă cer scuze, dar nu am citit nici tot textul și nici comentariile ca să nu mă apuc să mănânc din masă.
Dar am o nelămurire majoră. Cu ce te încurcă salata aia de roșii cu telemea la dietă?
@Irina, cu ce mă încurcă? Păi dacă nu mănânci juma’ de pâine proaspătă cu sos, n-ai făcut nimic. Cu asta mă încurcă. 😛
Faci și tu un compromis până treci de hop. Roșii, ceapă, un picuț de ulei, brânză. Nu-ți mai trebe pâine. Sau faci tu una în casă keto, paleo, low carb, sau ce ții tu acolo.
Mihai , daca ajungi pe la Arad te voi servi cu niste slana trei straturi de carne si trei straturi de gasime subtire straturile aproape intercalate si ceapa rosie
Oua amestecate+paine calda fara aluat(se excepta si cu..,insa sa fie facuta in casa)+mujdei…..mananci si mori…