Și o sa cred doar când o să văd în jur oameni care chiar vor să se schimbe. Până atunci, o să iau o pauza de la la ce se întâmplă în România din afara bulei mele.
Până când n-o să mai aud claxoane de la birou. Da, pe strada unde avem biroul se circulă bară la bară de dimineața până seara. Nu vreți să știți de câte ori pe zi aud disperați claxonând prelung, cu speranța că după ce ridică mâna de pe claxon toate mașinile din fața lor vor fi dispărut ca prin minune.
Pâna când n-o să mai văd căcații de câine care efectiv au umplut orașul. M-am plimbat puțin mai mult zilele astea că a fost cald. Practic trebuie să faci slalom printre ei. Și nu, nu erau de la maidanezi.
Până când o să reușesc să merg la primul film sau la primul spectacol de teatru în timpul căruia n-o să sune niciun telefon în sală. Da, oricât de greu vă vine să credeți, n-am reușit încă.
Până când …………………………………………. (Completați voi linia punctată cu ce vă vine prin minte. Aveți de unde alge, trebuie doar să ieșiți din casă și vă năpădesc exemplele.)
Pentru că e ușor sa mergi la protest în Piața Victoriei să ceri de la alții să respecte legi și reguli, iar după ce-ai plecat de acolo să intri înapoi în modulul de nesimțire al fiecărei zile. E cel mai usor să cer schimbare de la alții, uitând că TU ești primul care trebuie să se schimbe.
Pot să pun pariu pe orice că măcar unul dintre toți ăștia din videoul de mai jos a fost în piață și-a zbierat că vrea respectarea legii și o „țară ca afară”. Well, e mișto cu corupția, cu psd-ul și cu înaltele deizderate morale, dar totul până la liftul de la metrou. P-ăla trebuie să-l prinzi, dă-le în plm de persoane cu dizabilități.
Așa că de săptămâna viitoare ne întoarcem la „ce mi-a plăcut”.
Atât.
sursa foto
Cand l-am rugat frumos pe un individ care parca in fata mea pe doua locuri de parcare cand ma vedea ca vreau si eu sa parchez, aproape ca m-a luat la bataie.
Si, da Mihai, exemple de-astea din pacate sunt la tot pasul si ajungem iarasi la treaba aia, ciudata pentru unii, care se numeste educatie.
Dar eu sunt inca o idealista si cred in lumea aia in care putem vorbi doar despre „ce mi-a placut”…..lumea aia in care eu traiesc o luna in fiecare an la mare.
De-aia trebuie sa ai briceag mereu la tine.Il lasi frumos sa plece, si i-o dai frumos la cauciuc.x4.
Sau ii spui : chiar trebuie sa-i dau eu o cheie?
Sau…
Se dezbate încă. Ce zici?16
@Batranu cu chestia cu briceagul nu pot sa fiu de acord…..ar insemna sa fiu la fel ca ei, sa ma cobor eu in mocirla in loc sa incerc sa-i scot pe cei care se afla deja acolo.
In rest, crede-ma, te rog, ca am incercat toate vorbele frumoase……n-a mers. Tot era sa mi-o iau asa ca am cautat alt loc de parcare. Oricum nu fac parte dintre aceia care tin neaparat sa parcheze „la scara”. Nu-mi cade rangul daca merg un pic pe jos.
Comentariu beton!15
Daca nu-ti place briceagul,merge si cu niste vopsea pe parbriz.
@Batranu, și crezi că asta îl ajută să se schimbe? Nu, man, de-asta ar trebui să găsească o amendă de 1000 de euro în ușă când ajunge acasă și permisul suspendat pe trei luni. Să vezi atunci cum nu mai parchează în veci acolo.
Pana cand vom avea asemenea amenzi, cineva trebuie sa le atraga atentia cumva.
@Batranu’, da, dar nu este menirea mea să fac asta. Nu sunt mă-sa.
Nu functioneaza. Pana nu se ridics nivelul de educatie ca sa se uite cei din jurul lui urat la el nu se va schimba ceva. A si plus garcea venit aplicat amenda sanatoasa. Pai maimutele astea can ies afara din tara sunt mielusei inocenti.
Comentariu beton!12
Sunt de acord si cu educatia insa o sa plec din lumea asta pana cand o sa vad o schimbare. Gandeste-te si alege la intamplare o generatie din cele de acum care sa fi invatat ce inseamna respectul fata de semeni, fata de societate, fata de legi si de norme morale. Eu sunt din generatia ’75 si m-am educat singur. Am fost crescut de bunici si ei m-au invatat ca munca e sfanta si mi-au inoculat ideea de cinste si onoare. Restul am cladit singur avand ca repere aceste valori.
In cazul celor care nu vor sa inteleaga ca traiesc intre semeni as angaja o armata de politisti care sa dea zi si noapte amenzi pentru rahati de caine, parcari neregulamentare, manele la maxim, chistoace aruncate pe strada , nesortarea gunoiului etc. I-as plasa peste tot: pe strada, in parc, parcari, in zonele turistice, printre blocuri; inarmati cu chitantiere si pistoale cu electrosocuri. Sa aiba salarii mari de sa-i invidieze orice bugetar si ca sa fie vanate posturile prin concurs de haidamaci care sa nu stie ce altceva sa faca cu muschii. Persoanele care reclama pe cineva ca a parcat neregulamentar de exemplu sa primeasca 10% din amenda platita de cocalar. Si amenda respectiva sa fie de la 1000 de lei in sus. I have a dream…
Rîdem, glumim, dar treaba este cît se poate de serioasă: avem nevoie de o schimbare totală de mentalitate. De o Revoluţie avem nevoie în mentalitate. Pentru că la Revol’ţia din ‘opşnouă am schimbat doar un dictator… cu, se pare, un altul (sau un alţii). Dar mental, din punct de vedere mental sîntem undeva între comuna primitivă şi canibalism, totul proiectat în tehnologie gsm şi gps şi http şi abs şi tv şi toate alea. Sîntem nişte animale, iar „democraţia” aplicată ad-literam, respectiv „fiecare are dreptul să facă ce vrea”, păi asta şi facem.
Din punct de vedere mental sîntem nişte zombi. Iar toate manifestările, care le puteţi afla din toate canalele, canale de ştiri (adică tot ce se scurge în canale, doar scursori!), reprezintă o reacţie „normală” a ceea ce sîntem.
Dacă ar fi să citez o reclamă, „eşti ceea ce bei”, sau altfel spus, manifestările noastre arată cît se poate de clar gradul de primitivism în care ne aflăm. De aceea este nevoie de o maaare schimbare…
Comentariu beton!17
@Sorin, pe care aproape nimeni nu e dispus s-o facă începând de la el însuși. Să se schimbe ceilalți!
Pana cand ne vom da seama ca libertatea proprie se termina acolo unde incepe a altuia.
Pana cand cei care respecta niste reguli de bun simt nu vor mai fi considerati fraieri si luati la misto.
Pana cand Politia chiar ii va pune la punct pe cei care fac smecherii gen parcare pe locurile rezervate pentru anumite categorii, depasirea coloanei etc.
Nu cred ca e cazul sa dau exemple, sunt sigura ca toata lumea a intalnit. Din nefericire 🙁
@Bia, și lista poate continua aproape la nesfârșit.
@Mihai, da… in Varsovia am luat amenda pentru ca la iesirea din aeroport (ceva mai complexa decat la noi, evident), ma incadrasem prost inainte de un sens giratoriu. Nu era neaparat intuitiv pe unde trebuie sa mergi, iar indicatoarele in limba lor nu prea erau de ajutor… Politistul a vazut ca nu suntem de acolo si ca nu prea intelegeam incotro trebuie sa iesim, dar asta nu l-a induplecat, si bam, 200 zloti amenda. Well… 🙂
@Bia, pentru că necunoașterea legii nu te absolvă de vină. Punct.
@Mihai, clar, am acceptat situatia si acum sunt de 10 ori mai atenta pe acolo. Spuneam doar ca am gresit pentru ca efectiv nu stiam incotro trebuie sa merg, si nu fiindca nu stiam regulile din giratoriu. Daca eu inteleg asta, atunci ar trebui pedepsiti si cei care fac lucruri de genul cu buna stiinta, pe principiul „sunt prea smecher ca sa stau la semafor”.
@Bia, exact.
În sfârșit ai coborât cu picioarele pe pământ și ai văzut cine sunt „românii frumoși” care ne înconjoară.Din fericire am si eu bula mea in care pot sa respir dar nu îmi vorbi de patriotism intr-o țară unde calitatea umană e sub nivelul mării.
Comentariu beton!14
@cetățeanu’turmentat, am știut tot timpul. Doar că am sperat că ne putem schimba.
@Mihai era o vorba…..”speri mata da’ speri degeaba”
Până când în școli religia nu o să mai fie băgată pe gât cu forța, copiii nu vor mai trebui să memoreze rugăciuni și alte poezii. Până când părinții ăia care își scot copiii în parc dar au pretenția să fie mielușei și nu care cumva să se murdărească pe haine vor înțelege că un copil e curios și trebuie să exploateze și că hainele sunt doar niște cârpe.
Până când nu o să ne mai pese de ce spun alții și nu o să mai facem nimic pentru a mulțumii pe alții și mai puțin pe noi înșine. Când vom începe să ne trăim viața fără prejudecăți și fără grija de a da bine în societate când societatea e așa bolnavă? Poate niciodată.
Până când n-o să mai calc într-un spital public din RO sau instituție publică etc. și să fiu tratată ca un gunoi deși datorită mie, cetățeanului, au ei salarii și un loc de muncă.
Până când …
Comentariu beton!16
@Roxi, și tot așa, la nesfârșit…
Pana cand …voi vedea si eu majoritatea romanilor citind, devorand cultura (teatru, muzee, concerte etc), invatand autodidact si constiincios. Pentru ca nu poti deveni cult, intelept, fericit in mod durabil cu experienta doar de la ,,scoala vietii”!
Pana cand…figurile vor fi inlocuite de modestie, bun-simt si sete de cunoastere.
Pana cand … scolile de diplome vor fi inchise iar in universitati se va promova meritocratia! E greu sa-i tai elanul unui parvenit cu pretentii!
Pana cand…oamenii inteligenti, fini, cu principii vor deveni normalitate, nu niste ciudatenii pe care se pisa toti!
Comentariu beton!14
@Aiurica, ce-aș putea să mai zic?
Oameni veniti la protest dupa ce au parcat masina pe „interzis” sau pe trecerea de pietoni. Tipa cu „#rezist” la poza de profil care fumeaza de rupe prin cluburi (alea care permit fumatul, hai, ca le stiti!?). Altul care a iesit in fiecare zi in piata, in timp ce la firma pe care o conduce face orice pentru a dribla legea. O gramada de cetateni responsabili care au fost prea ocupati in ziua votului cu „distractia”, dar care acum s-au trezit si se dau mari patrioti si corecti (pe ala cu pancarda lui inteligenta „Imi pare rau ca nu am fost la vot” l-as fi batut cu scaunul ud). Studenti revoltati, dar care sunt complici la coruptia din facultati si universitati fiindca si ei sunt beneficiari directi sau indirecti. Si as putea continua.
Cand voi lua pauza de la Romania, o voi lua definitiv. Cunosc cel putin vreo doua tari care m-ar primi cu bratele deschise.
Comentariu beton!21
Am luat pauză de la România de mai bine de 6 ani dar tot mă afectează. Ultima dată când am fost în RO, în 2013, am stat mai mult de o lună, mai deprimată nu m-am simțit în viața mea. Îmi pasă că mai am familie și cunoscuți acolo.
@Roxi, și treaba asta o spun majoritatea celor aflați în situația ta.
@Ionut, pentru binele piticilor tăi, în locul tău aș începe să iau în considerare varantele de relocare.
@Mihai, momentan exista doar problema locului. Eu as vrea Noua Zeelanda, p-acolo pe langa Hobbiton ?, sotia ar dori Canada (am vaga senzatie ca din cauza lui Trudeau?).
In rest, bagajele sunt facute. Eu inca mai sper ca mamaligarii astia de concetateni ai mei se vor trezi, vor lasa steagurile, dansul si iesitul la plimbare cu copiii, si vor pune mana pe furci si topoare. Dar, poate ma insel, poate chiar ne-a fost dor de comunism, colectivizare, „toti burghejii sa moara”, Securitate, persecutie (care a inceput deja, cu diverse institutii trimise pe capul celor care sunt prin piata – cunosc si eu un caz), etc. Toti lauda noua generatie care a iesit in strada, dar uita ca aceasta generatie nu stie impotriva a ce lupta fiindca nu prea a trait timpurile „de dinainte”. Teama mi-e ca vor realiza prea tarziu, atunci cand protestul pasnic si inteligent va fi egal cu zero.
@Ionut, auzi, dă-l în mă-sa pe Trudeau, doamna nu s-a săturat de frig? Cum naiba să pleci într-un loc în care dârdâi unșpe luni pe an?
@Mihai presupun ca sotia lui Ionut e „hot” si atunci e explicabil de ce isi doreste la frig. Sa se incalzeasca mai des impreuna zic.
@Anoukm ar putea fi o explicație, ar putea fi.
Până când nu mai văd indivizi pişându-se pe la colțuri și scuipându-și flegmele și mucii pe asfalt. ???
@Lidia, sau așa.
Pe strada la mine e un mix de case cu blocuri de 3 etaje, rod al victoriei dezvoltatorilor imobiliari asupra legii. La case toata lumea iese la lopata si face trotuarul bec. La bloc ii doare in pxla, eventual vin si parcheaza in fata casei tale (fapt real, pana n-am scos cainele la vedere n-a plecat, pe motivul ca „stau doar 5 min”).
Combinatia de blocatari cu numere de TR, OT, GR e fatala…desi, ca sa dau „credit” si „bucurestenilor”, si cei cu numere de IF si B la fel procedeaza . Cand am pomenit uneia de cuvantul sacru „lopata”, s-a uitat la mine ca si cand as fi injurat-o de mama…
Comentariu beton!14
@DanaH, și i-ai uitat pe ăia cu numere de Bulgaria.
Din păcate suntem contemporani cu cei care considera ca sunt perfecți și pot sa jignească în loc sa accepte ca au greșit.
Eu consider ca la nivel micro nu putem schimba nimic( noi ne selectam anturajul dar faptul ca îi ignoram nu înseamnă că ei înțeleg ca au o problemă), din păcate cu acești oameni nu merge cu metodele care la noi ar da rezultate.
Un om educat nu cred ca poate avea un dialog constructiv pe teme de buna creștere cu o persoana care nu vrea sa asculte mesajul din spatele cuvintelor.
De multe ori mă surprind ca aș vrea să atenționez pe cineva ca a făcut un lucru greșit și mă opresc, la copii mai poți sa atragi atenția dar la adulți e jihad.
@Mary, „iartă-mă, am greșit” este unul dintre lucrurile care se rostesc cel mai greu pe această planetă.
Dacă am zis că o să mai comentez,păi atunci o fac.
În prezent îmi duc traiul în Spania.Una dintre cele câteva tări pe unde am mai colindat.Legat de subiect:Domnul polițai îți vorbește cu Dumneavoastră, dacă nu vorbești la fel,iei amendă.
Dacă pe plajă e steag roșu, adică nu ai voie să faci băiță iar salvamarul te roagă să ieși afară de trei ori dar tu te crezi Rahan,cheamă poliția și iei amendă.1000 de euro.
Dacă faci piși pe stradă iei amendă. 600 de euro.
În Austria am luat o palmă de la un polițist în civil pe autostradă, de mi-a țiuit urechea două zile.
În Grecia,în Atena mai precis, un polițist îmi efectua un control corporal de rutină, iar celălalt era cu pistolul în mână.
Avem legi și în România, dar nu se aplică sau sunt foarte blânde. De acolo pleacă totul.Părerea mea.
Comentariu beton!20
@Paco Ce inseamna control corporal de rutina?!!!
Te oprește, te salută ,te legitimează și te pipăie să nu ai ceva ascuns .Gen arme ,droguri. La prima vedere poate părea ceva ciudat ,dar deja prin alte țări e ceva normal.Acum două săptămâni mi-au desfăcut telefonul și au verificat prin stație IMEI-ul telefonului să vadă dacă nu e furat.
Ce mi-a placut mie in Spania a fost ca atunci cand urci in autobuz si saluti, soferul si calatorii te saluta la randul lor.
In Bucuresti, in metrou, daca saluti cand intri, se uita lumea la tine de parca i-ai injurat.
Nu numai și dacă intri în restaurant, dispensar, brutărie, coafor; saluți și toți te salută. Mi-a fost greu și mie la început, acum m-am obișnuit, salut toți necunoscuții :)). Dacă dai prioritate unui șofer/pieton, te salută.
In Ungaria la fel. La inceput cand intram in supermarket si ma saluta vanzatoarea, aveam soc. Intre timp am deprins si eu obiceiul prost 😀 Inutil de zis ca aici, daca intri intr-un nutic si saluti o vanzatoare, rar sa ti se raspunda…
@Paco, e și părerea mea.
Eeeiii, da! Si cata dreptate ai! Sa iesi din casa cu copiii si sa te uiti pe unde calca ei si pe unde calci tu nu cumva dar te trezesti ca ai calcat intr-un..nu unul, multi, foarte multi rahati de caine! Si nu de la cainii vagabonzi!
Si alergatul la liftul destinat persoanelor cu dizabilitati cand tu esti tanar si sanatos!
@IrinaM, tu ai văzut cum se înghesuiau și-i durea în pulă de tipul în cărucior? Mie mi se pare ireal. Cred că-l și înjurau în gând.
Atâta vreme cât juma de tara se caca în grădina n ai ce schimba .. .In rest, rămâne cum am stabilit…omul,animal biped ,înzestrat cu darul vorbirii si abilități de-as expune ipocrizia in mai multe feluri.
Comentariu beton!14
@Redoo, să știi că și bunică-mea avea veceul în fundul curții, dar era de un bun-simț desăvârșit.
Eu zic ca, schimbarea sta in individ, de aia cred cu tarie si pun umarul pe unde pot cu generatia asta- jur ca numai prin ei ne mai facem bine.
Voi cei de aici care aveti copii, educati-i altfel decat au facut-o bunicii si parintii nostri!
Generatiile multilateral dezvoltate sunt rodul haosului si mocirlei in care se taraste Romania.
Daca se lucreaza cu sarg la astia mici, in 30-40 de ani, putem avea tara aia „ca afara”, starpind usor- usor leprele si lipitoriile din toate administratiile; odata cu intrarea unor oameni cu verticalitate, poate mai avem o sansa.
@lectorarumana, cel puțin eu, persoanl, simt că am făcut tot ce-am putut. Și aici, pe blog, și acasă.
În teorie e corect ce spui, în practica … Degeaba îl educi tu acasă dacă învățătorii și profesorii îl educă după stilul lor, dacă copilul vede zi de zi mutrele acre ale unor oameni din autobuz, dacă ajunge în spital este pus în salon cu alți bolnavi încât iese de acolo traumatizat, dacă aude înjurături la semafor. Cred că ești ușor optimist dacă vezi schimbarea în 30-40 de ani. Ne dorim asta, dar deja au fost destule generații puse la bătaie și la încercare pentru marea schimbare dar schimbarea nu a mai venit.
@Roxi, da, mi-am facut un prost obicei din asta cu optimismul, e un sistem de aparare bun si uneori te ajuta sa n-o iei pe aratura.
Pai tocmai de asta ziceam ca, e nevoie de educatie acum, daca astia mici sunt invatati de pe acum, la aia 30-40 de ani se vor relationa cu altii crescuti si cu viziuni asemanatoare; vor fi viitori profesori, medici, politicieni, strungari si maturatori, in definitiv, vor fi oameni.
Sistemul actual e putred, e bolnav, ocupat de personaje sinistre.
E adevarat ca, invatamantul se subrezeste pe an ce trece, compensand cu munca constanta de acasa, zic ca e posibil.
Si asa sa ramana scrise „cu unghia pe tencuiala.” ?
@Roxi eu nu cred ca daca tu chiar iti doresti sa-l educi acasa, ti-l strica profesorii.
Cand era fii’mea in scoala generala, doi colegi de-ai ei au spart tabla din clasa. Diriginta lor le-a spus sa nu zica nimic si sa dea vina pe copiii care invatau dimineata in aceeasi clasa. Si colegii ei au fost revoltati de asa sfat si au mers imediat la directoare si au spus adevarul si au strans bani sa plateasca reparatia.
@Anouk a fost doar un caz izolat din atâtea alte multe cazuri unde învățătorii sunt de-a dreptul stupizi și cu gândire învechită pentru că ocupă același post chiar dacă trebuiau să iasă la pensie. Când eram eu în școală elevii de origine rromă sau mai săraci erau puși în ultimele bănci de către învățătoare, ca să nu mai vorbesc de diferențele pe care le făcea între copii (părinții cine sunt, unde lucrează, dacă se cunosc cu învățătoarea etc.) deși acasă nu am fost educată să marginalizez alți copii. La școală fix aia făceam, îi marginalizam pentru că așa eram așezați în clasă în bănci.
În școala generală aveam o profă care în jumate de oră din ora ei de curs ne-a ținut nouă fetelor teorie că perdeluțele de la geamuri erau deranjate puțin, le-au dernjat băieții când alergau prin clasă și că florile nu-s curățate de frunzele uscate. Suntem fete, ce naiba, clasa trebuie să fie aranjată mereu că doar de aia venim la școală, să fim atente la perdeluțe. Ei bine, acasă nu am fost educată să îngrijesc casa în timp ce îmi fac temele sau învăț și nici că sunt inferioară băieților și că trebuie să repar ce băieții strică. Astea sunt doar mici exemple.
Ce bine ca ne intoarcem la ce mi-a placut. Mie personal mi-a lipsit. As scrie si despre subiectul de azi, dar ar insemna sa iau cu copy-paste o mare parte din ceea ce ai scris tu.
@cati, aș fi vrut să ne întarcem pentru că e bine, nu pentru că e rău. Aia e.
Da e nevoie de o mica ajustare in mentalitatea noastra de popor. Nu suntem buricul pământului, oricât comunism ideologic a fost inoculat in sângele nostru (eu citeam cand eram copil revistele alea de istorie in care RO era un fel de Bruce Lee al Europei si am crezut muuulta vreme ca sunt invincibil doar pt ca sunt neam de dac).
Tocmai cand scriam textul asta, pe promenada din mall, o femeie de vreo 35-40 ani si-a pus piciorul pe o banca sa isi lege siretul. I-am explicat frumos ca trebuie sa steargă urma de gheata de pe banca (evident vizibila), si, pe langa degetul mijlociu am primit si răspunsul: „da sterge-o tu daca vrei sa stai pe banca. Eu nu vad nimic.”
Ce pwla sa ii replici unui astfel de specimen care se crede indestructibila doar pentru ca e ea româncă?
@Dao, da’ chiar asa, ce, ea avea nevoie să stea acolo?
Sau mâncând semințe și scuipând cojile pe strada… sau scuturând firimiturile de la balcon…sau desfăcând la supermarket ambalajul să vadă cum e înăuntru…sau bulucindu-se să fie primii când vine trenul/tramvaiul/autobuzul… sau… multe altele.
@GabiI, n-are rost, putem continua două zile…
” Hai sa ne avem că frați … Toți suntem puțin luați ;). ” Am doi amici …. Unul sta in Romania … Altul a plecat în Germania, că nu mai suporta populația țărișoarei noastre.
Cu romanul get beget, am ajuns intr-un weekend la mare. Domnul de care va vorbesc e lector Univ., de-o vârstă cu mine, prieteni din copilarie, amândoi săraci. S-a întâmplat să vrem sa mergem la picnic :)), adică de ce sa mai plătim la restaurant bani, înainte de plecare, că oricum nu doream decât să mâncăm un sandwich pe fuga. Ne-am dus, după înot, într-o zona amenajata cu bănci, de lângă plajă, înhămați cu pachețelele la noi :)). Găseai in zona aia nu doar cct de câine dar și gunoaie. Eu și domnul prieten , fara sa strâmbam din nas și sa comentam am făcut ordine cu pungi pe post de mănuși ( erau și coșuri de gunoi, dar nefolosite în zona ), ne-am spălat pe mâini cu apa din sticla și apoi ne-am mâncat sandwich-urile liniștiți … Am mai dat și la c. comunitari cate o bucata din mâncarea noastră. Am strâns ce era de strans după noi și am plecat. Atmosferă plăcută … Nimic anormal … Mi-a tihnit tot.
O altă întâmplare îl are personaj principal pe romanul de Germania. A venit să mă viziteze din tara perfecțiunii și am hotărât să mergem la plimbare in tara mizeriei. El e deștept tare. Are bani garla, mașini far de număr … Dar are cc sub unghii ?!!! A fost o plimbare plăcută ce-i drept … Având coloana sonora nemulțumirea lui continua: doamne cate gunoaie, doamne cat cct, doamne cum e Romania … Doamne cum sunt oamenii… Cate? Cat? Cum? Cum? Pe smiorcaiti din ăștia îmi vine mereu să ii întreb dacă nu au vreo soluție la problemele ce-i deranjează? Dar tac…Că se rezolva ușor tot… Pleaca. De văzut vedem toți bubele … Dar puțini nu sunt leneși încât să dea exemplu pozitiv.
M-am aplecat în față germanului si-am luat un ambalaj de pe jos… I-am făcut cu ochiul și i-am zis că e pe post de amintire. S-a speriat, a crezut că e pentru el. L-am dezamăgit când l-am băgat în buzunar … ( Nu erau coșuri in apropiere ).
Propun pentru problema gunoiului, să învățăm copii ce să facă atunci când sunt în apropierea unui coș de gunoi… Eu de mica am învățat :)).
Despre parcare pe locuri pt persoane cu dizabilități … Eu una le evit, intr-atat încât mai bine-mi ridica mașina sau merg un km decât să iau locul unui om cu probleme (mereu mi se întâmplă să merg mai mult pe jos, decât în masina). Râd deseori că dacă nu găsim alte locuri nu-i bai … Lumea sa stea liniștită … Că știu eu cum sa cobor din mașină … ;):)).
Domnul din imaginea încărcată de tine Mihai are poate și el probleme la nivel mental și de percepție … Altfel ar ști să respecte drepturile unor oameni cu dizabilități. În plus e o mașină cu numere străine … Sa fie oare amicul meu din Germania grăbit :))))).
Sa nu-i condamnăm prea tare pe cei care au luat liftul … Erau și ei grăbiți… Și poate nici lor nu le place România și au cc sub unghii.
@Ely, aia cu „erau și ei grăbiți” e o ironie sper.
Da 🙂 … e o ironie. Dar daca doar unul din lift cobora … Cred că situația se schimba total… E nevoie doar de o floare că să se fac primăvară, in mințile noastre.
Asa este Ely, e forate simplu sa faci remarci dar hai nabii cu o solutie. Si eu ma trezesc strigand dupa cate unul pe strada daca il vad aruncand gunoi pe jos sau il recuperez. Dar… cum zici si tu… de acasa pleaca educatia, de acasa iti inveti copilul ce si cum si speri ca ii intra ceva in cap si va lua decizii bune si in timp vom deveni asa cum speram.
In momentul de fata, Mihai, doar speram ca se vor schimba oamenii fiindca e mai usor de zis decat de facut. Eu nu ma mai plang de nimic, pun mana si fac si ii trag de maneca pe toti care imi cad in cale. Am vazut mizerie mai mare in NYC, Londra, Paris etc… Orasul meu e unul frumos si curat dar tot se mai gaseste cate unul care sa arunce pe jos doar fiindca nu este un cos de gunoi la indemana… Tot mai sunt nesimtiti care parcheaza pe locurile special amenajate pentru cei cu probleme dar daca ii vad comentez, cu riscul sa mi-o iau in freza si vad tot mai multi ca mine ceea ce ma bucura, dar tot suntem prea putini.
Ah… speram ca doar e nemuritoare Speranta, nu?
Baiatul din carucior ii spune alui cu geanta in mana :dupa dumneavoastra, ca nu incap. Si animalul urca???? Fara nicio jena? Fara sa spuna „turmei” din lift sa coboare dracului?
Pai ii dau dreptate lu’ @Batranu. Unii merita batuti rau.
@Elena, dar momentele alea dinainte să se închidă ușile în care se uitau ca vitele la el? Stăteau îngesuiți acolo și se întrebau „ce plm mai vrea și ăsta?!”.
@Mihai, ce plm vrea si asta? Exact! O vrea sa urce in lift? Pai io ma duc la munca, ma grabesc. El??
@Elena P, el nu se grăbește nicăieri, poa’ să-l ia și pe următorul.
Liftul a fost folosit de catre persoanele carora le era destinat :))
@Marius, word!
Da, exact asta gandesc si eu. Si este unul dintre motivele pentru care vreau sa parasesc tara asta. Toata facultatea( si a fost lunga, vreo 6 ani asa.) colegii mei au ras de mine ca urcam ‘babele’ la metrou..era si inca este un subiect de amuzament pentru ei:’hai lasa, fii tu bunul samaritean, ce sa zic’..si de fiecare data cand incercm sa le explic ca nu e vorba de bunatate..ci pur si simplu NORMALITATE -daca poti ajuta pe cineva, fa-o!, raspunsul era: nu in Romania! ei bine..inca vreo 6 ani dupa m-am incapatanat sa zic: Ba in Romania!..dar de acum, nu mai pot. Parca lupti cu morile de vant in tara asta: orice ai face cumva se intoarce impotriva ta, intr-un fel sau altul.
@Mada, pentru că nu vrem. Pentru că așteptăm să ni se dea și să facă ALȚII.
@mihai, tocmai asta spuneam: nu am asteptat niciodata de la altii mai mult decat de la mine..ba de la mine chiar am pretentii mai mari, ca asa m-a invatat mama …daaaar cand te lupti si te lupti si apoi constati ca degeaba( azi la ora 5 dimineata mi-a murit un pacient dupa 1 ora de resuscitare -respectivul catel intr-o alta tara ar fi avut alte sanse..), la un moment dat nu mai poti.. Eu traiesc ca si tine in bula mea: am prieteni care gandesc asemanator, familia la fel..serviciul este ok, fac ceea ce ador si o fac cu pasiune..si apoi ies pe strada si sunt lovita de ceea ce este Romania acum:’ tara celor ce nu le pasa’..si simt cum incet, incet mor si eu,putin cate putin.Si stii care este teama mea cea mai mare( si de altfel si motivul pentru care am preferat medicina veterinara celei umane)? Imi este teama sa nu ajung si eu ca ei..sau cei din jurul meu sa oboseasca sa lupte si ei..
Stați asa si nu ma luati de vita…cand eram in ro nu conduceam, dar, ce prevede legea daca parchez pe loc rezervat oamenilor cu dizabilitati? Unde trăiesc eu, masina de ridica pe loc plus amendă. Acelasi lucru patesti daca parchezi in orele de iesire al copiilor din scoli pe locurile rezervate autobuzelor care transporta copii sau in dreptul rampelor de acces de pe trotuare dedicate oamenilor cu dizabilitati. În schimb, rahatei de câini ii găsesti si aici cat cuprinde, mizerii pe jos, asemenea, cosuri de gunoi pe stradă, doar pe centru, si lista ar putea continua la infinit. Eu personal m-am luat de vreo 3 oameni care dupa ce si-au admirat câinele golindu-si intestinul in plină stradă, au plecat mai departe. In afara de un „vezi-ti de ale tale” nu m-am ales cu nimic.
@Kiko, nu ne-ai zis unde se întâmplă toate astea. Unde trăiești?
In Hitalia ????
Mai exact, Roma. Stau sacii cu gunoi aici de ii pozează turistii mai ceva ca pe SanPietro. Cand ploua un pic mai tare se inundă metrourile si juma’ din Roma. Drumurile in proporție de 80% sunt distruse. Ocolesti o groapa, dai in doua. Se fura la greu exact ca in ro. Cu primăriile in frunte. Se intampla sa te (ma) fure inclusiv in farmacie! Scolile sunt un dezastru, sistemul e asemănător cu cel din ro. Exemplu:o profa a suspendat pauzele clasei fiicei mele timp de 3 sapt. C-asa avea ea chef. Cand am cerut explicatii, nu au fost. Of, sa mai zic? In afara de acolo unde sunt semafoare, astepti si 15 min sa se oprească cineva sa te lasa sa treci strada, pe zebră. Suntem obisnuiti sa facem slalom printre masini. Cei mai mulți nu pe zebră, chestie care ma enervează enorm. Scolile nu asigura carti decat la ciclul primar iar de la gimnaziu in sus costa cam 300-400 de euro, depinde cum reusesti ” sa te invarti”. Dar scolarizarea este obligatorie. Paradox. Le-am scris un pic random, ideea e ca tara asta e varza. Si sunt pe picior de mutare.
Italia este pe primul loc in Europa la coruptie. nu e o destinatie de vis ptr emigrare.
Maestre, tema abordată joi a fost aia cu stima de sine, respectul față de propria persoană. Dacă într-un sector al cercului în care trăiești ești zdreanță dar în celălalt sector ești zmeu….Ești de pomană! Eu – la 46 ani – așa consider. Nu poți sări dintr-un regn animal în altul, dintr-o extremă în alta, zilnic. Serios! Provoci un dezechilibru natural. Învață-te (sau lasă-te învățat, dacă poți) să fii mai vertebral. Abia apoi ai să realizezi și disconfortul în care te învârți.
@VictorR, de mine zici?
Cum să zic de tine??? Am folosit singularul din viteză! Știi că uneori sunt ciudat rău de tot când scriu. Făceam referire la individul în sine nu la cineva anume!!!
Am tot auzit zilele astea despre „revolutia de catifea” de la Bucuresti. Dar cand vom face si o „(r)evolutie” morala?! Inca se aplica daca mie imi este bine, ma doare la bascheti de ceilalti. Lipsa educatiei e uriasa si nu doar la noi in tara.
@Marius, da, dar eu trăiesc la noi în țară. 🙁
@Mihai de asta mi s-a luat si mie pt ca noi nu o s ne mai vindecam. Am ceva luni de cand am plecat. Tot ce a fost mai rau din vest am importat rapid in societatea noastra. Stiu ca s- a si dorit asta dar parca prea rau s+ a ajuns.
eu nu cred ca un popor se poate schimba. cel putin nu in cateva decenii. in timpul vietii mele, nu sper sa vad romanii comportandu-se altfel,la modul general.
am ajuns la venerabila varsta de 42 de ani,si sunt acelasi om, in mare, ca cel care eram la 20 de ani. am aceleasi calitati si defecte, in gandire si in comportament. in jurul meu, oamenii au ramas la fel.
daca individual schimbarile sunt nesemnificative,cum ar putea un popor intreg sa se transforme in altceva? astia suntem, de cand ne stim.
traiesc intr-un oras in care nu vad de loc mizerie de caini pe strada.
pentru ca oamenii de aici sunt educati, in mare parte.
nici un caine vagabond, ptr ca oamenii nu arunca caini la coltul strazii.
cum ar putea sa se schimbe situatia in Romania, din acest punct de vedere? eu nu vad nici o solutie. nu poti educa un popor, asta se intampla la scara istoriei. bineinteles ca acum 300 de ani oamenii erau mai primitivi decat acum, peste tot in lume.
@marin, nici eu nu cred că voi prinde o Românie educată în această viață.
educația se face cu bâta (autorităților). nu are legătură cu cei 7 ani de acasă ci cu măsurile punitive pe care urmează să le încasezi. când şti că îți iei 3.000 lei amendă pt că ai parcat pe loc de handicapați ( şi chiar se întâmplă asta de fiecare dată) atunci oamenii or să fie civilizați.
în Shogun e un dialog între un englez şi un japonez pe tema cerşetoriei. englezul era uimit că nu erau cerşetori. japonezul: este interzis să cerşeşti.eng: şi la noi, dar tot cerşesc
jap: la noi li se taie capul.
@Xenopol, acum niște ani, pe la două noaptea, m-am învârtit prin Bolgna mai mult de o oră pe străzi, căutând un loc de parcare. Singurele neocupate erau cele pentru „handicapați”. Am întrebat de ce nu pot s-o las câteva ore acolo și s-o mut dimineață, că eram rupt (condusesem vreo 2000 de km) și mi s-a răspuns că până dimineață sigur sună cineva la poliție să anunțe. Iar amenda era câteva sute de euro. Așa că m-am învârtit o oră până am găsit un loc legal.
Sunt oameni care au o mizerie vomitiva in case,ma refer la unii cu studii peste medie,balene si baleni care isi găsesc scuze ca sunt cat doi porci Bazna,aia care trec impasibili pe lângă un om cazut,aia care isi duc copii la mac de 4 ori pe săptămână,copiii semiobezi.Fa ordine in plm in tarcul tau si poti sa extinzi asta si in restul societății.
@edelweiss, asta zic. Asta nu înțelegem.
Din pacate ai dreptate. Eu nu merg cu fetita in parc, la locurile de joaca, ptr ca plec de acolo cu multi nervi din cauza mizeriei, agitatiei si agresivitatii copiilor si parintilor. Ce poate invata un copil de acolo? Sa calce pe cap un alt copil ca sa ajunga la leagan, topogan etc. M-am saturat de sedintele cu parintii de la gradinita. Inainte de Craciun ne-am certat la cuțite cu ceilalți parinti ptr ca ne-am opus sa-i cumpere educatorului un telefon Samsung, drept cadou. Saptamâna asta am fost la Observator si cum stateam noi si inghetam pe terasa sa ne chiorâm prin telescop apar 2 individe cu copilasii din dotare, se baga in față (era intuneric dar nu aveai cum sa nu remarci coada de 15 persoane!!!)si le uita Domnul lânga telescop!!!! Jesus!
E adevarat @Mihai, sunt foarte multi giboni care cer „cu bata pe sus” ca legile sa fie respectate desi ei fac parte dintre cei ce nu l respecta.
Exista rezolvare, si e chiar simpla si la indemana.
Noi, cei oripilati de astfel de giboni, am putea sa ii „terorizam” pe cei ce aplica legea cu plangeri.
Plangeri trimise pe email, conform legii, cu toate datele de identificare, la care ei, cei ce aplica legea, sunt obligati sa solutioneze in 30 zile.
Fac asta de ani de zile, pentru a ajuta zona in care traiesc sa devina putin mai suportabila, si functioneaza, incet incet devine mai curate, mai linistita, mai normal.
E adevarat, am devenit „Reclamagiul de serviciu”, dar nu-mi pasa, sis tii de ce…pentru ca Germainia, Elvetia, Italia, Spania, etc. sunt cum sunt, sau mai bine spus „civilizate” pentru ca cei ca mine sunt foarte multi !
Hai sa ne organizam, ca organizam o gasca de Reclamagii, in fiecare sector in parte, in fiecare oras in parte, sa relama orice si tot, sa fortam oficialitatile sa raspunda official si in scris…e singura solutie, pentru ca gibonul stie numai de frica !!!e
Cu o floare nu se face primavara. Pe mine cred ca ma stiu aia de la sectorul 2 ca pe un cal breaz, am reclamat orice – de la lipsa cosurilor de gunoi pe strada pana la gropile din asfalt, masinile abandonate, etc.
Guess what : au tinut cont de reclamatiile mele. Au pus cosuri de gunoi pe strada – dar paharele alea de cafea de carton tot pe strada sunt. Deh, daca nu e cos pe fiecare stalp…Au lipit somatii pe parbrizele rablelor ingropate in asfalt – au venit proprietarii (probabil) si au razuit somatiile de pe geam. Semaforul s-a reparat pana seara, gropile s-au mai peticit…ideea e ca degeaba repara autoritatile (atata cat o fac), daca noi trecem prin cxr totul. M-am luat de unul care a varsat o roaba de moloz langa gardul meu, am avut noroc ca nu m-a luat la bataie… Am reclamat bancile rupte din statia RATB, au venit si le-au inlocuit, intr-o saptamana erau iar cu niste stinghii lipsa…
@DanaH, exact asta spun si eu…daca am fi mai multi care i-am teroriza cu reclamatii atunci si ei ar deveni mai activi, ar incepe sa aplice legea mai des si din proprie initiativa.
Cei care aplica legea sunt niste oameni exact ca acei giboni, pur si simplu neinteresati in a face treaba, pentru ca nimeni nu ii deranjeaza, nimeni nu ii intreaba ce muncesc ei toata ziua.
Daca ar fi inundati de reclamatii atunci ar iesi la iveala ca nu muncesc si freaca manganul si uite asa vor iesi la treaba, pentru a opri valul de reclamatii, nu pentru ca le-ar pasa momentan.
Ca vom protesta in Piata Victoriei pentru a fi aplicate legile de bun simt din tara asta sau ca vom reclama in scris in numar la fel de mare e exact acelasi lucru si va avea exact acelasi rezultat…doar ca trebuie putina vointa si coordonare ! 🙂
De ce nu le-am bloca sistemele si email-urile pentru o zi ?
Cum ar fi sa avem o zi in fiecare luna in care serverele institutiilor publice din Romania ar pica din cauza numarului mare de reclamatii ??? 🙂
Vrei una tare? O demoazelă, în lacrimi, se plângea de oameni falși. Ea bârfind pe toată lumea chiar dacă pe față nu avea nici cea mai mică problemă cu tine.
Când caracterele astea mizerabile se vor îndrepta încă din școală cu ajutorul profesorului pentru că părinții sunt ăștia din articol, mai sperăm.
Într-un fel sau altul trebuie să ajutăm la schimbarea clasei politice ca să avem un învățământ de calitate. Altfel o să continue la nesfârșit jegul.
@Comisaru’ Moldovan, man, nu ai cum să schimbi in școală ce nu s-a făcut în cei șapte ani de acasă. Parintii sunt exemplul, nu profesorii.
Da, dar grădinița începe uneori de la 2 ani. Cine formează mai mult oare caracterul copilului, gherțoiul de ta-su și pițipoanca de mă-sa, ambii plecați de acasă măcar 8 ore pe zi sau în străinătate ori învățatorul, profesorul pe care copilul îl percepe ca pe un prieten? Bine, asta pe viitor că acum 5% dintre cadrele didactice cred că sunt văzute de copii drept prieteni.
Toată treaba asta trebuie dublată de o poliție politicoasă, profesionistă dar fermă. Ți-am explicat de 3 ori ce ai greșit cu tot cu articolul de lege aferent? A 4-a oară, dacă nu te conformezi te pun pe capotă și la secție. Îți dau amenda și faci contestație nu te târguiești cu mine.
Doar cu educația nu merge. Dar nici numai cu poliția. În SUA am văzut o mulțime de mârlani care erau mai ceva ca ăștia de pe aici? De ce? Educația le lipsea, doar brațul lung al legii îi speria și asta când era prin preajmă. însă nici ca în Norvegia, să nu poarte armă polițiștii. Păi cum dracu’ să nu le dea foc la mașini și să nu-i bată mizeriile alea care toarnă copii într-una și vor legea lor din deșert/peșteră/junglă când văd cât sunt de slabe organele legii?
Prima dată poliția și apoi învățământul. Dacă vrem să facem o treabă avem nevoie de ambele.
@Comisaru’ Moldovan, nu te contrazic, dar tu vorbești de cazuri extreme. Educația ADEVĂRATĂ tot de acasă pleacă.