Am fost zilele astea la Vâlcea, acolo unde timpul pare că a încremenit. Mă rog, poate nu în tot orașul, dar când intru în casă la mama, tot flash-uri din copilărie am în cap. Când am mai văzut și un Oltcit, perfect funcțional, demarând în trombă din fața blocului, tabloul a fost complet. Mai aveam un pic și începeam să caut în debara bananele învelite în ziar și ascunse de privirile mele pofticioase, cică să nu le mănânc crude. Aiurea, oricum asta se întâmpla. Naiba avea răbdare să le lase să se coacă și oricum le găseam de fiecare dată, indiferent cât de bine le-ar fi pitit.
Uite-așa, cu gândurile astea defilându-mi prin tărtăcuță, m-am trezit întrebându-mă ce s-o mai fi întâmplat cu brandurile de pe vremea „cealaltă” (cine s-ar fi gândit acum treizeci de ani că „Eugenia”, pe care o primeam rest la pâine, o să ajungă un „brand”, ha?). Una peste alta, am încercat să mi le amintesc și să-mi dau seama ce s-a ales de ele sau dacă măcar mai există în zilele noastre. Vă spun din start că n-am făcut niciun fel de research pe net. Dacă nu le-am întâlnit pe unde îmi fac eu cumpărăturile, e ca și cum n-ar exista.
Mno, le-am luat după cum mi-am adus aminte și m-am rezumat la cele care erau mai prezente în ochii mei de copil. Adică dulciurile și băuturile non-alcoolice. Că nu mă interesau pe mine, pe vremea aia, Guban, Clujana sau Adesgo și nici berea Azuga.
Eugenia – ce e acum pe piață dau clasă la cele ce se găseau în „Epoca de Aur”. Crema era nemâncabilă și cu biscuiții puteai să-ți spargi lejer dinții. Sau capul, dacă arunca cineva cu una după tine.
Cicolata „Rom” – este incomparabil mai bună acum. Plus că au gamă mult mai largă. Ocazional, mai halesc câte una, chiar dacă nu-mi place romul.
Bomboanele CIP – am văzut ceva de genul ăsta, dar par atât de hidoase (sunt mult mai mari) că n-am avut niciodată curajul să-mi cumpăr.
Mentosanele – le mai știți? Ați văzut pe undeva?
Bomboanele Olimpic (cred că era și un „y” pe acolo, dar nu sunt sigur) – de curiozitate și tot aș încerca. Dar cred că-s moarte și îngropate.
Guma de mestecat „Gumela” – din azbest dacă ar face-o azi și tot ar fi mai bună decât porcăria aia care ți se fărâma toată în gură și avea gust de găinaț amestecat cu făină. Să nu mă întrebați de unde știu ce gust are găinațul, da?
Napolitanele „Margareta”, trase în ciocolată – din când în când, îmi mai cumpăr „Joe”, încercând să le redescopăr gustul. Nicio șansă.
Ciocolata Kandia – or fi produs mai multe sortimente (cred că „Rom-ul era tot al lor), dar mie de fiecare dată îmi ajungea în mâini câte una din aia amară ca naiba. Cred că de atunci am început să urăsc ciocolata amăruie. Și nu mi-a trecut. O urăsc și azi.
Pufuleții – poa’ să se dea cu curu’ de pământ, pufuleți că ăia de pe vremea lui nea Nicu n-o să mai mănânc vreodată. Ca să nu mai zic că, tot pe atunci, printr-un miracol, am găsit unii cu ciocolată. Inegalabili!
Pufarinele – idem. Niciodată nu vor fi egalate. Astea de acum sunt neconsumabile.
Ínghețata „Polar” – doamne, era sărbătoare când prindeam la vreo cofetărie unde mai băgau, accidental. Știu c-au relansat-o, dar n-am avut puterea să mănânc. Pentru mine înghețată înseamnă „Nirvana” si „Haagen-Dazs”, restul sunt doar niște chestii pentru umplut vitrinele frigorifice.
Oranjada la plic, solubilă – cred că am mâncat câteva tone. Dar, ca să fiu cinstit, nu pentru că era foarte bună, ci din lipsă de altceva dulce.
Brifcor – să beți voi, că eu am încercat. Pe vremea ailaltă era fița maximă, când nu găseai Pepsi. Și nu găseai. Azi…
Cico – ei, da, cum naiba să lași brand-ul ăsta să moară? Măcar pentru că treizeci de ani mai târziu lumea tot spune „te scot la un cico” și tot l-aș reînvia.
Lămâița – un fel de apă carbogasoasă colorată cu galben și îndulcită. O uram pentru că taică-meu nu concepea să rămână fără așă ceva în casă și când mi-era lumea mai dragă mă trimitea după nenorocita asta de „Lămâița”. O știți? Ați prins-o?
Aurora – din punctul meu de vedere era exact același lucru cu „Lămâița”, doar că se numea altfel.
Frucola – prin București am auzit vorbindu-se despre ceva numit „Quick Cola”. Eu nu-mi amintesc să fi avut așa ceva în Vâlcea, dar știu sigur că am băut jegul ăla de Frucola. Era horror, dar nu găseai altceva rece, pe stradă, vara.
Mai ziceți și voi, că memoria mea are și ea o limită.
sursa foto
Bomboanele acrişoare şi bomboanele de mătase. Cînd eram copil se găseau la orice alimentară, în borcane mari de sticlă şi ţi le dădeau în cornet de hârtie.
Comentariu beton!18
@GabiI, după care nu s-au mai găsit. 😉
Din păcate… 🙂
Bomboanele acelea de păreau îmbrăcate in mătase aveau în interior un amestec de nucă și cacao, din câte îmi amintesc eu. Erau multe culori… si parca aveau și o dunga cu roșu mai într-o parte.
Biscuiti Paltinis si bomboane de lapt
Neatza! Guma cu aroma de banane numai buna de spart dintii. Ciocolata Scufita Rosie.
Comentariu beton!12
@Anna, ah, ciocolata Scufița Roșie. Yummmmy!
O,Doamne. De când le caut. …Asa Mi- as dori sa le mai gust odată….cred ca Mi- as lua un bax…..Are cineva pile pe la Kandia? Eu chiar le- am scris sa relanseze Scufița ceas ca ar avea mare succes dar……. nici un răspuns…..
@Cristina, la câte sunt pe piață, nu știu ce să zic cu succesul. Dar, da, macar o dată mi-aș lua și eu. 🙂
Erau 2 tipuri de ciocolățele… una rotundă și alta cu formă pătrată, parcă. Multă vreme, undeva intre 2000 – 2004, venită în București din altă parte a țării, am reușit să găsesc la un magazinaș de la Metrou Victoriei. Ceva asemănător acestora două puteți găsi la Bucuria sau la Berezka. Seamănă mai mult vizual… căci gustul nu l-am regăsit.
Fara sa reprezinte un brand anume, raman bine intiparite in memoria mea bomboanele tavalite prin cacao si caramelele cu lapte. Ambele tari de ma mir ca nu mi-am spart dintii in ele, dar mult apreciate la vremea lor. Cred ca este unul dintre motivele pentru care astazi iubesc trufele de ciocolata si caramelele beurre salé. 🙂
Comentariu beton!28
Amandine se numeau bomboanele alea cu cacao.
Comentariu beton!17
@Anna, pffff… ce mă enerva praful ăla de cacao. 🙂
Da, da, erau inecacioase.
Na, mi-am amintit de sarlota :)))) a mai mentionat-o cineva?
@Anna, aia făcută din Fosfarin? 🙂
@Alexandra, o, da, caramelele alea în care îți spărgeai cu succes dinții. 🙂
ce batran esti
@stamateionut, da, dar și frumos. 😀
Da ne plăcea pelicanolul, era bun la gust !Când lipea ceva dam cu degetul si ne lingeam pe el.
0 0
Era inghetata „vafa”, salamul Victoria (un fel de bucuria cainilor, dar ne placea), nechezolul pe care il beam in loc de cafea, Kavit in loc de ciocolata alba :))). Ar mai fi si altele, dar imi provoaca greata numai cand imi aduc aminte de ele.
Cavit mai e si azi. Are acelasi gust.
@DIONA, Cavit nu se mai găsea. Întrebam periodic pe la farmacii. Nexam. 🙂
Napolitanele Dănuț. Se găsesc și acum și sunt (cel puțin din punctul meu de vedere) incomparabil mai bune decât cele pe care le găseam rar în anii 1980.
@Gabriel, uite că nu le-am văzut. O să mă uit după ele.
In ce magazine se mai gasesc?! Ca eu caut in disperare!
Biscuiţii „Citro”. Rotunzi, lipiţi doi câte doi cu cremă de lămâie. 🙂
Comentariu beton!13
@Sonia, pe vremea lui nea Nicu??? Ești sigură?
Foarte sigură! 🙂
http://amintirifrumoase.ro/dulciuri/biscuiti-citro/
@Sonia, nu i-am prins. Sau la noi nu erau. 🙁
Caramelele…. de vis! Si bomboanele cubaneze cand „bagau” la Alimentara. Prajitura „cartof” si da, Quick-Cola, desi mie nu mi-a lipsit nici Pepsi-Cola, facea tata rost de la fabrica 🙂 a! Si „crevetii” la cutie. Au reaparut la un moment dat, sau cel putin niste ani eu nu I-am mai gasit. Da. Copilaria. Orice s-ar zice, frumoasa!
@monica, creveții erau vietnamezi și bomboanele cubaneze. Deci nu românești. 😉
Mi-ai futut feng-shui-ul… :))) eram in lumea mea
@monica, apăi cât să stea și feng-shui-ul ăla nefutut? :)))))))
Prăjitură “cartof” poti gasi si astazi ( la cofetăria “Pestisorii” din Bucuresti)
Îţi place sau nu: 0 0
Caramelele erau foarte tari, dar daca aveai rabdare se inmoiau si erau cu siguranta mai bune decat Gumela, iar bomboanele cubaneze… nu am mai gasit pe nicaieri gustul ala 😦
Ingheta polar…acceptabila, am halit anul trecut.
mentosane–am vazut pe undeva, dar nu m-au pasionat nici acum nici atunci.
Pufuletii aia cu ciocolata erau dementiali…se faceau unii si pe la fabrica de paine de la Grozavesti si nasu era portar acolo…
kandia–cred ca faceau si ciocolata Laura ce largeste gaura 🙂
Napolitate…la chioscuri mai gasesti ceva vrac ce se aseamna.
Eugenia….prima si ultima mea iubire http://e-redoo.ro/guilty-pleasure/
@Redoo, ai văzut mentosane? Oaaaaaa! Vreau și ioooooo!
Mentosane are aici la mine la bloc și cred că sunt pe la toate chioșcurile mici și înghesuite de cartier. Și bine ai zis cu Kandia. Cred ca din cauza ei nu mănânc ciocolată amăruie
@Lulu, cât de mort eram după ciocolată pe atunci și pe aia tot n-o puteam mânca.
De la Penny imi cumpar mentosane .
@stela, cică ar fi și la Mega. Mă voi uita după ele. 😉
Si eu îmi cumpăr mentosane mai mereu. ?
@Cristinica, ești nostalgică sau îți plac?
Mentosane gasesti la Valcea.
Guma de mestecat sub forma de tigara, tare, fara gust, formidabila.
Pufarine am mancat, aduceau un pic cu gustul de pe vremuri.
Mentosane se gasesc la Mega, langa casele de marcat.
bomboanele gumate chinezesti, mentolate si acoperite de o crusta de zahar, erau intr-o cutie de metal de culoare verde si inscriptionata cu auriu. cred ca erau pentru gat dar le mancam pentru ca erau ”ceva dulce” 🙂
@Simo, da, dar erau CHINEZEȘTI. Eu ziceam despre mărci de-ale noastre. 😉
aaa.. am zis ca nu conteaza 😀 ca sa fie dupa vremea aia. eu nu imi amintesc prea multe de pe atunci, ca nu aveam decat vreo 4-5 ani. dar imi amintesc bomboanele fondante de la cofetarie 😀 se pune?
Biscuiții Voinicel, numai buni de luat la școală
@Lulu, ah, nu-i luam la școală, dar îi băgam în lapte cu cacao.
Cred că ai enumerat prea multe… De, coane, nu toți trăirăm la oras! Eu mi-amintesc doar de ciocolata cu rom, Eugenia si halvaua… Și mai era ciunga cu surprize( am un lapsus în privința numelui). De brifcor, am dat în drumul spre liceu, ce trecea si prin „Bucale”… Ceea ce mi-a rămas întipărit pozitiv erau covrigii la 1 leu- incomparabili mai buni decât acum.
@Iulian ciunga cu surprize era „Turbo”, dar nu era marcă românească. 😉
Asa-i!?
Eugenia de la fox mi se pare ok , pufarinii Feleacul ( punga cu albastru ) sunt cei mai buni de pe piata,parerea mea. Mentosane am vazut acu cativa ani, guma Turbo pt surprize,pfui,colectionam tot. Polar,nu am mai gasit gust asemanator. Apoi erau niste batoane cu vanilie si cioco,as da 10 leí pe unul cu gustul copilariei.
Apa minerala Aurora,dulce, as mai bea.
In rest,bomboanele date prin cacao si cele caramel mmmmm.
@Ninush, guma Turbo era de la poporul frate și prieten turc. 😉
Salamul de biscuiti. Facea si maica-mea in casa.
Off topic: habar n-am de ce romanii sunt innebuniti dupa „Blue eyes” a lui BZN ca nici o alta natie. M-am convins pe youtube de chestia asta, la orice download al melodiei, apar gramada.
@Faiantaru’, cum, mă, de ce? Ai prins „chefurile” de apartament?
Chefurile mele au inceput cu „Life is life” si s-au terminat cam pe la „Personal Jesus”. Pe ultima era distrugere de parchet … tan-tan-taran-tan … tan-tan-taran-tan …
@Faiantaru’, pfff… cum luai tu o fată la „bluz” pe astea?
Pai le luam pe „In the army now”. 🙂 🙂 .) Nu mai imi amintesc melodiile, da’, zau cai noi aveam candoare: cum cautam noi sa ne atingem „din intamplare” obrajorii … ahahaha
@Faiantaru’, deci erau chefuri de rockeri? 🙂
Mentosanele, sunt si ele acum.
Frișca naturală, nu-i brend desigur, însă mi-as dori să o mai găsesc pe prăjituri; amestecul ăsta cu frișca vegetală sau doar vegetală nu-mi place, neam.
Cavit-ul se găsește și acum, are același gust, dar mie nu mi-a plăcut nici atunci.
Ce bătrâni suntem! :))
@lidia, poate tu. Io sunt tânăr. 😛
Guma aia subtire in foita de orez chinezeasca sau coreana, glucoza, bomboanele alea de spart dintii cu o cacareaza maronie in ele de zici ca aveau nisip, quick cola, guma aia de mestecat tare ca scandura. Ohooo, ce vremuri. Parfai-ul.
@georgwes, guma ai de mestecat era chinezească. Deci nu brand românesc. 😉
Vasilescule, tu de fapt ai vrut sa vezi varsta celor care iti citesc blogul! Hmmm…
Eram în limbă după bomboanele Kojak pe băţ (Chupa-Chups de azi). Şi mai era un dulce ciudat la alimentara: zahăr candel îi zicea la noi la Galaţi. Era un zahăr cristalizat în formă de cuburi transparente, înşirate direct pe o sfoară, vîndut la kg. Habar n-am la ce se folosea de fapt. Dar ştiu că ne cumpăram cîte un cornet (cînd îl găseam) şi apoi ne spărgeam dinţii muşcînd bucăţi din el. Şi eventual sugînd şi resturile de pe sfoară.
@krantz, te invidiez, n-am prins zahărul candel decât în povestirile maică-mii. 🙁
@Mihai: nu se poate sa nu-l fi prins, esti cam de varsta fratelui meu si el a avut parte de asa ceva. Dar poate ca, la fel ca si el, nu-ti mai amintesti 😉
@Nickname, nu as fi uitat asa ceva. Cred că depinde din ce zonă a ţării erai.
Am regasit de curand (cred ca la Kaufland) zahar candel, dar era din ala brun, niste bucatele mici si nu pe sfoara (bunicul meu obisnuia sa sparga bucatile mari cu ciocanul). Si cred ca au in compozitie ceva foita de aur, dupa pret 🙁
http://www.pronat.ro/magazin/zahar-si-indulcitori/1212-zahr-brun-cristalizat-100g-6421682096152.html
@Nickname, bun, poate scoate doar foița de aur din ele. 😉
L-am prins pana si eu, @Mihai. Si tu ai cativa peste mine. Ani. 😛
La alimentara ti-l spargeau cu ciocanul si il infasurau in hartie groasa, aia care statea asezata langa cutiile cu peste. Cand bagau si prindeam. Ca faceam plantoane cu sora-mea pana ajungea marfa.
@lectorarumana, iar eu îți zic că în Vâlcea nu se găsea. Aș fi mâncat tone.
Se gasea, Mihai, se gasea… eu mi-l amintesc. Dar sint ceva mai mare ca tine, e drept.
@Emil, nu te contrazic. Eu nu mi-l amintesc.
krantz……da, da, da, si eu sant galateanca…..am mancat zahar candel pe sfoara, am gasit si acum in supermarket, cristale in cutii….
Zaharul candel venea la Apicola, erau niste „placi”cam cit o rama de stup, pentru ca era pentru alimentatia albinelor. Bineinteles ca mincam cel putin cite o placa, di pachet, pina sa le puna tata la stupi.
Pentru asta am intrat aici sa vad daca si mai aduce cineva aminte de el si daca se mai gaseste pe undeva
, doamne ce mi placea
Napolitanele Gigel (cu crema de lamaie), jeleurile la cutie, ciocolata Luminita, bomboanele de ciocolata de la Capsa, napolitanele Cindrel, bomboanele varsate galbene si portocalii in forma de bilutze, bomboanele cubaneze de la Casa de comenzi (stiu ca nu sunt romanesti, dar pentru mine sunt „copilaria”), prajitura Mascota (niciodata nu am mai intalnit „acel” gust ca al mascotelor din copilarie, probabil fiindca acum ingredientele sunt mult mai putin naturale), painea neagra de la brutaria de la tzara (chit ca nu e brand), magazinul Trei Ursuleti (cu haine pentru copii), diafilmele… De astea mi-e dor… Nu mi-e dor de Eugenii, nici de pufuleti sau pufarine, dar o Quik-Cola si un Brifcor original tot as mai bea, macar o data!
@Ioana, oho, văd că în București se mai găseau chestii.
Prajitura „broscuta” care se mai gasestes dar care azi e incomparabil mai proasta. Tabletele de „glucoza” cu diferite arome,n care puteai usor sa-i rupi dintii, ca in bomboanele „amandine” tavalite prin cacao si in caramele, dar care aveau totusi gust.
@Fulvia, glucoză, yeeeeeees! Ce-am uitat de ea. 😀
Si marmelada. Venea in lazi de paine asezata pe hartie 🙂
@monica, daaaaa, marmeladăăăăăăă.
Napolitanele Dănuț erau cred singurele chiar bune. Quick-Cola era o oroare totală de nebăut. Brifcor-ul și Cico erau net peste 🙂 Cred că ceea ce regret cu adevărat este lipia care era chiar bună și acum a dispărut total (adică ceea ce se vinde ca lipe e cu totul altceva). Vafele erau bune. Au apărut și acum ceva asemănător care e nu sunt rele (sunt f. bine omogenizate ca și cele de atunci). Sigur, nu se compară cu Nirvana dar sunt ok.
@Anca, lipia? Adică pâine? No way! Nu aveam așa ceva la Vâlcea! 🙁
Stați așa, că vin din „epocă”… Dar de șerbeturi vă mai amintiți? Erau pe toate rafturile din Alimentara, pe lângă „Ghiveci” la borcan. Colorate ca la bâlci, numai zahăr și chimicală. Cică era de fițe să dai la musafiri o linguriță de șerbet pus într-un pahar cu apă. Treaba e că nu puteai vârî lingurița în borcan. Că se-ndoia. Lingurița. Pe-ăla nu-l puteai tăia nici cu cuțitul. Iar dupa eforturi asidue, obțineai o apă cu zahăr, iar el tot nu se topea, doar i se lungea moțul din vârful linguriței. Pe de altă parte, îl putea folosi pe post de „lollipop”/ acadea. Da, era „ceva dulce”.
Ca și zahărul candel, care stătea în cuvele alea de sticlă, lângă dropsuri si bomboanele date prin cacao; toate tari, ca să simțim când băgam ceva în gură…
Comentariu beton!12
@Anca, eu n-am mai prins șernbetul ăla care stătea pe rafturi. 🙂
Pâi era delicatesă… :)) Se termina destul de repede, că toți vroiam să fim mai degrabă burghezi nenorociți, decât proletari cinstiți!!!
Era demential! Imi amintesc la un moment dat ca eram la bunici si nu stiu de unde facuse rost bunicul de vreo 4-5 arome diferite (era sofer). A fost sarbatoare! Dupa ala de trandafiri inca tanjesc…
Șerbetul, da… eu caut cu disperare de vanilie. Am găsit ceva tare tare bun la o mănăstire, acum vreo 10 ani. Nu știu dacă peste tot e așa… dar cele mai multe măicuțe au această tradiție vara și fac șerbet după rețete numai de ele știute. Merită încercat 🙂 Am mai văzut și în magazine… dar nu există termen de comparație.
Mentosane exista, sotia are tot timpul un „fisic” prin geanta. Nu m-au pasionat niciodata, asa ca nu stiu daca exista vreo diferenta.
Bomboane Cip am cumparat odata (de la Mega?), sunt ok. Bine, tot farmecul lor era sa le scapi pe o mocheta si apoi sa stai o zi intreaga sa le aduni (verificata treaba de mine si frate-miu??).
Pufuleti, pufarine…nu reusesc sa imi mai aduc aminte ce gust aveau „pe vremea cealalta”. N-oi fi atat de batran, cine stie???
Inca mai plang dupa pliculetele de Oranjada.
Ciocolata Rom nu am mancat inainte. Tata facea naveta Braila – Constanta si ne aducea tot felul de ciocolati „straineze”.? Chiaburi, ar zice unii.? Dar, na, asta era pretul pentru ca il vedeam doar cateva ore pe saptamana (timp de vreo 5 ani).
In timp ce scriu aici, impart cu „piticul” nr.2 o Eugenie.???
De alte branduri romanesti de pe vremuri nu imi mai aduc aminte. Cel putin, nu pe partea de haleala.
Apropos, citeam pe undeva acu’ vreo cativa ani ca suntem mari exportatori de pufuleti si eugenii. Ar fi una din „industriile” cele mai profitabile.???
@Ionut, o, daaaaa, de câte ori n-am scăpat CIP-urile pe jos, le-am bagat la loc in cutie si le-am halit fără probleme. 🙂
Acum se explica multe!
@Alina, deci am încă un client de ucis. :))))
Mi-am mai amintit: mă trimitea tata să-i iau țigări: „Carpați cu filtru și-un chibrit” – ambele „branduri”. Cred că cerea chibritul pe post de rest, ca să fie sumă întreagă… vreo 3 lei. De multe ori nu aprindea focul, decât dupa 7 încercări! Iar țigările aveau niște „bușteni” în ele… cât să aprinzi focul la grătar!
Ce-mi plăcea, în schimb, erau crochetele cu cașcaval. Alea de 2 lei. Erau 4 la pachet. Nu c-aveau cașcaval, dar coca aia era chiar bunuță. Nici tare, nici moale, dar sărată cât trebuia. Mai erau celelalte, de 1,25 lei, 6 la pachet. Alea nu erau bune, erau f. tari și sfărâmicioase și fără gust. Dar de alea cu „cașcaval” mai caut și azi. Și nu găsesc decât niște bucări de foietaj coapte la cuptor… Azi avem cașcaval, dar nu și crochete…
Biscuitii Poieni, un ambalaj argintiu, biscuitii ovali, inveliti intr-o glazura de ciocolata. Imi aducea bunica mea de la Fabrica de Panificatie din Iasi. Si o data cu ei primeam si biscuiti Danut. Aia cu forme de litere 🙂
@cezar, biscuiți în ciocolată pe vremea cealaltă? Norocosule!
Sa stii ca da! Dar asta era tot ce aveam. Biscuiti. Si ceai!
Da, biscuitii Poieni erau deosebiti. Au fost reinviati… si sunt destul de buni.
Măi, nimeni nu a zis nimic de biscuiții Chindia…aveau chiar poza cu turnul Chindiei, dacă nu mă înșeală memoria
Al doilea aspect….nu veți ghici în veci….să vă spun? Să nu vă spun???
hai, măi, că vă spun…GLUCOZA…era alba, sub formă de ciocolată…eu mergeam lângă piatra nemaț, la fabrica de bere și luam calupuri întregi..era vară și, se topeau în mână, se lipeau de degete, de lingeam la ele tot drumul…
nu vă mai spun mai multe…ahhh, câte amintiri îmi trezește glucoza aia…mmmmm
hai să fiți iubiți!
@SorinB, bisuiții Chindia? Nu cunosc, n-am văzut.
@Mihai…erau foarte dulci…mai ales inmuiati in lapte, erau deliciosi…ue ii mai mancam topiti in ceai
@SorinB, mi-ai făcut poftă. 🙂
Daaaa, biscuitii Chindia. In ceai si lapte, desert de zile mari.
Oamenilor, parca suntem trasi la xerox, toti mancam la fel pe vremea gauritului!
@lectorarumana, păi de unde altceva?
Erau foarte buni biscuiții Chindia cu ceai de zahar ars. Costa 8 lei o cutie.
@Mihai, cam scumpicei. 😉
Și dacă tot ne amintim: la capitolul „prestări servicii”, pe lângă anunțurile megavocale „Sticli și borcane cumpeeeer!”, existau niște centre (cred ca ICVA se numeau), la care familia se mobiliza să dea ambalajele de sticlă, spălate. Distracția era la sticlele de ulei. Cum să le speli pe alea cu acel consacrat „Tix”??? Eeee, după o zi de muncă, te prezentai la gheretă și îți inspecta un cercopitec fiecare gât de sticlă… Și-ți mai dădea înapoi, cică nu erau bine curățate :((
@tânăra generație: nu, nu existau bureței de vase sau detergent lichid… Doar Tix și cârpe din poala rochiilor! Plus apă rece, că aia caldă, dacă se dădea, se dădea max o oră pe zi, cât să-și spele fiecare câte un picior (asta așa, eufemistic spus, pentru decență!)
Comentariu beton!11
@Anca, apă caldă o oră pe zi??? Unde asta?
Ha-ha-ha! În București, Mihai! și e ușor metaforic Apa nu era raționalizată militărește, însă iarna era o aventură să facem baie cu toții. Ne grăbeam, că devenea călâie spre rece, mai ales când toți din bloc năvăleau seara în băi și dădeau drumul la căzi! Deh, mă refer la anii 80… Înfloreau cistitele.
Nu înțelegeam deloc de ce rufele se uscau pe calorifer… Am aflat abia după 1989! Căldura în apartamente, în funcție de temperatura de afară, varia iarna între 11 și 16-18 grade.
Cu gazele era la fel: pâlpâiau timid, se gătea noaptea, dacă aveai mai mult de fiert, că ziua nu prea aveai la ce. Slow cooking. Dimineața poate erau gaze, dar noi, copiii, eram la școală, iar părinții construiau la serviciu SSMD (*= socialismul științific multilateral dezvoltat; tot ăla care era disciplina în școli; pfui!)
@Anca, la Vâlcea apa caldă era o dată pe săptămână. Și nu în fiecare săptămână. 😉
Sirop de căpșune la chioșcurile de răcoritoare! Era 50 de bani paharul mic și 1leu paharul mare! ciocolata Pitic! Salam crakauer!
@gheo, am mai auzit de ciocolata Pitic, dar să mor dacă am văzut vreuna.
Ooo…si siropul la sticla aceea fagure cumva „Laurul”, mie imi placea aroma de visine! Frate, era belsug pe vremuri, ce sa mai!
@monica, da, da, era belsug. Doar că toate astea se găseau pe rând, nu toate odată. 😀
Eu stau chiar in Baicoi, patria pufuletilor, si la orice ora gasesc si cu sare si cu ciocolata, dar d-aia cu lapte praf ca pe vremea cealalta tot nu mai gasim. Si mentosanele nu se compara cu cele de pe vremea lu’ nea Nicu. Si mai era o ciocolata alba cred ca tot de la Kandia, dar din cauza ei mult timp nu am mancat ciocolata alba…imi venea sa vars doar cand o vedeam…intre timp mi-am schimbat parerea. Dar glucoza nu se compara cu gustul excelent de pe vremea cealalta. Si mai era o rulada de cascaval care se desfacea fasii…Rulada Busteni parca
@jenipirvu, ruladă de cașcaval aveam doar în fanteziile mele umede. 🙂
Turta dulce. Savarina era prajitura de agatat+ cico:))). Apropo, de unde stii ce gust are gainatul :))))???
@Cati, well… dacă-ți spun, va trebui să te ucid. 😛
Cati, :)))))))))))))))))))))))
Eu mancam in disperare acadele cocoșei făcute de o tiganca de la blocul alăturat. Ma duceam pe furis si îmi cumpăram ca nu ma lasa mama. Pentru mine erau cele mai bune din lume:))))
@Cristinica, la mine venea o tigancă la școală cu așa ceva. Evident îmi luam si mă făceam roșu pe limbă. 🙂
Aha! Si „acadele si susan, baieti!!!” La piata Resita facea mama Maria si prajea seminte (zicea cartieru’ ca le spala in cada :))) )
@monica, în cadă dacă aveți noroc. :)))))
Hihihihi! Da’ crezi ca interesa pe cineva?!? Bomboane agricole le zicea! :)))
@monica, pe absolut nimeni. La noi circula legenda că le sărează cu pipi. Și? Toți mâncau în continuare, nu părea nimeni impresionat. :))))
Atunci n-o ascultam si ma enerva ca nu se mai termina odata. Nu-i simteam parfumul melancolic, prea mic pentru asa ceva. Acum o ascult cam la un an o data. Pe cuvant !
https://www.youtube.com/watch?v=Wzu_WTbI_8U
Comentariu beton!11
@Faiantaru’, nu pot la muncă, dar ajung eu acasă. 🙂
Mihai, in legatura cu mentosanele, si una si alta.?
Pufarine ca atunci are la profi, marca aia a lor , proxi se numesc. Exact ca originalele!
@petreceredepietoni, dacă ajung vreodată la un Profi, le încerc.
Mentosane se gasesc acum la Mega Image. Parca sunt in gama „Gusturi Romanesti”. De obicei sunt inainte de casa de marcat, pe la gume, ciocolatele, etc.
@Tony, da, da, o să-mi iau azi. 😉
Caramelele bune de lipit crăpătutile casei(după ce molfăiai juma de oră ca văculina), bomboanele de pom dure si fără gust, rahatul tare(ăla care se găsea pe sub mână, nu ăla ce se dădea 2 ore la tv?) din care mâncam numai alea roz că erau singurele cu puțină aromă, mazărea furajeră la borcan din care se faceau provizii apocaliptice, din cauza asta mi se ridică stomacul in gât și azi când simt miros de „mâncărică de mazăre”? am mâncat cip și-am căutat gustul insă nu l-am prea găsit? am mâncat „polar” și mi-a placut? năutul fiert si prajit in tigaie, divin? bulgării din pufarine de pe vremuri, bomboanele mentolate bune pe post de gloanțe, cafeaua făcuta din cicoare(horror) sau năut? mentosane sunt peste tot, supermarșeurile le au la casă? oribileeeee?turta dulce beton(efectiv), acadele cocoșel?
Ultima sună oribil??? mă refer la acadele in formă de cocoș făcute de o țigancă de pe strada scolii ce vindea in fața curții, care făcea și batoane din mieji de semințe, waw?
@kya, eram mort după caramelele alea. Juma’ de oră mă chinuiam să dezlipesc hârtia de pe ele. Până la urmă renunțam și la mâncam cu totul.
Mentosane au la Mega (am văzut eu când asteptam la casă) ? ? ?
@Cristina, azi îmi iau. 🙂
Zahăr candel și biscuiți Chindia. Zaharul ți-l spărgeau cu o daltă (asemănătoare cu alea de gheață) și un ciocan. Biscuiții erau pătrați și cutia avea pe ea o imagine cu turnul Chindiei.
Biscuiți cu miere într-un ambalaj galben cu un fagure și multe albinuțe.
Grisine, dar nu mai țin minte dacă aveau un nume de animal, fată sau plantă 😀
Ciocolată mică în formă de banană.
Bomboanele de pom, alea care se fărâmițau în gura.
Un praf de ciocolată din care ne făcea mama un fel de budincă (am regăsit gustul în Danette de ciocolată).
Glucoză tablete (bucuria dentiștilor)
Semințele de floarea-soarelui și de dovleac vândute de țigani prin parcuri și/sau la stadioane.
Nuga
Și atât. Am început să salivez.
Praful ăla se numea Fosfarin, ieşea o budincă foarte bună, mai ales că nu prea aveai termen de comparaţie.
@Lee_Kior, aaaaaaah, ce-am uitat de nuga.
Halvita … aia buna de muscai din ea si se intindea . Bomboanele cu lapte de la cofetarie . Placinta cu branza de la patiserie.
@Coco, bag de seamă că ești mai tinerică sau la voi se mai găsea câte ceva.
nu sunt chiar tinerica :)) Insa la mine
in zona aveam o cofetarie mai dotata ca sa zic asa si gaseam mai multe „bunatati” .
@Coco, deci ai avut bulan. Bun așa.
N -ati zice ma, unu din voi de BEM-BEM!! :((
@Alina, habar nu am ce era BEM-BEM. 🙁
Tztzttztztztztztztztt…
Bem Bem
Produs la Targu Mures, era destinat publicului care dorea ceva natural. Bem bem era facut din sirop de mere si morcovi, initial imbuteliat manual. Ulterior, fabrica Bem Bem din Targu Mures a devenit prima care a instalat o linie moderna de imbuteliat, care scotea 7.000 de sticle pe ora.
era singura bautura naturala la vremea aceea. Dealtfel, dupa o scurta vreme au inceput sa exporte toata productia. Gustul era genial si era ca un nectar
Ha, citeam comentariile voastreiși așteptăm să vad dacă mai pomenește cineva BemBem. Era un concentrat vâscos ca un sirop, de diluat cu sifon. Ieşea ceva ca un Cico, nu-mi aduc aminte gustul. Doar că era bun
@ana, habar nu am despre ce vorbiți. 🙂
a , da , fetita cu sortulet care se intindea sa ia sticla de bem bem…..si siropul de trandafiri…era super gros si sticla avea gatul bombat , ma jucam cu sticla pana acasa si ma fascina cum se rostogolea siropul in sticla , cu bucle trandafirii si groase , dar braga ? nugaua , halvita ? in tot cazul , vad ca is mai batrana decat cei ce comenteaza aici , eu am prins vremurile cand in magazine nu lipsea nimic , roti imense de cascaval , sunca presata la calup , buoaie adevarate , cu doage , in care se livra telemeaua , parfeu si casata tinute de asemenea in butoi , era butoiul mai mic care continea ingehtata , apoi un alt butoi mai mare si intre peretii lor se indesa gheata , care ghiata se obtinea iarna din lacuri , carciumarii adevarati aveau in beciuri gheata pentru vara , asezata pe stuf , gheata rezista in tot sezonul
Îţi place sau nu: 0 0
siropul de visine preparat cu sifon la chiosc.
@sorin, mergea ca focul vara. 🙂
Erau niste bomboane de eucalipt,in cutii verzi.Erau moi,pudrate cu zahar si in forma de con.Habar nu am cum se cheama dar am prins de cateva ori asa ceva in copilarie.
De asemenea acadelele,tari de bateai cuie cu ele,si batut era facut din hartie rulata
@chris, acadelele erau artizanale, cred. Iar bombonelel vrezi erau chinezești. Eu ziceam de mărci de-ale noastre. 😉
Uitasem:Halva.Invelita in hartie maro de impachetat.Si sortimentul „de fitze”,halvita cu alune
@chris, da, da, halvaua aia atât de grasă că murdăreai totul de ulei. 🙂
Pe mine ma bantuie niste ciocolatele mici, chinezesti, invelite in poleiala galbena si puse multe, cred ca erau vreo 30-40, in straturi intr-o cutie tare, alba si cu flori cu mijloc galben si petale portocalii.
Si acum am in minte cutia aia.
Gustul ciocolatelelor alora nu l-am mai intalnit pana acum in nicio ciocolata, indiferent de unde am luat-o.
@Lady, well, nici eu. Doar că nu erau românești. Că așa mai era și ciocolata aia, tot chinezească, ce avea un fagure si o albină pe ea. 😉
Bomboane de ciocolata cu visine la mijloc si un lichior. Avea pe cutie un trandafir si un pahar cu picior… Mai stie cineva cum se numeau?
Am gasit cutia ascunsa in sifonier… Aveam vreo 5 ani si le-am mancat pe toate.
Imi amintesc doar ca am adormit pe mocheta in bucatarie, mama se chinuia sa ma trezeasca si tata radea….
@Miki, n-am văzut bomboane cu lichior pâna la revoluție. 🙁
… în clasa a treia sau a patra mi-am servit colegii cu bomboane cu lichior …ce veselie a fost dup-aia!!!
batonul cu lapte..nu am mai gasit asa ceva pe piata..era divin la vremea aia..spiralele cu crema din aia roz..gumele Turbo..sucul la TEK..mai tarziu aparuse Tang la plic si il diluai cu apa sau sifon si faceai 2L de suc 🙂
@George, stai așa. Ce baton cu lapte?
http://mariussescu.ro/batonul-copilariei-daca-esti-bun-nu-ai-nevoie-de-reclama/ despre asta vorbesc 🙂
@George, oaaaaa, păi tu crezi că eu am avut așa ceva în copilărie? Aș fi ucis pentru unul. Poate când îmi mai făceam eu ciocolată de casă. Dar asta era extrem de rar. Nu se găsea lapte praf. 🙁
eu il tin minte de prin perioada gradinitei si scolii primare (imediat dupa 90 pana prin 94-95) ..sunt nascut in 86..stiu ca esti mai mare, dar trebuie sa le fi prins si tu prin alimentari (centrocoop-uri in zonele rurale) 🙂
@George, dacă e așa, nu le țin minte deloc. 🙂
nasol atunci pt tine Mihai! Ai ratat un gust divin 😛
@George, parcă numai unul. 🙂
acum fie vorba intre noi, barbatii, gustul de femeie e „al mai divin” dintre toate! 😀
@George, :))))
Covoarele de Cisnadie (toata copilaria am auzit-o pe maica-mea ca si-l dorea), Piramidonul si daca imi mai amintesc, mai zic.
@lectorarumana, așă mai sunt brand-uri, dar eu m-am rezumat la haleală și băutură.
Hai, mai, nimic nu-ti convine din ce zic azi! Ti se trage de la vreme?
Bomboanele de colivă, cornurile și batoanele de la pâine, cate d-astea am mâncat în pauzele de la școală, trebuia sa fiu acum cat casa. Și sunt.:)
@Emil, dar nu de la batoanele din copilărie. 😉
Pe Eugenia am prins-o si eu, „bomboanele matase”, Tanc, sucul la plic, Polarul ramane inghetata mea de suflet. In rest, aveam bunica la tara, partea dulce era acoperita de homemade stuff. Mentosane mananc mereu, macar una, cand ajung acasa.
Sa nu uitam c-am avut candva Sugus.
@Mia, păi Eugenia e și acum. 😉
da’ acum e buna. Digerabila. :))
Napolitana cu ciocolata Margareta facuta de fabrica Victoria Sibiu…biscuitii Paltinis (mai sunt si acuma), a…si merele trase in caramel…ultimele am vazut pe la talciocuri ca au inceput sa reapara.
@Florian, Margareta alea erau într-un fel. 🙂
Ei,dar bragă ai băut?Că in Giurgiul meu natal se vindea pe stradă!!Era foarte bună!Noi,copiii,făceam coadă la bragagiu!!
La Galați încă se găsește bragă. E o mică firmă care o produce şi e bună tare. Astă vară am vizitat laboratorul 😉 și am transportat în geanta frigorifică, 2000 km, câteva bidoane. Am să-mi deschid un punct de vânzare 🙂
Mihai Vasilescu ți-ai pus în cap să ne „zgândări” amintirile iar? Suntem toți niște romantici întârziați 🙂
@ana, da, da, da, să nu sufăr singur. 🙂
iremediabil.
la Galati se facea cea mai buna braga si crema de braga….venea un elicopter de la Bucuresti sa ia crema de braga pentru Dej , braga de azi e departe tare de cea de atunci si da , a fost o familie , Zmeu se numeau , care a produs braga pana acum cativa ani , braga adevarata , azi , este o firma dar braga…..doar o umbra 😦
Am uitat de iaurtul ăla acru în borcănele mici (http://www.comunismulinromania.ro/old/images/stories/images/arhiva_foto/13_amintiri/3/borcan%20iaurt.jpg). Îmi aducea sora bunicii în spital și puneam zahăr în el ca să-l pot mânca.
BONUS: Compot de piersici/nectarine (borcan de 800), Nectar și Lebăr (pe ăsta îl transformam în pateu cu 2 lingurițe de muștar și margarină)
Bre, ati uitat micii si berea Mamaia. Tin minte ca ne scotea tata in cate o duminica vara si mergeam in Mamaia, la Cuptorul cu Placinte. Placinta aceea nu o voi mai gasi in veci. Noi, copiii mancam placinta si ai mei luau mici si bere. Sau erau asa buni poate pentru ca era ceva amestecat cu gustul copilariei?
@Dana, mici? Bere? Doar de 1Mai si 23 August. 🙂
Ete, ce stii tu. In Mamaia, la casute, se gasea si pe vremea lui Ceasca… mama a lucrat in alimentatia publica, parca asa se zicea, si avea „pile” la restaurant. Ce-i drept, nu-i pacat, de foame nu am murit, dar…mai gaseaam una, alta.
eu stiu de berea Gambrinus si alor mei le placea Azuga (mergeam in week-end pe valea Prahovei)… si apa carbogazificata Biborteni, iar mama stiu ca mai obisnuia sa bea vara cate un pahar de Vermut 🙂
Dacă tot vorbim despre brand-uri, su de gusturi ale copilariei, eu stiu pe cineva care mânca lipiciul Pelicanol! :):) Cu lopățica din dotare !
Așa că, Mihai Vasilescu, guma ta cu gust de găinaț e nimic, măcar aia era declarată comestibilă 🙂
bleah! :)))))))))))
A, da, colegul meu de banca din I-IV la ora de lucru manual, avea de fiecare data o cutie de Pelicanol. Termina tacticos plansa, apoi manca lipiciul. Emil parca il chema. D-na invatatoare, sobra si eleganta se crispa de fiecare data. Si acum parca simt mirosul lipiciului.
@ana roxana, știi pe cineva? N-ai idee cât lipici am mâncat. Și pastă de dinți „Gabi”. Avea un tub galben, era dulce cu gust de babane. Nu înțelegeau ai mei de ce se termină tubul atât de repede.
Imi aduc si eu aminte de toate cele ce le-ai amintit desi aveam doar vreo 5 ani la revolutie… Dar dulcurile noastre prefereate erau bomboanele facute in casa… de noi :)))
Noi nu eram o familie prea avuta, iar dulcurile de cumparat apareau rarut spre deloc in casa noastra. Asa ca, dulciurile preferate erau bomboanele facut in casa…de noi :)))
Suntem 5 surori, iar cele mai mari trebuiau sa aiba grija de noi, cele mai mici… iar noi, cele mai mici voiam tot timpul zahar…indiferent de ce forma… Asa ca, surorile mele mai mari faceau un fel de bomboane din zahar, otet, in sau susan.
Topeau zaharul si il impartea in doua.. o parte il amestecau cu otet (asta il albea si il facea acrisor) iar in cealalta parte amestecau seminte de in sau susan…. „Bomboanele” erau lasate la racit apoi taiate in diferite forme… Cele albe erau rulate si apoi sucite si la final aratau ca niste acadele! DELICIOS!!!
A mai facut careva asa ceva?
@Livia, e prima oară când aud de „rețeta” asta, dar mi-a sunat bine. 🙂
Dar „reteta” cu lapte praf, zahar, cacao, galbenus de ou si unt a incercat – o cineva. Iesea o super crema, o faceam in cana si o mancam cu lingurita. Avea gust de ciocolata de casa.
Si apropos de unt…. mai stie cineva untul ala romanesc ( care cred ca mai e si azi ) pe care il scoteam din frigider cu trei ore inainte sa il mancam ca sa se topeasca sa il putem intide paine ?
@Coco, făceam eu ceva de genul ăsta, dar fără unt și lapte praf. 🙂
Se făcea oarecum un aluat din zaharul ala si se frământă? Si când se raceste se întăresc ca niste acadele zaharoase? Asa ceva mi-a facut mie o femeie, chemata acasa de mama, ca eram disperata dupa acadele. Si mi-a facut multeeeeee, ca de, nu venise femeia degeaba. A fost raiul coborât la mine in bucătărie atunci.:))))
Da Cristinica, exact asa :))))
Da , ceva similar faceam si eu cu prietena mea cand eram mici. Ne faceam „ciubuc” din zahar ars. Puneam zahar intr – un ibric si il tineam pe foc pana se topea si se ardea dupa care il turnam pe o hartie. Iesea un ciubuc in care ne spargeam dintii. Si mai era si partea funny cand ne chinuiam sa dezlipim hartia, ca o lingeam pana se inmuia si putea fi desprinsa. Oricum pentru noi era mare bunatate, si daca mai aveam si ceva nuci sa punem in el era deja fita.
Mentosane, gasesti la Mega si cam in oricare hipermarket. La Mega sunt de la „Gusturi Romanesti”, in restul locatiilor sunt infasurata in hartia verde si de cele mai multe ori „Alex” ca firma.
@Cristina, da, da, îmi iau azi. 😉
La bodega din colt, la nea Giorgica, avea niste napolitane, cre’ca Danut, de lamaie, o bunatate care costa 90 de bani. Nea Giorgica le dadea pe sub tejghea, dar pe noi, copiii din vecini, ne servea. Ma duceam cu 10 lei si el ne livra 11 napolitane. Nevasta-sa, o zgarca, ne dadea doar 10 de banii astia, si eu muream de ciuda. Pana-ntr-o zi, cand mi-am luat inima-n dinti si, intinzandu-i banii, i-am cerut 11 napolitane. Si-acum, dupa 40 de ani, imi amintesc ce privire a bagat in mine, dar mi-a dat 11. Pe care le-am impartit frateste cu frate-miu si cu Kiru, un cocos gasit de pui pe malul Milcovului si pe care-l luasem acasa pe post de jucarie – alta poveste!
Sau aveam un coleg cu tat’su ceva sef pe la o unitate de-alimentatie publica. Vine ala-ntr-o zi c-o banana la scoala. Mie nici nu-mi placeau, da’atunci parca-mi era pofta. O desface asta toata, pana la coada si se-mpiedica, tata! Toata banana ajunge pe caldaram in uralele noastre
@moatza, ahahahahahahaaaa… am și eu o poveste asemanătoare. Tot cu o banană. 🙂
Parca vad ciocolata Mocca, in ambalaj portocaliu, c-un turc cu fes pe cap, aia a fost ciocolata copilariei mele! Si bomboanele Puisor, tot de ciocolata, ambalate individual in hartie rosie, si biscuitii zaharosi Venus, pachet bleu. De-astia imi punea bunica la pachet la gradinita, Doamne, cati ani au trecut!
Si muschiul tiganesc sau carnatii cabanos – ce gust bun aveau! Putin timp m-am mai bucurat si eu de ei, f repede au disparut.
Si-mi mai placeau tartele cu spuma de capsune de la cofetarie! Spuma aia era dulce-dulce, dar compensa gemul acrisor de gutuie care inmuia coaja de tarta.
@moatza, zici despre niște chestii la care nu puteam nici să visez. 🙂
Si bombitele de ciocolata cu lapte si stafide Fagaras, invelite in celofan fosnitor. Si niste rulade umplute c-o crema cu cacao, in care gaseai si graunte de margarina neomogenizata, dar tot bune erau!
Pufarine bune, crocante si pufuleti cu ciocolata, numai astia-mi placeau, bomboanele Vinga, in niste cutii patratoase, sau niste bomboane de ciocolata in forma de sticlute, umplute cu lichior si puse la geamul unei calesti care era desenata pe cutie. Eu am mai prins si niste minuni de-astea!
Nush de ce n-a intrat intr-un singur post, imi dispare post-ul la commenturi mai lungi.
Mie imi placeau si turta dulce, napolitanele Sport, spiralele cu crema, dar si cornetul de napolitana umplut cu crema si glazura deasupra….Mihai, mi-ai rascolit amintirile papilelor gustative ale copilariei….
@Adina, așa vă trebuie! 😛
Biscuiții Poieni – ăștia care au apărut acum nu sunt buni. Trași în ciocolata nici nu am găsit.
@Ramo, eu nu mai mănânc biscuiți, chiar dacă sunt trași în aur. Trebuie să-mi fie prea foame ca să bag așa ceva. 🙂
Este uimitor faptul ca in ultima perioada aud tot mai multe lucruri interesante despre Valcea. Meteore, pesteri, lacuri, statiuni, si alte chestii de care habar nu ama vut pana anul acesta!
@Mediator Penal, păi, pune-te pe vizitat. 🙂
Mie mi-au bantuit copilaria piftelutele de peste. Nu imi placeau neam dar daca luai bere era musai si piftele de peste.
@Cristina, aoleu! Unde asta?
La Sibiu. Nu puteam eu manca piftele cata bere bea taicamiu!!!!
@Cristina, ăăă… nu puteai să le atunci? 🙂
Eram prea mica sa ma revolt …dar mi-am luat revansa la adolescenta, pe principiul „decat sa planga mama mea mai bine plange mama lui”.
@Cristina, no, aşe. 🙂
Era obligatoriu ….la o bere 2 piftele parca… sau 4 ….nu mai retin exact !!!
Strugurel pentru buze. Era roz, invelit in staniol si avea forma unui supozitor. Nu stiu daca avea nume … poate chiar „strugurel”? Cauta mama mereu la farmacie. 🙂
@Anca, ăăă… nu prea foloseam. 🙂
Orasul s-a schimbat enorm de mult…
Prajitura Laura:)
@Adrian, habar nu am ce e. 🙂
un fel de cremsnit
Mie mi-e dor de şarlotă. Venea în păhărele albe de plastic(cum sunt azi cele de unică folosinţă, dar mai groase) pe care le rupeam fâşii şi le puneam la roata de la pegas să se audă ca semicursiera.
Mentosan găsești la Penny”s. Cât aștepți la casă, te uiți la ciocolata Rom, beutură, prezervative..etc (e doar o enunerare de produse, nu insinuez nimic). Nu mai sunt tubuleț, acuma sunt în pungi albe. Mititele. Cred ca tot Mentosan scrie pe ele.
kiss o nebunie de spuma cu gust de banane si capsuni trasa in ciocolata
Mi-e dor de gustul de fistic din serbeturile din Epoca de Aur erau de culoare albastra parca, mai erau si verzi acestea puteau fi si cu gust de fistic dar erau si de menta, mai erau roz de zmeura, galben de vanilie si albe era adevaratul iaurt, toate in aceleasi borcanase de sticla standardizate la acea vreme. Mai mie dor de gustul de masline din acea vreme, acele masline negre adevarate care in ziua de astazi nu mai poat fi gasite in nici una din sutele de varietati de masline existente pe piata.
Da ne plăcea pelicanolul, era bun la gust !Când lipea ceva dam cu degetul si ne lingeam pe el.
Daaaa, era foarte bun la gust, mai ales întins pe o felie de pâine intermediară, un adevărat deliciu….yummi yummi
Ciocolata Ciucas…cu umplutura cu alune, alune trase in ciocolata…era 6 lei suta de grame.
Mai era ciocolata Lebada. Superba
Aloha, tableta de glucoza, taré, o inmuiam cu saliva, ça si gust nu era chiar rea, dadea si ea ceva energie in lipsa de altceva; halvita cu nuca sau rahat si uneori cu stafide(preferata mea) Era cu adevarat gustoasa, chiar daca tare lipicioasa….
Cutiile (scandurele de lemn) de 5 Kg cu marmelada, invelita intr-o hartie maro ceroasa. Se taia felii groase, Era parca 5 lei/Kg. Era gelatinoasa si vedeam clar bucatile de fructe: mère, prune. O mancam mai ales pe felii de paine neagra rotunda. Gustul era ok si cred ça era chiar destul de sanatoasa 🙂
Isi mai aminteste cineva de biscuitii Cotnari? Mari cat palma mea de copil, ovali, fragezi si deliciosi. Dar de biscuitii Jiu? Ambalajul era maro-visiniu , tubular. Mici, rotunzi, cu gaura in mijloc, buni de se topeau in gura, erau cu vanilie si cu cacao, ii puneam ca inel pe fiecare deget si asa ii mancam Ciocolata Ambasador ? Ma saturam de ea in tabara la Navodari, era un chiosc in mijlocul taberei unde faceam coada pentru delicatesuri. Se dadea cate una. Profesoarele plecau cu sacosa cand plecam spre casa. Ciocolata cu lapte si crema de coniac, ciocolata cu lapte mica ( avea o cana pe ea parca si o floare) Siropul de trandafir+ sifon era demential, Fru-Cola va spune ceva? Iaurtul la borcane cu covrigi calzi (in zilele de acum nu am mai mancat covrigi cu asa gust si am tot testat in toata tara)? Exceptionalul salam de Sibiu?Se procura cu pile de pe la cei cu functii inalte. Zic ei acum ca este reteta originala dar nu are acelasi gust. Calupurile de glucoza alba? Alea de glucoza alba , alba , parca era marmura , nu alea cu glucoza mai galbuie.Buna mai era aia alba, aia galbuie nu o mancam! Siropul de patlagina? Ni-l dadea mama cand tuseam, daca mai gasea ceva in sticle, ca noi ghiavoli , ne cataram pe dulap de pe un scaun si cate o gura fiecare dadeam gata sticluta.
N-am să înțeleg în vecii vecilor de ce cineva ar comenta la un articol care are peste șase ani de când e scris. ȘASE ANI. Niciodată n-am să înțeleg. Și mai e și sub formă de întrebare, gen aștepți răspuns de la cei care au comentat acum ȘASE ANI. Well…
Eu acum și dintr-o simplă întâmplare am găsit acest articol și chiar mi-a plăcut citind și comentariile. Se pare că amintirile plăcute din copilăria noastră nu vor dispărea, ci vor dăinui cât vom trăi și ne vom aminti cu bucurie de acele vremuri de mult apuse.
Uite așa mi-am lăsat și eu amprenta aici cu un comentariu și te felicit pe această cale pentru articol, deși suntem în 2023.