Două scurte pentru azi.
Prima. Am fost săptămâna trecută la o conferinţă despre Social Media unde a fost invitat şi Tudor Giurgiu. Omul a povestit o chestie foarte tare, la care am râs cu zgomot. Voiam să v-o zic şi vouă, că nu-mi place să mă hlizesc singur.
Acum ceva vreme căuta un loc pentru filmări şi-i trebuia ceva special, ceva care care să reuşească să redea atmosfera unui sat din Polonia celui de-al doilea război mondial. S-a chinuit o vreme până să-l găsească, dar până la urmă a reuşit. Mă rog, după părerea mea putea să folosească şi cadre luate în comunele din jurul Bucureştiului, dar cred că s-a temut să nu apară în imagini bemveurile ursuleţ cu numere de Bulgaria.
Să revenim, ziceam că până la urmă a găsit un sat de la noi, pierdut undeva în munţi, un loc uitat de istorie, aproape părăsit, cu peisaje idilice şi maxim treizeci de ţărani autentici rămaşi la faţa locului, toţi arătând ca în poeziile lui Coşbuc. Buuuun, pentru că acolo urma să se întâmple mare parte din acţiunea filmului, au început să aducă aparatura necesară pentru filmări. Vă daţi seama că în câteva zile locul gemea de maşini, care, generatoare, rulote, camere de luat vederi, operatori, cabluri, reflectoare şi tot felul de lucruri de genul ăsta. Iar toate astea i-au înfuriat oleacă pe ţărani, pentru că liniştea ancestrală a satului se cam dusese pe apa sâmbetei şi echipa de filmare le cam dăduseră obiceiurile peste cap. Păi cum să mai stai liniştit pe prispă să bei tutun, când lângă tine sunt o grămadă de oameni care se agită, vorbesc tare, râd, filmează şi toate cele. Ce să mai, în sat deja se pregătea un pui de răscolă ca să alunge veneticii.
Doar că băieţii cu filmul aveau nevoie de nişte figuraţie specifică, de localnici autentici, prin urmare i-au cointeresat material pe ţărani. Eeei, când apar banii în discuţie, lucrurile se mai schimbă, parcă nu mai sunt aşa deranjante zgomotele şi reflectoarele aprinse toată noaptea. Şi uite-aşa în câteva zile tot satul începe să joace în film, de parcă se născuseră toţi cu camerele de filmat la poartă şi indicaţiile regizorale deasupra patului.
Cam acesta era peisajul din zonă, în ziua în care Giurgiu surprinde o discuţie între două localnice. Femeile erau oprite în mijlocul uliţei şi una dintre ele tocmai o chestiona pe cealaltă:
-Rafiro, unde-i, fa, Lucreţia? C-am dat pe la ea prin curte şi nu-i acolo. Erau paserile nemâncate şi porcu’ guiţa de foame.
Rafira se uită adânc, cu privirea încărcată de înţelepciune nativă a ţăranului român, se scarpină profund filozofic în vârful capului şi apoi conchide apoteotic:
-Apăi, Lucico, dacă nu-i acolo, sigur îi la „meicap”.
Pam-pam. Pune-te cu puterea de adaptare a ţăranului român, dacă-ţi dă mâna.
…………………………………………………………………………………………
A doua. Mă tot ţin de când m-am întors din mini-excursia la Cluj să vă zic neşte treburi. Dacă aveti treabă prin Sibiu, vă recomand un loc unde am mâncat o omletă care candidează lejer la titlul de „cea mai bună evăr”. Este absolut senzaţională şi am balotat-o pe nerăsuflate la un local din centru, Pardon Cafe & Bistro. Care este şi cea mai hipsterish cârciumă pe care am văzut-o până acum, absolut pe inima mea. Mi-am promis că o să trec pe-acolo de fiecare dată când voi tangenta Sibiul. De ţinut minte pentru când aveţi drum în zonă.
Iar când ajungeţi prin Cluj, să vă faceţi drum până la Bistro Viena (tot în centru). Oamenii vă vor pune un meniu în faţă, dar puteţi să-l ignoraţi suveran şi să comandaţi, pe răspunderea mea, platoul casei cu coaste de porc. Geez, salivez şi acum, când scriu.
De fapt, dacă tot am adus vorba, ia băgaţi şi voi locuri de prin ţara asta (inclusiv Bucureşti) unde se mănâncă bine, ca să le strângem la un loc, fac un articol cu ele şi le găsim uşor când avem nevoie.
Dacă treceți prin Sibiu nu aveți voie să ratați restaurantul Sibiul Vechi. Un loc exemplar , frumos aranjat , servire ireproșabila cu mâncare de nota 20 !
E situat undeva in subsolul unei case , o locație ingustă dar lungă. Cu mese aşezate de-a lungul locației , pe două parți , iar singura sursă de lumină sunt niște ferestre micuțe și lămpile de pe pereți decorate rustic. Un loc extrem de frumos !
@Florin, în subsolul unei case? Eşti convins că mai e deschis după recentele evenimente?
Este !
@Florin, deci au autorizaţie de la ISU. 😉
Este a lu’ sefu’ de la ISU Sibiu 😛
Tot la sibiu de o mai fi, Bufnita…cea mai picanta pizza
@Redoo, eşti sigur că despre pizza vorbeşti? 😉
Ba sa sti ca te inseli! Cea mai buna omleta evar o fac chiar eu! ?
Eu , pe cuvânt , nu te cred. Trebuie să ne-o dovedești !
Ba trebuie sa mă crezi ca nu ai alta varianta:)))
@Cristinca, lasă adresa, să ştim unde să venim. 🙂
Si io zic la fel …. si se stie barbatii si bucataria … salveaza Romania … n-am gasit alta rima dom’ sef 😀
@gemacus, tu văd că ţii cu ursu’. 🙂
In Sibiu la fix 12 minute de Pardon Cafe este restaurantul Grand Plaza (pe 9 mai), restaurantul nu e de hipsteri dar mancarea e cea mai buna. Ocazional mergeam cu prietenii special pentru a manca acolo. (in timpul saptamanii in jurul pranzului musterii stateau la coada pentru a prinde un loc la masa 🙂 )
Mai sunt coaste buna la Union in Valcea.
Era sa uit … tot ce vinde Mega Image e bun.
@NB, unde e Union ăsta în Vâlcea?
Fix peste drum de ceas, in centru langa Piraeus Bank, acum 30 de ani tot Union se numea.
http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g304065-d7733728-Reviews-Union_Pub-Ramnicu_Valcea_Valcea_County_Southwest_Romania.html
@NB, ştiu, dar trăiam cu impresia că nu mai există.
Mă întrebi pe mine unde se mănâncă bine in București?!? Alea 5000 de check in nu te lămuresc?!?!
@Nicoleta, ba da, dar pe alea le văd doar io, nu şi cititorii.
http://bistrotaifas.ro/. Am fost chiar aseară.
@Drakiula, dacă zici şi oraşul eşti un domn. 😉
AAAhhh, tocmai a expirat timpul de editare la comentariul inițial.
Capitala, of cors. Vedeți link-ul de contact. Aproape de Piața Victoriei.
@Drakiula, aşa vezi, că nu toţi suntem capitalişti.
Am râs mult la prima…e un fel de umor natural sau…bio, nu știu cum să-i zic ? 2.M-am simțit bine în multe locuri dar nu-mi vine nimic în cap acu’ , nu îmi încarc memoria de obicei cu d-astea, nu îmi propun să revin…starea mea de bine are legătură cu oamenii…nu cu locația sau mâncarea ?Dacă îmi amintesc ceva ce merită menționat voi recomanda…cu plăcere ?
@CCC, nu e obligatoriu, doar dacă e ceva demn de încercat.
@Mihai, am zis că mi-ar face plăcere să recomand, nu că mă simt obligată ?Și orice recomandare e una subiectivă…ca și gusturile…nu avem de unde știi dacă e ceva demn de menționat ?
recomandarea mea este la „cantina” lui Nicolai. Pe bune…nu stiu cum fac mancarea aia acolo, dar sunt convinsa ca este gatita cu ceva „prafuri de la zane”, ca prea e faina.
Bine, asa ar mai fi si mancarea gatita de mine, dar pentru asa ceva trebuie rezervare ..ma uit acum si va spun primele opening uri…da, am ceva pentru 2019, Joi, de la 17.00
@Alina, pot de la 17.30, merge?
Pentru ăștia cu program aiurea, e bine de menționat si ceva cu program non-stop, cum ar fi Restaurant Zet(in spatele Palatului de Justiție); au o grămadă de chestii faine, doar că eu mă regăsesc comandând de fiecare data când ajung acolo supa-crema de vinete cu mascarpone(delicioasă!!!) si papanași.
@Fiamma, vinete cu mascarpone? Nu sună rău deloc.
Brasov, cartierul Tractorul, strada Oltetului.
Restaurant Four Roses. Cele mai bune coaste ever, cu sos secret :))
@Serban, sper că-ţi dai seama că prima oară când ajung în Brașov fix acolo mă opresc. 🙂
În Tușnad, la Taverna Țăranului, am mâncat cea mai bună ciorbă de fasole cu ciolan afumat în pâine. Ne-o recomandaseră gazdele, care erau unguri. Și e faină și locația, într-o coastă de munte, mai ferită de drumurile principale.
La prima fază mi-am frecat crierul vreo câteva secunde să înțeleg ” meicap-ul” :)))))))
@diabolic, am vrut să explic, dar numai la bancurile slabe trebuie să explici poanta. 😉
Frățică, știu asta, doar că una e să auzi pronunția și alta e s-o citești 😉
@diabolic, ştiu, m-am gândit la asta.
Daca tot iti plac coastele, incearca la Iasi, cand o sa ajungi pe acolo, „Fire Ribs”. Toate sunt bune, dar „Dangerous Dive”, un fel de coaste gatite in bere, sunt super. 35 lei, cred, portia, dar e mai mult decat suficient pt. 2 persoane. Sau portie mare, 50 lei, dar e prea mult si pentru 2.
@andrei, s-a notat.
Am o poveste cu un loc extraordinar, dar nu e de pe la noi. Dacă am permisiunea șefului de trib, o plasez…dacă nu…îmi notez ce au zis oamenii pe aici, să merg la punct ochit…
@Paula, nu mai întreba, bagă!
In Brasov, Bistro del’arte – piata Enescu ( intre Republicii si Muresenilor ) mancare, servire,ambianta superba zici ca te-ai intors vreo suta de ani in timp….plus ca daca reusiti sa ajungeti vineri sau sambata seara,aveti si sansa unui concert, la diverse instrumente (cu rezervare ar fi ok, localul nu e mare)…de vis..
In Fagaras Casa Terra – str Negoiu, locatie frumoasa si interesanta, mancare buna( facuta cu ingrediente cat mai proaspete si locale ), servire idem…si o patroana vesela si draguta 🙂 , relativ cunoscuta si pe la Bucuresti, Brasov etc unde mereu participa la evenimente – Daniela Graura
@OVANA, perfect.
Prejudecăți…
Povestea de azi este mai mult ca o confesiune: am prejudecăți (nu știu dacă mai mult sau mai puțin decât alții), căci de multe ori – fără să vreau – nu am destul timp să mă aplec asupra unor lucruri așa cum ar trebui, și îmi fac o părere pe fugă…Vara trecută soțul meu a cedat insistențelor băiatului nostru de a merge în Tenerife…De mult timp ne bătea la cap să mergem acolo să vadă orcile de la Loro Parque…el cu delfinii și orcile lui!! Prejudecată: ce să fac eu pe-acolo? Soare, plajă, aglomerație…nu voiam nici în ruptul capului…Și – tot ca o prejudecată – îmi bubuia în urechi melodia aceea stupidă cu Tenerife…Aș fi preferat puțină liniște… Până și băiatul meu a propus așa, cu jumătate de gură, să rămân acasă, știind cum fac la oboseală. Ei doi mai fuseseră într-o vacanță zgomotoasă cu un an în urmă, timp în care eu mi-am adunat forțele…A fost bine pentru toată lumea atunci…Totuși, acum vedeam că erau cam triști: iar fără tine…Ei, lasă, oricât m-ar enerva densitatea de ”slipi” pe metru pătrat, zic să fiu acolo la orcile alea…
Ufff! Să mă pregătesc pentru aglomerație! (prejudecată). Ioc aglomerație!!! Hotelul pașnic și somnoros, aerisit, val de apă, nimic zgomotos…Hopaa…Am închiriat o mașină, ne-am făcut ceva trasee…Acum, ca un amănunt amuzant, la plajă n-am fost decât o dată, să nu zicem că nu ne-am ´muiat bătăturile în Atlantic, dar oricum familia mea mă ține departe de apă, știu ei ce știu, că avem niște pățanii!!…
Ufff!! Căldură!! Da´ de unde! Căldură plăcută, nimic sufocant, soare dulce și aromat…
Și acum: doream să mâncăm undeva unde să simțim ”gustul locului”, să fie așa și pe dincolo…ghidul nostru ne-a sugerat câteva localuri dar cred că ne-a insuflat și ceva prejudecăți…”Să fiți atenți la…” De acasă ne făcusem o listă cu niște restaurante, și vezi (prejudecata) să fim cu ochii-n patru la curățenie și prospețimea produselor!
Într-una din zile ne-am propus să traversăm Parcul Național Teide, și să mergem pe un drum de care auzisem, de la San Cristobal de la Laguna până la plajele sălbatice Playa del Roque și Playa del Draguillo…Dau detalii în ideea că dacă aveți drum pe acolo, musai trebuie văzut!! Trecem și prin Vilaflor, se află la mare altitudine (vreo 1400 de metri parcă). Însă drumul acela spre Taganana este ceva de neînchipuit! Serpentinele acelea arțăgoase, copacii demni și viguroși care se uneau la vârfuri și formau un tunel verde și, mai ales, valurile acelea de ceață pe care curenții oceanului le plimbau pe lângă mașina noastră…Hmmm – ce căldură, ce aglomerație, ce vântură-lume?? Nimic din toate astea… Ajungem la plajele sălbatice…Pe marginea drumului erau parcate mașinile una-n buza celeilalte, n-aveai loc de nicio manevră…Plaja lângă munte părea ireală…Parfum natural: oameni așa de simpli, așa de frumoși…Nimic ieșit din comun, parcă fiecare venise acolo doar el cu gândurile sale purtate de ceață sau soare…Mă gândeam la plajele noastre și la prejudecățile mele…Hmm!…Tavernele care parcă erau presărate anapoda la capăt de drum erau arhipline. N-am avut unde opri…era foarte aglomerat, dar nu vă mai zic că mulți oameni stăteau pe șezlonguri pe marginea drumului, mâncau ceva de prin portbagaje, muzică bună de ici-de colo…Și plaja…ceva atât de frumos, dar atât de modest…Parcă cerșea liniște…
Facem o întoarcere complicată și revenim pe drumul acela îngust cu oamenii veniți să respire normalitate…Ajungem în Taganana…soțul meu vede o bodegă: Roque Las Animas…Eram rupți de foame. Dă să parcheze…În acel moment cineva sare cu sprinteneală dinăuntru, mută un vas cu flori, ne face semn să parcăm…Eu când mă uit la clădire, respir adââânc! (prejudecata, deh!) Oricum, coborâm din mașină…La parter era ca o bodeguță de la țară…eu călcam ușurel-ușurel…”Vreți la terasă?” ”Mda…” Urcăm pe o scară improvizată…Omul ne explică faptul că acum își construiește etajul…vrea să se extindă…La terasă călcăm cu grijă pe niște scânduri puse drept podea, în stânga va fi viitorul bar cred, căci era ca un atelier de tâmplărie, dar printre scule de tot felul și bucăți de lemn, acoperite parțial de o perdea din aceea de duș, stăteau expuse cu mândrie tipică unui proprietar de restaurant niște sticle cu băuturi…Masa de plastic, în mijloc înfiptă o umbrelă – legată de niște sârme ca să nu o ia vântul – scaunele: ce s-a mai găsit! Apare omul nostru…simpatic foc, ne-a adus și un meniu, dar nu ne-a lăsat să studiem foarte mult, a început să vorbească muzical, cu vioiciune, cu ochii luminoși și mâinile fremătând fără să-și găsească locul. Eu tăceam (deh, prejudecățile) dar soțul meu ”discuta” cu el, așa cum se putea…Una peste alta: ne-a spus că ne face el recomandări, ne poate aduce jumătate de porție din ce ne zicea el, că ne va ajunge și să putem gusta din toate. Soția lui gătea…omul ăla era ca o văpaie…Nu față de masă, nu nimic…doar masa de plastic, niște șervețele, tacâmuri la minim…paharele așa și așa…Ne-am lăsat pe mâna lui…eu încă eram reticentă…dar nenea ăla mă strângea de mână, râdea, îmi explica…nu avea el treabă cu prejudecățile mele…
Brânză de capră (făcută de maică-sa, iar caprele erau în curtea interioară) cu miere – mi-a trezit interesul! – tocană de capră la care deja îmi trecuseră pe jumătate prejudecățile…Când l-am văzut pe fiu-meu cum mânca, m-am crucit, că de altfel n-ar pune gura pe așa ceva! Cu pâine de casă, bineînțeles…în sosul ăla era ceva… Caracatiță cu sos de ardei roșu copt – deja nu îmi mai păsa de scaune și masă, și nici podeaua nu era chiar așa de rea!! Cartofi în crustă de sare făcuți pe jar – din ăștia am tot cerut! – și, un pește cu sos de busuioc, la care toată familia am căzut de acord că nu vom mânca vreodată nimic mai bun…Aveau sucuri la doză, fiu-meu este amator, dar pentru noi a adus pe masă niște vin care cică era făcut de tatăl lui…l-am crezut, fiindcă avea gustul acela perfect de vin făcut de bunică-miu…Ce să vă mai zic: la desert ne-a adus ”produsele” ca să ni le prezinte: cratița cu cremă de zahăr ars și o tavă cu niște cornuri – că așa gătise nevastă-sa în ziua aceea…Bineînțeles că am luat și desert…Mi s-au năruit toate prejudecățile: oamenii aceștia se luptau să supraviețuiască, munceau enorm, făceau totul cu vioiciune și dragoste…Până să vezi îndeaproape toate astea, ai fi putut ușor să îi judeci după aparențe…Să nu mai spun că – probabil la fel ca noi – au aterizat acolo doi tineri care păreau tot atât de nesiguri, ea uitându-se în jur de parcă era după bombardament…Nu se hotărau ce să ia, ba chiar au vrut să plece la un moment dat…Cred că erau ruși, mai înțelegeam câte ceva…M-am hotărât să îmi spăl păcatele, să intervin deși nu a fost politicos: le-am spus într-o engleză tocită – și cu gura plină, evident – să comande cu încredere, totul este absolut delicios…Nea proprietaru´ mi-a mulțumit în cel mai sincer mod posibil…La nota de plată ne-a fost jenă să plătim numai atât…Era foarte puțin…Soțul meu, care este foarte ”cumpătat”, acum a fost tare mărinimos…La plecare ne-am strâns mâinile, omul nostru a oprit toată circulația ca noi să putem ieși…Nu mi-am putut șterge zâmbetul de pe față toată ziua – nu că aș fi vrut…Ce experiență!
Ce ți-e și cu prejudecățile astea…Dar mă gândesc totuși că eu mă temeam de aglomerația de pe plajă…Nici vorbă!! Totuși, cred că pentru soțul meu densitatea de bikini de pe plajă nu era o prejudecată, ba dimpotrivă…dar n-a fost să fie!!
Comentariu beton!13
@Paula, eu am rămas blocat la „bikini”. 😛
În Iași,LA CASTEL,da-i cam peste mană,dupa Facultatea de Agronomie si Colegiul Pedagogic.
@Mihaela, păi mergem cu maşina, ne descurcam.
La Lavanda langa Ploiesti… Basa Fogado in Borzont, Harghita.
@Miki, de Lavanda toată lumea vorbeste frumos. E de încercat.
La mine la tara, cand fac de toate pe disc.Sap prima data o groapa in pamant, fac focul si gatesc mai mult pe jar incins.Am un disc, il ung cu slanina s-apoi fac de toate : aripioare, ceafa de porc, costite.Vin de casa si palinca strasnica.
@Bătrânu’, râzi tu, dar mie mi-a sunat beton.
La oamenii săraci.Ei iti pun și puțin din bunătatea lor in mâncare.
@Bătrânu’, şi cum facem, le batem la poartă?
Păi daca te nimeresti pe la ei.
Cel mai bine se mananca la mama acasa :))).Dar pentru ca eu sunt fan peste si fructe de mare, pot spune ca cele mai bune pe care le-am mancat au fost in Bulgaria, la Dalboka .
@Dede Cati, am fost, dar nu m-a dat pe spate. Am mâncat scoici mai bune în București.
„Sergiana” in Brasov.
Si cand ajungeti prin Madrid, cu cateva beri, pleci mancat. 🙂
Aruncati un ochi pe aici: http://inspiramemadrid.com/tapas-gratis-madrid/
Imi place idea de a le strange intrun articol.
@lectorarumana, tot vin eu la Madrid. Să te văd unde mă duci.
Am mancat un „e” pe acolo, se vede ca vorbim despre haleala, da?
@lectorarumana, ne descurcam, da. 😛
Faină de tot chestia cu meicapu’ . Vorba cântecului : „Gata cu țăranii, s-au emancipat, nu mai sunt neică țăranii ăia de-altădat”.
@GabiI, da, dom’le. 🙂
Vad ca majoritatea dau coastele ca si „piece du resistence”. Pai mai oameni buni, uitam ce ne defineste pe noi ca romani? Uitam vestitorul primaverii-maria sa, micul? Sau ciorba de burta? Sau sarmalutele? Sau varza cu afumatura, fasolea cu ciolan, ciorba radauteana sau de peste?
Saramura de crap, icrele de stiuca, costitele de miel si pastrama cu mamaliguta? Puiul la ceaun si tochitura dobrogeana? Acriturile, puse cu respect peste iarna chiar de proprietarii pensiunilor? Sau palinca de toate aromele, tuica de pruna, visinata, afinata, capsunata, zmeurata? Vinul alb si rosu, din struguri dati prin teasc toamna si asteptand linistit venirea zilelor lui de glorie?
Asa ca ( ordinea e aleatoare) :
-ciorba de burta – popasul Hanu Conachi (Galati-Tecuci),La Zahana ( Braila), popasul Merei (Buzau)
-mici-mititei – Hanu Conachi( Galati-Tecuci), la nea Sandu Cocosatu’ ( Bucuresti) + alte cateva
– ciorba radauteana – Farcasa ( Neamt)
– sarmalute + afumaturi+ suc natural de mere – pensiunea Grosan ( Botiza- Maramures)
– palinca de pere+ clatite – pensiunea Cretuca ( Botiza- Maramures)
– storceag de peste+ ciorba de peste + icre+ rasol de peste- pensiunea Califar ( Dunavatu de Jos- Tulcea)
– saramura de peste+ biban fript+ plachie de crap- la Dodo ( Gorgova- Tulcea)
– ciorba de peste + alte delicatese – Gura Portitei ( Tulcea)
– fasole cu ciolan, varza cu afumatura – Cluj Napoca
Vin, afinata, visinata, zmeurata, placinte cu dovleac, pastrama de oaie, peste afumat , scrumbie la gratar….. pe la mine pe-acasa.
Oricum am fi, avem o tara unde multi oameni inca mai stiu sa gateasca si o fac bine. Am facut o scurta lista cu cateva din locurile din Romania unde am mancat si baut si de aceea imi permit sa le recomand. Asta nu inseamna ca nu sunt multe altele cu oameni care pun pasiune si dragoste in preparatele lor.
Hai pa, am niste ficatei inabusiti in vin cu salata verde si ridichi… ma asteapta!
@Leonard, nu prea stai pe acasă, nu? :)))
Leonard , taie de pe listă La Zahana ?
Subscriu pentru zona Tulcea. In special Gorgova
Leonard, cu ce ți-am greșit, omule? Că acuș scot mătura din garaj și-o pun de-o călătorie prin locurile astea zise de tine.
Ciolan cu fasole ca la Boita nu este in toata tara…….Soferii stiu de ce .:)))
@sebba, păi explică mai în amănunt.
Pai iti fut aia un ciolan de se topeste în gura.eu la 115 ale mele trebuie sa suflu un pic sa il pot impacheta tot.
@sebba, man, eu nu ştiu ce e Boita. Trebuie să explici.
Boița, indiferent de sensul de mers-cârciuma, dupa ce treci dealul de la Tălmaciu si intri pe Valea Oltului.Mie personal imi place pe dreapta in sensul de mers spre Vâlcea, pe deal să văd Oltul când mănânc.
@Bătrânu’, aşa zi. 😉
Sau Balta Verde, tot pe Valea Oltului.Ciolan de nu-l poti mânca.
Te duce fata unde vor mușchiuleții tăi, numa` vino! 😛
Au bucătărie făină spaniolii ăștia, cu chefs prin partea de sus a listei.
Ai intrat pe link-ul ala pe care l-am lăsat? Sunt baruri-restaurante unde cu o băutură(răcoritoare sau alcoolică) îți dau și mâncare cu specific spaniol. Paella, după care se inebuneste mai toată lumea, (mie nu prea îmi place),calamari și cam tot ce vine din apa, „tortilla de patatas”, crochete, etc.
Pleci beat, da` ghiftuit ! 🙂
@lectorarumana, n-am intrat. Sunt la volan. 🙂
De-astea îmi faci, monșer! La volan și cu telefonul în mână, nțțț.
@lectorarumana, cititori pă primul loc. 😉
Las` ca stim noi si fara sa ne-o zici tu! 😛
Dar te vrem intreg si pe uramatorii 50-60 de ani.
@lectorarumana, o să fiu cel mai cool nonagenar din România, nu? :))))
Da măi, Culeanu o să-ți zic de azi înainte. 🙂
Parcă te și văd în toiag, pălărie, eșarfa, și batistă la buzunarul sacoului. Fashionist din cap pană-n picioare.
Ahh, și mâncând sănătos verdețuri și bând Pepsi.
@lectorarumana, verdețurile numai dacă sunt de porc. 😉
Du-te, măi, de aici! Nu cred eu că faci parte din tagma celor care au scris pe frunte: „dintre toate legumele, cel mai tare îmi place carnea”.
Sau cel puțin acum nu mai faci parte, în alte vremuri…
@lectorarumana, well, sper să ajung la Madrid să te lămuresc. 😉
Hai că ne-am luat cu vorba și-am uitat să-mi mananc friptanele de la ora 2. 🙂
Să am poftă !
@lectorarumana, să ai!
Pentru că mi-e drag de tine, las aici un ghid pentru pasionații de mâncare și călătorii pe ruta București – Valea Prahovei.
Cele mai bune prăjituri sunt la Delice (Ploiești, Câmpina și Bușteni), cea mai bună ciorbă de fasole cu afumătură în pâine și ceapă, muuuuultă ceapă, se găsește la Sinaia la Pensiunea Alex, care-i de fapt un restaurant unguresc cu niște super-mega-extra porții, supă cremă de trufe (sezonier) de te lingi pe degete se mănâncă la Castelul Cantacuzino în Bușteni, iar priveliștea este … de neprețuit, degustarea de vin de la Azuga dacă nu ești șofer e de luat în considerare (cramele Rhein – nebunie maximă cu vinurile spumante și dacă bei prea mult, recomand și pensiunea lor), la Predeal sunt niște super-sandvișuri într-o magherniță chiar în spatele benzinăriei Petrom, la ieșirea din Timișul de Sus/Jos se găsește Dâmbul Morii, unde am mâncat cel mai bun pește marinat din viața mea, iar platourile românești sunt cu produse direct de la stână, și la Brașov eu recomand Sergiana pentru autentic românesc, Simone pentru mâncare fusion și Bistro 39 pentru niște combinații reușite de meniu internațional, muzică bună și decor drăguț.
Cât despre București, eu scot vara un ghid turistic unde jumătate este ocupat cu restaurante. Îți dau un link în iulie-august ca să fie treaba bună :))
Și da, dacă ești prin țară și nu știi unde să mănânci ceva bun, dă-mi un telefon. S-ar putea să știu.
@Oana, păi lasă număr de telefon. 😉
Later edit: dă-mi un email, căci mă obligi să mă loghez cu emailul ca să las aici un comentariu.
Later later edit: cuuuuuuuuuuuuum, nu mai ai numărul meu? Ce înseamnă să vorbim rar, nu mai prezint interes.
@Oana, sunt pe telefon şi nu realizam cu care Oana vorbesc. 🙂 Îl am. :*
Asa: Sibiu – Max, Cluj – Casa Boema, Bucuresti – Divan (nu cel Express, daca place mancarea turceasca), Sangria, Stadio, Bistrita – Rapsodia (chiar e rapsodie cam tot ce am mancat pe acolo, s-ar putea sa fie cel mai bun la care am fost, recomand rata cu fructe de padure si piure de cartofi dulci :-D), Brasov – Bistro de’l Arte, Casa Hirscher, Sfantu Gheorghe – Pince (tradus Pivnita), La Gospodina Irina (carciuma veche. comunista, aspect saracacios, au vreo 12 feluri de mancare, dar nu au loc la pranz, si au cea mai buna tocanita de vitel cu piure de cartofi). 🙂
@Lola, nici tu nu prea stai pe acasă. 🙂
Nu prea, nu prea…si astea au fost asa, la prima amintire, as mai putea adauga orase, de cuget un pic. 🙂
@Lola, şi căţelul ăla cu cine stă?
Cand e de deplasari mai lungi, de munca, il duc la parinti (a fost primul „acasa” acolo si pentru el, e perfect acomodat si ii place), in rest e cu mine cam peste tot 😀
@Lola, să-ţi trăiască! :*
Bunica-mea are facebook si sta toata ziua pe tableta, asa ca nu ma mir!
@Divort Rapid, numai mama nu are. 🙁
Recomand restaurantul Yugoslavia din Timișoara (aproape de piața Bălcescu) pentru o pleșkavița sârbească a-ntâia.
Ti’l las si eu pe asta aci: https://www.facebook.com/Gasthof-Cluj-Blick-835985636493248/?pnref=story
Iti rupi putin masina pana acolo, dar un pranz cu familia e magic, propritarul/bucatar si proprietara/ospatarita sunt nemti amandoi, abia stalcesc 2 vorbe in romana, noi am comunicat in engleza.
@shutzu, ah, dacă știam când am mers la Cluj…
au vro 3 tipuri de carnati nemtzesti, din diferite regiuni, cum nu puteam sa imi iau doar un fel.. am cerut un meniu mixt din fiecare 🙂
snitzelu vienez e iar genial si rulada de vita la fel.
ce m-a mirat au fost cartofii prajiti, best ever, rar mi se intampla sa`i manc pe toti
@shutzu, taaaaaaaaaci!