De ce-ai denumi un site de informaţie „caplimpede”, mă depăşeşte şi mă face să cred ca nu voi deprinde niciodată cu adevărat tainele marketingului şi ale politicilor de branding. Aia e, nu sunt nici astea pentru toata lumea. Dar, după umila mea părere, de amator, după ce că i-ai dat numele ăsta de mare angajament, să mai trânteşti dedesubt şi sloganul „ştiri adevărate” mi se pare cu adevărat hazliu. Şi mai ales util. Are cam acelaşi efect pe care l-ai obţine daca i-ai afişa lui Măruţă, pe ecran, în timpul mizeriei ăleia de emisiune, un text de genul: „nu sunt un jegos”. Mă rog, repet, se pare că nu am deprins eu substraturile din industria asta. Poate nu ştiaţi, dar mai există un site de ştiri d-astea adevărate cu un nume mai sugestiv: fluierul.ro. Beat that, assholes!

Buuun, zilele astea băieţii de la caplimpede.ro tocmai mi-au demonstrat că nu şi-au ales întâmplător numele. Ia uitaţi ce minunăţie de articol mi-a ajuns în feed. Imediat ne ocupăm de el.

Un mare secret mondial despre istoria Romania a fost ascuns vreme indelungata, astfel ca dupa aceste constatari, multi dintre noi vom privi cu alti ochi istoria tarii noastre.

Băejnebun, ştiam io că acişilea, la noi, e miezu’ din dodoaşcă, dar s-o vad aşa, scris negru pe alb, parcă m-a luat cu tremurat. I-auzi, vere, începe bine.

In zona Olteniei se inregistreaza cea mai veche locuire in bordeie din lume(18,000 ani inainte de Christos), cea mai veche activitate de minerit, cel mai vechi tarnacop de miner descoperit vreo data… Tot aici s-a inventat arcul, au aparut primele furnale din Europa…

Nu, serios, şi pentru asta trebuie conspiraţie mondială? Cine a trecut vreodată de Segarcea sau Calafat, poate să vadă bordeiele şi astăzi. Doar ţăranii care stau la birtul din sat sunt alţii.

Cel mai vechi târnăcop de miner nu e ăsta descoperit de voi. Ci ăla care e în vitirină la nen-tu’ Iliescu încă din ’90, facut cadou de Miron Cozma.

Dacă în zona asta s-a inventat arcu’, pot să jur că şi în antichitate „Marcu” era un nume foarte popular.

„Vreodată” se scrie într-un cuvânt.

Traco-dacii reprezinta cea mai veche si mai inalta cultura de pe Pamant, anterioara civilizatiei Sumeriene, si totodata cea mai numeroasa (180 – 200 de triburi). Ei puteau fi gasiti in intreaga Europa (Balcani, Ucraina, Ungaria, Austria, germania, Cehoslovacia, Polonia, Italia, Franta, Spania, Turcia europeana, Asia Mica, Africa……chiar si Burii din Africa de Sud sunt tot un neam Dac, din care facea parte insusi Burebista.

Hai ca a început dileala. Deci, cum? Burii din Africa de Sud erau daci? Burebista era neam cu burii? Păi în condiţiile astea nu m-aş mira ca Decebal să fi fost american hispanic. Se pare că există atestate care spun că purta un sombrero imens şi de multe ori era auzit cum zbiară în timpul bătăliilor: „caramba, cabron” si „la cucaracha”.

Să ştiţi că „Germania” se scrie tot cu majusculă! Sau aveţi ceva cu nemţii?

Traco-dacii au avut cea mai veche agricultura din Europa, (neolitic) si printre cele mai vechi din lume. La vremea lor erau singurul popor din lume care foloseau cercul la dispozitivele de masurare a timpului.

Exact ce ziceam şi mai sus, nu trebuie vreo conspiraţie mondială ca să găseşti cea mai veche agricultură din lume. Singurul lucru eronat este folosirea verbului „a avea” la trecut. Daţi o fugă pe câmp, în Bărăgan, ca să vă lămuriţi că este vorba timpul prezent.

Da, foloseau cercul. Se aşezau în cerc şi se întrebau unul pe celălat: „coae (da, este un cuvânt de origine tracă, singurul care ne-a mai rămas), cât o mai fi ceasul, că parcă nu se mai face şase odată. Mergem la bere după?”.

Incepand cu anul 1995, dupa studii indelungate, insa intentionat tinute la subsol, o serie de savanti americani de prestigiu au ajuns la concluzia ca Potopul descris in Biblie a avut loc pe malul vestic al Marii Negre, unde locuia o populatie neasteptat de dezvoltata, (oare cine?). De altfel Olimpul, legendarul munte din mitologia greaca (ULIMP- Lumina sau Splendoare, in limba traco-daca), nu era altceva decat muntele Bucegi pe care nu intamplator dainuie al doilea Sfinx de pePamant. Istoricul Homer spunea ca numai tracii stiau sa lupte calare si cu arcul incepand cu mileniul cinci inainte de Christos.

Băbăieţi, istoricilor, nu vreţi să daţi o fuga la noi prin martie aşa, când s-o topi zăpada? Că vă arăt eu potop adevărat, nu ca mizilicul ăsta pentru care faceţi voi o grămadă de gargară. Şi avem parte de el în fiecare an, fără să ne mai grozăvim atâta.

Deci Hefaistos şi restul de zei o ardeau graţios pe Jepii Mici? Păi în cazul ăsta sigur-sigur Dunărea e Styxul? Să-mi aduc aminte să nu mai fac pipi pe Braţul Borcea data viitoare când ajung pe acolo.

Auzi, dom’ redactor, ce căcat e aia „studii ţinute la subsol”?

Traco-dacii se remarcau printr-o corectitudine desavarsita, toate conventiile fiind incheiate verbal si apoi pastrate cu sfintenie. Lipsa de acasa era semnalata printr-un bat lasat la poarta, fiind mai mult decat suficient.

Mno, se vede că a trecut o grămadă de timp, asta cu corectitudinea s-a cam pierdut în negura vremurilor. Acu’ se dau ţepe cu zâmbetul pe buze şi cu contracte semnate şi para-semnate. De, se mai pierd obiceiurile. Bine c-am ramas măcar cu „barză”, „viezure” şi „mânz”.

În zilele noastre lipsa de acasă e semnalizată prin hârtia de ambalaj aplicată pe geamuri sau pliantele de pizza lăsate pe clanţă. Dar, la fel ca atunci, sunt mai mult decât suficiente. Băieţii nu aşteaptă mai mult ca să opereze. Bine, în unele cazuri lipsa de acasă mai este semnalată si prin sms-uri de genul „poţi să vii, boul a plecat în delegaţie”. Dar, na, avantajele tehnicii moderne.

Confom marturiilor ramase posteritatii ale lui Platon si Socrate, insusi Pitagora si-a completat studiile la scoala Zamolxiana, si tot ei afirmau ca in acea vreme in Dacia existau cei mai de seama medici ai timpului.

Dar ştiţi cum şi-au dat seama că Pitagora a poposit pe-aici? S-au găsit hrisoave care-i aparţineau, purtând înscrisuri cu textul: „să moară mama, mi-au furat ceasul încă din prima noapte”.

Despre medici doar se bănuia că sunt buni, altfel nu găseau explicaţia pentru care cereau şpagă.

Romanii pastreaza in continuare limba, portul, obiceiurile, traditiile stramosilor de acum 7.000 de ani.

Cu asta nu am cum să nu fiu de acord. Păi dacă te urci în tramvaiul 32 şi o iei spre Rahova încolo, de pe la a cincea staţie încep să urce numai romani din ăstia care păstrează limba, portul şi obiceiurile. De altfel, se pare ca termenul de „cocalar” provine din traca veche şi însemna „boss de boss”.

Romania ramane un miracol, caruia i s-a prevazut un viitor mesianic. Profetul indian Sundhar Singh scria in 1922, ca romanii vor deveni un popor indragit si respectat de toate popoarele lumii.

Frate, n-am ce să le reproşez, au nimerit-o şi cu asta. E suficient să treci de graniţa cu Ungaria, s-o iei spre vest şi să le spui celor pe care-i întâlneşti că eşti român. O să vezi imediat cum li se luminează ochii şi le citeşti pe faţă cât eşti de îndrăgit şi respectat. Ba, chiar, în semn de maximă preţuire, ne-au şi dat simpatica denumire de „ţigani”. Viitor mesianic, ce să mai.

Ah, înainte de final, să nu uit. Ca orice site serios, evident că n-au auzit de diacritice. E greu tare cu „ş-urile” astea. „Stiri adevarate”, my ass!

mihai_vasilescu_decebal