Şi ziceam că poate vreţi să aflaţi şi părerea mea despre ele. Prin urmare, să le luam pe rând.

FOCUS

Din  punctul meu de vedere, orice cetăţean care a plătit bani ca să vadă “Focus” ar trebui să facă o reclamaţie la “Protecţia Consumatorului”, să obţină returnarea banilor pentru bilet şi poate ceva compensaţii pentru trauma suferită.

Nu sunt vreun cusurgiu şi, mai mult de atât, îmi place să mă uit la filme. Ba chiar, de multe ori, le caut alibiuri celor mai slabe, dar filmul ăsta este prost spre foarte prost. Pe bune, habar nu am cum de a acceptat Will Smith să joace în aşa ceva. Poate că era in foame mare de bani, altfel nu-mi explic. Noroc cu Margot Robbie, că altfel renunţam de pe la jumătate.

mihai_vasilescu_margot_robbie

“Focus” este un fel de “Hitch” reloaded. Doar că Will Smith acu’ nu mai este escroc sentimental ci escroc pur şi simplu. Ceea ce nu ar fi neapărat ceva rău, dar este atât de exagerat în tot ce face, că pâna la urma te încearcă o senzatie de greaţă. Şi totul culminează cu schema finală, în care şmecheria este că nen-tu’ Smith îşi ia un glonţ în piept, doar ca să-i iasă escrocheria cea şmecheră.

Da, da, il împuşcă unu’ cu pistolul (ta-so, dar mă rog asta nu contează), la vreo 2-3 centimetri de inimă. Şi trage de la o distanţă care-l califică automat pentru trupele de ţintaşi de elită. La faza asta mi s-a făcut aşa greaţă de am crezut că vomit. Pe bune, adica las-o în căcat, că nu suntem nici noi tâmpiţi.

Îmi pare rău pentru spoiler, că poate voiaţi să-l vedeţi, dar fix aşa stau lucrurile. Aşa că, sfatul meu ar fi să alegeţi alt film sau altă activitate. Număratul copacilor de pe marginea şoselei sau un dat cu aspiratorul în casă, de exemplu. Aţi fi mult mai câştigaţi.

 

AFERIM

Staţi să mă gândesc cum să vă spun, ca să fiu cât mai convingător cu putinţă. Gata, cred că am găsit.

Fraţilor, băbăieţi, fetelor, doamnelor, domnişoarelor, care mai sunteţi pe aici, vă rog eu frumos: mergeţi să vedeţi “Aferim”!

Lăsaţi orice fel de prejudecată de genul mie nu-mi plac filmele româneşti şi duceţi-vă să-l vedeţi! Rar, dar rar de tot m-a impresionat în aşa mod un film. Iar atunci când mă uit la vreunul care îmi place mult de tot, am un sentiment nasol la final. În sensul că pur şi simplu imi pare rău, aş vrea să mai continue, să mă mai bucur de el. Fix aşa am simţit şi la “Aferim”. Mai mult de atât, m-am hotărât să mai merg să-l mai văd o dată. Sunt convins că voi descoperi lucruri pe care nu le-am observat la prima vizionare. Dacă nici asta nu vă convinge, nuş’ ce-aş putea să zic mai mult.

Nu am ce să vă povestesc şi nici nu aş face-o, ca să nu vă stric plăcerea. Dar dacă vă simţiţi aparţinând acestei ţări, cu toate bunele şi relele ei, faceţi bine şi mergeţi la fimul ăsta! Adică la cinematograf, să plătiţi bani pe bilet, pentru că-şi merită fiecare leuţ. Vă garantez eu că n-o să vă pară rău. Jos pălaria pentru Radu Jude şi pentru toţi cei care s-au implicat în realizarea acestui film.

Am zis!

P.S. O cronică, pe bune, a filmului găsiţi aici.

Foto by Flickr