Prietenul meu I. a demarat un experiment social, pe cont propriu. Ca un adevarat Che Guevara coropratist s-a hotarat sa lupte impotriva regulilor si conditionarilor de tot felul. A inceput o actiune de pionierat si vrea sa stranga cati mai multi prozeliti, ca sa demonteze mitul constrangerilor false dupa care traim si ne ghidam vietile. Primul pas deja l-a facut. Se bate parte in parte, cu ora la care trebuie sa ajunga la munca. Nu mai suporta atata ingradire a libertatii personale. Ce e aia program de la 9.00? Chiar asa ne batem joc de nevoile individului? Si inca de una dintre cele primordiale: nevoia de somn dimineata. Vitala, zice el, pentru a-ti asigura o buna functionalitate peste zi. Prin urmare, subtil si in scopuri strict stiintifice (care nu au nicio legatura cu cantitatea de bere ingerata noaptea), a inceput sa „impinga” cat mai spre 10.00 a.m. ora la care ajunge la munca. Ba, in zilele cand este pus pe studiu aprofundat, o duce chiar spre 11.00. Repet, strict din motive care tin de empiric. Doar in acest mod poate aprecia la justa valoare comportamentul factorului uman cu care interactioneaza.
Mici impedimente, inerente unei activitati atat de profund stiintifice, nu aveau cum sa nu apara. Doar se stie ca oamenii sunt conservatori si la inceput se opun noului. Sa va mai amintesc ce-au patit Giordano Bruno sau Galileo Galilei? In acelasi mod s-a lovit si el de partea obtuza, deloc deschisa spre cunoastere, a indivizilor care participa in mod direct la experiment. Adica cei indeobste cunoscuti sub numele de „sefi de departament”. Si astia tot un fel de inchizitori moderni, a caror menire este sa bareze orice fel de incercare de cunoastere mai profunda. Dar tot raul e spre bine. Un adevarat cercetator nu descurajeaza asa usor. Pai daca Edison se dadea batut la prima incercare ratata, acum am fi folosit in continuare lumanari, cand ne uitam la tv.
Asa ca proaspatul sociolog s-a folosit de toleranta la nou scazuta a unor astfel de specimene retrograde, pentru a pune bazele inca unui mic studiu. Secundar. Pe care mi l-a impartasit si mie. Nu are o denumire inca, este la stadiul de „beta”, dar in mare se poate defini ca „teorema ne-utilizarii scuzelor in comunicarea curenta”. Si mi-a demonstrat cat se poate de concis validitatea ei.
–Uite ma, zice, aici sunt doua sms-uri pe care i le-am trimis sefei mele, ca sa anunt ca nu ajung la munca la ora 9.00. In ambele am folosit acelasi mod de exprimare, direct, fara farfastacuri de genul „imi pare rau” sau alte cacaturi din astea siropoase.
Le citesc. Da, erau identice: „buna, mai intarzii un pic, ajung cam in 15 minute”.
-Vezi ce raspuns am primit la amandoua, da?
Vad. Raspunsul era: „ok”.
-Deci oamenii nu reactioneaza negativ cand le comunici ce ai de spus, fara sa incerci sa te dezinovatesti, concluzioneaza el. Si acum uite-l pe al treilea, care este aproape identic, difera doar un cuvant.
Ma uit. Suna asa: „buna, scuze, mai intarzii un pic, ajung cam in 15 minute”.
-Teoria mea este ca niciodata nu trebuie sa-ti ceri scuze. Pai sa-ti arat ce raspuns am primit, doar pentru ca am folosit rahatul asta?
Si-mi da sa-l citesc: „buna, te rog sa nu mai intarzii. Esti cam singurul care ajunge aproape de ora zece. Incearca sa ajungi si tu mai devreme”.
-Vezi ma, cand am spus ce aveam de spus, nu a zis nimic. Cum mi-am cerut scuze, a sarit de cur in sus. Gata, am depistat problema, din momentul asta nu-mi mai cer scuze in veci, o sa fiu direct si taios ca un chirurg.
Fratilor, ma destabilizase. Eram aproape sa-i dau dreptate. Practic omul nu putea fi contrazis, exemplele erau clare. Pana mi-a sarit in ochi un mic amanunt.
–Coaie, zic, esti foarte aproape de adevar. Dar ceva ma pune pe ganduri. Cele trei sms-uri ale tale sunt din doua in doua zile. Practic tu ai intarziat toata saptamana la munca si traiesti cu impresia ca femeia aia ti-a facut scandal doar pentru ca ti-ai cerut scuze??? Adica asta era motivul, nu cel ca ajungi mult mai tarziu, dupa inceperea programului? Unde mai pui ca daca la primele, ora de expediere este in jur de 9.30, al treilea este trimis la 10.05! Da-l in mortii ma-sii de experiment, ca te dau aia afara!
N-a fost chip sa ma inteleg cu omul. Este absolut convins ca sefa-sa i-a sarit la gat doar pentru ca si-a cerut scuze, nicidecum ca din cinci zile lucratoare a ajuns mai tarziu de cinci ori.
Asa ca, pentru binele stiintei, as fi vrut sa va intreb si pe voi. Cine are dreptate? Eu sau tanarul cercetator-sociolog?
P.S. Exact inainte sa apara acest articol am fost informat in mod oficial, de la sursa, ca lupta se extinde pe mai multe fronturi. Prietenul I a renuntat sa-si mai achite ratele la creditele bancare. E hotarat sa destabilizeze sistemul din temelii. Ii loveste unde le e mai greu, la finantare. 🙂
Eu il sustin pe prietenul tau. Mai da-i in mortii lor! Viva la revolucion!
@dr. dre, hola!
Il inteleg perfect. Sunt in stare sa renunt la orice pentru inca doua ore de somn dimineata.
@mada, eram convins ca fetele il vor sustine. 🙂
Prietenul I a revenit. Imi place cum gandeste.
@Cruella, a se vedea ce i-am raspuns lui @mada. 🙂
Care cinci zile? A intarziat doar trei. Cata nedreptate.
@zorro, din informatii sigure, nici in celelalte doua nu a ajuns chiar la timp. 😉
Asta este tratamentul pe care ar trebui sa il aplicam tuturor corporatiilor. Ajunge cu sclavia!
Sugestii de sms:
” maine intarzii sigur :)”
„maine, incearca sa nu programezi sedinte inainte de 14:00”
„joi nu cred ca ajung la munca, da-mi mail daca apare ceva important”
@Preduca George, i-ai facut ziua. Cred ca o sa-si salveze sugetiile pe undeva si le va folosi cu siguranta.
Foarte nostim. Daca ai fi tu in postura angajatorului ti s-ar mai parea la fel de haios?
@sponge bob
Vrei sa vorbim serios? e mai amuzant sa radem…
oricum, corporatiile straine nu merita mila sau compasiunea noastra, e chiar invers
ok burete. daca vrei sa vorbim serios, o facem.
sincer, am perceput acest articol ca pe o gluma, inca de la inceput, de aceea nu am putut sa raspund serios. daca tot am intrat in schimbul asta de idei cu tine, voi incerca sa iti raspund serios, ca nu este frumos sa te iau la misto cand tu astepti seriozitate. iarta-ma daca te-am enervat, nu mi-am dat seama.
daca eram angajatorul, la a 2-a abatere ii explicam ca sfideaza toata echipa prin comportamentul lui si ca nu se poate tolera una ca asta, chiar daca el ar fi singurul om din romania scolarizat pentru pozitia lui. i-as fi zis ca prefer sa scolarizez alt om sau sa fac orice manevra posibila ca sa ies la liman fara ajutorul lui de om nesimtit care intarzie in fiecare zi.
presupunand ca ar fi intarziat de 2 ori intr-o saptamana, i-as fi zis: „uita-te in ochii mei si fii atent la ceea ce iti zic: daca se mai intampla inca o data, poti sa nu mai vii. nu suni, nu dai sms, NU MAI VII! intelegi zdreanta? acum du-te la birou si te rog sa te gandesti de doua ori inainte sa iesi sa fumezi
Nu m-ai enervat. Nu aveai cum si de ce. Eram doar contrariat ca nu-mi raspunzi la intrebare. Acum ai facut-o si mi-ai dat dreptate. Nu mai am nimic de adaugat.
@sponge bob
pai raspunsul pe care il asteptai eram subinteles frate. era normal ca nimeni nu ar aprecia comportamentul asta. cine dracu (angajator) ar fi avut alta parere decat cea pe care o asteptai?
@Preduca George, nu merita. Merita doar improscate cu cacat pentru ca vin si investesc in Romania. Oricum, nu vorbeam de corporatii aici. Te intrebasem doar daca ti se mai parea nostim daca tu erai seful sau patronul lui. La asta ar fi trebuit sa raspunzi, dar ai ales sa bati campii.
Apreciez moralitatea ta impecabila, burete, dar titlul zice „Corporatistul rebel”, nu zice „Angajatul rebel”. Este o mare diferenta.
Te invit sa studiezi putin problema:
http://www.timesnewroman.ro/?vid=&mid=tnr&act=IS&is_keyword=corporatist
Apreciez ca-mi raspunzi la o intrebare serioasa cu articole la misto de pe TNR. Corportist sau nu, tot angajat este. Sau cand s-a dus la interviuri nu stia unde umreaza sa lucreze? Iar tu la intrebarea mea nu ai raspuns. Asa ca nu-ti pot lua in considerare opiniile.
bine frate, ai dreptate! este un prost, un iresponsbil si merita sa fie dat afara! e bine?
e articol pamflet frate, nu iti dai seama? cine dracu ar face asta constient si ar mai si inceta sa plateasca ratele la banca sperand ca „scapa”?
@MIhai… e ca la cinematograf… Avem un „erou”, avem „baieti rai”, si asteptam cafteala…
Drept urmare ma duc sa-mi cumpar floricele, iau loc, si urmarim bubuiala… Chiar sunt curios cine da semne de „gravidie”!!! 🙂 Pentru ca am senzatia ca eroul nostru o sa participe la un gangband, dar de partea gresita a „instrumentului”… 😛
@m4nt13, esti in minoritate, lumea vad ca il sustine. :))))
Si eu il sustin, desi mie imi place sa ma scol devreme, iar rate la banca n-am! 🙂
Dar stiu cum functioneaza sistemul… Asa ca raman la ideea mea! 🙂
Si acum, sincer, faptul ca lumea il sustine e nesimnificativ… E ca la box, toti il incurajeaza pe ala din ring, dar pumnii si-i ia numai el!
@m4nt13, :)))))))))) Totusi un pic de ajutor moral, nu strica. 😉
parerea mea este ca tipului i se rupe de munca si mai ales de parerea sefului dar e un exemplu negaiv,daca am gandi toti ca el ne-am duce dracului ca natiune.mai bine ar lasa un om care are chef de munca .
@daniela, ba sa stii ca face bine ce face la job. Problema lui este doar trezitul dimineata.
Ba strica, in momentul in care e oferit intr-o situatie gresita.
Totusi, de amorul artei, il sustin! 🙂
Intre timp, ma duc dupa floricele…
@m4nt13, ia d-alea cu branza cedar. 🙂
„buna, te rog sa nu mai intarzii. Esti cam singurul care ajunge aproape de ora zece. Incearca sa ajungi si tu mai devreme”.
„imi ceri sa fiu ca ceilalti si stii ca nu este cazul. ti-a placut ca sunt special cand m-ai angajat, acum ce faci? fii consecventa, nu imi mai transmite mesaje din astea contradictorii”
@Preduca George, :)))))))))))))
Teoria evolutiei sms-urilor:
Peste cateva luni, mesajele trimise de I. vor suna asa:
„Buna. Stii tu.”
Fuck the system! :))
@Geo, si in doi-trei ani isi cer aia scuze, fara sa mai trimita el nimic. 🙂
Fara „buna”, ca e prea soft. Doar „stii tu”. 🙂
Cum adica program de la 9? Si pana la cat, pana la 17 dupa care isi ia mainile de pe tastatura? Sau vine la 10 si pleaca la 16? In situatia asta, de aia muncesc unii de la 8 la 18 ca sa iasa media…
@Miki, 9-17.30 e programul. 😉
E atat de simplu, daca nu mai vrea futut la cap sa-si deschida afacerea lui. Pana atunci sa faca bine sa mearga la munca dupa program. Eu l-as fi dat afara pe loc, la a treia abatere. Chiar daca era un om bun. Stii cum este, un singur mar putred strica tot cosul. Cat despre credite, nu mor caii cand vor cainii.
Absolut corect. Astia care fac revolutii pe banii altora sunt cei mai tari. Da-ti demisia daca esti rebel si fa ce vrei tu, pe banii tai.
Eu zic ca tipul asta este cam dus, daca te duci la 10-11 la lucru si stai cele 8 ore daca pe atat ai contract tu stai efectiv toata ziua la lucru ca un pinguin, si apoi tot tu te plangi ca am o viata de cacat, ma trezesc, merg la lucru, ajung acasa noaptea si ma pun la somn. Daca te trezesti mai de dimineata pleci la 4-5 de la lucru si mai ai timp sa faci si altceva.
@paul, nu ai inteles exact. Doar de dus se duce mai tarziu. De plecat, pleca la 18.00. 😉 El lupta impotriva orei de ajuns la munca. Daca avea program flexibil si nu conta ora la care incepe, nu-i mai zicea sefa nimic.
Asta e alegerea fiecarui om care are program flexibil – ceea ce oricum nu e cazul aici.
In al doilea rand, daca ajungi acasa la 9-10 si te pui la somn, cred ca te-ai putea trezi ca sa ajungi la 9 la munca. Deci ori castigi ore dimineata, ori noaptea.
io la un mesaj de genul ala in care anuntam seful ca intarzii, am primit raspuns, tot sms : si eu!
deci iti sustin prietenu’, pana la urma ora sosirii e pur conventionala ptr spiritele libere.
isi face treaba la job? il tine cineva in spate? poate chiar ar trebui promovat, ca e mai eficient, isi rezolva problemele in timp mai scurt decat ceilalti.
@moatza, iata un punct de vedere interesant. Nu ma gandisem la asta. 😉
acuma vorbind serios chiar ma gandeam la un experiment de genul asta. sa scurtam c-o ora programul de lucru, restul conditiilor raman cele initiale. adica acelasi salariu, aceleasi sarcini…totul la fel. sa vedem cat de motivati ar fi slujbasii sa devina mai eficienti, sa-si termine sarcinile in timp util si sa castige in schimb o ora libera. io zic c-ar fi interesant.
am o munca de heirup, fara respir, cam 75% din luna, cu ore peste program, cu nebuneala de rigoare. dar am si zile mai lejere, cand as termina in juma din timpul alocat. daca desteptii de sefi ar fi mai deschisi la minte si-ar lasa in perioada asta programul mai lax, toata lumea ar avea de castigat.
dar o tin pe-a lor si-mi fac sila, de-aia vreau sa fac si io revolutie.
@moatza, pai alatura-te lui Che Guevara al nostru, in demersul lui. 😉
ha, ha, ha! Si la banca ce o sa zica, intirzii vreo 15, zile, luni, ani? A? La care aia o sa-i raspunda cu „ok, oricum nu mai ai casa/ masina/ frigider/ plasma!!!”!!!
@gheo, nu le zice nimic. Pur si simplu ii ignora. Vrea sa-i loveasca mortal. Sa-i doboare. 🙂
P.S. Vezi, pe timpuri iti „taia” ora sau orele!!! Apoi ziua si la trei zile de nemotivat, pa si pusi, cu litera „i”, de la indisciplina!!!!
@gheo, cunosc. Alte timpuri. Acum suntem rebeli. 😀
Salut,
Omu’ e pe langa si cauta motive sa-si dea dreptate pe care le impacheteaza in asa-zisul experiment incercand sa para matur, responsabil si destept pe deasupra. Mai mult isi face rau decat sa-si dea dreptate.
Daca ai coaie …nu dai mesaj cand intarzii, suni.
Pe managerul direct nu-l intereseaza ca intarzie … poa sa-l schimbe oricand, conteaza mai mult efectul din echipa …cu alte cuvinte se cam pisa pe ceilalti fara sa-si dea seama. Nu poti zice ca esti liber cand ii privezi pe ceilalti de libertati.
Wow…ratele la banca …awww ce dragut. zic sa inceapa cu facturile la utilitati miscarea asta rebela …poate nu intelege cum stau lucrurile de fapt.
Deci draga Vasilescule …zic sa-si pipaie coaiele si daca-s incruntate inseamna ca:
1 exista
2 sa inteleaga ce vrea de fapt nu sa caute definitii pt frustrari
@Oracle Corp, wow!!! Un adevarat raspuns de coropratie „suparata”. Ma bucur ca ti-ai expus punctul de vedere.
Trebuie sa recunosc ca sunt un pic satul de
cliseele de prima mana,
de oameni care
cauta sa-si justifice lenea,
se plang fara sa faca nimic (de unde si acelasi rezultat constant)
dau vina pe altii pt ce li se intampla lor
dau vina pe sistem (vezi musca incearcand sa treaca prin geam – macar incearca …omu’ tau doar se uita la geam, il scuipa si dupa realizeaza ca era de fapt masa din bucatarie)
se oftica atunci cand altii primesc ceva, in loc sa se gandeasca ce trebuie sa faca sa obtina acelasi lucru daca intr-adevar si-l doresc
@Oracle Corp, n-am ce sa comentez. Sunt de acord cu ce zici.
Dar el crede cu tarie in utilitatea demersului? Sau e o scuza pentru ca isi doreste sa doarma mai mult in calitate de somer?
@Ana R., crede, nu crede, procedeaza dupa cum am povestit. Ce gandeste cu adevarat numai el stie.
Acum ceva ani in urma, ma trezesc dimineata, fara niciun chef de munca, da o lene dinaia care doare. Si imi vine stralucita idee, imi bag picioarele azi anunt ca imi este rau si ma duc cu prietena D la cafea. Ma pun si dau sms catre prietena D ” azi nu am chef sa ma duc la munca, ii anunt pe aia ca imi este rau, ca nu pot nici sa vorbesc. ce zici te fac o cafea?” in cateva secunde primesc sms de la seful D. „maine sa iti faci cerere de concediu odihna pt ziua de azi, relaxare placuta”….DA GRESISEM DESTINATARUL. S-a dus dracu tot entuziasmul ca ii pacalesc pe aia care ma platesc. S-a dus dracu si cheful de cafea, am stat toata ziua si m-am gandit cum o sa dau a doua zi ochii cu seful D. De atunci sunt mult mai atenta unde trimit sms-uri mincinoase….dar, o mai dau de gard din cand in cand….altfel nu as fi eu :))
@MAlina, pai treaba asta care ti s-a intamplat este MUUUUULT mai tare ca articolul meu. Buuuuuuuun! :))))))))))))))
Acum, sigur ca revolutia trebuie sa invinga, dar nu ar fi rau sa o faca tinand cont de mentiunile din ROF, ROI, si Fisa Postului ! Asta ca sa fie sigur de un succes fara impedimente !
@Mediator Bucuresti, un revolutionar adevarat nu se impiedica de nimicuri ca ROF, ROI si Fisa Postului. 🙂
=)) Şi eu m-am gîndit la destabilizare prin neplata ratelor, deci suntem mai mulţi care avem acelaşi ţel, am putea avea şanse de reuşită. Păi ce, cînd a fost criză (bine, ştiu că încă este), guvernanţii m-au ajutat pe mine cu bani sau au dat la bănci? Trăiască anarhia! Jos sistemul! :))
A, şi mai uşor cu plînsul legat de ora 9, că eu încep la 8 (bine, ajung de cele mai multe ori pe la şi 15 şi-mi iau şuturi, deşi le-am explicat că unu mai deştept decît mine a spus clar că totul – dar mai ales timpul – e relativ! dar n-am avut cu cine mă înţelege…).
@sebastianmihail, niste obtuzi. N-ai cu cine…
Când am mers la interviul pentru locul de muncă actual, m-au întrebat aia:” ce program vreți, dimineață sau după-amiază”. Va imaginați răspunsul, da?
Că atare, m-a ferit domnu` :)))) de trezitul cu noaptea în cap. Îl înțeleg pe prietenul I., dar mă tem că experimentul lui odată și odată, îi va „pocni” în față.
@lectorarumana, el este un luptător, nu va renunța aşa uşor. 😉
Nu, sunt convinsă că el nu va renunța, șeful, sigur. Dar să nu mă pârăști. 🙂
@lectorarumana, vede el singur. :)))
Mihai, si daca prietenul I, esti chiar tu?
@lectorarumana, ar fi fost tare. Dar nu sunt. 🙂