Papa Francisc a făcut zilele trecute o declarație în care a debitat un fel de metaforă prin care compara biblia cu telefonul mobil. Mai precis, zicea că oamenii ar trebui să apeleze la „cartea sfântă” cel puțin la fel de des pe cât utilizează telefoanele mobile. Nefericită metaforă. N-a făcut decât să scoată în evidență cât de învechită și anacronică este șarlatania asta care poartă numele de „biserică”.
Nu știu dacă ați remarcat dar nu fac niciodată mișto de credință, ci doar de biserică. Pentru mine noțiunile astea două sunt complet separate. Credința este ceva intim, ceva ce ține de fiecare individ în parte. Și da, oamenii sunt liberi să creadă în orice vor ei și n-am să râd vreodată nici dacă aflu că există cetățeni cred cred în râme sau în musca țețe. E treaba lor, câtă vreme o țin pentru ei și nu vin să-mi impună mie dogme și norme imbecile sau nu mă iau la rost pe motiv că de ce mă închin Marelui Manitou. Pe când biserica este doar o noțiune perimată, un instrument gândit pentru supunerea maselor, pentru prostit credulii, pentru obediență și pentru colectarea de bani.
Nu pot să neg că instituția numită „biserică” n-ar fi avut rolul ei bine determinat în istoria umanității. Numai prin prisma faptului că au existat vremuri în care legile ori erau insuficiente, ori n-aveai mijloacele necesare să le aplici și tot găsesc justificat motivul apariției bisericii. Pentru că suntem niște animale care trebuiau strunite cumva și cel mai ușor poți face asta prin frică. Și cum poți înfricoșa oamenii mai ușor decât spunându-le că există cineva acolo sus care știe tot ce faci și e cu ochii pe tine 24 de ore din 24. Dacă-i faci să și creadă asta, ai câștigat partida. Și-a ținut șmecheria asta câteva mii de ani, dar cred că e cam gata. Și motivul e unul cât se poate de simplu: nu mai avem nevoie de ea, de biserică. Acum avem și legile și mijloacele să veghem la respectarea lor, deci invocarea unui „stăpân” imaginar care veghează permanent și te arde dacă greșești nu-și mai are rostul.
În plus, sunt convins și că generațiile care vin din urmă vor renunța complet să mai creadă că există un Dumnezeu al cărui unic scop este să te vadă prost și supus. Da, generațiile care se nasc, cresc și se dezvoltă cu toată tehnologia lumii la un click distanța vor schimba rapid de tot polii de putere și tot aparatul ăsta bisericesc, care acum pare de nezdruncinat, va ajunge repede de tot la nivelul unei secte cu membri ciudați pe care nu-i vrea nimeni în preajmă.
Nu ma credeți? Mai aveți olecuță de răbdare. E pe vine.
” Da, generațiile care se nasc, cresc și se dezvoltă cu toată tehnologia lumii la un click distanța vor schimba rapid de tot polii de putere”
Ma uit in jur si nu sunt asa optimist ca tine, desi tare as vrea…
Comentariu beton!20
@catalin, ai oleacă de răbdare.
Ai sa razi cand auzi tineretul la 20-25 de ani cum imi spun „Pacat de Dumnezeu sa faci asa ceva” (subiectul era futaiul :)) )
Comentariu beton!25
@Alexandru, ai auzit tu greșit. Era „să NU faci așa ceva”. 😉
Am auzit destul de bine. I-am si dat replica: „Da’ crezi ca Dumnezeu n-are alta treaba decat sa se uite la mine ce fut?” :)) A si discutia era legata despre relatia mea, in care inainte de casatorie nu ar trebui sa ne futem (dupa 4-5 ani de relatie).
@Alexandru, ăl bătrân nu prea are treabă cu fututu’. În schimb, să te ferească să halești carne miercurea sau vinerea.
@Mihai, sa iti explic cum sta cu fututul DPDV al bisericii? :)) te sperii, am primit si eu explicatia si am zis ca ma fac preten cu alt Dumnezeu :)) „Dragostea (pentru ca cuvantul sex este tabu pentru impatimitii religiei si doctrinei) cu sotia declarata din punct de vedere religios se face doar martea si sambata in timpul saptamanii, cu desavarsire nu in timpul posturilor stabilite de catre credinta ortodoxa, in zilele de post, in prima zi din saptamana si nici joia”. Am ramas mut, literalmente la explicatie, m-am ciupit, am zis ca dorm :))
Las-o pe aia cu mancatul carnii, ca si aia, e vai mama ei, sa nu tii macar o saptamana de post de Craciun sau Paste? Ma mamaie… :))
Comentariu beton!12
Apropo de halit carne miercurea si vinerea. Daca esti halit sub patura, se pune ca pacat?
@un sas: tot carne e :)) dar nu al tau pacatul
@un sas – doar dacă înghite.
Norocosule! Ingatuitor cel care ti-a explicat cand poti face „dragoste” cu sotia. Ei stiam ca nu ai voie sa faci sex punct. Te „impreunezi” doar in scopul procreeri si sa ai grija sa nu iti placa foarte tare (probabil era sfat pentru femei, ca lui daca nu ii place foarte tare nu mai apar copchii). Pe principiul…”do it like they do it on discovery chanel”.
@Denisa :)))) ma, trebuie sa ai derogare, ca te futi ca animalele, dar numai in zile prestabilite si la ore bine stabilite ca nu cumva sa intri in zilele alea naspete… :)) de placut, vorba lui bobonete „faci dragoste normal cu sotia? -pai, da… dar ma mai si intorc nah… – pai nu e bine!”
Tioc, eu nu stiu cu ce preoti discuti tu, insa mie imi spune duhovnicul inclusiv ca „poftele trupesti” ale femeii trebuie satisfacute de sot 🙂 inclusiv in post ! NU glumesc !
Nu stiu pe ce te bazezi. Mie mi se pare ca, dimpotriva, indoctrinarea religioasa (indiferent de religie) devine tot mai accentuata. Nu vorbeam acu’ 15-20 de ani despre Coalitia oligofrenilor, cozile la pupat moaste erau mai rarefiate, lumea musulmana parea mult mai emancipata si mai desprinsa de Coran decat este in prezent, Papa era doar obiect de show, nu existau atatia predicatori, secte religioase ciudate, si, in general, nu se vorbea atat despre religie. Sincer, eu vad mai multi tineri si adolescenti facandu-si cruce in tramvai cand trec pe langa o biserica, decat batrani. Si vorbim de Bucuresti, nu de vreun sat unde distractia principala de weekend este mersul la biserica si apoi in bar.
Mie nici trendul asta amestecat de daci cu ii populare, cu traditii stramosesti, intoarcere la origini si atitudini a la Puric, nu mi se pare ca ne duce in directia indicata de tine.
Comentariu beton!39
@Ionut, io vorbesc despre ăia mici ai tăi. Despre generaţia lor.
@Mihai, asa cum eu ma consider ca facand parte dintr-un fel de minoritate, mi-e teama ca si aia mici ai mei vor fi la fel. Asta daca nu gasesc eu pana atunci o modalitate sa-i cresc intr-o tara unde religia si biserica sunt privite fix cum ai zis tu in penultimul paragraf. Sunt destule. Inca.
@Ionut, si eu fac crucea cand trec pe langa biserica, dar nu zic nimanui sa se inchine ca nu e bine, face fiecare ce vrea. Aici e diferenta si pe asta pune accent Mihai. O fac ca din respect pentru spiritualitate, cred eu in ce cred si asa stiu eu conform religiei ortodoxe ca e frumos sa faci din respect, in schimb, cu popii am ce am. mai ales cand, vorba lui Micutu’, ii vezi ca se dau jos din GL-uri, SL-uri, SLK-uri, S-uri, E-uri, mai pe scurt, Mercedes, masina marca BOR, sau BORMasina :))
Comentariu beton!17
Nimic nu se pierde, totul se transformă, Mihai. Da, e posibil ca în viitorul îndepărtat să dispară cultele în foma actuală. Şi vor apărea altele, la fel de stupide. Mă uit cu groază la veganism, antivaccinism, feminism radical, etc. Au cam la fel de multe metehne ca religiile actuale şi la fel de multe dovezi pentru ceea ce predică. Pentru că fix asta fac: predică. Internetul şi sursele uşor accesibile sînt folositoare doar pentru cei ce VOR să caute şi VOR să vadă alte păreri.
Îţi dau un exemplu: încearcă să te contrazici online cu cineva din grupurile de mai sus. Sau chiar cu cineva din religiile menţionate de tine. Vezi cam cît îi ia să te bombardeze cu articole găsite pe internet care îi susţin părerea.
Cînd ne merge din ce în ce mai bine, uităm ce-a fost rău în istoria noastră. Şi dacă vechii mistici nu ne mai coafează, la un click distanţă îi găsim pe cei noi.
P.S. – vezi cam cîţi s-au adunat la Braco zilele trecute…
Comentariu beton!33
@Stefan, ahahahaha, biserica raw-vegană. Abia aștept să ader.
Biserica raw vegana politically correct!
Te rog, asta este titulatura adevărată!
@Mihai Vasilescu – ţi s-ar cam potrivi, stimabile :)))
@Dragos – ai perfectă dreptate. Mulţam pentru completare! :)))
Ca bine zici, dar iti dai seama ca ai deschis cutia Pandorei, nu? Stai sa vezi cand vor navali in zona evlaviosii care vor arunca cu belesteme si laturi. Si pentru ca tot veni vorba: de ce se zice despre al de sus ca e barbos, l-a vazut cineva?
@puzzled, nu prea sunt evlavioși pe-aici. Au plecat de ceva vreme.
@puzzled, nu aici, pe FB 🙂
Frate, cand vorbeste un popa, aduni un sac de rumegus…limba de lemn, pilde de doi bani. Aici pierde beserica…comunicarea.
Revenind la problema, umanitatea mai are trei mari probleme. Daca rezolva aceste lucruri, treaba aia cu „limita e ceru” e rezolvata. Si daca am zis de probleme, le mai enumar si aici
-Religia
-Nationalismul
-Limba
Comentariu beton!17
@Redoo, care limbă?
O limba comuna..sa te poti intelege si cu chinezu si cu papuasu…
@Redoo – învăţăm esperanto?
Waw, ce schimbare de atitudine in ultima vreme. Parcă era voie sa „glumesti” despre orice inclusiv despre credinta numai câteva sambete in urmă?
Cât ti se pare tie de aiurea, papa se adresează credincioșilor catolici, care, la fel ca și ortodocșii de altfel, sau cam indepartat de scriptură.
Cultele neuprotestante in schimb, sunt permanent cu biblia în mână, o cunosc si o folosesc in orice argumentație.
E un apel de intoarcere la sursa credintei.
@Ion, boss, îmi place că ești perseverent. Ai job? Că am ceva pentru tine.
Slavă Domnului nu e nevoie, ma descurc destul de bine.
@Mihai spune asta celor peste doua miliarde de crestini.Se va reforma dar atât timp cat exista factiuni radicale ale Islamului,care sunt in război cu lumea occidentala,catolicismul si ortodoxismul au rolul lor bine determinat.Tehnologia nu o sa elimine institutia bisericii indiferent cate vise umede ar avea unii.Nu sustin biserica mai ales ca eu cred ca a deviat mult de la valorile crestine.Oricum sper ca in timpul vietii mele sper sa nu asist la o radicalizare a crestinismului.
@edelweiss, ce înseamnă 2 miliarde de creștini? Ăia care-și fac cruce în tramvai sunt creștini?
Mda, ăia care-și fac cruce în tramvai vorbind cu colega de drum sau vorbind la telefon sau mâncând.
@Mihai sărăcia este terenul fertil pentru samanta radicalismului si nationalismului.Rezolvam sărăcia extrema si atunci radicalizarea se va estompa singura.Cand vine compania x si contamineaza panza freatica si se duc pe pl regiuni întregi iar aia,localnicii, care erau saraci or sa rămână si mai săraci.Te întrebi de ce plm in multe zone emigratia a devenit climaterica,pe lângă aia economica.Si ramai cu ochii beliti de ce aia pun mana pe kalas.Religia indiferent de cult este magnetul dispararii.
@edelweiss, pentru că, desigur, să pui mâna pe kalaș e ceva plăcut Domnului.
@Mihai,aberatii de genu daca Dumnezeu ar fi existat nu ar fi fost atât de multe nedreptati îmi evoca sindromu capului înfipt direct in propriul rect.Lumea asta nu este decât suma actiunilor noastre.Noi facem ca lumea asta sa fie mizera.Dar hai sa asociem divinitatile cu propria lăcomie si imbecilitate ca asta este solutia.Hipsterismul aceasta pu.ta bleaga a societatii.
@edelweiss, absolut. Dar asta nu înseamnă că am cum să cred că există Dumnezeu în forma propăvăduită de biserică. Uite, mi-ar plăcea să-mi zici în ce fel de Dumnezeu crezi tu.
Dacă ar muri, nu ar fi bine, pt că au mai întors ei un mort de la groapă(Lazăr). Să dispară, da, dar asta e o utopie, pt că pe mine mă îngrozeşte, la propriu, la câți oameni, nu neapărat în vârstă, au discursuri cu tentă naționalisto-religioasă.
Pe FB, mai bântui pe tot felul de grupuri religioase, nu neapărat creştine, şi te ia cu capul ce populate sunt şi ce texte au…. ??
Biserica,la pachet cu religia si popii,au fost cele mai bune forme de training ale multimii create de dornicii de putere de aceea apar alaturi si se sustin prin tot felul de forme perverse.Totodata ,avind in vedere tendinta de reducere a nivelului de educare a meselor/maselor ,mai ales prin ingreunarea accesului la scoala,’mnoamne ajuta cred ca se va mai pastra inca mult timp.A,si sa nu uitam de campania pornita de islam care le vine atit de manusa popilor incit ,de multe ori,ma gindesc daca nu a fost/este intretinuta de acestia vazind ca le cam tremura genunchii si li se subtiaza buzunarele.
@Grațiela, cică sunt 2 miliarde de creștini pe această planetă. Eu nu cunosc pe cineva în jurul meu care ar pune mâna pe armă să apere biserica în caz de ceva. Că una e să-ți faci cruce în tramvai și alta să-i aperi curu’ unui popă gras.
Biserica nu va disparea atata timp cat vor fi oameni care cred ca unica lor scapare este preotul duhovnic. Care cred ca a face o serie de canoane te spala de pacate si te face sa scapi de suferinta si necaz. Cat inca ne tratam cu mamaliga pentru diverse boli si ne taram in genunchi ca sa ne fie familia sanatoasa, dar il dam naibii de drum la medic. Si mai ales va rezista atata timp cat oamenii vor crede ca viata nu le apartine. Si nici decizia nu e a lor. Si ca raul li se intampla pentru ca „platesc un pacat” al parintilor sau bunicilor.
Comentariu beton!24
@Elena P, auzi? Fiu-tău crede că unica lui scăpare este preotul duhovnic? Că io despre el zic în text.
@Mihai, fiu-meu crede în Google. Si mai scapa pe cateodata si pe youtube si crede si ce vede pe acolo.
Doar nu crezi ca toti copiii de acum vor fi crescuti si educati sa nu asocieze credinta proprie cu biserica.
De mic copil ma duceau ai mei la biserica, dar nu rezistam mai mult de o jumatate de ora. Batranii mei posteau, se rugau si dadeau si la saraci din putinul care le prisosea. Acuma am 50+ si tot nu L-am gasit in nici o religie. Vorba cuiva mai destept „Daca Dumnezeu voia religia ar exista una singura, nu cu sutele” care (toate) se autoproclama „cea dreapta”. La fel ca si tine nu fac misto de credinta nimanui, dar religia (oricare ar fi) imi „dă cu virgula”. Si continui sa afirm: daca Cel de sus exista, e plecat in vacanta de cateva mii de ani la cate mizerii si nedreptati sunt pe lumea asta. Ce ne ramane de facut e sa fim mai buni, sa aruncam ochelarii de cal si mai ales sa ne ferim de fanatism in general. O zi buna!
Comentariu beton!27
@Mitica, chapeau!
Eu vad situatia asta cam asa, majoritatea oamenilor sunt prea prosti ca sa gandeasca pentru ei asa ca au nevoie de cineva care sa ii conduca si asa au aparut marlanii astia cu biserica si cu instrumentu’ lor numit biblie(coran, sau altele), o cacata de carte scrisa dea lungul a sute/mii de ani de sute/mii de oameni, necunoscuti, care au facut un fel de telefonul fara fir cu niste povesti de tot rahatul. Este impresionant cum unii dupa atata timp mai folosesc aceasta cacata de carte ca si punct de sustinere la tot ceea ce fac in viata, cum cred in tot ce scrie acolo, asa pe orbeste, mai ales ca traim intr-o era unde tehnologia face posibila confirmarea povestiilor alea de cacat ca fiind doar povesti, nimic altceva.
Intradevar as vrea sa vad ca se intampla ceea ce spui tu dar ma cam indoiesc, avand in vedere ca traim intr-o perioada in care unii spun ca pamantul e plat, ca are vre-o 2000 de ani, ca oasele de dinozauri au fost puse de prietenul imaginar ca sa le testeze credinta etc. Ce sa mai? traim vremuri .. interesante.
@MuciFICATorU, io zic să mai ai răbdare vreo 10-20 de ani.
E mult de zis la subiect, chiar recent discutam cu un coleg care vazuse un documentar despre cum oamenii au o inclinatie(sunt programati) sa creada in supranatural, ceea ce ii face tinte usoare pentru pradatori(biserica). Nu am gasit video-ul respectiv da am gasit un articol despre asta.
http://www.ziua.ro/news.php?data=2016-10-30&id=38024
Deci s-ar putea ca din cauza la constructia noastra sa nu fim in stare sa depasim treaba cu religia, sau poate doar o sa o inlocuim cu alt cacat.
Cand vezi cu ochii tai, ca preotul chemat la capul unui bolnav de cancer, asteapta sa fie platit, desi stia foarte clar ca respectiva familie s-a chinuit mult si sta foarte prost cu banii,intelegi ca biserica si credinta chiar sunt doua notiuni complet diferite.Ramai scarbit si te intrebi unde este compasiunea de care ar fi trebuit sa dea dovada respectivul preot?
Comentariu beton!13
Şi cînd un călugăr îi spune unui bolnav de cancer că oricum moare aşa că ar face bine să caute mîntuirea, nu vindecarea, şi că pentru asta ar face bine nici să nu mai meargă la tratament ci să stea la mînăstire, cum e?
Comentariu beton!12
Preotul e si el om,face parte din societate.Cu putin timp in urma eram si EU o atee convinsa.Acum imi pare rau de timpul pierdut.
De-a-lungul istoriei aproape toata spuma bisericii erau niste frustrati, tristi si cruzi; e de ajuns sa arunci ochiul prin carti, filme, etc si vedem ca au facut mai mult rau umanitatii decat bine.
Din partea mea, sper sa nu se mai finanteze cu bani publici, avand mult mai multa nevoie de ei pentru sanatate, educatie, cercetare si sa nu mai aiba in viitor nici un rol in stat.
Gata, zic ca am raspuns clar si raspicat. ?
Comentariu beton!11
@lectorarumana – Şi hai să-i şi impozităm. Actorii şi toţi artiştii plătesc taxe şi impozite. Organizezi spectacol la biserică? Perfect, dar plăteşti ca toţi ceilalţi.
Da, dupa ce am terminat de scris comentariul m-am gandit ca am uitat sa zic si despre declaratia pe avere. Cum e atat de sarantoaca, saraca biserica…
Din pacate fanatismul religios nu da semne de disparitie, crestinismul a mai evoluat de la ars vrajitoare pe rug si cruciade (desi sunt convinsa ca foarte multi asa zis crestini nu ar gasi nimic rau in asta…) dar fundamentalismul islamic este in acelasi stadiu ca acum o mie de ani. Iar tehnologia a devenit o arma de recrutare, foarte multi copii/tineri occidentali sunt radicalizati pe Facebook sau alte retele de socializare…. Cred ca doar accesul la educatie poate schimba lucrurile si atata timp cat 1 700 000 de copii mor pe an din cauza poluarii suntem departe. Cred ca natura umana este manipulabila si orice idee cat de cretina isi poate gasi usor adepti printre 7 miliarde de specimene, darmite credinte milenare… asa ca biserica are inca din pacate materie de exploatat…
Crezi că omenirea e pregătită să renunțe la biserică? Asta ar însemna ca noi ca indivizi să fim pregătiți spiritual. Oare suntem?
@9 – Ce înseamnă „pregătiți spiritual”?
@Stefan, cred că totul s-ar rezuma la o parte din cele 10 porunci, dar fără a fi ,,împinși,, din spate să le respectăm.
@9 – Asta o face educaţia, cultura şi ştiinţa, nu spiritualul. Şi de cînd există specia noastră de asta s-a ocupat şi evoluţia.
Într-o oarecare măsură, ai dreptate. Doar că nu știu cum se face că în general, cei foarte educați, inteligenți și culți, chiar dacă nu sunt religioși în mare măsură sunt credincioși. Nu vorbesc despre o credință anume.
Spun doar că prea puțini sunt atei convinși.
Din pacate tot unii dintre noi rastalmacesc sensul celor 10 porunci, vezi celebrul „sa nu furi peste 200.000 de lei” al lui Ciordache.
@un sas, poi vezi dacă nu sunt destul de…citiți, nu cunosc proverbul cu ,,cine fură azi un ou…,,
@9 – o statistică reală nu există. Mă întreb însă cîţi oameni de ştiinţă nu au curajul să recunoască. E suficient să luăm exemplul Statelor Unite, cu „In God We Trust” pe bancnote şi nici un preşedinte ateu.
P.S. – avem religii de nişte mii bune de ani. Au vindecat hoţia? Crima? Au vindecat ceva în general? Vrei să-ţi spun cîte a vindecat ştiinţa?
@Stefan, ,,avem religii de nişte mii bune de ani,, dar credință avem? Asta-i întrebarea. 🙂
@9 – fără credinţă nu există religie. Doar ştiinţa funţionează şi fără.
@Stefan, și totuși există religie fără credință…Asta-i paradoxul religiei. Cât despre știință…trebuie să crezi în mintea umană, măcar atât…
@9 – şi dacă există religie fără credinţă… ce? Care-i argumentul? Şi, nu, nu trebuie să crezi în mintea nimănui. Dacă are rezultate, ele sînt vizibile, demonstrabile, aplicabile. Dacă încetezi să crezî în teoria gravitaţiei n-o să zbori în spaţiu.
@Stefan, nu degeaba se spune că nu e bine să discuți despre religie și politică. Aș mai adăuga fotbalul și creșterea copiilor pe lista de subiecte de la care se ajunge la discuții aprinse. 🙂 Asta cred eu, nu încerc să te convertesc.
@9 – eu vreau doar să gîndeşti. Logic şi cu argumente. Nu doar tu ci toţi. Din ambele tabere. Şi discuţiile aprinse sînt cele pe care se bazează progresul, evoluţia, ştiinţa. Toate astea se bazează pe argumente, pro şi contra, nu pe încredere oarbă. Nici o ipoteză nu devine teorie dacă nu e analizată, contrazisă, dezbătută, într-un cuvînt: cercetată. Argumentul „aşa cred eu” are valoare strict pentru tine. În momentul în care îl faci public îl supui analizei.
@Stefan, gândesc că omul are nevoie de credință, pentru că altfel viața pe Pământ ar fi sau ni s-ar părea fără nici un scop. Și dacă am ajunge să gândim așa, prin natura noastră umană, că suntem doar ,,praf și pulbere,, fără nici o scânteie divină, atunci ar fi trist, foarte trist…
@9 – Înţeleg ce spui. Aşa că îţi spun ce simt eu. Unul fără credinţă sau „scînteie divină”. Mă gîndesc la miliardele de ani de evoluţie. La materia care se transformă în jurul nostru. La minuscula parte pe care am reuşit s-o desluşim şi la imensitatea care mai e de descoperit. La fiecare victorie a ştiinţei, care nu doar explică ci creează noi oportunităţi, noi moduri de a vedea viaţa şi, mai ales, noi întrebări.
Mai mult, tot ce descoperim se transmite mai departe. Peste milenii. Timpul tău ca muritor poate deveni o investiţie în viaţa urmaşilor. O piatră de temelie pentru binele tău şi al altora. Iar dacă vrei frumuseţe, e suficient să te uiţi în jur. Să citeşti istoria omenirii. Să vezi de unde am plecat, unde am ajuns şi unde putem ajunge. Să înţelegi cum din carbon s-au născut păduri, flori, balene, fluturi şi oameni.
Avem atît de multe în jurul nostru. Atîta muncă şi atîta cercetare. Atît de multe de admirat, de înţeles, de dedus şi de studiat. Lumea mea e minunată. Şi nu are nevoie de un creator sau vreo fiinţă supranaturală ca să mă pot bucura de fiecare clipă.
Mai mult – nu mă bazez pe viaţa veşnică de dincolo. Aşa că trăiesc fiecare zi ca pe o zi bună. Indiferent de suişuri şi coborîşuri. Şi ştiu că fiecare zi poate fi ultima aşa că o fac să conteze, pentru mine şi pentru cei din jur. Şi nu sper să revăd pe nimeni „dincolo” aşa că fac tot posibilul să-i văd acum pe toţi cei la care ţin.
Da, am un scop. Şi viaţa mea nu e nici goală nici tristă. Şi nici mistică.
Îmi place cum gândeşti, Ştefan. Doar că, vezi tu, pentru a ajunge să gândeşti aşa ai avut nevoie să ai lângă tine oameni care să te înveţe să gândeşti astfel. Şi bănuiesc că ai o anumită vârstă după înverşunarea cu care foloseşti ,,î,, în locul ,,â,,-ului, deci gândirea ta se bazează pe evoluţionism. Eu încă îmi permit luxul de a mă îndoi când de o teorie când de cealaltă. 🙂 Nu fac parte din nici una din tabere, sunt o nehotărâtă, nepracticantă a vreunei religii. 🙂
@9 – nu prea înţeleg legătura între vîrstă şi evoluţionism dar pot să-ţi spun că sînt mai tînăr ca autorul acestul blog. Î-urile ţin şi ele de lipsa oricărei noime din noua ortografie dar asta e altă poveste.
Îndoiala e bună. E foarte bună. Ţine-o tot aşa şi vezi la ce concluzii ajungi.
Eşti prea optimist. Am colege care nu coc duminica, because „păcat”, îşi fac cruci când trec pe lângă orice biserică ( mă întreb cum se face chestia asta în metrou, cred că au hartă) şi ţin o grămadă de ritualuri de felul ăsta. Ca să nu mai vorbim de pelerinaje la Arsenie Boca şi alţi arsenieboca. Şi îşi cresc copiii fix în stilul ăsta. Probabil va fi o ruptură tot mai mare între credinţă şi biserică, precum şi între credincioşi de stil vechi şi nou.
Relatia mea cu biserica a inceput prost si s-a terminat bine. A inceput cand abia ma mutasem in actualul apartament, tocmai ieseam de la dus fara sa am in dotare prosopul personal, cand m-am trezit peste mine in casa cu un ninja ce bolborosea ceva si arunca cu apa sfintita in mine. N-am mai stat sa-mi faca un nou dus, ca l-am scos in suturi afara. Partea buna e ca de atunci m-a bagat in lista de banati si nici n-am mai fost deranjat vreodata de popi.
@un sas: pe mine nu mă interesează dacă mai ești pe lista de banați ai popii, ci dacă mai ieși din duș fără prosopele când ușa de la casă îi descuiată
Comentariu beton!12
Hai sa facem o distinctie clara intre popi, biserici si religie. Sa nu jignim nimic din ceea ce altii cred ca este sfant. (Adevarat ca asistam la o inflatie… Poate intentionat ca sa nu putem discerne.)
Consider, totusi, ca nu trebuie sa „nu mai avem nimic sfant”.
Atentie sa nu cadem in cealalta extrema! Multi o fac din teribilism. Li se pare cool…
@Mihai – un grup vesel de musulmani cred că homosexualii trebuie aruncaţi de la etaj, caricaturiştii omorîţi, femeile fără burka violate sau omorîte cu pietre şi cei de altă credinţă aruncaţi în aer. Pe ei avem voie să-i jignim? Dar pe creştinii care l-au ars pe Giordano Bruno? Pe cei care îşi lasă copiii să moară pentru că cred cu îndîrjire că transfuziile sînt împotriva credinţei lor? Pe cei care nu-şi vaccinează plozii, riscînd nu doar sănătatea lor ci o epidemie globală? Toţi cei enumeraţi au crezut şi cred cu ardoare în acel „ceva”. Pentru ei e sfînt, chit că nu se cheamă la toţi Dumnezeu. Sîntem politically correct pînă în calendele greceşti, de teamă să nu le jignim sentimentele fragile?
Comentariu beton!13
Nu stiu ce sa zic. Citeam azi pe un grup FB dedicat alimentatiei copiilor mici cum una era disperata ca bebelusul ei e 7 luni (sic!) nu vrea sa deschida gura si cum ii va da parintele sangele domnului nostru sfant al impartasanie? In traducere libera, oare cum isi vor gasi alcoolul si bacteriile drumul catre organismul bebelusului? Cand vezi astfel de intrebari realizezi ca argumentele sunt inutile si ca nici Darwin nu mai are criteriile stricte de selectie de odinioara. Si pleci inapoi in bula ta
De acord cu @Mihai, fiecare să creadă în ce vrea.
Dar n-am înțeles niciodată de ce ar fi nevoie de intermediari?
Presupunând ca eu cred într-un zeu (oricare ar fi el, fie și musca țețe), faptul că am încredere într-un intermediar dovedește că nu prea am destulă încredere in zeul meu…
Altfel spus, dacă apelez la religie ca să-mi întăresc credința, înseamnă că e cam șubredă credința mea.
Mi-ar plăcea să fiu de acord. Dar dacă se va întâmpla ceva asemănător, noi nu o să prindem schimbarea. Eu nu i-am explicat copilului decât vag care-i treaba cu Dumnezeu și Biblia, iar în biserică a fost doar la botez (că făceau infarct bunicile și am cedat). Dar am colege de liceu și facultate care își duc copiii la slujbe, îi pun să țină post și se roagă la ‘ăl de sus. Deci în cercul meu de cunoscuți eu sunt în minoritate. Și se perpetuează frica asta de „păcat” mai ușor decât un vaccin.
@Irina Bubulina, pe fii-miu îl ducea bunică-sa la biserică când era mic. Nu exagerat, la sărbătorile religioase mari. Nu ne-am amestecat cât timp totul era în limite ”jucăușe”. Culmea e că, după ce a făcut religia in școală, copilul a devenit un tânăr ateu (sau așa pare)… 🙂
@Laura G.
Gândește-te că un copil este mai mult influențat de către părinți decât de bunici sau alte rude (de obicei). Și una este să te duci din când în când la biserică și alta să auzi toată ziua că „e păcat să faci aia”, „e păcat să faci ailaltă”, „ne vede ‘ăl de sus” și multe asemănătoare. Ți se imprimă altfel pe creier. Există, bineînțeles, și excepții. Ca mine. Eu îmi ridic toate rudele în cap când spăl rufe duminica sau nu mă duc la biserică sau nu țin post.
Ma consider a fi o persoana extrem de credincioasa.Incerc cat de mult pot sa imi traiesc viata respectand anumite reguli autoimpuse.Nu am legatura cu nici o biserica,cu toate ca teoretic sunt catolic.In fiecare seara,inainte de somn,stau si imi recapitulez ziua……se poate spune ca ma spovedesc,se poate spune ca ma rog,se poate spune ca fac asta ca sa adorm cu constiinta impcata.Si reusesc asta.Nu stiu daca tot ce fac ma „califica” de a fi numit o persoana religioasa
Unul din „păcatele” cu care (intentionat?) a fost proiectat omul este acela de a fi credul, de a crede ceva fără să cerceteze în amănunţime, cu atît mai puţin cu cît în epoca sclavagistă şi în comuna primitivă nici nu se punea problema de aşa ceva.
Dar iată că a venit şi o epocă mai modernă, respectiv epoca feudală, şi atuncea li s-o sculat la cîţiva că ar putea să facă ceva ca să nu facă nimica şi totuşi să trăiască ca nişte belferi. Şi uite aşa or început să propovăduiască verzi şi uscate, iar poporu prost din fire i-o crezut, şi încet încet or pus-o de o instituţie în toată regula, în care nu putea să intre oricine ci numai dacă respectă anumite ritualuri secrete (similar societăţilor secrete) şi astfel or devenit o putere independentă, un stat în stat, indiferent în care ţară îşi desfăşurau activitatea.
Cea mai mare „realizare” a Bisericii a fost Inchiziţia, cea care a reuşit să kilărească orice minte luminată care a avut şi cel mai mic curaj să spuie ceva împotriva mai marilor prefericiţi înţelepţi.
Şi uite aşa, bazîndu-se pe prostia omenească a credulităţii naive, a reuşit să treacă şi prin Epoca Modernă şi să ajungă în Epoca Interneţilor, cu aceeaşi putere de convingere, chiar dacă acum ai posibilitatea să te poţi informa şi te poţi cultiva online în ce priveşte orice aspect bisericesc.
De fraieri e plină lumea, chiar dacă au şi celulare smart, şi pînă cît este fraieri or să fie şi cîte unii care să profite de pe urma lor, iar Biserica este unul din marii profitori.
Dacă vă uitaţi la bogăţiile bisericilor veţi fi uimiţi cît de mare este… prostia omenească. Iar biserica, prin nu ştiu ce iertare de păcate, i-o fost iertată plata de la impozite şi taxe, este scutită de tot ce înseamnă impozit pentru care muritorii de rînd (proştii majoritari) se chinuie să plătească la marele stat. Ori biserica de ce nu plăteşte ? Are trei părechi de coaie, sau ce ? Iar de popchi nici să nu mai aduc aminte, pentru că din banii mei le plătesc salariile, şi ei ştiu prea bine cum să trăiască pe picior mare, să se fălească cu bogăţiile lor (asta nu e un păcat ?!) şi să se mai se dedea la fapte care nu fac cinste rasei umane. De ştiri e plină mass-media cu „faptele” popilor. Şi uite bine mersi, ei trăiesc bine, sfidînd pe cei cu minte puţînă.
Unde eşti tu Ţepeş Doamne ?!…
Chiar crezi ca inchizitia ar fi avut „succesul” enorm de care a dat dovada daca nu ar fi fost sprijinita de o masa enorma de oameni?
In orice regim totalitar care a existat(si care va mai fi),puterea e in mana catorva insi….insi care se bazeaza pe masele mari de oamnei simpli pe care ii manipuleaza in directia dorita.biserica si inchizitia nu fac exceptie de la aceasta regula….un alt exemplu este al treilea reich…..consider ca este gresit sa dai vina DOAR pe conducatori.
PS:vezi situatia politica actuala din tara noastra….1000 de like si share pe feisbuc nu fac cat un vot
Pe pagina de fb a unei biserici d-astea mai ciudate, penticostali, ziua a 7-a, sau ceva de genul, un caz (da, umblu si pe asemenea site-uri si pagini, dar mi-e lene sa caut acum care e exact ?). Omul a patit ceva, a venit SMURD-ul si Politia, a scapat si e ok.
Comentarii: „l-a salvat Dumnezeu”, „Domnul are alt plan cu el”, „a avut zile lasate de la Dumnezeu”, ” slaviti-l pe Domnul pentru….” si asa mai departe, zeci de comentarii de la „frati”. Bah, dar unul nu a zis, in plm, de aia de la SMURD si de la Politie care au ajuns la timp sau de doctorii care s-au straduit sa-l salveze!! Cum sa te lupti cu asa ceva?
Comentariu beton!11
Pana la urma nu va disparea, avand in vedere ca totul se transforma. Biserica se va transforma pe nesimtite in „BIG BROTHER”! Apoi, cand omenirea se va duce iar la dracu din proprie initiativa, Dumnezeu va iesi iar la iveala pentru ca BIG BROTHER nu va merge la dracu
Vă dați sema ca noi, acum și aici, păcătuim la greu? Mătănii, cruci și alte alea până la sfârșitul zilei. Sau al săptămânii dacă mai faceți și sex… Păcătoșilor! 🙂
Mie mi-e foarte simpatic papa ăsta nou 🙂 De fapt, dintre toți liderii religioși, el și Dalai Lama îmi par singurii destupați la minte. Am citit cartea papei și atât cât pot, sunt atentă la faptele lui. Metafora cu telefonul și biblia mi-a scăpat.
Dincolo de asta, sunt sceptică în privința oamenilor ce reprezintă biserica. După ce voi muri, doresc să fiu incinerată și gata, nu-mi doresc vreo slujbă ori altceva ce ține de aranjamentele lumești (pomană, etc )
Probabil ca-n orice altă meserie,există și în rândul bisericii oameni devotați, cu har, implicați, etc. Doar că eu și ei nu ne-am prea intersectat. Recunosc, mi-ar face o plăcere imensă să discut argumentat cu cineva dedicat, hai, ar merge și-o polemică cordială 🙂
Nu cred că biserica va dispărea vreodată sau nu așa curând. Ca să se întâmple asta trebuie să afli de ce și cum a apărut și ce nevoie a satisfăcut. E practic un proces invers.
Paralel cu subiectul, cea mai bună colegă a mea frecventează o biserică. Este un om special, bun, devotat – a demonstrat-o prin fapte concrete. De multe glumesc și îi spun că atunci când voi fi mare, vreau să ajung ca ea 🙂 Colac peste pupăză a luat în plasament mai întâi un copilaș, apoi pe frățiorul lui. O admir nespus pentru caracterul ei, pentru felul în care vorbele devin fapte. Singurul subiect pe care nu-l discut cu ea este religia. O singură dată mi-a spus că-i va părea rău că nu voi ajunge în rai. Eu am zâmbit și am asigurat-o că totul va fi în regulă, să nu-și bată capul cu mine. Oamenii sunt ceea ce sunt ca principii de viață, ca valori ce și le iau ca reper. Restul sunt detalii ce nuanțează conținutul.
Hai c-am vorbit cât pentru trei zile și nici măcar n-am terminat tot ce-am avut de spus 🙂
@lotusull,
”După ce voi muri, doresc să fiu incinerată și gata, nu-mi doresc vreo slujbă ori altceva ce ține de aranjamentele lumești (pomană, etc.)”
– Yesss! și eu.
Știi că pentru a fi incinerată (iar cei ce se vor ocupa de asta să nu aibă piedici) trebuie să faci o declarație la notar? De preferat, în timpul vieții 🙂
@Laura, nu știam, mulțumesc, voi căuta detalii. Chiar n-aș vrea să rămână nimeni cu belele pe cap din cauza mea 🙂
După o viață desfrânată am simțit brusc chemarea Domnului.După ce am aflat că toate rudele actualei Doamne sunt stabilite peste Ocean și toți au o situație materială excelentă. Sunt dispuși să ne ajute ,cu o singură condiție: să renunțăm la modul infam de viață și să ne pocăim în numele Domnului Iehova.Nedumerirea mea este următoarea: ăștia au ceva Departament special care urmăresc fugitivi ? Care sunt pedepsele pentru dezertare?Că noi după ce ne vedem acolo,nu vrem să îi deranjăm,poate au treabă și noi îi reținem..
Fă-te frate cu Iahve pînă treci puntea. Cel mai probabil pedeapsa e pe lumea cealaltă aşa că poţi să trăieşti (şi să mori) liniştit.
@Stefan,eu despre lumea cealaltă nu știu ce să zic.După ce am luat o bordură în cap și câteva minute de comă, singurele lumini erau de la ambulanțe .Nu tu lumina albă ,tunel luminos,heruvimi. Așa că eu încerc să îmi trăiesc viața la maxim cu bune și rele,să mă bucur de ea .Când pui mâinile pe piept și te pregătești să devi papa pentru viermi, îți rămân doar amintirile. Nici nu am curajul să mă gândesc în ce ar urma să mă reîncarnez.:)))))Despre fantasmagorii gen Rai și Iad ,nu are rost că mă umflă râsul și îmi pică tigarea în paharul cu whisky..
@Paco, io zic să te pocăiești profund și să ne chemi și pe noi. Nu ne-ar strica o vacanță prelungită peste ocean. Și-ți vom ierta noi toate păcatele 🙂
Dacă ajung acolo bun bazele unei biserici care îl va avea drept lider pe Pachova.Biserica Pachovistă se va numi.Eu voi fi liderul suprem.Intră cine ține cel mai mult la băutură, știe să tragă un joint în piept și poate înjura trei minute fără să se repete.
@Paco,
ppfff, m-ai eliminat din start 🙁
un joint în piept trag cu placere, dar la bautură nu cred că țin. Însă, dupa 200 de coniac, cred că aș putea înjura fără să mă repet până îmi trece abureala. Nu sunt sigură, dar merită încercat 🙂
@Paco, am râs cu lacrimi. :)))))))))))))))))))))
Pentru că mi-ai oferit spațiu publicitar pe blogul tău ,vei face parte împreună cu mine din comisia de evaluare.Tu selectezi doar blonde evlavioase cu țâțe mari,eu mă ocup de restul netrebnicilor.
Discutie eu cu ficamea despre zane, dragoni etc..inclusiv god…toate bune, ii explic punctul meu de vedere si o intreb asa pe final…dar tu crezi ca exista Dumnezeu?…
– Nu…Eu stiu ca nu e, daaapai….!!!
Se referea la soacramea care o cara pe la biserica cu toate ocaziile, la nevastamea care nu vrea sa renunte copila la ora de religie…
Momentan mai discutam pe tema asta …eu cu fiimea desigur…nevastamea ca orice crestin refuza o discutie pe tema asta..:))))
Edit: Fiimea face 8 ani in August…
Imi doresc sa fie asa cum zici tu…. dar cei mici fac in scoala religie…. mai au si pe acasa bunici si chiar parinti pupatori de moaste…. Concluzia mea este ca biserica nu se va lasa usor desfiintata. Eu am rabdare si sper sa apuc perioada in care sa avem, fiecare dintre noi, intelepciunea de a ne lasa copii sa aleaga in ce vor sa creada.
nu-s un evlavios dar nu biserica e problema, nici invataturile ei, ci felul in care e deformata ea de preoti si enoriasi. biserica a devenit o afacere pt ca oamenii au transformat-o intr-o afacere. eu nu cred ca ar trebui sa dispara, ci doar sa se reformeze, si sa devina ceea ce ar trebui sa fie: un loc unde oamenii sa-si intareasca credinta. biserica nu e pt oricine cum nici credinta nu e. asa ca daca cei ce vor sa bea au bautura, cei ce vor sa faca miscare au cluburi de sport asa si cei ce vor sa se inchine sau sa se intareasca trebuie sa aiba biserica.
@petru, biserica e făcută de oameni pentru oameni. N-a fost niciodată altfel.
dar transformarile suferite o fac sa fie o afacere inutila pt societate dar destul de profitabila pt preoti. ceea ce e cam pe dos. ea fost creata de oameni dar principiile ei nu sunt nocive. felul in care s-au denaturat obiceiurile bisericesti e nociv. nu e rau in a crede intr-un lider fie el om sau zeu atata tmp cat legile dupa care se sau te ghideaza sunt bune dar e stricaciune sa arunci cu bani la popa pt inmormantari nunti botezuri, sau sa dai bani la cutia milei in speranta ca vei fi iertat de pacate pe „lumea ailalta”. poate ca zeii au fost creati pt prosti sau hoti, care nu fac diferenta intre bine si rau, si carora trebuie sa le spui: nu ai voie sa furi sa ucizi etc (exemplu politicienii nostri ;)), pentru ca oamenii sanatosi la minte nu au nevoie sa le spuna cineva astfel de lucruri, dar poate au nevoie de intarire sufleteasca atunci cand se simt slabiti. asa ca biserica trebuie sa existe dar trebuie reformata pt a castiga utilitatea in societatea actuala.
Am citit (aproape) tot: articol și comentarii. Pe scurt: biserica nu va dispărea așa curând, spre deosebire de religia romană, de exemplu. Că-i catolică sau ortodoxă crede într-o singură entitate, așadar are un țel unic. E teribil de veche (2000 de ani nu-s de ici, de colea) așadar a avut suficient timp să se organizeze, reorganizeze, răsorganizeze. În toate direcțiile. Să se adapteze. La un moment dat n-au mai ars pe nimeni pe rug, n-au mai aruncat în temniți pe nimeni, excomunicări nu prea mai sunt. Sunt preoți negri, pastori femei….E bogată! Nu doar cea ortdoxă. E extinsă, are o groază de reprezentanți, adunători de informație, de orice fel (lăsăm de-o parte trista poveste comunistă cu preoții de la Secu`), informație pe care tot în folosul ei o folosește…. Și-aș mai enumera, da-i târziu…
Da, sunt ateu. Dupa parerea mea, Papa Francisc chiar incearca sa scoata religia din zona „crede si nu judeca” si sa o duca in zona „ajuta-ti aproapele”. Sunt multi care au nevoie sa priceapa asta. Parerea mea. In rest, toate bune 🙂
Absolut de acord. Nu am citit toate comentariile, ma indreptam spre josul paginii pentru a scrie exact asta, cand am vazut comentariul tau. Sunt atee convinsa, militanta impotriva BOR, a religiei in scoala si a oricarei forme de indobitocire prin religia organizata, dar imi place de mor acest Papa Francisc. Si imi pare rau ca nu am avut norocul sa ma nasc in parohia unui astfel de parinte, pentru ca viata este mult mai usoara cand ai credinta, iar el poate ca m-ar fi convins…
Mie, dupa ce mi-a zis un preot, vazand masina cu care il duceam sa faca o slujba de inmormantare
„daca ai o masina ca asta nu-ti mai trebuie nimic in viata!”
mi s-a confirmat banuiala ca biserica, oricare ar fi ea, nu are nimic de-a face cu Credinta.
PS- Si n-aveam Mercedes, BMW, Audi….
Pe vremuri aduceam mașini de dincolo la vânzare. Mă sună un prieten ca are un cunoscut care vrea o mașină. Aveam un Audi A 4,un BMW 320 coupe și un Lexus IS 220.Apare cumpărătorul: un ninja in slujba Domnului.Se uita la mașini le studiază, strâmbă din nas la BMW si Audi.Se uită la Lexus: Ce mașină e asta?Lexus zic eu.Ce marcă e asta?Japoneză, mașini bune.
Asta îmi place,că nu bate la ochi.Că e plin de Audi și BMW!!Plătit,luat,plecat.
Data viitoare îi recomand un Infiniti că in Romania se pare ca are balta pește!!
Un drik cu sapte viteze.
Nu dispare. Probabil se va „reinventa”. Slujbe mai scurte și mai dese. Citit în taină. De astea.
Eu n-as vrea ca biserica sa moara, ptr ca se va preface in strigoi si-o sa ne bantuie la doispe noaptea. Mai bine sa dispara, definitiv.
Cat timp exista saracie, aceasta viziune nu va fi aplicabila si asta se vede si la noi, la sate si orase. In alta ordine de idei nici saracia nu-i un factor definitiv. Vezi ca exemplu acele secte care au credinciosi mai fideli decat Biserica Ortodoxa si totusi se bucura din plin de toata tehnologia de astazi. In acest caz e vorba de sentimentul de grup si apartenenta la aceleasi viziuni si gandiri spirituale. Eu cred ca lucrurile sunt inca intr-o nebuloasa, dar ceva sigur se va intampla cand se vor opri constructile de biserici noi,
eu cred ca biserica crestina este formata din toti cei care cred in Cristos, nu doar din popi, daca accepti credinta, accepti si biserica
in aceasta biserica, sunt multe lucruri rele, care sunt si cel mai vizibile, dar, daca ai un pic de credinta, vei gasi oameni ale caror fapte sunt minunate, locuri incarcate de sfintenie, etc
si politicienii si popii sunt asemeni noua, ne place sau nu, astia suntem
nu cred ca biserica va disparea, atata timp cat vor fi si oameni care au rabdare in trafic, care ajuta pe cel aflat la greu, in anonimat, s.a.m.d
asta cred eu, si mult mai bine spune un preot catolic, care te citeste, daca ai un minut, las linkul:
https://republica.ro/biserica-trebuie-sa-dispara-sau-sa-moara
Biserica a ingradit o sumedenie de drepturi incepand cu cel de a te foote, continuind cu umilirea femeii. Sincer ma uimeste cat am fost de cretini si orbi sa acceptam si sa ne facem mod de viata din scriptura unui popor mult mai salbatic si empiric pentru acea perioada, cum au putut sa ne chiorasca, hipnotizeze cum sa-i zic ca nu gasesc cuvantul, prin impunere. Un neam falnic si drept la picioarele unor sarlatani.Catedrala neamului este apogeul fatarniciei, neamul meu? Haida de!!! Poporul meu frumos destept si liber a ajuns carpa de sters a unor slinosi cu burta mare. Sa moara!!!
Îţi place sau nu: 0 0